Društvo| Kućni ljubimci| Moj grad| Životinjski svet

Grof Ceda

natasa_tasic_10 RSS / 10.12.2020. u 15:46

130547437_10159781538909460_3558918183862289908_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=2&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=Tc29sgG1U6wAX_l7gpX&_nc_ht=scontent.fbeg6-1.fna&oh=f6ccfacfd2ef3d168db7cbc78fbf9b98&oe=5FF7AD9A

Dobar dan, ja sam Čeda i imam dva meseca.

Sa takvim jednim pogledom Čeda je sreo Zoricu, i rodila se ljubav.

Zorica je jedna divna žena, koja ima dva udomljena psa, Noru i Lolu, mesanke, lepotice, obe su ušle u život jedne hladne zime.

Tako se i Čeda pojavio, ispred radnje, sa tužnim očima, gladan i prozebao i pogledao je u nju.

Znala je da ne može da uzme još jednog psa, jer bi imala problema sa komšijama, a i Čeda je sa svojim stavom i srcem na grudima podsećao na Grofa, pa mu je dodata od strane vinara preko puta prodavnice i ta titula. Grof Čeda.

Tako je Zorica upoznala jednog prefinjenog uličnog mangupa sa grofovskim manirima.

Kao što to obično biva, život na ulici, svakoga psa nosi sa sobom i ožiljke, mada, Čeda onako voljen i pažen, nije mogao da ne napravi i neku glupost.

Psi i mačke, sem u izuzetnim slučajevima nikako ne mogu da žive zajedno, a za Čedu koji je voleo da jurca mačke to je bio izazov.

Pre dva dana je nastradala vlasnička mačka na ulici, Čeda ju je dohvatio i pojurio,  ali šta traži vlasnička mačka na ulici?

Svako ko ima mačke treba da ih nauči na posip i da ne izlaze iz stanova jer je to odgovorno vlasništvo, a mačke e to su posebna stvorenja. One jure, skaču, frkću, i nažalost u većini slučajeva, stradaju zbog automobila ili drugih pasa, a neretko kao što je bio slučaj sa našim Mačkom u tuči oko ženke. Ja moram da priznam da smo i mi imale Mačka, Cicu  i Cezara psa kada smo bile male.

Mama je puštala mačke napolje, ali jednog dana je Cicu dohvatio komšijski doberman i koliko god da nam je bilo žao, krivica je bila naša. Cici nije bilo mesto na ulici, već u kući na posipu. Moja mama je mislila da joj zaustavlja slobodu, a plakale smo kao kiša posle i krivile komšiju, ali je krivica bila naša.

Tu nastavljam priču o jedinom mladiću koga je Zorica upoznala posle dugo, dugo godina, o Grofu Čedi.

Zorica koja se brinula o njemu, sterlisala ga, vakcinisala, pazila i koji je išao u šetnju sa njima, nije mogla da ga zaustavi da ne napadne mačku koja je bila na ulici.

Tada kreće ucenjivanje  da se Čeda izmesti i pošalje u azil Ovča, valsnici mačke su joj pretili da će se naći pitbulove koji će rastrgnuti njene pse, a život žene  koja je operisala kacer se pretvara u horor priču, jer  joj brane i da izađe u šetnju, a kolima joj preprečavaju put i psihički nastavljaju da je maltretiraju.

Čeda je pas o kome svi iz njenoga bloka vode računa, ima svoju kućicu, hranu i gde da se skloni, ali Čeda nema dom, nema ko da mu se potpuno posveti da mu kaže šta može i šta ne može, Čeda je mangup i ne voli mačke.

Kada se psi udomljavaju sa ulice svako od nas ko ih je udomio zna da koliko je potrebno raditi sa njima i na koji način ih je potrebno socijalizovati, kada se mačke udomljavaju, one idu u stan, kuću i nauče se na posip. Jedino se na taj način može spasiti njhov život.

Pišem vam svima ovaj blog, jer je zbog pretnji upićenoj Zorici pas danas odvežen u azil u Ovču.  Ukoliko se nadje dobra duša koja bi spasila jednog mangupa i socijalizovala ga molim vas da kontaktira Zoricu na ovaj broj telefona 0600996410.

Zorica je van sebe od tuge i nemoći i pored bolesti koju je pregrmela i svih nedaća koje prolazi kao samohrana majka,nada se da će njen mangup naći sreću.

I da napomenem na kraju bloga, Čeda se slaže sa mužjacima pasa, to znam sigurno jer mi sa njm u šetnji nikada nismo imali problema.

 



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 01:57 11.12.2020

ав, ав

Kao što to ponekad biva

кад се родих .....чекао ме керић
(промених их пар за мог живота,
у врту нам ..............ено почивају)
живот уз Пса.. посебна красота,

традиција ....ево се наставља
псић Унуке кевтањем се јавља


apacherosepeacock apacherosepeacock 10:35 11.12.2020

Re: ав, ав

Nadam se da će se naći neka dobra duša da udomi Čedu.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 19:15 11.12.2020

Re: ав, ав

I ja se nadam. Stvarno je dobar pas.
cmix909 cmix909 18:47 12.12.2020

Re: ав, ав

Черевићан
... у врту нам ..............ено почивају)
живот уз Пса.. посебна красота...


Pa se postavlja pitanje opravdanosti distanciranja nasih ljudskih kostiju od kostiju bica drugoga roda sa kojima smo bili emotivno bliski. Saznah ovde (od Angie01) da ce Bgd dobiti groblje 'kucnih ljubimaca'. Mediji su preneli izjavu pravog gradonacelnika da je rec o civilizacijskom napretku i iskoraku – koji ce kostati milion i po. Vise bih voleo da se taj novac da za zive lutalice i da mu se pridodaju visoke donacije organizatora borbi i trovanja pasa. A groblja postoje.

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 22:53 13.12.2020

Re: ав, ав

Mi smo udomili psa sa ulice, lutalicu. On je toliko vezan za nas i za cerkicu da nemam reci.
Ceda, pas o kome sam pricala je dobar pas, samo eto ne voli macke.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 22:54 13.12.2020

Re: ав, ав

Deca koja rastu uz zivotinje postanu bolji ljudi.
zilikaka zilikaka 23:48 13.12.2020

Re: ав, ав

natasa_tasic_10
Mi smo udomili psa sa ulice, lutalicu. On je toliko vezan za nas i za cerkicu da nemam reci.
Ceda, pas o kome sam pricala je dobar pas, samo eto ne voli macke.

Na žalost, kod nas udomljavanje nije baš popularno. Ljudi uzimaju pse ali nekako smo još na početku, pas je često statusni simbol.
Pošto kao i svugde, tu radi majmunski efekat, mnogo bi značilo da popularne ličnosti krenu da udomljavaju i da to što više obnaroduju.
Tako bi se pokrenuo trend udomljavanja.
Slučajno pratimo kako to ide u Slovačkoj. Nema dana da ne osvane neka nova slika udomljenog psa u novoj porodici.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 01:08 14.12.2020

Re: ав, ав

Svuda u svetu je udomljavanje pozeljno sem kod nas. Kada je cerkica dovela Medu kod nas u stan, nismo imali pojma ni koliki ce biti ni cega je mesana, tek kada smo ga odveli kod veterinara saznali smo koliki ce postati i da je mesanac pita ili stafa. On je jedna razmazotka ziva, dusa.
Cerkicu obozava, to je neverovatno. Samo je potrebno da im se posveti vreme i da se bude sa njima.
Udomiti psa ili macku je velika stvar.
Sve se nadam da ce neko da usvoji Cedu.
Da mi nismo uzeli Medu sa ulice i on bi zavrsio sto posto kao Ceda. A kako i da krivimo zivotinje koje zive na ulici, kada se svaki dan bore za opstanak.




zilikaka zilikaka 08:06 14.12.2020

Re: ав, ав

Da mi nismo uzeli Medu sa ulice i on bi zavrsio sto posto kao Ceda.

Ma pričaj mi...
Udomila sam ih više. Ustvari, nekad se to nije zvalo udomljavanje nego se jednostavo nađete na ulici i ti ga dovedeš kući.

nikvet pn nikvet pn 09:27 14.12.2020

Re: ав, ав

zilikaka

Na žalost, kod nas udomljavanje nije baš popularno.


На први поглед тако је. А на други? Прелистам картотеку па се изненадим, сваки 4-5 пас потиче са улице или био на путу према њој. Спонтано удомљавање без фанфара тече само тако. Ти добри људи су свуда око нас али утишани. Од олоша који је заузео јавни медијски простор за такву питомину нема места.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 09:28 14.12.2020

Re: ав, ав

Pa da. Vidis ga, a on te pogleda onim ocima i gorovo. Kapitulacija
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 09:30 14.12.2020

Re: ав, ав

Ти добри људи су свуда око нас али утишани. Од олоша који је заузео јавни медијски простор за такву питомину нема места.

Slazem se.
Mi bismo Cedu udomili jer smo maltene sve pse iz kraja udomili, ali sa ivom mackom je ispao problem.
Vlasnici macke su dobili fras i prijavili psa. A Ceda je dobar.
Sada trazimo nacin na koji da mu pomognemo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana