Mitologija

Jelica Greganović RSS / 16.09.2008. u 12:11

1158215625_1bbe74976c_o.jpgU subotu mi se ženio brat. Od tetke. Malo li je na ova vremena kad se svi kolektivno razvode. Tim povodom smo, u petak, organizovali Igre bez granica, napetog karaktera. Igre su se odvijale mahom u hodniku i uključivale su saplitanje preko torbi, zaturanje tuđih i svojih stvari, medjusobno traženje po ostalim prostorijama, dozivanje i prebrajanje...dok je Žmu pokušavao da glumi Švajcarsku i neutrališe napetost...zbog čega smo ga do daljnjeg zatvorili u kupatilo. Da nas ne ometa u panici. Igre su finiširane uzimanjem svega, sem mačaka, što nam se našlo na putu i uguravanjem u lift.

 

Sledilo je putovanje, tokom koga se troje dece ludo čupetalo i džvanjkalo otpozadi, iskazujući svoje prirodne i neprirodne potrebe, Žmu je bio buba-mara i vozio bez tona, a ja sam bunarila po torbi, pokušavajući da prikupim naše pasoše, kojih ima taman za sabrana dela plodnijeg pisca.

Stigavši na cilj, Prestolonaslednika smo uručili tetki i delegirali za predstavljanje tokom prvog dela svadbe. Iako smanjeni za člana najvećih gabarita, impresivno smo upali kod Najbolje drugarice, raširili se k'o epidemija i započeli sa estetskim i kondicijskim pripremama za svadbu. Pripreme su uključivale i teži teoretski deo, podsećanje Žmua na sastav Mojih. E, tu stižemo na temu, koja zauzima prvo mesto u svim običajnim masovkama: porodica, familija, moji, njegovi, naši, njihovi...

Familija je mekša i glatkija reč, ali ja je nekako ne koristim, jerbo me asocira na crne, brkate, gurave babe, vruće sicilijanske kamenjare i koze, koje prati tiha muzika iz »Kuma«, deo prvi. Porodica mi, opet, preusko zvuči za sve što obuhvata pojam bliskih rođaka u majci Srbiji. U Sloveniji je lakše, pored vertikale roditelja, baba i deda, ozbiljni bočni rođaci su samo rođeni braća i sestre. Zbog toga samo oni i nose naziv »brat« i »sestra«. Svi ostali, od tetaka, stričeva i ujaka, to su »hladni rođaci«, svedeni na bratance i sestričine. Kod nas su stvari bitno komplikovanije. Zahtevaju stalno obnavljanje gradiva, proveru znanja i praktično korišćenje. Nivo zahtevnosti je ravnopravan sa grčkom mitologijom. Ili Biblijom. Negde kod dvanaeste strane više ne znaš ko je koga rodio i šta ko kome dođe.

Dobro je što ti na svadbama i ostalim porodičnim okupljanjima pomažu grupisanjem na Naše i Njihove. To je za pola lakše, ako se doda i pomoć publike, trebalo bi da radi. Samo što se uvek pojavi otežavajuća okolnost tipa »...bata Žikini iz Crnog Kala...kako se ne sećaš bata Žike?...« Stvar komplikuju i krajnje neobjašnjivi nazivi za neke od rođačkih veza. Tu nastupaju svastike, šurnjaje, zaove, šuraci...ozbiljan izazov za memoriju sećanja. I za domaće, a kamoli za zetove stranog porekla.

Moji favoriti su Zaova i Pašenog. Zaova zato što se kroz padeže sve teže izgovara, pa u selima ispadne i »bila sam kod zaave«. A i zvuči vrlo misteriozno, vuče na novootkrivenu biljku u mokrim amazonskim gustišima. Za razliku od nje, Pašenog zvuči krajnje šamanski. Vrlo vrhovno. Pašenog bi samo zbog zvuka, tokom izgovora, morao da ima bar tri đerdana medveđih zuba i zmijskih noktiju, pogled koji skenira prošlost i vlada budućnošću. Samo mu fale stepeni. Na primer Pašenog Trećeg Stepena. Dan prvi. Ako se ne varam i moj Žmu je Pašenog. Što stvarno vrlo zvuči. Još kad se skrati na Paša...prosto obožavam.

Šuraci i Šurnjaje su mi misterija. Potreban stepen rođaštva, da bi se dosegla titula Šurnjaje,  uvek zaboravim. Za razliku od Šuraka, Šurnjaja zvuči nušićevski. Šurak asocira na stari odevni predmet ili plod istrebljenog drveta. Mada ima i ton masovke – »...okupljeni Šuraci krenuli su u hladnu, neizvesnu  noć...«

Lakši činovi u prvom stepenu rođačke mitologije su Zetovi i Snahe. Zetovi su zgodna pojava, koja obično služi da ih ostatak šire porodice, posle prvog maženja, lako zeza...nisu na svom terenu, a pali su na fintu. Zetovi se, na običajnim skupovima, vrlo brzo udružuju i zajednički nastupaju, čuvajući jedan drugom leđa i medjusobno saučestvujući kada nekoga od njih, u srdačni zagrljaj, zgrabi Tetka-Strina-Baba-Ujna nenadano materijalizovana iz sumraka u kome se gubi horizont svečarskog stola. I dok Tetka-Strina-Baba-Ujna ljubi Zetov čvor od kravate, ostali Zetovi sapatniku šalju mimičke signale odgovora na pitanje:»Sine, je l' me se sećaš...strina Savka...« Domaći film, dve reči...

Snahe ili svakodnevno Snajke se kod Mojih Milenkovića vrlo dugo zovu Mladama. Dugačkog A. Godinama nakon što porodica privredi novu Snajku, istu prati i naziv Mlada. Zbog čega se oni manje domaći žestoko zbune kada na poziv »Mlada, 'odi, stigli gosti...Mlaaada!« iz neke bočne sobe izmili lako zgrbljena Mlada, koju je već dobro uhvatila slana. Ja sam Snajka kad me odvedu u Slavoniju. Tad' nisam na svom terenu i udružujem se sa drugim Snajkama, poslušno noseći svaki poslužavnik koji mi uvale. Okupljamo se u kuhinji i sve okrećemo glave, čim bilo koje dete pisne »Mama!«.

Bratanice, Sestrići, Sestričine i Bratanci su masovna pojava, koju ja uvek mešam. Nikako da pohvatam logiku titulisanja, ali mi zvuče vrlo pešački. Kasnije kada porastu, izboriće se za gore pomenute položaje i zvanja, koji će biti dodati njihovim osnovnim nazivima.

A svadba je bila lepa. I mlada, lepa i visoka. Nova Snajka. Žmu se dobro držao i dobio brojne pohvale od Mojih. Deca su se podsetila rođaka, bližih, daljih, rođaka od rođaka...Mojih. Naših.



Komentari (261)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

delimo fascinaciju

titulom pasenoga. ali ne treba zaboraviti ni svastiku (kao zeninu sestru)
pozdrav
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:23 16.09.2008

Re: delimo fascinaciju

Zato me i zbunjuje...ta Svastika, potpuno nema veze sa Pašenogom, nikako da popamtim...mada...obzirom da nema Svasca, onda...
dunjica dunjica 12:42 16.09.2008

Re: delimo fascinaciju

ta Svastika

ne samo zbunjujuće, nego čovjek se pita otkud isti naziv za ženinu sestru i onaj simbol koji su njemački nacoši tako nezgodno zloupotrijebili?
man ray loves me man ray loves me 14:52 16.09.2008

Re: delimo fascinaciju

a šurnjaja (ili u nekim krajevima šurnjaga )?
tako je bio neki nemušti prevod švarcenegerovog filma gde se vodio ovakav dijalog:
-gde je?
-otišao kod šurnjage.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:55 16.09.2008

Re: delimo fascinaciju

Čekaj...sad pored V, ŠurnjaVa, ima i G, ŠurnjaGa!? Ne mogu da verujem...ali stvarno zvuči akcijski...možda kao mafijski klan iz Azije...
Lepljiva Lepljiva 16:22 16.09.2008

Re: delimo fascinaciju

Svastika ima bračnu vezu sa Pašenogom
nije li i to dosta od nje :))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:25 16.09.2008

Re: delimo fascinaciju

Taj duet Svastika-Pašenog je vredan bar glavnih uloga u naučno fantastičnom filmu o nepoznatim civilizacijama, gde bi apsolutno zauzimali presto neke napredne planete sa 3 Meseca i 5 Sunaca...a mogao bi i neki o arhi civilizacijama sa etno momentima i dosta bubnjeva u pozadini, koji najavljuju oluju...ili obred u čast Boga zaštitnika usisivača na vodu...
MilutinM MilutinM 09:05 17.09.2008

Re: delimo fascinaciju

ne treba zaboraviti ni svastiku

Taman posla: svastika je najdraži rod
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:06 17.09.2008

Re: delimo fascinaciju

Milutine, rode, znaš li ti rešenje gornje mitološke zagonetke...dam ti 5 evra za kafu.
dunjica dunjica 12:20 16.09.2008

baš si me nasmijala, Jelice!

Inače, zanimalo bi me, ima li u još kojem jeziku tako detaljna diferencijacija različitih stepena i smjerova rođaštva? Doduše, nikada vjerojatno neću shvatiti zašto bratiće i sestrične nazivate braćom i sestrama?
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:25 16.09.2008

Re: baš si me nasmijala, Jelice!

To sam se i ja pitala, jer ovo je stvarno zahtevna pojava. Mada, ona diferencijacija na Brat od Tetke, Sestra od Strica, to mi je ok, to lepo definiše pojavu, meni je to čak bolje od Bratića i Sestričina...kod nas je Sestričina nešto drugo, ako se ne varam dete od sestre, a Bratić me zbunjuje jer je deminutivan, uprkos godinama i brkovima koje potencijalno poseduje...ti očekuješ nešto malo, kad ono međutim.
Budimac Budimac 13:53 16.09.2008

Re: baš si me nasmijala, Jelice!

dunjica
Inače, zanimalo bi me, ima li u još kojem jeziku tako detaljna diferencijacija različitih stepena i smjerova rođaštva?

U turskom. Možda je i komplikovanije.
Primera radi postoji dva izraza za brata (i/ili sestru) koji istovremeno određuju i starost. "Kardeš" je mlađi brat/sestra. Turski nema rodova pa se pol mlađeg određuje stavljanjem reči "erkek" (muško) ili "kiz" (žensko) ispred reči "kardeš". No stariji brat je "abi", a starija sestra "abla".

Za zeta takođe postoje dve reči. Zet je ženinim roditeljima "damat", a ženinoj braći "enište".

Ostalo, ujaci, stričevi, tetke, strine pa do jetrva, zaova, pašenoga, devera, svastike i sl. je, koliko znam, 1:1 (nisam našao rođački odnos za koji postoji reč u srpskom da ne postoji u turskom)

Btw. u selu u kome živimo (i nemamo apsolutno njednog rođaka) mene zovu enište iz čega logično proizilazi da moju suprugu smatraju starijom sestrom - ablom :)) Samo me klinci zovu abi.

Jelice, lep tekst, kao i uvek :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:05 16.09.2008

Hvala, Budimac

i na lepim rečima i na informacijama...dakle, sumnjivi su mi bili braća Turci, mora da smo od njih pokupili sklonost ka tako maštovitom preciziranju rođačkih odnosa...ali vidi se ko je majstor, a ko šegrt...
Mada, kako god izgledalo smešno, negde u osnovi to nije loše, rođačka veza ne samo da postoji, nego ima i samo svoje ime...a bitno je da su ljudi zajedno i da se tolerišu, ako ni zbog čega drugog ono zato što postoji ta rođačka, makar samo imenovana, prisnost.
Budimac Budimac 14:12 16.09.2008

Re: Hvala, Budimac

mora da smo od njih pokupili sklonost ka tako maštovitom preciziranju rođačkih odnosa...ali vidi se ko je majstor, a ko šegrt...

Ma pokupili smo mnogo više nego što smo spremni da priznamo (naravno) i dobrog i lošeg :)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:14 16.09.2008

Re: Hvala, Budimac

Kaže mi jedan prijatelj, nakon što se vratio iz Turske : "Zaprepastio sam se, nisam ni znao da znam turski"
I preko njih smo dobili i arapske, tatarske i ostale poklone.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:22 16.09.2008

Re: baš si me nasmijala, Jelice!

Jelica Greganović
...kod nas je Sestričina nešto drugo, ako se ne varam dete od sestre, a Bratić me zbunjuje


Idi bre Jelice, em' si ti zbunjena, em' nam zbunjujes (ionako zbunjenu:))) dunjicu ... Sto te bratic zbunjuje?

Treba samo imati u vidu da sve zavisi ne samo od roda/pola roditelja dece nego i polazne osobe - odnosno da li o srodstvu govoris ti kao zensko ili ja kao muskarac ... Kad su deca od sestre u pitanju onda kazemo isto i ti i ja: sestricina/sestric ... Ali za decu od brata ti kazes braticina/bratic (a moze i bratanac/bratanica) a ja kazem: sinovica/sinovac ... Prosto k'o pasulj ... i vrlo infomativno:)))))

pozz
ivana23 ivana23 14:27 16.09.2008

Re: baš si me nasmijala, Jelice!

Gde dodje necak? Zar to nije bratanac/sinovac?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:28 16.09.2008

Re: baš si me nasmijala, Jelice!

Ama, Vasilije, jednostavno je sada kad si ti objasnio, mada dva puta je za pročitati, ja sam pogrešno vezivala naziv za njihove roditelje, a ne za sebe...pa mi nije bilo jasno zašto sam ja malo sinovica, a malo bratanica, a otac mi je u istom rođačkom stepenu...a i Sinovica mi je zvučala sasvim nelogično Sin, pa žensko...
margos margos 14:39 16.09.2008

Re: baš si me nasmijala, Jelice!

ivana23
Gde dodje necak? Zar to nije bratanac/sinovac?

Nećak je sestrin sin.... bratanac - bratovljev sin.
ivana23 ivana23 14:49 16.09.2008

Re: baš si me nasmijala, Jelice!

margos

ivana23Gde dodje necak? Zar to nije bratanac/sinovac?
Nećak je sestrin sin.... bratanac - bratovljev sin.


Pogledala sam dole kod Wiki:

нeћак nećak - sister's/brother's son (lit.) nephew
нeћакa nećaka - sister's/brother's daughter (lit.) niece

http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_kinship
margos margos 14:53 16.09.2008

Re: baš si me nasmijala, Jelice!

Ja sam se malo prebacila na jednu, a malo na drugu familiju, pa sam u maminom delu nećakinje, a ovde sam sinovica. A ustvari je isto:)
Budimac Budimac 14:59 16.09.2008

Re: baš si me nasmijala, Jelice!

Nećak je sestrin sin

nije li to sestrić?
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:08 16.09.2008

Vasilije,

pomagaj!
dunjica dunjica 15:13 16.09.2008

Re: baš si me nasmijala, Jelice!

Vasilije
ionako zbunjenu:))) dunjicu

ajd ne zbunjuj, nego pojasni, Virtuelni?!
Budimac Budimac 15:17 16.09.2008

Re: baš si me nasmijala, Jelice!

Budimac
Nećak je sestrin sin

nije li to sestrić?

Mislim Paja Patak je ujak, a Vlaja Gaja i Raja su mu sestrići, zar ne?
antioksidant antioksidant 15:20 16.09.2008

Re: baš si me nasmijala, Jelice!

Mislim Paja Patak je ujak, a Vlaja Gaja i Raja su mu sestrići, zar ne?

e kad smo kod toga a ko je sestra?
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:23 16.09.2008

Re: baš si me nasmijala, Jelice!

A mama im je Patka
AlexDunja AlexDunja 15:34 16.09.2008

Re: Vasilije,

pomagaj!

nemoj da vasa pomaze, on je samo zapetljao stvari:)))
kako ja kapiram dunjicina dilema je bila
zasto se u srbiji braca i sestre od tetaka i striceva nazivaju
bracom i sestrama.
u hrvatskoj su oni sestricine i bratici...
elem, dodatna zabuna je sto su u srbiji sestricine nesto drugo,
pa je vasa to razjasnjavao:)))
a bratica nema, osim kad ti je brat veoma mali:)))
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:46 16.09.2008

Re: Vasilije,

AlexDunja
nemoj da vasa pomaze, on je samo zapetljao stvari:)))


Hahaha, ma ne zezaj Dunjo ... evo sad cu ja sve da objasnim lepo na primeru: recimo, ti i ja imamo cerku i sina. Budimac je tvoj brat a Margos, Ivana, Jelica i Dunjica su tvoje sestre, tj. moje svastike .......... :)))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:50 16.09.2008

Re: Vasilije,

E, ala si ga objasnio, svaka ti čast :)))))))))))))))))))))))))))
dunjica dunjica 16:50 16.09.2008

Re: Vasilije,

a Margos, Ivana, Jelica i Dunjica su tvoje sestre


po metli? može!
AlexDunja AlexDunja 16:50 16.09.2008

Re: Vasilije,


Hahaha, ma ne zezaj Dunjo ... evo sad cu ja sve da objasnim lepo na primeru: recimo, ti i ja imamo cerku i sina. Budimac je tvoj brat a Margos, Ivana, Jelica i Dunjica su tvoje sestre, tj. moje svastike .......... :)))))

a sta ce nam cerka?
:))
ivana23 ivana23 16:53 16.09.2008

Re: Vasilije,

AlexDunja
Hahaha, ma ne zezaj Dunjo ... evo sad cu ja sve da objasnim lepo na primeru: recimo, ti i ja imamo cerku i sina. Budimac je tvoj brat a Margos, Ivana, Jelica i Dunjica su tvoje sestre, tj. moje svastike .......... :)))))a sta ce nam cerka?:))

Da bi tvoje sestre imale sestricinu :))
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:54 16.09.2008

Re: Vasilije,

A i da možete da ukebate Zeta.
ivana23 ivana23 16:56 16.09.2008

Re: Vasilije,

Zaboravismo priju i prijatelja, prijo slatka!!!
AlexDunja AlexDunja 16:57 16.09.2008

Re: Vasilije,


Da bi tvoje sestre imale sestricinu :))

A i da možete da ukebate Zeta.

ma sve je vasi oprosteno:))
mnogo mi lepu familiju sastavio,
bolju nebih mogla da zamislim:)))
mara92 mara92 16:59 16.09.2008

Re: Vasilije,

ivana23
Zaboravismo priju i prijatelja, prijo slatka!!!


...а у позадини оркестар свира:
"Пријо моја како ћемо,
Пријатељу - лако ћемо..."

Re: Vasilije,

cuveni prevod na engleski by Tine I Radojka
Prijo moja, shall we make it?
Prijatelju, let's go shake it!
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:54 16.09.2008

Dobro da si podsetila

na naše blogovske umetničke legende...Majstori umetnici kamo ste?
Unfuckable Unfuckable 18:55 16.09.2008

Re: Vasilije,

don't forget : ne kaže se nećak nego neTJak
bitno.
; )))
mara92 mara92 18:56 16.09.2008

Re: Vasilije,

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
cuveni prevod na engleski by Tine I RadojkaPrijo moja, shall we make itPrijatelju, let's go shake it


Ана,
Хвала ти! Превод ми је некако "промакао"...(ево, колеге ме гледају у чуду - не издржах, наглас се смејем)
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:01 16.09.2008

Re: Vasilije,

Podsećaš me na mog drugog brata od tetke, koji se ovde povremeno pojavljuje i koji obično insistira na tom TJ :)
Unfuckable Unfuckable 19:10 16.09.2008

Re: Vasilije,

mnogo je bitno to - tj
to zna svaki netjak
dunjica dunjica 19:18 16.09.2008

Re: Vasilije,

Unfuckable
mnogo je bitno to - tj
to zna svaki netjak

sjetih se 2 škovacina iz Velog mista: Netjak (Ivo Gregurević) i Strikan (Špiro Guberina)
Unfuckable Unfuckable 19:54 16.09.2008

Re: Vasilije,

pa to je mustra po kojoj je sve i krenulo, mislim ja
dolybell92 dolybell92 21:21 16.09.2008

Re: baš si me nasmijala, Jelice!

a Bratić me zbunjuje jer je deminutivan, uprkos godinama i brkovima koje potencijalno poseduje...ti očekuješ nešto malo, kad ono međutim.


More, sinovac ....
vldsfr vldsfr 16:14 25.09.2008

Re: baš si me nasmijala, Jelice!

Jelice Greganović, hvala Vam za prelep tekst.


Ali za decu od brata ti kazes braticina/bratic (a moze i bratanac/bratanica) a ja kazem: sinovica/sinovac ... Prosto k'o pasulj ... i vrlo infomativno:)))))



Vrlo, ali ide i dalje. „Sinovica“ ili „sinovac“ možete biti bratu svoga oca, „bratanica“ ili „bratanac“/„bratanić“ – sestri svoga oca, dok ste „sestričina“ ili „sestrić“ svojim tetkama svejedno bile vam one matri- ili patrilinearne rođake.
Uostalom tetka je tetka (nasupot parovima stric/strina, ujak/ujna), a njen je saputnik „tetak“ ili „teča“ ovisno o tome kome je od vaših roditelja dotična tetka sestra. (Patrijarhat „neznatno“ favorizuje muški princip. Tetka se legitimiše tečom ili tetkom, a do tada je bespolna kao pčela-radilica.)

Čini mi se da je rešenje sa stričekima i tetama, te rođacima i nećacima/kama kudikamo jednostavnije. (Opet smo izvukli obrađen kraj motke.)
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:39 29.09.2008

Re: baš si me nasmijala, Jelice!

Nema na čemu, sa zadovoljstvom...a tetke su zakon...uz to da svaka porodica u Srbiji mora da ima instituciju zvanu Tetka Deska iliti Desa. Par od tetke je u Srbiji uvek Teča, bez obzira da li tetka mamina ili očeva sestra. A tek teče su priča za sebe. Uopšte svi junaci porodične mitologije su ozbiljni igrači.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:25 16.09.2008

A di dever?

Nemoj devera da zaboravimo...

Živo me zanima jel' odatle izvučeno ono "deveriti". I zašto?
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:28 16.09.2008

Re: A di dever?

Deveri su vrlo impresivne pojave, a i zvuče ozbiljno...šta znači reč deveriti?
Ja imam devere u Slavoniji i jednog ovde, daljeg. Ovi u Slavoniji su pravi, baš odgovaraju imenu, veliki, jedan ima i brkove.
A obaška što imaju zaštitni karakter. Valjda od onih turskih vremena. Kada je otimačina mlade bila normalna pojava za izazivanje stogodišnjeg sukoba regionalnog karaktera.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:43 16.09.2008

Re: A di dever?

šta znači reč deveriti?


Držati stražu... dugo ostati budan...
dunjica dunjica 12:57 16.09.2008

Re: A di dever?

Ovi u Slavoniji

se odlučili za zbirne imenice, sve od 2. koljena pa nadalje nazivamo šogorima i šogoricama (vjerojatno njem. utjecaj, Schwager, Schwägerin).
antioksidant antioksidant 13:40 16.09.2008

Re: A di dever?

Valjda od onih turskih vremena. Kada je otimačina mlade bila normalna pojava za izazivanje stogodišnjeg sukoba regionalnog karaktera.
prosireni sastav tih otimaca mladi se zove mladozenski. a deveri su samo rodjena braca
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:47 16.09.2008

Re: A di dever?

Kod nas, u ulozi devera, nepostojeću rođenu braću mogu da zamene prva, najbliža braća...
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:06 16.09.2008

Re: A di dever?

To nisam znala do sada, a čija je to reč? Mada je potpuno u skladu sa deverovom funkcijom, da čuva mladu, tako da je moguće da taj glagol upravo proizilazi iz imenice dever.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:20 16.09.2008

Re: A di dever?

To nisam znala do sada, a čija je to reč? Mada je potpuno u skladu sa deverovom funkcijom, da čuva mladu, tako da je moguće da taj glagol upravo proizilazi iz imenice dever.


Pa... ne bi znala čija je to reč, ama je u Srbiji u upotrebi. Onako, totalno normalnoj, čestoj i uobičajenoj.
Totalno ima smisla da je izvedena iz uloge devera koju opisuješ.
antioksidant antioksidant 15:21 16.09.2008

Re: A di dever?

Kod nas, u ulozi devera, nepostojeću rođenu braću mogu da zamene prva, najbliža braća...

ono jes..
tadza92 tadza92 07:30 17.09.2008

Re: A di dever?

Osim Svastike - Pašenoga, postoji i kombinacija Jetrva - Dever, ali mene zanima šta su meni deverova deca? Zašto nemamo ime za to, iako sam ja njima vrlo blizak rod - strina.

A zaboravili ste i pojam "ručni" dever :))
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:31 17.09.2008

Re: A di dever?

Drži za ruku, pri ruci je, čuva prsten?
Mrs Who Mrs Who 09:51 17.09.2008

Deverati

U Bosni se kaže deverati, što znači biti zauzet ili mučiti se oko nečega, kaže se i 'zadeverati se'

Npr. Kako deveraš? ili Šta si se ti zadeverao? itd.

Ne znam da li ima neke veze sa deverom tj. djeverom.

A moj svekar je jako uživao da mi kaže, pred svojom ženom, naravno, 'E ovo je tvoja svekriva!' :)
marjieti marjieti 21:11 17.09.2008

Re: A di dever?

deca od devera su devericic i devericina
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:29 17.09.2008

Re: A di dever?

Nikad čula...oni su taman pojačanje za pešake, sestriće, bratance i sl.
bene_geserit bene_geserit 03:37 18.09.2008

Re: A di dever?

tadza92
A zaboravili ste i pojam "ručni" dever :))

Evo meni skoro neko objasnio osobu o kojoj prica kao "Moje kuma Jeke, pa njene seke, rucnoga devera, rodjeni pastorak" i meni odma' ta osoba nekako postala bliska.

Mada mi je sledeca asocijacija bila: sa toliko razgranatim rodjackim (da dodamo i kumovskim) vezama sa 4 prelazne osobe kao gore mozes verovatno da povezes bilo koja dva Srbina na planeti Zemlji.
margos margos 12:30 16.09.2008

:)))

Kako si ovo napisala, meni više liči na neku proširenu šahovsku garnituru, u kojoj si bratanice, bratance, sestričine i sestriće strpala u 'pešake'.
Ja inače volim te familijarne cirkuse - nek ih ima što više, mislim familije, i nek su živi i zdravi, sa sve strinama, ujnama, tetkama i tečama, pogotovo. Na zetove nešto posebno ne računam, čine mi se lako zamenjivim delom familije u današnje vreme. I sa snajkama je slično.

A tek kad se pojave kumovi - oni od pretprošlog veka koji se nasleđuju... Tu ni pola pola, ni pomoć prijatelja ne pomažu mnogo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:34 16.09.2008

Re: :)))

Pa, sve i izgleda kao šah, bar meni...sa vrlo paganskim figuricama. Koje ja volim i obožavam. Uz sve porodične obrede, od kojih te prvo uhvati muka, a onda ti bude lepo...i vidiš ljude koji su nekako tvoji i decu koja liče jedna na druge :)
Od kumova moj favorit je Šišana Kuma. To je apsolutni, nedostižni hit.
margos margos 12:36 16.09.2008

Re: :)))

Od kumova moj favorit je Šišana Kuma. To je apsolutni, nedostižni hit.

Ko ili šta je to?
jeremija92 jeremija92 12:37 16.09.2008

A kako ste pratili kuma?

Mislim, da li ste kuma pratili na hoklicama?

Taj običaj sam video u Ateljeu 212, mislim u "Selo Sakule a u Banatu". Kum je bio Taško Načić.


I u jednoj svadbi u Sremu.

Za manje upućene u svadbenu mitologiju:

Hoklica = stolica bez naslona.

Kad prate kuma, posle završene svadbe, a obično u rano jutro, iznesu se tri-četiri hoklice, kum staje na prvu, pa na drugu, zatim mu se namešta treća i tako redom. Sve to da ne bi uprljao cipele. Nakon svaka tri četiri koraka, kum se odmara i popije špricer sa poslužavnika. Normalno, i tamburaši su tu sa neizbežnim begešom.

Ukoliko je kumova kuća daleko, sve to potraje. Neki put i do podneva.

Bez sumnje, lep običaj poštovanja kuma.:))
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:39 16.09.2008

Re: A kako ste pratili kuma?

Kod nas nema tih hoklica u kombinaciji sa kumom. Sem u slučaju Šišane Kume ili Šišanog Kuma, kada se dete stavlja na hoklicu.
Mada volela bih uživo da vidim taj običaj hodanja po hoklicama. Deco iz Vojvodine, ženi li se il' udava kogođ, da vidimo šta videli nismo?
Lord Greystock Lord Greystock 12:53 16.09.2008

Re: A kako ste pratili kuma?

jeremija92
Mislim, da li ste kuma pratili na hoklicama?Taj običaj sam video u Ateljeu 212, mislim u "Selo Sakule a u Banatu"...
Normalno, i tamburaši su tu sa neizbežnim begešom.Ukoliko je kumova kuća daleko, sve to potraje. Neki put i do podneva.Bez sumnje, lep običaj poštovanja kuma.:))

Ja znam za taj običaj! Moj tata je iz Sakula, a ja rođen i odrastao u Sremu pa poznajem obe varijante :)
I mene su jedared tako pratili kad sam kumovao. Doduše samo do kola, nekih 200-300 metara, ali je bilo sve po redu :)))

BTW Srećom pa građom nisam kao pokojni Taško Načić, lako su me podigli na prvu a posle su ostale hoklice izdržale :)
jeremija92 jeremija92 13:21 16.09.2008

Re: A kako ste pratili kuma?

Kuma Lorde, a da li su ti pevali i onu:

"Volem kuma, al volem i kumu
Kuma nosi gaćice na gumu..."
Lord Greystock Lord Greystock 13:42 16.09.2008

Re: A kako ste pratili kuma?

jeremija92
Kuma Lorde, a da li su ti pevali i onu:"Volem kuma, al volem i kumuKuma nosi gaćice na gumu..."


E sad ne mogu baš da se setim šta su pevali, ali... moguće daje bilo i toga :))) Cajka je bila toga se sećam, sećam se i nekih gostiju i njihovih reakcija na cajku :)))

Drugi put kad sam kumovao, kumova mama, koja je inače ona prava pravcata Sremica, je tražila da se iznesu hoklice kad sam krenuo kući. Međutim kumov tata je iz centralne Srbije i svi gosti sa njegove strane su bili krajnje iznenađeni i zbunjeni tako da se odustalo od cele namere. A tad su tamburaši bili baš jako dobri i raspoloženi za sviranje! Pratili su nas do kola, natenane :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:48 16.09.2008

Re: A kako ste pratili kuma?

Crni Lorde, moao si da se salomiš...ma...nije kum dugme :)
Blade Runner Blade Runner 17:04 16.09.2008

Re: A kako ste pratili kuma?

Šišane Kume ili Šišanog Kuma

Jel' to kum koji krsti dete i šiša dete posle krstenja?
mara92 mara92 17:08 16.09.2008

Re: A kako ste pratili kuma?

А ми смо имали малих "техничких" потешкоћа са кумашином (ћалетов колега и пријатељ, венчао их и крстио нас две)...од како се развео је л', сваке године на славу доводи нову куму (ми то зовемо в.д. Кума)...и ко да запамти име свакој?
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:14 16.09.2008

Re: A kako ste pratili kuma?

To je onaj ko prvi ošiša dete. Nema veze sa krštavanjem.

Maro, što se tiče novih kuma, tu veruj mi ne da znam o čem pričaš, no i teško možeš da mi konkurišeš...Naš Kum je dozlaboga živahan, što se Kuma tiče...
Blade Runner Blade Runner 17:21 16.09.2008

Re: A kako ste pratili kuma?

To je onaj ko prvi ošiša dete. Nema veze sa krštavanjem


Ja sam kao kum prvi šišao dete. Ali u pravu si, nema veze s krštavanjem. To se obicno radi na prvom rodjendanu. Pomešao sam dogadjaje. Ah taj alkohol na proslavama.... ;-)
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 17:32 16.09.2008

Re: A kako ste pratili kuma?

Sa nama kumovima je najlakse. Nema nikakvih komplikacija - cela moja familija su ti kumovi. Ne moras da pamtis (i obnavljas gradivo) ko ti je ko.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:34 16.09.2008

Re: A kako ste pratili kuma?

Fala kume, ne znam šta bih bez vas kukista :)

Nego, znaš li da si 100-ti...daklem, za kuma kolačić, čokoladni naravski...

nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 17:48 16.09.2008

Re: A kako ste pratili kuma?

Hvala kumo. Bas je slatko.
Uzvratni poklon ne moze da bude nista drugo do:
mariopan mariopan 20:51 16.09.2008

Re: A kako ste pratili kuma?

jeremija92
Mislim, da li ste kuma pratili na hoklicama?

Taj običaj sam video u Ateljeu 212, mislim u "Selo Sakule a u Banatu". Kum je bio Taško Načić.


I u jednoj svadbi u Sremu.

Za manje upućene u svadbenu mitologiju:

Hoklica = stolica bez naslona.

Kad prate kuma, posle završene svadbe, a obično u rano jutro, iznesu se tri-četiri hoklice, kum staje na prvu, pa na drugu, zatim mu se namešta treća i tako redom. Sve to da ne bi uprljao cipele. Nakon svaka tri četiri koraka, kum se odmara i popije špricer sa poslužavnika. Normalno, i tamburaši su tu sa neizbežnim begešom.

Ukoliko je kumova kuća daleko, sve to potraje. Neki put i do podneva.

Bez sumnje, lep običaj poštovanja kuma.:))

Moj sin je kumovao drugu i tako su ga pratili kuci iz svatova, morao je da hoda po hoklicama koje su mu iznosili celim putem. Kako sa jedne makne nogu tako je oni uzmu i trce napred da je postave za sledeci korak, u opticaju je samo cetri pet stolica...e pa poenta je u tome da kum p o l a k o ide kuci dok ga ceo orkestar tamburasa prati ( da celo selo vidi kako prate kuma sa postovanjem).....meni je samo na pameti bilo dal ce sve hoklice da izdrze tezinu (pozamasnu) i da mi se dete ne slomi.Naravno da taj obicaj jos zivi ovde u Vojvodini. Meni je bas lep.
anica92 anica92 12:37 16.09.2008

ODIVA

Kako se kod vas u familiji zovu zene koje su necije snajke? U Crnoj Gori se to zovu odive (one sto odu iz kuce), tj ti si Jelice odiva Milenkovica. A u navednoj Crnoj Gori gde se u familiju ubrajaju svi do N-tog kolena postoji i titula rodjeni brat od tetke, strica, ujaka. To mu ga dodje kao rod rodjeni. Sta mislite kako je mome Zmuu kad odemo u CG. Ja sam ga naucila da se sa svima - rodjacima, komsijama, prijateljima pozdravi i pita Kako ste, posto su se sigurno vec ranije upoznali...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:48 16.09.2008

Re: ODIVA

Kod nas nema toga...Snajke su snajke iliti Mlade. Kod nas se njihovo poreklo, ako su iz okolnih krajeva i od porodica koje poznajemo, definišu tim OD, sledi familija iz koje su.
A to, kad se ode u selo, tamo i tako sve pozdravljaš, em je običaj, em nikad nisi siguran ko ti je sve rod, bliži ili dalji, svejedno...
anica92 anica92 12:53 16.09.2008

Re: ODIVA

Jelica Greganović
A to, kad se ode u selo, tamo i tako sve pozdravljaš, em je običaj, em nikad nisi siguran ko ti je sve rod, bliži ili dalji, svejedno...


O gradu govorim, situacija je ista
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:59 16.09.2008

Re: ODIVA

A...pa, ovaj moj ako krene sve po Kragujevcu ili Bgd da pozdravlja strpaće ga u neku banju na lečenje...Mada je upućen u to da kad mu se baci u zagrljaj neka Baba-Tetka-Strina ne počne da se brani i bega, nego da srdačno izdrži uz mantru "...bašmijedrago..."
margos margos 14:15 16.09.2008

Re: ODIVA

Hvala ti, Anice za otkriće. Naime, postoji butik za venčanice sa tim imenom, i nikako mi nije bilo jasno šta znači. Sad znam.
:)
Lord Greystock Lord Greystock 12:48 16.09.2008

Lepo!

Al' nemoj više u radno vreme da objavljuješ ovakve blogove :)))
Cela kancelarija mi zvoni od smejanja, ulaze jedno po jedno da vide dal' sam dobro :)))

BTW Zaboravila si "starojka" - pojma nemam šta je, "starog svata" - isto takođe pojma nemam šta je to a pojavljuje se pre svega prilikom manifestacije venčavanja, i ono dete što bacaju preko kuće prilikom venčavanja - "nahoče", "nahodče" ili tako nekako :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:57 16.09.2008

Re: Lepo!

Nije nahoče, nahoče je siroče...Nakonče :) Dete, muško, ako može što manje, da se mlada ne iskilavi držeći u naručju nekog pubertetliju. Nakonče, ako ga nema u porodici se pozajmljuje od komšija. Mladi se da u naručje da se i ona "zarazi" radjanjem i decom, a muško, pa da i ona prvo rodi muško. Priča mi tetka da su oni, sad za svadbu, pozajmili nakonče u komšiluku, u porodici koja ima i dedu Peru i malog dvogodišnjeg Peru. Otišla tetka i s' vrata zamolila:
-'Oćete da nam malo pozajmite Peru...
-Šta će vam naš deda?
-Ama kakav deda, neće valjda mlada dedu da nosa...

Ako se ne varam Starojko i Stari Svat su isto...molim ispravite me, ako grešim. Stari Svat isto takođe vrlo obredno, šamanski zvuči...on je glavni na svadbi, nosi sve potrebne simbole i čuva ih. Ne znam tačno, ali mislim da on duži i naoružanje...Mada nekad su i deveri nosili svako po svoje topče, kuburu, pušku, minobacač i ostalo potrebno da se svadba završi sa objektom iste.

Što se smejanja tiče, ja sam namerno uletela u radno vreme, k'o velim neće me provaliti Moji. I tako se nisam ni na stolicu spustila na svadbi, kad mi je rečeno: "Nemoj slučajno da osvanemo na B92..." Cvrsto sam obećala da ma kakvi i bože svašta...Zato sam danas čekala da dobro prođe svitanje...i da odu na posao.
Lord Greystock Lord Greystock 13:22 16.09.2008

Re: Lepo!

Jelica Greganović
Nije nahoče, nahoče je siroče...Nakonče :) Dete, muško, ako može što manje, da se mlada ne iskilavi držeći u naručju nekog pubertetliju. Nakonče, ako ga nema u porodici se pozajmljuje od komšija. Mladi se da u naručje da se i ona "zarazi" radjanjem i decom, a muško, pa da i ona prvo rodi muško.


Jest' tako je. I žena mi je, kad smo se venčavali, uzela sinovca (za neupućene to je dete mog brata, u ovom slučaju mog brata od ujaka), pa ga dizala tri puta... A bio je već povelik :)))
Lepljiva Lepljiva 16:31 16.09.2008

Re: Lepo!

Ako se ne varam Starojko i Stari Svat su isto...molim ispravite me, ako grešim. Stari Svat isto takođe vrlo obredno, šamanski zvuči...on je glavni na svadbi, nosi sve potrebne simbole i čuva ih. Ne znam tačno, ali mislim da on duži i naoružanje...


E, taj Starojko ili Stari svat je ujak mladoženjin i svedok (kum) na venčanju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:35 16.09.2008

Re: Lepo!

Jesi ti baš sigurna da Stari svat mora da bude i Kum?
antioksidant antioksidant 18:23 16.09.2008

Re: Lepo!

Jelica Greganović
Jesi ti baš sigurna da Stari svat mora da bude i Kum?

dva svedoka na crkvenom vencanju su kum i stari svat. stari svat je mladozenjin ujak. mladina familija i ne prisustvuje crkvenom vencanju

e sad zamisli ti tek kad ti je mlada po jednoj strani sestricina a mladozenja ti je stric (po drugoj liniji)

ajd navataj sta ti dodje njihovo dete??
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:32 16.09.2008

Re: Lepo!

Ne bih ni da probam...zašto mladina familija ne prisustvuje crkvenom venčanju?
antioksidant antioksidant 19:25 16.09.2008

Re: Lepo!

...zašto mladina familija ne prisustvuje crkvenom venčanju?

pojma nemam
mariopan mariopan 21:09 16.09.2008

Re: Lepo!

Jelica Greganović
Jesi ti baš sigurna da Stari svat mora da bude i Kum?

Da, to je drugi svedok na vencanju, znaci i on je kum samo je KUM onaj glavni a ovaj se zove Stari Svat ili Starojko.

Evo i ja se kliberim celo vece, sve nemam vremena da citam ili pisem ali moram na ovo tvoje da dodam malo utehe.

Ja sam te titule prvi put cula kada sam se udala, kako nisam rasla sa porodicom ja o svemu tome nisam ni cula, nisam imala od koga, a priznaces da se to jako tesko uci i kada znas makar nesto.Pa sam upoznala svekra i svekrvu i tri sestre moga muza, njihove muzeve i saznala da sam ja njima Snasa a one meni zaove, muzevi su zetovi. Onda sam odjednom upoznala petoro brace moje svekrve (ujaci) i pet njihovih zena (ujne) i svako je imao po dvoje-troje dece ali vec ozenjeni (kao i mi) pa i oni svoju decu vec imali. Onda sam upoznala pet sestara moga svekra (tetke) i pet njihovih muzeva (tece) a jedna se dvaput udavala, srecom onaj prvi muz je umro pa mi jedna manje bio za pamtiti, onda njihova deca i njihove zene/muzevi i njihova deca.....a ni moje familije nema bas malo, svi brojni, pa kad su pocela upoznavanja ja nisam mogla da povezem sta ko kome dodje i zasto, ne mogu to ni sada...a.to je samo prvi stepen srodstva.

Negde oko pet godina sam mesala imena i titule a ni sada bas ne stojim najbolje sa tim gradivom, Naucila sam samo osnovno a za dalje necu imati vremena,do penzije sam samo pola naucila a od pola na onom svetu nadam se da ga ima.Eto da te utesim, ne znam ni ja bas sve i jako mi je interesantno da sve ovo citam, naucicu do stote valjda.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:12 16.09.2008

Re: Lepo!

Crna ženo, evo mene nemam rođene braće ni sestara, a ni Žmu ih nema, takoreći smo siročići, pa izgibo' sa savatavanjem familije...Možda bi trebalo to beležiti u neko blokče...Svaka ti čast i na pola savladanog!
dolybell92 dolybell92 21:32 16.09.2008

Re: Lepo!

Jesi ti baš sigurna da Stari svat mora da bude i Kum?


Stari svat ne mora da bude kum - (svedok).
Stari svat mora da bude glavni animator, koji će da poveže
naše i njine na jednoj zabavnoj, lepoj svečanosti, i koji
treba da vodi računa da ona protekne u besprekornom redu,
da ništa ne fali, da ne dođe do (nedajbože) sukoba -
uopšte, vodi računa o svemu i svima na svadbi.
U stvari, vođa protokola.


MilutinM MilutinM 09:17 17.09.2008

Re: Lepo!

Stari svat ne mora da bude kum - (svedok).

U stvari, vođa protokola.

Tačno je da je stari svat "vodja protokola". Ja sam, recimo, kod svog dobrog prijatelja bio stari svat. On nema bliskih rodjaka, a i otac mu je umro, te sam ja bio gklavni organizator svadbe. Neće valjda on da prati kada se iznosi meso a kada kolači.

Medjutim, izvorno je stari svat drugi svedok na svadbi. Kao što reče gore Antioksidant, mladina familija ne učestvuje na svadbi pa stoga on garantuje da je mlada baš ta (a ne kao danas kuma). U mom kraju ne mora da bude ujak, već bilo koji poštovani (a ne tako mladi) član familije
marjieti marjieti 21:44 17.09.2008

Re: Lepo!

a vojvoda?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:18 17.09.2008

Re: Lepo!

Vojvoda beše nosi barjak?
ivana23 ivana23 22:33 17.09.2008

Re: Lepo!

A Čauš?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana