American Dream (+dodatak)

nsarski RSS / 05.07.2008. u 21:52

lhelmsley2.jpg

Leona Helmsley je sanjala, dosanjala i živela svoj američki san.

A san kao san - svako ima svoj. Martin Luter King je imao svoj kad je rekao ‘'I have a dream''. Prema Aristotelu ''nada je san koji hoda'', a prema poslednjim istraživanjima, American dream = kuća u predgradju i dva automobila u garaži (house in the suburbs and two cars in the garage). Leona je postigla mnogo više od toga. Ovo je blog o njenom snu, i ovaj tekst se, na svoj način, naslanja na blog Minje Bogavac Beleške o jednoj Ani, i moj prethodni blog o standardu normalnosti. Prigodan je kao letnja tema, i dobro ide uz hladno pivo i 4. juli, dan nezavisnosti Amerike.

Leona Mindy Rosenthal Helmsley je rodjena 4. Jula 1920, na dan nezavisnosti Amerike, koji se ovog vikenda, kao i svake godine, slavi uz prangijanje i roštilj. Njeni roditelji su bili emigranti iz Poljske (otac šeširdžija) i živeli su na severu države Njujork kad se Leona rodila. U potrazi za boljim poslom, njena porodica se selila mnogo puta, i najzad se skrasila na Menhetnu, kad je Leona bila još devojčica. Srednju školu nikad nije završila jer je odlučila da sama potraži svoju sreću. Usput je menjala ime, dok se najzad nije odlučila za Leona Mindy Roberts.

Sa 20. godina Leona se udala za bogatog advokata Leo Panzirer-a sa kojim je imala jedinog sina, Jay-a, rodjenog 1940. (Jay je kasnije imao četvoro dece, i umro je 1982). Ovo je bio brak kao iz snova - ona Leona, on Leo, ona mlada, on bogat. Ali, to nije bio taj san.

Razveli su se 1952. godine (prema nekim izvorima 1959.), da se više nikad ne vide. Jedina kasnija veza sa Panzirer porodicom je uspostavljena kad je, 1982. godine, Leona tužila Panzirer zaostavštinu, tražeći da joj se vrati novac ($7000) koji je utrošen da se kovčeg sa telom njenog sina preveze u Njujork. Ona nije htela da pokrije taj trošak.

Posle toga se dva puta udavala i razvodila za/od istog čoveka, Joseph-a Lubina, tajkuna u metražnoj robi i tekstilnoj industriji. Ah, to je bio san sa prekidima. Medjutim, Leoninom temperamentu fabrika tekstila (čiji je bila direktor) nije odgovarala, i ona postane partner i kasniji podpredsednik u firmi za razvoj i izgradnju Njuroka (tako je, na primer, i Donald Trump počeo). Medjutim, Leonin san je bio veći. Odlučila je da se prebaci da radi direktno sa novcem, i priključi se, 1970. godine, već kao bogata žena, akcionarskoj firmi Brown, Harris, Stevens, čiji je vlasnik bio Hari.

Hari Helmsley, multi-milijarder.

Hari je tada već bio oženjen 33 godine sa drugom ženom, ali ljubav je čudo. I ta ljubav odnese prevagu nad svim, te se Leona uda za Harija 1972. godine. Leona i Hari, Hari i Leona, oni su izgradili imperiju vrednu mnogo milijardi dolara. Lanci hotela, stambene zgrade, kondominijumi, nekretnine svake vrste, sve je bilo njihovo- ukljucujuci i deo Empire State Building-a. Leona je iz sirotinje presla u svet Diznilend bogatstva.

Dok se Hari bavio stambenim zgradama, Leona se koncentrisala na hotele. Postala je ‘'Kraljica Hotela'', mada su joj podredjeni izdenuli nadimak Queen of Mean (Kraljica Zla).

Bila je strah i trepet za sve koji su joj se našli na putu. Jednom je Alan Dersowitz, poznati profesor prava sa Harvarda, i zagovornik mučenja zatvorenika, pričao kako je nekom prilikom u jednom restoranu Leoninog hotela, za doručak dok su pili čaj, Leona razbila času o pod i naterala konobara da kleči na toj srči i moli je da ga ne otpusti sa posla. Konobar je, razume se, imao svoj american dream, ali mu se desilo da se malo vode prosulo na tacnu na kojoj je poslužen taj čaj. To je Leonu razljutilo do srži, i ona je odlučila da mu očita lekciju. I konobar je, možda, svoju lekciju naučio: tako se ne ostvaruju snovi, tim prosipanjem vode.

A Leona je svoj san ostvarila. Bila je prebogata, imala sve što je mogla da poželi, živela u kući od 2500 kvm, kao istinska kraljica

dev_helmsley_art_400_20080415111605.jpg

Nekom prilikom je jedna služavka i čistačica u gornjoj kući pričala kako je, videći sve to bogatstvo, pomenula da mora da su veliki porezi koji se plaćaju kad je čovek bogat. Leona je odgovorila (ovo je uslo u sudski zapisnik): ‘'Mi ne plaćamo porez. Samo mali ljudi plaćaju porez!''

Sudski zapisnik? Pa, desilo se da je Leona optužena za utaju poreza i još nekih 30 drugih prekršaja poreskog zakona. Optužnica je podignuta 1984. ali se, zalaganjem dobrih advokata, procedura odužila sve do 1989. kad su Leona i Hari ipak izvedeni pred sud. Hari je bio slabog mentalnog i fizičkog zdravlja te je isključen iz procesa, i Leona se našla pred porotom sama.

Porota se sažalila na Leoninu životnu priču i iz optužnice je izbačena tačka o prevari za koju bi joj sledila doživotna robija. Leona je dobila 16 godina zatvorske kazne i nalog da plati $7.1 miliona novčane kazne.

Odslužila je 18 meseci zatvora, a ostale tačke optužnice su ukinute na osnovu dodatnih intervencija njenih advokata.

Posle zatvora, a posebno posle smrti Harija, 1997. godine, Leona je uglavnom provodila život u raskošnom njujorškom stanu sa svojim kučićima i mačkom. Celokupno bogatstvo od 5-8 milijardi dolara je bilo njeno. Njen san se ostvario. Ali, bila je sama, sa svojim ljubimcima

02trouble_190.jpg

Samo se jednom kasnije pojavila u javnosti kad ju je tužio neki član posluge za diskriminaciju. Naime, Leona ga je otpustila zato što je bio gay. Sud je dosudio da se čoveku isplati oko $12 miliona, ali je kasnije presuda preinačena na oko pola miliona dolara.

Godine 2007. umrla je Leona Helmsley, 20. avgusta, na 65. rodjendan Slobodana Miloševića.

Svojim unucima (deci svog sina Jay Panzirea) nije ostavila ništa. Kažu, zato što svojoj deci nije dao imena po dedi. Svom kučetu, Maltezu, je ostavila 12 miliona dolara. Tog Maltežanina u jednom hotelu u Majami Biču čuva Leonin poverenik izvesni Carl Lekić (za svoje usluge naplaćuje $100 hiljada godišnje, plus troškovi). Pored drugih sitnih poklona, Leona je ostavila najveći deo svog bogatstva fondaciji Helmsley za pomoć onima kojima treba.

Juče je, medjutim, prema poslednjem tumačenu suda, svoju celokupnu zaostavštinu od nekoliko milijardi dolara, Leona Helmsli, ostavila kučićima. Sa velikim naslovom Helmsley Left Dogs Billions in Her Will, (Helmsli je ostavila milijarde dolara kučićima u svom testamentu) otišla je Leona Helmsley, žena koja je odsanjala svoj Američki san.

Dodatak:

U današnjem Njujork Tajmsu izašao je tekst Ray D. Madoff-a, profesora prava u Bostonu, a u vezi sa zaostavštinom Leone Helmsley i, opštije, zakonu o zaostavštinama.. Pod naslovom Dog eat your taxes?, Madoff objašnjava kako važeći zakon o donacijama u dobrotvorne svrhe može da se zloupotrebi za ispunjenje ćefova bogatih. U suštini, prema trenutnom zakonu, poklon od $8 milijardi dolara koji je Leona napravila psećoj rasi, je, zapravo poklon od od $4.4 milijarde s njene strane, i $3.6 milijardi od strane svih drugih koji plaćaju porez u usa. Ona je, dakle, na ovaj način naterala poreske obveznike da finansiraju njenu besmrtnost, želeli to oni ili ne.



Komentari (125)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 22:06 05.07.2008

Keva je skroz

opičena.
Kao i poimanje Američkog sna, uostalom - što si perfektno obradio u uvodu.
Sjajan tekst, Profesore.
queeria92 queeria92 22:07 05.07.2008

Aaaaaaaaaaaaaa



Mene ova teta plaši
nsarski nsarski 22:11 05.07.2008

Re: Aaaaaaaaaaaaaa

queeria92


Mene ova teta plaši

Well, teta nije volela gays. U par navrata je imala zestoke javne ispade na tu temu. Ima snevaca svih vrsta.
Dolybell Dolybell 22:28 05.07.2008

Re: Aaaaaaaaaaaaaa

Meni takve osobe ne predstavljaju problem - ako joj je to bio cilj
koji je postigla - onda OK.
Bez cilja se ne može nikuda.

Ne interesuje me ona - mene interesuju muškarci koji su bili sa njom -
oni su mi veća zagonetka od nje...
Ona sama, je na prvi pogled, jasna.. onom ko ume da vidi (mnogi to ne umeju),
ali kakvi su bili ti tipovi koji su se za nju "lepili" - meni je to zanimljivije,
ali nažalost, takvu ispovest nikada neću saznati ...jer mene zanima
šta su oni o njoj mislili...

To što je SVU IMOVINU OSTAVILA KUČIĆIMA (?) prema tumačenju suda,
a pre toga fondaciji Helmsley... to ne zvuči suvislo, ma koliko bila
ekstravagantna - meni to liči na igru - i otimačinu...i ništa drugo,
a to je ionako, poznato - ni prvi ni poslednji put... kad nema normalnog
naslednika - pitanje je veštine ko će se nasledstva dokopati.
nsarski nsarski 23:59 05.07.2008

Re: Aaaaaaaaaaaaaa

Ne interesuje me ona - mene interesuju muškarci koji su bili sa njom -
oni su mi veća zagonetka od nje...

Ovakva vrsta svesti je podjednako zastupljena i medju muskinjem i medju zemskinjem:)))
AlexDunja AlexDunja 00:27 06.07.2008

Re: Aaaaaaaaaaaaaa

vrsta svesti

?
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:41 06.07.2008

Re: Aaaaaaaaaaaaaa

queeria92
Mene ova teta plaši

Nsarski
Well, teta nije volela gays. U par navrata je imala zestoke javne ispade na tu temu. Ima snevaca svih vrsta.


Well, mozda Leona nije imala srecu da uposli neku visprenu spremacicu ili kuvaricu, koja bi u njoj "probudila zapretena ljudska osecanja" kao sto u romanima i filmovima sluskinje cesto seksualno uzbudjuju svoje gospodarice. Ili Leona nije imala srecu da sretne neku umetnicu ili teniserku a la Martina Navratilova, koja bi joj pokazala lepotu tog "ljudskog poroka" - istopolne ljubavi. Sto se tice njenih odnosa sa muskarcima, verujem da u tome i nije bas oskudevala, jer je promenila mnogo kreveta u svom ne bas kratkom zivotu...
Ali ne zaboravimo, seksualna dimenzija je samo jedna od vaznih stvari u zivotu.
Aldos Haksli je negde zapisao da "ako je covek gladan, mnogo gladan - on sedne da jede i zadovolji svoju glad; ako nekom nedostaje seks, mnogo mu nedostaje, on nadje partnera pa utoli svoj nagon i onda je (bar neko vreme) miran; ali najgori je nagon za sticanje bogatstva, to je nesto sto je neutazivo, nezadovoljivo, nikada ga nije dosta, nikada nema kraja... Dakle, glad za sticanjem bogatstva je teza i gora nego glad za seksom ili hranom.
ivana23 ivana23 22:25 05.07.2008

***

vladimir petrovic vladimir petrovic 22:27 05.07.2008

Nije bila WEIRD!

Nsarski
...otišla je Leona Helmsley, žena koja je odsanjala svoj Američki san.

Lepa prica. Lep san, pa makar bio i americki (ili mozda bas zato... ).
Pokusamo li da sudimo (sto benigno cini Unfuckable, nazvavsi Leonu OPICENOM), pogresicemo. Ako kazemo da je bila glupaca koja nije umela da postavi PRAVILNO svoje prioritete, te da steceno bogatstvo PRAVILNO distribuira (pogotovu po nazorima siromasnog ili polusiromasnog sveta)... pogresicemo, opet. Bogati ljudi su ljudi za sebe.
Madam Leona Helmsli nije bila WEIRD, za mene je ona bila razborita zena. Prava Amerikanka. Jer u Americi postoji izreka: "Lako je zaraditi, tesko je potrositi". Zapravo, da bi covek zaradio pare, tu ne treba mnogo mudrosti, vec puno rada i malo srece. Ali da bi covek pametno trosio tu vec treba mnogo mudrosti...
Leona je bila mudra. Narocito bi pogresila da je nasledstvo ostavila... tamo nekim unucicima! Ubogaljila bi ih, pa oni ne bi morali da rade i da sticu. Sve je u tome.
Hvala Nsarski za ovu pricu.
nsarski nsarski 22:30 05.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Pa, ima i drugih nacina da se pomogne. Bill Gates i Warren Buffet su, recimo, primeri.
Ja namerno nisam hteo da napisem svoj sud o tome, jer sam zeleo da cujem sta drugi misle. U strasne osude ove ili one vrste je lako skociti.
Dolybell Dolybell 23:14 05.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Madam Leona Helmsli nije bila WEIRD, za mene je ona bila razborita zena. Prava Amerikanka. Jer u Americi postoji izreka: "Lako je zaraditi, tesko je potrositi". Zapravo, da bi covek zaradio pare, tu ne treba mnogo mudrosti, vec puno rada i malo srece. Ali da bi covek pametno trosio tu vec treba mnogo mudrosti...


Koja je svrha njenog života uopšte... da je postala "čudna "
tek kada je ostavila sav novac - kučićima !
Ako je takav kraj bogatstva - onda ono i nema neke svrhe...
fondacije za nešto smisleno - to mogu da shvatim - ...
ovo podseća na kockarski život - kako došlo tako i otišlo.
Od nule - do nule.
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:19 05.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Nsarski
Pa, ima i drugih nacina da se pomogne. Bill Gates i Warren Buffet su, recimo, primeri

Hm. Ta prica o potrebi bogatih da pomazu siromasne... kako bi se valjda stvorio koliko-toliko pravedan svet, su demode.
Nisu dobri primeri Bill Gates i Warren Buffet. Oni to cine sebe radi! Da bi sebe okitili vencem darodavaca, onih koji brinu za one koji su needy... Po strani to sto je tesko odrediti ko su ti kojima treba davati i zasto bas njima a ne drugima, kada ih ima svuda oko nas i svuda daleko od nas... Ako vec hocemo da pomazemo one koji su needy, to je (donekle) radila Majka Tereza.
Bill Gates, Warren Buffet i ini to sto rade - rade radi svoje tastine, da sebi mogu da kazu: Uh, kako smo mi plemeniti, kako zasluzujemo divljenje drugih... Stara je prica da moze biti plemenit samo onaj koji daje INCOGNITO, kada se ne zna darodavac, premda se i tada ne moze izbeci onaj prokleti osecaj... kako ti dajes nepoznatima, jer si generozan i brinu te tudje rane... A to se na kraju svede na hipokriziju. Antoni De Melo je o tome mudro pisao u "Budjenju".
Moja poenta je u tome da svako mora da bude self-made man. Da sam stice, a da li ce i postati bogat to je druga prica. A hvala Bogu da svi nemaju iste mogucnosti niti sposobnosti... bilo bi lose da imaju. Jer tada bismo ziveli u zemlji Dembeliji, nekakvoj Utopiji...
Unfuckable Unfuckable 23:28 05.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Koja je svrha njenog života uopšte... da je postala "čudna "
tek kada je ostavila sav novac - kučićima !
Ako je takav kraj bogatstva - onda ono i nema neke svrhe...
fondacije za nešto smisleno - to mogu da shvatim - .




Možda je GospoDŽa znala o Ljudima nešto što mi ne znamo ?
nsarski nsarski 23:55 05.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Nisu dobri primeri Bill Gates i Warren Buffet. Oni to cine sebe radi! Da bi sebe okitili vencem darodavaca, onih koji brinu za one koji su needy...

Moze i tako da se shvati. S druge strane, svaka stvar, svaki detalj koji je ova gospodja imala izmislili su ljudi - ne kucici, ne komarci, vec ljudi. I telefon, i lekove koje je koristila, i skole, i puteve su napravili, i mostove, i kuce, i skupa kupatila u njenoj kuci. Ona je sve to dobila od kavog-takvog - ali, ljudskog roda. Ako je u svom zivotu, jedinom koji ima u kosmosu, postala bogata pljackajuci ljufe (to je sudska presuda), red je makar da im deo toga vrati. Da neki napaljeni klinac, koji nije imao srecu da se uda za nekog bogatog, ima makar stipendiju i nadu da svoj zivot poboljsa.
A mozda i ne mora. I to je moj point.
jesen jesen 00:20 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

ovo podseća na kockarski život - kako došlo tako i otišlo
.....meni ne lici na kockarski zivot, lici mi na zivot sebicnjaka, egoiste......duhovne karikature.......Nije htela da pokrije troskove sahrane rodjenog sina...odvratno....Nije morala da sve ostavi unucima ako je smatrala da i oni treba nesto da rade u zivotu, ali mogla je da im ostavi bar nesto...i da osnuje neki fond za raznorazne stvari, od humanitarnih donacija do stipendiranja talenata ili siromasnih studenata...ili...ili.....Sklonost da maltretira one koji rade za nju potvrdjuje da se radi o iskompleksiranoj i nezadovoljnoj osobi....a to govori da ona nije ostvarila svoj san jer zadovoljan covek nema potrebu da pokazuje svoju moc nad slabijima, podredjenima.....i sl.....Njeno lice takodje govori da se ne radi o srecnoj osobi....njeno lice je maska i to ruzna....sto rece neko, da se uplasis kad je vidis....
Unfuckable Unfuckable 00:37 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

sto rece neko, da se uplasis kad je vidis....

.
Keva je pljunuta Kruela

...zamislite paradoxa da joj nekako nakače dalmatian - bundevaru ?
AlexDunja AlexDunja 00:39 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Keva je pljunuta Kruela

da se smrznes
jesen jesen 01:28 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

...zamislite paradoxa da joj nekako nakače dalmatian - bundevaru ?
*novo
....licila bi na svoje ljubimce...:))
Dolybell Dolybell 02:49 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Možda je GospoDŽa znala o Ljudima nešto što mi ne znamo ?
*novo


Toliko je bila i iznad svog sveta (u kome se kretala),
a o nižim kategorijama i da ne govorim - stalno su
je podsećali na sopstveno poreklo - i mrzela je
takve ljude zapravo - prezirala ih je.
Poslušni, ponizni (i doušni) su gazdama dobri,
ali ih gazde zbog toga preziru.

Bogatima ostaviti imovinu je glupo,
sirotinji je ostaviti je još gluplje, (kad bi
bili sposobni ne bi bili sirotinja).

Njenu imovinu nije niko zasluživao -
a da li je ostavila fondaciju (?), što je meni i sporno -
ne znam da li su je najnovijom odlukom suda ugasili ?

A to što je bogatsvo ostavila kučićima (?) - to je isto kao
da ga je podelila onima koji će se o tim zverkama brinuti...
kučići ne mogu da raspolažu njenim novcem.
Advokati su se dobro pobrinuli - da se takva odluka
na kraju i definitivno donese....catch 22.







vladimir petrovic vladimir petrovic 08:24 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Nsarski
...S druge strane, svaka stvar, svaki detalj koji je ova gospodja imala izmislili su ljudi - ne kucici, ne komarci, vec ljudi. I telefon, i lekove koje je koristila, i skole, i puteve su napravili, i mostove, i kuce, i skupa kupatila u njenoj kuci. Ona je sve to dobila od kavog-takvog - ali, ljudskog roda. Ako je u svom zivotu, jedinom koji ima u kosmosu, postala bogata pljackajuci ljufe (to je sudska presuda), red je makar da im deo toga vrati. Da neki napaljeni klinac, koji nije imao srecu da se uda za nekog bogatog, ima makar stipendiju i nadu da svoj zivot poboljsa.
A mozda i ne mora. I to je moj point.

Shvatam ja vas. Vi koji ste scientifically minded mislite da bi najrazboritije bilo da bogatasi daju pare za naucna istrazivanja "jer samo razvoj nauke moze spasiti svet". To je OK u meri u kojoj je OK moj stav da bi trebalo vise davati sredstava (od bogatasa ili direktno od drzave) za razvoj umetnosti "jer samo lepota moze da spase svet" a umetnici stvaraju lepotu, ne naucnici (ili oni to cine u mnogo manje vidljivoj meri).
S druge strane, ne sme se zaboraviti da je deo bogatstva doticne gospodje i njenog muza vec lociran u tzv. Helmslijevoj fondaciji, koja ima odredjene namene, sto verovatno znaci i pomoc razvoju nauke.
Da ne duzim mnogo, ima mnogo nacina kako neko ko raspolaze bogatstvom moze da pomogne - od podizanja manastira (sto se radilo u proslosti) do podizanja reprezentativnih zgrada (Karnegi), bolnica, teniskih igralista i slicno... To dolazi u domen covekoljublja, na sta ste vi, Nsarski, verovatno mislili kada ste pomenuli slucaj Bila Gejtsa... Kao sto sam vec pomenuo, Antoni de Melo, teolog i psihoterapeut, koji je dugo bio duhovni ucitelj u Indiji i “koji se celog zivota trudio da otvori oci ljudima kako bi shvatili vrednost sebe i vrednost samoga zivota”, pisao je u “Budjenju”, pod odrednicom ‘Koliko smo egoisti?’: “Milosrdje je, u sustini, licni interes prerusen u covekoljublje. … Naime, postoje dva tipa egoizma. Prvi je kada nam je zadovoljstvo da sami sebi ugadjamo. To je ono sto obicno nazivamo egocentricnost. Drugi je kada nam je zadovoljstvo da ugadjamo drugima. To je rafiniraniji tip egoizma. Prvi tip je ocigledniji, a drugi je skriven, ponekad veoma skriven, i zato je opasniji, jer nam uliva osecanje da smo izuzetni… Ne kazem da ne postoji cista motivacija, samo kazem da SVE STO RADIMO RADIMO UGLAVNOM U SOPSTVENOM INTERESU. Sve. Kada se nesto cini u ime Hrista, da li je to egoizam? Da. Kada se nesto cini za neciju ljubav, da li je to egoizam? Da. Kada se nesto cini za za neciju ljubav, uvek je u sopstvenom interesu. Uzmimo da prehranjujete pet stotina dece dnevno. To vas uzdize u sopstvenim ocima? Pa necete se valjda osecati lose zbog toga?... Neki ljudi rade odredjene stvari samo zato da se ne bi osecali lose. I to nazivaju milosrdjem. To sto cine, cine zbog osecanja krivice. Ali gde je tu ljubav?”
Znam, sve je ovo diskutabilno. Bil Gejts ovo sto sada radi (kao pomaze druge, posto je na-akumulirao previse bogatstva) cini to uglavnom u sopstvenom interesu. Bolje je da Bil Gejts da neka sredstva u humantarne svrhe nego da ih ne da, bez obzira da li on to cini "iz milosrdja" ili iz "osecanja krivice". Ali na stvar se mora gledati sire. A svako bogatstvo (to je siroka tema) je steceno nacinom koji najcesce nije ni pravedan, ni fer, ni ljudski... Prokletstvo je to, pa se pojedini iskupljuju kao Bil Gates...
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:34 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Unfuckable
Keva je pljunuta Kruela


Nsarski
Ima i TV film snimljen o njoj. Zove se Leona the Queen of Mean

Mozemo shvatiti da je Leona bila cudoviste, ali je bila u najmanju ruku zanimljivo cudoviste.
Nedavno se u Njujorktajmsu pojavio dobar clanak sa samo-objasnjavajucim naslovom:
"Well-Behaved Women Seldom Make History". Ja se sa tim slazem. Fine, slatke zenice, dobre majke i dobre ljubavnice (svojim muzevima, na prvom mestu), ni bogate ni siromasne jer im to i nije vazno, itd. itd. - ne stvaraju istoriju!
A Leona je stvorila mit. Mozda 'weird', ali pomena i hvale vredan.
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:51 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Jesen
meni ne lici na kockarski zivot, lici mi na zivot sebicnjaka, egoiste......duhovne karikature.......Nije htela da pokrije troskove sahrane rodjenog sina...odvratno....Nije morala da sve ostavi unucima ako je smatrala da i oni treba nesto da rade u zivotu, ali mogla je da im ostavi bar nesto...i da osnuje neki fond za raznorazne stvari, od humanitarnih donacija do stipendiranja talenata ili siromasnih studenata...ili...ili.....Sklonost da maltretira one koji rade za nju potvrdjuje da se radi o iskompleksiranoj i nezadovoljnoj osobi....a to govori da ona nije ostvarila svoj san jer zadovoljan covek nema potrebu da pokazuje svoju moc nad slabijima, podredjenima.....i sl.....Njeno lice takodje govori da se ne radi o srecnoj osobi....njeno lice je maska i to ruzna....sto rece neko, da se uplasis kad je vidis....


Hm. Sve je ovo uslovno tacno. Ali zar nema takvih "iskompleksiranih i nezadovoljenih osoba" i medju siromasnim zenama?
Nsarski je, mudro, sacinio post o "ostvarenju americkog sna", izbegavajuci vesto da se mnogo izjasnjava da li je to dobro ili lose, ostavivsi to nama, nadobudnim blogerima-komentatorima da se praznimo i pricamo svasta na navedenu temu.
Ova zena je, teorijski gledano, dobar primer za ispunjenje americkog sna. Zaboravimo to da je na kraju delic svog bogatstva ostavila kucicima. Ne zaboravimo da je jedan deo njenog bogatstva isao i ide u Fondaciju za pomaganje nauke i ne znam svega cega... A to sto nije bila milosrdna prema sinu koji je umro i prema unucicima koji su ostali, to je sporedno sa stanovista Zapada. Samo mi Balkanci mislimo da je trebalo da nasledstvo "ostavi svojoj deci". I njoj nije niko bogatstvo dao u nasledje, sama ga je stvorila i sama je mogla da radi s njim sto je htela, voleli to drugi ili ne.
Ima pravo Nsarski, u pitanju je jedna zanimljiva licnost, ta babetina Leona...
Macak Macak 09:28 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Nisu dobri primeri Bill Gates i Warren Buffet. Oni to cine sebe radi! Da bi sebe okitili vencem darodavaca, onih koji brinu za one koji su needy...


Pa ne bi se reklo. Posebno kada je rec o Buffet-u. On zivi veoma skromno i ne menja svoj zivotni stil uprkos enormnom bogatstvu koje se iz godine u godinu uvecava. Da je toliko samoljubiv pokazao bi to na druge nacine. Nemam uopste utisak da sebe zeli da "ovekoveci" kroz humanitarne donacije.
I zasto mislite da je anonimnost u poklanjanju uslov za plemenitost? Ne gledajte te na to kroz prizmu nas koji nemamo milione koje bi smo poklanjali. Gledajte malo ocima drugih milijardera. Mozda se i oni odluce na takav korak sledeci Buffet-a ili Gatesa. Osim toga, svaka dobrotvorna donacija u Americi (i mnogim drugim zemljama) znaci porasku olaksicu za donatora. Ne vidim zasto bi se neko lisio toga, posebno ako poklanja na milione dolara.
jesen jesen 09:42 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Hm. Sve je ovo uslovno tacno. Ali zar nema takvih "iskompleksiranih i nezadovoljenih osoba" i medju siromasnim zenama?
....naravno da ima ali te zene nisu ostvarile svoj san.....ja sam samo htela da kazem da za mene svaki san pa i americki ima smisla ako je osoba koja ga ostvari srecna....Sto se nasledstva tice, nije morala da ga ostavi "svojoj deci" mada ostajem pri "balkanskom nacinu razmisljanja" da je mogla bar nesto da im da od tolikog bogatstva....to je ipak moje misljenje i ne mora da bude ok.....medjutim, osoba koja ne zeli da snosi troskove sahrane svog sina i jos pokrece tuzbe za nadoknadu troskova je monstrum....
nsarski nsarski 12:11 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Shvatam ja vas. Vi koji ste scientifically minded mislite da bi najrazboritije bilo da bogatasi daju pare za naucna istrazivanja "jer samo razvoj nauke moze spasiti svet". To je OK u meri u kojoj je OK moj stav da bi trebalo vise davati sredstava (od bogatasa ili direktno od drzave) za razvoj umetnosti "jer samo lepota moze da spase svet" a umetnici stvaraju lepotu, ne naucnici (ili oni to cine u mnogo manje vidljivoj meri).

Pa, ne mora taj novac uopste da ide na nauku. Ima hiljadu drugih nacina da se ljudima pomogne. Moze da kupi njige za skolu, ili da nabavi neki medicinski instrument, ili da izgradi put...
Da se razumemo - ja nemam nista protiv bogatih ljudi. Takodje, svako ima prava da raspolaze svojim novcem kako zeli.
Meni se cini normalnim da covek zeli da zivi u svetu tako da bi se svet oscecao siromasnijim, makar za mrvicu, ako tog coveka ne bi bilo. Dakle, da nesto da drugima - da je dobar lekar ili pekar ili dobar roditelj ili pevac...sta bilo. Ma, dovoljno je da bude samo radostan, ili da prica smesne viceve. Bez obzira da li je bogat ili ne.Medjutim, ne misle svi tako. Neki se ponasaju u svom okruzenju kao da su na neprijateljskoj teritoriji.Razlika izmedju ta dva ''skripta'' je ono sto mene zanima.
U teoriji igara (pisao sam ranije o tome) postoji i pojava kooperacije i altruistickog ponasanja. Zahvaljujuci tome nasa civilizacija je moguca (i to ne mislim samo na ovu najskoriju od poslednjih par hiljada godina), vec ljudska zajednica je moguca. Mi mentalno i bioloski nismo konstruisani da mozemo ziveti sami. Kao mrav koji je sam, i covek izgubi smer i orijentaciju.
gordanac gordanac 12:28 06.07.2008

wow!

....bogme, ovaj ti je tekst i za "wow!" i za "alal vera!".
Pa, ne mora taj novac uopste da ide na nauku. Ima hiljadu drugih nacina da se ljudima pomogne. Moze da kupi njige za skolu, ili da nabavi neki medicinski instrument, ili da izgradi put...
Da se razumemo - ja nemam nista protiv bogatih ljudi. Takodje, svako ima prava da raspolaze svojim novcem kako zeli.
Meni se cini normalnim da covek zeli da zivi u svetu tako da bi se svet oscecao siromasnijim, makar za mrvicu, ako tog coveka ne bi bilo. Dakle, da nesto da drugima - da je dobar lekar ili pekar ili dobar roditelj ili pevac...sta bilo. Ma, dovoljno je da bude samo radostan, ili da prica smesne viceve. Bez obzira da li je bogat ili ne.Medjutim, ne misle svi tako. Neki se ponasaju u svom okruzenju kao da su na neprijateljskoj teritoriji.Razlika izmedju ta dva ''skripta'' je ono sto mene zanima.
U teoriji igara (pisao sam ranije o tome) postoji i pojava kooperacije i altruistickog ponasanja. Zahvaljujuci tome nasa civilizacija je moguca (i to ne mislim samo na ovu najskoriju od poslednjih par hiljada godina), vec ljudska zajednica je moguca. Mi mentalno i bioloski nismo konstruisani da mozemo ziveti sami. Kao mrav koji je sam, i covek izgubi smer i orijentaciju.


Većina ljudi sve to prosto neće da "poveruje na reč". A večinu "stigne" pre ili kasnije (češće kasnije, nego pre :))))
Ukrašću ti ove reči, sve. (Da ne bude posle da nisi znao :)
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 14:37 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Ako je u svom zivotu, jedinom koji ima u kosmosu, postala bogata pljackajuci ljufe (to je sudska presuda), red je makar da im deo toga vrati.

Ovkav input i kvalifikacija je postavljen vrlo navijacki i nekorektno, hoces da kazes da je sve sto je stekla u zivotu, stekla pljackom i da to stoji u sudskoj presudi. Jel mozes eventualno da das quote iz te sudske presude koji to navodi.

Drugo, zasto bi bila duzna da vraca bilo kome - bilo sta. Mislim da nije ni od koga nista pozajmila, niti ukrala - vec je sve stekla na legalan nacin. Samim tim njena je stvar kome ce i sta da ostavi u nasledstvo. Zena je ocigledno bila umobolna, ali ne mozemo nikoga kriviti zato sto je umobolan, takodje ne mozes tako ici nisko i "americki san" (kako ga ti nazivas) ove umobolne osobe analogijom izjednacavati i sa americkim snom 300 miliona Amerikanaca, time cinicki nipodastavati taj American Dream. Svaka ima pravo na svoj svoj san, smisao i cilj zivota, i zbog toga ga ne treba kriviti i omalovazavati - jer sve je to individualno.

Na primer, ne mogu ja sad tebe kriviti sto je tvoj izbor i smisao zivota, da visis na blogu B92 po ceo dan - mislim to je jednostavno tvoj licni izbor i tvoje pravo. Mislim ne smeta mi - prihvatam te takvim kakav jesi.
nsarski nsarski 15:01 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Prvo, ona je optuzena i osudjena za visestruku utaju poreza.
Drugo, ja nisam nigde rekao da je ona duzna da radi bilo sta.
Trece: hahahaaa! Ovo za blog mi lici na poznatu situaciju kad tip ode u kafanu, zatejne svoje pajtase, i kaze im: "Vi bre, ljudi, iz kafane ne izbijate - kadgogd dodjem, vas zateknem!"
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 15:24 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

nsarski
Prvo, ona je optuzena i osudjena za visestruku utaju poreza.

Da, ali nije sve stekla utajom poreza. Zbog utaje poreza je sigurno kaznjena i novcano, znaci ostao joj je kepital koji nije stekla utajom poreza. Tako da tvoja konstatacija
Ako je u svom zivotu, jedinom koji ima u kosmosu, postala bogata pljackajuci ljufe (to je sudska presuda

skroz pogresna
Iz te konstatacije si i izvukao zakljucak da
red je makar da im deo toga vrati.

Izraz vratiti se odnosi na vracanje duga ili neceg bezpravno oduzetog, sto ovde nije slucaj...znaci nije "red da vrati" bilo kome bilo sta, jer nikom nista nije ukrala niti pozajmila od bilo koga
"Vi bre, ljudi, iz kafane ne izbijate - kadgogd dodjem, vas zateknem!"
*novo

Pa ok, ako je tvoj americki san da sedis po ceo dan u ovoj blog kafani i prskas Amere, tvoje pravo, mislim nemam nista protiv - tvoj licni izbor:)))
Mislim, izadji malo napolje - ulice su pune ljudi:)))

Pozdrav
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:35 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Nsarski
Trece: hahahaaa! Ovo za blog mi lici na poznatu situaciju kad tip ode u kafanu, zatejne svoje pajtase, i kaze im: "Vi bre, ljudi, iz kafane ne izbijate - kadgogd dodjem, vas zateknem!"


Slazem se. Mene su, u kindergartenu, ucili pesmicu: "Rekla guska guski da je guska".

Bojan Zdravic deli lekcije drugima, lekcije koje niko nije trazio. Valjda je (svesno ili nesvesno) vec poprimio americki mentalitet - da je vazno samo raditi i zaradjivati, a da na Blogu B92 vise samo oni koji su totalno dokoni.
Nece biti bas tako.
U svakom slucaju, zivot prolazi, Bojane?!
znikolic92 znikolic92 18:01 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

vladimir petrovic
Ako vec hocemo da pomazemo one koji su needy, to je (donekle) radila Majka Tereza. Bill Gates, Warren Buffet i ini to sto rade - rade radi svoje tastine, da sebi mogu da kazu: Uh, kako smo mi plemeniti, kako zasluzujemo divljenje drugih... Stara je prica da moze biti plemenit samo onaj koji daje INCOGNITO, kada se ne zna darodavac, premda se i tada ne moze izbeci onaj prokleti osecaj... kako ti dajes nepoznatima, jer si generozan i brinu te tudje rane...

Kako bi jedan Gates ili Buffet (ili uostalom bilo ko drugi) mogao da da novac incognito, a da to ne zna npr. IRS (poreska služba)? Kako može da se incognito formira humanitarna organizacija i dobije pedesetak milijardi dolara? Incognito se daje novčanica od dva dolara prosjaku na ulici, za sve ostalo se ispisuje ček.
Ako se ispisuje registrovanoj humanitarnoj organizaciji, onda se dobije i priznanica koja vas oslobađa poreza na taj iznos. Zahvaljujući toj priznanici, vi ste u mogućnosti da date više nego što bi mogli kada ne bi bilo te popreske olakšice.
Takođe, mislim da je dobro da ljudi poput Gatesa ili Buffeta na ovaj način daju primer drugima i inspirišu ih da u okviru svojih mogućnosti pomognu drugima.
nsarski nsarski 18:23 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

znaci nije "red da vrati" bilo kome bilo sta, jer nikom nista nije ukrala niti pozajmila od bilo koga

Ma, razume da nikom nista ne duguje. Kad kazem "red je", mislim na to kako kad bih rekao "kad si u javnosti ili opstis sa ljudima, red je da budes pristojan, ili uljudan". To nije obavezno, naravno. Covek moze da izabere da celog zivota bude asshole. Nije zabranjeno.
macak92 macak92 18:26 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

znikolic92


Kako bi jedan Gates ili Buffet (ili uostalom bilo ko drugi) mogao da da novac incognito, a da to ne zna npr. IRS (poreska služba)? Kako može da se incognito formira humanitarna organizacija i dobije pedesetak milijardi dolara? Incognito se daje novčanica od dva dolara prosjaku na ulici, za sve ostalo se ispisuje ček.
Ako se ispisuje registrovanoj humanitarnoj organizaciji, onda se dobije i priznanica koja vas oslobađa poreza na taj iznos. Zahvaljujući toj priznanici, vi ste u mogućnosti da date više nego što bi mogli kada ne bi bilo te popreske olakšice.
Takođe, mislim da je dobro da ljudi poput Gatesa ili Buffeta na ovaj način daju primer drugima i inspirišu ih da u okviru svojih mogućnosti pomognu drugima.


Rekla mu ja sve to, malo ranije bas ovde:

Macak
Ne gledajte te na to kroz prizmu nas koji nemamo milione koje bi smo poklanjali. Gledajte malo ocima drugih milijardera. Mozda se i oni odluce na takav korak sledeci Buffet-a ili Gatesa. Osim toga, svaka dobrotvorna donacija u Americi (i mnogim drugim zemljama) znaci porasku olaksicu za donatora. Ne vidim zasto bi se neko lisio toga, posebno ako poklanja na milione dolara?
mariopan mariopan 21:01 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

AlexDunja
Keva je pljunuta Kruela

da se smrznes

Kad rece "pljunuta"....sta mislite koliko puta joj je osoblje kuce pljunulo u supu?
nsarski nsarski 21:04 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Kad smo kod "pljunutosti" - ista Milka P. sa faceliftom:

macak92 macak92 21:17 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

nsarski
Kad smo kod "pljunutosti" - ista Milka P. sa faceliftom:




Pa udaraju mi na istu emociju:)
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:56 06.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Znikolic92
Kako bi jedan Gates ili Buffet (ili uostalom bilo ko drugi) mogao da da novac incognito, a da to ne zna npr. IRS (poreska služba)? Kako može da se incognito formira humanitarna organizacija i dobije pedesetak milijardi dolara? Incognito se daje novčanica od dva dolara prosjaku na ulici, za sve ostalo se ispisuje ček.


Ma razumem ja vas, ali vi malo pojednostavljujete ono sto sam ja hteo da kazem. Naravno da shvatam sadasnje darodavce, te nacin ispisivanja cekova i oslobodjenja od poreza, uz obavezno TV snimanje i medijsku pompu. Medjutim, moze se dati veliki novcani iznos - a da se ne otkrije ime darodavca. Nedavno sam procitao da je neka lady u Engleskoj dala iznos od 2 hiljade funti da se napravi mermerni spomenik Oskaru Vajldu (Oscar Wilde) na pariskom groblju Perlasez (Pere La Chaise). Onda je angazovan neki americki vajar, koji je napravio zanimljiv spomenik i bio isplacen, a da nikada nije saznao ko je bio - narucilac. Takvih primera ima dosta, a to nije "incognito davanje novcanice od dva dolara prosjaku na ulici", koje vi pominjete.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 22:28 07.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Vladimir Petrovic
Bojan Zdravic deli lekcije drugima, lekcije koje niko nije trazio

Ja bih razumeo da sam tebi nesto rekao. Stvarno ne kapiram, zasto se uvek osecas pogodjenim kad komuniciram sa drugima. Trcis zamnom po blogu i provociras me...sta hoces covece od mene?
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 01:10 08.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

nsarski
znaci nije "red da vrati" bilo kome bilo sta, jer nikom nista nije ukrala niti pozajmila od bilo kogaMa, razume da nikom nista ne duguje. Kad kazem "red je", mislim na to kako kad bih rekao "kad si u javnosti ili opstis sa ljudima, red je da budes pristojan, ili uljudan". To nije obavezno, naravno. Covek moze da izabere da celog zivota bude asshole. Nije zabranjeno.

Slazem se, medjutim postoje i ljudi koji su pristojni i uljudni, ali na drugoj strani maliciozni i sarkasticni, koji su po meni jos veci assholes nego ove koji si pomenuo, nekako.....potuljeni cinici su mi najodvratnija kategorija ljudi
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:36 08.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Bojan Zdravic
Ja bih razumeo da sam tebi nesto rekao. Stvarno ne kapiram, zasto se uvek osecas pogodjenim kad komuniciram sa drugima.

Izvinjavam se ako si stekao ovakav utisak. Ne, nije to u pitanju. U pitanju je cinjenica da si ti sebi dao za slobodu da delis lekcije pod referencom: Re: Nije bila WEIRD, sto se odnosilo na moj komentar, jer ja sam dao naslov: Nije bila weird. Tako kada si delio lekcije u stilu "kako neko stalno visi na blogu umesto da radi nesto pametnije", ja sam pomislio da se na mene odnosi (priznajem, savest mi nije cista, cesto sam na blogu!), ali sam kasnije video da se to odnosilo na nosioca bloga, Nsarskog, sto je jos nepravednije i besmislenije.
Ne trcim za tobom, daleko od toga, ponekada reagujem kada izvaljujes budalastine. Samo toliko.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 15:28 08.07.2008

Re: Nije bila WEIRD!

Vladimir Petrovic
Ne trcim za tobom, daleko od toga, ponekada reagujem kada izvaljujes budalastine


Izvini, da li ti to hoces da kazes da sam budala - posto kazes da izvaljujem budalastine...Da li ti zaista mislis da imas pravo da ocenjujes ko ovde izvaljuje budalastine. To radis vrlo cesto.

Narocito meni, koji ti se nikada ne obraca - niti obraca paznju na tebe, niti bilo sta - sto napises na ovom blogu.



Zeks Zeks 22:27 05.07.2008

Bas fina neka teta....

Voli kucice bas...
Ima li neki njen post o ljubavi prema maltezeru?
Da nastavi kuceci serijal na ovom blogu....
Dolybell Dolybell 22:37 05.07.2008

Leona nekad

nsarski nsarski 22:41 05.07.2008

Re: Leona nekad

Ima i TV film snimljen o njoj. Zove se Leona Helmsley: The Queen of Mean
Zeks Zeks 22:46 05.07.2008

Hm...dobra riba...ali analni tip...

Sto je sudbina: budes lep i bogat,a ceo zivot provedes stisnutog dupeta.....
nsarski nsarski 22:55 05.07.2008

Re: Hm...dobra riba...ali analni tip...

Zeks
Sto je sudbina: budes lep i bogat,a ceo zivot provedes stisnutog dupeta.....

Jednom je (povuceni i skriveni) Andric rekao nesto ovako: zivot nam vraca onoliko koliko mi drugima dajemo.
Dolybell Dolybell 23:08 05.07.2008

Re: Leona nekad

Da, nisam znala ni za nju ni za film...ali kao da su potrefili likove

Suzanne Pleshette i Tom Poston

avemarija avemarija 23:42 05.07.2008

Re: Hm...dobra riba...ali analni tip...

Jednom je (povuceni i skriveni) Andric rekao nesto ovako: zivot nam vraca onoliko koliko mi drugima dajemo.

Ali je Andric zapisao i ovo : ko dobro chini , od njega se josh vece dobro ochekuje .
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 03:52 06.07.2008

Re: Hm...dobra riba...ali analni tip...

nsarski

Jednom je (povuceni i skriveni) Andric rekao nesto ovako: zivot nam vraca onoliko koliko mi drugima dajemo.

Mislis povuceni i skriveni (retusiranjem) sa one legendarne fotografije potpisivanja Trojnog pakta? ;o) (Ovo ima veze sa donjom primedbom o Dershowitzu, n.b., kao sto kazu u svakoj sali ima pomalo i sale...)
Leadbelly Leadbelly 08:23 06.07.2008

Re: Leona nekad

A nije Leona nekad. Ovo je slika iz filma. Na njoj je glumica Suzanne Pleshette, koja je glumila Leonu.
Teta ipak nije bila bas tako lepa..
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:39 06.07.2008

Re: Hm...dobra riba...ali analni tip...

Nsarski
Jednom je (povuceni i skriveni) Andric rekao nesto ovako: zivot nam vraca onoliko koliko mi drugima dajemo.
Avemarija
Ali je Andric zapisao i ovo : ko dobro chini , od njega se josh vece dobro ochekuje


Dobar odgovor (ovaj drugi - to nisam znao ali mi odgovara, shvatam). Sto je vise covek dobar prema nekome, od njega se jos vise ocekuje.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:44 06.07.2008

Re: Hm...dobra riba...ali analni tip...

Milan M. Cirkovic
Mislis povuceni i skriveni (retusiranjem) sa one legendarne fotografije potpisivanja Trojnog pakta? ;o) (Ovo ima veze sa donjom primedbom o Dershowitzu, n.b., kao sto kazu u svakoj sali ima pomalo i sale...)


Ovo je pomalo maliciozno. OK, bilo je i toga, ali se ne moze SAV Andric suditi po toj fotografiji. Nesporno je da je po prirodi bio tih i povucen. Mozda nije bilo idealno sve sto je u zivotu ucinio, ali.. kakve behu one Hristove reci: Neka se baci kamenom onaj ko je - bezgresan.
zeks92 zeks92 20:35 06.07.2008

Most na Zepi

Mislis povuceni i skriveni (retusiranjem) sa one legendarne fotografije potpisivanja Trojnog pakta? ;o) (Ovo ima veze sa donjom primedbom o Dershowitzu, n.b., kao sto kazu u svakoj sali ima pomalo i sale...)

Ivo Andric:
"Kada sudimo o ljudima,njihovim postupcima i karakterima,treba imati na umu da ljudi,iz raznih uzroka koji ne zavise od njih,ne mogu svuda,uvek i osvemu govoriti istinu...."


"Sunce je blestalo po sitnoj zelenoj ceramidi na kiosku u vrtu.Vezir obori pogled na mualimov natpis u stihovima,polako podize ruku i precrta dvaput ceo natpis.Zastade samo malo,pa onda precrta i prvi deo pecata sa svojim imenom.Ostade samo deviza:U cutanju je sigurnost.Stajao je neko vreme nad njom,a onda podize ponovo ruku i jednim snaznim potezom izbrisa i nju.

Tako ostade most bez imena i znaka."
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 21:43 06.07.2008

Re: Hm...dobra riba...ali analni tip...

vladimir petrovic

Ovo je pomalo maliciozno. OK, bilo je i toga, ali se ne moze SAV Andric
suditi po toj fotografiji. Nesporno je da je po prirodi bio tih i
povucen. Mozda nije bilo idealno sve sto je u zivotu ucinio, ali..
kakve behu one Hristove reci: Neka se baci kamenom onaj ko je -
bezgresan.

Ma ne sporim ja to, naravno, i veoma ga volim i cenim kao pisca. I potpuno se slazem sa Vama, posebno sa ovim biblijskim recima, tako da je normalno da smatram da treba da se iste primene i na prof. Dershowitza. Dakle, pomenuo to u kontekstu onog sto sam elaborirao dole, a sto dragi nas NSarski iz svoje idiosinkrazije prema americkoj politici (ovaj put cak ne ni neokonzervativnoj, vec lib demokratskoj) ne uzima u obzir: svako ima mnogo prljavih i pogresnih trenutaka u zivotu, kad bismo samo njih izdvajali iz konteksta, ne bi ostala tri pravednika na planeti...
bindu bindu 07:38 07.07.2008

Re: Hm...dobra riba...ali analni tip...

Milan M. Ćirković
nsarski

Jednom je (povuceni i skriveni) Andric rekao nesto ovako: zivot nam vraca onoliko koliko mi drugima dajemo.

Mislis povuceni i skriveni (retusiranjem) sa one legendarne fotografije potpisivanja Trojnog pakta? ;o) (Ovo ima veze sa donjom primedbom o Dershowitzu, n.b., kao sto kazu u svakoj sali ima pomalo i sale...)


kad vec pominjes cuvenu fotku...za koju nemam pojma hocu i ja da je vidim.hoces da kazes da je ivo andric bio prisutan na potpisivanju trojnog pakta.gde to? u beogradu?

p.s.nije fer da kad vec pominjete te stvari ne objasnite.
Dolybell Dolybell 22:41 05.07.2008

Leona i Harry

jesen jesen 09:52 06.07.2008

Re: Leona i Harry

....ovde izgleda kao da je Harijeva unuka....ako je ovo taj americki san...ovaj dekica i ovaj sarenis...hm....glupo je da komentarisem ...ipak svaki covek ima pravo na svoje snove....:))
Dolybell Dolybell 22:45 05.07.2008

Leona


Nesporno je da je bila prelepa žena ..možda je u tome "gvint" ?
O sposobnostima i karakteru - no comment

stefan.vizantin stefan.vizantin 23:04 05.07.2008

...

meni su najzanimljivije izjave nekih njenih saradnika koji su za ovu bakutu rekli da je bili izuzetna zena, lubitelj (ne znam cega), dobar saradnik etc. pre bi se reklo da je provela zivot kao preambiciozno maliciozno djubre. makar ce kucuci na kraju imati koristi-neki lik iz udruzenja za zastitu zivotinja je izjavio da njen testament odgovara visegodisnjem budzetu asocijacije udruzenja USA (godisnji budzet ascijacije je cini mi se da je receno oko 400m$) tako da ce njima definitivno dobro doci...
Черевићан Черевићан 00:43 06.07.2008

чинимисе

Да би се на +Госпођу о којој нам је указао г нсраски могао односити афоризам Данице Машић

- Oni bez korena su najžilaviji.

иако ни овај Весне Денчић ние далеко од истине

- Svakom muškarcu od akcije potrebna je žena od akcije. Da počisti za njim
gordanac gordanac 01:07 06.07.2008

:))

...a evo šta garant Malteze sanja:



Interesantno kako u datom slučaju (Leona ostavila "strašno puno para" kučetu, a kome li će kuče ostaviti ipare kako će to učiniti, ili će "potrošiti" sve......?) većina nas ustvari razmišlja o tome šta bi uradili "da smo na njenom mestu", pa ako se i kada složi sa našim "svetonazorom" onda je dobro učinila, ako ne - onda nije. I verovatno će jako malo ljudi misliti da je dobro učinila. Ljudi ne vole priče o ljudima koji tako očito ne vole druge ljude.
A ova lady sasvim očigledno nije marila za ljude. Nekim ljudima je kanda teže voleti druge ljude nego životinje. Ja nešto ne verujem da takvi ljudi vole i životinje, da uopšte umeju da vole. Ne umeti voleti je prilična nesreća, tako ja mislim. Ali nije da novac i tu ne pomaže da se bude manje nesrećan. :))))
I - onda ostavi pare kučetu, tako da "urbi et orbi" pošalje poruku o tome kako je ustvari živela - ćutke.
Besmislena poruka.
Da je napravila fondaciju kojom bi se plaćalo nešto korisno po ljude, verovatno bi to bilo u teškoj suprotnosti sa načinom na koji je živela.
Sirota mala bogatašica kojoj se ostvarilo "pazi šta želiš - može ti se i ostvariti!" :))
Lady je očigledno naučila da je rečenica "nije sve u parama, ima nešto i u ljubavi" jednako dobra kao i rečenica "nije sve u ljubavi, ima nešto i u parama". I ostavila pare nekome kome je to potpuno beznačajno...šašavo, skroz.
Ili, što bi rekao Duško Radović "ko ume da voli ne bi trebalo da radi ništa drugo..."


Sestre Bogavac Sestre Bogavac 01:44 06.07.2008

Re: :))

Sirota mala bogatašica kojoj se ostvarilo "pazi šta želiš - može ti se i ostvariti!" :))


)))


JA NEMAM NIŠTA PROTIV ALEKSANDRA

Timur se, čujem, silno trudio da osvoji svet.
Ja ga ne razumem:
Uz malo rakije svet se zaboravi.
Ja nemam ništa protiv Aleksandra.
Samo,
Viđao sam i ljude za koje je veoma čudno
Vrlo dostojno našeg divljenja
Što su uopšte bili živi.
Veliki ljudi luče odviše znoja.
U svemu vidim samo dokaz
da oni nisu mogli ostati sami
I pušiti
I piti
I tako dalje
I mora da su bili odveć bedni
Da bi im bilo dovoljno
Da sede pored neke žene.


Bertlolt Breht

p.s.
Šta dodati?
gordanac gordanac 10:46 06.07.2008

Re: :))

:))
Šta dodati?

Možda ovo....
....i nema te vode, ni izvora, ni potoka bistrog, (ni nektra ni slatke ambrozije čak), koji bi mogli utažiti žeđ koju u čoveku stvaraju njegovi sopstveni nemiri. Prokletatvo Mide čini da ta žeđ izgleda još jača i strašnija dok se zuri u dno praznog zlatnog pehara i dok sve prekrasno dostupno žednom oku samo urla "još! još! još! još zlata!", kao da se ima razloga slutiti da će, kad sve bude pretvoreno u zlato, poteći i željena i dragocena tečnost koja će na kraju ipak stvoriti svežu vodu kojom će žeđ biti utažena, a nemir napojen. Paradoks Mide je što bi većina ljudi svoje nemire u prostorima bez zlata rado menjala, uvek, za iste te nemire u zlatnim prostorima, ubeđeni da zlato razgoni nemire. To je tako prirodno i tako ljudski. Tajna Mide je što je kraj legende o njemu - zagubljen o vremenu. A glasio je: "dovoljna je jedna iskrena suza (ne za sobom, već za drugima) koja bi pala na sve što se pretvara u zlato. pa da ponovo sve to bude hrana za telo i dušu......Oni kojima takva suza nikada ne kane samo sve nas podsete koliko puno je tlapnji u ljudima. I da je zlato "dobro" samo kad je u rukama ljudi kojima posedovanje zlata ne služi da žive svoj sopstveni "zamenjeni" život. A, opet - kada bi sve ljudi pitali "koliko zlata je dobro imati?", skoro svi bi odgovorili - "sve zlato". Ljudi su, prosto, šašava bića.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:55 06.07.2008

Re: :))

Gordanac
A ova lady sasvim očigledno nije marila za ljude. Nekim ljudima je kanda teže voleti druge ljude nego životinje. Ja nešto ne verujem da takvi ljudi vole i životinje, da uopšte umeju da vole. Ne umeti voleti je prilična nesreća, tako ja mislim. Ali nije da novac i tu ne pomaže da se bude manje nesrećan. :))))
I - onda ostavi pare kučetu, tako da "urbi et orbi" pošalje poruku o tome kako je ustvari živela - ćutke.
Besmislena poruka.
Da je napravila fondaciju kojom bi se plaćalo nešto korisno po ljude, verovatno bi to bilo u teškoj suprotnosti sa načinom na koji je živela.

Prvo, ja licno mislim da ona ne zasluzuje naziv "lady". Ona to nije bila, ona je bila americka self-made woman, a takve tesko mogu biti ladies.
Drugo, tacno je da vremenom nekim ljudima biva sve teze da vole druge ljude. Aldos Haksli je, cini mi se u "Kontrapunktu" rekao: "Sto vise starim, to vise volim namestaj". Drugim recima, manje volim ljude oko sebe, ali namestaj me ne moze razocarati, samo mi pruza zadovoljstvo.
Sve stari, pa i osecaj coveka za ljubav. Ne voli sa istim intenzitetom mlad covek (u dvadesetim) i sredovecan covek (recimo u sezdesetim, a o ljubavi onih u osamdesetim ili devedesetim da ne govorim).
Na kraju, nije ona bila potpuno imuna od darodavstva. Postojala je i jos postoji fondacija njenog supruga, za koju je ona ne samo znala, vec i pomagala, na svoj nacin. Ali je osecala potrebu, makoliko nastranu, da na kraju krajeva bude - kako na pocetku rece Unfuckable - opicena. Dogodi se to i normalnim ljudima a ne samo bogatasima, ali cesce bogatasima.
gordanac gordanac 18:31 06.07.2008

Re: :))

Prvo, ja licno mislim da ona ne zasluzuje naziv "lady". Ona to nije bila, ona je bila americka self-made woman, a takve tesko mogu biti ladies

Nećemo se složiti oko citirane tvrdnje. Lady ne znači isto što i "noble", nikako (ima čitav spisak jednostavno groznih "ladies" koje se, jednostavno tako - zovu, Lady Macbeth, za početak). Ali nema "ladies" koje NISU "self-made woman". Da li su i "noble", to je već sasvim druga tema, neke nisu, neke jesu....
Drugo, tacno je da vremenom nekim ljudima biva sve teze da vole druge ljude.

Nije tačno. Samo zrelije godine čine da se manje sakriva karakter - nešto u vezi okasnele svesti o tome "koliko se još vremena ima". A oni koji u tim godinama jače pokazuju da ne vole druge ljude, nisu ih nikad ni voleli, samo ih je bilo strah da priznaju.
Sve stari, pa i osecaj coveka za ljubav. Ne voli sa istim intenzitetom mlad covek (u dvadesetim) i sredovecan covek (recimo u sezdesetim, a o ljubavi onih u osamdesetim ili devedesetim da ne govorim).

O, oko ovoga se nikako, nikako nećemo složiti, nikada! :))
Voli se uvek, "ludilo" ljubavi je neosetljivo na godine, pitanje je jedino da li ljudi to sami sebi dozvoljavaju ili ne, da li misle da im je "primereno" godinama ili ne, da li se boje da vole ili ne, da li strahuju da "poveruju i da se prepuste", da li žele ili ne, ali sama emocija je potpuno neosetljiva na godine, tako ja mislim. Društveni model koji starima (ili starijima) "ne dopušta snagu čuda ljubavi" jer smatra da nemaju sposobnosti za te emocije je - nakaradan i došao je (verovatno) kao posledica raznih drugih loših društvenih modela koje poznajemo.
Ljubav je čudo. I uvek je moguća. Šašavo, ali - tačno.
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:15 07.07.2008

Re: :))

Postoje osobe koje vole da kontriraju.

Gordanac
Nećemo se složiti oko citirane tvrdnje. Lady ne znači isto što i "noble", nikako (ima čitav spisak jednostavno groznih "ladies" koje se, jednostavno tako - zovu, Lady Macbeth, za početak). Ali nema "ladies" koje NISU "self-made woman". Da li su i "noble", to je već sasvim druga tema, neke nisu, neke jesu....


Naravno da se necemo sloziti. Ko sto svaki muskarac nije GENTLEMAN tako ni svaka zena nije LADY. Webster's ovako definise lady: (1) a woman who has the rights. rule or authority of a lord (2) any woman, used in polite reference...
Verovatno ste vi mislili na ovu drugu definiciju, u tom smislu prihvatam da je svaka zena lady, odnosno da rudar ima pravo da svoju suprugu naziva "my lady".
Ali Leona Helmsly nije bas bila lady, osim mozda za njenog supruga. Ona je pre bila monstrum-like nego lady-like zena. Vec je u komentarima navedeno da su je njujorski magazini nazivali "The Rich Bitch", a Nsarski pominje i naziv "The Queen of Mean" (Kraljica zla). Ja sam u svom prvom javljanju nastojao da imam razumevanja za Leonu, pa sam cak stavio naslov NIJE BILA WEIRD, polazeci od toga da svako ima pravo da bude nastran, te sto je nastranost za jedne ne mora da bude nastranost za druge ljude. Ali nikako nisam mogao da Leonu zamisljam kao lady.
U svakom slucaju, pomenuta Leona, koja je terala kelnera da zadigne nogavice i golim kolenima kleci na razbijeno staklo (kako navodi Nsarski) nije se ponasala bas kao lady.... A kada je govorila o gejevima, ona je vikala da treba da gore u paklu (u stilu "FAGGOTS, YOU'RE GONNA ROT IN HELL" ), sto nije bas u maniru fine lady...
Gordanac,
O, oko ovoga se nikako, nikako nećemo složiti, nikada! :))
Voli se uvek, "ludilo" ljubavi je neosetljivo na godine, pitanje je jedino da li ljudi to sami sebi dozvoljavaju ili ne, da li misle da im je "primereno" godinama ili ne, da li se boje da vole ili ne, da li strahuju da "poveruju i da se prepuste", da li žele ili ne, ali sama emocija je potpuno neosetljiva na godine, tako ja mislim

Moja prva reakcija na ovo je bila: Daj Boze da je tako, daj Boze da je tacna floskula da "ljubav ne zna za godine".
Ucitelji plesa obicno kazu: Mladic u 25. godini moze izvrsno da plese; moze i covek u 50. godini izvrsno da plese, ALI TO NIJE ISTO. Nisam cuo njihov komentar za coveka od 75. godina koji izvrsno plese... Drugim recima, ja koji dosta citam, nisam nikada naisao na roman u kome je jedna osamdesetogodisnja bakica STRASNO zaljubljena, bas kao tinejdzerka. I da to deluje prirodno.
Neko me moze osuditi za ejdzizam (ageism), da diskriminisem stare ljude, sto mozda cinim nesvesno, ali smatram da vreme cini svoje, da svi stare, i da samo stare budale mogu da veruju da osecanja koja imaju su ista kao osecanja koja su imali dok su bili mladi.
Videcemo, svi starimo, ali ne ocekujem da me ljubav trese u osamdeset i petoj godini... A necu ni patiti sto ni do sada nisam GUBIO GLAVU ZBOG LJUBAVI, cak to smatram mojim kvalitetom, jer samo slabici se gube kada ih obuzmu neke emocije, bilo koje vrste. Ili je mozda ovo prokleto-muski stav...
gordanac gordanac 14:26 07.07.2008

Re: :))


Ima jedan beskrajno lagan, zabavan i lep film koji može da podseti šta vam se može desiti ako propustite da u budućnosti "izgubite glavu", i to potpuno nepotrebno, a smejaćete se odličnim dijalozima i uživati u besprekornoj glumi :))
Zove se "Something`s Gotta Give" igraju Jack Nicholson i Diane Keaton



I drago mi je da se nismo složili, a da smo lepo popričali :)
And....don`t miss "The Lady" if and when "She" enters your life.......whenever :)))
mariopan mariopan 21:09 07.07.2008

Re: :))

vladimir petrovic
Postoje osobe koje vole da kontriraju.

Gordanac
Nećemo se složiti oko citirane tvrdnje. Lady ne znači isto što i "noble", nikako (ima čitav spisak jednostavno groznih "ladies" koje se, jednostavno tako - zovu, Lady Macbeth, za početak). Ali nema "ladies" koje NISU "self-made woman". Da li su i "noble", to je već sasvim druga tema, neke nisu, neke jesu....


Naravno da se necemo sloziti. Ko sto svaki muskarac nije GENTLEMAN tako ni svaka zena nije LADY. Webster's ovako definise lady: (1) a woman who has the rights. rule or authority of a lord (2) any woman, used in polite reference...
Verovatno ste vi mislili na ovu drugu definiciju, u tom smislu prihvatam da je svaka zena lady, odnosno da rudar ima pravo da svoju suprugu naziva "my lady".
Ali Leona Helmsly nije bas bila lady, osim mozda za njenog supruga. Ona je pre bila monstrum-like nego lady-like zena. Vec je u komentarima navedeno da su je njujorski magazini nazivali "The Rich Bitch", a Nsarski pominje i naziv "The Queen of Mean" (Kraljica zla). Ja sam u svom prvom javljanju nastojao da imam razumevanja za Leonu, pa sam cak stavio naslov NIJE BILA WEIRD, polazeci od toga da svako ima pravo da bude nastran, te sto je nastranost za jedne ne mora da bude nastranost za druge ljude. Ali nikako nisam mogao da Leonu zamisljam kao lady.
U svakom slucaju, pomenuta Leona, koja je terala kelnera da zadigne nogavice i golim kolenima kleci na razbijeno staklo (kako navodi Nsarski) nije se ponasala bas kao lady.... A kada je govorila o gejevima, ona je vikala da treba da gore u paklu (u stilu "FAGGOTS, YOU'RE GONNA ROT IN HELL" ), sto nije bas u maniru fine lady...
Gordanac,
O, oko ovoga se nikako, nikako nećemo složiti, nikada! :))
Voli se uvek, "ludilo" ljubavi je neosetljivo na godine, pitanje je jedino da li ljudi to sami sebi dozvoljavaju ili ne, da li misle da im je "primereno" godinama ili ne, da li se boje da vole ili ne, da li strahuju da "poveruju i da se prepuste", da li žele ili ne, ali sama emocija je potpuno neosetljiva na godine, tako ja mislim

Moja prva reakcija na ovo je bila: Daj Boze da je tako, daj Boze da je tacna floskula da "ljubav ne zna za godine".
Ucitelji plesa obicno kazu: Mladic u 25. godini moze izvrsno da plese; moze i covek u 50. godini izvrsno da plese, ALI TO NIJE ISTO. Nisam cuo njihov komentar za coveka od 75. godina koji izvrsno plese... Drugim recima, ja koji dosta citam, nisam nikada naisao na roman u kome je jedna osamdesetogodisnja bakica STRASNO zaljubljena, bas kao tinejdzerka. I da to deluje prirodno.
Neko me moze osuditi za ejdzizam (ageism), da diskriminisem stare ljude, sto mozda cinim nesvesno, ali smatram da vreme cini svoje, da svi stare, i da samo stare budale mogu da veruju da osecanja koja imaju su ista kao osecanja koja su imali dok su bili mladi.
Videcemo, svi starimo, ali ne ocekujem da me ljubav trese u osamdeset i petoj godini... A necu ni patiti sto ni do sada nisam GUBIO GLAVU ZBOG LJUBAVI, cak to smatram mojim kvalitetom, jer samo slabici se gube kada ih obuzmu neke emocije, bilo koje vrste. Ili je mozda ovo prokleto-muski stav...

Dragi Vladimire, ja vam zelim da izgubite glavu samo jednom....nemate pojma sta ste propustili u zivotu )))
krunoslava krunoslava 01:30 06.07.2008

RODI ME MAJKO SRETNU PA ME NA DJUBRE BACI



Leona Helmsley - in her will, she left her Maltese, Trouble, $12 million



Sestre Bogavac Sestre Bogavac 01:34 06.07.2008

Hvala za ovaj tekst!!!

... jer je odličan.
Odlično napisan. Osim toga, uopšte nisam znala za ovu ženu, koja se po svojoj demonskoj snazi, gotovo da može biti upoređena sa mitološkim ženskim ličnostima... s tim što je naravno, mitologija o kojoj govorim/š - POP. MTV. Mc Donald's (Tramp) ... vrlo američka. ... Leona Mindy "Roberts" je kao nekakva US Magda Gebels.
(Kakva mitologija, takvi i savremeni ekvivalenti! :-p )

Promeniti ime!
... kakav strašan fenomen. Jasni su razlozi zbog kog je toliko rasporostranjeniji u "novom svetu" nego u staroj, uobraženoj Evropi... pa, ipak... kad već o tome govorimo... nekako ne mogu da ne primetim koliko je gest promene imena simptomatičan.
Mislim ovako: ni jedna normalna osoba (šta god to "normalna" značilo!) ne bi trebalo da želi da promeni svoje ime ... pa, onda, kad to već i uradi... šta nakon toga znači razbaštinjavanje naslednika, zato što svojoj deci nisu dali ime po njihovom dedi ????

Čudno, to. I zanimljivo.


Ali, to nije bio taj san.

Odlično rečeno.
Snovi uglavnom imaju drugačiju dramaturgiju od jave.
Aristotelov "san koji hoda" razlikuje se od Leoninog sna, taman kao Utopija od svog antipoda. Nesvesno od svesnog. Priča od života... Nada, rekao bi Aristotel... Nada od ambicije, čini mi se.
Sve su to bliski, ali sasvim različiti pojmovi...

I na kraju, da li je stvarno moguće da neko ko je toliko moćan, uživa u tome da muči nemoćne?! ... Naravno da je moguće... ali je s moje tačke gledišta neshvatljivo, do nivoa fascinacije.

Eh, da----
Na ovom svetu nema ničeg mračnijeg od ljudske prirode...
Ljudi su zaista zveri... I nije li čudno kad takva divljač ostavi svoju divlju imovinu- domaćim životinjama?!

Odvratna žena.
Paradigma odvratnosti...
Toliko grozna da zaslužuje da postane poznata.

Nsarski,
još jednom hvala.
Ovo je jedan krajnje inspirativan tekst!!!!

Minja

p.s. pokušavam da preporučim ovaj blog, ali mi preporuka zbog nečeg ne radi. :-/
nsarski nsarski 02:29 06.07.2008

Re: Hvala za ovaj tekst!!!

I na kraju, da li je stvarno moguće da neko ko je toliko moćan, uživa u tome da muči nemoćne?! ... Naravno da je moguće... ali je s moje tačke gledišta neshvatljivo, do nivoa fascinacije.

Hvala na poseti:)
Mene licno intrigira koncept. Njen zivot je, barem tako izgleda, njena osveta ljudskom rodu. Let it go to the dogs.
Mozda je ona zaista imala neki razlog da tako posmatra svet. Mozda joj je neko zaista jako mnogo zgresioo, mozda je ljudski rod prema njoj bio nepravedan. Svejedno. Zasto je onda ostala u njeme - mogla je da ode na pusto ostrvo i gaji kornjace, da se skloni, sa sve poslugom i srebrnim escajgom. Ne. Ona je jednostavno pljunula u lice svetu, okrenula se i otisla kao marsovac.
A onda se sahranila u ovakvoj grobnici:


Nekoj svovoj rodbini je ostavila neku sicu od love (par miliona) ako se obavezu da ce barem jednom godisnje da posete grob.
S tim u vezi, ima jedna druga prica, o jednom milioneru.
Neki tip u Minesoti, bogat, napravio grobnicu i na njoj bankomat. Svojim rodjacima dao plasticne kartice da samo iz tog bankomata mogu da podizu po $500 svakog meseca - i to samo jednom u mesecu. Tako je naterao one koji su ga nasledili da makar jednom mesecno pomisle na njega, jer moraju potici do groblja da podignu novac. OK, i to mi je jasno. Ali ova Leona - to nije.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 03:00 06.07.2008

Re: Hvala za ovaj tekst!!!

Neki tip u Minesoti, bogat, napravio grobnicu i na njoj bankomat.


Ahahahahaaaaaahhaaa!!!!


Nsarski, danas ti je svaki red inspiracija za citavu dramu!!!
Wow.

Koji tip.
Pa, njegova priča je zaista kao zaplet mračne komedije... i to nušičevskog tipa. "Ožalošćena porodica" ...

I meni je on jasan... Ako ni zbog čega, a onda zato što je imao opasno ciničan smisao za humor...

Uopšte ne znam šta bih da sam njegova naslednica... ne bih znala da li ću više ispoštovati njegov koncept ukoliko NIKAD ne dignem pare, ili ukoliko ih budem dizala svakog bogovetnog meseca... Teška dilema. :))))

Unfuckable Unfuckable 03:06 06.07.2008

Re: Hvala za ovaj tekst!!!

kao Lik koji je ostavio svojoj Ljubljenoj Dugogodišnjoj Ljubavnici blanko ček
klauzula : ako upiše previše - cela kinta ode Banci.
mračno, ne ?
Maksa Maksa 09:31 06.07.2008

Re: Hvala za ovaj tekst!!!

Pa, njegova priča je zaista kao zaplet mračne komedije... i to nušičevskog tipa. "Ožalošćena porodica" ...


I Nušić je, opičen kakav je bio, napravio foru sa sopstvenim grobom:

Priča je da je Nušić insistirao da grob bude ovakav da bi zeznuo nekog tipa kog je toliko snažno nagazio u novinama da je ovaj rekao da jedva čeka da Nušić umre i da on dođe i posere mu se na grob.



Macak Macak 09:47 06.07.2008

Re: Hvala za ovaj tekst!!!

Neki tip u Minesoti, bogat, napravio grobnicu i na njoj bankomat.


E ovo opasno konkurise prici koju sam cula od visoko rangiranog finansijskog savetnika u jednoj poznatoj americkoj finansijiskoj instituciji. Pricao mi je da mu jedan od najbogatijih klijenata vozi Oldsmobile iz '82, nosi godinama istu jaknu koja je "zakrpljena" duct trakom(!!!), a da celu porodicu maltretira da zive na nivou radnika Walmarta (citaj beda najstrasnija) da se ne bi previse "opustili" i razmazili. Samo da objasnim, radi se o bogatstvu od vise stotina miliona dolara!
Maksa Maksa 10:08 06.07.2008

Re: Hvala za ovaj tekst!!!

Pricao mi je da mu jedan od najbogatijih klijenata vozi Oldsmobile iz '82,


Ingvar Kamprad, vlasnik IKEA lanca, četvrti na Forbes listi najbogatijih ljudi, težak preko 30 mijlijardi dolara živi u skromnoj gajbi opremljenoj IKEA nameštajem koji je sam sastavio, vozi Volvo star 15 godina, i kad leti leti običnim avionom kao i svi ljudi.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 14:17 06.07.2008

Re: Hvala za ovaj tekst!!!

Ingvar Kamprad, vlasnik IKEA lanca, četvrti na Forbes listi najbogatijih ljudi, težak preko 30 mijlijardi dolara živi u skromnoj gajbi opremljenoj IKEA nameštajem koji je sam sastavio, vozi Volvo star 15 godina, i kad leti leti običnim avionom kao i svi ljudi.


I on je, čini mi se, svoju decu "oslobodio" nasledstva. I to sve iz ljubavi i želje da postanu bolji ljudi. Kao, pare kvare decu. Ako im trebaju, neka ih zarade sami...

Čitala sam nedavno članak o njemu u Reviji92.
Kuća mu je jadnija od mog stana, a gospodin pritom najviše voli da jede hamburgere iz ekspres restorana.

Neverovatno.
To je priča o čoveku kome ne trebaju pare... nego ga psihički ispunjava zarađivanje... I hajde, sad, recite... zar to nije čudno?

I još nešto... I Bil Gejts ima sličnog saradnika... ne mogu da se setim kako se taj zove... ali, ono što je glavna fora jeste to da svo svoje bogatstvo planira da ostavi Gejtsu i još nekim likovima koji su visoko plasirani na Forbesovoj listi... Smatra da će ovi ljudi pametnije ulagati njegov novac, nego što bi to radila njegova deca- inače, školovana u državnim školama.

"Svašta se i svakakav može videti taj moderan svet" , rekla bi moja sestra.

pozz.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 14:20 06.07.2008

Re: Hvala za ovaj tekst!!!

Pricao mi je da mu jedan od najbogatijih klijenata vozi Oldsmobile iz '82, nosi godinama istu jaknu koja je "zakrpljena" duct trakom(!!!),


Sečate se onog snimka na kom direktor svetske banke ima pocepane čarape?

Svi su se čudili... a meni je to nekako bilo logično. Kapirala sam da čovek puno radi i da je pod velikim stresom... Mislim da nije ni primetio kad ih je obuo. Jer, samo mi- sirotinja i šalabajzeri- imamo kad da razmišljamo o trivijama kakve su čarape... Svoje i tuđe.

nsarski nsarski 14:27 06.07.2008

Re: Hvala za ovaj tekst!!!

Sečate se onog snimka na kom direktor svetske banke ima pocepane čarape?

Aha, Mister Wolfowitz, idejni otac rata u Iraku:)
U principu, bogatstvo daje coveku mogucnost izbora - moze da zivi kako god zeli. To je zaista samo njegova privatna stvar, i stvar ukusa. Hju Hefner zivi sa ergelom mladih i lepih zena, Hauard Hjuz je ziveo kao pustinjak, zarastao u kosu i bradu. Leona je zivela sa svojim ljubimcima.
Iza Hauarda Hjuza je ostalo, izmedju ostalog, nekoliko istrazivackih laboratorija (medicina), za Hefnera ne znamo - njegova zurka jos traje, a iza Leone je ostao prezir prema ljudskom rodu.
gordanac gordanac 14:28 06.07.2008

:)



January 29., 2007.
World Bank President and former Deputy Secretary of Defense Paul Wolfowitz has reminded the world how "fiscally conservative, " "fashion backward" and "hygienically unfortunate" Little-Big-Man Wolfowitz is.... On a visit to Turkey, Wolfowitz flashed a sock with a hole in it! And was caught on camera!

Nije više Predsednik World Bank (znam čoveka), a verovatno ne biste verovali kakve dobre ideje je imao, promovisao i ostvario tokom svog "predsednikovanja" WB....
Covek u belom Covek u belom 14:32 06.07.2008

Re: Hvala za ovaj tekst!!!

Maksa
Ingvar Kamprad, vlasnik IKEA lanca, četvrti na Forbes listi najbogatijih ljudi, težak preko 30 mijlijardi dolara živi u skromnoj gajbi opremljenoj IKEA nameštajem koji je sam sastavio, vozi Volvo star 15 godina, i kad leti leti običnim avionom kao i svi ljudi.
I ide u prodavnicu u lokalni Migros u carapama i plasticnim papucama i obicnom vunenom dzemperu pritom kupujuci tzv. budzet proizvode...ekstravaganciji nikad kraja...
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 14:53 06.07.2008

Re: :)

Nije više Predsednik World Bank (znam čoveka) a verovatno ne biste verovali kakve dobre ideje je imao, promovisao i ostvario tokom svog "predsednikovanja" WB....


Sama ambicija da postaneš predsednik WB u meni budi vrstu zazora.

Kakve ideje?

idejni otac rata u Iraku:)


Sjajna ideja!
Neko ko je u tom ratu izgubio nogu, sad bar ne mora da brine da li će obući pocepane čarape!

Uh, izvinjavam se na ovom crnohumornom istupu.


gordanac gordanac 15:08 06.07.2008

Re: :)

Kakve ideje?

Tokom 2003/2004 na inicijativu WB, a zajedno sa IMF (jer prema WB države nemaju dugove) doneta je odluka o potpunom otpisu dugova zemljama podsaharske i saharske Afrike, da bi se njihove javne finansije rasteretile preuzetih obaveza spoljnjeg duga (pomalo tužan paradoks je što su lideri svih tih zemalja prvo na čega su pomislili - nova zaduženja i par novih lokalnih ratova)
Uključio WB u finansiranje MDG (milenijumski ciljevi razvoja) i razvio i institunacionalizovao PNoWB (Parliamentary Network of World Bank).

Ništa što je radio kao Deputy Secretary of Defense nije slutilo da je sposoban i za dobre ideje. A - jeste.

Ne razumem zašto bi kandidatura za Predsednika WB izazivala zazor?
Imam još jednog poznanika odatle - potpredsednik WB Shigeo Katsu, uradio još više dobrih stvari....
Kazezoze Kazezoze 15:08 06.07.2008

Re: :)

Nije više Predsednik World Bank (znam čoveka), a verovatno ne biste verovali kakve dobre ideje je imao, promovisao i ostvario tokom svog "predsednikovanja" WB....

da, genijalne ideje kao shto su wolfowitz projekt ili PNAC... politichari, na zhalost, danas uche od wolfowitza i slichnih kreatura.
gordanac gordanac 15:46 06.07.2008

----

Kanda nedostaje informacija o tome šta je ustvari World Bank.
Evo:
World Bank
i još:
World Bank D&S and MDG
i još:
World Bank wiki
Cyrano de Bergerac Cyrano de Bergerac 16:26 06.07.2008

Re: Hvala za ovaj tekst!!!

Iza Hauarda Hjuza je ostalo, izmedju ostalog, nekoliko istrazivackih laboratorija (medicina), za Hefnera ne znamo

Ostaće Playboy. Malo li je?
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 16:58 06.07.2008

Re: :)

Ne razumem zašto bi kandidatura za Predsednika WB izazivala zazor?


Opet mi dodje da copy/paste-ujem Brehta... "Veliki ljudi luče odviše znoja" i to ne samo svog...
Naravno, niko nije samo dobar ili samo loš, ali u mom (vrlo naivnom) poimanju sveta, dobri ljudi ne idu tamo gde se vrte ogromne pare i sudbine miliona pojedinaca... To rade jaki.
Ja lično, ne mogu da gledam na svet kao na geopolitičku tablu za Riziko... ali, to su već neki moji alterglobalistički tripovi, verovatno sasvim nerealni i neupotrebljivi u bilo kakvoj raspravi o ekonomiji.

Draga Gordanac,
Hvala za korisne informacije.
Nadam se da moj komentar nisi shvatila loše... Ja se u ove stvari uopšte ne razumem, a jedino zbog čega me interesuju jeste moj pokušaj da predstavim kako izgleda biti Pojedinac, toliko drugačiji od svega onoga što sam ja. Rekoh već gore... moje "čaraparske" misli, sasvim su trivijalne u odnosu na isukušenja s kojima se više puta dnevno sreće Mr Wolfowitz.

Ne samo da mu ne bih bila u koži, nego ne bih volela ni da mu budem blizu...
Kad ovako sagledam stvari, shvatam da sam krajnje skromna i krajnje neozbilja ličnost.

Pozdrav, osmeh.
Minja B.
Kazezoze Kazezoze 17:32 06.07.2008

Re: ----

Kanda nedostaje informacija o tome šta je ustvari World Bank.

ma znaaamoo dobro shta je WB, zauzima visoko 6 mesto top 30 conspiracy theories
prvi su internacionalne banke))
moj apsolutni ljubimac u ovakvim teorijama je alex jones koji chesto (vrlo buchno) kritikuje internacionalne organizacije kao shto su un i world bank, kao kriminalne organizacije.
mi svi znamo da je to istina i da tamo gde se "humanitarno" prikljuchi world bank dolazi do ratova, bede i korupcije... u africi su direktno odgovorni za shirenje aidsa vakcinacijom (conspiracy), ali mi volimo da ne verujemo u takve stvari.
wolfowitz se samo u conspiracy teorijama tretira kao hitler, inache je to mesto rezervisano za tamo neke sadame i bin ladene ))
gordanac gordanac 18:00 06.07.2008

:)

@Kazezoze
Ne verujem da ćeš poverovati, ali - ipak:
- ne postoje "conspiracy theories", postoje samo tuđe strategije koje ne poznaješ, a čiji se rezultat samo tako - pojavi, a odmah posle i slatka objašnjenja o konspiracijama i zaverama. Ove su teorije duboko utemeljene u ljudskom ponašanju (kao i sujeverje i predrasude) jer najčešće ljudima TO SVE liči na nešto čega su ustvari željni - da neko "brine o njima" (pa makar i kroz "conspiracy theories". Toga jednostavno - nema. Mesta na kojima se donose odluke o strategijama su mnogo, mnogo prozaičnija.....I te teorije nimalo ne pomažu u opisima nepravdi u svetu, šta više - krune ono malo samopouzdanja i spremnosti za menjanje stvari koje se kod ljudi jave... Dakle - tuđe strategije postoje, zavere - ne. Sorry, znam da je lepše sa "zaverama".

@Sestre Bogavac
Nadam se da moj komentar nisi shvatila loše... Ja se u ove stvari uopšte ne razumem, a jedino zbog čega me interesuju jeste moj pokušaj da predstavim kako izgleda biti Pojedinac, toliko drugačiji od svega onoga što sam ja. Rekoh već gore... moje "čaraparske" misli, sasvim su trivijalne u odnosu na isukušenja s kojima se više puta dnevno sreće Mr Wolfowitz.

Ne samo da mu ne bih bila u koži, nego ne bih volela ni da mu budem blizu...
Kad ovako sagledam stvari, shvatam da sam krajnje skromna i krajnje neozbilja ličnost.

Pozdrav, osmeh.

Pozdrav i osmeh uzvraćeT, skroz :)))
I skroz razumem percepciju o ljudima koji na mestima moći (finansijske, političke, ekonomske...ili već kakve god) donose odluke čije posledice osećaju mnogi (ili milioni) ljudi. I razumem da se s njima niko ne bi družio, kao što razumem i osećanje nemoći kad se gleda u očigledne nepravde, u nedostatak elementarno humanog u onome što ljudi govore ili čine....Na osnovu sopstvenog iskustva mogu samo da ti kažem - loši ljudi su raspoređeni po zvonastoj krivi nezavisno od novca kojim raspolažu ili bogatstva koje imaju, zlato i moć samo iz njih umeju da izvuku ono najgore, kao što dobri ljudi, ono što govore i čine umeju da iz nekoga izvuku ono najbolje, ili ono što ni ne znaš da poseduješ kao sposobnost.
Moć samo naizgled menja ljude, nije to promena, to je stvaranje najpovoljnijih uslova da lakše primetiš karakter, trust me on that, been there, seen that....kao što sam videla potpuno nepodnošljive karaktere bez moći i novca...Ljudi su, jednostavno - šašava bića. Prosto ih moraš voleti, toliko su šašavi...
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:02 06.07.2008

Re: Hvala za ovaj tekst!!!

Maksa
Ingvar Kamprad, vlasnik IKEA lanca, četvrti na Forbes listi najbogatijih ljudi, težak preko 30 mijlijardi dolara živi u skromnoj gajbi opremljenoj IKEA nameštajem koji je sam sastavio, vozi Volvo star 15 godina, i kad leti leti običnim avionom kao i svi ljudi.

Ovaj primer lepo zvuci, izdvojen, sam za sebe.
Ali se pitam da li bi trebalo da to ocekujemo od svih bogatasa? Da li svi treba da budu bogati ali da izigravaju skromne ljude...
Ja da sam enormno bogat, dozvolio bih sebe odredjene ekscentricnosti... pa makar me jako ogovarali oni koji su me znali dok sam bio sirotinja.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 02:15 07.07.2008

Re: :)

Ljudi su, jednostavno - šašava bića. Prosto ih moraš voleti, toliko su šašavi...

Potpisujem ovo, draga i mnogopoštovana Gordana!!!


Sve što bigh mogla da dodam ( a mogla bih baš da dužim...) staje u ovu tvoju sentencu. Odnosno: dve.
I uverena sam da- svaka sa svog aspekta- pričamo potpuno istu priču...



"Sve dobri ljudi, u zlu vremenu" , stavio bi Selenić u usta nekog svog lika.
A meni ostaje da parafraziram: svi ljudi su dobri, ali život je težak.
I dobro je da smo različiti, pa svako može da radi šta zna...



I razumem da se s njima niko ne bi družio

Jedino se s ovim ne slažem... Sigurna sam da s onim najmoćnijima, zapravo mnogi žele da se druže... I muka mi je od tog druženja... jer, nekako je očigledno da stvari tu nisu čiste.

Keep it simple.
Jedino za šta mogu da budem odgovorna sam Ja.
I nemojte mi, tako vas najlepše molim, nikada nuditi milone i tuđe sudbine.
Neću uzeti!
Zato što ne znam šta bih sa tim... ne znam ni šta bih sa samom sobom... a zamisli tek da... uh! Nikad!!!

Razumeš. Sigurno.

)))

pozz.
Minja
radojicic92 radojicic92 17:23 07.07.2008

Re: :)

Tokom 2003/2004 na inicijativu WB, a zajedno sa IMF (jer prema WB države nemaju dugove) doneta je odluka o potpunom otpisu dugova zemljama podsaharske i saharske Afrike, da bi se njihove javne finansije rasteretile preuzetih obaveza spoljnjeg duga (pomalo tužan paradoks je što su lideri svih tih zemalja prvo na čega su pomislili - nova zaduženja i par novih lokalnih ratova)
Uključio WB u finansiranje MDG (milenijumski ciljevi razvoja) i razvio i institunacionalizovao PNoWB (Parliamentary Network of World Bank).


I ta pomoc se dodeljivala selektivno, smislio da nece davati korumpiranim, pa onda postavio ortaka da kontrolise ko je korumpoiran ko nije. Obecavao je Wolfowitz i da ce iracka nafta isplatiti obnovu Iraka, pa ipak nije vec americki poreski obveznici. Cifre da ne pominjem, ali su takve da su se visestruko mogli resiti problemi cele planete. Plasirao i pricu kako je rat dobar jer ce cena nafte biti $20, sad je oko $140. Laganje poreskih obveznika o razlozima rata u Iraku samo po sebi dovoljan razlog da vise ne pomoli nos iz kuce. Nebrojene zrtve. Bar mu je svalerka imala neke koristi.
Inace asketa sudeci po carapama




man ray loves me man ray loves me 20:00 07.07.2008

Re: Hvala za ovaj tekst!!!

Maksa
I Nušić je, opičen kakav je bio, napravio foru sa sopstvenim grobom

"here lies edmund blackadder - and he's bloody annoyed!"
Budimac Budimac 20:03 07.07.2008

Re: :)

Wolfie... čuveni širitelj demokratije po Bliskom istoku... Kad je parlament zemlje u kojoj živim odbio da ista bude odskočna daska za agresiju na Irak, povinujući se želji 95-99% građana, Volfovic, ubeđeni demokrata, je rekao da turska vojska nije obavila posao... Ne sumnjam da je pun dobrih ideja... pomenuti PNAC je super ideja.

Lično mi je iskreno žao što ga je ona raketa u Bagdadu promašila (za malo). Bila bi to neka viša pravda.
dolybell92 dolybell92 05:08 08.07.2008

Re: Hvala za ovaj tekst!!!

Ja da sam enormno bogat, dozvolio bih sebe odredjene ekscentricnosti... pa makar me jako ogovarali oni koji su me znali dok sam bio sirotinja.


Postoji jedna bitna stavka na koju ste zaboravili - onaj koji stice i
zaradjuje nema vremena da taj steceni kapital i trosi - niti mu to pada na pamet -
Jedna generacija zaradjuje dok sledeca trosi - naravno zbog toga
je bitno doci u situaciju da nasledis bogatstvo ako imas od koga -
ono se mora zasluziti - inace kao sto vidite nije bitan nasledni red
ni sin ili kcer da su najrodjeniji - ako nisu vredni bogatstva, koje im moze biti ostavljeno -
nece ga ni dobiti... nema tu sentimentalnosti....
Palilula Palilula 03:21 06.07.2008

Gadna baba

Vrlo ocigledno je imala problem sa emocijama (nije ih imala), osim za sebe i to ne ljubav nego sujetu. Sumljam da je i te kucice volela. To sto niko od ljudi nije bio dovoljno dobar za nju, govori puno o njoj i njenom karakteru. Po meni je ona jedan veoma bogat psihijatriski slucaj.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 03:50 06.07.2008

Lep tekst...

...mada mislim da je ipak neukusno govoriti za jednog od najvecih pravnika savremenog sveta "poznati profesor prava sa Harvarda, i zagovornik mučenja zatvorenika," jer je to istrgnuto iz konteksta i krajnje jednostrano. Podseticu da se taj covek borio protiv cenzure, jedan je od retkih koji zagovara prava zivotinja, bori se protiv neogranicenog koriscenja oruzja, zestoko je istupao protiv NRA, cesto je branio zrtve rasizma u US i drugde, te je zlonamerno uzimati samo jedno njegovo nesrecno formulisano istupanje, iako je covek uradio i toliko vrednih stvari u zivotu. Inace bismo slicnom metodom mogli reci i da je Darvin bio poznati biolog i zagovornik nejednakosti medju rasama, Mahatma Gandi oslobodilac Indije, humanista, borac za ljudska prava i covek koji je svom sinu predlagao samoubistvo, ili da je Dalaj Lama dobitnik Nobelove nagrade za mir i vatreni obozavatelj apokalipticke sekte Aum Shinrikyo poznate po liberalnom pristupu nervnim gasovima (koju je hvalio u vise navrata)... Svako ima razne momente i nije u redu vaditi ih iz konteksta samo usred ogorcenosti zbog dominantne politike u US.
nsarski nsarski 04:50 06.07.2008

Re: Lep tekst...

mada mislim da je ipak neukusno govoriti za jednog od najvecih pravnika savremenog sveta "poznati profesor prava sa Harvarda, i zagovornik mučenja zatvorenika," jer je to istrgnuto iz konteksta i krajnje jednostrano

Prijatelju, Alan Dersowitz nije samo jednom istupao sa tim stavom o mucenju zatvorenika- taj stav je njegov zastitni znak. Napisao je par knjiga o tome, da ne govorim o njegovim debatama sa Chomskim, te njegovo zalaganje da se odrekne tenure Finkelsteinu na De Pauw univerzitetu. Jedini greh ovog poslednjeg je u tome sto je pokazao da je A.D. plagijator i placeni propagandista. On je takodje brailac i savtenik odbrane O.J. Simpsona - treba li zbog toga da ga slavimo?
Ali, to nije tema ovog bloga.

P.S. Moram odmah da kazem da ja o A.D. imam najgore misljenje koje je moguce imati o ljudskom bicu, pa zato nisam neki objektivni sagovornik kada je o njemu rec:)
stefan.vizantin stefan.vizantin 07:44 06.07.2008

Re: Lep tekst...

Darvin bio poznati biolog i zagovornik nejednakosti medju rasama

lep primer i istinit. ne vidim sto mesate profesionalna postinuca (na planu evolucije) sa losom interpretacijom koja je bila u skladu sa prihvacenim kodovima misljenja tog vremena. po tom konceptu i ovi nasi akademici nemaju nikakve odgovornosti za zdusno podrzavanje nase propasti pod SM. svako odgovara za SVE svoje postupke...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:54 06.07.2008

Re: Lep tekst...

stefan.vizantin
Darvin bio poznati biolog i zagovornik nejednakosti medju rasama

lep primer i istinit. ne vidim sto mesate profesionalna postinuca (na
planu evolucije) sa losom interpretacijom koja je bila u skladu sa
prihvacenim kodovima misljenja tog vremena. po tom konceptu i ovi nasi
akademici nemaju nikakve odgovornosti za zdusno podrzavanje nase
propasti pod SM. svako odgovara za SVE svoje postupke...

Nema to nikakve veze sa "interpretacijom". Rasizam jeste bio univerzalan u to doba, ali primeri ljudi koji su bili protiv njega jos u to doba - dobar primer je A. R. Wallace, ko-otkrivac teorije evolucije, nista manje dobar naucnik od Darvina - su dovoljni da pokazu da se moglo otrgnuti tome, kao sto se moglo otrgnuti i nacional-socijalistickoj indoktrinaciji u doba pomenutog SM. Ja cu Vas podsetiti da je u pitanju bila analogija sa izolovanim cinjenicama kao onim koje navodi NSarski u slucaju A.D.

@Nsarski:
OK, prijatelju, necu da trolujem, cisto da znas da ja imam slicno lose misljenje o Chomskom, ali ok, to su druge teme (ali za ove komentatore koji nista ne razumeju, ali vole da lepe etikete, npr. kazezoze, mozda bi mogao bar da kazes da A.D. recimo aktivno podrzava Obamu, za razliku od nekih drugih)...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana