Triptih

Krugolina Borup RSS / 21.09.2008. u 14:50

Ko je pratio Krugolinin razvojni put na blogu nedvosmisleno zna da Krugolina frkće na doktore. (Tzv. Reactio Neurotica.) Da i doktori konja za frktanje imaju dokazao je Dr M, koji se našao isprovociran da napiše kontra-blog(ove). E, pa, neka sam ga isprovocirala! Čast mi je ugostiti mog omiljenog kontra-blogera, i njegova prva tri kontra-bloga iz Potpalublja (to je ono gde svi koji su registrovani mogu da pišu, ali ne može da se vidi dok ne kliknete na "profil korisnika" i "vidi sve tekstove ovog blogera"). Sad se Krugolina povlači, i reč prepušta Dr M-u! Ta-ta-ra-ta!

 

GOST: bloger iz Potpalublja, Dr M

 

Iz beležnice seoskog doktora

Subotom kod lekara dolaze samo oni koji zbilja moraju, ostali se razmile po baštama ili idu na pijacu u grad, “noćašnji” rasteruju maliganske magle - prvu kafu popiju kod kuće a po drugu već idu u Lovački dom, klasičnu kafanu sa kariranim stolnjacima, crnim drvenim podom i tamno obojenom lamperijom po zidovima. Rogovi srndaća služe kao čiviluk, a kao ukras su, na suprotnim zidovima, dve kompletne preparirane glave jelena sa ogromnim rogovljem. Iz najdaljeg ugla, nasuprot vratima, celu situaciju nadgleda čaplja sa širokim kljunom, neobično slična kelnerici za šankom - kao da su sestre rođene.

Dok se kafana polako puni, dva gosta odlaze prema vratima govoreći onima koji ostaju za stolom: "Obrnite jos jednu turu, sad ćemo mi."

Ušli su u ordinaciju kao ljudi koji cene vreme, i svoje i tuđe, ignorišući nekoliko pacijenata u čekaonici i učtivo propuštajući čoveka sa velikim stomakom koji je izlazio zauzimajući cela vrata.

"Doktore, izvinite što ovako ulazimo, mi nismo odavde, a mnogo se žurimo. Brat i ja radimo u Nemačkoj pa nam je istekao godišnji odmor, a nismo posvršavali sve poslove, pa smo mislili, ako je moguće da nam date malo bolovanja, jedno mesec dana, biće dobro i Vama i nama. Vi samo nama date doznake, mi tamo naplatimo, oni Nemci ništa ne proveravaju."

Dok je to govorio, iz džepa je izvadio potvrdu o nemačkom socijalnom osiguranju zajedno sa novčanicom od 100 maraka, a i mlađi bata je zaostajao u akciji samo za trenutak. Dr. Miloš je reagovao potpuno spontano - obgrlio je obojcu oko ramena i rekao im, u pola glasa, kao da se dogovaraju gde će večeras zajedno u provod:

"Evo, da se dogovorimo. Ako ste bolesni, idete kod svog doktora, tamo odakle ste. Ako mi opet ponudite pare ja zovem miliciju. Pošteno?"

Otvorio je vrata, propustio ih, rekao: "Doviđenja", zatim je čekaonici rekao: "Sledeći" i, dok se vraćao do stola pitao se kako bi zvao miliciju kad je telefon, drvena kutija sa ručicom sa strane, iz osvita telefonije, bio samo ukras do ponedeljka ujutro, kad proradi pošta.

Više mu nikad niko nije ponudio pare.

 

***

 

Iz beležnice seoskog doktora - kako je počelo

Nikad ranije nije bio u selu. Izdanak nekoliko generacija Beograđana nije čak ni poznavao bilo kog seljaka - površna poznanstva sklopljena preko tezge na Zelenom Vencu se ne računaju - a sad je, odjednom, bućnuo u nepoznato. Bandži je onda (sredinom sedamdesetih) bio potpuno nepoznat, ali je ovo bilo najbliže poređenje - samo što ovde nije bilo konopca.

Prvu nelagodnost osetio je tri dana ranije, u kancelariji Direktora, koji je učtivo - tada se jos držalo do forme - upitao pet novozaposlenih da li imaju neke želje u pogledu rasporeda radnih mesta. Četvoro lokalnih znalaca situacije je pomirljivo i kolegijalno izjavilo da imaju puno poverenje u odluku direktora, samo da to mesto ne bude GL. Direktor je odmah opravdao poverenje time što ih je rasporedio shodno uticaju i kvalitetu protekcije iz raznih centara moći, i tako je dođoš iz Beograda dobio ono što niko drugi nije želeo.

Zakoračio je u dvorište prizemne, stare zgrade, sa istom odlućnošću koja ga je krasila na noćnoj straži na ivici šume, nekoliko godina ranije, i sa istim poverenjem šaputao malo izmenjen takst; umesto "Gospode, ne daj da me neko ubije", govorio je: "Gospode, ne daj da nekog ubijem." Iz zgrade je izvirilo jedno prijatno, veselo lice, sa vragolastim očima, a vlasnica vragolastih očiju je imala i prijatan alt kojim je, u pola glasa - oko 90 decibela - objavila urbi et orbi: "STIGAO JE NOVI DOKTOR!"

DAN PRVI

Ne, ovo nije citat iz Biblije iako je u početku bio haos. Doktorka koju je trebalo da zameni mu se jako obradovala, uhvatila ga pod ruku i krenula po Zdravstvenoj stanici da ga predstavi osoblju.

"Deco, ovo je moj dragi kolega sa godine, Dr Miloš Đorđević, jedan od najboljih studenata sa godine."

Dr M.Đ. se ponašao kao da igra poker u salunu u Dodž Sitiju - nije smeo da se pokaže kao ovca, a nije imao pojma kako se zove doktorka i na koju godinu misli. Zahvaljujući svojim mnogobrojnim talentima koje je isprobao i interesovanjima koja je ispoljavao u toku studija, računao je da ga poznaju koleginice iz deset generacija, a opaska da je bio jedan od najboljih studenata učvrstila ga je u mišljenju da je ovo klasična zamena identiteta. Skrivena kamera još nije ušla u modu, pa ni to nije moglo da bude prihvatljivo objašnjenje. Kako se sve dešavalo u trenutku kad se preklapaju  prepodnevna i popodnevna smena bio je suočen sa novim izazovom - trebalo je spojiti deset ženskih imena sa deset radoznalih lica. Odlučio se da ne folira.

"Moje dame", rekao je, "molim vas da mi oprostite ako prvog dana ne zapamtim ime svakoj od vas. Ovo mi je prvi radni dan i najvažnije je da ne pogrešim oko administracije, lekova i takvih stvari. Preksutra ću znati ime svakoj od vas i sećaću ga se celog zivota. I jos nešto; nemojte se iznenaditi ako vas pitam kad nešto ne znam. Mi smo tim, a ja ne smatram da sam posisao svu pamet na svetu zato što sam završio Medicinski fakultet. Vi znate sve ljude ovde, a ja ne znam nikog. Za svakog ću vas pitati ono što ne mogu da pitam njih - ko je s kim u kakvoj vezi, da li voli da muti sa bolovanjima i takve stvari."

Izgledalo je da im se pristup dopao. Verovatno su očekivale nekog ko će početničku nesigurnost da prikriva arogancijom - to su sve bile iskusne sestre koje su radile sa puno lekara - lekari se u selima ne zadržavaju dugo i beže čim se ukaze neka specijalizacija ili makar mesto u gradu. Valjda ne uživaju dovoljno u blatu do kolena, šta li?

Kad je ritualno ispijanje kafe bilo okončano dan je morao da krene dalje. Dok je pratio Dr Nedu do njenih kola (i ona je dobila specijalizaciju na koju nije mogla da ode dok ne stigne zamena - otud ona grdna radost od malopre) Miloš, koji je konačno ukapirao kako se ona zove, jer su je sestre dok su se opraštale zvale po imenu, prošapta zaverenički na njeno levo uho: "Na kojoj smo godini, ono, bili zajedno?"

Ispostavilo se da je on nešto obigravao oko Nedine drugarice - sad je vratio film - i da su proveli jednu noć učetvoro - bio je tu jos neki mlaki Nedin udvarač - i da su vrcale iskrice kroz oblake alkoholnih isparenja - i da on baš ne može da se seti kad su Neda i onaj bezimeni otišli.

"Posle sam čula da si bio savršen džentlmen", rekla mu je Neda. Što si bio manje džentlmen, to si bio savršeniji.

Neke žene zbilja znaju da osvoje muškarca jednom rečenicom.

A da, bili su na drugoj godini.

 

***

 

Selo je to

Sad je došao trenutak da nauči nešto o tome kako funkcionišu stvari u selu. Nije mogao da počne da radi bez belog mantila, a mantili su zaključani u ormanu čiji ključ ima samo spremačica koja dolazi u šest popodne. Nerešiv problem? Ma, ne. Spremačica Nena se pojavljuje kao deus-ex–machina, i rešava problem. Kako je saznala da je potrebna? Novosti se u selu šire brzinom nepoznatom savremenim sredstvima komunikacije - od usta do uha, od plota do kapije, od bračne postelje do kafane na seoskom trgu. Internet je dečja igra prema Glasu Sela - a i ne radi kad nema struje.

Nena je posebna priča. Ona je dobri duh Zdravstvene stanice, poslat na zemlju od strane Više sile, u obliku niske, zdepaste žene četrdesetih godina sa energijom od 10 megatona za rešavanje problema, ali i sposobnošću da se pretvori u Svetog Đorđa za sve one koji hoće da izigravaju aždaju. Dece nema, muža je oterala posle tri meseca braka kad je prvi put digao ruku na nju, i usvojila je lekare kao svoju decu i Zdravstvenu stanicu kao svoj dom.

"Slušajte Doktore", koristila je titulu kao lično ime, "ovo je selo i sad će da vas proveravaju kakav ste. To rade sa svakim novim koji dođe. Prvo će da vide dal' ste besan. I dal' volite da pijete, i dal' ste švaler, i za dva dana će celo selo da zna kakav ste. I dal' lako dajete bolovanja. Ima nekol'ko žene koje svakog tako provere, sutra će već sve da dođu na pregled."

Nenin maternji jezik nije srpski i ona se ne trudi da se opterećuje gramatikom. Ne želi da joj misao pobegne dok ona slaže padeže.

Do kraja radnog dana imao je 19 pacijenata - sve nekomplikovani slučajevi - i svakog je pregledao po celokupnoj školskoj proceduri, objašnjavajući iznenađenim pacijentima kako koja bolest počinje, sve običnim rečima, bez ikakvih nerazumljivih jezičkih bravura, raspitujući se nenametljivo o prilikama u kući, selu, na poslu. Pauzu je završio za pet minuta sjurivši vrelu kafu niz grlo, ugasio do pola popušenu cigaretu ali je bio toliko pažljiv da zamoli sestre da ostanu na pauzi do kraja.

"Nećemo da remetimo red bez potrebe", rekao je "kad počne sazona gripa naučićemo da pijemo kafu s nogu."

Sestre, čiji se pogled blago ukočio kad su ga videle da ustaje, sada su se pogledale sa odobravanjem.

"Dobro je", pomislile su verovatno. "Ovaj će da nas pusti da živimo."

I tako je prošao prvi dan. Međutim, posle prvog dana obićno dođe i prva noć. U to vreme po selima je postojala obaveza mobilnosti za lekare. Ta se obaveza sastojala u tome da lekar spava u selu, u Stanici ili posebnoj kući, ako je takva postojala, i da bude na usluzi pacijentima u hitnim slučajevima, vrlo razumno resenje kad se uzme u obzir da je selo imalo samo pet telefona koji su radili kad i pošta - do dva u podne, i desetak privatnih automobila.

Čekao je tu prvu noć kao mlada, znao je otprilike šta ga čeka samo se nadao da neće biti neprijatno i bolno. Uneo je iz Fiće u kuću dve putne torbe pune knjiga i priručnika, oko 20 kila slova i slika, rasporedio ih po stolu i rezervnom krevetu i legao obučen na svoj krevet - nije smeo da ode ni u kupatilo jer šta će biti ako neko lupa na prozor, a on ne čuje. Zadržavao je dah svaki put kad je čuo korake koji se približavaju, oćekivao lupnjavu na prozor, a onda olakšanje kad se ispostavi da koraci pripadaju nekom pokloniku boga Bahusa kome ne treba lekar nego krevet ili još jedno piće. Do jutra je izračunao koliko može biti trudnica na četiri hiljade stanovnika sela i kolika je verovatnoća da se neka porađa baš te noći.

Cela noć je prošla sa jednom jedinom intervencijom, muž je došao kući pod gasom, oko pola jedan, žena mu je rekla šta misli o njegovom pijanstvu i počela da se guši i da se žali da je boli srce, a muž, gonjen grižom savesti dotrčao po doktora da mu spasava bolju polovinu. Sednu obojca u Fiću i sjure se na lice mesta, sjatio se ceo komšiluk, Miloš pažljivo ali brzo utvrdi šta je po sredi, da pacijentkinji injekciju sredstva za smirenje i dok je igla još bila u mesu ženi ne fali ništa - k'o nova.

I tako je počela neravnopravna borba protiv najraširenije bolesti ovog podneblja, u medicinskom žargonu nazvane tristać, koja napada muškarce koji imaju malu platu i žene čiji muževi imaju male mogućnosti, stare ljude koji se boje smrti i mlade koji se boje života. A ono tristać dolazi od šifre za to stanje: 300.5 - Reactio neurotica.

Ujutro ga je u Stanici sačekala samo Nena koja je sipala toplu kafu i sveže informacije.

"Poranili ste. Sestra Neda će doći oko pola osam, subotom počinjemo malo kasnije. Nemojte da se zbunite, i druga doktorka, koju ćete videti tek u ponedeljak, zove se Neda. Danas ćete imati gužvu - čuli su da je došao novi doktor koji pregleda."

"Pa šta je tu čudno", pitao je, "valjda doktori pregledaju?"

"Ne svi", rekla je sa negodovanjem u glasu. "Ova doktorka koju zamenjujete je pregledala, a ova druga samo pita šta mu je i piše lek." Nena, očigledno, nije odobravala takav postupak i nije se trudila da to sakrije.

"Uostalom, celo selo priča kako ste spasli ovu od noćas."

"Kad su pre čuli šta se desilo, to je bilo u jedan, a sad još nema ni sedam. Uostalom, ne bi joj bilo ništa ni bez mene, od toga se ne umire."

"E, selo je to, sve se odma' zna."

Tada je prvi put čuo sveobuhvatno objašnjenje svih zagonetnih pojava, izraz mirenja sa nedokučivim. Selo je to.

 

Atačmenti



Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vishnja92 vishnja92 15:06 21.09.2008

nije

on tebi kontra-bloger nego si ti njemu kontra-doktor.

edit - sto ti je moc navike. jednom prva, vazda prva
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:18 21.09.2008

Re: nije

on tebi kontra-bloger nego si ti njemu kontra-doktor


))))))))))))

Inače, Dr M je morao da opravdano odsustvuje od ekrana jedno sat vremena... a i Krugolina će morati, isto tako opravdano... pa čisto da vi kažem, izvolte, sedite, osećajte se ko kod svoje kuće... a doktor i kontra-doktor će brzo da se vrnu... samo tu iza ćoška da tetki daju lek...
Dr M Dr M 16:46 21.09.2008

Re: nije

Inače, Dr M je morao da opravdano odsustvuje od ekrana jedno sat vremena

Inače, Dr M je morao da opravdano odsustvuje od ekrana jedno sat vremena


Vratio se Sime, a gde je bija, vidi se po dupliranju citata:))
Dr M Dr M 16:53 21.09.2008

Re: nije

on tebi kontra-bloger nego si ti njemu kontra-doktor.


Kontra-rekontra, ja bolje prosao, dobio superdoktorku.
MilutinM MilutinM 15:08 21.09.2008

Komentar

Interesantno. Očekujem nastavke
vishnja92 vishnja92 15:12 21.09.2008

Re: Komentar

cika Milutine, stavis coveka po imenu "Dr M" u svoju vip listu i nemas sta da brines.
bas je fini doktor :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:16 21.09.2008

Re: Komentar

Očekujem nastavke


Ja nemog'dadočekam da vidim kako su ga proveravali za švaleraciju...
sentinel26 sentinel26 15:19 21.09.2008

Re: Komentar

Krugolina Borup
Očekujem nastavke
Ja nemog'dadočekam da vidim kako su ga proveravali za švaleraciju...
Priznaješ ipak.
Ko priznaje još pola mu se dodaje.
MilutinM MilutinM 15:21 21.09.2008

Re: Komentar

Ja nemog'dadočekam da vidim kako su ga proveravali za švaleraciju...

Mene žena proverava sas lavor
vishnja92 vishnja92 15:43 21.09.2008

Re: Komentar

Mene žena proverava sas lavor

ubio me bog ako znam o cemu pricas :)))
kakav bre lavor cika Milutine?
MilutinM MilutinM 15:50 21.09.2008

Re: Komentar

Kad se vratim kasno uveče ili sa kakvog puta, moram da sednem u lavor pun vode. Pa, ako plivaju - znači da su prazna ((
vishnja92 vishnja92 16:01 21.09.2008

Re: Komentar

aj nek neko drugi odgovori na ovo, ja ne mogu:))))))))))
cerekam se ko blesava :))))

idi bre cika Milutine :))))))))))
imam problem sa vizuelizacijom. to stalno radim, a valjda ne bi trebalo :)))
margos margos 16:21 21.09.2008

Re: Komentar

MilutinM
Kad se vratim kasno uveče ili sa kakvog puta, moram da sednem u lavor pun vode. Pa, ako plivaju - znači da su prazna ((

Baš sam se pitala jesi li toliko pošašavio da objašnjavaš.... Izgleda da jesi.:))))
Je l to sve zbog onog eksperimenta blizu tvoje kuće il' prosto nostalgie?
Ili uticaj Ljube Moljca i družine?
MilutinM MilutinM 16:25 21.09.2008

Re: Komentar

Ma, to je porodična tradicija u njenoj kući. Koliko puta smo sedeli tast i ja zajedno. Pa i šurak. Odigramo tako i preferans, nije nam teško.
vishnja92 vishnja92 16:29 21.09.2008

Re: Komentar

stigla jesen, vratio se cika Milutin :)))))))))))))))))))))))))))
sentinel26 sentinel26 16:31 21.09.2008

Re: Komentar

vishnja92
aj nek neko drugi odgovori na ovo, ja ne mogu:))))))))))
cerekam se ko blesava :))))
idi bre cika Milutine :))))))))))
imam problem sa vizualizacijom. to stalno radim, a valjda ne bi trebalo :)))

Milutin malo stidljivo htio da objasni i da bude fini. E pa ne može.

Ako sjedne u lavor ništa se neće desiti, sva voda će po Arhimedovom zakonu izaći napolje, osim ako lavor nije veličine omanje kade..

Dakle:
U lavor se sipa hladna voda. Muž, tj. nevaljali preljubnik mora da prostite da umoči falus i jaja u tu hladnu vodu.
Sada stupaju u dejstvo i drugi zakoni fizike.
Ako umočeni djelovi potonu, njihov vlasnik je spašen, ako plivaju onda će on da potone usled narednog dejstva oklagije ili čega drugog sličnog.

Smo razmeli sad ??

Vidite kako su starije žene znale zakone fizike.

vishnja92 vishnja92 16:43 21.09.2008

Re: Komentar

sve sam ja to razumela odmah pa sam ostala bez teksta :)))))))

a imala sam problem sa lavorima pa sam na kraju sebi predstavila jedan posten, sedeci, iz koga vire kolena a voda i potiskujuca masa su u ravnotezi :))

o, bruke, o cemu mi razgovaramo :))))

sirote te zene,sta sve moraju da gledaju :)))))))))))))
MilutinM MilutinM 16:45 21.09.2008

Re: Komentar

sirote te zene,sta sve moraju da gledaju :)))))))))))))

Što, bre, moja žena su uvek obraduje (do sada nisam pao na testu; neću da vam kažem koju tehniku primenjujem). Smeje se oko glave
Dr M Dr M 16:50 21.09.2008

Re: Komentar

Očekujem nastavke


Dobrodosao Milutine,
Nadam se da cu ispuniti ocekivanje (nastavaka).
vishnja92 vishnja92 17:01 21.09.2008

Re: Komentar

Smeje se oko glave

o cemu je uopste ovaj blog?

nije za mladje od 12 godina. odoh ja odavde :))
sentinel26 sentinel26 17:02 21.09.2008

Re: Komentar

MilutinM
sirote te zene,sta sve moraju da gledaju :)))))))))))))
Što, bre, moja žena su uvek obraduje (do sada nisam pao na testu; neću da vam kažem koju tehniku primenjujem). Smeje se oko glave

Koliko plaćaš da ne otkrijem i tu tehniku ?

I to da svi saznaju.
ivana23 ivana23 17:05 21.09.2008

Re: Komentar

Crveni ili plavi?

Dr M Dr M 17:08 21.09.2008

Re: Komentar

Mene žena proverava sas lavor


....jel` si poskok ili blavor:))
MilutinM MilutinM 17:09 21.09.2008

Re: Komentar

Crveni ili plavi?

Plavi, za dečake ))

o cemu je uopste ovaj blog?

Pa, valjda o zdravom životu i običajima na selu.
sentinel26 sentinel26 17:11 21.09.2008

Re: Komentar

ivana23
Crveni ili plavi?
Pa nek se Milutin prvi izjasni.

Moja supruga ne zna za ovo starostavno "naučno" djelo.

Test inače nije škodljiv po zdravlje. Ovdje prisutni doktori mogu da potvrde.

Pošto je Krugolina dugo odsutna, kada dodje može biti i batina, odoh ja da odnesem teki lijek, pa ću se vrnem.
MilutinM MilutinM 17:14 21.09.2008

Re: Komentar

Test inače nije škodljiv po zdravlje

Jes, a ako povuče vodu?
Dr M Dr M 17:14 21.09.2008

Re: Komentar

bas je fini doktor :)


Hvala vishnja, sad cu da pocrvenim ali nece da se vidi od brade.:)
Doktori u poslednje vreme nesto nisu navikli na pohvale.
MilutinM MilutinM 20:17 21.09.2008

Re: Komentar

Lavor može biti i efikasno kontraceptivno sredstvo
NNN NNN 20:18 21.09.2008

Re: Komentar

do sada nisam pao na testu; neću da vam kažem koju tehniku primenjujem
Čak ni na PP?
margos margos 15:34 21.09.2008

Super gost:))) Bravo!

"Gospode, ne daj da nekog ubijem."

Dr M - ranije sam pročitala samo prvi blog - ova dva mi se još više dopadaju. Valjda svi mi volimo da zavirimo u nešto što nam je egzotično - tako blizu, a tako daleko. Selo je to.

Sećam se kad sam jedne godine otišla u jesen po moje roditelje na plac, da im pomognem oko donošenja koječega, a onda me oni malo proveli po okolnim kućama. Pošto su se bližili neki od mnogobrojnih izbora, jedna od komšinica, sva značajna, kad mi je prinela kafu, skrstila ruke na grudima i sva zabrinuta i važna me zapitala 'A šta kažu u Beogradu?' Bi mi krivo što ne znam i ne mogu kednako značajno da odgovorim na pitanje.
Dr M Dr M 17:05 21.09.2008

Re: Super gost:))) Bravo!

'A šta kažu u Beogradu?'


Pridoslica iz prestonice, u mom slucaju, napravi ozbiljno lice i tihim glasom, samo na uvce, odgovori: " Samo Tebi kazem, ne siri dalje, nesto se grrrdno muti, videce se od Nedelje..."

I tako se postaje prorok, jer u ovoj se zemlji uvek nesto grrrdno muti.:)

Hvala na citanju, Margos!
nsarski nsarski 18:55 21.09.2008

Franc Kafka

Seoski Lekar
Radujte se bolesnici, lekar vam je u postelji.



Izvanredan blog, Dr. M! Tako je poceo Cehov, Bulgakov, Laza Lazarevic...
Preporucujem, pored bloga, dva aspirina, i pozovite sutra.
Dr M Dr M 20:28 21.09.2008

Re: Franc Kafka

Tako je poceo Cehov, Bulgakov, Laza Lazarevic...


Hvala nsarski, stavili ste me u sjajno drustvo.
Iako su mi te cipele pomalo prevelike, volim da ih gledam i da razmisljam kako bi mi stajale:)
nsarski nsarski 20:54 21.09.2008

Re: Franc Kafka

Iako su mi te cipele pomalo prevelike, volim da ih gledam i da razmisljam kako bi mi stajale:)

Ever had a feeling the world is a tuxedo, and you are a pair of brown shoes?
(Ja jesam, moram da kazem. I to cesto.),
Samo napred Dottore!
Черевићан Черевићан 19:43 21.09.2008

без околишења

дневничко-аутобиографски састави још ако су овако текстуално мамљиво уобличени вазда на типу окупљалишта као што је блог имаће своје читаоце ,што посве луцидно проценисте г Dr M, те Вам искрено желим да не посустанете у однас исчекиваним постовима.додуше и Ваше часно занимање ние да оскудева са мат'ријалом за саставе.

уствари, посве укратко . . БРАВО!

наравно пажљиво је од мрс Krugolina Borup што је омогућила и ширем читалаштву да завири у продукцију потпалубља
Dr M Dr M 20:34 21.09.2008

Re: без околишења

Hvala na citanju, Mr.Cher

U pravu ste kad kazete da imam dosta materijala za sastave ali, ovde,

"pamtim samo lepe stvari..."
AlexDunja AlexDunja 14:45 22.09.2008

Re: без околишења

уствари, посве укратко . . БРАВО!

evo, pridruzicu se mr. Cheru !
toplo, duhovito, zanimljivo!
bravo, dr.

ps. svi se raduju vasim dr pricama(ja se pridruzujem)
ali volela bih ponekad ponesto
i na neku drugu temu, ovako nama
neznalicama ne ostavljate mnogo prostora za komentare
:)
Dr M Dr M 19:13 22.09.2008

Re: без околишења

ali volela bih ponekad ponesto
i na neku drugu temu


AD, Vama ne mogu nista da odbijem.
Jednog od narednih dana cu probati da skinem beli mantil i da obucem...kupace gace:))
Da se, po ovoj zimi, setimo toplih dana, kad smo kukali na vrucinu.
AlexDunja AlexDunja 19:23 22.09.2008

Re: без околишења

AD, Vama ne mogu nista da odbijem.

cekajte dr,
to je za mene prevelika odgovornost.
:)
ali ok, pokusacu da ne trazim previse.
constrictoria92 constrictoria92 20:12 21.09.2008

Krugolinche,

fala ti sto mi predstyavi Dr M-a. :0

Dr M,

jedva cekam nastavak. :)

Dr M

Samo da Vas pozdravim. Vec sam procitala sve Vase tekstove. Vas uticaj na popularnost struke je od veeelikog znacaja. Mislim, cik nek jos neko kaze da je lekar i gde radi.
Dr M Dr M 20:53 21.09.2008

Re: Krugolinche,

constrictoria92
fala ti sto mi predstyavi Dr M-a. :0Dr M,jedva cekam nastavak. :)


Dobrodosla, PreduzetnicePocetnice

Delom i iz Vaseg opusa na blogu odustao sam od preduzetnistva i okrenuo se kopanju po secanjima.
Taj je rudnik dubok, videcemo da li cemo iskopati svetlucave kamencice ili jalovinu.
Dr M Dr M 21:20 21.09.2008

Re: Dr M

Pozdrav kolegANA,
I ja procitao Vase, sem onih na engleskom, treba mi vise vremena, to cu sutra.
Vasi tekstovi imaju i dimenziju edukacije koja se lako prima zahvaljujuci sjajnom stilu.
Mozda ce jos neko od kolega da se, tekstovima, pridruzi Aktivu lekara-blogopisaca.
jasnaz jasnaz 09:02 22.09.2008

u bojama beležnice

Dr M Dr M 12:03 22.09.2008

Re: u bojama beležnice

Hvala jasnaz, za, meni najdrazu boju, boju ljubavi i strasti.

Mada su mi mile i " tutti colori del arcobaleno", nek` bude sareno:))
ivana23 ivana23 13:08 22.09.2008

tutti colori dell arcobaleno

Dr M Dr M 13:22 22.09.2008

Re: tutti colori dell arcobaleno

Ivana,
hvala za boje a hvala i za elegantnu ispravku u pravopisu.
Moje znanje italijanskog potice od latinskog i, jos vise, iz pesama sa festivala u San Remu.
Odkad je to bilo, pa se i zaboravilo:)
jasnaz jasnaz 16:46 22.09.2008

Re: tutti colori dell arcobaleno : triptih

Dr M Dr M 17:55 22.09.2008

Re: tutti colori dell arcobaleno : triptih

San Remo `56-7, Domenico Modugno

Mille violini suonati al vento
tutti colori dell arcobaleno...
??????????????
Ma piove, piove, sul nostro amore...

Po secanju, pevalo se cirilicom:))
ivana23 ivana23 18:22 22.09.2008

Re: tutti colori dell arcobaleno

jasnaz jasnaz 18:25 22.09.2008

Re: tutti colori dell arcobaleno : triptih

Dr M Dr M 19:51 22.09.2008

Re: tutti colori dell arcobaleno : triptih

Hvala, hvala, u mojoj kuci San Remo, idem da naberem malo cveca, da sve bude kompletno.
Ako se zadrzim, znaci da sam se izgubio u internet basti.
Dr M Dr M 20:18 22.09.2008

Re: tutti colori dell arcobaleno : triptih

Dr M Dr M 20:20 22.09.2008

Re: tutti colori dell arcobaleno : triptih

Evo puuuno cveca, za sve dame na blogu...
ivana23 ivana23 20:47 22.09.2008

Re: tutti colori dell arcobaleno : triptih

Hvala. :)) A vama jedna lepa basta u San Remu (pazite da se ne izgubite...).

Dr M Dr M 23:36 22.09.2008

Re: tutti colori dell arcobaleno : triptih

(pazite da se ne izgubite...).


Pazicu.
A orijentir ce da mi bude ona lepa mermerna dama:))
vracarac92 vracarac92 11:11 22.09.2008

Hej,

Ovo bi mogao biti početak jednog divnog prijateljstva...


P.S.
PRAVDA ZA UROŠA
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:54 22.09.2008

Re: Hej,

P.S.
PRAVDA ZA UROŠA


A koji ti je taj Uroš?
Unfuckable Unfuckable 12:00 22.09.2008

Re: Hej,

onaj što je hranio Kljuna bakljom
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:14 22.09.2008

Re: Hej,

Nije tema ovde, pa da ne širimo, najbolje bi bilo.
Ko je zainteresovan za slučaj, može o istome elaborirati kod Vračarca na tekstu koji je danas postavo na tu temu.
Link: http://blog.b92.net/text/4480/PRAVDA%20ZA%20URO%C5%A0A/
Dr M Dr M 12:16 22.09.2008

Re: Hej,

PRAVDA ZA UROŠA


Dobrodosao vracarac,

izgleda da je Uros vec dobio svoj deo pravde.

Za nas, ostale, vrlo ostar nacin da shvatimo da baklje sluze samo da rasteraju mrak.

I da, ovo bi mogao biti pocetak...:))
Dr M Dr M 12:18 22.09.2008

Re: Hej,

Krugolina, hvala za link, idem kod kolege vracarca da se upoznam sa njegovim misljenjem, ja sam svoje vec izrekao.
mariopan mariopan 22:13 22.09.2008

Re: Hej,

))))))

Doktore, bas mi je leglo ovo da se malo nasmejem )))
Stvarno. selo je to.
Dr M Dr M 22:40 22.09.2008

Re: Hej,

bas mi je leglo ovo da se malo nasmejem )))


Mariopan, milo mi je ako sam, makar malo, doprineo boljem raspolozenju.
Dodjite opet, bice jos.
jack_bauer jack_bauer 07:33 23.09.2008

pozdrav Dr M,

odlicni sastavi, ocekujemo nastavak, ako moze i nesto glede srpske konjice... :))

a moram da kazem, u vezi tristaca, sto ga je cvetko tamo postavio...



kako sam se slatko navozao jednog takvog. jos je ovaj (od mog, tada buduceg tasta) imao 1500 ccm. ljuta masina, i onaj neponovljivi zvuk motora :))
Dr M Dr M 07:52 23.09.2008

Re: pozdrav Dr M,

a moram da kazem, u vezi tristaca, sto ga je cvetko tamo postavio...


Hi! jack,
lepo sto ste se dovezli:))

Neki su odlazili u Italiju, kod Volpinija, da stave dvogrli karburator i dupli auspuh, i jos ponesto.
Huk i zvuk, i crni tragovi guma na asfaltu...

Izazivao ushicene poglede lepseg dela covecanstva i prezir sportista, bio nestabilan.
Al` sta mari, imao sedista na obaranje...
jack_bauer jack_bauer 08:06 23.09.2008

Re: pozdrav Dr M,

dupli auspuh,

cujes, dupli auspuh, pa on! je bio jedinstven, i bez budzenja. a jeste bio nestabilan, takvo nesto danas ne bi moglo da prodje tehnicki :))

ali, da ne skrecemo sa teme... :))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana