STODESET GODINA PARKA U KRAGUJEVCU !

Branislav Kovačević Cole RSS / 13.06.2008. u 15:57

Možda Kragujevac neko zna samo po istorijskim datumima ili po “Zastavi”, neko ga zna po rok grupi “Smak” ili Jeleni Tomašević, našoj predstavnici na Eurosongu…neko će ga se setiti po Ljubi Tadiću, glumcu ili Gorici Popović, Olji Ivanjicki, Cunetu Gojkoviću, Vasiliji Radojičić,delu grupe “7 mladih” ili po Dragoslavu Srejoviću, Minimaksu …bokserima Dragoslavu Jakovljeviću – Babeji ili Mirku Puzoviću, strelcu StevanU Pletikosiću, automobilisti Jožefu Šiklošiju…

G park
G park

 

Kragujevačkim ulicama hodali su Djura Jakšič, Radoje Domanović, Sterija Popović , vojvoda Radomir Putnik ….i ko zna ko još, da ne nabrajam više kako se ne bih ogrešio._Kragujevac je poznat i po političarima od Svetozara Markovića, Jovana Ristića, pa sve do aktuelnog gradonačelnika Veroljuba Stevanovića.

G park 2
G park 2

Mogao bi se Kragujevac podičiti (ali i pokuditi !) i po mnogo čemu drugom, ali ovoga puta izdvajam jedan redak jubilej, jedan deo grada, svima omiljen po kome je verujem hodala većina gore pomenutih.

 

Gornji park

Kragujevac je grad sa velikim brojem zelenih površina. Retko koji grad se može pohvaliti mnogim izletištima, poput Iline vode, Bešnjaje, Trmbasa, Žeželja….koji bi mogli i morali da budu uredjeniji, ali kragujevački Veliki park, Gornji park ili Central park kako god da ga ko zove, svakako je najomiljenije mesto izlaska Kragujevčana.

G.park 3
G.park 3

 

Ovaj park uprkos činjenici da na ovogodišnjoj rodjendanskoj torti ima stodeset svećica (formiran 1898.godine – ali se toga, u gradu, još niko nije setio) izgleda sve bolje i bolje. Preživeo je on mnoge ratove, mnoge neodgovorne vlasti, mnoge bahatosti sugradjana, a mnoge tajne ostaće zapisane na njegovim klupama, medju borovima, na „Košu“....

Generacije i generacije su na njegovim travnatim terenima prohodale, mnoge su se zaljubljivale, a mnoge i rastajale pod krošnjama njegovih stoletnih stabala, a ko zna koliko njih je tu ubacilo svoj prvi koš ili se prvi put prihvatilo teniskog reketa!

 

Stariji od mene ( ima ih još uvek !) tvrde da su prve i najbolje igranke bile baš na „Košu“.

" KOŠ"
" KOŠ"

Ka Gornjem parku se ide glavnom ulicom, ka Spomen parku „Kragujevački oktobar“ , ka „Desankinom vencu“. Kažu da zauzima površinu od preko 10 hektara, a od nedavno pored ostalih sadržaja biće i „Teniska akademija – Djoković“ (naravno Novak!). U neposrednoj blizini je i veliki akvarijum na PMF-u!

Akvarijum
Akvarijum

 

Jednu od nastarijih priča koju sam izvorno čuo, o Gornjem parku, prenosim onako kako sam je i čuo – „pošto kupio, toliko i prodajem“

 

Tamo negde, nekih ratnih godina ( II.sv.rat ), s jeseni, grupa mangupa, a legenda kaže tri brata, u toku noći „okitila je“ zimzelena stabla u parku plodovima jabuka, groždja, krušaka, breskvi...pričvrstivši ih špenadlama za grane velikih stabala, kako bi Nemce-okupatore, kada se upute kroz park u kasarnu, potpuno sludeli. Priča dalje kaže da su Nemci zaista primetili „neko čudno voće“ kako visi na granama borova i jela, komentarišući: „Oh mein Goth- Srbija je zaista luda zemlja.....kod njih groždje i jabuke radja na zimzelenom drveću!!!“

Česma
Česma

 

Ovo je samo jedna od mnogih priča o najlepšem delu Kragujevca, o Gornjem parku čija je površina izbrazdana mnogim koracima, što predvidjenim stazama, što onim ljubavnim – skrivenim izmedju stabala! A stabla velika, ogromna, poput sekvoja u Jeloustonskom parku, dovoljna da sakriju prvi zagrljaj, prvi poljubac. Izmedju njih klupe izrezbarene potpisima, poneka i razvaljena, poput kandelabara, koji su svojom svetlošću kvarili diskreciju ljubavnicima, pa je neki junoša pronašao način kako da kamenom „ ugasi svetlo“. Nekada su u parku bile i biste narodnih heroja, ali su nekako, uz malu aferu, nestajali jedan po jedan, pa čak i legendarni direktor škole Miloje Pavlović koji nije hteo da ostavi djake onog tragičnog 21.oktobra 1941.godine.

Nema vise biste!
Nema vise biste!

Ponekad zašušte stare krošnje u znak ljutnje, poput mrmljanja starca, a onda opet sve krene po starom !

A ne zna se kada je park lepši?

G park 6
G park 6

 

Zimi kad pod teretom snega povije grane, pa svoje krošnje pretvori u bezbroj najneverovatnijih oblika i formi, ili kad iznenada strese sav teret sa svojih grana na šetače, koji se savijajući brzo sklone, otresajući sneg sa kose ili okovratnika. Ali i tada nema ljutnje, naklone se jedni drugima i svako nastavi svojim poslom.

Ili možda u jesen kada parkom prodefiluje bezbroj boja, kolorit, kakav se samo u prirodi može naći. Nema te palete koja može da „izvaja“ te fine nijanse od zelene ka žutoj, od crvene ka ljubičastoj, izmedju kojih se mogu ugledati krupne oči i dug rep veverica koje vredno spremaju zimnicu, skupljajući šišarke.

A tek proleće kad razgrne snežne tragove i sunce prosija kroz ogolele krošnje, kad trava zazeleni, a klupe počnu da se pune srednjoškolcima koji su pobegli sa časa, studentima koji vrše poslednje pripreme za ispit, ili penzionerima koji šetaju gore –dole, sećajući se davnih dana, kada si iz sasvim drugih razloga dolazili u park.

O letu da i ne govorim, kada kolone mladog, lepog i zgodnog sveta, razgolićeni žurno krenu ka kompleksu bazena, koji se nalaze izmedju Parka i gradskog stadiona FK“Radničkog“.

Stadion "Čika Dača"
Stadion "Čika Dača"

 

Sećam se !

Tu odmah ispod bazena, sećam se, u delu parka koji smo zvali „Dečji park“, učio sam (i naučio da vozim bicikl),

Nema više bicikla
Nema više bicikla

 

vozeći u krug jednu od tri bicikle, koje su bile povezane sa stubom u sredini. Sećam se tobogana, tzv „burića“, kao i nebrojenih klackalica, ljuljaški...I naravno u centru je bio veliki ringišpil, na kome su se „vozili“ uglavnom parovi , koji su pokušavali za vreme „vožnje“ da se drže za ruke ili bar dohvate!

Nekad bio rigišpil
Nekad bio rigišpil

 

 

Ma bilo je svega, od prodaje semenki i kikirikija, preko jabuka sa šećernim prelivom, klakera koji su se kupali u koritima ispunjenim ogromnim kockama leda.

 

A tek streljana, sa vazdušnim puškama iz kojih smo pokušavali da pogodimo „kokoške“ koje su poskakivale, vrteći se neprekidno u krug. Kada bi ih dijabola ispaljena iz puške „pogodila“ gde treba one bi zakokodakale, što je bio znak gazdi streljane da nam kao nagradu uruči klaker, čokoladicu „životinjsko carstvo“ ili šta slično.

Bivša streljana
Bivša streljana
 

 

Odmah pored bila je druga vrsta „streljane“ u kojoj su veštinu i snagu ruke odmeravali, uglavnom, nešto stariji, koji su krpenim loptama pokušavali da sruše piramidalno poredjane metalne čaše. Pored njih obično bi bili i oni koji nisu imali „dozvolu za rad“, poput „Čičino“, igra slična ruletu, postavljena na lako prenosivom stočiću, kako bi „gazda“ mogao brzo da utekne ukoliko bi se pojavili „plavci“. Tu su bile i neizostavne „tri šibice“, varalica za naivne koji bi poverovali da znaju gde se nalazi kuglica i naravno igra, u narodu poznata, „Koj nabije taj dobije“, koja se sastojala u nabacivanju drvenih „krugova“ na poredjane flaše pića (uglavnom vinjak, rum i vino...možda i poneka flaša „Manastirke“) .

Kriva ogledala
Kriva ogledala

 

Najveća gužva je bila kod „krivih ogledala“ gde je svako od nas, u toj nevelikoj prostoriji, mogao da vidi svoj lik ili figuru u neverovatnim formama, „od debelog do mršavog, sa velikom glavom i malim trupom....“, veselo, smešno, zabavno...!

Kriva ogledala 2
Kriva ogledala 2

Danas taj deo parka, nažalost izgleda sasvim drugačije, nestale su klupe, ljuljaške, klackalice, brodići, fontana je presušila....

Ili se, možda, još uvek nalazimo u sobi sa „krivim ogledalima“ iz koje nikako ne možemo da pronadjemo izlaz! Ko zna?


A park je uprkos svemu i dalje prelep!

Spomenik ranjeniku
Spomenik ranjeniku

 

Atačmenti



Komentari (36)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:30 13.06.2008

i po tebi i

po meni je poznat :)



nego, da idemo mi da malo okopavamo parkence...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:31 13.06.2008

Re: i po tebi i

Jelica Greganović
po meni je poznat :)



nego, da idemo mi da malo okopavamo parkence...


To je Ilina voda,,,,,tamo bre nema nista za kopanje...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:34 13.06.2008

Re: i po tebi i

Za svaki slučaj...razgibavamo se malo...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:40 13.06.2008

Re: i po tebi i

Jelica Greganović
Za svaki slučaj...razgibavamo se malo...



Uffff...ima i lepsih nacina,,,mislim !!!!?
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:41 13.06.2008

Re: i po tebi i

ima, ali nisu tako isplativi...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:43 13.06.2008

Re: i po tebi i

Jelica Greganović
ima, ali nisu tako isplativi...



Hahahahahaha...slazem se....Odo domu svome, da naranim ljubimce, koji nisu ni repom mrdnuli da olaksaju kopanje...ostavicu ih bez 'rane, danas po kazni!!!!
poz
bkc
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:52 13.06.2008

Re: i po tebi i

'ajd ti, pa ih malo i prošetaj, da prokopaju naokolo, a ponesi i neko ašovence, pa se javi ako zvekne o šta...
ivana23 ivana23 18:08 13.06.2008

Re: i po tebi i

Jelica Greganović
'ajd ti, pa ih malo i prošetaj, da prokopaju naokolo, a ponesi i neko ašovence, pa se javi ako zvekne o šta...


Ja sam to jos u prosli ponedeljak spominjala..

Blog
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:33 13.06.2008

Re: i po tebi i

znam darling, ali bata Cole nije reagovao, pa koristim ovu priliku da se nametnemo na licu mesta...
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:19 13.06.2008

Volim parkove

Uvek volim da citam o parkovima, pa vam hvala za ovaj tekst. Kazu da ima onih koji tvrde "da su sve zene lepe", odnosno na nema ruznih zena. Ja u tom duhu verujem da su svi parkovi lepi, da nema ruznih parkova, mada su neki malo manje uredjeni...
Samo, secam se da ste nedavno pisali, sa ogorcenjem

"Nekako je procurela informacija iz nadležne Direkcije za urbanizam grada Kragujevca, da se u tajnosti sprema "podizanje velikog krsta od 18 metara, sa sve Sv Georgijom koji (a sta bi drugo?) još uvek ubija nesrećnu aždahu". Krst će se podići na kružnom okretištu na ulasku u Kragujevac, kod "Metroa" i to za 01. maj!!! Vest o tome prostrujala je gradom, pa je tako stigla i do partija koje su poodavno započele kampanju. Poslanica LDP-a, Milena Stanković je uputila otvoreno pitanje , već pomenutom predsedniku Skupštine grada Dobrici Milovanoviću, o tačnosti glasina da se radi na projektu postavljanja velikog krsta kod “Metroa”, uz traženje dodatnih objašnjenja: a. ko je naručilac projekta b. ko će snositi troškove realizacije i postavljanja “krsta” c. ko je autor idejnog rešenja d. zašto i kako je zaobidjena institucija javnog konkursa…..itd.

Zvaničan odgovor je glasio: “Tačno je da će se postaviti krst visine 18 metara, sa sve Sv. Georgijem koji i dalje ubija nesrećnu aždahu, kao i da je sve to BLAGOSLOVIO, lično, VLADIKA JOVAN!!!”

Sta je bilo sa tom idejom? Da li je monumentalni krst (18 metara nije sala) ulepsao ulazak u Kragujevac?

jesen jesen 23:58 13.06.2008

Re: Volim parkove

evo ja da vam odgovorim umesto Coleta...Na nasu srecu nije...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:25 14.06.2008

Re: Volim parkove

vladimir petrovic
U
Samo, secam se da ste nedavno pisali, sa ogorcenjem



Sta je bilo sa tom idejom? Da li je monumentalni krst (18 metara nije sala) ulepsao ulazak u Kragujevac?




Krst nije bio predvidjen za park, vec za ulazak u grad iz pravca Batocine....tako da to nema veze sa parkom!Drago mi je da se, po svoj prilici, odustalo od te ideje, bar za sad! Pisao sam ja naq razlicite nacine o mnogim stvarima....kad je trebalo da se pohvali, pohvalio sam.....i suprotno. Gornji park je zaista prelep, kao sto su i Sumarice...a Kragujevac je zaista redak grad koji ima puno zelenila, izletista....sa malo para, a vise kreacije...moglo bi sve da bude jos sadrzajnije.
Cutav taj kompleks od Velikog parka, stadiona, Sumarica, jezera....je veliko bogatstvo!
bkc
Strongman Strongman 20:36 13.06.2008

Hvala za parkovsku pricu

Volim prirodu ali sam lenj pa mi parkovi dodju kao optimalno resenje.

Bas dobar, relaksirajuci tekst.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:25 14.06.2008

Re: Hvala za parkovsku pricu

Strongman
Volim prirodu ali sam lenj pa mi parkovi dodju kao optimalno resenje.

Bas dobar, relaksirajuci tekst.



Parkovi i sluze, izmedju ostaloga za relaksaciju....
poz
bkc
Черевићан Черевићан 14:15 14.06.2008

угођај

седим упарку . . . . девојку чекам
мислећи нању ништа негледам
нит бокор цвета ни лелуј листа
у наади маштам ,да јој се предам

а она касни . . . .обичај знани
кад, види врапца несташко мали
кљуцка крај ноогу мрвице неке
те цвркут цвркну ,ко да се жали

утом однекуд . . .мирис опојан
јасмина пузавог , белог , у цвату
водоскок чујем разигран пљуска
травњаком ено , сека вија баату

посматрам живот око мене траје
природа потсећа да нисам сам
те да заслепљен љубави личном
умало превидим . . .парка маам
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:35 15.06.2008

Re: угођај

Черевићан
седим
умало превидим . . .парка маам



Fala na pesmi...!!!
poz
bkc
antioksidant antioksidant 21:20 14.06.2008

sta se sve moze dobiti za DZ???


Tu odmah ispod bazena, sećam se, u delu parka koji smo zvali „Dečji park“, učio sam (i naučio da vozim bicikl),vozeći u krug jednu od tri bicikle, koje su bile povezane sa stubom u sredini. Sećam se tobogana, tzv „burića“, kao i nebrojenih klackalica, ljuljaški...I naravno u centru je bio veliki ringišpil, na kome su se „vozili“ uglavnom parovi , koji su pokušavali za vreme „vožnje“ da se drže za ruke ili bar dohvate!..........Najveća gužva je bila kod „krivih ogledala“ gde je svako od nas, u toj nevelikoj prostoriji, mogao da vidi svoj lik ili figuru u neverovatnim formama, „od debelog do mršavog, sa velikom glavom i malim trupom....“, veselo, smešno, zabavno...!

Danas taj deo parka, nažalost izgleda sasvim drugačije, nestale su klupe, ljuljaške, klackalice, brodići, fontana je presušila....

Ili se, možda, još uvek nalazimo u sobi sa „krivim ogledalima“ iz koje nikako ne možemo da pronadjemo izlaz! Ko zna?


a od nedavno pored ostalih sadržaja biće i „Teniska akademija – Djoković“ (naravno Novak!)


Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:34 15.06.2008

Re: sta se sve moze dobiti za DZ???

antioksidant

Tu odmah ispod bazena, sećam se, u delu parka koji smo zvali „Dečji park“, učio sam (i naučio da vozim bicikl),vozeći u krug jednu od tri bicikle, koje su bile povezane sa stubom u sredini. Sećam se tobogana, tzv „burića“, kao i nebrojenih klackalica, ljuljaški...I naravno u centru je bio veliki ringišpil, na kome su se „vozili“ uglavnom parovi , koji su pokušavali za vreme „vožnje“ da se drže za ruke ili bar dohvate!..........Najveća gužva je bila kod „krivih ogledala“ gde je svako od nas, u toj nevelikoj prostoriji, mogao da vidi svoj lik ili figuru u neverovatnim formama, „od debelog do mršavog, sa velikom glavom i malim trupom....“, veselo, smešno, zabavno...!

Danas taj deo parka, nažalost izgleda sasvim drugačije, nestale su klupe, ljuljaške, klackalice, brodići, fontana je presušila....

Ili se, možda, još uvek nalazimo u sobi sa „krivim ogledalima“ iz koje nikako ne možemo da pronadjemo izlaz! Ko zna?


a od nedavno pored ostalih sadržaja biće i „Teniska akademija – Djoković“ (naravno Novak!)




Nisam razumeo.,..?
bkc
antioksidant antioksidant 11:06 15.06.2008

Re: sta se sve moze dobiti za DZ???

Djokovica Akademija ce biti na prostoru decijeg parka. Zato da svi lepo zaboravimo i burice i kriva ogledala i karting stazu (nestace sve do Bokserskog i Kosarkaskih) i da se pripremimo da ce to biti privatno imanje .... Jedina sansa nam je da Familija odustane...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:50 16.06.2008

Re: sta se sve moze dobiti za DZ???

antioksidant
Djokovica Akademija ce biti na prostoru decijeg parka. Zato da svi lepo zaboravimo i burice i kriva ogledala i karting stazu (nestace sve do Bokserskog i Kosarkaskih) i da se pripremimo da ce to biti privatno imanje .... Jedina sansa nam je da Familija odustane...


Iskren da budem godinama gledam kako Decji park nema nikakav drugi sadrzaj osim trave...Pa ako vec nikome ne treba, onda je bolje da N.DJ.napravi akademiju, mada sam siguran da je moglo drugacije...Npr. posto se kasarna preko puta parka seli, a to je ogroman prostor, moglo se tu itekako naci mesta za N.Dj, a grad je mogao da investira u neku vrstu "Diznilenda"....ali mozemo samo da se vajkamo....ili da idemo kod Palme u "Akvapark"....
poz
bkc
PS...Nisam u prvi mah razumeo da je DZ...dŽabe...
antioksidant antioksidant 10:22 16.06.2008

Re: sta se sve moze dobiti za DZ???

mada sam siguran da je moglo drugacije...

Nije moglo drugacije. Dogovarali su se Verko i Stric. KAd se Verko nesto dogovara to tako ispadne i niko vise ne pita da li je moglo drugacije.

Da se razumemo - lepo je ako Familija dodje u Kragujevac. Ali nije lepo da nesto sto postoji kao zajednicki sadrzaj vec skoro pola veka (sam Deciji park) bude POKLONJENO nekome. Po gradu ima dovoljno lokacija koje se mogu aktivirati na taj nacin (sama kasarna nije takva lokacija jer bi vojska trazila pare za nju a sto nesto kupovati kad se isto (pa i bolje) moze dobiti za dzabe). Sarena pijaca se seli na jednu od njih (isto blizu centra, cak i blize autoputu...). A to sto u Decijem parku sad ima samo trave i nije neki izgovor (mada ima tamo i karting staze gde se lepo deci objasnjavaju saobracajna pravila, ima i "half pipe" za skejtere.. A tamo i ima neki spomenik koji je podignut u cast nekog skupa antifasista iz 1937me kad se tu skupilo 100 000 ljudi....
I sto je najlepse - to je pripada nama. Celom gradu da seta, uziva, slobodno koristi....

Sad ce to biti PRIVATNO IMANJE Familije.... A dobili ga za DZ. Kod Verka u kancelariji...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:13 16.06.2008

Re: sta se sve moze dobiti za DZ???

antioksidant
mada sam siguran da je moglo drugacije...

.

Sad ce to biti PRIVATNO IMANJE Familije.... A dobili ga za DZ. Kod Verka u kancelariji...


Mislim da ipak nije bilo za DZ, jer je bila aukcija, mada ne znam koja je suma u pitanju, ali nezavisno od toga moglo je drugacije...IPAK! Isto kao u slucaju Kusturice...itd, ali sad je to trend...pa cemo videti, sta ce od svega biti!
poz
bkc
antioksidant antioksidant 11:33 16.06.2008

Re: sta se sve moze dobiti za DZ???

jer je bila aukcija

Uslovi za javljanje na konkurs su bili takvi da se mogla javiti samo jedna firma i to Familija. Pravi se zajednicko preduzece Grad i Familija (5% Grad i 95% Familija) i meni je sve to OK (Grad ce dati lokaciju na 99 godina a Familija ulaze novac u izgradnju objekata, marketing....). Gradu ce to doneti dosta na polju promocije i to nije sporno. Sporna je lokacija. Taj deo Grada je utkan u samu sustinu odrastanja generacija kragujevcana i nikako ne mogu videti razloga da mu se namena menja u smeru u kome ide. To ce u buducnosti biti PRIVATNO imanje i ja to ne volim. Mada u krajnjem slucaju nije ni bitno. Reagovao sam samo jer si lepo opisao taj prostor pa me rastuzilo to sto ce uskoro nestati.

Da bih bio precizniji - ja bih bio protiv toga i da je placeno - to sto je dato za dz samo jos vise ogoljava sustinu samog procesa zavrsavanja poslova u kancelarijama u razgovorima jedan na jedan (ovog puta Verko i Stric, oko vlade Boris i Ivica ili bilo ko drugi). Nista javnost....

I da - kazem da je dato Familiji jer im se firma tako zove (Family Sport)
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:01 16.06.2008

Re: sta se sve moze dobiti za DZ???

antioksidant
jer je bila aukcija

Taj deo Grada je utkan u samu sustinu odrastanja generacija kragujevcana i nikako ne mogu videti razloga da mu se namena menja u smeru u kome ide.
/quote]


Puno toga vise nema namenu, kakvu pamtimo....osim emocija nemoguce je suprotstaviti se procesima koji se dogadjaju....naravno ako lokalna uprava nije kreativna! Slazem se da i JA TO NE BIH PRODAO-DAO...OSIM AKO BI SE URADIO ADEKVATAN PROJEKAT..DECJEG PARKA, PA NA TENDER....ko hoce, to sto grad misli da treba da bude...ali jako malo njih misli na takav nacin, a i ti sto misle tako se ne pitaju...Tako da nam ostaju samo "kriva ogledala".
poz
bkc
antioksidant antioksidant 12:12 16.06.2008

Re: sta se sve moze dobiti za DZ???

Tako da nam ostaju samo "kriva ogledala".

Malo li je....na ovu skupocu.
I onako nema veze - moje secanje niko ne moze uzeti, a nostalgija i onako nema smisla. Meni klinac raste u nekom drugom parku a dok ne sruse ovaj, vodim ga svaki put kad smo u Kragujevcu... Ostace i njemu neka uspomena pa ce mu valjda biti jasno za neku godinu o cemu mu pricam kad uhvatim da ga smaram
Pozz
decentralizator_ decentralizator_ 21:28 14.06.2008

Nisam zano da je baš 110 godina star

Ma park je prelep, jedno vreme 80-tih je bio jako zapušten ali smo opet svi voleli da odemo da prošetamo po onim kvrgavim stazicama. Za one koji nisu bili, kvrge su od korenja borova koji su stariji i od autora bloga i od svih Kragujevčana. Ovih dana se park malo doteruje, bez nekog velikog povoda ( mislim ne dolazi nam Tito ili neko titolik ). Ako nađem vremena ovih dana slikaću kako to sad izgleda, nadam se po nekom sunčanom danu, da se vidi kako je park živ i pun. Malo mi na coletovim slikama izgleda pust (ali razumem autora on voli, kako sam shvatio, da pije kafu na miru da mu niko ne skače po glavi ;-) )

E da malo odgovor na Jelicin off, prekopavanje čekoslovačkog groblja je uspešno završeno od strane srećnog nalazača, 7 rupa je prazna :)))) Dođe mi da se pojedem, redovno gore prolazim biciklom - bez ašovčeta
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:33 15.06.2008

Re: Nisam zano da je baš 110 godina star

decentralizator_

E da malo odgovor na Jelicin off, prekopavanje čekoslovačkog groblja je uspešno završeno od strane srećnog nalazača, 7 rupa je prazna :)))) Dođe mi da se pojedem, redovno gore prolazim biciklom - bez ašovčeta



Hvala na kometaru i slicnom vidjenju...Nije da volim, da pijem kafu SAM, osim ponekad, vec naprosto sam izbegavao da snimam ljude bez njihove dozvole i stavljam ih u medije.... Park je vrlo ziv...i treba da bude PREPUN SVETA, sto on uglavnom i jeste! Malo pojasnjenje, koje ne menja sustinu....A na kafu dodji kad hoces...bice mi drago!
poz
bkc
decentralizator_ decentralizator_ 20:52 15.06.2008

Re: Nisam zano da je baš 110 godina star

Hvala na pozivu svakako :)
sentinel26 sentinel26 20:44 15.06.2008

Miloje se više ne uklapa ?

Gosn Cole,
Nekada su u parku bile i biste narodnih heroja, ali su nekako, uz malu aferu, nestajali jedan po jedan, pa čak i legendarni direktor škole Miloje Pavlović koji nije hteo da ostavi djake onog tragičnog 21.oktobra 1941.godine

Miloje Pavlović se više ne uklapa u novi koncept grada a bogami ni koncept države i kao takav smeta.

Neka naredna skupština će donijeti odluku da on nije ni postojao.

A ja (neobaviješten) još uvijek čuvam jednu pjesmu u desetercu o Pavloviću.

Poz.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:52 16.06.2008

Re: Miloje se više ne uklapa ?

sentinel26
Gosn Cole,
Nekada su u parku bile i biste narodnih heroja, ali su nekako, uz malu aferu, nestajali jedan po jedan, pa čak i legendarni direktor škole Miloje Pavlović koji nije hteo da ostavi djake onog tragičnog 21.oktobra 1941.godine

Miloje Pavlović se više ne uklapa u novi koncept grada a bogami ni koncept države i kao takav smeta.

Neka naredna skupština će donijeti odluku da on nije ni postojao.

A ja (neobaviješten) još uvijek čuvam jednu pjesmu u desetercu o Pavloviću.

Poz.


Ja se bojim da bi tako prosli i drugi cije bi se biste postavili..Sto bi se reklo " Nista licno..." vec naprosto bahatost...Uostalom ni Djura Jaksic nije bolje prosao...npr, o cemu sam vec pisao..itd-
Gadna vremena!
poz
bkc
chole chole 14:28 16.06.2008

Mali (deciji) park

Cao Cole,

Hvala ti na predivnom tekstu i evociranju uspomena.

Nas klince sa Male Vage vodili su stariji (roditelji i deke i bake) do:
- Malog parka na sve te sprave, bicikle i ostalo sto si naveo i naravno na klaker;
- Cehoslovackog da igramo fudbal i penjemo se po lavovima, a kad ozednimo, sidjemo dole do izvora.
- Mali park kod pijace nije bio bas nesto interesantan ali najlepsi deo je da smo pri povratku kuci ( Steve Zarica)
svratili do Cemala na sladoled.

Da bilo je to lepo vreme . . . . a sada sam bas negde daleko . . . i u vremenu i u prostoru.

Znam da cu sada promasiti temu ali, cisto kao informacija ucesnicima diskusija kragujevackog porekla ili onih koji su bili u nasem gradu i vole Kragujevac
Cole secas li se kada smo bili na turneji u Francuskoj (u Verdenu) kada nam je ona francuska profesorka pokazala spomenik ubijenog lava (simbol izgubljene bitke) i rekla da takav isti lav, ali ziv je u znak zahvalnosti na srpske zrtve u Verdenskoj bitci( poginulo je 18 oficira 19-tog konjickog puka koji su bili tamo na studijama), je poklonjen Kragujevcu. To je spomenik jednog lava na vojnickom groblju. Otome se malo i malo njih zna.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:40 16.06.2008

Re: Mali (deciji) park

chole
Cao Cole,

Hvala ti na predivnom tekstu i evociranju uspomena.




Hm...pa tekst je samo improvizacija...emocija i secanja na neke bezbrizne decije dane, ali kao i svaki san traje kratko...No lepo je kad covek ima nesto cega se seca sa onom istom naivnoscu sa kojom je odlazio na ta mesta! ali to je i ozbiljan znak bar sredovecnosti , ako ne i starosti...Ali kako je govorio Mitke...."beshe moje..."
Hvala na pozdravima, secanju na Francusku i......vidimo se u KG-u!
poz i naravno SRECAN PUT!
BKC
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:21 16.06.2008

Jovan Ristić..

"Kragujevac je poznat i po političarima od Svetozara Markovića, Jovana Ristića, pa sve do aktuelnog gradonačelnika Veroljuba Stevanovića."

Jovan Ristić je veliko ime srpske politike.....i nije uopšte na adekvatan način revalorizovano ono što je on radio na modernizaciji Srbije u svoje vreme...

A prezimenjače, što se tiče savremenih kragujevačkih političara, voleo bih da se jedan ponovo vrati u te vode...
Zove se Branislav Kovačević poznat još i kao Cole....o))
pozz
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:47 16.06.2008

Re: Jovan Ristić..

Drago Kovacevic
"Kragujevac je poznat i po političarima od Svetozara Markovića, Jovana Ristića, pa sve do aktuelnog gradonačelnika Veroljuba Stevanovića."

Jovan Ristić je veliko ime srpske politike.....i nije uopšte na adekvatan način revalorizovano ono što je on radio na modernizaciji Srbije u svoje vreme...

A prezimenjače, što se tiče savremenih kragujevačkih političara, voleo bih da se jedan ponovo vrati u te vode...
Zove se Branislav Kovačević poznat još i kao Cole....o))
pozz


E moj prezimenjace,
hvala na lepim i verujem iskrenim recima, ali i neumesnom poredjenju, makar i slucajnom., sa Jovanom Risticem. Slazem se da je on skoro nepoznata licnost u Srbiji,pa i u Kragujevcu...ali tako je kako je...a o povratku u poitiku....hahahahaha...kako stvari danas stoje, moralo bi zaista nesto krupno da se dogodi za tako nesto. I iskren da budem mislim da je mali broj ljudi na ciji bih poziv dosao...ali to je vec neka druga i duga prica. Mislim da sam moj dug politici posteno oduzio....No hvala u svakom slucaju
poz
bkc
kralj pajaca kralj pajaca 13:06 26.06.2008

kg park

Da, bio je to park i mog detinjstva i decastva...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:54 01.07.2008

Re: kg park

kralj pajaca
Da, bio je to park i mog detinjstva i decastva...



Lepa su secanja....izvini sto sam tek sada video komentar!
poz
bkc

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana