Milanković

Milan M. Ćirković RSS / 13.07.2007. u 23:08

Danas je otvorena obnovljena rodna kuća Milutina Milankovića u Dalju, kao deo zajedničkog projekta vlada Srbije i Hrvatske, a u krajnjem cilju izgradnje čitavog muzejskog spomen-kompleksa posvećenog ovog velikom naučniku. Kao što su, sa čak pomalo šarmantnim ublažavanjem, primetili i mediji koji su o ovom događaju izvestili, Milanković je nedovoljno poznat u “široj javnosti”. Tu relativno skoro imali smo prilike da vidimo i otužan spektakl kako voditeljka jedne tobože visokointelektualne političke emisije (formalno visokoobrazovana i visokokvalifikovana) priznaje svoje neznanje u ovom pogledu. Decenijama Milanković (kao sumnjivi “antinarodni element”) nije imao ni ulicu u Beogradu, što je tek nedavno adekvatno ispravljeno. Ne bi bilo preterivanje tvrditi da preko 3/4 Beograđana nema blagog pojma o tome ko je bio, uz Ivu Andrića, naš najzaslužniji sugrađanin.

Ovde namerno neću da govorim o njegovim velikim rezultatima u astronomiji, geo-naukama, prosveti i popularizaciji nauke – upravo zato što ovo nije mesto za to. Mesto za to je maltene svuda drugde: u udzbenicima, u popularnoj štampi, u popularnim knjigama, u izdavačkim planovima, na sajtovima kako pojedinačnih entuzijasta, tako i onima iza kojih stoje Narodna biblioteka, BU, tzv. SANU, nadležna Ministarstva (i to njih barem četiri: nauke, obrazovanja, kulture i vera, pošto je Milanković zaslužan za ponešto u domenu svakog od njih), u emisijama javnog servisa, ali i drugih korisnika nacionalnih frekvencija, itd. isl. Znati ko je Milanković jednostavno mogu da posmatram samo kao deo pismenosti. (Pri tom ne govorimo o tome da ne bi bilo loše bar grubo znati čime se bavio - to bi već spadalo u naučnu pismenost, vrlo važan faktor savremenog sveta i civilizacije, ali u nas gotovo na nivou strogo čuvane državne tajne.) Da neko u nas završi srednju školu - nekmoli fakultet, makar koliko bio loš ili “(post)modernizovan” - a ne zna za Milankovića bi trebalo da bude sramni izuzetak, a ne gotovo univerzalno pravilo.

Znati i poštovati Milankovića je autentični, ozbiljni i časni patriotizam. Za razliku od ljudskog šljama koji rasistički divlja po fudbalskim utakmicama i isto takvog šljama koji takvo ponašanje brani i opravdava u svojim anonimnim (čast izuzecima) komentarima. Za razliku od ološa koji fizički napada one koje percipira kao “drugačije” pod izgovorom (?!) da se radi o gej-paradi. Za razliku od one vrste nesoja čiji su arhetipski zaštitni znaci napadi na novinare, fascinacija gangsterima, ili ekstremna dugovečnost koja seže unazad do Betovena i Mocarta. I stoga je zalaganje ministra prof. Aleksandra Popovića (koji je, kao ministar nauke i zaštite životne sredine u prethodnom mandatu, najviše lične energije, sredstava i uticaja uložio u projekat rekonstrukcije Milankovićeve rodne kuće) izraz istinskog i časnog patriotizma, na čemu mu treba odati priznanje. I to valja istaći, bez obzira što, kao što je bilo kom čitaocu ovog bloga dobro poznato, o politici njegove stranke imam (u najblažim mogućim terminima, razblaženim poput džin-tonika u većini beogradskih kafića) izrazito negativno mišljenje.

Genijalni pesnik Tomas Sterns Eliot svojevremeno je lepo rekao (a Danilo Kiš, još jedan velikan koji je bio progonjen "u vlastitom selu", citirao u Času anatomije): gospodo, niko se ne rađa sa tradicijom - morate krvavo da radite da biste je stekli. Milanković je deo naše (ne odviše bogate) tradicije - zar je doista toliko krvav napor uzeti malo knjigu u šake i obavestiti se o delu ovog velikana? U ovoj godini, u kojoj naša astronomija, a samim tim i čitava srpska nauka, slavi značajan trostruki jubilej (120 godina od osnivanja Astronomske opservatorije u Beogradu, najstarije naučne institucije na ovim prostorima čiji je direktor i Milanković jedno vreme bio, 75 godina od rada na sadašnjoj lokaciji i 150 godina od rođenja Milana Nedeljkovića, prvog domaćeg astronoma u savremenom smislu reči), to bi bilo najmanje što možemo da učinimo.

Milanković je bio sumnjiv i “nepoželjan” u svim režimima: za vreme Kraljevine zato što je bio germanofil i jugoskeptik, za vreme nemačke okupacije zato što je okupatoru pružao pasivni otpor, za vreme komunizma jer je prezirao nakaradnu marksističku teoriju i zločinačku praksu. Udba (ona originalna) ga je držala pod nadzorom do kraja života; tu nedavno su zaslugom nekolicine saradnika Astronomske opservatorije u Beogradu objavljeni i tragikomični odlomci iz “karakteristika” koje su mu nakon '44. davali oni koji su ga “operativno obrađivali”. Zapanjujuće je, ali i izuzetno poučno, da je njegovo najveće delo, Kanon osunčavanja, originalno napisano na nemačkom, na engleski prevedeno tek deceniju nakon njegove smrti i to zaslugom jedne izraelske fondacije i američke NSF; štampanje čak i njegovih knjiga na srpskom u zemlji bilo je sistematski ometano sve do 1980-tih. Dovoljno simbolično je i da je njegova rodna kuća razorena tokom divljačkih ratova lažnih balkanskih patriJota početkom 90-tih. Za razliku od nekadašnje političke nepoželjnosti, današnja verzija je proizvod čistog neobrazovanja, niskih edukativnih i moralnih standarda i intelektualne lenjosti. Dok je u civilizovanom svetu odavno uz Nikolu Teslu obično jedini Srbin koji se nalazi u svim svetskim naučnim enciklopedijama (a za razliku od Tesle, Milanković se uvek tako i izjašnjavao, a i najveći deo svega što je stvorio, stvorio je upravo u Beogradu, na Dorćolu i Zvezdari), u nas je i dalje u dubokoj senci popularnosti ratnih zločinaca (što iz poslednjih balkanskih, što iz ranijih ratova), turbopevaljki, polupismenih književnika, četvrtpismenih političkih analitičara i loših fudbalera. Dok to ne promenimo, može nam svakako biti bolje, ali teško da će nam biti istinski dobro.



Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

igipop igipop 23:16 13.07.2007

Lep tekst

...
AlexDunja AlexDunja 23:19 13.07.2007

:)))

autenticni ozbiljni casni patriotizam!
slazem se!
shkomishkomi shkomishkomi 01:30 14.07.2007

d.i.g.

KAda pisu o Milankovicu, niko ne spominje da je on bio gradjevinski inzenjer, i da je zapoceo kao gradjevinac u Becu, gde je u to vreme imao nekoliko zanimljivih patenata.

Druga stvar, on je sigurno uz teslu i pupina najveci srpski genije,a ono sto je interesantno da su neke njegove teorije tek skoro potvrdjene u praksi, a do njih je dosao zdravom logikom, posmatranjem i jakim matematickim aparatom i ono sto meni bode oci je da su sva trojica iz austrougarske. U svakom slucaju memoari milankovica su za svaku preporuku.
dena-zeka dena-zeka 04:04 14.07.2007

Re: d.i.g.

Upravo-njegova SECANJA, KROZ CARSTVO NAUKA i KROZ VASIONU I VEKOVE je nesto najlepse, najumnije a napisano jednim jednostavnim i razumljivim jezikom da moze razumeti svako, sto sam procitala.Originalnost i jednostavnost-odlika velikih ljudi.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:06 14.07.2007

Re: d.i.g.

Potpuno tacno sve! Sto se Austrougarske tice, nije to uopste slucajno i neki medju Srbima su to razumeli (recimo dinastija Obrenovica), ali to je vec drugacija, komplikovana, mada ekstremno zanimljiva tema... Hvala!
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 16:32 14.07.2007

Re: d.i.g.

Mala digresija od teme, ali ovaj navod me tera da se svim srcem slozim sa gosin Cirkovicem. Mislim da nestanak dinastije Obrenovica po Srbiju ima iste tragicne posledice kao i pad Nemanjica ili komunisticka diktatura.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 18:06 14.07.2007

Re: d.i.g.

Bas tako! Nekoliko velikih iracionalnih poteza obelezilo je istoriju Srbije u 20. veku tragicnim pecatima: majski prevrat, sarajevski atentat, bratoubilacki rat 41-44, osma sednica saveza satanista, ubistvo premijera Djindjica. Koliko smo gluposti napravili, pravo je cudo da Srbija uopste jos postoji...
cvijus cvijus 20:35 14.07.2007

Re: d.i.g.

Milane, nikako se nebi slozio sa tobom sto se tice Obrenovica. Za vreme dva zadnja Obrenovica (a posebno kralja Aleksandra V) Srbija je ekonomski bila oslabila jer je zavisila od A-H, koja sa svoje strane je bila u ekonomskom padu nakon gubitka uticaja u juznoj Nemackoj nakon ujedinjenja Nemacke. Srbija je tada bila skoro kolonija Habsburga u ekonomskom smislu jer je A-H imala primat u srpskoj trgovini. Takodje rashodi zadnje kralja iz dinastije Obrenovic je dovodila Srbiju u ekonomske krize, kao i njegova autoritativna i lucidna vlast. Premvrat je bio neophodan tada, ali obojica cemo se sloziti da nacin na koji je prevrat je apsolutno varvarski, medjutim Karadjordjevici se za to ne mogu kriviti. Nakon prevrata Srbija je postala demokratska u nekom smislu, a i ekonomski je ojacala jer se osamostalila od A-H i prodrla na druga trzista. Dali bi stvari bile drugacije da je neka druga dinastija dosla na mesto, ili da su Obrenovici ostali? Pitanje je. Ja se cesto pitam kako bi bilo da su Petrovici-Njegosi preuzeli srpsku krunu, jer se kralj Nikola tome i nadao, znajuci da je on bio u srodstvu sa Obrenovicima preko Jevrema Obranovica, brata kneza Milosa.
d j o l e d j o l e 13:11 15.07.2007

Knez Mihajlo

digresija ... Najtragicniji dogadaj u istoriji Srbije XIX veka (po mom laickom misljenju), pored propasti I sr. ustanka i ubistva Karadjordja, bilo je ubistvo Kneza Mihajla, kojim je verovatno i poceo pad dinastije Obrenovica.

Ko zna sta bi bilo da je imao prilike da nastavi da vlada onako kako je bio zapoceo. On je za nekoliko godina vladavine ucinio vise nego drugi za mnogo vise vremena (bio je rodjen pod srecnom zvezdom, i nekim drugim, vecim zvezdama). Ipak, njegovi naslednici unutar dinastije nisu mu bili ni za prineti ...
cvijus cvijus 14:23 15.07.2007

Re: Knez Mihajlo

Zaista Djole, ja cesto govorim da je Zoran Djindjic bio reinkarnacija kneza Mihajla. Obojica su bili moderno orijentisani, visoko patriotski orijentisani (mislim na zdrav oblik patriotizma) i bili su ispred svoga vremena kao i neshvatljivi za srpski narod. Kada sam procitao dnevnik kneza Mihajla u knjizi Svetlane Velmar-Jankovic "Bezdno" shvatio sam da ubistvo njegovo je bilo nesto najgore sto nam se dogodilo u modernoj istoriji i sto je najavilo nase padove krajem 19-og i tokom 20-og veka. Jezim se pri pomisli da se istorija u istom maniru ne ponovi sa Djindjicevim ubistvom, all...
yu1bcd yu1bcd 20:58 21.07.2007

Re: d.i.g.

Ustvari je to veoma jednostavna tema - prozapadno orijentisana Srbija! Ali pravoslavlje je jos uvek jace. Pa neka kosta sta kosta...
gordanac gordanac 06:13 14.07.2007

sic transit ....

...tu nedavno su zaslugom nekolicine saradnika Astronomske opservatorije u Beogradu objavljeni i tragikomični odlomci iz “karakteristika” koje su mu nakon '44. davali oni koji su ga “operativno obrađivali”....


Evo i jednog primera - kako:

Po završetku Drugog svetskog rata i komunističke revolucije Sud časti Beogradskog univerziteta je procenjujući podobnost Milutina Milankovića, za novi poredak, doneo sledeću karakteristiku u kojoj se priznaje da se Milanković istakao kao odličan stručnjak i naučnik koji se bavi astronomijom i nebeskom mehanikom, ali je "vrlo star i o nekom njegovom ličnom razvoju nema ni govora". Doduše, i on je dobar pedagog, ali "predavanja jedva otaljava". "Po političkoj orijentaciji pripada poznatoj matematičkoj kliki... Marksizam-lenjinizam uopšte ne poznaje niti pokazuje ikakav interes. Smatramo da je naš politički neprijatelj i da će kao takav umreti. Može se iskoristiti kao nastavnik i naučnik" (1. jul 1950).

I pored svega:

Milutin Milanković je jedan od najcitiranijih naučnika (svih vremena) u svetu.



Milanković je bio sumnjiv i “nepoželjan” u svim režimima.....Za razliku od nekadašnje političke nepoželjnosti, današnja verzija je proizvod čistog neobrazovanja, niskih edukativnih standarda i intelektualne lenjosti.


Usudila bih se (beskrajno zahvalna za "point of view" ovog teksta) čak da kažem i jedne negovane, skoro mentalitetske društvene netrpeljivosti prema "evropejcima", "modernistima", "zapadnjacima", prema onima koji "odskaču izuzetnošću" u našem društvu u različitim periodima.
Mihajlo Pupin, Nikola Tesla, Milutin Milanković, Dositej Obradović, Dimitrije Davidović, Slobodan Jovanović (neko spomenu - svi "austrougari" nikako da se "utemelje" u nacionalnoj svesti kao "omen i tradicija".Dugo su čak imali (i ne samo oni) pogrdne nazive tipa "nemačkari" ili "mađaroni", da bi se, nešto blaži izraz koji bi trebalo da označava nekakvu značajnu razliku - "prečani" zadržao i do današnjih dana.

I to nije simptom, to je sindrom.S nevericom sam, pre nekoliko godina gledala skupove na kojima se suprotstavljaju jedan drugom Rastko Nemanjić i Dositej Obradović sa idejom da "može biti samo jedan", da je to Rastko i da Dositeja treba prezreti zauvek.

Samo da dam primer pogleda na svet koji, za mene, neverovatnom zloupotrebom imena Svetozara Miletića na primer, promoviše (toliko paradoksalno za ono što je Miletić, još jedan "austrougar" stvarno bio!) potrebu da i Dositej i drugi slični njemu ustvari i ne smeju da pripadaju nacionalnoj tradiciji. Neznanje je oduvek bilo majka arogancije, bahatosti i ćuvar svega onoga što se u tekstu tačno naziva stanjem:
Dok to ne promenimo, može nam svakako biti bolje, ali teško da će nam biti istinski dobro.

snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:48 14.07.2007

Re: sic transit ....

Može se iskoristiti...

ja primam na sebe osudu propevale gomile...
senke
Saša Radulović Saša Radulović 10:23 14.07.2007

Re: Strašno

Po završetku Drugog svetskog rata i komunističke revolucije Sud časti Beogradskog univerziteta je procenjujući podobnost Milutina Milankovića, za novi poredak, doneo sledeću karakteristiku u kojoj se priznaje da se Milanković istakao kao odličan stručnjak i naučnik koji se bavi astronomijom i nebeskom mehanikom, ali je "vrlo star i o nekom njegovom ličnom razvoju nema ni govora". Doduše, i on je dobar pedagog, ali "predavanja jedva otaljava". "Po političkoj orijentaciji pripada poznatoj matematičkoj kliki... Marksizam-lenjinizam uopšte ne poznaje niti pokazuje ikakav interes. Smatramo da je naš politički neprijatelj i da će kao takav umreti. Može se iskoristiti kao nastavnik i naučnik" (1. jul 1950).


Ko su ti ljudi iz tog časnog suda časti?

Saša
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:58 14.07.2007

Re: sic transit ....

Draga Gordana, OGROMNO VAM HVALA i na ovim podacima i na doprinosu citavoj diskusiji! Jeste, bas ta anti-modernisticka crta je bila u igri u svim tim uzasno vaznim slucajevima koje pominjete. Sasvim se slazem sa svim sto pomenuste i ignorisanje to dubokog problema je jedna od meni licno najiritantnijih stvari u svakoj diskusiji o nasoj stvarnosti, istoriji, kulturi, itd. Jos jednom hvala!
sentinel26 sentinel26 16:51 14.07.2007

Nije Milanković uvek bio zaboravljen

Ja se ne sjećam svih detalja (to nije bila moja grupa) ali pouzdano znam da su studenti i profesori astronomije na PMF u Beogradu prije jedno 40-tak godina, posvećivali punu pažnju Milutinu Milankoviću. Oni ili nijesu znali ili nijesu marili za taj sud časti. Čini mi se da je i neka ustanova (ili neko društvo - udruženje) nosila njegovo ime.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 18:11 14.07.2007

Re: Nije Milanković uvek bio zaboravljen

Pa sad, ako je tih 5-6 profesora i recimo u proseku 10-15 studenata po godini reprezentativno bilo za sta (nije ni za naucnu, ni za akademsku, pogotovo ne za siru drustvenu javnost), onda ste Vi potpuno u pravu... Po toj logici nije zaboravljen ni narodni pevac A. B. iz 18. veka za koga zna desetak etnomuzikologa. Milankovic je jednostavno toliko veliki za domacu nauku da bi neki od glavnih gradskih trgova valjalo nazvati po njemu, trebalo bi da u uzem centru postoji njegov spomenik, mogao bi i BU da se nazove po njemu (kao sto budimpestanski drzavni univerzitet nosi ime fizicara Loranda fon Etvesa), a drzava bi trebalo da svake godine dodeljuje orden Milutina Milankovica najzasluznijim intelektualcima sa ovih prostora. Na primer. A moze i vise, naravno.
sentinel26 sentinel26 19:32 14.07.2007

Re: Nije Milanković uvek bio zaboravljen

Mislim da se nijesmo razumjeli. Ja nijesam imao namjeru da amnestiram državu i ono što se skraćeno naziva SANU. Ja sam samo htio da ukažem da su postojali ljudi koji nijesu marili za mišljenje onoga sramnoga suda.
Oni vjerovatno nijesu mogli da učine više. To je moje skromno saznanje o njihovom učinku. A da je to veoma malo u odnosu na njegove zasluge slažem se.
Ne samo trg, nego bi prije svega, upravo kao na primjeru koji ste vi naveli najmanje jedna naučna ustanova trebala da nosi njegovo ime.
nsarski nsarski 19:55 14.07.2007

Re: Nije Milanković uvek bio zaboravljen

najmanje jedna naučna ustanova trebala da nosi njegovo ime.


Pa, eto Institut u Vinci (koga je btw osnovao Rankovic) se zvao po Borisu Kidricu - poznatom naucniku.
Poduzi je, nazalost, spisak stvaralaca i intelektualaca koji su kroz istoriju zanemarivani u Srbiji. Milankovic je samo jedan drastican i sramni primer.
Ako je za utehu, nismo mi usamljeni u toj praksi. Da ne pominjem drasticne primere komunistickih zemalja, pre neki mesec jedan moj kolega, Turcin, mi u nekom razgovoru rece, a povodom Nobelove nagrade koji je dobio Pamuk: "Znas, ovo je trn u oku turskog naroda! Za inat su mu dali nagradu da nas ponize. A svi znaju da ima veze sa Jevrejima!".
Ovo sto je on iskazao nije misljenje - ovo je mentalno stanje.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 19:57 14.07.2007

Re: Nije Milanković uvek bio zaboravljen

Zbilja, i to jako tesko. Da covek ne poveruje... ;o(((
cincili cincili 09:47 15.07.2007

Re: Nije Milanković uvek bio zaboravljen

nsarski
Da ne pominjem drasticne primere komunistickih zemalja, pre neki mesec jedan moj kolega, Turcin, mi u nekom razgovoru rece, a povodom Nobelove nagrade koji je dobio Pamuk: "Znas, ovo je trn u oku turskog naroda! Za inat su mu dali nagradu da nas ponize. A svi znaju da ima veze sa Jevrejima!". Ovo sto je on iskazao nije misljenje - ovo je mentalno stanje.



nsarski, kolega ti je oboleo, definitivno. zalosno je da je tolike godine proveo skolujuci se, a nista shvatio...moja koleginica je takodje turkinja i ona prosto zapeni kad ja krenem da hvalim orhana pamuka. neverovatna je kolicina mrznje koju turci osecaju prema njemu i nekako proporcionalna je mom divljenju prema jednom pravom kosmopoliti...

milane, izvini za troll, nisam mogla da odolim...
gambit gambit 19:28 15.07.2007

Re: sic transit ....

Mihajlo Pupin, Nikola Tesla, Milutin Milanković, Dositej Obradović, Dimitrije Davidović, Slobodan Jovanović (neko spomenu - svi "austrougari"


Interesantno zapazanje o "Austrougarima". I sam Nj. S. Patrijarh Pavle je rodjen u Austrougarskoj! Inace, prelijepo razmisljanje o stvarnom i laznom patriotizmu (iliti patriotizmu i patriJotizmu)...
Sneska Sneska 06:20 16.07.2007

Re: Nije Milanković uvek bio zaboravljen

Posto imam jedno desetak prijatelja Turcina, htela bih samo reci da ih ima koji cene Orhana Pamuka (doduse uglavnom samo njegov roman "My name is Red", ali da u davanju Nobelove ima i politike (prio cemu ne pricam o Jerverjima), ima.
cvijus cvijus 08:53 14.07.2007

Srpski patriotizam...

... se previse oslanjao na junastvo, krv i borbe. Nije patriotizam samo umeti da nabrojis sve Karadjordjeve borbe ili da prepricas ceo Prvi Svetski Rat, vec i da znas o ljudima koji su u domenu nauka i umetnosti doneli prestiz i postovanje svom narodu. E u tome su Grci maheri jer oni u svoj patriotizam su uneli oba elementa. Mi nazalost i dalje se oslanjamo iskljucivo na vidove junastva kao jedinog elementa naseg patriotizma, dok genijalce kao Milankovica koji su upisali Srbe u anale svetske nauke zaboravljamo. Potrebna je sada jos agresivnija kampanja u obrazovanju ljudi o onima koji su zaradili svoje "ordenje" umom i perom, jer one koji su to cinili srcem i macem smo vec absorvirali.

Ja sam saznao za Milankovica tek preko Vikipedije. U Srbiji o tome nista nije ni moglo da se sazna, cak sam i mislio da je ulica sa njegovim imenom bila ulica neke komunjare. Sta da radim kada se o tome nije pricalo. Onda saznam o njemu na Vikipedije, a jos vise sam pao na dupe kada sam ovde u Nemackoj gledao jednu naucnu emisiju pre par dana o zagrevanju zemlje i skoro pola emisije su posvetili njemu i njegovoj teoriji da suncana aktivnost prouzrokuje zagrevanje. U toku emisije vodeci naucnici su njega non-stop citirali. Gledajuci tu emisiju osecao sam tugu sto se o tom velikan koji nas tako malo kod nas zna. Zaista tuzno.
vucko vucko 09:00 14.07.2007

Re: Srpski patriotizam...

Knjiga "Kroz vasionu i vekove" je bila prilično dostupna - simpatična naučno-popularna knjiga za decu, ja sam je pročitao negde krajem osnovne ili početkom srednje škole. Ali to je bilo početkom osamdesetih, kada je, verovatno, to "bunkerisanje" malo popustilo...
cvijus cvijus 09:04 14.07.2007

Re: Srpski patriotizam...

Valjda, ali promocija Milankovica kao velikana nase nauke je bila nepostojeca stoga cak i da je ta knjiga bila dostupna, obicna neznalica (kakva sam bio i ja) bi pomislio da je to jos jedna knjiga nekog trecerazrednog kvazi-naucnika. Izgleda da je represija nad Milankovicem tokom komunizma urodila plodom, jer uspela u tome da on bude zaboravljen na neko vreme. E i to je za mene zlocin protiv covecnosti.
Mirko Kontic Mirko Kontic 11:30 14.07.2007

Istina

Sve je istina sto ste napisali.
U potrazi za herojima danasnjice, tj. iskljucivo srbskim herojima, nekakvi mistikom opijeni akademici, pretrazuju po zivotima raznih autora, licnostima nase istorije, podatke koji se kose ili ne kose sa utvrdjenim pravilima. Da je bio anglofil, vec bi imali njegov OGROMAN spomenik u drustvu Draze Mihajlovica. Ovako, premda je bio germanofil tj. astronom, , nekako nije bas politicki zasluzan da udje u plejadu poznatih "srba".
cincili cincili 13:29 14.07.2007

nije nam prvi put

da o necijoj genijalnosti saznajemo tek nakon sto se ceo svet pokloni. divan text, ali nazalost i ogledalo nase stvarnosti. jos mnogo ce vode dunavom da protece da bi se u srbiji isfiltrirao sljam...

prosto je monstruozno napisati onakvu kakateristiku o coveku takvog profila. izgleda da je "udba" posluzila "stasi" za uzor. a zaista je sramno sto su tolike generacije izasle iz skolskih klupa ne znajuci za takvog naucnika. ostaje da rupe u opstem obrazovanju popunjavamo sami...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:04 14.07.2007

Re: nije nam prvi put

cincili

prosto je monstruozno napisati onakvu kakateristiku o coveku takvog
profila. izgleda da je "udba" posluzila "stasi" za uzor. a zaista je
sramno sto su tolike generacije izasle iz skolskih klupa ne znajuci za
takvog naucnika. ostaje da rupe u opstem obrazovanju popunjavamo sami...

Sve je to jedna ista skola, skola Djerzinskog, Jagode, Jezova i Berije (narocito su ova potonja
dvojica "razvila" i "unapredila" metode terora koji su do tada bili potpuno nepoznati sirom
sveta). Poznato je da se i gestapo dosta ugledao na sovjetski gpu/nkvd, te da su se vodje nacistickog terora,
poput sefa gestapoa Milera i sefa SD-a Hajdriha divile sovjetskim kasapima i inkvizitorima. Ta tradicija je kod nas usadjena odmah nakon komunistickog preuzimanja vlasti, a najistaknutiji predstavnik je bio slobodan penezic
koji je isao na "strucnu obuku" (mozete misliti!) u SSSR, i tamo dobio cin generala NKVD-a (!?!?). Niko ne zna koliko je smrtnih presuda, sto zvanicnih sto nezvanicnih penezic izrekao, ali je broj svakako ogroman. Njegovi ucenici
bili su najpre Rankovic i njegova generacija, a potom i nasi danasnji problemi, stanisic, frenki, rade markovic/bulatovic i ekipa...
Dexter Dexter 15:47 14.07.2007

Re: nije nam prvi put

Njegovi ucenici bili su najpre Rankovic i njegova generacija, a potom i nasi danasnji problemi, stanisic, frenki, rade markovic/bulatovic i ekipa..

S tim sto ovi poslednji bez blama suruju i sa CIA-om , dakle tajnom sluzbom jedne zapadne demokratije, koja je van svoje zemlje cesto primenjivala zlocinacke metodologije , sve pod plastom "odbrane demokratije" i cesto uz veliku kolateralnu stetu upravo medju onim stanovnicima tih zemlja koji su mogli da budu nosioci tih demokratskih vrednosti.
U tome i treba traziti uzroke njihove "dugovecnosti", a pao je izgleda i "apgrejd" iliti doobuka, sto se moze videti iz sadrzaja vecine dnevnih novina na celu sa Press-om.
d j o l e d j o l e 14:54 14.07.2007

Mali detalj

Jedan mali detalj o Milankovicu, pre nego sto je postao Milutin Milankovic. On je, naime, nakon diplomiranja, u Becu radio u jednom gradjevinskom projektnom birou, kao pionir u primeni betona u gradjevinarstvu. To je, takodje, jedan od njegovih velikih doprinosa, cije su svedoci mnogobrojne gradjevine u Becu i sirom Evrope. Naime, njegov inzenjerski prvenac (komlpetan projekat, ukljucujuci staticke proracune) jeste krov sajamske zgrade u Becu, koja predstavlja arhitektonsko i gradjevinsko remek delo, pre svega zato sto je to bila prva zgrada u kojoj je krovna konstrukcija uradjena koriscenjem samonoseceg (valjda se tako kaze) betona. Pogadjate ko je radio proracun za ovu konstrukciju :) Pattern ovog proracuna je posle bezbroj puta replikovan, postao je klasika u gradjevini.

Kada je dobio svoju ulicu (mislio sam da je negde na Zvezdari, valjda mi to nekako ide uz njegov duh ... video sam da je, ustvari, jedan od bulevara na Novom Beogradu)?
shkomishkomi shkomishkomi 21:26 14.07.2007

Re: Mali detalj

U to vreme je poceo da se koristi armirani beton a Milankovic je osmislio neke osupljene medjuspratne ploce, neku pretecu da kazemo LMT sistema, koje su donele velike ustede njegovom gazdi. Ali ono sto je zanimljivo, da on bez imalo stida pise i o svojim greskama, gde je on prilikom proracuna nekog celicnog mosta napravio kardinalan previd i ozbiljnu gresku. Sto se tice krova sajamske zgrade to je ljuska od nearmiranog betona bez napona zatezanja, sto je ozbiljan problem za proracun i izvodjenje i u danasnje vreme, a kamoli onda.Tom oblascu se bavio i predsednik SANU prof. Hajdin.

Memoari Milankovica koji mogu da se kupe u knjizarama, su skracena izdanja, ja sam imao priliku da citam njegove memoare u izdanju SANU koji deluju prilicno impozantno.

NJegovo kapitalno delo Kanon osuncavanj. Ukratko, omogucio je izracunavanje temperature i jos neke parametre klime na svakoj planeti suncanog sistema, sto se tek skoro potvrdilo prilikom proucavanja marsa i tu je vrtoglavo skocila milankoviceva popularnost u svetu.
d j o l e d j o l e 13:24 15.07.2007

Memoari

Mene je, pored ogromnih rezultata koje je ostavio iza sebe, fascinirao njegov duhovit, jednostavan i savrseno razumljiv nacin pisanja. Nikad ne treba zaboraviti odakle je otisao, cega se odrekao, gde je dosao, kako je docekan, na kakve je sve kompromise do kraja zivota pristajao da bi ovde ziveo, koliko je sam ulozio u svoja istrazivanja, i koliko je puno i nesebicno davao neretko bez ikakvog odziva ljudi oko sebe. Voleo bih kada bi neko mogao da objasni tu bezgranicnu ljubav koju su nosili u sebi precanski Srbi prema Srbiji. Mislim da to ljudi ovde ne razumeju, koliko se generacija vanrednih ljudi ugradilo (nekad i po cenu bezgranicne licne zrtve) u temelje svega sto imamo oko sebe ... pocev od 1804. pa sve do sada, i sada.
gordanac gordanac 14:03 15.07.2007

troll

(izvini Milane, moram!)
Ima jedna sjajna žena Lise Meitner koja duhom, (a bogami i delom!) pripada sazvežđu iz kog je potekao i Milanković. Ima puno takvih ljudi, i žena i muškaraca, ali žena naročito koji svojom izuzetnošću toliko blistaju da ih lošiji od njih prosto moraju gurati u zaborav...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 15:57 15.07.2007

Re: troll

Da, naravno, ona je sa pravom vrlo slavna u naucnim krugovima. Ironija je da ni ona ni njen najpoznatiji saradnik, Leo Silard, nisu dobili Nobelovu nagradu, iako su je visestruko zasluzivali. Sto se zena u nauci tice, ima doista jos nekoliko primera neopravdanog zaborava na koje se to posebno odnosi - ja najcesce pominjem Beatrice Tinsley, kao jednu od osnivacica savremene astrofizike, ciji je zivotni put posebno tragican, jer joj teska bolest nije omogucila da zavrsi gotovo nijedan od mnogobrojnih pokrenutih (i, kako danas razumemo, revolucionarnih) projekata.
Hemičarka Hemičarka 00:04 18.07.2007

Re: troll

Nazalost, Lise Meitner nije dobila Nobelovu nagradu. Ta nepravda je bar malo ispravljena tako sto je hemijski element sa rednim brojem 109 nazvan po njoj Meitnerium (Mt).
v.stojkovic v.stojkovic 11:44 15.07.2007

Milanković i SPC

Poznato je da je Milanković uradio najprecizniji kalendar do sada, prva korekcija tog kalendara bila bi za 28.800 godina. Manje je poznato da je Milanković taj kalendar uradio na zahtev SPC,a za potrebe Svepravoslavnog kongresa o kalendaru održanog u Carigradu od 1. do 14. maja 1923.g. Na tom Kongresu SPC je zastupao tada mitropolit, a kasnije i patrijarh srpski Gavrilo Dožić, a vladu SHS M.Milanković. Nakon kongresa Meletios, patrijarh vaseljenski, je uputio pismo zahvalnosti Milankoviću, koje počinjr ovako: "Veleučeni gospodine profesore, čedo u Gospodu, ljubljeno Nše Smernosti, blagodet neka je s Všom Velikoučenosti i mir od Boga", a u daljem tekstu ga obaveštava o jednoglasnoj Sinodalnoj odluci da se njegov kalendar primenjuje u svim pravoslavnim crkvama. Po tom kalendaru nepokretni crkveni praznici u pravoslavnim i zapadnim crkvama padaju u isti dan. PARADOKS je u tome što SPC nikad nije prihvatila Milankovićev kalendar, a ostale pravoslavne crkve, sem ruske, jesu. U svom pismu Srpskoj akademiji nauka, Milanković se čudi i ne može da shvati zašto SPC ne primenjuje taj kalendar. Intelekt velikog naučnika nije mogao da nađe objašnjenje za tako nerazumno ponašanje onih koji su njegov kalendar predložili. Kasnije, predstavnici SPC su objasnili da Milankovićev kalendar ne može biti primenjen u SPC, jer na tom kongresu u Carigradu nije bilo predstavnika Ruske pravoslavne crkve, koji posle Oktobarske revolucije u Rusiji, nisu mogli, ili nisu hteli da prisustvuju Kongresu.
Pravi razlozi su sasvim drugi i moguće ih je izvesti iz odnosa SPC prema ekumenizmu.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 16:02 15.07.2007

Re: Milanković i SPC

v.stojkovic
Poznato je da je Milanković uradio najprecizniji kalendar do sada, prva
korekcija tog kalendara bila bi za 28.800 godina. Manje je poznato da
je Milanković taj kalendar uradio na zahtev SPC,a za potrebe
Svepravoslavnog kongresa o kalendaru održanog u Carigradu od 1. do 14.
maja 1923.g. Na tom Kongresu SPC je zastupao tada mitropolit, a kasnije
i patrijarh srpski Gavrilo Dožić, a vladu SHS M.Milanković. Nakon
kongresa Meletios, patrijarh vaseljenski, je uputio pismo zahvalnosti
Milankoviću, koje počinjr ovako: "Veleučeni gospodine profesore, čedo u
Gospodu, ljubljeno Nše Smernosti, blagodet neka je s Všom
Velikoučenosti i mir od Boga", a u daljem tekstu ga obaveštava o
jednoglasnoj Sinodalnoj odluci da se njegov kalendar primenjuje u svim
pravoslavnim crkvama. Po tom kalendaru nepokretni crkveni praznici u
pravoslavnim i zapadnim crkvama padaju u isti dan. PARADOKS je u tome
što SPC nikad nije prihvatila Milankovićev kalendar, a ostale
pravoslavne crkve, sem ruske, jesu. U svom pismu Srpskoj akademiji
nauka, Milanković se čudi i ne može da shvati zašto SPC ne primenjuje
taj kalendar. Intelekt velikog naučnika nije mogao da nađe objašnjenje
za tako nerazumno ponašanje onih koji su njegov kalendar predložili.
Kasnije, predstavnici SPC su objasnili da Milankovićev kalendar ne može
biti primenjen u SPC, jer na tom kongresu u Carigradu nije bilo
predstavnika Ruske pravoslavne crkve, koji posle Oktobarske revolucije
u Rusiji, nisu mogli, ili nisu hteli da prisustvuju Kongresu.
Pravi razlozi su sasvim drugi i moguće ih je izvesti iz odnosa SPC prema ekumenizmu.


Potpuno tacno, a mozda se tu mogu videti i neki razlozi zasto je Milankovic ostao u drugom planu cak i
nakon (delimicnog) demontiranja komunistickog represivnog aparata...
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 22:28 18.07.2007

Re: Milanković i SPC

Razlozi su liturgijski i nemaju veze sa tacnoscu kalendara. Kraljevina Jugoslavija kao drzava je prihvatila novi kalendar, a to sto nije i SPC je pitanje nje i njenih vernika. Ne razumem zasto se ljudi koji se na svaki nacin distanciraju od SPC i religije toliko brinu koji ona kalendar koristi.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 01:09 19.07.2007

Re: Milanković i SPC

Dejan Nikolic
Razlozi su liturgijski i nemaju veze sa tacnoscu kalendara. Kraljevina
Jugoslavija kao drzava je prihvatila novi kalendar, a to sto nije i SPC
je pitanje nje i njenih vernika.

Ali ne radi se o gregorijanskom kalendaru (koga je prihvatila, kao sto kazete, Kraljevina Jugoslavija), nego o verziji julijanskog kalendara koga je Milankovic poboljsao. Uzgred, u nauci se (narocito astronomiji) i dalje za oznacavanje vremena koristi _julijanski_ datum, iz mnostva prakticnih razloga.

Dejan Nikolic

Ne razumem zasto se ljudi koji se na
svaki nacin distanciraju od SPC i religije toliko brinu koji ona
kalendar koristi.

Sta je tacno "distanciranje od SPC"? Ono sto pisete moze se interpretirati na vise razlicitih nacina. Jedan je da se neko distancira od trenutnog rukovodstva SPC, ili cak njenog trenutnog ustrojstva (kako teoloske "teorije", tako i liturgijske prakse). Drugi je da se neko distancira od bilo koje zamislive srpske crkve, cak i one koja bi bila reformisana, modernizovana, itd. Treci je da se neko distancira od religije kao drustvenog fenomena. I, naravno, moguce je distancirati se od _vere_ ili koncepta _transcedentnog_ na cemu se danas zasnivaju moderne socioloske teorije religije. Od ove cetiri varijante, licno prihvatam samo prvu - daleko od toga da se distanciram od religije kao drustvene pojave, a ponajmanje od ideje transcedencije...
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 11:43 19.07.2007

Re: Milanković i SPC

@Milan M. Ćirković

Ali onda mi nije jasno kako se poboljsana verzija julijanskog kalendara (koju, kako sam procitao ovde, su prihvatile ostale balkanske pravoslavne crkve i Carigrad) poklapa sa gregorijanskim. Tj. pitanje je koja je razlika izmedju ta dva? Nisam uspeo da nadjem info o tome...

Ovo drugo pitanje nije se odnosilo licno na Vas, vec primecujem da se pitanje neprilagodjavanja (pa cak i liturgijskog) SPC zapadnim crkvama poteze uglavnom od "laika". I sta znaci reformisati i modernizovati crkvu? Nesto slicno 2. koncilu katolicke crkve? Ako neka crkva polaze pravo (bez obzira da li neko veruje da su u pravu ili ne) na apostolsko nasledje i istinu, svakako to ne treba da menja jer je istina nepromenjiva (ponavljam, ovo vazi za bilo koju crkvu koja to tvrdi). Jevandjelje je isto i danas kao i pre 2000 godina, pouke i obaveze su iste, a to sto smo mi promenili nas zivot i vrednosti ne znaci da treba promeniti i crkveni i verski zivot, jer je to pitanje izbora. Jedno sa drugim ne ide. Ako odvajamo sekularni od verskog zivota onda zaista treba odvojiti i gledanje na konzervativizam ili progres u tom aspektu. Ne vidim potrebu za paralelnim "razvojem".




Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 12:34 19.07.2007

Re: Milanković i SPC

A pa nije to pitanje istine tako jednostavno. Da skratim inace veoma dugu pricu (ima je i kod teologa i kod sekularnih autora, meni licno je najdrazi Tejar de Sarden, jezuita, palentolog i veoma dobar filozof), jedno su "centralne istine" (da ne kazem dogme), a drugo su "male istine", tj. stvari oko kojih se crkveni organi - koji su ipak samo ljudi, niti pretenduju na nesto drugo - dogovore. Primer ovog potonjeg su upravo kalendari i datumi praznovanja pojedinih verskih praznika. Kao sto znamo, na ekumenskim saborima su se odluke oko toga donosile glasanjem. Nemojte mi reci da je istina da se praznik X slavi na dan Y istog ranga cak i za verujuceg hriscanina kao sto je, recimo, istina o delovanju Isusa ili apostola! Ocigledno je da su to razlicite "istine", zar ne?

E, a na sve to valja dodati i pitanje prakse. 2. vatikanski sabor Rimokatolicke crkve koji pominjete znacajan je upravo po tome sto se jedan deo (ni izdaleka ne sve, verovatno ni vecina) danas ocigledno pogresne i nakaradne prakse zaostale iz srednjeg veka promenio, "reformisao", kako hocete. Tamo je osudjeno prisilno pokrstavanje, odbacene su presude Inkvizicije (mada su tek kasnije, ali u okviru istog tog reformskog procesa, formalno pomilovani Galilej i komp.), osudjena je diskriminacija protiv pripadnika drugih velikih religija, priznato je da i medju pripadnicima drugih velikih religija ima mnogo svetih ljudi, odbacena je ideja da ce svi koji nisu katolici automatski dospeti u pakao, itd. Neke od tih stvari nam se mogu ciniti smesnim, ali treba imati u vidu da pravoslavne crkve nisu ucinile ni toliko...
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 12:58 19.07.2007

Re: Milanković i SPC

Pokrenuli ste puno pitanja (iako vas tekst izgleda kao odgovor) koja me jako interesuju a o kojima nemamo dovoljno mesta ovde da raspravljamo (tj. nije ovde mesto za to :). Tako da cu se vratiti na kalendar. U pravu ste kada kazete da on ne spada u dogme. Ali liturgijskom praksom je potvrdjeno da nema potrebe menjati ga. Nije duznost crkve da se prilagodjava vremenu. Vreme u kanonu se ne meri sekundama. Samim tim i ako se promeni kalendar, ok. Ali mislim da SPC generalno ima mnogo vaznijih stvari na koje mora da obrati paznju od kalendara.

No ako nisam preterano nametljiv, i dalje me interesuje razlika izmedju Milankovicevog usavrsenog julijanskog i gregorijanskog kalendara. Ako imate neke informacije o tome rado bih ih procitao. Neki link barem...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:40 19.07.2007

Re: Milanković i SPC

Najbolji link za ovu (ako i za druge astronomske) temu je AM:

http://www.astronomija.co.yu/kalendar/knjiga/kalendari/reformajulijanskog.htm

Hvala jos jednom na komentarima!
Shumar Shumar 23:34 15.07.2007

M.M.




NASA page about Milutim Milankovic





evo i slike Milutina Milankovica
Shumar Shumar 23:43 15.07.2007

MM

Dok je u civilizovanom svetu odavno uz Nikolu Teslu obično jedini Srbin koji se nalazi u svim svetskim naučnim enciklopedijama (a za razliku od Tesle, Milanković se uvek tako i izjašnjavao


da li bi ste ovo o Nikoli Tesli mogli preciznije ili detaljnije da objasnite ?


takodje vidite :

MM on my space

MM 2 my space


bladerunner bladerunner 11:24 16.07.2007

Ja moram

da priznam da za Milankovića nisam čula niti znala dok nisam sama negde pronašla i pročitala. Znači znam da sam i srednju školu završila a o njemu nisam čula tek sam posle našla kad sam bila student a i to slučajno ko zna gde jer nemam veze sa tom problematikom tj. branšom . I ne mislim da je to moja krivica , mislim da je to trebalo da bude uvršteno u školske udžbenike ...
Shumar Shumar 18:39 16.07.2007

Milankovic Climate Theory

Namings

* Milankovic - a crater on the far side of the Moon
* Milankovic - a 118km crater on Mars at 54.4N, 213.3E
* 1605 Milankovitch - a minor planet.







Milutin Milankovitch was a Serbian scientist who showed that the earth's orbital "cycle" has additional modulations that make it fluctuate considerably. They correspond to three variables (according to Milankovitch) in the earth's orbit.
- Most important of these variations is the eccentricity cycle of 93,408 years (according to Milankovitch) - which is the variation of the Earth's orbit from its almost circular path.
- The second of the orbital cycles is the change in the tilt of the earth's equatorial plane in relation to its orbital plane over a period (according to Milankovitch), averaging 41,000 years.
- The third orbital phenomenon is the 25,920-year precession cycle which causes a gradual shift of the Earth's polar (poles) alignment.
In the past (at least) 100 years, the Earth's orbit (according to the Orbital Variance Theory) has moved us a bit closer to the Sun. When you consider that the Earth's tilt on her axis (approximately 23 degrees) is what causes seasonal changes (Summer to Winter) it is quite reasonable to believe that a gradual orbital variance will produce dramatic climate fluctuations and changes. And Global warming, as well...

Milija Jovicic Milija Jovicic 20:21 16.07.2007

Secanja,

Prvo,
Milane alal vera na ovom tekstu, ovom je odistinski odusevilo

I dalje zivimo u drzavi patriJota i ratnih profitera koji broje na prste (za ideale ginu budale)...

Drugo,
kada sam procitao Milankoviceva Secanja u oktobru prosle godine dok sam putovao u Beograd, bio sam odusevljen snagom koju je taj covek nosio u sebi. Sramota je da smo mnogo toga pogresnog dopustili, pa i to da Milankovic nije moguc za dalje ucenje (marksizma)...

Ono sto me je opredelilo definitivno da dam svoju naklonost Milankovicu jeste jedan pasus iz secanja gde Milutin Milankovic spominje jednog bogatasa kome je bilo neshvatljivo zasto Milankovic ne radi proracune za zgrade jer bi mnogo novca na tome zaradio. Milankovic je tada napisao da je sve sto je taj covek materijalno stvorio za zivota propalo nakon njegove smrti, a sve sto je on stvorio u nauci ce imati duzi vek nego on sam.

Jos onaj deo sa razlozima zbog cega je njegov sin napustio FNRJ.

Sramotno je bilo kada je sprovodjena anketa medju ucenicima srednjih skola i kada su ih pitali ko je bio Milutin Milankovic. Tek cetvrtina je znala. I dalje se busamo u grudi na spomen Tesle i svih poznatih Srba za koje nemamo pojma sta su cinili i radili. Ratni zlocinci zavrsavaju u pesmama, prave patriote na grobljima gde ih svi zaboravljaju (manje vise svi)...

Nesto definitvno treba menjati.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 01:30 17.07.2007

Re: Secanja,

Hvala, Milija na lepim recima! Daj da svako uradi pomalo, koliko moze, u svojoj sredini na generalnom prosvecivanju i prosvetljivanju, pa ce nam svima (a cak i onima koji su u pogledu toga skepticni) biti bolje...
Milija Jovicic Milija Jovicic 11:24 17.07.2007

Re: Secanja,

Ja to vec odavno imam u planu.

Palo mi je odavno jos nesto na pamet.

Odavno se vec pricalo da ce postojati projekat koji ce voditi ljudi sa uciteljskog fakulteta. Cilj ce biti da se prebace neke od najvecih klasika srpske knjizevnosti kojima je copyright istekao u elektronski oblik.

Medju njima su spominjali i Milankovica. Cim to bude realizovano i budem obavesten odmah cu Milankoviceve knjige okaciti na svoj sajt i napraviti i malo reklame pa sta bude.

Inace svima manje vise uvek preporucujem da procitaju Milankoviceva Secanja. Kroz Vasionu i vekove verovali ili ne u mom gradu nema ni u jednoj skolskoj biblioteci niti u gradskoj...
drug clan drug clan 14:54 17.07.2007

"austrougari"

Ovde treba dodati jos par imena (samo naucnici) : Josif Pancic , Sava Mrkalj, Mileva Maric
gordanac gordanac 16:51 17.07.2007

Re: "austrougari" / u pravu ste drug clan

evo ja dodajem linkove

Znamenite žene Novog Sada

Autorka

ebiljana ebiljana 21:23 04.12.2007

Milankoviceva dela

Neke od Milankovicevih knjiga dostupne su za citanje preko Digitalne Narodne biblioteke Srbije: http://www.digital.nbs.bg.ac.yu/scc/knjige.php

"Збирка књига Милутина Миланковића садржи 38 дигиталних копија оригиналних издања Милутина Миланковића (1879-1958) српског инжењера, математичара, геофизичара, астронома, као и утемељивача модерне климатологије и климатског моделирања. ..."

Vasi bibliotekari

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana