Društvo

Kako žene žive?

gordanac RSS / 25.06.2007. u 19:20

 

wellbehavedwomwomtslogoun7.jpg

Zašto je (ako je) dobro biti državljanka Srbije?

Zašto je (ako je) dobro biti žena u Srbiji?

 

 

Kada istraživači javnog mnjenja pitaju žene Srbije jesu li u neravnopravnom, diskriminatorskom položaju one sa skoro 70% odgovaraju "jesmo!", kada isto pitanje pitaju muškarce oni u skoro istom procentu odogovaraju "žene neravnopravne?! ma kakvi - nisu!". I o toj ogromnoj "razlici o jednom istom" retko ili nikako ne razgovaraju.

Da li se društvo i država bave ovim problemom, da li nam je tema ekonomski položaj žene, zdravlje žene, prisustvo žena na mestima odlučivanja, uticaj žena na oblikovanje političkih odluka?

Pretpostavljam da bi žene odgovorile sa "niko se time ne bavi", muškarci bi rekli "dovoljno se bavimo, nemoj sada još i o tome!".

A kada ćemo, ako ne sada, kada ćemo ako ne danas otvoriti dijalog u društvu o tome kakve oblike neravnopravnosti žene u Srbiji trpe, kada ako ne sada o tome kakve teškoće i kakve prednosti čekaju žene kao polovinu društva (i 52% biračkog tela) na putu evropskih integracija?

Ne možemo da biramo pol koji nas određuje rođenjem, kao što ne možemo da biramo porodicu, vreme i zemlju, okolnosti u kojima se rađamo, ali možemo da menjamo društvene okolnosti.bridgevisual.gif

Jednom rođene, možemo da menjamo svoju rodnu ulogu jer se po tome pol i rod razlikuju, rod je ono što mi društvo i država definišu svojim zakonima, pravilima, pisanim i nepisanim ili češće, svojim zabludama i stereotipima. Mi, žene, ne možemo zabraniti stereotipe i zablude, predrasude i tradicionalizam kojim nas diskriminišu, ali MOŽEMO zabraniti ponašanje ZASNOVANO na zabludama, tome država služi, da zakonima, odlukama, javnošću, neko ponašanje označi kao kažnjivo ili društveno neprihvatljivo.

Šta kažu istraživači i statistika , kakve oblike neravnopravnosti imamo zbog nedostatka dijaloga o mehanizmima koji bi te oblike uklonili?

1. Imovina - žene su vlasnice 10.8% + 6.0% nekretnina, samo njih 7% poseduje automobil,

2. Zapošljavanje i otpuštanje - žene lakše bivaju otpuštene, teže se zapošljavaju i trpe diskriminaciju poslodavaca pri zapošljavanju, teže i sporije (bez obzira na rezultate rada) napreduju u karijeri, na tržištu nezaposlenih čine većinu od skoro 54%

3. Dvostruko radno vreme - zaposlena žena uz svojih 8 sati rada, dnevno još najmanje 4,5 sati provodi radeći kućne poslove koje niko ne vrednuje sve do trenutka kad ona ne može da ih obavlja, tada se vidi na tržištu jasno formirana cena rada kućnih poslova.Ima skoro 800 000 žena koje su "samo" domaćice u Srbiji, na njima počiva funkcionisanje naše zajednice, od domaćinstva preko lokalnih zajednica do celokupnog društva. Zakon o rodnoj ravnopravnosti predlaže da te žene imaju bar sopstveni broj zdravstvenog osiguranja. To ne menja iznose javne potrošnje (jer je svaka već “osigurana preko muža, oca, …hranitelja” – to je jedan od retko ružnih izraza koje pravo koristi, btw), ali menja odnos u društvu, pokazuje da ih je društvo konačno VIDELO.

4. Zastupljenost - premali broj žena u politici, na mestima odlučivanja, u političkim strankama, na mestima ekonomskog uticaja. Kvote od 30% obezbeđuju kakvu-takvu ravnomernost u donetim izbornim zakonima, ali nedostaje međustranački i društveni dijalog o tome zašto je veća prisutnost žena dobra za politiku.

5. Negovani stereotipi i uloga crkava - žena odrastanjem biva učena šta su poželjni društveni stereotipi o njoj samoj i vrlo često biva obeshrabrivana da svojim aktivizmom te predrasude i stereotipe menja, jer oni JESU podložni društvenim promenama.Društvena zabrana diskriminacije od strane okruženja zato što se žena ponaša mimo negovanih stereotipa je odbrana ljudskih prava i građanskih sloboda u svom najosnovnijem obliku.Kroz kakvu "stigmu" prolaze svi oni koji se usude da "budu drugačiji" u bilo kom kontekstu, jedino i najbolje znaju samo oni sami. imgsizer.aspx?img=14110&h=150&w=200

 

Mnogi će muškarci u sebi reći "pa, i ja trpim neravnopravnost, i ja sam nezaposlen, i ja sam siromašan, i mene niko ništa ne pita, kakva je ustvari razlika?". Pogotovo muškarci koji prolaze kroz razvod i imaju problema sa primenom svojih roditeljskih prava, na primer. Ili onih skoro 10% muškaraca koji trpe porodično nasilje. Ili muškarci (retki, istina) kojima je žena poslodavac ili šef. Ili će se neki setiti vojske kao krunskog dokaza o (ne)ravnopravnosti.

Mnoge će žene kazati "ma, same su krive ako osećaju da su neravnopravne, svako je za sebe odgovoran!" I još - "ja nikada nisam imala takvih problema, ne razumem!".

A ja ću pitati: "Kad si se poslednji put probudio/la bezbrižan/na ? Učestanost odgovora "danas!" na to pitanje biće mera ukupnog smanjenja nepravdi, neravnopravnosti i nereda tamo gde ga odavno ima previše.

 

post scriptum

28.06.2007.

Blogerskom  "urbi et orbi"  ogromna zahvalnost za čitanje, a pogotovo za komentare. Pomoći će mi neverovatno mnogo za razne stvari koje bi se bez svih Vas dogodile nepotrebno kasnije.

I, da najavim:  sledeći tekst je "Kako muškarci žive?"



Komentari (140)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mMilutin mMladjenovic mMilutin mMladjenovic 20:04 25.06.2007

Žene u SRBIJI,

bar one urbane, školovane i normalne, imaju veća prava na svim društvenim poljima čak i od predsednika amerike DZORDZA BUŠA u Beloj Kući.

po čemu to sudim, pa po tome, što nikoga više ne pitaju šta im je činiti i radit, čak ni svoju decu i oca te dece...

jedan veliki deo žena, devojaka bar u BEOGRADU je tako se BAHATI svaki dan, to bahaćenje ćete videti u vožnji automobilom, to bahaćenje i nekulturu ćete videti po ulicama i letnjim baštama , gde dve trećine njih Puši PIJE gore od svakog TURČINA, to jest RUSA.

ima izuzetaka, ali moje mišljenje da je SRBIJA meka za ženski rod, nigde na svetu toliko slobode svih vrsta nemaju žene kao u srbiji, tragi-kmično sa tim u vezi je to, što je ženski rod u srbiji preuzeo sve primate i negativne osobine ponašanja i to od onog KLOŠARSKOG dela muškog roda.

ne postoju BEDASTOĆA i glupost koju muškarci rade, a da to žene i devojke ovdašnje nisu preuzele, počev od TETOVIRANJA pa sve do opijanja po raznim bircuzima i splavovima ...

ne bih više da hvalim ženski rod, dosta je za početak, ali kažem, danas je lakše naći normalnog čak i nevinog dečka i čoveka koji ne pije, ne puši, ne bludniči, nego pristojnu i normalnu devojku, ženi, prijateljicu i t.d.
Kazezoze Kazezoze 20:10 25.06.2007

Re: Žene u SRBIJI,

e jest vala milutine, dobro i kazhesh... iskvarile nam se zhene, dibidus!...:):):)
snezana7plus snezana7plus 23:43 25.06.2007

Re: Milutinu

Zelim ti da nadjes tu
normalnu devojku
, ukoliko vec nisi, i nadam se da uspeti da iznese tezinu zadatka na svojim nejakim plecima :))))
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 04:24 26.06.2007

Re: Žene u SRBIJI,

danas je lakše naći normalnog čak i nevinog dečka i čoveka koji ne pije, ne puši,


ovo ko oglas, bokte, Milutin trazhi nevinog dechka
Taska Dana Taska Dana 05:17 26.06.2007

Re: Žene u SRBIJI,

Milutine, zar ne bi bilo sjajno da i ta opcija, da umesto zene nadjes mladica, ko covek, covek koji svesno odlucuje o svom izboru, ne bi bila tako anatemisana? Svi bi bili mnogo srecniji.
Mogu da te upoznam, znam nekoliko sjajnih momaka...ne pusu, ne piju i ne bludnice...a znam i nekoliko devojaka s istim manirima....doduse jedna zapali po koju...al je skroz ok ,nije kloserka.

mMilutin mMladjenovic mMilutin mMladjenovic 09:15 26.06.2007

Re: Žene u SRBIJI,

Vesna Knežević Ćosić
danas je lakše naći normalnog čak i nevinog dečka i čoveka koji ne pije, ne puši, ovo ko oglas, bokte, Milutin trazhi nevinog dechka


Pa Vesna, znaš kako, kada mi rečenicu izvučeš iz konteksta može da liči i na pokušaj brutalnog silovanja, nego nemoj ja da izdvjam reči iz tvojih rečenica, pa posle da me ONAJ optužuje za govor mržnje i svadjalaštva...

ti i ostali znaju da sam ja tu bolji od svih vas zajedno, nego kada ja to uradim ovde posle plaču i žale se NJEMU, a kada to meni neko radi ja samo pokušam da uzvratim merom koju smatram prikladnom, kao uostalom i što se da videti,,,

čim ste se vi uvredili na moj komentar o aktuelnom ženskom rodu, mislim da ste se prepoznali što mi je i bio cilj, to jet prepoznavanje i razvttavanje po vrstama.
mMilutin mMladjenovic mMilutin mMladjenovic 09:21 26.06.2007

Re: Milutinu

snezana7plus
Zelim ti da nadjes tu
normalnu devojku, ukoliko vec nisi, i nadam se da uspeti da iznese tezinu zadatka na svojim nejakim plecima :))))


alo bre, ja nisam izgubio nikakvu devojku, pa da je sad tražim,,,

to pod jedan,

a pod dva, ja sam se izgubio, pa mene traže.

sad ne znam ko , ali ona zna valjda.

nego snežana čuvaj te patuljke, nemoj onaj moj imenjak iz Ženeve da ih zaposli u svom dvorištu ili imanju.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:25 26.06.2007

Re: Žene u SRBIJI,

kada mi rečenicu izvučeš iz konteksta može da liči i na pokušaj brutalnog silovanja,


o, milutine, ne zhivciraj se, relax,
nevini dechkici koje spominjesh su skroz simpa bili,
u prevodu, izvukoh ti iz konteksta (a kontekst do moga, da se useresh) najljupkije





snezana7plus snezana7plus 09:29 26.06.2007

Re: Milutinu

nego snežana čuvaj te patuljke, nemoj onaj moj imenjak iz Ženeve da ih zaposli u svom dvorištu ili imanju.

cuvam ih Milutine, ne brini, oni su se odavno oslobodili bajkovitih klishea.
bladerunner bladerunner 09:41 26.06.2007

Eee Milutine

izgleda da te ovog puta 'nadgornjala ' jedna žena
Sneska Sneska 06:18 27.06.2007

Re: Žene u SRBIJI,

Ja sam mislila da je ovaj komentar sala, dok nisam videla odgovore i shvatila da gospodin Mladjenovic to ozbiljno misli. Ocigledno vec odavno ne zivim u Srbiji. Mislim, nemam komentara, jer sta reci na ovo?
pucycat pucycat 14:45 27.06.2007

Re: Žene u SRBIJI,

mMilutin mMladjenovic
bar one urbane, školovane i normalne, imaju veća prava na svim društvenim poljima čak i od predsednika amerike DZORDZA BUŠA u Beloj Kući.

po čemu to sudim, pa po tome, što nikoga više ne pitaju šta im je činiti i radit, čak ni svoju decu i oca te dece...

jedan veliki deo žena, devojaka bar u BEOGRADU je tako se BAHATI svaki dan, to bahaćenje ćete videti u vožnji automobilom, to bahaćenje i nekulturu ćete videti po ulicama i letnjim baštama , gde dve trećine njih Puši PIJE gore od svakog TURČINA, to jest RUSA.

ima izuzetaka, ali moje mišljenje da je SRBIJA meka za ženski rod, nigde na svetu toliko slobode svih vrsta nemaju žene kao u srbiji, tragi-kmično sa tim u vezi je to, što je ženski rod u srbiji preuzeo sve primate i negativne osobine ponašanja i to od onog KLOŠARSKOG dela muškog roda.

ne postoju BEDASTOĆA i glupost koju muškarci rade, a da to žene i devojke ovdašnje nisu preuzele, počev od TETOVIRANJA pa sve do opijanja po raznim bircuzima i splavovima ...

ne bih više da hvalim ženski rod, dosta je za početak, ali kažem, danas je lakše naći normalnog čak i nevinog dečka i čoveka koji ne pije, ne puši, ne bludniči, nego pristojnu i normalnu devojku, ženi, prijateljicu i t.d.


sram ih bilo!

da puse i piju! pa jos ni manje ni vise kao turci, tj rusi. mislim da si ti tip muskarca kojem je ovaj blog i posvecen.

sram te bilo!
Željka Buturović Željka Buturović 20:09 25.06.2007

who stole feminism

Kada istraživači javnog mnjenja pitaju žene Srbije jesu li u neravnopravnom, diskriminatorskom položaju one sa skoro 70% odgovaraju "jesmo!", kada isto pitanje pitaju muškarce oni u skoro istom procentu odogovaraju "žene neravnopravne?! ma kakvi - nisu!". I o toj ogromnoj "razlici o jednom istom" retko ili nikako ne razgovaraju. Da li se društvo i država bave ovim problemom

kojim problemom? da li predlažete da država i društvo tretira kao problem svaku statističku razliku u mišljenju izmedju muškaraca i žena? "70% žena misli da je sport besmislen, a 70% muškaraca da je veoma zanimljiv. ali o toj ogromnoj razlici retko ili nikako ne razgovaraju...".

Zastupljenost - premali broj žena u politici, na mestima odlučivanja, u političkim strankama, na mestima ekonomskog uticaja. Kvote od 30% obezbeđuju kakvu-takvu ravnomernost u donetim izbornim zakonima, ali nedostaje međustranački i društveni dijalog o tome zašto je veća prisutnost žena dobra za politiku.

ideja o kvotama, to jest diskriminaciji muškaraca, se zasniva na pogrešnoj ideji da, u odsustvu diskriminacije, parlament nužno predstavlja demografski presek populacije. a iole produktivan dijalog o učešću žena u politici ne sme nipošto da pretpostavi da je nužan zaključak tog dijaloga da je veća prisutnost žena "dobra za politiku". možda jeste, možda nije, ali dijalog čiji zaključak je već unapred poznat nije dijalog već ispiranje mozga.

Društvena zabrana diskriminacije od strane okruženja zato što se žena ponaša mimo negovanih stereotipa je odbrana ljudskih prava i građanskih sloboda u svom najosnovnijem obliku.Kroz kakvu "stigmu" prolaze svi oni koji se usude da "budu drugačiji" u bilo kom kontekstu, jedino i najbolje znaju samo oni sami.

tako i treba da ostane, umesto da država interveniše i tera ostale da se dive ženama koje briju glavu i puše cigare. niko nema "osnovno ljudsko pravo" da se drugima dopada ono što radi.
gordanac gordanac 21:32 25.06.2007

željka / feminism

Without feminism at the beginning of XX century, you my dear and a lot of others, would not t have a smallest chance for education, right to vote, right to have property, right to be whatever...

Što se tiče ostalih tvrdnji u Vašem komentaru, nisam saglasna ni sa jednom iz razumljivih razloga. Raspolažemo različitim prethodnim "paketima znanja i informacija" , a najveća razlika je u stavu o tome KADA počinje dijalog. Smatram, naime, da počinje kada jedno tvrdi da iz nekih razloga ima nekakav stav.
Moj stav je da TREBA razgovarati o tome da li je veće prisustvo žena dobro za politiku, da treba razgovarati o ženskim ljudskim pravima, da treba govoriti o tome kako žene žive. I pišem o tome da bi razgovora bilo. Ništa više i ništa manje.

niko nema "osnovno ljudsko pravo" da se drugima dopada ono što radi


...a ovde se radi o nepažljivom čitanju, jer nije reč o dopadanju već o "stigmi" kojoj su, predrasuda radi, izloženi "razni različiti"
Željka Buturović Željka Buturović 22:35 25.06.2007

Re: željka / feminism

Without feminism at the beginning of XX century, you my dear and a lot of others, would not t have a smallest chance for education, right to vote, right to have property, right to be whatever...

to je verovatno tačno. samo što ono za šta se vi ovde borite nema ništa zajedničko sa oni za šta su se borile npr. susan b. anthony i elizabeth cady stanton, koje su se borile za jednaka prava a ne za privilegije na štetu muškaraca. suština ravnopravnosti je u jednakim pravilima igre, a ne u istovetnim rezultatima koji mogu ali nipošto ne moraju da budu rezultat jednakih pravila.

jednostavno, fer utakmica nije isto što i nerešen rezultat. a ono što vi radite je da iz "pobede" jednog tima izvlačite zaključak da je sudija bio potkupljen (btw, kad malo stručniji ljudi počnu da kopaju po tim dramatičnim statistikama po pravilu se vrlo brzo ispostavlja da su i same statistike nevalidne, a kamoli zaključci koji su iz njih izvode).

dakle, pravo glasa je nešto fundamentalno različito od prava na 30 ili 50 posto mesta u parlamentu. pravo glasa postoji da bi žene, kao i muškarci, mogle da glasaju za koga one žele, što mogu ali ne moraju da budu druge žene. pravo na svojinu ne znači da je ženama garantovano posedovanje 50% automobila a muškarcima 50% karmina. pravo na obrazovanje ne znači da će 50% inženjera biti žene.

Što se tiče ostalih tvrdnji u Vašem komentaru, nisam saglasna ni sa jednom iz razumljivih razloga. Raspolažemo različitim prethodnim "paketima znanja i informacija" , a najveća razlika je u stavu o tome KADA počinje dijalog. Smatram, naime, da počinje kada jedno tvrdi da iz nekih razloga ima nekakav stav.

vasi razlozi su mozda razumljivi vama, ali ne i meni. a potpuno ste u pravu da raspolazemo razlicitim paketima informacija.

...a ovde se radi o nepažljivom čitanju, jer nije reč o dopadanju već o "stigmi" kojoj su, predrasuda radi, izloženi "razni različiti"

svi smo mi različiti i kao rezultat izloženi tzv. stigmi od strane onih koji vole nešto drugo od onog što smo mi. nema nikakvog razloga da se stigme prema nekim kategorijama uzdižu na nivo političkog problema koje društvo ili država kolektivno ima da rešava za sve. šta biste vi uopšte, da svako svakog voli i poštuje?

pravi problem nastaje kada država počinje da zabranjuje, prisiljava ili "motiviše" žene, muškarce ili bilo koju drugu grupu da radi bilo šta - bilo da se radi o sedenju kod kuće ili u parlamentu.

ovo nisam primetila ranije:

A ja ću pitati: "Kad si se poslednji put probudio/la bezbrižan/na ? Učestanost odgovora "danas!" na to pitanje biće mera ukupnog smanjenja nepravdi, neravnopravnosti i nereda tamo gde ga odavno ima previše.

ovde vi izlazite sa psihološkom teorijom (koja nema nikakvog osnova, kao što možete da pročitate ovde) da je osećaj zabrinutosti dobar indikator objektivnog stanja u društvu. ona prosto nije indikator toga zato što se ljudi vrlo brzo adaptiraju na svako stanje, i onda vrate u svoje stanje zabrinutosti i nezadovoljstva. prema tome, i da se te vaše nepravde u društvu prepolove, vi biste nam posle tri meseca ovde opet pisali o strašnimi nepravdama.

uostalom, to i vidimo po tome što vi niste u stanju da napravite razliku izmedju položaja žena danas i pre sto godina. ma šta se u srbiji dešavalo, vi ćete se uvek buditi zabrinuti.
gordanac gordanac 23:09 25.06.2007

željka / feminism, part 2

svi smo mi različiti i kao rezultat izloženi tzv. stigmi od strane onih koji vole nešto drugo od onog što smo mi. nema nikakvog razloga da se stigme prema nekim kategorijama uzdižu na nivo političkog problema koje društvo ili država kolektivno ima da rešava za sve. šta biste vi uopšte, da svako svakog voli i poštuje?

pravi problem nastaje kada država počinje da zabranjuje, prisiljava ili "motiviše" žene, muškarce ili bilo koju drugu grupu da radi bilo šta - bilo da se radi o sedenju kod kuće ili u parlamentu.


...ili o zabrani diskriminacije, na primer?
Ta je zabrana zakonima uvedena u raznim državama upravo da se volja okruženja da učestvuje u "stigmi" označi - nepoželjnim društvenim ponašanjem. To da li bih ja da, kako kažete, "svako svakog voli i poštuje" je - nepotrebno pitanje, retorički stavljeno pa ne zahteva ni odgovor, naravno.

ovde vi izlazite sa psihološkom teorijom (koja nema nikakvog osnova, kao što možete da pročitate ovde) da je osećaj zabrinutosti dobar indikator objektivnog stanja u društvu. ona prosto nije indikator toga zato što se ljudi vrlo brzo adaptiraju na svako stanje, i onda vrate u svoje stanje zabrinutosti i nezadovoljstva. prema tome, i da se te vaše nepravde u društvu prepolove, vi biste nam posle tri meseca ovde opet pisali o strašnimi nepravdama.

uostalom, to i vidimo po tome što vi niste u stanju da napravite razliku izmedju položaja žena danas i pre sto godina. ma šta se u srbiji dešavalo, vi ćete se uvek buditi zabrinuti.


Pridajete pitanju na kraju posta značaj koji to pitanje nema. A tek nema nikakve veze sa time da li ja umem ili ne umem da pravim razlike u položaju žena nekada i sada. Tvrdim da je RAZLIČIT i da žena rođena početkom veka i sredinom veka (prošlog) imaju sasvim različit kvalitet života u odnosu na korpus prava koja su u međuvremenu osvojena, Ta različitost je došla kao posledica aktivizma feministkinja, sifražetkinja, ženskih radničkih pokreta, žena orgamnizovanih u zahtevima za neka prava.
Danas, smatram, da je pitanje kvota kao sredstva, a ne cilja, jedno od prava za čiju se punu primenu borimo mi, neke današnje žene, danas smatram da vredi porazgovarati o tome kako žene žive u Srbiji. Vi smatrate da ja o tome nemam pojma - Vaše pravo.
Stanite u red, niste ni prva ni poslednja koja smatra da nije važno koliko se ljudi u Srbiji budi zabrinuto i da je to normalno stanje, Mislim da nije i da ima puno stvari koje mogu biti urađene da se kvalitet života pojedinca podigne. Niste me ubedlil da grešim, samo ste mi dali informaciju da prvi put post niste čitali dovoljno pažljivo.
snezana7plus snezana7plus 23:34 25.06.2007

Re: who stole feminism

Kada istraživači javnog mnjenja pitaju žene Srbije jesu li u neravnopravnom, diskriminatorskom položaju one sa skoro 70% odgovaraju "jesmo!", kada isto pitanje pitaju muškarce oni u skoro istom procentu odogovaraju "žene neravnopravne?! ma kakvi - nisu!". I o toj ogromnoj "razlici o jednom istom" retko ili nikako ne razgovaraju. Da li se društvo i država bave ovim problemom

kojim problemom? da li predlažete da država i društvo tretira kao problem svaku statističku razliku u mišljenju izmedju muškaraca i žena? "70% žena misli da je sport besmislen, a 70% muškaraca da je veoma zanimljiv. ali o toj ogromnoj razlici retko ili nikako ne razgovaraju...".

Ovo je potpuno neadekvatan primer, sport i zivot nisu isto.
snezana7plus snezana7plus 23:39 25.06.2007

Re: željka

pravi problem nastaje kada država počinje da zabranjuje, prisiljava ili "motiviše" žene, muškarce ili bilo koju drugu grupu da radi bilo šta - bilo da se radi o sedenju kod kuće ili u parlamentu.
Drzava ne mora da radi ono sto drustvo vec radi.

A sa ovim se slazem:
da je osećaj zabrinutosti dobar indikator objektivnog stanja u društvu. ona prosto nije indikator toga zato što se ljudi vrlo brzo adaptiraju na svako stanje, i onda vrate u svoje stanje zabrinutosti i nezadovoljstva.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 03:34 26.06.2007

auh

da li predlažete da država i društvo tretira kao problem svaku statističku razliku u mišljenju izmedju muškaraca i žena? "70% žena misli da je sport besmislen, a 70% muškaraca da je veoma zanimljiv.


draga željka, minimiziranje podatka da muškarci ne vide i ne osećaju diskriminaciju žena, na ovaj način kako vi to radite je blasfemichno, jer dolazi od žene. ne znam da li znate, ali po jednom vrlo obimnom istraživanju univerzitetskih radnica kod nas, došlo se i do zaključka da se jedan broj žena identifikuje sa muškarcima, da imaju ponašanje fašiste prema kolegama i koleginicama, da se ponašaju kao najrigidniji muškarci, da ih se druge žene plaše i povlače se, da nemaju osećanje solidarnosti i podrške i što je interesantno, ove žene napreduju čvrstim korakom pod kishobranom svojih muževa i ljubavnika.

ideja o kvotama, to jest diskriminaciji muškaraca, se zasniva na pogrešnoj ideji
...

ideja o kvotama je standard u razvijenim zemljama, koji se pokazao delotvornim, na primer u skandinaviji. na osnovu chega vi tvrdite da nije?

umesto da država interveniše i tera ostale da se dive ženama koje briju glavu i puše cigare. niko nema "osnovno ljudsko pravo" da se drugima dopada ono što radi


imam utisak da ste namerno reč "diskriminacija" razvodnjili rečju "dopadanje" i sve zakitili brijanjem glave i cigarama. sramota.

Prema istraživanju, osobine koje se najčešće pripisuju ženama u udžbenicima su: nesamostalna, lenja, poštena, plašljiva, lakomislena, požrtvovena, nežna, stidljiva, pobožna, neodlučna, neuredna, nestalna, poslušna, svadljiva, neodlučna i nesigurna.

Muškarci su ponosni, dobronamerni, pravedni, spretni i nasilni.

Ni sa zanimanjima stvari ne stoje bolje. Žene su u udžbenicima koji, recimo, vaspitavaju mlade vaspitačice - kuvarice, medicinske sestre, seljanke, sluškinje, pastirice, domaćice.

Muškarci su državnici, inženjeri, moreplovci, novinari, policajci, sudije, sportisti, umetnici, naučnici, direktori, plemići, partizani, univerzitetski profesori.

Žene se interesuju za prijateljstvo, uređenje kuće i baštu, a muškarce zanima humanitarna delatnost, sudbina nacije, politika, putovanja, uspeh u struci, sticanje materijalnih bogatstava, tehnika, sport, vera, vlastito školovanje

tako i treba da ostane

stvarno? iz koje ste vi priče?


Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 03:46 26.06.2007

Re: željka / feminism

pravo na svojinu ne znači da je ženama garantovano posedovanje 50% automobila a muškarcima 50% karmina. pravo na obrazovanje ne znači da će 50% inženjera biti žene.

poredite automobile i karmine?!?

da li znate da je u Švedskoj podatak da žene imaju manje automobila bio ključni slikoviti podatak u kampanji protiv diskriminacije žena? I to ne u prošlom veku, nego zadnjih nekoliko godina?

da li znate da je ceo Stokholm bio oblepljen plakatima sa ovim podatkom o automobilima? Okey, razvijenija su sredina, pa su za primer uzeli samohrane majke, koje mahom nemaju auto.




Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 04:20 26.06.2007

Re: željka / feminism

nema nikakvog razloga da se stigme prema nekim kategorijama uzdižu na nivo političkog problema koje društvo ili država kolektivno ima da rešava za sve. šta biste vi uopšte, da svako svakog voli i poštuje?



ovde vi izlazite sa psihološkom teorijom (koja nema nikakvog osnova, kao što možete da pročitate ovde) da je osećaj zabrinutosti dobar indikator objektivnog stanja u društvu. ona prosto nije indikator toga zato što se ljudi vrlo brzo adaptiraju na svako stanje, i onda vrate u svoje stanje zabrinutosti i nezadovoljstva. prema tome, i da se te vaše nepravde u društvu prepolove, vi biste nam posle tri meseca ovde opet pisali o strašnimi nepravdama.


lelemajke, ne mogu da verujem da ovo čitam... pa bre SZO napravio posebne tablice za nas, jerbo ljudi u zemljama tranzicije UMIRU više i brže, zbog osećanja zabrinutosti, samo Željka nije čula.

Ovako, postoji jedna oblast, zove se psihologija marginalnih grupa. Valja to malo pogledati.

Da li znate da su nastavnici u Srbiji mahom ženskog roda? U vrtićima su gotovo 100 odsto žene vaspitačice, u osnovnim školama u nižim razredima ima oko 70 odsto žena, u srednjim oko 55 odsto. To je život koji ne bi niko poželeo. U Centru za pedagoško i psihološko metodičko obrazovanje studenata radili su jedno istraživanje na uzorku od oko 600 nastavnica i našli da je njihov način života tipičan za društvenu krizu i krizu morala.

One žive teško i turobno. Moraju da se bave paralelno drugim zanimanjem da bi preživele. U malim mestima rade baštu i poljoprivredu, gaje stoku da bi prehranile porodicu. U gradu se često bave i sivom ekonomijom. Jako su siromašne, potpuni marginalci, ne čitaju novine i stručne knjige. One teško dolaze do javnosti.

Najstrašnije je što, prema validnom istraživanju, malo i nikako se radi sa mladima koji dolaze iz porodica koje mrze siromašne, hendikepirane, decu koja pripadaju marginalnim grupama. Pa se dobija autoritarna ličnost puna predrasuda, a najteže je menjati stručne predrasude.
bladerunner bladerunner 08:55 26.06.2007

Jel se ova Željka pravi luda ili šta ?

mislim ne želim da budem gruba ali evo samo par primera na koje sam lično naišla -- kad sam otišla da vadim američku vizu poželjno je bilo da bi se ista dobila da imate i neku nekretninu na svoje ime ili firmu npr. Ja sam imala jer sam je dobila od majke ( i jedino tako mislim da danas žene i mogu da je imaju ako je naslede ili same zarade) ali je bila jedna mlada žena ( a verovatno ne jedna nego mnogo više njih koje ja nisam videla lično) prilično jednostavna ( da ne kažem prostodušna ) koja je želela da poseti neku sestru i kad je službenik ambasade pitao da li ima još neke papire npr. o posedovanju nekog vlasništva, bilo čega i automobila rekla je da nema, da je sve muževljevo ( tj. na njegovo ime ) .Uz to nije imala ni dece ( pošto su je pitali i to). Naravno da nije dobila vizu. Mislite da je ovo bilo prijatno toj ženi ? Nije bilo prijatno ni meni. Milsila sam u sebi - e jebi ga al nam je sudbina samo da plačeš.
Zato uvek kažem da žene i treba da se bore same za sebe i da treba da udovoljavaju same sebi i da traže još i još!

Drugi primer - moja prijateljica koja radi u privrednoj komori a koja je davala odredjene kredite ili šta već za pokretanje malog biznisa ženama (isključivo) mi je pričala kako to i ne može da se izvede jer mnoge žene nisu mogle da uzmu kredit jer opet nemaju ništa na svoje ime. Znači nemoguće je i započeti nešto, osamostaliti se.

Treći primer mi je devojčica od 14 godina , stidljiva, preplašena , sestrica moje prijateljice koju utucani otac drži pod staklenim zvonom jer je devojčica i koja na bilo koje pitanje odgovara sa -- pa ne znam -- stidljivo, koja nikad nije videla more , ide svakog leta na selo a ekskurzije na koje idu njene drugarice su joj pojam. U kakvu će pitomu i krotku ženu ona da izraste koja neće smeti da zine svom mužu a da ne pričam o tome da traži neka svoja prava.

Znači problem je dublji i naročito u Srbiji ima još uvek ovakvih primera mnogo više nego smo svesni.

I ja mislim da se moja majka nije probudila bezbrižna već 15 godina minimum a to je ceo život . i to je mnogo!


Solomon Solomon 21:25 25.06.2007

$

Mislim da ovaj gore podatak "1. Imovina - žene su vlasnice 10.8% + 6.0% nekretnina, samo njih 7% poseduje automobil" govori sve.
Otale price su boranija... Dokle god se te brojke ne priblize 50/50, nema od ravnopravnosti nista.
Istina, nisu ni u mnogim zapadnim zemljama na 50/50, ali bar su blizu 60/40.

Cocoa Cocoa 21:51 25.06.2007

Re: $

Mislim da ovaj gore podatak "1. Imovina - žene su vlasnice 10.8% + 6.0% nekretnina, samo njih 7% poseduje automobil" govori sve.
Otale price su boranija... Dokle god se te brojke ne priblize 50/50, nema od ravnopravnosti nista.
Istina, nisu ni u mnogim zapadnim zemljama na 50/50, ali bar su blizu 60/40.


Jel ima neko tačne podatke, da ne pričamo napamet?
AlexDunja AlexDunja 22:13 25.06.2007

Re: $

S olomone, mozda je ovo trebalo da bude prvo pozitivno brojanje.+++
ako je tako,sorry!
Solomon Solomon 22:14 25.06.2007

Re: $

Znam par podataka za SAD. Slicne su statistike zapadne evrope i skandinavije... Spanija, Portugal Italija - to otpisi....
U SAD su samostalne zene kupile 22% nekretnine u 2006, dok su samostalni muskarci kupili samo 9% ukupne nekretnine u 2006toj.
51% zena u SAD zivi bez supruznika (muskog ili zenskog).
Od 2000god, 57% fakultetskih diploma je dodeljeno zenama
40% poslovnih putnika su zene.
Zene su vlasnice 66% firmi sa 2 ili manje radnika.
Od 1964 zene su vecinski glasaci u SAD.
Zene su glave 40% Americkih domacinstva sa zaradom iznad $600,000.
Zene su zastupljene u SAMO 13% vrhovnih pozicija Americkih corporacija.

Ima jos... potrazi po GOOGLE.... Uglavnom .... DALEEEEEKO je Srbija.

snezana7plus snezana7plus 23:44 25.06.2007

Re: Solomon

Solomon, svaka cast !
Olga Medenica Olga Medenica 00:09 26.06.2007

Re: $

Solomon
Mislim da ovaj gore podatak "1. Imovina - žene su vlasnice 10.8% + 6.0% nekretnina, samo njih 7% poseduje automobil" govori sve.Otale price su boranija... Dokle god se te brojke ne priblize 50/50, nema od ravnopravnosti nista. Istina, nisu ni u mnogim zapadnim zemljama na 50/50, ali bar su blizu 60/40.



Nemam nista da dodam.
To je to.

Socijalizam je poslao zenu da radi.
Vecina muskaraca iz Srbije ne mogu da prihvate da zena ne radi, ne doprinosi + ostaje joj sve ono od ranije, cuvaj decu spremaj kucu itd.
Trt emancipacija.
Duplo golo.
pufna pufna 10:02 26.06.2007

Re: $-to olga

olga hvala ti za post!
majke mi, koliko god mozda to zazvucalo pateticno, s moje strane!
nesto sam godinama besna zbog toga, i primecujem da se gomila prijateljica gomba sa istim problemom. Laznom emancipacijom zena u prvobitno socijalistickom uredjenju pa sad u neznamkom uredjenju ( primitivni kapitalizam- akumulacija kapitala). Da, dobile smo pravo na rad ( nije mala stvar), ali ne pravo i na misljenje niti stav. Razloga mnogo, sve jedan drugom stizu. Prvo vaspitanje uz obavezno postovanje tradicije, ocekivanje od maticne porodice da se bude identican majci, babi..., potom rigidnost( dobro kaze Vesna) samih zena prema drugoj zeni i ne udruzivanje istih u resavanju konkretnih problema, na kraju sami muskarci koji ili ne primecuju, ili cinicno se podsmevaju ili ugrozeno vicu.
Nema druge nego lomiti prepreke i krciti put. Jeste da boli glava posle raznih nesuglasica ali je vredno truda.
p.s.
ne znam kako vas, blogeri, ali mene iskreno plasi ta kvazi - intelektualna parapsihologija Zeljkina. sve je uvijeno u "naucnu oblandu" a takodje je " DUPLO GOLO"
p.s. na proslom blogu je Jelena K. postavila cifre koliko zena umire od raka grlica materice i tema se zahuktala. veliki broj zena je smatrao ( na moju zaprepascenost) da su zene same krive i da su jos u osnovnoj skoli imali predavanja o cvetu i pcelama te da su same morale znati da je njihova duznost da se redovno pregledaju!!!
Nista o ulozi drzave, doktora koji te moraju opominjati na preglede tako sto ti salju pozive,kampanjama sa plakatima na ulici i po novinama uz objasnjenje, drzava koja finansira preglede i otvara jos par mesta gde se oni brze mogu obaviti. O tome kod " takvih zena" ni reci, sve su naucile u osnovnoj skoli. porazavajuce!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:10 26.06.2007

Re: $-to olga

zhene u drushtvima u tranziciji, a tu spadamo, drastichno i porazhavajuce vishe umiru i od shloga, infarkta, a razlog su uslovi zhivota i strahovit pritisak, neizveshnost, nesigurnost. pogledajte izveshtaje SZO.
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 10:15 26.06.2007

zene

su dokazani target siromastva bolesti izrabljenosti
ko u to sumnja moze slobodno da se smatra robovlasnickim ideologom/ideoloskinjom
marija antoneta ili ti skarlet o hara
a sve ostalo u vezi kvaliteta i kvantiteta i modaliteta mozemo da diskutujemo
bladerunner bladerunner 10:28 26.06.2007

Re: $-to olga

Već sam negde ranije pisala o tome da moje žene u Americi dobijaju uredno poziv jednom godišnje za mamografiju ili kolposkpiju. Izgleda da je društvo izračunalo da je jeftinije da se pošalje poziv za pregled nego lečenje od raka.
nsarski nsarski 15:44 26.06.2007

Re: $-to olga

"Drustvo" u Americi ne placa za lecenje raka, ili bilo cega. Placa zdravstveno osiguranje, a oko 37% stanovnistva nema zdravstveno osiguranje. Cak i oni koji ga imaju, ne mogu uvek sebi da priuste kontrolu. Naime, mnoga zdravstvena osiguranja ne placaju za "screening" testove (kontrolu). Tipicna kolonoskopija kosta oko $1000 - popularna cena.
Brooklyn Brooklyn 15:54 26.06.2007

Re: $-to olga

nsarski
"Drustvo" u Americi ne placa za lecenje raka, ili bilo cega. Placa zdravstveno osiguranje, a oko 37% stanovnistva nema zdravstveno osiguranje. Cak i oni koji ga imaju, ne mogu uvek sebi da priuste kontrolu. Naime, mnoga zdravstvena osiguranja ne placaju za "screening" testove (kontrolu). Tipicna kolonoskopija kosta oko $1000 - popularna cena.


ajde ne lupaj. nije 37%, nego 37 miliona. od toga su 12 miliona ilegalni imigranti. nije ni blizu isto. od onih sto nemaju oko 40% moze da priusti, ali ima je jeftinije da ne kupuju uslugu osiguranja pa su odlucili da ne kupe. a postoji i medicaid, medicare i free clinics i ER. tako da placa i "drustvo", tj. poreski obveznici.
andjelija andjelija 16:01 26.06.2007

Re: $-to olga

e super brooklyn ne daj boze da ti zatreba.

imam blue cross ppo 100 % pa kad treba nesto dublje da procackamo, prc, nije pokriveno.



bilo koje osiguranje u americi (pocev od auta do zdravlja) je katastrofalno. nikada nisi nacisto koliko ces morati iz dzepa da izdvojis.

od tih 12 miliona ilegalnih ko zna koliko miliona redovno placa taksu i ima osiguranje. njihov status sa zdravstvenim osiguranjem nema veze jedno sa drugim.


na kraju mozda i najbolju negu dobiju oni koji uopste nemaju osiguranje i zavrse (posle dugih cekanja) u gradskoj bolnici koju dotira taj state. tu su strucnjaci najbolji i mali je broj pacijenata da zna svoja prava.
Brooklyn Brooklyn 16:11 26.06.2007

Re: $-to olga

da, ali zato, umesto da na svakih $100 tvoje zarade $65 ide na poreze i doprinose ide $25, pa ti ostane vise para dsa sebi kupis usluge koje zelis, medicinske ili nemedicinske.

status imigranata formalno nema veze sa osiguranjem, ali oni ga uglavnom nemaju.
andjelija andjelija 16:20 26.06.2007

Re: $-to olga

draga moja to sto ti ucis u knjigama i ovo sto se desava na ulici nemaju bas puno zajednickog.

ako bi bilo kome od nas odlazimo 65$ na poreze sta bi ostalo? pa ne zivim ja u hladnoj svedskoj covece.

23 -27% ti ide na takse od ceka koliko mene pamcenje ne vara. uslov da smanjih sto je da imas decu ili da zivis sam (veci refund dobijas kao single nego vencan bez dece). ako zelis da izmuckas postoje pragove dokle zarada tvoja ide po manjoj kvoti za takse, a samo 100$ moze da promeni pa da moras da dajes mnogo vise.

isto vazi da li si 1099 ili w2, .... sta stavljas na taksu kao potencijalni refund itd....


ono sto mora da ide je minimum od cini mi se .25 za medicare i ta sranja kad omatoris.


medicinske usluge su pod broj jedan preskupe i nesigurne.
ja ne verujem strucnjacima ovde. drugarica mi zamalo nije umrla od napada slepog creva, kada su je drzali tri dana, sve moguce testove kreteni uradili i da bi na kraju neki student dijagnozu izmedju ciscenja bubrega rekao da je mozda appendix!
i ima slucajeva jos...da ne nabrajam.

podatke o ilegalnim koje nemaju osiguranje jos niko nije prikupio prema tome nemoj da bezveze procenjujes.
gomilu ih znam da pricaju engleski bez akcenta a nemaju ljudi papire.
nsarski nsarski 16:22 26.06.2007

Re: $-to olga

Well:
In 2005, there were 46.6 million people in the U.S. (15.9% of the population) who were without healthcare insurance for at least part of that year. (US census bureau).

Da, u pitanju nisu procenti nego milioni stanovnika. Sorry.
U svakom slucaju, ne kazem da je u Srbiji dobro, ali ni ovde ne cvetaju ruze. Ova zemlja ima verovatno najbolji health care na svetu, ali ne moze svako da ga priusti. I, da, screening se ne pokriva.
Brooklyn Brooklyn 16:29 26.06.2007

Re: $-to olga

draga moja to sto ti ucis u knjigama i ovo sto se desava na ulici nemaju bas puno zajednickog.


ne ucim u knjigama. zivim i radim u americi. a zivela sam i bez zdravstvenog osiguranja.
Olga Medenica Olga Medenica 17:22 26.06.2007

Re: $-to olga Joj pomislice

ljudi da se ono "ucis po knjigama" odnosi na mene,
toliko se puta re: to olga ponovilo.

Ne znam odakle da pocnem da komentarisem na komentare.
Da'l od para, dal' od preteranog rada ili zdravstva.

Zivim u zemlji koju volim ali je na zalost jedna od najneemancipovanijih u Evropi.
Ne znam uopste koliko je moje misljenje, moja licna statistika merodavna.

U UK je oko 6% zena arhitekata.
Zadnjih godina se to mozda pomerilo na 8%, s' tim sto statistika kaze da skoro polovina ne izdrzi da ostana u industriji vise od nekoliko godina.

Arhitektura je vrlo tesko kompleksao zanimanje.
Skoro svaki ugovor koji sam potpisala podrazumevao je "odredjeni broj prekovremenih sati koji nasa firma ne placa".
Prolazila sam kroz faze od 80h rada nedeljno.
Davali su mi veliku odgovornost, malo podrske, ocigledno vrlo svesni mojih mogucnosti ali novac, promocija i finalni krediti nikada nisu bili u proporciji sa poverenjem koje mi je ukazano i uspehom koji sam postigla za firmu.
Uvek su izbegavali stalne i obavezujuce ugovore.
Naravno, nisam ja izuzetak, to je pravilo.
Zene, koleginice se u takvoj atmosferi ponasaju prema drugim zenama jos gore nego muskarci, valjda zato sto se za ono malo sto nam je namenjeno bore kao gladni pacovi.

Odrasla sam u sredini koja je ignorisala muzko / zensko bullshit pa tako uopste nisam bila pripremljena na ovakve prepreke, samim tim, trebalo mi je dugo da uopste shvatim u kom grmu lezi zeka.
Postoji i izraz "stakleni plafon", zato i jeste stakleni, zato sto je nevidljiv, pa ti veslaj, sljakaj u nadi da ces stici negde, bas fino.
Dakle, 100% najsmrdljivija ekonomska eksploatacija.

Na sve to, od zene se ocekuje da radi (kako u Srbiji tako i ovde, mada "ovde" zavisi od "uzrasta" klase, broja dece, kulture itd.) U slucajevima da zbog konjskog rada, nenormalnih radnih sati i sl. zena prepusti deo brige o domacinstvu muzu (by the way, i sa poslugom domacinstvo je velika petljancija) socijalna sredina pocinje da je gleda popreko i da sazaljeva "dominiranog jadnika".
I ovde, na zalost, u hajku na mucenicu krecu i druge zene a ne samo muskarci, sve vitlajuci barjakom nekih besmislenih truizama "takav je zivot", "takvi su muskarci", "njima tesko pada", bla, truc.
Jos ako je zena atraktivna, nevolje se samo multiplikuju.

Muskarci imaju milenijumsku prednost, dominaciju, i nisu ludi da je prepuste.
Ne bih ni ja da sam na njihovom mestu.
Zato mi je apsurdno sto zene u karijeri, politici, vecito grebu na Muska Vrata ne bi li se utalile za bolji deal umesto da se same za svoj racun organizuju.

Ja znam da su moja mama i moje bake zivele mnogo emancipovaniji zivot.
andjelija andjelija 17:32 26.06.2007

Re: $-to olga Joj pomislice

Olga Medenica
U slucajevima da zbog konjskog rada, nenormalnih radnih sati i sl. zena prepusti deo brige o domacinstvu muzu (by the way, i sa poslugom domacinstvo je velika petljancija) socijalna sredina pocinje da je gleda popreko i da sazaljeva "dominiranog jadnika". I ovde, na zalost, u hajku na mucenicu krecu i druge zene a ne samo muskarci, sve vitlajuci barjakom nekih besmislenih truizama "takav je zivot", "takvi su muskarci", "njima tesko pada", bla, truc.Jos ako je zena atraktivna, nevolje se samo multiplikuju.Muskarci imaju milenijumsku prednost, dominaciju, i nisu ludi da je prepuste.Ne bih ni ja da sam na njihovom mestu.Zato mi je apsurdno sto zene u karijeri, politici, vecito grebu na Muska Vrata ne bi li se utalile za bolji deal umesto da se same za svoj racun organizuju.Ja znam da su moja mama i moje bake zivele mnogo emancipovaniji zivot.



ko nas tera da radimo? ko? niko! pa ljudi mi svi imamo izbor kako cemo da zivimo. nekome je dovoljno da sa 500$ bude mesec dana srecan, a nekome ni 5000 nece pomoci.
od nas samih, zenskih, zavisi kako ce nama samima da bude. nemamo mi sta da se oslanjamo na muskarce niti da razmisljamo sta je rekao komsiluk. nas treba da vodi ono sto nosimo u sebi, taj zar ma sta to bilo.

ne mozemo se uporedjivati sa muskarcima, mi nismo i nikada necemo biti oni. niti ce dykes i sve vrste lejzbeki ikad biti kao muskarci.
kada prestanemo da se zavaravamo i kada prestanemo da zivimo zivot koji je nam je drustvo navodno predodredilo da zivimo, mi cemo biti srecne. ja bar jesam.

ljudi imate jedan zivot, mnogo je kratak. okrenite se sebi i pustite ljubav da izbija iz vas.

Sneska Sneska 06:23 27.06.2007

Re: $

Znaci zene u Srbiji definitivno nemaju veca prava od Dzordza Busa kao sto to neko gore rece, nego nemaju ni prava obicne SAD gradjanke. Hvala bogu da sam tu gde sam.
Aspazija Aspazija 21:52 25.06.2007

Hm... ozbiljna tema!

Jedino mi je "problem" onaj deo oko politike, stranaka! Slazem se da bi trebalo vise zena da ucestvuje u odlucivanju, ali mislim da onog momenta kad krene "navlacenje" procenta, da se gubi na kvalitetu! Zenama treba dati sansu da pokazu sta znaju i umeju! Samo to! Tog momenta cemo imati i taj procenat, ali i kvalitetne zene na bitnim mestima!
gordanac gordanac 21:58 25.06.2007

asapazija / kvote

Zenama treba dati sansu da pokazu sta znaju i umeju! Samo to!


...kvote su upravo ta šansa...ponekad jedina, Kvote su sredstvo, a ne cilj, nikako.
Cilj je konkurencija, novi pristupi, podizanje kvaliteta,....
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 21:58 25.06.2007

nisu zene roba

pa da budu kvalitetne ili ne
iz iskustva drustva koja su dosla do stepena vece ravnopravnosti gde se onda moze govoriti o razlicitosti opcija koje zene kao gender/kultura nude /predstavljaju
(jer biti bioloska zena nista samo po sebi znaci ni bolje ni gore vec samo drugacije}
kvantitet participacije proizvodi i kvalitet njihove participacije i difrencijaciju
znam sigurno za knjizevnost
Aspazija Aspazija 22:08 25.06.2007

Re: nisu zene roba

Naravno da nisu roba!

Ali mislim da ne treba samo zbog kvote imati zenu na odredjenom mestu, nego zbog onoga sto ona ume, zna i moze!
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 22:12 25.06.2007

znam

reagujem na jezik
umeti znati i moci je oblik privilegije za marginalizovane grupe
ne samo zene, mislim to je oruk prica
sto kaze hana arent...prvi nivo solidarnosti je ustanoviti razlike a ne preskociti ih
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 03:53 26.06.2007

Re: asapazija / kvote

apsolutno se slažem sa gordanac.

kvote su sredstvo i šansa, a dok se ne ispune su i cilj, da bi bile sredstvo i šansa. uostalom, kvote su standard u sredinama sa razvijenom parlamentarnom demokratijom i svako preispitivanje ovoga, što bi trebalo da bude aksiom, je korak unazad, nepotreban i destruktivan. mislim, aj malo da džavrljamo šta će ženama pravo glasa, jer i to može da se brani.
pufna pufna 10:24 26.06.2007

Re: asapazija / kvote-to gordanac

evo, meni je zao sto Matkovic nije ministarka vec Ljajic. Da je nase drustvo drugacije, cinjenica da se zene iz raznih ( u ovom slucaju sigurno su drugi razlozi u pitanju) razloga zaobilaze od ucesca u vlasti, bi izazvala buru negodovanja.
Francuska je takodje pocela sa kvotama, pa je na tome i ostala. Zbog toga se nesto bitno u ne tako kratkom razmaku nije izmenilo. Bitno je napraviti strategiju kako uticati na stavove ljudi. Takodje, treba menjati i vaspitavati biracko telo da to od svoje vlasti ocekuje- ravnopravnost.
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 12:12 26.06.2007

Re: asapazija / kvote

U nasem parlamentu potpuno je bespredmetno da li su poslanici u jednakom odnosu muskarci - zene ili nesposobni-sposobni. A to je naravno usled toga sto je parlament stranacki, a ne poslanicki. Neka bude odnos regulisanjem kvote i 90-10 u korist zena, iste bi se odluke donosile i isti parlamentarni zivot vodio kao i danas kada je obrnuto.

Znaci meni je vise interesantno kako to ide u strankama, posto su one nosioci moci i odluka, a ne narodni predstavnici u parlamentu.

Gordana, kakvo je Vase iskustvo? Kroz kakve scile i haribde ste morali da prolazite kao zena u muskom stranackom svetu da dodjete do visoke pozicije u stranci i u pollitickim telima drzave, kao i da li je relativan pad (ovo uslovno receno naravno) proizvod, politicke situacije, kompetencije ili pripadnosti zenskom polu...? I zasto Vas nije pratilo vise zena? Da li im je u stranci bilo to onemoguceno, a vi bili samo uzorak, ili je vladala meritokratija?

Mogli biste da napravite svoj case study/besteseller koji bi svakako bio jako zanimljiv zenama koje imaju ambicije u politici.
gordanac gordanac 06:46 28.06.2007

dejan nikolić

case study

Postoji jedan razlika (značajna za debate) između muškog i ženskog pristupa političkoj stranci, političkoj instituciji, politici kao poslu uopšte:

Žena, dobrovoljno ulazeći u politiku, češće pita "Šta ću ja da radim?", dok muškarac češće pita "Šta ću ja da budem?"

Iz te razlike proizilaze i različiti načini kojima se žene i muškarci bave politikom. Najkraće, skoro svaka žena, koja želi članstvom i aktivizmom u političkoj stranvi da menja "stanje stvari" prolazi kroz tri faze:
1. nauči pravila
2. upotrebi pravila
3. menjaj pravila

Mnoge od nas istovremeno "politički žive" u sve tri faze, ona prva ume da bude najteža jer pavila umeju da se menjaju u toku igre :)))

Izražavanje volje da se unutar stranke kandidujete za nešto, da se izborite za primenu svojih ideja (organizacionih, strateških, taktičkih, ideoloških, ...kakvih god) podrazumeva za ženu tri do četiri puta više rada od muškarca u istom ili sličnom položaju. (Što je inače pravilo i u akademskim krugovima, u raznim sektorima gde je moguće "napredovanje u karijeri".

Žene u političkim strankama spremnije su i sklonije edukacijama, usavršavanju, sticanju veština i znanja, neprestanom učenju i to je sjajan resurs za stranke, ako su spremne da ga koriste. Muškarci su u znatno manjem broju skloni da se "prepuste procesu učenja". Imaju problem sa sopstvenom predrasudom o tome šta je politika kao posao i podrazumevanju da se u to razumeju "po prirodi stvari" . Politika je vrlo ozbiljan posao, i zanat i veština i kreativnost i strategije i taktike i briga o svakodnevnim rezultatima, o odlukama koje proizvode dalekosežne posledice za milione ljudi, za njihove realne živote. Mora se neprestano učiti kako bi taj posao raditi što bolje.

Žene u politici su za ovih poslednjih dvadesetak godina dokazale da su izvrsne na "izvršilačkim" mestima, Svalko pametan kao donosilac odluka danas izvršavanje tih odluka unutar stranaka poverava - ženama (u to se možete uveriti gledajući imena za izborne štabove, izvrčne odbore, komunikacije sa članstvom i javnošću....).
Problem je kad se treba uzboriti za mesta gde se donose odluke, gde se kreira politika, to je faza u koj se nalazimo kao zemlja gde jedino poltičke stranke nisu "pritisnute" da se - reformišu. Za dokaz ću Vam ponuditi i sektor EU integracija u državi - većinu čine izvanredne žene. Težak posao, treba mnogo znanja, veština....Kad se taj posao obavi - u sektor ulaze muškarci kao donosioci odluka.

Moja lična iskustva? Mislim da nije važno kako sam ja, već kako će druge žene koje dolaze, inače moje iskustvo nema smisla, ako njima ne posluži da im bude nešto lakše, jednostavnije, da ne gube vreme da nešto same uče.
Žena u mojoj stranci ima, sjajnih. I biće ih sve više. U pitanju je proces snaženja žena za političke uloge i poslove, njihovog ohrabrivanja da to umeju i mogu. One su u poltičku arenu stupile savladale ili savladavaju najteže lekcije i pravila i nema toga ko će ih iz te arene izbaciti. A dobro će biti - svima, ne samo ženama. Zato i pokrećem razgovore o tome kako žene žive i zašto je dobro da ih u poltici bude više.
Aniram Aniram 22:45 25.06.2007

nivo

pri uzgajanju ženskinja podići nivo ambicija !
(ali ne ka dobroj udaji - što liči onome o čemu je mMilutin pisao)
mMilutin mMladjenovic mMilutin mMladjenovic 15:15 26.06.2007

Re: nivo

Aniram
pri uzgajanju ženskinja podići nivo ambicija !(ali ne ka dobroj udaji - što liči onome o čemu je mMilutin pisao)


ASOLUTNO sam saglasan sa Marinom...treba podići nivo ambicija do recimo svetskih rekorda u :

skoku u dalj, što muškarci da skaču više od vas, eto dovoljno je da se nadje neka lakonoga devojka i skoči preko 9.metara.

ili što vi ženske ne trčite brže sto metara od muškaraca !?

ili BACANJE kugle, stvarno dokle će muškarci da dominiraju u tome, mislim da je došlo vreme da se rodi žena koja će baciti kuglu 25. metara.

ma treba se izboriti za ravnopravnost na svim poljima, zašto neka ženska ne bi bila šampion FORMULE jedan, pa koliko ja znam, žene pojedine više vole brzu vožnju od bilo kog muškarca, pa makar se taj zvao MIKA HAKINEN ili ŠUMAHER lično.

e to su nivoi, to su ambicije za respekt.
Brooklyn Brooklyn 15:27 26.06.2007

Re: nivo

Aniram
pri uzgajanju ženskinja podići nivo ambicija !(ali ne ka dobroj udaji - što liči onome o čemu je mMilutin pisao)


pa bas u siromasnoj zemlji, u kojoj su zene diskriminisane i nemaju mnogo sansi (sto tvrdimo da je slucaj u srbiji) je dobra udaja racionalna strategija :)
Kazezoze Kazezoze 15:35 26.06.2007

Re: nivo

pa bas u siromasnoj zemlji je dobra udaja racionalna strategija :)


dok je u bogatim zemljama dobar razvod racionalna strategija:)
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 15:44 26.06.2007

kazezoze

bravo
Bonner Bonner 23:00 25.06.2007

Konzervativni feminizam

Da li ste čuli za konzervativni feminizam i šta mislite o njemu?
gordanac gordanac 23:17 25.06.2007

CF

Jesam, a evo tu je i jedan od linkova na kome mogu čitati i drugi.Na primer u medijima.

Najkarakterističnija tema je "pro-life" kada je u pitanju slobodan izbor prekida trudnoće.
Nisam saglasna, zalažem se za slobodnu volju žene, za izbor o rađanju.
snezana7plus snezana7plus 23:29 25.06.2007

gde leži problem ?

Ajd sad malo da se spustimo na zemlju i racunamo:
Uzmimo za prvi primer jednu prosecnu zenu - udatu sa detetom/decom.
Zeli da radi.
Zeli i da se posveti deci.
Recimo da ima srecu da se zaposli.
Uzmimo tu njenu prosecnu platu.
Oduzmimo novac za pomoc u kuci, cuvanje dece - dok ona radi.
Onaj ko zna - zna da je tu vec "mrka kapa" - zarada i troskovi - na istom.
Uzmimo u obzir i troskove odlaska na posao, dolaska i sl.
Onda se ona verovatno pita - da li se uopste isplati da radi ?
Primer drugi:
Zena zmaj - ne trazi nikakvu pomoc u kuci.
Dakle njena zarada, je dodatak novca u kucu.
Ako ima srecu da dodje kuci do 18h , ima otprilike na raspolaganju 6 h za spremanje rucka, vecere, kuce, vaspitavanje dece i druzenje sa njima -da ne spominjem vreme za sebe. Jer malo je muzeva koji pomazu u kuci.
uuuupss zamalo da zaboravim NJENE obaveze u skoli (sta cemo - takve su nam skole )
Da li je ovim nekom lakse da stvori sliku ?

Ja licno imam nedovoljno empatije za ovaj drugi primer, i malo fali da upadnem u ovaj tekst:
Mnoge će žene kazati "ma, same su krive ako osećaju da su neravnopravne, svako je za sebe odgovoran!" I još - "ja nikada nisam imala takvih problema, ne razumem!".
Ja se SADA ne osecam neravnopravno - drzava mi ne da posao ? Ok - sama cu ga stvoriti, to sam i uradila, sada sam ona kategorija "osoba zaposlena u sopstvenoj firmi".
Znam da svaka zena ima licni izbor da ne bude rob u sopstvenoj kuci, ali sam takodje svesna cinjenice da se drustvo ponasa kao da je to normalna stvar, sto predstavlja veliki pritisak na vecinu zena.

Mislim da nije problem u sledecem:
premali broj žena u politici, na mestima odlučivanja, u političkim strankama, na mestima ekonomskog uticaja
mislim da je to POSLEDICA one gore situacije, tako da je ocigledno odakle bi trebalo resavati problem.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 03:59 26.06.2007

Re: gde leži problem ?

Polna nejednakost se podstiče u toku obrazovnog procesa.

Prema istraživanju MMF najugroženije i najsiromašnije su devojke.

Siromašne devojke se teško uključuju u sistem obrazovanja i trpe poniženja. Devojčice su inferiorne, što je porazno za njihovo samopoštovanje. Suština je u prikrivenoj mržnji prema ženi, koja postoji u našoj kulturi.

Postoje mnogobrojna kršenja prava devojčica na obrazovanje, diskriminaciju po polu. Naročito su ugrožena ženska deca sa nekim hendikepom.

Cocoa Cocoa 09:08 26.06.2007

Re: gde leži problem ?

Ja se SADA ne osecam neravnopravno - drzava mi ne da posao


Jel moguće da niko ne vidi problem u ovoj rečenici?
snezana7plus snezana7plus 09:18 26.06.2007

Re: Cocoa

Ajd malo da objasnim :))
Zavrsila sam jedan od tezih tehnickih fakulteta - muskih :))
Kad sam krenula da trazim posao na dvadesetak mesta su mi rekli nesto uvijeno tipa :"kvalifikacije su dobre, ali mi trazimo muskarca"
To je NERAVNOPRAVNOST.
Obicno bih odgovarala: onda okacite tablu na fakultet da se mi zene ne upisujemo na doticni

Zasto sam rekla SADA ?
Zato sto sam se za SVOJA prava izborila, sto ne znaci da to moze svako da uradi, sto ne znaci da je ona zena koja to ne uspe nesposobna - ona je DISKRIMINISANA .
Ok ?
bladerunner bladerunner 09:37 26.06.2007

Posao za žene

evo još jednog primera Snežana me podsetila. Pre 2 godine nekih mesec dva svakog jutra sam kad krenem da kupim sebi doručak ( a to je negde 8 ujutru) sretala ženu ispred zgrade u kojoj radim. S obzirom da je bila zima i tada hladna zima i da je ona tu čekala pre nego ja izadjem , znači verovatno negde od 7 pa nadalje , ja sam je posle par dana pitala koga i zbog čega čeka na tolikoj hladnoći svakog jutra. Žena mi je tada odgovorila da čeka gradonačelnika da bi mu se žalila što nema posao. Naravno ona je jedna od milion koje nemaju posao ali ovo je bila njena priča -- kad sam bila mladja pokušavala sam da nadjem posao, bilo je teško vreme nisam mogla , onda sam odlučila pošto već ne mogu da radim da očuvam decu . Onda je rodila 2 deteta očuvala i sad kad su oni malo poodrasli ona bi htela da se zaposli ali ne može jer je svi vraćaju jer ima 40 ( odnosno prestarela je traže mlade tj. mladje kadrove)?! Uz to se požalila kako se i razvela i kako joj je potreban posao
I?
kako sad udovoljiti i postići da se bude i majka i zaposlena žena ? I gde su svi oni koji traže povećanje nataliteta u ovoj šugavoj zemlji?

A da ne pričam o doskriminaciji kad žena ode da traži posao a prvo što poslodavac pita je da li je radjala i da li planira da radja jer ne želi da zaposli nekog ko će ići na porodiljsko bolovanje i da je plaća za to vreme?!

pa šta su žene priplodna stoka koja po potrebi radja i dobra je samo za to a za posao nije dovoljno dobra ili dovoljno mlada??
pufna pufna 10:05 26.06.2007

Re: gde leži problem ?

Prema istraživanju MMF najugroženije i najsiromašnije su devojke.

pa da, to je prvo na cemu insistiraju organizacije koje na primer po Africi pomazu siromasne zajednice. OBRAZUJU ZENE.
taj lanac kad je pokidan na pocetku, posle je skoro nemoguce nesto promeniti.
snezana7plus snezana7plus 10:10 26.06.2007

Re: pufna

Tacno pufna.
Samo ovde kod nas su malo pobrkali loncice pa su zene naucili svemu sto znaju i muskarci - a ne i obrnuto.
bladerunner bladerunner 10:16 26.06.2007

Re: pufna

Pa ali kako obrazovati devojčice koje su pod uticajem oca kao onaj primer gore što sam navela ? Opet mislim da su tu presudne majke odnosno žene koje treba da se izbore za svoju žensku decu, da ih zaštite i edukuju jer u ovoj zemlji i dalje ima utucanih očeva i nije retko da kad maltretira ženu uskoro počne da maltretira i ćerku.
pufna pufna 10:48 26.06.2007

Re: pufna

lazu te, da vidis kako u vojsci ciste :)))))
bladerunner bladerunner 10:56 26.06.2007

Snežana

tu je baš kvaka oko muško ženskih poslova. Ne želim da budem ravnopravna sa njima kad su u pitanju fizički poslovi konkretno. I žene jesu naučene i mogu da urade mnogo same ali nislim da tu ne treba da pametuju --mogu ja to sama . Možda i mogu ja to sama ali NEĆU
pufna pufna 11:07 26.06.2007

Re: Snežana

ma to je i samo uvek individualno. I ne odnosi se mnogo na ravnopravnost!
reanimator reanimator 11:24 26.06.2007

Re: Cocoa

A ja svojevremeno konkurisao kod jednog našeg provajdera, pa me obavestili da je politika kuće da se kreće od nule..šalter i te fore..ja progutao, pristao, prošao 3 kruga i na kraju mi, ne diskretno, nego otvoreno saopštili da ipak traže devojku.
I to je NERAVNOPRAVNOST.
A u sklopu cele priče, ako se već traži ravnopravnost, onda je valjda logično boriti se da se neravnopravnost iskoreni, a ne boriti se za kvote, koje same po sebi prihvataju neravnopravnost i suštinski je ne menjaju, već se prilagodjavaju postojećem stanju.
Cocoa Cocoa 12:24 26.06.2007

Re: Cocoa

snezana7plus

Zasto sam rekla SADA ?
Zato sto sam se za SVOJA prava izborila, sto ne znaci da to moze svako da uradi, sto ne znaci da je ona zena koja to ne uspe nesposobna - ona je DISKRIMINISANA .
Ok ?


Nisam mislio ni na sada ni na to što si se ti izborila za svoja prava, nego mi je smetalo ono o državi koja daje posao. Najveći deo srpskih problema upravo potiče iz takvog razmišljanja.

Cocoa Cocoa 12:37 26.06.2007

Re: Posao za žene


A da ne pričam o doskriminaciji kad žena ode da traži posao a prvo što poslodavac pita je da li je radjala i da li planira da radja jer ne želi da zaposli nekog ko će ići na porodiljsko bolovanje i da je plaća za to vreme?!


Slažem se da je to odvratno. Međutim, i tu postoje dve strane. Tu njenu platu za vreme porodiljskog bolovanja neko plaća... Platiće poslodavac ili drugi zaposleni. Te pare za njenu platu ne padaju s neba. Znam firmu gde je devojka otišla na trudničko pa su njene kolege stavljene pred izbor, ili da prime zamenu i da im se smanje plate ili da oni sami umesto 8 rade 10 sati. I nije to hir vlasnika, prosto firma nema više para.

Ne kažem da je ovaj primer nešto tipičan, uglavnom su vlasnici sebična i gramziva stoka, ali ovaj primer pokazuje da je u pitanju realan problem, a ne nužno nečiji hir...
pufna pufna 16:47 26.06.2007

Re: Posao za žene

Tu njenu platu za vreme porodiljskog bolovanja neko plaća...

to njeno dete je gradjanin drzave koja placa toj zeni tu platu za vreme porodiljskom! I nije sve u profitu.
realni problemi firmi i prosperiteta ne trebaju preko ledja majke na porodiljskom niti oca koji se prijavljuje na porodiljski ( i ta mogucnost nije iskljucena!) Toliko ima kreativnih mogucnosti da svi budu srecniji a neki ne toliko gramzivi.
Cocoa Cocoa 19:38 26.06.2007

Re: Posao za žene

pufna
Tu njenu platu za vreme porodiljskog bolovanja neko plaća...

to njeno dete je gradjanin drzave koja placa toj zeni tu platu za vreme porodiljskom! I nije sve u profitu.
realni problemi firmi i prosperiteta ne trebaju preko ledja majke na porodiljskom niti oca koji se prijavljuje na porodiljski ( i ta mogucnost nije iskljucena!) Toliko ima kreativnih mogucnosti da svi budu srecniji a neki ne toliko gramzivi.


U ovom slučaju, država ne plaća ništa. Plaćaju ostali koji rade u toj firmi tako što rade 2 sata duže dnevno. Verujem da bi i oni (i njihova deca) voleli da čuju o kreativnim mogućnostima da budu srećni i manje gramzivi.
Taska Dana Taska Dana 04:09 26.06.2007

Jedna racunica

Nisam imala vremena da nadjem na netu ovo sto cu sada prepricati, ali cu se potruditi uskoro i okaciti link.

Neko se potrudio i izracunao koliko majke koje odgajaju decu i uz to se bave svim ostalim poslovima koje zahteva jedno domacinstvo, zaradjuju ako bi za to bile placene.
Proracun je napravljen tako sto su odredjena zanimanja kojima se zena bavi dok podize decu i organizuje porodicni zivot. Nabrojacu nekoliko zanimanja koji upadaju u opis njenih poslova. Pre svega to je negovateljica, pa medicinska sestra, vaspitacica, cistacica, kuvarica, racunovodja, kurir, vozac, psiholog, menadzer, zabavljac, organizator, dizajner, ucitelj...i tako dalje....
U obzir su uzeti prosecni sati bavljenja svakim od ovih poslova u 18 sati dnevno koliko je radno vreme jedne majke i domacice. Na te sate je zaracunata realna zarada koju bi ona zaradila radeci to isto u nekoj kompaniji.
Tako se doslo do brojke koja bi bila godisnja zarada kada bi joj se sve to platilo.

Ispalo je da zena sa dvoje dece zaradi otprilike oko 170.000 dolara godisnje. Svako dete vise povecava cifru za otprilike 20 do 30 hiljada. Kad se to pomnozi sa brojem godina deteta kad postane punoletno to su milionske cifre.

Znaci prosecna zena radi i zaradjuje mnogo vise od svakog prosecnog muskarca....
Mislim da ovo treba da zna svaka zena u Srbiji ili bilo gde u svetu.
Drage moje, kad vas neko pita da li ste zaposlene i da li radite a nemate klasicno zaposlenje, vec radite u svojoj kuci i podizete svoju decu, mozda i brinete o par staraca usput....ponosno nabrojte svoja zanimanja i dodajte u svoj rezime i to da vam je muz srecan i zadovoljan a da vam se i komsija veoma ljubazno javlja....:)))
Sve smo mi milionerke samo sto time ne masemo svaki dan!
Jako smo zauzete zar ne...i veste....pa mislim da mozemo da odvojimo malo vremena i za politiku.....krajnje je vreme da se tu uvede neki red ...sve su zabrljali!!!
Taska Dana Taska Dana 04:29 26.06.2007

Dodatak

Zaboravila sam da kazem da u Srbiji zene uglavnom rade dok podizu decu posto je skoro nemoguce preziveti sa jednom prosecnom platom ,znaci na onih 170.000 koje zaradite u kuci dodajte i svoju platu koju zaradite na poslu van kuce. I nemojte da vas buni sto insistiram na 170.000 dolara....nemojte da vam ta cifra izgleda naduvana samo zato sto ste u Srbiji , vas posao toliko vredi na normalnom svetskom trzistu. Ako ste zene biznismena iz Srbije jasno vam je da njihove zarade nisu nista mnogo manje od zarada prosecnog biznismena iz neke razvijenije zemlje, pa zasto bi onda vasa bila drugacija.

I samo zamislite kako bi bilo da vam je plata s posla samo dzeparac koji ste vise nego zasluzile :)

Imam jedan predlog....svaka od vas koja je zainteresovana za exsperiment i koja proceni da bi mogla da se izbori za to nek predlozi svom suprugu da ostane kod kuce i radi sve sto vi radite a vi se bavite nekim "ozbiljnim poslom" kojim se uglavnom bave muskarci....ako nista vise a ono bar na pola godine...pa da vidimo kako ce biti. I ne padajte odmah u ocaj zamisljajuci neoprane sudove, musavu decu, gomile vesa i zagorele ruckove...nisu muskarci tako nevesti ....samo se prave.

To bih isto preporucila gospodjici, ili gospodji Zeljki Buturovic...da se zameni u poslovima sa jednom zenom radnicom iz Srbije na par nedelja. Mislim da bi bilo jako korisno prakticno iskustvo.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 04:48 26.06.2007

Re: Dodatak

To bih isto preporucila gospodjici, ili gospodji Zeljki Buturovic...da se zameni u poslovima sa jednom zenom radnicom iz Srbije na par nedelja. Mislim da bi bilo jako korisno prakticno iskustvo


podržavam. moj predlog je posao nastavnice u pasivnom kraju. samo bih skratila na nedelju dana, par nedelja je suviše surovo, u nekim mestima nemaju ni adekvatne školske zgrade, zmije im izlaze iz poda i šetaju kroz učionice, nemaju ni wc, ni mokri čvor.

Uzgred, najugroženije su nastavnice koje se bave bolešljivom i siromašnom decom. Napadaju ih bolesti, vaške. Priča mi prijateljica koja se bavim ovim istraživanjima da ove žene od svojih mizernih plata kupuju deci kolače i kekse i drže po fioakama, kupuju i lekove za decu. jer imaju saosecanje.




Taska Dana Taska Dana 04:57 26.06.2007

Re: Dodatak

Oh, da Vesna ima koliko hoces izbora...gde god se okrenes....recimo predionica, pa neka bolnica, starcaki dom, mlekara...
Cyber Domacica Cyber Domacica 09:54 26.06.2007

Re: Dodatak

Taska Dana
Oh, da Vesna ima koliko hoces izbora...gde god se okrenes....recimo predionica, pa neka bolnica, starcaki dom, mlekara...



Ih, pa nemojte da ste tako "surove", gospodjica Zeljka se "okitila" mnogim mr-dr-M.A.-Ph.D i slicnim titulama, otisla da zivi i radi u inostranstvu, pa sada treba da zavrsi u nekoj srpskoj vukojebini! Kako ce ona "jadna" tamo da se snadje?!

Ja sam prestala da radim kada sam se drugi put porodila jer nisam imala kome da poverim bebu, a da ne platim, a od svoje plate nisam mogla da priustim sebi guvernantu, kucnu pomocnicu i sve ostalo. Muz i ja smo izracunali da nam je ovakav nacin zivota trenutno isplativiji... nazalost. Pritom sam fakultetski orazovana, nemam vremena ni film na TV ponekad da pogledam... "Ogranicili" sam se na internet komunikaciju - sve na jednom mestu, sa jednim do dva klika i trcim u kuhinju posle, pa da peglam... i tako svakog dana. :)
bladerunner bladerunner 09:59 26.06.2007

Ma da

te pokondirene su 'najbolje'.
pufna pufna 10:16 26.06.2007

Re: Dodatak

Ja sam prestala da radim kada sam se drugi put porodila jer nisam imala kome da poverim bebu, a da ne platim, a od svoje plate nisam mogla da priustim sebi guvernantu, kucnu pomocnicu i sve ostalo. Muz i ja smo izracunali da nam je ovakav nacin zivota trenutno isplativiji... nazalost. Pritom sam fakultetski obrazovana, nemam vremena ni film na TV ponekad da pogledam... "Ogranicili" sam se na internet komunikaciju - sve na jednom mestu, sa jednim do dva klika i trcim u kuhinju posle, pa da peglam... i tako svakog dana. :)

primetila sam da mlade devojke ili zene u Srbiji vazne pred svojom profesionalnom buducnoscu preziru zene koje ostanu pored ognjista. Kao da im nije dovoljno sto su se neceg zbog finansija morale odreci i jos sto da im voda ne bi dosla preko grla su iznalazile druge nacine da zadovolje sopstvenu intelektualnu znatizelju, morale su jos da se suocavaju sa prezrivim pogledima. Kao da su se dva tabora stvorila, a istina bi trebala da bude na sredini. Niti svaka zena mora biti rob zato sto ne nastavlja da privredjuje tako sto je zaposlena, valjda se vrednuje i odrzavanje domacinstva, vaspitavanje dece?! , niti svaka zena mora da prekine svoj profesionalni razvoj zbog rodjenja deteta i gajenja bebe tokom prve godine. ALi, je to problem sa kojim ne znam kako ce se Srbija nositi.
Taska Dana Taska Dana 04:47 26.06.2007

Da racunamo jos malo

pa da zaboravimo na racunicu i mislimo na nesto mnogo kavlitetnije a da pri tom ne zanemarimo ni ovo prvo.

Kad ste sracunale sve svoje zarade, dodajte na to otstetu koju biste dobile kad bi ste na sudu bile u stanju da se izborite za svoje pravo da budete zasticene i obestecene za fizicka i psihicka maltretiranja koje svaka treca zena u Srbiji dozivljava upravo u porodici. Da ne dodajem slicne situacije na poslu.

Nije nam lako?

A sad da zamislimo kako bi bilo da recimo zaboravimo na materijalno, da svoj volonterski posao uzmemo zdravo za gotovo, kako je vec i uzet ,pa da mislimo samo na to da nam je nadoknada za trud, rad i brigu -postovanje, ljubazan odnos, saradnja, paznja, razumevanje, cvrst zakon i njegova odlucna primena. Ni to ne zvuci lose zar ne?
Godzila Godzila 06:34 26.06.2007

Mi smo bioloski s*ebane

Ja sam dugo, dugo razmisljala i dosla do tog zakljucka. Ugradjena nam je saosecajnost, meka srca na decu, rodjake itd.
Drugi problem je idiotski ideal zene-majke-radnice konjceta za sve u srBskome narodu. Koja vise se izmori je bolja domacica a ako vide neku lepu i odmornu odmah krene ogovaranje. Ja naveci otpor zenskom oslobadjanu vidim kod zena i to onih koje su ugnjetavane. Uzas blagi.
I treci problem je strah, sasvim osnovan strah od zivota bez osiguranih finansija u zemlji gde je nezaposlenost ogromna. Da i muskarci to imaju ali nemaju 1 godinu odsustva zbog dece i nemaju ni toliku brigu za decu (vidi pod 1).


I bre Zeljka mani se ivy league stvari nego daj neku korisnu ideju kako reprogramirati ove jadne sto trpe sve i svasta po srbiji.
Sneska Sneska 06:43 27.06.2007

Re: Mi smo bioloski s*ebane

Koliko znam, na te karatkeristike saosecajnosti ne utice preterano biologija (izuzev kad se radi o osecanjima prema sopstvenom detetu gde ima uticaja biologije na osecanja zene tokom dojenja, itd.). Ta briga prema porodici, rodjacima i ugladjivanje svima u okruzenju je NAUCENA, sto kroz primere odraslih zena tokom odrastanja, sto kroz direktne lekcije, itd.

A i biologija se interpretira, a kao primer toga..."If Men Could Mensturate"
http://www.haverford.edu/psych/ddavis/p109g/steinem.menstruate.html
Vlasta Vlasta 07:24 26.06.2007

Možda

ne bi bilo zgoreg da napomenemo da proseku doprinose jednako i žene koje žive u malo drugačijim sredinama i koje ne vise na blogu. Pretpostavljam da se većina žena ovde do sada već izborila za svoja prava kao žene i kao ličnosti. Ali, ne treba polaziti od sebe kada pričamo ili rešavamo ovaj problem, jer žene koje to čine, po logici stvari, već imaju dovoljno svesti o tome da problem postoji i instrumenata da ih reši, ako do problema i dođe...

Ali, takve žene nisu većina. Naprotiv.


Moje sestre na selu rade sve "težačke poslove", vuku džakove pune paprike ili kukuruza na ramenima, ponekad i za vreme trudnoće. "Jaka je, izdržaće", "Ehehej, može moja Ljuba više nego ja.."..a on vozi traktor na koji ona tovari džakove jer ta vožnja , jel, "nije ženski posao", kao ni škola. Onda dođu kući a ona kuva ručak dok on legne da odmori, pa kad se probudi ode da proveri da li je ona dobro namirila stoku....

Ako mene potencijalni budući poslodavac pita da li sam rađala i da li hoću, znam šta mi je činiti, ali ako se to desi nekoj ženi, eto baš toj mojoj sestri, koja ide na svoj prvi razgovor za posao, MOŽDA će se samo zbuniti i otići kući uverena da je muž sve ove godine bio u pravu kada je govorio da joj je mesto u kući...

A koliko smo puta čuli rečenice:
- Ćuti, žensko si, moraš da trpiš
-Pusti ga muško je...
-Joj, ćuti, ovaj moj ima tešku ruku...he he he...(Moja neka tetka)

He he he...???!!
Ja sam probala malo da pričam, ali ne vredi.
Ne vredi sve dok "cure iz grada" nisu ugrožene i misle samo na sebe

sabi sabi 10:39 26.06.2007

Zenski/muski poslovi

Pa evo i ja da se nadovezem. Krajem prosle godine, posto se organizacija u kojoj sam radila spremala da zavrsi misiju i svi smo trazili nove poslove, pokaze mi kolega oglas za posao, dve pozicije, jedna "sefovska' , jedna za sekretaricu. On odmah pokaze prstom na poziciju sekretarice i kaze mi: Ovo je pravo za tebe. U tom trenutku on je bio sef kancelarije, a ja jedna od ljudi koji su radili na programu.
Posaljem ja CV za tu pozciju, posalju i ostale kolege (sve muskarci), za posao sefa. A imala sam iste kvalifikacije kao oni, ali jednostavno, mislila sam da idem na sigurno, jer mi muz ne radi, i da obezbedim sebi kakav-takav izbor prihoda. Milsil sam da nemam sanse pored ostalih kandidata, jer svo svi manje vise isti, sem sto oni imaju prednost-muskarci su.
Elem, nakon mesec dana, mene pozovu iz te organizacije i kazu mi da bi bilo dobro da posaljem jos jednu molbu za posao, ali za poziciju sefa, jer sam sasvim kvalifikovana za taj posao.

Pozovu nas sve na intervjue, mene su intervjuisali za obe pozicije. Po mom misljenju ja sam bila stvarno dobra.
I konacno, pozovu mene da posaljem neku dodatnu dokumentaciju, diplome, uverenja, bla,bla, kao sigurno dobijam posao, ali ja jos uvek ne znam KOJI. Odlicno se secam, poslednji radni dan prosle godinen zovu me i kazu da ce mi uskoro stici ponuda za poziciju sefa. I eto. Tu sam.

Posle su mi rekli da je to presedan u organizaciji, da zensko dobije posao na toj poziciji. Onda je mene pocela da mori sumnja da su mozda bas zaposlili zato sto sam zensko, jer su morali da ispostuju neki gender balance, a ne zato sto sam stvarni najbolji izbor.

Da ne pricam o tome kako je cela kancelarija brujala o tome kako sam imala neku "jaku vezu"...

Sada radim prilicno zahtevan posao, zaradjujem solidno. Muz mi ne radi,cesto cuva dete do 3 sata kada je uzimaju moji, ja dolazim s posla oko 5.30, i dalje obavljam vecinu kucnih poslova (ponekad nesto i on uradi, ali manje nego sto bi trebalo, s obzrom da je ceo da u kuci), brinem o detetu, vodim je u setnju popodne, a ne retko odradim i neki prevod usput.
Slobodnog vremena nemam. Nikada ne gledam TV pre 23h, citam samo ako imam vremena na poslu ili kad spavam van grada (prilicno cesto).
Mogu da vam kazem da je jedina gora stvar od toga da budes zensko-da budes oboje.
bladerunner bladerunner 10:44 26.06.2007

Re: Zenski/muski poslovi

Nemoj da se pitaš da li si stvarno najbolji izbor jer kao što vidiš muškarci razmišljaju da su oni najbolji izbor samim tim što su muškarci. I ni jedan muškarac se to ne bi zapitao da je došao na tu poziciju zato se ne opterećuj
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 10:50 26.06.2007

Re: Zenski/muski poslovi

mnogi posteni muskarci
recimo decaci koji rastu uz devojcice nisu ni svesni dok im ne skrenes paznju da je svet njima podesen, oni to take for granted
ja sam klicnima na primer objasnjavala zasto mama, izmedju ostalog, vozi drugacije od tate
jer su kola podesena za muskarce...
znaci imau bolji pregled, polozaj sedista itd
osecaju se komforno...narocito porodicna kola nisu women friendly
mnogi novi dizajneri, recimo u Art Center LA Toyota group razmisljaju o tome aktivno
kamichak kamichak 14:05 26.06.2007

Re: Zenski/muski poslovi

Jasmina Tesanovic

osecaju se komforno...narocito porodicna kola nisu women friendly
mnogi novi dizajneri, recimo u Art Center LA Toyota group razmisljaju o tome aktivno


jasmina, naravno da razmisljaju.
to je otprilike jedina rupa na trzistu, posto su vec prodali sva roze kola, sva "mala zenska" kola, sva kola sa pet retrovizora za popravljanje sminke, sad su dosla na red funkcionalna woman friendly kola.
i kad kupis tu tojotu, videces da si isti vozac kakav si do juce bila.

Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 14:39 26.06.2007

kamichak

stoji da women friendly kola nisu dovoljna
trebalo bi menjati i znakove ili ih uopste ukinuti kao takva zbog global warming-a
i da toyota ostaje toyota a zena vozac vozac zena
ali ja ozbiljno mislim da su tehnologija i kontracepcija u 20 veku drasticno promenili odnos polova


kamichak kamichak 15:41 26.06.2007

Re: kamichak

Jasmina Tesanovic

ali ja ozbiljno mislim da su tehnologija i kontracepcija u 20 veku drasticno promenili odnos polova


pa naravno, ali to su one drustvene okolnosti koje se jesu promenile.
e sad, ono sto gordanac (koliko ja razumem) predlaze,
to je da drzava planski menja slicne okolnosti, kako bi upravljala promenama u statusu Zene.
i to je moguce, samo je pitanje da li je to posao za drzavu.
ja se nekako nadam da ce, kada glasam za listu, zena na toj listi da me predstavlja kao biraca, a ne da ganja neke svoje percipirane interese zena kao grupe. osecam se degradirano kada mi se pripisuje zajednicki interes sa drugim osobama samo zato sto su istog pola kao ja.
i znas sta je krajnji apsurd? ako bi se sada formirala cisto zenska partija, sa idejom da zastupa samo zenske interese (ma sta to bilo), za takvu bi partiju glasao jako mali broj zena. a onda bi nastupilo spinovanje - sve mi koje ne glasamo za zensku partiju, zapravo smo pod uticajem dominantnog caleta, kao sto je neko ovde vec tvrdio.

Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 15:54 26.06.2007

Re: kamichak

ako bi se sada formirala cisto zenska partija, sa idejom da zastupa samo zenske interese (ma sta to bilo), za takvu bi partiju glasao jako mali broj zena. a onda bi nastupilo spinovanje - sve mi koje ne glasamo za zensku partiju, zapravo smo pod uticajem dominantnog caleta, kao sto je neko ovde vec tvrdio.


tacno taj eksperiment je vec propao

ja sam svojevremno odbila da udjem u jedno interncionanlo telo kao ZENA jer su sve bili muskarci pa im je to trebalo, iz iste price koju ti citiras ali se telo bavilo esnafskim pitanjima
ali na mestima gde se odlucuje o zeskim pitanjima
kao sto je abortus na primer
a nadjes samo muskarce kao sto je bio slucaj u italiji dugi niz godina
onda zaista treba neka mera ala my body my self
bas sam sada nasla tu moju staru knjigu
nesto je sva odjednom full of crap ovoliko godina kasnije
ali tada nije bila bar kad su neke focal points u pitanju
kamichak kamichak 16:12 26.06.2007

Re: kamichak

Jasmina Tesanovic

a nadjes samo muskarce kao sto je bio slucaj u italiji dugi niz godina
onda zaista treba neka mera ala my body my self


slazem se, ali taj problem ne zahteva pozitivnu diskriminaciju kao resenje.
opet, i za to my body my self ti je najjaca potpora harm principle - pusti me da radim sta hocu dok god nikoga ne povredjujem. sa veoma, veoma usko shvacenim onim "harm".
svako navlacenje diskusije na kolektiv i javni interes kada je rec o abortusu je pucanje sebi u nogu.
a pozitivna diskriminacija u svakoj pojedinki prepoznaje tip, predstavnicu vrste iliti zenskog kolektiviteta.
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 16:30 26.06.2007

Re: kamichak

svako navlacenje diskusije na kolektiv i javni interes kada je rec o abortusu je pucanje sebi u nogu

zasto, ozbiljno mislim?

a pozitivna diskriminacija u svakoj pojedinki prepoznaje tip, predstavnicu vrste iliti zenskog kolektiviteta.

tacno , li zar inace kao inivisible nisu vec takve
mislim nema zena jer sta pa ima da budu vidljive u javnoj sceni kad su
washing ironing fucking etcc...sa razlictim zacinima
nego slusaj jednu anegdotu koja je meni otvorila celu pricu
istinita
98 sticajem okolnosti sam sedela u norveskoj za stolom izmedju predsednice norveske i predsednice vlade norveske
pojma nisam imala da su te zene na tim funkcijama
obe su kukale na polozaj zena u norveskoj
kad sam im ja podviknula rekavsi , ej ja sam iz serbije
one su mi obajsnile
prva kaze
otkacila je porodica jer nikad nije u kuci, muz ljubomoran deca tuzna svih cetvoro
druga kaze da uopste ne moze da vlada kao sto je zamislila jer su sve maco sistemi na vlasti te da ce da pokrene malu partiju instead




kamichak kamichak 16:35 26.06.2007

Re: kamichak

Jasmina Tesanovic

zasto, ozbiljno mislim?


zato sto je intuitivno a i prema sudu vecine javni interes u tome da bude sto vise dece.
sta je tvoj telesni integritet u odnosu na belu kugu koja mori tvoju naciju? nije valjda da ne volis decu? itd, itd.
jedino ako se tvoja licna sloboda (da radis sa svojim telom sta hoces) nekako prikaze kao nesto sto bi bilo u interesu drustva, mozes da izvuces neki argument iz tog javnog interesa. inace gubis.


Željka Buturović Željka Buturović 11:34 26.06.2007

cui bono

u većini zemalja, pa i srbiji, žene žive duže nego muškarci, često po nekoliko godina. muškarci više stradaju u nesrećama svih vrsta, uključujući nasilje, ratove i slično. čak i grom udara muškarce mnogo češće nego žene. u mnogim zemljama, kao i u srbiji, muškarci moraju da služe vojsku.

u srbiji zaista postoje veoma siromašni ljudi, od kojih su moguće većina žene. ali to nije problem pola nego problem siromaštva (te stoga mnogobrojna izneta tvrdjenja o mom stavu po tom pitanju koji vi ne možete znati nemaju nikakvog osnova). nikome neće pomoći ako se njihovo siromaštvo tretira kao problem pola. naprotiv, takav pristup samo kreira nove probleme i antagonizme tamo gde ih nije bilo. prosto je neshvatljivo da bilo kome ovde uopšte pada na pamet da država treba da daje prednost rešavanju problema siromašnih devojčica i žena u odnosu na probleme siromašnih dečaka i muškaraca. to je najobičnija diskriminacija gradjana na bazi pola. država može da subvencionira 2% najsiromašnijih i da pri tome 99% korisnika te subvencije budu žene a da pol niko nikad nije pomenuo, jer te žene ne bi bile finansirane zato što su žene već zato što su siromašne, što je nešto potpuno drugo.

muškarci nisu nikakvi principijelni neprijatelji žena, niti prijatelji i saborci drugih muškaraca. isto važi i za žene. mnogi muškarci su se davno, davno, kad je to zaista bilo nepopularno i opasno borili za jednaka prava muškaraca i žena. ali kao što sam već objasnila, ta jednaka prava se odnose na pravila fer pleja a ne na pravo svake žene da joj država obezbedi život filmske zvezde, što je po svemu sudeći uzrok nezadovoljstva nekih ovde.

skupštinske kvote i slične diskriminatorske odredbe ne rešavaju nikakve probleme, niti žena niti muškaraca. niko osim žena koje u politiku ulaze na taj način a ne ravnopravnom borbom sa muškarcima, time ništa ne dobija. samo ostrašćeni aktivisti mogu kao svoj cilj da imaju da u parlamentu bude 50% žena a ne 50% poslanika čiju politiku podržavaju. koga normalnog je uopše briga koliko u skupštini ima žena? pod maskom borbe za boljitak žena (čije probleme ne odredjuje te, ugrožene žene, već ih o postojanju istih često obaveštava prosvetljena ženska elita) pravi dobitnici su šačica najmanje ugroženih žena.
Vlasta Vlasta 12:04 26.06.2007

Re: cui bono

Izvini, ali argumenti sa gromovima, vojskom i većom smrtnošću
jednostavno ne stoje u ovoj priči i polako se pretvara u onu: mi idemo u vojsku - a mi se poradjamo - utata utata.
Nemoj polaziti od sebe, molim te.
Niti je autorka, niti neka od komentatorki, spominjala da su jednaka prava = život filmske zvezde. O čemu pričaš?
Ni ja nisam za varijantu da žena uđe u parlament samo zato što je žena ali, kao što svi imamo priike da vidimo već dugi niz godina unazad, nije nam ni većina muških parlamentaraca baš za izložbu. Kako pa njih biraju?

I ko je rekao da siromašnim devojčicama treba dati prednost u odnosu na siromašne dečake? Izvrćeš stvari i to namerno, da zvuči gadnije, a pri tome, da izvineš, neargumentovano zboriš.

Svima ISTA prava ne znači i po svaku cenu iste obaveze. A što se vojske tiče, i tu moraju sve manje i manje, civilno uzima maha i pitanje je vremena. I žao mi je što su išli, ali mi nije žao što nisu išle trudne žene.
Ima zemalja gde i žene idu. I gde muž ima pravo da ženi odseče nos. Ili ruku. Da je ubije, čak, ako je zaslužila. Ne
govorimo o ratu, to je posebna priča, govorimo o mučenju jer on ima prava da to učini.
A žene žive duže iz sasvim nekih drugih razloga, koje ama baš nikakve veze nemaju sa pravima i obavezama, i to dobro znaš jer si, cenim, obrazovana, pa mi stoga nije jasno zašto potežeš uopšte.
I žene češće oboljevaju od raka...

Vidiš kuda vodi takva priča?

PS: JA VOLIM muškarce. I cenim ih. I to nema veze sa pričom gore. Oni koji još nisu stradali od groma ili vojske, razumeće o čemu pričam.
snezana7plus snezana7plus 12:15 26.06.2007

Re: cui bono

Zeljka,
vidim da su ti na dohvat ruke mnoge cifre, procenti i sl. , ali je zato realnost Srbije mnoooogoo daleko od tebe.
Ne mozemo pricu rasplinuti siromastvom, niti muskarcima koji se/su se bore/borili za zenska prava, a ponajmanje zeljom za zivotom
filmske zvezde

Problem diskriminacije zena postoji i kod siromasnih i kod manje siromasnih i kod bogatih - samo je u razlicitom pakovanju.
U Srbiji nije lako mnogim zenama a ni muskarcima - no to ne moze biti opravdanje za tolerisanje diskriminacije. Ne bi trebalo brkati te dve stvari.
Shvatam potrebu za duhovitoscu u podatku da
čak i grom udara muškarce mnogo češće nego žene
, ali ovde ne govorimo o prirodnoj, vec o drustvenoj nepogodi.
sabi sabi 12:25 26.06.2007

Re: cui bono

Nije rec u davanju priviligija ili favorizovanju osobe zato sto je zenskog pola, vec o neuskracivanju nekog prava iz istog razloga.
bladerunner bladerunner 12:53 26.06.2007

Re: cui bono

Pa ovo je smešno. Očekivala sam malo konkretnije argumente od --muškarci žive kraće i idu u vojsku. Pa ako žive kraće jel to znači da imaju pravo da ugnjetavaju ili maltretiraju žene npr? Ako žive kraće jel to znači da zato treba da budu privilegovani pa da budu postavljeni na neko mesto lakše nego neka žena ? Malo preterujem ali to ipak nema veze jedno s drugim.

Što se tiče siromaštva --devojčica o kojoj sam gore pisala nije siromašna tj. njen otac nije siromašan. On je utucan i strog, tiranin a ona i njena majka moraju to da trpe.

treće mnoge žene koje su u braku i stvaraju u braku, imovina koja se stiče zajednički obično je na papiru vlasništvo muža

i ne radi se o životu filmske zvezde , ne sećam se da je ijedna izrazila želju za tako nečim radi se samo o podjednakim mogućnostima da i žena učestvuje u nekim stvarima kao i muškarac a ne da ne može da učestvuje jer treba da radja ili zato što je umesto da se zaposli 'na vreme' odlučila da čuva decu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana