Fasada, brate!

Vesna Knežević Ćosić RSS / 10.07.2007. u 03:10

 

Kada su zazvonili, meni je bilo baš rano, ali njima ne. Stajali su ispred vrata i smeškali se, njih trojica. Srednji je držao nekakv ašov. Možda je bila i lopata. Šta god, zbunili su me.

Dobar dan, mi popravljamo fasadu - rekoše.

- E, super! - obradujem se ja svojski, ali onako, malčice zgranuta, jer to čudo se nije desilo od kad je zgrada sagradjena.

Mislim, istini za volju kućerina fasadu skoro više da i nema, oljuštile je kiše, oluje. Ono što nije odnelo nevreme, dovršila su dva Roma pre dve godine. Unajmio ih predsednik kućnog saveta, il kako se već zove odgovorna persona.

I krov je ruiniran, isto ga niko nije nikada popravljao, ali ta dva Roma su se ipak popela, pa je jedan odozgo spuštao drugoga na konopcu. Ovaj spušteni je imao čekić, pa je sva mesta gde se fasada podklobučila i napukla, tuk tuk tuk olupao. I molim, bez čudjenja. U mom kraju ima po banderama zakačenih papirića na kojima se, uredno napisano, obično flomasterom, nudi baš takva akcija: akrobatska popravka sa konopcem.

Medjutim, tri čoveka na vratima mog stana, koji je na trećem spratu dotične zgrade sa ruiniranom fasadom, koja inače zahvata pola ulice jer je velika kao brod, nisu imala konopac, već lopatu.

Mada, istini za volju, meni je ono sa konopcem nekako strašno i to veranje po krovu koji niko nije ni pogledao 60 godina skroz pogibeljno. I dok sam ja tako stajala i blejala, onaj u sredini, sa lopatom, malčice nestrpljivo mi reče:

- Izvinite, jel možemo da udjemo?

- Ne razumem, rekli ste da popravljate fasadu? - lupim ja, totalno neupućena u kreativni pristup dotičnoj fasadi.

- Pa, da. Olupaćemo je s vašeg prozora - objasni mi čovek sad već prilično nestrpljivo.

Šta ću, pustim ljude u kuhinju. Dođe i predsednik kućnog saveta, ili kako se to već zove i s vrata ukapira da mi ništa nije jasno, sem da će sva prašinčina i šut da mi udje kroz prozor, al dobro.

- Komšinice, sad će oni da donesu i dva teleskopa, pa će da dovate do prvog sprata - reče.

Na reč "teleskopi" naravno da sam postala radoznala kao mačka, al sam se držala ladno, čisto da ne ispadnem glupa u društvu. Mislim, šta god da je, videću.

I videla sam dve motke, od oko četiri metra, koje su uneli u stan, pa proturili kroz prozor, pa lupali na daljinu da je sve prštalo, što unutra po cveću i breskvama, što napolju.

Ne mogu da kažem ni da zgradu nisu obezbedili. Jedan je stajao dole, pa kad neko naidje, on odozdo zaurla:

- Draganeee, brateee, staniii! Ide neko!

Onda ovaj što mlati teleskopom stane i čeka da dotični prodje. I tako svako malo. Šta da vam kažem, iskljucali su fasadu ko detlići, sve cigle vire, ne može nam ništa ni oluja više. Ono, nije isključeno da će kiša da curi unutra, al što kaže predsednik, zamisli da ti tresne ovoliki (pa raširi ruke) komad maltera na glavu, a?

- Pa kad nije do sada, komšija... - odbacujem ja prezentovanu mračnu sliku.

- Nego, ima li nade da nam se sad fasada omalteriše bar, mislim, rekli ste da se "popravlja"... - pitam.

- A, ne! To ne može nikako - kaže.

- A što?

- Pa zato što gleda na dvorište - objasni mi i vidim, njemu logično.

-  Dobro, majkumu, kakve veze ima gde gleda. Svih šest ulaza je iz dvorišta, to nam je pročelje, kiša šiba baš s te strane, imaćemo poplavu, sranje - pokušam da stavim do znanja da meni baš i nije logično.

- Komšinice, fasade ako se i popravljaju, popravljaju se s ulične strane, a ova kuća gleda na dvorište - objasni mi komšija predsednik autoritarno.

Atačmenti



Komentari (36)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Tekunica Tekunica 04:24 10.07.2007

Majstori, majstori

HAHAHA. Mislim, sta reci. To je nas business aproach za sve. Vec milion godina mi tako radimo pausalno, povrsno i sa javaslukom.
Sta da Vam kazem, zaista se nadajte da nece biti kisa.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 05:51 10.07.2007

Pobogu komsinice,


pa zar ne razumete da kisa pada samo spolja - nikad iznutra, mislim samo sa ulicne strane - nikad sa dvorisssne. Ne vidi se kad stojis na ulici sta je u dvoristu - i obrnuto, sta je na ulici kad stojis u dvoristu. Vrlo jednostavno...komsinice, razumete..?
Atomski mrav Atomski mrav 06:37 10.07.2007

Naš soliter...

Kako ono kaže Balašević? Fasada drži a temelji klize... :)
cincili cincili 09:17 10.07.2007

narodna

poslovica kaze:"spolja gladac, a unutra jadac" ;-)
g-din predsenik kucnog saveta se samo toga pridrzava...
jaglika jaglika 10:28 10.07.2007

Tehnologija, bato!

A estetski momenat niko od maestra nije ni pomenuo?
Dakle ni funkcionalno ni estetski.
Ovo je Srbija! (naslov emisije na RTS-u)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:35 10.07.2007

Re: Tehnologija, bato!

e, kako nije, pa estetski momenat je i presudio, mis'im, mozhe s ulice da izgleda, jel, s guza jok
dracena dracena 10:29 10.07.2007

Case study 2

Celog prošlog leta su ispod mog prozora trajali radovi, ali ne obični nego sa kompresorom. Od zore do mraka dududududu, kratka pauza pa opet dududududu. Pobrljavila sam već prvog dana i krenula da analiziram njihov radni proces. Zaključila sam sledeće:
- u svakom trenutku na gradilištu se nalazilo najmanje 5, a najviše 12 radnika plus rukovodilac radova
- u svakom trenutku radio je samo po jedan radnik, a ostali su stajali okolo i gledali onog što radi ili sedeli sa strane i pili pivo
- krenuli su da rovare od ulaza na gradilište, pa su sav šut koji je nastajao prevozili preko razrovanog terena, po kom su im se kolica stalno zaglavljivala i prevrtala
- mesec i po je njih desetak "radilo" samo sa jednim kompresorom
- tek nakon mesec i po dana su se setili da donesu još jedan kompresor i tako ubrzaju radove
- šut su prevozili nekim malim kamionom, pa su radovi svako malo prekidani dok kamion ode do deponije, isprazni šut i vrati se
- tokom vremena su poboljšavali radni proces, verovatno u strahu da neće dovršiti posao pre jesenjih kiša i zimskih mrazeva

Taj posao sa 10 ljudi, pet kompresora i uz bolju organizaciju je mogao da se završi za 15 dana, a oni su stotine stanara uznemiravali tri meseca. Tipićan primer loše isplaniranog i loše organizovanog radnog procesa.
Lionsgate Lionsgate 11:25 10.07.2007

Re: Case study 2

Tipićan primer loše isplaniranog i loše organizovanog radnog procesa.


Kako je jednostrano vidjenje radnog procesa...

Nisi napisala koja je vrsta radova bila sem da se obavljala kompresororskim pistoljem, sledi da su verovatno izvodjeni radovi na razbijanju kolovoza, trotoara radi izrade novog kolovoza ili polaganja infrastrukture. Takodje nisi napisala ko je bio izvodjac radova, neka komunalna firma ili privatna gradjevinska firma. Ponasanje privatnog prezimaca bi izgledalo ovako: za 5-6 dana bi sve razbio, razbucao kraj, ulicu i u zavisnosti od toga da li mu je placeno za dalje radove ostavio ljude da rade ili ih povukao sa gradilista ostavljajuci haos koji su napravili... sto je i logicno jer ekipu na gradilistu placa iz svog dzepa.

Verovatnija kombinacija je bila da su radove izvodili ljudi iz neke komunalne firme ili drzavne(ili kako se to vec sad zove) firme koja ima ugovor sa gradskim komunalnim sluzbama. Te firme su isto placene po izvrsenom radu ali zaposlene radnike placaju u fiksnom iznosu bez obzira na broj radnih sati provedenih na gradilistu, stoga i toliko odugovlacenje.

Treca i najverovatnija mogucnost je da je radove izvodila neka komunalna sluzba koja je i nadlezna za tu vrstu radova. E tu je tek zamesateljstvo, posto su te sluzbe placene iz gradskog budzeta, yebe im se koliko se sta radi, bitno je da se radi jer ce sledece godine % gradskog budzeta koji dobijaju biti u zavisnosti od izvrsenih radova u ovoj godini. Znaci sto vise uradjenog posla to veci iznos iz gradskog budzeta na njihov racun sledece godine, samim tim i vece plate uposlenima. Produktivnost odnosno organizacija radnog procesa tu uopste ne igra nikakvu ulogu, posao ce se uraditi, zaposleni ce dobiti plate, pare iz budzeta ce se potrositi, kilometri gradskih saobracajnica ce biti sredjeni...
Da ne bude zabune, na ovaj nacin rade i komunalne firme na trulom Zapadu, minimum produktivnosti, zasticenost radnih mesta, novac iz budzeta...
dracena dracena 11:54 10.07.2007

Re: Case study 2

Uf, uf, uf. Izgleda da sam pala na ispitu. Izvin'te profesore. Nisam znala da moram da napišem sve o slučaju. Popraviću se, časna reč...drugi put. :)
Lionsgate Lionsgate 12:04 10.07.2007

Re: Case study 2

Pa moramo da nadjemo opravdanje za te jadne ljude koje tako ocrni kao da su svi poreklom iz najmanje republike pochivshe SFRJ... a u sustini je pozadina celog dogadjaja bash prosta.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:42 10.07.2007

u jeee

gde vi odoste, kompresori, visoka tehnlogija, predradnici lalalala

ovi s moje fasade nisu ni shlem imali, onaj plastichni shto se slikaju za teve, ni traku sharenu, a i shta ce im, kad imaju jednog grlatog u trojci, shto odozdo zaurlava da neko ide

:)
Lionsgate Lionsgate 11:47 10.07.2007

Re: u jeee

gde vi odoste, kompresori, visoka tehnlogija, predradnici lalalala


A teleskopi nisu visoka tehnologija?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:59 10.07.2007

Re: u jeee

jao, daaa, zaboravih za teleskope, hihihi
dracena dracena 12:06 10.07.2007

Re: u jeee

ovi s moje fasade nisu ni shlem imali,

Šta mi se tu razmećeš?! Ni moji nisu imali šlem, pa se nisam hvalisala. I moji su zaurlavali...koliko su mogli.

A pohvalila sam se kompresorima samo zato što si ti prva počela da psuješ... kao "moji imali teleskope". :)
Lionsgate Lionsgate 12:12 10.07.2007

Re: u jeee

A zamislite da su oni sa teleskopima imali shlemove... bili bi pravi zvezdani ratnici, visoka tehnologija 'ej bre...

Ovo je josh jedan takmicarski dan? Ko ima bolje dundjere...
jasnaz jasnaz 12:04 10.07.2007

. iiii , šta , komšinice ,

nisi razumela ?!
. paa, recimo ..
. pa spusti sajlu, onda !
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 18:44 10.07.2007

Re: . iiii , šta , komšinice ,

otkud mi bre sajla, pa nije r2d2 bio, mozhe konopche?
jasnaz jasnaz 20:55 10.07.2007

Re: . iiii , šta , komšinice / razume ?


Iz 1 starog , zidarskog – skraćena verzija :

Alo, ti tamo: spuuusti saaaaaaaaaajlu!

?

Razumeš ti ruski?

...

A je` razumeš nemački?

..

A engleski?

.

Japanski? Da! Najzad. Dooobro. Pa spusti tu sajlu, bre!

oldtajmer oldtajmer 16:05 10.07.2007

Logika

Ali najbolja mi je njihova "logika" - Pa komsinice, zaboga, popravlja se samo s ulice?! Kako zaboga to ne znate?? Kao da kisa ulazi samo s ulice...

Doduse, ni na trulom zapadu nije mnogo bolje. Mi za tako nesto moramo da izdvojimo "iz budzeta", ali naseg, odnosno zgradinog, sto skupljamo mesecno pare, pa onda dodje firma koja smisli da mora za to da se maltene srusi cela zgrada i izgradi iz pocetka, jer NIKAKO ne moze da se popravi drugacije, a naravno to ce sve kostati ko svetog petra omlet sa sunom i sirom (vise od kajgane?) pa jos na kub!

Ovako lepo, drzava placa... niko nista ne radi.. super! :)
Kazezoze Kazezoze 16:20 10.07.2007

Re: Logika

i ovde u amsterdamu (ti to vesna verovatno znash) se zgrade chiste i renoviraju samo sa strane koja gleda na ulicu, a stanovi su takvi da druga strana ima balkone i onaj stanar na prizemlju ima bashtu, tako da je malo prostora za fasade na toj strani i zidovi su manje oshteceni.
meni u ovih 14 godina josh nisu chistili ili renovirali na ovoj strani do bashte.
Lionsgate Lionsgate 16:21 10.07.2007

Re: Logika

Na nekom drugom trulom Zapadu postoji druga fora kako "olakshati" vlasnike stanova u zgradi... sve zgrade koje podpadaju pod odredjeni sistem izgradnje i osiguranja (tkz Strata) a recimo imaju neke probleme na fasadi ili krovu obavezno zavrse pod definicijom "condo leakinga". E sad da bi zgrada ostala u uslovima garancije mora da se "struchno" popravi tj da se krov ili fasada totalno rasture, postavi nova izolacija i nanovo srede... genijalan izum za uzimanje novca od nesrecnih vlasnika stanova. Medju zlobnim zemljacima, po onoj staroj narodnoj da komsiji crkne krava (krov) chesto se moze chuti kletva "da bog da da ti procuri krov na zgradi"...
Lionsgate Lionsgate 16:28 10.07.2007

Re: Logika

i ovde u amsterdamu (ti to vesna verovatno znash) se zgrade chiste i renoviraju samo sa strane koja gleda na ulicu,


I u Sev.Americi se odrzavaju samo fasade prema ulici, fasade prema beklejnovima su obicno dobra scenografija za holivudske filmove o beskucnicima, narkodilerima, ubistvima... a kad razmislis, u relanom zivotu to i nije filmska scenografija..
Kazezoze Kazezoze 16:40 10.07.2007

Re: Logika

ovde fasadu ponekad rade i umetnici. pa izgleda ovako



...a preko puta ove zgrade stanuju marokanska porodica,
chiji prozor gleda direktno u za njih nemoralnu sliku,
pa su se zhalili opshtini, a ovi im rekli da ne gledaju ako im smeta...
zato su im zavese sada stalno navuchene:):):)
oldtajmer oldtajmer 18:42 10.07.2007

Re: Logika

Lionsgate
Na nekom drugom trulom Zapadu postoji druga fora kako "olakshati" vlasnike stanova u zgradi... sve zgrade koje podpadaju pod odredjeni sistem izgradnje i osiguranja (tkz Strata) ...


To je truli daleki istok
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 18:42 10.07.2007

Re: Logika

al bre ljudi nama je prava strana ona s guza i gleda na pozorishte i shkolu (isto okrenuti s guza)

mis'im, onu stranu s ulice ne popravljaju jer je zadnja, a prednju ne popravljaju jer je na pogresnoj strani

jedino da neko obrne kucu, jel to baba jagina bila na jednoj nozi beshe?
oldtajmer oldtajmer 18:44 10.07.2007

Re: Logika

I u Sev.Americi se odrzavaju samo fasade prema ulici, fasade prema beklejnovima su obicno dobra scenografija za holivudske filmove o beskucnicima, narkodilerima, ubistvima... a kad razmislis, u relanom zivotu to i nije filmska scenografija..


Pa zavisi gde, mislim da se ne moze bas tako generalizovati.

P.S. Inace, ovaj s/w je s**nje, uvek me zbuni ovo, kliknem pregledaj, i onda mi logicno da je "OK" o'ma pored, a ono "Odustani"!! Vec vise puta mi se desilo da tako izgubim ceo post
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 18:53 10.07.2007

Re: Logika

ma i mi izdvajamo i dodajemo i placamo, lova nije sporna:)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 18:55 10.07.2007

Re: Logika

e to bi bilo fino i kod nas, mada, imamo bas dobre grafite, ne zhalim se
Cyber Domacica Cyber Domacica 19:48 10.07.2007

A kako...

...predsednik kucnog saveta objasnjava cinjenicu da je tu vec postojala fasada, a on smatra da sada nije potrebna? Neko je nekada ipak mislio da treba da postoji... Sa kojim pravom on odlucuje o "sudbini" te strane zgrade?
Zasto je uopste srusio? Da li je "pretila" da se obrusi na nekog slucajnog prolaznika? Mislim... mozda je bila bolja bilo kakva nego nikakva ako vec nije "htela sama da se srusi"...
Nekako mi to sve lici na anarhiju...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:24 10.07.2007

Re: A kako...

domacice, ti si genije:))))

pa nama je ovom akcijom detlicharenja popravljena fasada i to vec drugi put, mislim, popravljena je i pre dve godine kad su dva Roma s konopchetom chekicala. Tako se to negde vodi, jel.

po meni, nije bilo opasnih delova za padanje po glavama prolaznika, ali i moja dijagnoza je "shac", kao i predsednikova

:)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:42 10.07.2007

Re: A kako...

popravka je trebala gore pod navodnicima da bude

a da, majsotri su upadali tako kod vecine stanara i s njihovih prozora lopatarili ili s onim r2d2 teleskopima, tj motkama lupali

:)
Cyber Domacica Cyber Domacica 20:58 10.07.2007

Re: A kako...

Onda je sve OK ako vam je fasada "popravljena" i nema veze sto kisa pada sa te strane. Sutra ce mozda da stignu dva Roma da vam sruse neki spoljni zid da imate vise svetla u stanu, ili ce pak da zazidaju neki prozor da vam ne bude promaja... :) Vazno je da ste jeftino prosli angazovanjem odgovarajucih, strucno osposobljenih i opremljenih radnika. :)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:09 10.07.2007

Re: A kako...

domacice, sta da ti kazem, sve znash:))))
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 20:02 10.07.2007

na koju stranu

gleda ova fasada?
Vesna, izvini ako je trol... off topic i sl. no mene ove lopate, sa sve teleskopima podsetiše...

pročitah vest naslovljenu „šta se ne sme u medijima“.
prvi pasus:
Uputstvo koje je usvojila republička radiodifuzna agencija predvidja zabranu emitovanja programa koji sadrže seks, prikazivanje narkomanije i vulgaran jezik, osim ako taj program nije u edukativne svrhe, u vrlo pažljivo postavljenom kontekstu.

(vest možete pročitati ovde)

Na šta to emiteri moraju obratiti pažnju?
Kako i sam, pasus nalaže, „scene seksa ubuduće će moći da se prikazuju samo od ponoći do šest ujutru“, a „nage osobe neće smeti da se prikazuju na televiziji pre 21 časa, izuzev za potrebe obrazovanja, ili uz jako umetničko ili uredničko opravdanje“. Istovremeno, pornografski sadržaji su mogući samo „preko kodiranih kablovskih i satelitskih servisa“.

Da li to znači da će urednici morati da traže dozvolu za emitovanje filma „Poslednji tango u Parizu“, ili se umetnički kvalitet, u ovom slučaju podrazumeva? Da li će „uredničko opravdanje“ biti potrebno? Kome se šalje? U kom vremenskom roku?

Pošto su emiteri u obavezi da naznače uzrast, brojem u crvenom krugu, na vidljivom mestu, pre, na početku i svakih 15 min. tokom programa, gde bi u suprotnom mogli biti kažnjeni ili samo upozoreni, pitam se, kako se i ko će odredjivati uzrast, i od čega zavisi da li će biti kažnjeni ili samo upozoreni? Da li to važi i za emitovanje vesti, dečijeg programa, skupštine, itd? Takodje me zanima da li upozorenje, ili eventualno kažnjavanje važi i za ostale stavke, ili samo za ovu?

Dalje se kaže da se zabranjuje okultizam, paranormalne pojave(?), proricanje sudbine, magija, ali ukoliko nije jedini sadržaj emisije, koja je naravno, zabavnog karaktera, tumačenje horoskopa i slični sadržaji (koji slični sadržaji?) idu. E, da, i nema naplaćivanja sms-ova.
Naravno, voditelji (i ostali učesnici) moraju „voditi računa o pristojnom izgledu“, a to se, odnosi na odeću i obuću(?) „s pretežno obnaženim delovima tela“ (i da se još pojasni svaka konotacija s erotikom je strogo zabranjena)

Sad, ja pokušavam da zamislim taj program, zabavnog karaktera, uz horoskope i sl. sadržaje i sa sve onim kružićima što svitkaju na svakih 15 min, a da ne „izazivaju gadjenje i odvratnost i sl. ekstremno negativne emocije kod gledalaca“, i jedino što shvatam je, da neće biti dodatne naplate telefonskih poziva ili sms-ova.

Piše i da emiteri ne smeju vršiti pritisak na sud, niti objavljivati sadržaje izdvojene u krivično-pravnom postupku, (itd) što znači da se to do sada smelo raditi. (ili se tolerisalo)
Jedino što je nedvosmisleno je da je „predvidjena posebna zaštita kada je maloletnik žrtva, nasilnik ili počinilac nekog krivičnog dela“. Ali ne vidim razloge zašto se posebna zaštita ne bi odnosila i na punoletna lica?!

Kraj, i početak su mi posebno interesantni...

Sad, što to mene podseća na lopate iz tvoje priče, ne znam.
Još manje mogu da objasnim, kako me sve ovo podseća na lupanje već olupljene fasade, predsednikom k.s. breskvama u prašini i na činjenicu da se popravlja s "ulične" strane.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:31 10.07.2007

Re: na koju stranu

snezo, nije bre trol:)

i ja sam taj kodeks chitala danas. i na istim mestima sam zastala, kao i ti. posebno me se dojmio deo o tvrdoj pornografiji, od 12 do 6 ujutro. Pa sta to znaci, da radnicka klasa nema pravo da zvera? zezam se, ne kapiram kako u regularnim paketima idu i pornoci, zar oni ne bi trebali da budu extra, pa kodirani pa tralalala
zanima me i preciziranje pristojnog izgleda i ponashanja, meni vecina izgleda nepristojno i uopshte ne mislim na pevaljke.
Cyber Domacica Cyber Domacica 21:04 10.07.2007

Re: na koju stranu

Ona "mala", mislim da se zove Jovana, sto radi Jutarnji program cesto izgleda kao da je gola kada je "slikaju krupno" jer na ramenima nema nista... A ni kada ustane, situacija nije mnogo bolja - jednom sam je videla u nekoj suknjici koja je jedva pokrivala guzu, pa je "jadna" morala sve vreme da je povlaci na dole dok se setala po studiju da "kao nesto poprica sa ekranom" na kome se smeskala koleginica zaduzena za vremensku prognozu... Posle toga je sela da cita novine, a "butkice" su bile u prvom planu...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana