Muzika| Umetnost| Život| Životni stil

Jazz survivor i narkotici

Ivan Blagojevic RSS / 07.03.2022. u 15:53

Jimmy Cobb
Jimmy Cobb
Jimmy Cobb je snimio sa Miles-om Davisom-om 1959. godine jedan od najprodavanijih albuma "Kind of Blue". Miles mu je ponudio 200 dolara da se odrekne svih drugih prava na taj album i on je pristao.
Miles je vozio Ferari, a Jimmy, koji je odsvirao bezbroj koncerata i snimio albume svim najvećim zvezdama - mi je pre par godina u svojoj 90-oj godini nudio nastup jer nije imao osnovnih sredstava za život. Jedini nastup na Nišvilu imao je pre 20 godina zajedno sa Regie Workmanom i tada je pricao o prokletstvu bleštavila džezerskog života u mladosti i mučnog spavanja po aerodromima i bezbrojnih presedanja tokom turneja u starosti. Opsednut pevačicama, emotivno se spojio sa tri najveće zvezde tog vremena: Billy Holidey , Sarah Vaugh i Dinah Vasington - koju je i oženio 1952.

Osim Milesa Davisa, na spisku muzičara sa kojima je nastupao i snimao su i: Cannonball Adderley, Nat Adderley, John Coltrane, Miles Davis, Benny Golson, Joe Henderson, Hank Jones, Wynton Kelly, Wes Montgomery, Shirley Scott, Sarah Vaughan, Kenny Barron, Paul Chambers, Al Cohn, Joey DeFrancesco, Kenny Dorham, Kenny Drew, Curtis Fuller, Eddie Gomez, Bill Evans, Clark Terry, Stan Getz, Art Pepper, Wayne Shorter, Gil Evans, Kenny Dorham, Bobby Timmons, Booker Little, Johnny Griffin, Mark Murphy, Jon Hendricks, Red Garland, Philly Joe Jones, Sonny Stitt, Nancy Wilson...


Trošio je novac sa turneja i studijskih snimanja često na stimulanse i radio bukvalno do smrti 2020. godine, tokom prvog talasa korone u 92 godini. Gotovo 30 godina je nadživeo svog idola Miles Davis-a i nije morao kao Miles da ubedjuje svaki put policajce da nije ukrao skupoceni ferari. Miles je apsurda radi trošio daleko kvalitetnije narkotike nego Jimmy.
Ponekad nam muzičari tokom Nišvila traže u backstage-u razna stimulativna sredstva - ali se mi pozivamo da u ugovoru nema te stavke već samo hrane i raznog pića i da su unapred dobili ceo honorar za vanredne prohteve. Pojedini su se snalazili u lokalnom kafiću, a poneki i nisu uspevali što se često odražavalo na kvalitet njihovih nastupa.


Jednom prilikom jedan od najpoznatijih rege sastava nam je uredno poslao mejl da je tog dana jednom njihovom članu rodjendan i da bi molili da im u njihov tur bus dostavimo " Tortu ". Ja sam se napravio lud i kupio im pravu tortu. Vratili su nam je sutradan netaknutu i mi smo je uz smeh smazali.
Dešavalo se da preurane sa svojom dozom i budu sjajni na popodnevnoj tehničkoj probi, a očajni na večernjem nastupu . Naravno, bilo je najčešće obrnutih situacija .
Samo jednom sam posumnjao u to pravilo.
Dugo sam planirao da dovedemo Kanny Garett-a koji je takođe sarađivao sa Miles-om, ali i sa čitavom plejadom legendarnih džezera (Woody Shaw, Art Blakey, Marcus Miller, Donald Byrd, Duke Ellington Orchestra, Al Jarreau, Chick Corea, Roy Haynes, Freddie Hubbard, Christian McBride, John Scofield, Michel Petrucciani, Bireli Lagrene, Lenny White, Richard Bona, Mike Stern, Jeff "Tain" Watts, John McLaughlin, Sting...).

Kenny Garett na Nišvilu
Kenny Garett na Nišvilu
Zatekao sam se u New Yorku u proleće 2017. i svratio u čuveni Blue Note klub.
Karte su bile rasrodate za oba njegova koncerta te večeri i ja sam na prevaru ušao u pauzi koncerta. Kenny se oduševio pozivom na festival i prebacio me na menadzera koji je dao prihvatljive uslove, a ja njemu tačan datum nastupa.
Veoma brzo mi je stigao potpisan ugovor i mi smo ga medijski najavili.
Posle desetak dana stigla nam je molba da raskinemo ugovor jer je Kenny zaboravio da kaže menadžeru da je potvrdio bitan nastup u Americi bas tokom Nišvila.
Prihvatili smo da pomerimo nastup za iduću godinu i zaista 2018. ceo bend je stigao u Niš. Održali su veoma posećenu pres konferenciju a ceo bend zajedno sa Kenny-em je na tehničkoj probi zvučao savršeno.
Svi smo s nestrpljenjem očekivali njegov nastup i ja sam došao u back stage da ih pozdravim par minuta pre nastupa.
Zatekao sam očajne muzičare i unezverenog menadžera.
Kenny-a nije bilo. Pozvao sam njegovu hostesu i ona mi je plačnim glasom saopštila da stiže ali bez Kenny-a koji je odbio da nastupi, izašao iz taksija i krenuo peške ka Beogradu.
Ubacio sam hostesu u moj auto da mi pokaže gde su ga ostavili, izjurio iz tvrdjave i krenuo putem ka Beogradu.
Uskoro sam spazio Kenny a u mračnom delu niške periferije kako vuče kofer . Preprečio sam mu put kolima i pozvao ga da udje u auto jer ga publika i bend čekaju. Energično je odbio i nejasno rekao da je nečim nezadovoljan i da neće da nastupi i da on ide na avion. Pokušao sam da mu objasnim da je ovo izuzetno opasna oblast po njega i da udje u auto, a on da je New York noću daleko opasniji. Na kraju sam ga grubo zgrabio za ruku i naredio da udje u auto . Posle dramske pauze rekao je da hoće da se vrati u Tvrdjavu, ali da neće da udje u auto već da će ići peške.
Hostesa i ja smo ga pratili autom u prvoj brzini i zaista je uspeo da nadje zadnji ulaz u tvrdjavi.
Publici nije bilo jasno zašto treći put vrtimo sponzorski blok izmedju dva nastupa.
A onda je usledio fantastičan nastup i Kenny Garett je briljirao . Svirao je neverovatnom energijom i entuzijazmom.


Često sam raznim menadžerima i muzičarima prepričavao ovaj dogadjaj i svi su se izčudjavali jer je Kenny važio za izuzetno disciplinovanog umetnika.
Ostala su nagadjanja da se prerano "uradio ", ili se nije uopšte .
Tokom Nišvila praktikujemo brojne workshopove gde mladi muzičari dobijaju besplatne časove od najvećih zvezda.
Ta iskustva umnogome prevagnu da se odluče za zivot profesionalnog muzičara.
Kada me njihovi roditelji upitaju da li da podržavaju ambiciju svoje dece, ja kažem da ne znam. Setim se sudbine jednog od najvećih svetskih bubnjara Jimmy Cobb-a koji je u devedesetoj godini zivkao razne agencije i festivale da mu udele neki gig kako bi imao za hranu. Za narkotike odavno nije imao.
Ponos da je bio deo večnosti albumom "Kind of Blue" nije mu bila velika uteha zadnjih dana života.

Atačmenti



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 18:19 07.03.2022

?

da li podržavati ambiciju svoje dece

светска слава ........лове у обиљу
(животи Успелих ум'у да намаме),
ништа лепше... него Познат бити
а шта је истина питати њих саме
nsarski nsarski 19:28 07.03.2022

Hvala za ove crtice

iz memorije sećanja.
Sticajem okolnosti, ja se skoro svakodnevno u poslednje vreme viđam sa našim poznatim starim džez-saksofonistom i on priča svoje doživljaje iz vremena kada je svirao po američkim vojnim bazama u Z. Nemačkoj, pa u Rusiji, i svugde. Baš zabavno.
I danas svira mada je prilično star. I ne koristi opojnu drozu - ponekad naruči vruću rakiju. E, da: on pristojno živi; ima državnu penziju, svoj stan i ne mora da se grebe. Jedino je, kaže, ova korona malo zeznula stvar - nigde svirke. Ali, sad je već počelo.
Thx, buddy.

P.S., P.S., EDIT:

Danas mi je taj džez-saksofonista, gospodin Jovan Maljoković* rekao da je pre "5-6 godina" (po njegovim rečima) dobio na Nišvilu nagradu za životno delo.

*On mi je lično danas dao dozvolu da pomenem njegovo ime.
crossover crossover 20:57 07.03.2022

McThing

Одличан текст. Хвала, Иване.
Кристијан Мекбрајд је мој фаворит за довођење на Нишвил.


pecaros pecaros 22:11 07.03.2022

Negde

osamdesetih, kada se na našoj džez sceni smenjuju sve sama svetska, vrhunska imena, na novosadskom festivalu je trebalo da nastupi, ako se dobro sećam, Pharoah Sanders, ali je otkazao u poslednji čas. Pa se desilo da, čisto onako, u prolazu, negde pokupe Archie Shepp-a da ga zameni.

Zbog podočnjaka čovek izgleda pomalo prirodno ubiven, no, više su ga odavali pokreti na sceni, koji su svi bili upadljivo odmereni - kada je u pauzi, dok je solirao drugi muzičar, hteo da sedne na stepenik (scena se blago uzdizala kako se išlo u pozadinu), učinio je to vrlo pažljivo procenjujući razdaljinu između njega i svoje zadnjice.

Sve je prošlo bez greške, bio je to jedan zaista dobar nastup.

maksa83 maksa83 23:43 07.03.2022

Re: Negde

osamdesetih, kada se na našoj džez sceni smenjuju sve sama svetska, vrhunska imena,

To je počelo kudikamo ranije. Count Basie Orchestra 1970, Duke Ellington sledeće godine, itd. itd.



pecaros pecaros 00:05 08.03.2022

Re: Negde

maksa83
osamdesetih, kada se na našoj džez sceni smenjuju sve sama svetska, vrhunska imena,

To je počelo kudikamo ranije. Count Basie Orchestra 1970, Duke Ellington sledeće godine, itd. itd.


Pa da, već sam se ovde hvalio da sam slušao Saru Von i BB Kinga 1973. u Domu sindikata.

Ako ćemo pravo, još krajem pedesetih su kod nas nastupali Ela Ficdžerald i Luj Armstrong.
crossover crossover 01:31 08.03.2022

Re: Negde

pecaros
Pa da, već sam se ovde hvalio da sam slušao Saru Von i BB Kinga 1973. u Domu sindikata.


Ја сам био мали да у то време идем на такве концерте али зато ово имам на хард диску: Miles Davis – Another Bitches Brew. Два концерта у Дому синдиката '71. и '73. Први озбиљнији концерт на ком сам био је Чик Корија и Гери Бартон негде средином осамдесетих.



pecaros pecaros 03:45 08.03.2022

Re: Negde

crossover
Miles Davis – Another Bitches Brew. Два концерта у Дому синдиката '71. и '73. Први озбиљнији концерт на ком сам био је Чик Корија и Гери Бартон негде средином осамдесетих.


U istom danu - Roland Kirk i Majls Devis... Da mi je bila današnja pamet, nema sumnje koji bih dan festivala odabrao. Nije se moglo sve, putovalo se autobusom iz Novog Sada, sveukupno nije bio mali trošak. No, tada mi je BB King bio apsolutni prioritet.

Majlsa sam odgledao kasnije, krajem osamdesetih. U međuvremenu, bilo je zaista izvrsnih koncerata: Weather Report, Oregon, Art Ensemble Of Chicago, Freddie Hubbard, Henri Texier, Bill Evans (ovaj sa Kind Of Blue) onda Pat Metheny (poslednji vredan koncert pre sankcija)...

I oni gitaristi - McLaughlin, Coryel, Paco... Mada je posle jedno pola sata sve preraslo u gnjavažu, vredno je pomena.



zoja444 zoja444 20:45 09.03.2022

stav

jazz i opera - da. psihoaktivne supstance - ne.
shmoo shmoo 08:33 10.03.2022

Вили Јацко

Trošio je novac sa turneja i studijskih snimanja često na stimulanse i radio bukvalno do smrti 2020. godine, tokom prvog talasa korone u 92 godini. Gotovo 30 godina je nadživeo svog idola Miles Davis-a i nije morao kao Miles da ubedjuje svaki put policajce da nije ukrao skupoceni ferari. Miles je apsurda radi trošio daleko kvalitetnije narkotike nego Jimmy. Ponekad nam muzičari tokom Nišvila traže u backstage-u razna stimulativna sredstva - ali se mi pozivamo da u ugovoru nema te stavke već samo hrane i raznog pića i da su unapred dobili ceo honorar za vanredne prohteve. Pojedini su se snalazili u lokalnom kafiću, a poneki i nisu uspevali što se često odražavalo na kvalitet njihovih nastupa. Jednom prilikom jedan od najpoznatijih rege sastava nam je uredno poslao mejl da je tog dana jednom njihovom članu rodjendan i da bi molili da im u njihov tur bus dostavimo " Tortu ". Ja sam se napravio lud i kupio im pravu tortu. Vratili su nam je sutradan netaknutu i mi smo je uz smeh smazali. Dešavalo se da preurane sa svojom dozom i budu sjajni na popodnevnoj tehničkoj probi, a očajni na večernjem nastupu . Naravno, bilo je najčešće obrnutih situacija .



Познавао сам својевремено овде на Бановом брду У Београду једног џез саксофонисту који ми је често одушевљено и са усхићењем причао о томе како на обдукцији на телу Чарлија Паркера (који му је у то време био идол и узор као и многима, уосталом) нису могли да пронађу ниједно једино место које није било убодено иглом.





Unfuckable Unfuckable 02:41 12.03.2022

Re: Види 'вако...

причао о томе како на обдукцији на телу Чарлија Паркера (који му је у то време био идол и узор као и многима, уосталом) нису могли да пронађу ниједно једино место које није било убодено иглом.


"Urbana legenda" da ne kažem recimo jadna glupost, rane od uboda zarastaju za života i ne ostavljaju ni ožiljke.
Jedina mogućnost da ova "paziovako" teorija pije vodu je da se Lik u terminalnom amoku svukud istetovirao pred smrt pa nije ostavio ниједно једино место - što je dođi-juče moguće.

Pozdravi džez saksofonistu s BB i zamoli ga da manje kenja.
shmoo shmoo 08:48 12.03.2022

Re: Види 'вако... Нпр. Чарли Паркер?

Unfuckable

"Urbana legenda"



Наравно да је урбана легенда. Зато сам је и испричао овде. Ово је блог о џезу, џез музичарима и коришћењу стимулативних средстава у циљу буђења и разигравања уметничке имагинације истих поменутих.

Има ли бољег места да се исприча једна таква урбана легенда од овог места овде?

Нећу ваљда ову легенду да причам на блоговима о руској војној интервенцији у Украјини?


Pozdravi džez saksofonistu s BB i zamoli ga da manje kenja.



Врло радо и хвала ти на томе иако не могу на жалост да му одмах пренесем твоје поздраве и молбе барем још неко време (за које ми није дато да знам колико дуго) јер и он као и његов идол и узор Чарли Паркер одавно свира са анђелима на небу (секција у бенду дудулајке).

А не знам да ти кажем да ли је тај мој познаник користио стимулативна средства истог, лошијег или бољег квалитета од Чарли Паркера. Нисам га никада то питао док је дувао своју дудулајку овде на планети Земљи, а мени срећом запало да познајем једног таквог човека.

Иначе, кад смо већ код урбаног, има ту још занимљивих легенди...

Рецимо, знаш ли како је Чарли Паркер добио свој надимак Bird?

Каже прича да је путовао са бендом тезгарећи свирку по неким америчанским вукојебинама.

Како је то говорио некадашњи овдашњи блогер Принци:"Билокси, Мисисипи, или Батаја (Батајница - моја примедба), Србија, то ти је у суштини исто."

И у некој прашњавој америчанској селендрачи сео Чарли једном приликом у ауто и кренуо у рикверц да га извезе кроз капију и да бенд крене даље и том приликом прегазио неко пиле које се мувало иза његовог аута кљуцајући говна по дворишту.

Тако је Чарли Паркер добио надимак Bird.

Баш занимљива урбана легенда.






mirelarado mirelarado 11:20 12.03.2022

Re: Види 'вако... Нпр. Чарли Паркер?

Dobar film o životu Čarlija Parkera:

shmoo shmoo 12:35 12.03.2022

Re: Види 'вако... Нпр. Чарли Паркер?

mirelarado
Dobar film o životu Čarlija Parkera:




Јесте. Занимљиво за погледати.

Мада знаш и сама да ниједан филм или роман не могу ни да се приближе ономе што живот може да исприча као своју причу. Па тако и код Чарлија Паркера и многих других.

Ето синоћ, на пример... Гледао сам најновији филм (2021) о Били Холидеј. (ЛИНК)


Силне неке номинације за Оскара, главна глумица већ добила Златни глобус за улогу и све је то у реду. Филм јесте коректно урађен, глума, прича, све... Немам шта замерити али...


Не може то да се исприча. Почевши од тога да и поред коректног певања не може да се ископира онај распукнути глас Били Холидеј са свом његовом тугом и животном несрећом, и прича о настанку песме Strange Fruit и све то...

Али није то то.

Испада да је од свих најближи да речима искаже и каже нешто о животу Били Холидеј био заправо Мика Оклоп у CA Blues када помене како је види саму у болничком кревету на самрти, окружену неким непознатим људима, али усамљену...

И Мика је опет тиме био само најприближнији...


И док гледам нешто или читам нешто о Били Холидеј, никада не осетим оно што осетим у њеном гласу када је слушам...






mirelarado mirelarado 12:47 12.03.2022

Re: Види 'вако... Нпр. Чарли Паркер?

Jесте. Занимљиво за погледати.

Мада знаш и сама да ниједан филм или роман не могу ни да се приближе ономе што живот може да исприча као своју причу. Па тако и код Чарлија Паркера и многих других.


Naravno. U slušanju džezera se uživa, prepričavanje s tim ne može da se meri. :)




shmoo shmoo 12:52 12.03.2022

Божанске творевине

mirelarado

Naravno. U slušanju džezera se uživa, prepričavanje s tim ne može da se meri. :)



Језик
Музика
Математика

Захвални смо на тим поклонима. :)

mirelarado mirelarado 12:54 12.03.2022

Re: Божанске творевине

shmoo
mirelarado

Naravno. U slušanju džezera se uživa, prepričavanje s tim ne može da se meri. :)



Језик
Музика
Математика

Захвални смо на тим поклонима. :)



A nismo ih ničim ni zaslužili. :)
shmoo shmoo 17:10 12.03.2022

Re: Божанске творевине

mirelarado
shmoo
mirelarado

Naravno. U slušanju džezera se uživa, prepričavanje s tim ne može da se meri. :)



Језик
Музика
Математика

Захвални смо на тим поклонима. :)



A nismo ih ničim ni zaslužili. :)



Тачно, нисмо их заслужили ама баш ничим.

Зато и јесу поклони.

И често ми злоупотребљавамо те поклоне.

Ипак, поред свих тих злоупотреба тих поклона ипак мислим да постоје неке доброупотребе и Језика и Музике и Математике које онда лепо потру све злоупотребе и потисну их ван сећања и присећања, негде далеко у заборав.

(Научио сам од Кинеза да не пада киша баш сваки дан и да у сваком злу видим и понешто добро. :) )


mirelarado mirelarado 18:02 12.03.2022

Re: Божанске творевине

(Научио сам од Кинеза да не пада киша баш сваки дан и да у сваком злу видим и понешто добро. :) )


Brus iz svojih boljih dana.

A mudri su ti Kinezi, đavo nije uvek tako crn kako nam se čini.
pecaros pecaros 20:34 13.03.2022

***

Potaknut ovom za većinu neinspirativnom temom premotao sam film iz kojeg su isplivali neki potpuno zatomljeni koncerti. Pa mi tako pade na pamet da je prvi koncert kojeg sam odslušao u novosadskoj Sinagogi bio gospel band Golden Gate Quartet, sa barem dva člana originalne postave iz dvadesetih godina prošlog veka. A ono, gle, na Jutjubu live iz Doma sindikata '67. Da li sam ih te godine slušao, ili su ponovo navratili godinu - dve iza toga, nije ni toliko bitno...

Live from Yugoslavia in 1967.

pecaros pecaros 23:12 13.03.2022

Re: ***

Da se vratim na narkotike...

Slabo su o tome govorili džezeri, bluzeri su bili pričljiviji:

All right... I'm sick as I can be...
Some people call me a junker, cause I'm loaded all the time
I just feel happy and I feel good all the time
Some people say I use a needle, and some say I slip cocaine
But that's the best old feelin' that I ever need
Say goodbye, goodbye to whiskey
Lord and so long to gin
I just want my reefer, I just want to feel high again

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana