Društvo| Ekologija| Životinjski svet

Beljarica – beogradska amazonija: najavljene dobre vesti

albicilla RSS / 25.06.2021. u 09:59
Nisam navikao na dobre vesti i sumnjičav sam prema njima. Šta bi mogla biti pozadina ovoga, neprestano se pita moj sumnjičavi um? Ali da se vratim unazad – možda ne znate vesti!

Povodom 22. maja, Svetskog dana zaštite biodiverziteta, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je najavio da će Beljarica i forland leve obale Dunava u Beogradu konačno postati zvanično zaštićeni. „Kada je reč o zaštiti forlanada leve obale Dunava koji se nalazi oko Beljarice, njegova površine je 1.850 hektara, i nakon okončanja procedure pred nadležnim institucijama, Skupština grada Beograda će doneti odluku o zaštiti“, kazao je i dodao da su beogradska prirodna dobra još jedan od potencijala razvoja grada kroz promociju eko-turizma na održiv način.

Za Beljaricu ste svi već čuli. To je prostrano plavno područje između Dunava i nasipa, na najširem mestu 2,1 km i nekih 9 km2 sezonski plavljenih priobalnih šuma, industrijskih plantaža topola, rečnih rukavaca i bara sa 60 vrsta sisara (srndać, divlja svinja, vidra, divlja mačka, šakal, itd) i 180 vrsta ptica (orao belorepan, crna roda, patka njorka, belobrka čigra, crna žuna, žuti i sivi voljić, itd). Takođe, deo je međunarodnog ekološkog koridora, kao i značajnog područja za ptice „Ušće Save u Dunav“ (IBA), koji je Zavod za zaštitu prirode Srbije već predložio za zaštitu kao predeo izuzetnih odlika “Forland leve obale Dunava u Beogradu”, da zaštitu od poplava, kao i prirodno prečišćavanje vode i proizvodnju kiseonika i ne pominjem.

Sve je počelo pre tri decenije, kada sam kajakom intenzivno istraživao ptice dunavskih rukavaca, pa počeo da sanjam o stvaranju plavnog rezervata prirode na Dunavu unutar Beograda. Pre nego što sam shvatio šta radim, obuhvatio sam plavnu zonu leve obale, taj forland dunavski u zamišljene granice rezervata koje sam nacrtao na paus-papiru preko ulične mape grada (toliko je to sve blizu ulica, blizu zgrada, blizu svih nas).

A pre nešto više od jedne decenije, lokalna NVO Liga za ornitološku akciju (LOA) je od Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda dobila grant za proučavanje tog istog forlanda u Beogradu i izradila predlog zaštite. Predlog su potpisali S. Lečić, M. Dajović, J. Nikolić Antonijević i D. Simić.

Inicijativa za zaštitu ovog područja pokrenuta je 2010. godine u okviru projekta „Krila širom Balkana“ koji je koordinirala međunarodna asocijacija BirdLife International i podržala Evropska komisija. Gradski Sekretarijat je prihvatio inicijativu, a Zavod za zaštitu prirode Srbije izradio je studiju i zvanični predlog za zaštitu 18,6 km2 podunavskih plićaka i šuma 2014. godine. U leto 2015. godine taj predlog je bio u dnevnom redu Skupštine grada Beograda, zakazan za glasanje ali je povučen pre nego što je do njega i došlo.

U avgustu 2016. godine najavljena je gradnja kineske luke u okviru projekta Pojas i put, a locirane baš unutar najvrednijih 9 km2 predloženog rezervata. Zabrinuta za budućnost Beljarice, LOA je video klipom autorke J. Papan pokrenula kampanju Spasimo beogradsku amazoniju. Samo za prve dve nedelje, video je imao više od 300.000 pregleda i preko 7.000 deljenja. Usledila je i online peticija, koja je premašila 7.000 potpisa u prve dve nedelje, predavanja, javni protesti, brojni nastupi u medijima, kao i nagrađivani 40-minutni dokumentarni film u produkciji VICE.

Prošlog marta (2020), samo nekoliko dana pre nego što je najsmešniji virus stigao do Srbije, Ministarstvo građevine i saobraćaja je izjavilo: „Ne, odustali smo od lokaliteta Beljarica, luka će biti izgrađena negde dalje uzvodno.“ A u junu 2021, gradonačelnik Beograda Radojičić najavio je da će Forland leve obale Dunava u Beogradu tokom jula (više od 7 godina otkako je Zavod podneo predlog za zaštitu) konačno postati zvanično zaštićen.

Sada imam pomešana osećanja: oprezan i iz iskustva nepoverljiv, ali i umereno srećan u isti mah. Moj tri decenije star san o vodoplavnom rezervatu prirode na Dunavu unutar samog Beograda se možda baš sada, sasvim neočekivano ostvari. Držite palčeve.

Atačmenti



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 10:33 25.06.2021

Sada imam pomešana osećanja: oprezan i


iz iskustva nepoverljiv...

ovima nista ne verujem- deluje mi da je ovakava odluka samo pokrice za neko drugo vacarenje, da mogu da kazu, evo vidite kako brinemo o resursima, ekologiji bla,bla, lazu zlonamernici,...moguce je da se lokalitet pokazao manjkavosti za tu kinesku luku,... neki trik je u pitanju, jer su bezobzirnost vec sto puta dokazali, pa brate, Makis im nije problem da shebu,...videcemo.
cmix909 cmix909 12:54 25.06.2021

Re: Sada imam pomešana osećanja: oprezan i

angie01
ovima nista ne verujem...

Lanac sumnji pocinje od identiteta gradonacelnika, sto je, stice se utisak, neko drugi, ili treci, pa preko onih africkih grlica od pre nekoliko godina ide do 'skupstinskih' izjava i zavrsava se standardnim transferom blama na nivou zemljo, otvori se.
angie01 angie01 20:19 25.06.2021

Re: Sada imam pomešana osećanja: oprezan i

Lanac sumnji pocinje od identiteta gradonacelnika,


gradonacelnik koji se krije od gradjana svog grada,...kao sto se krije javni tuzilac,...ono, sprdnja.
albicilla albicilla 16:41 26.06.2021

Re: Sada imam pomešana osećanja: oprezan i

Ja ne mogu da se setim da je posle onog hranjenja vrabaca pred kamerama ista drugo radio, a da za to iko zna?
albicilla albicilla 10:48 25.06.2021

Brine me...

...planirani industrijski park koji se direktno na Beljaricu i siri forland naslanja, vidi mapu unutar teksta: https://www.ekapija.com/news/3322227/novi-srpsko-kineski-industrijski-park-mihajlo-pupin-bice-izgradjen-na-paliluli-na
angie01 angie01 11:16 25.06.2021

Re: Brine me...

https://www.ekapija.com/news/3322227/novi-srpsko-kineski-industrijski-park-mihajlo-pupin-bice-izgradjen-na-paliluli-na

kada vidim da je nadlezno neko ministarstvo, uvek me podidje jeza s obzirom ko su zaposlenici i rukovodioci.
albicilla albicilla 11:40 25.06.2021

Јавна расправа

"Јавна расправа о предлогу акта о пролашењу заштићеног подручја и Студији заштите подручја „Форланд леве обале Дунава код Београда” одржаће се 13. јула 2021. године, Карађорђева 71, (I спрат, канцеларија 16), са почетком у 10 часова."
albicilla albicilla 13:26 25.06.2021

Evo lokacije novog industrijskog parka

https://novaekonomija.rs/assets/Katarina/PlanPark.png



Ako obratite paznju, industrijski park se nastavlja na Beljaricu, koja je pa opet u zelenom krugu koji se zove "zona kontrolisane gradnje" (izvor: https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/srpsko-kineski-industrijski-park-gradiće-se-na-pkb-ovom-zemljištu

http://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/srpsko-kineski-industrijski-park-gradiće-se-na-pkb-ovom-zemljištu)
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 13:33 25.06.2021

Beljarica

Samo sam jednom imao priliku da se tamo provozam camcem. Beljarica me podsetila malo na neke delove Potamisja.

Ovo mora biti sacuvano.

Ako ko jos nije citao:

http://www.10000birds.com/birding-beljarica-in-august.htm
Черевићан Черевићан 19:00 25.06.2021

вазда

oprezan i iz iskustva nepoverljiv

ако неки а наш Тајкун ту*...... оњуши лову
(a читамо и Кинези ............забацише око),
нека наша Венеција ..мо'ш се ту фундира
Beljarica* топ ће градња постати жестоко,

.......................док тичице
цвркутању врста склона
..............ето их з'балкона

bene_geserit bene_geserit 00:43 26.06.2021

Jednom kad to proglase za rezervat

Da li će smeti da zaprašuju komarce u tom delu ?
haklberi_tom haklberi_tom 05:32 26.06.2021

M'da!

Videćemo!
nask nask 18:53 26.06.2021

Trol

Ovu sam čuvao za momenat kada se pojaviš na blogu. Umalo da izgubim nadu. Svraka, papagaji i detlić u istom kadru



Samo detlić

albicilla albicilla 20:19 26.06.2021

Re: Trol

London?
nask nask 20:24 26.06.2021

Re: Trol

Haarlem, NL
albicilla albicilla 06:45 27.06.2021

Re: Trol

U skoli sam ucio da Beograd ima umerenu kontinentalnu klimu, a evo sada citam da imamo vlaznu suptropsku klimu (a jos ne imamo sarenijeh papagaja, kljunorozaca, suncica..). Da li nam se to promenila klima ili se izmenila klasifikacija?


Belgrade has a humid subtropical climate (Cfa), according to Köppen climate classification, with four seasons and uniformly spread precipitation.
NNN NNN 22:03 27.06.2021

Re: Trol

Ovakvi prizori su me oduševljavali u Amsterdamu
albicilla albicilla 20:21 26.06.2021

jedno od najvećih plavnih područja u centr

Planom je obuhvaćena teritorija od 1.855 hektara na teritoriji GO Palilula. Stavljanjem pod zaštitu forland (deo zemljišta između nasipa i reke) će biti “osiguran” od uzurpacije i izgradnje bilo koje vrste.

Kako su rekli u Sekretarijatu, ovaj deo uz Dunav karakteriše se kao jedno od najvećih plavnih područja u centralnoj Srbiji.

Nakon proglašenja zaštite ovaj deo bi dobio Status predela izuzetnih odlika. Javno preduzeće “Srbijašume” postalo bi upravljač i u budućnosti zaduženo za brigu o forlandu. Ono će uređivati ovo područje u skladu sa merama zaštite prirode i promovisati njegove vrednosti – kažu u Sekretarijatu. – Forland odlikuju reprezentativne i estetske odlike, a to su ritovi, ade, plavne šume, dunavci, staništa različitih biljaka i životinja, a u ovom delu stanuje i orao belorepan, ptice močvarice, ribe.

http://www.palilula.info/aktuelno/leva-obala-dunava-dobija-status-zasticenog-podrucja/
nikvet pn nikvet pn 08:58 27.06.2021

Re: jedno od najvećih plavnih područja u centr

Зебем знајући с ким имамо посла. Појма немају какво благо треба да се сачува. Појам драгоцености се у њиховом и нашем координатном систему опозитно разликује.



albicilla albicilla 19:11 27.06.2021

Re: jedno od najvećih plavnih područja u centr

E, bas tako.
NNN NNN 22:12 27.06.2021

Ovo je sjajno!

Prethodnih par nedelja sam u više navrata ljudima širio istinu o Beljarici
(većina nije imala pojma ni da to postoji),
pa me baš obradovao ovaj tekst (telepatija neka ).

Da li postoji neki jednostavniji način da pešak dođe do bedema, ili mora prešice preko Pupinovog mosta, pa kroz onaj šumarak (u blizini neke štenare, što me uznemiruje)... ?
vrabac_onaj vrabac_onaj 22:28 27.06.2021

Re: Ovo je sjajno!

NNN


Da li postoji neki jednostavniji način da pešak dođe do bedema


Preporučujem bicikl.
albicilla albicilla 10:27 28.06.2021

Re: Ovo je sjajno!

Moze i 106-icom do kraja/okretnice u Kovilovu, pa odatle asfaltom do nasipa. I preko mosta (racunajucu udaljenost od zemunske strane) i iz Kovilova do sredisnjeg dela Beljarice ima oko 4 km pesacenja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana