Izveštaj o napretku Srbije

Jelica Greganović RSS / 26.06.2007. u 17:52

Slovenački evropski poslanik i izvestilac Evopskog parlamenta, Jelko Kacin, upravo je evropskim poslanicima, Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta, predstavio osnovu svog izveštaja o napretku Srbije u približavanju EU.

Kako mi je, pomenutu osnovu izveštaja, g. Kacin, već unapred poslao, koristim priliku da to prosledim vama. Obratite pažnju na drugi deo...pa da popričamo.

 

 

 

 

 

 

Sa velikim zadovoljstvom vam predstavljam osnovu izveštaja o odnosima između EU i Srbije. U protekloj godini je ovaj Odbor raspravljao i usvojio stavove o Albaniji, BiH, Kosovu, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji. Kao izvestilac za Srbiju, zbog otkazivanja pregovora o stabilizacijsko asocijacijskom sporazumu, duže od godinu dana, nisam mogao da počnem sa pripremom izveštaja, jer u odnosima, između EU i Srbije, napretka skoro nije ni bilo.

 

Raduje me da to više nije tako. Srbija ima novu, ambicioznu pro-evropsku i pro-demokratsku vladu, koja je već dokazala svoju spremnost za saradnju sa medjunarodnim sudom u Hagu. Ta saradnja je omogućila obnovu pregovora o stabilizaciji i asocijaciji, koji bi mogli da se završe krajem ove godine, ako Srbija bude, u potpunosti, sarađivala sa haškim sudom. Želeo bih da istaknem da poslednje aretacije Zdravka Tolimira i Vlastimira Đorđevića dokazuju da je Srbija sposobna da uhvati sve optuženike za ratne zločine. To je dobra preporuka za budućnost, zato sam ubeđen da će Srbija uskoro izručiti i preostala četiri optuženika.

 

Kao što smo upravo čuli od srpskog ministra spoljnih poslova, Vuka Jeremića, Srbija se još uvek nalazi u teškom položaju, suočena sa bolnim problemom rešenja konačnog statusa Kosova. Čvrsto sam ubeđen da su, srpska integracija u EU i status Kosova, dve odvojene stvari i da bi pokušaj njihovog spajanja, mogao da dovede do štetnih posledica. Uzevši u obzir činjenicu da je Evropski parlament, u izveštaju Josta Lagendajka, već oblikovao svoj stav prema Kosovu, želim da se problem Kosova ne pominje u mom izveštaju. Članove i članice parlamenta, zato, pozivam da ne ulažu amandmane, koji se izričito odnose na konačni status Kosova.

 

Srbija zaslužuje sve čestitke, jer se, tokom poslednje godine, latila teških izazova, uključivši i odvajanje Crne Gore, izvođenje slobodnih i regularnih parlamentarnih izbora, kao i oblikovanje nove vlade. Jer se uspešno suočila sa tim izazovima, možemo očekivati da će se srpski lideri suočiti sa stvarima, koje su, u tokom poslednje godine, bile donekle zanemarene. Tu posebno spada i usvajanje zakona, koji ćepoboljšati život stanovnika Srbije, kao što je, na primer, usvajanje državnog proračuna za 2007. godinu, imenovanje zaštitnika ljudskih prava, sudija Ustavnog suda, predstavnika za informacije od javnog značaja i kroćenje nezaposlenosti i korupcije.

 

Mislim da je potrebno pozitivno oceniti i napredak u području poštovanja ljudskih prava u Srbiji i odredbe novog ustava, posebno one, koje se odnose na zaštitu manjina. Na osnovu njih su albanske političke stranke, iz Preševa, prvi put, posle deset godina, učestvovale na opštim, srpskim izborima. Povećala se i zastupljenost etničkih manjina, kako u zakonodavnoj, tako i u izvršnoj grani vlasti. Raduje me i da je vlada, juče, usvojila amandman romskog poslanika Srđana Šajina i time, za narednih šest meseci, obezbedila oko 150.000 evra, za projekte povezane sa »Romskom Decenijom«. I više od toga, unutar etnički odnosi, u Vojvodini, su se, približno za godinu dana, osetno poboljšali, Uzevši u obzir pozitivne pomake u saradnji sa haškim sudom, smatram da bi taj Odbor (i.e.AFET) mogao da otvori rezerve sa IPA fondom za Srbiju, koji je Evropski parlament predvideo u opštem proračunu za 2007. godinu.

 

Uprkos svemu je, ipak, svakom posmatraču, političke situacije u državi, jasno da nasledstvo prošlosti još uvek opterećuje Srbiju. Poslednji politički motivisani napadi, raširen govor mržnje u medijima, politički napadi na aktiviste za ljudska prava, novinare i političare, koji se usuđuju da pruže otpor nacionalistima, su zabrinjavajući znak u Srbiji. U tom kontekstu je, nedavno izvinjenje predsednika Tadića Hrvatskoj, za sve ratne zločine počinjene u ime Srbije, prelomni gest, koji zaslužuje posebno priznanje. Podsticajno je i to da je, ministar spoljni, Vuk Jeremić, za svoju prvu posetu inostranstvu, izabrao BiH. Važan gest pomirenja, u regiji, bi bilo i usvajanje deklaracije, od strane srpske skupštine, o osudi genocida u Srebrenici.

 

Takav gest, koji bi otvorio put umirivanju situacije u regiji, zahteva i konkretna činjenja; vlada mora da sprovede reformu policije, bezbedonosnih struktura i vojske i da se, efikasnom kampanjom, javno i otvoreno, suoči sa nasleđem Miloševićeve politike. Zato i podržavam inicijativu posebnog tužioca, koji želi da otkrije političku pozadinu ubistva bivšeg predsednika vlade, Zorana Đinđića. Iz istih razloga žalim zbog popustljivosti srpskog vojnog suda, u presudi izrečenoj paravojnoj grupi Škorpioni, za ubistvo šest muslimana iz Srebrenice.

 

Nedavno istraživanje beogradskog Centra za ljudska prava, istraživačke agencije Strategic marketing i fonda OEBS, ukazuje da 50 odsto ispitanih Srba ne veruje da se genocid, u Srebrenici, zaista dogodio, dok 43 odsto smatra da ta ubistva, ako je i došlo do njih, nisu zločini. Razlog za zastrašujuću statistiku leži u tome da se Srbija još uvek nije suočila sa prošlošću. Ubeđen sam da, državljani Srbije, imaju pravo da saznaju o vojnoj politici i genocidu, koji je bio počinjen u njihovom imenu, kao i to, ko su bili počinioci tih zločina.

 

Istovremeno utvrđujem da striktni EU vizni režim, koji sprečava običnim građanima Srbije, komunikaciju sa njihovim sagovornicima u EU, ometa razvoj srpske demokratije i podstiče ksenofobiju i nacionalizam. Pozdravljam usvojene sporazume o viznim olakšicama, koje su ispregovarale države zapadnog Balkana. To je važan korak ka konačnom cilju, slobodnom putovanju svih državljana zapadnog Balkana u EU. Zato, u svom izveštaju, pozivam Komisiju, da oblikuje konkretne nacrte za viznu liberalizaciju.

 

U zaključku bih želeo da naglasim, da moj izveštaj nije iscrpan i da ne mislim da je potpun. Ostaje, naime, još mnogo problema, koje u prvo čitanje, zbog ograničenog vremena govora, nisam mogao da uključim. U to spadaju pitanja, kao što su Romi, borba protiv trgovine ljudima, kao i traženje nestalih u ratovima na području bivše Jugoslavije. Te probleme ću obuhvatiti amandmanom na izveštaj. Radovaću se svom vašim doprinosima i živoj raspravi, kao i dobroj saradnji tokom narednih meseci.

DODATAK: Kompletan izveštaj Jelka Kacina možete pročitati (za sada, samo na engleskom) na

http://www.europarl.eu.int/registre/commissions/afet/projet_rapport/2007/391943/AFET_PR(2007)391943_EN.doc

 

 

Atačmenti



Komentari (97)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

MilutinM MilutinM 18:00 26.06.2007

Pozitivno

Drago mi je da je izvestaj u celini pozitivan. Voleo bih da se taj trend nastavi.

Ono sto mi se posebno svidelo je deo
"Istovremeno utvrđujem da striktni EU vizni režim, koji sprečava običnim građanima Srbije, komunikaciju sa njihovim sagovornicima u EU, ometa razvoj srpske demokratije i podstiče ksenofobiju i nacionalizam."

Konacno se neko od zapadnih politicara usudio kaze da je bolje pruziti ljudima priliku da vide kako zivi normalan svet, umesto osude na zatvorenost. Da je tako radjeno pre 15 godina ili bilo kada izmedju tada i danas, mozda bi se ranije ratosiljali onih koju su nas pogresno vodili.
aleksandrija aleksandrija 18:06 26.06.2007

Re: Pozitivno

Jelice, mislim da od Jelka Kacina prvi put čujemo, posle dugo vremena, pozitivne ocene, što je veoma dobro i uticaće na promenu slike o Srbiji u Briselu. Međutim, kako si lepo naglasila, nikako ne treba smesti sa uma onaj deo u kojem se traži od Vlade da reši još nerešena pitanja. Mislim da ovo prvi put izgleda kao dobronamerna sugestija, ne kažem da je Kacin do sada bio zlonameran, daleko od toga, ali je uvek bio veoma pesimističan u pogledu Srbije.
MilutinM MilutinM 21:12 26.06.2007

Re: Pozitivno

Pročitah mnoge komentare i odmah se setih onog vica:

Poveli nekoga u obilazak Pakla. Kad tamo, veliki kazani u kojima se u nesnošljivoj vrelini i patnjama krčkaju svi koji su u životu grešili. Iznad svakog kazana stoji po jedan djavolak sa velikim štapom, pa kako neko uspe da se izvije i pokuša da pobegne iz kazana, on ga lupi po glavi i vrati nazad.

Samo iznad jednog kazana nema nikoga, a i u njemu se krčkaju mnogi. Kada posetilca upita o čemu je reč, dobi odgovor da su unutra srbi. Njima ne treba čuvar. Oni sam vuku one koji pokušaju da se spasu.


Izgleda da smo sami sebi najveći neprijatelji.

Voleo bih da i mi počnemo da prepoznajemo pozitivno u našim životima. Da ne tražimo baš i svačemu najpre ono najgore, i samo se toga hvatamo. Da nadjemo snage da gradimo budućnost a ne da se samo vraćamo nazad.

Stvarno mislim da je ovakav pozitivan izveštaj nešto što treba da nas raduje. Koliko god u njemu ima još stvari koje treba uveliko popraviti.

**bem li ga - verovatno sam nepopravljivi optimista.
J. Winter J. Winter 00:11 27.06.2007

Re: Pozitivno

MilutinM

Konacno se neko od zapadnih politicara usudio kaze da je bolje pruziti ljudima priliku da vide kako zivi normalan svet, umesto osude na zatvorenost. Da je tako radjeno pre 15 godina ili bilo kada izmedju tada i danas, mozda bi se ranije ratosiljali onih koju su nas pogresno vodili.


I meni se cini da je to sa vizama vrlo kontraproduktivno.Zapravo sam turizam, soping i sl. je manje vazno. Ali bitno je vidjeti razliku u razmisljanju ljudi koji su duze u EU i ostalih u Europi . Ona je oglavnom ogromna. Jer tamo je prica o drzavama, nacionalnim interesima i sl. stvarima moguca samo u vicu ili nekoj BBC parodiji tipa Crna Guja. Ljude nikakvi nacionalni interesi ne zanimaju, osim vlastitih i njihovih obitelji. Kennedyeva ideja o cinjenju za drzavu je demodirana. Nikog nije briga da nesto radi za drzavu, vec je doslo vrijeme da drzava nesto cini za svoje stanovnike.Inace joj nitko ne vidi svrhu. To je uglavnom osnovna razlika i tema rasprava u gledanju na razvoj EU od strane recimo UK i nekih drugih clanica. Jedni se boje superdrzave Europe, jer im je odiozna takva otrcana birokratska masinerija. A drugi misle da bi sa jednog mjesta sa izjednacenim zakonima, lakse uklonili preostale prepreke i opet omrznutu birokraciju. Uglavnom se radi o sporu oko nacina kako presjeci krakove birokraciji. A sami stanovnici se osjecaju se sve vecim dijelom Europljanima i nije im se tesko zamisliti da zive u drugoj zemlji EU, ukoliko im posao to moze omoguciti. Nije kod Nijemaca ni stvar u novcu, kad je na listi zelja medju pozeljnim lokacijama Toscana u Italiji, nego nesto opusteniji odnos medju ljudima, manji stres, bolja klima, manje zagadjenje. Ili Provance u Francuskoj kod Engleza, zajedno sa Spanjolskom ili sve vise Portugalom. Ukratko najbitnija je aktivnost prema drzavi inzistiranje na kvaliteti zivota.Zanima ih jos zadrzavanje i eventualno povecanje placa, jako ih brinu mirovine i izgleda sve vise klimatske promjene.Sarenilo rasa na ulicama velikih gradova, ali i manjih mjesta ne odgovara bas svima, ali s druge strane sve manji demografski prirast tj. bolje reci izumiranje starosjedioca, cini stvar logicnom i neminovnom. Jer treba netko i raditi. Pogotovo poslove koji razmazeni Europljani nece, jer ( jos za sad ) ne moraju. Uglavnom, sasvim drugacija tematika i interes u tako bliskim drzavama na istom kontinentu. Osim kod likova sa margine, besposlicara, "profesionalnih" navijaca i sl. gubitnika, koji uglavnom vegetiraju na drzavnoj pomoci.
Htio bi samo dodati da je EU na ovim prostorima prisutnija nego se to primjecuje iz medija.Konkretno, istovremeno inzistiranje na rasciscavanju korupcije, u Hrvatskoj, onog sto je radio Dodig, Srbiji ili najnovije prisjecanje i vadjenje iz arhive Djukanovicevog poslica sa cigaretama, je previse istovremeno da bi bilo slucajno.Obecanje Rumunjske i Bugarske da ce se popraviti na tom pitanju kad udju u EU se nije ostvarilo, pa se na osnovu te skole, primjenjuje ciscenje problema prije samog ulaska.
reanimator reanimator 18:50 26.06.2007

takav sam baksuz...

Umesto da mi drago zbog pozitivnih delova izveštaja, moj prvi utisak je : "keve ti..koja pro-evropska vlada???"
aleksandrija aleksandrija 18:54 26.06.2007

Re: takav sam baksuz...

Ipak naglašavam Jelko Kacin nije čovek koji bi nama bilo šta tek tako poklonio. Uvek je bio jako kritičan prema Srbiji...
reanimator reanimator 19:00 26.06.2007

Re: takav sam baksuz...

aleksandrija
Ipak naglašavam Jelko Kacin nije čovek koji bi nama bilo šta tek tako poklonio. Uvek je bio jako kritičan prema Srbiji...


Rekli mu..budi jako kritičan..i čovek bio. Sad mu rekli..olabavi malo..i on olabavio. Tako valjda funkcioniše svet. A u teškoj pozadini svega, ja i dalje u dilemi : "keve ti..koja pro-evropska" :)
kuki kuki 19:00 26.06.2007

Strasno - jer je na zalost tacno

Nedavno istraživanje beogradskog Centra za ljudska prava, istraživačke agencije Strategic marketing i fonda OEBS, ukazuje da 50 odsto ispitanih Srba ne veruje da se genocid, u Srebrenici, zaista dogodio, dok 43 odsto smatra da ta ubistva, ako je i došlo do njih, nisu zločini. Razlog za zastrašujuću statistiku leži u tome da se Srbija još uvek nije suočila sa prošlošću. Ubeđen sam da, državljani Srbije, imaju pravo da saznaju o vojnoj politici i genocidu, koji je bio počinjen u njihovom imenu, kao i to, ko su bili počinioci tih zločina.

Svi nasi "pomaci" ka Evropi su samo zarad otvaranja fondova, ili kako se srpski kaze, da se drpi nesto love. I svi napori spolja da nam otvore oci ce biti bezuspesni. A jedini nacin da zaista krenemo napred, je da se pogledamo u oci, da dozivimo katarzu i smognemo snage da kazemo "popu pop a bobu bob". Na zalost to se nece dogoditi u skoro vreme jer velika vecina ovako misli.
Kako izaci iz toga? Kako otrezniti nisce?
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:02 26.06.2007

A

meni je u oči upala ova rečenica u izveštaju:

"Ubeđen sam da, državljani Srbije, imaju pravo da saznaju o vojnoj politici i genocidu, koji je bio počinjen u njihovom imenu, kao i to, ko su bili počinioci tih zločina."
kuki kuki 19:07 26.06.2007

Re: A

Svakako, i to je kljuc svega. Kljuc da se izvucemo iz srednjeg veka iz kosovskog ciklusa iz albanske i ustaske golgote. Ali niko nam ne moze otvoriti oci ako ih cvrsto drzimo zatvorene ili cak i ako nam ih i otvore a mi slepi.
ceda_urosevic ceda_urosevic 19:30 26.06.2007

Re: A

ne umanjujem znacaj saznanja o vojnoj politici i genocidu, ali nemoj da bude: o Srebrenici, koja se desila pre 10 i kusur godina istina sutra (ovde podvlacim protok vremena), a o ovome sto se sada desava u Srbiji za 50 godina. Ja sam ubedjen da drzavljani Srbije takodje imaju pravo da saznaju o ubistvima na Topcideru, o tome ko je ubio Curuviju, Dadu Vujasinovic i mnoge druge, pored toga da se zna kakva je politika u ime gradjana Srbije vodjena za vreme Milosevica.
ceda_urosevic ceda_urosevic 19:32 26.06.2007

Re: A

Ubija me sto nemamo opciju za uredjivanje sopstvenih komentara!
U poslednjoj recenici gore, mislio sam konkretno na politiku genocida.
yu1bcd yu1bcd 19:39 26.06.2007

Re: A

Ne ide to bas lako sa Srbima kao najvecem narodu ex-YU sa najvecom odgovornoscu za raspad. Lepo je rekao Boris Tadic na HRT, da smo ostali skupa u YU, svi bi vec davno bili bogati u EU! Slicno je sa Hrvatima i njihovom "pravednom" Domovinskom ratu te neucestovovanju u BiH dogadjajima. Slovenija se ne moze osloboditi patoloske ugrozenosti malog naroda i priznati autohonost Hrvata i Nemaca. Upravo je bila kritikovana zbog toga na podrucju jezika. I pored stalne asimilacije gubi 13.000 od 2M stanovnika svake godine.

Jelko Kacin je odstupio kao vodja najvece opozicione partije u dezeli pa ce imati vise vremena za Srbiju. Bolje da te poslove radi Slovenac nego neko jos zapadnije. Ima tu debelih ekonomskih interesa ka brzom resavanju statusa Srbije u EU i NATO. A vi vidite kako cete sa vasom najvecom paritjom radikalima. Restak se bori kao lav Ja i dalje podrzavam nasu Gazdaricu za Ambasadorku makar i dvojnu

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:47 26.06.2007

To dvojna...

je baš zgodno, zvuči tako šizofreno.
kuki kuki 19:49 26.06.2007

Re: A

za cedu - ma nemamo mi problema da se na ovom Blogu saglasimo i ukazemo na propuste i manjkavosti. Problem ima onj ogroman broj iz navedenog istrazivanja. Kako njima otvoriti oci? Jer kada se i njima otvore oci onda zahtevi za pravom na istinu ce biti i zadovoljeni jer neki drugi ce biti na vlasti.

za yu1bcd - gledanje u tudje dvoriste i pokazivanje prstom na komsiju nam nece doneti boljitak. Isto kao sto ni EU ne polazi za rukom da nas popravi prozivajuci nas i upiruci prstom na nas.
yu1bcd yu1bcd 20:15 26.06.2007

Re: A

Kuki: gledanje u tudje dvoriste i pokazivanje prstom na komsiju nam nece doneti boljitak. Isto kao sto ni EU ne polazi za rukom da nas popravi prozivajuci nas i upiruci prstom na nas.

EU je naucila 1990-ih kako je sa Balkanskim moralom, a USA brzo upotrebila batinu. I njih smo iznenadili jer nam je trebalo 78 dana da shvatimo neizbezno. I jos daljih 8 godina. A na ciju stetu? 85% gradjana Srbije.

Odoh ja u London na nedelju dana od silne sekiracije zbog propustenog RHCP koncerta u Indjiji
yu1bcd yu1bcd 20:24 26.06.2007

Re: To dvojna...

Jelica Greganović
je baš zgodno, zvuči tako šizofreno.


Juce sam imao sizofren razgovor sa dvoje Sarajlija ciji je sin dobio slovenacko drzavljanstvo. Majka prosla Golgotu i na kraju i ona dobila saglasnost ali mora se odreci Bosanskog po nekim novim EU propisima. Zena skoro ceo zivot provela u Bosni i sada je strah, da ce se tamo morati svaki puta prijavljivati kao stranac po starom nigde nepromenjenom ksenofobicnom YU zakonu. BiH penzija oko 230 Euro, a nasa najmanja 400.

Ja sam imao slicnih negativnih iskustava u pesnickom pokusaja pridobivanja i treceg, srpskog drzavljanstva kao nepopravljivi Jugonostalgicar, SHS Monarhista


snezana7plus snezana7plus 11:44 27.06.2007

Re: A

Problem u Srbiji je sto nista ne postoji sto se ne objavi na RTS-u. E kad tamo budu brujali o tome na sva zvona....
Sad tek vidim koliki sam optimista, jer tamo gore stavih kad a ne ako :))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:46 27.06.2007

A

i kada se rubrika na RTS o EU ne bude zvala "Evropska posla"...em neduhovito, em ponižavajuće...
snezana7plus snezana7plus 11:57 27.06.2007

Re: A

...em tako "tijanicevski"
Jelice, ja ne mogu vise ni da gledam RTS - uslovni refleks se tu bre stvorio -odmah grlim wc solju :(
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:05 27.06.2007

Lepo

kaže aleksandrija, pitanje sistema vrednosti...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:52 27.06.2007

vidi,

balkanska braća to rešavaju tako da se odreknu drž. matičnog, dobiju ovo, a onda odu kući (ili u ambasadu)pa traže ponovo državljanstvo. Tako se i Hrv. trudila da ne "pogubi" svoje državljane.
adam weisphaut adam weisphaut 19:04 26.06.2007

Ovaj deo

Takav gest, koji bi otvorio put umirivanju situacije u regiji, zahteva i konkretna činjenja; vlada mora da sprovede reformu policije, bezbedonosnih struktura i vojske i da se, efikasnom kampanjom, javno i otvoreno, suoči sa nasleđem Miloševićeve politike.

odnosno da li ce se on sprovesti u meni budi pesimizam.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:54 26.06.2007

Adame

i meni se čini da u tom čuču grmi zec. I to ogroman. Mutant.
Vodzo Modzo Vodzo Modzo 19:46 26.06.2007

Pozitivan izveštaj (tata me je malo tukao)

Kako li onda izgleda negativan? (crni Mirko, kako izgledaš kada te mnogo tuče?)

1. Nedavno istraživanje beogradskog Centra za ljudska prava, istraživačke agencije Strategic marketing i fonda OEBS, ukazuje da 50 odsto ispitanih Srba ne veruje da se genocid, u Srebrenici, zaista dogodio, dok 43 odsto smatra da ta ubistva, ako je i došlo do njih, nisu zločini.


2. Uprkos svemu je, ipak, svakom posmatraču, političke situacije u državi, jasno da nasledstvo prošlosti još uvek opterećuje Srbiju. Poslednji politički motivisani napadi, raširen govor mržnje u medijima, politički napadi na aktiviste za ljudska prava, novinare i političare, koji se usuđuju da pruže otpor nacionalistima, su zabrinjavajući znak u Srbiji.


3. Ostaje, naime, još mnogo problema, koje u prvo čitanje, zbog ograničenog vremena govora, nisam mogao da uključim. U to spadaju pitanja, kao što su Romi, borba protiv trgovine ljudima, kao i traženje nestalih u ratovima na području bivše Jugoslavije.


4. Iz istih razloga žalim zbog odluke srpskog vojnog suda, u presudi izrečenoj grupi Škorpioni, za ubistvo šest muslimana iz Srebrenice.
....

Could it be worse? Ja ne vidim ovde ama baš ništa pozitivno. Mi smo još u kamenom dobu - nismo se ni mrdnuli za poslednjih 7 godina. Mislim da je strašno što taj čovek uopšte priča da ima ikakvog napretka, ako je ujedno svestan da je realnost u ovoj zemlji ono što je naveo u ova 4. pasusa.
gordanac gordanac 19:50 26.06.2007

boje..

...za pravu, dobru mapu:
Kako se stvarala EU:



1952: Italija, Francuska, Luksemburg Belgija, Nemačka, Holandija

1973: Danska, Irska, Velika Britanija

1981: Grčka

1986: Španija, Portugal

1995: Austrija, Finska, Švedska

2004: Češka, Estonija, Kipar, Letonija, Litvanija, Mađarska, Malta, Poljska, Slovenija, Slovačka

2007: Bugarska, Rumunija

i za "dobojiti plavo":




Izveštaj Jelka Kacina je mnogo dobra vest za građane i građanke Srbije.
Uključujući i dopune na spoljnjopolitičkom odboru EU parlamenta.

p.s. mape nisu uzele u obzir stanje posle 21.05.2006., ali nadam se da mi crnogorci neće zameriti...

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:56 26.06.2007

Ma kakvi draga...

oni su nezamerljiv svet...ja bih se na tvom mestu više brinula zbog sajtadžija, verovatno već plaču i jedu hemijske, zbog ovog tvog foto-tapeta...mada, ako mene pitaš bolje što veća slika ovog što si ti okačila no nečeg drugog :)
gordanac gordanac 20:02 26.06.2007

EDIT: boje

1952: Italija, Francuska, Luksemburg Belgija, Nemačka, Holandija


U ovoj činjenici je suština temelja EU
Nemačka je, kao jedan od osnivača, to postala 1952., za manje od sedam godina posle II svetskog rata.
A početak je, naravno u čuvenoj Komisiji za ugalj i čelik...

Mone je 40 godina kasnije izjavio; "Da mogu da počnem opet, počeo bih od kulture".
Vodzo Modzo Vodzo Modzo 20:08 26.06.2007

Re: EDIT: boje

Ma mene baš ta neka paralela - proteklo vreme jednako 7 godina peče... Baš smo neki tvrdi, glupi orah (mislim na poveću žutu mrlju dole-desno, uokvirenu plavim ).
yu1bcd yu1bcd 20:08 26.06.2007

Re: Ma kakvi draga...

Mogli smo mi svi biti braon/plavi jos 1995 godine ali smo vise voleli SMB! Slovenacki komunistu su 1991 godine imali floskulu "Europa zdaj" ali se to "sada" desilo tek posle 13 godina. Ekonomski povratak na stanje pred ocepljenjem je uzeo 8 godina. Trenutni devizni dug je 4.000 $ po stanovniku, a YU se raspala pri 1.000 $. Mozda bi pomoglo, da smo nasli naftu u Jadranu oko 1985 godine pa da se ponasamo kao zuti Norvezani

gordanac gordanac 20:13 26.06.2007

sajtadžije...

...praštajte! Smanjila bih sliku da može...
Žao mi je što na ovaj tvoj post ne mogu i tabele i uporedni podaci - sve veliiiikooo - a ne bih da "zagušim" linkovima iz kojih se svašta može videti...
Potpuno nevezano, palo mi je na pamet i slovenačko predsedavanje od januara 2008. i svi izveštaji koje je Kacin radio poslednjih godina.... Aksel Munte bi rekao "Stvari se vraćaju na mesto odakle su potekle" :))
Njegov izveštaj se verovatno neće u domaćoj javnosti tretirati kao izuzetan i strašno važan i domaća javnost za to ne snosi nikakvu odgovornost - premalo informacija o toku EU integracija kod nas, potpuni prioritet imaju samo nasleđeni problemi. Čak i ta činjenica se vidi u izveštaju, da se "cope with reality", kao i u slučaju sporazuma o budućem ustavnom dogovru pre par dana. Nedelja koja je u toku biće beležena kao "istorijska" u EU record.
Nešto slično kao kad je DeGol stavio veto na članstvo Velike Britanije, mislim 1969...
Velika slika se često ne vidi, jer "zemaljski dani teku" i ljudi s pravom očekuju brže, više, opipljivije rezultate na njihove svakodnevne živote...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:25 26.06.2007

Zato sam

ja i pištala kod Dejana na blogu...u domaćoj javnosti njegov izveštaj je manje važan od provincijalnog ubistva pola familije pod dejstvom alkohola...ali Slovenija je već najavila da bi među prioritete predsedovanja uvrstila i Kosovo, koje će lako moguće da "uskoči" u njeno predsedovanje EU...a tu je i Kacin...i nama je to važno. I nemamo ambasadora još uvek. A vreme prolazi galopom.
dracena dracena 20:14 26.06.2007

Vetar u ledja

Ovaj izveštaj je velika podrška našim reformama. EU doživljavam kao najboljeg saradnika i najveću pomoć običnom gradjaninu Srbije. Reforme su u najboljem interesu gradjana, ali se neki naši političari nećkaju ili ih mrzi da ih sprovode. Mi gradjani na izborima još uvek nismo jasno rekli šta tačno hoćemo, pa samim tim nismo u stanju ni da izvršimo snažan pritisak na političare. I pored toga, oni će morati ozbiljno da rade na reformama, jer su zahtevi za priključenje EU jasni kao dan i jednaki za sve. Čak izgleda da ćemo imati i mali popust, pa opravdanja za sporost i aljkavost više neće biti.

Posebna priča je saradnja sa Hagom. Posle svih strahota koje smo proživeli skoro da nema stvari koja me može izludeti. Jedan od retkih izuzetaka je naša nesaradnja sa Hagom. Da smo tu obavezu smlatili pre deset godina, već bismo daleko odmakli u svim ostalim stvarima. Ovako, mi još uvek drljamo po istom mestu i prosto se više ne mogu slušati opravdanja, izgovori, a pogotovu priče o nepravdi Haškog tribunala. Pa zar je toliko teško Koštunici, radikalima, socijalistima i ostalim da shvate toliko prostu formulu: problem treba rešiti bez kukanja i prenemaganja odmah čim se pojavi. Svako odlaganje samo uvezuje nove probleme i čini situaciju sve nepodnošljivijom i teže rešivom. A taksimetar samo cakće, cena raste, mi siromašimo, propadamo...

Konačno, ovde je neko pomenuo Kacinove stavove o Srbiji iz ranijeg perioda. Mislim da Kacina, kao ni ostale evropske političare ne treba posmatrati kroz njihove lične stavove. Oni ljudi obavljaju svoj posao kako je dogovoreno na nivou EU i ne unose u to nikakve naročite emocije, simpatije ili antipatije. Kacinove poruke treba shvatiti kao dobre, prijateljske vibracije iz nama još uvek daleke Evrope i vetar u ledja svemu što je pozitivno u Srbiji.

Sve u svemu, Jelice, oduševljena sam i hvala ti na dobrim vestima.
kuki kuki 20:26 26.06.2007

Re: Vetar u ledja

"Sto puta ponovljena laz, postaje istina". Ne sto, nego milion puta su nam ponavljali (kako nasi tako i stranci) "saradnja sa Hagom" i time podrazumevali: uhapsite i isporucite. I sve ce biti peachy!. E nece! Sve dok se ne opasuljimo toliko da nam Hag nije ni potreban, nego ih sve osudimo na nasim sudovima. Sve! Ukljucujuci i one koje je yu1bcd pomenuo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:26 26.06.2007

Nema na čemu :)

Služimo narodu...jesam li dopisnica (razglednica) ili nisam
dracena dracena 20:30 26.06.2007

Re: Nema na čemu :)

Slušaj, za dopisnicu ne znam, nisam se raspitivala, ali vidim da si mi slatka, taman za razglednicu. :)))

Šta ti misliš hoće li biti nešto od nas?
dracena dracena 20:39 26.06.2007

Re: Kuki

Ne da bih im sudila, nego sa apetitom. I mogu biti srećni da odu u Hag da im ovaj nesrećni narod ne presudi po kratkom postupku. Pokojni Z. Djindjić se jako zalagao da počnu sudjenja u zemlji, ali tad je većina političara bila jako pametna, onako mrzovoljno i arogantno odbijala da podrži ovu njegovu inicijativu. A sad bi bili pnosni kad bi im Hag ukazao poverenje i našim sudovima poverio neke predmete. Ali nema sad, sad je ta karta proigrana silnim odugovlačenjem. Inače, biće i za naše sudove još puno posla za one koji nisu bili baš toliko "glavni". Dugo će to sve trajati, ali ako se radi, završićemo i to.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:49 26.06.2007

Znaš šta,

ja gledam prvo ovo dvorište u kom sedim... Slovenija nam je važna, a u njoj, još od CG otcepljenja, nemamo ambasadora...a predsedavaće Slovenija EU u prvoj polovini 2008. godine...i izvestilac je odavde...i čekam, o'li se neko setiti pre no što bude prekasno (a već kasnimo)...
aleksandrija aleksandrija 20:53 26.06.2007

Re: Vetar u ledja


Mislim da Kacina, kao ni ostale evropske političare ne treba posmatrati kroz njihove lične stavove. Oni ljudi obavljaju svoj posao kako je dogovoreno na nivou EU i ne unose u to nikakve naročite emocije, simpatije ili antipatije. Kacinove poruke treba shvatiti kao dobre, prijateljske vibracije iz nama još uvek daleke Evrope i vetar u ledja svemu što je pozitivno u Srbiji.
/quote]

Nije potpuno tačno da svi u EU misle isto, da nema ličnih stavova, kao i da svi samo sprovode zacrtano. Jelko Kacin je poslanik u Evropskom parlamentu, gde ima toliko raznih grupacija od krajnje konzervativnih do levo liberalnih...Zato se u Evropskom parlamentu ne samo sprovodi politika nego se politika i kreira. Mu i Sloveniji poznajemo stil rada Jelka Kacina, on jje sve drugo od običnog službenika koji sprovodi nečije naloge i drugo njegovi izveštaji i ocene su uvek imale ličnu notu. Uglavnom negativnu. Ovo što je sada ovako pisao verujte je veliki napredak.
aleksandrija aleksandrija 20:54 26.06.2007

Re: Vetar u ledja

Ups, i ja mrzim što nema opcije popravke komentara sad ispalo da samu sebe citiram
dracena dracena 21:01 26.06.2007

Re: Znaš šta,

Pa čekaj, polako, sestro slatka, prvo mora neko iz ove nove garniture da zglajzne, pa da bude poslat za ambasadora. Još su svi friški, niko nije stigao da prospe sirće kod Koštunice, pa još nema popune ambasadorskih mesta. :)))

A da te pitam usput: čisti li se zgrada ambasade u medjuvremenu, ima li nekog tamo da ujutru otključa "dućan"? Reko' kad već ništa diplomatski ne radimo, bar da Slovenci ne pomisle da smo digli ruke od njih. Mnogo bi nam se nasekirali i zabrinuli. A meni njih nešto dodje žao, tako samih... :)))
ceda_urosevic ceda_urosevic 21:04 26.06.2007

uredjivanje

strasno...
uvedite nam "samouredjivanje"!
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:09 26.06.2007

More

ja se više bojim stare-stare garniture, no i zglajzanih novih...uh.
dracena dracena 21:20 26.06.2007

Re: Vetar u ledja

Verujem, Aleksandrija, da ima razlike izmedju njihovih izjava i ličnih stavova. Ali kad se radi ozbiljno, a u ovom slučaju je ozbiljna stvar u pitanju, utoliko pre što se radi o usmeravanju dalje politike prema Srbiji, onda lične simpatije i antipatije moraju da se zanemare, ako čovek hoće da bude ozbiljan političar. Osim toga, ako je Kacin ranije bio neprijateljski raspoložen, a sad izražava dobru volju, do te promene je došlo verovatno na osnovu nekih objektivnih promena u Srbiji i optimizma u evropskim krugovima kad smo mi u pitanju. To opet pokazuje da ono ranije nije bila nikakva mržnja nego možda skepsa u vezi sa našim pravcem i tempom razvoja. Mada, sve je ovo je samo moja dedukcija, čoveka nisam pratila izbliže, pa je moguće da uopšte nisam u pravu. Ti živiš tamo, znaš šta se dešavalo, kako je ko reagovao, pa je verovatno tvoja ocena ispravnija. Ja samo vežbam vijuge. :))))

U svakom slučaju nadam se da je iza nas praksa da se neki naš političar naljuti na nekog stranog političara, pa kao uvredjeni pubertetlija neće da razgovara sa njim, a onda ti strani političari ne znaju šta će, nego počnu da prete, a zatim moraju i da ispune pretnje ako hoće da sačuvaju autoritet svoje države i tako redom.
dracena dracena 21:24 26.06.2007

Re: More

A te stare garniture, jesu stare, ali dobro držeće, a? Očuvane? Negovane? :)))
dracena dracena 21:30 26.06.2007

Re: More

Samo da dodam na ovu lepu vest nešto što odavno nisam čula ni u snu ni na javi:
What A Wonderful World

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:33 26.06.2007

Vrlo, zato

što su jako savitljive.
bravar bravar 21:37 26.06.2007

Re: Dracena

What A Wonderful World:)))
dracena dracena 21:38 26.06.2007

Re: Vrlo, zato

Pa znaš šta, sestro slatka, vežbalo se. No pain, no game. :)))
dracena dracena 21:43 26.06.2007

Re: Dracena

Ćuti tu, slušaj muziku i uživaj. :)))) Ko te pita! :))))
bravar bravar 21:48 26.06.2007

Re: Dracena

Slusam draga. I cerka mi se prenula iz sna pa me pita odakle mi sad ova pesma:)))
Uzivam vec vise puta.
kuki kuki 21:51 26.06.2007

Re: Znaš šta,

Slusaj, cini mi se da ti se bas dopao predlog da budes ambasador pa stalno navodis vodu na svoju vodenicu, tacnije u svoje dvoriste.

Podrzavam jer si plemenita.

Nego da predjemo sa reci na dela: prihvati da to radis volonterski iz svoje kuce. Odma' ce da skoce: em za dzabaka, em nekog od svojih trutova ce da posalju u vilu u najlepsem kraju Ljubljane.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:55 26.06.2007

Ja već

volontiram i previše, samo mi još fali i napismeno...a trutovima neće faliti, ni ovde ni negde drugde, svakako...kao ni sada što im ne fali.
aleksandrija aleksandrija 22:01 26.06.2007

Re: Vetar u ledja

Nikako nije bila mržnja prema nama, niti je on bio neprijateljski raspoložen. To nisam htela da kažem. Kacin je bio veoma kritičan, ali mora se priznati nije imao razloga biti pozitivan. Baš zato i kažem da je ovaj pomak veoma dobar signal, jer on je neko ko nema "dlake na jeziku" i nikada nam nije ulivao lažni optimizam.

aleksandrija aleksandrija 22:02 26.06.2007

Re: Vetar u ledja

Ode mi ovaj komentar ko zna gde, a bio je odgovor Draceni...Jao
dracena dracena 22:03 26.06.2007

Re: Dracena

Znači legla ti pesma? OK, služimo narodu, što kaže Jelica.
Pazi sad:
Louis Armstrong & Ella Fitzgerald - Dream A Little Dream Of Me
dracena dracena 22:12 26.06.2007

Re: Vetar u ledja

...jer on je neko ko nema "dlake na jeziku" i nikada nam nije ulivao lažni optimizam.

Pravi prijatelji rade tako nekako, a ne zavaravaju prijatelja lepim, ali nerealnim rečima? Samo da malo odrastemo i složimo u glavi, pomirićemo se sa mnogim ljudima koji nam zapravo nisu bili ništa krivi. :)
angie angie 22:14 26.06.2007

Re: Dracena

je l' ovo neki fazon s ovim yuotube na ovom postu, ili ja neshto nisam ukapirala?
dracena dracena 22:15 26.06.2007

Re: Dracena

Bravarice, evo i nešto specijalno za tvoju ćerku:
Uncle Satchmo's Lullaby


Jelica Greganović Jelica Greganović 22:18 26.06.2007

Čuj, za

ćerku, ja otvorila, raspilavila se, trznula sam kad sam zabola nosom u tastaturu...
kako prede čovek...
dracena dracena 22:19 26.06.2007

Re: Dracena

Ne razumem, šta me pitaš, Angie. Puštam lepu muziku da ljudi slušaju. Ništa drugo. Nema fazona. Čist posao.
dracena dracena 22:27 26.06.2007

Re: Čuj, za

Slatkiš Armstrong, sav pun ljubavi i topline, jel' da? :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:30 26.06.2007

Prede kao

mačak, sve uz kičmu ga slušaš.
dracena dracena 22:39 26.06.2007

Re: Prede kao

Pravi Macan Svilenko. :)
bravar bravar 22:50 26.06.2007

Re: Prede kao

Evo sad sve na brzinu. Ovaj mali se probudio, pa smo apsolvirali tekstove o zivotinjama iz albuma Zivotinjsko carstvo:)))
I... HVALA za Ellu i Louisa.

dracena dracena 23:13 26.06.2007

Re:Bravarice

Imamo mi i za njega nešto lepo. Za zaspati ko odojče. A ujutru opet plavo nebo da mali dečaci mogu da se igraju napolju:
Rod Stewart - Blue Skies
angie angie 21:33 26.06.2007

prosto

ne mogu da odagnam onaj unjkavi osecaj zadatog ekvilibriranja, ono kada doca u instituciji za retarde kaze nshto izbezumljenim roditeljima, shto ima koju pozitivnu rech, da blinkne i skrene sa razocharavajuce sushtine u izveshtaju.
A mi neprevazidjeni retardi, jer kako bi drugachije glasali za radikale, mutavog i kena i pustili ih da se chetiri meseca svadjaju oko raspodele zadnjeg plena, kako bi inache pristali na bachenu prashinu o kosovu, koje se vec nekoliko godina svuda u administraciji vodi kao odvojena teritorija. kako bi inache imali klinch oko toga da li bulevar treba da je mladic ili Djindjic, a sa teretom Srebrenice, kako bi inache mirno posmatrali kako drzavne strukture shtite ratne zlochince, dok smo mi njihovi taoci, kako bi inache ceculitna pozadina udovice ratnog zlochinca, okupila onoliku masu dobrovoljnoh ljubitelja, u trenutku, gde ih josh toliko josh uvek ispashta "herojstva"njenog pokonog muza, kako bi inache dopustili da vladajuca struktura vrshi privatizeciju u talu sa zlobinim tajkunima, dok nas nece chekati ni penzija, da zivimo u zemlji gde nam deca neobajshnjivo ginu za vreme besmislenog vojnog roka, da nemamo osnovna ljuska prava, da isti istrosheni i izblamirani politichari i dalje neshto tupe i kroje za nas, gde stradaju novinari i nikoga nije briga, gde je mira sa sve chedom prenela i plen u nepoznato-poznatom pravcu i sad bezbedno pishe svoje vetrice u kroshnji lipe,.....pa sad stvarno smo se pomerili, a meni neshto muchno.
pufna pufna 12:56 27.06.2007

Re: prosto

da, angie
ali je tako lepo verovati kad ti neko kaze da si super. Sta ce jadna evropa, prvo probala bichem a sad pozitivnim- ti to mozes. Smesno je sto ce ovo drugo bolji rezultat dati. Nego mi nikako da primetimo da smo ovaj korak mogli da zavrsimo jos 2003.. za mene 4 godine nisu malo, jer one automatski postanu 8.
Drugo sto primecujem sto se preko 50 posto ne slaze da se Srebrenica desila ali se znatno manji broj ne slaze da ih treba slati u hag. Neverovatna je ta oportunost. Kad zazveckaju pare onda moze, ali u dubini duse mi i dalje velicamo. To je pravo zatrpavanje pod tepih. Ako insistiras da se stvari nazovu svojim imenom, onda je to ekstremizam ?!
Izmedju oportunih i onih tvrdoglavih pocecu , zbog gadjenja, da vise cenim tvrdoglave. Makar mi je glupost manje strasna nego licemerje.
joshka joshka 22:36 26.06.2007

O kakvim reformama govorite

Lako je Vama koji ste u inostranstvu da na osnovu Izvestaja koji je, kako je neko vec zakljucio, "dirigovan" govorite o promenama i reformama u Srbiji.
Ja zivim ovde i ne vidim nikakav boljitak, ukoliko Izvestaj gospodina Kacina, donese neku bojlu sliku ovoj Srbiji, to je lepo, ali plasim se da ce on zavrsiti kao birokratsko djubre. (ovde ne mislim nista lose o izvestaju, vec pod "birokratskim djubretom" podrazumevam nesto sto ce neko jedva i procitati

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:13 26.06.2007

Nisam primetila

da je iko od nas "iz inostranstva" govorio o reformama u Srbiji, na ovom postu...mada, ne vidim što i ne bi...drugo, nismo zaključili da je taj izveštaj dirigovan. To je bilo jedno od iznetih mišljenja. Ja se sa njim ne slažem. Izveštaj neće završiti kao birokratsko đubre, jer predstavlja osnovu, uz naravno dalju dogradnju, za potpisivanje Sporazuma o asoc. i stabilizaciji Srbije sa EU.
Izveštaj sigurno neće, a to mu nije ni cilj, promeniti stanje u Srbiji. Niti će doprineti njenom boljitku. Boljitku Srbije, ovaj izveštaj može da doprinese samo, ako prvo Srbija pomogne sama sebi. I ispuni zadate uslove. Tada će ovaj izv. biti osnov za dalje pregovore Srbije sa EU.
Uostalom drugi deo izveštaja je kritičan i ne vidim da ulepšava situaciju u Srbiji.
gordanac gordanac 05:49 27.06.2007

u pravu si...

...potpuno i zato citiram:

zveštaj neće završiti kao birokratsko đubre, jer predstavlja osnovu, uz naravno dalju dogradnju, za potpisivanje Sporazuma o asoc. i stabilizaciji Srbije sa EU.
Izveštaj sigurno neće, a to mu nije ni cilj, promeniti stanje u Srbiji. Niti će doprineti njenom boljitku. Boljitku Srbije, ovaj izveštaj može da doprinese samo, ako prvo Srbija pomogne sama sebi. I ispuni zadate uslove. Tada će ovaj izv. biti osnov za dalje pregovore Srbije sa EU.
Uostalom drugi deo izveštaja je kritičan i ne vidim da ulepšava situaciju u Srbiji.


Retko koja država i retko koje društvo je imalo tri značajne, potpune šanse kao što to ima Srbija za samo sedam godina, šanse da sa ogromnom podrškom obavi izuzetno teške društvene i državne poslove. S različitim "kapacitetom" je do sada koristila te šanse, a ova poslednja, jasno definisana Kacinovim izveštajem kao OBAVEZNIM delom toka i procesa potpisivanja SAS je stvarno - poslednja.

Daću primer o tome šta će biti pokazatelj da se šansa koristi u punom zamahu:

- često se kod nas čulo i čuje, kad god "naiđe" pokušaj da se EU integracijama da apsolutni prioritet:
"E, nemoj sad, znaš - ova situacija..."
Ne, ne znam, koja situacija? "Pa, znaš, sva ova naša situacija, nemoj sada, nije vreme, vidiš kakvi su problemi, ..." Vidim probleme, zato i mislim da je EU apsolutni prioritet.

E, kad umesto toga budem čula "nemoj sada, EU integracije je naša situacija...", imaću jasan pokazatelj pred sobom, a u sebi ću reći - konačno!

I nije stanovništvo problem - Srbija sa skoro 80% podržava buduće članstvo zemlje u EU, s tim što nešto oko 20% od tih koji podržavaju imaju osnovne informacije o prirodi procesa integracija. Ovi ostali nikako nisu odgovorni što te informacije nemaju - malo ko im nudi informacije te vrste, dakle odgovornsot je isključivo na ljudima na javnim poslovima (i samo posledično na medijima).

A ključni naš problem, kao društva i ne samo u oblasti EU integracija, je - neznanje.
A posle svi gledamo kako važi izreka starih latina "arogantia est ignorantia" (i obrnuto)

Ako se hoće pravi uvid u rezultate i napredak sektorskih poltika u Srbiji, onda se naš period 2001-2007 mora porediti sa periodom 1991-1997 za deset članica koje su se učlanile 2004.
Delimo prostor, ne delimo vreme.

Srbija je trenutno pred izborom:

"lot done, lot to do, lot to lose" ako o svojim EU prioritetima ne počne da razgovara kod kuće kao o jedinoj i najvažnijoj temi...I da planira sve ozbiljne poslove koje treba obaviti u jako kratkom roku...pripreme za slovenačko predsedavanje included.
Imam razloga da verujem da će dobro biti.
aleksandrija aleksandrija 09:08 27.06.2007

Re: u pravu si...

Potpuno se slažem, moje je mišljenje da srpskom društvu koje je zaista u teškom stanju jedino može da pomogne da se gurnemo u integraciju i da ispunjavamo jedan po jedan uslov, korak po korak, jer to su koraci unormaljivanja (ovaj izraz sam sad izmislila).Mi sami od sebe, da se tek tako brzo unormalimo, zbilja ne verujem.

Za vreme Miloševića smo mislili da je taj režim kriv za stanje u Srbiji, a bogami sada mislim da zaista moramo da menjamo suštinski sistem vrednosti, to ne može brzo, sistem vrednosti u EU imamo, samo ga treba implementirati i pored svih otpora. A otpori su veliki...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:47 27.06.2007

E, sistem

vrednosti je drugi mutant zeka.
yu1bcd yu1bcd 13:22 27.06.2007

Re: E, sistem

Gazdarice, socijalne mutacije traju u proseku tri generacije, a mi na Balkanu jos ni sa WW-II nismo zavrsili...
angie angie 14:42 27.06.2007

Re: E, sistem

niko ni ne ochekuje da se svest nesvasnih preko noci porosvetli, zato i postoji drzavni sistem i u njemu zakoni, koji i svuda drugde u svetu odrzavaju normalu, a sada u 21 veku i u vreme integracija i dostupnih informacija, necemo valjda smatrati normalnim da je tempo evolucije pecinskog choveka opravdanje shto se pravimo blesavi.
gordanac gordanac 15:38 27.06.2007

dodatne informacije

S rizikom da niko i ne pročita ovaj "predugačak" komentar koji sledi, ipak želim da dodam nekoliko informacija (možda nekome pomogne u procenama ili traženjima odgovora na razna pitanja).

PRVI put se Srbija pominje kao država čija se izjava o želji za evropskim integracijama prihvata od strane EU na samitu u Solunu, juna 2003 (kao deo SiCG). Procedura EU integracija, neophodni koraci koje zemlja prelazi, suštinski počinju u tom trenutku, i našem slučaju izgledaju ovako:

2001 -2003 period neophodnih reformi i priprema kapaciteta za EU integracija (sektor EU integracija nalazi se u okviru Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom, kao mrežni sektor i u drugim ministarstvima)

2003 - EU saglasna da započnemo proces integracija

2004 - Narodna skupština donosi Rezoluciju o EU integracijama

2004 - osniva se Kancelarija vlade za EU integracije

2005 - Studija izvodljivosti odobrena i prošla proces usvajanja (do akcionih planova)

2005 - Početak pregovora o stabilizaciji i asocijaciji (trgovina i usluge)

2006 - "call off" pregovora zbog neispunjavanja saradnje sa Haškim tribunalom

2007 - nastavak pregovora, uslov saradnje ostaje, drugi zahtev za potpisivanje SAS bilo je donošenje Ustava

Štta je pred nama?

2007 - izveštaj EU parlamenta o "stanju stvari" u Srbiji - to je izveštaj Jelka Kacina koji je tema Jelicinog posta

a dalje, umesto godina stavljam znak pitanja, a u zagrade planirane datume - eventualno.
Dakle:

? (2007) - parafiranje SAS (predsedava Portugal)

? (2008) - zahtev za sticanjem statusa zemlje kandidata (predsedava Slovenija)

? (2008) - ispunjavanja upitnika kojeg svaka vlada popunjava tokom sticanja statusa kandidata, pozitivan izveštaj o upitniku vodi do pregovora o datumu (faza u kojo su Hrvatska i, recimo Makedonija)

? (2009) - pregovori o datumu

Svaka faza je praćena izveštajima (sličnim Kacinovom izveštaju) u EU parlamentu, EU komisiji i među ministrima EU, a odluke se donose konsenzusom. Odustajanje u bilo kojoj fazi može se dogodoti samo ako se o tome saglase i zemlja-kandidat i EU (to je jedan od proceduralnih razloga zašto pregovori sa Turskom idu drugačije nego sa drugim zemljama)

Za Srbiju važi tkz. "Kopenhagen +", kao i za Hrvatsku i Bosnu, a Kosovo ima poseban "odsek EU integracija". Dodatni uslov ( + ) za ove zemlje je saradnja sa ICTY čiji se izveštaji takođe uzimaju u obzir za procene o "stanju stvari" u pojedinoj zemlji.

Kolika je brzina procesa kod nas?
Realno (i paradoksalno za mnoge) - velika. Skoro cela 2004 je sa malo rezultata, a jul 2006/ maj 2007 je vreme potrošeno na donošenje Ustava, izbora i formiranje vlade, ali uprkos tome Srbija ima realno dobre rezultate, kako ih je Kacin i prikazao.
Dva su velika problema za određivanje EU integracija kao nesumnjivog, svima jasnog prioriteta:
1. EU proces ne daje rezultate koji vidno i jasno poboljašavaju svakodnevicu i podižu životni standard
2. Premalo se govori o tome da je EU proces DOBROVOLJAN za sve. Pitanje uslova ili zahteva nije pitanje nikakvih ucena (kako se često predstavlja u našoj javnosti) već jednostavan spisak poslova koji se u reformama javne administracije, u zakonodavstvu i ekonomiji moraju obaviti da bi ličili na uređenu državu koja služi svojim građanima/kama. Probali mnogi taj spisak, videli da valja po stanovništvo i - menjaju se po tom spisku poslova.To se onda zove EU standard. Od nas se isto očekuje, a samo mi odlučujemo kako, kojim tempom i po koliku ekonomsku i socijalnu cenu.

EU ovaj proces znatno olakšava sopstvenim fondovima za pomoć zemljama u raznim fazama integracije (IPA za period 2007 -2013) i srećom (i zahvaljujući radu mnogih ljudi) Srbija je "ušla" u IPA još prošle godine (za vreme "call off" stanja) sa oko 200 miliona evra godišnje. Ako znamo da je ceo budžet Srbije negde oko 8 milijardi evra, onda se vidi da EU "pokriva" oko 2,5% naših rashoda trošeći novac SVOJIH poreskih obveznika, ne naših, jer IPA predstavlja novac poreznika EU (kao i FP7 za istraživačke i naučne programe koji se pre svega odnose na mala i srednja preduzeća).
I ključna stvar tek treba da se dogodi kad rešimo preostale nasleđene probleme:
EU integracije su UNUTRAŠNJA politika, a nikako - spoljnja.
Treba još mnogo učenja, rada i znanja da bi svi podelili informacije o tome.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:58 27.06.2007

Ja sam pročitala,

ne brini :)
angie angie 15:59 27.06.2007

Re: dodatne informacije

pa narvno da je DOBROVOLJNA, a kava bi trebalo da bude??? I naravno da treba da se uspostave neki standardi-neki, zar to nisu osnovne konstrukcije u svim zemljama koje funcionishu, a mi se nekako neckamo sa sve tragichnim stanjem u kojem smo i u pregovorima se stalno neshto vrpoljimo adolescentno, umesto da se zrelo postavimo oko onoga shto i onako MORA da bi proshli i da bi svima bilo bolje. Ovako se odrzava zabluda zarad interesa nekolicine na vlasti, kojima ne da nije loshe, nego drugachije verovatno ne bi imali ni za 'leba.
gordanac gordanac 16:43 27.06.2007

angie...

...ti i ja i moje okruženje (a verovatno i tvoje) znamo, ali jako mnogo drugih ljudi - ne zna, nema percepciju o DOBROVOLJNOSTI kao suštini procesa. I za to su odgovorni ljudi na javnim poslovima i oni koji ne znaju i oni koji se prave da znaju ili ne znaju, a nikako stanovništvo koje ne zna ili nije sigurno "šta sad ovo radimo?". Percepcija je u politici (ne samo kod nas) vrlo često važnija od činjenica i čak možeš meriti stepen uređenosti nekog društva odnosom činjenice / percepcije - što je taj odnos uravnoteženiji, društvo je na višem stepenu uređenosti. Potpuno zatvorena, diktatorska društva imaju - samo perepciju koja nema veze sa činjenicama. I onda prolaze jedan put "uravnotežavanja" sa činjenicama. Nekada se to zove "suočavanje sa realnošću", nekada "reforme", nekada "istina i pomirenje", ali se svodi na jedan isti proces - uređenje države i društva.

Iskustvo drugih pokazuje da ljudi prihvataju DOBROVOLJNOST ako im se jasno prikaže, pokaže i dokaže šta je u tom procesu dobro po njih same, po njihovu svakodnevicu, po kvalitet života i to se iskustvo PREMALO koristi kod nas (ako se koristi, uopšte).
Daću ti primer sa lažima. predrasudama i percepcijama o EU koje postoje kao stavovi u našoj javnosti:
1. Evropa nas ucenjuje članstvom
2. Evropa vrši pritisak na nas da se menjamo, samo iz nekih svojhi ciljeva
3. Mi smo oduvek Evropa geografski, samo nas oni ne vole
4. Nećemo živeti bolje ni ako učestvujemo u evropakim integracijama
5. Evropa će ukinuti način života na koji smo navikli i koji nam se sviđa

Neznanje na javnim poslovima je sklono korišćenju ovih laži, a inforacija o činjenicama je - premalo. I svi oni koji veruju u ove laži - isto kažu "srbija treba da se učlani u EU"., ali nemaju prave informacije o tome kakav je to proces i šta znači DOBROVOLJNOST procesa. Ključna reč.
Ti znaš i beskrajno mi je drago kad god čitam nekog ko ZNA, ali mora se misliti i o onima koji još ne znaju. Previše ih je.

angie angie 17:08 27.06.2007

Re: angie...

hm, da,...ja hocu samo da kazem kako ovaj izveshtaj treba chitati izmedju redova i da nasha stvarnost, na zalost ima toliko tragichnih parametara, koji se mogu otkloniti ljudskim faktorom. A da se to ne deshava sa obrazlozenjem, kako je ovo period tranzicije, kako treba vremena, pa vidi shta smo sve uradili,...a to je samo prashina u ochi plebsu koji ne razume, od onih izabranih koji razumeju, samo shto , umesto da se bace na reshavanje problema, lakshe ima je da ekvilibriraju izmedju nesvesnog stanovnishta i poznatih zahteva za ispunjenje standarada, kako bi sebi obezbedili josh malo vremena za drpisanje.
gordanac gordanac 17:33 27.06.2007

saglasna...

...pogotovo sa ovim:

...izveshtaj treba chitati izmedju redova i da nasha stvarnost, na zalost ima toliko tragichnih parametara, koji se mogu otkloniti ljudskim faktorom....

...zato i pričam toliko o neznanju, akomerazumeš.

...ali ovo je podložno raspravi:

...kako bi sebi obezbedili josh malo vremena za drpisanje....


...jer je "drpisanje" obavljeno devedesetih, nakon toga je u postupku ovakva-onakva "legalizacija drpljenog". Otud ogromno osećanje nepravdi, netaknutih, nekažnjenih, otud nezadovoljstvo i kod nas koji smo glaslai za "nas" i kod njih koji su glasali za "njih", jer je devedesetih zauvek potrošeno 40% BDP Srbije. Zauvek, nema, nestalo. A nije sve otišlo u ratove, nikako. Čak se većim delom obogatili oni iz Andrićeve rečenice "dođu tako vremena da pametni zaćute, budale progovore, a fukara se obogati". Ako hoćeš u brojkama za period 2001-2007 u odnosu na period 1990-2000 taj odnos je 1 /1000, ali ne sme da bude ni taj jedan, on "bode oči" jednako ili više nego onih 1000 iz devedesetih.
Hoću da kažem - ne postoji kupovina vremena za "dodatno drpisanje", ali postoji gora kupovina vremena - za "dodatno tvrđenje da smo devedesetih bili u pravu". Tako kupljeno vreme (a kupaca toga uvek ima!) se troši na laži o EU. I - laži i inače.
yu1bcd yu1bcd 18:00 27.06.2007

Re: Ja sam pročitala,

I ja procitao i voleo bi, da se Srbija u dve godine prilagodi EU zakonodavstvu. Mislim da je to debela iluzija koja je kod mene umrla ubistvom Djindjica. Djelic pametno gleda na stvari kao ekonomista ali valja slusati i radikala Vucica.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:07 27.06.2007

Šta

bi to trebalo, svega ti, slušati od Vučićevih bisera...mislim ima ih toliko, da prosto ne znam na šta misliš.
yu1bcd yu1bcd 19:05 27.06.2007

Re: Šta

Vučić je najbolje merilo udaljenosti Srbije od EU. Meni je pozlilo prilikom zadnjeg boravka u BG sa Nikolićevom vladavinom. Dok se Kosovo ne reši, radikali caruju, a EU će ostati daleko. Nažalost, Ambasadorko...

Odoh ja na nedelju dana do Londona da se pripremim za Rolling Stones

angie angie 19:16 27.06.2007

Re: saglasna...

chekaj, a zar nije upravo u toku privatizacija "najtezih" javnih preduzeca i zar se ona nece sprovoditi po vec overenom scenariju, prvo zlobini tajkuni u talu sa vlavdajucom strukturom, a onda se taj "kapital" tek prodaje eventualnom vlasniku, koji i ima neku nameru da se bavi odredjenim biznisom, ako je vec ulozio pare, zar to nije bio glavni kamen spoticanja oko formiranja vlade, pored toga kome ce pripasti bia, mup i sl, kako bi kontrola bila potpuna,...a ove gluposti o Kosovu i Eu su samo vec empiriski dobro pokazana liza, na koju se svi zalepe pa neshto balave.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:55 27.06.2007

Kosovo

je samo jedan u nizu izgovora za "carevanje" radikala...sistem vrednosti je opet priča i u ovom problemu.
(a ja mislila da mi prporučuješ da ih zaista slušam, pa sam već pustila rogove:)
lepo se provedi
Jelena Milić Jelena Milić 17:46 27.06.2007

vrlo, vrlo dobro

u guzvi sam, palim za sarajevo, javicu se sa detaljnijim komentarom,

ovo je bitan izvestaj i jako je dobro sto je ovakav. negde sam vec napisala, ocit je trend smene politike uslovljavanja politikom ukljucivanja, i to je ok.

naravno da nije sve idealno i da bi bilo bolje da su neke stvari uradjene ranije, ali, ali...bolje kasno nego nikad. u tom smislu se ne slazem da srbija ide ka ambisu, kao ni sa ocenom da borisovo izvinjenje nije nista jer je politika ista. da je politika ista on ne bi bio predsednik, nit bi kao predsednik mogao d auradi sta jeste.

borba protiv organizovanog kriminala je high on agenda again.
Carobnica Carobnica 19:03 27.06.2007

Judi, judi...

Vrati'a se Feral!

Sad je polubrat Glorie i Jutarnjeg lista!
Carobnica Carobnica 19:06 27.06.2007

Re: Judi, judi...

Izvini Jelice zbog trolovanja, ali morala sam da javim lepu vest...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:57 27.06.2007

Imam i ja lepu vest,

maločas me pozvao g.Kacin, pročitao blog i pohvalio nas sve đuture i bio prijatno iznenađen eu atmosferom na ovom blogu...i uopšte. Samo da znate. Baš lepo.
dracena dracena 20:24 27.06.2007

Re: Imam i ja lepu vest,

Eh, šta ti je blog B92. Na daleko se čuje, a još dalje vidi. :)))
Lepo, ali zahvaljujući pre svega tebi, jer si pokrenula temu. Malo kome od nas bi to palo na pamet.
yu1bcd yu1bcd 21:05 27.06.2007

Re: Imam i ja lepu vest,

E sada moras napisati veliki B92 intervju sa Kresalovom obavezno sa slikom da Jekleni Kaco bude jos zadovoljniji
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:43 27.06.2007

E, vidiš,

prednost bloga je upravo u tome, što ja ovde ništa ne moram.
A cilj mi i tako nije bio da Kacin bude zadovoljan, što mislim da si mogao iz do sada pročitanog i sam da zaključiš...njihova domaća čupetanja sumnjam da ikoga ovde zanimaju...ali Srbija i EU je druga priča.
yu1bcd yu1bcd 00:46 28.06.2007

Re: E, vidiš,

Gazdarice, pa ti znas da ja navijam za zenske u politici. Neko je ovde objavio pregled malog broja mladih politicara u dezeli, a ni sa zenskinjem nismo jaki. Nema nam jos BS da bar malo pohvali Sarkozy-ja. Sve je to moderna EU politika skupa sa podpredsednicom Engleskih Laburista. Merkelova cuda pravi...
Vlasta Vlasta 07:08 28.06.2007

Re: E, vidiš,

SF Jelice, SF.....Povremeno prelazi granice žanra i ulazi u horor koji je, ipak, više rezervisan za odnose sa Kosovskom vladom (izvinjavam se emotivno labilnijim zbog izgovaranja poslednje dve reči).
Mada, što bi nas učio Srđan Bermet Mitrović, sve ovisi od toga kako izmontiraš ....
pufna pufna 09:20 28.06.2007

jedna siva nota optimizmu

postavljam tekst sa drugog bloga zato sto mislim da ima veze sa temom ovog bloga. Zato sto kad se kod novinara forsira jednoumlje, onda ni mi ne mozemo bolje proci.

adam weisphaut 09:41 28.06.2007

Mali dodatak u vezi Dragoljuba Zarkovica od strane njegovog kolege Mise Vasica:
Alternativni uvodnik :
Dani jedinstva koji slede

(ili odgovor na uvodnik Dragoljuba Žarkovića iz prošlog broja "Vremena"
piše: Miloš Vasić

Teška srca i veoma preko volje stupam u polemiku sa mojim glavnim urednikom Dragoljubom Žarkovićem, ali drugog izlaza nemam. Desilo se, naime, nešto krajnje neuobičajeno – čak i u ovoj mahnitoj profesiji: da se glavni urednik ogradi od teksta svog novinara i praktično ga denuncira, a sve to u nepriličnoj žurbi. Reč je o tekstu pod čudnim naslovom "Povlenski dim i duvanske magle: ko je ubio Zorana Đinđića?" ("Vreme" br. 859, dakle prošli broj). Zaista, ko je ubio Zorana Đinđića: Beba, Cane, Batić ili Dulo? Odgovora u tom uvodniku nema; ima samo to pitanje koje ostaje da visi, a čak ni Čede nema...

Ali, hajdemo prvo sa činjenicama:

1. Vladan Batić nije bio moj jedini izvor na okolnost ko je s kim bio u Klubu književnika te subote uveče; on je samo u utorak po podne u Narodnoj skupštini potvrdio nešto što sam znao bar 24 sata ranije. Dragoljub Žarković je na vreme od mene čuo upravo to: da Vladan Batić nije jedini, nego kolateralni izvor te informacije.

2. Nikada se mi nismo "u redakciji dogovorili da političarima ne verujemo, a ovome pogotovo" (misli se na Vladana Batića), kako Dragoljub Žarković piše. Ako se čitalac od toga razočarao – žao mi je, ali je tome tako. Vera se ne poklanja profesijama, nego ljudima: lagali su nas popovi, doktori, generali, akademici, političari, profesori, ministri i svi mogući; takođe su nam govorili i istinu, ali ne ti isti koji su nas lagali – kao što ispravno nagađate. Mene Vladan Batić nikada nije slagao, naprotiv, a znamo se godinama; ali to je nebitno, jer je najlakše pljunuti Batića (pa onda Čedu, Bebu, Biljanu Srbljanović itd., znate već; to je postala stvar političke korektnosti u Srbiji).

3. Vidim da smo konačno stekli "vladu jasne većine sa jasnim interesom da se distancira od jedne revolucionarno tranzicione epohe u kojoj je Đinđićevo putovanje Subotićevim avionom pravdano neodložnim državnim poslom" (Žarković). "Revolucionarno tranziciona epoha" je ona u kojoj je likvidiran šverc cigareta, rasvetljeni najveći zločini i Srbija dovedena u, koliko je to bilo moguće, normalno stanje; sretno nam "distanciranje". Dobili smo Velju Ilića, ponovljenog Dejana Mihajlova i "Novu srpsku političku misao", čiji diskurs je, eto, provalio i u "Vreme". Sada valjda dolazi ono što je Bogdan Tirnanić u "Pressu", zamerajući Borisu Tadiću što je došao da izrazi svoju podršku Dejanu Anastasijeviću kad je ono preživeo pokušaj ubistva, proročanski nazvao "dani jedinstva koji slede". A što se aviona tiče, svedoci i saputnici kažu da Zoran Đinđić nije ni znao da to nije avion JAT-a ili Vlade. Uostalom, sve i da je znao – pa šta? Cane Subotić može da prevozi svojim avionom koga hoće, a Zoran Đinđić može da leti i u njegovom avionu; je li to neka sramota? Mnogi su zaboravili čijim su sve avionima leteli...

A sada o profesiji.

Redakcijska atmosfera pravi novine, glasi staro pravilo. Dakle, uzajamno poverenje, solidarnost, razmena saznanja i pomoć kolegama; svest da čovek ima nekog pouzdanog uz sebe i iza sebe. Dragoljub Žarković dozvolio je sebi da sa nepriličnom žurbom, ne pitajući me ništa, počne da se izvinjava Saši Tijaniću u moje ime i zbog mog teksta. Otkrio je, kaže, naknadno da je "Vasićev jedini izvor bio niko drugi nego – Vladan Batić" (kome se, naravno, "pogotovo ne veruje". E, pa nije bio jedini izvor: postoje svedoci na tu okolnost. Žarković je skrušeno priznao "uredničko nečinjenje", pa je obećao da će "solidarno snositi troškove" ako ja budem oglobljen, "mada" (pazite sad) "niti je radio za Karića, kao Tijanić, niti je dobio njegovu nagradu, kao Vasić". Eto Saše Tijanića i mene udobno smeštenih u istu rečenicu u svojstvu Karićevih ljudi, pa neka mi vidimo između sebe, a Žarkovića tu nema.

"Uredničko nečinjenje" postoji: nije se konsultovao sa mnom pre nego što je počeo da se izvinjava u moje ime (i u ime "Vremena", što je još gore) i da unapred priznaje krivicu, opet u moje ime. Ako i kada to dođe do suda, prvi argument Tijanićevih advokata biće upravo Žarkovićev uvodnik iz prošlog broja, hvala lepo. Molim te, Žare, ne brani me više!

Na moje jedino ključno pitanje – zašto? – nisam dobio odgovor od Dragoljuba Žarkovića, osim uopštenih priča o "pouzdanosti" i "ugledu" novina, što je u redu, ali nije objašnjenje. Naime: zašto je banalna priča o tome ko je s kime kada sedeo u kafani toliko važna da jedan glavni urednik uzme svog novinara, ponizi ga javno i obriše pod njime? Mora biti da tu postoji neki uzrok tog razloga... Jedino mesto gde taj uzrok mogu da potražim je u tački 3. (videti gore). Ja ne znam učinak tog Žarkovićevog nesrećnog (vidite kako sam suzdržan) uvodnika na redakciju "Vremena"; namerno nisam pitao; znam kakav je učinak bio na mene.

Na kraju o osećanjima; nećete mi zameriti, čitaoče, već se dovoljno znamo. Dragoljuba Žarkovića lično i prijateljski poznajem od 1981. (Sašu Tijanića tačno trideset godina, kad smo kod toga). Poslednje što bih u životu očekivao bilo je da će me Žarković baciti u ralje "nikom drugom nego" Tijaniću, a zato što je "Tijanić svoje pismo i vest o tužbi istelalio na sve četiri strane sveta", kao da inače radi nešto drugo (kad izgubi sudski spor, Tijanić, naravno, ćuti). Šta se onda događa sa uzajamnim poverenjem o kome je gore bilo reči; sa uzdanjem u kolegu i šefa koga sam branio sa samurajski tvrdoglavom vernošću čak i od nekih (retkih, ali to je duža priča) umesnih primedbi? Ne znam.
gordanac gordanac 10:21 28.06.2007

paradoksi argumentacija...

...u ZA i PROTIV potencijala (spremnosti, mogućnosti, volje, svesti, namera, iskrenosti, ....whatever) Srbije kad su EU integracije u pitanju.

Postoji jasan katalog prepreka, "stanja stvari sa vrednostima!", nečinjenja (nekažnjenog), sporosti, nasleđa nacionalizma i ksenofobije, poratnih trauma (suočavanje sa zločinima), nedostatka znanja i profesionalizma u raznim sektorima (sa poltikom u vrhu liste sektora), sumnjiva raspodela ekonomske moći (tajkuni), slabe institucije koje treba da štite građane, pogrešno čitanje realnosti (nasleđeni problemi). I taj katalog je nesporan za svakog ko ume da gleda i čita, nije problem sagledati ga, problem je mnogo češće u argumentaciji kojoj je taj "katalog prepreka" - tema.

1) Prvi pristup koristi listu prepreka kao "krunski dokaz" da je evropeizacija i modernizacija u suštini nemoguća sve dok se svim kapacitetima ne budemo bavili isključivo definisanom listom. Kad je sredstvo pritiska - ova argumentacija je dobra. Kad služi kao dokaz da su promene nemoguće - ide "na vodu" protivnicima promena i uklanjanja (rešavanja) tema sa liste prepreka.

2) Drugi pristup koristi listu selektivno, birajući za argumentaciju samo one teme koje se čine "lakše rešivim" .Kad tim pristupom zaista dovede do rešavanja bilo čega - i ova ragumentacija je dobra. Kad insiastira da je selektivno odabrano ustvari cela lista prepreka - ide "na vodu" protivnicima promena i uklanjanja prepreka.

3) Treći pristup je poricanje liste prepreka i izbor da se argumentacija koristi skoro isključivo za opis problema i stanja nastalog upravo ZBOG liste (kataloga) prepreka. Siromaštvo, nepravde, nezaposlenost, "vizna" izolacija, korupcija, javna administracija koja ugrožava, a ne služi nikom osim sebi , pojeden BDP, pravo i pravda, niske strasti nacionalnih osećanja, relativizacija bilo kakvih pomaka i rezultata. Kad ne bi bila usmerena ISKLJUČIVO protivnicima bilo kakvih promena, ovaj pristup bi potencijalno bio koristan kad ne bi populistički koristio teme koje su upravu važne za EU integracije, ovako je jedan od najefikasnijih za potcenjivanje i usporavanje promena, uklanjanje prepreka i uspostavljanje dijaloga.

A NIKO, pri bilo kom navedenom pristupu argumentacija neće odreći rešenost o članstvu Srbije u EU. I niko nije ni "evroskeptik" , a ni "evrooptimista", samo argumentuje iz ugla sopstvenih pozicija ili, češće, neznanja o prirodi procesa.

Nezavisan katalog za argumentacije su - brojke i uporedni podaci o iskustvu drugih koji su put integracija već prošli (sa svojom sopstvenom listama nasleđenih problema),
Ali se taj katalog koristi retko ili gotovo nikako u argumentaciji.
A na osnovu njega se prave izveštaji poput ovog Kacinovog. Zato je on dobra vest za stanovništvo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana