A jeste li čuli onaj vic?

civid RSS / 03.09.2008. u 18:40

Koliko ste puta čuli ovu rečenicu? Prilike su različite, pripovedači manje ili više uspešni da ispričaju na pravi način, vicevi su manje ili više smešni ali je za mene najintrigantnije kako nastaju.

Ko su autori?  Da li se vicevi kao epske pesme prenose, dopunjuju, variraju? Da li nastaju na jednom mestu pa se usmeno distribuiraju.

Moj nekadašnji profesor "odbrane" (oni koji su išli u šuvarice  ili usmereno znaće koji je to predmet) imao je teoriju koja je zasnovana na najsvetlijim tradicijama socijalističkog puta u budućnost i koja je skraćeno glasila: "Živimo kao da će 100 godina biti mir. Pripremamo se kao da će sutra biti rat."

On je dakle nama govorio da u CIA-i postoji poseban deo koji je imao zadatak da za svaku zemlju izmišlja viceve kako bi podrivao temelje društva i time podsticao nestabilnost. Interesantna teorija.

PS

Jednom davno kada sam vozom putovao u Atinu neki Grk u kupeu kada smo prolazili pored Olimpa mi je rekao da u tom kraju ima selo čiji stanovnici u grčkim vicevima imaju isti status kao bosanci u našim vicevima. Univerzalno?



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana