About a Boy

Marko Jevtic RSS / 08.06.2008. u 22:08

U nedeljniku Singidunum Weekly koji najavljuje dešavanja u Beogradu objavio sam moju prvu filmsku kritiku:) Sebe ne smatram za nekog filmofila, a još manje kritičara, tako da izbor filma nije bio baš jednostavan. U poslednje vreme nisam imao priliku da odgledam film (pogotovo ne neki da je ostavio dobar utisak na mene), pa sam se odlučio za nešto stariji film. Kritika ili pohvala bez lektorisanja i uredničkih intervencija je dole, a svima preporučujem da pogledaju ovaj film jer mi je priča interesantna. Oni koji su gledali film mogli bi da napišu njihov komentar o istom.

aboutaboy300.jpg

 

Sve o dečaku

Nijedan čovek nije ostrvo…. Iako neki za sebe mogu misliti da jesu, da su atraktivni kao Ibica, pre ili kasnije realnost će ih nokautirati. Odlična ekranizacija romana Nika Hornbija, Sve o dečaku, može se opisati i kao muška verzija Dnevnika Bridžit Džons. Hju Grant je dobio pravu priliku da se pokaže, i to je sasvim pristojno odradio. Pravi film za ovog britanskog glumca, a ne verujem ni da bi Bred Pit, koji je inače odbio tu ulogu,  mogao  tako dobro da je iznese.

Da odrastanje nema veze sa godinama, pokazuje život tridesetogodišnjaka koji smatra da uživa u životu. Sebe zaista vidi kao Ibicu, dok se zabavlja u svom Audiju TT, ogromnom stanu i velikom plazma televizoru. Ubirajući značajna sredstva za autorska prava od pesme koju je njegov pokojni otac napisao o Deda mrazu, Vil (Hju Grant) čak nikada nije imao potrebu ni da radi nešto. Ipak, do obrta u njegovom životu dolazi kada baci oko na mlade mame (a ko bi im odeleo?). 

Uporedo sa njegovom pričom, film prati i priču o dečaku koji živi sa pomalo deprisivnom majkom hipi orijentacije, koja ne prihvata tokove kapitalističkog društva, pa dvanaestogodišnji Markus bez modernih patika, neprilagođenim muzičkim ukusom trpi maltretiranje u školi. U jednom trenutku njihove životne priče se spajaju, što se ispostavlja kao pun pogodak za obojicu. Krenulo je sa pokušajem da Markus glumi Vilovog sina na skupovima za samohrane roditelje, a završilo se time da su postali najbolji ortaci.   
Neko bi rekao klasičan Hju Grant film.. Možda, ali ga zaista vredi pogledati. Film je nominovan i za Oskara 2003. godine.

 

 



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Aleksandar T Aleksandar T 22:26 08.06.2008

Hju Grant

Hju Grant je izvukao ovaj film do maksimuma mada se i scenariju ne moze naci mane..meni je ovo jedan od boljih filmova koje sam gledao u poslednje vrijeme....mozda zato sto smo vrsnjaci :)

Macak Macak 23:56 08.06.2008

Bred Pit

...a ne verujem ni da bi Bred Pit, koji je inače odbio tu ulogu, mogao tako dobro da je iznese.


Nisam jos odgledala film, ali sam procitala knjigu. Dakle, ne mogu da kritikujem film, ali se sa ovom tvojom izjavom o Bred Pitu apsolutno slazem.
Hvala mu sto nije prihvatio ulogu. Bilo bi.... mnooogo americki.
dzouzi dzouzi 00:55 09.06.2008

Cestitka

U nedeljniku Singidunum Weekly koji najavljuje dešavanja u Beogradu objavio sam moju prvu filmsku kritiku:)


Cestitam ti sto si objavio prvu kritiku
Verujem da ces ih imati jos vise i da ce biti pohvaljene

I zao mi je sto je ovako malo ljudi na tvom blogu, svi su
zauzeti (i ja takodje) oko "formiranja vlade"...

Pogledacu film...
dzouzi dzouzi 01:11 09.06.2008

Re: Cestitka


Zaboravila sam da dodam:
Kad ostali blogeri izlude (kao ja) od "politicarenja"
doci ce kod tebe...

Javicu se kad odgledam film
WoO WoO 10:11 09.06.2008

Re: Bred Pit

Mozda je Hju Grant odlicno odigrao ali porediti Bred Pita i ovog salonskog glumca je sto bi narod rekao ko Bog i sesirdzija.
Kardinale Kardinale 01:22 09.06.2008

..........................................

nisam pogledao taj film, ali imam
savet za sledecu kritiku.
jedan od boljih novih filmova (sve su redji)
there will be blood (paul thomas anderson).
imam ga ja, pa cu ti ka ustupiti.
mislim da tu imas materijala za
dosta ozbiljniju kritiku,
a i fiml je aktuelniji.

angie angie 03:21 09.06.2008

skoro da nishta nisi rekao,

shto je chudno, s obzirom da je Hornbi savremenik i to u potpuno prepoznatljivom ambijentu, deshavanjima, problemima.
poredhenje sa dnevnikom Bizet Dzons je uradio Teofil Panchich, ali za junaka Hornbijevog prvog velikog hita, koji je takodje ekranizovan - Hi-Fidelity , a sa glavnim likom About a Boy stvarno nema neke veze.

I knjiga i film su fantastichni, chak je specifichna atmosfera i konstrukcija ironije u raspolozenjima i scenama odlichno preneshena- Hju Grant fenomenalan, a cela radnja se vrti oko dokonog zaljubljenika u cd-ove, koji skoro mizantropski brani svoj nepostojeci konformizam- jer sushtinski vodi potpuno igubljen zivot, koji u sluchajnom susretu sa ochajnim, isto tako samim dechakom, ali iz drugih razloga, kojima je u glavnom autorka izgubljena majka, prvo braneci se, a posle polako ulazeci u pravi odnos, reshava gomilu svojih frustracija, susrecuci se prvi put sam sa sobom, kroz druzenje sa dechakom i pomagajuci mu. U stavri, dechak je mnogo vishe pomogao njemu, nesvesno, jer je imao portebu da bude ukljuchen u njegov zivot, smatrajuci ga poslednjom i jedinom slamokom u svom zivotu.
Oba lika uzajamno evoluiraju i dozivljavaju oslobadjnje.
edi-va edi-va 08:51 09.06.2008

Re: skoro da nishta nisi rekao,

U stavri, dechak je mnogo vishe pomogao njemu, nesvesno, jer je imao portebu da bude ukljuchen u njegov zivot, smatrajuci ga poslednjom i jedinom slamokom u svom zivotu.
Oba lika uzajamno evoluiraju i dozivljavaju oslobadjnje.


Da, tako sam ga i ja dozivela. Gledala sam ga te godine kada je bio nominovan za Oskara, pa se vishe i ne secam bitnih detalja, ali znam da je ostavio utisak, sto kod mene retko koji film postigne - stim sto se ne secam kad sam poslednji put nashla vremena da na miru odgledam neki film kod kuce, a kamoli da odem u bioskop.
WoO WoO 10:19 09.06.2008

Ko zeli da pogleda film, evo...

WoO WoO 10:24 09.06.2008

Re: Ko zeli da pogleda film, evo...

Nadam se da autor bloga nema nista protiv postavljanja linkova za gledanje!?
mariopan mariopan 11:51 09.06.2008

Re: Ko zeli da pogleda film, evo...

I ja sam ga gledala i slazem se sa Angie, meni je zista bio divan taj njihov odnos, kako se postepeno otvaraju i kroz niz nesporazuma dolaze do bitnih stvari...lep mi je onaj deo kada ga odvede da mu kupi lepe patike jer to njegova majka nece i kakve posledice to posle proizvodi....volim porodicne filmove, dojadili mi oni kretenski gde je vazno samo mnogo tuce i krvi.. Odlican je, ko nije gledao preporucujem. I ja vise volim neki stariji ali dobar film, makar ga gledala i vise puta nego da gubim vreme i zivce na lose nove, nikd necu zaboraviti jedan, zvao se "Vrisak" donela deca jos kada smo imali video...pa bio je da se vristi odmah od pocetka od dosade i gluposti, ne znam ko snima te lose i glupe filmove, za ovaj ne verujem da ga je iko odgledao dalje od pocetka
angie angie 13:55 09.06.2008

Re: Ko zeli da pogleda film, evo...

meni je zista bio divan taj njihov odnos,


Dechak je kroz svoju potrebu da nekom bude blizak, uspeo da probudi kod svog odraslog drugara sve ono shto je zatomio, kao nepotrebno, jer ga je omatalo u njegovoj zamisli cool zivota, dok ga nije potpuno "oziveo" i uchinio da mu se to josh i dopada.
pnbb pnbb 16:12 09.06.2008

Re: Ko zeli da pogleda film, evo...

"Vrisak" donela deca jos kada smo imali video...pa bio je da se vristi odmah od pocetka od dosade i gluposti,

vrisak ja bas dobar film, ima super fora... naravno da ne valja kad se gleda s predubedjenjem da je bezveze zato sto su ga deca donela...

hornbi je inace sasvim kul lik, bar se meni svidja taj zajebantski brit fazon
i ta dva filam su ispala super jer je ostgao fazon, za rqazliku od frwer pitch sto se nisam ni zamajavao da ga gledam kad sam cuo da je o bejzbolu i u americi

e da, aprpopo glumca, grantu je nekako domaci milje pa nij emorao da se trudi da ispadne super, ali ne sumnjam da bi b pit isto ispao dobar...
jebiga kad je odigrao irskog ciganina odigro bi i londonskog sminkera
marke marke 19:00 09.06.2008

Dobronamerna kritika kritike....

Ne bih da budem negativan, ali je ovo relativno daleko od filmske kritike... Malo podseća na nevešte sastave učenika kada dobiju ovakvu temu... Ako bi se izbacilo pominjanje Hjy Granta, Bred Pita i Oskara ne bi ni znali da se radi o filmu a ne o knjizi po kojoj je film snimljen. Čini mi se da pisanje filmske kritike podrazumeva dozu analize filmskog jezika (ne samo fabule književnog dela), glume, atmosfere filma, fotografije, kamere, bitne scene....

Što se samog filma tiče, spada u one za koje mislim da su filmovi koji se vole, pre svega zbog prikaza načina kako se gradio odnos između klinca i Vila, i toga da pomažući onom drugom u stvari pomažemo sebi. Ima tu mnogo više od reči ...

Pozdrav,
Marke

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana