Čuvajte se vikenda pred evro-kupove!

b92rian.clough RSS / 26.09.2008. u 08:19

Do martovskih ida ima još skoro pola godine, ali prošlo je već pet kola, pretpostavljamo da ste se već upoznali sa igrom, savladali osnovne ideje i upoznali se sa igračima timova koji ne spadaju među opšte poznate. Istovremeno, ekipe su ušle u ritam sezone, i došlo je vreme da se malo kalkuliše sastavima.

Vodite računa o tome da svi premijerligaši sa evropskim obavezama (ima ih 9) ulaze u vikend tokom kojeg će igrati petu utakmica u seriji od sedam mečeva za 22 dana. Zgusnuti termini prvi put u sezoni izazivaju zamor, što znači da će menadžeri gledati da odmaraju ključne igrače kad god je to moguće.

Utakmice Liga kupa bile su idealna prilika za nešto takvo. Arsen Venger je nadmašio sebe, izveo ekipu prosečne starosti 19 godina i dobio meč u Šefildu čak sa 6:0. Obaveze su se rešili Aston Vila, Everton, Portsmut i Mančester Siti, koji igraju Kup UEFA, kao i Fulam i Vest Hem, a u duelima premijerligaša ispali su Midlzbro i Njukasl.

Na kraju bloga su svi rezultati utakmica u kojima su igrali premijerligaši (svi strelci i svi premijerligaški kartoni), a zatim i kompletan raspored ekipa u evro-kupovima. Očekujte rotacije u postavama većine tih klubova.

Još jednom ćemo se podsetiti kako stoje stvari sa povredama:

http://www.physioroom.com/news/english_premier_league/epl_injury_table.php

Posebno obraćamo pažnju na "žrtve" utakmice Čelsi - Mančester Junajted. Deko i Karvaljo izvesno neće igrati u sldeća dva kola lige (ni u Ligi šampiona u sredu, za one koji učestvuju i u toj igri), a stanje Van der Sara je krajnje neizvesno, pa je verovatnije da će Ferguson na gol postaviti Kuščaka.

Situacija sa golmanima Man.Junajteda je posebno interesantna, povređen je i treći izbor Ben Foster (na mesec i po dana), pa je u Liga kupu branio Ben Ejmos (18 godina).

Za slučaj da u timu držite nekog od igrača Boltona, uprkos teškom rasporedu, može vas zanimati sledeća vest:

http://www.manutd.com/default.sps?pagegid=%7BF9E570E6%2D407E%2D44BC%2D800F%2D4A3110258114%7D&redirectorid=news_story&newsid=6619151

Bolton već godinama igra 4-3-3/4-5-1.

Toliko za šesto kolo, do ponedeljka ujutro izaći će zanimljivosti vezane za Ligu šampiona.

Kao i uvek, svi komentari su dobrodošli.

Sreda

Aston Villa

0-1

QPR

  

Stewart 58

Kartoni:
Cuellar 36
Gardner 60

  
 

Blackburn

1-0

Everton

Olsson 10

  

Kartoni:
Warnock 41
Villanueva 62

 

Kartoni:
Neville 66
Vaughan 71

 

Brighton

2-2

Man City

Murray 89
Anyinsah 95

Livermore (pen)
Elphick (pen)
Murray (pen)
Virgo (pen)
Richards (pen)

 5-3 penalima

Gelson 64
Ireland 108

Evans (pen)
Elano (pen)
Kompany (pen)

Ipswich

1-4

Wigan

Walters 61

 

Cattermole 52
Kapo 64
Scharner 70
Camara 90+3

  

Kartoni:
Scharner 67

 

Newcastle

1-2

Tottenham

Owen 90

 

Pavlyuchenko 62
O'Hara 66

Kartoni:
Butt 22

 

Kartoni:
Corluka 35
O'Hara 45+2
Zokora 63

 

Portsmouth

0-4

Chelsea

  

Lampard (pen) 36
Malouda 45
Lampard 49
Kalou 64

Kartoni:
Hreidarsson 35
Hughes 52
Johnson 68

 

Kartoni:
Ballack 5

 

Utorak

 

Arsenal

6-0

Sheff Utd

Bendtner 31
Bendtner 42
Vela 44
Vela 50
Wilshere 57
Vela 87

  

Burnley

1-0

Fulham

Rodriguez 88

  
  

Kartoni:
Kallio 90+3

Liverpool

2-1

Crewe

Agger 15
Lucas 58

 

O'Connor 25

 

Man Utd

3-1

Middlesbrough

Ronaldo 25
Giggs 79
Nani 90+5

 

Johnson 56

  

Kartoni:
Johnson 54

  

Pogatetz 66 (crveni)

 

Stoke

2-2

Reading

Pericard 9
Sidibe 50
Fuller (pen)
Lawrence (pen)
Whelan (pen)
Pericard (pen)

 4-3 penalima

Henry (pen) 45+1
Henry 75
Bikey (pen)
Sigurdsson (pen)
Long (pen)

Kartoni:
Whelan 22

  
 

Sunderland

2-2

4-3 penalima

Northampton

Stokes 86
Stokes 90+3
Chopra (pen)
Murphy (pen)
Reid (pen)
Richardson (pen)

 

Larkin 20
Guttridge 81
Akinfenwa (pen)
Davis (pen)
Osman (pen)

Kartoni:
Murphy 32

  

Watford

1-0

West Ham

Mullins o.g. 70

  

Bookings:
Jenkins 88

  
 

Liga šampiona

Sledeće nedelje igra se drugo kolo. Raspored engleskih ekipa:

utorak
E          AaB Aalborg - Manchester United
G         Arsenal - Porto

sreda
A         CFR 1907 Cluj - Chelsea
D         Liverpool - PSV Eindhoven

U prvom kolu Liverpul i Čelsi su pobedili, Arsenal i Mančester Junajted igrali su nerešeno.

Kup UEFA - rezultati engleskih timova pre dve nedelje:

Litex Lovech - Aston Villa 1:3
Omonia - Manchester City 1:2
Portsmouth - Vitória SC 2:0
Everton - Standard Liège 2:2
Tottenham - Wisła Kraków 2:1

Svi revanši igraju se u četvrtak na stadionima drugoimenovanih klubova.



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nestor92 nestor92 10:29 26.09.2008

Premijer liga vs.evrokupovi

Pa, vikend pred evro-kupove uvek je bio problematican. Treba reci da su premijerligasi unekoliko razliciti po tom pitanju. Cuvanju igraca pred evropsle obaveze najcesce pribegavaju Latini, kao i timovi iz slabijih liga kojima je uspesan nastup na evropskoj sceni vazniji i u sportskom i u finansijskom smislu od domaceg, cesto srednje-zalosnog nadmetanja.

E sad, sto se tice Engleske, Rafi Benitezu ne trebaju evropski kupovi da bi mesao karte, jednostavno u tom timu su sigurni svega nekoliko startera, medjutim u subotu se igra gradski derbi. Ne verujem da ce Everton cuvati snagu za Standarrd pa iskreno ni da ce Benitez ostaviti na klupi Dzerarda ili Toresa ili Reinu ili Karagera.

Takodje, Mancester ne sme da rizikuje vise ni bod na domacem terenu, bez obzira na nulu protiv Viljareala.

Sto se ostalih tice, u Engleskoj postoji jak "kult" domaceg ligaskog nadmetanja. Uefa kup cesto nije dovoljno atraktivan ni za publiku pa su stadioni poluprazni. Dodatni prihod postoji, ali...

Verujem zato da ce vecina glavnih igraca biti u timu, a pocetna kola liga kupa i FA kupa ionako su bila poligon za rezervne sastave pre svega najvecih klubova.
simkke simkke 14:24 26.09.2008

Kako pravim tim

Ja pogledam raspored kola, pa pokusam da predvidim ko ce da prodje bez primljenog gola i stavim igrace iz tih timova u odbranu (i golmana), a od onih sto bi trebalo da daju dosta stavim napadace. A vezu miksujem...i, negde sam na polovini tabele sto se tice plasmana, tako da mi sistem bas i ne daje rezultate. Ali, verujem u njega i forsiram ga, a racunam da ce vremenom da dodje do izrazaja. Tipujem da ce Man Utd-ovi igraci konacno da donesu dosta poena (posebno ovi iz odbrane). Sto se tice 'vikenda-pred-evro-kupove' sindroma, nesto nisam siguran da su Englezi dobar primer za to.Sto kaze ovaj iznad, tu su Italijani uvek prednjacili (mislim u cuvanju igraca za bitne utakmice). Jer, ako je Totenhemu bitnija utakmice sa Wislom od prvenstvene sa Portsmouthom onda tu nesto nije u redu, jer Totenhem posle 5 kola zauzima zavidno poslednje mesto na tabeli,a imaju jedan od najskupljih i najambicioznijih timova u ligi...Dakle, racunam da ce tako i svi ostali, posebno oni koji imaju i dobar rezultat u Evropi.
b92rian.clough b92rian.clough 04:00 27.09.2008

Re: Kako pravim tim

Moj prvi pik za izmene ključnih igrača za ovaj vikend je Arsenal - dubina njihovog tima je i inače najmanja od sva četiri engleska učesnika UCL, imaju loš rezultat iz prve utakmice i veoma im je bitno da dobiju Porto, a realno im je protivnik u ovom kolu Lige šampiona daleko najjači.

Rafa non-stop rotira i bez evro-kupova, to stoji, ali jednostavno ne vidim mogućnost da izvede sve zvezde u ovoj utakmici u startnih 11. Tu je i faktor derbija, iskusniji među menadžerima vode računa o tome: manji klubovi (Everton, Man City...) igraju 30 posto bolje protiv svojih lokalnih rivala, pa zato češće Rafa i Alex uvode lokalne momke u tim za takve utakmice. Zato mislim da bi Tores mogao da počne sa klupe.

Nije tu stvar samo u sastavima timova, nego i u rezultatima. Svojevremeno je sracunato da je Man Utd procentualno gubio trostruko vise bodova u vikendima pre ili posle evropskih utakmica, nego kada ih nema na vidiku. Možda je još rano da se koncentrišu na Evropu, Englezi u principu imaju dobru poziciju pred evropske mečeve sledeće nedelje, ali nije zgoreg povesti o tome računa tokom cele sezone. Često će misli igrača, posebno stranaca, biti potpuno posvećene onoj tamo utakmici, nema tu dobrog Jelen-pivo-superligaškog stava "sada razmišljamo o Javoru, a o utakmici sa Milanom ćemo od nedelje" : )

A Italijani su čudo, sastav Juvea od pretprošlog vikenda bio je komedija.

simkke
Ja pogledam raspored kola, pa pokusam da predvidim ko ce da prodje bez primljenog gola i stavim igrace iz tih timova u odbranu (i golmana), a od onih sto bi trebalo da daju dosta stavim napadace. A vezu miksujem...i, negde sam na polovini tabele sto se tice plasmana, tako da mi sistem bas i ne daje rezultate. Ali, verujem u njega i forsiram ga, a racunam da ce vremenom da dodje do izrazaja. Tipujem da ce Man Utd-ovi igraci konacno da donesu dosta poena (posebno ovi iz odbrane).


Logika ti je na mestu, i pre ili kasnije počeće da donosi fine bodove. Ima nešto i u fantasy iskustvu - posle jedne sezone shvatiš koji igrači donose poene, a koji na terenu igraju dobro, ali u igri ne. To se posebno odnosi na defanzivne vezne, ako ne učestvuju u akcijama oko golova učinak u igri im je veoma mali.

Zvanični sajt Premijer lige je to nadomestio reformom sistema dodele bonus bodova (trojici najboljih igrača po sistemu 3-2-1): bonusi su se pre toga dodeljivali ključnim igračima (dam gol na 1-0 i garantovano dobijam 3 bonus boda), ali su se prošle sezone prebacili na Opta stats, gde ulaze i oduzete lopte, uspešni skokovi, startovi i sl, pa tu zadnji vezni obično lepo profitiraju. Mi smo hteli da uvedemo slične bonuse, ali nemamo pristup kompletnim statističkim podacima posle utakmice, pa bismo mogli samo da prenosimo njihove bonuse, što nam nije delovalo naročito dobro. Za sledeću sezonu već ćemo videti, posebno u Ligi šampiona, jer oni svake sezone uvode nove statističke kategorije koje prate, a cela njihova statistika nam je dostupna.

Naravno, treba voditi računa i o one-seasone-wonderima, pre neke tri sezone Kevin Nolan i Morten Gamst Pedersen bili su jeftini i briljantni, posle toga su pali na 60-70 učinka, a cena im je bila znatno veća.

Početak ove sezone baš i nije bio tipičan - palo je 140 golova na 49 utakmica, 2,85 po utakmici (prošle sezone 2,64, od osnivanja Premijer lige 2,60), manje je bonusa za odbrane (bez primljenog gola: ove sezone do sada 24/98 - 24 posto, prošle 218/760 - 28 posto). To je posebno problem kod nekih obično čvrstih odbrana - Man Utd (prošle sezone 21 meč bez primljenog gola, ove 1/4), Portsmouth (16, 1/5) i Everton (14, 0/5).

Raspored je doprineo tome, već je odigrano nekoliko međusobnih utakmica favorita, Pompey je imao katastrofalan raspored (gostovali već Evertonu, Čelsiju i Sitiju, čekali Man Utd), pa su ekipe koje obično donose fine i stabilne bodove na obe strane podbacivale. Na drugoj strani Hal i Stouk su krenuli iznad svih očekivanja, pitanje je koliko će moći tako da izdrže, ali dali su već po 7 golova za 5 kola, izbili silne bonuse odbranama.

Za kraj evo i interesantnog bloga koji najavljuje sa statističke strane svako kolo Premijer lige, na osnovu pominjanih Opta Statsa:

http://www4.talksport.net/blogs/view.asp?id=106178&move=next
simkke simkke 15:07 27.09.2008

Re: Kako pravim tim

Evo zavrsen Mersisajd derbi, imam 18 poena. Karager, Skrtel i Dzerard, svi po 6...Hmmm, nije lose, nisam imao nikog iz Evertona u timu. Znaci, Liverpool nije primio gol, Karager i Skrtel po 6 bodova...A Dzerardovih 6?
aleksandarz92 aleksandarz92 11:09 27.09.2008

Samo da dodam

http://uk.eurosport.yahoo.com/football/premier-league/

Ovde mogu da se nadju sastavi za sledeću utakmicu, što ume da bude bitno kod ovih što mnogo rotiraju. Pošto nisu baš najprecizniji ( npr. van Persi je bio najavljen za prošlo kolo), zanima me da li neko zna za nešto bolje?

Raspored je doprineo tome, već je odigrano nekoliko međusobnih utakmica favorita, Pompey je imao katastrofalan raspored (gostovali već Evertonu, Čelsiju i Sitiju, čekali Man Utd),

I MAN UTD je već odigrao protiv Liverpula i Čelzija, pa nije ni čudo da Vidić i Ferdinand zajedno imaju svega 15 bodova. Pretpostavljam da će ubrzo da stignu do neke normalnije cifre. Inače mislim da se isplati uzimati iz odbrane igrače koji uvek idu napred kod prekida.
b92rian.clough b92rian.clough 19:36 28.09.2008

Majkl Oven i Dejvid Džejms

Obratite pažnju na drugi pasus ispod slike:

http://www.guardian.co.uk/sport/blog/2008/sep/28/portsmouth.premierleague

Nismo sami u ovome :)
b92rian.clough b92rian.clough 19:36 28.09.2008

Majkl Oven i Dejvid Džejms

Obratite pažnju na drugi pasus ispod slike:

http://www.guardian.co.uk/sport/blog/2008/sep/28/portsmouth.premierleague

Nismo sami u ovome :)
simkke simkke 00:36 29.09.2008

Auuuuu bre!

Pa zasta se dobijaju kazneni poeni? Cak 20!
nestor92 nestor92 22:16 30.09.2008

Kako ja pravim tim

Pa pravilo je da nema pravila. Mislim da treba u prvih nekoliko kola proceniti odabrati, zaokruziti, a zatim se drzati bazne jedanaestorice ili dvanaestorice. Izmena od meca do meca na osnovu pretpostavke da ce neko nekom sigurno napuniti mrezu nije bas sigurna. Vodi "finim bodovima" ali mislim da ne donosi znacajan plasman.

Pravila:
- odbrana iz najjacih klubova ( kao sto je vec receno )
- napad od jednog izvikanog strelca iz velike cetvorke i dva jeftinija
- i srednji red koji je najveca fora ali u svakom slucaju: ofanzivno orijentisani igraci, neskloni kartonima, poneki izvođač prekida i slobodnih udaraca. I naravno iz klubova koji ne primaju previse golova ( ekstra bodovi za utakmicu bez gola su ekstra bodovi ).

I sve to uz malo srece. Malo vise.

NNN NNN 01:38 01.10.2008

Ako se ono Žuninju ne računa kao

...asistencija, onda, misim, stvarno!
simkke simkke 14:27 01.10.2008

Evo ti

predlog za naslov sledeceg bloga: Cuvajte se vikenda posle evro-kupova!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana