Da li postoje dobro obavešteni građani?

Freedom of Information RSS / 19.06.2008. u 15:15

Autor: Miroslav Janković 

Savremeni život je neobjašnjiv bez priče o ulozi koju mediji imaju u njemu. Globalno gledano, u trenutku u kome postojimo mediji se nalaze na vrhuncu svoje moći. Čitajući fantastičnu knjigu uglednog britanskog novinara Džona Lojda (John LLoyd) „Šta mediji rade politici" došao sam do podatka da u Britaniji svakoga dana 35 000 000 ljudi čita dnevne novine, 36 500 000 magazine, a 25 000 000 koristi internet kao izvor informacija. Imamo štampane medije, elektronske medije, internet izdanja štampanih medija, blogove, radio programe... Autor je potpuno u pravu kada kaže da teme koje nameću mediji dominiraju javnim i privatnim životima. Mediji formiraju sliku sveta u kome živimo. Toga moramo da budemo svesni. Taj proces ima i slabosti i prednosti. Sve je to u redu dok nam novinari serviraju objektivne, istinite i nezavisne informacije. Kada to nije slučaj mi postajemo masa za oblikovanje, kao plastelin. Nezaobilazan element ovoga procesa je i odnos političari - novinari. Političari shvataju da su mediji njihov kanal komunikacije sa glasačima. Novinari znaju da bez ekskluzivnih izjava i komentara političara njihovi tiraži neće rasti. Nasuprot, oni će padati. Ovaj odnos, da ne kažem borbu, LLoyd naziva Zero-Sum-Game, igra u kojoj onoliko koliko jedan učesnik dobija drugi mora da gubi, sa ishodom nula.

Da se za vratimo na Srbiju. Kada kažem da se medijska scena u Srbiji nalazi u haotičnom stanju ne bih mogao da se pohvalim originalnošću. U čestim razgovorima o srpskim medijima ovo je uvek jedan od zaključaka, ali mi se čini da je takav zaključak posledica jednog generalnog utiska koji se stiče običnim praćenjem medija bez ozbiljnije analize. Dnevni list Danas je u utorak objavio tekst o incidentima vezanim za medije kojih je samo u mesecu maju bilo 23. Kada se svi ti incidenti vide na jednom mestu onda se dobija jasan presek i ta šira slika koja nam je potrebna.

Rezultati tog istraživanja pokazuju da ih je bilo 23 do 27. maja. Dakle, skoro svaki dan. Novinari su napadnuti 16 puta i to: fizički napadi (2 napada), napadi na imovinu (5 napada) i pretnje, verbalni napadi i drugi pritisci (9 slučajeva). U maju mesecu imamo i dve osude novinara, jedno hapšenje i dva slučaja u kojima su novinari prekinuli emitovanje programa zbog neisplaćenih zarada. Zabeležen je i slučaj u kome je jedan medij optužen za cenzuru, ali i incident u kome su nekoliko medija objavili fotografije nage dvanaestogodišnjakinje koja je seksualno zlostavljana. Ovde se radi o dostupnim podacima o incidentima što ne znači da lista napada nije dramatično duža.

Ako obratimo pažnju na pretnje novinarima kao najbrojniji oblik napada, odnosno na to od koga dolaze, možemo da zaključimo da su novinari izloženi pritiscima svih društvenih slojeva. Novinarima prete političari, građani, sportisti, razne javne ličnosti, NN lica, ali i što je veoma interesantno - drugi novinari. Mene je u apsurdnost odvela informacija da je Željka Milićević (vlasnica i urednica valjevskog nedeljnika "Pečat") u uredničkom komentaru objavila tekst u kome obećava valjevskom novinaru Džanu Vićentijeviću "besplatne čitulje u tiražu od 8000 primeraka". Razlog za ovu pretnju bio je tekst koji je Vićentijević napisao o tiražu nedeljnika „Pečat". Tek tako čoveku je obećana čitulja.

Suštinsko pitanje je u kojoj meri smo mi građani i građanke dobro i istinito obavešteni o svakodnevnici ovog društva, ako smo prepušteni informacijama koje nam plasiraju mediji koji rade u ovakvoj atmosferi? Majkl Šadson, jedan od najoštrijih komentatora u američkim medijima, ovom problemu dodaje još jednu komponentu, a to je interesovanje građana. On kaže: „Dobro obaveštenog građanina ne odlikuje potrošačko poznavanje savremenog kataloga dostupnih informacija, već formiran zbir interesovanja koja od korišćenja samog kataloga zahtevaju nešto više nego što je slučajan napor". Treća komponenta o kojoj bi trebalo razmisliti tiče se samih novinara. LLoyd u svojoj knjizi naglašava opasnost od „podleganja samih medija „romantičnoj težnji" da sebe prikažu kao herojskog i problemima opterećenog pobednika koji prevazilazi sve prepreke i pored malih šansi".

Ustvari, ja želim da znam koliko smo mi zaista slobodni? 



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

drug clan drug clan 16:25 19.06.2008

Sustina nije u informaciji

Sustina neobavestenosti u danasnjem svetu nije u kolicini i kvalitetu informacija vec u njihovom tumacenju. Svi mi imamo i mozemo lako da dodjemo skoro do svih informacija (internet) ali njihovo tumacenje postaje problem jer nivo i nacin obrazovanja koji se forsira poslenjih decenija onemogucuje ljude da logikom i zdravim razumom iz gomile informacija izvuce najbitnije i najtacnije. Tako vlast onemogucena da kontrolise protok informacija i dalje kontrolise narod - zaglupljivanjem.
da ne pisem opet
Freedom of Information Freedom of Information 20:41 19.06.2008

Re: Sustina nije u informaciji

Da, sustina jeste u tome, u dobrom odabiru informacija, iz bukvalno okeana ponudjenih.... To tumacenje informacija o kome govorite nije uopste lak posao, bas nasuprot....
Lepa Radmilovic Lepa Radmilovic 21:15 19.06.2008

dzabe interneti

guglovi, jahuovi, pobeda, vrijeme, politika, blic, b92, fox news, cnn, nbc, cbs whatever dude....
ako covek, sam covek, nema u sebi razvijen stepen svesti koji ga tera da sam razmislja i pronice u sustine i trazenje istine ispine izmedju redova, strana, dogadjaja sa vremenskim razmacima itd....

sama pomisao i zelja za trazenjem odgovora je dovoljan dokaz da freedom of information postoji....zamisli kako je onom koji slepo veruje?!
Freedom of Information Freedom of Information 21:43 19.06.2008

Re: dzabe interneti

Taj koji slepo veruje cini mi se da i nema ovu vrstu problema jer je nije svestan. Pitanje je sta raditi sa time...
Lepa Radmilovic Lepa Radmilovic 21:50 19.06.2008

...

mozda je talentovan za nesto drugo :)))

u trenucima krize je daj sta dash
Freedom of Information Freedom of Information 22:04 19.06.2008

Re: ...

:)
mariopan mariopan 09:53 20.06.2008

Re: dzabe interneti

Ja imam drugi problem..ne da ne verujem slepo nego ne verujem uopste....opecen i na hladno duva. Svaku informaciju koja me interesuje visestruko proveravam..posebno dobre, one koje nesto dobro donose nama gradjanima, odvikli su nas od dobrote, protekle godine bile su takve da sada ne verujem ni u dobru nameru a kamoli da se nesto dobro zaista dogadja. Sve sto se nama gradjanima dogadjalo u poslednjih dvadesetak godina bilo je lose a zavijeno u "dobre" namere....u krajnjem slucaju i dokazivalo se da je lose po nas. Pljacke razne, ratovi, nemastina, lazi nasih politicara dok narod osiromasuje ubrzano, borba za vlast jer je to njima dobro a nama kako bude...to su razlozi da ne verujem uopste dok ne vidim, dodirnem i utvrdim da jeste tako.Verujem da ovakvih kao ja ima mnogo.
Freedom of Information Freedom of Information 12:17 20.06.2008

Re: dzabe interneti

Verujem da ovakvih kao ja ima mnogo.


Zaista bi me obradovalo da ste u pravu.

Pozdrav i hvala na zanimljivom komentaru
Inner Party Inner Party 23:11 19.06.2008

Kad je bilo bombardovanje...

... mogli ste da gledate lazi sa RTS-a ili lazi sa CNN-a.



Pitanje je veoma kompleksno.
Konzervativac nikada nece pratiti liberalne medije. Liberal nikada nece pratiti konzervativne medije...
Ja nikada ne bih rekao da mnogi mediji direktno lazu. Ali zato pouzdano znam da su svi mediji pristrasni.
Blic nije nista bolji od Kurira. Mozda je perfidniji i ugladjeniji. Ali je kada se ogoli - poruka ista.
Freedom of Information Freedom of Information 08:01 20.06.2008

Re: Kad je bilo bombardovanje...

Ja nikada ne bih rekao da mnogi mediji direktno lazu.


Ne bih ni ja. Ali sam gotovo siguran da svi mediji oblkuju informacije, onako kako im odgovara. Neki manje, a neki vise.
Dolybell Dolybell 07:23 20.06.2008

Novine i informacije

U tom kontekstu ostvaruje se hrvatski paradoks: sve agresivnija medijska ekspanzija dovodi do sve većeg sužavanja javnog prostora. Raspolažući sa sve više medija, Hrvatska - za vraga - postaje sve manje slobodna zemlja. Jer mediji u svojoj jednoobraznoj šarolikosti više ne provociraju dijalog, nego su zamišljeni takvima da perpetuiraju isključivo "poželjne" vrste informacija i mišljenja, kao što revijalnim stranicama i televizijskim programima defiliraju samo "poželjni" medijski intelektualci.

Temeljna svrha inzistiranja na "obilju" i jest da se ne primijeti ono što je iz njega odstranjeno. Novine već duže vrijeme nisu generatori kritičke misli, već idealni poligoni za njezino pripitomljavanje. Cenzura više nije interventna, nego sistemska. Sasvim rijetki nezavisni mediji i pojedini internetski portali postali su spasonosna mjesta gdje će se objaviti nedopuštene informacije i stavovi, strukturno nalik nekadašnjim "samizdatima". Samo u zadnjih mjesec dana Feral je objavio pet priča koje su bile doslovno zabranjene u redakcijama vodećih domaćih dnevnih listova, pa su nam ih tamošnji frustrirani novinari ilegalno doturili, a ticale su se visokorangiranih pripadnika političke, gospodarske i pravosudne nomenklature. Kao i devedesetih - ali sada bez rata, Tuđmana i žestokih nacionalističkih naboja - Feral bi danas mogao temeljiti svoju cjelokupnu uređivačku politiku na cenzuriranim člancima sa sve bogatije medijske scene. Samo što "tržište" to neće prihvatiti, logično, jer je ono i uspostavilo cenzuru.


Ovo je samo deo teksta koji je objavljen u poslednjem broju "FERALA",
a bilo bi jako dobro pročitati ceo tekst, koji može pomoći u razumevanju
i novina i novinara, ne samo kod njih već inače - a samim tim i kod nas.

FERAL TRIBUNE
Freedom of Information Freedom of Information 08:08 20.06.2008

Re: Novine i informacije

U tom kontekstu ostvaruje se hrvatski paradoks: sve agresivnija medijska ekspanzija dovodi do sve većeg sužavanja javnog prostora. Raspolažući sa sve više medija, Hrvatska - za vraga - postaje sve manje slobodna zemlja. Jer mediji u svojoj jednoobraznoj šarolikosti više ne provociraju dijalog, nego su zamišljeni takvima da perpetuiraju isključivo "poželjne" vrste informacija i mišljenja, kao što revijalnim stranicama i televizijskim programima defiliraju samo "poželjni" medijski intelektualci.


Italijanski urednik Djulijano Ferara (pise LLojd u njegovoj knjizi) dao je najbolji jednostavni opis uporednog nivoa novinarstva kada je rekao: "Novinar je slobodan onoliko koliko je drustvo slobodno, i to je otprilike to". LLojd ovome samo dodaje da mediji mogu da odigraju ogromnu ulogu u postavljanu moralnog opsega u drustvu slobode i otvorenosti.

Btw, odlican tekst Ferala...
Dolybell Dolybell 10:16 20.06.2008

Re: Novine i informacije

"Novinar je slobodan onoliko koliko je drustvo slobodno, i to je otprilike to".


Sve u skladu s vremenom.
Oni koji od njega odudaraju - nisu savremenici
i naravno, bivaju neprihvaceni i nerazumljivi....
ivana23 ivana23 11:33 20.06.2008

Re: Novine i informacije



Redakcija u širem uvodniku napominje da će učiniti sve da što prije opet pokrene list.

Freedom of Information Freedom of Information 12:22 20.06.2008

Re: Novine i informacije

Redakcija u širem uvodniku napominje da će učiniti sve da što prije opet pokrene list.


i ja se nadam da ce biti tako i da ce uspeti da premoste teskoce. Feral je, po mom misljenju, regionalno vazan list
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 08:01 20.06.2008

...

we know things are bad.
worse than bad, they are crazy.
it's like everything everywhere is going crazy, so

we don't go out any more.
we sit in the house.

slowly, the world we are living in is getting smaller.
and all we say is: "please, at least leave us alone in our living rooms!
let me have my toaster, my TV, my steel-belted radials.
and I won't say anything. just leave us alone."

well, i'm not gonna leave you alone.
i want you to get mad.
i don't want you to protest, i don't want you to riot.
i don't want you to write to your congressman,
because i wouldn't know to tell you what to write.
i don't know what to do about the depression and the inflation
and the russians
and the crime in the streets.

all i know is that first you've got to get mad!
you've got to say:

"i'm a human being goddamn it!
my life has value!"

so, i want you to get up now.
i want all of you to get up of your chairs.
i want you to get up right now and go to the window,
open it,
and stick your head out and yell:
"i'm as mad as hell, and i'm not gonna take this any more.
i want you to get up right now.
sit up. go to your windows,
open them
and...



son of a bitch...we struck the mother lode...
Super Stupid Super Stupid 17:40 20.06.2008

o novinarima...

preporucio bih ovaj tekst Vedrane Rudan, čini mi se da je na sličnu temu...
LINK
mariopan mariopan 10:04 22.06.2008

Re: o novinarima...

Super Stupid
preporucio bih ovaj tekst Vedrane Rudan, čini mi se da je na sličnu temu...
LINK

Procitala, meni se dopada Vedrana...ali sve to se moze primeniti i na Srbiju.
Super Stupid Super Stupid 13:33 22.06.2008

Re: o novinarima...

ali sve to se moze primeniti i na Srbiju.

pa zato sam i stavio link

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana