Treće kolo bez Junajteda i Fulama

b92rian.clough RSS / 29.08.2008. u 21:50

Ključno pitanje pred treće kolo Fantasy Premijer lige je kako se računaju odloženi mečevi.

Sistem je jednostavan: jedini kriterijum je vreme. Ukoliko se neka utakmica odloži, učinak igrača premešta se u onu nedelju u kojoj je realno odigrana.

Mančester Junajted i Fulam trebalo je da igraju ovog vikenda, ali prvak Evrope u petak igra sa Zenitom meč za Superkup Evrope, a kako sledeći vikend pripada reprezentacijama, vremena za naknadno odigravanje nema. Zato će utakmica biti odigrana kasnije tokom sezone (a sa Junajtedovim rasporedom - igraju za sedam trofeja ove sezone - proleće bi moglo da bude realna opcija).

Zato ove nedelje neće biti učinka za igrače Mančester Junajteda i Fulama, pa ih mirno možete prodati ili bar skloniti iz prvih 11. Dobra vest je da će neke od kasnijih nedelja ta dva kluba imati po dve utakmice.

U Engleskoj, gde se insistira na rasporedu dosta drugačijem u odnosu na kontinentalne, sasvim je normalno da ekipe uspešne u kupovima odlažu utakmice tokom zime (onda ih, logično, odlažu i njihovi protivnici za taj vikend), pa se naviknite na ideju da će se u nekim kolima igrati 7 ili 8, a u drugim i po 14 utakmica.

Zato je praćenje rasporeda za sledeća tri-četiri kola izuzetno bitno, jer ćete, kada se uigrate, izbegavati da gubite bodove zbog više od jedne izmene nedeljno, pa ćete po nekoliko nedelja unapred znati redosled transfera.

Promene cena

Posle tri kola vreme je da se aktivira mehanizam promene cena.

Sistem funkcioniše ovako: učinak fudbalera ne utiče na cenu. Isključivi kriterijum je promena u popularnosti. Kada nekog fudbalera igrači počnu masovno da angažuju, cena će mu rasti. Ako ga prodaju, cena mu pada.

Termin promene cena je iznenađenje - može se desiti da se cene igrača budu promenjene i više puta tokom jedne nedelje.

U praksi to izgleda ovako: Gabrijel Agbonlaor dao je tri gola u prvom kolu i veliki broj učesnika igre posle toga ga je angažovao. Jasno, njegova cena brzo bi skočila, da smo mehanizam promena uključili odmah.

U takvim okolnostima dobro je reagovati brzo i fudbalera kupiti pre ostalih učesnika lige. Međutim, to se kosi sa osnovnim nepisanim pravilom igre - menjati što bliže isteku roka, a bi se izbeglo bilo kakvo iznenađenje u vidu povreda, virusa ili porodičnih problema (vidi pod: Teves, prvo kolo).

Povrede, deo drugi

Kao da nije bio dovoljan problem to što Kristijano Ronaldo neće igrati bar još mesec dana, na operaciju je otišao i Stiven Džerard. Kapiten kapitenski, žrtvovao je svoje zdravlje da bi pomogao klubu da stigne do Lige šampiona. Cilj je ostvaren, ali je Stivi Dži pogoršao stanje svojih prepone do te mere, da je morao na operaciju.

Dobra okolnost za Liverpul i igrače Fantasy Premijer lige je što posle trećeg kola dvonedeljna pauza u ligi zbog mečeva reprezentacija. Loša stvar je što tu pauzu uokviruju dueli sa Aston Vilom (Džerard je prošle sezone na Vila Parku bio match winner pogotkom iz slobodnog udarca u 89. minutu) i Mančester Junajtedom. To će uticati i na klub, ali i na sve igrače koji drže fudbalere Liverpula u svom timu, jer taj klub sa Džerardom i bez njega definitivno nije isti.

Podsetimo se i mesta gde ćete proveriti sve ostale povrede:

http://www.physioroom.com/news/english_premier_league/epl_injury_table.php

Njukasl je značajno promenio tim u odnosu na prošli vikend: ne samo da je Milner prodat Aston Vili, nego su povređeni Daf i Martins.

Neizvesno je da li će ovog vikenda igrati Džermejn Defo zbog virusa, Kiran Ričardson (povređen na Vajt Hart Lejnu), Sted Malbrank (povređen u Notingemu, na Karling kupu), kao i ključni tandem u odbrani Vigana Paul Šarner - Kris Kirkland.

Transfer deadline

U noći između prvog i drugog septembra ističe prelazni rok u Engleskoj, produžen ove godine za jedan dan, da ne bi poslednji dan pao u nedelju, kada savez ne radi.

Ubrzo posle toga analiziraćemo detaljno sve događaje iz poslednjih desetak dana letnjeg prelaznog roka.

Champions League

Posle najatraktivnije fudbalske lige na svetu fantasy igra vas čeka i u elitnom klupskom takmičenju - Ligi šampiona.

Žreb za UCL 2008/2009 obavljen je u četvrtak, dan pošto je završen završni krug kvalifikacija.

Sledećeg vikenda, dok fudbaleri budu branili boje svojih reprezentacija, objavićemo prvi blog posvećen specifičnostima fantasy takmičenja u Ligi šampiona.

Naravno, pripremićemo i detaljnu najavu, klub po klub, koja će biti objavljena nekoliko dana pred početak takmičenja, zakazan za 16. septembar.

FAQ: Promene formacije

Startna formacija u Fantasy Premijer ligi je 4-4-2, jer su u prvih 11 po defaultu 4 odbrambena, 4 igrača sredine i 2 napadača, dok je na klupi po jedan igrač iz svih linija.

Formacija se menja veoma jednostavno - ako hoćete da pređete na 4-5-1, sve što treba da uradite je da umesto jednog od napadača ubacite preostalog igrača sredine.

Nikakve dodatne radnje nisu neophodne.

Podsećamo samo na ograničenja: minimalni broj odbrambenih i igrača sredine terena u postavi je 3, minimalni broj napadača je 1.



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Voja Radovanović Voja Radovanović 12:51 30.08.2008

komentar

Dobar blog...sve si lepo objasnio...inače pratim sve njihove lige...šta da kažem,odoh u kladionicu...pozz:)
Marko Jevtic Marko Jevtic 20:01 31.08.2008

da sam...

E da sam sve ovo znao prosle sezone.... Ko zna sta bih uradio:)

Elem, zasto ne bi najboljeg menadzera u Fantasy ligi, da trenira Zvezdu kad oteraju Zemana?
simkke simkke 15:37 06.09.2008

Re: da sam...

Marko Jevtic
Elem, zasto ne bi najboljeg menadzera u Fantasy ligi, da trenira Zvezdu kad oteraju Zemana?


Pa, zar nisu i dosad takvi trenirali zvezdu? Zato je i tu gde jeste....Na moju radost.
NNN NNN 14:37 05.09.2008

Ne bih da kukam...

...ali mom KAPITENU Lampardu se i dalje NE MNOŽE POENI!
Nije toliko bitno, al' kad krene basket ima da poludim.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana