Jesen u mojoj ulici

Jelica Greganović RSS / 18.09.2008. u 11:24

your-autumn-by-isa13.jpgJesen je žrtva svoje lepote. Godišnje doba, koje ni krivo, ni dužno, dežura u pismenim zadacima iz maternjeg jezika. Svoju sposobnost poređenja, opisivanja i poetskog dočaravanja, sve u kombinaciji sa zarezima, tačkama, ali i uskličnicima, na njoj vežbaju već generacije đaka, ulažući tako u buduću pismenost. Svaka školska godina počinjala je nemaštovitim naslovom prvog pismenog zadatka »Jesen u mojoj ulici«. I dok učiteljica sa dosadom hipnotiše prozor, lupkajući kao japanska kazna obrnutom olovkom po katedri, đačka bratija šmrče, kašlje, uzdiše i iz sebe, škripeći penkalima, cedi poslednje količine prideva. Za to vreme nesrećna Jesen crveni od stida i mekanim maglicama briše slinavi, kišni nos.

Ja sam, priznajem, na dotičnu temu carovala. Od pismenog za koji sam dobila trojku. Zato što sam pokušala da uobičajenu monotoniju maltretiranja Jeseni razbijem opisom moje strina Dare, koja u jesen nasrće na burad i mili po bakči čupajući papriku za turšiju, kidajući je sa sve lišćem, korenjem i komadima komšijskog poseda. Neostvarena književnica, prerušena u nastavnicu, je moj pokušaj naivnog verbalnog slikarstva ocenila mahom promašenom temom, zbog pomanjkanja zlatnog, plodnog i mirisnog u opisivanju. Tada sam shvatila da je realizam na temu Jeseni nepoželjan, a da se romantizam goblenskog pristupa ocenjuje odličnom ocenom. Od tada su se nastavnice zarozavale nad mojim pismenim zadacima, dirnute neviđenim kičem kojim sam filovala Jesen u mojoj ulici, drhtavom rukom mi crtajući peticu veličine Vilera od dve kile konca.

Od tada, kako se Jesen ispojavi u sledu godine, meni proradi Pavlovljev refleks i tražim prazan papir, ne bih li na njega sasula gomilu jesenskih prideva, koje godinama podsvesno skladištim. S obzirom da je Jesen kod nas već gurnula nogu u vrata, mene spopada opisivačka svrba.

Daklem, Jesen je stigla u moju ulicu. Drveće je zaprepašćeno. Jeste da je leto bilo kilavo i nervozno, ali lišću niko nije najavio deset stepeni niotkuda. Na foto-tapetu prozora u dnevnoj sobi vide se Kamniški Alpi, čiji su vrhovi već izdajnički pokriveni snegom. Ulicom, brzim korakom štrikaju prolaznici, modno zbunjeni temperaturom. Gore jakne, a dole mrazom nakostrešene dlake na nogama. Jutranji komšijski klinci, oni dokolenski, tapkaju u obdanište zadundani u sve što se našlo u letnjoj garderobi. Obučeni kao lukac, stiskaju smrznute plišane mede i krpene zečeve, kojima uši venu od nenajavljene hladnoće. Za njima cupkaju devojke, sa bubrezima i jajnicima na izvol'te, sa jaknicama čiji šnir nema ni pet zuba i koje bi se pravednije mogle zvati kaišem sa kapuljačom.

Vesnik Jeseni u našoj maloj zajednici, prošle noći, bio je Žmu. Za razliku od mene, koja sam se opremila sa dva ćebeta, duksom i čarapicamanikadneznaš, Žmu se sportski, junački ogrnuo letnjim ćebencetom, dizajnerski vrlo osmišljenim, ali nebitnim za održavanje poželjne telesne temperature. U zla doba noći, bez buđenja, instinkt za opstankom lansirao je Žmua, elegantnim šutom, iz kreveta u orman. Usput je Žmu porušio šta se srušiti dalo, ostvarivši blizak kontakt sa zidovima i retkim nameštajem, osvetljen samo zaprepašćenim fluorescentnim pogledom prestravljenih mačaka. Posle kratke borbe sa netraženom posteljinom, Žmu je stilom Braunovog Šredera dovukao za sobom tačkasti, normalno bračni  jorgan. Jesen mora da se kočila od smeha, dok se Žmu, sve u snu, panično zamotavao, dok nije postigao izgled mutirane sarme.

Ono što mi nedostaje u jesenjoj idili, koja očito umarširava u septembar, je topli miris pečenja crvenih paprika. Miris u koji se zamotaju beogradska stepeništa, koji ih zagreje i privremeno protera latentnu memlu starih zgrada. Ovde ga nema, jedini miris Jeseni je miris hladnog, koji se srozava sa planina i nagoveštava skoru zimu. Od njega se lišće još brže gužva i krcka. Samo u selima ledenom disanju planina se odupire omaman miris grožđa. To je vreme kada čvorci, kao seme maka bačeno iz ruke, nasrću na pocrnele zrelošću vinograde. Tada prolupaju »klopotci«, drveni čuvari grožđa od ptičijih alavaca. Klopotci su kombinacija mlina i vetrenjače, sa preprekom za vrteće se letvice, čime se postiže klepetava galama, koja u zasenak baca sve seoske torokuše. Od tog neprestanog, bandrljivog zvuka, koji ni noću ne spava, ja lako pobrljavim. Zato kada vidim grožđe i na pijaci, dođe mi da zapušim uši i izvinim se vlasniku vinograda na grešnim mislima protivpravnog otuđivanja njegove pokretne imovine, zvane grožđe. Kako je gladnim čvorcima i ostalim naslednicima dinosaurusa, samo oni znaju.

Ipak, ako postoji doba kada su ovi krajevi lepi, lepi do nestvarnog kiča, to je Jesen. Slovenačke planine, očupavele od leta, tada promene boju. Ni ledena jutra, ni hladni dani ne mogu ništa toploj, zlaćanoj boji šuma, od koje i vazduh dobije zrelu, toplu boju. Šume više no ikad počnu da mirišu na praistorijsku vlagu, lisnati tepih podižu glave pečuraka, a žbunje se okiti perlama crvenih i crnih kapljastih plodova. Nad šumama prelivenim bojama od crvene do sunčano žute, preko poludragog okera do braon čokoladnih bombona, lebde snežne kape planina, sa nebeskom plavom pozadinom, koja zri zajedno sa vazduhom, sve dok se jednog dana ne ukoči od velikih mrazeva i postane stakleno plava, kao led. Tada se i jesenje maglice, koje se pramenasto kače po drveću, pretvore u prvo inje, pošećerivši kristalima medene, prezrele boje.

E, sad mi je lakše.

 

 



Komentari (283)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vishnja92 vishnja92 11:25 18.09.2008

kuku Jelice,

opet imas svastikin but.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:27 18.09.2008

Re: kuku Jelice,

To ja samo Onima što su mi rekli da javim Ono, da mogu da prenesu Njima...
Sad sam ga po seka Gocinom uputstvu uništila...
yanjing yanjing 11:27 18.09.2008

jeeeee!!!!

obozavam jesen
i zadatke o njoj;-)
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:29 18.09.2008

Re: jeeeee!!!!

Daklem, izvoli...može i u stikovima...evo kao stimulans od brata googla...vidim ja, ima da leti lišće po ovom blogu samo tako...što više prideva i kiča, to bolje...idem da nađem neko jesenje goblenče...


ne piše tko je autor...
yanjing yanjing 12:04 18.09.2008

Re: jeeeee!!!!

svojevremeno dok su me terali da pisem, ja sam uglavnom proizvodila recenice tipa
"i tako je stari hrast izgoreo u jesenjem pozaru i onda polako utonuo u dugi zimski san" ... naravno, uciteljica me obozavala.
ja sam bila mala, a koji je njen izgovor pojma nemam

za Zmuovu epizodu sa jorganom od mene 5+ i prigodna nagradna slicica;- )


Jelica Greganović Jelica Greganović 12:10 18.09.2008

Re: jeeeee!!!!

vanjing, da nisi ti malo prozirala rahmetli Vojislava Ilića...nije te provalila, a?
Evo za revanš, slika jeseni pomahnitalog umetnika, koja doduše najavljuje tvoj pismeni, ali u širim razmerama...jerbo ovo meni više liči na šumski požar, nego na jesen...

vishnja92 vishnja92 12:13 18.09.2008

Re: jeeeee!!!!

ja sam bila mala, a koji je njen izgovor pojma nemam

:))))
sirote nase ustreptale uciteljice
Hemičarka Hemičarka 21:07 18.09.2008

Re: jeeeee!!!!

ne piše tko je autor...


Autor je Pajo Kanižaj, kaže Google. (sad sam morala da uključim srpsku tastaturu zbog ovog ž u prezimenu autora, pa nikako da nađem gde su mi znaci interpunkcije).
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:24 18.09.2008

Re: jeeeee!!!!

vrlo mu je uspela :)
vishnja92 vishnja92 11:29 18.09.2008

najlepse su mi

mekane maglice i zaprepasceno drvece :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:30 18.09.2008

Re: najlepse su mi

Je l' to 5 ?
malasneki malasneki 11:38 18.09.2008

Re: najlepse su mi

Jelica Greganović
Je l' to 5 ?


od mene JAKA 4 :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:39 18.09.2008

Re: najlepse su mi

Jesam ponavljala prideve?
malasneki malasneki 11:40 18.09.2008

Re: najlepse su mi

Jelica Greganović
Jesam ponavljala prideve?


ma zbog paprika, opet masis temu :))
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:43 18.09.2008

Re: najlepse su mi

Nikad neću naučiti...to je jače od mene...nikad nisam mogla da shvatim zašto žirovi, bundeve, kukuruz i gurave tikvice mogu, a paprika ne može...

vishnja92 vishnja92 12:12 18.09.2008

Re: najlepse su mi

Je l' to 5 ?

ko vrata :))
ivana23 ivana23 12:20 18.09.2008

Re: najlepse su mi

rankot rankot 12:28 19.09.2008

Re: najlepse su mi

Паприка буди комплексе. Као што Срби не воле да буду необразовани, а радо су неедуковани, као што не воле да имају рођаке на селу, него у руралним ареалима, тако им ни помен паприке не прија (све док се са речи не пређе на дела: пуњена, лучена итд.).
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:05 19.09.2008

rankote,

ja ti kompleksi nemam...obožavam papriku...



ima li lepše mrtve prirode od ove...
ivana23 ivana23 17:03 19.09.2008

Re: rankote,

ivana23 ivana23 17:04 19.09.2008

Re: rankote,

ivana23 ivana23 17:06 19.09.2008

Re: rankote,

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:23 19.09.2008

Ivana,

a jesi videla one "prirodne" ljubičanstvene paprike?
Inače, pojavio se i farbaTi karfiol, ima ljubičanstveni i nandžarasti...vrlo prirodno izgleda.
ivana23 ivana23 17:35 19.09.2008

Re: Ivana,

Jelica Greganović
a jesi videla one "prirodne" ljubičanstvene paprike?Inače, pojavio se i farbaTi karfiol, ima ljubičanstveni i nandžarasti...vrlo prirodno izgleda.


Ne da sam ih videla, vec sam ih uslikala... ))

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:37 19.09.2008

Re: Ivana,

Majstorica si ti! Nego mora da bi bio lep ajvar, bez ukusa, ali bi bar njime moglo da se piše...
ivana23 ivana23 17:38 19.09.2008

Re: Ivana,

Karfiol nisam nasla narandzasti, al' ljubicanstveni imam...

malasneki malasneki 17:48 19.09.2008

uspela sam!

da nagovorim mamu da mi pravi ajvar. ona nece vise da pravi jer kaze puno mucenja za malo uzivanja, a fala bogu mi to smazemo dok kazes AJVAR
malasneki malasneki 11:34 18.09.2008

Preporuka

al' ne mo's ti bez paprika pa to ti je :)
pokazi ti slovencima kako mirise ajvar :))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:37 18.09.2008

Re: Preporuka

Kakva jesen bez crvenih paprika!? Ne dolazi u obzir...Lani smo izvršili desantno pečenje paprika na otvorenom, pored Maribora, totalno smo izgurali miris grožđa...

ivana23 ivana23 12:36 18.09.2008

***



markonio92 markonio92 11:38 18.09.2008

Bljak!

Imao sam u razredu jednu štreberku koja je carovala na temu "Jesen stiže u moju ulicu" ili "Jesen u nama i oko nas".
Uvek je dobijala peticu, a ja uvek četvorku. Ni trojku niti peticu, već četvorku.
I uvek je njen sastav počinjao sa "... lišće je lagano padalo nošeno septembarskim povetarcem, dok su veverice brižljivo sakupljale poklone koje jesen izdašno daruje..."
I tako neki deminutivi i sočni izrazi...
Bljak!
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:40 18.09.2008

Re: Bljak!

Da nije ovih veverica i prideva "izdašno" koji ja ne trošim pomislila bih da smo išli zajedno u školu, ja kao ponavljač, a ti redovnim putem...
zima62 zima62 11:53 18.09.2008

Re: Bljak!

"lišće je lagano padalo nošeno septembarskim povetarcem, dok su veverice brižljivo sakupljale poklone koje jesen izdašno daruje..."

Pre par godina moja ,isfrustrirana vecitim cetvorkama na zadatu temu, mladja cerka doda i ovo " a promrzle pticice su veselo cvrkutale sa grana"

Naravno nije ni 4 vec 3
markonio92 markonio92 12:03 18.09.2008

Re: Bljak!

Evo jednog sastava slične teme:

Ovo je pismeni rad ucenika sestog razreda skole na Cetinju, koji je ocijenjen vidjecete na kraju kako. Ta ocena i pismeni su dosli do ministra obrazovanja CG I on je naredio da pismeni bude javno objavljen. Tekst je autentican. Velika greska nastavnice, pismeni je remek delo.


Jesen na Cetinju


Pocela je jesen u nasem gradu. Umrlo je vise ljudi, kao i u svakoj jeseni meni ih je zao, ali Zivka Orlandiju bas i nije. On cesto kaze da tako mora i treba. A kad mu je brata majka gadjala medju rogove nije tako mislijo.

Domacice spremaju zimnicu. Ja sam srecan. Grad je pun lisca a tata kaze da bi smecari trebali da idu u ***** jer ovo vec treca jesen kako nista ne rade.

Od ove jeseni nam strasno faljiva struje u kucu, pa mama kaze za elektrodistributere to su jedna govna, a nije tako mislila na tom nacinu kada nam je kuca bila puna struje.

Ove jeseni i ja sam kao i mnogi drugi zaljubio u istu curu. To je mala od pasenoga -Vera. Ja je zovem Vjera jer me stid da se odvajam od drustva.

I ove jeseni ptice su posle na jugu.Rode i vrapci i slavuji su ostali. Meni ih je zao jer su one male i nezasticene, pa bi ih mnogi mangupi mogli ubiti namrtvo. Ðed kaze da su one pticiji proletarijat, a nije tako mislio kad nam se roda posrala na ficu , pa je tata jurio do zpadijerskog vrha. Ðed je tada slomio nogu, a tu rodu je ubio ujak Vlado dva dana poslije golijama rukama. On kaze da se branila ka covjek. Meni je bilo zao a zao mi je i djeda koji je slomio nogu. Ali mi je zalije rodu jer je djed ziv a roda ne, a mislim da bi rodi bilo milije da je ujak Vlado slomio nogu a da je ona ubila djeda pod zpadijerski vrh. Mada bi meni bilo mrznije.

Ja isto mislim da bi najbolje da se ujak Vlado posra djedu na ficu i da ga je djed ubio sjekirom,ka sto je htio babu jedan put, a da se roda ne mijesa. To je radi toga sto me ujak Vlado(rak ga izijo)sljepio u glavu kad sam prnuo pred direktorom Oboda pa ga je bilo stid od mene. Od kad je ubio rodu jos mi je mrzniji.

Brat od tetke mi Vojo, je ka svake jeseni kupio petarde kod Paljevica u Donje Polje. Oni nemaju para za ljeb pa prodaju petarde. Meni ih je zao. Baba kaze da su dobri ljudi, a nije tako mislila kad su joj zapalili garazu dje je djed i njegovi penzioneri igra fircik u pare.

Jesen mi je jos draga radi strika Velja sto dolazi sa broda. On je bogat covjek i dosta je zgodan. Svaki put s broda dovede novu strinu, pa ode na brod. Poslije ih mi tesko izbacimo iz kuce. Nedjo kaze da te zene siljemo kod njega jer mu ih je zao da se svade s majkom po vazdan. A nije tako mislio kad mu na kocku u pecinu posle tri plate pa je ijo u nasu kucu.

Ne znam sta bi jos pisa od jeseni. Jos sem da je volim i njeni plodovi nama djeci daju vitamine da bi smo postali jaki.


Radencevic Slaven VI 3

Ocjena: jedan (1)

Komentar: Obrati paznju na genitiv.Tema je promasena

Izvor
Atomski mrav Atomski mrav 12:05 18.09.2008

Re: Bljak!

Bogami, kako nam je jesen počela, opis bi trebalo da bude: "Nebo je bilo sivo i nisko..."
markonio92 markonio92 12:08 18.09.2008

Re: Bljak!

zima62
a promrzle pticice su veselo cvrkutale sa grana"

Koji sarkazam!
LoL!
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:12 18.09.2008

Re: Bljak!

Zbog našeg Malog sina se mal' nismo podavili od smeha, doduše tema je bila Proleće...a jagorčevine su u slovenačkom trobentice...naš sin navalio u sastavu na pomenute jagorčevine kao blesav, jedino što ih pod uticajem valjda maternjeg jezika, prekrstio u trUbentice...dobio 3 k'o vrata.
markonio92 markonio92 12:13 18.09.2008

Re: Bljak!

Jelica Greganović
Da nije ovih veverica i prideva "izdašno" koji ja ne trošim pomislila bih da smo išli zajedno u školu, ja kao ponavljač, a ti redovnim putem...

Ja sam se tek rodio dok ste Vi uveliko pisali sastave...
zima62 zima62 12:14 18.09.2008

Re: Bljak!

To je nedostatak prideva u ocajanju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:19 18.09.2008

Re: Bljak!

Dobro, onda bih ja bila uzaludni, višegodišnji ponavljač...evo veverica za tebe



Inače, što bi rekla gordanac, moram da upozorim, ovde se pravilno, gramatički kaže: ...dok si Ti uveliko pisala sastave :)

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:20 18.09.2008

Markonio

Dete se sprema za realizam, možda su ptičice već bile na rubu histerije...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:22 18.09.2008

Markonio,

hvala za ovaj pismeni, već sam ga jedared dobila po mailu, pa pogubila, ali je apsolutno FENOMENALAN ! Ja bih mu dala 5 ko zid.
ivana23 ivana23 12:24 18.09.2008

***

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:28 18.09.2008

Ivana, a pazi

ovaj rad ))

ivana23 ivana23 12:29 18.09.2008

Re: Ivana, a pazi

markonio92 markonio92 12:31 18.09.2008

Re: Bljak!

Jelica Greganović
Dobro, onda bih ja bila uzaludni, višegodišnji ponavljač...evo veverica za tebe
Inače, što bi rekla gordanac, moram da upozorim, ovde se pravilno, gramatički kaže: ...dok si Ti uveliko pisala sastave :)


Hvala Ti za vevericu!
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:25 18.09.2008

Re: Bljak!

markonio, brravo 5 (za gramatiku)!
rankot rankot 12:30 19.09.2008

Re: Bljak!

Море какве веверице, све ми орасе изедоше!
vracarac92 vracarac92 11:55 18.09.2008

III osnovne

Moja ćerka, III razred osnovne, je baš juče imala zadatak (prvi samostalni) da napiše par rečenica na temu "Jesen"
" U moj grad je stigla jesen. Tata i mama me više ne vode na kupanje i teraju me da se toplije oblačim. Lišće više nije sasvim zeleno već je pomalo postalo i žuto. Sve je nekako šareno.Na pijaci ima puno grožđa i krušaka. Laste polako odlaze na jug. Jesen mi se sviđa zato što je tako šarena ali mi se najviše sviđa što su deca ponovo krenula u školu. Ja volim jesen. Jesen je moje omiljeno godišnje doba."
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:15 18.09.2008

Re: III osnovne

Ljubi je tetka Jelica, vidi nje i lastica se setila...a posebno zbog poslednje rečenice "Jesen je moje omiljeno godišnje doba". :)))))))))))))))))
ivana23 ivana23 12:23 18.09.2008

***

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:29 18.09.2008

Re: ***

Može i na grame...

vracarac92 vracarac92 12:32 18.09.2008

Re: III osnovne

ali mi se najviše sviđa što su deca ponovo krenula u školu.

Folira. 31. avgusta je bila sva depresivna što sutradan mora u školu.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:04 18.09.2008

Joj cini mi se da sam

prosli put kada je bilo tako nesto odgovorio citatom iz Radovana III tipa: "...blato je do kolena, a seljaci se bodu nozevima...." U medjuvremenu se nista u zavicaju nije promenilo (da ne spominjem dogadjaje u politici...).
Lampeci (kazani za rakiju) se vade iz podruma, skupljaju drva za potpalu, šljive su već spremne,a uskoro će početi da se dimi na sve strane.....Dakle jesen je lepa nema sta, ali je bolje, uprkos lepoti i pismenim sastavima, kad se razgacen švrćkaš po dvorištu..al dobro.
Svu tu jesenju paletu boja dao bih za letnje jutarnje sunce....!
Uzivaj....!
poz iz zavičaja i preporuka, makar da ne volim kišne kapi...itd.
BKC
PS:pravi Bik
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:14 18.09.2008

Re: Joj cini mi se da sam

Cole, to je bio citat povodom zavičaja...a povodom jeseni ja bih od tebe očekivala bar kraći opis mirisa šljiva...koji prethodi mirisu rakije koja se peče, pre no što laste odlete na jug.
Čuj Bik, pa naravski :)))
ivana23 ivana23 12:27 18.09.2008

***

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:32 18.09.2008

Re: Joj cini mi se da sam

Jelica Greganović
Cole, to je bio citat povodom zavičaja...a povodom jeseni ja bih od tebe očekivala bar kraći opis mirisa šljiva...koji prethodi mirisu rakije koja se peče, pre no što laste odlete na jug.
Čuj Bik, pa naravski :)))


Hm, kao neklasican Sumadinac koji za rakiju bas ne mari, ipak neka sljivarska iskustva susenja i pecenja imam. Jos uvek osecam miris suvih sljiva koje je deda stavljao u lese (sušaru) a potom nam ih je slao tamo negde oko Sv Jovana, zajedno sa pecenicom i grozdjem (koje se za tu priliku cuvalo na tavanu u senu, vodeci racuna da se grozdovi ne dodiruju)..Deda poodavno "ore nebeske njive", ali sad imam komsiju koji je pre mesec dana napunio burice sa sljivama (po 9din za kg!!!), doterao kazan, skuplja grancice za potpalu..Uskoro ce se zavojiriti dim iz njegovog dvorista, pa nesto kasnije i miris "prvenca", koji ce po obicaju privuci druge komsije, poput kerova koji trce za kerusom koja ima teranje...Raspredace se razne price, uz cekanje da "curne".....Razgovor po obicaju , na pocetku, tece mirnim tonom...da bi kasnije dobijao na intezitetu...pa i na vaznost odabranih tema. Ocekujem da ce se sve zavrsiti sa nekom tugovankom o Kosovu ili cemu slicnom (Sta oce bre ta Evropa...da ne mozemo da pecemo rakiju....Ma koji cemo moj u EU...tolko smo ziveli bez nje...i sl).
Sve ima svoje čari, naravno ko za to mari !!!! Hahahahahah kakva rima!
Poz
BKC
ivana23 ivana23 12:43 18.09.2008

***

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:50 18.09.2008

Bata Cole,

takvog te volim :)))

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:11 18.09.2008

Re: Bata Cole,

Jelica Greganović
takvog te volim :)))



Ovde ti fali ORAJ (orah)...ili si ga vesto sakrila pa se ne vidi???
ivana23 ivana23 16:17 18.09.2008

Re: Bata Cole,

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:48 18.09.2008

Re: Bata Cole,

Ora' je unutru, kao što je red :)
margos margos 17:51 18.09.2008

Bik bez prideva:)

Ne volim jesenje sastave - valjda mi mašta šljaka na proleće, ono priroda se budi itajrad. Pamtim neku jesen 1993-će... nije bilo vetra (košave) pa je svo lišće dugo menjalo boju pa je osećaj raskoši bio jednak prolećnom.

Pridevi su mi postali simpatični tek peslednjih godina - ponekad i pokoji, kad ubode suštinu. Al si ih ti nakupila, za tri domaća zadatka i dobro ih upakovala.
Od mene petica k'o vrata.:)

.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:00 18.09.2008

Re: Bik bez prideva:)

Hvala margos, ja bez prideva ne mogu da živim i u Sloveniji mi jako fale, tj. u ovd. književnosti je malo majstora koji njima dobro barataju...
A meni neko kada pomene košavu, ja se setim jedne kasne jeseni, kada je zaduvala košava, preko nenadano uhvaćenog debelog leda...tada me je u leđa klizala po tom ledu, kroz koji su se kao kroz staklo videli jesenji listovi, napakovani kao za izložbu...aj' što me je klizala, nego što nisam mogla da stanem, nosilo me kao lutku po onom ledu...
Strongman Strongman 12:25 18.09.2008

Taaako je

Posle pauze evo stare dobre Jelice u nizu od par tekstova . Jelice zbog koje sam počeo da čitam blog na B92.

Ja na žalost nemam jesen u Majamiju tako da mogu da se pridružim samo u delu da mi fali miris pečne paprike.


Ili sto bi Leskovčani rekli "ppričica". I istom duhu i "ččkalica"


Strongman Strongman 12:27 18.09.2008

Re: Taaako je

Jesen u Majami Biču
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:33 18.09.2008

Jaki, pa

kamo te tebe!? Hvala :)
Otpala ti sličica sa drugog komentara...oće to, jesen je, prezri sličica i...
Što je to bezveze što nema jeseni u Majamiju, pa kako deca onda vežbaju pismenost i prideve?

Samo za tebe, obavezan motiv iz ovdašnjih zabačenih kafana...prate ga i punjene životinje svih vrsta, uz miris kiselog kupusa i kranjskih kobasica...


Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:36 18.09.2008

Re: Taaako je

Strongman
Jesen u Majami Biču




Jeste ali mi za to ovde nemamo tajfune, uragane....i sl....Eh svakom nesto nedostaje....(salim se naravno...ne prizivam....pu pu pu, tri puta!)
poy
z
bkc
maki100 maki100 12:37 18.09.2008

Re: Jaki, pa

Otpala ti sličica sa drugog komentara...oće to, jesen je, prezri sličica i...


Ha, ha... Ovo samo sme Jelica da napise Strongiju...
Strongman Strongman 12:38 18.09.2008

Re: Jaki, pa

Te me mene. Bacio sam se na neko komercijalno pisanje pa ne stižem i da blogiram. Listopadnu sličicu sam zamenio zimzelenom takoda je i to ok.

Novost je što planiram da se vraćam u maticu. Noadilo mi d abudem gastos.


A evo i ja sam googlao jesen

ivana23 ivana23 12:39 18.09.2008

Re: Jaki, pa

gde ce ti dusa, ostase ti deca bez...

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:45 18.09.2008

Samo napred

Jaki...tu smo, pa kad opet budeš domaći, a ja i dalje dijaspora da se vidjamo...evo, za tebe, prvi vesnici jeseni...knedle sa šljivama

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:51 18.09.2008

Re: Samo napred

Jelica Greganović
Jaki...tu smo, pa kad opet budeš domaći, a ja i dalje dijaspora da se vidjamo...evo, za tebe, prvi vesnici jeseni...knedle sa šljivama




Slika vec vise puta vidjana u nasoj kuhinji, trpezariji, po sobama....Sljive umotane u krompir sa prezlama...uz jelo, uz novine, uz TV, uz knjigu......uz svasta...!!! Hm, nasla si mi bolnu tacku! EH i ja volim jesen...?
Strongman Strongman 13:02 18.09.2008

Re: Jaki, pa

ivana23
gde ce ti dusa, ostase ti deca bez...




U jeeee.

Missim ako nam to promakne bas smo nahebali
Strongman Strongman 13:04 18.09.2008

Re: Samo napred

Branislav Kovačević Cole
Jelica Greganović
Jaki...tu smo, pa kad opet budeš domaći, a ja i dalje dijaspora da se vidjamo...evo, za tebe, prvi vesnici jeseni...knedle sa šljivama




Slika vec vise puta vidjana u nasoj kuhinji, trpezariji, po sobama....Sljive umotane u krompir sa prezlama...uz jelo, uz novine, uz TV, uz knjigu......uz svasta...!!! Hm, nasla si mi bolnu tacku! EH i ja volim jesen...?



Ako nekad aprobas da se odviknes od jesenjeg preždiranja možda ovo upali

Strongman Strongman 13:07 18.09.2008

Re: Samo napred

Jelica Greganović
Jaki...tu smo, pa kad opet budeš domaći, a ja i dalje dijaspora da se vidjamo...evo, za tebe, prvi vesnici jeseni...knedle sa šljivama




Ne brini, ne mora da nas poyivas. Stavljeni ste na "to do" listu.

Stvarno vrtim neku varijantu da se skinemo sa Amerike. Do nove godine ču znati. A onda eto mene na

Strongman Strongman 13:08 18.09.2008

Re: Taaako je

Branislav Kovačević Cole
Strongman
Jesen u Majami Biču




Jeste ali mi za to ovde nemamo tajfune, uragane....i sl....Eh svakom nesto nedostaje....(salim se naravno...ne prizivam....pu pu pu, tri puta!)
poy
z
bkc


Nvikli smo se. Nije toliko strašno osim ako bas ne pogodi u centar
Strongman Strongman 13:10 18.09.2008

Re: Jaki, pa

maki100
Otpala ti sličica sa drugog komentara...oće to, jesen je, prezri sličica i...


Ha, ha... Ovo samo sme Jelica da napise Strongiju...



Zalepio ja

49 41 49 41 19:01 21.09.2008

Re: Samo napred

Jelica Greganović
Jaki...tu smo, pa kad opet budeš domaći, a ja i dalje dijaspora da se vidjamo...evo, za tebe, prvi vesnici jeseni...knedle sa šljivama

Domacice, jel' moze jedno 25 komada?

I da pojedem 3 kom. kcerka bi se svadjala sa ocem oko toga; kao i oko palacinki' uostalom.

Napravili smo ih svega par puta; jer, nasih sljiva ( tkz. pruns smo uspeli za proslu deceniju vidimo, kupimo i naravno pravimo knedle samo par puta.

maki100 maki100 12:32 18.09.2008

Ovde jeseni nema


Ma ovde u Irskoj jeseni i nema!
Smrc, smrc...
Nema ni leta zapravo a kamoli zime, samo varljivo prolece veoma zeleno i kisno.
A bas mi fale one crne pticurine s Bulevara koje ti se obrusavaju na glavu i seru svukuda, miris onih paprika po Beogradskim pijacama i sete sto je leto proslo...
Ocu da mi se vrati jesen!

I hups, da, Jelice divno pises!
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:40 18.09.2008

Izem ti zemlju bez

jeseni, evo maki, samo za tebe, jesen u Šumadiji



i hvala :)
maki100 maki100 12:42 18.09.2008

Re: Izem ti zemlju bez

Hvala, hvala.
Cak i lici na moj Kosmaj, us**cu se od srece!
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:46 18.09.2008

Re: Izem ti zemlju bez

A ovaj jesenji rad ))

mariopan mariopan 13:07 18.09.2008

Re: Ovde jeseni nema

Kakve boje, kakve lepote, sta da kazem za desetku, evo se ja zarozavam nad onim liscem, niko kao priorda ne zna to da slozi tako da ti oduzme dah...a bas hvala onoj tvojoj nastavnici, gde bi mi sada citali ovo i ovako uzivali ))))))
Pozdrav i hvala Jeliceeeee
ivana23 ivana23 13:10 18.09.2008

***

mariopan mariopan 15:56 18.09.2008

Re: ***

ivana23

Ivana carice ))))
ivana23 ivana23 16:21 18.09.2008

Re: ***

clickcafe clickcafe 12:50 18.09.2008

preporuka

svaka cast! a bila sam ubedjena da je i prosle godine bila ista tema pa sam pomislila da sam prolupala. jeste ili nije?

veliki pozdrav!
ivana23 ivana23 12:53 18.09.2008

***







Jelica Greganović Jelica Greganović 12:55 18.09.2008

Neje bila...

bila je zimnja tema.
Hvala :)

malasneki malasneki 12:56 18.09.2008

sad ce

Jelo nase omiljeno godisnje doba, nova godina :))))))))
ivana23 ivana23 12:57 18.09.2008

Re: Neje bila...

Jelica Greganović
bila je zimnja tema.Hvala :)


Koju cemo rado ponoviti..:)))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:58 18.09.2008

Re: sad ce

Već merkam jelku u podrumu...još maličak, pa će početi i ukrasi da se prodaju, a kako ih ja imam samo za kićenje oveće robne kuće, moraću da nabavim još koji...
ivana23 ivana23 13:03 18.09.2008

Re: sad ce

Jelica Greganović
Već merkam jelku u podrumu...još maličak, pa će početi i ukrasi da se prodaju, a kako ih ja imam samo za kićenje oveće robne kuće, moraću da nabavim još koji...


Takodje!

Rekla sam svojima pre neki dan, samo da preguramo oktobar i malo novembra - eto nama Nove godine...
yanjing yanjing 13:06 18.09.2008

Re: sad ce

pre zime kestenjari
motiv mirisa kestena koji se siri opustelim ulicama je takodje bio jedan od, meni i uciteljici, dragih motiva za radove o jeseni;-)
clickcafe clickcafe 13:06 18.09.2008

Re: Neje bila...

jao stvarno se izvinjavam!
yanjing yanjing 13:08 18.09.2008

Re: sad ce

uf, umalo zaboravila peceni kukuruz
malasneki malasneki 13:09 18.09.2008

Re: sad ce

e jedino kestenje, pecene kukuruze i misao o novoj godini volim u jesen :)
a kako ove godine nije bilo ni blagih septembarskih dana mogu slobodno proglasiti da nas je jesen zaobisla i da je dosla zima!
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:21 18.09.2008

Kostanji :)

NJAM!



Što volim kad na mrazni dan kupiš kestenje, pa ti fišek greje ruke, a kestenje slaaatko...još ako je fišek od novine, posle možeš na dlanovima da se podsetiš svih dogadjaja od pre mesec dana...

p.s. promenila sam sličicu...ometalo me ono veliko ko poster :)
Lord Greystock Lord Greystock 14:25 18.09.2008

Re: Kostanji :)

Jelica Greganović
NJAM!Što volim kad na mrazni dan kupiš kestenje, pa ti fišek greje ruke, a kestenje slaaatko...još ako je fišek od novine, posle možeš na dlanovima da se podsetiš svih dogadjaja od pre mesec dana.

Jedna od retkih stvari zbog kojih mislim da jesen i nije baš tako strašna.
A nama u NS prošla vlast zabranila da se pečeno kestenje prodaje na ulici ;(
Kao, time se jako prlja grad. Je*bi ga.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana