Društvo

Dan Evrope

gordanac RSS / 09.05.2008. u 20:43

europeday2008enum7.jpgDan Evrope slavi se 9.maja od 1986. godine, kao sećanje  na 9.maj 1950. kada je usvojena Deklaracija koju je predložio francuski ministar spoljnjih poslova Robert Schuman

"...It proposes that Franco-German production of coal and steel as a whole be placed under a common High Authority, within the framework of an organization open to the participation of the other countries of Europe. ..."

Sve o Evropi može se pročitati u (sad već prilično čuvenoj brošuri) "Evropa u 12 lekcija"

ili u "Kratkoj istoriji Evrope", po dekadama od 1945. do danas.

A skoro sve informacije o Evropi mogu se naći na odličnoj web strani "The EU at a glance" .

Prva dokumenta vezuju se za dvojicu ljudi, Jean Monnet i Robert Schuman slove za utemeljivače današnje Evrope i nezaonilazni su u svim tekstovima, pregledima i istorijskim osvrtima na poslednjih 63 godine Evrope.

Čuveni su i citati koje je izrekao Monnet i koji su o njemu izrečeni:

"There is no real peace in Europe, if the states are reconstituted on a basis of national sovereignty. (...) They must have larger markets. Their prosperity is impossible, unless the States of Europe form themselves in a European Federation." — Jean Monnet (1943)

"There is no future for the people of Europe other than in union." — Jean Monnet

"Nothing is possible without men; nothing is lasting without institutions." — Jean Monnet

"People only accept change when they are faced with necessity, and only recognise necessity when a crisis is upon them." — Jean Monnet

"[Monnet was] someone with a pragmatic view of Europe's need to escape its historical parochialism." -Dean Acheson 

"Building Union among people not cooperation between states"

Credited with coining the phrase "Arsenal of Democracy" which was used by, and credited to, Franklin D. Roosevelt

U jednom od svojih poslednjih intervjua Jean Monnet je rekao: "Kad bih mogao ponovo da počnem da radim na izgradnji ujedinjene Evrope, počeo bih od kulture, a ne od uglja i čelika, kako smo to ućinili Robert Schuman i ja".

Šta bi bilo da su krenuli od - evropske kulture? Sa čime i kime bi počeli, šta su "ugalj i čelik" te naše zajedničke, evropske kulture? Da li bi bilo moguće dogovoriti se o postojanju jednog zajedničkog temelja nad kojim bi ujedinjavanje teklo jednako uspešno? Šta bi bilo uzidano u te temelje? Antika, Rim, rensansa, crkvena umetnost, filozofi, dramski pisci, slikari, graditelji, pesnici svih jezika? Alhemičari i naučnici? Kako bi odabrali samo jednog u kojem se nalaze - svi? Kako bi "pomirili" nacionalne ponose na stvaraoce čija su dela već ugrađena u sve nas, jer pripadamo toj jednoj, zajedničkoj, evropskoj civilizaciji koja vuče svoje korene i iz Azije i sa bliskog i dalekog istoka, hiljadugodišnjim mešanjima kultura i civilizacija? Šta sve u toj ogromnoj šarolikosti jezika (23 zvanična, za sada), posebnih i ukrštenih istorija, sukobljenih i brakovima i rodbinskim vezama spojenih nestalih evropskih kraljevskih loza, zajedničkih i surevnjivih univerzitetskih centara od koji neki imaju skoro hiljadu godina, osvajača i osvajanih, šta bi to među svima njima (nama) bilo (i da li bi uopšte bilo moguće) tako nesporno zajedničko pa da bude prepoznato kao - kameni temeljci evropske kulture, kao nezaobilazni omeni jedne civilizacije kojom i u kojoj nalazimo i sopstveni kulturni i civilizacijski identitet? 

Ovu 2008. godinu, Evropa je proglasila "Godinom međukulturnog dijaloga" i obeležiće je nizom događaja na kojima će se baviti sličnim pitanjaima.

Za sada imamo jedan odgovor sa kojim su svi saglasni - himna Evrope je Betovenova "Oda radosti". Nije loše za početak razmišljanja o tome šta nam je sve zajedničko. I kao povod da se setimo svoje sopstvene, a i Evropi poznate - naše evropske kulture.Šta je od nas, od onoga što prepoznajemo kao samo svoj kulturni i civilizacijski identitet ugrađeno u temelje evropske kulture?



Komentari (130)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:56 09.05.2008

Lep tekst...

Lep tekst...
Samo mala primedbica...Formalno se dan Evrope slavi vezano za deklaraciju od 9. maja 1950. godine, ali se on suštinski slavi zato što je to dan pobede nad fašizmom...civilizacijskim dostignućem koje je omogućilo i 9. maj 1950. i onaj 1986. i Evropu kakvu sad imamo i onu koja će tek biti...
gordanac gordanac 21:05 09.05.2008

---

Saglasna.
Dan Pobede je veliki upravo zbog ideje koja se, negujući antifašizam, javila neposredno nakon II svetskog rata - da bi se izbeglo "zlo ponavljanje istorije" kojim je Evropa opustošena tokom I, a ubrzo i II svetskog rata - dakle ili drugačiji pristup (o kojem je reč u tekstu) ili - III svetski rat. Zato je 9.maj, Dan Evrope - dvostruki praznik.
gorran gorran 23:30 09.05.2008

Živela Evropa! Živela Srbija!



Sinoć u 8 održana je svečana akademija na Kolarcu povodom Dana pobede. Pokrovitelj akademije bilo je Ministarstvo rada i socijalne politike - malo neobično, ali razumljivo, s obzirom na prilike u Vladi. Skup je pozdravnim govorom otvorio drugi ministar - naime ministar kulture Vojislav Brajović. On je pozdravio prisutne pozvane narodne heroje, borce narodnooslobodilačkog rata i ostale zvanice i građane. (Na pozvinici za akademiju je slika ovog odlikovanja)



Ministar Brajović je ekratko evocirao teška vremena borbe protiv fašističkih okupatora i njihovih domaćih slugu, pomenuo je Belu Crkvu i ustanak 7. jula, i izgovorio termin za koji nisam verovao da ću ga ikad više čuti iz usta nekog zvaničnika u Srbiji: narodnooslobodilačka borba.
Zatim se ukratko osvrnuo na antifašističke vrednosti, na njihov značaj za Evropu i za Srbiju, pozvao još jednom na razum i zaključio uzvikom:
Živela Evropa! Živela Srbija!

Nakon toga izveden je koncertni program sastavljen od popularnih komada (Hristić - Glinka - Rosini - Bizeova svita iz opere Karmen - Bramsova mađarska igra br.5, Dvoržakova slovenska igra). Program je počeo intoniranjem himne Srbije, a zaključen Odom radosti. Za bis smo dobili zanimljivu orkestraciju Marša na drinu. Pod utiskom ministrovih reči, ova muzika delovala je još svečanije i uzbudljivije.

Zaista neočekivan i prijatan doživljaj - pravo osveženje posle prilično jadne tribine "antifašizam u Srbiji" u CZKD-u.
Hvala ministru Brajoviću.
Smrt fašizmu, druže Tihi!

Unfuckable Unfuckable 23:41 09.05.2008

Re: Živela Evropa! Živela Srbija!

pomenuo je Belu Crkvu i ustanak 7. jula,


samo Vuk da ne pošizi......
Dolybell Dolybell 05:11 10.05.2008

Re: Živela Evropa! Živela Srbija!

samo Vuk da ne pošizi......

Ovde su pobednici WWII bili partizani sa
KP i JB Titom na čelu.
Normalno je bilo da i za Dan ustanka u Srbiji,
bude proglašen neki datum, a što je odabran 7. juli
i Žikica Jovanović - Španac, sasvim je normalno,
i više je vezano za njega samog, nego za sam događaj,
(za koji se kače svi koji su protiv tog datuma).

Vuk može da "šizi" koliko hoće, ali ne verujem da bi
uopšte "šizio", da mu je žena kojim slučajem osoba
slična MM. ili bar neutralna.
Ni Vuk ni pok. Sloba se ne mogu pohvaliti da im žene
nisu bitno uticale na shvatanja i tok života,
to samo zbog toga koliko su sami bili (jedan je još uvek)
jake ličnosti. Hm.




Unfuckable Unfuckable 12:33 10.05.2008

Re: Živela Evropa! Živela Srbija!

Ni Vuk ni pok. Sloba se ne mogu pohvaliti da im žene
nisu bitno uticale na shvatanja i tok života,


ovaj deo nisam baš najbolje razumeo....
je l' treba da se stide što su im žene uticale na "shvatanja i tok života" ?
Dolybell Dolybell 13:39 10.05.2008

Re: Živela Evropa! Živela Srbija!

ovaj deo nisam baš najbolje razumeo....
je l' treba da se stide što su im žene uticale na "shvatanja i tok života" ?
*novo


To kakav su one imale uticaj na njih - nije za stid
to je još gore.
navodno navodno 13:56 10.05.2008

Re: Živela Evropa! Živela Srbija!

gorran
On je pozdravio prisutne pozvane narodne heroje, borce narodnooslobodilačkog rata i ostale zvanice i građane. (Na pozvinici za akademiju je slika ovog odlikovanja) Ministar Brajović je ekratko evocirao teška vremena borbe protiv fašističkih okupatora i njihovih domaćih slugu, pomenuo je Belu Crkvu i ustanak 7. jula, i izgovorio termin za koji nisam verovao da ću ga ikad više čuti iz usta nekog zvaničnika u Srbiji: narodnooslobodilačka borba.



:))))))))

Zar jos ima tih "narodnih heroja"? Ako je neko bio tamo neka prenese utiske i dal je mozda bilo reci kad ce "heroji" da se isele iz otetih kuca i stanova, ali i u koju masovnu grobnicu su polozili cekicem ubijenog zanatliju Miljovica sa Dorcola te Profesora Jovanovica ali i apotekara Jovanovica koji je bio toliko bezobrazan da se raspituje za svog brata, profesora Jovanovica?

Mislim, ovo sto se tice selidbe, ne moraju da zure, ma ne moraju ni da se sele, nek im je alal, al ovo za grobnice bi stvarno voleo da znam, cisto svecu da zapalim. Ja i jos stotinjak hiljada ljudi.

Smrt fasizmu drugovi revoPolucionari:))
Unfuckable Unfuckable 14:04 10.05.2008

Re: Živela Evropa! Živela Srbija!

opet ne razumem :
je li loše ako žena utiče na shvatanje i tok života svoga muža ?
ne pričamo ovde o političkoj ulozi pomenutih supruga, njihovim stavovima i shvatanjima - u to neću da ulazim
ali,
hajde - jakaotakav, da malo odbranim neka ženska ....prava (mada nisam siguran da to o čemu pričam uopšte spada u neka "prava", i to od samih žena !!!!!
dakle : mislim da je logično i "normalno" (ne volim ovaj izraz jer se mnogo zloupotrebljava) da žena ima uticaj na svog supruga. Kao i on na nju, uostalom
Kakav je taj uticaj - od mnogo stvari zavisi
Ali - ne kupujem priču da bi Cobe bio bolji da se Mira nije mešala, no way !
To mi zvuči kao ono "ma dobar je Sloba, nego ovi oko njega ne valjaju"
Ne kupujem
dragan7557 dragan7557 17:09 10.05.2008

Re: Živela Evropa! Živela Srbija!

Hvala ministru Brajoviću.


Beše li to onaj Aukcionar na TV aukciji o Uskrsu čini mi se na kojoj su bili prisutni :

Fam. Karić
Fondacija Karić
Dragoljub Karić
Stranka Karić
Milanka Karić
Ostali Karići
koji kupiše sve što bi bagatelno a i skupo od ovog slavnog aukcionara?????
Ja mislio da je on avanzovao u aukcionara Sotbija ili makar Kristis. Što ti je život.
druže Tihi!

Sa ovakim junakom je teško izgubiti revolucionarnu borbu.
dragan7557
Dolybell Dolybell 17:19 10.05.2008

Re: Živela Evropa! Živela Srbija!

ne pričamo ovde o političkoj ulozi pomenutih supruga, njihovim stavovima i shvatanjima - u to neću da ulazim


Ja sam samo baš na to mislila, kad su oni u pitanju.
Slobino i Mirino poreklo su potpuno različiti, iz različitih
miljea, dijametralno suprotnih.
Sami donesite odluku ko je bio jača ličnost od njih dvoje.

Uopšte gledano, kada bi stvari bile idealne - onda što se tiče
međusobnog uticaja, ne bi trebalo da bude prevage, već
normalne komunikacije, posle koje niko ne bi trebalo da "trpi",
ili se povlači. Bez razgovora - stvari se ne podrazumevaju,
jer kada se nešto podrazumeva - a pre tog ne razgovara-
uglavnom se donose pogrešni zaključci.
"Ja mislim da ti misliš (si mislio ili mislila) - garantovani
je promašaj.
pufna pufna 18:02 10.05.2008

Re: Živela Evropa! Živela Srbija!

samo Vuk da ne pošizi......

a da li je sizeo kada je radio u kabinetu iz onog doba zbog koga sada sizi?
pusti nas tih salonskih disidenata...
Unfuckable Unfuckable 19:10 10.05.2008

Re: Živela Evropa! Živela Srbija!

a da li je sizeo kada je radio u kabinetu iz onog doba zbog koga sada sizi?

"...samo kamenje oblik ne menja.." - što bi Pesnik rek'o....
pa, dozvolimo i Čoveku da malo promeni mišljenje
Bio je on i u SKJ, pa više nije...
kao i mnogi drugi
Ne razumem zašto nečija sposobnost adaptacije ili unapređivanja razmišljanja i stavova izaziva diskvalifikujuće reakcije, to mi malo liči na "spomeničarski" pristup materiji
ivana23 ivana23 21:05 09.05.2008

Po drugi put...

Dolybell Dolybell 13:40 10.05.2008

Re: Po drugi put...




Tu je negde i Evropa, ali kako se slavi sa
slatkišima , eto malog doprinosa
Zeks Zeks 21:08 09.05.2008

Bitka za Beograd ... jun 1456.godine.

Šta je od nas, od onoga što prepoznajemo kao samo svoj kulturni i civilizacijski identitet ugrađeno u temelje evropske kulture?

Shajka.

Gore ,na bregu, utvrdjen je grad ...
dole ,na uscu, spajaju se reke,
Na istoku ,ispred ,spremna je vojska ...
na zapadu, iza , siri se ravnica,
a Dunavom plovi malena sajka....
Malanika Malanika 23:32 09.05.2008

Re: Bitka za Beograd ... jun 1456.godine.

Ja sam za vojsku samo ukoliko je ona nebeska, sa cetama andjela... sto pesmom vojuju...
Onda nestaje strah i potreba za tvrdjavom, a sajka se propne, pa zarije kljun, pa se opet izdigne - u vodi se zrcaleci, ka nebu i suncu gledajuci ))))

Moj Tvoj Moj Tvoj 21:18 09.05.2008

Dan Evrope

U jednom od svojih poslednjih intervjua Jean Monnet je rekao: "Kad bih mogao ponovo da počnem da radim na izgradnji ujedinjene Evrope, počeo bih od kulture, a ne od uglja i čelika, kako smo to ućinili Robert Schuman i ja"

Šteta što nije bilo tako.

Šta je od nas, od onoga što prepoznajemo kao samo svoj kulturni i civilizacijski identitet ugrađeno u temelje evropske kulture?

Inat.
Mara Mara 21:25 09.05.2008

...

Хм,

Одлично питање, мада тешко. Чини се да понекад, имамо проблем са "припадношћу": јесмо ли исток Запада или запад Истока?

gordanac gordanac 21:37 09.05.2008

Re: ...

he-he
Maro
ma nije teško, što?
Kreneš od nečeg skroz ličnog, nekog privatnog pogleda na najbolje što imamo ili jesmo, pa....ko zna, možda nas ima više koji delimo sličan stav, to sam mislila
mariopan mariopan 21:39 09.05.2008

Re: ...

Mara
Хм,

Одлично питање, мада тешко. Чини се да понекад, имамо проблем са "припадношћу": јесмо ли исток Запада или запад Истока?


Mi smo i jedno i drugo...mozda je to bogatstvo koje treba da svima obznanimo pa da nas tako gledaju i sa Zapada i sa Istoka...kao nesto svoje a ne tudje.Mozda bismo im onda bili blizi u srcu, kada bi znali da smo mi njihovi zaista.Mozda bi mi mogli da spajamo a ne da razdvajamo Istok i Zapad? Samo kako?
Kazezoze Kazezoze 21:56 09.05.2008

Re: ...

a ko to kome to treba biti blizu srca?
mislim da je pitanje shta je to specifichnost jednog evropljanina... a to je dosta teshko pitanje jer se narodi evrope dosta kulturoloshki razlikuju. mozhda je to specifichna istorija umetnosti kojoj pridajemo veliki znachaj.
Mara Mara 21:59 09.05.2008

Re: ...

gordanac
he-heMaroma nije teško, što?Kreneš od nečeg skroz ličnog, nekog privatnog pogleda na najbolje što imamo ili jesmo, pa....ko zna, možda nas ima više koji delimo sličan stav, to sam mislila


Гоцо,

Ту се негде и врти мој одговор. Можда та наша тескоба да нас се држи строго у "задатим оквирима", тај немир и потреба да се припада негде, а не припада никоме, да се буде свој и само свој, а отворен и опет са другима...Међутим, не знам колико је то само нама својствено, а колико је то опште место...
gordanac gordanac 21:59 09.05.2008

Re: ...

...mozhda je to specifichna istorija umetnosti kojoj pridajemo veliki znachaj....

Na primer?
Koga ili šta bi ti izdvojio? Neka tri ili neko samo jedno?
Kazezoze Kazezoze 22:11 09.05.2008

Re: ...


.
ivana23 ivana23 19:49 10.05.2008

Re: ...

edi-va edi-va 22:07 09.05.2008

QQ

Šta je od nas, od onoga što prepoznajemo kao samo svoj kulturni i civilizacijski identitet ugrađeno u temelje evropske kulture?


Kako sta?!



Da nije bilo sto je bilo, ne bi sada pisala o toj Jevropi, vec recimo ... kako bih to nazvala ... nekom Otomanistanu!?
Vidish, to je po meni bio dovoljan razlog da Srbiju preko reda prime u EU!
Zar nije?

Sad mi sledi ili: sedi edi 5!
ili pali edi: banchina:)))))))
Zeks Zeks 22:12 09.05.2008

Edi-va

Kad ces da napises nesto originalno,nadahnuto & interesantno?
edi-va edi-va 22:25 09.05.2008

Re: Edi-va

Zeks
Kad ces da napises nesto originalno,nadahnuto & interesantno?



Kad porastem:)))))
KafaJeGotova KafaJeGotova 22:38 09.05.2008

more me pitanja

da li je u srbiji pobedjen fasizam? ali ovaj 'prosveceni', savremeni, prisutan.
koje su, recimo, akcije drzave srbije u borbi protiv fasizma? ako su to ovi naivni plakati i koncerti, koji mazu oci znajuci za knjige istorije u osnovnim skolama, preko optuzbe za nesprecavanje genocida, pa do ekoloskog zagadjivanja u pancevu, nista mi zapravo ne radimo. sve je ovo smesno.
Malanika Malanika 22:50 09.05.2008

ECCE HOMO

Pokusacu da prepricam ukratko - nedavno gledah na jednoj evropskoj televiziji jedan talk-show popularne provenijencije u kojoj je jedan covek, tamnoput i resen da bude jak i sretan svojom sudbinom, a imajuci stalno nad sobom senu ponizenja svojih predaka zbog svoje boje koze, govorio, jako emotivno o:

mogucnosti da se otvaramo, primajuci i davajuci, prema svakom coveku. O jednoj ( zapravo ostvarivoj) utopijskoj ideji - da svi mi treba da napisemo knjigu, naravno, kako drugacije - vrlo licnu, iskrenu, u kojoj bismo opisali svoj zivot. Ali svako, bas svako, govorio je uzbudjeno, treba da je napise. I onda bismo trebali da citamo knjige koji su napisali drugi, da bismo, neko odmah, a neko malo kasnije, shvatili tugu i lepotu, raznolikost i istovetnost COVEKA, na bilo kojem delu ove planete. I onda, ustvrdio je on, nikada vise ne bi bilo rata, nikada vise ponizavanja coveka, nikada vise ubistava Drugosti, jer bismo znali da si i ti i ti i ti i ti i ja isti u svojim svekolikim ljubavima, patnjama, radostima, bolovima, dobicima i gubicima, da cineci zlo drugima, mi ga cinimo zapravo sebi.

Stoga odlucujuci je li ovaj svet najbolji ili najgori od svih mogucih svetova, mi ga stvaramo onakvim kakav jeste i kakav ce nam biti. I jug severa i sever juga, i istok zapada i zapad istoka, da se pomesaju i dodirnu u centru covecnosti vazda jednake, po meri onog merila svemira sto nas sve povezuje - postovanja zivota.

Evo ja poceh da verujem da cemo to shvatiti do nedelje.





kuki kuki 22:58 09.05.2008

Kultura

Slozio bih se da je kultura upravo nesto oko cega bi se Evropljani najlakse i najbrze povezali. Kulturne tekovine i tvorevine su univerzalne i cene se i prihvataju na osnovu svojih vrednosti a ne porekla. Jeste da postoji patriotizam ali ne i nacionalizam. Ekonomija kao osnov ujedinjenja je, zbog jakih interesa, prouzrokovala da je proces bio dugotrajan i mukotrpan. Verovatno je i razlog za preglomaznu birokratiju i nemerljive kolicine propisa.

Tako ja razumem: "Kad bih mogao ponovo da počnem da radim na izgradnji ujedinjene Evrope, počeo bih od kulture, a ne od uglja i čelika..."
nsarski nsarski 23:01 09.05.2008

Posmatrano sa ove strane bare

Europa je svakako napravila svoj identitet. Medju Amerima, i evolucija je "samo teorija" (u glavi preCednika, na primer), ali Europa vise nije teorija, I zbunjuje ove domorodce.
Da li ce, i kako, opstati na duze staze, to je drugo pitanje. Posebno je sumnjivo vojno pitanje, jer se Veliki Brat mrgodi, zahteva i buni.
Neka nam je sa srecom!
die hard die hard 23:56 09.05.2008

Re: Posmatrano sa ove strane bare

Posebno je sumnjivo vojno pitanje, jer se Veliki Brat mrgodi, zahteva i buni.


Pa da, buni se mozda i sa pravom.Amerika ne razume Evropejce dobro.Ali razume ipak dovoljno da bez EU ne moze na vascelom svetu.Mozda je Amerima to i nametnuto,kruto i strano, ali se oni lako mire sa trenutnim problemima.E,tu je velicina USA kao lidera slobodnog sveta.Iako naravno volim EUniju kao najplemenitiju ideju savremene civilizacije.
nsarski nsarski 23:59 09.05.2008

Re: Posmatrano sa ove strane bare

velicina USA kao lidera slobodnog sveta

Mozes li da definises ovo "slobodnog" (sada kad nema Sovjetskog izgovora)?

Na primer, u vreme Sovjeta, ta retorika o "slobodnom svetu" se mnogo raubovala. Da li je Saudijska Arabija deo slobodnog sveta? Pakistan? Nikaragva pod Somozom? Cile pod Pinoceom? Ili je u pitanju sloboda i demokratija kakva danas vlada u Iraku?
Dolybell Dolybell 17:31 10.05.2008

Re: Posmatrano sa ove strane bare

EUniju kao najplemenitiju ideju savremene civilizacije.


Da je Napoleo bio skromniji. ...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 19:21 10.05.2008

Re: Posmatrano sa ove strane bare

nsarski
velicina USA kao lidera slobodnog sveta

Mozes li da definises ovo "slobodnog" (sada kad nema Sovjetskog izgovora)?

Na primer, u vreme Sovjeta, ta retorika o "slobodnom svetu" se mnogo
raubovala. Da li je Saudijska Arabija deo slobodnog sveta? Pakistan?
Nikaragva pod Somozom? Cile pod Pinoceom? Ili je u pitanju sloboda i
demokratija kakva danas vlada u Iraku?

Hajde bre, NSarski, raspravljali smo vec mnogo o tome. Hajde da vidimo da li su se vise krse ljudska prava u SVIm tim zemljama koje si nabrojao tokom perioda hladnog rata, nego u jednoj jedinoj Enver Hohxinoj Albaniji. Ja tvrdim: u Albaniji. E sad, ako hocemo da izadjemo iz doba hladnog rata i zahvalimo se Svevisnjem (a to je jedino moralno da uradimo), sto je unistio tu zlikovacku tvorevinu kao sto je bio bivsi sssr (da podsetim: uzrokovao znatno vise nasilnih smrti od nacisticke Nemacke ili bilo koje druge monstruozne tvorevine u istoriji), onda treba da ividimo da je tranzicija u Cileu obavljena uz punu saglasnost SAD, kao uostalom i slicne tranzicije u Nikaragvi i drugim ex-diktaturama Latinske Amerike. I opet da priupitam: da li se vise krse ljudska prava u svim americkim saveznicima zajedno ili u jednom jedinom delu Kine - Tibetu? Ja tvrdim: na Tibetu...
Doctor Wu Doctor Wu 19:53 10.05.2008

Re: Posmatrano sa ove strane bare

da li se vise krse ljudska prava u svim americkim saveznicima zajedno ili u jednom jedinom delu Kine - Tibetu? Ja tvrdim: na Tibetu...


Može nešto malo konkretnije na ovu temu? Ni na kraj pameti mi ne pada da Amerikance prozivam za sva zla na svetu (naprotiv, smatram da su Ameri najmanje loš, aj da kažemo, "svetski diktator" ali stvarno mi je teško da prihvatim da se stanje ljudskih prava u Saudi Arabiji proglašava superiornijim u odnosu na Tibet (ako ništa drugo, ono je na Tibetu bolje makar za 50% populacije).

Drugo, ako je i tačno da je "tranzicija u Cileu obavljena uz punu saglasnost SAD" isto je tako tačno da ista (tranzicija) nikad ne bi bila ni potrebna da nije bilo SAD. Kao što je i ova pošast komunizma koja trenutno vlada Južnom Amerikom u velikoj meri stvorena upravo SAD podrškom fašističkim režimima diljem tog kontinenta.

Treće, SAD iz doba hladnog rata nisu isto što i SAD iz doba novog svetskog poretka. Ako su onda i imali elemenata "zaštitnika demokratskih vrednosti" sada su samo imperijalna sila (koja, po mom skromnom sudu, odbrojava poslednje decenije, ako ne i godine, svoje dominacije).
nsarski nsarski 02:16 11.05.2008

Re: Posmatrano sa ove strane bare

E sad, ako hocemo da izadjemo iz doba hladnog rata

Pa, to i kazem: ako hocemo da izadjemo iz doba hladnog rata, onda treba da ostavimo te hladnoratovske termine. "Slobodan svet" u vreme hladnog rata je oznacavao zemlje koje su bile usa sateliti, klijenti, ili pitbulovi - kako je kome dopalo. I to veze sa slobodom nema.
dragan7557 dragan7557 13:41 11.05.2008

Re: Posmatrano sa ove strane bare

nsarski
E sad, ako hocemo da izadjemo iz doba hladnog rata

Pa, to i kazem: ako hocemo da izadjemo iz doba hladnog rata, onda treba da ostavimo te hladnoratovske termine. "Slobodan svet" u vreme hladnog rata je oznacavao zemlje koje su bile usa sateliti, klijenti, ili pitbulovi - kako je kome dopalo. I to veze sa slobodom nema.


sarski,
inercija zla dugo traje a i kada se završi neko drugo zlo ga odmah nasledi.
Ljudska prava se krše svuda a najviše u državama koje sebe nominiraju za "slobodne" upravo zbog toga kako bi svoju nosinu koju trpaju u tuđe stvari na neki način opravdale.
Termin "slobodne nacije" omiljena Bušotina, u Evropi se odavno pretvorio u "demokratski svet" ali je modus operandi zla zvanog naturanje svog stava na silu drugome ostao.

Političku osnovu nacionalne demokratije(?) na sve strane već uveliko zamenjuje korporativna demokratija i interesi Karavan Kapitalizma kovnica je (iz nemačkog jezika) koja je prvi put upotrebljena da bi se označilo ponašanje firme Nokia u Nemačkoj koja je ukinula preko 3.000 radnih mesta (ostavila ljude na ulici) a preselila se u Rumuniju zbog bagatelne radne snage i novčano zemljišnih subvencija koje je ponudila Rumunija.

Političari koji moljakaju CEO transnacionalnih korporacija da im zaposle proletarijat za bagatelu nije novo i u zemlji Srbiji.
dragan7557
na izborni dan 2008
nsarski nsarski 16:31 11.05.2008

Re: Posmatrano sa ove strane bare

inercija zla dugo traje a i kada se završi neko drugo zlo ga odmah nasledi.

Slazem se ja s tim. Ali, ako cemo da promenimo nesto (da pravimo "revoluciju", kako kaze Gandi), onda je najpre potrebno nazvati stvari peavim imenom.
Slazem se da Rumunija, recimo, u doba Sovjeta nije bila slobodna zemlja. U isto to vreme, Juzna Afrika, sa svojim Bantustanima, zvanicnom diskriminacijom i rasizmom je spadala u "slobodne zemlje". Ili Indonezija koja je sistematski pobila 1/2 miliona svojih gradjana u periodu od 1 godine je bila slobodna zemlja. Ili, najzad Usa iz pedesetih, gde su Crnci bili zvanicno gradjani drugog reda, i gde je segregacija bila zakon, je sebe zvala "liderom slobodnog sveta".
Batalimo, dakle, taj vokabular hladnogh rata,
stefan.vizantin stefan.vizantin 23:22 09.05.2008

za evropsku srbiju :)

Šta je od nas, od onoga što prepoznajemo kao samo svoj kulturni i civilizacijski identitet ugrađeno u temelje evropske kulture?


Ideologija: BRATSTVO JEDINSTVO (nikako nemojte da me pogresno shvatite da predvidjam istu sudbinu i EU, naprotiv, mi smo odlican los primer kako je dobra ideja unistena u krvavom sukobu, pa sad oni znaju da se ne zaj@$^)

definitivno je puno razlicitosti medju evropskim narodima pa ni mi nismo izuzetak. ne mislim da nas emocionalno nesto veze recimo za Dance (a i njih za nas) ali su svi ipak citali Andersena i znaju za Malu Sirenu. neko je tom kulturnom miljeu dao manje, neko vise, ali su svi u njemu ucestvovali (tj. bilo je trenutaka kada je i srpska kulturna i naucna elita bila izuzetno lepo primljena u Evropi e.g. zenitizam i sl.) nekada su price ko je i kako na koga uticao prosto neverovatne (npr. vizantijski Grci kao pioniri renesanse na zapadu, slovenski/balkanski crkveni pisci u temeljima ruske kulture...). Evropa je mala a krcata istorijom. mi smo na podrucju koje posebno pati od njenog viska. ali sve to je nebitno jer u saradnji svako (normalan) moze videti buducnost svetliju i lepsu. Za ujedinjenu Evropu! Za evropsku Srbiju!
:)))

dragan7557 dragan7557 13:49 11.05.2008

Re: za evropsku srbiju :)

Evropa je mala


Vala jes' svega 10.400.000 km2. Nema mesta okrenut' se !!!
florian florian 23:34 09.05.2008

ecce

ecce
cit
kao nezaobilazni omeni

ma šta bre stalno o tebi

cit

jedne civilizacije kojom i u kojoj nalazimo i sopstveni kulturni i civilizacijski identitet

završen cit

a sad bez šale

ti stvarno misliš da u njoj, a ne nasuprot njoj ,nalazimo svoj sopstveni kulturni i civilizacijski identitet

ili

ako ga već imamo

Nomen est omen

a Srbi su...........

Gordanac ,
oćemo friškije ili starije konotacije

ili da ostavimo za ponedeljak

Monday, Bloody Monday

ili

I Don't Like Monday's

ne mogu više ni da lepim

We Will ....
gordanac gordanac 23:53 09.05.2008

Re: ecce

cit
kao nezaobilazni omeni

ma šta bre stalno o tebi

:))))))
Idi, bre!
a sad bez šale

ti stvarno misliš da u njoj, a ne nasuprot njoj ,nalazimo svoj sopstveni kulturni i civilizacijski identitet

Mislim.
Kao što mislim da nam nedostaje - samopoštovanja za kulturna, civilizacijska dela koja prepoznajemo kao "svoja", pa ma šta bila...Recimo - Dositej Obradović, zar ne bi spadao u temelje evropske kulture? Ili braća Lacković? Ili Vuk Karadžić? Ili Orfelin? Ili Branko Miljković? Ili....dodaj, oduzimaj, ima ih s dovoljno stvorenog da je dotaklo i nas i druge evropejce...
florian florian 00:14 10.05.2008

Re: ecce


Recimo - Dositej Obradović, zar ne bi spadao u temelje evropske kulture?

Al ti je primer

pitanje

I danas ,u kojoj meri i naše(kulture) .

Ili....dodaj, oduzimaj, ima ih s dovoljno stvorenog da je dotaklo i nas i druge evropejce...


Koje nas ? Da ne citiram sad Rajsa Čujte Srbi ! Čuvajte se sebe.
Radojicic Radojicic 00:20 10.05.2008

Re: ecce

Al ti je primer

pitanje

I danas ,u kojoj meri i naše(kulture)


Cherevichan?
gordanac gordanac 00:30 10.05.2008

Re: ecce

Al ti je primer

Što?
Šta ne valja? Prosvetitelj, sam` takav, meni mnogo mio!
Nemamo samopoštovanja kad je on u pitanju?
Pa to sam napisala.
I daleko da je on jedini primer za nedostatak kulture samopoštovanja.
Ali to ni njega ni druge nimalo ne umanjuje u značaju onoga što su stvorili, što jeste (tako ja mislim) deo evropske kulture.
Koje nas ?

Koje god hoćeš.
Sve nas.
Ne "merim" ja kulturni doprinos Francuza po tome što su zabranjivali Bodlera ili se sramotili aferom Drajfus, već onim što su stvorili kao deo (civilizacijski) evropske kulture. Samo vidim kod drugih više samopoštovanja nego kod nas u tkz. "krugovima poznavalaca". Ima potomaka onih koji su spalilili Bruna i hteli da spale Galileja, da li njima to oduzima pravo da znaju šta su "uneli" u evropsku kulturu?
Budala i rušitelja ima svugde (Gauss-om raspoređenih) ali nisu mi oni tema - već neki deo opšteg dobra koji i mi nosimo Evropi, prosto mislim da ga mora biti.
Eto.
florian florian 00:58 10.05.2008

Re: ecce

Ne razume Florian
florian florian 01:00 10.05.2008

Re: ecce

Izvinjavam se ovo je pitanje za Radojicic
florian florian 01:04 10.05.2008

Re: ecce

gordanac gordanac 01:15 10.05.2008

Re: ecce

:))
Znala sam jednog jednom što je bio lud (sa)za Zappa ...
(npr. računa li se RnR istotakođe u - deo evropske kulture?)
a za izvinjavanje
ništa, ništa :))
Sve je to negde "East Of The Sun (And West Of The Moon)" :))
Radojicic Radojicic 01:22 10.05.2008

Re: ecce

florian
Izvinjavam se ovo je pitanje za Radojicic


Radojicic veceras pece lebac i voli da cita Cherevichana, a ostavljam mogucnost da nisam shvatio o cemu se radi
bitno je da sutra uspe sastanak RUK i da konacno se resi ko je upropastio umetnost u Srbiji
nsarski nsarski 01:23 10.05.2008

Re: ecce

konacno se resi ko je upropastio umetnost u Srbi

Mangupi u necijim redovima - to je uvek resenja!
Radojicic Radojicic 01:37 10.05.2008

Re: ecce

nsarski
konacno se resi ko je upropastio umetnost u Srbi

Mangupi u necijim redovima - to je uvek resenja!


pa jes,
evo sta Pekic kaze o doticnima (hvala Cirkovicu i Gospodji Ljiljani Pekic na podsecanje)

Ako umetnik mora strojeve da slika da bi revolucija pobedila, pod uslovom, naravno, da je odobrava, to je još i razumljivo, ali ako te proklete strojeve mora da slika i posle pobede, čitavog života da ih preslikava, a da ne sme dočarati neki izlazak sunca, pa i ako mu se to dozvoli, sunce uvek da bude crveno, mada je uistini zeleno, onda će se morati jednom pobuniti. Moraće se zauzeti za svoju slobodu.

A onda mu se kaže: “Kakvu vi to slobodu hoćete u razorenoj, demoliranoj, razjedinjenoj, gladnoj, goloj i bosoj zemlji?”

A kasnije kad se zemlja podigne, ujedini nahrani?

“Pa tek kada moćni postanemo, svet će nam o glavi raditi: bićemo opkoljeni intervencionistima, naseljeni špijunima i saboterima, kljukani neprijateljskom propagandom. Kakva sloboda u ždrelu tigra?!”

Ali kasnije kad se zemlja opet sa svetom izmiri?

“Onda će, uvidjajući da spolja pomoći nema, klasni neprijatelj dići glavu. Moraćemo se boriti protiv izdajničkog činovništva, ravnodušnog seljaštva, kolebljive inteligencije, nesavesnog proletarijata, a o buržujima i da ne govorimo. Pa kakva je to sloboda moguća sa tigrom u trbuhu?!”

Nikakva – tada, razume se, ali kasnije kad se zemlja... Pa mi tako možemo do sudnjeg dana da se natežemo!

zagorece mi hleb
gordanac gordanac 01:46 10.05.2008

Re: ecce

Pa mi tako možemo do sudnjeg dana da se natežemo!

Možemo, naravno.
Ali - ne moramo, to sam mislila.Ako hoćemo, možemo i drugačije...

p.s. lebac običan, belac, ili...?
JJ Beba JJ Beba 01:50 10.05.2008

Re: ecce

zagorece mi hleb

čiko, čiko, jel sav ovaj lebac tvoj?
Radojicic Radojicic 01:59 10.05.2008

Re: ecce

gordanac
Pa mi tako možemo do sudnjeg dana da se natežemo!

Možemo, naravno.
Ali - ne moramo, to sam mislila.Ako hoćemo, možemo i drugačije...

p.s. lebac običan, belac, ili...?


Nije ovo Vama Gordanac vec RUKu
a hleb

500 grama brasna
isto toliko vode
kvasca 2 kasicice
soli isto toliko
odstoji par sati dok se digne trostruko
nezno se premesi i podeli u dva
odstoji jos jedno sat
pece se 20 minuta ne otprilke 250
i dobije se




gordanac gordanac 02:08 10.05.2008

Re: ecce

kaže se "nije ovo tebi.." :))
a mislim da se lebac ovde zove "ćebata" (kao u Italiji, slično)
odličan
inače, miris hleba koji se peče u kući je jedno mnogo zavodljivo atmosfersko stanje ! :))
prijatno ti bilo
nsarski nsarski 02:54 10.05.2008

Re: ecce

a mislim da se lebac ovde zove "ćebata"

Ciabatta:


Pravim sveze svaki dan:))
Radojicic Radojicic 03:05 10.05.2008

Re: ecce

JJ Beba
zagorece mi hleb

čiko, čiko, jel sav ovaj lebac tvoj?


najmanje je moj Bebo, sve tvoje
Radojicic Radojicic 03:08 10.05.2008

Re: ecce

gordanac
kaže se "nije ovo tebi.." :))
a mislim da se lebac ovde zove "ćebata" (kao u Italiji, slično)
odličan
inače, miris hleba koji se peče u kući je jedno mnogo zavodljivo atmosfersko stanje ! :))
prijatno ti bilo


Hvala Gordana
eno Nsarski je u istoj prici
cestitam na potpisu

florian florian 07:31 10.05.2008

Re: ecce

Izvini Gordanac, Zappa mi pobrkao račune noćas ,

Zalepio sam link na još jedan blog gde nije trebao( zakačio se). Bi A ustvari bio namenjen nsarskom i raspri o istini.

Najlepše je da jedino na blogu gde je namenjen nije komentarisan. Kod tebe i na ovom drugom da .

Nije kako je željeno,već Čudo je slučaj i slučajni razvoj.

No kako

ipak mislim da je Kartaginu .....

da ovog jutra ispravimo grešku

izvinjavam se na davljenju
florian florian 08:27 10.05.2008

Re: ecce

Pravim sveze svaki dan:))

nsarski izvini ne mogu da izdržim

pravi pravi, neće ništa da ti škodi
dragan7557 dragan7557 08:42 10.05.2008

Re: ecce


Mislim.
Kao što mislim da nam nedostaje - samopoštovanja za kulturna, civilizacijska dela koja prepoznajemo kao "svoja", pa ma šta bila...Recimo - Dositej Obradović, zar ne bi spadao u temelje evropske kulture? Ili braća Lacković? Ili Vuk Karadžić? Ili Orfelin? Ili Branko Miljković? Ili....dodaj, oduzimaj, ima ih s dovoljno stvorenog da je dotaklo i nas i druge evropejce..


Jedan od retkih koji je zbilja opisao tematiku na pravi način je Nićifor Ninković koga je Dositej Obradović spasao sigurne robije dok o Vuku Karadžiću malo toga ima da kaže dobroga.
Tek kada se pročita Nićiforovo delo "Žizni Opisanija Moja" stiče se prava slika vremena u kojem je on živeo.

Arogancija,naduvenost, pokvarenost do srži kako obadvojice Voždova Ustanaka tako i vlastodržaca u Srbiji o kojoj mi sada sve najbolje. Plačka, surovost, nepravda, sampvlašće i nasilje nad narodom je skoro jednako današnjoj slici dok su se i šumadijiske vođe (i ostatak srpskih vođa) ponašali isto kao i današnji vlastodršci u Srbiji.

Dok se ostatak Evrope borio za pravdu (Pariska komuna i dr.) Srbija je roptala kao i danas pod okupacijom osiljenih lidera koji su za najmanju sitnicu tukli,prebijali i ubijali građane.

Nepismeni i pokvareni divljaci (srpski moćnici) iz tog perioda od prestonice Kraljeva (Beograd je bio u turskim rukama) terali su narod da beži pod tursku zaštitu i proklinje vlast i elitu isto kao i danas.
Jedina razlika je bila da su tada osim u Evropu bežali pod zaštitu Turaka što skoro niko neće da kaže.

Nićifor Ninković daje pravu sliku Srbije ali i mogućnost da se uporedi sadašnje (skoro potpuno isto) stanje sa stanjem od pre dvesta godina.

Pod naslovom :

I omraziše se dva naroda,kod Turaka njiove odže, a kod nas naši popovi

Čibukove knezovi puše i rakiju s protom piju.
...........
Eto gospodin prota, on je sveštenik, nek on štogod kaže od greote, pred ovim mlađima da se čuvaju.
Onda jedan od naši' pandura Živko;
- Boga ti oče proto, jel greota Turčina ubiti?
No prota sedi s prekrštenim nogama i brada mu crnaa a i on je beo. Rekao bi da je ispod čerge izašao. Govori i sve dole u zemlju gleda.
- Kako je greota, veli Turčina ubiti kad je Turčin bez vere i bez pare, kao pas. I svapnije (bogu umilnije) je ubiti jenu Srbinu deset Turaka, no jednog psa.
............................
Ovaj crkveni stav je se pokazao i u skorašnjim ratovima a aktuelan je i danas. U trenutku kada se radnja
dešava 1828 rat sa Turcima je bio završen ali je vrednost života jednog Turčina manja od vrednosti života jednog psa. Ovo važi i za pripadnike bilo koje druge vere.
Vuk dlaku menja ćud nikada.
dragan7557
10 maj 2008
dragan7557 dragan7557 08:55 10.05.2008

Re: ecce

Onda će, uvidjajući da spolja pomoći nema, klasni neprijatelj dići glavu. Moraćemo se boriti protiv izdajničkog činovništva, ravnodušnog seljaštva, kolebljive inteligencije, nesavesnog proletarijata, a o buržujima i da ne govorimo


I bi tako. A rat izgubismo.
gordanac gordanac 09:05 10.05.2008

Re: ecce

Nićifori, crkva, vlastodršci, ustanci, ....opisi raznih stanja u Srbiji za vreme raznih vekova....
Nesporazum imamo.
To o čemu vi govorite - to je opšte mesto o kojem "svi sve znaju" i koje je jedan od omiljenih "sportova" pri skoro svakoj konverzaciji u Srbiji, ali to uvek ispadne samo još jedno jalovo ređanje "opisa loših stanja" koja su nam (eto) "suđena" jer smo takvi kakvi smo.....i kao dokaz "unapred" da dobri ili bolji i ne možemo biti i da je to - tako.
Jes`, paz` da nije.
Svugde ljudi na sličan način o tome govore i imaju svoje Nićifore, crkve, vlastodršce...., ali se u Srbiji u takvim opisima skoro pa da uživa doživljavajući ih kao "krunski dokaz" da smo "najgori na svetu, dno dna, crna rupa civilizacije, ..." i da kaotakvi nismo i ne možemo dati nikakav kulturni, civilizacijski doprinos ni sebi ni bilo kome drugome...a tema (i pitanja za "evropsku godinu međukulturnog dijaloga" je upravo ŠTA i KO i KAKO JESTE naš "unos" u evropsku kulturu i civilizaciju...
Vi očigledno mislite da takvog šta i - nema. Nećemo se složiti, nikako.

gordanac gordanac 10:50 10.05.2008

ecce joy :))


Radojicic:
....nezno se premesi i podeli u dva...
nsarski
Ciabatta
Pravim sveze svaki dan:))

Well, ovih nekoliko reči mogu da budu i jedna reč izrečena nekoliko puta :))
dragan7557 dragan7557 11:54 10.05.2008

Re: ecce

" i da kaotakvi nismo i ne možemo dati nikakav kulturni, civilizacijski doprinos ni sebi ni bilo kome drugome...a tema (i pitanja za "evropsku godinu međukulturnog dijaloga" je upravo ŠTA i KO i KAKO JESTE naš "unos" u evropsku kulturu i civilizaciju...
Vi očigledno mislite da takvog šta i - nema. Nećemo se složiti, nikako.


Ovo je netačna konstatacija zbog toga što su negativne strane kulture takođe deo kulture i što su svi narodi koji čine EU u nju ušli sa svojom pozitivnom i negativom kulturom koja čini identitet svakog od njih po na osob.

Negativna stanja nisu ništa drugo do dualitet identiteta bilo koje kulture koji ne bi trebao da od dualiteta postane polaritet i temelj sukoba.

Tokom jučerašnjeg dana sve nemačke televizije su pokazale vojnu paradu u Ruskoj Federaciji sa komentarom da se "slavi dan pobede nad Nazi Nemačkom". Vi sad obratite pažnji na ovu formulaciju i nemačku percepciju problema i z prošlosti poznatim pod nazivom "Schuldvrage".
Današnji građani Nemačke ne percepiraju Nazi Nemačku kao svoju sadašnjicu već kao prošlost neke druge generacije sa kojom se oni ne identifikuju. Znači ne postoji tribalitetna percepcija "MI" "NAS" "NAŠ/I/E" već potpuno distanciranje od jedne vlastite prošlosti koja je loša. Uporedite to sa našom percepcijom
"Kosovskog boja" i"Svetog Lazara" koji bira nebesko carstvo, ili vekovno označavanje građana BiH muslimanske veroispovesti kao Turaka koji su i pored 'ić' na kraju prezimena bili i ostali Turci mada Turske nikada ni videli nisu. Ili građane Hrvatske koji su otpadnici od prave vere i kod nas predstavljaju Katolike veće od Pape???????????
Za naše nevolje u životu su uvek krivi drugi koji su po definiciji žedni naše krvi a mi smo primorani da branimo "Naše" koje percepiramo kao svoju ličnost. Kod nas skoro da i ne postoji svest o individualnom Ja, već smo još uvek Mi. Na ovom i drugim poljima mi ljubomorno čuvamo "Našu" svetu kulturu koja je van dijaloga i na Kosovu krvlju zalivena te je svaka diskusija izdaja svetog kanona.

Ovo je i jedno od ključnih pitanja Srbijanaca i njihove percepcije prošlosti koja nikako da ode tamo gde joj je i mesto. Kolektieve Schuldvrage i odnos prema kolektivnoj odgovornosti je jednan od najtežih problema sa kojojim se nemački narod sukobio u posleratnom periodu i rešen je ne odbijanjem "priznanja" nečega što se desilo već promenom percepcije tog saznanja.
Danas niko u Nemačkoj nema osećaj krivice za počinjena nedela tokom dva rata jer su to dela predhodne generacije koja je otišla u istoriju zajedno sa nacionalizmom tribalne vrste kakav u ovom momentu hara Srbijom. Nacionalni sindrom je dakle bolest koja je izlečiva i poludeli nacizam =nacionalizam je zamenjen osećanjem kolektivne odgovornosti za budućnost i nove generacije kako sebe tako i svojih suseda.

Dijalog o kome vi pričate moguće je voditi samo bez prisustva tribalnog osećanja "Pripadnosti" marginalnoj arhaičnoj plemenskoj skupini gde se sluša samo naš glas a svi ostali se doživljavaju kao neprijatelji 'svetlog našeg' u kojem je važno samo Naš pa ma šta to bilo, a jedinka je vlasništvo "Naše".

Kada se mi odreknemo plemenske navike da osuđujemo sve što nje naše uključujući tu naročito skorašnju istoriju a samim tim i odgovornost za naše postupke u njoj, tek onda ćemo biti na vratima bilo kakve mogućnosti za započinjanje dijaloga. Srbija kao država je odgovorna za edukaciju svog naroda u pozitivnom smeru a slogani u tome samo nanose ogromnu štetu. Umesto 24 sata svadba, Veliki brat i sličnih gadosti bi "nacionalni servis" koji je sve drugo osim servis, trebao da prikazuje 48 sati Evrope koju najveći deo naroda još uvek doživljava kao pesmu "Tamo daleko".

Dok Evropska kultura u srpske domove korača kroz ludačke reklamne spotove za koje se ima vremena na pretek, dok lupetanje sadržano u partijskim spotovima koji građanina Srbije čak i ne uvažavaju dovoljno da mu se obrate prosto-proširenom rečenicom, dotle vi pričate o nekom interkulturnom dijalogu.

Do koje mere je negativna kultura i kultura praznoće i gluposti poharala naše umove je vidljivo i na ovom blogu
'Blog o ničemu' na koji svi reagujemo. Diskusija ni o čemu nije dijalog i nema sadržaja kao što nema nikakve pameti u pokušaju da se negira potreba približavanja EU kako bi se "Očuvalo Naše Plemensko Dobro" u kome nažalost kulltura postaje tribalni žig pripadnosti a unikatnost se pretvara u ljubomorno čuvanu svojinu koja se Neda i ne deli već učaurena u kontaktima sa prošlim "veličinama" ostaje imanentna samo plemenu.

Plemenski slogan "tuđe nećemo,svoje nedamo" se u kulturi tribalnog nacionalizma ne ponosi svojom kulturom deleći je sa drugima već je izoluje i guši njen razvoj a diverzitet kultura i tolerantnost je jedan od stubova EU.
Želim vam prijatan dan i saznanje da je dijalog barem u kulturi pokazivanje respekta za drugu stranu i pored neslaganja sa stavovima iste.
dragan7557
10 maj 2008
gordanac gordanac 12:34 10.05.2008

ecce dokaza...

...da se nećemo složiti, nikako
ni oko jednog od stavova koje zastupate ili pojašnjavate, od "negatvne kulture" do "edukacija naroda", pa preko fokusa na "opise stanja" do ocena o sklonosti ka mitološkom....prosto se nikako nećemo složiti...
Jedino o čemu vi pišete je - da smo "najgori" (i to vam se na neki način - sviđa) - vaše pravo.
Ja ne mislim tako i mislim da nema načina da se složimo o bilo čemu.
Evo i primera:
"Blog niočemu" - ja mislim da mi svi savršeno dobro znamo šta je autor tog posta "napisao" u svom postu. Čita se njegov tekst lepo, lako i sa smeškom. :)) Za mene je to - maštovit i kreativan pristup, za vas je glupost, ja sam jedva odolela da ne napišem duge komentare o Heines Tomasu i "Horror vacui" poeziji, vi to smatrate "diskusijom ni o čemu koja nije dijalog". Različiti smo. Živele razlike! :)) To je tako evropski, ako mene pitate... :))
Tako da se nećemo složiti da ne postoji "unos" , naš, kao doprinos evropskoj kulturi i civilizaciji.
O tome je reč na ovom postu....ja imam svoju listu i drago bi mi bilo da vidim i svačije druge liste na kojima su ljudi ili dela koja vrednujemo kao "evropska"....
dragan7557 dragan7557 15:34 10.05.2008

Re:impasa kulture Srbije

Različiti smo. Živele razlike! :)) To je tako evropski, ako mene pitate... :))

Ja sam to upravo i napisao pa prema tome ...
Tako da se nećemo složiti da ne postoji "unos" , naš, kao doprinos evropskoj kulturi i civilizaciji.
O tome je reč na ovom postu....ja imam svoju listu i drago bi mi bilo da vidim i svačije druge liste na kojima su ljudi ili dela koja vrednujemo kao "evropska"...


Ovo ne stoji jer ja nisam tvrdio da ne postoji ogroman doprinos civilizacijku i kulturno naučni Srba u Evropi to izgleda svi u Srbiji smatraju pa kritike i nema ili je ograničena na marginalne komentare vezane za nevažne stavove pritom propuštajući šansu za ispravljanjem kulturoloških nepravdi koje se nanose iz neznanja ili ne prihvatanja političke stvarnosti u kulturi Evrope.

Kao deo zajedničke države FNRJ i SFRJ mi smo kao celina državna i kulturna dali mozda jedan od najvećih doprinosa civilizaciji i kulturi, koji je neka nacija uopšte dala i na čega bi svi trebali da budemo ponosni ali to još niko neće da izjavi strahujući od poliličke optužbe da je komunjara ili slično što se danas smatra ravno veleizdaji.

Usmereni socijalističkom ideologijom mi smo Prvi u svetu uveli kategoriju "društvene svojine" koja je bila presedan u ekonomskim i društvenim teorijama i praksi a model Radničkih saveta je predstavljao dostignuće koje je i dan danas u praksi u najvećem ako ne i u svim državama EU a uvedeno u skoro sve pravne sisteme
u EU. Kao član Pokreta Nesvrstanih smo u celom svetu bili na glasu kao jedna od vodećih progresivnih država.
Od nas su skoro svi u svetu učili i implementirali u svoje kulture mnogo čega što je kod nas stvoreno.

Ko se stidi svoje prošlosti?

Restauracija kapitalizma u Yu je uništila tragove socijalističke istorije i izbrisala iz nacionalne svesti sve vrednosti i norme koje je socijalizam stvorio a ponuda novih normi i vrednosti obećavana tranzicijom je izostala ili još bolje restauratorske snage nisu ni bile (a nisu ni sada) zainteresovane za tranziciju društva već za ogoljenu vlasničku transformaciju sveukupnih kapitalnih dobara.

Pošto se nemože pričati o pozitivnim stranama poretka koji ste upravo srušili jer nema argumenata onda je najbolje pobeći u tribalni nacionalizam i takozvane stare vrednosti (?) koje su u ovom veku potpuno irelevantne
i zbunjuju svakog normalnog čoveka.
Restauracija kapitalističkih društvenih odnosa nije bila praćena modernom tranzicijom već je ponudila arhaični plemensko nacionalistički model rodovske zajednice udruženja na nivou plemenskih saveza koji se nazivaju
Strankama. Pokušajte na bilo kom evropskom jeziku da reč stranka upotrebite za političku partiju.
Stranka = klijent ali ovaj klijent u Srbiji postaje politička snaga koja upravlja.

Osim ovoga trebalo je opravdati restauraciju bez ideološko kulturne baze za koju je potrebna političko ideološka diferencijacija i jasni ciljevi kroz programe koji bi definisali taktičke a naročito strateške ciljeve kojima partija vrbuje svoje glasače. Kultura dijaloga sa elektoratom svedena na glupave mantra slogane a ponuđena ideologija se svodi na marketing geografski orjentisanog politikanstva .

Izjavljivati sada da je u socijalizmu bilo mnogo dobrog bi za bilo koju partiju bilo ravno političkom samoubistvu osobito socijalistima. Dok se u EU formiraju socijal demokratske snage koje zamenjuju socijaliste evaluirajući političku kulturu na viši nivo i pomerajući težište političkog dijaloga na razvoj budućih odnosa u društvu, dotle Srbija još trpi posledice restauracije i čekajući tranziciju tone u mrak radikalizana i fašizma uz prigodan verbalni (još uvek) rat

Umesto da budemo ponosni na period od pedeset godina napretka na svim poljima mi smo primorani da zarad popunjavanja pohlepnih strasti Avangarde koja se Preimenovala u Elitu, brišemo 50 godina istorije a kulturnu baštinu iz tog perioda zamenjujemo kulturom srednjeg veka.

Ista ili slična stvar se desila tokom srednjeg veka u periodu dok su Srbi bili slobodni građani Otomanske Imperije (robovima ih učiniše "oslobodioci" sve do dolaska nove "nacionalne" Elite na vlast.

Kada pogledamo književnost u Srbiji u periodu od Miroslavljevog Jevanđelja pa do Dositeja Obradovića svi Srbijanci zajedno ne napisaše NI JEDNE jedine knjige pa izgleda ni na Turskom koji je bio službeni državni jezik. Kud se dela kulturna baština iz tih vremena?????? Zar su ljidi od kojih nekoliko upravljalo Imperijom
Mehme Paša Sokolović Veliki Vezir (šef države) ili pak njegov brat Makrajije Sokolović Patrijarh SPC bili
NEPISMENI ??? Elektrrifikacija gusala će svakako ući u istoriju muzike kao naš izum 21 veka.
Divljačko uništavanje kulture i vrednosti koje je nastalo posle Samostalnosti Srbije od Turaka, doživljavamo ponovo u ovo vreme,gde je sve što je bilo kultura i vrednost, oglašeno za JERES i izbrisano iz nacionalne svesti. Kristalna noć na srpski način.

Mi zbilja imamo sa čim da budemo ponosni ali nas je sramota bivših univerzalnih vrednosti a u zamenu je ponuđena nova "kultura" turbo folka, južno američkih sapunjara i manastirski pejzaži kao vrhunac umetnosti što je ravno crtežima iz pećine Alta Mira i kulturi koju ova prati. Da svakako su zaštićeni kao svetska baština.

Ukratko mi smo bacili stare cipele a pare za kupovinu novih su nam ukradene.
Izgleda da se u Evropi jedini mi stidimo svoje prošlosti identifikujući period socijalizma sa periodom inkvizicije
dok lov na veštice i vešce socijalističke kulture još traje.Kulturološka impasa nije rezultat tupavosti naroda već tupavosti elite ogrezle u novom božanskom mlaćenju para a kultura će doći kad se završi privatizacija.
dragan7557
10 maj 2008
gordanac gordanac 16:36 10.05.2008

ola, dragan7557

...nikako da se sporazumemo :)), pa se složiti ne možemo, nikako,....
evo predloga:
Vaš izbor - TRI nečega, čega god hoćete (ime čoveka, delo, građevina,legat, misao, ideja, nešto STVORENO, a da prepoznajete kao SVOJE koje je DEO evropskog...)
Evo, ja ću prva:
1.) Dositej Obradović
2.) Ariljski Anđeo - (freske)
3.) azbuka po Vuku Karadžiću
..a onda vi, nešto,....
Mara Mara 17:22 10.05.2008

Re: ola, dragan7557

Горданац,

Питање: да ли под "Ариљским Анђелом" мислиш заправо на фреску из Милешеве која је општепозната као "Бели анђео". Уколико си мислила на то, композиција се зове "Мироноснице на Христовом гробу" (ово зарад истинитости информације, а и тако је забележена у историји уметности)...Ја бих додала средњевековну српску архитектуру, нарочито Студеницу, јер она представља архитектонски спој византијског и романичког стила - спој источне и западне градитељске традиције (мајстори који су радили на изградњи су доведени из Далмације)....плус, фреско-сликарство из Сопоћана (који је под заштитом УНЕСКО-а)...
Ако смем, уврстила бих: винчанску културу, Лепенски вир, Гамзиград...



gordanac gordanac 17:34 10.05.2008

:)

hvala, Maro, ja ga po stihu napisala :)
Sopćani , Studenica - svakako
rekla bih - manastiri i sakralne građevine od XI veka sigurno, i po bivšoj Ugarskoj i po današnjoj Srbiji i šire po regionu...
Možemo li (umemo li, želimo li) s Crnogorcima da "delimo" prvu državnu štampariju u svetu 1493 ?
Njegoš? Ruđer Bošković? Umemo li da ih "delimo"?

EDIT:
ne znam za vinčansku (uključujući i pismo) da li je "naša" , ali svakako je - evropska (kao i drugi artefakti neolita ili ranije), Lepenski vir je čudo neviđeno po sebi, jedinstveno svetsko čudo....Rimljane možeš naći na današnjoj teritoriji Srbije, gde god "zagrebeš", ako ih baštine oni, valjda ih zajedno sa njima baštinimo i mi, logično je, ha?
Dolybell Dolybell 17:45 10.05.2008

Re: ola, dragan7557

Ако смем, уврстила бих: винчанску културу, Лепенски вир, Гамзиград...


To ne pripada nama kulturološki već samo
arheološki.
gordanac gordanac 17:51 10.05.2008

tjah...

To ne pripada nama kulturološki već samo
arheološki.

...nisu mogli samo tako - nestati, morali su se "muvati" u nekom krugu od par stotina kilometara u obliku svojih dalekih potomaka, tako ja mislim....kad bi nam baš "radili" genske mape, slutim da bi to bilo jako, jako šareno (za razliku od nekih drugih delova sveta gde je "mešanje" izostajalo skoro potpuno), a onda cenim da smo prenosili i neko "kolektivno" znanje, direktno ili indirektno, čini mi se....prenos znanja skupljenog iskustveno od bilo kakvih predaka - da li bi se to računalo u nekakvu kulturu, civilizacijsku matricu?
dragan7557 dragan7557 18:47 10.05.2008

Re: ola, dragan7557

gordanac
...nikako da se sporazumemo :)), pa se složiti ne možemo, nikako,....
evo predloga:
Vaš izbor - TRI nečega, čega god hoćete (ime čoveka, delo, građevina,legat, misao, ideja, nešto STVORENO, a da prepoznajete kao SVOJE koje je DEO evropskog...)
Evo, ja ću prva:
1.) Dositej Obradović
2.) Ariljski Anđeo - (freske)
3.) azbuka po Vuku Karadžiću
..a onda vi, nešto,....

Naučni kadar instituta Viča
Teorija samoupravljanja i radnički saveti (implementirano u sva važnija EU zakonodavstva)
Azbuka (se slažem)
Implemntacija zakonodavstva o Društvenoj svojini
Tesla
Ivo Andrić
srpska kultura ranog srednjeg veka
Implementacija zakonodavstva o mesnim zajednicama
Helsinški predlozi Yu delegacije
Učešće u pokretu nesvrstanih
Stevan Mokranjac
Pančić
Za Dositeja se slažem
Dušanov Zakonik
mislim da je dovoljno za početak
dragan7557
ivana23 ivana23 19:04 10.05.2008

Jos jedan velikan


Milutin Milanković (1879–1958)

NASA
gordanac gordanac 19:10 10.05.2008

Re: ola, dragan7557

now you`re talkin` :))
već se lagano nazire jedan mali spisak (sa ponavljanjem, što mi se sviđa!), eto razumeli smo se, hvala....
Hvala i Mari i Dolybell i Pufni i edi-va i stefan.vizantin i ...svim drugima koji učestvuju ...znalci "evropskog duha" koji delimo
Mara Mara 19:18 10.05.2008

Re:

Никола Тесла!!!!

пс. мада је он глобално значајан, али свака сијаличица која светли (и још понешто) је резултат његовог бриљантног ума...
Mara Mara 03:12 11.05.2008

Re: ola, dragan7557

Dolybell
To ne pripada nama kulturološki već samoarheološki.


Винчанска култура апсолутно припада нама, не само "археолошки" (претпостављам да се мислило на локалитет), него и културолошки (Гоца је већ појаснила)...

Римљане бих уврстила као одличан пример, јер смо (наши преци, Словени и сви они који су дуже или краће боравили на нашим просторима)...били на "граници" Римског царства док је оно било јединствено, а касније смо "припали" Источном Римском царству....уосталом, цар Константин је рођен у околини данашњег Ниша (локалитет Медијана)...бре, Нишлија човек, а да га не поменемо (реформатор, јер је, преведено на савремени политички речник увео слободу вероисповести Миланским едиктом из 313. године када је хришћанство "признато" као религија)...плус, изградио је себи нову престоницу - Константинопољ, данашњи Истанбул (мало ли је?)...


пс. А Милутин Миланковић (уколико сам погрешила име, нека ме неко исправи) - израдио је чини ми се, најпрецизнији календар (нисам сигурна)

Mara Mara 03:12 11.05.2008

Re: ola, dragan7557

Dolybell
To ne pripada nama kulturološki već samoarheološki.


Винчанска култура апсолутно припада нама, не само "археолошки" (претпостављам да се мислило на локалитет), него и културолошки (Гоца је већ појаснила)...

Римљане бих уврстила као одличан пример, јер смо (наши преци, Словени и сви они који су дуже или краће боравили на нашим просторима)...били на "граници" Римског царства док је оно било јединствено, а касније смо "припали" Источном Римском царству....уосталом, цар Константин је рођен у околини данашњег Ниша (локалитет Медијана)...бре, Нишлија човек, а да га не поменемо (реформатор, јер је, преведено на савремени политички речник увео слободу вероисповести Миланским едиктом из 313. године када је хришћанство "признато" као религија)...плус, изградио је себи нову престоницу - Константинопољ, данашњи Истанбул (мало ли је?)...


пс. А Милутин Миланковић (уколико сам погрешила име, нека ме неко исправи) - израдио је чини ми се, најпрецизнији календар (нисам сигурна)

Mara Mara 18:58 12.05.2008

Re: ola, dragan7557

Извињавам се због овог дуплирања, немам појма како се то десило, сада сам тек видела, а не знам како да избришем, па молим модератора да нешто уради...

gordanac gordanac 19:36 12.05.2008

Maro, Maro...

...neka ga dvared :)
neću da brišem, jer nisam sigurna da ne bih obrisala i nešto što i ne treba...
мети осмех као "лајтмотив" и терај - дваред! :))
(slušam mnogo dobre muzike iz mnogo dobrih razloga i otuda ovako dugačko objašnjenje zašto da "...scripsi manent" :)))
Dolybell Dolybell 06:21 10.05.2008

Geografija je jedno...

a istorija drugo.

Od evropskih vrednosti, malo se imamo čime pohvaliti, ako izuzmem Vojvodinu,
koju smo dobili 1918. te nasleđe time stečeno nije naša zasluga, niti je naša odlika,
koja nas time određuje kao baštinike evropske kulture.
Jedina dobra stvar, koja se dogodila je ta, da su kolonizovani Srbi koji su ostali da žive
u Vojvodini, uspeli da prihvate što - šta od evropske kulture, i njoj se koliko - toliko prilagode,
u odnosu na to šta je od nje uopšte ostalo, do njihovog dolaska u većem broju.
To mislim kao na celinu, uopšte, ne ulazeći pri tom na prethodno doseljavanje Srba u
Vojvodinu uz dozvolu Marije Terezije, jer tada nisu bili jedini narod koji je dospevao u tu oblast.
Matica Srpska, Karlovačka Gimnazija...(Fruškogorski manastiri i Crkva tu ne spadaju)
Vremenom posta Srpska Atina.

Nas od evropske kulture odvaja viševekovna turska vladavina, koja za divno čudo i nije ostavila
nekog posebnog traga u kulturi već više u mentalitetu.
Nas suštinski i jedino od Evrope odvaja (i drži na jakom lancu ) naša Pravoslana Crkva.
Crkva i njeni velikodostojnici su koren, koji ponovo vuče konce i čini sve
(da je čak spremna da nas uvede i u građanski rat) samo da se ne približimo EU,
a ne bilo ko drugi. DSS je njena direktna ispostava, koju svesrdno prate
nacistički Radikali, ( ne iz verskih pobuda već isključivo nacional - šovinističkih).

Evropske vrednosti ne priznajemo, mada ih poznajemo.
Humanizam i Renesansa za nas nikad nisu postojali.
Preskočeno gradivo se ne može nadoknaditi.
Vreme je učinilo svoje, istorija ne može nazad.

Dositej Obradović i Vuk Karadžić su sive eminencije što se tiče evropske kulture u nas.
Sada deluju sasvim zaboravljeno, i pored TV serija koje su o njima rađene.
Kao da su bili neki stranci u pitanju. (Za mnoge oni to i jesu)
Ostala nam je samo Vukova azbuka, zbog koje Crkva i dan danas žali - što je uvedena.
Još uvek se staroslovenski jako koristi i na njemu insistira.
Ne znam da li zbog resantimâna ili da bi popovi delovali učeno, da bi im se pastva divila ?

Ono što bi moglo pripadati sa naše strane evropskoj kulturi su samo naši manastiri, od
kojih su neki pod zaštitom UNESK-a. Fresko - slikarstvo, koje još uvek postoji, takođe.
(Međutim, naša Crkva to ne dozvoljava, iako geografski gledano, pripadaju Evropi)

Premalo je onog što nas za Evropu vezuje, a previše onog što nas razdvaja
i na čemu se sad izuzetno insistira !?.
Zbog toga su svi dosadašnji pokušaji da suštinski pripadnemo Evropi, neslavno propadali.

Mogu samo da se nadam da će ovaj narod shvatiti
da je sad poslednji momenat da se mentalno
odvojimo od retrogradnog pritiska i konačno oslobodimo
te stvarno postanemo deo Evrope - a ne samo virtuelno.


Jelica Greganović Jelica Greganović 08:56 10.05.2008

Pozdrav

sestro po metli.
Jedva čekam dan, kada će i nas pozdraviti ovom slikom.


Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:02 10.05.2008

Re: Pozdrav

Jelica Greganović
sestro po metli.




AHA....UHVACENA NA DELU ..PRIZNALA SESTRINSTVO PO METLI...!!!!!
Uaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
bkc
edi-va edi-va 09:11 10.05.2008

Re: Pozdrav

Jedva čekam dan, kada će i nas pozdraviti ovom slikom.


Da Jelice, mozda nasha deca to i dochekaju, nadam se.

Mene odushevljavaju imaginarni granichni prelazi izmedju Nemachke i Holandije, Francuske, Belgije ... i da ne nabrajam, gde pored autoputa samo stoji tabla France ili Netherlands, plava tabla sa zutim zvezdicama ... eto te u susednoj zemlji, a da si to jedva registrovala.

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:32 10.05.2008

Bata Cole!?

A ja mislila subota, Cole skuplja čičice pune ko brod na putu ka pijaci ili bar timari onu trešnju što mi je obećao, kad ono Cole u busiji :)
Cole, mi to ni ne krijemo, čak ako se sestre slože mogle bi da te pozovemo da nam budeš simpatizer (kaže Žmu, mada bojim se da bi ti pre sa njim napravio neku ilegalnu otporašku varijantu, koja bi cvilela zbog toga što im veštice ujutru začaravaju majice koje su sinoć tražili pa nisu našli...)
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:35 10.05.2008

Re: Pozdrav

edi-va, to se i meni najbolje dopada...fascinantno je prolaziti kroz napuštene granične prelaze. Ja kako izdaleka ugledam granicu, ruka mi sama krene ka torbi i spremam se za kočenje, kad ono ništa, samo prođeš. Kao vetar. Divno. Kao i to da u Španiji možeš da pokazuješ ličnu kartu...
gordanac gordanac 09:36 10.05.2008

vešta ženo..

...ne kaže se
da nam budeš spoljni član.

...već se kaže "da nam budeš pridruženi član"
capisci? :))
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 10:12 10.05.2008

Re: Bata Cole!?

Jelica Greganović
A ja mislila subota, Cole skuplja čičice pune ko brod na putu ka pijaci ili bar timari onu trešnju što mi je obećao, kad ono Cole u busiji :)
Cole, mi to ni ne krijemo, čak ako se sestre slože mogle bi da te pozovemo da nam budeš simpatizer (kaže Žmu, mada bojim se da bi ti pre sa njim napravio neku ilegalnu otporašku varijantu, koja bi cvilela zbog toga što im veštice ujutru začaravaju majice koje su sinoć tražili pa nisu našli...)



Hehehehh..pritajio sam se u busiji..cekam 12/ti.....sa nestrpljenjem, mada, mogu da ti kazem rezultat, na private, heheheheh..A sto se tice zmua, resio sam da pravim SINDIKAT UGROZENIH MUZEVA, ja sam prvi predsednik, a zmu moze da bude dopredsednik.,.....
Za tresnje ces da sacekas.....hehehehehh, stavio sam ljubimce ispod drveta, da niko ne prilazi..
tako!
dragan7557 dragan7557 10:26 10.05.2008

Re: Pozdrav

Divno. Kao i to da u Španiji možeš da pokazuješ ličnu kartu..

Jelice,

nije samo u Španiji već u celoj EU.

Identitet Evrope i jeste u njenom diverzitetu i snagama koje odolevaju polarizaciji elitarnih interesa. Inače granice su sve drugo osim imaginarne ali je njihova svrha evaluirana na nivo u kome ne smetaju svakodnevnom životu gađana jer je ovaj formalitet oteran tamo gde mu je i mesto u ćumeze (palate) političara i njihovih "institucija" a nasilje ove vrste pripada prošlosti.
dragan7557
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:00 10.05.2008

Re: Pozdrav

Ma znam dragane...nego ja to napisala jer smo maločas bili u Španiji...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:02 10.05.2008

Re: vešta ženo..

draga, taman dok si ti ovo ukucala, a ja na savet Žmua, koji mi se vrzmao iza leđa, promenila u "simpatizer"
al' da si u pravu, jesi
stefan.vizantin stefan.vizantin 14:23 10.05.2008

Re: Geografija je jedno...

Nas od evropske kulture odvaja viševekovna turska vladavina, koja za divno čudo i nije ostavila
nekog posebnog traga u kulturi već više u mentalitetu.
Nas suštinski i jedino od Evrope odvaja (i drži na jakom lancu ) naša Pravoslana Crkva.
Crkva i njeni velikodostojnici su koren, koji ponovo vuče konce i čini sve

ovo je izuzetno jednostrano tumacenje: Grcka i Kipar su dve zemlje sa skoro pa istom istorijom (pored najnovija dva clana Rumunije i Bugarske) koje su u EU.

Evropske vrednosti ne priznajemo, mada ih poznajemo.
Humanizam i Renesansa za nas nikad nisu postojali.
Preskočeno gradivo se ne može nadoknaditi.
Vreme je učinilo svoje, istorija ne može nazad.


Isti komentar: renesansa je u Evropu dosla iz ortodoxne Vizantije. Da nije bilo Vizantije nikad ne bi bilo ni renesanse a umesto Evrope kao kontinenta ovde bi bilo najvece poluostrvo Azije.
Još uvek se staroslovenski jako koristi i na njemu insistira.
Ne znam da li zbog resantimâna ili da bi popovi delovali učeno, da bi im se pastva divila ?


sa ovim se slazem. potreban je drugaciji pristup za novo vreme.


Od evropskih vrednosti, malo se imamo čime pohvaliti, ako izuzmem Vojvodinu,
koju smo dobili 1918. te nasleđe time stečeno nije naša zasluga, niti je naša odlika,
koja nas time određuje kao baštinike evropske kulture.


Evropa nije samo Zapad. Evropa ima i istocni deo. uzeti najbolje od obe strane a ne vezivati se ni za jednu. Grcka je najbolji primer: da nije imala zadnjih par decenija (circa 20-30) demokratizacije drustva bila bi na istom nivou kao i mi. takodje pripada istom kulturno-istorijskom miljeu. Srbima najvise treba da pocnu da misle svojom glavom za promenu a ne glavom dnevnih politicara oportunista.
dragan7557 dragan7557 16:30 10.05.2008

Re: Geografija je jedno...

Isti komentar: renesansa je u Evropu dosla iz ortodoxne Vizantije. Da nije bilo Vizantije nikad ne bi bilo ni renesanse a umesto Evrope kao kontinenta ovde bi bilo najvece poluostrvo Azije.


Ovo što tvrdite je veoma sporno i izvedeno je iz pisanja Giorgio Vasari.
Pogledajte šta o fenomenu renesansa piše Jacob Burckhardt u monumentalnom delu
"Die Kultur der Renaissance" a za falsifikat "Poklon Konstantina" vidite istoimeno delo Lorenzo Villa.

Usvojeno u Istoriji umetnosti je mišljenje o nastanku i izvorima renesanse zasnovano na:

Izvorima helenističke kulture (pre Vizantije) radovi: Platon, Aristotel, Euclid, Ptolomej,i Plotinus

i Muslimanskih naučnika: Geber, Abulcasis, Alhacen, Avicena,Avempace i Averroes.
Asimilacijom ova dva izvora u evropsku kulturu došlo je do razvoja renesanse.

Eksodus Grka iz Vizantije je doprineo samo sa donošenjem literature a zasluga Arapa je vidljiva i po broju knjiga iz helenističke i Arapske kulture u Cordobi sa 400.000 knjiga
Ostala nam je samo Vukova azbuka, zbog koje Crkva i dan danas žali - što je uvedena.
Još uvek se staroslovenski jako koristi i na njemu insistira.
Ne znam da li zbog resantimâna ili da bi popovi delovali učeno, da bi im se pastva divila ?

Kao što vidite u kontekstu Dolly hoće da kaže sasvim nešto drugo
dragan7557
10 maj 2008
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:48 10.05.2008

Re: Geografija je jedno...

Evropa ima i istocni deo. uzeti najbolje od obe strane a ne vezivati se ni za jednu. Grcka je najbolji primer: da nije imala zadnjih par decenija (circa 20-30) demokratizacije drustva bila bi na istom nivou kao i mi.

Ne razumem primer...pa, Grčka je u EU. I u Nato-u.
Dolybell Dolybell 18:03 10.05.2008

Re: Geografija je jedno...

Grcka i Kipar su dve zemlje sa skoro pa istom istorijom (pored najnovija dva clana Rumunije i Bugarske) koje su u EU.

Tačno znam šta sam rekla i to tvrdim. Nisam pominjala pravoslavlje,
već SPC - a to je bitna razlika - autokefalnost Crkava Hrišćanstva
Istočnog obreda, svakoj Crkvi daje SAMOSTALNOST. Nisu sve iste.
Navodim reči Mirka Đorđevića, da ga ne bi prepričavala, a njegov tekst je
već dovoljno sažet - da ga ne bi trebalo skraćivati i prepričavati:

Vraćam se na papin odnos prema Kosovu. I naša crkva i nacionalistička javnost su se nadale drugačijoj reakciji Vatikana, pa su mediji u Beogradu bili zbunjeni - šta je sad ovo, papa hvali Srbe. Mnogo puta u istoriji smo mi sa istoka rušili sva moguća približavanja između istoka i zapada na crkvenom planu. Vi znate za stravičan slučaj Firentinske unije, 6. jula 1438. godine. Molim vas, Turci već nadiru na Balkan, cela Vizantija biće pregažena. Papa rimski Evgenije IV i vizantijski pravoslavni patrijarh i car sastaju se sa 700 delegata u Firenci, sa namerom da stvore jedinstveni sistem evropske bezbednosti pred opasnošću od Turaka. Potpisana je crkvena bula sjedinjenja, koja ima patetičan, dirljiv naslov - Letentur caeli et exultet terra - Raduju se Nebesa i kliče zemlja cela, više nismo posvađani, sad ćemo se odupreti Turcima.
Nije bilo tako, propala je Unija, a znate li zašto?
Zato što jedan član grčke delegacije, Marko Efeski, nije hteo da potpiše taj dokumenat. Njega naša crkva slavi kao sveca, svake godine 1. februara po crkvenom kalendaru. Postoji još jedan zanimljiv dokument, poznat tek od 1970. godine. To je odlomak iz memoara učesnika tih zbivanja, Siropulosa, koji je opisao pregovarače sa naše, pravoslavne strane. To je bio veliki svetski događaj, prekretnica za Evropu, pokušaj da islam nikada ne kroči na evropsko tle, nastojalo se da u Firencu dođu predstavnici svih pravoslavnih. I Rusija je poslala veliku delegaciju. Ali našli su se u čudu - Srbi neće da dođu. Na vlasti je tada bio despot Đurađ Branković. U to doba Stalać nije bio naš, ni Golubac, ni Beograd. Postojalo je Smederevo, Đurađ Branković i njegova žena, Irena iz kuće Kantakuzena, Grkinja. Srbi su je lepo počastili, zovu je prokleta Jerina, što je koješta, dabome. Molim vas, videći da će stvar propasti, vizantijski car i patrijarh pravoslavni dva puta šalju specijalnu diplomatsku misiju da umole Đurđa Brankovića da ipak dođe u Firencu. Ne, njegov odgovor na javnim zborovima je bio - bolje i pod prorokov turban, nego pod papsku tijaru, a tako je i bilo. Turci su ga brzo sredili, 1459. su zbrisali i njegovu prestonicu Smederevo i njega. Ovih dana se u stranoj štampi podsećaju tih davnih događaja. Samo od mene su tražili tri teksta o Firentinskoj uniji i trećem Rimu.


[b][/b]
Dolybell Dolybell 18:40 10.05.2008

Re: Geografija je jedno...

sti komentar: renesansa je u Evropu dosla iz ortodoxne Vizantije. Da nije bilo Vizantije nikad ne bi bilo ni renesanse a umesto Evrope kao kontinenta ovde bi bilo najvece poluostrvo Azije.


Pre će biti da je Evropu od varijante Aziskog poluostva
spasio Karlo Martel pobedom nad Mavarima, u bici kod Poatjea (732.).

Pre toga još jedna bitka je bila sudbonosna za Evropu, da ne postane
naslednica Persijske kulture , već Grčke - a to je
bitka kod Salamine (480.), kada Temistokle odnosi pobedu nad
persijskim kraljem Kserksom, iako je bitka u Termopilskom klancu bila
izgubljena, pobeda na moru je odvratila Persijance zauvek od Grčke.

Toliko o Evropi i njenom opstanku.

Jedina renesansna tvorevina se nalazi na Cetinju,
gde je 1482 Ivan Crnojević podigao dvorac prema
Venecijanskom uzoru.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana