написала Ms.Ivana K.

Черевићан RSS / 29.05.2008. u 13:58

Vaznost obrazovanja i slikarske tehnike za prijateljstva koja traju 

 

Michael je bio moje slikarsko platno jednim od onih slucajnih ukaza sudbine ili sta vec prolazi pod tim imenom, ali ja to nisam znala. Kako bih i znala, ne posedujem ni kap slikarskog talenta. Sve sto sam na njemu ostavljala su sporadicne mrlje, potpuno nekonceptualne, i apstraktne kao sto sve sto nije figurativno moze da bude apstraktno.

Upoznala sam ga vrlo brzo nakon mog zvanicno najstarijeg prijatelja ovde, ali posto Stefan ne samo sto nije ovdasnji vec i ne zivi na ovom kontinentu ali jeste moj prijatelj i ne mogu da ga zbog tako jedne male geografske greske ne racunam, Michael je postao moj najstariji kanadski, americki i vanevropski prijatelj. Stefan mnogo voli Kanadu, pa njemu uvek kazem da je on najstariji, sto i jeste. Susret je bio slucajan, nevazan i da se nismo uskoro nakon toga sreli negde drugo i ja tu napravila jedan krajnje nesvestan zamah cetkicom koji je njega pogodio posred platna, i Michael i ja bi jos davno zaboravili onog drugog. Stefan je i sam slikao i on je odmah skicirao moj portret – licila sam jako na njegovu bivsu zenu. To je bio kompliment, rekao je. Jasmin je bila persijska artistokratkinja i znala je sta hoce.

  

Michael je zgodan, atletski gradjen, i krece se na nacin koji primorava vazduh oko njega da se malo izmakne da bi ga bolje video. Buduci esteta, ja to ne mogu da mu uzmem za zlo – vazduhu – ali daleko najlepsa stvar na Michael-u je njegov kompletan nedostatak besa. On je prosto dobrodusan, lako se i veliko smeje, otvoren je, topao, i priznaje sve gde je zgresio i sam od sebe. Ni to nije sve. Michael ume da prepozna ono sto vecini ljudi promakne, a to je da vecina lepih stvari promakne dok mi gledamo na drugu stranu.  Stefan ima prcast nos i finu nordijski oblikovanu glavu. I on je dobrodusan. Bila je to dobra godina za prijatelje.

 

To je bio neki pocetak. Druzili smo se neobavezno, cemu je pomogla i cinjenica da smo ziveli blizu. Nakon one prve velike mrlje koju sam mu naslikala, sledeca se desila kad sam odlucila da mi postane ljubavnik. Imala sam u to vreme jos dvojicu (Stefan + 1), ali trebao mi je novi. Michael je pre susreta sa mnom bio u nekoj vrsti religijskog kulta, i oni su ga ubedili bili da je celibat neophodan, bar dok se ne ozeni a posle toga koliko mu je volja, i uvek u slavu Boga. Dobro, onda nista – odgovorila sam. Tu se Michael zamislio, pa predomislio, odustao od celibata, a od kulta je zadrzao vegetarijanski nacin ishrane. I dalje je volontirao i pomagao im.

  

Druzenje i intimnost su koegzistirali u nekoj vrsti harmonije. Onda se intimnost povukla i premestila da slika, ili brlja negde drugo.

  

Michael je cesto gledao onu drugu mrlju na svom platnu – koja nikako da se osusi, govorio je – i zalio za dobrim starim vremenima kada je harmonija bila kompletnija. Buduci oducen od celibata, upoznavao je puno zena i u nekima od njih prepoznavao slikarku. Kad god bi naisao na talenat, on bi im ponudio svoje platno da naslikaju nesto svoje i dovrse ga, i sigurno da jesu, te brojne talentovane devojke, ali ako mu je verovati, on je zakljucio bio da je originalnost onih prvih mrlji ostala neprevazidjena, cak i tako nezavrsena.

  

Stefan je veci deo godine ziveo u Svedskoj. Nastavio je da slika, i kod dolaska u Kanadu uvek donosio sva svoja platna da mi pokaze kako napreduje. Meni se Lena najvise svidjala, narocito kad su jednog leta zajedno cuvali moju macku, ali on je rekao da je ona malo luda, medjutim ja jos uvek cuvam njen portret s mackom. Sa Susan je dostigao svoj umetnicki vrhunac – ona misli da je rodila novog Hrista i Stefan veruje da ce zapoceti novi religijski kult u brdima Britanske Kolumbije uskoro. On ce sve to naslikati.

  

Posle nekog vremena pozvala sam Michael-a iznenada jednog dana i rekla mu da sam prethodne noci imala cudan san. U njemu sam se obrela bila u nekoj vrsti skole, u kojoj su se muskarci poducavali fantasticnim vestinama obozavanja zena, i kad sam se probudila prva misao je bila da ga dugo, predugo nisam videla. On se mom pozivu jako obradovao, podrzao me je i u razvijanju poslovnog plana oko otvaranja takve jedne skole, i dogovorili smo se da se vidimo. Pri susretu smo se slozili da i dalje vazi zakon komplementarnih boja u nasem slucaju, i to nas je obradovalo. Nedugo zatim te veceri, cim je pristojnost dopustila, ja sam skinula svoju bluzu. Bluza je bila cupava i topla, od srebrno-sive imitacije vune, i ispod nje nisam nosila nista. Michael je sedeo, gledao, i izgledalo je da mu nije dobro, ali ja sam ga pridrzala i rekla da nisam tako mislila. Obecala sam da cemo probati sa konceptom jos jednom, medjutim ubrzo zatim sam odustala od planova za tu skolu cija me je ideja grejala celog jednog dana.

  

Kad me je Stefan pozvao na Valentinov Dan nekoliko nedelja kasnije ispricala sam mu o skoli. On je mislio da je obrazovanje uvek dobra ideja, ali da takva skola nema svrhe - muskarci obozavaju zene jer im nisu potrebni. Stefan je filozof, i narocito ga privlace apstraktne pojave: Bog i zene.

  

Od tada me Michael pozove ponekad, ili ja pozovem njega. Uvek se istinski obradujemo glasu na drugom kraju. On se oseca krivim zbog onog ispita, jer misli da sam odustala od skole zbog toga. Ma ne, govorim mu, sta ti je. To i nije bio ispit vec samo vezba. Slozili smo se nedavno da bi bilo lepo da se uskoro vidimo, on je opet ukazao na tamnu mrlju na njegovom platnu, i onda je rekao nesto. Kao najlepse platno, naslikano od strane pravog majstora: “Znas ono kad si skinula cupavu toplu bluzu od srebrno-sivog akrilika? Ja sam trebao samo da zaplacem.”

  I Stefan zove povremeno, i uvek mu se obradujem. Dolazi u grad svakog leta, odspava na kaucu dan -dva, donosi platna, i rasiri ih vec prve veceri da mi pokaze. Onda namesti jedno prazno i pita dobrodusno da li bih skinula bluzu.

 



Komentari (95)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jeremija Jeremija 14:24 29.05.2008

Uvek, ama baš uvek...

...sam smatrao da je institucionalno obrazovanje važno. Šteta za tu školu koja podučava u fantastičnom obožavanju žena, a koliko bi polaznika imala?
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 14:28 29.05.2008

Re: Uvek, ama baš uvek...

...Šteta za tu školu koja podučava u fantastičnom obožavanju žena, a koliko bi polaznika imala?


Mozemo samo da nagadjamo, Jeremija.
Jeremija Jeremija 14:34 29.05.2008

Re: Uvek, ama baš uvek...

pardoniram: a ko bi bile učiteljice?
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 14:37 29.05.2008

Re: Uvek, ama baš uvek...

.. a ko bi bile učiteljice?


A zasto mislite da bi samo zene trebale da poducavaju u obozavanju zena?
Jeremija Jeremija 14:44 29.05.2008

Re: Uvek, ama baš uvek...

Nekako mi se čini logičnim, jer one najbolje znaju kako žele biti obožavane od muškaraca.
Zamislite, ako bi se nedaobog nekakav novi Markiz De Sad, prošvercovao za učitelja mladih muških naraštaja u obožavanju žena?
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 14:54 29.05.2008

Re: Uvek, ama baš uvek...

Nekako mi se čini logičnim, jer one najbolje znaju kako žele biti obožavane od muškaraca


Znanje je jedna stvar a zelje su nesto drugo. Neke zene znaju, i neki muskarci znaju. Ima i jednih i drugih koji isto tako ne znaju.

Zamislite, ako bi se nedaobog nekakav novi Markiz De Sad, prošvercovao za učitelja mladih muških naraštaja u obožavanju žena?


Ima zena koje i to vole.
Jeremija Jeremija 17:16 29.05.2008

Re: Uvek, ama baš uvek...

Ivana K.Landesteen
Nekako mi se čini logičnim, jer one najbolje znaju kako žele biti obožavane od muškaraca


Znanje je jedna stvar a zelje su nesto drugo. Neke zene znaju, i neki muskarci znaju. Ima i jednih i drugih koji isto tako ne znaju.

Zamislite, ako bi se nedaobog nekakav novi Markiz De Sad, prošvercovao za učitelja mladih muških naraštaja u obožavanju žena?


Ima zena koje i to vole.


Za takve bi se mogli organizovati izborno-fakultativni seminari, ili još bolje radionice, pa koje žele platonsko obožavanje neka izvole, dame sklone veštinama narečenog De Sada neka izvole.
Nešto kao veronauka i građansko u školama Srbije.
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 17:42 29.05.2008

Re: Uvek, ama baš uvek...

Za takve bi se mogli organizovati izborno-fakultativni seminari, ili još bolje radionice, pa koje žele platonsko obožavanje neka izvole, dame sklone veštinama narečenog De Sada neka izvole. Nešto kao veronauka i građansko u školama Srbije.


Ne znam o veronauci u skolama Srbije, ali ako iole lici na manifesto jedne skole srpskog jezika na koju sam naisla ovde, ja bih bezala ne samo iz skole nego i sa planete koja to propoveda i podrzava. Tako da, iako ne poznajem trenutno stanje u sprskom skolstvu, ja ne bih ulazila u poredjenja. Ali kako je Vas tema bas zagrejala, razvijajte je i dalje, sto da ne. Iznosenje ideja pokaze razlicite uglove.
Jeremija Jeremija 18:06 29.05.2008

Re: Uvek, ama baš uvek...

Ma imam ja još ideja, ali ne mogu tek tako da ih iznosim: neka me Škola uzme za konsultanta.:)
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 18:16 29.05.2008

Re: Uvek, ama baš uvek...

Skola nije aktivna trenutno ali ako se stvari promene otvorice se konkurs kako i prilici.
ivana23 ivana23 18:46 29.05.2008

Re: Uvek, ama baš uvek...

mikimedic mikimedic 15:09 29.05.2008

Valentino i Renato

Tralalalala....
vishnja vishnja 15:14 29.05.2008

Re: Valentino i Renato

ovo je potpuna propast :))))
gde se seti toga, covece? ja ne mogu da nadjem dovoljno poetski izraz za svoj komentar na ovom blogu, a ti - Valentino i Renato :)))))

aaa....c c c

iskreno sam zgranuta i jos iskrenije obradovana
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 15:25 29.05.2008

Re: Valentino i Renato

Nisam znala ko su Valentino i Renato (osim ako ne idu u tandemu, ona znam za dvojicu pod onim prvim) pa otisla na google, ali dalje me nije vuklo.

Hvala na komentarima.
mikimedic mikimedic 15:48 29.05.2008

Re: Valentino i Renato

Sala mala. nadam se da se niko ne ljuti..:))
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 15:57 29.05.2008

Re: Valentino i Renato

Nema ljutnje, naravno.
Milan Novković Milan Novković 16:22 29.05.2008

Religiozno

U pluralizmu kategorija koje vešto provlačite između ličnog i grupnog religija pomalo kaska, što uz naglašeno estetsko samo govori kako ste mladi duhom.

Super-cool, što bi rekli moji mladi učitelji srpskog jezika. Ja mislim, mrlje, obrasci, koncepti, principi, što ih više imaš to si dalje od razumevanja šta je to magnetizam u odnosu među ljudima. Šta god ti padne na pamet a odgovor je na drugoj strani. Kao da si na jednom polu super magneta, pa ako ga i pesečeš na pola opet si samo na polu supermagneta.

A onaj drugi pol uvek na drugom kraju, i džaba ti tehnike i učenje, jedino ti ostaje da veruješ samoj sebi, svom instinktu :)
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 16:34 29.05.2008

Re: Religiozno

Dopada mi se komentar, MIlane. Nema mu se sta dodati, nikako oduzeti, stoji sam za sebe.

p.s. religijski je manje cool od religiozni, pa je zato bio izabran, kao noncool :)
Milan Novković Milan Novković 17:21 29.05.2008

Re: Religiozno

Kad već pominješ "...sporadicne mrlje, potpuno nekonceptualne, i apstraktne ...." pada mi na pamet da kako skloniš onu kanoničnu prašinu sa religioznog, i kanonični sloj (da se neko ne uvredi) sa etičkog u stvari opet imamo mrlje slične ovim tvoijima.

Samo što nisu slikarske, iako zamalo da kažem "izomorfne". A "100%" sam siguran da nam podsvest bolje gospodari morfologijama, i prostorom i vremenom,a o emocijama da ne pirčam. Kad može kod mačke što nebi moglo kod nas.

Šteta zbog negativnog značenja, inače bi čovek mogao i da kaže "bacio neko mrlju na tebe", umesto "čari", tj bacio ti sidro takvo da ti taman ostalo prostora da se krećeš koliko ti ikad treba, a da ne zalutaš neželjeno.

Pošto si ti počela da bacaš mrlje valja smemo i mi komentatori :)

Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 17:37 29.05.2008

Re: Religiozno

Kad već pominješ "...sporadicne mrlje, potpuno nekonceptualne, i apstraktne ...." pada mi na pamet da kako skloniš onu kanoničnu prašinu sa religioznog, i kanonični sloj (da se neko ne uvredi) sa etičkog u stvari opet imamo mrlje slične ovim tvoijima.


Slazem se :))
Uvek je zamrljano.

A "100%" sam siguran da nam podsvest bolje gospodari morfologijama, i prostorom i vremenom,a o emocijama da ne pirčam..


Ne znam kako bi mogli to oko podsvesti da razvezemo, ali da nam treba sva pomoc koju mozemo da prizovemo, to je tako, slazem se. Samo znas sta - podsvest moze tako iz daleka da se bavi menadzmentom, ostaje da je biti ovako napolju izlozena tesko, zamrljano i messy.

...inače bi čovek mogao i da kaže "bacio neko mrlju na tebe", umesto "čari", tj bacio ti sidro takvo da ti taman ostalo prostora da se krećeš koliko ti ikad treba, a da ne zalutaš neželjeno...


Ovo mi se mnogo dopada! I mislim da bi vredelo probati. :)

Pošto si ti počela da bacaš mrlje valja smemo i mi komentatori :)


Apsolutno! :)
pnbb pnbb 19:19 29.05.2008

Re: Religiozno

da kako skloniš onu kanoničnu prašinu sa religioznog, i kanonični sloj (da se neko ne uvredi) sa etičkog u stvari opet imamo mrlje slične ovim tvoijima.

Samo što nisu slikarske, iako zamalo da kažem "izomorfne". A "100%" sam siguran da nam podsvest bolje gospodari morfologijama, i prostorom i vremenom,a o emocijama da ne pirčam.

brate milane ti kad ga smotas svaka ti cast

gori si od mene

ja nekad ni abera, ne ide, a ti ko iz rukava
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 19:39 29.05.2008

Re: Religiozno

brate milane ti kad ga smotas svaka ti cast
gori si od mene
ja nekad ni abera, ne ide, a ti ko iz rukava


Zasluzio je ovakvo jedno priznanje, slazem se.
pnbb pnbb 20:48 29.05.2008

Re: Religiozno

zasluzio ovakvo jedno priznanje

organizovasmo onomad na nekom drugom forumu drustvo tupikurejaca, predlozio bi ga odma za dozivotnog velikog majstora, al bojim se da se covek ne uvredi, posto njegove tirade imaju smisla..

a mi smo ga mrsili onako iz hobija

Milan Novković Milan Novković 21:02 29.05.2008

Re: Religiozno

brate milane ti kad ga smotas

Presmotano, sorry :) al gledaj:

Kad skinem religioznu formu, a unutar te forme se deklarišem kao nereligiozan iako se držim, tek pomalo, raznog folklora, ja verujem u svašta. Svašta šta? Nemam pojma, baš svašta. Mrlja, znači.

Kad skineš kanoniku sa etike, mislim ono ne laži, ne kradi, ne varaj... prvo ću ladno da lažem lažljivca, kradem od lopova, varam varalicu iako ću pre da umrem nego što ću prevariti ortaka, npr. Strašna siva zona između, mrlje, ne mogu ja to da uokvirim odagle god gurao, svaka čast ko ume.

Zato mi bile interesantne paralele, i sam kad vidim otisak kafe na papiru, mrlju, počnem nešto da škrabam oko toga. Da dovučem neki Ivanin socijalno-emotivni kontekst ne smem ni da pomislim, čija se tu kanonika ne udavi svaka mu čast :)

I sad hoćeš da porediš mrlje! kako se to radi? Ja nemam pojma. A podsvest odradi onako, u deliću sekunde.
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 21:45 29.05.2008

Re: Religiozno

al gledaj:Kad skinem religioznu formu, a unutar te forme se deklarišem kao nereligiozan iako se držim, tek pomalo, raznog folklora, ja verujem u svašta. Svašta šta? Nemam pojma, baš svašta. Mrlja, znači..


Pa to zvuci kao da je neobicno verovati u svasta ili samo ponesto bez religiozne dogme, ili forme. A nije. Mozda se redje javlja posto su svi rasporedjeni na svoja mesta, ali nisu religije izrasle iz kamena. Mrlje su bile tu oduvek. Pa ko po njima ovako a ko onako. Samo dok ne tuku. Ili vuku za rukav.

Kad skineš kanoniku sa etike, mislim ono ne laži, ne kradi, ne varaj... prvo ću ladno da lažem lažljivca, kradem od lopova, varam varalicu iako ću pre da umrem nego što ću prevariti ortaka, npr. Strašna siva zona između, mrlje, ne mogu ja to da uokvirim odagle god gurao, svaka čast ko ume..


Sa ovom mrljom je vec mnogo teze, slazem se. Ali sto si se uhvatio skidanja svakolike kanonike? Pa bila je obicna bluza u pitanju :)

I sad hoćeš da porediš mrlje! kako se to radi? Ja nemam pojma. A podsvest odradi onako, u deliću sekunde.


Pa da, presece i izabere mrlju koja joj se svidja. Kaze prosto - this is okay, I can live with it. I onda dodje novi dan.
pnbb pnbb 22:07 29.05.2008

Re: Religiozno

gotovo, oboje ste primljeni..

nego druga stvar... citam ovo-
imala cudan san. U njemu sam se obrela bila u nekoj vrsti skole, u kojoj su se muskarci poducavali fantasticnim vestinama obozavanja zena


a citam i istodobno knjigu , u kojoj jeddan odd glavnih likova-frojd- razgovara s pacijentkinjom koja je imala cudan san...

sinhronicitet? eto ti ga i jung.

a jung sta je pricao o religioznom, znamo.
mislim to, forma i dogma , i poimanje boga svezano za podsvest...

a mislim i taj okean...
MuadDib MuadDib 22:24 29.05.2008

Re: Religiozno

Ali sto si se uhvatio skidanja svakolike kanonike? Pa bila je obicna bluza u pitanju :)

Touche, ха ха... али овога пута сам уз Милана, пошто мислим да сам схватио да ''скидање сваколике канонике'' води ка ослобађању од сувишних инхибиција. По мени,
prvo ću ladno da lažem lažljivca, kradem od lopova, varam varalicu
делује ослобађајуће, истинито. Веома подржавам, пошто и ми неверници имамо довољно генетски усађене аутоцензуре - мош' провести читав лајфтајм само у ослобађању од дотичне, а са килавим ефектом после свега, зато што
Mrlje su bile tu oduvek. Pa ko po njima ovako a ko onako.

Колико само олакшања може донети то када у себи угасите макар један од фајлова у фолдеру аутоцензура! Хајде да не говорим о љубавницима, ту је моћ одлучивања углавном у женским рукама, узећу сасвим другачији пример: говор Гордона Гека у филму Wallstreet, са поентом Greed is good!. Веома сам далеко од поборника либералног, а камо ли полудивљег капитализма, али храброст да се такав концепт уздиже као могући мотив некаквог напретка ипак представља некакав breakthrough и брисање једне мрље.
Milan Novković Milan Novković 22:27 29.05.2008

Re: Religiozno

Pa da, presece i izabere mrlju koja joj se svidja. Kaze prosto - this is okay, I can live with it. I onda dodje novi dan.

Može i tako :) Ja sam više mislio na onu mrlju na platnu, prijateljstvo i veru :) I sama kažeš da se uvek obraduješ glasu, tu više nema šta da se seče.

Bluza je, što mi u elektronici brutalno zovemo "glue logic" :) Šalim se, nije, al kad jednom postaviš tekst on više nije samo tvoj, tj značenje, pa ga mi provlačimo kroz neke svoje mrlje.
Kazezoze Kazezoze 22:29 29.05.2008

Re: Religiozno

prvo ću ladno da lažem lažljivca, kradem od lopova, varam varalicu

pogreshno... tim cesh ladno da lazhesh sam sebe, krades svoje i varash sebe, jer si se poistovetio sa onima koji to isto rade nekom drugom. tako necesh maci s mesta, to nije nachin oslobadjanja.
AlexDunja AlexDunja 22:31 29.05.2008

Re: Religiozno

to nije nachin oslobadjanja.

nije
Milan Novković Milan Novković 22:47 29.05.2008

Re: Religiozno

pogreshno... tim cesh ladno da lazhesh sam sebe, krades svoje i varash sebe, jer si se poistovetio sa onima koji to isto rade nekom drugom. tako necesh maci s mesta, to nije nachin oslobadjanja.

Samo ponekad, retko, što se mene tiče :) nisam ni ja mislio da ću to uvek raditi.

Ja ne verujem u Kantov kategorički imperativ. Mislim da ima jako malo ljudi koji u njega veruju i da su mnogo manje slobodni od ostalih. Ima ih, neslobodnih, a ionako se većina foliraju. Ja bih sutra ukrao i dao gladnoj deci ne samo od lopova, nego i od mnogih koji su unutar pravila bolje iskoristili paradoske nesavršenog sistema. Ne mislim da sam išta specijalan ovde nego da delim mišljenje ogromne većine :)
Milan Novković Milan Novković 22:53 29.05.2008

Re: Religiozno

nije

Ok, evo onda prvog misaonog eksperimenta.

Zamisli afričkog diktatora koji je maznuo sve od stanovništa. Deca umiru od gladi, 3,000 dnevno (čisto da kolko-toliko razbijem apstrakciju). Nemaš načina da to što je ukrao povratiš nego da mu ukradeš. Šta ćeš uraditi? Hoćeš nastaviti da se "oslobađaš" ili ćeš spasiti decu.

Put do slobode je toliko nejasan da ih malo tamo ikad stigne, ako iko :) Po prostoj logici onda takkvih puteva ima mnogo i treba pažljivo birati.
bindu bindu 01:50 30.05.2008

Re: Religiozno

Kazezoze
prvo ću ladno da lažem lažljivca, kradem od lopova, varam varalicu

pogreshno... tim cesh ladno da lazhesh sam sebe, krades svoje i varash sebe, jer si se poistovetio sa onima koji to isto rade nekom drugom. tako necesh maci s mesta, to nije nachin oslobadjanja.


born in the prson

and...etc

and bla bla attica state

What a waste of human
power
What a waste of human lives,
shoot the prisioners in
the towers
Forthy-three poor widowed
wives

Media blames it on the
prisioners,
But the prisioners did not kill
"Rockefeller pulled the trigger"
That's what the people feel.

Attica, Attica state, we're all
mates with Attica state.

Free the prisioners, free
the judges
Free all the prisioners everywhere,
All they want is truth
and justice
All they need is love and care

They all live in suffocation,
Let's not wathc them die
in sorrow,
Now's the time for revolution,
Give them all chance to grow.

Attica state......

Come together join the movement,
Take a stand for human rights,
Fear and hatred clouds
our judgement,
Free us all from endless
night,

Attica state....
We are all mattes...
We all live in......
Attica, Attica, Attica state.
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 03:17 30.05.2008

Re: Religiozno

...a mislim i taj okean...


Nista ne razumem, pa ja sam odmah sve priznala! Samo, Boga nema. A potreba, za Bogom i tih okeanskih, njih ima puno.
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 03:38 30.05.2008

Re: Religiozno

Touche, ха ха... али овога пута сам уз Милана, пошто мислим да сам схватио да ''скидање сваколике канонике'' води ка ослобађању од сувишних инхибиција..


Nije bilo planirano :)
Mozda Milan jeste mislio na oslobadjanje od suvisnih inhibicija, ali ne svih inhibicija. Neka kanonika mora da ostane, pa pomerali je ovde ili tamo, zagledali, odlazili, vracali joj se... Skidanje bluze kao vezbanje oslobadjanja od suvisnih inhibicija je bezazleno a moze da koristi, ali ako tih inhibicija nema, ili su skinute bile pre toga, onda...mislim u stvari da ne razumem. Otkud sad inhibicije?

Mrlje su bile tu oduvek. Pa ko po njima ovako a ko onako.
Колико само олакшања може донети то када у себи угасите макар један од фајлова у фолдеру аутоцензура! Хајде да не говорим о љубавницима, ту је моћ одлучивања углавном у женским рукама, узећу сасвим другачији пример: говор Гордона Гека у филму Wallstreet, са поентом Greed is good!. Веома сам далеко од поборника либералног, а камо ли полудивљег капитализма, али храброст да се такав концепт уздиже као могући мотив некаквог напретка ипак представља некакав breakthrough и брисање једне мрље.


Mrlje su zapocele nezavistan zivot, koliko vidim :)
Ako.
Pa sve je to kao kad naucis da hodas. Ili da koristis noshu. Mali, ili veliki, uspesi u dosezanju dalje, ili ponovnom ustajanju kad se padne. Gradi se prvo na jednom uspehu, pa jos na jednom...ali ne treba zaboraviti autocenzuru. S tim sto je velika razlika kad je ti svesno sebi postavis, ili postujes vec postavljenu jer znas da joj je tu mesto.
Greed is never good.
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 03:42 30.05.2008

Re: Religiozno

Pa da, presece i izabere mrlju koja joj se svidja. Kaze prosto - this is okay, I can live with it. I onda dodje novi dan.
Može i tako :) Ja sam više mislio na onu mrlju na platnu, prijateljstvo i veru :) I sama kažeš da se uvek obraduješ glasu, tu više nema šta da se seče..


Slazem se. Ali uvek ima galame, nju treba seci. Puno toga se uplete. Kad naidje radost, onda je to savrseni trenutak da se odsece sav visak i sve drugo sto smeta, jer se ne vidi tako jasno obicnim danom.

Bluza je, što mi u elektronici brutalno zovemo "glue logic" :) Šalim se, nije, al kad jednom postaviš tekst on više nije samo tvoj, tj značenje, pa ga mi provlačimo kroz neke svoje mrlje..


Vidim. I simpaticno mi je :)
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 04:30 30.05.2008

Re: Religiozno

pogreshno... tim cesh ladno da lazhesh sam sebe, krades svoje i varash sebe, jer si se poistovetio sa onima koji to isto rade nekom drugom. tako necesh maci s mesta, to nije nachin oslobadjanja.
Samo ponekad, retko, što se mene tiče :) nisam ni ja mislio da ću to uvek raditi.Ja ne verujem u Kantov kategorički imperativ. Mislim da ima jako malo ljudi koji u njega veruju i da su mnogo manje slobodni od ostalih. Ima ih, neslobodnih, a ionako se većina foliraju. Ja bih sutra ukrao i dao gladnoj deci ne samo od lopova, nego i od mnogih koji su unutar pravila bolje iskoristili paradoske nesavršenog sistema. Ne mislim da sam išta specijalan ovde nego da delim mišljenje ogromne većine :)


Sto se mene tice, sistem ne moze da prodje kao nesavrsen, jer to zvuci very apologetic, cak fino, prosto ti bude zao sistema.
Ne treba krasti, tacno, ali ako se mora, ukrasce se. Prvo treba pitati, ako je moguce. Pa onda ukrasti, ako se mora. To opet ne znaci da ce se uvek krasti. Ako ukrades jednom, pa te drugi smatraju lopovom (jer su te uhvatili prethodno), ne znaci da ti moras da se ponasas u skladu sa imenom. Ako sam smatras da si lopov i to ti je zanimanje, mozes i da se od zanimanja penzionises. Nema imperativa (sa retkim izuzecima), ima puno prinude i nejednakosti, ali izbori postoje. Pa ko kako voli.
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 04:49 30.05.2008

Re: Religiozno

Zamisli afričkog diktatora koji je maznuo sve od stanovništa. Deca umiru od gladi, 3,000 dnevno (čisto da kolko-toliko razbijem apstrakciju). Nemaš načina da to što je ukrao povratiš nego da mu ukradeš. Šta ćeš uraditi? Hoćeš nastaviti da se "oslobađaš" ili ćeš spasiti decu.
Put do slobode je toliko nejasan da ih malo tamo ikad stigne, ako iko :) Po prostoj logici onda takkvih puteva ima mnogo i treba pažljivo birati.


Diktatoru ukrasti? Ali diktator krade zato sto
1. moze, i
2. ume

Ukrasti od njega, osim ako mu ukrades i broj 1 i broj 2, istovremeno, je kao napuniti kanticu peskom pa prosuti pesak malo dalje, u pesak, tj, opet diktatoru u krilo. Diktatora je verovatno lakse ubiti nego mu oduzeti 1 i 2. Doduse, moze da se saceka i na prirodnu smrt, ali 3,000 dece na dan - to je previsoka cena.
Hocu da kazem, i mimo primera, ukrasti od lopova sa svrhom da se taj lopov onemoguci, uspori, ili osvesti iz lopovluka je tracenje dobrog poriva. Ako ce se nesto krasti od lopova neka bude ne ono sto je ukrao vec ono sto mu omogucava da krade.

Kao freedom junkie, mogu samo da potvrdim da svako ko poseduje digestivni trakt, pluca, te reproduktivne organe, moze samo da se slika za poster izgubljenih slucajeva. U ideologije i filozofiju nije neophodno ni ulaziti.
Kazezoze Kazezoze 08:59 30.05.2008

Re: Religiozno

Zamisli afričkog diktatora koji je maznuo sve od stanovništa. Deca umiru od gladi, 3,000 dnevno (čisto da kolko-toliko razbijem apstrakciju). Nemaš načina da to što je ukrao povratiš nego da mu ukradeš. Šta ćeš uraditi? Hoćeš nastaviti da se "oslobađaš" ili ćeš spasiti decu.
Put do slobode je toliko nejasan da ih malo tamo ikad stigne, ako iko :) Po prostoj logici onda takkvih puteva ima mnogo i treba pažljivo birati.

hm, milane... robin hudovske moralne prichice su mi uvek bile providne. nekako kao da te usmeravaju na jedan put koji ti treba bez uslovno da prihvatish, bez obzira shta je u pozadini tih pricha. nekako mi je uvek bio iskreniji super hik. kod njega su jasno predstavljeni pravi ciljevi, bez laganja.
tako i ova tvoja 'zamisli diktatora' prichica. ja bih prvo pokushao da proverim istinitost takve priche, shta se krije u pozadini te priche, pa bi se tek onda odluchio kako da pomognem toj deci ukoliko sam u mogucnosti.
da ne bi bilo prosipanje iz shupljeg u prazno, ako me razumesh shta hocu da kazhem.
svoj moralni stav ne mozhemo graditi na osnovu 'zamisli' prichica, jer nam je onda i moral samo to 'zamisli'.
na kraju krajeva takav 'zamisli' moralni stav je imao i bush kad je uvodio demokratiju u irak, a posledice tog stava se nazhalost mogu videti, krvare na sve strane.
Milan Novković Milan Novković 09:10 30.05.2008

Re: Religiozno

robin hudovske moralne prichice su mi uvek bile providne

Nismo se potpuno razumeli Kaze, ne kradem ja od kradljivaca ni sad, niti plasiram neke potencijalno realne scenarije.

Ovo meni služi kao eksperimenat da saznam šta stvarno mislim, a ne da mislim ono što bih na višem nivou svesti želeo da mislim.

Namerno konstruišeš eksperimenat da ide protiv tebe - krađa i otimanje jesu zla i svakom dobrom čoveku je instinkt da se od toga treba kloniti svim silama.

Zamisli, duboko se skoncentriši, tako neku situaciju i sebe u njoj, šta bi uradio. Nema veze što se to tebi neće nikad desiti, pomogne ti sutra da formiraš stav o nekom drugom ko će doći u takvu situaciju.

Pomogne ti, bar meni, da još malo sastaviš svest i podsvest.
Kazezoze Kazezoze 10:37 30.05.2008

Re: Religiozno

Pomogne ti, bar meni, da još malo sastaviš svest i podsvest.

ovako milane... otvorio si jednu interesantnu temu.
prvo ja se nisam usudio da govorim o kanonichkim oslobadjanjima jer iz teksta nisam mogao pravilno odrediti objektivnu istinu celibatskog ponashanja navedenog slikara. navedeno je samo da je to uslovljeno religijom i nishta vishe. instinktivno i intelektualno "Ja" je reagiralo slichno tebi, ali mehanichko "Ja" se oduprlo tome zbog male kolichine podataka, tako da objektivna istina nije bila potpuna.
ja vec godinama pokushavam da u sebi instinktivno (podsvest), intelektualno (razum, emocije) i mehanichko (reakcija) razdvojim kako bi doshao do objektivne istine. e da bi doshao do istine, prvo treba da se oslobodim lazhi koja se nalazi u mom intelektualnom (nauchenom) "Ja", a na koju moje mehanichko "Ja" reagira da bi mi zashtitila ego.
jedino je instiktivno "Ja" prirodno, ali ono se prilagodjava ovom intelektualnom i mehanichkom "Ja" i shtiti lazh koja je neproverena ushla u mene i kristalizovala moju lichnost. ta lazh se chesto reflektuje kroz emocije gradeci moralne vrednosti bez da su one objektivno proverene. znachi sve 'shta ako' se brishe iz mog intelektualnog "Ja" dok se dobro ne proveri i dok se ne steknu uslovi za objektivnu istinu.
ajd' sad ti;-)
Milan Novković Milan Novković 13:46 30.05.2008

Re: Religiozno

prvo treba da se oslobodim lazhi koja se nalazi u mom intelektualnom

Kad smo već rešili da Ivani razmrljamo blog :)

Mrlja je interesantna zato što ima puno oblika, polimorfna je, pa je tako dobar ključ za razne kutke u nama.

Npr, ako uzmem manju mrlju (bolje definisano, sa jasnijom strukturom), Munch-ov Screem koji gledam u galeriji, pa me u toj galeriji ili neko pretuče ili naletim na svoju buduću ženu raspon emocija posle nekog vremena pri sećanju na Scream će bit ipak relativno sužen. Jednostavno, Scream nije nikakav ključ u sećanja na srećan život sa mojom ženom. On može da otključa vrata užasa i sličnih prostorija i tu staje.

A ako uzmem neku veću mrlju :) , izaberi sam nekog iz holadnske škole i delo po izboru, ako me neko pretuče u galeriji to će me kasnije može podsećati na loše, ako ako naletim na ženu u galeriji onda na dobro. Znači subjektivni ključ šireg spektra. Da li mogu da odvojim objektivno? Negde mogu malo više negde skoro nimalo.

I onda smo mi puni takvih mrlja koje teku kroz nas, kontradikcija koliko hoćeš.

Ti hoćeš da izoluješ objektivno! I ja to radim, radimo svi, ali ja to radim add-hoc, bez plana i programa i ako mi se hoće (ne uvek tako). Ne mislim na "posao", kalup u životu. Mogu i ostali tako, većina, i dalje ne znam kako većina može da misli, ali ja mislim da većinu koja deli dobru volju neki master plan neće odvesti mnogo dalje od add-hoc i najobičnijeg zdravog razuma, pa pažnje na dobrim primerima, uzorima.

Pomeni, dobra volja je najveći deo master plana, ako takav plan postoji.

Evo zašto tako mislim - osim ako neki sistem nije trivijalan, ili definišemo trivijalnu harmoniju, i dok ima energije u tom sistemu, po mom mišljenju, taj sistem može da zaboravi na harmoniju, potpunu, neku parcijalnu harmoniju uvek postignemo.

Ne mogu da nađem clip iz filma "The Year of Living Dangerously", koji je na mene onomad ostavio dubok utisak, gde Mel Gibson, prolazeći pored neke sirotinje, kaže čemu sitne pomoći ljudima oko nas koje ne poznajemo kad tako ne možemo da rešimo svetske probleme, i onda mu Billy Kwan odgovara na način kojeg se ja ne sećam al sam lekciju zapamtio, verovatno je vremenom izvitoperio poprilično, kao to da se najkompleksniji problemi baš tako rešavaju, pomalo, neusiljeno, add-hoc i samo ne treba dobru volju ispuštati iz ruke.

A svi smo mi pojedinačno "najkompleksniji problem", more mrlja koje plutaju unutar jedva gibkog tela :)

Kad nema klipa evo trailera, meni je muzika vrhunska :)
vishnja vishnja 13:49 30.05.2008

Re: Religiozno

ajd' sad ti;-)

pre nego sto on, moram samo da vam kazem da uzivam u ovome.
ovaj "religiozno" dijalog-trijalog-kvadrilog itd je uzivanje citati.

pozdrav ucesnicima :)))
Milan Novković Milan Novković 13:58 30.05.2008

Re: Religiozno

ovaj "religiozno" dijalog-trijalog-kvadrilog itd

Važno je da svi mi kolektivno nabacujemo, ko lopatom, pa i ako ne smislimo ništa pametno spustiće se već neki "deus ex machina" (da ostavim heuristiku neko vreme na miru) :)
pnbb pnbb 14:38 30.05.2008

Re: Religiozno

i tih okeanskih,

to ti je neka kkontinualna potreba.. mislim to za vodom, morem
inace katice sine jas' tebi izvinjavam evo na onom drugom okeanu odmah prekoputa pecaju ko ludi, odakle stignu, bole njih i za vetar i talase...jedino sto pustaju odmah nazad, to ne kapiram.. mozda ako neki krupniji egzemplar zapadne, njega ture na tiganj?

zanimljivo kako prilika stvara od religioznog sektasa niceanca... dobro sad i mao isto, al to je druga prica
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 14:59 30.05.2008

Re: Religiozno

pnbb
i tih okeanskih,

to ti je neka kkontinualna potreba.. mislim to za vodom, morem
inace katice sine jas' tebi izvinjavam evo na onom drugom okeanu odmah prekoputa pecaju ko ludi, odakle stignu, bole njih i za vetar i talase...jedino sto pustaju odmah nazad, to ne kapiram.. mozda ako neki krupniji egzemplar zapadne, njega ture na tiganj?

zanimljivo kako prilika stvara od religioznog sektasa niceanca... dobro sad i mao isto, al to je druga prica


Sto volim kad me ljudi na drugoj strani sveta potvrde kao razumnu, pronicljivu osobu.

Ovo sa prilikom - pa da, prilika stvara coveka tj. ljudsko bice. Heroja i ubicu, pecarosa i sektasa. Sta su mu/joj ugurali u glavu pre toga, koliko su ga/je tukli ili mazili, u prilici ce se pokazati. Od cega si napravljen, tj.
pnbb pnbb 17:05 30.05.2008

Re: Religiozno

prilika stvara coveka tj. ljudsko bice

pa da, ko sto kaze stara rudarska poslovica
hrana je navika, pice drzi coveka

iliti ako cemo limerik, pice drzi ljudsko bice
MuadDib MuadDib 23:20 30.05.2008

Re: Religiozno

Ne mogu da nađem clip iz filma "The Year of Living Dangerously",

Kad nema klipa evo trailera, meni je muzika vrhunska :)

Вангелис: Opera Sauvage, није је лако уснимити ни са торента...и мени је једноставно фантастичан филм, режија која је уклопила и фантастичну музику (као и у Блејд Ранеру, посебно сцене Мелових сновиђења на старој Јави док чека брод који доноси оружје комунистима (btw, то оружје је у стварном животу Индонезији испоручила СФРЈ, па је после 20-так година Милка Планинц ишла их да утерује да плате)...
Kazezoze Kazezoze 16:07 31.05.2008

Re: Religiozno

A ako uzmem neku veću mrlju :) , izaberi sam nekog iz holadnske škole i delo po izboru, ako me neko pretuče u galeriji to će me kasnije može podsećati na loše, ako ako naletim na ženu u galeriji onda na dobro. Znači subjektivni ključ šireg spektra. Da li mogu da odvojim objektivno? Negde mogu malo više negde skoro nimalo.

subjektivni je kljuch shto si ti u oba sluchaja svoj vremeplov secanja sveo na zavrshnu chinjenicu. na glavni produkt tvojih osecanja koji je u jednom sluchaju pozitivan, a u drugom negativan.
ja bih verovatno dublje analizirao celi (oba) sluchaj(a).
kod prvog sluchaja bih sam sebi analizirao koji je pravi razlog da me neko udari.
veoma je vazhno u toj analizi biti potpuno iskren prema sebi, znachi ne trazhiti razlog u nekom drugom nego u sebi. ne okrivljivati pochinioca u startu, nego trazhiti kod sebe shta ga je to isprovociralo da bi me udario.
kad to otkrijemo onda je to objektivna istina. ako ti se svo secanje svodi na bol i ponizhenje koje je taj udarac u tebi izazvao onda je to subjektivna istina.
u drugom (prijatnijem) sluchaju bi takodje izvrshio analizu (shto si i ti verovatno uradio) da bih se mogao tachno secati tog trenutka. znachi, taj energedski trenutak koji vas je priblizhio, da li je to mozhda shto vam se oboma dopala ista slika ili neki sitni detalj koji je samo vama dvoma poznat, tvoju reakciju i razmishljanje(bez stavljanja nje u prvi plan kao predmet obozhavanja, a ni sebe kao uzrokom njene reakcije ) . u svakom sluchaju analiza je bitna da bi se doshlo do objektivne istine. u brachnoj vezi posebno.
Ne mogu da nađem clip iz filma "The Year of Living Dangerously", koji je na mene onomad ostavio dubok utisak, gde Mel Gibson, prolazeći pored neke sirotinje, kaže čemu sitne pomoći ljudima oko nas koje ne poznajemo kad tako ne možemo da rešimo svetske probleme, i onda mu Billy Kwan odgovara na način kojeg se ja ne sećam al sam lekciju zapamtio, verovatno je vremenom izvitoperio poprilično, kao to da se najkompleksniji problemi baš tako rešavaju, pomalo, neusiljeno, add-hoc i samo ne treba dobru volju ispuštati iz ruke.

nisam gledao film (ne volim filmove sa Mel Gibsonom i uopshte vecina americhkih filmova mi je sranje) tako da mogu samo reci shta bi ja odgovorio u tom sluchaju, rekao bih da se sa upravo sitnim pomocima reshavaju svetski problemi.

Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 00:47 01.06.2008

Re: Religiozno

..iliti ako cemo limerik, pice drzi ljudsko bice


Uh, i limerici su u igri?
Krenula sam tako jednom da ih sastavljam, i zastala nakon drugog. Zabavno a tesko. Za to se mora imati dobar razlog. A ja jesam - htela da napisem jednu pricu - medjutim... ne bi nista ni od price ni od limerika.

Ali razlika izmedju co'eka i ljudskog bica je bitna. Drago mi je da je uocena.
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 00:52 01.06.2008

Re: Religiozno

"The Year of Living Dangerously"..


Jako lep film. I da potvrdim jos jedan sinhronicitet (ili nije?), bas sam se nedavno setila filma i pomislila kako bih volela da ga opet pogledam, i evo njega u nastavku price o mrljama.
Iako se ne secam svega vrlo jasno, ali ono sto pamtim je da nisu napravili nijedan pogresan korak u tom flimu.
Черевићан Черевићан 17:27 29.05.2008

разбезекнут

. . . . . . .i pita dobrodusno da li bih skinula bluzu.

(у споменар Голуждравој)

стојим пред твоим обнаженим телом
слуђен јер незнам штамије чинити
дал настран бити . . . неко и то воли
или зажмурити ил пак будан снити

нежности мноштво главоми се роји
бар речју лаком трему да разбијем
док биило полно медногама кљује
страст ти усана . . . зажелех да пијем

ил ништ од свега . . . срамота ме нека
штаћеш помислити - гле дебила овог
стога се повлачим, мислим овог пута
могу причекати . . . . до скидања новог


Jeremija Jeremija 17:46 29.05.2008

Re: разбезекнут

Čera za profesora u školi obožavanja žena, ma kakvog profesora za dekana.
Mislim da je već zaslužio počasni doktorat.
molim da se moja incijativa uzme na glasanje: pravo glasa imaju samo žene
U slučaju da sa daleke Malte ne može da prisustvuje nastavi, onda bar za dopisnog člana - preko bloga.
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 17:50 29.05.2008

Re: разбезекнут

. . . . (у споменар Голуждравој)..


Sacuvace Ms. G ovo, dragi C. Moze joj zatrebati nekad, ako se ne doseti sama kako da pomogne onome u nevolji.
Hvala puno, puno!
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 18:01 29.05.2008

Re: разбезекнут

Jeremija
Čera za profesora u školi obožavanja žena, ma kakvog profesora za dekana.Mislim da je već zaslužio počasni doktorat.molim da se moja incijativa uzme na glasanje: pravo glasa imaju samo ženeU slučaju da sa daleke Malte ne može da prisustvuje nastavi, onda bar za dopisnog člana - preko bloga.


Ovako entuzijasticna inicijativa zasluzuje paznju, sigurno.
AlexDunja AlexDunja 17:41 29.05.2008

ms. ivana k.

ti si čudo jedno. veliko!
nije te džaba mr. čer hvalio onoliko...
unapred !

PRIRODA SKORPIJE, PRIRODA PISANJA

Violoncelo se davi sred mrtvih ruza.
Dani su mirna noga caplje u azuru-
brzo prolaze i ne ostavljaju za sobom potpis.

Samoca istetovirana na dnu bunara
nezno me podize. Nema Ona ime, nema
i njene ruke svetlije su od senki.

Poezija je pcelica, zlatna i lepa.
Kada me ubode, na otok metnem hladno
secivo noza i bude mi dobro. Prezivim
svoju smrt i podelim je sa vlastelom
belih rada i lala.

A tekstovi bujaju poput vespi na ulicama
Rima. Pesnici su meni potrebni
kao izumrle ceze, kao palme, uostalom.

To je tako.
Ako to dovoljno cvrsto zelis,
svet najednom moze postati ikona,
kavez za ptice, dabome i polje bulki,
krv sama za sebe.

d. j. danilov
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 17:57 29.05.2008

Re: ms. ivana k.

ti si...


Hvala, AlexDunja na ovako inspirisanom izboru i lepim recima.
Mr. Cher i ja se dugo poznajemo sa jedne male Internet liste, i citamo jedno drugom razmisljanja i izvestaje iz svakodnevice i izlete imaginarnog i svasta jos vec godinama. Ja njegov talenat jako postujem, a i on uvek ima lepu rec za moj trud.
AlexDunja AlexDunja 18:04 29.05.2008

Re: ms. ivana k.

Ja njegov talenat jako postujem, a i on uvek ima lepu rec za moj trud.

slazem se sa vama. oboma.
:)))
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 18:09 29.05.2008

Re: ms. ivana k.

Fino. Drago mi je :)
ivana23 ivana23 18:06 29.05.2008

***

Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 18:13 29.05.2008

Re: ***

ivana, jel' moze i jedan prilog suprotnog pola? Please? Ja nisam mogla da ilustrujem tekst vizuelnim prilozima ali u tebe ne sumnjam :)
ivana23 ivana23 18:42 29.05.2008

Re: ***

Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 19:08 29.05.2008

Re: ***

:))
Ja sam mislila vise nekog naslikanog, ali ni ovaj ne deluje vrlo realno :)

Hvala puno! :)
AlexDunja AlexDunja 19:13 29.05.2008

Re: ***

Ja sam mislila vise nekog naslikanog

AlexDunja AlexDunja 19:14 29.05.2008

Re: ***

AlexDunja AlexDunja 19:16 29.05.2008

Re: ***

Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 19:35 29.05.2008

Re: ***

AlexDunja, da, to sam imala na umu ali se nisam jasno izrazila :)
AlexDunja AlexDunja 19:45 29.05.2008

Re: ***

AlexDunja, da, to sam imala na umu ali se nisam jasno izrazila :)

shvatila sam:)))
moja prva reakcija je
bio vlada velickovic, ali sam se udarila po
prstima
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 19:56 29.05.2008

Re: ***

moja prva reakcija je bio vlada velickovic, ali sam se udarila poprstima


Nije trebalo. U svakakvoj lepoti se nadjemo.
AlexDunja AlexDunja 19:59 29.05.2008

...

U svakakvoj lepoti se nadjemo.



zato sam ga ipak
stavila tu
:)))
bindu bindu 20:06 29.05.2008

Re: ...

aha sad sam ukapirala...po obicaju ja citam od kraja...
pa el moze ovo...
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 20:13 29.05.2008

Re: ...

...pa el moze ovo...


Svakako.
bindu bindu 20:26 29.05.2008

Re: ...

Ivana K.Landesteen
...pa el moze ovo...


Svakako.


bas mi zao xrista na mukam.......
aha........ moj omiljeni caravagio

pnbb pnbb 22:40 29.05.2008

Re: ***

ni ovaj ne deluje vrlo realno

ne?
(sumnjicavo zagledajuci u ogledalo): sta sam, delusional? ma jok, sve se slaze... kakko bre ne
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 14:50 30.05.2008

Re: ***

pnbb
ni ovaj ne deluje vrlo realno

ne?
(sumnjicavo zagledajuci u ogledalo): sta sam, delusional? ma jok, sve se slaze... kakko bre ne


Oversized, overblown, overly objectified.

Licite?
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 15:03 30.05.2008

Re: ***

ivana23


Zanimljiv je ovaj pristup modelu, ivana :)
Hvala.
pnbb pnbb 18:27 31.05.2008

Re: ***

Oversized, overblown, overly objectified.

Licite?


oblikom oponasamo.

proporcionalnoscu prikaza , pre.
predlazem proveriti point posmatranja .

dobro ajd overly objectified moze.
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 01:08 01.06.2008

Re: ***

...predlazem proveriti point posmatranja


Point posmatranja proveravam, i..nista. Sta proveriti?
Ni prikaza nema vise. Bojim se da sam mu se zamerila trajno.
pnbb pnbb 13:38 02.06.2008

Re: ***

Sta proveriti?
Ni prikaza nema vise.


il je crna magija, il skilnuli dusmani.
treceg nema, bez da je ljubomorni moderator.
Kazezoze Kazezoze 20:27 29.05.2008

slikar

osecam se vazhnim

dok je posmatram

i svaki njen pokret

prirodan je i lep

andjeoska lepota u liku

zhene sa pticom na ruci

tu ispred shtafelaja

u uglu sobe

na samo par koraka

udaljena od mene

bindu bindu 20:34 29.05.2008

Re: slikar

ja od caravagia dalje ne mogu.....
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 20:48 29.05.2008

Re: slikar

#1

Trazi se pesnik
Da napise pesmu
Obezbedjujem intimne detalje
Trazi se slikar
Da naslika portret
Platno je razapeto i stid otpusten
Inspiraciju ne garantujem
Postujem autorska prava
Stopiram isplatu ako sam nezadovoljna
Razmatram samo ozbiljne ponude
Preporuke neophodne
Od kandidata se ocekuje profesionalna indiskrecija
Suvenire iz budoara odbijam od nagrade
Pozicija je privremena
Ponovno angazovanje moguce
Otvorenost ka sugestijama pozeljna
Promena poze neizbezna
Subjekat podlozan menjanju misljenja
Fleksibilno radno vreme
Nastup i stil prema sklonostima
Kreacija potrebna za naucni rad
Nauka je licne prirode
U slucaju remek dela, nagrada suvisna
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 20:50 29.05.2008

Re: slikar

ja od caravagia dalje ne mogu.....


I ne mora se dalje. U redu je stati. I treba stati, na kratko ili trajno.

p.s. ne otvaraju se fotografije, bar meni.
bindu bindu 21:03 29.05.2008

Re: slikar

Ivana K.Landesteen
ja od caravagia dalje ne mogu.....


I ne mora se dalje. U redu je stati. I treba stati, na kratko ili trajno.

p.s. ne otvaraju se fotografije, bar meni.


znaci i vas najomiljeniji slikar je caravagio?
p.s. stvarno....meni da...
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 21:21 29.05.2008

Re: slikar

znaci i vas najomiljeniji slikar je caravagio?.


Caravaggio je prosto prekrasan, i za sva vremena, ali ja nisam u stanju i ne zelim da ikada biram ko mi je najomiljeniji slikar, ili pisac, omiljenu pesmu...nikad nisam umela, nece se ni promeniti. Uzivam u tome sto je preda mnom i dovoljno mi je.
moderator04 moderator04 20:43 29.05.2008

Obaveštenje

Nemojte na blogu ostavljati brojeve telefona, niti kakve druge lične podatke, bilo da je u pitanju nasumice izabran broj, ili je identitet vlasnika poznat komentatoru. Za razmenu ličnih podataka koristite privatne poruke. Svaka replika na ovaj komentar biće automatski obrisana. Hvala na razumevanju.
bindu bindu 20:57 29.05.2008

Re: Obaveštenje

uf,uf,.....sorry....... neznam sta mi bi....
a one reci gore zasluzuju jos jednog ..mog omiljenog caravagia.....
ivana23 ivana23 21:01 29.05.2008

***


ivana23 ivana23 21:12 29.05.2008

Re: ***


KLIK
bindu bindu 21:32 29.05.2008

Re: ***

ivana23

KLIK



ahahaha....klik...ima pravo onaj....bas si brz ko gonzales...ahaha mislim naj...naj...najbrza si....
aj sad malo promenimo..........pa sad pogadjaj koje ovo...........al nemo da gledas http....


ivana23 ivana23 21:38 29.05.2008

Re: ***

Ovaj:

MuadDib MuadDib 21:46 29.05.2008

Breathless

Bila je to dobra godina za prijatelje

When I was seventeen
It was a very good year
It was a very good year for small town girls
And soft summer nights
Wed hide from the lights
On the village green
When I was seventeen

When I was twenty-one
It was a very good year
It was a very good year for city girls
Who lived up the stair
With all that perfumed hair
And it came undone
When I was twenty-one

When I was thirty-five
It was a very good year
It was a very good year for blue-blooded girls
Of independent means
Wed ride in limousines
Their chauffeurs would drive
When I was thirty-five

But now the days grow short
Im in the autumn of the year
And now I think of my life as vintage wine
>from fine old kegs
>from the brim to the dregs
And it poured sweet and clear
It was a very good year

It was a mess of good years

Ваш текст оставља без даха, Ивана...и без речи
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 21:56 29.05.2008

Re: Breathless

.. оставља без даха, ...и без речи


Lepe komplimente dajete, MuadDibe, i fino ilustrujete. Hvala.
Dobrih godina, i dobrih susreta sto vise, to vredi pozeleti i sebi i svakome.
bindu bindu 05:02 30.05.2008

Re: Breathless

ne znam sta bi sa onim tako lepim reprodukcijama sto sam se mucila da kacim (dok sam cekala upsman ceo dan)...valjda zakazo internet oce to ponekada. a u medju vremenu da stavim jos jednu cisto da se zna ocemu se radi....jelte,...molicu lepo to je caravagio u pitanju moj omiljeni slikar.

a valjda i ivane23...koja ponekad voli iste da tako kazem stvari kao i ja.
primetila sam kad god ja stavim nesto ona odma isto to ili slicno na tu varijaciju .valjda imamo isti ukus.
verujem da razlog takvoj sinhronizaciji treba traziti ili psihoanalizirati u detinjstvu....tamo negde izmedju 5 i 10 godine.

da.....ali zato ponekad mi dodju ta kao uuuuu.uuu...lucidna stanja. tako jedanput sedim ja i gledam u casu...i
gledam i gledam i gledam i lepo se secam da sam odjedamput bila u totalno bestelesnom stanju...i vise ni casu ispred sebe valjda nisam videla, dok se odjednom nije cuo praaaaassssaaaak kao boooooom ili bolje nesto kao kraaarak i
treessss ...ili mozda taaandeer,nije ni bitno to, u stvari pukla casa ispred mene ta ista .....elem......na milione komada ...... a ja, ja sam odskocila cini mi se dva metra iz transa a onda sam se uplasiiiila.....mislim bas onako...malo zesce...ahahaha bas kao kastaneda na putu za ixtlan.
(sad mi smesno normalno) posle sam o tome stalno ne razumevajuci kako ili zasto se to desilo...misleci eto uuuuu neka cudna energija u mom prisustvu udari casu kao grom.
to mi jedno vreme bila glavna tj opsesivna tema. ljudi me ubedjivalai kako se to svakome desava. ili ono ma slucajnost......da me skinu svrata.

eto, samo to mi se cudno (citaj ...meni misteriozno) desilo u zivotu jedan jedini put .
inace mi zivot mnogo dosadan .....ono zmu ...deeecaa...kuvaaaanje...pranje....jbte sta mi je to trbalo u zivotu.
a ustvari sanjam....... ali necu da pricam za sada moje snove.oni edino nisu dosadni

anyway back to caravagio...ovaj sad nikako nije moj najnajnajomiljeniji al moze da prodje tj mislim da je veoma intresantan.
ja se pomalkice razumem u slikarstvo .u stvari me zivo interesuje recimo sta o caravagiu misle i drugi a naraocito ivana23 koja se stvarno razume u slikarstvo kako se meni to pricinjava a i u umetnost uopste, pa milan novikovic pa kazezoze da ne nabraja sva imena veoma pametnih blogera......a i gordanac koja je izuzetno talentovana blogerka itd. eto meni bi to bilo zadovoljstvo zato i kacim ponekad umetnicke slike .

bavard bavard 09:08 09.06.2008

aa: ispod bluz: eee:.

jedna od "malih" sreća
koja mi se osmehnula na vreme
bila je mogucnost što smo nas
nekoliko gladnih
privilegovano mogli
da:
posećujemo jednog boga u ateljeu
pred ponoć..
godinu dana smo kičicu
umočenu u plavu
razređenu temperu
vukli rukom po hartiji
ali samo za vreme udisaja..
izdisaj je bio namenjen ostavljanju belina..
gledajući na to
sa ove distance
to nije bilo ništa drugo
nego pomno praćenje sušenja boje..
ta godina učenja udisanja i izdisanja
približila nam je onu mudrost
koja se ne nalazi u onome što činiš
već u onome što ne činiš..
zato su tako teške lekcije nečinjenja,
u šta se može uveriti svako ko pronađe slobodno mesto..
tih jutara postadosmo nekako dobri
bolji:
okolina postade bezopasna









gubeći one na koje može da se okomi..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana