Krštenje u Srbiji

Marko Jevtic RSS / 04.08.2008. u 10:32

Na crnogorsko krštenje u jednom manjem vojvođanskom mestu krećemo oko 14h, izbegavajući autoput, (čak i neke magistralne) kako bi mogli da uživamo u lepotama severne pokrajine i njenih sela... Kako smo prošli i poslednje mesto koje pripada Beogradu (Dunavac), puštamo disk sa tamburašima i doživljaj je potpun!  Drug (moj budući kum), sa kojim idem na krštenje njegovog rođaka, vozi prilično dobro i lagano, jer nigde nismo ni žurili, a pošto će on da pije , dogovor je da ću ja voziti nazad (to je jedan od razloga što me je i poveo).  Stižemo prvo u jedno veće mesto,  u kojem je čin krštenja zato što su svi posvađani sa popom iz svog mesta pa ne žele tamo da krste dete.696_pecenoprase.jpg

Iskreno, nisam bio na svadbi ili krštenju bar 10 godina.. Možda i nešto više. Zbog toga mi je bio zanimljivo da sve posmatram kao neki fenomen. Krštenje je već počelo, kad smo mi stigli, tako da se nismo mnogo zadržali u crkvi. Kolona kreće ka svom mestu, gde je organizovan ručak u nekom restoranu. Već smo ogladneli i jedva sam čekao  da uzmemo nešto da jedemo.  Stižemo ispred neke kafane (koja deluje kao da se samo izdaje za ovakva veselja), a prvo što je baš upečatljivo je enterijer. Zid i stubovi su u mešavini nekih pločica, ogledala, i raznih boja, dok su po plafanu neke okrugle sijalice (doduše Phillips) ali sve odaje takav utisak, da čak i kada bih hteo da zamislim neki kič, nisam siguran da bih mogao tako dobro da ga opišem.  Tu je i neki šank, pored koga je bina i okolo su stolovi. Na stolu je postavljeno meze, ali kao da niko nije gladan... Drug se pozdravlja sa rodbinom, a ja pošto ne znam nikoga, samo gledam da li će za našim stolom neko uzeti  nešto da jede, pa da i ja nastavim. Ali neće, tako da sam morao da probijem led sam.

Počela je i muzika, prvo neki zabavnjaci (kratko) da bi onda krenulo "od kuma" . Dete koje su krstili staro je 3-4 godine, a kum koji ga je krstio možda je imao 35, ali je zanimljiv bio jer je u crkvi naočare držao u kosi, a nosio je i odelo. Kum je valjda dostavio spisak pesama i muzika je polako, u stvari i ne tako polako, davala štiming slavlju. Baba od jedno 90tak godina prva je ustala i sa flašom rakije u ruci, krenula je da nazdravlja od stola do stola, a onda je krenula i da plače, da ljubi svoje rođake... Tu se nije zaustavilo, pa je baba celo veče bila atrakcija. Za njom je krenuo i kum, pa i ostali.. Postajalo je znatno življe, a onda je pevača zamenila pevačica. Prava kafanska pevačica. Prišla je stolovima, popela se na stolicu, dok su je kum i ostali čašćavali... Gurali su joj pare prvo u sandale, pa u gaće, pa u top, da bi na kraju trpali po minđušama.. Krenulo je sa našim hiljadarkama a brzo su ih zamenili evri.., 50e, 100e... Za kratko vreme bila je okićenama ogromnom količinom novca, a muzika se zadovoljno smeškala. Na ovakvom krštenju su mogli i da plate da sviraju. Krenulo je za tetku iz Australije, strinu iz Pariza, samo od kuma, ... Bilo je po 2-3 puta zaredom istih pesama, a hit je bila pesma, kasnije sam čuo da je to od Šabana Šaulića, koja ide nešto "kume brate ….. Bog je na nebu, na zemlji kum" . Uz to, svi su bili na kolenima.  Drug mi se baš napio, i bio je jedan od najveselijih, dok sam i ja, kako bi izdržao atmosferu, pio pelinkovac, da bih se ubrzo našao zagrljen sa njegovom rodbinomJ

U jednom trenutku, iako su svi za stolovima imali i prasetinu i jagnjetinu, uneto je celo pečeno prase (nisam gledao da li ima i jabuku), a muzika je prekinuta kako bi mogli da odsviraju Marš na Drinu, dok taj proces traje. Ne znam da li je to neki običaj, ali delovalo je prilično smešno...  Nastavlja se muzika, neke šeherezade i sl.. Deca buše balone, u čemu prednjači novokršteni, koji je baš bio živahan.  U jednom trenutku, kum uz mikrofon od pevača i stavlja ga u tanjir, ne želeći da ga vrati. Muzika se nešto buni, čak i prekidaju sviranje ali se na insistiranje sve nastavlja – postoji i drugi mikrofon. Nedugo zatim, novi neki problem i kuma izbacuju sa krštenja. Ispred kafane pokušava da se vrati, ali mu gazda lokala to ne dozvoljava. Kum nije dugme, ali nije nešto ni neophodan pa se slavlje nastavlja... Igraju svi, i dalje baba sa flašom rakije dominira. Već je deset sati, i mi lagano krećemo..  Pozdravljamo se sa rodbinom, meni je to uvek to bilo negde zanimljivo, možda zato što ja nemam neku veliki rodbinu i zato što nisam u kontaktu sa većinom njih..  Prijatni neki ljudi, iako imaju malo čudan način zabave.

Ulazim u kola, kad ono jedno svetlo ne radi, nema retrovizora (onog u kolima), ..., uvek mi je čudno da vozim tuđa kola. Ipak ima diska sa tamburašima, i dobrog raspoloženja. Pevamo, prolazeći kroz Vojvodinu – "jesen stiže, dunjo moja... ne miriše više cveće. .." . Stajemo da sipamo plin, devojke koje peru šoferku nam se smeju ali zato dobijaju dnevnicu od nas (valjda nas je poneo utisak iz kafane, pa srazmerno tome..). Nigde policije, kod kuće smo oko 00h... Srbija!:)



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 10:58 04.08.2008

Posvadjani sa popom :-)))

...stigla sam dotle i vec mi je smesno sto nas narod zaista svoje popove tako ume da naruzi ako ne valjaju pa se sve crkevene rabote obave u nekom drugom selu ))
Jesam li prva?
Sad idem dalje da citam o nasoj nam Vojvodini...jel ste videli kako je lepa?
Marko Jevtic Marko Jevtic 11:01 04.08.2008

Re: Posvadjani sa popom :-)))

Da, lepa... Volim je ja:)
mariopan mariopan 11:07 04.08.2008

Re: Posvadjani sa popom :-)))

Bas si se lepo proveo, koliko znam to iznosenje celog praseta nije neki obicaj, pre ce biti da je to "scenario" koji je zamislio gazda kafane ili neki organizator
A da nas narod ume da od svega napravi malo cirkusa to je zacin takvih okuplajnja. To sluzi da se kasnije prepricava kako je onaj kum bio bas dobar dok ga nisu izbacili, ili kako je baba svima nudila rakije a najvise sebi...i tako se taj dogadjaj posle dugo prepricava...neke scene samo za to i sluze i namerno se pravi malo cirkusa da bude veselije.
d_sandic d_sandic 11:03 04.08.2008

Prase ti necu oprostiti!

Gde postavi ovu sliku, crni covece? Gde ce ti dusa? Na poslu sam, kuci necu pre 17...
radojicic92 radojicic92 11:05 04.08.2008

Re: Prase ti necu oprostiti!

d_sandic
Gde postavi ovu sliku, crni covece? Gde ce ti dusa? Na poslu sam, kuci necu pre 17...


i ja kazem, daj onu babu s rakijom ako imas
tttomaz tttomaz 14:40 04.08.2008

Re: Prase ti necu oprostiti!

d_sandic
Gde postavi ovu sliku, crni covece? Gde ce ti dusa? Na poslu sam, kuci necu pre 17...



Ako je tebi po ovoj temperatuir do toga sa slike, onda imas zeludac supermena.
d_sandic d_sandic 08:44 05.08.2008

Re: Prase ti necu oprostiti!

tttomaz
Ako je tebi po ovoj temperatuir do toga sa slike, onda imas zeludac supermena.


Zeludac jeste,ali zucka nije...
vracarac92 vracarac92 09:10 05.08.2008

Re: Prase ti necu oprostiti!

Ako je tebi po ovoj temperatuir do toga sa slike, onda imas zeludac supermena.

Meni je uvek do toga iako nemam želudac supermena.
aleksandarz92 aleksandarz92 11:18 04.08.2008

rodjendan

Ja totalno zaboravio. Juče sam napunio 4 "crkvene" godine.
ipsi ipsi 11:23 04.08.2008

Divan tekst

preporuka)

Cijeli dan cu zamisljati baku sa flasom rakije kako ide od gosta do gosta........jedna takva baka je obavezna na svakom veselju)

I, koliko god nekome sve to kicasto izgledalo, poenta svega je...."Prijatni neki ljudi, iako imaju malo čudan način zabave"))
aleksandarz92 aleksandarz92 11:43 04.08.2008

Re: Divan tekst

ipsi
preporuka)

Cijeli dan cu zamisljati baku sa flasom rakije kako ide od gosta do gosta........jedna takva baka je obavezna na svakom veselju)

I, koliko god nekome sve to kicasto izgledalo, poenta svega je...."Prijatni neki ljudi, iako imaju mal
aleksandarz92 aleksandarz92 11:46 04.08.2008

Re: Divan tekst

ipsi
preporuka)

Cijeli dan cu zamisljati baku sa flasom rakije kako ide od gosta do gosta........jedna takva baka je obavezna na svakom veselju)

I, koliko god nekome sve to kicasto izgledalo, poenta svega je...."Prijatni neki ljudi, iako imaju malo čudan način zabave"))


Kakva crna zabava. To je svima veliki napor, a pravi se "da vidi narod". I obično se završi nekim s..njem.
Bio sam na svadbi na kojoj mladoženjin otac (gastarbajter) okiti muziku brdom para, onda neko s mladine strane naruči pesmu "džabe care sve te tvoje pare", pa se ovaj uvredi i.... Posle familije ne govore neko vreme itd.
A mladence niko ništa i ne pita. To slavlje se ionako i ne pravi zbog njih.
ipsi ipsi 11:50 04.08.2008

Re: Divan tekst

Ma svakako da ima i toga, ali poenta nije u tome)

Ako cemo tako da gledamo mozemo u svemu nesto lose da nadjemo...ipak dajem prioritet nekim lijepim obicajima, sitnim carkicama koje su vecinom dobronamjerne, iskrenoj gostoprimljivosti koja se pruzi i nepoznatom gostu kao sto i u ovom tekstu mozete da procitate, pa ako hocete i onome sto neki danas nazivaju "zaostalost")
mariopan mariopan 15:50 04.08.2008

Re: Divan tekst

U pravu si Ipsi.
I ja u ovom tekstu vidim samo lepo, nesto malo neobicno sto se ne vidja svaki dan.
Zaista se sve ovo radi da bi se pricalo i prepricavalo, jer slavlje se zavrsi ali se produzava njegovo trajanje tim pricama posle, ako nije odjeknulo ko da ga nije bilo. Posle je glavna recenica "Kakvo je slavlje bilo, celo selo se skupilo i o njemu su duugo svi pricali" To je poenta.

Moj sin je kumovao svom drugu na vencanju, mi pojma nismo imali kakvi su obicaji jer se kod nas niko ne zamajava tim crkvenim ili narodnim obicajima pa sam morala da se raspitam, da sve ispostujemo, da se neko ne uvredi ako ne uradimo sve kako treba, bice kao da ne postujemo cin vencanja ili familiju sa kojom cemo se okumiti.

Nas su dosli da zovu sa muzikom, cela porodica, otac, majka, sestra, mladozenja, stari svat....itd.Muzika tresti...a tek nas pozivaju.
I sin je morao da se "obrazuje" sta treba da radi kao kum. Pre svega kum drzi cele svatove, kod njega je navise muzika, on treba najvise da popije, zato ima vozaca i nekog da brine o njemu sve vreme. Kako moj sin uopste ne pije, imao je veliki problema sa dedom (ne babom) sa rakijom , koji ga je neprekidno nudio i objasnjavao da je to 30 godian stara viljamovka , ostavljena za unuka kada se ozeni....

Kum uzme mladu posle vencanja u svoja kola, drugim kolima ide mladozenja (ukrao je mladu) i tamo gde se svatovi okupljaju , svi ga mole i otkupljuju mladu, nude mu sve sto pozeli, on se malo neckao i "prodao" mladu za tanjir spageta sa prelivom...sto je kuvar vec znao, sve je to dogovoreno ranije ali se radi zabave sve odglumi.

U samim svatovima njvise novca za muziku mora kum da spremi, posto moji ne slusaju narodnjake, muzici je bilo naredjeno samo veselo da sviraju sta god hoce....i bilo je veselo.

Kada smo polazili kuci svi svatovi prate kuma do kuce, i malda i mladozenja, roditelji, stari svat i muzika.....a kum sve vreme hoda po stolicama koje mu svi nose ispred nejga, da nigde nogom na zemlju ne stane...to je otac mladozenjin naredio...kao iz postovanja prema kumu....smejali smo se zaista.

Inace i mi smo pekli prase i spremali razna posluzenja za sve te ljude, jer po kuma je opet zasebno odlazila muzika i ekipa...kumova torta a obaska poklon...eto to bi bili obicaji koje sam videla da se ovde u Banatu postuju...ali svako selo ima svoje obicaje pa ako sam nesto pogresila moze biti i da nisam.Zar nije lepo sve to?
aleksandarz92 aleksandarz92 18:34 04.08.2008

Re: Divan tekst

ipsi
Ma svakako da ima i toga, ali poenta nije u tome)

Ako cemo tako da gledamo mozemo u svemu nesto lose da nadjemo...ipak dajem prioritet nekim lijepim obicajima, sitnim carkicama koje su vecinom dobronamjerne, iskrenoj gostoprimljivosti koja se pruzi i nepoznatom gostu kao sto i u ovom tekstu mozete da procitate, pa ako hocete i onome sto neki danas nazivaju "zaostalost")


Ustvari, u pravu ste i ti i Mariopan, nego sam ja iz kraja gde svako deseto slavlje ne izgleda kao gore opisano, pa sam možda zbog toga i shvatio tekst pogrešno.

A što se baba tiče: moja je nekoliko meseci štedela ( niko nije znao) po malo od penzije, da ima za muziku za bratov ispraćaj u vojsku. Trebalo je videti scenu kad baba deli razne milione, milijarde i ostalo iz 93-će.
ipsi ipsi 19:12 04.08.2008

Re: Divan tekst

To je to Mariopan, ne bih ja tu vise nista ni dodao ni oduzeo...ljepota obicaja i raznolikosti)
ipsi ipsi 19:14 04.08.2008

Re: Divan tekst

Dobro ti je brat prosao, moja je djelila novce iz kraljevine pa ti vidi;-))))
Brooklyn Brooklyn 22:49 04.08.2008

Re: Divan tekst

Trebalo je videti scenu kad baba deli razne milione, milijarde i ostalo iz 93-će.

i ispraca brata u rat; muzika i slavlje. stvarno ne razumem srpski mentalitet.
ipsi ipsi 22:55 04.08.2008

Re: Divan tekst

Ipak ga je ispracala samo na odsluzenje vojnog roka, citajte pazljivije.
Brooklyn Brooklyn 09:19 05.08.2008

Re: Divan tekst

ipsi
Ipak ga je ispracala samo na odsluzenje vojnog roka, citajte pazljivije.

jeste, a mi smo 93. ziveli na xandaru u galaksiji XML23£ pa ne znamo da je 93. u srbiji od vojske do ratista bio 1 korak.
Covek u belom Covek u belom 11:56 05.08.2008

Re: Divan tekst

Brooklyn
jeste, a mi smo 93. ziveli na xandaru u galaksiji XML23£ pa ne znamo da je 93. u srbiji od vojske do ratista bio 1 korak.
Jeste, jeste, bilo na CNN-u, bilo bi cudno da ne znas.
radojicic92 radojicic92 02:19 06.08.2008

Re: Divan tekst

i ispraca brata u rat; muzika i slavlje. stvarno ne razumem srpski mentalitet.


za razliku od bruklinskog valjda? Tu je sve jasno
Brooklyn Brooklyn 18:06 04.08.2008

*

jesi sreo heroja minju?
Covek u belom Covek u belom 11:50 05.08.2008

Re: *

Brooklyn
jesi sreo heroja minju?
Nije, al je zato sreo njegovog drugara u indukovanoj komi....kako igra po stolovima.
avemarija avemarija 14:06 05.08.2008

Minjoni

Pevaljka za evre ,deda za pevaljku ,baba za flasu , krsteno odojce za balone , kum pod maliganima za mikrofone , rodbina za cerecenje prasetine , muzika za zvuke Vojvodine , Miladin za odlikovanje , indukovani u komi za igranje ...po stolovima... I to je Srbija za radovanje : pod sljivama , njivama , Minjama ....
Kardinale Kardinale 13:10 05.08.2008

Srbija....

Ta ista baba, sa flasom rakije, kada je bila mala,
gadjala je popove na ulici kamenjem,.
Sada se raduje krstejnu unuka, koje vise lici
na cigansku svadbu, nego na neku duhovnu proslavu....
Dete postaje pravoslavni hriscanin i ne znajuci sta to znaci.
Naucice i tu bajku na veronauci od prvog razreda.
Mozda mu bajka bude dovoljno ubedljiva
pa kada poraste mozda kupi crkvi nove prozore,
ili, ako se obogati, podigne jos jednu crkvu u svom rodnom selu.
Svoje zivotne greske prepisivace bogu, a uspehe sebi.
Kum ce se sakriti na nedelju ili dve, dok ne prestanu svi
da pricaju o tome, posle cega ce se vratiti u javnost svog Dogville-a.
Muka mi je ljudi.

P.S. Devedesetih su svi ispracani u rat trubacima.
Ponos i dika Srba je rat, iako su od tih devedesetih
izgubili tri rata, od daleko slabijih protivnika.

aleksandarz92 aleksandarz92 19:13 05.08.2008

Re: Srbija....

Od 92.-ge nije bilo srpske vojske po ratovima. Bilo je dobrovoljaca, paravojnih i ostalih, ali vojnici koji su bili na redovnom odsluženju nisu išli nigde van granica SRJ. Bar ne koliko ja znam.
Brooklyn Brooklyn 19:30 05.08.2008

Re: Srbija....

aleksandarz92
Od 92.-ge nije bilo srpske vojske po ratovima. Bilo je dobrovoljaca, paravojnih i ostalih, ali vojnici koji su bili na redovnom odsluženju nisu išli nigde van granica SRJ. Bar ne koliko ja znam.

e, bas si pametan iz 2008, ili kako kazu amerikanci hindside vision is always 20/20. a da li si bio tako siguran 93. da vojnici koji su na redovnom odsluzenju nece ici nigde van granica SRJ?
aleksandarz92 aleksandarz92 23:23 05.08.2008

Re: Srbija....

Ja sam jedan od tih vojnika. Verovao sam da nigde neću ići, ali daleko od toga da sam bio siguran. Komentar se više odnosio na onaj tvoj gornji o jednom koraku od VJ do učešća u ratu. Nekako mislim da je trebalo malo više koraka. E sad neznam da li je to moje tadašnje mišljenje bilo realno ili optimističko, ali bilo je takvo.

PS
Ajde da ne menjamo temu više. Kako smo stigli od krštenja u Srbiji do vojske 93.-će?
Kardinale Kardinale 08:26 06.08.2008

Re: Srbija....

sve je to ista tema.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana