Jajčana reakcija

Jelica Greganović RSS / 29.05.2008. u 19:21

Dragi dnevniče,

uskoro će sa posla da dođe kući doći moj voljeni, najlepši, najzgodniji, najpravedniji Žmu. U lakoj dimnoj izmaglici, čiji smrad prevazilazi napuljski, postrojiće nas sve. Mali Radojica će da propeva odmah i prstom će pokazati na svoju rođenu majku, koja ga je rodila, čuvala, odhranila i koja ga voli najviše na svetu. Žmu će da spusti torbu i pred celim strojem, odsečnim pokretima, kao kad se čupaju obrve, da mi strgne epolete kućnog generala, davši mi kažiprstom ostav u kujnu. Redovi će da se povuku u svoje sobe, mačke pod krevet. Žmu će se umorno spustiti na fotelju, pokušavajući da što pliće diše neopevani smrad, koji nikako da se izluftira, a ja ću da glumim pečurčicu u kujni, tiha k'o sivi mišić.

Napravila sam kućnu katastrofu. Retko mi se dešavaju, ali je svaka od njih vredna da se izveze u goblen formi ili bar ugravira u bronzi. Na ovoj koju sam danas uprizorila mogu da mi samo pozavide atomski fizičari i ostali hemičari. Izazvala sam jajčanu reakciju. Zainteresovani potencijalni svetski agresori mogu da mi se jave na kućni mail i prijave se za vikend seminar bez praktičnih demonstracija. Broj mesta je ograničen, prijave se primaju do sutra. Uspeh zagarantovan, komplimente primam u evrima.

Naravno da katastrofa ima bar par uzroka, uz to baksuz voli društvo i nikada ne ide sam. Prvo je počeo da mi krepava mobilni. Odlazeći na drugi bežični svet pomenuti mi je izjeo adresar od A do H, sa mestimično i T.

Posle toga me pozvala moja drugarica Profesorka iz Beograda, zamolivši me za uslugu. Da njenom obećavajućem diplomantu prevedem dramu potrebnu za diplomsku predstavu. Što pre. Može. Sve k'o velim i ovi moji mladunci će jednom nešto diplomiravati, pa da negde gore uvatim kredit, ako riba ne zna, Alah će da zna. I tako ja nekoliko noći izbeljujem oči prevodeći i očajnički tražeći reči, koje Slovencima ni na pamet ne padaju, a kamoli da ih koriste i u rečniku registruju. I tako do jutra rana, dok vampiri već spremaju sindikalne proteste zbog nenajavljene, rigorozne dijete.

A treći razlog, jer bez tri sreće nema, je taj što Prestolonaslednik još uvek ide u fitnes-teretanu i diciplinovano se pridržava, od strane trenera, propisanih dijeta. Zahvaljujući tome već se naslućuju transformacije planine u planinski venac.

Elem, Planinski venac ove nedelje jede kilograme sirovih šargarepa, od kojih je ogluveo ne samo on, nego i komšije imaju zvučne smetnje pri gledanju televizije na najglasnije. Uz to je počeo lako da poskakuje u hodu. Tim šargarepama treba dodati kuvana jaja. Tu je klica katastrofe. Mada, da nisam ovako bunovna, moje generalsko osmo čulo bilo bi oštro kao keramički noževi nove generacije. Dakle, turim ja jaja, više komada, na najtiše da se kuvaju. Planinski venac odperja na trening, Mali Radojica uči fiziku (nije ni čudno da se napolju sprema oluja), a ja se zatvorim u sobu da dalje radim. I naravno, klimajući visibablje, zaboravim i na kujnu i na jaja...

Posle par sati, Mali Radojica, praćen dimom ulazi u moju sobu i očiju punih strave progrca: »Mama, jaja!« Naravno, ja kao majka dvoje muške dece, navikla na sve smicalice prirode, odmah nabacim smirujući ton i kažem :«Ne brini, daj da vidim gde boli...« Mali Radojica sastravljeno odskoči unazad, zauzevši instinktivno fudbalski položaj pred izvođenje slobodnog udarca i promuca :»U kuhinji!« E, tada sam se setila...prekasno.

Kuhinja me dočekala zavijena u smrdljivi dim, koji se obaška vio iz crnog, ugljenisanog šerpenceta sa ostacima agresivnih, eksplodiranih jaja. Svuda oko mene bili su tragovi jajčane reakcije. Na svakom santimetru moje voljene kujne, uključujući i jajne stalaktite-mite na plafonu. Pod je krckao pokriven ljuskama i nekada belim belancima. Žumanca su vizuelno i fizički dominirala. Svuda. Mali Radojica je kukavički zbrisao.

Sve do maločas visila sam u svim mogućim poziturama u kujni. Pela se na pult, pokušavala da prevarim gravitaciju i pretvorim plafon u pod. Milela po podu. Kao zmija vijugala po pločicama. Grebala, strugala, prala, ispirala. Sunđerima, krpama, metlama, usisivačima. Magičnim, običnim, na cveće i bez...Ni sanjala nisam da jaja mogu da nanesu takve katastrofalne posledice. Uključivši i hodnik i deo dnevne sobe. Suzavac je miomiris u poređenju sa smradom jajčane reakcije. Kokoške mogu da proglase Dan pobede, u bližoj budućnosti naša kujna jaja videti neće. Prestolonaslednik neka uvede celer uz šargarepe. On bolje zvuči od jaja. Uskrs se ukida u našoj kući...

Mislim da stiže Žmu...

Atačmenti



Komentari (210)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jeremija Jeremija 19:27 29.05.2008

žmu nek čuva svoja

kažem, bolje bi mu bilo da čuva svoja jaja, mislim zbog lančane reakcije.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:30 29.05.2008

Re: žmu nek čuva svoja

:))))))
my world my world 07:53 01.06.2008

Re: žmu nek čuva svoja

Jelica Greganović
:))))))


O.M.G Thank you,nismo znali da jaja smrde i da neko ima "zmu". Ali i "zmu"ima jaja,koja ne smrde.
A neki imaju vreme na bacanje.Naucismo i mi blogeri nesto"pametno"!
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:04 01.06.2008

Re: žmu nek čuva svoja

my world,
A neki imaju vreme na bacanje.

Ti si očiti primer, treba stvarno imati vremena za bacanje da dođeš ovde i baviš se pokušavanjem da budeš zlobno duhovit. Za tebe baš i ne znam da li si naučio nešto pametno, jer ovo što si napisao je toliko prostačko, da to neću ni da komentarišem.
AlexDunja AlexDunja 19:40 29.05.2008

dear?

el se to stvarno desilo?
(verujem da jeste)
i ti si uspela da napises ovakav
blog????
Broj mesta je ograničen, prijave se primaju do sutra. Uspeh zagarantovan, komplimente primam u evrima.

Odlazeći na drugi bežični svet pomenuti mi je izjeo adresar od A do H, sa mestimično i T.

Mada, da nisam ovako bunovna, moje generalsko osmo čulo bilo bi oštro kao keramički noževi nove generacije.

bravura do bravure.....
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:47 29.05.2008

Šeri,

još uvek dismr...došao i Žmu...u kujni još može na plafonu da se nađe pokoji belančani stalaktit-mit (nikad ne znam šta odakle raste)...ne pitaj, strava. Da mi je neko pričao da jaja mogu da naprave onakvu pokoru, ne bih verovala. Popalila sam mirišljave svećice svud po kući...ludilo.
A pisala sam u afektu...sad mi je malo lakše...
AlexDunja AlexDunja 19:53 29.05.2008

Re: Šeri,

A pisala sam u afektu.

sta da ti kazem,
pisi uvek u afektu
:))
ups !
ne zelim ponovljene situcije,
ali volim ovakve tekstove...
da je blize, majke mi bih dosla da
pomazem......
(kapiram razmere katastrofe, ja sam
jednom upalila meso, nije eksplodiralo, ali
je izazvalo omanji pozar)
ne pricam o dimu i mirisima....
Macak Macak 19:59 29.05.2008

Hvala do neba

Pa ja sam mog (prestolonaslednika) sad htela da bacim na jednu od tih jajcanih dijeta ( a dobio je i personal trenera, samo jos to ne zna). Posto sam do sada imala vise raznih incidenata na relaciji "paralelnirad-radnasoba-kujna", na srecu, bez vecih kolaterala, jaja sasvim sigurno ispadaju iz bilo kakvih buducih kombinacija.
Dakle, ko hoce jaja, neka ih sam kuva. I cisti...
margos margos 20:09 29.05.2008

Re: Šeri,

A pisala sam u afektu...sad mi je malo lakše...

Uh... baš gadno. Kaži ZRNU da je to experimentalno, da su zahtevali ovi tvoji blogoholičari s Marsa i blogoholičarke sa Venere, a bogme i kućni ljubimci sa Zemlje. I ako pita kol'ko ćemo da platimo, jbg... onda ne znam šta da mu kažeš...:((((

Ja sam jednom napravila takav cirkus sa podgrevanjem sarmi... i zaspala.... Probudio me smrad, pa bunovna poletim, a ona masna garež... kuku....okliznula se po patosu i tresnula... a požar na šporetu... Pa krenem po vodu da ugasim vatru i u poslednjem magnovenju skapiram da su voda + struja loša kombinacija, pa isključim šporet, a krpom ugasim plamen.... O pranju i ribanju, mogu samo da prepišem tvoj tekst, ništa drugačije ili epohalnije nisam smislila, samo peri peri peri... ispiraj... i tako milijardu puta.

Živa si i živi ste :)))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:06 29.05.2008

Macak,

možda ipak da malo nadzireš...ja posle današnjeg iskustva kuvanje jaja ima da tretiram kao jedan od opasnijih kućnih projekata...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:26 30.05.2008

Margos,

tek sam sad videla "ZRNU" u tvom komentaru :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
ivana23 ivana23 19:52 29.05.2008

***

stevica pilanić stevica pilanić 20:01 29.05.2008

terraj

ove goste, oma!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:07 29.05.2008

Re: terraj

Svi u zaklon, mož' da eksplodira...
ivana23 ivana23 11:33 30.05.2008

Re: terraj

suzi quatro suzi quatro 20:21 29.05.2008

jaja

moja roditeljica ima cijeli stručak zaboravljenih ranjgli na šparetu: mlijeko, kuhani krumpir, grah i one viklere koji su se kuhali prije upotrebe
vikleri smrde najgore!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:07 29.05.2008

suzi,

vikleri! Kakav vremenski rikverc! Oni limeni, na rupe, pa se krčkaju...sećam se. Smrde fakat.
suzi quatro suzi quatro 22:19 29.05.2008

Jelice...

.. plastični bijeli, zagriju se, pa se od tako vrućih prave lokne
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:06 02.06.2008

Re: Jelice...

Moja baka je kuvala one plekane viklere...mada ne sumnjam da plastični bolje smrde.
Vlasta Vlasta 20:22 29.05.2008

:-)))

Ako treba da bežiš preko granice, znaš da te kod mene u šupi čega jeftino prevozno sredstvo. Ja ću ga uglancati, zalepiti rupe od Meseca, i spremiti nešto hrane za poneti, da ti se nađe dok ne stigneš u Šuaju. AKo ne, uvek ti ostaje onaj nov model metle što ga uze...



Jelica Greganović Jelica Greganović 22:09 29.05.2008

Re: :-)))

Vlasto sestro, nisam zahtevna, šupa...može. Samo mi ne primiči jajca.
Alaj je lep ovaj model...i praktičan nadasve.
Vlasta Vlasta 22:15 29.05.2008

Re: :-)))

A ima i predviđen prostor za sitnu životinjsku živalj. Da ne kažem živinu...Pardonst!
florian florian 20:23 29.05.2008

da nisi ustala

ne bi ti se ovo desilo. Nećeš da poslušaš. Eto ti ga sunčan dan.Jugo je Jelice, fjaka.Sačakaš da prođe.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:10 29.05.2008

Re: da nisi ustala

Jugo? E, onda je jasno šta se dešava. Što bi naš gazda Mijo sa mora rekao, jugo nije vetar, to je čisti demonizam.
Atomski mrav Atomski mrav 20:27 29.05.2008

Jajčano-sumporna reakcija

Beše to ne tako davne 1999. godine... ne hajući mnogo za obećanja čika Solane da će nas zasuti Tomahavcima, cimer i ja dođosmo sa vikenda u studentski dom. Svako je od svoje kuće doneo određene količine hrane, između ostalog i sveža jaja. Mislim da smo obojica doneli po 20 komada. Ostavili smo ih unutar kuhinjskog elementa, u delu gde smo držali čiste krpe i prazne kese. Da vidimo šta kaže Windows kalendar - to je bila nedelja, 21. mart leta Gospodnjeg 1999. Dan D je bila sreda, 24. mart ako se ne varam. Te noći, dok su Tomahavci zujali iznad i oko nas, ogladnismo nas nekolicina pa smo oko ponoći rešili da nešto pregrizemo, tako da smo potrošili nekoliko jaja... a sutradan smo otišli cimer i ja svako svojoj kući. Tokom bombardovanja smo išli jedno vreme (neke dve nedelje) i na faks, sve dok nisu bombardovali Niš kasetnim bombama i dok neke nisu pale i na zgradu Univerziteta (ili nekog od fakulteta, ne sećam se). U tom periodu smo svraćali i do studentskog doma, ali nam ni na pamet nije palo da provirimo u kuhinjski element. Zaboravili smo na jaja potpuno (a kako i ne bi, ko još misli na jaja kad je glava u pitanju?)...

Kad se bombardovanje završilo, posle neka tri meseca dolazim ja u dom, krećem da spremam sobu, otvaram kuhinjski element.... znači, desetar u vojsci ne bi imao vremena da vikne "Otrovi! Masku stavi!" kojom brzinom se soba ispunila smradom sumpora... zamalo da izgubim svest. Istrčao sam na terasu, udahnuo duboko, utrčao nazad u sobu, ubacio ono što su nekad bila jaja (dobro je da se pilići nisu izlegli) u jednu kesu i zatim je bacio u kantu za smeće. Tada sam shvatio da će celom domu da zapreti ekološka katastrofa, pa sam kesu dalje ekspedovao u obližnji kontejner...

Kuhinjski element sam prao, čistio i dezinfikovao nekoliko puta, ali smrad iz njega je polagano iščilio tek nakon par nedelja (tokom tog vremena, element se morao non-stop luftirati dok je soba bila prazna). Jedino mi nije bilo jasno kako se nikakav smrad nije osetio u sobi pre nego što sam otvorio vrata kuhinjskog elementa? Mislim, ne zatvaraju se hermetički...

Dakle, Jelice, pored tvog kursa za ekspresno jajčano zagađenje, možeš dodati o ovaj moj "na duže staze"...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:13 29.05.2008

Re: Jajčano-sumporna reakcija

Mi smo do maločas bili na komšijskoj terasi, na pićencetu...vratimo se i neverovatno, uprkos popaljenim svećicama, opštoj promaji, mojoj intervenciji mirišljavoj (našla sam negde onu gadost od spreja, koji imam ali ne koristim, kao lavanda+ljubičica...kakva kombinacija!), još uvek dismr. Smrad koji ima i oblik. Samo mu boja izvetrela.
MuadDib MuadDib 22:40 29.05.2008

Re: Jajčano-sumporna reakcija

gadost od spreja

у питању је концепт ''ко то прди у боровој шуми!!??
Или онај са ђетићем, кад је после пасуљчине одвалио, осврнуо се пост фестум и угледао црнца иза себе: Ал' те спржих, чоче?
LjokaKraka LjokaKraka 20:27 29.05.2008

Vo u kupusu

Ja sam kao student pre mnogo godina zaboravio na sporetu konzervu sa kupusom i kobasicama. Kada je explodirala ceo plafon je bio pun zelenih stalaktita.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:14 29.05.2008

LjokoKrako,

ne sećam se da smo se ovde sretali...Pa, dobrodošao!
A je l' su to eksplodirale kobaje? Pošto ne znam kako kupus može da eksplodira...ajd da se pretvori u mrki ugalj, to ok, ali da pukne?
LjokaKraka LjokaKraka 14:17 30.05.2008

Re: LjokoKrako

Dobro te nasao,
Ja sam jedan od onih koji krade tudje uspomene na ovom blogu, pa se ne javljam cesto a na politiku nikako.

Nije kupus eksplodirao nego konzerva. Verovala ili ne uputstvo je bilo da se NEOTVORENA konzerva podgreje u serpi sa vrucom vodom. Ja sam naravno sve to uradio i zaboravio radeci nesto u drugoj sobi. Verovatno se voda u konzervi u kojoj je bio ( seckani) kupus toliko pregrejala da je konzerva od pritiska eksplodirala. Ma i kobasice su bile svuda okolo samo se nisu lepile po plafonu kao kupus .U stvari mi je zao sto nisao fotografisao. Ali ko bi se setio da fotografise u takvom trenutku.
florian florian 20:30 29.05.2008

video zapis

kako izgleda opisana pojava brainiac
kuki kuki 20:31 29.05.2008

Sto ti je profesionalac

I ti na sve to sednes za Blog :)
Mada razumem, jedino ovde te necemo grditi, vec cemo se slatko smejati. Izgleda da cemo biti jedini u tvojoj okolini. Zato se zamandali u sobu, grcevito se uhvati za tastaturu i prepusti se nirvani.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:16 29.05.2008

Re: Sto ti je profesionalac

Kuki kume, tako mi je maličak lakše, kako da živim sa takvom budalaštinom...pa, zamisli posle ovoliko godina kuvanja napravim pičvajz kuvajući jaja!
Черевићан Черевићан 20:42 29.05.2008

тојаши

сјајима сличних искустава неимам но међутим смлееком . . е ту сам непревазиђен тврдим.за ових више од деценије печалбарења бар су ми две бројчане фарме крава искипиле.побацане шерпење ни не бројим више.
миомирис загорелог млека се увуко у све углиће старе палате у којој ми је апартман јер кухиња скрајнута од боравка, хитер на бутан, и док си реко ома . . већ је млијеко на плафону,аја само скокно да . . рецимо пар речи телефонанишем, или закуцам коју сентенцу умонитора . .ионда се присетим . .ал УВЕК касно.
стога гђо Greganović ако уноздрви личној нањушите икад, онако издалека ветрићем пристиго мирис млека загорелог . . .ме се сетите
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:19 29.05.2008

Re: тојаши

Gazda Čer, sećam se tog miomirisa iz kuće roditeljske. Moj otac je uporno kupovao ono mleko u kesama, čak i kad su se već masovno upotrebljavala ova učetvrtanisana. Svako malo smo se zaglavljivali u hodniku, ko u Igrama bez granica i to kad nanjušimo gotovu stvar...Posle je moj otac doneo odnekud nešto stakleno, ko pikslica, kao to kad se stavi u lonče sa mlekom, isto ne može da iskipi...aha...jedva smo to odvojili od onog mlečnog bubuljičavog braon dna šerpe...
ivana23 ivana23 20:45 29.05.2008

O. V.

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:20 29.05.2008

Crna Ivana,

ovo jaja je dovoljno za terorističku akciju širih razmera...
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 10:50 30.05.2008

Re: Crna Ivana,

Jelica Greganović Jelica Greganović 10:58 30.05.2008

Re: Crna Ivana,

El' vidiš ?!
Hvala Tamarice :)
ivana23 ivana23 11:28 30.05.2008

Re: Crna Ivana,

Izvinjavam se zbog kolicine
Evo jedno, al' vredno, drzi cvrsto..!

ivana23 ivana23 11:31 30.05.2008

Vidi ovo

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:16 30.05.2008

Re: Vidi ovo

Ko arsenal oružja...namenska.
ivana23 ivana23 15:23 30.05.2008

Trolic (majusni)

Cestitam ti pobedu Katarine Srebotnik nad Serenom Vilijams...
Igrace i u mix dublu sa Zimonjicem. Ocekujemo trofej!
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:19 01.06.2008

Re: Trolic (majusni)

Hvala, Ivana :)
ivana23 ivana23 19:24 01.06.2008

Re: Trolic (majusni)

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:51 01.06.2008

Re: Trolic (majusni)

em maca, em cakli i svetluca...svraka u meni ti se zahvaljuje ovoooooooliko :)
Radojicic Radojicic 20:46 29.05.2008

Jelice

necu da baksuziram, al' moraces da krecis
ovde dva puta mojom krivicom i jednom medjunarodnih razmera od par meseci
mariopan mariopan 21:19 29.05.2008

Re: Jelice

E, sad mi je lakse, moj briket je izgleda bar imao oblik jaja a tvoj se razleteo...nista uvezbaces ako vezbas kao ja neprekidno...
Inace spaljivanje mleka mi je specijalnost ako ti zatrebaju saveti slobodno se javi, sve metode ribanja sam doktorirala )) A komplete serpi poklanjaju mi umesto cveca..)))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:21 29.05.2008

Radojicicu,

uspela sam da nežno sagrebem jajca sa plafona i obližnjih zidova. Kada se ugasi svetlo, ne vidi se...
Radojicic Radojicic 22:28 29.05.2008

Re: Radojicicu,

ma nije to problem vec se uvuce smrad u zidove:)))
Kazezoze Kazezoze 23:02 29.05.2008

Re: Radojicicu,

ma nije to problem vec se uvuce smrad u zidove:)))

da se nebi uvukao smrad u zidove, treba fleke ochistiti sircetom i posle samo provetriti prostoriju. smrad ce nestati.
a ovo da se desi jednoj iskusnoj kuharici kao shto je jelica, je chudnije nego kad bi marsovci javili da nece gledati evropsko prvenstvo u fuzbalu))
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:06 29.05.2008

Kz,

probala sam jabukovim sirćetom i postigla sam fleku koja se gore vidi od drugih...primenila sam zato drugu taktiku...bogradovaoiveselio Francuze, napravili majstori neke medžik sunđere, pereš bez praškova...kao one krpe, samo sunđerence...e, to čisti kao ludo...ali mumificirana jaja - problem, normalno jer u dodiru sa vodom se razmazuju...tu ja pristupim čekanju...prvo sam prala kujnu, pa onda prešla na zidove i plafon. Jajca se za to vreme osušila, pa sam sasvim novim, suvim medžik sundžerom ih skidala...straota.
Proteraće me sa Venere, sem ako ovo ne uspem da prodam veštičijem sindikatu kao odlično uspeli eksperiment zastrašivanja komšiluka smradom i bacanja čini na sve što se iz jaja izleže.
florian florian 23:06 29.05.2008

Re: Radojicicu,

Smrad u zidovi ostaje kao trajna opomena da se ne pača više u marsovce.
To se zove memorijalni kompleks.
Sandra A Sandra A 21:10 29.05.2008

:))

Sjajan tekst! Nasmejala sam se do suza. I setila se kako mi je jedom zagorela supa.
Bila je Nova Godina, moj suprug i ja smo živeli sami, i ne znam koji me vrag terao da prvog januara oko podne stavim meso da kuvam za supu. Pošto nismo bili neispavani, vratili smo se da još malo dremnemo. Probudio nas dim, na svu sreću. A miris ugljenisanog mesa i povrća sam jedva odstranila. Posle sam danima bila na tapetu u svim šalama, kao jedina osoba koja je uspela da joj zagori supa.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:28 29.05.2008

Sandra A,

ni tebe nisam ovde sretala, e dobrodošla! Što večeras ima novih, baš mi milo, makar i ovim jajčanim povodom :)
Vidi, ja tu imam dva problema, em se vodim ko dobra kuvarica, em sam hodajući podsetnik i za sebe i za druge po kući. I ja da zaboravim glupa kuvana jaja!? Strašno! Proradila mi krštenica.
Sandra A Sandra A 22:56 29.05.2008

Re: Sandra A,

Hvala :))

Čitam te redovno. Ti i Dejan Stanković ste mi omiljeni blogeri. Ali ne komentarišem tekstove, jer moje doba dana je noć, i kad stignem da pročitam tekst, već je neko napisao nešto što bih ja rekla, slično ili isto. Pa da se ne ponavljam. Ali ovaj tekst mi se toliko dopao, da nisam mogla da izdržim, a da ne pomenem moju zagorelu supu. Mnogo ti hvala za tekst, i ovaj i sve do sada. Ti vraćaš pozitivnu energiju i dobre vibracije, u ove krajeve.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:58 29.05.2008

Re: Sandra A,

Hvala ti Sandra za lepe reči i pohvale :)
Sa zadovoljstvom :)))
I budi tu. Sa sve supom.
MuadDib MuadDib 21:27 29.05.2008

Kobaya brez...yaya

Лелице, превазишла си себе ('шо и није тако лак задатак како се чини, што даље...) - набрисах се суза од смеха:
Mali Radojica sastravljeno odskočio unazad, zauzevši instinktivno fudbalski položaj pred izvođenje slobodnog udarca

Као студент нисам знао ни јаје да скувам, нашао у великом народном кувару да је за ровито потребно 3 мин, заборавио, било ринге, ринге...пуф
Интересантан метод за кување полуровитих има моја драга ташта, без штоперице и без грешке их скува (кокошја) тако да су само унутри ровита, а ни за живу душу није хтела да ода тајну. Поновљеним бројним покушајима провалио да се таква добију за 3 мин.15 сек, уз брзо хлађење водом зарад лакшег љуштења.
Ал' ће жму да кречи, ха ха...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:30 29.05.2008

Muade,

apsolutno sam se prevazišla...skoro sam uspela da napravim atomsku bombu od 5 jaja...
kuki kuki 21:29 29.05.2008

Joj ne valja :(

Nema je.
Izgleda da je bas nadrljala :(
florian florian 21:47 29.05.2008

Re: Joj ne valja :(

kuki ,da zovemo Milicu u Ljubljani. Možda je nešto krenilo po zlu?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:46 29.05.2008

Re: Joj ne valja :(

Kume, sve ok...bila u komšiluku...da se izluftiram...maločas se vratili, deca već spavaju, a i Žmu pada u san, biće da ih komira ovaj miomiris...
angie angie 21:49 29.05.2008

he, he,..

meni za sada samo ugljeniso hleb- jednom kada sam ne razbicena probala da multitaskujem- umesto da se lepo vratim u krevet i dam svim dvojku.


pazi od svega mi nagadnije to ribanje preko uobichajenog- koje i ovako prezirem iz dna dushe.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:51 29.05.2008

angie,

ne pominji ribanje...em sam sva bunovna, em sam zbog spektakla morala bukvalno da napravim generalku u kuhinji...puklo svuda, ali svuda okolo, od većih komada do prašine-žumanaca...strahota jedna...eno kujna sija oči da ti istera (malo još na plafonu ima par dekurativnih detaljčića od belanaca...)...naradila sam se kao mravac...pazi kad sam mačka jurila da ga pernem i na njemu bilo ljuski od jaja, pocrnelih...
angie angie 23:53 29.05.2008

Re: angie,

ljuski od jaja, pocrnelih...


dobro da si prepoznala shta su detalji kremiranja:)))
dubokoiplavo dubokoiplavo 22:03 29.05.2008

sve mi je jasno :))))

Eeeeeeeeeeeeeeeee,
ima i za to, ili tome slicno, leka-zavisi koliko si mastovita (a jesi) i koliko ti je uza familija opsednuta vracanjem stvari na njihovo mesto (a mora da nije). Meni je kuhinja u suterenu dok je sve meni milo i drago sprat iznad (tol'ko mi je kuvanje srcu priraslo da kad smo stan sredjivali nisam ni po cenu infarkta glavnog majstora dozvolila da sporet i ja budemo na istom nivou...). Kada stavim nesto da se krcka ja odmah zbrisem u gornje dvore i tamo lepo na sred sobe stavim il' nesto sto tu nikako ne pripada (npr razmotanu rolnu wc papira) il' nesto o sta cu 99,9% da se sapletem (npr malcovog konjica sa sve prikolicom). Ima raznih varijanti-koliko ti dusa iste. Uh, a kada tek treba nesto bunovna da obavim u ranim jutarnjim casovima (bilo bi pozeljno da se toga i setim...), super dodju makazetine (one grande koje zbog mladunca mi nikako ne smeju biti spustene sa vrha ormana) lezerno odlozene na policu kraj kreveta. Em se odmah setim da neceg treba da se setim, em muzonja pomisli da je neki vudu u toku pa se odma' pripitomi...
Pa sad vidi sto nemam ni jedan kisobran...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:48 29.05.2008

Re: sve mi je jasno :))))

e, tu smo slične u metodu...i mogu ti reći da i Žmua već vata panika (a ne sme da kaže) od predmeta koje kao podsetnik ostavljam naokolo...isto tako veruje da je žešće čaranje u toku, tako da samo kao mirno prođe pored kutlače koja stoji na stolu u dnevnoj sobi...al' danas sam bila zaspana, duša mi spavala i...zaboravila...
maqdalena maqdalena 22:16 29.05.2008

nastavak...

I sta je bilo posle? I sta je bilo posle? :]


Jelica Greganović Jelica Greganović 22:54 29.05.2008

Re: nastavak...

Maqdalena, dobrodošla i ti :)
Posle je došao Žmu, pa sam se ja odmah privila uz njega...greška...previše pokajnički...odmah je znao da sam napravila neko sranje...Mali Radojica je i nepitan pevao iz sobe da je "mama lansirala jaja"...Žmu se sad podlo cereka, skinuo mi generalske epolete, nema više, bar još neko vreme, da zvocam kad on nešto zaboravi ili zabrlja...
maqdalena maqdalena 02:12 30.05.2008

Re: nastavak...

Bolje vas sve nasla :)

Prosto me navela cela ova prica da razmislim kad je meni nesto u zivotu zagorelo...
Mama je bezbrizno ukljucila rernu da se zgreje do cuvenih 180. Prijatan i topao miris tinjanja krep papira poceo je da se siri, no ovog puta pre nego sto se pleh sa istim nasao u rerni! Rutinsko otvaranje rerne je bilo dovoljno da bismo saznali da u njoj nije ni papir, niti kakav pleh od proslog kolaca a ponajmanje kolac vec majica i to moja. Ni prefinjenim ss metodama, ni kognitivnim intervjuom nisam uspela da mome bati privolim k secanju scenu kad je u rernu sakrio moju nekada maslinasto zelenu tada vec maslinasto crnu majicu na bretele. A mozda to i nije bio on. Prosle godine sam od njega dobila jednu slicnu, zelenu, slucajno.
Od tad urednije sklanjam odecu, da ne zagori...
nsarski nsarski 02:33 30.05.2008

Re: nastavak...

Prilikom pecenja hrane u rerni treba procitati i zadnju stranu kutije u koju je hrana spakovana. Evo uputstva za pecenje DiGiorno pice:

Nutrition Facts
Serving Size 0.333 pizz
Servings Per Container 3
Amount Per Serving
Calories 290 Calories from Fat 100
% Daily Value*
Total Fat 11g 17%
Saturated Fat 5g 25%
Polyunsaturated fat 0g
Cholesterol 25mg 8%
Sodium 810mg 34%
Total Carbohydrate 35g 12%
Dietary Fiber 2g 8%
Sugars 6g
Protein 14g
Vitamin A 4%
Vitamin C 0%
Calcium 15%
Iron 6%
* Percent daily values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs:
Calories: 2,000 2,500
Total Fat Less than 65g 80g
Sat Fat Less than 20g 25g
Cholesterol Less than 300mg 300mg
Sodium Less than 2,400mg 2,400mg
Potassium 3,500mg 3,500mg
Total Carbohydrate 300g 375g
Dietary Fiber 25g 30g
Protein 50g 65g


Ingredients: Wheat Flour, Water, Shredded Low-Moisture Part-Skim Mozzarella Cheese (Part-Skim Milk, Cheese Culture, Salt, Enzymes), Pepperoni Made With Pork, Chicken and Beef (Pork, Mechanically Separated Chicken, Beef, Salt, Contains 2% or Less of Pork Stock, Spices,

Usage Directions / Dosage: Keep frozen. Baking directions for the perfect DiGiorno Pizza. For proper food safety and quality, use the following directions: Do not eat without cooking. Do not allow pizza to thaw. Remove pizza from box and overwrap.

©2008 Kraft Pizza Company/Kraft Foods Global, Inc.
Glenview, IL 60025

800-708-5580

Ako je stavite da se pece sa sve kutijom, moze doci do nezeljenih posledica.
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:33 30.05.2008

khm...

ja nisam pekla majicu, ali sam probala da ispečem komplet tiganja, koji inače živi u rerni...
Atomski mrav Atomski mrav 09:19 30.05.2008

Re: khm...

Moj drug je tako podgrevao čvarke u tiganju... u mikrotalasnoj!
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:21 30.05.2008

Re: khm...

Ta radnja mi nije poznata...šta bude? Je l' se pripale?
Atomski mrav Atomski mrav 09:41 30.05.2008

Re: khm...

Pa metal bi se malčice istopio da ne počne da varniči a onda iskoči osigurač... nimalo prijatno. Doduše, u uputstvu za mikrotalasnu pećnicu izričito stoji da se to ne sme raditi (kao i da ne smeš da sušiš svog mačka u mikrotalasnoj nakon što si ga oprala od ugljenisanog belanceta i ostataka ljuski)... :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:45 30.05.2008

Re: khm...

Znaš, moj otac je govorio da mačke ne crkavaju od kupanja, nego od ceđenja.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:00 30.05.2008

Učitelju,

ja bih tu picu, samo zbog ovog i ovolikog uputstva (uključujući i njen sastav do poslednjeg, kako ono beše nukleusa) na njoj, odmah spalila u dvorištu...da ni traga od nje ne ostane...
Atomski mrav Atomski mrav 12:48 30.05.2008

Re: Učitelju,

Ma to moraju da pišu, kao i što na mikrotalasnim pećnicama pišu da ne treba sušiti kućne ljubimce u njima. To zato što na trulom zapadu padaju tužbe kao od šale ako neko uradi neku glupost sa nekim proizvodom a proizvošač nije izričito opomenuo da se to ne sme raditi...
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 22:56 29.05.2008

djavo s neba :)

Sad znas sta znaci fraza DO JAJA ODVRATNO.
:)

p.s.
Setila sam se one igre SARENIH JAJA.
- Kuc, kuc...
- Ko je?
- Djavo s neba.
- Sta vam treba?
...

:)

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:59 29.05.2008

Re: djavo s neba :)

Sestre slatke...šta vi kažem...đavo se nije ni toliko potrudio da mi pokuca, nego nogom u vrata...tj. u šerpu i veselo veče.
angie angie 23:56 29.05.2008

Re: djavo s neba :)

- Kuc, kuc...
- Ko je?
- Djavo s neba.
- Sta vam treba?
...



eeeeeeeee, vidish, sve vreme imam neki osecaj da sam neku adekvatnu igru propustila u postu- igrale se delije!:)))
49 41 49 41 23:09 29.05.2008

Dzaba ste krecili

...onakva nova kuhinja i maler ?!?
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:11 29.05.2008

Re: Dzaba ste krecili

Pa dobro, nije baš nova, ima već četiri godine, mlada jeste...prošla je vatreno krštenje, ali istimarila sam je samo tako. Jes da smrdi, ali bar cakli.
kuki kuki 23:10 29.05.2008

Posta' mi kuma slavna

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:12 29.05.2008

Re: Posta' mi kuma slavna

Kume, MAJSTORE ! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Samo još da svrati hemičarka sa par specijalnih, fx, dimnih momenata i pare da klepimo...pa didemo na ono tirkizno more, ali koralno...bez hajkula.
florian florian 23:13 29.05.2008

Re: Posta' mi kuma slavna

širi dalje
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:16 29.05.2008

floriane,

samo to nemo' molim te...
florian florian 23:35 29.05.2008

Re: floriane,

nemo tako molim te

Kako misliš da napuniš Cankarjev dom što sutra i to po ovim cenama ako ne vodiš agresivnu kampanju?A knjiga , a DVD , sve dovodiš u pitanje.

Ti si svoje mogućnosti pripreme jaja konzistentno iznela na blogu. Izvoli demonstriraj to na pokaznom predavanju, a stručnoj javnosti prepusti sud.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:41 29.05.2008

Re: floriane,

Istina.
Hemičarka Hemičarka 18:44 30.05.2008

Re: Posta' mi kuma slavna

Samo još da svrati hemičarka sa par specijalnih, fx, dimnih momenata i pare da klepimo...pa didemo na ono tirkizno more, ali koralno...bez hajkula.


Sve se slazem, dogovoreno... Jes' da malo kasnim, ali za posao nikad nije kasno, narocito kad se nudi ovo tirkizno more kao nagrada... A ti ako nastavis ovakve eksperimente da izvodis, preuzeces mi ulogu strucnjaka za dim i eksplozije. Evo mog malog priloga:

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:05 30.05.2008

Hemičarko darling,

pa gde si ti meni...da vi'š kako stručnu katastrofu sam izvela, ludilo! Sve elemente je imala: zvuk, oblik, boju, smrad...
Hemičarka Hemičarka 19:37 30.05.2008

Re: Hemičarko darling,

Evo me, izvinjavam se sto kasnim. Jos dok sam iscitala sve komentare, nikako da stignem da nesto i napisem...

A to za katastrofu ti skroz verujem, nista ne sumnjam. Jos ovako u afektu si nam lepo docarala ceo dogadjaj...
Meni se jos nista toliko drasticno nije desilo, iako sam potpuna pocetnica u kuvanju, mada je bilo manjih incidenata (zagorela zaprska kad sam prvi put kuvala pasulj i sl). Doduse, kuvam samo nedeljom i to ako imam vremena, a kad kuvam onda pazljivo pratim sta radim i sve od reci do reci iz recepta koji mi mama posalje mejlom. Kad smo nas dvoje dosli ovde pre dve godine nisam nista znala da skuvam, a sad umem ponesto. Kuvana jaja, srecom, ne volimo, pa kuvam samo za Uskrs.

Imala sam, doduse, dozivljaj sa smradovima, ne pitaj... Odjedno nesto pocelo da nam smrdi u stanu, nikako da pronadjemo odakle dolazi. Najjace smrdi oko frizidera, ali nema sanse da lociramo izvor. Pobacali mi svu hranu iz zamrzivaca i frizidera, oribali frizider limunovim sokom, kao malo se ublazilo, ali opet smrdi. Sutradan smrdi jos jace... Palili mirisljave svece, primenjivali razne recepte, ali nista ne pomaze (doduse, zalfiju nisam probala, sad znam za ubuduce). Na kraju pronadjemo u nekoj zabacenoj pregradi u frizideru kvasac koji je skroz iscureo iz pakovanja, nismo se setili da pogledamo tamo ranije. Od tada kupujemo iskljucivo suvi kvasac (ja ne umem da umesim testo, pa ga i ne koristim, ali ume moja Druga Polovina).
nsarski nsarski 23:17 29.05.2008

Ne sekiraj se Pcelice,

mozes jos i da se proslavis. Postoji, naime, Muzej zagorele hrane, pa ako imas fotografiju tvog "dela" mogla bi da im posaljes. Evo jednog primera pecenih krompira u rerni:

Ima tu svacega, pa mislim i da bi tvoje jajcano ostvarenje imalo primereno mesto na izlozbi:))
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:20 29.05.2008

Učitelju,

kakvo ludilo od muzeja! Odlična fora!
Mada ja nisam slikala kujnu (vot a mistejken tu mejken)...nisam znala za muzej...a za ličnu memoriju sećanja mi je dovoljan i ovaj blog, dokaz u obliku slike bi mi zaista bio previše...
dracena dracena 00:17 30.05.2008

Sve gola domaćica!!!

Meni se to ne dešava. Dobro, ponekad... Pa dobro dešava mi se.... Često. Ma koga ja lažem? Dešava mi se još kako. I to redovno. Evo priznajem: ja sam najgora domaćica na svetu. Kako bih inače znala sledeće trikove:
Miris požara se najlakše otklanja po sistemu "klin se klinom izbija". Uključiš plotnu (nemoj baš na najjače, djavo ne spava) i na nju zavisno od ukusa i afiniteta tvog i ukućana ti, svako malo sipaš prstohvat šećera ili kafe ili zrnce tamjana. S obzirom da je tvoj slučaj težak, može svo troje istovremeno (nisam probala tako u obliku smese, nadam se da nije eksplozivna). Sutra skuvaj čorbu od celera. Prijaće i ukućanima i kuhinji.
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:06 30.05.2008

Re: Sve gola domaćica!!!

Draco, hvala ti do neba...ali ako me Žmu još jednom ukeba kako osvežavam i čistim životni prostor dimom od žalfije, prijaviće me inkviziciji...
florian florian 07:10 30.05.2008

Re: Sve gola domaćica!!!

Jel žalfiju zaviješ, pa em lepo em korisno em duši milo?
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:37 30.05.2008

Re: Sve gola domaćica!!!

Ma ne, nego mi objasnila drugarica, uzmeš ono ugljence što se na njemu u crkvi pali tamjan, pa pripališ i kad sagori, na njega staviš listove suve žalfije i to jako pročišćava vazduh u kući i dezinfikuje i uopšte...ja sam sa tim samo par puta okadila kuću, a drugi put me vatio muž kako ko slovenski žrec pajam po kući, mal' se nije šlogirao...zabranio veštičije seanse...nazadnjak jedan, pun predrasuda...
florian florian 09:51 30.05.2008

Re: Sve gola domaćica!!!

ma ne tako ovako
višestruka korist . Em diše , em miriše.
MuadDib MuadDib 22:36 30.05.2008

Re: Sve gola domaćica!!!

Sve gola domaćica!!!

А извин'те, молићу лепо, та ди је сад та Ивана 23 - ја би здраво воло једну слику све голе домаћице...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana