Društvo| Roditeljstvo| Umetnost| Život| Životni stil

Vaskrs u doba korone

natasa_tasic_10 RSS / 15.04.2020. u 15:01

 images?q=tbn%3AANd9GcRTsDcJt0YvjBQvU0ZKaPhpgRiAaKztcPu2xIkKteOZiB6KEqHf&usqp=CAU

Majka, radnica, učiteljica, spremačica, kuvarica, aman šta li sam ?

Od kako je krenula ova koronizacija na globalno svetskom nivou, istumbaše nam se svi mogući časovi, dani i nedelje.

Svaki dan je postao isti, sem ponekad doručka kada moj suprug napravi, a to su vruće mekice i mogu vam reći da je za vreme ove korone postao stručnjak za njih, cela kuća se zamiriše od njih, a one lepe rumene, pa još kada se onako vruće premažu sa dzemom, eto i mojih kilograma koji se uvećavaju do dvocifrenih i trocifrenih razmera.

Sve se nešto mislim, zašto ih pre nije tako lepo spremao...

 

U svakom slučaju, prvi napadi panike o čišćenju su postignuti tako što smo sve ispremeštali, pomerili, prebrisali, očistili, sto puta se drndali jedni na druge u kući vezano za ulaženje i izlaženje napolje ne bili smo sve higijensko praktične savete ispoštovali.

Mislim da će mi dete dobiti traume od pranja ruku i pas od silniog brisanja.

 

On line nastava i učiteljica da budem...nazovimo prvi, drugi i treći deo dana. Moja prijateljica Goca mi je rekla kada mi je Maki krenula u školu, da treba da joj budem pre svega majka, a ne učiteljica u kući, doduše uvek sam i radila domaće sa njom, jer nisam želela da ide nespremna u školu, ali sada, pa ovo je noćna mora, ali apsolutna noćna mora, ne za mene, već za nju.

.

Jutro, buđenje, doručak, spremanje sedenenje sa njom i slušanje online nastave, dok se ručak kuva, pranje sudova za vreme fiskulture, sedenje, slušanje, učenje, postavljanje stola u pauzi gde neki dečko objašnjava neke zanimljivosti u svetu nauke, ručak posle nastave, pranje sudova, povuci potegni sa njom oko domaćih zadataka, ali ne onih on line, već drugih koje učiteljica zadaje, jer se on line nastava ne poklapa sa programom koji naši uče, nama je sve to već urađeno, pa mi imamo drugi domaći. Onda ide muzička škola, hvala Bogu pa smo tu malo mirniji jer nam je smanjen obim gradiva, a ni to nije isto, jer tata vežba sa njom, a ne njena nastavnica, pa je svaki put, povuci potegni, moja nastavnica ovako, ti ne znaš, jao sve smo živce pogubili, ali ni to nije poenta.

 

E poenta su deca, to šta smo sve mi od spremačica do radnika u kući i van kuće je ništa u odnosu na ono šta je sa decom ustvari.

 

DECA NAJVIŠE ISPAŠTAJU U OVOM SLUČAJU.

Em su u kućama, em se ne druže sa svojim drugarima, em su nažalost svaki dan bombardovani sa svim sto se dešava oko njih i zaista su opterećena, više nego što mi možemo i da shvatimo i da vidimo.

To što oni imaju i smart telefone, internet online nastavu, mamu i tatu im ne može nikada zemaniti sunce, trčanje po travi i odlazak sa drugarima u školu, bicikl, rolere...

I ta deca pate, pate manje, ako su u  porodicama koje su funkcionalne, pate više ako su u porodicama koje su nefunkcionalne, ali najviše pate, što ne mogu da budu slobodni u doba korone.

Elem, za nas je raspust počeo, ne želimo ni jedan domaći zadatak da uradimo sve dok ne prođe Vaskrs, jer ako već ostajemo svi kod kuće za vreme praznika, onda umesto deljenja trocifrenih brojeva hoću da biram recepte za kolače koje ćemo da spremamo zajedno, umesto prirode i društva biram da sa njom šetam psa po prirodi dok nam ne stave zabranu izlaska, jer tada samo jedan šeta psa, umesto da sedi i da gleda u telefon, neka šara jaja, život je jedan i treba ga živeti ispunjen ljubavlju i verom. Kako kaže moja Maki, pa bre mama, najlepši dani su mi ovi i ko zna zašto je ova korona dobra, možda, samo možda da bismo shvatili koliko je ovaj život zaista lep.

 

Što se tiče srpskog jezika, od knjiga za decu toplo preporučujem, „Baka gangster“, D.Vilijamsa, E.Kastner „Emil i detektivi“ i jednu od najlepših „Mama volim te“, V. Sarojan.

Za nas starije je nabolje da zadrzimo zdrav razum i prisebnost, a najstarijima, zaista od srca želim da što pre izađu na sunce i da osete vetar u kosi u tople zagrljaje svoje dece i unučica.

 

Srećni predstojeći praznici i da ih svi u zdravlju ljubavlju i miru provedete sa najbližima u hramu koji čine vaši najbliži.

Vaskrs u doba korone, ne mora biti loš, samo ako izaberemo pravi program, a daljinski je u ovom slučaju kod nas.

Uživajte sa decom, njima smo mi pre svega roditelji i zauvek im to trebamo biti, njihovo utočište i njihov izvor snage. 

 

 

 

Tagovi



Komentari (77)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Atomski mrav Atomski mrav 15:37 15.04.2020

Literatura

Što se tiče srpskog jezika, od knjiga za decu toplo preporučujem, „Baka gangster“, D.Vilijamsa, E.Kastner „Emil i detektivi“ i jednu od najlepših „Mama volim te“, V. Sarojan.


Od istog pisca bih preporučio i knjigu zanimljivog naslova - "Tata, ti si lud".

P.S. Pitam pre neki dan poznanika:
- Jel' radiš?
- Kao i pre ove korone, po ceo dan sam na terenu
- Znači, žena je kod kuće sama sa troje dece po ceo dan?
- Ćuti, ne smem ništa ni da je pitam...
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 15:49 15.04.2020

Re: Literatura

Za sve si u pravu. Cerkica izadje samo sa nama napolje i samo kada setamo psa i to kada znamo da nema toliko ljudi.
To bre nije prirodno za decu, drugo, od posla svakodnevnog stvarno hocemo da flipnemo.
Tata ti si lud je prelepa knjiga
Kazezoze Kazezoze 09:35 16.04.2020

Re: Literatura

Kad smo kod literature za decu ja bih ti predložio sve od naše koleginice blogerke Jelice Greganović.

Ako ne znaš kako piše, spusti se malo niže, jer pre nekoliko dana Jelica je okačila sjajnu priču iz detinjstva posvećenu upravo tebi, Nataša, priču o Biberanima.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 10:20 16.04.2020

Re: Literatura

Hvala. Jelicine knjige mnogo volimo svi u kuci. Ja ih kupujem i poklanjam i prijateljima isto tako.
Znam za pricu. Iskrena da budem preplakala sam je. Retko ko me je u zivotu tako obradovao, kao Jelica. Zaista retko ko.
loader loader 15:18 16.04.2020

Re: Literatura

Kad smo kod dece ...
Sinoć na tv gostovao istoričar Marković, nekada veliki kritičar komunističkog režima i njihovog nastavka, a od pre neku godinu istaknuti član sps, te je govorio o korona virusu. Izneo dosta stručnih (medicinskih, epidemioloških) stvari, hvalio poteze države ... Onda je iskritikovao one koji nisu iz struke, a govore nešto javno o epidemiji, time samo ometajući napore struke da savlada neman. Čudo jedno.
No, iako znamenit paradoks to što sam gore spomenuo, ne komentarišem zbog toga, već zbog sledećeg:
U jednom momentu voditeljka pita kako ide ova nastava na daljinu. Istoričar odgovara, otprilike ovako - Toliko dobro to ide da ćemo vrlo teško uspeti da se vratimo na klasičnu nastavu ...



Dakle, čega god se uhvate, prima se, raste, za tili čas formira šumu, u šumi Crvenkapu i vuka ...


natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 17:34 16.04.2020

Re: Literatura

Jel to bilo n B92 u emisiji Fokus?
Ako je o tom gostovanju rec ja sam bila u soku. Nastava na daljinu traje po 30 min. za to vreme ne moze da se obradi nastavna jedinica na pravi nacin, pa je sve ostavljeno roditeljima. Ukoliko roditelji nemaju dovoljno znanja da pomognu detetu, onda je dete prepusteni samm sebi.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:41 16.04.2020

Re: Literatura

Kazezoze

Bogtemolovo, a ja mislio da se ti ne javljaš već dugo, pa sam tamo na mom blogu raspisao poternicu. Biće da nisam u toku.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 19:13 16.04.2020

Re: Literatura

loader loader 19:36 16.04.2020

Re: Literatura

Jel to bilo n B92 u emisiji Fokus?

Nmg da se setim.
Nebitno gde.
Bitno je šta.
A rekao je da je na daljinu toliko dobro urađeno (koalicija sps i sns),
da će teško biti ubediti ih da se vrate na klasiku, tj. školsku tablu i živu reč.


Ukoliko roditelji nemaju dovoljno znanja da pomognu detetu, onda je dete prepusteni samm sebi.


Msm, nastavni kadar i sistem obrazovanja su takvi da i inače roditelji (ako znaju) svojski pomažu deci, a ako ne znaju, podižu kredite da plate privatne stručnjake.

Kako god, improvizacija stvarnosti koja dovodi do lebdenja tela, a tek misli ...

loader loader 19:38 16.04.2020

Re: Literatura

pa sam tamo na mom blogu raspisao poternicu






Kazezoze redovno visi na blogu. Ima umesne, korisne, podsticajne komentare ... Ne znam kako će podneti ovo neprimećivanje, a potom raspisivanje potrage ..

Kazezoze Kazezoze 20:22 16.04.2020

Re: Literatura

Vojislav Stojković
Kazezoze

Bogtemolovo, a ja mislio da se ti ne javljaš već dugo, pa sam tamo na mom blogu raspisao poternicu. Biće da nisam u toku.


Ma svratim, Jeremija, povremeno. Pročitam neku temu koja mi se učini zanimljiva, ali od čitanja komentara odustanem čim vidim koliko ih ima. Već znam da veliki broj komentara neminovno vodi do verbalnih sukoba između četnika i partizana, koji me ne interesuju jer ne služe ničemu...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:32 16.04.2020

Re: Literatura

Razumem te potpuno. Sad imamo i nove, aktuelne sukobe, a ne samo četnici VS partizani. Npr. da li je covid 19 delo prirode ili je nastao u laboratoriji, pa se oteo i pobegao... a tek teorije zavere u vezi sa njim...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:42 20.04.2020

Re: Literatura

Zahvaljujem se jako na preporuci. Nataša mi se, inače, već tako zahvalila da sam se načisto zarozala.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:43 20.04.2020

Re: Literatura

De je ovde neko srce da se prilepi...
mariopan mariopan 16:03 20.04.2020

Re: Literatura

Dakle, čega god se uhvate, prima se, raste, za tili čas formira šumu, u šumi Crvenkapu i vuka ...

zemljanin zemljanin 21:02 15.04.2020

kod mene

evo zena sprema svasta nesto, sosovi, neki zelenis, meso (ove godine nema sismisa), dzigerica u slaninici i tako to ... to ona slavi, dolazi kamara nekih prijatelja i komsija, bice zabavno, kava obavezno, vino, pivo, rostilj i vatra napolju (ako ne bude kise) ... pa do jutra, bez relgijskih rekvizita, cisto u drustvu prijatelja ... mozda i popa (katolicki) svrati na preferans ...
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 21:04 15.04.2020

Re: kod mene

Ne znam preferans, znam uno, tako da mozemo da iskombinujemo partiju.
zemljanin zemljanin 21:21 15.04.2020

Re: kod mene

natasa_tasic_10
Ne znam preferans, znam uno, tako da mozemo da iskombinujemo partiju.

morao sam da guglam UNO ... ok, to mi je poznato, ali smo ga drugacije zvali, ne mogu sad da se setim ... pa uz sav sarenis ljudi koji se skupi i varijaciju muzika, od gitare do bubnjeva i nekih lokalnih instrumenata, operska pevacica bi bila vrh ... mozda i bude nekom prilikom
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 10:21 16.04.2020

Re: kod mene

Ta dzigerica sa slaninicom dobro zvuci
tetkino tetkino 21:11 15.04.2020

Obavezna literatura

Svaka devojcica uzrasta 7+ bi obavezno trebala da procita
Teri Pracet - Sloboda narodu!

Odlomak:
"Ako ne smislite kako da ih sprečite, ljudi nastave da postavljaju pitanja.Tu su korisni bili nastavnici. U grupama su lutali kroz planine, isto onako kao kotlokrpe, putujući kovači, čudo-tvorni vidari, prodavci tkanine, gatare i svi drugi putnici koji su prodavali ono što ljudima ne treba svakodnevno, ali im s vremena na vreme koristi.
Išli su od sela do sela i držali kratke časove iz mnogih predmeta. Nisu se mešali s drugim putnicima i bili su poprilično tajanstveni, u onim otrcanim odorama i sa čudnim četvrtastim šeširima na glavama. Koristili su krupne reči, recimo „pohromski lim“. Živeli su teško, a kraj s krajem su sastavljali tako što su davali časove svakome ko hoće da sluša. Kad niko nije hteo da sluša, preživljavali su na pečenom ježu. Noćivali su pod zvezdama, koje su nastavnici matematike brojali, nastavnici astronomije merili, a nastavnici književnosti krštavali. Nastavnici geografije su se gubili po šumama i upadali u zamke za medvede. Ljudima je uglavnom bilo vrlo drago što ih vide. Podu-čavali su decu taman koliko da ova malo ćute, a to je, na kraju krajeva, glavno. Ali uvek ste ih morali isterati iz sela pre mraka da ne pokradu piliće."

Knjige posle ove su jos bolje, i treba ih procitati ako ih Laguna ikad prevede - mrtav Teri Pracet izdaje vise knjiga, nego sto ih Laguna prevede u toku godine

Черевићан Черевићан 00:18 16.04.2020

куц куц

u doba korone





natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 10:22 16.04.2020

Re: куц куц

Genijalna fotka
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:45 16.04.2020

Kotrškanje

Dugo mi je trebalo da se setim jednog od starih uskršnjih običaja o kome sam samo slušao i konačno sam se setio: kotrškanje. Na moje iznenađenje i do danas je običaj sačuvan.

Kazezoze Kazezoze 20:28 16.04.2020

Nosač za tucanje jaja

na propisanu distancu

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:35 16.04.2020

Re: Nosač za tucanje jaja

Na Njuz.net pišu kako je SPC od države, umesto maski, tražila da im se obezbede kašikice za pričest dužine dva metra.
Kazezoze Kazezoze 20:53 16.04.2020

Re: Nosač za tucanje jaja

Vojislav Stojković
Na Njuz.net pišu kako je SPC od države, umesto maski, tražila da im se obezbede kašikice za pričest dužine dva metra.




Neko je na tviteru pronašao stari krletov uskršnji tvit sa reakcijom:

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:39 17.04.2020

Re: Nosač za tucanje jaja

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:07 18.04.2020

Re: Nosač za tucanje jaja

Kazezoze
Vojislav Stojković
Na Njuz.net pišu kako je SPC od države, umesto maski, tražila da im se obezbede kašikice za pričest dužine dva metra.




Neko je na tviteru pronašao stari krletov uskršnji tvit sa reakcijom:


Taj Krstić ti je šef sada ovde, njegovom milošću uopšte postojiš.
Kazezoze Kazezoze 13:58 19.04.2020

Re: Nosač za tucanje jaja

Srđan Fuchs
Kazezoze
Vojislav Stojković
Na Njuz.net pišu kako je SPC od države, umesto maski, tražila da im se obezbede kašikice za pričest dužine dva metra.




Neko je na tviteru pronašao stari krletov uskršnji tvit sa reakcijom:


Taj Krstić ti je šef sada ovde, njegovom milošću uopšte postojiš.


Možda je, Srki, tebi šef, meni sigurno nije.
alselone alselone 12:41 17.04.2020

Dobar tek škvadro

cassiopeia cassiopeia 13:08 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

alselone


Dobar dan i prijatno svim Alselonićima!

Mladi krompirići?
alselone alselone 13:23 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Mladi krompirići?

Mladi krompirići slađani.

Dobri su kada se tako peku u ulju posle ribe, ali su još bolji kada se peku u masti posle mesine.
mirelarado mirelarado 13:47 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Dobri su kada se tako peku u ulju posle ribe


Lep ručak, velikopetkovni!
alselone alselone 13:54 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Lep ručak, velikopetkovni!


Klinci nešto ne voledu ribu, al bar su malo glocnuli.

Još nešto sam shvatio danas, a to je koliko je danas alat jeftin. Tanjirača sa slike stajala u šupici od prošlog leta i na par mesta malo "uhvatila", počela da rđa. I vijaj ko od komšija ima brusilicu da je izbrusimo jutros jer sam namerio da pečem ribu napolju i sada ne znaš ko bi bio tužniji, ja koji sam to sve namerio i doneo ili sin koji na oca ima piromanske sklonosti i voli da loži vatru.

I nađem komšiju, izbrusimo i tek kasnije vidim, dok sam čačkao po netu, da Bošova mala brusilica, kakava meni i treba, košta oko 3000 dinara. Bokte, ne bih nikad rekao. Kvalitetan alat je nekad bio baš skup.
zemljanin zemljanin 13:54 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

ja bih ostao gladan tu ... srecom ima krompirica

mi cemo tek da raspaljujemo, to sto nije trcalo (na cetiri noge) ne racunam u hranu
alselone alselone 13:57 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

to sto nije trcalo (na cetiri noge) ne racunam u hranu


Račauna li se ako trči na više nogu? Neki rakčić na primer?

E, stvarno greota ako ne voliš morsku hranu a živiš tamo. Ja je obožavam.
cassiopeia cassiopeia 14:17 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Dobri su kada se tako peku u ulju posle ribe, ali su još bolji kada se peku u masti posle mesine.


Nisi ni ti naivan. ;-)
cassiopeia cassiopeia 14:19 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

E, stvarno greota ako ne voliš morsku hranu a živiš tamo. Ja je obožavam.


Jes' vala, čitam i ne verujem.

Ja bih zbog morskih đakonija još juče otišla da živim negde na moru.
zemljanin zemljanin 14:22 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

E, stvarno greota ako ne voliš morsku hranu a živiš tamo. Ja je obožavam.

pa tako je, nije da nikad ne jedem ali mi ne prija ... ukus i miris mi ne odgovaraju ... a jeste greota, ali sta cu
alselone alselone 14:24 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Nisi ni ti naivan. ;-)


Neke stvari su na tanjirači bolje nego na roštilju, ponajviše zbog tih "mrvica" koje se zalepe.
Atomski mrav Atomski mrav 14:37 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Neke stvari su na tanjirači bolje nego na roštilju

Tzv. talandara je zakon!
predatortz predatortz 14:53 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro


I nađem komšiju, izbrusimo i tek kasnije vidim, dok sam čačkao po netu, da Bošova mala brusilica, kakava meni i treba, košta oko 3000 dinara. Bokte, ne bih nikad rekao. Kvalitetan alat je nekad bio baš skup.


Taman toliko i vredi!
Moj drugar je bio regionalni brend menadžer za Bošov amaterski/hobi alat.
Svi zupčanici su plastični. Alat je njesra.
Profesionalni je ozbiljna priča, ali mu je i cena takva.
alselone alselone 15:30 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Taman toliko i vredi!
Moj drugar je bio regionalni brend menadžer za Bošov amaterski/hobi alat.
Svi zupčanici su plastični. Alat je njesra.
Profesionalni je ozbiljna priča, ali mu je i cena takva.


Da, jasno, ali bi meni to i odgovaralo. Koliko mu može biti životni vek, 50, 100 sati rada? Sumnjam da meni treba više u narednih 10 godina.
zemljanin zemljanin 15:53 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

alselone
Taman toliko i vredi!
Moj drugar je bio regionalni brend menadžer za Bošov amaterski/hobi alat.
Svi zupčanici su plastični. Alat je njesra.
Profesionalni je ozbiljna priča, ali mu je i cena takva.


Da, jasno, ali bi meni to i odgovaralo. Koliko mu može biti životni vek, 50, 100 sati rada? Sumnjam da meni treba više u narednih 10 godina.

ha, cuo sam se pre par nedelja sa prijateljem iz Srb, on je majstor, pa prepravi/napravi 5-6 kuca godisnje ... znaci ekipa pa od marta do novembra ... i sve markirane alate je penzionisao i nakupovao neke ruske, nisam zapamtio naziv, nesto kao kurbla ili kurzla ili sl. ... i kaze to radi ko sat ... a za neke 'smesne' pare ... ono jebes Malikitu kad me ubi sitna popravka a moram da cekam, ovo kad prestane da radi, kupim drugi ... a za 3-4 g mu crko samo neki hilti busilica ... znaci to se koristi na gradilistu, full time ...
loader loader 16:22 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro


REPETE




mirelarado mirelarado 17:00 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

cassiopeia cassiopeia 17:28 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

mirelarado


Sitna mi slika na mobilnom. Čini mi se da su farbana u lukovini i sijaju ko prava.

Eno mojih na terasi, hlade se. Samo u lukovini farbana. Obično kupim u crkvi varzilo, al' sad mi nije bilo ni na kraj pameti da im uđem zbog toga.
alselone alselone 17:34 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

REPETE



Ostalo i za repete. Riba je onako, polubezukusna, iako lepo izgleda.
mirelarado mirelarado 17:39 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Eno mojih na terasi, hlade se. Samo u lukovini farbana




Samo lukovina (i to crvena) i kod mene.
predatortz predatortz 18:33 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Da se i ja pohvalim.
Upravo me žena ošišala. Opet ličim na ljudsko čeljade.

Znao sam da ih na ekonomiji uče da ošišaju čoveka, ono baš. Ali, mislio sam da je to samo fiskalno.
Ova moja ume i bukvalno.
cassiopeia cassiopeia 18:49 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Upravo me žena ošišala. Opet ličim na ljudsko čeljade.


Bravo za super ženu!

Ja dok prođe vanredno stanje ima da pletem pletenice na vr' glave, ko nene iz Glamočkog polja. Još maramu da povežem.
bene_geserit bene_geserit 22:35 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

E, stvarno greota ako ne voliš morsku hranu a živiš tamo. Ja je obožavam.
...
Ja bih zbog morskih đakonija još juče otišla da živim negde na moru.

Jbga, ja isto, morsku hranu jedem samo kad moram i to izbegavam bilo šta što nije riba (nikakvi šrimpovi, račići, školjke, lobsteri, hobotnice i sl.).
A pogotovo ne živo, to ne mogu ni da gledam kad drugi jedu, bude mi muka, i odmah mi se u glavi vrzmaju kakve sve bakterije i parazite mogu da pazare.
predatortz predatortz 22:43 17.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Jbga, ja isto, morsku hranu jedem samo kad moram i to izbegavam bilo šta što nije riba


Ja ribu jedem na Nikoljdan, slava mi pa ne ide da domaćin mrsi, i na Veliki petak, jedan od par dana u godini koje postim.

Danas sam ručao solidnu pastrmku.
Moj organizam traži meso. Šta god drugo da jedem, koliko god da pojedem, nije mi ni dosta, ni ukusno.
Toliko sam genetski mesožder, da najmanje problema sa probavom imam kad jedem čisto meso.
Jednom me žena naterala da jedem jogurte, mkeko, žitarice. Osećao sam se poput balona.
Nije to za brđu...
nsarski nsarski 00:02 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

loader

REPETE





Znam, brate, lepo izgleda, ali mešati rečnu i morsku ribu - ne ide. Ne ide nikako.
loader loader 08:49 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

polubezukusna

Lako se da srediti začinima i prelivima.
Važno je da je ona tu
loader loader 08:53 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

mešati rečnu i morsku ribu - ne ide




Smeta koliko i oval sa jagnjetinom i oval sa prasetinom za istim stolom.
alselone alselone 09:08 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Lako se da srediti začinima i prelivima.
Važno je da je ona tu



Ali generalno ribu sbabraju pred Uskrs. Šaran kog mi obično kuvamo u paprikašu pred Uskrs bude neka masa, kao žele, uopšte nema strukturu, ali zato smrdi. Pretpostavljam da ga nagoje nabrzaka neki aditivima i drugim sranjima.

Ipak, što kažeš, bude to super na kraju.
predatortz predatortz 09:11 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Ali generalno ribu sbabraju pred Uskrs. Šaran kog mi obično kuvamo u paprikašu pred Uskrs bude neka masa, kao žele, uopšte nema strukturu, ali zato smrdi


Pa, što kuvate ako smrdi?
Bači to kerovima, ako 'oće, pa stavi neku pastrmku na roštilj.
Mislim, kad već mora riba da se jede tih dana.
alselone alselone 09:19 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Pa, što kuvate ako smrdi?
Bači to kerovima, ako 'oće, pa stavi neku pastrmku na roštilj.
Mislim, kad već mora riba da se jede tih dana.


Brate, sva riba smrdi. Juče sam pekao i pastmrku. To što može da se kupi sada je katastrofa u odnosu na drugi period godine, pogotovo ako znaš gde da probereš.

A paprikaš kuvamo zato što je red. Mora se, pa nek smrdi.
predatortz predatortz 09:27 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Brate, sva riba smrdi. Juče sam pekao i pastmrku.


Ja sam i juče hteo da eskiviram ribu, kao postiću na vodi kako je i red.

Žena rekla:

Aj', ne seri! Ti da postiš na vodi?! Da mi padneš u nesvest, pa šta da radim sa tobom! Jedi tu ribu i ćuti!
cassiopeia cassiopeia 09:40 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Aj', ne seri! Ti da postiš na vodi?! Da mi padneš u nesvest, pa šta da radim sa tobom! Jedi tu ribu i ćuti!




Vama nije dosadno u izolaciji.
predatortz predatortz 09:47 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

cassiopeia
Aj', ne seri! Ti da postiš na vodi?! Da mi padneš u nesvest, pa šta da radim sa tobom! Jedi tu ribu i ćuti!




Vama nije dosadno u izolaciji.


Nikad!
Plavuša u predklimakteričnom stanju, dva tinejdžera i ja kao posebna kategorija.
Da nas snimaju, pukli bi i Parovi, i Zadruga.
alselone alselone 09:50 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Aj', ne seri! Ti da postiš na vodi?! Da mi padneš u nesvest, pa šta da radim sa tobom! Jedi tu ribu i ćuti!


Prvi put kada budeš gladovao duže od 16 sati shvatićeš kolika je zabluda to što kažeš.

Ja sam izdržao zimus 30ak sati, moja žena 36, i ništa. Čak sam i manje gladan bio posle 24 nego posle 8.
cassiopeia cassiopeia 09:53 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Plavuša u predklimakteričnom stanju, dva tinejdžera i ja kao posebna kategorija.


Ju, podrška za predklimakteričnu.

Mene je to strašno drmnulo...nadam se bez posledica.

A ti da se tešiš, da kad ovo prođe, proći će i njihova stanja, tri muve jednim udarcem. Posle će svima da vam svane. Evo i tebi cvetić!
predatortz predatortz 09:56 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro


Prvi put kada budeš gladovao duže od 16 sati shvatićeš kolika je zabluda to što kažeš.


U mojoj široj familiji taj rekord se dostigneš tek kad umreš.

Uzgred, domaćice i moderacijo, zanemarite obaveštenje. Greškom čuknuh!
predatortz predatortz 09:57 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Evo i tebi cvetić!



Hvala!
alselone alselone 10:06 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

U mojoj široj familiji taj rekord se dostigneš tek kad umreš.


Oslobađajuće je.

Posle toga ti se dan ne vrti više oko hrane, ne razmišljaš ceo dan šta će za doručak, kada je ručak i da li ima u frižideru nešto za večeru, nego znaš da možeš iskulirati bez problema ako treba. A možeš i da praviš gozbe ako hoćeš. Oslobodi te pritiska.
predatortz predatortz 10:10 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Posle toga ti se dan ne vrti više oko hrane, ne razmišljaš ceo dan šta će za doručak, kada je ručak i da li ima u frižideru nešto za večeru


O čemu onda, koji moj, da razmišljam?!
Brate, tebe bi moja tašta proglasila za sektaša.
zemljanin zemljanin 10:49 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

alselone
U mojoj široj familiji taj rekord se dostigneš tek kad umreš.


Oslobađajuće je.

Posle toga ti se dan ne vrti više oko hrane, ne razmišljaš ceo dan šta će za doručak, kada je ručak i da li ima u frižideru nešto za večeru, nego znaš da možeš iskulirati bez problema ako treba. A možeš i da praviš gozbe ako hoćeš. Oslobodi te pritiska.

to cu da ti verujem na rec
mariopan mariopan 22:32 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro



HRISTOS VASKRESE

Proslava Uskrsa ove godine u Grčkoj teče malo drugačije od običaja i verskih kanona ali takvo je vreme da se mora ovako.

U Grčkoj je već Uskrs, sat vremena smo ispred vas.

Avion Vlade Grčke je doneo plamen iz Jerusalima, koji, po običaju, podele svim crkvama pa vernici na tom plamenu pale sveće i nose svetlo kući, da upale kandilo i da okade kuću. Da imaju sreće, radosti i zdravlja cele godine.
To im je veoma važno jer veruju da ih taj verski obred zaista štiti od zla svake vrste.

Ove godine nije se išlo u crkve, niti se sa tim plamenom išlo u litije već smo svi kod svojih kuća preko malih ekrana gledali liturgije i kad je bila ponoć (pre par minuta) svi smo izašli na terase sa upaljenim svećama i sa svih televizora čula se liturgija. Počeo je i vatromet koji su svi sa okolnih kuća ispaljivali u nebo, sa ravnih krovova i terasa, tako da se na momente činilo da je rat.

Onda smo ušli u kuću, upalili kandilo i sad bi trebalo da se večera, prva mrsna večera posle posta. Nije bilo nikakve pobune zbog zabrane da se ide u crkvu, svi su kod svojih kuća u ponoć dočekali Uskrs.

Mi smo spremili jagnjetinu, šta bi drugo Grci jeli za Uskrs? Sutra pečemo celo jagnje, ne znam ko će pojesti jer nas nema na ručku više od petoro ali običaj je pa da ne kvarim zvocanjem.

To su običaji u Grčkoj, možda zanimljivi zbog toga što uopšte nije bilo polemike da li vernici mogu ili ne na ovaj dan da odu u crkve. Grci su tu zabranu prihvatili kao nešto što se mora postovati i nije im teško palo.

Svima želim lepe Uskršnje praznike, da ste zdravi i vi i vaša porodica.

predatortz predatortz 22:37 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

Svima želim lepe Uskršnje praznike, da ste zdravi i vi i vaša porodica.


Hristos vaskrse! Srećan vam praznik!
mariopan mariopan 22:55 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

predatortz
Svima želim lepe Uskršnje praznike, da ste zdravi i vi i vaša porodica.


Hristos vaskrse! Srećan vam praznik!


Vaistinu vaskrese.

Hvala na lepim zeljama, takođe i vama srećan praznik.
niccolo niccolo 23:06 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

HRISTOS VASKRESE

Vaistinu
nsarski nsarski 23:14 18.04.2020

Re: Dobar tek škvadro

niccolo
HRISTOS VASKRESE

Vaistinu


Pridružujem se sa - Vaistinu!

A za domaćicu imam jedan predlog - da se kod nas napravi nešto ovako kad otvore pijace u Srbiji. Svideće vam se ako niste već videli. Ovo je u Torinu.

filip3f filip3f 01:38 19.04.2020

gt

Hristos vaskrse! Srećan Vaskrs!
Unfuckable Unfuckable 02:21 19.04.2020

spomenikoroni

što je pocetila ljude da život treba živeti i uzput prati ruke, izdržimo!
mirelarado mirelarado 10:04 19.04.2020

Re: spomenikoroni

Unfuckable
što je pocetila ljude da život treba živeti i uzput prati ruke, izdržimo!


Srećan Uskrs, Anfe i svi ostali!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana