Film| Gost autor| Kultura| Umetnost

Okršaj sa filmskim junacima

Srđan Mitrović RSS / 25.07.2008. u 21:55

Ovaj tekst je napisao moj prezimenjak i filmski kolega Vuk Mitrović. Objavljen je u dnevnom listu DANAS pre nekoliko meseci.

downloadni3.jpg Sada već davne 1992. godine prvi put sam ukrstio mač s Holivudom. Bio je to scenski mač koji sam za potrebe industrije filma zgrabio zahvaljujući svom borilačkom umeću i crnom pojasu u taekwondou, kao stunt double (dubler) u scenama borbe s tada vrlo popularnim Šoom Kosugijem. Film je sniman širom Srbije i Crne Gore, u koprodukciji sa Avala filmom, ako se ne varam. Pored Kosugija, u filmu su glumile i takve veličine kao što su Kristofer Li i Toširo Mifune. Film je imao više imena, a u Evropi je bio prikazan kao Šogun Majeda.

Petnaest godina kasnije, leta 2007, opet sam se našao u borbenom klinču s Holivudom i još jednom ikonom borilačkih filmova - Dejvidom Karadinom. Doslovno smo se 0,,5522522,00.jpgsudarili na ulazu u prodavnicu alkoholnih pića, bez šogunskih mačeva. Dejvid je izlazio iz prodavnice s flašom jack danielsa u rukama, a ja sam u nju ulazio tek da odlučim šta ću za piće. Okrenuo sam se za njim i gotovo da sam smetnuo s uma da je to čovek koga sam mrzeo dobrih dvadesetak godina. Lik koji je ranih 70-ih preuzeo glavnu ulogu u kultnoj seriji Kung fu, mom idolu Brusu Liju, iako tada nije imao pojma o borilačkim veštinama - bolje nije ni zaslužio. Ispratio sam ga pogledom kao iz vestern filmova, čkiljeći na jedno oko. Posmatrajući kako ulazi u svoj crni jaguar JX kabriolet iz 80 i neke, okrenuh se prema prodavcu i rekoh: "I ja ću jedan jack daniels, baš kao i gospodin Karadin". Bilo je već kasno za osvetu.

Tokom četiri meseca rada u holivudskom studiju CBS već sam se navikao na sudaranje s filmskim zvezdama. Po tome sam zaključio da Beograd ne zaostaje za El Ejom - sresti svoje omiljene glumce na ulici sasvim je uobičajena stvar. Velikane niko ne prepada po ulici i to je verovatno jedna od prvih predrasuda koje treba ostaviti za sobom po dolasku u Holivud. Paparaci uglavnom jure problematične, ili one trenutno najpopularnije glumce - ali ko želi da ostane neprimećen samo treba da izabere manje ekskluzivna mesta i sve je u redu. To je kao da se opijate s pevaljkama na beogradskim splavovima, pa vam onda kao kriv neko drugi kad vam izađe slika u žutoj štampi.

CBS-card-front.jpgRad u CBS studiju zaista je zanimljivo iskustvo. Tumaranje improvizovanim ulicama studija budi nostalgiju kod svakog čestitog zaljubljenika u holivudsku produkciju - naročito kad se zatekne u ambijentu iz popularnih serija koje prati godinama, kao što su Treći kamen od Sunca, Vesele sedamdesete, Will & Grace ili nezaboravni Sajnfild. Čitava ulica iz Sajnfilda i popularni dajner ostali su nedirnuti, čak iako je snimanje serije završeno i sada služi isključivo za žurke. Šetajući tako CBS studijem, jedan od producenata me upita da li znam šta predstavlja nekih 25 kvadratnih metara zelenila, s tri drveta, dva žbuna i jednom klupom, koje ugledasmo s naše desne strane. Rekoh da nemam pojma, a on me šokira otkrićem: "Pa to je njujorški Central park. Sve serije u CBS-u ikad snimljene sa scenama Central parka, snimljene su u ovom ovde smešnom ćošku". Svakog sledećeg dana na toj verno kopiranoj klupi najpoznatijeg filmskog parka odsedeo sam po nekoliko minuta, jedući svoju užinu i odajući filmsku poštu svim kultnim scenama Konstance iz Sajnfilda koji džogira po tom zelenom parčetu Njujorka u Holivudu.

golf-car-2.jpgKo kasni u Holivudu bolje da sam da otkaz, pre nego što oseti bes svojih producenata. Jednostavno, svaki izgubljeni minut u Holivudu košta na hiljade dolara i tu nema kompromisa. Ako zakasnite više od jednog puta možete očekivati da vas portir na glavnoj kapiji neće pustiti jer se vaše ime sada nalazi na tzv. shit-list. Ako ste savladali prvu lekciju na vreme i prošli rigoroznu kontrolu na ulazu, možete da mahnete rukom pa da vas neko od filmadžija u prolazu pokupi svojim golf-kolicima koja jurcaju svuda okolo sa dobrih 30 km/h. To je jedino dozvoljeno prevozno sredstvo u studiju, a vozilo radi po principu popularnih autića u luna parku - tu su samo gas i kočnica, s polugom koja prešalta u rikverc po potrebi. Kada već stignete do vašeg stejdža, tu će vas na vratima sačekati asistent režije, vaša desna ruka, kome je radio vezom javljeno da stižete pa je ceo set već na stand-by.

Ne samo da vam je najbliskiji i najvažniji pomoćnik, nego je on ujedno glavna brana od svih sporednih problema. Princip je jednostavan, do vas kao režisera niko ne može da dođe a da to ne odobri asistent režije. Na setu je režiser zaštićena vrsta i niko se ne usuđuje da vas presretne i priupita neku glupost. Svedena komunikacija obuhvata još dve vrlo važne osobe, direktora fotografije i supervizora scenarija. Naročito će se ovaj drugi script-sup pokazati kao pravi zaštitnik od nervnog sloma u neizbežnom trenutku kada se pogubite u mnogobrojnim scenama i kadrovima koje treba da snimite. To je osoba koja ima tajnu moć i apsolutnu kontrolu nad tim šta treba snimiti, kada i kako.

dietrich460x276.jpgPravila se u Holivudu striktno poštuju, pa je tako za jednog Balkanca bilo neverovatno da nije dozvoljeno korišćenje cigareta na stejdžu, čak ni u filmske svrhe. U mom filmu postoji scena pušenja cigareta, međutim u Americi je pušenje u zatvorenim prostorijama strogo zabranjeno. Pošto je dovoljno da se samo jedna osoba na čitavom setu usprotivi upotrebi pravih cigareta, jer joj smetaju, morate pribeći drugim zvaničnim trikovima. Kao jedino rešenje, pokazala se nabavka biljnih cigareta, kojih ima u susednom Holivud šopu. Obaška što smo morali da popunimo desetine papira kako bismo obezbedili dodatni vatrogasni odred - koji je presedeo čitav dan ispred studija, kao preventiva eventualnog požara.

Sledeća stvar koju jedan režiser iz ostatka sveta mora da nauči u Americi jeste da dodirivanje glumaca apsolutno nije dozvoljeno bez prethodne saglasnosti. Procedura je obavezna: morate da pitate vašeg glumca da vam dozvoli da ga dodirnete i eventualno pomerite, ili mu pokažete neke druge radnje koje zahtevate od njega. Pored toga, kada pričate s vašim glumcima u njihovim trejlerima, prema protokolu morate da ostavite vrata otvorena - kad ste na oku ostalih zaposlenih lakše je izaći na kraj s lažnim optužbama za seksualno uznemiravanje.cr15330048.jpg

Snimanje u Holivudu je dobro pripremljeno i uglavnom teče glatko, pa i pored svih muka prilagođavanja rado ću mu se vratiti. Svoj film letos sam završio u predviđenom roku, iako je bilo par zahtevnih i neuobičajenih scena, jer u Holivudu reditelj može da bude potpuno smiren i posvećen svom poslu, a ne rešavanju raznih trivijalnih problema van struke. Najvažnije je da imate prave profesionalce oko sebe, u šta sam se uverio kada mi je glavni dizajner produkcije za film Pirati s Kariba: 2 i 3, oskarovac Rik Hajnriks, pričao kakve je sve peripetije morao da rešava mimo znanja svog reditelja da bi snimanje teklo glatko. Ali o tome nekom drugom prilikom.

Vuk Mitrović

www.gedora.com

Ja se zahvaljujem i Vuku i Danasu.



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tom tom 22:53 25.07.2008

odličan tekst

Pozdrav autoru,
Jedan moj drug je takodje statirao u filmu Šogun Majeda :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:55 25.07.2008

Re: odličan tekst

ja se nadam da će i vuk da se priključi komentarima
Vuk Mitrovic Vuk Mitrovic 23:03 25.07.2008

Re: odličan tekst

da da... bilo nas je bogami dosta.... a onda je Sho izabrao nekih 7-8 sa martial arts backgroundom da ucestvuju u sceni macevanja s njim.... bilo je zabavno....
SilverMoon SilverMoon 22:59 25.07.2008

jedno pitanje

Ali o tome nekom drugom prilikom.

kada će ta prilika? nadam se uskoro.
Vuk Mitrovic Vuk Mitrovic 23:04 25.07.2008

Re: jedno pitanje

evo cim neko bude hteo da objavi tekst :)

mozda bas ovde, videcemo...
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:07 25.07.2008

Dobrodošao Vuče :)

Bilo bi lepo kada bi imao vremena da pišeš ovde, prija :)
poz.
Jelica
Bili Piton Bili Piton 23:10 25.07.2008

Dve stvari...



...bi me vrlo licno dotakle u ovom kontekstu, progon pusaca i nedostatak privatnosti (otvorena vrata u trejlerima).

Ostalo zvuci relativno podnosljivo pa i primamljivo.... Lepo napisano, hvala. :)
Vuk Mitrovic Vuk Mitrovic 20:07 26.07.2008

Re: Dve stvari...

da, kapiram primedbe..... ali.... :)

sto se tice pushenja, mislkim da je to skoro gotova stvar i u celoj evropi, a uskoro i na balkanu... vec sada se u mnogim firmama, cak i u srbiji, ne sme pusiti....

a privatnost... pa imas ti privatnost, ako si sam u trejleru.... a ako si planirao svaleraciju, pa neces valjda u sred snimanja, u studiju i to jos u trejleru.... :)

inace je to standardna procedura na americkim fakultetima.... nema konsultacija sa profesorom, a da su vrata zatvorena.... sto je meni sasvim ok.....
Bili Piton Bili Piton 20:22 26.07.2008

Re: Dve stvari...

Vuk Mitrovic
da, kapiram primedbe..... ali.... :)sto se tice pushenja, mislkim da je to skoro gotova stvar i u celoj evropi, a uskoro i na balkanu... vec sada se u mnogim firmama, cak i u srbiji, ne sme pusiti....a privatnost... pa imas ti privatnost, ako si sam u trejleru.... a ako si planirao svaleraciju, pa neces valjda u sred snimanja, u studiju i to jos u trejleru.... :)inace je to standardna procedura na americkim fakultetima.... nema konsultacija sa profesorom, a da su vrata zatvorena.... sto je meni sasvim ok.....


Za pusenje sam se manje vise pomirio sa sudbinom, samo volim da mi se da hermeticni boks da odem da pocuclam kad bas moram. Tacno je naravno sve sto kazes, zato toliko uzivam (jos uvek) kad dodjem kuci na odmor, svuda jos uvek manje vise moze da se purnja i cigare su dzabe.

Svaleracija tokom snimanja je nekada bila ne samo opste mesto nego i neka vrsta tradicije. "It doesn't count on the set". Eto dokle smo danas dosli....

angie01 angie01 01:09 26.07.2008

Vuche,

dobrodoshao!:)
bobo92 bobo92 04:10 26.07.2008

hmmm

Sledeća stvar koju jedan režiser iz ostatka sveta mora da nauči u Americi jeste da dodirivanje glumaca apsolutno nije dozvoljeno bez prethodne saglasnosti. Procedura je obavezna: morate da pitate vašeg glumca da vam dozvoli da ga dodirnete i eventualno pomerite, ili mu pokažete neke druge radnje koje zahtevate od njega. Pored toga, kada pričate s vašim glumcima u njihovim trejlerima, prema protokolu morate da ostavite vrata otvorena - kad ste na oku ostalih zaposlenih lakše je izaći na kraj s lažnim optužbama za seksualno uznemiravanje.


Nema seksa u Holivudu :)))
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 09:29 26.07.2008

Pravi "inside"-rski opis "Olivuda" :)

Hvala za tekst,
Vuku zaista iskrene čestitke!


If you can see the birds in the lake, you can see the fish in the trees.
:)
margos margos 15:18 26.07.2008

Re: Pravi "inside"-rski opis "Olivuda" :)

....plus tebi hvala za link.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 16:53 26.07.2008

Re: Pravi "inside"-rski opis "Olivuda" :)

Hi Margita, obrati paznju kada drugi put zazvoni telefon i unutrasnju reakciju
lika docaranu promenom boje i intenziteta rasvete. linclend :)
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 17:55 26.07.2008

Re: Pravi "inside"-rski opis "Olivuda" :)

....plus tebi hvala za link.


e, da, evo ti jos jedan, samo pssstt, nikom ni reci ;-)
margos margos 18:33 26.07.2008

Re: Pravi "inside"-rski opis "Olivuda" :)

Odčitala.... hvala ti :)))
Bili Piton Bili Piton 17:28 26.07.2008

Samo da....



...se izvinim svima s cijim problemima oko logovanja sam se nedavno onako bezbrizno sprdao. Danas sam to osetio na sopstvenom njezniku, nece da primi pa nece, i to taman sad kad konacno vise nema "smetnji u logovanju". Alarmirao sam i boga oca da pomogne. Sorry, adiktivne sam prirode.

Carry on up Beverly Hills. :))
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:30 26.07.2008

Re: Samo da....

...se izvinim svima s cijim problemima oko logovanja

ja danas ceo dan imam problema da se ulogujem.
ali evo prođe nekako .
ivana23 ivana23 17:32 26.07.2008

Re: Samo da....

Bili Piton
...se izvinim svima s cijim problemima oko logovanja sam se nedavno onako bezbrizno sprdao. Danas sam to osetio na sopstvenom njezniku, nece da primi pa nece, i to taman sad kad konacno vise nema "smetnji u logovanju". Alarmirao sam i boga oca da pomogne. Sorry, adiktivne sam prirode. Carry on up Beverly Hills. :))

Ni ja do danas nisam imala problema, nikada se i neizlogujem.. a danas da poludis! Tako da te razumem :)))
jack_bauer jack_bauer 17:43 26.07.2008

Re: Samo da....

Samo da.... #Link Replika: 2

...se izvinim svima s cijim problemima oko logovanja sam se nedavno onako bezbrizno sprdao.

a ja sam mecku rodio i nista. morao sam da otvorim novi nalog i sada se dopisujem sa moderacijom ne bi li nekako aktivirao moj stari nalog :))
Bili Piton Bili Piton 17:44 26.07.2008

Re: Samo da....

ivana23

a danas da poludis!


Pazi kad je poceo da me obliva znoj, onaj apstinentski....uzas.
ivana23 ivana23 17:51 26.07.2008

Re: Samo da....

Bili Piton
Pazi kad je poceo da me obliva znoj, onaj apstinentski....uzas.

Zamal...



margos margos 18:19 26.07.2008

Re: Samo da....

Bili Piton

ivana23a danas da poludis! Pazi kad je poceo da me obliva znoj, onaj apstinentski....uzas.

Da se pridružim zavisničkoj skupini:))) I sa mnom se danas sudbina poigrala :)

Primenite meditaciju (može i ono drugo... tihovanje) - nećete se lakše ulogovati, ali ćete lakše podneti apstinencijalnu krizu.
Spiridon Spiridon 18:31 26.07.2008

Re: Samo da....

Srđan Mitrović
...se izvinim svima s cijim problemima oko logovanja

ja danas ceo dan imam problema da se ulogujem.
ali evo prođe nekako .


ma samo da si se ti nama ulogovao (ovo bi zaista moglo da zameni ono "ziv i zdrav"
Bili Piton Bili Piton 18:31 26.07.2008

Re: Samo da....

margos

tihovanje




Tihovanje je definitivno hit leta.... :)))
margos margos 18:40 26.07.2008

Re: Samo da....

ma samo da si se ti nama ulogovao (ovo bi zaista moglo da zameni ono "ziv i zdrav"

Spiro, ali kako da ti kažem.... potpuno si u pravu!!!!
:)))))
Spiridon Spiridon 21:07 26.07.2008

da nije ono najgore

margos
ma samo da si se ti nama ulogovao (ovo bi zaista moglo da zameni ono "ziv i zdrav"

Spiro, ali kako da ti kažem.... potpuno si u pravu!!!!
:)))))


osoba 1: nesto mi nije uredu sa nalogom, tesko se logujem

osoba 2: kada se se poslednji put javio moderatoru?

osoba 1: juce, veli da ne zna sta je. Kaze, desava se to kod nekih korisnika povremeno, a onda samo po sebi nestane.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana