Slučaj crne mačke

Dejan Stanković RSS / 31.08.2008. u 01:45

lisa.3517.gifUspešno čuvam decu, tuđu i svoju. Sve radnje radim. Zabavljam ih, uspevam da ih nagovorim na nemoguće - da se okupaju, da spavaju, da jedu, da uče. Čuvam i pse. S njima je još lakše nego s decom. Zašto onda ne bih umeo da pričuvam mačku? Mačka je najmanje zahtevna.

Elem, otišli prijatelji s decom na more, a meni palo u zadatak da pričuvam mače, privremeno, na nekoliko dana dok redovna mačkočuvarka ne stigne. Šta tu može da pođe po zlu? A meni prijateljica kaže pre polaska: Važno je da preživi. Pazi sad nje, dramoserke. Mačke je evolucija dizajnirala da prežive sve i stvašta. Treba im samo ponekad dati hrane I vode, a i bez toga bi opstale.

Inače nismo se loše slagali mače i ja. Ja ga ignorišem a ono mi se muva oko nogu. Jedino je malo komplikovanije kad sednem pred TV. Mačetu je do druženja pa se uzvere na mene i grebucka me kandžicama. Tu ga ja malo šutnem, a ono se odmah vrati da se pentra po meni. Tako trista puta. Sve dok nisam posustao. Legnem i taman zaspim a ono se nekako ušunja u sobu i gricka mi prste na nogama. Šutnem ga. Ali to ga, izgleda, loži pa mi još živahnije nasrće na stopala. Nemam kud. Izbacujem krlju iz sobe i zaključavam vrata. Spavam. Ne sanjam mačke. Ne impresioniraju me baš.Kad sam se vratio s jutarnje kafe nešto mi je bilo pusto. Nešto mi je nedostajalo. Postalo mi je jasno u kom grmu leži zec tek kad sam seo da odgledam vesti na TV-u. NIko se ne penje po meni! Gde li se denulo mače?

- Mac, mac, mac, ’De si maco?…

Ceo sam stan prenjuškao. Sav sam nameštaj podigao, Mac, mac, mac...  u sve ormane zavirio, Mac, mac, mac...  nema gde nisam tražio, Mac, mac, mac...  

Kakav sam luzer! I to bukvalno. Daju mi mače, a ja ga izgubim pod neobjašnjivim okolnostima! Ko će d ami poveruje da su vrata bila zatvorena i da je mače skočilo s prvog sprata kroz prozor? Gledam dole i zamišljam gde je moglo da padne. Nigde nema krvavih mrlja. Dakle, najverovatnije je živo . Ali gde je?

I provedem popodne smucajući se po kraju. Mac, mac, mac...  Zavirujem pod kola… Mac, mac, mac...  Obilazim dvorišta. Mac, mac, mac...  Zavirujem u podrume. Mačaka ima broja im se na zna, svih boja i veličina, ali mog mačeta nigde. Raspitujem se po kafićima.

- Da niste, slučajno, videli mače? Malo. Ovoliko. Skroz crno. Ostavila mi ga neka deca da im ga čuvam i pobeglo mi je.

- Pojaviće se. – kažu. Lako je njima da budu opušteni. Nisu ga oni izgubili. Te noći sam sanjao mačku. Crnu. Malu.

Budim se rano. Ponovo proveravam pločnik ispod svih prozora. Zaista nema nikakvih tragova. Ponovo virim pod kola. Mac, mac, mac… Iz kafića neko dobacuje ...

-          Mijjaaaooooooooo, mijjaaaooooooooo!

To je stvarno nehumano. Poverenje je u pitanju, dečja osećanja, život nemoćne životinjice a oni mjauču za mnom i uživaju u mojim mukama. A mačeta nigde. Vraćam se kući. Telefonom se žalim drugaru. On ne kapira moju muku.

-         Čekaj, u čemu je frka. Uhvati mače. Bilo koje mače. Puna su ih dvorišta. samo ga operi.

-         Gde da nađem crno i tačne veličine? Provaliće deca.

-         Kolika su deca?

-         Mala.

-         Kad se vraćaju?

-         Za mesec dana.

-         Ma daj, šta ti je? Nemaju deca pojma. Nema šeme da provale. A ako i posumnjaju reci kevi da im objasni kako se mačke menjaju dok rastu. Jednom sam čuvao hrčka od sestrinog malog. Crkao mi drugi dan. Bacim pokojnika u đubre i kapiram jedna obaveza manje. Tek pretposlednji dan odem i kupim drugog. Jedino što se više nisam sećao koje je boje bio onaj što je umro. Posle vidim neku sliku, a hrčak skroz druge boje. Deca ništa nisu primetila. Još su bila srećna što je tako porastao. Dakle, nemaš frke. 

Jeste podvala, al nemam izbora. Utrapiću deci neko mače ali ipak mora da bude crno. Nije fora da ih baš toliko pravim budalama. Zato zovem Društvo za zaštitu životinja. Dobre vesti. U gradu ima par punktova gde se dele životinjer za usvajanje. Krenem. Na prvom mestu desetak kerova i tri mačke - bela, žuta, šarena… Ipak pokušavaju da mi uvale mače. Na drugom mestu ko zna koliko mačaka, ali nijedna crna… I tu gledaju da mi uvala šta imaju. I oni veruju da deca neće provaliti razliku. Počinjem da paničim. Čim sam stigao kući opet zovem Društvo za zaštitu životinja

- Situacija je veoma ozbiljna. Nađite mi crno mače!

U međuvremenu svako malo s ulice se začuje mjaukanje. I svaki put nasednem i istrčim na porozor. Mačke, naravno ni od korova. Samo mi se s trotoara ceri moj drugar Mića. Izgleda da nema pametnija posla nego da mi iz sadisticke zabave mjauče pod prozorom.

Iz Društva za zaštitu životinja mi je stigla lista ljudi koji imaju mačiće za usvajanje. Telefoniram ali mi ide prilično traljavo. Jedni podelili mačke, drugih nema kod kuće, treći imaju različite mačiće ali ne i crno. Na kraju, iz dvavdest i nekog pokušaja, napokon mi se osmehuje sreća. Nalazim dva crna mačeta koja odgovaraju opisu. Ali u Lazravecu. Vlasnici su više nego predusretljivi.

-         Jel dečko ili devojčica? – pitaju.

Zapanjujuće promućurno pitanje! Taj mi je aspekt problema bio skroz promakao. Otkud znam da li je dečko ili devojčica?! Znam da se zove po nekom liku iz  Simpsonovih. E, sad, da li je Lisa ili je Bart ili Megi, to već ne mogu da se setim.

- Sačekajte – kažem i zovem vlasnicu mačeta na roaming. Nedostupna je a nema se vremena. Sutra predajem dužnost i neće biti zgodno predati kuću bez mačeta. Solomonsko rešenje je uzeti oba, a kad utvrdim da li mi treba muško ili žensko, zadržaću pravo, a ono drugo u dvorište, kao rezervu. Uto zvoni neko na vratima.

-         Ko je?

Dušan, dobri čovek, komšija. Video koliko sam razluđen pa prošetao po dvorištu i uhvatio mače pod sumnjom da je moje. Proučavamo ga zajedno. Crno je. Deluje da je po veličini taman. Samo je malo štrokavao, ali vuklo se po podrumima, kako da ne bude.

-         Jel to to? - pita komšija.

-         Valjda jeste.

-         Siguran si?

-         Pa... siguran nisam, ali kao da jesam.

I pustim mače u kuću. Ali odmah pozatvaram prozore, za slučaj da mu opet padne na pamet da se strmoglavljuje. Gospođi koja me je zamenila na svetlom zadatku ostavio sam cedulju s lazarevačkim telefonskim brojem i porukom: “Ako se mače izgubi, na ovom broju ima isto takvo.”

                                                                   ***

Pre neki dan navratim kod prijatelja a mačeta nema .

- Gde je?

Nemaju pojma. Nema ga već par dana. Valjda je u dvorištu. Pritom, niko se oko toga ne uzbuđuje.

Atačmenti



Komentari (90)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 01:51 31.08.2008

Nedostajao si

dobro došao nazad, kapa dole.
Dejan Stanković Dejan Stanković 02:20 31.08.2008

Re: Nedostajao si

Vera Johnson Vera Johnson 01:56 31.08.2008

uffff....

s macicama i ribcama, ne treba se Sigrati. mogu da naprave pichvjz :(
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 02:41 31.08.2008

Re: uffff....

Vera Johnson
s macicama i ribcama, ne treba se Sigrati. mogu da naprave pichvjz :(


dzouzi dzouzi 07:22 31.08.2008

Re: uffff....


Jelena,

Ne mogu da odolim a da ne prokomentarisem sliku

Da li je ova leva maca tvoja ili moj macor Megi vodi neki tajni zivot
pa odlazi da pozira za blog ? ))

Ne mogu da verujem...isti je kao moj Megi ))
P.S. Ima zensko ime jer smo mislili da je "devojcica"...

Pozdrav
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 13:16 31.08.2008

Re: uffff....

Ovaj macak je sa interneta. Moja macka je moj avatar jer sam kroz iskustvo sa mnogobrojnim mackama dosla do zakljucka da su macke ogledalo svojih gazda. Moja je ja, a ja sam ona:)
dzouzi dzouzi 14:43 31.08.2008

Re: uffff....

Ovaj macak je sa interneta.


Ako nije tvoj, onda je moj Megi dosta napredovao
sa koriscenjem interneta, moracu to da ispitam... ;-)))

Moja macka je moj avatar jer sam kroz iskustvo sa mnogobrojnim mackama dosla do zakljucka da su macke ogledalo svojih gazda. Moja je ja, a ja sam ona:)


Slazem se sa tobom...

Ivan Marović Ivan Marović 02:36 31.08.2008

Brzo da preporučim dok nisi pobegao!

Hehe... ovo nije baš bilo potpuno neočekivano, ali lepo je opet te čitati, te ću se prepustiti prijatnom iznenađenju :)
ivana23 ivana23 13:51 31.08.2008

***

Unfuckable Unfuckable 03:06 31.08.2008

čudesna bića te ...mačke

i - čudna.
Za "paziti ih" - daleko neudobnija od naivnih & friendly pasa. Osim toga - mislim da je nemoguće odraditi na mačkama tu priču oko "paženja".
Paze se same.
Pse treba paziti.
Ono što je najsmešnije - a što neko ko je familijaran sa Canidama nema šanse da shvati "od prve" - je to da mačkama niko ne treba. One same biraju situacije i, naravno - uvek ih rešavaju u svoju korist.
Još smešnije je to što - opet, prosečnom Kerovođi totalno suludo i teško shvatljivo - imaju poprilično izokrenute modele po kojima funkcionišu :
Pas će vam obaviti nuždu bilo gde u stanu (ako mu je nužda) - ali uvek na veoma vidljivom mestu.
U krajnjoj liniji - prijateljska poruka tipa : "hej, izvedi me napolje !"
Mačka, čak i kada joj organizujete ultraextrafancy klonju sa sve zeolitom inside - uopšte ne mora da znači da će baš Tamo obaviti stvar.
Ona će obaviti Tamo gde Ona misli da to treba da obavi.
Iza huge televizora smeštenog u vitrini ormana (k'o u serijama), na primer. (i izazvati paniku vlasnice da možda pati od zatvora jerbo joj se Uradak danima ne zamijećuje tamo gde bi trebao biti)
.....Malu nuždu će možda vršiti u vašem lavabou ili kadi - jer je inspiriše, simply - želi tako.
I, što je najbolje : to će raditi - dosledno i strpljivo, bez obzira šta Vi mislili o tome ili pokušavali.
Dobra stvar oko posedovanja mačke - kako koje, doduše - je što, ako živite u nekoj starijoj zgradi koja "pati" od raznorazne pomične gamadi - nećete imati problem (kao ni sa muvama, uostalom...). Mačka rešava te situacije surovo i brzo.
Nevolja, eventualno može nastati ako je u pitanju nešto toplokrvnije, a Njoj (biva...) padne na pamet da Vam donese pred noge, na overu, svoj Uradak.
takamatsu takamatsu 05:40 31.08.2008

Re: čudesna bića te ...mačke

Dobra stvar oko posedovanja mačke - kako koje, doduše - je što, ako živite u nekoj starijoj zgradi koja "pati" od raznorazne pomične gamadi - nećete imati problem (kao ni sa muvama, uostalom...). Mačka rešava te situacije surovo i brzo.


True.
Ja ponekad posmatram cerkinog macka kako lovi, sta god to bilo, i duboko sam uverena da su macke - ali SAVRSENI lovci. Oni, zahvaljujuci Zakonu Prezervacije Macje Energije, ne mrdaju ni zeru vise nego sto je potrebno, izuzetno su efikasni, ne promasuju, za svoju velicinu su snazni i neverovatno brzi. Mislim, ja nikako ne bih da sam u sledecoj inkarnaciji nesto maleno, krznato i meko sto je mackama zanimljivo... :)

Budimac Budimac 09:35 31.08.2008

Re: čudesna bića te ...mačke

I put down my book "The Meaning of Zen" and see cat smiling into her fur as she delicately combs it with her rough tongue.
"Cat, I would lend you this book to study but it appears that you have already read it."
She looks and gives me her full gaze, "Don't be ridiculous," she purrs, "I wrote it."

Dilys Laing, "Miao"

Cats have an infallible understanding of total concentration -- and get between you and it.
Arthur Bridges

A dog will sit beside you while you work.
A cat will sit on the work.

Pam Brown

You can tell a dog to do something.
You can put it to a cat as a reasonable proposition.

Michael Stevens

Kittens learn early to listen intently when someone calls them -- and do absoltely nothing.
Pam Brown

Citati iz knjige Cat Quips

Pozdav i preporuka
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 05:20 31.08.2008

Pet Diaries

Excerpts from a Dog's Diary......



8:00 am - Dog food! My favourite thing!
9:30 am - A car ride! My favourite thing!
9:40 am - A walk in the park! My favourite thing!
10:30 am - Got rubbed and petted! My favourite thing!
12:00 PM - Lunch! My favourite thing!
1:00 PM - Played in the yard! My favourite thing!
3:00 PM - Wagged my tail! My favourite thing!
5:00 PM - Milk bones! My favourite thing!
6:00 PM - Oooh, Bath . Bummer.
7:00 PM - Got to play ball! My favourite thing!
8:00 PM - Wow! Watched TV with the people! My favourite thing!
11:00 PM - Sleeping on the bed! My favourite thing!

Excerpts from a Cat's Daily Diary. ..



Day 983 of my captivity.
My captors continue to taunt me with bizarre little dangling objects.

They dine lavishly on fresh meat, while the other inmates and I are fed hash or some sort of dry nuggets. Although I make my contempt for the rations perfectly clear, I nevertheless must eat something in order to keep up my strength.

The only thing that keeps me going is my dream of escape. In an attempt to disgust them, I once again vomit on the carpet.

Today I decapitated a mouse and dropped its headless body at their feet. I had hoped this would strike fear into their hearts, since it clearly demonstrates what I am capable of. However, they merely made condescending comments about what a "good little hunter" I am. Bastards.

There was some sort of assembly of their accomplices tonight. I was placed in solitary confinement for the duration of the event. However, I could hear the noises and smell the food. I overheard that my confinement was due to the power of "allergies." I must learn what this means and how to use it to my advantage.

Today I was almost successful in an attempt to assassinate one of my tormentors by weaving around his feet as he was walking. I must try this again tomorrow -- but at the top of the stairs.

I am convinced that the other prisoners here are flunkies and snitches. The dog receives special privileges. He is regularly released - and seems to be more than willing to return. He is obviously retarded.

The bird has got to be an informant. I observe him communicating with the guards regularly. I am certain that he reports my every move. My captors have arranged protective custody for him in an elevated cell, so he is safe. For now................
jack_bauer jack_bauer 05:34 31.08.2008

Re: Pet Diaries

Excerpts from a Dog's Diary......

filvas filvas 12:37 31.08.2008

Re: Pet Diaries

: ))))))

supersmesno!!!

macke su zakon te-nej!
ivana23 ivana23 13:12 31.08.2008

***

djcorto djcorto 05:37 31.08.2008

Mačke

Xexe ...

Mačke su svoje, i samo vam dozvoljavaju da živite sa njima. Ne uče reči, jer ionako nemaju nameru da vas slušaju. Jeste, vole da se igraju nožnim prstima kad su male, i to naravno baš oko 4 ujutru. Pomažu u kućnim poslovima, tako što se voze na usisivaču, ili krpi kojom se briše pod, penju na merdevine pre vas, prevrću kofu sa bojom na sebe, onda sedeći zbunjeno i narandžasto, uvlačeći se u spušten plafon (ko inače tamo briše prašinu, da vas ja pitam????), ležeći u ormanu na vašim svečanim crnim pantalonama koje su uredno zgužvane u udobno gnezdo ... i siguran sam da Jelica ima još. Kao i ja.

Kad vas nešto boli, nema boljeg leka od mačke koja se svije na to mesto. Da, baš TO mesto!

Sasvim je tačno sledeće: No outfit is complete without cat hair! Pogotovo ako imate recimo ridju persijanerku.

Evo upravo kucam samo levom rukom jer mi se mačor od pet i po kila razmazao preko desne, uz to sklonivši miša negde pod sto jer mu smeta da se opruži

I na kraju, hteo sam da ubacim sliku sa diska, ali ne vidim gde i kako Upload :(, jedan InMemoriam samo za komšiju Maksu.



takamatsu takamatsu 05:50 31.08.2008

6.8 kg

Evo upravo kucam samo levom rukom jer mi se mačor od pet i po kila razmazao preko desne, uz to sklonivši miša negde pod sto jer mu smeta da se opruži


Mislio si na ovako nesto? :)
Cerka je nesto kuckala, pa gledala seriju, pa otisla, a Majstor je ostao da se baskari, na sledecoj slici je pogurao dole sve sto se vidi po stolu, osim monitora....
P.S. Obrati paznju na tekst na monitoru, slucajno sam uhvatila bas to, lol.



P.S. otvoris sajt ImageShack, pa kliknes browse, nadjes sliku, pa host it, pa kad ti izlista silne linkove onda izaberes npr. thumbnail for forums (1) ili sta ti odgovara. Zavisi kolika je slika.
Molim, i drugi put :).
djcorto djcorto 05:55 31.08.2008

Re: 6.8 kg

takamatsu
P.S. otvoris sajt ImageShack, pa kliknes browse, nadjes sliku, pa host it, pa kad ti izlista silne linkove onda izaberes npr. thumbnail for forums (1) ili sta ti odgovara. Zavisi kolika je slika.
Molim, i drugi put :).


Aman ... a što da se akam sa ImageShack ili GoogleTom ili čime već, hoću lepo da postavim slikicu od 36K sa svog diska? Teško? Nemoguće? Ljudi ne znaju da kontrolišu veličinu pa je opcija isključeTa? Evo kolega Dejan zakačio, možda zato što je on VIP?

UBR, ja tvoju sliku gore ne vidim, jerbo ima zemalja gde Internet ide kroz proxy, pa su neki sajtovi nono ...

Svakako hvala na savetu :) 6.8kg, mašala ...
takamatsu takamatsu 06:01 31.08.2008

i jos:

mačor od pet i po kila


Znas onu staru, kad Garfild stane na vagu, a vaga kaze EEEEEK, a Garfild ce: sta je, ja samo imam teske kosti, a vaga odgovara: GODZILA ima teske kosti, a ti si DEBEO......:))).
takamatsu takamatsu 06:09 31.08.2008

a sta da ti kazem....

Svakako hvala na savetu :) 6.8kg, mašala ...


Eeeee, to je SLUCAJNO, znas, tako su mi moji rekli. Jedna mladja dama je tako iznalazila macice po ulici, pa malko dohranila, ocistila od glista i to, pa davala oglase da poklanja... i onda ovo moje dvoje islo za izabere, i - naravno - izabrali su macku koja (za razliku od ostalih, koje su mirno sedele ili spavale) orca po stanu, ta je bas bila NAJVESELIJA.....:)).
Nevolja je nastala kad smo kod kuce shvatili da macorak ima naviku da sedi ljudima na ramenu, kao veverica, balansira bez problema (zabadajuci kandze, naravno) kako se ja saginjem i sve, ali je ta navika postala nama veoma teska maaalko kasnije (ja sam samo oko 8 puta teza od macora), pa smo ga oducili - varjacom.... sta sad....:))). A evo ti direktni link pa probaj ovako, mozda upali....

http://img244.imageshack.us/my.php?image=cat003if4.jpg
jack_bauer jack_bauer 06:26 31.08.2008

Re: 6.8 kg

hoću lepo da postavim slikicu od 36K sa svog diska? Teško? Nemoguće?

evo, nikad nije zgoreg preneti lekciju:

sliku sa svoga kompa moras prvo da up-loadujes na net tako sto otvoris nalog na nekom od sajtova koji se bave ... slikama. na photobucket-u na primer, i izaberes opciju da up-loadujes sliku sa kompa. kliknes 'browse' i izaberes sliku na tvom kompu. kada je up-loadujes u svoj album na photobucket-u kliknes na nju da ti se otvori u novom prozoru, u punoj velicini. kada se otvori, kliknes na nju desnim klikom misa, pa od opcija izaberes properties, te, sa novog prozora selektujes i kopiras sve pod address. tu adresu slike posle pejstujes preko image komande (ona blentava ikonica sa drvetom), u okviru za odgovor ovde na blogu.

eto, pis a kejk. ili, sto bi se nekada reklo, miki maus dzob:)) javi ako negde zapne.
haylee haylee 09:30 31.08.2008

Re: i jos:

takamatsu
mačor od pet i po kila


Znas onu staru, kad Garfild stane na vagu, a vaga kaze EEEEEK, a Garfild ce: sta je, ja samo imam teske kosti, a vaga odgovara: GODZILA ima teske kosti, a ti si DEBEO......:))).

Budimac Budimac 11:18 31.08.2008

Re: a sta da ti kazem....

macorak ima naviku da sedi ljudima na ramenu, kao veverica, balansira bez problema

ovako?

djcorto djcorto 12:01 31.08.2008

Kako uztovariti 6.8 kg

jack_bauer
hoću lepo da postavim slikicu od 36K sa svog diska? Teško? Nemoguće?

evo, nikad nije zgoreg preneti lekciju:
....


Ponizno zahvalan na opširno detaljnim uputstvima, što bi rekli idiot proof. Moram da te preporučim nekolicini proizvođača softvera, takav bi im trebao!!!!

Ali ... sedi jedan, promašena tema, jer sam pitao da li zaista NEMA negde neki upload link, da uztovarim sliku sa svoje mašine, kraj. Pogotovo što se isti upload pominje u Helpu ovdašnjem.
Unfuckable Unfuckable 12:03 31.08.2008

Re: Kako uztovariti 6.8 kg

ne treba ti imageshack, poslao sam ti uputstvo na pp
djcorto djcorto 12:58 31.08.2008

Re: Kako uztovariti 6.8 kg

Unfuckable
ne treba ti imageshack, poslao sam ti uputstvo na pp


Hvala! Jopet upload negde pa onda ... ajd dobro ako mora. A sto onda u helpu pise da moze upload.

Ala sam dosadan ... ajd da ne smaram vise. Pokorio sam se sistemu ...
takamatsu takamatsu 06:16 31.08.2008

imena

E, sad, da li je Lisa ili je Bart ili Megi, to već ne mogu da se setim.


Ja sam vidjala mačke sa vrlo zanimljivim imenima: Počev od takvih kao što je Brutus i Lasta (proleće kroz prozor na drugom spratu loveći leteće golubove i s njima pada na zemlju), pa do Prda, Guza, Kmeza, Bogoljub, Maša (mačak, dakle muškog roda, od bar 6 kg mišića, onaj bez repa), Kića (persijski mačak veličine velikog sportskog tenka), Zeka (ovaj moj) itd. itd.
margos margos 07:01 31.08.2008

Mnoštvo mačaka...

Meni pod prozorom u dvorištu u svakom trenutku ima između 10 i 160 mačaka. Šalim se, ima ih od 5 do 15, kako kad. Komšije ih uredno hrane - svakodnevno, ali se ne staraju na bilo koji drugi način o njima, pa kad se razmile po ulazu, zgradi, kad ostavljaju svoje tragove kojekuda, krenu da se hvataju za glavu - ali ih i dalje hrane. Dobri neki ljudi, prolaze pored polumrtvog mačeta prošle godine i trpaju hranu u posude, a ovog malca ni da pogledaju. Pokušala sam da ga spasim - no nije uspelo:((

I Dejane, ima sad i nekih novih malih crnih, pa ako treba da se na'vataju, ne morate do Lazarevca... samo javi... Upravo to jedno malo crno uči da hvata muve.
Voja Radovanović Voja Radovanović 07:43 31.08.2008

Mače...

Otišla si odvela mačora...

Otišla si odvela mačora,
moj je život sada noćna mora,
i na ljubav našu stavila si tačku,
ima da te tužim da mi vratiš mačku.

A sećam se ko da juče beše,
kada nam ga rodjaci doneše,
pa onako sićušan i beo,
kako mi je sve iz ruke jeo,
i kako je napredovo mila,
svaki mesec po nekolko kila.

Pa se tako opet setim mila,
mog mačora i ti si gladila,
mazila ga sa ručice obe,
na kauču sred spavaće sobe,
češkala ga i gore i dole,
jer si čula da to mačke vole.

I zbog jedne naše male svadje,
zar ovakva beda da me snadje,
još ga noću sanjam kako jede
ili kako zadovoljan prede,
a i slutim kako za mnom plače...
More odmah da mi vrneš mače...

Haiku Tošiba Mladji
sa japanskog preveo : Voja Radovanović

Haiku Tošiba Mladji ( 1930 – ne zna se...), (za razliku od svog oca Haiku Tušibe Starijeg i svog dede Haiku Tošibe Najstarijeg, koji nisu pokazivali veliko interesovanje za poeziju već su ceo život gajili pirinač na rodnoj Okinavi), još kao mlad se zainteresovao za poeziju i već u 54 godini ( na Okinavi je prosečan životni vek 110 godina, prim.V.R.)objavio svoju prvu pesmu '' Ja zavoleh gejšu iz grada '', koja je , može se sada slobodno reći, podelila čitalačku i književnu javnost Japana.I mada je bilo onih koji su ga osporavali, sa svojom prvom zbirkom pesama '' Na zadnjem sedištu mog Suzukija '', pokazao je svima da uspeh prve pesme nije bio slučajnost i da je Japan dobio još jednog velikog pesnika, raskošnog talenta i specifičnog stila.Samo oni koji iskreno vole, koji su u ljubavi osetili i bol i sreću, mogu da osete snagu njegovih stihova, taj nežni prelaz od očaja do pokajanja, taj krik za rukom spasa koju nema ko da mu pruži...Tošiba je do sada objavio nekoliko zbirki pesama, ali našoj javnosti je najpoznatija '' Tokijski metro '' gde kroz lično iskustvo opisuje, šta sve japanske žene moraju da trpe ako su u istom kupeu sa muškarcima.( Inače od prošle godine uveden je poseban kupe samo za žene...prim.V.R.).Haiku Tošiba Mladji radi i stvara u Tokiju.Dobitnik je više prestižnih književnih nagrada : '' Trešnjin cvet '', '' Smokvin list '' '' Bambusov štap '' i t.d.Neoženjen.Ne zna se da li ima dece...
Priredio.V.R.
jeremija92 jeremija92 08:00 31.08.2008

.

.
Spiridon Spiridon 08:34 31.08.2008

..

Inace, mace obozavaju da rade ovakve stvari



Dobrodosao Deki, vec smo se uplasili =]
djcorto djcorto 12:05 31.08.2008

Re: ..

Spiridon
Inace, mace obozavaju da rade ovakve stvari

... pa razbucana tRastatura ...



E, dovde nismo stigli. Samo se koristi kao latofleks ležaj (mislim desktop tastatura) sa pojedinim momentima refleksološke masaže.

Ali zato:

- toalet papir koji se magično pretvara u konfete
- čaše koje se NIKAKO ne ostavljaju blizu ivice stola jerbo prelaze u stanje Murano puzle
- na najmanji pomen nečistoće u skalameriji sa peskom paketić na jednom od tri predodređena mesta

... i tako dalje ...
takamatsu takamatsu 14:34 31.08.2008

heheh :)

Samo se koristi kao latofleks ležaj (mislim desktop tastatura) sa pojedinim momentima refleksološke masaže.


Ja sam po prvi put u zivotu neki dan videla na laptopu fenomen "matrix", plav monitor sa mnogo nebuloznih prolazecih znakova.... Macorski je opusteno spavao na tastaturi, a laptop je bio ukljucen celu noc....
A jednom sam umrla od smeha kad je na jednom racunardzijskom forumu neko postavio pitanje - sta sve istresate iz tastature, jedan momak je odgovorio - whiskas.... na opste zaprepascavanje, opusteno je rekao da oni zeleni imaju bas dobar ukus.....:)))).
djcorto djcorto 19:02 31.08.2008

Re: heheh :)

takamatsu
A jednom sam umrla od smeha kad je na jednom racunardzijskom forumu neko postavio pitanje - sta sve istresate iz tastature, jedan momak je odgovorio - whiskas.... na opste zaprepascavanje, opusteno je rekao da oni zeleni imaju bas dobar ukus.....:)))).




E dovde (još?) ne stigosmo ...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:51 31.08.2008

Pozdrav...i preporuka

i dobro stigao u staro jato!
bkc
jesen92 jesen92 10:31 31.08.2008

pozdrav

...malopre se bas pitam sta li je sa tobom, mislim nesto, ko zna u kakvim si vaznim poslovima a ti cuvas macice:))
avemarija avemarija 10:47 31.08.2008

Macak

u cizmama je bila moja najdraza prica u detinjstvu... onda sam na macke zaboravila ...medjutim , moja drugarica ,velika ljubiteljica macaka , je u aprilu bila na putu a ja sam sitingovala njene macke i stvarno su nekako svoje, ne padaju na ulizivanje ,samostalne su , principijelne i uredne... ah ,da ,da ne zaboravim i bloger Zeks je imao lepu pricu o nekom macku , koji je bezao po ulicama ,sakrivao se po budzacima,i nije se dao uokviriti....zapamtila sam tu pricu....i ova vasa je odlicna.....eh te macke , bas imaju stav i nemoguce ih je ukalupiti.
brokenballs brokenballs 11:05 31.08.2008

!!

JOS JEDNOM APELUJEM NA VAS BEZOSECAJNE LJUDE DA NE PRAVITE STOSEVE SA NAJUGROZENIJIM ZIVIM BICIMA U BEOGRADU.MALIM MACICIMA.AKO VEC NEMATE SRCA DA POMOGNETE,ILI PAK NISTE SVESNI NJIHOVE PATNJE NA ULICAMA(A ONE NISU KRIVE STO SU TU,VEC ISTI VI LJUDI) MOLIM DA SE NE ZAJEBAVATE SA OVOM TEMOM.HVALA
Unfuckable Unfuckable 11:41 31.08.2008

Re: !!

a, što se dereš...?
Budimac Budimac 11:53 31.08.2008

Re: !!

MOLIM DA SE NE ZAJEBAVATE SA OVOM TEMOM.HVALA

Dakle, mačke su off limits ili šta?
djcorto djcorto 11:57 31.08.2008

Re: !!

Prijatelju ... -ce ...

Ako još nije jasno da su ovde sve mačkoljupci, onda stvaaaarno ...

Uopšte se mi ne za*ebavamo sa njima, one za*ebavaju nas, i to žestoko - a nama lepo!
avemarija avemarija 12:00 31.08.2008

Re: !!

a, što se dereš...?

mozda bre pao ...i nesto polomio pa ga boli ....
jeremija92 jeremija92 16:55 31.08.2008

.

.
dracena dracena 12:15 31.08.2008

Slučaj bele mačke

Ili udobnost i brzina pre svega.
mariopan mariopan 12:50 31.08.2008

Re: Slučaj bele mačke

Zdravo Dejane, bas sam se uzelela tvojih lepih prica ))))

Imao je sin macka pa ga dopelao ovamo, svih 1500 km samo da ga ne ostavi nekome na cuvanje za vreme odmora, Dovukao i maceci vc, neka kutija a unutra mirisljavi pesak. Mislio je ako moze sestra da donese svoje kuce zasto on ne moze svoga macka, isti Garfild. samo su oboje smetnuli sa uma da ja vec imam psa koga niko nista nije pitao i kome se gosti ni malo nisu dopadali, samo je cekao priliku da se neki od njih pojavi u dvoristu, da mu on pokaze ko je ovde gazda.
Zato sam imala raspored otvaranja vrata a zatvaranja ili vezivanja pasa, na kratko, da se proseta onaj na koga je red. Plasila sam se da ce gospodin stranac ovde prosetati, pa kada vidi nase lepe mace iz komsiluka, da ce nam ostavilti potomstvo a alimentacija treba placati. Onako narandzastog i tigrastog niko nije imao pa se o potpmstvu ne bi moglo raspravljati. Ali on se pokazao kao velika kukavica, svuda se sakrivao, jednom smo celo popodne prevrtali namestaj, otvarali ormane ( dzabe nam ono "mac, mac, mac....on ne zna srpski)...i nadjemo ga u putnoj torbi jedne gosce, spava.

Kada se sin preselio u veci stan macak je odbio da predje iako je to samo storinak metara dalje niz ulicu. Ostao je na terasi kod komsije, sa kojim se inace sin redovno svadjao, zbog radi zakopavanja u saksije svega sto macak smatra da je vredno zakopati. Od tada moja snajka tvrdi da taj novi stan ima losu karmu jer macak nije hteo da ode, kaze sto posto ima neki nedostatak ne moze da prezali sebicnjaka...sa komsijom su sve bolji pa se na mazenje odlazi kao u goste, narocito deca. Eto sto ti je macija ljubav.
dolybell92 dolybell92 13:36 31.08.2008

Re: Slučaj bele mačke

Kada se sin preselio u veci stan macak je odbio da predje iako je to samo storinak metara dalje niz ulicu. Ostao je na terasi kod komsije, sa kojim se inace sin redovno svadjao


Čula sam da važi jedno pravilo: da se mace vezuju za mesto
a kuce za ljude. Da li je to baš tako - ne znam .
Ako je tako, onda nije čudno što je mačak ostao tamo gde je i bio.
mariopan mariopan 19:07 31.08.2008

Re: Slučaj bele mačke

dolybell92
Kada se sin preselio u veci stan macak je odbio da predje iako je to samo storinak metara dalje niz ulicu. Ostao je na terasi kod komsije, sa kojim se inace sin redovno svadjao


Čula sam da važi jedno pravilo: da se mace vezuju za mesto
a kuce za ljude. Da li je to baš tako - ne znam .
Ako je tako, onda nije čudno što je mačak ostao tamo gde je i bio.

Izgleda da je to tacno. Ali zavoleli su ga pa mi se cini da oni pate vise nego on.
dolybell92 dolybell92 12:59 31.08.2008

Mačići i kučići...

ta divna stvorenja...ne zna se ko je veći lovac ?

Lovac na miševe

dolybell92 dolybell92 13:00 31.08.2008

Re: Mačići i kučići...


Lovac na druge životinje (mogu i igračke)




Budimac Budimac 14:37 31.08.2008

Re: Mačići i kučići...



Ovaj mačor (uličar) je prvo usvojio našu kerušu Natašu i to kao mamu (bio je tri puta manji nego na fotografiji) pa tek onda nas.
Nataši je krenulo mleko i ona ga je praktično odgojila. Posle izvesnog vremena veterinar nam je rekao da to i nije baš najbolje za nju (mali hormonski haos) te smo počeli da je oblačimo kako bi sprečili Miua da je sisa.



To, srećom, nije uticalo na njihov harmonični odnos.
yanjing yanjing 19:34 31.08.2008

Re: Mačići i kučići...

preslatki su vam ljubimci!!!!!!!!
ja imam jednog prdu od 2 godine koji se redovno uvali mami kad dobije macice i sisa sa njima...prosto ga je ruzno videti, jedna velika mrcina, izgreban od fajtova za teritoriju i onda se navali da sisa...
takodje ima neke faze, kad je gnjavi iz cista mira.
ona jadna sve trpi;-)
djcorto djcorto 16:20 31.08.2008

Jos macecih slika

http://icanhascheezburger.com/page/4/
takamatsu takamatsu 18:02 31.08.2008

ne znam da li je neko video....

http://www.youtube.com/watch?v=s13dLaTIHSg

http://www.youtube.com/watch?v=oRqF-DB5DaU

Famoznog Simon's cat sam gledala verovatno po 20 puta svaki "dokumentarac", iznova se diveci :). A obratite paznju na komentare.... :)
djcorto djcorto 18:47 31.08.2008

I kad smo kod macaka ...

BATHROOMS
Always accompany guests to the bathroom. It is not necessary to do anything, just sit and stare.

DOORS
Do not allow any closed doors in the room. To get a door open, stand on hind legs and hammer with forepaws.
Once the door is opened, it is not necessary to use it.

After you have ordered an "outside" door opened, stand halfway in and out and think about several things. This is particularly important during very cold weather, rain, snow and mosquito season.

CHAIRS AND RUGS
If you have to throw up, get to a chair quickly. If you cannot make it to a chair, get to an oriental rug. If there is no oriental rug, shag is good. When throwing up on the carpet, make sure you back up so it is as long
as a bare human foot.

HAMPERING
If one of your humans is engaged in some activity and the other is idle, stay with the busy one. This is called "helping", otherwise known as hampering.

Following are the rules for hampering:

1) When supervising cooking, sit just behind the left heel of the cook. You can't be seen and thereby stand a better chance of being stepped on and then picked up and comforted.

2) For book readers, get in close under the chin, between eyes and book, unless you can lie across the book itself.

3) For paperwork, lie on the work in the most appropriate manner so as to obscure as much of the work as possible. Pretend to doze, but every so often reach out and slap the pencil or pen.

4) For people paying bills or working on taxes or Christmas cards. First, sit on the paper being worked on. When dislodged, watch sadly from the side of the table. When activity proceeds nicely, roll around on the papers, scattering
them to the best of your ability. After being removed for the second time, push pens, pencils and erasers off the table, one at a time.

5) When your human is holding the newspaper in front of him/her, be sure to jump on the back of the paper. Humans love to jump!

6) When your human is working at the computer, jump up on the desk, walk across the keyboard, bat at mouse pointer on the screen and then lay in human's lap, across arms, hampering typing in progress.

WALKING
As often as possible, dart quickly and as close as possible in front of your human, especially on stairs, when they have something in their arms, in the dark, and when they first get up in the morning. This will help their co-ordination skills.

BEDTIME
Always sleep on your human at night so he/she cannot move around.

LITTER BOX
When using the litter box, be sure to kick as much litter out of the box as possible. Humans love the feel of kitty litter between their toes.

HIDING
Every now and then, hide in a place where your humans cannot find you. Do not come out for three to four hours under any circumstances. This will cause your humans to panic (which they love) thinking that you have run away or are lost. Once you do come out, your human will cover you with hugs and kisses, and you will probably get a treat!

ONE LAST THOUGHT
Whenever possible, get close to your human, especially their face, turn around, and present your butt to them.
Humans love this, so do it often...and don't forget guests!
djcorto djcorto 18:52 31.08.2008

A pokusao neko i da im objasni ...

PET RULES

To be posted VERY LOW on the refrigerator door - nose height.

Dear Dogs and Cats,

The dishes with the paw prints are yours and contain your food. The other dishes are mine and contain my food. Please note, placing a paw print in the middle of my plate and food does not stake a claim for it becoming your food and dish, nor do I find that aesthetically pleasing in the slightest.

The stairway was not designed by NASCAR and is not a racetrack. Beating me to the bottom is not the object. Tripping me doesn't help because I fall faster than you can run.

I cannot buy anything bigger than a king sized bed. I am very sorry about this. Do not think I will continue sleeping on the couch to ensure your comfort. Dogs and cats can actually curl up in a ball when they sleep. It is not necessary to sleep perpendicular to each other stretched out to the fullest extent possible. I also know that sticking tails straight out and having tongues hanging out the other end to maximize space is nothing but sarcasm.

For the last time, there is not a secret exit from the bathroom. If by some miracle I beat you there and manage to get the door shut, it is not necessary to claw, whine, meow, and try to turn the knob or get your paw under the edge and try to pull the door open. I must exit through the same door I entered. Also, I have been using the bathroom for years
-canine or feline attendance is not required.

The proper order is kiss me, then go smell the other dog or cat's butt. I cannot stress this enough!

To pacify you, my dear pets, I have posted the following message on our front door:

To All Non-Pet Owners Who Visit & Like to Complain About Our Pets:

1. They live here. You don't.

2. If you don't want their hair on your clothes, stay off the furniture. That's why they call it 'fur'niture.

3. I like my pets a lot better than I like most people.

4. To you, it's an animal. To me, he/she is an adopted son/daughter who is short, hairy, walks on all fours and doesn't speak clearly.

Remember: Dogs and cats are better than kids because they:

1. Eat less

2. Don't ask for money all the time

3. Are easier to train

4. Normally come when called

5. Never ask to drive the car

6. Don't hang out with drug-using friends

7. Don't smoke or drink

8. Don't have to buy the latest fashions

9. Don't want to wear your clothes

10. Don't need a gazillion dollars for college, and...

11. If they get pregnant, you can sell their children.
brokenballs brokenballs 18:58 31.08.2008

Jesen

Sivi oblaci koji su se navlacili nad crkvom svetog Marka,nisu obecavali nista dobro.Malo crno belo mace sibao je vetar.Pitalo se, sta se to desilo,gde mu je majka.Jos juce,sisalo je sa svojom sestrom,sakriveni ispod starog kioska.Nije znalo,da mu je majka zavrsila pod tockovima obesnih vozaca,dok su je proganjala dva ulicna psa.Dok je malo srce tuklo,posmatralo je neka velika bica,koja uzurbano promicu,noseci pune kese ka svojim toplim domovima.Buka grada,postajala je nepodnosljiva.Gladno i promrzlo,shvatalo je polako,da mu majka vise nece doci..Zadnjim zrncem nade,skupilo je hrabrost i izaslo iz zbuna pored parka,nadajuci se da ce neko da mu pridje i da mu makar da malo vode..o,da li ce mi neko pomoci,plasim se,groznicavo je razmisljalo..ali niko nije prilazio,prikaze su prolazile,i odlazile ..devojcica,drzeci majku za ruku,trazila je privezak za svoj novi mobilni,taksista se drao na pesaka sto prolazi na crveno..svi su isli svojim putem,niko nije obratio paznju..hladnoca se pojacavala,lavez pasa bio je sve blizi..

Na njegovo malo izmrcvareno telo,padalo je jesenje lisce iz parka..
..........................................................................................................

Ovako otprilike izgleda,sudbina vecine beogradskih macica.
Nemerljivo je zadovoljstvo,kad znas da si TI bio taj,koji ga je zastitio,koji ga je spasao.To ti daje snagu,to te oplemenjuje.A oni koji imaju macke,znaju kako sve to ide dalje..
djcorto djcorto 19:11 31.08.2008

Re: Jesen

brokenballs
Nemerljivo je zadovoljstvo,kad znas da si TI bio taj,koji ga je zastitio,koji ga je spasao.To ti daje snagu,to te oplemenjuje.A oni koji imaju macke,znaju kako sve to ide dalje..


Znamo.

Naš pokojni crni mačor je nađen na novembarskom đubretu u beogradskom zoološkom vrtu . Imao je ako i koji mesec, jedva progledao. Našla ga moja svastika, i donela ga kod nas - a već smo imali jednu mačku - "dok ne ojača" i bilo je umotavanje termofora u jamboliju, hranjenje na špric, pa sreća kad je otkrio gde je čanče, jede pa zaspi sa glavom u istom, probudi se pa opet jede, pa opet zaspi ... Onda smo otkrili da nema rimski nos nego da je to sir od ko zna otkad jer ga nikad mama nije naučila da se čisti.

Uprkos prognozi jednog poznanika "neće vam ovo dugo" rastali smo se osam godina i 4000 km posle. Mi plakali a on preo sve do poslednje inekcije.
djcorto djcorto 19:12 31.08.2008

Re: Jesen

Uspeo sam sam sebe da rasplačem opet ...

... a kad pogledamo malo bolje, jesu mačke naše ogledalo. Jer, sva živa bića mogu biti ili lutalice ili nečiji životni saputnici. Samo je pitanje da li te neko na nekom đubrištu nađe.
Budimac Budimac 22:11 31.08.2008

Re: Jesen

Uspeo sam sam sebe da rasplačem opet ...

i mene
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 20:01 31.08.2008

Mačke ne beže od kuće

Nakon generacija mačaka koje sam odgajila u svom životu, došla sam do sledećeg zaključka. MAČKE NE BEŽE OD KUĆE NIKADA!!!! One znaju da odlutaju svojim poslom na neko vreme ali se nakon završenog posla uvek vrate. Jedini razlog da se mačka ne vrati kući je: MRTVA JE. Moj deka i nana su imali jednog mačka koji im je pravio ozbiljne probleme jer razvio naviku da davi piliće. Osudili su ga na progonstvo. Nebrojeno puta su pokušaval da ga se otarase tako što su ga odnosili na kojekakva miljama udaljena mesta sa kojih bi se on uvek vratio. Najveći izazov je bio kada su ga odneli zavezanog u džaku (da ne vidi kuda ide) na neko mesto udaljeno 50-60km i ostavili ga u cigan-mali računajući da će se on lepo slagati sa svim onim ciganskim mačkama. I odatle se vretio nekoliko meseci kasnije...doduše prilično pohaban, ali živ. Onda su odustali od slanja mačka u progonstvo a on je odustao od davljenja pilića.
Ovde gde ja živim, problem populacije uličnih pasa i mačaka pokušavaju da reše sistematskim bacanjem otrova svuda unaokolo. Mnogi psi su potrovani ali ne znam ni za jedan slučaj da je mačka otrovana. One jednostavno biraju šta jedu. Ovaj moj neće da jede hranu ako je stajala u činiji više od 24h. Po njegovim kriterijumima to je pokvareno, što znači nije dobro za jesti.
Ja mačke obožavam. Leonardo Da Vinči je rekao da su mačke remek delo prirode i ja nemam ništa da dodam na to.
brokenballs brokenballs 20:23 31.08.2008

@

Ja volim SVE zivotinje.

Insistiram samo da se mali macici na ulicama urbanih sredina, posmatraju kao sinonim ugrozene nemoci koja trazi spas.Mali macici i papagaji tigrice,dusevna bica koja stradaju u mukama zbog ljudske gluposti i bezosecajnosti.A ne treba puno da bi se pomoglo,makar i privremeno.Pozdrav za sve ljubitelje ugrozenih zivotinja.Odoh.
jeremija92 jeremija92 21:03 31.08.2008

.

.
Velimir Ćurgus Kazimir Velimir Ćurgus Kazimir 22:58 31.08.2008

Re: @

I ja volim sve životinje! I veoma me nerviraju oni koji dele ljude na kučkare i mačkare.
Što se tiče zamene mačaka to ne ide. Bar ne kod mene. Nikada ne bih naseo na to. Sigurna sam da ni mačke ne menjaju svoje ljudske partnere tek tako. Mačke imaju dosta izražajan karakater, što znači da su prilično tvrdoglave i da se drže svojih navika. Mačke nisu bezosećajne i sebične kao što to prikazuju neki "poznavaoci" životinjskog sveta. Mnogo toga zavisi od ljudskih partnera. Jednostavno, dosta poprimaju jedni od drugih. Sa osećajnim i empatičnim ljudima žive slične životinje. I obratno. Ljudi i životinje mogu biti srećni kao u nekoj porodici, mada ima i onih drugih porodica, nakrivo nasadjenih, sebičnih i nesrećnih gde ništa ne uspeva osim fikusa.
Smorock Smorock 22:15 31.08.2008

ako se niko ne uzbudjuje sto nema macke

... onda mu macka ni ne treba.

.. Evo vidi Sredingera, ubi se covek oko toga gde mu je macka...
Черевићан Черевићан 22:42 31.08.2008

мцццц . . . мјау

валета са својих око 8 иљада житеља може се похвалити са пристојним бројем мачака по м2 сокака, обзиром да овде по крововима мачке неиду .оне фине,кућне љубимце и не бројим,а има их подоста.малтези воле мачке и несебично их хране,на сваком углу картонских тањирића са храном вазда свежом нагазите ако зверате у ходу, а менији различити ,па само се отрчи до другог ћошета и ето нове понуде . . .
ови уличари дају имиџ Граду те су обавезан реквизит у рукама доконих туристкиња када се усликавају за успомену.као награда падне по који залогај те четвороношци не размишљају да траже нова уточишта.клима одговара, нико их не прогања, па штаћеш више . спавају по хаубама паркираних аутомобила

које кад захладни умеју тако лепо да греју, пристигле из вожње.лети пак хладовити хаустори више су него идеално место за излежавање,док храна на дохват,тек да малко протегнеш ноге . . .

укратко, ко посети малту ,а воли мачке, ето му прилике за . . . длакаве сусрете

елем ,знам за троје још смалте кои, као ија, се питаше током безмало три месеца где сте блог саставима г. станковићу ?
MilutinM MilutinM 22:55 31.08.2008

Mačići

Dejane, najpre pozdrav.

Jedna istinita priča:

Danas baš, opustismo se kod šuraka u Leštanima. Roštilj i slične gimnastičke radnje. Kad, odjednom, staju neka kola ispred kuće i vozač ubrzo izlazi i nosi neku kesu da ostavi pod orah pred dvorištem. Kako je preko puta bila divlja deponija zbog koje je šurak imao dosta problema, poletesmo nas dvojica da sprečimo bacanje djubreta. Kad tip, videvši nas kako furiozno dolazimo, zavapi: "Nije djubre, mačići su. Rekla mi majka da ih ostavim negde u hlad u blizini kuća - pa da se deca igarju sa njima"... Da ne objašnjavam kako smo ga napušili. Posle razmišljamo: što mu ne zapisasmo registraciju da ga prijavimo - već se i kod nas počelo kažnjavati zbog maltretiranja životinja.

Jedan vic iz moje mladosti (sasvim druga priča, ali se nadovezuje na ovu tvoju situaciju sa čuvanjem mačeta):

Odu Mujini na more i ostave mu da čuva kanarinca. Žena, a posebno deca, priprete mu da se slučajno ne šali da ga maltretira ili da kanarincu nešto nedostaje.

Čuva Muja kanarinca, brine o njemu. Posle par dana, primeti da je kanarinac grbav. Pokuša da nešto uradi, ali mu ne uspe i kanarinac rahmetli. Ode kod Hase i požali mu se. Pita Haso, šta mu je radio. Pa, pokušao sam da mu turpijom skinem grbu, odgovara Mujo. Uh, bolan jesi li ti lud - pa normalno je da će crći. Ma, nije crko od turpije, nego dok sam ga stavljao u stegu.

Gde će, šta će, ode da kupi novog, da njegovi ne primete. Ali, nema nigde žutog. Kupi on crvenog i proba da ga popravi, ali i ovaj crče. Ode opet da se žali Hasi. Pa dobro, šta si ovome radio. Pa, pokušao sam da ga ofarbam u žuto, jada se Mujo. Eto hajvana, pa kako ti neće umrijet. Ama, nije od boje, nego dok sam skidao staru farbu let lampom.
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:08 31.08.2008

I love cats

Hvala, Dejane, na lepoj prici o maci.
Ja volim macke, cak vise nego pse. Na to me je inspirisao francuski knjizevnik Zan Kokto (Jean Cocteau) koji je jednom rekao: "Volim macke jer niko nije cuo da postoji - policijska macka (kao sto postoje policijski psi)".
dzouzi dzouzi 09:35 01.09.2008

Re: I love cats

Hvala, Dejane, na lepoj prici o maci.


Hvala i u moje ime, uzivala sam citajuci...

Prelepe su sve pricice ))
macak92 macak92 07:01 01.09.2008

Macka Zora

Pa nije red da se ne javim kad mi je Macak nick.

Mene pre godinu dana prijatelji (Ameri) zamole da im obilazim macku dok su na putu. Ja, ko sto je red, krenem da se upoznam s mackom i pitam - A kako vam se zove ljubimac? Kazu - Zora.
Zora? Pa to bre srpsko ime. Odkud Zora u sred Amerike? Kazu, kad je mace stiglo, oni su bas citali neku knjigu u kojoj je jedan od likova bila neka Zora. Ime im se dopalo i tako osta Zora.

Zora je cudljiva da nemam reci, ali sa mnom nekako gets along. I tako nas dve i dalje drugujemo kad je ostave samu.
Jelena Milić Jelena Milić 08:07 01.09.2008

a taman

sam tela da te javno hvalim kakav si tata fenomenalan i bejbisiter i zabavljac i to! ajde sto te brat sava obozava, nego i toplo-ladno-razbi-me-pubertet brat ana pita za tebe!

kad se ti ovako autova!

dakle: revers ubuduce :)) dvoje, plavooki, jedno musko, jedno zensko, uzrast trenutno 14 i 12,5 ...ne prestaju da trtljaju

Dejan Stanković Dejan Stanković 14:25 01.09.2008

Re: a taman

pozdrav savi i ani, simpatije su uzajamne sto na sat. mnogo slatka ekipica. opusteno-vesela.
momci stankovici (sinovi/sokolovi) pozdravljaju.
antioksidant antioksidant 08:35 01.09.2008

.

ajd da si u kini i da nestao pas pa da ti pomognem da nadjes sumnjivca ali ovako....

totalna misterija

a inace - iamo si test da proveris da li je to to mace. sednes i gledas tv. ako se penje na tebe - pogodak. ako odgledas emisiju na miru - uvalio si deci prevaru
brokenballs brokenballs 11:05 01.09.2008

to se zove marketing



Ugledajte se na mr Putina.Svako da pomogne koliko moze.Bitna je samosvest o ugrozenim i nemocnim zivotinjama.Osecaj da si spasio nemocno stvorenje oplemenjuje,tvrdim vam.Oplemenjuje i jaca karakter.
avemarija avemarija 14:23 01.09.2008

Re: to se zove marketing

Ugledajte se na mr Putina

Cekaj ,ko je ovo Putin il' Arkan ....?
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:28 01.09.2008

Amurski tigar!

E, to je maca koju želim da imam...jeste imamo već ove dve, nisu ni male...a slaba sam i na siročiće po ulicama...ali amurski tigar - to je maca!



I to maza maca...



A što se crnih mačaka tiče, mi uvek imamo po jednu crnu macu u kući...od uroka...pređašnji je bio mačak, zvao se Bagira, sada imamo Maricu...našla je Princeza na ulici i proglasila je rođendanskim poklonom...mala maca za malu vešticu :)
yanjing yanjing 18:09 01.09.2008

Re: Amurski tigar!

Ajme kol'ke sape!
Jako lepa zivotinja, al' mislim da nije za kucu.
Stradali bi i zidovi, a ne samo zavese.
macak92 macak92 19:26 01.09.2008

Re: Amurski tigar!

ali amurski tigar - to je maca!


Ma i ja sam se palila na te divlje macke. ALi, prosla me volja od kad se preselih u malo divljije krajeve Amerike. A sve sam se, do nedavno, divila fotkama divljih maca Tomasa Mengelsona u Jackson Hole. E onda su pocela da mi stizu ovakva obavestenja sa unezveriteta:
On Sunday, July 20, 2008, at approximately 11:00 pm, on the Pocatello campus, an adult cougar was reported to be chasing two deer in the area between Biology and Reed Gym. The cougar chased the deer up Bartz Road past Schubert Heights where they ran into the brush.

A ovog semestra mi zapalo da drzim sve casove uvece 6:00-9:00, pa ti sad vidi zabave kad se sjurim preko veeelikognikadkraja parkinga ka kolima. Eto... akomerazumes.



Jelica Greganović Jelica Greganović 20:06 01.09.2008

Re: Amurski tigar!

Razumem...puma na parkingu...zabavno...ali zgodno za održavanje kondicije, zdrav život i to...ako te ne uv'ati.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:07 01.09.2008

Re: Amurski tigar!

A zamisli tek kako prede :)))
macak92 macak92 20:21 01.09.2008

Re: Amurski tigar!

Ti mozes da zamisljas. Ja ne moram
jack_bauer jack_bauer 23:51 01.09.2008

Re: Amurski tigar!

Amurski tigar! E, to je maca koju želim da imam

jelice, sav namestaj bi ti izgrebao... :))
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:58 02.09.2008

Re: to se zove marketing

Avemarija
Cekaj ,ko je ovo Putin il' Arkan ....?

Neumesno pitanje. Nije ni duhovito.
macak92 macak92 20:36 01.09.2008

Slatke mace i mece

nsarski nsarski 00:31 02.09.2008

Ja samo preporucujem.

Komentari su suvisni, ali pitanje ostaje:
Da li je Andjelina upoznata sa ovom prevarom?
ma_nemoj ma_nemoj 13:41 02.09.2008

čudesna bića te ...mačke

Pre par godina, u sred leta, u sred malog veselog društva koje je u mom dvorištu proslavljalo rođendan, bubnu crna mazna lepotica i bez mnogo razmišljanja poče da se umiljava. Kao da tu pripada. Tako prirodno. Da mi je neko pričao da će, posle svih pasa koje sam imala, mačka naći mesto u mom srcu...Ali eto - desilo se. Čudesni Gospodin Slučaj.
Mici smo je nazvali. Živela je slobodno, dolazila na pansion. Zimi samo skoči na prozor, tek da da do znanja da je vreme za granule i mleko...i naravno, tačno na vreme, da joj ne pobegnemo na posao. Popodne nas čeka, tačno na vreme, na ulici. Prepoznaje auto, trči u susret, iz daleka se čuje kako prede.
A kad se zaokrugli, pa nestane na 2-3 dana, pa se pojavi sva sisata i izmučena, hitro pojede i popije sve do zadnje mrvice, i samo baci zahvalni smaragdni pogled žureći nazad...da bi uskoro počela da ostaje sve po malo duže, čak i da odrema u krilu. I kad bebe malo poodrastu, ponosno ih dovede da ih pokaže. Bili su preslatki, svi. Nekad troje, nekad petoro.
Poslednji put smo je videli 25. januara. Uobičajena procedura. Eto je oko pola 8 na prozoru, žmirka na jutarnjem zubatom suncu i čeka toplo mleko...

Ja hoću da verujem, i verujem, da je dobro i da je srećna. Da nekom drugom ulepšava jutra.
Ipak, i dalje držim čašu vode u prozoru. Stari trik moje pokojne bake kad nešto izgubiš. Za svaki slučaj.


Što bi rek'o jedan pesnik: IPAK POŽELIM NEKO PISMO...
Unfuckable Unfuckable 07:21 04.09.2008

Re: čudesna bića te ...mačke

koje je u mom dvorištu proslavljalo rođendan,


ne znam zašto sam skoro siguran da ti je rođendan sredinom leta....
valjda umem da čitam rukopis.

ps : odličan trik, samo ne uspeva baš....svakome ; )
ma_nemoj ma_nemoj 15:15 04.09.2008

Re: ne znam zašto sam skoro siguran da ti

je rođendan sredinom leta....


Hehehe...očekivala sam i bržu reakciju.

p.s. ne smatram se baš...svakim. Jednom mi je uspeo!
Unfuckable Unfuckable 18:00 04.09.2008

Re: ne znam zašto sam skoro siguran da ti

bržu reakciju.

veliko je ovo mesto

meni uspeva...
možda zato što nisam rođen sredinom leta
lanazoric lanazoric 11:57 03.09.2008

druga tema

Cini mi se da su komentari na ovaj prelep tekst otisli u pogresnom smeru. Mnogi su odmah nasli za shodno da pomenu svoje kucne ljubimce, macice, kucice, naravno slatke i preslatke. Misljenja sam da to nije bila autorova namera, tekst nije primarno prica o macama, nego o ljudima...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana