Prasinozno mirpovanje

Mirpa_tebra RSS / 12.08.2008. u 12:37

 

Vec drugi dan smo u Murgabu (Murghab) jer smo se temeljno iscrpeli i bio nam je potreban predah. Danas smo nesto bolji sa vremenom i strujom, pa evo vise detalja - da krenemo od ulaska u Tadzikistan…

 

Pocetak predalanja na Prevoj Kizil-art, odnosno do granice Kirgistana i Tadzikistan bio je prijatan: sirok i ne preterano prometan asphalt. No brzo ga je zamenio makadam pocelo je probijanje kroz oblake prasine. Ovaj stari put sa koga je asfalt ukraden prstima vremena (ko voli komplikovanija objasnjenja, moze da zamisli da su ga Rusi odneli sa sobom kad su otisli iz ovih krajeva). Novi gazda vec zamenjuje starog: Kinezi vredno obnavljaju i prosiruju kolovoz koji se, gle cuda, u mestascu Sari-Tash scucurenom odmah ispod mocnog pika Lenjina, odvaja od pravca ka Tadzikistanu i skrece na istok, ka Kashgaru na krajnjem zapadu Kine.

 

Bilo kako bilo, na ovom potezu drevnog Puta svile nije bilo nimalo svileno. Da smo ovuda prosli par meseci ranije, pod tockovima bismo imali stari, dremljivi makadam koji ne haje mnogo za golicanje; da smo ovuda prosli par meseci kasnije, kotrljali bismo se po novom asfaltu. Ovako, drndali smo se po sirokom sloju novog, ambicioznog i dokazivanja zeljnog sodera iz koga su kamioni, dzipovi i ostala vozila istiskivali tone prasine. Osh je na 1000m nadmorske visine pa je uspon na Kizil-art trebalo da bude vazan, zavrsni korak nase aklimatizacije. To smo sada obavili penjuci se tri dana i udisuci prasinu umesto vazduha. Negde u tim meditativnim oblacima, vodjeni dubokim subjektivnim osecajem, prevoj smo sa “Kyzyl-art”prekrstili u “Kyrgyz-ass”.

 

 

Ipak o Sari Tasha je saobracaj utihnuo i poslednjih 40km smo presli tet-a-tet sa, hvala bogu, starinski losim putem koji se peo kroz zuckaste maslacke jurti, ostavljao za sobom i poslednje skromno zelenilo, i na kraju nas izveo u tmurno, pretece nebo, izgazeno oblacima i kopitima ogromnog kamenog pamirskog divojarca koji je stajao na prevoju, na svom pijedestalu, okrenut ka Tadzikistanu i na vecitoj strazi.

 

Jone



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gordanac gordanac 12:46 12.08.2008

i opet...

...bravo za "pedaliranje" kroz jezik :))
u čitanje nema prašine - samo svežina
Negde u tim meditativnim oblacima, vodjeni dubokim subjektivnim osecajem, prevoj smo sa “Kyzyl-art”prekrstili u “Kyrgyz-ass”.

:))
..i na kraju nas izveo u tmurno, pretece nebo, izgazeno oblacima i kopitima ogromnog kamenog pamirskog divojarca koji je stajao na prevoju, na svom pijedestalu, okrenut ka Tadzikistanu i na vecitoj strazi.

lepo
i onima koji su videli slike i onima koji su ga videli u tom neverovatnom pejzažu...
AlexDunja AlexDunja 12:52 12.08.2008

:)

odmorite se, zasluzili ste.
a mi, uzivamo u tekstovima i fotkama,
samo tako .
keep up the good work.
yanjing yanjing 13:08 12.08.2008

Ja

jos od juce razmisljam kako je savrseno to sto radite;-)
Najvise me fascinira fizicka pripremljenost -- treba pedalirati po tim usponima, ali kapiram da vredi svake kapi znoja. Eto, nadam se da ce vas sluziti vreme i struja pa sto pre da gledamo nove fotke.
jinks jinks 13:17 12.08.2008

Bila

je jedna motociklisticka ekspedicija transsibirskom magistralom, koja datira jos iz vremena gulaga, i koju su ustvari dogradjivali i prosirivali sami oni koji su njom dolazili u Sabir. Inace, put je danas u stanju slicnom onom koji ste opisali u blogu - izgleda kao da je neko u zurbi odatle otisao i odneo sav asfalt zajedno sa sobom.

U jednoj od epizoda putovali su novom trasom puta, koja izgleda identicno ovako

Ovako, drndali smo se po sirokom sloju novog, ambicioznog i dokazivanja zeljnog sodera iz koga su kamioni, dzipovi i ostala vozila istiskivali tone prasine.

Na kraju, ispostavilo se da svi koji tuda prolaze ustvari imaju jedan zajednicki problem ... na njemu je zbog prasine nemoguce preticati.

To svi znaju, i stotinama kilometara uopste i ne pokusavaju da preticu jedni druge. Kojim se redosledom ukljuce na transsibirsku magistralu, istim redosledom sa nje i izlaze.
mariopan mariopan 14:09 12.08.2008

Re: Bila

Stvarno fantasticno putovanje, neverovatan napor ali i avantura, bravo )))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana