Време власти I

igipop RSS / 28.05.2008. u 13:23

(уместо критике)

"Ономе чему се не зна почетак, не зна се ни крај; а без краја, сваки је почетак лишен смисла.

Приповест о времену власти нема стварни почетак. Нико не зна тачно када и с ким је започело време власти. Можда кажњавањем човека који је пробао плод са забрањеног дрвета познања Добра и Зла; можда човековим правом да господари "над рибама у мору, над птицама небеским и над свим животињама које се по земљи мичу"; можда са вером у бога, а можда са одрицањем од бога. Ако је отац, по снази и праву, први човек власти онда је то и мати, са моћима која једино она има. Не зна се има првог човека који је имао власт али је у Књизи постајања именован први убица. Ако је завист према брату била узрок човековог убиства, онда је завист према моћи господњој могла пробудити човекову жељу да господари људима. Потчињавање и потчињеност су појаве истог људског језгра, којима само услови одређују значење и смер. Сви људи могу владати и бити потчињени. Ако је потчињавање испољена агресивност, потчињеност је притајена агресивност која чека на освету. Између владалаца и поданика, на мржњи и страху, успоставља се заједница.

Власт није историјска појава; она је сушто опредмећење историје. Власт се подједнако и жели и трпи. Онај ко влада приправан је да потчињава; потчињени има само један нагон: да и он некога потчини. Зато деспотија и тиранија имају жешћу подршку људске већине од сваке друге владавине.

А човек није потчињен једино кад је сам; али сам човек није човек. Да би смо били целовити људи, морамо бити спремни да потчињавамо и бити спремни да трпимо своје господаре. Ван ове условљености човек престаје да буде историјско биће. Тежња за ослобођењем од власти, то је тежња за иступањем из историје. Оно се догађа али кратко траје.

Поуздано се зна да је власт одувек једина моћ која расте употребом, због чега људи и теже да је освоје и упорно је чувају кад је стекну. То је занат који се најлакше научи и никад не заборавља. Вештини владања памет не смета , али јој није неопходна; власти је неопходна воља да потчињава. Ако се користи у добре сврхе, чега је било у људској прошлости, носилац власти посмртно се награђује славом. Али слава Периклових поданика никад није достигла славу Тиберијевих следбеника. Власт може бити прљав или крвав посао, а може бити, што је најчешће, и прљав и крвав. Ако није ни једно ни друго, што се ретко догађало, и не заслужује пажњу историчара и писаца

А моје време власти ту пажњу заслужује јер је то било време када су људи на власти веровали да почиње срећна будућност човечанства. Власт су освојили они који су до тада били потчињени. Док је нису освојили најтврђе су веровали у њену праведност, а кад су је приграбили, поверовали су да она даје право на све и да се њоме може све."

 

 



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 15:36 28.05.2008

Samo preporuka

...sve si rekao
Kazezoze Kazezoze 16:47 28.05.2008

nemoj tako igi...

nije vlast takva. vlast je humana, a i zhenskog je roda.
ona nas voli i pomazhe nam da budemo zdravi, veseli, pametni...
ako ne verujesh meni mozhesh pitati bilo koga ko je osetio chari vlasti
i siguran sam da ce ti reci isto.
evo npr ova akcija da se prestane pushiti.
prvo su nam na kutije nalepili sve one silne bolesti koje dobijash od pushenja (to shto je to lazh je za nashe dobro);
upozornje da je pushenje smrtonosno, rak na plucima, impotentnost (ja uvek kad kupujem duvan biram impotentnost u odnosu na rak na plucima, nekako mi manje zlo) itd.
zatim su nam, za nashe dobro, a i da ne bi ugrozhavali zdravlje drugih ljudi, koje su obavestili da su ugrozheni (misli vlast na sve), zabranili da pushimo na javnim mestima, pa ga sad pushimo na tajnim mestima... pa preporuke da se obratimo doktorima, a farmaceutska industrija je odmah na trzhishte izbacila svakakve neke proizvode koji direktno deluju na tvoj oshteceni mozak koji te sprechava da prestanesh pushiti, a cene su im prilagodjene po duzhini trajanja. kazhu da su najbolji oni flasteri. za 7 dana si ko nov, kao da nikada nisi pushio (ako ja lazhem, onda lazhu i oni psikijatri na tv-u).
moja drugarica ih koristi vec 6 meseci i uopshte ne pushi. chim ih skine odmah trazhi cigaretu, pa onda brzhebolje zalepi novi.
misli vlast na nashe zdravlje, ako prestanemo pushiti, bicemo zdraviji, moci ce mo vishe, bolje i duzhe da radimo,a samim tim i vishe da privredjujemo... ekonomija ce napredovati a mi ce mo biti srecniji iako se to nece bash primetiti na nashim licima od umora, ali oni ce nam objaniti preko svojih medija da smo mi sretni i mi ce mo to znati. misli vlast na sve!

ps. dobar text, preporuka.
igipop igipop 20:21 28.05.2008

Re: nemoj tako igi...

Tekst nisam napisao ja vec Dobrica Cosic.

Navodnici.

Radi se o odlomku iz romana Vreme vlasti I.

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 20:32 28.05.2008

Pametan, poucan

dobar tekst....
Vlasta Vlasta 21:57 28.05.2008

Ko me je zvao?

Vreme meni da šta? Ne kontam...
Čerevicki Čerevicki 08:35 29.05.2008

Re: Ko me je zvao?

Vlasta
Vreme meni da šta? Ne kontam...

:)))))))))

Davno čitah ovu knjigu... Lep uvod, uvek je pravi trenutak za pročitati ovako nešto.
margos margos 01:36 30.05.2008

...

Док је нису освојили најтврђе су веровали у њену праведност, а кад су је приграбили, поверовали су да она даје право на све и да се њоме може све."

Ovo kao da je pisao Koštunica, pre onog gromoglasnog ''Dajem reč!'', ako se sećate, zvučalo je baš! - a onda doživeo amneziju. Trajnu.

PS Kako ti je ovde, jesi li se pokajao što si se vratio? Jesi li čekirao kartu za nazad? Nadam se da nisi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana