Eksperimenti u blogovanju| Kultura| Literatura| Umetnost| Zabava

“Bože mili kud sam zaš`o ?”

trener92 RSS / 21.09.2008. u 05:16

"Mili Bože kud sam zaš`o ?"

 

 

....na blog onog MilutinaM,  pa sada nema šanse da zaboravim Ljubu Moljca.Sve što je pisao Miljenko Žuborski ne verujem da bi tako dobro zvučalo da je pričao neko drugi  .Moljac je bio nenadmašan

 

" Božeu miliouu  kud sam zašou

nouuu roud nouuu ssstazeu

gou kameeen nogeu gazeeeu...."

....tako je Ljuba  Moljac recitovao na engleskom,ali je unf. kada se sluša

 

Ja sam hteo da podsetim na neke priče iz zamišljenog života, jednog od" čuburskih klošara," fudbalskog Minhauzena, o čemu je knjigu napisao Dragan Aleksić, a koja obuhvata delove iz monodrame "Balada o Ljubi Moljcu"naravno u izvođenju Miodraga Andrića i priče objavljene u listovima i časopisima"Jež,Venac"

.........Najveći fudbaler na svetu......

Ovako je počelo...

 Nekako pred kraj utakmice,s nogu pred nogu,prolazio tuda čuveni trener Vita Zira.Kad je video čovek kako se igra - stao i raskoračio se da ne padne od iznenađenja!Pošto se malo povratio ,počo da se raspituje,čini mi se da je baš Vladu Karanfičeta pito,kaže:

"Je li ,ko je ovaj mali?"

A Vlada, šumider,odgovori mu na to ko deklamaciju:
"To je Ljuba Moljac, najbolji golubar u naš kraj!"

"More kakav crni golubar!Taj dečko ima da bude najbolji fuzbaler na svih pet kontinenata,razumeš ti mene!

Ti treneri poznaju zemljopis ko svoju baštu, majku mu.

Otpočnem redovni treninzi,stupim u navalu za prvi tim,poslen za reprezentaciju I onda krene,razumeš ti mene

Južna Amerika,Grčka,Nemačka! Stadion "Marakana"!SS stadion u Berlinu! Ovacije, aplauzi, žene koliko sam teo,pare sam držo u magacini, vozio se samo s avioni, kadilaci I helikopteri. Kraljevi mi nudili princeze za veče! Perl Bak, čuvena ženski pisac, uživala da mi cedi mitiseri na plažu! Ruzvalat mi punio penkalo s mastilo! Čuveni humorista Čarli Čaplin zabavljo me za vreme turneje, pa onda ovako.... Greta Garbo mi sapunjala leđa u njeno kupatilo s pločice od porcelan I s mleko u kadu.Poznati žurnalista Hemingvej imao je običaj da mi popunjava formulari kad sam vadio pasoše za gostovanja.Grčki kralj Koča nosio mo koferi s aerodrom na jahtu.Musolini svakodnevno dolazio da zaleva saksije sa cveće na moj balkon u cantar Rima. Arapski šeici, emiri I ostali rukovodioci ustpali mi hareme na ličnu upotrebu I to na neograničeno vreme.Engleski kralj Đorđe masiro mi članak oko tetivu na desnu nogu, a japanski car,dobio čovek sunčanicu dok je čeko moj aeroplan dole u Japan.

Za ostalo da I ne pričam. Ceo svet me čito u štampu, đaci me učili I školski udžbenici,pisci me pisali u knjige, a muzičari me komponovali u pesme.Navijači u skoro sve zemlje sveta osnovali klubove ljubitelja Ljuba Moljca, pa u ti klubovi ljubili moje slike, ili pak ostale delove garderobe.More, obrazovale se I verske sekte s mene kao s religiju, razumeš, I uopšte...

Pošto sam imo kuršlus sa Rašu Šesnesterca ,odem u Grčku.Taj dan kad sam prešo Grčku granicu, mislim da je danas njihov nacionalni praznik. Iskitili su čak I livade I šume, a o ulicama I trgovima da I ne govorim. Pogađao sam se sa grčkog kralja Konstantina I s neki njegovi ministri I treneri. Pogodimo se da preuzmem njihovo državljanstvo I da igram za reprezentaciju.Ime sam takođe promenio: zvao sam se Ljubos Papamoljcos. Reko sam im da im se kojim slučajem ne desi slučaj ko s Rašu Šesneterca koji je čim sam prešo granicu osuđen na doživotnu robiju zato što mi se zamerio.Grci su mi rekli da sam ja jedina individual koja može da povrati staru grčku slavu I da niko od njih nema drugih namera sem da mi se ulizuju. Tu smoizjavu potpisali ja I kralj Koča dole u njegov dvor - ja s paraf, on s potpis!

Inače u Grčku nije bilo loše. Živeo sam na dvor u gostinjske sobe,  I po ceo dan zevzečio se u dvorski park.Zaljubio sam se bio u neku tursku glumicu koja je igrala u poznatom turskom filmu "Mišomor I ćetena alva" .S njom sam se pokazivo u javnost, išo na plaže I uopšte.Ostavio sam je kad sam primetio da namerava da stupimo u brak. Cela Turska spremala joj auštafirung, sve kao da ja bajagi ne znam.Ja kad sam čuo za to, kažem joj"Slušaj Turkinjo, ja jeste da igram za Grčku, ali da postanem turski zet, to mi na pamet ne pada! Tebi je valjda poznato da smo mi pet vekova bili pod vama, a ti ako si tela da budeš podamnom - bila si I molim!Neću ja da uzmem u miraz sve što su Turci uzeli nama pod ropstvo, razumeš ti mene , nego ti da snimaš filmovi, a ne da sanjaš o Moljcu!" Tako je oteram na fini način, reko, samo kad sam se kurtaliso bede.

Daklem, pre nego što sam postao grčki narodni heroj, ovako je to bilo, razumeš ti mene

1944. godina, ležao sam nešto od nazeb, kad:četvoromeč Nemačka, Italija, Japan I Grčka na čuvenom SS stadionu u Berlinu.Igralo se za kup Adolfa Hitlera, a Grčku zvali pošto sam ja igrao za njenu reprezentaciju.

Pakujem ja svoji dresovi negde oko podne u Grčku, moj lični menadžer , Dragi Patufna baš mi fiksa tri para šimi kopačke, kad banu kralj Koča onako neprijavljen na vrata:

"Slušaj Ljubo, pobratime, ti kao što znaš svaki čas treba da ideš da braniš boje stare Grčke, al ispred moju vladu I parlamenat imam da te zmolim za jednu stvar. Italiju I Japan gazi kolko hoćeš, ali Nemci nemoj ni za živu glavu!Znaš kako je, Hitler je mnogo uobražen, a I oni njegovi Nemci  na visoko pucaju, nije naše da im stajemo na žulj u ovu međunarodnu situaciju".

"U redu je Kočo, reko, moje je fuzbal, a tvoje politika, al kad je takva stvar , ima da ih pustim I molim"I krenem tako u Berlin ispred reprezentaciju Grčke s namerom da rešim stvar na licu mesta.

Uoči veliko finale pobedimo ti mi Italiju I Japan, razumeš ti mene, smažemo ih ko sitan ribanac I dođemo u finale.A finale : Nemačka - Grčka, SS stadion u Berlinu, gledalaca dvesta pedeset hiljada prema prodatim ulaznicama, a vojna lica imala propusnice, razumeš ti mene, vreme sunčano, trava  ko u afričke savane, a na atletsku stazu razapete bodljikave žice ko u logor.Na stadionu džumbus! Nemci u karaule kod korneri, elitne trupe marširaju pod šlemovii pod pinu ratnu opremu duž aut linije, iza grčki gol tri tenka s otkočeni topovi na gotovs, avijacija s vremena na vreme nadleće vazdušni prostor iznad stadiona, a Fon Braun pušta raketle kako bi uzbudio publiku I igrači..U to čujem da se samo čeka znak nemačkog sudije, pa da utakmica optočne.Pogledam u lože - Hitler arlauče koliko ga grlo nosi, Eva Braun, ona njegova profuknjača, ciči I puderše obrazi, Ribentrof manji od makovo zrnce, a Gering, on opet se dere na svog sina što u ovako važan trenutak žvaće žvakaću gumu. Ja na terenu u moj dres od grčku svilu s cvetići, u kopačke s platinski kramponi, razumeš, I s uvozne štucne od čistu australijsku angora vunu. Ostali igrači u beli dresovi I plave gaćice I u crveni dresovi I bele gaćice s obične domaće kopačke I štucne, razumeš ti mene.

U taj momenat sudija da znak. Stadion zaurla! Topovi raspale baražnu vatru, tenkovi počnu da mile ko žmarci, a avijacija poliva suzavac na publiku da izazove naconalno oduševljenje.Napravi se tarapana kakvu u životu nisam video, razumeš. Za to vreme ja jedem pohovani pileći bataci, žderem rakičinu, pustu klekovaču, krckam feferoni I ponekad bacim pogled da vidim šta se događa na teren.Nemci povedu, pa daju još tri gola.Kako koji padne stadion na noge! Topovi I tenkovi okinu plutoni, Hitler ciči I štipa Evu Braun,Gebels briše suze radosnice, a Gering sa sinovi peva masovne pesme o fašizmu.Na drugoj strain nemačke široke narodne mase ljube gčki golman I daju mu limunadu sa led.

Tada ja, onako manje-više sit od jelo uzmem ubrus iz ruke Dragi Patufne, obrišem bradu, začešljam zalisci pošto bio neki vetar, olabavim malo učkur na gaćiuce I elegantno kako me Bog dao stupim na teren.Dupli pas, drop-kik, dupli pas, drop-kik, do kraja prvog poluvremena 5:4 za Grčku!Opala! Nemci - zaneme. U pauzi uzmu oružje I streljaju sudijsku trojku na licu mesta! Onda pohapse pola grčki igrači pošto h prvo proglase za Jevreje I I sprovedu ih u koncentracione logore širom zemlje. Zati pojačaju stražu I dovuku topovi većeg kalibra, a na ulazna vrata postave motorizovanu pešadiju  s bacači na gotovs.Hitler pomodreo u licu traži lekara, šlepa Ribentrofa po njušku, a ostale generale potegne s motku. Ovi se uplaše I povuku se u ćošak od ložu  a Hitler počne da ciči:"Ne ostavljejte me samog!" I tako se oni opet približe da ih on bije, razumeš ti mene. More napravila se tragedija na stadion.

A ja? Razapnem ligenštul u travu, gledam čačkam zubi od oni pileći bataci. U poluvremenu  primim osamnaest strane delegacije, ambasadore I atašee s molbu da pustim Nemci u interesu svetski mir I međunarodne koegzistencije. Ja ćutim, razumeš ti mene, samo sedim u ligenštul s nogu preko nogu, a lep, lep, tek orošen s koju kapljicu znoja, dostojanstven I neumoljiv.Utom dođe specijalno obučena trojka sudija esesovaca I počne drugo poluvreme.Savijam ja ligenštul I spremam se da uđem u teren, kad priđe meni jedan nemački general u pratnji dva pukovnika I četiri majora s mašingeveri preko rame I kaže:"Her Moljc! Hitler vam nudi Pirinejsko poluostrvo, dve trgovačke  I jednu ratnu flout a tim pređete u njegovoj liži kako bi posmatrali dalji tok utakmice!Hajl!"

Ja ga pogledam - ne mogu da verujem da čovek toliko pokvaren može da bude.Reko:"Gospodine taj I taj! Ja se šutiram s loptu, a ne s poluostrva I flote kao neki,razumeš, a što se pak tiče tvog predloga mogu da kažem da je gulanferski! A sad na levo krug I napred - marš!" On se okrene na levo krug,prebledi ko kreč, a majori pritisnu puškomitraljezi I streljaju ga na moje oči.Takvo su valjda naređenje dobili od generalštaba ukoliko ovaj ne uspe da me ubedi, šta li...

Ja onda izađem na teren, pogledam nasat: petnaesti minut drugog poluvremena! Šačica Grci u šesnesterac, bekovi obešeni na stative, već počele I muve da se skupljaju nanjih, golman sedi u ćošak od gola I drhće, a ostali igrači pola u apsu, pola se valja po teren.Pogledam semafor: 8:6 za Nemci, razumeš ti mene.Tadaja onako ljut zbog onog prdloga za lažiranje primim loptu, I pođem ka nemačkom golu.Dam gol, pođem sa centra - šut ,dam gol, , pođem sa centra - šut ,opet dam gol, , pođem sa centra - šut : 9:8 za Grci ,tojest zanas,razumeš ti mene! Na stadionu tišina.Nemci ne dišu ko u podmornicu. Onda ja uzmem loptu, predriblam ceo tim, prebacim fuzbal s leve na desnu, lopta fijukne, krajnji rezultat: 10:8 za nas.Sudija da znak  - fajront!

Na stadionu groblje s nadgrobni spomenici! Kola hitne pomoći čekaju pred stadionom da razvezu navijače u bolnice, razumeš ti mene. Hitler ustao.Brada mu se trese. Oči iskolačile.Usta srasla.Kosa osedela.On drži kup, ja prilazim uzimam kup,dodajem ga Dragom Patufni, ovaj ne sme da ga primi, ja onda spustim kup na atletskoj stazi, izvadim maramicu iz džepić na dres , a ispod maramice koncept govora što sam spremio da deklamujem Nemcima.

Uzmem reč:

"Gospodo Nemci, domaći izdajnici I ostale sile osovine, razumeš ti mene! Imali ste priliku da prisustvujete lekciji koju sam vam održao s posebno zadovoljstvo!Mislim da iz ovog primera jasno može da se vidi kako vaš plan  da osvojite celokupan svet nije mi mnogo simpatičan I kako oružije ne može da vam pomogne u borbi protiv srce znanje I umetnost, razumeš ti mene! Dana , na ovo mesto I ovaj dres koji predstavlja cveće, gospodin Ljuba zvani Moljac, što znači ja, pokazao vam je kako se putem sile  I pomoću ratno stanje ne mogu zadobiti pobede ako se pred vas postavi čovek kao što sam ja!S ovih nekoliko napomena kao I s molbu da pustite moji igrači iz tamnicu, ja bih da završim svoje izlaganje ! S uzdržano poštovanje, gospodin Ljuba Moljac! Smrt fašizmu - sloboda narodu, razumeš ti mene!!!"

Hitler pobesneo! Počo da cepa garderobu, da gazi ordeni, onda dograbi jedan kukasti krst od mahagoniju I poče da ga čereči. Kad ga prvi bes prođe, naredi hitno bombardovanje Londona , Pariza I Moskve, pa ode Ostali Nemci odu na front sa znatno umanjene borbene sposobnosti, razumeš ti mene.

Inače taj Adolf Hitler mnogo sam slušo, al nije on ništa. Ispao je  mufljuz I uopšte bez veze.Ni čestito mi nije a kamoli  uobičajeni banketi I zakuske.Tu sam ja video da je on običan šibadžija bez društvenog šlifa I bez ikakvo državničko vaspitanje. A ona Eva Braun, dobra, da vidiš,Da sam imao više vremena pozabavio bi se oko nje, imala je kolena ko šne-nokle,majkumu.

A u Grčku - sjati se  silan narod, stari Grci I ostale generacije očekujeme na Maratonsko polje ko da sam bog Zevs.

A ja? Prolazim kroz cveće I lovorovi venci, zastavice me golicaju pod mišku, kralj Koča mi nosi kofer da I on navuče simpatije naroda, a ministry angažovali muziku, pa pevaju odu Ljubi Moljcu.Tu zatražim od kralja jednu jahtu s erkondišn I povečem se na jednomesečno krstarenje duž obale Peloponeza, Epira i Tesalije  , s dosta pića I s odabrane ženskinje u kajute.....

 

 

 

 

 

 

 



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

aleksandarz92 aleksandarz92 06:27 21.09.2008

E, ovo

je baš ono što treba za dobro jutro.
trener92 trener92 21:21 21.09.2008

Re: E, ovo

Drago mi je da je tako, hvala na poseti!

A gde je pismo Brizit Bardo?

Mislim da je pismo BB bilo na istoj kaseti. sad cu da parafraziram, ali on njoj otprilike kaze:
Draga gospodjice Bardo,
"Vi zivite u Pariz. E u taj pariz ima Ajfelov toranj, koji se, pretpostavljam vidi i iz Vase sobice. Pa sad Vi, kad se najedete s ovcetinu ili neko slicno meso, da l' mozete sa taj siljat toranj da iscackate zubi? Normalno da ne mozete! Tako isto ne mozete ni da sanjate o meni, jer sam ja spram Vas, velika zverka!"
trener92 trener92 18:53 21.09.2008

Re: A gde je pismo Brizit Bardo?

Biće ,imam problem sa komjuterom tek sam sada uspeo da se ulogujem, hvala na poseti
trener92 trener92 21:41 21.09.2008

I ovako (bi)je bilo...

Greta Garbo imala bi da pravi žur u moju čast! S tri kralja dnevno ima da razgovaram , preko telefona, razumeš ti mene!
Čerčil ima da pridržavakaput i da mi pali tompus u levo ćoše od usta!
Grčki kralj Koča ima da dobije ćveger ako mi ujutro ne skuva gorču kafu, pa onda....ovako je to bilo,razumeš ti mene
S poznatog pisca Marka Tvena imo sam običaj da igram ajnca u ratluk i kiselu vodu!
Kineski mandarin kuvo mi čaj s limun.
Žene sam vodio kod mog prijatelja Pabla Pikasa da im farba kosu!
Brižitka kvasila pisma u parfem pre nego što ih meni pošalje!
Engleski kralj Đorđe hvalio se kako se druži sa mnom!
A papa,onaj Pije pet ili šest imao je običaj svojeručno da pali kandilo pod klin na koji ja okačim kopačke da vise...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana