тражитељ смисла

Черевићан RSS / 10.06.2008. u 14:21

  

састав на тему . . . 19 (или) маам синхроницитета*

  

почетком  окт. 1984 сахрањена је наша комшиница друуга моје Матере ,па се  у њиховој комшијској кући давала даћа за душу покојнице .пуна кућа света ,атмосфера невесела ,прича се по групама и онда кад се сви окупише домаћини указаше на астал да

 

се седне па да понуда крене ( ах ти обичаи ) .сећам се када сам ја дошао до стола сва су места већ била заузета једино оно у прочељу празно,и то одмах до улазних врата, ија се наравно посадих тамо. видим згледају се старије жене ( Мати ми је била ангажована у кухињи око по-нуда ) ,поче и да се једе ,прихватих се ија но утом ме опомену једна бака да то није добро место ди седим 'јел је намењено души покојнице па може да се наљути и позове још неког од присутних да јој се придружи' .

 

333.jpg

 

саслушах упозорење ( бапске приче ),но отседех ипак колико је ред био и одох за својим обавезама.19 октобра,  Мати моја до тада никад болесна била је +.

  

19 септ. 1988 сахрањен ми је стриц Бранко и увече тога дана давала се даћа у његовој кући .мноштво фамилије се окупило ,прича се о свему ,а ту и тамо и о Покојнику . у прочеље стола засео Кум који ме је крстио а ја знајући за сличну ситуацију опоменем Га на чега он само одмахну руком малко већ поднапит. месец касније, 19 октобра били смо на његовој сахрани . . . .спортиста, незнам да је кино икад.

  

Елем, пар година сам вршио контролу квалитета бетона који се уграђивао у хотелу Шамбреј на Гозу ( суседни оток малтешког архипелага) те свакодневно  путовао тамо због 'разуђености' радних задатака и када сам  стизао на градилиште возило паркирао вазда на истом месту на делу срушене просторије .доле отврдла земља помешана са шутом од зидова .након извесног времена  уочих онако у земљи угажен од  камен облика мерце-досовог знака . невелик . понављало се то сваки дан јер сам вазда на исто место паркирао возило ,а ја никако да се сагнем и погледам детаљније тај камен .прошла је богме и година а да се у том делу у смислу радова ништа није дешавало итај камен већ подобро 'нагажен у земљи' скоро и заборавих .и онда 1 дан  стигнем на локацију отворим врата возила да изађем и нагазих баш на њега .е овај пут се сагнем исчепркам га иземље и убацим  на седиште сувозачево.касније на ферију у повратку на малту га се присетих па детаљније погледах :око 3 цм су му били краци малко асиметрично распоређени ( не баш као код мерцедеса ),од локалног лиме-стонеа , но није био рукотворина ,можда део некаквог фосила ? ипак одложих га у ташну . . .а  након пар дана -19 маја 1999 доживех тешку саобраћајну несрећу која ме годину дана везала за болницу .  извукох се и данас ме на тај догађај потсећа зарастао хируршки рез у доњем делу стомака и још један на левом колену ,јер ме возило и ту дрмнуло,па се колено расцветало те га 'мајстори' у болници оперисаше .е овај ожиљак веома је сличан мерцедесовом знаку ,а када поменути камен ( који наравно сачувах ) ставим на ожиљак делују величином ? као копија једно другом .

 

да не беше то упозорење - указ несреће 111.jpg много раније или се можда 'однегде чекало на несрећу' када га покупим?

  

19 маја 2002 приликом узорковања асфалта из камиона непажњом возача стрмекнух се са мердевина звекнух главом о бетонски ивичњак те се обезнаних .успут и руку леву поломих пристојно.први лик који препознах када се у болници повратих из безсвести беше Стивен Сеид, возач који ме ( у претходној причици ) 1999 повреди , те побеже са места удеса и мораше га приводити у суд, јер је избегавао сусрет самном ( и правдом) а сада се у кревету до мојега  опорављао након операције бруха . . .није прошло 2 месеца пуне новине његових фотоса. замериосе, странпутицом друштвеном ходећи, неком, бонбардовању склоном који му подмете под возило направу 19 јула и буууум  . . . .те биму крај овоземаљском трајању . . .

  

19 фебруара 2003 године 'оперисана ми је жуч' .добро, ту баш ништа на изглед 'мистичног' неби требало бити. међутим:извади др Замит 56 каменчића која ено сада из епрувете ме гледају са камина собног.заврзлама настаје када се присетим ' по века уназад'  , летујемо у нашој кући на

 

 Хвару  ,222.jpg  па нас Деда 1 дан (унуке ком 3 ) частио са висуљцима оковрата сребрним ( ланчић и медаљон ) код локалног срмаџие ,а свако је рекао шта да му се угравира у медаљон - ја пожелех име  са једне стране ,а са друге  (да ме сећа на годину ) број  56 . . .тај висуљак и дан данас као успомену на + Деду чувам.

    * Синхроницитет или "значајна случајност" се дешава када се два или више догађаја, сваки са својом властитом узрочношцу, десе истовремено без видљивог разлога и створе важан резултат. * "Оно што је за мене било од горућег значаја, други су сматрали безвредним и ништавним, па чак и разлогом за страх." К. Г. Јунг (1995)  * Е.Семјуелс (2002) каже да синхроницитет није теорија о парапсихологији, нити некој другој необичној узрочности, већ представља покушај да се дефинише проблем у којем појаве за које се каже да су настале случајно, у суштини нису узроковане случајношћу.Komentari (94)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jeremija Jeremija 14:31 10.06.2008

čvorovi prirode


Bog je stvorio brojeve i darivao ih čoveku da pomoću njih shvati prirodne i Njegove zakone, da vidi lepotu, da koristeći ih svojim umom i rukama stvara i gradi.
Čovek je brzo uočio da je u prirodi sve povezano i da su brojevi čvorovi tih veza, jezik kojim govori priroda. Brojeva ima beskonačno, ali se iz tog beskonačnog niza izdvaja jedan broj, ključni čvor prirode i vasione.
Koji je to broj?


Черевићан Черевићан 14:39 10.06.2008

браво

Jeremija Jeremija 14:40 10.06.2008

Re: браво

ne podmićujte me g. čer, niste odgovorili.
pnbb pnbb 14:48 10.06.2008

Re: čvorovi prirode

Koji je to broj?

83.5?
49 41 49 41 14:59 10.06.2008

Re: čvorovi prirode

pnbb
Koji je to broj?83.5?

Strogo 7 !
drug clan drug clan 15:39 10.06.2008

Re: čvorovi prirode

Jeremija
Koji je to broj?

126
sveti broj koji sanjaju nasi politicari
Черевићан Черевићан 17:30 10.06.2008

посве искрено

г Jeremija . . неам појма, но несумњам да уколико се дискусија распламса . . сазнам ито. јер никад ние касно . . .

а ловора Заслужисте хитрином .фала на загонетки и дружењу.
Jeremija Jeremija 17:54 10.06.2008

Re: čvor prirode

Jeremija

Bog je stvorio brojeve i darivao ih čoveku da pomoću njih shvati prirodne i Njegove zakone, da vidi lepotu, da koristeći ih svojim umom i rukama stvara i gradi.
Čovek je brzo uočio da je u prirodi sve povezano i da su brojevi čvorovi tih veza, jezik kojim govori priroda. Brojeva ima beskonačno, ali se iz tog beskonačnog niza izdvaja jedan broj, ključni čvor prirode i vasione.
Koji je to broj?Jedna duž se može podeliti na mnogo načina, međutim deleći je na dve nove duži, tako da se veća prema manjoj, odnosi kao cela duž prema većoj, dobija se brojna vrednost proporcije 1,618033...
I danas je tajna kako je, pre gotovo pet hiljada godina izgrađena Keopsova piramida, ali je građena poštujući taj magični broj. Piramida u centru ima visinu 356 kubita i polovinu baze 220 kubita, a kad se ta dva broja podele rezultat je 1,618...
Grčki kralj i matematičar Fidija izgradio je Partenon, savršeno skladnu i zato najlepšu građevinu antike, tako da proporcija koju odražava broj 1,618033 predstavljala ključ njegove izgradnje. Plato na Akropolju na kom je hram izgrađen, stubovi i venci na pročelju, sve figure na fasadi do najsitnijih detalja poštuju tu magičnu proporciju.

G.Čer, mogao bih navesti još mnogo, mnogo primera za broj koji je kažu čvor prirode, ali vaš lični čvor, tako da kažem, je očito broj 19.
Unfuckable Unfuckable 18:08 10.06.2008

Re: čvor prirode

rezultat je 1,618..


jel' to beše čuveni "Zlatni presek" iz neke knjige ....?
ivana23 ivana23 18:13 10.06.2008

Re: čvor prirode

Черевићан Черевићан 18:16 10.06.2008

златни пресек

у име присутнихнас хвала на Вашем надасве детаљном а истог следи и едукативном указу броја фамозног = златног пресека г Jeremija . да се не упуштамо у појашњења Fibonacijevih brojeva довољно је само погледати па остати слуђен начисто.

што би реко знатижељан . . . . . како се само тога досетише, 'боте
Jeremija Jeremija 18:25 10.06.2008

Re: čvor prirode

ivana23

Ivana ovo nema kod Dan BroWna:
Ukoliko udaljenost između Sunca i Venere označimo sa 1, onda je Zemlja udaljena od Sunca 1,618033 Merkuru je potrebno 3x1,618033 naših godina, a Jupiteru 5x1,618033 da obiđu Sunce.
Savremenim moćnm teleskopima utvrđeno je da udaljenost između devet planeta i velikih asteroida teži broju 1,618033.
Saturnov prsten je podeljen u proporciji 1,618033.
U svemiru je pronađen izuzetno snažan nepoznat izvor energije koji ima frekvenciju 1,618033.
Kvantna fizika nije otkrila pravi razlog pojavljivanja gFaktora, koji nastaje pri obrtanju elektrona brzinom svetlosti, ali je gFaktor= (-2)/sin1,618033.

Institut za merenje niskih frekvencija, registrovao je nedavno izuzetno nisku frekvenciju od 1618Hz, čiji se izvor ne zna, ali je utvrđeno da nije povezana ni sa kojom izdvojenom anomalijom.
Kritična brzina rotacije ’crnih rupa’ pri kojoj počinju da se hlade, određena je masom ’crne rupe’ i brojem 1,618033...
Na osnovu podataka koje o svemiru prikuplja NASA, tim fizičara i matematičara je uradio pojednostavljeni model svemira. Rezultat je telo koje se sastoji od dvanaest pravilnih petouglova, a u svakom se vrhu sastaju tri ruba i tri stranice. Stranice petouglova su 1,618033...
Unfuckable
rezultat je 1,618..


jel' to beše čuveni "Zlatni presek" iz neke knjige ....?

Unf, zlatni presek ili božanska proporcija je u mnogim knjigama, najpoznatija je Da Vinčijev Kod, ali ne i najbolja. Ja sam napisao bolju,:)))ali kao što sam ovde kod Čera više puta istakao: ostao sam neshvaćen od izdavača.
Dakle, to što sam preneo o čvorovima prirode je iz rukopisa moje knjige "Dokaz".
ivana23 ivana23 18:36 10.06.2008

Re: čvor prirode

Pisao je i nsarski o broju 1,618033, odnosno o zlatnom preseku.


Ala je lep ovaj svet

Jeremija Jeremija 18:41 10.06.2008

Re: čvor prirode

ivana23
Pisao je i nsarski o broju 1,618033, odnosno o zlatnom preseku.


Ala je lep ovaj svet


I bez linka se sećam odlično tog posta.Podaci koje je nsarski naveo bili su mi dragoceni.
edi-va edi-va 08:31 11.06.2008

Re: čvorovi prirode

ključni čvor prirode i vasione.
Koji je to broj?


69


Черевићан Черевићан 09:06 11.06.2008

хе,хе

мрс edi-va . . . има томе . . .понављао сам полазни курс камасутре код мене уселу , баш зарате шесет деветке . ми сремци класћари у прилазима активностима међусполним званим, пардонирам,прц , ниако нисмо могли да разумемо те иновацие.

данас . .друкчије инеумем ,упс, у исчекивануој међутелесној уживанцији партнера(упс) овај партнерке да се понашам , хоризонтално посматрајући


фала на поцсету!
edi-va edi-va 09:38 11.06.2008

Re: хе,хе

хоризонтално посматрајући


vertikalno je malo tezze izvodljivo - gravitacija (na japanskom - グラビテーション )
Unfuckable Unfuckable 10:49 11.06.2008

Re: хе,хе

vertikalno je malo tezze izvodljivo - gravitacija


a znao sam da me ovo oduvek na nešto asocira.... ; ))))))))))))
AlexDunja AlexDunja 10:55 11.06.2008

Re: хе,хе

oduvek

:)))
suki@phy suki@phy 11:03 11.06.2008

Re: čvor prirode

Jeremija
ivana23

Ivana ovo nema kod Dan BroWna:
Ukoliko udaljenost između Sunca i Venere označimo sa 1, onda je Zemlja udaljena od Sunca 1,618033 Merkuru je potrebno 3x1,618033 naših godina, a Jupiteru 5x1,618033 da obiđu Sunce.
Savremenim moćnm teleskopima utvrđeno je da udaljenost između devet planeta i velikih asteroida teži broju 1,618033.
Saturnov prsten je podeljen u proporciji 1,618033.
U svemiru je pronađen izuzetno snažan nepoznat izvor energije koji ima frekvenciju 1,618033.
Kvantna fizika nije otkrila pravi razlog pojavljivanja gFaktora, koji nastaje pri obrtanju elektrona brzinom svetlosti, ali je gFaktor= (-2)/sin1,618033.

Institut za merenje niskih frekvencija, registrovao je nedavno izuzetno nisku frekvenciju od 1618Hz, čiji se izvor ne zna, ali je utvrđeno da nije povezana ni sa kojom izdvojenom anomalijom.
Kritična brzina rotacije ’crnih rupa’ pri kojoj počinju da se hlade, određena je masom ’crne rupe’ i brojem 1,618033...
Na osnovu podataka koje o svemiru prikuplja NASA, tim fizičara i matematičara je uradio pojednostavljeni model svemira. Rezultat je telo koje se sastoji od dvanaest pravilnih petouglova, a u svakom se vrhu sastaju tri ruba i tri stranice. Stranice petouglova su 1,618033...
Unfuckable
rezultat je 1,618..


jel' to beše čuveni "Zlatni presek" iz neke knjige ....?

Unf, zlatni presek ili božanska proporcija je u mnogim knjigama, najpoznatija je Da Vinčijev Kod, ali ne i najbolja. Ja sam napisao bolju,:)))ali kao što sam ovde kod Čera više puta istakao: ostao sam neshvaćen od izdavača.
Dakle, to što sam preneo o čvorovima prirode je iz rukopisa moje knjige "Dokaz".


Jeremija, sta ti je trebalo da se ovako nalupas? 'ajde sada digitron i google u ruke i ponovo...
Jeremija Jeremija 13:27 11.06.2008

Re: čvor prirode

suki@phy

Jeremija

ivana23Ivana ovo nema kod Dan BroWna: Ukoliko udaljenost između Sunca i Venere označimo sa 1, onda je Zemlja udaljena od Sunca 1,618033 Merkuru je potrebno 3x1,618033 naših godina, a Jupiteru 5x1,618033 da obiđu Sunce.Savremenim moćnm teleskopima utvrđeno je da udaljenost između devet planeta i velikih asteroida teži broju 1,618033.Saturnov prsten je podeljen u proporciji 1,618033.U svemiru je pronađen izuzetno snažan nepoznat izvor energije koji ima frekvenciju 1,618033.Kvantna fizika nije otkrila pravi razlog pojavljivanja gFaktora, koji nastaje pri obrtanju elektrona brzinom svetlosti, ali je gFaktor= (-2)/sin1,618033. Institut za merenje niskih frekvencija, registrovao je nedavno izuzetno nisku frekvenciju od 1618Hz, čiji se izvor ne zna, ali je utvrđeno da nije povezana ni sa kojom izdvojenom anomalijom.Kritična brzina rotacije ’crnih rupa’ pri kojoj počinju da se hlade, određena je masom ’crne rupe’ i brojem 1,618033... Na osnovu podataka koje o svemiru prikuplja NASA, tim fizičara i matematičara je uradio pojednostavljeni model svemira. Rezultat je telo koje se sastoji od dvanaest pravilnih petouglova, a u svakom se vrhu sastaju tri ruba i tri stranice. Stranice petouglova su 1,618033...

Unfuckable
rezultat je 1,618..jel' to beše čuveni "Zlatni presek" iz neke knjige ....?Unf, zlatni presek ili božanska proporcija je u mnogim knjigama, najpoznatija je Da Vinčijev Kod, ali ne i najbolja. Ja sam napisao bolju,:)))ali kao što sam ovde kod Čera više puta istakao: ostao sam neshvaćen od izdavača. Dakle, to što sam preneo o čvorovima prirode je iz rukopisa moje knjige "Dokaz". Jeremija, sta ti je trebalo da se ovako nalupas? 'ajde sada digitron i google u ruke i ponovo...


moram da priznam da lično nisam merio. :)) izvori su bili ozbiljni sajtovi, mahom PMF.
Help, ako znaš gde su greške.
Jeremija Jeremija 13:52 11.06.2008

Re: čvor prirode

Deo podataka sam našao ovde:
http://alas.matf.bg.ac.yu/~zlucic/view_doc.php?id=74
Između ostalog evo zaključka:
"Zaključak

Phi je sveprisutan u matematici i drugim prirodnim naukama. Da je Phi prisutan I u svemiru svedoči svima nama poznati Saturnov prsten koji je podeljen u razmeri zlatnog preseka.

U svemiru je pronađen izvor energije koji ima frekvencije u iznosu broja Phi.

Udaljenosti između deset planeta i velikih asteroida teže broju Phi. Merkuru je potrebno vreme od približno Phi godina da obiđe Sunce dok je Jupiteru potrebno približno Phi godina da obiđe Sunce ili Veneri, Phi god. Posmatrajmo sliku


Iz prethodne slike sledi da je udaljenost od Sunca do zemlje Phi uz uslov da je udaljenost od Sunca do Venere jednaka jedan. Vreme u kvantnoj fizici je povezano s Phi. Elektroni imaju masu, okreću se određenom brzinom, imaju naboj. Phi se pojavljuje u gfaktoru elektrona koji nastaje zbog remećenja, rastezanja prostorno-vremenskog kontinuuma zbog okretanja elektrona brzinom svetlosti. " itd.itsl

Moguće, da sam ponegde imao "kreativni otklon" u odnosu na hladne cifre.

MuadDib MuadDib 16:34 11.06.2008

Re: čvorovi prirode

edi-va
ključni čvor prirode i vasione.Koji je to broj?69

fully agreed... олошка посла, само така!!!
suki@phy suki@phy 16:52 11.06.2008

Re: čvor prirode

Jeremija, ajde redom:

Ukoliko udaljenost između Sunca i Venere označimo sa 1, onda je Zemlja udaljena od Sunca 1,618033 Merkuru je potrebno 3x1,618033 naših godina, a Jupiteru 5x1,618033 da obiđu Sunce.

Rastojanje izmedju Venere i Sunca je 0.72 AU a Zemlje i Sunca 1 AU. Tj. ako za jedinicu uzmemo rastojanje Venere do Sunca Zemlja je na 1AU/0.72AU=1.3888 tih jedinica. Merkur obidje Sunce za oko 88 dana sto je manje od godine a ne 3*1.61... Jupiterova godina je oko 11.9 Zemaljskih tj 5x2.3718...


Savremenim moćnm teleskopima utvrđeno je da udaljenost između devet planeta i velikih asteroida teži broju 1,618033.

Ovo ne razumem najbolje, tj koje rastojanje tezi cemu no sumnjam da se slaze na ovoliko decimala.


Saturnov prsten je podeljen u proporciji 1,618033.

Saturnovi prstenovi su izdeljeni na dosta delova. Pogledaj:
[url=http://en.wikipedia.org/wiki/Rings_of_Saturn#Major_subdivisions_of_the_rings]http://en.wikipedia.org/wiki/Rings_of_Saturn#Major_subdivisions_of_the_rings
[/url]
Najslicniji broj zlatnom preseku sam dobio gledajuci odnos velicina B i A prstena i to je oko 1.75 (s obzirom na broj kombinacija ne bi me cudilo da moze bolje).


U svemiru je pronađen izuzetno snažan nepoznat izvor energije koji ima frekvenciju 1,618033.

Slicno, s obzirom na broj izvora raznoraznih zracenja ne bi me cudilo da je neka frekvencija u nekim jedinicama blizu ovog broja, no sigurno ne na 6 decimala.


Kvantna fizika nije otkrila pravi razlog pojavljivanja gFaktora, koji nastaje pri obrtanju elektrona brzinom svetlosti, ali je gFaktor= (-2)/sin1,618033.

Nije da ima veze sa okretanjem elektrona brzinom svetlosti no u svakom slucaju ovo je bilo blizu, tj za elektron g=2.002 319 304 362 a 2/sin1,618033=2.002 233 379 643 (bez minusa).

Kod petougla odnos dijagonala i stranice je jednak zlatnom preseku. A za crne rupe ne znam, no u svakom slucaju posto je ovo iz nekog teorijskog rada (eksperimentalno ih nisu merili, pogotovu "hladjenje" i moment) uvek postoji mogucnost da se u racunu dobije (kao resenje neke algebarske jednacine) (sqrt(5)+1)/2 sto i nije neko cudo. Bez obzira na ovo u zivom svetu u prirodi zlatni presek (kao i Fibonacijev niz) se cesto pojavljuju. Bez izuzetka ih ima dosta u delima ljudskih ruku, primer tvoja knjiga :)

Ja glasam za broj: 37


Jeremija Jeremija 17:03 11.06.2008

Re: čvor prirode

suki@phy , u dilemi sam da li da tvoje navode detaljnije proučavam, a u skaldu sa dobrim običajima egzaktenih nauka metrijski i eksperimentalno proveravam, ili da ti poverujem na reč.
Ne znam zašto, ali već sam siguran da će biti ovo drugo. :))
Hvala ti i poz.
suki@phy suki@phy 18:40 11.06.2008

Re: čvor prirode

Nema na cemu.
Nadjoh nesto (izvor: http://goldennumber.net/solarsys.htm).
Fora je u tome da kod perioda nije u pitanju mnozenje vec stepenovanje tj. recimo period Jupitera je priblizno zlatni presek na petu godina. Imas na linku gore objasnjenja i za distance. Treba obratiti paznju da su greske po par procenata a ne na 6 decimala no u svakom slucaju i ovo za mene kao fizicara predstavlja pravo cudo :)
Pozdrav
Черевићан Черевићан 20:27 11.06.2008

г suki@phy

основни је ред да Вас поздравим и захвалим на дружењу, а да не помињем обиље стручних информација којима наас (тек површно упознате са наведеним) обогатисте
suki@phy suki@phy 21:01 11.06.2008

Re: г suki@phy

hvala, hvala, домаћине
Jeremija Jeremija 22:25 11.06.2008

Re: čvor prirode

suki@phy
Nema na cemu.
Nadjoh nesto (izvor: http://goldennumber.net/solarsys.htm).
Fora je u tome da kod perioda nije u pitanju mnozenje vec stepenovanje tj. recimo period Jupitera je priblizno zlatni presek na petu godina. Imas na linku gore objasnjenja i za distance. Treba obratiti paznju da su greske po par procenata a ne na 6 decimala no u svakom slucaju i ovo za mene kao fizicara predstavlja pravo cudo :)
Pozdrav

Eto, to je to.
Tamo gde se naučnici fizičari čude, bar za trenutak prestaje nauka i počinje fikcija. Palica prelazi u ruke drugih.
Među tim drugima su i pisci.

Siže mog romana je sledeći:
" Poznati pofesor sa Prinstona objavljuje naučni rad u kome egzaktnim naučnim metodama dokazuje da Bog postoji i dospeva u centar medijske pažnje. Njegova iznenadna smrt pokreće lavinu događaja. Pisac, centralna ličnost i narator u romanu, istražuje validnost profesorovog naučnog dokaza i uzrok njegove zagonetne smrti. Fabula, u formi klasičnog trilera, samo je okvir u kome se raspravlja o istini - ključnom pitanju religije, filozofije i nauke.
Roman je inspirisan crticom iz biografije Kurta Gedela, najvećeg matematičara dvadesetog veka, koji je svojevremeno matematičkom logikom dokazao postojanje Boga. Gedelov dokaz nikad nije objavljen, ali se o njemu raspravljalo među naučnicima u Prinstonu."
ivana23 ivana23 14:51 10.06.2008

Andjeli vas cuvaju...

Черевићан Черевићан 18:32 10.06.2008

оанђелима

смрт , та извесност појединачна, као тема углавном не привлачи људе,на сахране се иде баш када се мора ,понеки чак и посете гробљима избегавају , умишљајући вероватно ; ‘’што даље од тога ,ваљда . . .’’ . религије верницима углавном у суперлативима говоре о ‘’животу после’’можда је потврда томе што ‘’да се досада нико није вратио оданде ,тјст само 1, и то накратко, али имајући Мисију од Главног’’.отуда онда и анђела . . . . ваљда ?

ivana23 хвала на увек погођеном коментару , визуелне форме. лепоВасје опет санама уочити.
49 41 49 41 14:55 10.06.2008

Nista nije slucajno iliti

"Teorija dogadjaja u vremenu".
Jedan savremenik K. G. Junga to naziva: "strogo uredjenim haosom".

Preporuka.
drug clan drug clan 15:46 10.06.2008

Re: Nista nije slucajno iliti

49 41
"Teorija dogadjaja u vremenu".Jedan savremenik K. G. Junga to naziva: "strogo uredjenim haosom".Preporuka.


Kvantni fizicari (delim njihovo misljenje) se ne bi slozili sa ovim vec bi rekli "sve je slucajno". Naime svaki ishod je moguc samo se verovatnoce razlikuju (od 0+ do 1-). Izgleda da smo se mi samo navikli na verovatnoce dogadjaja, pogotovo na one sa jako velikim i jako malim verovatnocama pa nam to izgleda kao sigurno.
Черевићан Черевићан 18:02 10.06.2008

теоријске импликације

веле учени . . .
Kada govorimo o teorijskim implikacijama, pre svega treba da imamo u vidu ulogu koju je pojam sinhroniciteta imao u preoblikovanju savremenog pogleda na svet, pre svega u tome što je ukazano na nepotpunost racionalističke slike sveta. Vrednost sinhroniciteta je u tome što je, kao još jedno načelo tumačenja, obezbedio način bavljenja onim fenomenima za koje uzročnost nije dovoljna. Kao takav, on će moći da se primenjuje u celome kosmosu, a naročito u onim oblastima gde je uključena psiha.

drug clan -у лепота овух дискусија је управо у недоречености основне теме. стога уживајмо сумњајући штогод да отоме прочитамо. ваљда је и то 1 од ћорсокака као дореку ?

фала на коментару.
Черевићан Черевићан 21:48 10.06.2008

хаос унама

превидети Вашу похвалу саставуми био би неред, стога хвала 49 41 а штосе поменутог хаоса тиче, но ја бих додао , у човеку . . .
jedan je od sržnih problema kojima se Jung bavio kroz okvir sinhroniciteta .tjst rec je o problemu povezanosti psihičkog i fizičkog. Smatrao je da uzročnost ne pruža dovoljno osnova za razumevanje te veze, već je rešenje tražio na nivou poimanja kontinuuma, i fizičkog i psihičkog, koji su po sebi nepojmljivi (Progof, 1994.), prebacujući time posmatranje njihovog odnosa na nivo psihoidnog.
49 41 49 41 22:56 10.06.2008

Re: хаос унама

Черевићан
превидети Вашу похвалу саставуми био би неред, стога хвала 49 41 а штосе поменутог хаоса тиче, но ја бих додао , у човеку . . .jedan je od sržnih problema kojima se Jung bavio kroz okvir sinhroniciteta .tjst rec je o problemu povezanosti psihičkog i fizičkog. Smatrao je da uzročnost ne pruža dovoljno osnova za razumevanje te veze, već je rešenje tražio na nivou poimanja kontinuuma, i fizičkog i psihičkog, koji su po sebi nepojmljivi (Progof, 1994.), prebacujući time posmatranje njihovog odnosa na nivo psihoidnog.

Cher,
Tu "lezi" Zec; ko smo MI?
Fizikalni, Psihicki, Mesavina OBA iliti ...

K.G.Junga sam procitao posle III Gimnazije (Leta Gospodnjeg sada davne); i, bio tada "definitivno ubedjen" da cu studirati Medicinu; a, posle dalje U TE VODE poput Junga.
Posle IV Gimnazije sam " hteo da spojim"-umetnost i tehniku u OBLIKOVANJU LJUTSKE RUKE!
Ma, JOK nista od toga!
Ubedise me TREBA DA ZAVRSIS KURENTNI FAKULTET!

Jednoj ridjoj Dami iz Studenskih dana na padinama Zvezdare; objasnjavah; znojov i u padu sa nje u visokoj travi:
Od Junga i medicine ODUSTAH; taj fakultet-koji ti diplomiras sutra-PREGAZIM- Za, samo tri godine.
...
Tako je i bilo-Kako joj rekoh. Zavrsih Fakultet i nadjoh se tamo gde ni sanjao nisam da cu biti.

jesen jesen 00:44 11.06.2008

Re: хаос унама

jedan je od sržnih problema kojima se Jung bavio kroz okvir sinhroniciteta .tjst rec je o problemu povezanosti psihičkog i fizičkog. Smatrao je da uzročnost ne pruža dovoljno osnova za razumevanje te veze, već je rešenje tražio na nivou poimanja kontinuuma, i fizičkog i psihičkog, koji su po sebi nepojmljivi (Progof, 1994.), prebacujući time posmatranje njihovog odnosa na nivo psihoidnog.
....povezanost psihickog i fizickog svakako postoji pa se sinhronicitet moze posmatrati ili kao mirodjija u tom odnosu ili kao posledica tog odnosa... ja nekako ne verujem da je taj vas broj 19 bas slucajan...ima neka dimenzija koju mi ne prepoznajemo a iz koje nam dolaze neke poruke kojih nismo svesni u trenucima njihovog "dospeca" do
nas vec ih konstatujemo tek kad prodje neko vreme ...a onda ih najcesce tumacimo kao slucajnost...
Черевићан Черевићан 12:21 11.06.2008

49 41

баш лака питања . . . космо . . постављате но одговорје ко тучана каада тежак и то ваљда баш и даје смисао нашем овоземаљском трајању да у разоткривању поменуте тајне га успешно протраћимо .

фала на увиду у Вашу кратку бијографију, посве импресиван утисак оставља док бити тамо где се ненадах . . зар није притајена жеља љуцка вазда била ?
Черевићан Черевићан 14:35 11.06.2008

касно палење

штобисе казало мрс jesen , ха ,козна, можда је и то у питању, несавршеност склопа живчаног ,знано је да је мозак бржи од тела, команда покрета увек је испред покрета ( јер га и узрокује), међутим необичне екстрасензорне појаве, лишене природних узрока, наговештавају могућност преноса психичке енергије. сличи то трансмисији која се на неутврђен начин лепи за примаоца у часу када човеков дух, неприметно, наизглед неочекивано и посве случајно се напуни импулсима са стране емитованих из других ,често отсутних, далеких или чак угашених (упс) извора психичке енергије . . прочитах негде.

ај, па буди онда паметан те протумачи заврзламу. чик.
jesen jesen 01:10 12.06.2008

Re: касно палење

ај, па буди онда паметан те протумачи заврзламу. чик
....sto jes jes..zavrzlama teska za tumacnje al zanimljiva...:))
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 15:00 10.06.2008

Sinhronicitet...


Синхроницитет или "значајна случајност" се дешава када се два или више догађаја, сваки са својом властитом узрочношцу, десе истовремено без видљивог разлога и створе важан резултат. * "Оно што је за мене било од горућег значаја, други су сматрали безвредним и ништавним, па чак и разлогом за страх." К. Г. Јунг (1995) * Е.Семјуелс (2002) каже да синхроницитет није теорија о парапсихологији, нити некој другој необичној узрочности, већ представља покушај да се дефинише проблем у којем појаве за које се каже да су настале случајно, у суштини нису узроковане случајношћу.

A ima i sjajna knjiga koju su o sinhronicitetu napisali Jung i veliki fizicar Volfgang Pauli... Sjajno, Cerevican, kao i obicno! ;o)
Черевићан Черевићан 17:55 10.06.2008

г Ćirković -у

ето дадох себи слободу и такох тему . . . из Вашег најављеног домена, незамерите. велика је штета што се трајањем не поклопише дуже Jung (1875-1961) and Pauli (1900-1958) јер верујем да би неке доречености ових заврзлама малко разгрнуле мрак нагађања. но није да нема одњих двоице и неких сазнања, ха,хапрочитах и ово
Hol ( 1996) savetuje da se prema sinhronicitetskim događajima, ako ih uopšte primetimo, treba da odnosimo kao i prema svakoj drugoj psihodinamskoj građi, ali s naglaskom na to zašto je nesvesno koristilo sinhronicitet i na šta on ukazuje. Pored toga, ne bi trebalo da stalno tražimo takva zbivanja, niti da im pridajemo previše pažnje, jer mogu da utiču na strukturu analize.

в.ми је драго да сам Вас у овом блогдруштву затекао.Фала !

Spiridon Spiridon 15:03 10.06.2008

..

Potpuno je jasno da postoji svet koji ne vidimo.
Pitanje je, koliko je on udaljen od centra grada i do koliko sati je nocu otvoren? Da li postoje osobe koje mogu da vide stvari koje mi obicni smrtnici nismo u stanju da primetimo?

Kada je moj komsija iz zgrade nestao na tri nedelje, jedna lokalna vracara iz susednog ulaza je rekla ukucanima da pogledaju u frizider, gde su zaista pronasli coveka kako štrika.

Mnoga pitanja ostaju otvorena.

WA

Jeremija Jeremija 15:05 10.06.2008

Re: VA

Spiridon
Potpuno je jasno da postoji svet koji ne vidimo.
Pitanje je, koliko je on udaljen od centra grada i do koliko sati je nocu otvoren? Da li postoje osobe koje mogu da vide stvari koje mi obicni smrtnici nismo u stanju da primetimo?

Kada je moj komsija iz zgrade nestao na tri nedelje, jedna lokalna vracara iz susednog ulaza je rekla ukucanima da pogledaju u frizider, gde su coveka pronasli kako štrika.

Mnoga pitanja ostaju otvorena.


a šta je komšija štrikao?
Spiridon Spiridon 15:35 10.06.2008

Re: VA

Jeremija
Spiridon
Potpuno je jasno da postoji svet koji ne vidimo.
Pitanje je, koliko je on udaljen od centra grada i do koliko sati je nocu otvoren? Da li postoje osobe koje mogu da vide stvari koje mi obicni smrtnici nismo u stanju da primetimo?

Kada je moj komsija iz zgrade nestao na tri nedelje, jedna lokalna vracara iz susednog ulaza je rekla ukucanima da pogledaju u frizider, gde su coveka pronasli kako štrika.

Mnoga pitanja ostaju otvorena.


a šta je komšija štrikao?


neko dzemperce s' kratki rukavi

Черевићан Черевићан 17:35 10.06.2008

има она

народна . . живијо Народ ( тек тек прилагођена моменту) . .. . дваред мери па ондак штрикај, иначе. . .

г Spiridon баш сте Ви неки ђаволак, фала на коментару.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 19:27 10.06.2008

Re: ..

Spiridon

Kada je moj komsija iz zgrade nestao na tri nedelje, jedna lokalna
vracara iz susednog ulaza je rekla ukucanima da pogledaju u frizider,
gde su zaista pronasli coveka kako štrika.

Mnoga pitanja ostaju otvorena.

Fenomenalno! )) Jer vam jos tu negde doticna gospodja - dajte da je pitamo i za druge zagonetke. Mozda zna i gde je onomad nestala Agata Kristi na nedelju dana ili koliko vec bese? Ko je napravio falsifikat sa Piltdaunskim covekom? sta se desilo sa Embrouzom Birsom u Meksiku? O cemu razmislja Krkobabic? ... Ima mnogo teskih pitanja...
Spiridon Spiridon 10:09 11.06.2008

Re: ..

Milan M. Ćirković

Fenomenalno! )) Jer vam jos tu negde doticna gospodja - dajte da je pitamo i za druge zagonetke. Mozda zna i gde je onomad nestala Agata Kristi na nedelju dana ili koliko vec bese? Ko je napravio falsifikat sa Piltdaunskim covekom? sta se desilo sa Embrouzom Birsom u Meksiku? O cemu razmislja Krkobabic? ... Ima mnogo teskih pitanja...


Nemoguce. Tesko se dolazi do nje jer je prebukirana. Pocela je masovno da okuplja komsiluk i da komunicira sa pokojnicima.
Zadnji put se moj komsija Goran bez prestanka kikotao pa ga je lokalna prorocica opalila iz sve snage po glavi spiritualistickom tablom.
Te noci su pokusali da stupe u kontakt sa muzem udovice Dese Sibalicke, koji je umro u sah-klubu nase mesne zajednice kada mu se zapalila brada.

prorocica: Vidim ga. Ne znam sato, nosi neki predmet ... svinjski but.
udovica: da, da, to je on sigurno. To mu je rodjendanski poklon od mene.

Seansa je bila neocekivano prekinuta kada je komsija Peca uz jezive krike izleteo iz stana jer je pomislio da ga neka demonska sila dodirije ispod stola, zaboravivsi da prorocica zivi sa 3 macke koje se redovno motaju gostima oko nogu.
edi-va edi-va 10:13 11.06.2008

Plaketa Spiri za 69-ti komentar:)

Spiridon Spiridon 10:53 11.06.2008

Re: Plaketa Spiri za 69-ti komentar:)

edi-va


hvala edi!
49 41 49 41 15:08 10.06.2008

Tema vecna

d j o l e d j o l e 15:13 10.06.2008

Mozda

pored racionalnog dela svesti za koga najcesce vreme tece linearno (od prvog do zadnjeg slova u reci, od prve do zadnje reci u recenici, od prvog do zadnjeg sata u danu ili dana u godini) postoje i drugi delovi svesti ciji tokovi idu nekim drugim putanjama. Naprimer, dok mi citamo recenicu od pocetka do kraja, on cita recenicu nekom desetom logikom. Ili dok projektujemo prethodne dogadjaje od pocetka zivota do danasnjeg dana, taj deo svesti trazi smisao dogadjaja koje smo proziveli nekim drugacijim redosledom.

Zasto ne bi onda postojala mogucnost, da kao sto u delu svesti nas zivot tece od rodjenja do kraja, u nekom drugom delu svesti vreme tece nekim drugim redosledom, koji ne mora uopste da bude linearan.

и још један на левом колену ,јер ме возило и ту дрмнуло,па се колено расцветало те га 'мајстори' у болници оперисаше .е овај ожиљак веома је сличан мерцедесовом знаку ,а када поменути камен ( који наравно сачувах ) ставим на ожиљак делују величином ? као копија једно другом .

... mozda ste u tom nelinearnom toku vremena (koji tece paralelno sa prvim, i koji je od prvog udaljen samo onoliko koliko je, ne znam, mozda leva polovina mozga udaljena od desne) vec bili doziveli tu nesrecu i vec znali za oziljak u obliku zvezde ... i prepoznali ga u kamenu koji ste videli u linearnom toku vremena.

Mozda je jedan od uzroka sinhroniciteta i to preplitanje razlicitih tokova vremena, koje prepoznaju i prezivljavaju oni delovi svesti kojih mi nismo svesni, i koji nam se javljaju kroz tacke u kojima se ponekad preklapaju sa linearnim tokom, onim koji delimo sa drugima.
Черевићан Черевићан 18:25 10.06.2008

g d j o l e

Pojam sinhroniciteta je nesumnjivo jedan bogat pojam , koji obiluje vrlo različitim implikacijama. U najmanju ruku, on nam je značajan u dve ravni. Na teorijskom nivou , otvara dodatnu dimenziju svesti s obzirom na prirodu ljudskog iskustva u univerzumu koji se otkriva. U iskustvenoj ravni, pruža načine za proučavanje onih najtajanstvenijih aspekata čovekovog života ,

ево неодолих да наведем знано. фалаВам на коментару који уистину на размишљање усмерава . . .
MuadDib MuadDib 15:17 10.06.2008

Kada se sluči gospodin Dešaj

Пех само таки, поштовани Чер: добих 7мицу дана одмора, данас вребао да код Вас освојим олимпијску прву и - док се мало заблентачих код Срђана око оне клинке Мадоне (уфф како бих је само казнио! џепну) овамо ми загори грашак & ринфлајшом за моје гладне марабунте....строфа, кад ми доЏе врховни командант нагребаћу се и шерпе и чворака...
Но ето - тема блога Вам је, уобичајено, препоручљива: аконто седања у чело стола, напутовах се посвуда бавећи се 1/4 века спољном тровином, наши срб мангупи су без разлике указивали, дајући госту почасно место у челу софре да онај ко ту седне - плаћа (мада је стварно плаћала њихова фирма, као домаћин). То да плаћа онај ко у челу седи добро памтим и данданас, када поодавно нема тих дружења, па тако можда и Ваш пример има неку злу слутњу...
За даље необичне примере које наводите не бих се усудио да прогнозирам узроке /vs/ ефекте пошто као неверник (каурин, ) верујем једино у то да постоји можда некаква космичка правда која нам омогућава да добро које су нам учинили вратимо другима а да се рачуна, с тим да ће се зло које нам је нането неко други вратити дотичнима.
С поштовањем
Черевићан Черевићан 21:37 10.06.2008

хе

кад би такав кантар . . тамо гооре . . постојао безбриге би били негрешни. ми , они други ,г MuadDib-е, хвала на дружењу , неверујем даби ишта уживотним навикама мењали јер

Svaka je religija bazirana na veri, koja je bitan element sinhroniciteta. Osnovni doživljaj vere, ma u kom obliku ili predmetu postojao, uvek dotiče najdublje nivoe psihe, pri čemu se otkačinje već poznati process abaissement - a i dolazi do ispoljavanja arhetipa, za šta je religijski okvir vrlo pogodan.
AlexDunja AlexDunja 15:35 10.06.2008

sinchronicity

mariopan mariopan 16:18 10.06.2008

Re: sinchronicity

Previse puta mi se desilo nesto sto ukazuje da sve ima svoj razlog i red i da se nista ne dogadja slucajno, to verujem...ali ne znam na koji princip to radi
I ne znam da li je moguce, cak i ako se zna, da se taj dan izbegne zajedno sa nekom neprijatnoscu koja nam sledi. Za srecne dogadjaje ne pamtim da imaju takav red ali nesrecni,kao za inat, bas tako dolaze..ili ih mi duze pamtimo i povezujemo sa "sudbinom" bas zato sto nas dublje pogode?

A da li postoji nesto sto nas sve povezuje i sto nam plete zajednicku sudbinu koja ce se jednom na nekoj tacki dodirnuti..mislim da postoji i da smo svi povezani makar i da ne znamo kako i zasto. Kao da neka velika ruka sa nama igra i slaze neku veliku slagalicu pa nas premesta na tabli tamo i ovamo a poneke figure i skloni da bi slika koju zeli bila prava..i samo on zna kakva je to slika, mi smo mali i ne mozemo odavde da je vidimo.
Черевићан Черевићан 17:40 10.06.2008

без речи

драга AlexDunja . . испричасте подужу приповетку , онима који тај рукопис препознају.вазда оригинално ,на чему Вам хвала.

као и дружењу.
Черевићан Черевићан 20:36 10.06.2008

гђо mariopan

јесмо сићурави да бисмо сагледали слагалицу у целости али . . .
Sve ovo što smo rekli, i još mnogo toga što nismo, pruža nam uvid da zbivanja u kojima je izraženo načelo sinhroniciteta ima mnogo više nego što se misli. Bacanje novčića u Ji đingu, religijska ozdravljenja, upadljivi događaji u životu pojedinaca, pa i društva samo su neki od njih. Oni se odigravaju neprimetno tokom celog našeg života, i utiču na našu sudbinu na načine koje ne prepoznajemo. Razlog što ih nismo zapazili je taj što nismo znali šta tražimo. Ali, iako ih ne možemo izazvati, možemo razviti osetljivost za njih.

фала на редовности.увек сте информисан и угодан коментатор.
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 15:52 10.06.2008

Smisao

neko napravi sebi a neko uleti u jedan i ne znajuci, i sve to na periferiji svemira.
I kad bi se trazilo na pravom mestu verovatno se nista ne bi videlo. Ali nije na odmet uzeti 19. svakog meseca slobodno, sedeti uz Mediteran, hodati samo i svako malo pljunuti tri puta, zlu ne trebalo. Vec je kod prvog slucaja bilo previse.
Черевићан Черевићан 17:27 10.06.2008

слуђен

гђо Landesteen спадам у ону категорију људи који стоје на земљи иако моје писање може да указује на лелемуда по облацима доконог.међутим догађања која су ме у животу сустизала усмерише ми погледа и на ову . . наднаравну страну . . . те нестручног за тумачење усмерише насловима адекватним. и ту се тотално слудих. сад више ни неверујем у оно у чега сам некада сумњао . . .

фала на коментару те редовности дружања.
nsarski nsarski 16:58 10.06.2008

Da razbijem maler

cekao sam da se javim, ali ne kao 19. komentator, vec kao 20.
Orkestracija trenutka, ili usud? Hm, ja nekako uvek navijam za prvo.
Mada, ovakve price mogu coveka da nateraju da se zamisli...
Preporuka, Mr. Cher.
Черевићан Черевићан 17:21 10.06.2008

синхроницитет и узрочност

читах . . .
zakoni proizišli iz načela uzročnosti су statistički zakoni, i njihova istina nije apsolutna, već su oni uglavnom ili pretežno istiniti, što implicira postojanje neuzročnih izuzetaka, koji se obično nazivaju slučajnostima. Za neke od njih postoji mogućnost da će biti uzročno objašnjeni, ali za neke je ta mogućnost potpuno isključena, i upravo oni predstavljaju zbivanja koja nazivamo sinhronicitetskim.


фала г nsarski на похвали текста.дружењу посебно!
bavard bavard 17:49 10.06.2008

sinhrodlake:.

rešio brando da opali sofiju još onomad dok su bili vrući..
da ne kažem sveži:
posle snimanja countess from hong kong: 1967. god:
uradi ti on sve nako kako bi jedna žena to uradila - sebi..
zakupi on čitav sprat u valdorfu + restoran +
bečku filharmoniju sve sa karajanom
da im sviraju bulevar od slomljenih snova
na uhogrlonos..
obuko belo odelo..
kad evo ti najlepše žene na svetu..
popadaše stolci za note
uzdrhta karajanov štapić
kelnerima vezaše oči dok služili su skupo ništa..
plešu tako brando i sofija
baš tim redosledom
i on krenu sa proverenom žvakom:
divna si šeri..
mmmmm hvala ti..
misim samo: primetio sam tokom snimanja jedan detalj,ali..
koji detalj dragi..
ma nije sad možda pravi trenutak..
ma kaži dragi, ako je do mene..
jok do mene je..
pa kaži već jednom..
ma ništa, al mi se učinilo da ti je leva sisa veća od desne..
ma nemoguće..
jeste jeste..
ma ček, xaxa: da nije to možda razlog što još uvek ništa od tvog ukručenja ne osećam..
ama nije to, šeri:
digo bi se meni al te tvoje dlake iz nosa što tako štrče, potsećaju me na moju babu..
ostatak ćete naći u šamarima

mnogo godina iza toga,
setim se ja te priče
i onako ljubazno nem
počeh ko lud da se smejem
a nosilica dlaka će:
e jebote ti si ko moja baba
malo malo pa prasne u smeh,
nako bezveze

eeeee, mislimse:
šta li se ta baba naplesala sa brandima po životuu
Черевићан Черевићан 21:29 10.06.2008

низдлаку

bavard -е, боо гууми аплауз ми измамисте игрореком.Браво! уживах док Софијиних контура се визуелно присећах, мисим, да ми намоменат . . буде лепо, мммммммммммм. ваљда штосам рано оцсисе одбијен том детаљу женске фигуре слабо одолевам и данас у седмој ж.деценији затечен и волим кад ме, као Вaш , присети макар речни састав, кад већ висуљака неима . . .надохвату.

фалаВам зато аи задружење, ofskroz.
Zeks Zeks 18:00 10.06.2008

znam jednog

brojao je bandere...od autobuske stanice do zgrade.Ako se zabroji,vracao se nazad,da broji ponovo.
Sad je u Lazi.Sudbina...
Черевићан Черевићан 20:26 10.06.2008

питамсе

искрено Zeks-у докле су тек онда стизали (некад ) особе- бројачи новца у Банкама . . .знао сам једног таквог,
зваосе Лаза . . .

фала на дружењу.
angie angie 18:08 10.06.2008

I like more serendipity!

Черевићан Черевићан 18:56 10.06.2008

гђо angie

ликовни критичари би о Вашем коментару у поводу Теме есеј умели написати,ја томе невичан ево се послужих делом текста који би био адекватан мојем виђењу . . . . Pored toga što je skrajnuta uzročnost, igroboj pokazaje da su prostor i vreme psihičke kategorije, koje se mogu svesti i na tačku nestajanja ( van formata je) .pogrešno je postulirati neku neznanu energiju, već se treba bazirati na licnom unutrašnjem uređujućem načelu.

рецимо . фалаВам на дружењу.
angie angie 01:59 11.06.2008

Re: гђо angie

рецимо .


Dragi g Cher, pa niste me razumeli-nisam ja skrenula sa teme, samo sam izrazila privrzenost prema pojavi veoma slichnoj iz vasheg posta, a u diletantskom prevodu bi znachila-srecna sluchajnost s predznakom- znachi sve isto, ali u pozitivnom:)))), snimljen i film na tu temu- mnogo sladak, a likovni prikaz se tako zove -serendipity i pokushaj je vizuelnog predstavljanja te tajne energije koja uzrokuje deshavanja.
Черевићан Черевићан 09:23 11.06.2008

ма

гђо angie драга у неспретности својој речној могуће да утисак несхватања оставих но намера ми не беше ,јер знам да сте у одабиру коментара вазда темом мотивисани, па тако и овог пута.
за поменту филм нечух, но да је тајна покретача дешавања уопште ,изазовна ,то се без поговора прихвата.
Dolybell Dolybell 18:13 10.06.2008

Ko bi to znao

Kao što je već za mene postalo posebno zadovoljstvo
da čitam sve što vi napišete, ma o čemu da je reč,
tako i ovog puta ...prvo preporuka za tekst i temu, naravno.

Mislim da svako ima neke svoje "brojeve" , koje uočava
kao neki bitan znak koji ga obeležava...i pri tom se vezuje
za njega, iako ima mnogo više događaja, koji sa tim brojem nemaju
ama baš nikave veze, ali kad se nešto dogodi vezano za taj broj -
onda taj događaj dobija na većem značaju - koji mu inače ne bi
pripadao...Neki imaju i više brojeva, koji im se ponavljaju...

Ja sam vezana za broj 14, što zbog datuma rođenja,
što zbog kuće u kojoj sam stanovala br 14, trolejbus koji sam koristila
da bih došla do kuće je bio 14, u školskom dnevniku sam uvek bila 28,
imala člansku kartu 1414, u skoro svakom dokumentu koji
treba da ima broj - mora da postoji broj 14 (negde u nizu brojeva),
vrlo retko da ga nema...
Ništa lepo mi se nije dogodilo vezano za broj 14,
samo ružne stvari, 14 maja mi je mama sahranjena,
14 januara sam pala i slomila skočni zglob...baš me
nervira taj broj..a ne mogu da ga se oslobodim, nikako...
mada više ne obraćam pažnju na njega, odavno - nekako sam se navikla,
i dođe mi prirodno - ništa neobično...podrazumevam ga...

Inače, spadam u one tipove koji broje, ali samo kad idem peške...Черевићан Черевићан 18:38 10.06.2008

бројање

мрс Dolybell колико пута себе затекнем убројању неважности па то онда поцсвсти припишем.иначе ја себе вазда под бројем 11 евидентирах . . .

фала на занимљивом опису догађања у вези Вашег броја.оно за препоруку и занимање за моје саставе ме малко . . заруменило. прија то сазнање.Хвала.
margos margos 19:54 10.06.2008

Zabavlja me...

...da pratim, pamtim, povezujem, tražim uzroke i posledice, oduševljavam se sinhronicitetima.

Ne mogu da prežalim zaboravnost (i malo alkohola), pa nisam upamtila šta mi je nekom prilikom jedan profesor filozofije napričao na moje pitanje 'šta kažu filozofi o sinhronicitetu?' Njegov odgovor u dahu, u trajanju od skoro dva sata, bio je pravi poetični scenario za 'Dosije X' - čudo od priče! Ništa nisam upamtila, sem čudesne ponesenosti koja me je držala danima... kakva lepota...:)))

Vaš tajni broj 19 - mene je podsetio na početak (1) i kraj (9)... možda su tih datuma završavali određeni periodi vašeg života, a počinjali drugi?
Черевићан Черевићан 20:22 10.06.2008

мрс margos

филозофи сигурно нису могли да превиде да . . . .
Sinhronistička zbivanja sadrže i putokaz za ona dešavanja koja postaju osnova religijskih predanja i mitologije, ali i za zbivanja u političkoj istoriji. Pored toga, ako se ne prepozna sinhronicitetsko načelo kada se ovakav događaj desi, ljudi su veoma skloni da u njega projektuju svoj omiljeni simbol ili učenje, doprinoseći time beskonačnosti okultnih dogmi.

фалаВам на анализи 1 - 9 ( можда су у питању период деценија ми трајања, упс ,ха,ха) и дружењу
margos margos 21:25 10.06.2008

Msje Cher:)))

Bila je neka lepa priča o kiši, nekog od starih Grka i o kapljicama... ali kao što odgovoriste Mariopan, za nas nefilosofe, ostaje nam to da
možemo razviti osetljivost za njih

Lepo je družiti se s vašim društvom i vama:)))
49 41 49 41 22:07 10.06.2008

Sinhronicitet 1, 4, 7, 11,

Stari beogradski piloti dobro ZNAJU-(a, i ti si to osetio dragi Cher u Cherevicu); da ako Kosava GRUNE sa Karpata i ne stane posle 1. dana BRISE sledecih 4 dana-a, zatim ako ne stane 4.-tog dana SIGURNO ce je biti do 7.-mog.
Sedmi dan Kosave se produzava; ako se nije TOG dana "prekinula" na SVIH 11 dana "CISTILISTA" beogratskog smoga.
Poenta ciklusa "1, 4, 7, 11" ;je, sto niko u savremenoj meteoroloskoj nauci ( osim EOL-a); nije DOKUCIO- iako, su se razmatrale statistike i verovatnoce u poslednjih 100 godina- KOJI ciklus ide iza prvog dana Kosave?!?

Kosava ce duvati 1 ili 11 dana?
Черевићан Черевићан 23:15 10.06.2008

ЕОЛ наш, сеоски

(кошави успоменар)

пири ветрић дудове преврће
одувонам истреју и врата
преврно нам камару отцена
сцркве смако казаљке оцсата

одувонам . . . . . имене уштету
ту код јууцее ушталу коткрава
па ујасла налеђа бречисмо
ал мирииши сасушена трава

цурица је здраво брезобразна
кад ме зграби ногама заврата
немошјојсе отети да оћеш
само дајој . . . .ненаиђе тата

здраво бесан баш ме иневоле
а она ме . . .ко зеницу чува
па сам онадак ија сав искежен
и баш волем. . кад кошава дува

49 41 49 41 00:23 11.06.2008

Re: ЕОЛ наш, сеоски

Черевићан
(кошави успоменар)пири ветрић дудове преврћеодувонам истреју и вратапреврно нам камару отценасцркве смако казаљке оцсатаодувонам . . . . . имене уштетуту код јууцее ушталу коткравапа ујасла налеђа бречисмоал мирииши сасушена травацурица је здраво брезобразнакад ме зграби ногама завратанемошјојсе отети да оћешсамо дајој . . . .ненаиђе татаздраво бесан баш ме иневолеа она ме . . .ко зеницу чувапа сам онадак ија сав искежени баш волем. . кад кошава дува

Cher,
Pokusah da opisem moje najlepse LETO- '66; mlad lep VISOK- Visoka Skola Saveznih Izvidjaca, Prva LJUBAV-marginalna sa kcerkom Pukovnika JNA iz Vojvode Stepe 66; u mom Kosovskom mestu.
TRKA; MEDJU VOZOVIMA I PRRANJE VESA NA PUTU- ka Cherevicu; ponocni sapat i komesanja putnika u vagonima- da je Rankovic PAO i mladalacki STRAHOVI-dal' cu je naci OPET kad se vratim...
Черевићан Черевићан 11:57 11.06.2008

надомак Чере

ха,те године кое наводите 49 41 ууууууу, кад би се повратити могле ( зарад ж. година, ПРЕ свега умишљам) баш су својим данима умеле разноразних узбуђења на разнополности базираних нам пруужити
, бар у черевићу, а која се ето сада покојим (лажљивим) присећањима прозову.

еееееееее, кад би се макар накратко могла изнајмити нека тајмашина зарикверца временског или бар да левитирати умем, па се начас телетранспортујем . . . . чек јел тај телетранспорт подразумева и временско мување у односу на садашњицу . . . . нешто баш несхватих, несконцентрисан на тему , замахнимо,ал штаћемо итамо?
jasnaz jasnaz 22:50 10.06.2008

11

Slažu se kvadrati s pogledom na plavo
– iza nekognegde br. 11 –
u kojima bih mogla da nastavim da budem srećna
kao što sam bila kada sam stigla
– u jedan br. 11 –
i kao što sam sada u br. istom, pa
od toga znamo zašto znam da ga napuštam
i
koji broj ima terasa koju
sanjam.
Черевићан Черевићан 23:39 10.06.2008

напоменух

даме мрс jasnaz нумера 11 не оставља равнодушним дали зарад датумами рођења дали зарад маама простоте своје визуелности ја репресиван према свим своим размишљањима не желим се дилемисати те одох даспавам . . . лакуноћ будним, а Вама хвала на поноћном коментару.
49 41 49 41 23:38 10.06.2008

Koracam u kisnoj noci

pored Minhenske Opere-samo da TRISTA METARA od mog stana niz Maximilian Strasse.

Vracam se sa pola puta iz Maxilimian Strasse.

Trazim i nadjem parking pored opere nizbrdo 5. mesto od Maxililian Strase.

Buljim u kisnoj noci u prozore svog stana-PRITUSENO SVETLO; Mace-SPAVA! (JelicaG. bi rekla PRICEZA!).

J... GA; Proslo je 28 Godina; kad sam prvi put bio na ISTOM MESTU.
49 41 49 41 00:30 11.06.2008

SMISAO ?

Zivot je smislen i
BEZSMISLEN!

Oblomov i Oblomovstina su NASTALI pre nas.
Черевићан Черевићан 09:56 11.06.2008

осмислу

наших живота размишљати посао је јалов 49 41 но уту замку нема кога да се ние уфатио.учени и паметни отом писаше, но недорекошесе и само изазов нам побудише да се ими, наравно без резултата у анализу упустимо, наместо да појединачно пронађемо неку Ану или неку Лизу, па са њима на продужетку врсте нам порадимо а штоје и базни смисао постојања љуцког. све другоје . . . . покушај надградње Поменутог.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 08:14 11.06.2008

...

brojevi, slučajnosti ili sinhronicitet,
šta god...
tek, ja kao prvo dete se rodih drugog dana meseca, a da je prvog umro moj deda...
ljudi bili zbunjeni - da li da izjave saučešće il' čestitaju,
a baba moja (sedmo dete po redu, a prvo po polu) raširenih ruku dočekivala ih je u ace aleksića dva
vidim kuče...gazda kaže da se rodio na moj dan. drugi. (al' pre vremena - ko ja). kaže i da je ćoravo, opet - ko ja.
i uzmem ga. onako na nevidjeno (bio je mrak).
u to vreme smo živeli kod nekih gazda u šarplaninskoj ulici, i pošto je kučeća ulica, gazde nam daju dozvolu da ovog mog, ćoravog kera čuvamo.
a, istina je da sa datumima nemam baš neki kontakt, tj. imam, no vazda ih se setim nekog dana drugog...
i tako, rešio moj ćora i to da ispravi. dok smo ga na nekom brdu zakopavali, setismo se da nam je tog dana godišnjica.
i....tako...
e, a i ti brojevi od godišnjice...datumi rodjenja mog i moje lešpe polovine,
čudno, baš
il' dokono.
(tek to ne znam)

nego da pitam, г.Чер, nije li ova priča bila ovde negde, nekad...nekog drugog dana
ili me to moj kontakt sa datumima vara?
Черевићан Черевићан 09:42 11.06.2008

током

19 (упс) месеци активног постирања на блогу Б92 што причица што коментара ( у виду причица) нетврдим да на тему ову већ не наиђосте гђо mihajlovic . синхроницитет ме одвајкада маами и указивању нањега се често враћам небилих га покушао сам себи појаснити. наравно јалов труд је то.
Ваш случај рођења у мојем селу би бијо прокоментарисан . . .отишао деда и направијо места .мало грубо речно исказано звучи алије порука онако дојаја . .. .без цикличности ни од природе неби ништа остало док хуману врсту нас главоносаца . .и да не помињем.

фала на вашим сећањима која (испровоцирана темом) санама поделисте . посебно потсет на + керића
обзиром да се коднас у породици кућни миљеници деценијама већ у повећој нам башти сахрањују и места се обележавају, а датуми укопа . . памте. децанам . . . .обичај преузеше .

овако дружење саВама . . . ние да не годи.
margos margos 15:15 11.06.2008

Svi smo

тражитељи смисла, svak za sebe, al se setih nekih tražitelja koji su mi mnogo zanimljivi i doneli mi nekakve odgovore na moja, nekad i ne postavljena, pitanja.

Jedan je Viktor Frankl koji je ustanovio i čitav psihoterapeutski postupak: logoterapiju - terapiju smislom, a drugo je, takođe terapeutkinja Mira Kiršenbaum koja u svojoj knjizi ''Sve se dešava s razlogom'' (prevedena i kod nas) daje neke smernice za povezivanje naizgled besmislenih događaja u našim životima.
Черевићан Черевићан 21:09 11.06.2008

повез безсмислености

знате мрс margos ,смисленост је оно чему целог живота тежимо а насупрот јој бесмисленост је та која нам на потврду наше смислености указује.овај игрорек само нас фолиранте разоткрива пред нама самима, а то је оно , што може да боли, јер пред другима маска која нам је вазда присутна у међуконтактима успева углавном да завара утисак намернику.

или стихом . . .

при сусрету лажне наде будим
све ме чешће кајање затиче
срозаласе бивша самохвала
смисленостме, кога се још тиче

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:52 11.06.2008

Sinhrono, ili me neko zafrkava

Kasno Marko na Kosovo stiže. Ja se izvinjavam što se tek sad uključujem. I što nemam ništa pametno da kažem.
Problemi u školi-4 ili 5 iz matematike. Problemi na poslu - oće plata, neće plata.
Problemi u politici - oće vlada, neće vlada. Problemi u stomaku - oće .... neće ...Rasprodat sam.
Ne stižem, brate. Kao da problemi sinhronizovano stižu. A stigao me i sex, ali na filmu.
A dobri tekstovi stižu na Blog. Povremeno.
margos margos 16:40 11.06.2008

Re: Sinhrono, ili me neko zafrkava

A stigao me i sex, ali na filmu

Kralju, bolje i na filmu nego onaj Mujin sex, kad se s*ebo niz stepenice... zar ne?
Черевићан Черевићан 20:40 11.06.2008

поздрав

за г KRALJаMAJMUNA, мени драгог коментатора који НИКАД не касни да нам се придружи, јер ми смо ТУ ,а дали ће се нешто непаметно или контраотог казати у основи ние ни битно јер је и тема такова да маколико се трудили да у размишљању будемо оригинални неко нам може приписати да је то што нас је задесило само резултат синхроније неког . . тко зна одакле .и откад.
и ништа.
стога од свих проблема кое набројасте решавајте онај клозетски. јер застој ако удари углаву, а оће , пиши пропало за све друго планирано.

ето , велите закаснисте, акоиданисте уствари . . .
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 19:42 12.06.2008

Re: поздрав

Mnogo me podseća vaše sedenje na "pokojnikovoj stolici" na nešto već napisano....

Brojevi koje poštujem su samo od lotoa, ali ih uvek saznam kada izađu koji su pravi za tu nedelju...

Šta da kažem osim preporuke...

Koincidencija postoji ja verujem u to.

Mnogo snova mi se ispunilo, počeh se plašiti pa više ne čitam sanovnik...
Dok sam bio mali imao sam mali broj, narastoh opet imam problemima sa malim brojevima...

jebeš brojeve....(da prostite...)

Черевићан Черевићан 22:06 13.06.2008

цифре нацифране

г pavlovic лепоје штосте снама и овај пут, хвала на похвали саставами.симпатично Вам оно . . за лото бројеве јер унеке цифре једноставно мораш веровати ако га већ сиграш а снадом добитка, јер штобисе замајаво у празно . . .уствари бројеви нас прате целог живота ( или ми зањима батргамо и незнајући ) те им се маама решити идазажелимо једноставно . . . неможемо.

така тура . . .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana