[ANIME] Strait Jacket

pitchwise RSS / 26.09.2008. u 16:01

strait_jacket.jpg U svetu gde magija i tehnologija zajednicki postoje, obe nauke se koriste na polju medicine, istrazivanja i ratovanja, ali sa razlicitim rezultatima. Preterano koriscenje magije je zabranjeno, jer prouzrokuje mutacije koje transformisu korisnika u divljeg, nekontrolisanog i nezaustavljivog monstruma.

Rayotto Stainberg je usamljeni vuk - "Takticki Carobnjak", predan samo jednom cilju - unistavanju ovih monstruoznih demona. Zasticen u svom oklopnom kalupu, "Strait Jacket", koji je stvoren da ga stiti i sacuva u ljudskom obliku, on hoda tankom linijom izmedju magije i ludila kao usamljeni ubica monstruma.

Ova anime OVA iz 3 epizode je bazirana na noveli Sakaki Ichirou. Posto je nisam procitao moj komentar je baziran cisto na gledanju ovog anime izdanja.

Kako da opisem ovu anime seriju? Mozda kao "introduction DVD" za novelu...da tako nekako.

Ideja okruzenja i sveta je mesavina "Full Metal Alchemist" i "Devil May Cry" anime. Sa malim naratorskim uvodom na pocetku prve epizode, bio sam ubacen u totalni haos koji (razumljivo) nije objasnjen do kraja serije. Vojno/ policijski odredi koji ciste svet od demona bez objasnjenja, uz totalno prstanje audio-vizuelnih efekata. Nekoliko karaktera koje susrecem tokom gledanja mogu nabrojati na prste. To su klasicni stereotipi, ali nisu ni priblizno detaljno oslikani koliko bi bili u jednosezonskoj anime seriji (26 epizoda).

Animacija je dobra kao i zvucni efekti. Rune sevaju u svim bojama, oko "Taktickog carobnjaka" dok se on sprema da odvali demona uz povik "Exist!" kada mlaz xy magijske materije seva iz njegovog big-gun-a. Uvek sam se palio na horske i simfonijske momente u anime serijama, a ovo kratko izdanje obiluje istim.

Ali, opet....prekratko, brate.

Nemojte me pogresno shvatiti, ova anime serija je jako dobra. Verovatno je jos bolja za hardcore fanove ove novele, jer oni sigurno imaju vise informacija o samom svetu i karakterima nego prosecan gledalac koji se prvi put susrece sa "Strait Jacket"-om. Uzivao sam dok sam je gledao, a predpostavljam da bi uzivao i da je 26-to epizodna anime serija. Drugim recima puna je potencijala.

Sto se tice repriznog gledanja, tesko da cu je gledati ponovo u skorije vreme. Ovo je klasican primer "one-shot" gledanja neke anime serije. Mislim da bi sledeci put vec bilo gubljenje vremena, osim ako ne bi trebao da se podsetim desavanja zbog nekog novog nastavka.

Preporucujem ovu seriju svima koji vole steampunk/ magic zanr. Za ostale ovo je samo jos jedno ponovno slikanje Zil Vernovskog sveta i ideja.

OVA (3 eps) | 2007 | Production: feel.

Oficijelna strana: http://www.straitjacket.jp

Tagovi



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana