Sport

Sport je sport – bavite se životom

mladen.mladen RSS / 17.09.2008. u 00:16

Svi mi ovde u Srbiji, a bogami i naši po dijaspori, znamo opšte poznatu činjenicu da bismo onih godina sankcija bili prvaci Evrope u fudbalu, prvaci svega u košarci, vaterpolu, streljaštvu, i još ponekom sportu. Kad su nestale sankcije to je postalo jasno i čitavom svetu, a naš fudbal čini izuzetak koji samo potvrđuje zaključak (a on ionako nije jasan ni sam sebi, a pred neiskusnim okom stranaca koji ga igraju doveden je i do neprepoznatljivosti). Elem, možda se neko u skupštini (da, sa malim s) od ovih i dosetio da primeti: dok je Sloba vladao – pobeđivali smo!

I bi bombardovanje, i narod se malo potresao, pa to leto često pominju kao ključno... I tako je. Ali, jedino ključno u svemu je bilo da košarkaši te godine nisu bili prvaci (fudbal nam jelte i onako odavno nije pod tim pritiskom). Pa je logički ispravnije reći: nesta igara – nesta Slobodana!

Pa opet košarkaši, odbojkaši i ini prvaci, Evrope, pa sveta, pa ubismo Premijera, jer, šta će šampionima država, to je za Grke, a bogovi su na planini, makar bila i Zlatibor. Pa nađosmo premijera kakav i dolikuje planinskom zbegu (da su ga fudbaleri naši tražili ne bi boljeg našli). Ali opet naiđe suša, i šta vredi što su momci topili sve redom po bazenu, i što gonismo kilometrima mučenu Oliveru, jer, šta je Olivera za narod navikao na pobede (a čak i nije Đokina). I pade Kosovo, i ode premijer, ali nije ni to razlog zašto ovih dana jurimo potpise po Evropi. Razlog su sportski rezultati: nema lopte – juri za ratifikacijom!

Čim nema tog prokletog sporta ova zemlja krene korak napred. Zato pratimo budno nove generacije! Čini mi se da se neki koraci u tom smislu već preduzimaju. Očigledno je da treneri i drugi sportski radnici imaju, i uspešno prenose mladima, novu filozofiju igre: kad si petlić pobeđuj koga hoćeš, al kad zaigraš u seniorima zna se kako se igra za reprezentaciju: mrzovoljno, i bez smisla! A ako si baš talenat, onda se i ne odazivaj! Idi u beli svet, sedi na klupicu i skupljaj prstenje koje je promašilo šampione (a ako si naš fubaler, davaj tamo negde golove, a ovde pokazuj rukom na koju je stranu lopta otišla).

Najiskrenije – ja se radujem. Malo sam i prestario, a bogami i slažem se sa Ducijem u potpunosti, ali to je već priča van okvira našeg terena (ne fudbalskog, to bi u našem slučaju bio pleonazam van terena i našeg u istoj sintaksi). Dakle, vreme je i za nas navijače da ostavimo sport sportu, izgleda da samo tako umemo da se bavimo životom (naš fudbal se evo već sasvim lepo snalazi i sam, po pravilima UEFE – država se ne meša, ima 22-ca i sudija, sve drugo je pitanje stila i lokalnih običaja igre, i njenih vlasnika).



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kolkojesati kolkojesati 22:07 18.09.2008

tema?

BEZ BRIGE. Ako je do njih, Srbija...... koracima....... evropu. +duhoviti komentar

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana