Legenda o Zrnu Brajičiću

braindead RSS / 07.08.2008. u 01:39

(uz trunku autorske obrade, tek da malo pokvarim)

1176661339_fairy.jpg

Izdiza' (1) je Zrno Brajičić svake godine. Izdiga' je i one godine kad su vukovi zaklali sve ovce Tomaša Milova, a Krstinja Mašanova rodila dva sina ka' dvije zlatne jabuke (zastaje, otpija gutljaj rakije).

...Na svetoga Tomu (2), kad je trebalo da krene put sela, zavija ga silan snijeg. Stari su kazivali da takav snijeg nije padao za njihova života. Babe su proricale svakakve nesreće, plašile đecu, ali i ta zima prođe ka' i svaka druga. A Zrna nije prvi put zavijalo na planinu. Dade ovcama sijena što je bio spremio, zapali oganj u kolibu i leže kraj vatre da spava.

Probudi ga nekakva treska. Oganj se bio razgorio, a oko kolibe se podiže silan vjetar. Nije znao koliko je spavao, ali još se nije bilo razdanilo. Odjednom, mećava otvori vrata kolibe, a na njih uđe vila Raviojla. Prava, bijela i lijepa.

''Pođi sa mnom Zrno Brajičiću'', reče i pruži mu ruku. Zrno stade skamenjen. ''Pođi sa mnom Zrno Brajičiću'' vila ponovi, a on krenu prema njoj k'o omađijan. Uto se začu neki glas iz mraka ''Ne slušaj je Zrno, ona krije nož iza krila, hoće da te zakolje, no ti uzmi oganj iz vatre i sagori joj krila''

Zrno se trže, dohvati granu iz vatre i udari vilu po krilima. Varnice padoše po utrtoj zemlji. Raviojla se nasmija ''Udri junače, udri''. Zrno zamahnu da opet udari, a glas se opet začu ''Pazi se Brajičiću, ako je udariš po krilima tri puta, sagorećeš ih, ali ako udariš i četvrti put, izrašće joj nova''. Zrno je udari tri puta i uz vrisak vila istrča iz kolibe i ispe se na brdo iznad katuna. Tu stade da jadikuje i zove druge vile da joj pomognu. (grize usnu, vadi iz džepa kutiju lošeg duvana i pripaljuje) ''Uspi mi još jednu rakiju Mira, usta mi se osušiše!'' (baba pritrča da uspe rakiju, on otpija još gutljaj) ...Stade Raviojla da jadikuje i zato ti se to brdo zove Jadovič. I diđoše vile. Dođe Roza sa Rozinog vrha i Bora sa Borovnika i stadoše kolo da igraju život Raviojli da spasu. Igrale su kolo čitavu noć, ali je ne mogaše spasiti jer, ti sigurno znaš, vili bez krila nema života.

Sledeće jutro se mećava smiri, Zrno uprti sijeno i povede ovce ka selu. Isprva je od straha žurio i to kuda je prolazio se sad zove Potrk, a tamo đe je prvi put odmorio i nahranio ovce se zovu Zrnove torine.

''A onda, đedo, šta je onda bilo?''

E, a onda...

 

(1) Izdizati - (slobodan prevod) Ići sa stokom u planinu (katun) zbog ispaše. Obično se polazi početkom ljeta, a povratak je sredinom jeseni

(2) Sveti Toma - Tomindan je hrišćanski praznik koji se slavi 6. oktobra po julijanskom kalendaru, odnosno 19. oktobra po gregorijanskom kalendaru

 

Zaključak, I guess

1.Ova mi priča bila jako zanimljiva (momenat kad krila krije nož da bi nekog zaklala umjesto da holivudski ispunjava želje mi fantastičan)

2. Toponimi, siguran sam, jako često kriju veoma zanimljive priče (zašto se nešto zove Skočiđevojka ili Minin Bogaz ili Prekornica? Osjećam vile, zmajeve, nindže, nesrećnu ljubav, careviće i Chucka Norrisa u svemu tome) :)

 

Poenta, I guess

Pišite neke vaše skaske

 

Preporuka (potpuno nevezano): Strip - Dylan Dog, slikar Egon Schiele, film Čudotvorni mač

 

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana