O politickoj korektnosti

Blade Runner RSS / 19.09.2008. u 19:50

"Govor mrznje i netolerancije" je jedna od floskula iz vokabulara politicki korektnog govora novog svetskog poretka, koju zadnjih godna cesto srecemo. Svaki borac za uterivanje demokratije i ideje o nasilnom preobracanju ljudskog misljenja, veliki je pristalica politicke korektnosti (nadalje PK) u govoru i pisanju. Iako postavlja lepsu scenografiju, PK sustinski ne menja nista. Osim toga, buduci da nije precizno definisana, PK ostavlja prostor za manipulacije i zloupotrebu.

Nisam pristalica politicki korektnosti, pogotovu ako se ona selektivno primenjuje. A primenjuje se (selektivno, mislim). Trudim se, ipak, da ostanem u granicama PK, ali ako se sagovornik ne pridrzava iste, ne vidim potrebu da ja ja namecem.

Primetio sam tri nacina zlouptrebe PK na ovom blogu:

- Bez ulazenja u kontekst napisanog , na osnovu koriscenja sablona (reci koje nisu na listi PK govora), diskfalifikovati nekog ili nesto, a komentar obrisati (opciono: komentatora banovati)

- Pod firmom camp-a nekaznjeno vredjati ljude sa drugacijim misljenjem.

- Nekonzistentnost u cenzuri reci koje nisu na PK listi

Prvi nacin zloupotrebe je prilicno ocigledan. Verovatno se nekima od vas desilo da umesto svog komentara ne nadjete nista ili naidjete na nesto kao

"Obavestenje

Moderacija je obrisala komentar (i sve replike na njega) u kome je ..."

Zbog upotrebe (po njegovom misljenju) pogresne reci koja se ne uklapa u PK novogovor, a mozda i bez volje ili zelje da dublje zadje u sadrzaj, autor posta ili moderator vam je obrisao komentar.

Drugi nacin zloupotrebe je pozivanje na camp (http://en.wikipedia.org/wiki/Camp_(style)). Ako su svi postovi nekog autora pisani u istom stilu: camp, camp, crap (upss, typo), javlja se opravdana sumnja da taj autor ne samo da ne zna da pise drugacije, vec i da zloupotrebljava still da bi nekaznjeno vredjao ostale koji ne dele njegov misljenje. Ovaj pristup je kontraproduktivan i verovatno nece rezultirati povecanim simpatijama za autora ili njegovu ideju, a realna je mogucnost da neke od zadobijenih pristalica izgubi.

Trece - neke reci koje ni po kakvom kriterujumu ne mogu da predstavljaju PK govor, ostaju gde su, a broj im se uvecava posto sankcija nema. Takve su npr. reci srbonesto (nesto - izaberi nastavak po zelji iz sirokog repertoara uvreda). Ako je autor, pripadnik „manjine", i sebe opisuje koristeci rec koja nije sa PK liste, zasto i ostali ne bi mogli tako da mu se obracaju? Zar to nije politicki nekorektno prema nama - vecini?

PK nije ulica kojom bi samo vecina trebala da ide. Ista pravila bi trebala da se primenjuju i na autore, moderatore i tzv. "manjine". VIP status nije posteda od PK. Mislite o tome.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana