Jelena i web aktivizam-Forest Gamp fe.Manuel from Barcelona

Jelena Milić RSS / 31.05.2008. u 18:43

 

Inicijativa mladih za ljudska prava, o čijim sam vam aktivnostima često ovde pisala,  organizuje drugi po redu festival Dani Sarajeva u Beogradu, koji  se održava od 30. maja do 1. juna. Pozvana sam da sutra, 1.6.učestvujem na tribini o  web aktivizmu.  Najavljeni učesnici su:  Amra Toska - Radio Sarajevo, Emir Saračević - Radio Sarajevo, Gaša Miladinović – Radio Sarajevo, Šemsudin Maljević - Građanski protest, Boris Milićević - Gej - strejt alijansa, Vladan Jeremić - Slobodna kultura, Vladimir Milovanović – BIRO i Jelena Milić - B92 .

 Inače, Festival Dani Sarajeva organizovan je prvi put 2007. godine sa ciljem da obeleži 15 godina od početka opsade Sarajeva i podstakne razvoj komunikacije mladih iz Sarajeva i Beograda. Tokom tri dana festivala Beograđanima će se predstaviti umetnici/e, građani/ke Sarajeva, biće prikazani filmovi sarajevskih i beogradskih umetnika/ca, održaće se performans kod Sebilj česme, gostovanje pozorišne predstave i biće organizovana žurka sa sarajevskim i beogradskim DJevima.Festival  je 30. maja otvarila  izložba fotografija "Sarajevo - očima Sarajlija i Beograđana" u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Birčaninovoj 21.Drugi dan festivala počeo je  tribinom posvećenom regionalnoj saradnji kao uslovu evropskih integracija i nivou postojeće saradnje između BiH i Srbije.  

Pogađate, prihvatlila sam poziv  sa zadovoljstvom. Zaista volim sve što vole mladi. Al i Hulija Iglesijasa. Moj aktivizam se sve više fokusira  na pisanje na Blogu B92, nastupe i tribine koje organizuju YIHR i sestrinske mu organizacije, projekat Zamisli Srbiju namenjen mladima,  Youth Dialogue Programme, o čijem vam je poslednjem seminaru-susretu mladih  sa Kosova i iz Srbije  Stanković pisao, etc. Ko nekad oko Otpora, bilo za koga i gde da sam radila, tad su me najčešće predstavljali ko otpornu mamu. Tako i sad, primećujem da mi „titulu“ član  Foruma za međunarodne odnose u Srbiji ili ovu novu oko CEAS, sve češće baci u senku najava –blogerka na sajtu B92. Uskoro bi trebao da mi bude objavljen i jedan rad o uzrocima nekažnjivosti za ratne zločine koji sam  pisala  za Impunity Watch, pun referenci upravo sa našeg bloga. Moj dragi i cenjeni poznanik, profesor međunarodnih odnosa na univerzitetu Klemeson u  u SAD, Vlada Matić, takođe je počeo da u svojim tekstovima citira neke moje analize i procene upravo date na ovom blogu. Prija.  

Nije uvek tako, naravno. Juče pošaljem SMS mom ex u braku i na blogu, kažem ispizdeo me Pera Luković u Peščaniku ( Ugljanina je posle 2000 uveo Đinđić u parlament, nije Rasim kriv za sve, situacija oko Kosova ni izbliza nije ko što je PL predstavlja, G17 ipak nije isto što i radikali, etc, itd, etc)   big time  (u kome me, primeti moj ćale odavno nema) kaže isti, Milić ne Pera, ma ko tebi daje pravo da komentarišeš javno, ko si pa ti-) . A ja kreten, prebiram, dal da puknem, dal da ne puknem, dal da otvorim dušu, dal ne, dal se to negde vaga, dal se  nekom uzima za zlo u ovim teškim trenutcima po reformsku pro EU Srbiju ili ne, sve bivajući odgovoran obični građanin  i web aktivista sa čašću i prilikom da svoj stav o nekim stvarima iznesem na javnom i uticajnom mestu ala naš blog! Jebeš mi sve ako mu ne budem tražila nadoknadu za pretrpljenu duševnu bol i nadljudski napor da ne komentarišem na blogu dvougao BS vs GM uglede i svezno Eurosonga u Beogradu, tjekom same kampanje. Ili neću. Jednom GSS uvek GSS.  

 Sutra ću se, naravno, koncentrisati na priču o Blogu B92  jer sam na nju najupućenija . Kroz većinu  okolnih  dešavanja tipa Forum B92 i njegov odnos sa nekim drugima tipa ZS i Parapsihopatologija prošla sam, BTW,  ko dete Forest Gampa i Manuela iz Barselone, pa ne bih o tome, ima upućenijih, ali kapiram  da i oni jesu  jesu bitan segment i dobar case study web aktivizma u Srbiji.  

Evo malo statistike. 22. februara 2008. je na sajtu B92 bilo otvoreno skoro 3 miliona strana a sajt je u celini posetilo oko 400.000 jedinstvenih posetilaca. To je do sada najveća posećenost sajta, pa i najveća posećenost Bloga.U tom danu autori su napisali 22 posta, na Blogu je otvoreno 172,810 strana a pristupilo mu je 44,934 jedinstvenih posetilaca. Ovo  znači da ga je čitalo 44,934 različitih ljudi. Odavde se  jasno vidi da je broj onih koji čitaju Blog B92 znatno veći od broja registrovanih. Registrovanih, inače,  ima nešto preko 13.000. Imajući u vidu neke basic brojke i slova o ostalim outlets u Srbiji očito je da Blog B92 ima velikog  značaja na formiranje javnog mjenja.  Vidljivo je to i kroz broj poseta koje ostvaruje, i po impozantnom  broju autora - 183, komentatora, tekstova i kometnara. Posebno je zanimljiv veliki  broj citiranja i reakcija koje proizvodi u svim drugim našim medijima.

 

tamagotchi-jinsei.jpg

Ovde delimično leži razlog zašto pišem-o. Dobri stari Maks Weber je odavno rekao, nije uvek samo materijalni dobitak i funkcija razlog zašto se bavimo društvenim radom. Nekad je satisfakcija da dokažeš da si u pravu-osećaj da utičeš na nešto, sam po sebi dovoljan razlog. Meni prija i saznanje da sam u stanju da par puta nedeljno, već dve godine zaredom, zainteresujem nekoliko desetina komntatora za ono što se meni tog momenta učini relevantnim, a u okviru nekog predvidljivog izbora tema koga se držim. Pokušala sam  danas da se setim kako se zove ona japanska igračkica što je hraniš ko kućnog ljubimca, e tako nekako je vidim i blogovanje. Sećam se dobro jednog teksta Jasmine Tešanović o parametrima koji doprinose da neko p/ostane uticajan bloger. Redovnost, redovnost, na duge staze je, kažu,  preduslov. Nije teško postati, caka je ostati bloger. Ja bih dodala i balans. Između ozbiljnosti, fokusiranosti, humora i bliskosti. Ozbiljnija analiza bi zasigurno utvrdila da sam, na primer, upravo ja osoba koja najčešće troluje moje  postove. Ostali budu, odu, prete tužbama al dojadi im.  Najjači samo ostaju. A komentatori i kvalitet rasprave su kao negovanje engleske trave.

 

Zvirnula sam na Parapsihopatologiju malo pomnije ovih dana, god bless za ovu priliku anonimnog donatora wireless mi konekcije u novoj gajbi, al sa distance, bežim i ko đavo od krsta od fejsbuk grupa koje na koje me mami Radovan Milićević, jer kapiram da bi se i tu lako navukla. Dovoljan mi je Imact Your  World  na CNN!

 

S druge strane  gledam i albansko-grčke besmislene fajtove i prizemne komentare na nekim Yutube postovima. Autori postova ih ne moderiraju, tako da zaista liče na svađu moje dece od pre par godina. Jebo ti ja majku, jebo ja tebi šest puta pičko, pali kretnu, kreten ti otac što te napravio. Ne kapiram ni potrebu, ni svrhu ni takvih postova ni kometara.

 

Verujem da će odgovoran web aktivizam, a blogovanje na B92 ubrajam u to,  ključno doprineti da se tema nedavne prošlosti i sukoba na Balkanu drži otovrenom na pravi način. Bez konsenzusa o nekim ključnim pitanjima iz prošlosti  budućnost celog regiona će postati njen  taoc. O značaju regionalne saradnje i regionalizma u procesu organizovanog uključivanje u globalne tokove sam ovde već više puta pisala. Smatram to jednom od najzanimljivijih tema 21 veka. Ja taj pravi način da Balkan uhvati priključak sa 21 vekom  vidim isključivo  u kombinaciji sa uporednim  promišljanjem kao dalje zajedno, s time što mladi treba u tom promišljanju da budu najaktivniji. Web mi se ne čini samo najdinamičnijim i najdemokratičnijim, već i najprirodnijim okruženjem za tako nešto. Na sajtu Zamisli Srbiju piše:“ Internet je jedini medij kojeg karakterise konstantan rast interesovanja kod  mladih. Prema zvaničnim republičkim istraživanjima broj korisnika Interneta u Srbiji raste sa godišnjom stopom od 150%. Prema istim istraživanjima preko 85% korisnika Interneta spada u grupu do 30 godina starosti. Ovakav brzi godišnji rast sličan je iskustvima koje su imale zemlje Zapadne Evrope tokom sredine devedesetih što je dovelo do eksplozivnog razvoja tržista u trenutku kada je dostignuta kritična masa i ukinut monopol nad telekomunikacijama.”

 

 Tema Kosova, odnos aktuelne i buduće vlasti u Srbiji prema regionalnoj saradnji, kojoj se kod nas generalno ne daje značaj koji mora imati, a to čine čak i najgrlatiji promoteri naših evropskih integracija,  koju uslovljava odnosom prema statusu Kosova poseban je dodatni izazov za sve pa i za web aktiviste i komentatore. Imajući u vidu probleme koje EULEX ima, a o čemu sad već i Ekonomist otvoreno piše, Kosovo ostaje regionalni izazov, i pitanje odnosa regiona i MZ ne samo Srbije i regiona i Srbije i MZ i ne samo srpsko-albanska trauma i otvorena rana. Zato su  in vivo Dani Sarajeva u Beogradu bitni i potrebni, kao  i Dani Prištine, ili Dani Beograda bilo gde u regionu, a svaki web aktivizam ih u međuvremenu može učiniti sadržajnijim i produktivnijim. Mislim, gospođo brate, šta reći, in web aktivizam we trust.

   



 



Komentari (153)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zuti semafor zuti semafor 19:04 31.05.2008

loodilo

Ah,kakva gadarija.Bespravno oteti nekome deo drzave i usput ga poniziti nedajuci nista za uzvrat,i jos izmenivsi realnost,mesajuci crno u belo,i obratno,i jos pozivati na dobrosusedske odnose.Stvarno ti se divim..
Jelena Milić Jelena Milić 19:57 31.05.2008

Re: loodilo

sad cu da pobrisem ostalo, i od tebe je dosta trola, il se koncentrisi na post i temu i prati ili ciao

ps ne smaraj me sa demokraticnoscu i slobodom govora
dok ne naucis sta je sta

prosli put sam ti rekla, ostavicu te kao primer blama, a sad cu kao primer bitnosti bloga, jer koliko ti cucis i komentarises govori da je ipak bitno inace ne bi gubio ni ovoliko vremena

a kad vec gubis, daj budi sebe radi konstruktivniji i manje povrsan i zlurad ovako se demaskiras kao neko kome uopste nije do debate i cinejnica vec samo do provokacije

moja procena trajanja takvih na blogu-2-3 meseca

kumashimoto kumashimoto 22:00 31.05.2008

Re: loodilo

zuti semafor
Ah,kakva gadarija.Bespravno oteti nekome deo drzave i usput ga poniziti nedajuci nista za uzvrat,i jos izmenivsi realnost,mesajuci crno u belo,i obratno,i jos pozivati na dobrosusedske odnose.Stvarno ti se divim..

Pusti ljude Semafore neka se suocavaju sa prosloscu, realnoscu, cime god o'ce...tako je moderno, liberalno i napredno ovih dana (meseci, godina...) pljuvati po Srbiji i svemu srpskom. I to ce proci jednog dana, samo mi da cuvamo nase nazadnjacke zivce i zdrav razum. A neka njih...oni su ionako, verovatno bi i sami tako rekli- hopeless cases.
my world my world 07:33 01.06.2008

Re: loodilo

Jelena Milić
sad cu da pobrisem ostalo, i od tebe je dosta trola, il se koncentrisi na post i temu i prati ili ciaops ne smaraj me sa demokraticnoscu i slobodom govora dok ne naucis sta je sta prosli put sam ti rekla, ostavicu te kao primer blama, a sad cu kao primer bitnosti bloga, jer koliko ti cucis i komentarises govori da je ipak bitno inace ne bi gubio ni ovoliko vremenaa kad vec gubis, daj budi sebe radi konstruktivniji i manje povrsan i zlurad ovako se demaskiras kao neko kome uopste nije do debate i cinejnica vec samo do provokacije moja procena trajanja takvih na blogu-2-3 meseca
Demokratija,dobrosusedski odnosi...malo ti Jelena, znas o tome! Napises nesto,pohvalis sebe i ako se drugi ne slazu u potpunosti sa tobom,ma ne "dolazi u obzir"ne moze to tako..."All about me". Sta se dogodilo sa slobodom govora,mislim svako ima pravo na svoje misljenje? Ostro osudjujes svaki komentar koji nije u skladu sa tvojim i uspevas u tome,jer vecina ovih blogera mora da se "slozi sa tobom"cisto zato sto mozda ne zele da budu izblamirani ili ponizeni od tebe.Demokratija,sloboda govora?? Posle svega pitam se samo sta je point pisanja "svega i svacega"na ovaj blog? Npr."preseljavanje,ukljucivanje kablova,Milic..."iskreno receno nesto mi se dopada yes,ali od onih tvojih kablova i preseljavanja? Sta?Mislim zaista sta tu ima pametno i sta iz toga naucismo? Odmah sam pomislila "pa ova bre dokona".A,posto zivim u totalno demokratskom svetu(ne u Srbiji) kapitalisticki sistem,trka za vremenom...mogu samo da zamislim tebe Jelena koliko vremena imas na bacanje!Zato uzivaj u "Sarajevskim danima u Bg"i nemoj da propustis zurku.Naravno obavesti nas kako se Milic proveo...i da li su svi "kablovi"ok.
Jelena Milić Jelena Milić 10:01 01.06.2008

Re: loodilo

wooow, koliko tek vi imate vremena kad se samnom koja pise o svemu i svacemu nedeljom ujutro bakcete :))

ne slazu u potpunosti sa tobom,ma ne "dolazi u obzir"ne moze to tako...
kazete
evo dole covek puknu hulija i, i ostade ziv

a vi dajte tako zaludni nedeljom ujutro neki konkretan primer ovog mog ostrog and nedemokratskog ponasanja

no, ja zaludna sad vise nemam vremena da se sa vama koji se ovako obracate u janvosti dalje zamajavam ..ciao
Maksa Maksa 23:47 01.06.2008

Re: loodilo

evo dole covek puknu hulija i, i ostade ziv


Ma nije to ništa, kad bi znala šta mislim o Džordžu Bensonu, a tek o Vogu ... ihaj.
Samo bih se raspršio u oblaku krvavog cyberdima. :)
my world my world 02:10 02.06.2008

Re: loodilo

Jelena Milić
wooow, koliko tek vi imate vremena kad se samnom koja pise o svemu i svacemu nedeljom ujutro bakcete :))ne slazu u potpunosti sa tobom,ma ne "dolazi u obzir"ne moze to tako...kazete evo dole covek puknu hulija i, i ostade ziva vi dajte tako zaludni nedeljom ujutro neki konkretan primer ovog mog ostrog and nedemokratskog ponasanja no, ja zaludna sad vise nemam vremena da se sa vama koji se ovako obracate u janvosti dalje zamajavam ..ciao
"sad cu da pobrisem ostalo,i od tebe je dosta trola,ostavicu te kao primer blama,moja procena takvih na blogu -2-3 meseca..." a meni "koja se ovako obracam u javnosti"?Ako je tebi,Jelena,ovo demokratsko ponasanje,onda sta je diskriminacija?
Cinjenica je,da si negativno reagovala na moj komentar sa kojim sam ti ukazala na ocevidne greske,umesto da si izvukla nesto pametno iz svega.
Ali,"puknu hulija i,ostade ziv" manje-vise znaci nista!
Thank u!
adam weisphaut adam weisphaut 19:09 31.05.2008

?

G17 ipak nije isto što i radikali, etc, itd, etc)

Ne moramo se baš zbog nužnosti saradnje lobotomizoratii pa izbaciti iz glave šta je ko radio tokom prethodnih osam godina ?
zuti semafor zuti semafor 19:14 31.05.2008

Re: ?

necemo zaboraviti,sigurno.tu su Hrvati da podsecaju..

ako neko nije cuo,stodvadeset hiljada je urlalo u sred Zagreba

UBIJ,UBIJ SRBINA

21.vek,zemlja koja uskoro ulazi u EU

p.s.

btw,kako to da se nasa mila autorka,nekad ne seti da napise blog o ovakvoj vrsti pojave,pitam se..
adam weisphaut adam weisphaut 19:17 31.05.2008

Re: ?

necemo zaboraviti,sigurno.tu su Hrvati da podsecaju..

Hrvati su tu da podsećaju na G 17?
Ili hoćeš da kažeš da G 17 ima veze sa
UBIJ,UBIJ SRBINA
?
zuti semafor zuti semafor 19:22 31.05.2008

Re: ?

nesto si pomesao bro..pazljivije citaj.

KafaJeGotova KafaJeGotova 19:23 31.05.2008

Re: ?

zuti semafor
necemo zaboraviti,sigurno.tu su Hrvati da podsecaju..

ako neko nije cuo,stodvadeset hiljada je urlalo u sred Zagreba

UBIJ,UBIJ SRBINA

21.vek,zemlja koja uskoro ulazi u EU

zuti, jesi ti zaboravio/la moleban? koliko hiljada je uralalo u sred beograda? sta su/ste vikali/e ko da bude ubijen?

jedina razlika je:
21.vek,zemlja koja uskoro ne ulazi u EU
adam weisphaut adam weisphaut 19:24 31.05.2008

Re: ?

zuti semafor
nesto si pomesao bro..pazljivije citaj.


Pa čekaj ja vadim citat sa g 17 a ti ubacuješ Hrvate i Tompsona. Kakve veze to ima sa g 17 ?
Kakve veze ima sa s tim šta je ko radio na srpskoj političkoj sceni zadnjih osam godina?
zuti semafor zuti semafor 19:26 31.05.2008

Re: ?

stvarno,nekad pomislim da je ovo hrvatski web portal..

zasto lepo ne osudis ustastvo,nego odmah trazis relativizaciju..

jadno
zuti semafor zuti semafor 19:28 31.05.2008

Re: ?

Pa čekaj ja vadim citat sa g 17


a kakkve veze ima mucenicki g17 sa ovom diskusijom ovde?

ta,diskutujemo o dobrosusedskim odnosim na Balkanu i sinocnjem ataku na iste..
KafaJeGotova KafaJeGotova 19:43 31.05.2008

Re: ?

zuti semafor
stvarno,nekad pomislim da je ovo hrvatski web portal..

zasto lepo ne osudis ustastvo,nego odmah trazis relativizaciju..

jadno

ja sve vas nazzionaniste 'osudjujem'. dok ti osudjujes ako je prihvatljiva nacionalnost. i tu je tvoj poraz.
ako osudjujemo ustastvo kako dolikuje, zasto rehabilitujemo cetnistvo? retoricko je pitanje jer znam vec odgovore. samo se vrtimo u krug.

sto me dovodi do - pitanje za jelenu na tribini o web aktivizmu, iako necu moci da dodjem - da li je iko promenio misljenje od ucesnika/ca na blogu o nekoj stvari o kojoj se raspravljalo?
zuti semafor zuti semafor 19:48 31.05.2008

Re: ?

ja sve vas nazzionaniste


za ovu uvredu mozes i da odgovaras,znas?

ali diskutovati sa tobom je gubljenje mog dragocenog vremena.

bok.
Jelena Milić Jelena Milić 20:06 31.05.2008

Re: ?

jer ovo meni ili zutom_

ako je meni, ne volem bas g17, al nisu mi ni isto odvratni ko radikali a peri jesu

ako nista drugo nekao mi zlocini protiv covecnosti i ekonomski kriminal nisu isto, plus sto smo kratki sa formalizacijom tih optuzbi protiv g17 a bili smo i u koalicijama i u vlasti zajedno, pa mi to kojesta govori

a velju ilica smo i mi proprali via dos pa ne bih bas o tome ...
adam weisphaut adam weisphaut 21:47 31.05.2008

Re: ?

jer ovo meni ili zutom_

Žutom garant.
ako nista drugo nekao mi zlocini protiv covecnosti i ekonomski kriminal nisu isto, plus sto smo kratki sa formalizacijom tih optuzbi protiv g17 a bili smo i u koalicijama i u vlasti zajedno, pa mi to kojesta govori

Naravo da nisu isto ali zato imamo naše nezavisno pravosuđe. I nemamju li te brojne afere velikog udela u sadašnjoj snazi radikala?
a velju ilica smo i mi proprali via dos pa ne bih bas o tome ...

Šta bi sa učenjem na greškama?
Jelena Milić Jelena Milić 10:26 01.06.2008

Re: ?

pa ja nisam sigurna da je velja i u dos tad bio greska. bar je bio nuznost.
greska je losa procena da li nesto mozemo kontroliati, nuznog loseg partnera, pa se ispostavi da ne mozemo.

moja sadasnja podrska ds-sps vladi je uslovljena i mladicem i time /procenom da li moze ds da kontrolise sps u smislu da zemlja ostane na eu kursu, kursu suocavanja...ne mora dacic o tome da mi prica, nije ni pola dos na vlasti, pa su djindjic, ceda i svilanovic i to okruzenje gurali sta se moglo i postogli, uapsili slobu sa sve pavkovicem :)

pitanje je da li ce pod takvom vladom, sps-ds, da ostali moci i smeti da guraju pricu eu, kaznjivosti, jacanja institucija, ... ako je odgovor da, onda OD NAS ZAVISI

Vračarac Vračarac 09:10 02.06.2008

Re: ?

ako neko nije cuo,stodvadeset hiljada je urlalo u sred Zagreba

UBIJ,UBIJ SRBINA

Al na demokratski i civilizirani način. U rukavicama. I to samo 120.000. Nije mnogo.
Ne kao ona masa od 1500 lokalnih kretenizovanih bradonja na Ravnoj Gori.
Njih 1500 je dokaz da smo fašisti a 120.000 ustašoidnih frikova na "Jelačića placu" su čist dokaz prihvatanja europskih vrdnosti i suočavanja sa prošlošću. Kako to ne razumete. Zar nije očito.
adam weisphaut adam weisphaut 13:04 02.06.2008

Re: ?

Al na demokratski i civilizirani način. U rukavicama. I to samo 120.000. Nije mnogo.
Ne kao ona masa od 1500 lokalnih kretenizovanih bradonja na Ravnoj Gori.
Njih 1500 je dokaz da smo fašisti a 120.000 ustašoidnih frikova na "Jelačića placu" su čist dokaz prihvatanja europskih vrdnosti i suočavanja sa prošlošću. Kako to ne razumete. Zar nije očito.

Muzičar, a da nije slučajno Ravnogorski Woodstock sponzorisan od države? I nije ti red veličina dobar bolje da si poredio moleban s ovim i tamo je da bilo veslog skandiranja: ubij, zakolji... i sl.
A možda je najbolje ne porediti čije govno manje smrdi uopšte?
Vračarac Vračarac 14:22 02.06.2008

Re: ?

Muzičar

?
a da nije slučajno Ravnogorski Woodstock sponzorisan od države?

Nije, sponzorisan je od nekih partija. Blajburg je sponzorisan od strane jedne države.
I nije ti red veličina dobar bolje da si poredio moleban s ovim i tamo je da bilo veslog skandiranja: ubij, zakolji... i sl.

Ta dva događaja se ne mogu porediti. Protestni skup i koncert nemaju mnogo toga zajedničkog. I moleban je bio samo jedan a Tompson svira po Hrvatskoj non-stop. I na molebanu sa bine nije javno pozivano da se bilo kome presuđuje, za razliku od bine u zagrebu. Ja lično smatram da su oba događaja primitivna.
A možda je najbolje ne porediti čije govno manje smrdi uopšte?

Prilično vulgaran rečnik. Ali... mislim da treba počistiti svaki smrad i svaki smrad treba nazvati smradom. a ne jedan nazivati "neprijatnim mirisom" a drugi "smradom".
adam weisphaut adam weisphaut 14:40 02.06.2008

Re: ?


Nije, sponzorisan je od nekih partija. Blajburg je sponzorisan od strane jedne države.

Ne gotovo sam 100% siguran da je finansirala država.
Protestni skup i koncert nemaju mnogo toga zajedničkog.

Pa imaju izlive mržnje koje smo videli na oba.
. I na molebanu sa bine nije javno pozivano da se bilo kome presuđuje, za razliku od bine u zagrebu.

Kusta i miševi ?
Ja lično smatram da su oba događaja primitivna.

Tu se nećemo mnogo sporiti.


Prilično vulgaran rečnik.

Na žalost ne prićamo o finim stvarima.

Ali... mislim da treba počistiti svaki smrad i svaki smrad treba nazvati smradom. a ne jedan nazivati "neprijatnim mirisom" a drugi "smradom"

Što ja nisam video da neko radi ovde. Ali se takođe ne treba zavravati da je "domaći" smrad manje smrdliv zbog
komšijskog. Ponekad mislim da imamo takmičenje u besprizornosti gde se stalno vadimo jedni na druge po tom principu. Klinci sa onogstqadiona su gotovo isti, verovatno imaju iste rezone, slušaju gotovo istu muziku, prate gotovo iste klubove...Pravo pitanje koje bi trebali da postavimo sami sebi je zašto su oni takvi?
Vračarac Vračarac 14:49 02.06.2008

Re: ?

Što ja nisam video da neko radi ovde. Ali se takođe ne treba zavravati da je "domaći" smrad manje smrdliv zbog
Ima nas koji se trudimo da to uradimo. Stekao sam utisak da su osobe (na ovom blogu) koje tvrde da je domaći smrad smrdljiviji u većini.
Ne gotovo sam 100% siguran da je finansirala država.

Proverite.
Pa imaju izlive mržnje koje smo videli na oba.

Da. Ali na Tompsonov koncert 120.000 ljudi dođe sa namerom da "mrzi" a na moleban je 300.000 ljudi došlo da iskreno protestvuje protiv nepravde a nekoliko hiljada "kopija sa tompsonovog koncerta" zloupotrebi ceo događaj i na kraju imamo 30.000-40.000 ljudi (ne više) koji skandiraju takve gluposti. Razlika u nameri, broju i srazmeri je očigledna.
Na žalost ne prićamo o finim stvarima.

Ništa nas ne sprečava da i o "gadnim" stvarima govorimo na civilizovan način.
adam weisphaut adam weisphaut 14:59 02.06.2008

Re: ?

a nekoliko hiljada "kopija sa tompsonovog koncerta" zloupotrebi ceo događaj i na kraju imamo 30.000-40.000 ljudi (ne više) koji skandiraju takve gluposti. Razlika u nameri, broju i srazmeri je očigledna.

A ne, to je bio sastavni deo molebana, pa svi smo imali prilike da vidimo kakav je odnos bio policije i državnih organa (ministareke izjave, npr.) prema tome.
Stekao sam utisak da su osobe (na ovom blogu) koje tvrde da je domaći smrad smrdljiviji u većini.

Ja nisam. možda su samo glasnije u izražavanju gađenja jer im je taj "domaći" bukvalno na kućnom pragu.
Vračarac Vračarac 16:21 02.06.2008

Re: ?

A ne, to je bio sastavni deo molebana, pa svi smo imali prilike da vidimo kakav je odnos bio policije i državnih organa (ministareke izjave, npr.) prema tome.

Pa drugo se i nije moglo očekivati. Ipka je ta policija u službi organizatora. Ipak je razlika enormna. ovde je malo ko došao sa unapred donetom odlukom da priziva nasilje. U zagrebu su svi koji su bili na koncertu imali tu nameru. Znali su vrlo dobro o čemu tompson peva i to su svi gromko podržali
.
Ja nisam. možda su samo glasnije u izražavanju gađenja jer im je taj "domaći" bukvalno na kućnom pragu

oko toga je teško polemisati. svako ima svoje mišljenje, a niko nije toliko dokon da prebrojava i analizira komentatore.
Ajnur Ibran Ajnur Ibran 19:13 31.05.2008

Jelena


Sjajno.Mislim, odlican tekst o (web) aktivizmu...I svaka cast na izdrzljivosti!
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:38 31.05.2008

Re: Jelena

Pridruzujem se čestitkama. Web je postao ozbiljan i moćan medij preko koga danas svako ima priliku da kaže svoje mišljenje. Na taj način on ne samo da je doprineo slobodi mišljenja već je i povezao ljude širom zemaljske kugle, pretvarajući ga tako u jednu globalnu zajednicu u kojoj ne postoje granice i u kojoj sve postaje dostupno, kako osobe, tako i informacije.
Jelena Milić Jelena Milić 20:00 31.05.2008

Re: Jelena

hvala. no to nosi i zamke, suvise info, suvise portala, meni se zato svidja ideja imanja nezavisnog bloga na necijem portalu kao sto je b92, jer ipak podrazumeva neku trijazu, pocetni sistem vrednosti ...
Jelena Milić Jelena Milić 20:31 31.05.2008

Re: Jelena

hvala. prija.
Maksa Maksa 01:04 01.06.2008

Re: Jelena

hvala. no to nosi i zamke, suvise info, suvise portala, meni se zato svidja ideja imanja nezavisnog bloga na necijem portalu kao sto je b92, jer ipak podrazumeva neku trijazu, pocetni sistem vrednosti ...


"Nezavisan blog na nečijem portalu" je kontradikcija Ili imaš nezavisan i svoj, ili je na nečijem portalu. Dok god postoji supermod (koji nisi ti) sa rukom na hot-or-not dugmetu - blog nije sasvim nezavisan ni sasvim tvoj.

Ovo nije bio stav o kvalitetu moderacije, samo sintaksno-semantičko sitničarenje.
Outsider Outsider 20:59 31.05.2008

Ja se setio

Pokušala sam danas da se setim kako se zove ona japanska igračkica što je hraniš ko kućnog ljubimca

Ako se na varam, beše to Tamaguchi
Jelena Milić Jelena Milić 21:51 31.05.2008

Re: Ja se setio

to, ej mucila sam se gore nego kad me sister nazove i drekne 7 sekretara skoja al bez gugla, ili koja bese 4 skakaonica!
kumashimoto kumashimoto 22:03 31.05.2008

Re: Ja se setio

Jelena Milić
to, ej mucila sam se gore nego kad me sister nazove i drekne 7 sekretara skoja al bez gugla, ili koja bese 4 skakaonica!

Sto sad sama trolujes svoj post Jelena, a ovamo brises Semafora? Je l' po sredi ona stara: "gde god nadjes zgodno mesto - tu dvostruke standarde i licemerje primeni."?
Jelena Milić Jelena Milić 22:07 31.05.2008

Re: Ja se setio

a ne, tamaguci mi je trebao, kao figura kako ja dozvljavam blog i gugloval sam celo popodne pogresno!

a suti semafor ne samo da troluje nemastovito vec vredja i laze a takve trolove vec ne trpim
kumashimoto kumashimoto 22:43 31.05.2008

Re: Ja se setio

Jelena Milić
a ne, tamaguci mi je trebao, kao figura kako ja dozvljavam blog i gugloval sam celo popodne pogresno! a suti semafor ne samo da troluje nemastovito vec vredja i laze a takve trolove vec ne trpim

U bre, koliko te je to semafor uvredio kad mene sa svim onim "dvostrukim standardima i licemerjem" nisi obrisala, mogu samo da zamislim. Steta sto si ga obrisala...a jesi li sigurna da Semafor nije pokusao malo da te suoci sa realnoscu (sto zna da bude bolan proces) pa se brisanje kao bezbolnija varijanta samo nametnulo? Samo nemoj kao Jasmina T. da brises cim neko postavi pitanje love...
my world my world 03:15 02.06.2008

Re: Ja se setio

kumashimoto

Jelena Milića ne, tamaguci mi je trebao, kao figura kako ja dozvljavam blog i gugloval sam celo popodne pogresno! a suti semafor ne samo da troluje nemastovito vec vredja i laze a takve trolove vec ne trpimU bre, koliko te je to semafor uvredio kad mene sa svim onim "dvostrukim standardima i licemerjem" nisi obrisala, mogu samo da zamislim. Steta sto si ga obrisala...a jesi li sigurna da Semafor nije pokusao malo da te suoci sa realnoscu (sto zna da bude bolan proces) pa se brisanje kao bezbolnija varijanta samo nametnulo? Samo nemoj kao Jasmina T. da brises cim neko postavi pitanje love...


Ne brisi, vec se suoci sa realnoscu...well done!
Hvala
Jelena Milić Jelena Milić 10:32 02.06.2008

Re: Ja se setio

vas i moj koncept realnosti i suocavanja su razliciti.

ono sto vi zovete realnoscu ja zovem spam.

demokraticnost nije da svako pise sta oce. probajte vi u pol zabavniku, sportskom zurnalu, gde gor. postoji i nesto sto se zove uredjivacka politika.

blog je forma u kojoj je autor i svoj urednik.

nadalje, nije zuti uvredio mene, to pustam kao dokaz nedostatka argumenata, vec siri govor mrznje i netacnosti, a to se ne tolerise.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:03 31.05.2008

Ma....Jelena...

Dobar, dinamičan post.....Doći ću na tribinu zbog tebe, ako obećaš da povalačiš tužbu za "duševne boli"...o)) Ne kapiram duševnu bol na temu kritike g17 posto....
pozz
Jelena Milić Jelena Milić 21:56 31.05.2008

Re: Ma....Jelena...

dragoooo,
dusevna bol je sto sr ne prepoznaje moja posvecenost ideji i zrtvovanje za nju da ne lajem o biserima BS tokom kampanje, a taj na dvouglu VS gorica mojovic je bio takoooo primamljiv!

kritika g17 je moj pastajm, ali pera nije kritikovao g17 vec je rekao da su mu gori od radikala, sto je btw, bila samo jedna od budalastina koje je juce izgovrio, a sve tvrdeci da ga se vise nista ne tice

moja logika je, samo jednom mozes tako da relativizujes i kazes dva zal su ista nema vise gradacije...neki su to ispucali na tadica i nikolica, pera je sad to uradio sa g17.

ja da sam neki DS posle jucerasnjeg perinog nastupa u pescaniku ne bi sa ldp ni jednu vlast na lokalu konstituisala dok se ne odrede o njemu na sajtu...majke mi, pa pretera ga...plus sto je bio glup u drustvu za ugljanina onoliko, nek se seti malo ko ga je "legalizovao"

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:04 31.05.2008

Re: Ma....Jelena...

a da sam neki DS posle jucerasnjeg perinog nastupa u pescaniku ne bi sa ldp ni jednu vlast na lokalu konstituisala dok se ne odrede o njemu na sajtu...majke mi, pa pretera ga...plus sto je bio glup u drustvu za ugljanina onoliko, nek se seti malo ko ga je "legalizovao"

Pa ne brini, i neće je konstituisati nigde gde imaju SPS...o)) U DS-u se na ldp ne gleda kao saveznika nego kao političkoga neprijatelja.
A to što je Pera rekao više je metaforične sadržine....Radikali će otperjati pre ili posle, ali G17 posto i te vrste belaja koje sobom nosi ta grupacija, to je kao rvanje sa mešinom....sa duhom....sa nečastivim....
Jelena Milić Jelena Milić 22:13 31.05.2008

Re: Ma....Jelena...

dokle god na sajtu ldp ovo stoji a i tekst pere lukovica, nesto ne stima big time, ili to da je tadic bolid, kreten, etc, a jeremic pomahnitao ili ovo...prosla tura argumentacije urednistva sajta kad je bila hajka na gordana paunovicai vredjanje nekih novinara i co me nije uverila niusta

ovo sad je jos gore. plus sam duboko uverena i da je kontraproduktivno za ldp.

apsolutno se ne slazem da ce radikli tek tako otici a g17 ostati kao necastivi...ja bih prvo da vidim kako da radiklaima ugledma ledja ....i tu mi g17 nije najveci neprijatelj
..............

Mislim da je jasno da formiranje gradske vlasti u Beogradu traži od evropskih političkih snaga jasne odgovore. Neprihvatljivo je vezivanje sudbine Beograda za političku budućnost Srpske radikalne stranke i koncepta koji kroz koaliciju sa socijalistima, pored uporišta u Ševeningenu, traži razumevanje Brisela.

Mi mislimo da je koalicija između socijalista i radikala i Demokratske stranke Srbije, LDP dovela u poziciju iz koje mora, zajedno sa Demokratskom strankom uraditi sve kako bi zaštitio svoje birače i volju Beograđana koji nesumljivo žele da Beograd bude prestonica evropske Srbije. To praktično znači da u ovom trenutku mi želimo da sa Demokratskom strankom formiramo opštinsku vlast u svakoj sredini, u gradu u kojem je to moguće i naravno u čitavoj Srbiji, s obzirom da je to rezultat izbora koji su održani 11. maja i da je to potvrđeno i juče na glasanju za vojvođanski parlament.

U pregovorima koji prate formiranje republičke vlade mi ćemo nastaviti da pružamo podršku DS i učiniti sve kako bi se udaljila koalicija DSS i SRS od pozicija republičke vlasti, ali istovremeno ne msilimo da budemo statisti političke trgovine koja je sada osnovno obeležje i karakteristika onoga što radi Socijalistička partija Srbije. Oni su izabrali svog koalicionog partnera u Skupštini grada i mislim da je jasno i da svako razume inicijativu LDP-a koji u ovom trenutku želi da sa Demokratskom strankom umanji štetne posledice jedne neodgovorne gradske vlade koja je praktično izraz nastojanja da se u Srbiji zaustavi proces promena suspendovanjem svega onoga što je bilo karakteristika samog grada i inicijativa koje su, menjajući Beograd, menjale i Srbiju prethodnih 8 godina.

Dakle, na antievropsku politiku moramo odgovoriti jasnim evropskim inicijativama u onim sredinama u kojima su nam svojim glasovima tako nešto omogućili građani. Nema više vremena za čekanje i za taktiziranje u gradu.

Mi imamo razumevanje za poziciju u kojoj se nalazi Demokratska stranka, ali s obzirom na koalicionog partnera kojeg je u gradu izabrala Socijalistička partija Srbije, i Demokratska stranka i nema više mogućnosti. U brojnim opštinama u gradu praktično je nemoguće formirati lokalnu vlast bez Liberalno demokratske partije i mi smo do sada pokazivali spremnost, ali mislim da je odlukom SPS-a praktično DS dovedena u poziciju da i ne može da uradi ništa drugo osim ovoga što predlaže LDP. Dakle, formiranje jasnih opštinskih koalicija koje bi bile, s jedne strane odgovor na tu politiku koja dominira u gradskom parlamentu, a sa druge strane i prilika da se umanje sve one štetne posledice koje će pratiti jednu takvu koaliciju koja je napravljena, ne kao izraz spremnosti stranaka da zaista ponude Beogradu nešto novo, već, ponavljam još jedanput, kao izraz nastojanja socijalista, DSS-a i radikala da u Beogradu zaustave one poslove koji su Beograd menjali praveći ga evropskim gradom i na takav način menjali i samu Srbiju.

U tome ima mnogo više politike nego lokalnih inicijativa i zbog toga je potrebno preuzeti i politiku i stvari u svoje ruke i započeti jedan jasan proces zajedničkog delovanja kako bi se u vremenu koje je pred nama ostvarili oni ciljevi od kojih smo danas udaljeni koalicijom socijalista i radikala.

Dakle, razumevanje za Demokratsku stranku na republičkom nivou, ali istovremeno puno razumevanje za naše birače koji žele koaliciju DS-a i LDP-a u svim onim sredinama u kojima su nam građani svojim glasovima omogućili da formiramo takvu vlast.



Kazezoze Kazezoze 21:36 31.05.2008

na parapsihopatologiji

sa mogu naci i glavonje ))
adam weisphaut adam weisphaut 21:43 31.05.2008

Re: na parapsihopatologiji

Kazezoze
sa mogu naci i glavonje ))

Aha, zovu se Gazza i Larko.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:57 31.05.2008

Re: na parapsihopatologiji

adam weisphaut
Kazezoze
sa mogu naci i glavonje ))

Aha, zovu se Gazza i Larko.

o)))
adam weisphaut adam weisphaut 22:00 31.05.2008

Re: na parapsihopatologiji

Vračarac, možda...o))

Jelena Milić Jelena Milić 22:01 31.05.2008

Re: na parapsihopatologiji

e u tu se harimatahri nikopatologiju nisam nauvukla neka hvala :) bitno mi je samo sta pise a ne i ko je ko

mislim ds su neki dobri blogeri pukli gubeci nit sa sustinom bloga i troseci resurse i kredibilitete raskrikavajuci neke, i pojavljujuci se u visetrukim ulogama...

adam weisphaut adam weisphaut 22:05 31.05.2008

Re: na parapsihopatologiji

mislim ds su neki dobri blogeri pukli gubeci nit sa sustinom bloga

Ja sam poslednji koji bi trebalo da kritikuje druge zbog lapsusa, ali mi je ovo bila previše simpatična koincidencija da je preskočim
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:08 31.05.2008

Re: na parapsihopatologiji

adam weisphaut
mislim ds su neki dobri blogeri pukli gubeci nit sa sustinom bloga

Ja sam poslednji koji bi trebalo da kritikuje druge zbog lapsusa, ali mi je ovo bila previše simpatična koincidencija da je preskočim

To je tzv podsvesna greška...o))
AlexDunja AlexDunja 22:35 31.05.2008

Re: na parapsihopatologiji


Ja sam poslednji koji bi trebalo da kritikuje druge zbog lapsusa,

jesi
Jelena Milić Jelena Milić 08:31 01.06.2008

Re: na parapsihopatologiji

mislis poDSvesna greska :)
Vera Johnson Vera Johnson 22:04 31.05.2008

rada bih bila znati

zasto vas je

"Juče pošaljem SMS mom ex u braku i na blogu, kažem ispizdeo me Pera Luković u Peščaniku"

pera lukovic ispizdeo. odslusala sam pescanik zahvaljujuci vashem linku, ali me stvarno zanima sta je (po vama), ovaj put skrivio.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:07 31.05.2008

Re: rada bih bila znati

Vera Johnson
zasto vas je

"Juče pošaljem SMS mom ex u braku i na blogu, kažem ispizdeo me Pera Luković u Peščaniku"

pera lukovic ispizdeo. odslusala sam pescanik zahvaljujuci vashem linku, ali me stvarno zanima sta je (po vama), ovaj put skrivio.

da ja požurim...iako me niste pitali...Jelena se stalno plaši da se tako ne ugrozi jedinstvo demokratskih snaga...kao da taj front postoji...o))
Vera Johnson Vera Johnson 22:10 31.05.2008

Re: rada bih bila znati

hvala, drago na odgovoru. ja bih, ipak, odgovor radije cula od jelene. ne zamerite.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:13 31.05.2008

Re: rada bih bila znati

Vera Johnson
hvala, drago na odgovoru. ja bih, ipak, odgovor radije cula od jelene. ne zamerite.

Ne zamerite Vi...o))
Namera mi je bila da malo "bockam" Jelenu....a vaše pitanje je bilo tako zgodno...
pozz
Jelena Milić Jelena Milić 22:16 31.05.2008

Re: rada bih bila znati

ne drago, jelena bi da vidi konacno politicku zrelost i drzavnu odgovrnost ds i ldp da konacno pocnu da saradjuju a ne da im visak hormona i krize srednjeg doba i nerasciceni privatni racuni budu razlog da se glasovi rasipaju sinergija ne ostvaruje a onda nam djavo kriv sto je vucic dosao legalno na vlast

dakle, jelena bi da se taj front konacno napravi
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:27 31.05.2008

Re: rada bih bila znati

Jelena Milić
ne drago, jelena bi da vidi konacno politicku zrelost i drzavnu odgovrnost ds i ldp da konacno pocnu da saradjuju a ne da im visak hormona i krize srednjeg doba i nerasciceni privatni racuni budu razlog da se glasovi rasipaju sinergija ne ostvaruje a onda nam djavo kriv sto je vucic dosao legalno na vlast

dakle, jelena bi da se taj front konacno napravi

Sasvim lepo...nemam šta prigovoriti pravljenju takvoga fronta...samo štaćemo sa frontom napravljenim kroz tzv. "ustavnu koaliciju" koji je možda uradio poredak stvari da SPS daje DS-u većinu u državi a radikalima u gradu....o))
Kako onda praviti front kad frontovi već postoje...
Ili misliš da preterujem...
Jelena Milić Jelena Milić 22:31 31.05.2008

Re: rada bih bila znati

frontovi budu i prodju

canak na mitingu podrske sretenu lukicu, ja u frasu, canak u antiustavnoj kampanji i na listi sa nama, ja sretna....

s kim smo sve mi bili u frontovima blokovima i pre DOSa pa smo zivi :) a za DOS me i sramota da se setim, al opet bi razumela i podrzala :)

ja bih da se oni suzavaju, prociscavaju kako vreme prolazi i ciljevi postaju rafiniraniji tipa EU a ne skidanje milosevica, pa onda nato :))

sto se ustava tice, moj problem sa LDP pristalicama i funkcionerima je sto oni ne vide koliko Kosovo nije onako kako ga oni 2008 predstavljaju, a kako smo mislili do 2005-6 recimo da ce biti! djelomice je i to krivo za ustav kakav je bio, i proceduru i sadrzaj.


a da, i da se zna, ja nam jos toleranciju nisam oprostila! ni gss ni otporu
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:39 31.05.2008

Re: rada bih bila znati

frontovi budu i prodju

Ovo prihvatam...
No ja mislim da društvo iz priče o ustavu još nije prošlo...Mada će ga spoljne okolnosti i nužda vremena rasturiti....pre nego Tadić, g17 posto i naši vapaji za boljim frontom....
milosib milosib 22:56 31.05.2008

Jelena Robespjer

a da, i da se zna, ja nam jos toleranciju nisam oprostila! ni gss ni otporu

Izeš revoluciju koja ne skida glave? Da li je na pomolu promena političkog opredeljenja u pravcu ekstremizacije?
Jelena Milić Jelena Milić 08:13 01.06.2008

to vera j. o peri na pescaniku, part one

vera,
nisam vam sinoc odgovorila zato sto mi se ucinilo da vas iskreno i ozbiljno zanima sta me je iznerviralo, pa cu vam pokusati sasvim ozbiljno i detaljnije, u nekoliko kometara sada odgovoriti. jer, ne radi se o PL ili meni, vec o mom nacelnom stavu zasto je LDP dosegao glass celing, i iskrenom zanimanju kako dalje.

no, pre svega, ipak mali uvod. takvu reakciju kod mene naravno ne moze da izazove antonic ili tako neko, od koga i nemam ocekivanja i ciji rad ni u proslosti nisam cenila. od pere i pored mnogih stvari, sto zarad proslosti, sto zarad cinjenice da i sad pogadja nekad u metu, i dalje ocekujem vise, pa me onda vise i boli kad vidim da negde ( po meni) omane big time. pera je za mene postao nazalost simbol demode samoproglasenih glasnogovornika modernizacije srbije. zvaka mu je stalno ista matrica koju ponavlja i koja je brutalnijih i crnobelih devedesetih bila ok, ali je postala totalno passen u 21 veku u srbiji u nekim delovima. za mene je modernizacija i prepoznavanje partnera koji znaju IPA programe, administriranje EU para etc, a pera i co njih ni ne znaju, ni ne traze rekla bih, vec ih omalovazavaju...pa onda naravno sa njima i ne saradjuju. steta. za srbiju. nema truda i napretka kod pere. OK, moze da kaze ja sam svoje odradio, sad idem u penziju, ali on ne ide u penziju, on javno prica non stop kako ga vise nista ne zanima i onda o svemu tome prica! pa onda jos i e-novine :))

plus sto je pera po meni sa mnogo manje razloga zestoko proprao Mitrovica i Pink jos 2002 mislim! i tad sam se javno bunila protiv toga, i imala fajt javni sa perom, prilicno nedzentlmenski, u nedostatku boljih argumenata mu! on nije opravdao koriscenje PINKA vec je proprao mitrovica u tom famoznom intervjuu, i sad on nasao da prica kako tadic pusi k dacicu.

no sve se to videlo nacinom na koji je u svojim blogovima dezavuisao konkurente, oponente, ideje, jesenas jos, ta jedna silazna putanja, puna licnog i politicki nekorektnog u smislu prema meni da se ponasa politicki korektno zbog minulog rada a ja smem prema drugima nekorektno, zbog koje mi je intimno zao, ali javno necu da imam puno sentimenta jer je kontraprodsuktivna po ideju koja je preko potrebna srbiji.

tu je naravno i moj problem odnosa istaknutih nestranackih licnosti i stranke, pa moj problem sa time da stranka ne moze da deluje kao skup aktivista pojedinaca, komentatora i solo igraca, pa ni kao NGO-single issue movement, i da LDP pocinje da ima veliki problem sa time, jar ga oni koji su ga sa pravom sa svojih udobnijih pozicija ili drugacijih u pocetku podrzali isti oni koji ga sad delom guse da postane ozbiljnija POLITICKA stranka

za pocetak, pera je juce otkukao kako je sve grozno, kako ga vise nista ne zaima, bla, bla, bla....to uvek radi, a retko daje preporuke kako dalje u granicama izvodljivog i moguceg. ok, kazu to i nije mandat pescanika, dijagnostika jeste. no za mene je politicki aktivizam nesto drugo, i nalazenje resenja-- pod kojim uslovima kako dalje, to je mandat stranke, a pera je deo LDP ma kako oni to nama predstavljali. slicno i nikola samardzic i co kukaju na zvanicnom sajtu LDP kako im je svega dosta kako su pukli emotivno etc :))

ja se sa time, dakle, sa perinom ocenom stanje, ne slazem. i mislim da on vara donekle javnost. brojke su jos na strani narodnjaka, ali je trend na strani evropske srbije, i to je velika dobra vest. kao sto je i izborni rezultat u vojvodini velika i dobra vest koju niko oko ldp nije hteo da prepozna na pravi nac i nama i sebi ulije i dalje potrebni optimizam i motiv da nastavimo dalje. peri je to manir, ok, stil, to da mraci i kritikuje non stop, ali to nije uvek politcki pametno! jeste nekad sarmantno, bude smesno, moze da bude uloga komentatora, novinara, kolumniste-satiricara, ali je politicki neodgovorno.

zato mi se recimo mnogo mnogo vise svidja ocena srdje p

Međutim, za razliku od mnogih, mislim da je ovaj politički trenutak za nas veoma povoljan.

DANI: Kako to mislite? Pa, svi su u panici, svi se pitaju šta će biti!

POPOVIĆ: Nije bitno. Ovde je konačno povučena jasna linija razdvajanja. Danas prvi put imamo na tapetu teme koje su zaista suštinske. Ovo je sukob dve konzistentne vizije, dva puta - jedan u prošlost, drugi u budućnost - i to jeste tema. Više se ne sporimo oko budalaština. Ovo je pravo, istorijsko pitanje srpskog naroda. Oko njega se dvesta godina lome koplja. Osim toga, idealan trenutak je i zato što danas, prvi put u istoriji, ovima koji su za Evropu ta Evropa pomaže.

DANI: Zašto je sada Evropa odlučila da pomogne Srbiji?

POPOVIĆ: Zato što je stvorena jedna nadnacionalna, istorijska zajednica kojoj smetamo. Ne znaju šta će s nama. Srbija u Evropi je i njihov interes. Ovaj trenutak izgleda strašno zato što se klatimo, zato što smo na ivici, ali, u suštini, ovo je veliki napredak.



nadalje, pera je juce lagao da DS bas glorifikuje SPS, mislim da su oni javnosti ipak stavili do znanja da su u pitanju odluke i teski kompromisi! i nisu bas rekli da se SPS promenio vec da ima priliku da to pravilnim izborom sad ucinu! hej vera, setite se glorifikacije lukuca, upotrebe pavkovica od strane DOS! nije ovo nista novo. i DOS je pametno uradio. NGO i jedna deo su nastavili da pricaju o pomitrenju, hagu, etc, a jedna deo je sa tim istim pavkovicem hapsio i slao u hag.



AlexDunja AlexDunja 08:43 01.06.2008

Re: to vera j. o peri na pescaniku, part o

tu je naravno i moj problem odnosa istaknutih nestranackih licnosti i stranke, pa moj problem sa time da stranka ne moze da deluje kao skup aktivista pojedinaca, komentatora i solo igraca, pa ni kao NGO-single issue movement, i da LDP pocinje da ima veliki problem sa time, jar ga oni koji su ga sa pravom sa svojih udobnijih pozicija ili drugacijih u pocetku podrzali isti oni koji ga sad delom guse da postane ozbiljnija POLITICKA stranka

potpuno tacno.
Jelena Milić Jelena Milić 10:17 01.06.2008

to vera j part two

ovo mi se cini mnogo boljim i nekako je u koliziji sa celim jucerasnjim perinim nastupom npr

hocu reci, ok je iznet svoj stav, ali ako vas javnost povezuje sa jednom grupacijom koja trenuto poziva ds da formiraju vlast na lokalu tamo gde mogu, i to im stoji na zvanicnom sajtu, i ciji predsednik pol saveta ipak pravi distinkciju i vidi prostor za saradnju sa ds onda mi je ceo jucerasnji perin nastup skoro stetan i kontraproduktivan. a njegovi txt stoje na zvanicnom sajtu. mene to preklapanje zbunjuje, i razumela bi da nekom u DS malo pukne film zbog toga.


boris tadic je kriv za sve sto nam se desava


pomahnitali jeremic


pa onda napad da je ds i tadic vec amnestirao milanovica, miru, marka etc, pa nije bas tako. to sps trazi al Ds nije rekao da oce. polako.

vrhunac ljigavosti i nezrelosti mi je bio kad je lukovic rekao nesto tipa "da je tadic bar 10% lepo o LDP pricao ko o SPS ja bi pricao o njemu drugacije"!!!

hello, jer to sve za saku 10% pohvala od "coveka koga okruzuje nevidjeno glupost i amaterizma" i koji je "kriv za sve sto nam se desava" ..i onda jos ti sad smanji mogucnost svojim nastupom da bar saradnja na lokalu izmedju Ds i LDP otpocne, pa to je bitnije nego dal ce tadic LDP poeziju da pise.

kosovo-poredjenje o zahtevu za nastavak pregovora sa onim da sad i uk nastave pregovore u danu kad i britanski ekonomist prepoznaje da je srbija na formalnom planu uspela da postigne nesto glede i svezno dezavuisanja MZ nacina na koji je mislio da osamostali kosovo je povrsna i ne odgovora slici. mi mozemo o unutrasnjoj i spoljnoj ceni te politike da pricamo, ali ona daje rezultate, otvara prostor, i da je srece ldp bi uleteo o njega sa svojom pricom o 2-3 K koju je ostavio u vazduhu, posto ga je o srbima sa kosova proslo interesovanje ko o miskovicu etc. gurao bi sa ds 'kosovsku" pricu tamo gde se preklapaju, dokumenta, tablice, etc...i IZBIJAO DS ARGUMENTE DA SE LDP POTPUNO OPROSTIO sa PRICOM O KOSOVU na jedna pragmatican nacin, i time naterao DS da se izjasni iz kojih tacno razloga nece saradnju sa LDP ako je i dalje ne bi hteo. ...

ugljanin, recikliranje ugljanina, pa to je djindjic uradio posle 2000, i imao je svoje prihvatljive argumente za to, ugljanin je ugljanin i ne vidim da je rasim najvece zlo sto sad tu zabu guta.


g17 nije gore zlo od radikala smatram krajnje neodgovornim to izjednacavati jos uvek! kao i tadica i nikolica. i vrlo kontraproduktivnim za ostvarivanje veceg politickog uticaja pol opcije za koju smo, na vrlo razlicite nacine ocito, i lukovic i ja.

oluja! i nije jeremic bas pomahnitao, mada je tajming i cilj diskutabilan. u svakom slucaju ne manje od lukovica koji juce kaze sta oluja a sta joj je prethodilo! jer mi to pravdamo jedna zlocin drugim, prethodnim? neka hvala.







Jelena Milić Jelena Milić 10:33 01.06.2008

Re: Jelena Robespjer

jelena nenasilni robespjer

jelena hilari

jelena sadame

jelena pol potu

jelena dokona blogerko

odlucite sami
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:04 01.06.2008

Re: Jelena Robespjer

Jelena Milić
jelena nenasilni robespjer

jelena hilari

jelena sadame

jelena pol potu

jelena dokona blogerko

odlucite sami

Ja sam odlučio - Jelena Hilari.....o))
Mada kad se upoznam sa ovim namerama za tužbe može i Jelena tužibabo...o))
Vera Johnson Vera Johnson 20:42 01.06.2008

Re: to vera j. o peri na pescaniku, part one

hvala na odgovoru jelena. iskreno i ozbiljno me zanimalo. hvala jos jednom. slazem se sa velikim delom ovoga sto ste napisali. vec sam mislila da sam paranoik citajuci hvalospeve peri lukovicu koji je nekad bio super,a sad (po meni) malo izgubio kompas. mozda nije bas sad vec 2002. godine. izgubio kompas, mis'im.

inace, nisam glasac u srbiji, sto ne znaci da necu biti u buducnosti :)
die hard die hard 21:37 01.06.2008

Re: to vera j. o peri na pescaniku, part one

peri je to manir, ok, stil, to da mraci i kritikuje non stop, ali to nije uvek politcki pametno! jeste nekad sarmantno, bude smesno, moze da bude uloga komentatora, novinara, kolumniste-satiricara, ali je politicki neodgovorno.


E da potpuno se slazem sa ovim gledistem.Dokle bre vise sarmantno ( ovako bi i pera napiso ).Kako da se taj sarm kapitalizuje?Ta bajna pozicija dezurnog pljuvaca je tako laka i slatka.Pa to bih i ja umeo da radim.Ldp mora da bude mnogo bolji od toga, da radi stvarno na promeni sistema u Srbiji.
Atomski mrav Atomski mrav 08:57 02.06.2008

Re: to vera j. o peri na pescaniku, part o

Preporuka za odgovor Veri Johnson. To je stil koji bih ja voleo da stalno vidim u tvojim postovima, Jelena...
A što se epiteta tiče, i ja glasam za Jelena - Hilari I to po više osnova...
I na kraju, jedno pitanje: koji je zvanični sajt CEAS-a? Ono što sam našao na netu, sve neke davno istekle web stranice...
Unfuckable Unfuckable 00:03 01.06.2008

impozantni podaci

glede bloga B92,
svaka čast ...uredništvu, blogerima, komenatorima i čitaocima - i Jeleni koja je sve to vrlo ubedljivo prezentovala
ovo je najfrekventnije mesto na srpskom webu, izgleda
i najzajebanije
....i ne samo to.....
konkretno, ovaj blog je odličan
i zbog
ovoga :

ne drago, jelena bi da vidi konacno politicku zrelost i drzavnu odgovrnost ds i ldp da konacno pocnu da saradjuju a ne da im visak hormona i krize srednjeg doba i nerasciceni privatni racuni budu razlog da se glasovi rasipaju sinergija ne ostvaruje a onda nam djavo kriv sto je vucic dosao legalno na vlast
dakle, jelena bi da se taj front konacno napravi


i ovoga

frontovi budu i prodju
canak na mitingu podrske sretenu lukicu, ja u frasu, canak u antiustavnoj kampanji i na listi sa nama, ja sretna....
s kim smo sve mi bili u frontovima blokovima i pre DOSa pa smo zivi :) a za DOS me i sramota da se setim, al opet bi razumela i podrzala :)
ja bih da se oni suzavaju, prociscavaju kako vreme prolazi i ciljevi postaju rafiniraniji tipa EU a ne skidanje milosevica, pa onda nato :))


čisto 10

Maksa Maksa 00:52 01.06.2008

Hulio tulio

Jelena Milic
Zaista volim sve što vole mladi. Al i Hulija Iglesijasa.


Mi poslali svastiku da nam kupi karte za Nicka Cavea (žena veliki fan, ja volim jedno 5-6 pesama).
Pošto su oba koncerta u Areni frka nam samo da nam nije kupila greškom karte za tog ... Hulia, i onda umesto Nick Cave ljutitih pesama slušamo "Manuelaaaaa". To bi bio veći bedak i od The Weeping Song
AlexDunja AlexDunja 06:54 01.06.2008

naravno da verujemo!

Mislim, gospođo brate, šta reći, in web aktivizam we trust.

lepo je sto ces bas ti da
budes ucesnik na toj tribini!
Jelena Milić Jelena Milić 09:17 01.06.2008

tesko je pricati o web ....

aktivizmu a nemati i ovo u vidu. brrr

iz danasnjeg Blica

Šta je pokazalo istraživanje o potrebi reforme našeg obrazovnog sistema
Samo polovina Srbije pismena
Autor: A. Nikolić | 01.06.2008 - 00:02



Polovina stanovništva u Srbiji je slabo pismena ili potpuno nepismena, rezultati su istraživanja potpisnica inicijative „Neophodni koraci u reformi obrazovanja“ koja je krajem prošle godine stigla u Ministarstvo prosvete.

Grupa profesorki sa Beogradskog i Novosadskog univerziteta upozorava da oko 24 odsto stanovništva ima završenu samo osnovnu školu, dok 20 odsto nema ni to, odnosno petina građana Srbije nema zakonom obavezno obrazovanje. Nešto više od pet odsto mališana u gradu ne upiše osnovnu školu, dok se taj procenat u seoskoj sredini penje na preko 20 odsto. Dobro poznati rezultati PISA testiranja smestili su Srbiju po pismenosti na poražavajuće 37. mesto liste od 41 zemlje, što je već treći put zaredom ispod proseka OSCD-a. Nešto manje od 30 odsto učenika u Srbiji bilo je ispod elementarne pismenosti, što je očekivani podatak za zemlju u kojoj je oko četiri odsto stanovništva potpuno nepismeno na način da ne poznaje slovne znake te nije u stanju da se potpiše.

Zemlja
nepismeni u %

Srbija
oko 4

Španija
3

Francuska
manje od 1

Italija
2

Grčka
4

Mađarska
2

Hrvatska
2,4

Bugarska
2,4

Slovenija
0,5

*izvor: Centar za obrazovne politike BU



Broj osoba koje nisu u stanju da popune formular u opštini, SUP-u, banci istraživanjem nije precizno utvrđen, ali se pretpostavlja da je većina ljudi koja ima samo osnovnu školu u stvari funkcionalno nepismena.
- Tako visoki procenat nepismenih nema nijedna zemlja u regionu, što čak nije alarmantan podatak za našu političku elitu koja tek tri odsto budžetskih sredstava opredeljuje za obrazovanje iako je preporuka Uneska čitavih šest procenata - kaže za „Blic nedelje“ profesorka Srbijanka Turajlić, jedna od potpisnica pomenute inicijative.

Zemlja
stopa završavanja visokog obrazovanja u %

Srbija
oko 55

Španija
75

Francuska
79

Češka
63

Grčka
56

Poljska
66

Portugal
66

Irska
78

Finska
71



Rezultati istraživanja iz 2007. godine svrstavaju akademski kadar u Srbiji na začelje evropske liste. Oko 45 odsto studenata kod nas nikad ne završi studije, što je nezamislivo na evropskim univerzitetima, gde broj diplomiranih raste i do 79 odsto. Uz to, prosek studiranja u Srbiji je osam godina, pa se dešava da evropski vršnjaci stiču master diplome kada njihove kolege u Srbiji hvataju uslov za drugu godinu osnovnih studija. Tek 11 odsto građana Srbije ima visokoškolsko obrazovanje, dok diplomu univerziteta ima samo sedam odsto stanovnika.
Obrazovani ljudi doprinose ekonomskom razvitku društva i država ne sme visokoškolstvo da doživljava kao nepotrebni trošak. Obrazovano i kompetentno radno stanovništvo smanjuje troškove javnog sektora kao što su zdravstvo, socijalna zaštita, unutrašnji poslovi, sudstvo. U takvim okolnostima smanjuje se stopa nezaposlenosti, a rezultati izbora obezbeđuju društvu kontinuiranu modernizaciju uslova života i visoki stepen zaštite ljudskih prava. Tamo gde su nepismeni i polupismeni, ništa od toga nema.

Diplome bez težine
Novostečene diplome osnovnih, master i doktorskih studija u Srbiji u ovom trenutku nemaju nikakvu kvalifikacionu težinu u zemljama Evropske unije, jer naš obrazovni sistem već osamnaest meseci ignoriše evropski okvir kvalifikacija, uputstvo na osnovu kojeg bi trebalo da se vrednuju znanja, veštine i kompetencije akademskih građana koji stiču obrazovanje na sve brojnijim visokoškolskim ustanovama kod nas, kaže profesorka Srbijanka Turajlić.




vishnja vishnja 10:27 02.06.2008

Re: tesko je pricati o web ....

Broj osoba koje nisu u stanju da popune formular u opštini, SUP-u, banci istraživanjem nije precizno utvrđen

kuku, ovde i ja upadam
uvek me vracaju pa ispocetka
Atomski mrav Atomski mrav 10:31 02.06.2008

Re: tesko je pricati o web ....

Evo, ja sam pismen, fakultetski obrazovan (akademski građanin, jelte), pa se mučim sa tim j***nim formularima... ili su oni nepismeno sročeni ili su totalno glupi (setite se samo čuvenog ŠV obrasca na faksu).... dakle, formulari definitivno nisu merilo pismenosti.
vishnja vishnja 10:38 02.06.2008

Re: tesko je pricati o web ....

(setite se samo čuvenog ŠV obrasca na faksu)....

aaa, SV20 i ljuta baba Nata..... :)))
omiljeni vid nerviranja te tzv studentske sluzbe mi je bio da pisem zahtev kad mi oni kazu da pisem molbu.
i da pisem prvo ime pa prezime, to ih je dovodilo do ludila :)))

sa policijama i bankama ne mozes ni da se zezas, tako da je uvek 1:0 za njih :((
Atomski mrav Atomski mrav 11:25 02.06.2008

Re: tesko je pricati o web ....

Ma sa policijom možda i prođeš ako žena za šalterom 'oće da pomogne (ima i toga)... dok sa bankama nema šanse.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 10:05 01.06.2008

Zasto

stalno svi pisu komentare i u njima unose i neke svoje politicke misli, koje su obavezno lose. Ovaj tekst zasluzuje pohvalu i to sto ima ljudi koji zele nesto da rade, to sto ima ljudi koji su videli da je licni aktivizam kod svakog pojednica najvazniji. Nazalost kod nas vam se ljudi samo smeskaju kada vide da radite nesto dobro, kada vide da stvarate. Ja sve to vidim kao neki drustvenokoristan rad.
I ovo sto vi pisete nije bez ikakvog smisla, jer ste i sami rekli da mnogo ljudi cita, pa se na taj nacin takode utice na mase.
To je ona pozitivna strana ovog web aktivizma.
Preporuka za trud i tekst.
adam weisphaut adam weisphaut 10:16 01.06.2008

Re: Zasto

stalno svi pisu komentare i u njima unose i neke svoje politicke misli, koje su obavezno lose.

Veoma često iznose i generalizacije
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 11:10 01.06.2008

Re: Zasto

adam weisphaut
stalno svi pisu komentare i u njima unose i neke svoje politicke misli, koje su obavezno lose.Veoma često iznose i generalizacije

to je cinjenica, mada s druge strane mislim da sve to treba da ostane bez obzira na to sto se meni ne svidja, samo mislim da na politicke postove treba pisati komentare o politici, na ostale neke druge. ima nesto vaznije od politike:)?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:22 01.06.2008

Pozdrav iz Moskve

Heeeeej, Jelena, zamisli i ja sam na nekoj konferenciji (u Moskvi) posvecenoj problemu terorizma u danasnjem svetu i ljudskim pravima. Da stvar bude jos interesantnija, dobio sam i priznanje Nacionalnog komiteta Ruske Federacije za borbu protiv terorizma. Predpostavljam da ce mnogo blogera sa ovog bloga kao i ljudi koje ova tema zanima biti odusevljeni. Zato to i javljam.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:37 01.06.2008

Re: Pozdrav iz Moskve

Ninoslav Randjelovic
Heeeeej, Jelena, zamisli i ja sam na nekoj konferenciji (u Moskvi) posvecenoj problemu terorizma u danasnjem svetu i ljudskim pravima. Da stvar bude jos interesantnija, dobio sam i priznanje Nacionalnog komiteta Ruske Federacije za borbu protiv terorizma. Predpostavljam da ce mnogo blogera sa ovog bloga kao i ljudi koje ova tema zanima biti odusevljeni. Zato to i javljam.

Pozdrav i tebi Nino..a i čestitke za prizanje....
Bez obzira što je rusko.....
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:45 01.06.2008

Re: Pozdrav iz Moskve

Bez obzira što je rusko.....

Hvala, Drago !
Da te utesim da sam prosle godine dobio slicno priznanje i u SAD.
Izgleda da se jedino u Srbiji ti brojni zlocini na KiM i stradanja tamosnjeg civilnog stanovnistva ne vide kao terorizam na delu. Valjda mi u Srbiji jos nismo dovoljno sazreli u borbi za prava ljudi ili se jednostavno takvo gledanje na problem ne isplati nasim proslavljenim borcima za ljudska prava.
Jelena Milić Jelena Milić 17:43 01.06.2008

cestitke

http://www.youtube.com/watch?v=Vhj6eCFv3fw

ne znam sta je taj komitet malo sam skepticna prema rusima i zastiti hr:) al reci ti meni nesto vise o ovom ceskom dokumentarcu i njegovoj sudbini!

ima li sanse da se prevede na srpski
mariopan mariopan 17:49 01.06.2008

Re: Pozdrav iz Moskve

Ninoslav Randjelovic
Bez obzira što je rusko.....

Hvala, Drago !
Da te utesim da sam prosle godine dobio slicno priznanje i u SAD.
Izgleda da se jedino u Srbiji ti brojni zlocini na KiM i stradanja tamosnjeg civilnog stanovnistva ne vide kao terorizam na delu. Valjda mi u Srbiji jos nismo dovoljno sazreli u borbi za prava ljudi ili se jednostavno takvo gledanje na problem ne isplati nasim proslavljenim borcima za ljudska prava.

Ovde si u pravu pa ako to neko cita neka zna gde je tanko....

Podrzavam sve

napore da se prevazidje nesretna proslost i da se uspostavi dijalog, kakav god bio bolji je od pogleda preko nisana, tako smo se geladli poslednji put, pa bolje preko nekog stola, okruglog ili cetrvtastog svejedno. Samo bih rekla da se broj ucesnika i njihova predistorija moraju usaglasiti da bi taj dijalog bio kvalitetniji, da bi otkrio one prave probleme.

Recimo bas tema o dijalogu sa Dejanovog bloga gde sam pitala nesto pa ostala bez odgovora :
Da li su ta tri Srbina imali isto iskustvo kao i Albanci koji su ucestvovali u diskusiji, to jest da li su proterani ili su na svojoj zemlji, tamo gde su i ziveli pre sukoba?
Da li SPC nije htela da ucestvuje u dijalogu, da da svoj doprinos nekom pomirenju i razumevanju ili nije ni pozvana? Zasto ako se zna?Jer ako odbija dijalog onda zelim da znam ko koci?
Da li priznanje Kosova dozivljavaju isto Albanci i Srbi i zasto tako dozivljavaju, da li oni o tome pricaju oci u oci ili imaju "prevodioca" koji im namece odredjene teme i sprecava da jedni drugima kazu sta zaista misle? Jer ako je to samo forme radi onda okacite macku o rep takav "razgovor" Tu bi morao biti neko samo zato da ih vrati na temu a ne da ih ogranicava u iznosenju svega sto ih boli.

Blog jos uvek nije mesto gde se sme i moze reci svoje misljenje. Zato mngi ljudi ne ucestvuju u diskusijama o proslosti ili politici, ili nece da se knfrontiraju, nemaju zivaca, ili ih gazda bloga brise i tako osigurava da "svi isto misle"...zato se ne moze reci da je blog mesto gde ljudi SLOBODNO iznose svoja misljenja.
Jelena Milić Jelena Milić 18:06 01.06.2008

Re: Pozdrav iz Moskve

ciao mariopan,
da li si ti cula za taj ceski dokumentarac o kosovu i jegovoj sudbini? meni to sve vrlo zanimljivo, pa i ninoslav i ti, ako imate vise detalja, info, pliz, ovaj blog vam je na raspolaganju.

na neka od pitanja o tribini na fruskoj gori cu ti odgovoriti a zamolicu i organizatora da to ucini

Nikola Knežević Nikola Knežević 18:59 01.06.2008

Re: Pozdrav iz Moskve

Evo nekih informacija Jelena:

ДОКУМЕНТАРАЦ О КОСОВУ ХИТ НА ИНТЕРНЕТУ

ПРАГ – Нови документарац чешке јавне телевизије „Отето Косово”, са чијим приказивањем ЧТ неколико месеци оклева, постао је у међувремену међу Чесима хит на интернету.

„Отето Косово”, филм снимљен са жељом да се чује и српска страна косовске приче, понудила је чешкој телевизији независна група аутора на челу са режисером Вацлавом Дворжаком као идеју и сирови материјал.

Дворжак је, поред својих снимака исповести косовских Срба који говоре о насиљу чије су били жртве, о етничким чишћењима, као и о томе да ни Кфор за њих није гаранција безбедности, искористио и архив РТС-а.

Чешка телевизија финансирала је делимично снимање тог једночасовног документарца.

Српска телевизија је за искоришћене архивске материјале добила бесплатно право да филм прикаже.

„Добили смо документарац у таквом облику да због његове једностраности и пристрасности не можемо да га емитујемо”, објаснио је за данашње „Право” портпарол чешке телевизије Ладислав Штиха.

Продуцент филма Алеш Беднарж је рекао да објективност и истинитост филма треба да процене стручњаци.

„Ми стојимо иза тога да су све информације у филму истините”, рекао је Беднарж и нагласио да у буџету филма „нема ни круне” од било какве организације, институције или политичке странке из Србије.

Филм, који се завршава поређењем признања Косова са највећом чешком историјском траумом, „издајом из Минхена”, где су 1938. године Француска и Велика Британија дале благослов Хитлеру да распарча Чехословачку, требало је да буде емитован 17. марта, на четврту годишњицу избијања насиља на Косову против косовских Срба.

Пошто је ЧТ емитовање неколико пута одложила, аутори су га средином маја ставили на интернет где је на Јутјубу забележио већ 22.000 улазака, а покренуо је и бурну полемику да ли је Чешка требало да призна 21. маја Косово.


Бета

http://www.politika.co.yu/vesti/najnovije-vesti/index.1.sr.html
dragoljub dragoljub 20:25 01.06.2008

Re: cestitke

linaklinak
mariopan mariopan 21:55 01.06.2008

Re: Pozdrav iz Moskve

Jelena Milić
ciao mariopan,
da li si ti cula za taj ceski dokumentarac o kosovu i jegovoj sudbini? meni to sve vrlo zanimljivo, pa i ninoslav i ti, ako imate vise detalja, info, pliz, ovaj blog vam je na raspolaganju.

na neka od pitanja o tribini na fruskoj gori cu ti odgovoriti a zamolicu i organizatora da to ucini


Vazi i hvala, a za film o Kosovu sad tek cujem, ako Ninoslav ne zna onda niko ne zna. A za te dogadjaje o susretima mladih i nekom dijalogu ne znam kako ide u praksi i to me zanima..eto nemam priliku da vidim, a da je dobro i potrebno jeste i samo napred. Pozdrav.
Jelena Milić Jelena Milić 10:33 02.06.2008

Re: Pozdrav iz Moskve

hvala nikola.

pogledajte vladimira ilica u danasjem danasu.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:26 02.06.2008

Re: cestitke

ne znam sta je taj komitet

Pa, za borbu protiv terorizma. Kapiras ?
malo sam skepticna prema rusima i zastiti hr

Vazno je da nisi skepticna prema Amerikancima i Albancima.
:)
Jelena Milić Jelena Milić 11:30 02.06.2008

jesam

uuu, ko se sve kod nas deklarisao ako antiterorista, a da ne pricamo kako su sarolike vizure toga sta je terorizma :))

ne znam na osnovu cega si zakljucio da nisam skepticna. umaras stalno tim jeftinim nedokazanim implikacijama. a sve mislim d amozes bolje. nemaju rusi AI vec ameri da raspale i po sebi samima.

u tom kontestu da, mislim da je stepen zastite HR u amrici veci nego u rusiji. i da odredjeni krugovi i nacelno politika sad tome vise pridaje prava nego zvancina rusija pa i main stream rusija a i intelektualna rudija.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:37 02.06.2008

Re: jesam

umaras stalno tim jeftinim nedokazanim implikacijama. a sve mislim d amozes bolje.

quote]u tom kontestu da, mislim da je stepen zastite HR u amrici veci nego u rusiji. i da odredjeni krugovi i nacelno politika sad tome vise pridaje prava nego zvancina rusija pa i main stream rusija a i intelektualna rudija.
Sta reci ?
Nego, cime si merila taj stepen zastite ?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:10 02.06.2008

Re: cestitke

Ninoslav Randjelovic
ne znam sta je taj komitet

Pa, za borbu protiv terorizma. Kapiras ?
malo sam skepticna prema rusima i zastiti hr

Vazno je da nisi skepticna prema Amerikancima i Albancima.
:)

Lako ti je samnom Nino, kad su terorizam i Rusi i pitanju, ali vidi šta ćeš sa Jelenom.....o))
Ona je mnogo kritičnija....i sa više informacija....
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:18 02.06.2008

Re: cestitke

Ona je mnogo kritičnija....i sa više informacija....

Mislis, kriticna osoba ?
Sto se informacija tice, mislim da je i tu kriticna (situacija).
Atomski mrav Atomski mrav 12:24 02.06.2008

Re: cestitke

Hmmm.... rek'o bi' da ne bi bilo loše zaista definisati malo taj terorizam. Pa da ne bude posle ovi su teroristi, ne oni su gerila, ne oni su borci za slobodu, mir... I kakve sve mere treba da se preduzmu da se terorizam pobedi i još bolje - spreči. A ne da neki imaju pravo da jedne teroriste pomažu i podstrekavaju a protiv drugih vode krstaške ratove...

A što se Rusije tiče, jasno je k'o dan da se radi o jednoj državi sa autokratskim uređenjem. So, what's new? Kad je Rusija u svojoj istoriji bila drugačije ustrojena? Ne razumem ljude koji misle da se takvo jedno nasleđe može pobediti preko noći. Tek novije generacije u Rusiji imaju šansu (kakvu - takvu) da spoznaju i neke drugačije stvari. Kao i što naša domaćica voli da kaže - Hag nije savršen, ali zamislite Balkan bez Haga (i u pravu je žena), ja kažem - zamislite anarhiju u Rusiji, zamislite neke scenarije obilato korišćene u holivudskim filmovima i video igrama - građanski rat u Rusiji, nejaka vlast protiv gomile pobunjenika i ekstremista koji kontrolišu deo ruskog nuklearnog arsenala... jes' da filmovi B produkcije nisu neko merilo ali takav scenario uopšte nije (bio) nemoguć...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:25 02.06.2008

Re: cestitke

Sto se informacija tice, mislim da je i tu kriticna (situacija).

Mislim da nije....
Jelena Milić Jelena Milić 16:33 02.06.2008

ja ninoslave nisam bitna

inace se ni ti ovde ne bi javljao,
nego da vidimo kad se u rusiji ovako promsilja

The Changing Nature of State Sponsorship of Terrorism
Terrorism, Pakistan, Iran, Syria, Saudi Arabia

Daniel L. Byman, Senior Fellow, Foreign Policy, Saban Center for Middle East Policy

Saban Center Analysis Paper
Save Download Print E-mail
May 2008 —
EXECUTIVE SUMMARY

The U.S. approach toward state sponsorship of terrorism rests on a flawed understanding of the problem and an even more flawed policy response. The U.S. Department of State’s current formal list of state sponsors includes Cuba, Iran, North Korea, Sudan, and Syria. But Cuba and North Korea have done almost nothing in this area in recent years, and Sudan has changed its ways enough that elsewhere the Bush administration credits Sudan as a “strong partner in the War on Terror.” Of those on the list, only Syria and Iran remain problems, and in both cases their involvement in traditional international terrorism is down considerably from their peaks in the 1980s.
Related Content
Research and Commentary
Listing our Terror Problems
Daniel L. Byman, The National Interest Online, May 02, 2008

Research and Commentary
Iraqi Refugees: Carriers of Conflict
Daniel L. Byman, The Atlantic Monthly, November 01, 2006

Past Event
The Five Front War: The Better Way to Fight Global Jihad
Monday, November 12, 2007
Washington, DC

More Related Content »
What seems like a brilliant policy success, however, is really an artifact of bad list management, because much of the problem of state sponsorship today involves countries that are not on the list at all. Pakistan has long aided a range of terrorist groups fighting against India in Kashmir and is a major sponsor of Taliban forces fighting the U.S.-backed government in Afghanistan. Hugo Chavez’s government in Venezuela is a major supporter of the FARC. And several other governments, such as those in Iraq, Yemen and the Palestinian territories, create problems by deliberately looking the other way when their citizens back terrorist groups.

These new state sponsors are actually more dangerous to the United States and its interests than the remaining traditional state sponsors, because some of them are tied to Sunni jihadist groups such as al-Qa‘ida— currently the greatest terrorist threat facing the United States. The nightmare of a terrorist group acquiring nuclear weapons is far more likely to involve Pakistan than it is Iran or North Korea.

The new state sponsors can also be harder to deal with than the old ones, not least because they often have a more complicated relationship with terrorists. In many cases, the government in question does not actively train or arm the terrorist group, but rather lets it act with relative impunity— an approach that, in practice, allows the government to claim ignorance or incapacity. Thus it can be hard to distinguish between Yemen’s willful inaction and cases like Jordan, where terrorist cells also operate but do so despite a fierce regime counterterrorism campaign. Many of the new sponsors are also U.S. allies. And some cooperate, albeit fitfully, with the U.S. war on terrorism even as they surreptitiously allow terrorists to operate from their soil.

Because of this complexity, the answer to the problem does not lie only in updating the State Department’s state sponsorship list to reflect current relationships— swapping out Cuba for Venezuela, say, or replacing North Korea with Pakistan. The very concept of a binary list, with countries either on it or off, is flawed and often does more harm to U.S. interests than good. Once a country is listed it is hard to remove even if it does not support terrorism (as Sudan has found out),and the list provides little incentive for partial or incomplete counterterrorism cooperation (which is all several countries are realistically likely to give).

So what Washington should really do is adopt a new approach that recognizes the complex nature of state sponsorship today. The first step should be to forge an international consensus on a broad definition of what constitutes state sponsorship—a definition that encompasses not only errors of commission, such as arming and training groups, but also errors of omission, such as unwillingness to stop terrorist fundraising and recruitment. A good precedent to follow here is the effort to stop money laundering: by forging an agreement among key states on financial accounting standards, the United States and its allies have been able to make considerable progress on improving compliance and reducing the number of countries with lax enforcement.

At a bilateral level, moreover, simple embarrassment has proven surprisingly effective as a tool against some countries. The spotlight held on Saudi Arabia after September 11 humiliated the kingdom’s royal family,making it scramble to at least appear cooperative. The United States should consider creating a list of passive sponsors and their activities in an attempt to “name and shame” them into better behavior, using as a model the “transparency index” that measures the level of corruption in countries around the world.

If diplomatic pressure has little impact, political and economic penalties should then be introduced. Initially, such penalties should be mostly symbolic at first, embarrassing a regime in front of elites and signaling to foreign investors and others that more harsh penalties are on their way. (Travel bans for regime leaders fall into this category.) If those don’t work, more serious economic and other penalties should come into play over time, tailored to the circumstances of each particular case and with care taken to ensure that both sides understand what, exactly, the sanctions are linked to and what will be required to have them lifted.

Together, such a package of measures would do much more to combat the real problems of state sponsorship of terror that currently exist than does the outdated approach Washington employs today.1
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 23:39 02.06.2008

Re: ja ninoslave nisam bitna

inace se ni ti ovde ne bi javljao

Ma, opusti se. Evo, ja doputovao nazad. Pa, rekoh, da javim.
Pozdrav !
Budimac Budimac 19:44 01.06.2008

Web aktivizam

S jedne strane tzv. web aktivizam me podseća odjavnu špicu Al Gorovog propagandnog filma za koji (o tempora, o mores) dobi Nobela (pa još za mir):
Are you ready to change your life?
The climate crisis can be solved.
Go to www.climatecrisis.net.
Doduše nije on jedini koji nam nudi neku vrstu (virtuelne) idulgencije u zamenu za "kliktanje" na neki link, posetu nekom sajtu i/ili potpis na neku online peticiju (po pravilu broj potpisa je proporcionalan njenoj trivijalnosti). Web je prepun te vrste "aktivizma".

S druge strane blogovanje jeste (mnogo) vrednija vrsta aktivnosti. Da nije bilo devojke sa "nick-om" Riverbend i njenog bloga Baghdad Burning, Dar Džamala i njegovog bloga Iraq dispatches (jako mi je drago da je dobio novinarsku nagradu Marta Gelhorn za svoj "unembedded" rad u Iraku) ili Gabrijela Zamparinija i njegovog bloga Cat's dream (bloger koji je provalio priču o nelegalnoj upotrebi fosfornih bombi tokom opsade i masakra Faludže 2005. koja je posle toga na kratko ušla i u mejnstrim medije) ostao bih uskraćen za informacije o "oslobođenju Iraka". (Da, znam, to je rat koji se nekako ne tiče nikog u Srbistanu. Beograd je jedini glavni grad u svetu koji nije imao pomena vredne demonstracije protiv agresije na Irak, a sudeći po foto-galeriji na sajtu B92 završen je još davne 2003.). Blog je postao bitan i čak i menjstrim mediji osluškuju tzv. "blogosferu".

Da, web je dinamičan i demokratičan, osim kad nije. Uz svo dužno poštovanje, sajt B92 ni kao portal sa vestima ni kao blog nije ogledalo otvorenosti i demokratičnosti. Iz sopstvenog iskustva znam da čovek ima mnogo više šansi da mu BBC ili Economist (onaj pravi londonski) objavi komentar (čak i kad je u suprotnosti sa onim o čemu izveštavaju/pišu) nego B92 (a čega se sve nisam načitao o zemlji u kojoj živim (Turska) od dopisnika Bete i FoNeta, koje B92 prenosi, bolje da ne pričam).

Samo da bi bio u mogućnosti da ostavi komentar na blog(ovima) B92 čovek mora da se registruje, pa još sa "stalnom" (ne besplatnom) e-mail adresom (verovali ili ne, ja takvu nisam imao godinama). Ajde da razumem da B92 neće da omogući višestruke identitete onima koji pišu blogove, ali kakve to svrhe ima kad je u pitanju komentarisanje, nije mi jasno. Ako mrcvarenje oko registracije i budni kerberi garantuju "trijažu" i "početni sistem vrednosti" bloga B92 alal vera na dinamičnosti i demokratičnosti. Pri tome je većina tih registrovanih komentatora sakrivena iza "nick-ova". Što napisa T. Pančić (Vreme br 862, "Tiranija Anonimnosti": "sto hiljada puta mi je milija i draža i najinfamnija javna ličnost, neko poput, štajaznam... Isidore Bjelice ili tako nekoga, čak i od najpametnijeg veb-komentatora, sve s njegovim usranim nickom. Jer kakva je da je, ona iza toga u šta veruje stoji svojim imenom, likom i (ne)delom".

Kako se stiče čast/pravo (ne pišem ovo pežorativno) da se piše blog na B92 nije mi jasno. Oni koji se zalažu za transparentnost u društvu napravili su prilično netransparenti sistem.

"To moderate or to not moderate" jeste ključno pitanje na webu uopšte. Preterana moderacija na sajtu B92, kada su u pitanju komentari na vesti, čini mi se, samo doprinosi zaoštravanju svih pitanja koja tište Srbistan i učvršćenju binarnog modela mišljenja oba (suprotstavljena) tabora. Retkost je videti komentar sa ni-ni pozicije. Često se pitam, čitajući komentare gde se dede tih skoro 40% zgađenih što ne izađoše na "najodlučujući" referendum maskiran u parlamentarne izbore, nemaju internet konekciju, šta li? Neće da komentarišu? Onda se prisetim da meni nikad nije objavljen komentar napisan sa te pozicije iako ne upotrebljavam ružne reči, uvrede i sl. Ostaje mi samo da mislim da Kerberi imaju guidelines (to nije samo moje iskustvo).

"Verujem da će odgovoran web aktivizam, a blogovanje na B92 ubrajam u to, ključno doprineti da se tema nedavne prošlosti i sukoba na Balkanu drži otovrenom na pravi način."

Voleo bih da ste u pravu Jelena, ali plašim se da tema nedavne prošlosti na Balkanu pre svega uopšte nije otvorena (na pravi način) da bi bilo ko pa ni blogeri mogli da je drže otvorenom, a pomenuti binarni model mišljenja preovlađuje kada se o istoj govori. Plašim se da niko nije zainteresovan za istinu koliko je zainteresovan za zadržavanje uloge žrtve, a na Balkanu svi kukaju kako su žrtve. "Paskal Brihner, sjajan filozof je rekao - kad čujete nekoga da se žali da je žrtva, bežite glavom bez obzira, taj je već naoštrio nož da vas kolje." (Miloš Vasić, Peščanik, 3. mart 2006.). Volter je rekao: "Istorija su laži oko kojih smo se složili", mi Balkanci još nismo ni blizu slaganja.

Naravno, to ne znači da ne treba blogovati (blogirati, blogati kaj god). Kao stari i zaista nezavisni (ni na kakvom portalu) bloger znam kakvo je zadovoljstvo napisati (odgovoran) blog post (pa makar to niko ne čitao osim par zaluđenika i prijatelja). Možda je to neka skroz lična kupovina idulgencije ali da može da ima ključni doprinos rešavanju? Teško.

Da, i ja sam bio šokiran Lukovićevim trabunjanjem o "Oluji" i pravdanjem zločina zločinom. Naime, u čemu se to razlikuje od tipične patri(j)otske "argumentacije"?

P.S. Ja bih ozbiljno razmislio na Vašem mestu da li bi mi poređenje sa Hilari bilo kompliment ili uvreda. Ako ni zbog čega drugog ono zbog njenog nedavnog laganja o kiši snajperskih kuršuma u Tuzli. Hilari bi mogla da bude sve (pa i predsednik SAD) samo ne odgovorni bloger.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana