Zašto Srbi treba da izumru od bele kuge - IV deo

Krugolina Borup RSS / 24.08.2008. u 12:21

Mama-Kengurica i Sestra-Slobodanka (SS) u epizodi: INTENZIVNA NEGA, dan prvi 

UPOZORENJE: Trudnice i žene koje nisu rađale čitaju na sopstvenu odgovornost. 

Prvo lice koje sam videla nakon što sam oči otvorila, bilo je lice anesteziologa (onog što nije "svaki"). Dišem nepravilno, grabim vazduh kao da štucam, a on mi drži masku na licu, dok se ja borim s njim da je skinem kako bih mogla pitati:

"G-g-de m-mi-mi j-j-e-je d-d-d-de-de-t-te?"

Vraća mi masku na lice, i odgovara:

"Sin, 3.800, ocena 9. Sve je u najboljem redu. Imate problema da ponovo uspostavite normalno disanje, moram da vam držim masku na licu."

Ponovo obaram ruke s njim i skidam masku. Moram da pitam:

"G-g-de m-mi-mi j-j-e-je z-z-zu-zu-zub?"

"Ah, to... izbili smo vam zub prilikom intubacije. Ne brinite, uhvatio sam ga i sačuvao."

Počinjem da plačem, što samo pogoršava još neuspostavljeno disanje. Gušim se, grabim vazduh, kašljem, ali moram još da pitam...

"G-g-de j-j-e-je SPPVMD?"

"Otišla je kući. Ne brinite. Ja sam s vama. Idemo na intenzivnu negu. Ostaću s vama dok se disanje potpuno ne stabilizuje, i dok se potpuno ne razbudite."

Odustajem od daljih pitanja, i pokušavam da se skoncentrišem na disanje. Dobro je. Živa sam. Dete je živo. Ostalo ćemo lako...

Stižemo u nekakvu prostoriju s još desetak žena, a moja kolica-krevet parkiraju pored prozora. Cvokoćem od zime, ne mogu da povratim temperaturu tela posle operacije. Preko mene samo jedno ćebe. Prozor pored koga sam je polomljen, kroz njega unutra duva hladan vazduh. Mart je. Noć je. Hladno mi je. Normalno disanje sam uspostavila, više ne buncam, mogu da pričam normalno, anesteziolog je otišao. Samo mi je sad mnogo, mnogo hladno.

"Sestro, mogu li da dobijem spavaćicu?"

"Ne može."

"Kako ne može? Pa, meni je rečeno da ne smem da donosim svoju spavaćicu od kuće, da ću dobiti bolničku."

"Protokol bolnice ne dozvoljava da porodilje prvu noć imaju bilo šta na sebi. Moraš da spavaš gola."

"A, jel' možete bar posteljinu da mi promenite, sva je mokra i krvava."

Sestra prilazi, otkriva ćebe i vidi da ležim u lokvi krvi.

"Pa, šta je ovo???!!! Zašto si isprljala posteljinu??!!"

"Nisam odmah stavila uloške... buncala sam kad su me doveli... nisam mogla pravilno da dišem... nisam osetila da krvarim... nisam se setila..."

"Gde sad da ti nađem čistu posteljinu??!! Lezi sad tako, šta ja da ti radim!"

"A, jel' možete samo torbu da mi dohvatite, da uzmem uloške..."

"Hrmpf!"

Hrmpfeta se okreće, napušta prostoriju Intenzivne nege, nestajući u nepoznatom pravcu. Ja počinjem da plačem. Opet.

"Nemoj da se nerviraš", kaže mi jedna od žena koje leže prekoputa mene, "evo, ja ću da ti dodam torbu". Posmatram je zahvalnim pogledom kako polako ustaje iz svog kreveta, skida kesu s infuzijom s kuke iznad njega i stavlja je u desni džep svog bade-mantila. Potom otkačinje kesu s urinom koja visi s leve strane kreveta i stavlja je u levi džep svog bade mantila. Prilazi mi.

Postaje mi jasno šta je to "Odeljenje intenzivne nege". To je ono odeljenje na kome pacijenti jedni druge intenzivno neguju.

"Jel' možeš, molim te, da mi dodaš i gaće, evo tu su u džepu torbe...", ponizno zamolih svoju dobrotvorku.

"E, to nemoj. Ako te SS vidi, nadrljaćeš. Gaće nisu dozvoljene. I, generalno - pazi da se ne kačiš s njom. Ako li se zakačiš, svi ima da dobijamo krajnje zanimljive injekcije..."

"Pa, šta ću, kako ću bez gaća? Pomeriće mi se uložak."

"Stisni noge i drži tako."

Dobro, ću stisnem. Da sam stiskala kad je trebalo, do svega ovoga ne bi ni došlo. Ionako mi posteljina krvava, ne mogu gore da napravim.

Dva sata kasnije, dolazi dežurna doktorka da me obiđe. Fina je. Gleda me u oči. Persira mi. Pita me za ime, kako se osećam, treba li mi nešto. Odlučim da je ljudsko biće koje se od ostalih izdvaja dovoljno da joj se Žena-U-Nesreći može požaliti.

"Pa, meni je hladno. Vidite, ovaj prozor ovde je polomljen, duva mi hladan vazduh pravo na mene. A sestra mi ne da spavaćicu. A neće ni posteljinu da mi promeni, ja ležim u lokvi krvi. Pogledajte."

Otkrivam ćebe. Fina doktorka je zgrožena.

"Slobodanka, dajte ovamo jednu spavaćicu. I promenite ovu posteljinu."

Dok SS menja posteljinu, sve usput sebi u bradu frkćući, ja se raspitujem za dete. Doneli su mi ga da ga vidim dok još nisam normalno ni disala, i kad ga od plakanja nisam ni videla. Fina doktorka mi kaže da moram pričekati do sutra, da je najbolje da se prvo ja odmorim i dođem k sebi.

"Odspavajte. Sutra će vam biti bolje. Ja ću doći za četiri sata da vam dam novu dozu epidurala. Vaš anesteziolog vam je ostavio kateter za epidural i rekao mi da vam dajem po jednu dozu na svaka četiri sata, pošto sam noćas ja dežurna. Bar nećete biti pod bolovima, i moći ćete da odspavate."

Čim je ona izašla na vrata, u sobi se prolama aplauz.

"Bravo! Ti si jedina uspela da se izboriš za spavaćicu!"

Moj trofej za večeras.

Spavaćica.

 

 

Atačmenti



Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vishnja92 vishnja92 12:33 24.08.2008

sad

mi preostaje da otkucam negde jedno "isto i ja" i da ga copy/pasteujem na svakom tvom blogu.

brisi ti u drzavu Dansku ako OMD i ti imate u planu 'najlepse tople plavo-smedje' (ili drugacije) D/S potomke.
ozbiljno ti kazem.
i Prestolonaslednik ce ti biti blizi fokusu, za radost :))
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:38 24.08.2008

Re: sad

brisi ti u drzavu Dansku


Ma, kakvo ti to misliš o meni, ženo??!!

Ja sam PATRIJOTA!

Nije fora pobeći.
Fora je ovde nešto promeniti.
vishnja92 vishnja92 12:58 24.08.2008

Re: sad

ali tamo je Prestolonaslednik i oni natpisi na benkicama "ovo pripada regionalnoj perionici" (vidi vuckov post "ja92" i ko zna sta jos zabavno... a vi ste pola-pola. valjda je svejedno...

a ako vec ostajes - hajde, hocemo li da radimo nesto? onu anketu, nesto drugo?

problem sa tvojim blogovima je taj sto ce po prirodi stvari upozoreni (i jos poneki) deo populacije da ih zaobidje u sirokom luku, a mi ostali cemo da razmenjujemo iskustva (medjusobno veoma slicna, na zalost) i da licimo na muske kad pricaju o vojsci :)))

hocu da kazem - meni je jako drago sto ti ovo pises, ali nas je ovde svega nekolicina. to je sasvim dovoljno za caskanje. samo, ja drzim da nas je dovoljno i za neke druge stvari...

trebalo bi zapravo pokrenuti anketiranje zena kojima je sve to sveze. vecina njih kasnije odustane od besa. zakljucak : mesto za anketiranje su domovi zdravlja - savetovalista na decijem odeljenju. tamo gde bebe dolaze na prve (i kasnije) kontrole.

treba zapravo uobliciti ideju i pronaci koja je institucija ili organizacija kompetentna i ovlascena da takve stvari pokrece. neko ko bi inicijativu umeo i hteo da sprovede kako treba.
eto

pozdrav Kristijanu
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:08 24.08.2008

Re: sad

Visnja, imam ja nesto u planu... jednu paklenu ideju... ama, hocu prvo da istresem ove frustracije iz sebe, da se svake pojedinosti koja me je zabolela dobro setim, i stavim ih crno na belo. Pa cu onda preci i na sprovodjenje u plan paklene ideje.

Sto se anketiranja zena tice, i to cu da uradim, kad tad. Samo... moram da citiram Unfucka... "samo fucking vreme da nadjemo..."

)))

vracarac92 vracarac92 09:19 25.08.2008

Re: sad

Šta da ti kažem, takve i slične stvari se (izgleda) svuda dešavaju. Moja žena se oba puta porađala u jednoj (polu) zapadnoj zemlji mnooogo daleko od Srbije u privatnoj klinici na glasu. Drugi put su propustili da joj izvade deo posteljice(?). Krvarila je nedeljama a doktori su je konstantno ubđivali da je sve OK. Na kraju sam je uzeo za ruku i odveo kod nekog jako starog ginekologa sa naših prostora (emigrirao 1945.) i ovaj smesta konstatovao problem. Na svu sreću na kraju se sve dobro završilo. Pravo je čudo da se ništa loše nije dogodilo.
Naravno, od bolnice nismo dobili nikakvo objašnjenje niti izvinjenje, samo račun.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:29 25.08.2008

Re: sad

Šta da ti kažem, takve i slične stvari se (izgleda) svuda dešavaju


Znači... izbili joj zub na porođaju, nisu joj dali spavaćicu, pustili je da leži u lokvi krvi, sestre se izdirale na nju?

Vracarac, ovaj tekst bar (za razliku od prethodnog) ne dovodi u pitanje ekspertizu, stručnost, znanje (mada drugi dovode). Ovaj tekst isključivo i samo dovodi u pitanje ljudskost zdravstvenog osoblja. Kao što se iz teksta da videti, ima tu i finih ljudi.

Da nestručnih ima svuda u svetu, ja ne dovodim u pitanje.
Ali mislim da se trebamo porediti i ugledati sa Zapadom, a ne sa Afrikom ili polu-zapadnim zemljama (šta je, uopšte to? prvi put čujem takvu definiciju zemlje)
Nestručnosti na zapadu ima, naravno.
Ali, kad tamo budeš žrtva nestručnosti, posle toga si milioner.
Ovde možeš samo da se poklopiš ušima i ćutiš, srećan što si preživeo.

Ne sporim da su problemi našeg zdravstva ogromni.
Sporim to što se ništa ne radi na tome da se oni reše, izgovaranjem "nema se para".
Ako se nema para za zamenu polomljenog prozora, treba bar da se ima volje da se LJUDI KOJI TAMO RADE DOVEDU U RED.

Nemam ja primedbu na to što je prozor bio polomljen. Nema se para, znam.
Moja se primedba odnosi na činjenicu da sam tamo bila tretirana kao priplodna krava u štali.
vracarac92 vracarac92 10:47 25.08.2008

Re: sad

Ovaj tekst isključivo i samo dovodi u pitanje ljudskost zdravstvenog osoblja. Kao što se iz teksta da videti, ima tu i finih ljudi.

E sada nastavak.
Pošto krvarenje nikako nije prestajalo, izvesni ginekolog (kod koga je moja žena godinama išla, koji je obavio porođaj) posle jedno tri-četiri nedelje je postavio dijagnozu -rak grlića materice!!! Možeš li da zamisliš kako smo se osećali. Hajde odmah na testove, na dodatna ispitivanja na sve što treba. Dospeo sam skoro do prosjačkog štapa, da bi jedno jutro kao bomba eksplodirala vest o "lekarskoj mafiji". Moj šok je bio kompletan kada sam na listi uhapšenih lekara našao ime dotičnog ginekologa. Uhapšem je zato što je u dilu sa laboratorijama i farmaceutskim kućama slao pacijente na nepotrebna ispitivanja. Naravno, ispostavilo se, hvala bogu, da je moja žena zdrava i prava, ali možeš li da zamisliš kako smo se osećali tih dve-tri nedelje od kada nam je saopštio vest o raku do konačne potvrde da je sve OK.
Tebe su tretirali kao "priprodnu kravu u štali" a kaži mi molim te kako je bila tretirana moja žena i to od strane lekara kome je verovala i čiji je pacijent bila godinama? Od lekara koji je na svet doneo oboje moje dece?
vracarac92 vracarac92 10:49 25.08.2008

Re: sad

(šta je, uopšte to? prvi put čujem takvu definiciju zemlje)

Izuzetno bogata nesvrstana (?) zemlja a bogatstvo ne potiče od nafte.
Unfuckable Unfuckable 11:01 25.08.2008

Re: sad

čista znatiželja : ok, Baja je utamničen, i treba da bude - prodana duša - ali to nije bilo rešenje problema već samo čišćenje šljama
Ali, kako je problem (sa krvavljenjem koje ne prestaje) razrešen ?
vracarac92 vracarac92 11:08 25.08.2008

Re: sad

Ali, kako je problem (sa krvavljenjem koje ne prestaje) razrešen ?

Naše gore doca pronašao uzrok, rutinski zahvat pod lokalnom anestezijom, zaostalo parče posteljice napolje i hepi-end. Al i dan danas se stresem kada se prisetim kroz kakav pakao smo prošli.
Od tada više ne pravimo decu. Mada predložio sam supruzi da usvojimo jednu osamnaestogodišnju Tajlanđanku ali je iz nekog razloga odbila. Čudna žena.
Šalim se naravno, u poslednje vreme se ponovo premišljamo da li dodatno da proširimo porodicu ili ne. Videćemo.
Unfuckable Unfuckable 11:13 25.08.2008

Re: sad

Čudna žena.


: )))))
dobro je da se tako završilo, pošto - zaostalo parče posteljice obično vodi u sepsu i velike nevolje.
Čudno je da nije imala povišenu temperaturu s obzirom na okolnosti.
Ali, najvažnije je da se sve završilo kako treba
vracarac92 vracarac92 11:19 25.08.2008

Re: sad

dobro je da se tako završilo, pošto - zaostalo parče posteljice obično vodi u sepsu i velike nevolje.
Čudno je da nije imala povišenu temperaturu s obzirom na okolnosti.

Kao što sam ranije naglasio, parvo je čudo da se ništa nije dogodilo.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:06 25.08.2008

Re: sad

Tebe su tretirali kao "priprodnu kravu u štali" a kaži mi molim te kako je bila tretirana moja žena i to od strane lekara kome je verovala i čiji je pacijent bila godinama? Od lekara koji je na svet doneo oboje moje dece?


To što se ono što opisuješ da se tvojoj ženi desilo, nije i meni desilo, ne znači da se ovde ne dešava.
To kao prvo.
Drugo: da bih s bilo kakvim argumentima nastupila, plašim se da mi moraš reći o kojoj je polu-zapadnoj zemlji reč? Što je jednom zapad, drugom je istok, a trećem jug.
Treće: kažeš, taj lekar je bio na listi uhapšenih. Hm. Volela bih videti spisak uhapšenih lekara u Srbiji... ama nikad ne čuh da je ijedan uhapšen.
Četvrto: to što ovde nema hapšenih, ne znači da nema krivih. Samo znači da pravosuđe boli dupe za njihove zločine.

Žao mi je što se tvojoj ženi desilo to što se desilo, ali ne vidim kako u navođenju gorih primera iz sveta može bilo šta konstruktivno da se postigne u rešavanju problema ovde? Ako se primeri iz sveta navode, onda to treba biti pravdanja radi, već ugledanja radi.
vracarac92 vracarac92 07:07 26.08.2008

Re: sad

Žao mi je što se tvojoj ženi desilo to što se desilo, ali ne vidim kako u navođenju gorih primera iz sveta može bilo šta konstruktivno da se postigne u rešavanju problema ovde? Ako se primeri iz sveta navode, onda to treba biti pravdanja radi, već ugledanja radi.
Ja sam samo naveo slučaj koji se meni desio i ništa više. Samo primer na koji način razni ljudi koji su iz ko zna kojih pobuda završili medicinski fakultet tretiraju ljude. Ništa drugo. Zaista nema veze da li se to desilo u Srbiji ili negde drugde. Apsolutno nikoga ne pokušavam da opravdam. Samo primer nesavesnosti i neljudskosti. Naravno da bih i ja voleo da vidim spisak uhapšenih lekara u Srbiji. Za sada je veoma kratak ali se nadam da će istražni organi i pravosuđe jednog dana početi da radi svoj posao. Bilo je nekoliko hapšenja zbog mita ali sve se to nekako zataškalo.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:34 26.08.2008

Re: sad

Ja sam samo naveo slučaj koji se meni desio i ništa više.


Pa, nisam tako shvatila, priznajem.
Ja shvatila navođenje slučaja kao primer da lekar iz polu-zapadne zemlje nije imao pojma, dok naše gore list nije uleteo da reši slučaj.
Tj, ja shvatila kao poređenje.
vracarac92 vracarac92 08:51 26.08.2008

Re: sad

Bitno je da smo se na kraju razumeli.
constrictoria92 constrictoria92 16:05 24.08.2008

Krugolina,

ja ti se iskreno divim.
Ovo je strasno!
Da u ovoj zemlji postoji Zakon, sve bi ih trebalo na robiju!!!!!
Ma, robija je dobra:

U RUDNIK SOLI DOZIVOTNO!!!!
vishnja92 vishnja92 17:33 24.08.2008

Re: Krugolina,

constrictoria, da ja tebe pitam nesto - a ko je tebi dozvolio da ovo citas?
a?
jesi vidla upozorenje? opasno po zdravlje!

osim toga, ovi sto samo vire, cute i daju preporuke - da se odmah pojave na licu mesta
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:35 24.08.2008

Re: Krugolina,

Da u ovoj zemlji postoji Zakon, sve bi ih trebalo na robiju!!!!!


Meni moja drugarica iz Amerike, nakon što je celu priču čula, kaže: "Da ti se ovo desilo u Americi, sad bi bila milioner."
A onda me pogleda, pa doda: "Znaš šta, u stvari. To tebi u Americi ne bi ni moglo da se desi."
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:40 25.08.2008

Re: Krugolina,

ovi sto samo vire, cute i daju preporuke - da se odmah pojave na licu mesta


Visnja, pusti ljude...
Ja se ponavljam, ne mogu se i ljudi ponavljati!
Četvrti blog po redu, dokle mogu ljudi da se zgražavaju?
Izzgražavahu se na prvome naglas, sad mogu da nastave i u sebi.)
Unfuckable Unfuckable 18:09 24.08.2008

aevo i mene....

odmah preporuka, sjajno napisano.
ovde ne mogu i neću da branim neljubazno i nadrkano osoblje

Ne znam da li ste primetili, ali osornost i bezobrazluk Osoblja u mnogim Ustanovama obrnuto je proporcionalna mestu na hijerarhijsko - stručnoj lestvici.... to je neki moj zaključak, proveren milijun puta.

vishnja92 vishnja92 18:23 24.08.2008

Re: aevo i mene....

pa da bre
zato ja tvrdim - ako vec trazis vezu u porodilistu - obavezno babicu! nikako doktora!

koji ce ti doktor kad ga ionako nikad nema. a ako ga ima, onda ima i onih koji ga ne vole pa usput ne vole ni tebe u njegovom odsustvu. videla svojim ocima. aha - to je ona doktora tog-i-tog, ne diraj je! pa je metu siroticu na ignore rezim.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:28 24.08.2008

Re: aevo i mene....

ovde ne mogu i neću da branim neljubazno i nadrkano osoblje


Ne moraš.
U sledećem nastavku SS brani... načelnica intenzivne nege.) (Ovo ti je preview)
A ti ćeš imati koju prozboriti, sigurna sam, u sledećem nastavku, kad ću ja ponovo o... bolničkim procedurama.)
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:41 25.08.2008

Re: aevo i mene....

Ne znam da li ste primetili, ali osornost i bezobrazluk Osoblja u mnogim Ustanovama obrnuto je proporcionalna mestu na hijerarhijsko - stručnoj lestvici.... to je neki moj zaključak, proveren milijun puta.


Imamo li kakvih hipoteza zašto je to tako?
(Kao što rekoh već, moj mozak radi na "zašto?"
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:43 25.08.2008

Re: aevo i mene....

ako vec trazis vezu u porodilistu - obavezno babicu! nikako doktora!


Reče to isto i maksa, ili NNN, ne mogu sad tačno da se setim...
A ja rekoh još tada, a sad ću da se ponovim:

Jadni mi svi zajedno kada, umesto da se radujemo detetu, opremamo mu sobu, kupujemo benkice i pelene, u stvari dane pred porođaj provodimo prikupljajući informacije o tome koga treba, a koga ne treba potplatiti...
a.z_dj a.z_dj 16:18 26.08.2008

Re: aevo i mene....

bolničkim procedurama.

: -(( Neljubaznost osoblja ista je na bilo kojem odeljenju,ne samo u porodilistu. Ponizavanje do bola,vec bolesnih.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:39 26.08.2008

Re: aevo i mene....

-(( Neljubaznost osoblja ista je na bilo kojem odeljenju,ne samo u porodilistu. Ponizavanje do bola,vec bolesnih


Ne sporim. Užasne su priče iz svakog kutka svake zdravstvene ustanove.
Ali, red mora da počne da se zavodi negde.
Ako smo nacija koja odumire, ako postoji problem bele kuge, ako su deca svetinja... onda, valjda, početi od porodilišta.
Pa posle da se ide dalje, redom... pedijatrija... ginekologija... itd.
a.z_dj a.z_dj 17:11 26.08.2008

Re: aevo i mene....

Krugolina Borup
-(( Neljubaznost osoblja ista je na bilo kojem odeljenju,ne samo u porodilistu. Ponizavanje do bola,vec bolesnih


Ne sporim. Užasne su priče iz svakog kutka svake zdravstvene ustanove.
Ali, red mora da počne da se zavodi negde.
Ako smo nacija koja odumire, ako postoji problem bele kuge, ako su deca svetinja... onda, valjda, početi od porodilišta.
Pa posle da se ide dalje, redom... pedijatrija... ginekologija... itd.

Нисам хтео твоју патњу да ублажим. Хтео сам рећи да и тешко болесни, који у болници проведу више од једне ноћи, буду тешко понижавани. Болесном човеку достојанство је повређено самом болешћу,а још га и особље додатно повређује. То сам само имао намеру рећи.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:33 26.08.2008

Re: aevo i mene....

Нисам хтео твоју патњу да ублажим. Хтео сам рећи да и тешко болесни, који у болници проведу више од једне ноћи, буду тешко понижавани. Болесном човеку достојанство је повређено самом болешћу,а још га и особље додатно повређује. То сам само имао намеру рећи.


Ma, shvatila sam. I slažem se od reči do reči. I uopšte nisam komentar doživela kao pokušaj umanjenja moje patnje. Strašno je stanje u zdravstvu svuda. Od te prevelike strašnoće, niko se ne usuđuje da uopšte počne išta da menja, jer deluje kao da je prestrašno za menjanje. Ja samo kažem: ako biramo od čega ćemo da počnemo... neka to budu porodilišta...
a.z_dj a.z_dj 17:43 26.08.2008

Re: aevo i mene....

.. neka to budu porodilišta..

Слажем се. Нека буде. Али,ко ће почети? Ко у осињак дирнути?
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:48 26.08.2008

Re: aevo i mene....

Слажем се. Нека буде. Али,ко ће почети? Ко у осињак дирнути?


Za početak, treba LAJATI.
Što više i što glasnije.
a.z_dj a.z_dj 17:53 26.08.2008

Re: aevo i mene....

Za početak, treba LAJATI.

Ах,кад би само знала како их лајање не дотиче.
Пословица каже,пас који лаје не уједа, а њих треба ујести.
Unfuckable Unfuckable 18:34 24.08.2008

znaš kako

oni time pokazuju kakav im je odnos prema poslu, što je najgore.....pogrešno fokusirajući svoj bes zbog uslova u kojima rade, plata i ostalog.
Međutim - to ne može biti opravdanje za ovakav odnos prema pacijentu, podseća me sve to, pomalo na ono trulo opravdanje za nastavno osoblje da se ne mešaju mnogo u svoj posao zbog - malih plata (ma nemoj !!!)
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:39 24.08.2008

Re: znaš kako

oni time pokazuju kakav im je odnos prema poslu, što je najgore.....pogrešno fokusirajući svoj bes zbog uslova u kojima rade, plata i ostalog.


Ja kontam njihov bes.
Ali ne kontam da nema nikog da me od tog nepravedno usmerenog besa zaštiti, a njih postroji. I artikuliše im bes gde treba. A mene zaštiti.

Nisu oni krivi.
Može im se.
Krivi su oni koji im decenijama dopuštaju da se tako ponašaju.

A ženu koja je neopisivo ranjiva pre, za vreme i posle porođaja - jednostavno nema ko da zaštiti.
Anjale Anjale 21:08 24.08.2008

...

Ne znam šta da napišem, a da se ne ponovi.
Kada sam počela da radim (još se nisam udala) pričala mi koleginica istu priču kao tvoju. Ja zgranuta, u sebi mislim, ma ti to izmišljaš, dete ti ima 16 godina, zaboravila si, verovatno nije bilo tako
PAr godina kasnije, meni se desilo sve isto. Da ne ogadim publiku krvavom posteljinom, pocepanim spavaćicama, polomljenim prozorima...Isto, kao pre 20 godina. Isto kao kod tebe.
Ista priča, priča se godinama!!!!

Krugolina Borup Krugolina Borup 08:45 25.08.2008

Re: ...

Ne znam šta da napišem, a da se ne ponovi.


Draga moja, ne moraš ništa ni reći ni napisati.
Meni je dovoljno da ćutiš sa mnom.
A znam da si tu, i kad se ne javiš.

Isto, kao pre 20 godina. Isto kao kod tebe.
Ista priča, priča se godinama!!!!


Ista priča i kod Mariopan, pre 30 i više godina...
margos margos 23:33 24.08.2008

Žestoko precizno napisano

Nemam to iskustvo ali sama ideja iživljavanja nad porodiljama je dovoljno monstruozna i to što se ništa ne menja decenijama - da bi se morala nekakva akcija pokrenuti.
Anjale Anjale 07:45 25.08.2008

Re: Žestoko precizno napisano

Magi, svi bi voleli da se nešto promeni. Pitanje je koliko je to moguće.
Vrana vrani oči ne vadi. Sestrice i lekari UVEK drže stranu jedni dugima.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:49 25.08.2008

Re: Žestoko precizno napisano

da bi se morala nekakva akcija pokrenuti


Jedino što Krugolina želi, još od dana kada je iz bolnice izašla, jeste da se neka akcija pokrene.
Krugolina je sebi tada dala reč da će kad-tad pokušati nešto da uradi.
Zato Krugolina i laje, kad god i gde god može. A to što se ispostavilo da lajanje negde i leči unutrašnje rane... to je samo "kolateralna dobrobit".

Krugolina Borup Krugolina Borup 08:52 25.08.2008

Re: Žestoko precizno napisano

Magi, svi bi voleli da se nešto promeni. Pitanje je koliko je to moguće.
Vrana vrani oči ne vadi. Sestrice i lekari UVEK drže stranu jedni dugima.


Nivo do koga oni RAZRAĐENO i PLANSKI štite jedni druge, po mom skromnom mišljenju, može lagodno da se podvede pod ORGANIZOVANI KRIMINAL.

Zašto mi mesecima, ako ne i godinama već sad, specijalne emisije istraživačkog novinarstva gledamo o FUDBALSKOJ MAFIJI, STEČAJNOJ MAFIJI, INDEKS MAFIJI, i kojekakvim drugim mafijama... a da pri tome niko nigde ne pominje MEDICINSKU MAFIJU... to Krugolini jednostavno ne ide u glavu. Ne ide, pa Bog!

Luda glava!
constrictoria92 constrictoria92 08:56 25.08.2008

Re: Žestoko precizno napisano


Mozda ne bi bilo lose da se napravi neko udruzenje ili NVO. Napravimo mini anketu medju porodiljama i trudnicama prvo, naparavimo program, izradimo projekat i krenemo da obilazimo ambasade i druge organizacije za pomoc (postporodjajni stres izazvan ophodjenjem medicinskog osoblja prema trudnici/porodilji) i medije (da se javno progovori o tome vec jednom).
Ja sam se vec uclanila u tvoje udruzenje/NVO. :)))))

p.s.
Imam iskustva sto se programa i projekata tice, pa ako si ZA, imas moju svesrdnu pomoc & podrsku...
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:23 25.08.2008

Re: Žestoko precizno napisano

Draga moja constrictoria,

AJDE!
Daria Starorimska Daria Starorimska 00:56 03.10.2008

Re: Žestoko precizno napisano

Podržavam inicijativu! Računajte na mene!
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:41 03.10.2008

Re: Žestoko precizno napisano

Daria Starorimska
Podržavam inicijativu! Računajte na mene!


Uuuuu, Daria... pa Constrictoria i ja već odavno radimo na tome.)
Biće uskoro i vidljivih rezultata.
Hvala na podršci!!
jeremija92 jeremija92 11:06 25.08.2008

Peto dete

Čini se da je samo Doris Lesing uspela da uplaši buduće majke više od tebe.:))
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:41 25.08.2008

Re: Peto dete

jeremija92
Čini se da je samo Doris Lesing uspela da uplaši buduće majke više od tebe.:))


I treba da se plaše.
Imaju čega i da se plaše.
"Strah je majka mudrosti".

I, da se ponovim:
Hrabrost nije odsustvo straha. Hrabrost znači osećati strah, a ipak to učiniti. "Feel the fear, and do it anyway."

Znam pouzdano.
Been there, done that.

Krugolina Borup Krugolina Borup 11:43 25.08.2008

Re: Peto dete

"Strah je majka mudrosti".


Seljanka, citiram sama sebe.
Constrictoria - ovo treba da nam bude negde u logou ili motou ili slično, nekako mi se čini...
Imamo i narodnu mudrost i majčinstvo na jednom mestu.)
medjutim92 medjutim92 12:45 25.08.2008

Ja cu morati da pozurim..

.. sa decom.. Moja deca se nece radjati ni na Zvezdari, ni u Frontu, ni u jednom hotmenom poznatom porodilistu. Zasto? Zato sto mi je majka medicinska sestra, i to iskusna, zaduzila je preko pola Paracina i niko nece moci da joj zabrani da dezura pored porodilje, a taman posla da prave ovakve probleme.. Moracu samo da pozurim dok ne uhvati godine za penziju, (a nije daleko, rano je pocela da radi), jer ljudi brzo zaboravljaju.. svadba zakazana, a za ovo ostalo.. valjda cu se snaci nekako..

No, sve ovo sto pricas mi nije nimalo nepoznato, mada ne toliko iz porodilista.. majku su pre 12-13 godina bukvalno vracali sa operacionog stola iz Beograda jer nismo podmazali gde treba.. u "najboljoj bolnici u zemlji" (bar po izbornoj kampanji vecitog ministra, gde da bruka svoje zemljake) je skoro lezala iz nekog sasvim drugog razloga, i nije imala tople vode u kupatilu, nije imala sijalicu u kupatilu pa da joj bar ta 'ladna voda necemu sluzi, a kamoli nesto cime bi se zatvorila vrata za vreme kupanja, ni kvaka, ni reza, nista..

O stanju beogradske Infektivne klinike tek nemam reci, ali o tome cu da pricam natenane kad uskoro budem isao na redovno evociranje uspomena na pokvaren zubarski sterilizator u osnovnoj skoli..
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:08 25.08.2008

Re: Ja cu morati da pozurim..

O stanju beogradske Infektivne klinike tek nemam reci, ali o tome cu da pricam natenane kad uskoro budem isao na redovno evociranje uspomena na pokvaren zubarski sterilizator u osnovnoj skoli..


S nestrpljenjem očekujem i jednu i drugu priču...
margos margos 12:53 25.08.2008

.....

Premišljam se stalno da li da komentarišem i kako...
Nemam iskustvo sa porodiljstvom, a kako čitam - stanje je užasno, i tako decenijama. Nikad nisam bila na odeljenju, u boksovima... ne znam kako to izgleda - sem iz priča.

S druge strane, mama je radila skoro ceo svoj radni vek u jednoj bolnici (u računovodstvu), tu sam se rodila, tu sam lečena i tu sam i ja dve godine radila - te sam prema toj ustanovi uvek subjektivna.

Stucajem okolnosti - kada sam hitno bila primljena u bolnicu i operisana, bez ikakvih veza i da iko zna ko sam i čija sam, tim koji je obavio operaciju je bio izvanredan (da sam ih birala ne bih uspela da izaberem tako dobar i stručan tim), tretman je bio odličan - glavna sestra je bila stvarno glavna i za primer, na intenzivnoj je sve ferceralo... pa sve do servirki. Na stranu bolovi - fizički i emotivni.

A kada sam, sa sve vezom, imala eksplorativnu kiretažu - to je bio horor.

Drugi primer je poznanica - akušer (iz druge ustanove) koju sam nedavno srela i reče mi da je uzela odmor jer ne može da podnese situaciju na poslu. Reče ''Ajd što smo mi postali kao mehaničari pa samo vadimo organe, nego što žene dolaze i samo viču 'Doktorka vadite!' To nije medicina koju sam ja učila... Moram na odmor, da se saberem...''

Neko davno reče a što se rađamo u bolnicama - pa nismo bolesni!?
Tretman prema rađanju, porodiljama i bebama bi trebalo da bude poseban - to htedoh reći.
O hormonalnom i emocionalnom statusu porodilja bi trebalo voditi računa itekako. Ja verujem da okolnosti koje prate naše rađanje nisu zanemarljivi i za kasniji psihoemotivni razvoj. Možda sam čitala pogrešne knjige, ali eto....
Skrpih nekako moja raštrkana razmišljanja na ovu temu.


Krugolina Borup Krugolina Borup 18:11 25.08.2008

Re: .....

Ja verujem da okolnosti koje prate naše rađanje nisu zanemarljivi i za kasniji psihoemotivni razvoj. Možda sam čitala pogrešne knjige, ali eto....


Nisi čitala pogrešne, već prave knjige.
Samo što... e, margos, margos... znaš kad će psihologiju da utuve ovim našim sestrama Slobodankama i SPMDovkama... nikad, margos, nikad. Tu sam stvarno pesimista.
margos margos 21:07 25.08.2008

Re: .....

Jbg.... ja mislim da smo generalno otupeli i da se samo češemo kad nas svrbi. Situacije u kojima se neko zaista upita i kada nije lično pogođen su sve ređe.

Skoro sam bila stavljena u neku nezavidnu situaciju da nešto arbitriram između dve dame - od kojih je jedna u drugom stanju. Ja sam samo ponavljala da je njeno fiziološko stanje takvo, da sve drugo nije bitno... al ni to, iako su prijateljice, ova druga nije htela da čuje i uvaži. Šta očekivati od drugih?

Ovde se radi o profesionalnom odnosu, pa je stvar jednako tužna i važna.
Imam prijateljicu u Novom Sadu, posle srednje medicinske - za babicu, završila je psihologiju i ima pregršt ideja baš za porodilje. Imamo i neku korisnu literaturu, ali kako sa svim tim ući u rigidan sistem koji je postavljen ko zna kada??? To je pitanje.

Ako se neka akcija povede, povezaću vas.
bane_lala_iz_banata bane_lala_iz_banata 13:22 26.08.2008

so f***** true!!

sestra mi se nedavo poradjala pa mogu samo reci indigo/copy/paste situacija...
nista vishe...dpduse ne znam kolio su calovali.ali mislim da je biloooo zu viel!
ma i treba da izumremo kada smo stoka najgora!
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:47 26.08.2008

Re: so f***** true!!

indigo/copy/paste situacija...


Tako mnogo ih je, tako mnogo... žalosno da žalosnije ne može biti.
Hvala ti na poseti, Bane Lalo iz Banata!
Kako me samo nađe?
bane_lala_iz_banata bane_lala_iz_banata 19:13 26.08.2008

re...

Na preporuku Margos...reche da je ovo rezidencija kvalitetnih textova!I ne pogreshi ni malo!btw. nadam se da je sve ok sa BEBCOM i zubom!ma 'bes zub,samo neka je zivo i zdravo!svrni do moga bloga kada uhvatis vremena...frishak sam ovdi,medju ovim cyber ljudima...za divno chudo,remarcable koncentracija sive mase i zanimljivih textova na jednom mestu! :)
yanjing yanjing 10:56 10.09.2008

u soku

mislim lepo gore pise da nije za trudnice i josneradjalice, valjda jer su druge zene vec kroz to prosle
ali ovo je strasno
DA LI JE MOGUCE?????????
da sa zenama postupaju gore nego u Ausvicu, z a p a nj e n a sam

bez ljutnje - krenula sam da citam redom tekstove, ali nakon ovoga cu preskociti preostale u vezi sa belom kugom
do se malcice ne saberem od soka
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:14 10.09.2008

Re: u soku

mislim lepo gore pise da nije za trudnice i josneradjalice, valjda jer su druge zene vec kroz to prosle
ali ovo je strasno
DA LI JE MOGUCE?????????


Žao mi je što si se isprepadala, ali bolje da znaš nego da ne znaš pa da se iznenadiš.
Bar je sa mnom slučaj takav, da takve stvari unapred volim da znam.

A da li je moguce?
Moguce je.

Možeš slobodno da pročitaš epizode Amniocenteza i Epidural - više su humorističnog nego strašnog sadržaja. Strašan je ovaj nastavak sad i strašan je sledeći, koji ću tek da napišem. I ono o dojenju nemoj slučajno da čitaš!
ladytron ladytron 15:52 28.09.2008

Zašto Srbi treba da izumru od bele kuge

ili zasto srbi treba da izumru uopste? i ne samo srbi. pogresno je misliti da je negde tamo na zapadu mnogo drugacije.
ja sam se poradjala u "zapadnijoj" zemlji od srbije, i nemam nista bolje iskustvo ni lepse reci za osoblje i ceo zdravstveni sistem u istoj.

ono sto me najvise zabrinjava jeste koliko smo ustvari poslusni, uplaseni, i na pamet nam ne pada da nesto pokusamo da promenimo, u neprekidnom strahu od sestara, salterskih sluzbenika i slicnih... sto slicni to koriste na najgrozniji moguc nacin.
scena sa muzenjem za 10 eura podseca na felacio kroz otvoren prozor kamiona kod usputne kafane vise nego na najlepse prve dane majcinstva, ne mozes prosto a da se ne zapitas da li ta zena ima decu, majku, sestru...

strasno je sto tek kad neko ovako glasno progovori o svemu cujes stidljive glasove : "i ja isto tako" " i mojoj komsinici se desilo nesto slicno", "moja kuma je dozivela isto to" i ne znam uopste zasto se ljudi (pogotovo zene, kao jos uvek ocigledna podgrupa, tj manjina ljudi) ne udruzimo i ne podignemo glas strasno glasan i nezaobilazljiv i ne objasnimo sta sve ne funkcionise i sta treba da se uradi??
trebalo bi da je to moguce sada kad su i u srbiji proradila razna udruzenja za zastitu potrosaca, pa zakonom, ako ne osecanjima duznosti morala i sl??

agencija za pronalazenje nepravilnosti u radu medicinskih sestara u porodilistima?


Krugolina Borup Krugolina Borup 09:52 29.09.2008

Re: Zašto Srbi treba da izumru od bele kuge

strasno je sto tek kad neko ovako glasno progovori o svemu cujes stidljive glasove : "i ja isto tako" " i mojoj komsinici se desilo nesto slicno", "moja kuma je dozivela isto to" i ne znam uopste zasto se ljudi (pogotovo zene, kao jos uvek ocigledna podgrupa, tj manjina ljudi) ne udruzimo i ne podignemo glas strasno glasan i nezaobilazljiv i ne objasnimo sta sve ne funkcionise i sta treba da se uradi??
trebalo bi da je to moguce sada kad su i u srbiji proradila razna udruzenja za zastitu potrosaca, pa zakonom, ako ne osecanjima duznosti morala i sl??

agencija za pronalazenje nepravilnosti u radu medicinskih sestara u porodilistima?


Ladytron, moje razmišljanje otprilike glasi: prvo treba o tome GLASNO pričati (za razliko od onih internih šaputanja koja i sama pominješ), i to ne više među ženama koje u parku čuvaju svoju decu, već u javnosti. Privući na to pažnju nadležnih, pa onda oni da osnuju tu agenciju koju pominješ.

Hvala ti na poseti i razmeni mišljenja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana