Literatura

Chick - lit

myredneckself RSS / 22.09.2008. u 23:24

Da mi je neko rekao da ce doci dan kad cu ja biti u stanju da citam chick-lit stvari , rekla bih mu da je to nemoguce i da nemam vremena i nerava za te gluposti. To sam uvek stavljala u rang srceparajucih novela i zaobilazila u velikom krugu. Neki dan je bio Dan knjige , ili tako nesto, odlucim da svratim u moju omiljenu knjizaru, u kojoj uvek zaglavim, i odlucim da sebe castim povodom tog dana jednom neuobičajenom knjigom. Odlucila sam se za Plum Sykes i njeno chick-lit delo "Bergdorf blondes", ili kako ga mnogi zovu, samo "BB-s", toliko je popularno . Zbog surrounding circumstances, dosta mi je chemera i jada, odlucim da vidim sta rade devojke na Manhattnu i okolini, tzv "it girls". Nas prevodilac je naslov prevela po meni nezgrapno, bolje da je ostavila Bergdorfske plavuse, a ne plavuse sa stavom. To su pre svega plavuse sa lovom, i to bezobraznom, a onda se stav da naslutiti. chick%2520lit.png

A sad malo o Plum Sykes. To je jedna Engleskinja iz Kenta, studirala na Oxfordu, sticajem okolnosti i poznanstvom sa Anom Vintur, (glavna u Vogu), odlazi u NYCity, postaje modni urednik i kolumnista u americkom izdanju Voga, dobro se socijalizuje medju tim bogatim svetom i postaje american darling. Usput je nasla muza s kojim je studirala na Oxfordu, koji je btw , bogati naslednik. Onda mozemo reci da je zivot te sredine savladala iznutra, i da pise o "it girls" iz prve ruke.(da me ne cuju feministkinje, jer se groze od pomena ovog "it" za zene i njihove dalje upotrebe kao objekata, kako sam negde pročitala)

Nasla sam na Google-u njen intervju dat "Daily Telegraphu" , gde me je razocarala, kao uostalom i njene Engleze. Dajdzest prepricavanje: na pitanje da li bi mesto zbivanja radnje u NYC, moglo da se prebaci u recimo Bond st. u Londonu , koji je isto tako mondenski do bola , ona je rekla da je to nemoguce, jer boze moj , nema takvog glamura u Londonu, da je BergdorfGoodman u NY toliko veliki i glamurozan, da je to nemoguce....pritom je bila okrutno hladna i nadmena, iako se s doticnom novinarkom sretala ranije u Londonu. Na pitanje da li njene BB-s mogu da se porede sa "Velikim Getsbijem", ona je rekla - "Da, i sa ostalim delima Trumana Kepota, " ... i eto pokazala da ne zna da je Getsbija napisao Skot Ficdzerald. Znaci Oxford joj bas nije pomogao u poznavanju americke literature, ali kakve to veze ima kad je ona pravi ,pravcati american darling. I taj intervju je dala na jedvite jade, dajuci novinarki preko svog izdavaca naravno, jedva sat vremena, nasta se ova zacudila, odkud takvi maniri wannabe celebrity-a, devojke iz Kenta.

Eh, sada o knjizi koju sam zapocela da čitam. Radi se o devojkama iz visokog drustva , koje imaju zadatak da nadju bogatog verenika, da lete privatnim dzetovima s jednog kraja sveta na drugi, da budu lepe u svakom trenu... Naslov ima veze sa farbom za kosu "white blond", biti plavusa kao Karolin Beset Kenedi je pod MUST, zato se glavna junakinja Dzuli Bergdorf farba tacno na 13-ti dan, pati sto cak ni ona ne moze da doceka zbog velikih rezervacija Hermes-Birkin tasnu, ide kod frizera kog placa 450$ po frizuri, nosi Manolo's, normalno saloni za ulepsavanje, podkozne injekcije c-vitamina, eto to je tek pocetak, mogu da mislim kako cu je samo brzo procitati.

Dok ovo pisem, razmisljam o bogatim bergdorfskim naslednicama njihovom lifestyle-u, i verovatno njihovoj zelji da mozda i one jednog dana postanu eponimi stila kakva je svojevremeno bila muza coutouriera H. de Givenchy-a, famozna Audrie Hapburn i njena izvrsna Holly Golightly u Breakfast at Tiffany's. Verovatno zato, sto Plum Sykes ne zeli da njene Bergdorf blondes uporedjuju sa verzijom Sex & the city, nego vise sa neponovljivim Doruckom kod Tifanija, (pa joj je valjda zato i njegov pisac Truman Kepot onomad bio u lepoj glavici), koja , ako je vec american darling, ne sme da zaboravi ili da ne zna ko je napisao "Velikog Getsbija"! I na kraju "Moon river" u izvodjenju Holly Golightly, samo za vas. Ipak su to bila bolja vremena !!!

 



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

myredneckself myredneckself 23:48 22.09.2008

chick lit

Priznajte da slađi watcha doin' ?..... niste skoro čuli
marco_de.manccini marco_de.manccini 13:23 23.09.2008

ako vam se nije dopalo ...

mozhda na amazonu i slichnim mestima pored opcije

"ako vam se dopala ova knjiga onda ce vam se dopasti i ..."

treba da postoji i opcija

"ako vam se nije dopala ova knjiga onda vam se nece dopasti i ..."

da znamo i shta da ne chitamo.

a kad smo vec kod knjiga koje ne treba chitati i koje neke zhene pishu za neke zhene, nemojte da chitate ni papu jovanu (Donna Woolfolk Cross). nisam video nijedan intervju, ali knjjga je ochajno slabo napisana. Tu mislim na vec vidjenu formulu i ponovljene stereotipe (sve je tu, duboko usadjene ochi, duge crne kose, plave ochi ratnika, bichevanje neposlushne cerke zhedne znanja, i da ne nabrajam).
myredneckself myredneckself 14:36 23.09.2008

Re: ako vam se nije dopalo ...

a kad smo vec kod knjiga koje ne treba chitati

Ha, ha, ha....hvala ...u širokom luku zaobilazim... ne dam se više nasankati, ni po cenu tretmana u vidu subkutane vitaminske injekcije

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana