Gradjanske inicijative| Politika

Prevaspitavanje

Srecko Sekeljic RSS / 07.05.2008. u 00:22

Da li je izjava Gordane Pop-Lazić o tome da će SRS na vlasti nacionalno da osvešćuje omladinu, cenzuriše medije i prevaspitava NVO, samo zajednička fatamorgana Gordane Suše i par omladinskih aktivista? Ovo kažem jer ne vidim druge reakcije na ovu nadrealnu najavu, što ukazuje na alarmantno stanje u kojem se nalazi naše društvo.


U veoma kratkoj izjavi, od svega jedne složene i jedne prosto-proširene rečenice, za koju je utrošeno manje od minute vremena, Gordana Pop-Lazić je uspela da sruši koncept demokratije... Za manje od minute! Kada govorim o rušenju koncepta demokratije, ne koristim te reči olako. Previše je onih koji to čine i doveli su do toga da je jednačina radikali=nedemokratija počela da zvuči kao izlizana i prazna fraza koja više nikoga ne dotiče. Gordana Pop-Lazić se u citiranoj izjavi dotakla tri stuba, odnosno tri nužna preduslova za konsolidaciju demokratije u jednom društvu - slobode mišljenja, slobode medija i slobode udruživanja.

Pored ove direktne političke pretnje uperene protiv svega za šta prosečan građanin treba da se zalaže, ono što me je potpuno dotuklo je odsustvo reakcije na ovu objavu rata slobodnoj Srbiji. Ako nikome neće nedostajati sloboda mišljenja, medija i udruživanja to znači da ovo društvo te slobode ustvari i ne praktikuje, da one zapravo u Srbiji i ne postoje, da nisu potrebne! U tom slučaju je i Pop-Lazićkino predizborno obećanje izlišno, jer izgleda da nema baš mnogo ljudi koje će morati da prevaspitava.

Da se ovako nešto desilo u bilo kojoj konsolidovanoj demokratiji, sled događaja bi bio sledeći:

Funkcioner stranke A, u poslednjoj nedelji predizborne kampanje obeća da će, kada dođe na vlast, njegova stranka suspendovati demokratske principe zarad nacionalnog osvešćenja. Nakon sat vremena, suparničke stranke (B, C i koalicija D-E-F) izdaju saopštenja za javnost kako najoštrije osuđuju ovakve napade na osnove demokratije i na srž svega onog za šta se te stranke svojim preizbornim programom zalažu i za šta su se zalagali njihovi slavni preci u borbama protiv fašizma i totalitarizma. Tri minuta nakon toga, najviše partijsko rukovodstvo inkriminisane stranke A se ograđuje od kobne izjave svog funkcionera, navodeći u saopštenju da se radi o ličnom stavu dotičnog i da se stranka A upravo bori protiv ovakvih ataka na osnove demokratije, pokušavajući da time spinuje mnenje u nekom drugom pravcu. Deset minuta nakon toga (i sve do kraja izbora) nevladine organizacije, profesionalna udruženja svih profesija i akademska javnost konstantno objašnjavaju glasačima šta tačno ove reči znače za njihove živote i na koji način će ih promeniti. Na dan izbora, usled negativnog javnog mnenja, stranka A osvaja očekivano mali broj mandata i odlazi u istoriju, a pre fadeout-a najodgovorniji za javni fijasko podnose ostavke...

To je ono što se u Srbiji nažalost nije desilo... Možda zato što nas bivši Miloševićev ministar medija, Aleksandar Vučić, već uspešno prevaspitava iz svoje fotelje u programskom savetu RTS-a.

"Mi moramo da radimo pre svega na osvešćenju mlade generacije i da ih negujemo u patriotskom i nacionalnom duhu. Moramo, nažalost, da se izborimo i sa medijima koji pomažu ovim evro-unijatskim snagama jer to nije dobro, a i sa nevladinim organizacijama koje to takođe rade", rekla je Gordana Pop Lazić u emisiji Uvećanje na Infokanalu B92.



Komentari (239)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 00:34 07.05.2008

when in doubt....

just pass out....
ok ?
Maksa Maksa 18:18 07.05.2008

Re: when in doubt....

Ninoslav Randjelovic
just pass out....ok ?


When in panic, when in doubt - run in circles, scream and shout.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 23:41 07.05.2008

JOŠ OSUDA

Prijatelji iz Građanskih inicijativa su mi javili da i oni "najoštrije osuđuju opominjuću i zlokobnu izjavu Gordane Pop Lazić o ograničenju slobode misli, govora i udruživanja u slučaju dolaska SRS na vlast na sledećim izborima", ali da ovu osudu nijedan medij nije objavio...

Hvala bLogu.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 11:33 08.05.2008

Re: JOŠ OSUDA

Pokret Evropa nema alternativu je juče organizovao simulaciju osvešćavanja mladih prema receptu Gordane Pop Lazić - zatucavanjem...







angie angie 00:49 07.05.2008

e kako ste naporni

s ovim menjanjem avatara, kako ne chitam ime kad ima slika, stalno mislim da je neko novi-onaj milenkovic ko kameleon brate, stankovic je van kategorije, a evo sad i ti!
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 00:58 07.05.2008

Re: e kako ste naporni

Eh draga angie, promenljivo mi je raspolozenje pred ovaj dan D (drugi ove godine)... Pa otud je i avatar promenljiv.
angie angie 01:14 07.05.2008

Re: e kako ste naporni

Srecko Sekeljic
Eh draga angie, promenljivo mi je raspolozenje pred ovaj dan D (drugi ove godine)... Pa otud je i avatar promenljiv.


kako da ti kazem, isti je glasachki profil u pitanju kao i do sada, jedino neku lasersku vakcinu na glasachkim mestima da inovirate, pa da sprechite virus.
Puerta Puerta 01:02 07.05.2008

ma idi

A u srbiji kao postoji sloboda stampe i medija?
Dovoljno je da se setim sedmice kada je Nikolic bio predsednik skupstine, kako su tada mediji izvestavali.
A samo kada se setim kakvu su krizu doprineli tromesecni pregovori prosle godine, pa pobeda BT posle koje su akcije na berzi rekordno pale(ne mislimda to ima mnogo veze sa BT), to je valjda normalno stanje.
A bas me zanima kakva bi kampanja bila da je TN ponedio na predsednickim izborima, verovatno bi on bio kriv i za Mjanmar!
Kakva crna sloboda stampe i govora, kad su svi do jednog mediji u rukama vladajacu strukture. Za vreme Milosevica znalo se koji su mediji opozicije,ajde recite vi meni koji je to medij naklonjen SRS-u?Nijedan, ali zato narod jeste!
Maksa Maksa 07:59 07.05.2008

Re: ma idi

ajde recite vi meni koji je to medij naklonjen SRS-u?


Samo RTS, televizija sa najvećom pokrivenošću, inače niko.

A, izvini, on nije skroz SRS-vo nego više DSS-ovo glasilo.
Pitanje za 10 poJena - u čemu je razlika?
Dawngreeter Dawngreeter 08:00 07.05.2008

Re: ma idi

Kostunica ume da izgovori r :)
Maksa Maksa 08:16 07.05.2008

Re: ma idi

Dawngreeter
Kostunica ume da izgovori r :)


Puerta Puerta 10:36 07.05.2008

Re: ma idi

Samo RTS, televizija sa najvećom pokrivenošću, inače niko.


Da, da video sam u drugom krugu predsednickih izbora kako je RTS na strani SRS, sve sam tad video! Gubite osecaj za realnost!
dragan7557 dragan7557 11:54 07.05.2008

Re: ma idi

Dawngreeter
Kostunica ume da izgovori r :)


Konačno Voždovi su naučili da bez greške zajedno savladaju celu Azbuku još samo Abeceda i biće pismeni.
Maksa Maksa 11:57 07.05.2008

Re: ma idi

Puerta
Gubite osecaj za realnost!


Da povratim osećaj za realnost verovatno treba da kažem "Kosovo je Srbija"?
Kosovo je Srbija.
Evo osećam osećaj za realnost kako me preplavljuje.

Puerta Puerta 12:24 07.05.2008

Re: ma idi

Da povratim osećaj za realnost verovatno treba da kažem "Kosovo je Srbija"?
Kosovo je Srbija.
Evo osećam osećaj za realnost kako me preplavljuje.


Dovoljno je samo da ne pricas gluposti!
blackbox blackbox 23:00 07.05.2008

Re: ma idi

Puerta
Samo RTS, televizija sa najvećom pokrivenošću, inače niko.Da, da video sam u drugom krugu predsednickih izbora kako je RTS na strani SRS, sve sam tad video! Gubite osecaj za realnost!

Manje-vise sve osim B92 i STB, su naklonjene DSS a pošto je DSS preuzela primat u sprovođenju politike SRS, svi su naklonjeni i SRS više nego npr. DS, a o LDP da ne govorimo.Koštunica je sve obezumio i vratio na retoriku iz početka 90-ih.
Inače, od novina, osim Danas-a i Blica, sve su takođe naklonjene nazovi ili samozvanoj patriotskoj a u suštini nacionalističkoj koaliciji ili bloku,gde su DSS/NS, SRS i SPS.
Samoj SRS su direktno naklonjeni, prevazilazeći čak i "Veliku Srbiju," TV Most, Košava, te listovi Pravda, Gazeta, Kurir, Glas Javnosti, NIN, često i Politika i Večernje novosti.A radi "Fokus" je prevazišao i neke lokalne radiostanice u pograničnim područjima iz perioda ratnih sukoba, kada su kao vodile propagandu i medijski rat i jačale patriotizam.Emisije na ovom radiju direktno pozivaju na građanski rat jer se javljaju slušaoci takvog profila i mentalnog sklopa da bi svaki pristojan voditelj, da je pristojan, zbog svog i ugleda radija prekinuo komunikaciju.Otvoreno se širi verska i nacionalna mržnja a posebno mržnja i pozivi na linč onih koje smatraju izdajnicima. Izdajnici su svi koji ne pripadaju SRS i sada DSS/NS.
To što kaže gđa Pop je samo konstatovanje stanja i predlozi kako bi ga unapredili.Naime, novi istoričari su se poptrudili da u udžbenike istorije usade smernice za nacionalno osvešćenje, što će reći raspirivanje nacionalizma i šovinizma kod mladih, u čemu im svestrano pomaže SPC i tako edukovanbi i ideološki potkovani takvi mladi sami kreću u obračun sa NVO jer im je sve strano što je građansko i sekularno.
Inače, kako ti veliki poznavaoci i usrećitelji naše mladeži objašnjavaju da je uporedo sa porastom broja vernika kod mladi u porastu nasilje , droga i sve devijantne pojave upravo kod tih mladih ljudi.
angie angie 23:34 07.05.2008

Re: ma idi

istoričari su se poptrudili da u udžbenike istorije usade smernice za nacionalno osvešćenje, što će reći raspirivanje nacionalizma i šovinizma kod mladih, u čemu im svestrano pomaže SPC i tako edukovanbi i ideološki potkovani takvi mladi sami kreću u obračun sa NVO jer im je sve strano što je građansko i sekularno.



pa da, eno ga radosh ljushic, pishe i predaje u tomsmislu-hodochasnik reformatoski!
Dolybell Dolybell 00:23 08.05.2008

Re: ma idi

A bas me zanima kakva bi kampanja bila da je TN ponedio na predsednickim izborima, verovatno bi on bio kriv i za Mjanmar!
Kakva crna sloboda stampe i govora, kad su svi do jednog mediji u rukama vladajacu strukture. Za vreme Milosevica znalo se koji su mediji opozicije,ajde recite vi meni koji je to medij naklonjen SRS-u?Nijedan, ali zato narod jeste!


Ne pratite ni TV ni novine, čim tako mislite. Dajte se malo obavestite,
nije sve na blogu...
Inner Party Inner Party 03:27 07.05.2008

Bilo bi super...

Dobro, ti si mlad i ne pamtis rane devedesete kada je ovakve stvari govorio tadasnji ministar prosvete.

On je otvoreno pisao o tome kako "neke stvari valja deci utuviti u glavu" etc. pa mu/im nije uspelo.
A bili su na vlasti.

Nego, bilo bi super kada bi pomenuo i iskaz "Evropa nema alternativu" kao problematican.
Taj iskaz sasvim logicno podrazumeva "osvescivanje" omladine, cenzuru medija, manipulaciju izbornom voljom gradjana i "poseban" odnos ka NVO.

Dakle, da bi ovaj tvoj tekst imao neku tezinu, valja biti objektivan.

Pozzzzzzzzzzzzzzz!
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 08:50 07.05.2008

Re: Bilo bi super...

Nego, bilo bi super kada bi pomenuo i iskaz "Evropa nema alternativu" kao problematican.


Alternativa Evropi svakako postoji, iskusili smo je devedesetih, a vidimo da je ovi najavljuju kao program narednog mandata vlade. Poruka svih građanskih protesta devedesetih (izuzev kontra-mitinga) bila je da ne želimo da živimo kao ostrvo na kontinentu, niti kao stado jednog pastira "zaštićeno" bodljikavom žicom.

Taj iskaz sasvim logicno podrazumeva "osvescivanje" omladine, cenzuru medija, manipulaciju izbornom voljom gradjana i "poseban" odnos ka NVO.


Ovaj izraz podrazumeva opredeljenje za jedan sistem vrednosti i odnosa koji omogućavaju međusobno zbližavanje, plodniju saradnju i opšti prosperitet zemalja Evrope. Ali nikako ne podrazumeva cenzuru informisanja i gušenje slobode mišljenja i udruživanja.

Međutim, danas na delu imamo pokušaje da se demokratija zloupotrebi u svrhu rušenja njenih osnovnih principa, da se sloboda govora koristi za najavu njenog ukidanja (SRS-DSS), a da se sloboda udruživanja koristi za zastrašivanja i fizičke obračune (ekspanzija nacionalističkih NVO koje pozivaju na nasilje).
niki m niki m 10:42 07.05.2008

Re: Bilo bi super...

Međutim, danas na delu imamo pokušaje da se demokratija zloupotrebi u svrhu rušenja njenih osnovnih principa,



Ово је увек најшаљивији део - да се демократија злоупотреби! Омиљена изјава покојног Драже Марковића. На опасност злоуптребе демократије је јасно, поред Драже, указао и Ајатолах Хомеини, па је зато увео да верски лидери могу да пониште или измене сваку одлуку државних органа. Занима ме ко би ту улогу вршио код нас? Политички савет ЛДП? Амбасада САД? Изјасните се г. Секељићу.
Dolybell Dolybell 13:24 07.05.2008

Re: Bilo bi super...

Ово је увек најшаљивији део - да се демократија злоупотреби!


Nimalo nije smešno - ukoliko vam je poznato da se
svaka teorija izvitoperi u praksi...
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 23:27 07.05.2008

Re: Bilo bi super...

верски лидери могу да пониште или измене сваку одлуку државних органа. Занима ме ко би ту улогу вршио код нас? Политички савет ЛДП? Амбасада САД? Изјасните се г. Секељићу.


Zloupotrebu demokratije od strane bilo koje grupe ili pojedinca sankcioniše odgovarajuća grana vlasti:
- ako se donosi zakon kojim se sprečava i sankcioniše zloupotreba, onda je to zakonodavna vlast,
- ako se na osnovu zakona donese presuda o sankcijama, to je sudska vlast,
- a ukoliko se grupa ili pojedinac sankcioniše odlukama na osnovu postojećih propisa i pravosnažnih presuda, onda je to izvršna vlast.

Toliko si, nadam se, već znao.

Šekeljić
Stijak Stijak 04:19 07.05.2008

Konačno

Konačno je neko ovo primjetio. Ja se od te emisije takodje pitam, da li sam to samo ja, ili...

Ma koliko god ovo nije prvi put da se ovako nešto izgovara, ipak, drugi su se bar trudili da to ne bude ovako otvoreno rečeno, da bi se bar mogli vaditi ako ih neko optuži zbog tih izjava.

Ali ovako , bez imalo uvijanja. Ma šokantno. Ali valjda su svi već oguglali od odgovarja na druge silne izjave (judini pečati, činovi veleizdaje).

Nadam se da ipak ima bar 50% razumnih ljudi u ovoj zemlji i da ću poslije 11. maja ove likove i dalje slušati, ali samo kao opozicionare. Ako se to ne dogodi, kad se zahukta ludačka mašinerija, ja odoh, a oni koji su birali radikale, neka uživaju u onima koje su birali.
Spadalo Spadalo 04:42 07.05.2008

Re: Konačno

Ako se to ne dogodi, kad se zahukta ludačka mašinerija, ja odoh, a oni koji su birali radikale, neka uživaju u onima koje su birali.

Pa naravno, to je odlika sitnih dusa. Beznacajnih ljudi. Malih bukaca. Vicu, deru se, kobajagi bore se za neke principe, ideale... junace se. Ali kada osete da je njihova guzica u opasnosti, beze. Odlaze u sigurne krajeve. Pa iz te sigurne udaljenosti nastavljaju da laju i da se rugaju budalama koje su ostale na popristu da krvare. Eh, zemljo Srbijo...
dzouzi dzouzi 05:16 07.05.2008

Re: Konačno

"Pa naravno, to je odlika sitnih dusa. Beznacajnih ljudi. Malih bukaca. Vicu, deru se, kobajagi bore se za neke principe, ideale... junace se. Ali kada osete da je njihova guzica u opasnosti, beze. Odlaze u sigurne krajeve. Pa iz te sigurne udaljenosti nastavljaju da laju i da se rugaju budalama koje su ostale na popristu da krvare. Eh, zemljo Srbijo..."




To nije tacno. Svako od nas je bar nekoliko puta to izgovorio u poslednjih nekoliko godina i nisu to nikakve
"odluke sitnih dusa", mislim da je to pre iskazivanje razocarenja i nemoci, a ipak svi ostanemo u ovoj zemlji
Srbiji.
I odkud znas da se mi nismo borili?
Dawngreeter Dawngreeter 05:36 07.05.2008

Re: Konačno

Zemlja je skup ljudi koji zive u njoj. Ako ti ljudi vecinski odluce da zele radikale, to onda nisu ljudi sa kojima ja zelim da zivim. Nije nikakav tiranin iznenada dosano niodkuda i sada moramo da ga oteramo nego su ga ljudi izabrali (ako ga izaberu, jelte; sto se nece desiti, nosicu ruzicasti tu-tu nedelju dana ako radikali ikada dodju na vlast).

Nisam bas siguran da cu da idem iz zemlje, promena zivotne sredine je za mene preterano stresna aktivnost, ali svakako razumem ljude koji jesu u tom fazonu.
Stijak Stijak 06:17 07.05.2008

Re: Konačno

Ne rekoh da ću otići odmah ako radikali pobjede (tj. ako formiraju vladu), već kad se zahukta ludjačka mašinerija.

Znači, kad se moji vršnjaci počnu mobilisati za kosovo (i samo ovo je dovoljno), građani hapisiti, mediji i NVO zatvarati, kad se ponovo formiraju redovi pred prodavnicama, idem. Ne mislim da će to odmah sledeće sedmice biti, ali ako radikali dodju na vlast, ako je vjerovati njima samima i njihovim izjavama, ne sumnjam da će i toga uskoro biti. Ipak, volio bih da griješim.

Ja se borim za principe na razne načine, učestvujem u kampanji jedne NVO, skupljao sam potpise za nekoliko zakona, učestvovao u raznim političkim inicijativama, pričam sa svojim poznanicima i to ne klasično ubjeđujući ih da glasaju za moju stranu, već više, da im povećam samosvjest o važnosti glasova, posjetim ih na prošle periode vladanja kandidovanih stranaka i ukažem na razne izjave raznih političara i moguće posljedice pobjede odredjenih partija.

Ali nisam baš toliki mazohista da trpim ovo iznad navedeno, neka to trpe oni koji su ih birali. Ako su se odlučili za "nebeska carstva" i kao posljedicu spremni su jesti korenje i ginuti u ratovima u "zemaljskom carstvu", ja naravno neću biti tu.
Eugenija Eugenija 07:05 07.05.2008

Re: Konačno

Zaista je neshvatljivo da toliko ljudi u Srbiji ne primecuju kako ima se obracaju radikali. Oni se gradjanima obracaju kao da se radi o retardiranoj deci a ne o zrelim ljudima. Da su kod nas ljudi dugo nesamostalni (i neodgovorni) to je poznato ali da ce radikali urediti drzavu po volji svih je iluzija u koju retardirani samo i mogu da veruju. Posle toliko teskih godina zivota valjda je vreme da se uklone oni koji su od 90-ih na ovamo drzali gradjane i Srbiju kao taoce. Ako ne znaju i nece sami da se sklone, moraju ih skloniti biraci.
Torpedo Torpedo 07:21 07.05.2008

Re: Konačno

Zemlja je skup ljudi koji zive u njoj. Ako ti ljudi vecinski odluce da zele radikale, to onda nisu ljudi sa kojima ja zelim da zivim.
&

Nisam bas siguran da cu da idem iz zemlje, promena zivotne sredine je za mene preterano stresna aktivnost, ali svakako razumem ljude koji jesu u tom fazonu.


I sta je onda resenje? Dve dijametralno suprotne izjave...
Dawngreeter Dawngreeter 07:29 07.05.2008

Re: Konačno

Ja nikada nisam tvrdio da se slazem sa samim sobom.
johanna29 johanna29 08:43 07.05.2008

Re: Konačno

nosicu ruzicasti tu-tu nedelju dana ako radikali ikada dodju na vlast


nadam se da te ipak necu videti u tom izdanju
cini mi se - ako bi i dosli na vlast, bila bih odvec u soku da odreagujem.

Sto se tice evakuacije iz zemlje, podrzavam.
Spadalo : Pa naravno, to je odlika sitnih dusa.


Nema to veze sa "sitnim dusama", to je odluka koju je svaki covek ODGOVORAN prema sebi da donese. Boris se, na svoj nacin - ko kaze da se i sa nekog drugog meridijana ne moze boriti za svoj narod. Gluposti! Bitna je volja i nacin - ali ako sedis doma u Srbiji iz laznog patriotizma a nemas da jedes, neces se ni boriti, negde drugo bar imas pristojan zivot pa nadjes nacina da utices pozitivno na desavanja u svojoj zemlji. Ja mislim da je to sasvim moguce, stavise poznajem ljude koji su to vec radili, rade jos uvek, i to sa mnogo vise uticaja od BUKACA koji sede u Srbiji, kradu od svog naroda i masu floskulama i besmislicama.

Ko je u tom kontekstu sitna dusa, ne bih dvaput pitala.
johanna29 johanna29 08:52 07.05.2008

Re: Konačno

Torpedo
Zemlja je skup ljudi koji zive u njoj. Ako ti ljudi vecinski odluce da zele radikale, to onda nisu ljudi sa kojima ja zelim da zivim.
&

Nisam bas siguran da cu da idem iz zemlje, promena zivotne sredine je za mene preterano stresna aktivnost, ali svakako razumem ljude koji jesu u tom fazonu.


I sta je onda resenje? Dve dijametralno suprotne izjave...


Resenje je POKUSATI nesto - ako im se ne moze nista, tj. ako ih odabere "vecina" (staaaagoood...) ne treba unistavati sebe trpljenjem. Ako nemas motiv da se unapredis, spasis svoj zdrav razum i upotrebis ga po mogucstvu za osvescivanje ostalih razuma oko sebe, onda ne vredi ni da odes.

no ipak mislim, ostvarice se ona stara "...trebali su ih ukinuti"... (misleci na SRS pre svega, no ni agent iz kvazi-demokratskih redova im nije nista bolji, stavise ponosito mase radikalskom zastavom, Toma, Pop-Lazicka &Co.mogu ruke da prekrste do kraja kampanje)
Torpedo Torpedo 08:59 07.05.2008

Re: Konačno

Sto se tice evakuacije iz zemlje, podrzavam.


Mislim da svako ko ima oko 30 i ispod te granice treba da ode iz Srbije bez obzira ko da dodje na vlast na skorim (ili nekim buducim) izborima. Jednostavno, efekti eventualnog a ne tako skorog ulaska u EU ce se osetiti za 10-15godina a kao sto kaze onaj slogan, zivot ne moze da ceka. Okrenes se, obrnes i ode jedna decenija... recimo, k'o da je juce bilo "okupljanje" ispred skupstine 5.oktobra. Secam se kako su jednom drugaru govorili da gresi sto ide sad kad je sve gotovo a on je ipak spakovao porodicu na avion i zapalio preko okeana. 8 godina kasnije on vise ni ne zna ko je premijer u Srbiji, gradi svoju karijeru u nekoj americkoj vukojebini (kako vole da kazu oni iz kruga dvojke), skoluje decu, vodi relativno dosadan tipican americki zivot i jednom u 3 godine dolazi da poseti rodni grad... "zajebao se" kako kazu luzeri iz maticnog kafea na Cuburi.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 09:02 07.05.2008

Re: Konačno

Konačno je neko ovo primjetio. Ja se od te emisije takodje pitam, da li sam to samo ja, ili...

Evo vidim da se sad oglasilo i Ministarstvo medija...
Vračarac Vračarac 10:10 07.05.2008

Re: Konačno

Opšte pravo glasa nam garantuje prosečnog vođu (parlamentarne poslanike) koji nas vodi u prosečno tavorenje.
Bukowski
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:32 07.05.2008

Re: Konačno

Zemlja je skup ljudi koji zive u njoj. Ako ti ljudi vecinski odluce da zele radikale, to onda nisu ljudi sa kojima ja zelim da zivim.

Dawngreeter: Da li Ti to nekome pretis?
Da li Ti pada na pamet da se stvar moze i obrnuto postaviti: da li tim ljudima (koji su u vecini) odgovara da zive s Tobom? Verovatno im ne odgovara, ali ne obracaju paznju na svakoga.
Onaj ko ne zeli da zivi sa vecinom, neka ide. Ili neka cuti i ceka bolja vremena. A ako neko nece da ide, i nece da ceka bolja vremena, sta treba da radi? Da dize revoluciju? Ne. Pogresno. Mora da se prilagodi vecini.
Nota bene: nije mi namera da budem grub, ali si se, brate, namestio! I trazio da Ti svako ko ima imalo mozga kaze da Ti nisi najvazniji u Srbiji, prema kome treba da se drugi (koji su u vecini) ravnaju...
You've got it?[
Dawngreeter Dawngreeter 10:46 07.05.2008

Re: Konačno


Greetings space aliens!

vladimir petrovic
Da li Ti to nekome pretis?

Kako dementija ovih dana? Uspesno, a?
Ako bi za trenutak udahnuo vazduh i potegao potpuno nove i radikalne metode citanja onoga sto sam napisao mozda, samo mozda bi primetio da sam nudio orgument zasto je potpuno razumno otici iz zemlje.

vladimir petrovic
Da li Ti pada na pamet da se stvar moze i obrnuto postaviti: da li tim ljudima (koji su u vecini) odgovara da zive s Tobom?

Ja sam sasvim siguran da ne odgovara. Kako znam? Rekli su mi. Vise puta. Preko svih javnih medija.


vladimir petrovic
You've got it?

You might want to reconsider using languages you are not sufficiently familiar with.
vladimir petrovic vladimir petrovic 12:05 07.05.2008

Re: Konačno

Dawngreeter,
Cemu ljutnja? Tako se ne doprinosi promeni situacije uoci izbora. Ljute se samo impotentni.
Dawngreeter Dawngreeter 12:18 07.05.2008

Re: Konačno

Ma los mi dan bre. Obicno optuzbe da pretim ljudima prihvatam sa smeskom. Ponekad kupim optuzivacima pivo i sladoled.
vladimir petrovic vladimir petrovic 13:29 07.05.2008

Re: Konačno

Dawngreeter,
Apology accepted.
Inace bih shvatio da tvoj nickname nije - Dawngreeter, nego Downgreeter... a onda bi se umesala deca Kvirije.
Obicno optuzbe da pretim ljudima prihvatam sa smeskom. Ponekad kupim optuzivacima pivo i sladoled.

Sladoled ne lizem, pivo bih prihvatio.

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:30 07.05.2008

Vladimire,

ovo što ti pišeš je klasična i opasna zamena teza:

Da li Ti pada na pamet da se stvar moze i obrnuto postaviti: da li tim ljudima (koji su u vecini) odgovara da zive s Tobom? Verovatno im ne odgovara, ali ne obracaju paznju na svakoga.
Onaj ko ne zeli da zivi sa vecinom, neka ide. Ili neka cuti i ceka bolja vremena.


Demokratičnost neke vlasti, odnosno sistema, se meri pravima manjina, a ne pravima većine, jer većina svoja prava ima garantovana preuzimanjem izvršne i zakonodavne vlasti u ruke. Dakle, poenta je u tome hoće li i manjina, pre svega ona politička, čiji je glas ostao u manjini, imati ista prava kakva ima i većina. I isto poverenje u vlast, koje ima i većina, a to poverenje se gradi za početak izjavama koje pred tokom svog dotadašnjeg rada i izjavama u predizbornoj kampanji daju političke stranke, koje pretenduju da dobiju vlast. Aršin za merenje demokratije su prava manjina, a ne prava većine. "Sloboda je sloboda za druge." (K.C.) Uostalom Dawngreeter je sasvim pristojno izrazio svoje nepoverenje u moguću vladavinu radikalske većine. Šta je sporno u tome da Dawngreeter napiše da nema poverenje? Uz to da njegov komentar nije ni uvredljiv niti zvuči kao pretnja. Za razliku od tvog komentara, koji je mnogo grublji i zvuči kao pretnja.

A ako neko nece da ide, i nece da ceka bolja vremena, sta treba da radi? Da dize revoluciju? Ne. Pogresno. Mora da se prilagodi vecini.


Ne mogu da verujem...da li je zaista Milošević vladao tako davno da si zaboravio kako je izgledala njegova diktatura, maskirana u demokratiju? Vreme kada je većina uskraćivala prava drugačije mislećim manjinama? Da su se ljudi u manjini tako prilagođavali, kako ti pišeš, Milošević bi još uvek vladao.

Ne znam da li ti je bila namera da budeš grub, što i nije važno, jer efekat koji si postigao je milo rečeno grubost:

nije mi namera da budem grub, ali si se, brate, namestio! I trazio da Ti svako ko ima imalo mozga kaze da Ti nisi najvazniji u Srbiji


Uostalom, ne znam da li si primetio, ali jako lako ti izlete teške reči, a da ti to ni ne primetiš, tako da tvoja namera da ne budeš grub, postaje nebitna u poređenju sa onim što je "finalni produkt". Sa druge strane si ti sam mnogo osetljiviji, no što očekuješ od onih, kojima se ni malo nežno ne obraćaš.



johanna29 johanna29 13:38 07.05.2008

Re: Konačno

vodi relativno dosadan tipican americki zivot i jednom u 3 godine dolazi da poseti rodni grad... "zajebao se" kako kazu luzeri iz maticnog kafea na Cuburi.


...i boli ga uvo, i ne treba da zna ko je premijer. NISTA ne propusta. Njegova deca tek ne treba POJMA da imaju o tome, samo da poticu iz jedne "lepe ali sjebane zemlje", who the fuck cares...

A deca ovde, koja su mozda njihovi vrsnjaci (upravo sam cula u prevozu) - klinci od ono, 15-17 plafon, pricaju o Kostunici, Djilasu-Tajk(f)unu, stagod, i Karli de Goddamn Ponte!!! ono, ne verujem!

Oni su vec pod traumama, a tek sta ce ovaj haos da im napravi u glavi za 10-15 godina, bog te pita. Naravno da zivot ne moze da ceka, a ko zeli da bude sed i polulud kad Srbija udje u EU - bolece me lakat da sa 40 slavim ulazak Srbije u EU (koja tada i nece imati ovoliki znacaj kao sad - verovatno.)
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:13 07.05.2008

Re: Vladimire,

Jelice,
ovo što ti pišeš je klasična i opasna zamena teza:

Nije tacno. Reagovao sam sasvim normalno kad vidim da neko konstatuje da je moguce da na vlast dodju oni koji mu se ne svidjaju - i "da on ne moze da zivi sa takvim ljudima".
Prvo, ja licno bih bio veoma nesrecan da na vlast dodju radikali, ali ako dodju, shvaticu to kao neminovnost i boriti se da iduci put ne dodju, ili da sto pre budu promenjeni.
Demokratičnost neke vlasti, odnosno sistema, se meri pravima manjina, a ne pravima većine, jer većina svoja prava ima garantovana preuzimanjem izvršne i zakonodavne vlasti u ruke. Dakle, poenta je u tome hoće li i manjina, pre svega ona politička, čiji je glas ostao u manjini, imati ista prava kakva ima i većina. I isto poverenje u vlast, koje ima i većina, a to poverenje se gradi za početak izjavama koje pred tokom svog dotadašnjeg rada i izjavama u predizbornoj kampanji daju političke stranke, koje pretenduju da dobiju vlast. Aršin za merenje demokratije su prava manjina, a ne prava većine.

Ovo je teorijski tacno. Niko normalan ne bi ovo osporio, pa ne vidim kakva je svrha ponavljati nesto sto se podrazumeva. Ali ako ta manjina tvrdi da "ne moze da zivi s takvim ljudima", onda je tesko bas ispostovati ono sto manjina hoce, osim da im se preda vlast.
Zasto se zamera nekome (u ovom slucaju meni) zato sto sam trazio da doticni gospodin pojasni sta je hteo da kaze. Ponavljam, ja nikako ne bih zeleo da dodju radikali i da on bude nesrecan (i da ja budem nesrecan, takodje, i mnogi s kojima se ja druzim), ali budimo razumni, ko god da pobedi na ovim izborima, uvek ce biti neki ljudi koji su nezadovoljni ako ne bas nesrecni. Dakle, ako pobedi DS, bice nezadovoljnika, ako pobedi LDP - bice nezadovoljnika, ako nesrecni Kostunica ponovo bude premijer - bice nezadovljnika... Jedino ako pobedi Biljana Srbljanovic - nece biti nezadovoljnika.
Jelice, Ti pricas o demokraticnosti i izigravas tudjeg advokata ali ne shvatas sustinu bloga. Ti bi htela, izgleda, da blog bude mesto istomisljenika u stilu "Ja tebi serdare, ti meni vojvodo". To je pogresan pristup, ljutiti se cim Ti neko stavi primedbu ili se jednostavno ne sloze s tobom.
Da budem lican. Ja sam Tebi stavio primedbu da pogresno pises "Ozirom" umesto "S obzirom" i ti si se naljutila zbog toga, umesto da izvrsis ispravku jer si tu gresku u jednom tekstu ponovila tri-cetiri puta. Ako si mislila da ja nisam u pravu a da si ti u pravu, sto to nisi argumentovala? Uzgred budi receno, namerno sam cekao da prodje nekoliko dana od kada je bio postavljen taj tvoj (rodjendanski) tekst, pa sam se tek onda javio, jer nisam hteo odmah da "kvarim raspolozenje". Zar to nisi shvatila? Kriv je, dakle onaj ko ukaze na gresku, a ne onaj ko gresi. Da banalizujem malo, kriv je onaj ko ukaze na lopova, a nije kriv lopov. Ne, Jelice, ne moze tako. Nisam, dakle, iznenadjen sto si cekala priliku "da mi se osvetis", i da mi drzis lekciju. Imas li pravo na to?
Namere nas na ovom blogu su prvenstveno dobre, pa ako se neko ne slaze ili ti ukaze na propust, onda se ne treba ljutiti. To pokazuje, pored ostalog, i nedostatak smisla za humor.


Uostalom Dawngreeter je sasvim pristojno izrazio svoje nepoverenje u moguću vladavinu radikalske većine. Šta je sporno u tome da Dawngreeter napiše da nema poverenje? Uz to da njegov komentar nije ni uvredljiv niti zvuči kao pretnja

On je izrazio svoje uverenje a ja moje. Sme li se to? Ja sam zapravo dobronamerno pitao, ako se ne slaze sa ljudima koji bi hipoteticki preuzeli vlast, sta ce da uradi. Da napusti zemlju. Moze. Da ceka bolja vremena. Moze. Da zove narod na revoluciju. Ne moze.
Zao mi je ako i dalje mislis da, sto bi rekli Hrvati, imam krivo. I da sam zlonameran. Nisam.
Uostalom, ne znam da li si primetio, ali jako lako ti izlete teške reči, a da ti to ni ne primetiš, tako da tvoja namera da ne budeš grub, postaje nebitna u poređenju sa onim što je "finalni produkt". Sa druge strane si ti sam mnogo osetljiviji, no što očekuješ od onih, kojima se ni malo nežno ne obraćaš.

Ja shvatam blog bas tako - kao razmenu stavova, gde dajete udarce i primate udarce. Samo tako razgovor ima smisla - razmena argumenata i protivargumenata.
Torpedo Torpedo 14:25 07.05.2008

Re: Konačno

Oni su vec pod traumama, a tek sta ce ovaj haos da im napravi u glavi za 10-15 godina, bog te pita. Naravno da zivot ne moze da ceka, a ko zeli da bude sed i polulud kad Srbija udje u EU - bolece me lakat da sa 40 slavim ulazak Srbije u EU (koja tada i nece imati ovoliki znacaj kao sad - verovatno.)


Naravno... stoga je ako covek ima skolu i znanje daleko pametnije i zdravije da bezi odavde dok moze. Dzaba ti prica o demoratiji, izborima, raznoraznim partijama ako 9dobar) zivot pored tebe samo prodje...


Jelica Greganović Jelica Greganović 14:54 07.05.2008

Re: Vladimire,

ovako: ponovo upotrebljavaš izraze, koje bi očito zamerio ako bi se tebi napisali, jer zameraš i ono što sadrži mnogo blaže opaske od onih koje ti daješ. Dakle, ako hoćeš tako da komuniciraš, jer takav način uporno ponavljaš, može...
Kao prvo, u mom odgovoru se ne radi o "advokatisanju", nego o diskusiji koja se vodi na blogu, drugi put probaj da se upoznaš sa svrhom bloga, pre no što mi napišeš:

izigravas tudjeg advokata ali ne shvatas sustinu bloga


Drugo, probaj da koristiš manje pozivanja drugih na razum, uz "svako normalan" (što odmah pretpostavlja da su drugi, sa kojima se ne slažeš valjda nenormalni), a mogao bi i manje da pominješ količine mozga...Ne znam da li to možeš da razumeš, ali to je uvredljivo.

Treće: uporno pišeš o tome kako sam ljuta. Čak me i pozivaš (na mom postu) da se urazumim, jer ti nisam odgovorila istog trenutka kada si se ti pojavio sa svojim komentarom. Biće da ti ne shvataš da u ovoj vrsti komunikacije postoji mogućnost da je neko otsutan u trenutku kada mu si mu se ti izvoleo obratiti. Tako sam ja, kada sam se vratila sa puta, odgovorila na tvoje komentare, koje si ponavljao sve jedan za drugim, ali ti moje odgovore nisi primetio, jer tebe u tom trenutku nije bilo na mom postu. Dakle, ja sam tebi odgovorila, to što ti to nisi video i upravo to potvrđuje da se neopravdano pozivaš na moju ljutnju. Da li to znači da ja sada tebe treba da prozivam zato što si ljut pa se ne javljaš meni? Očito da, jer misliš da nemam druga posla nego baš tebe da čekam u busiji.

Nisam, dakle, iznenadjen sto si cekala priliku "da mi se osvetis", i da mi drzis lekciju. Imas li pravo na to?


Ako ti imaš pravo da držiš meni lekciju, ne vidim što je ja tebi ne bih držala. Dakle, da - imam to pravo. Mada, zanimljivo je kako ti drugačije od svog mišljenja doživljavaš kao lekciju...

Namere nas na ovom blogu su prvenstveno dobre, pa ako se neko ne slaze ili ti ukaze na propust, onda se ne treba ljutiti. To pokazuje, pored ostalog, i nedostatak smisla za humor.


Dakle, govori u svoje ime, mani se množine i "nas". Ti, kao i ja iznosiš svoje, a ne kolektivno mišljenje. A, što se ti ljutiš kada tebi neko iznese drugačije mišljenje? Zašto ti odmah krećeš sa podmetanjem ljutine i postavljanjem "dijagnoza"? Da nisu možda tvoji komentari bili duhoviti, pa ja to sa "odsustvom smisla za humor" nisam primetila? Ako si ti mislio da je to što ti pišeš duhovito, onda si zaista poslednji ko može da ocenjuje tuđ smisao za humor.

U to da nisi zlonameran ću poverovati onda kada tako budeš pisao, jer ne mogu da ti čitam misli.

Ja shvatam blog bas tako - kao razmenu stavova, gde dajete udarce i primate udarce.


Upravo o udarcima ti i govorim, probaj da izneseš svoje mišljenje, naravno i suprotno bez udaranja, sem ako nisi spreman da ih i sam podneseš. Što sudeći po tvom upornom pozivanju na tuđu ljutinu očito nije slučaj. Kada ti nekoga udariš rečima, to ti je ok, ali kada tebi neko odgovori, ti odmah pištiš kako je taj ljut na tebe.

Tvoja zlonamernost, u ovoj vrsti pisane komunikacije, se meri po onome šta si napisao, a ne šta si tom prilikom mislio.

ali budimo razumni, ko god da pobedi na ovim izborima, uvek ce biti neki ljudi koji su nezadovoljni ako ne bas nesrecni. Dakle, ako pobedi DS, bice nezadovoljnika, ako pobedi LDP - bice nezadovoljnika, ako nesrecni Kostunica ponovo bude premijer - bice nezadovljnika... Jedino ako pobedi Biljana Srbljanovic - nece biti nezadovoljnika


Ovo je tvoje mišljenje i ne znam kakve veze ima sa razumom. Da li to znači da sam ja, koja se sa tim mišljenjem ne slažem, nerazumna? Ili ti očekuješ ono što drugima prebacuješ "ja tebi serdare, ti meni vojvodo"?

On je izrazio svoje uverenje a ja moje. Sme li se to? Ja sam zapravo dobronamerno pitao,


Ne, nije dobronamerno ako nekom podmećeš pretnju, a da pri tome ne pročitaš šta si sam napisao. Možda ti misliš da je to dobronamerno, ali uz reči koje si u toj "dobronamernosti" koristio, to se ne može zaključiti.
Dawngreeter Dawngreeter 15:11 07.05.2008

Re: Konačno

vladimir petrovic
Dawngreeter,
Apology accepted.
Inace bih shvatio da tvoj nickname nije - Dawngreeter, nego Downgreeter... a onda bi se umesala deca Kvirije.
Obicno optuzbe da pretim ljudima prihvatam sa smeskom. Ponekad kupim optuzivacima pivo i sladoled.

Sladoled ne lizem, pivo bih prihvatio.



Ne znam zasto, al' nekako ti ne verujem da ne lizes. A i nema piva bez sladoleda.

Takodje, nisam ti se izvinjavao. Mada ti i dalje mozes da primas. Izvinjenje, mislim. Ili ne.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:37 07.05.2008

Re: Konačno

Eugenija,
Slazem se sa svakom reci koju si napisala. Jednostavno receno, ali 100% tacno.
Elliot Elliot 17:44 07.05.2008

Re: Vladimire,

Ovo je teorijski tacno. Niko normalan ne bi ovo osporio, pa ne vidim kakva je svrha ponavljati nesto sto se podrazumeva. Ali ako ta manjina tvrdi da "ne moze da zivi s takvim ljudima", onda je tesko bas ispostovati ono sto manjina hoce, osim da im se preda vlast.

Teorijski tacno???

Manjina ne moze (citaj mora al ne vole) da zivi sa vecinom koja je ugnjetava - ne vidim u cemu je problem. Vrlo je lako ispostovati - uvazavati sva prava koja joj pripadaju kao manjini.
Spadalo Spadalo 20:05 07.05.2008

Re: Konačno

I odkud znas da se mi nismo borili?

A kako si se ti prepoznao u gornjim redovima, keve ti? Otkrij mi tajnu! I koji vi?
Spadalo Spadalo 20:19 07.05.2008

Re: Konačno

Dawngreeter
Zemlja je skup ljudi koji zive u njoj. Ako ti ljudi vecinski odluce da zele radikale, to onda nisu ljudi sa kojima ja zelim da zivim. Nije nikakav tiranin iznenada dosano niodkuda i sada moramo da ga oteramo nego su ga ljudi izabrali (ako ga izaberu, jelte; sto se nece desiti, nosicu ruzicasti tu-tu nedelju dana ako radikali ikada dodju na vlast).

Nisam bas siguran da cu da idem iz zemlje, promena zivotne sredine je za mene preterano stresna aktivnost, ali svakako razumem ljude koji jesu u tom fazonu.

Demokratija je, izmedju ostalog, i to da zivis sa onim sto vecina izabere. I da se boris svim demokratskim sredstvima da promenis misljenje vecine, te napose, da je nagovoris da prihvati tvoje misljenje na nekim narednim izborima. Ne postoji na ovoj planeti zemlja u kojoj svi ljudi glasaju za istu partiju... pardon, postojala je - Albanija Envera Hodze, Jugoslavija Josipa Broza, SSSR Josifa Visarijonovica... Nadam se da ne zagovaras ove opcije!?
Dawngreeter Dawngreeter 20:24 07.05.2008

Re: Konačno

Ajde bre Spadalo, nemoj sad i ti molim te. Svi znamo sta su Radikali. Nije u pitanju neka tamo stranka koja se ne slaze sa mojim pogledom na svet nego fasisti koji oce da ukinu nelojalne medije, NVOs, "patriotski prevaspitaju omladinu", kolju zardjalim kasikama... Ako narod zeli takvu vlast, to nije politicko neslaganje nego realna opasnost da me neko strelja.
Eugenija Eugenija 22:51 07.05.2008

Re: Konačno

vladimir petrovic
Eugenija,Slazem se sa svakom reci koju si napisala. Jednostavno receno, ali 100% tacno.

Blagodarim:) Ja i dalje ne razumem ljude koji ne primecuju da srpski nacionalisti nikada ne menjaju misljenje. Ako covek nikada ne menja misljenje on je - glup. Kako moze da vodi drustvo covek koji nikada nije promenio svoje misljenje cak ni onda kada je realnost video svojim ocima? Takav covek je ogranicen i nema viziju za nekoliko dana unapred a kamoli za neku dalju buducnost. Srpski nacionalisti (a to nisu samo radikali vec i premijer ove vlade) nemaju viziju, cak sta vise oni nemaju ni misljenja nego su ''misljenje'' kojeg se drze kao pijan plota preuzeli od svojih prethodnika (Milosevica, Seselja) i guraju ga citavom svetu kroz grlo i prosto nasilno. Za nepoverovati je da takvi uopste negde mogu da se kandiduju u ovo vreme. Srbija je jedina crna rupa iz koje mogu da izlaze svakakvi likovi i sebe proglasavaju liderima. Jednom takvom buzdovanu je vrat sve deblji i sastavio se sa ramenima ali on je se dokopao premijera sa kojim se seta ruku pod ruku od grada do grada a mesto mu je negde na selu da obradjuje njivu i timari stoku. Gradjani Srbije nisu stoka ali bi samozvani lideri hteli da oni to budu.
Dolybell Dolybell 00:55 08.05.2008

Re: Konačno

Nadam se da ipak ima bar 50% razumnih ljudi u ovoj zemlji i da ću poslije 11. maja ove likove i dalje slušati, ali samo kao opozicionare


Ja bih da ih ne slušam NIKAD, jer oni nisu opozicija -
oni su zlo - koje ne može biti opozicija kad je država
i vlast u pitanju,
jer se od vlasti očekuju povoljna rešenja
i za državu i za narod - a od zla se to ne može očekivati.
Ko se njihovoj vlasti nada i njihovoj dobroti -
- nema prava da se posle predomisli kad mu sednu na vrat,
opasuljivanje će da ih košta najmanje - normalnog života.

Diktaturu, koju bi dobili - sad mogu da vide na delu - eto im primer kako
se živi i umire u (Burmi ) Myanmaru. Oni su i bez ciklona, koji ih je
samo dodatno uništio - već živeli "pod ciklonom".

Kad shvatite šta hoće , šta je za NJIH dobro, šta žele da sprovedu - (a i "plašt" im je
postao nekako previše plišan - samo kad čujem Vučićev izveštačeni govor!?)
te da im je Aлександр Григорьевич Лукашенко, idol i savezništvo sa Belarusiom
još neostvareni cilj - Ruska gubernija rešenje, - dosta je,
- samo ako im je to patriotizam (a ne izdaja na najgori način ) -
neka sami tamo idu - a nas neka ostave ovde,
koji ne želimo da ih ka tom cilju pratimo.







Spadalo Spadalo 03:20 08.05.2008

Re: Konačno

Dawngreeter
Ajde bre Spadalo, nemoj sad i ti molim te. Svi znamo sta su Radikali. Nije u pitanju neka tamo stranka koja se ne slaze sa mojim pogledom na svet nego fasisti koji oce da ukinu nelojalne medije, NVOs, "patriotski prevaspitaju omladinu", kolju zardjalim kasikama... Ako narod zeli takvu vlast, to nije politicko neslaganje nego realna opasnost da me neko strelja.

Pa, u pravu si, 'ebi ga! Medjutim, ja sam zadrti legalista i mnogo puta mi se to olupalo o glavu. Uzivam da isterujem pravdu, sta ces...
WoO WoO 08:22 07.05.2008

Radikale treba zabraniti!

Kao sto su Austrijanci uspeli da uniste politicki Hajdera, coveka koji se(ako se ne varam 2001.godine)zalagao za to da stranci u Austriji nose traku na ruci(slicno kao jeverji za vreme drugog svetskog rata), tako treba i radikale unistiti posle ovh izbora!Mora se igrati na kvarno, kao oni, zabraniti ih nekakvim zakonom uz pomoc EU, mislim kad EU moze kroz prste da progleda mnogim ratnim zlocincima sa ovih prostora, sigurno ce i unistavanje ove partije precutati(koja je mnogo vece zlo i koja je stvarala ratne zlocince).Samo tako sa radikalima i nikako drugacije ne moze, inace ce uvek biti kocnica naseg drustva.A demokratske partije da se malo vise zaloze poboljsanje standarda naroda, jer da jesu do sada, radikali bi danas jedva dostizali cenzus na izborima.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 08:59 07.05.2008

Re: Radikale treba zabraniti!

I u Turskoj su zabranili onu fundamentalističku partiju koja je ušla u predizbornu trku sa političkim programom koji predviđa ukidanje demokratskog uređenja i uvođenje jedne vrste šerijata. Partija se čak žalila evropskom sudu u Strazburu, ali bez uspeha, jer se otvoreno zalaže za ukidanje osnovnih ljudskih sloboda. Ali eto, ta zemlja je na vreme imala svog Ataturka...
WoO WoO 09:36 07.05.2008

Re: Radikale treba zabraniti!

Ma dosta je bilo zezanja sa tim kretenima!Zajebavaju nas 20 godina, a mi nikako da nam dodje iz du...u vugla da ih se treba resiti konacno jednom za svagda.Zemlja i narod stigli do dna, da nema vise kud.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 09:57 07.05.2008

Re: Radikale treba zabraniti!

Zajebavaju nas 20 godina, a mi nikako da nam dodje iz du...u vugla da ih se treba resiti konacno jednom za svagda.

Mozda bi, ipak, vise voleli da se resite milon-dva ljudi u Srbiji ?
johanna29 johanna29 13:43 07.05.2008

Re: Radikale treba zabraniti!

Srecko Sekeljic
I u Turskoj su zabranili onu fundamentalističku partiju koja je ušla u predizbornu trku sa političkim programom koji predviđa ukidanje demokratskog uređenja i uvođenje jedne vrste šerijata. Partija se čak žalila evropskom sudu u Strazburu, ali bez uspeha, jer se otvoreno zalaže za ukidanje osnovnih ljudskih sloboda. Ali eto, ta zemlja je na vreme imala svog Ataturka...


...a KO da ih zabrani, kad je evidentno da imaju jaku podrsku ODNEKUD (ne znam od koga tacno, ne bih da nagadjam). Ko im dopusta da se tako dobro organizuju? Ko ih podrzava, ko lobira za njih i odakle?

E NJEGA treba prvo zabraniti.
Maksa Maksa 14:09 07.05.2008

Re: Radikale treba zabraniti!

Ninoslav Randjelovic
Zajebavaju nas 20 godina, a mi nikako da nam dodje iz du...u vugla da ih se treba resiti konacno jednom za svagda.Mozda bi, ipak, vise voleli da se resite milon-dva ljudi u Srbiji ?


Imajući u vidu oštru polarizaciju koja je otpr. na pola(-rizacija), nekih milion-dva će svakako biti nesrećni zbog ishoda, kakav god bio.

Sad, Ninoslave, onako intuiltivno & istorijski & ideološki - koja je od te dve polovine sklonija uklanjanju one druge polovine iz 3D sveta?

Bez foliranja.
mariopan mariopan 18:11 07.05.2008

Re: Radikale treba zabraniti!

johanna29
Srecko Sekeljic
I u Turskoj su zabranili onu fundamentalističku partiju koja je ušla u predizbornu trku sa političkim programom koji predviđa ukidanje demokratskog uređenja i uvođenje jedne vrste šerijata. Partija se čak žalila evropskom sudu u Strazburu, ali bez uspeha, jer se otvoreno zalaže za ukidanje osnovnih ljudskih sloboda. Ali eto, ta zemlja je na vreme imala svog Ataturka...


...a KO da ih zabrani, kad je evidentno da imaju jaku podrsku ODNEKUD (ne znam od koga tacno, ne bih da nagadjam). Ko im dopusta da se tako dobro organizuju? Ko ih podrzava, ko lobira za njih i odakle?

E NJEGA treba prvo zabraniti.

Pa Johana, milsim da te Radikale najbolje podrzava EU i da ih treba zabraniti ))) Gledajuci neke njihove poteze bas pred ove izbore mislim da su oni najzasluzniji za tako visok rejting Radikala.Ali mozda je njima zapravo cilj da budemo na dnu dna i da nam onda rade sta hoce malo lakse nego sto su to do sada radili.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 18:59 07.05.2008

Re: Radikale treba zabraniti!

koja je od te dve polovine sklonija uklanjanju one druge polovine iz 3D sveta?
Bez foliranja.

Ona gluplja i lakomija....
Samo, i to smo mi.
Tako, nema nam spasa.
Spadalo Spadalo 20:32 07.05.2008

Re: Radikale treba zabraniti!

Mora se igrati na kvarno, kao oni,

Ako igramo na kvarno kao oni, po cemu se, onda, razlikujemo od njih? Ostale gluposti u tvom komentaru ne vredi ni navoditi.
WoO WoO 21:36 07.05.2008

Re: Radikale treba zabraniti!

Spadalo
Mora se igrati na kvarno, kao oni,

Ako igramo na kvarno kao oni, po cemu se, onda, razlikujemo od njih? Ostale gluposti u tvom komentaru ne vredi ni navoditi.


Da, verovatno, bas glup komentar, treba da se svi kompletno rasirimo pa da nas Toma i njegove pristalice jos malo iskaraju, jbg, malo je 20 godina.Jel ti shvatas da je ta partija unesrecila i u crno zavila milione ljudi na ovim prostorima i ista ta partija ponovo priziva duhove rata?"Predvideli" atentat na premijera, sada zigosu ljude kao izdajnike, pa malo li je argumenata za zabranjivanje?Sve dok ima takvih koji razmisljaju kao ti, tapkace se u mestu( ili u rikverc lagano).
Eugenija Eugenija 22:57 07.05.2008

Re: Radikale treba zabraniti!

Pa Johana, milsim da te Radikale najbolje podrzava EU i da ih treba zabraniti ))) Gledajuci neke njihove poteze bas pred ove izbore mislim da su oni najzasluzniji za tako visok rejting Radikala.Ali mozda je njima zapravo cilj da budemo na dnu dna i da nam onda rade sta hoce malo lakse nego sto su to do sada radili.

Izvinjavam se ali ne slazem sa Vama. Pruzati prst i kriviti za sve medjunarodne faktore je u najmanju ruku neposteno jer niko nije obavezan da izdvaja sredstva od svojih gradjana i ulaze ih u rupu bez dna. Vama ocito nije poznato koliko je EU do sada ulagala u Srbiju iako Srbija cak jos nije ni kandidat clanica. Mozda se ne secate ali pre nego sto je eskaliralo stanje na prostorima bivse YU kroz Beograd je prodefilovala tusta i tma medjunarodnih pregovaraca. Ipak mislim da je vreme za samokritku i samokriticnost jer pruzati prst samo na druge je linija lakseg otpora i ne bas uvek takticna.
mila mila 00:07 08.05.2008

Re: Radikale treba zabraniti!

srs je sinonim za inadžijsko, parazitsko, destruktivno, i neljudsko ponašanje, izdanak sramotne ideje zbog koje su mnogi napustili ovu državu, a glasači ove stranke žrtve žestoke manipulacije u iluziji da njihove vođe govore istinu.
Prevareni, obespravljeni, siromašni, izmučeni - pristalice srs izgubili su davno osećaj za realnost, a svaka podrška ovom klonu sps-a je mnogo koštala tokom proteklih godina.
Procenti podrške kojima se kite i pred ove izbore, sa starim govorom mržnje, i lepše rečeno, nečuvenom verbalnom agresivnošću, samo govore u prilog teze o moralnoj odgovornosti onih koji su mogli da minimalizuju njihov pokušaj da ponovo uđu u parlament gde im svakako nije mesto. Bedževi, majice, alo, pa to stvarno vređa inteligenciju, usporava svaku dobru ideju i njenu materijalizaciju, obezvređuje pokušaje zdravorazumskih snaga koje, mogu da načine potpuni zaokret od već viđenog i učinjenog do sada.

Senator Katon i njegov "verbalni egzibicionizam " mi u mislima dok ovo pišem; i doba informatike)
Uostalom smatram da niko više nema prava da laže i krade.
Uostalom, smatram da je vreme za istinu i blagostanje, uostalom smatram da je vreme za mir.
Uostalom, Evropa nam je pružila ruku i pored svega.

A srs, ta nemojte kaz'ti da će neko da se jedi povodom toga što oni imaju nešto da izjave jopet. Ta dosta su divanili, barem ovde po Vojvodini, daleko im lepa kuća, što bi rek'o narod paorski.
Dolybell Dolybell 00:58 08.05.2008

Re: Radikale treba zabraniti!

Mozda bi, ipak, vise voleli da se resite milon-dva ljudi u Srbiji ?


Valjda njihove ideologije - a ne ljudi, (ne lupetati i
izvrtati smisao).
Spadalo Spadalo 03:30 08.05.2008

Re: Radikale treba zabraniti!


Da, verovatno, bas glup komentar, treba da se svi kompletno rasirimo pa da nas Toma i njegove pristalice jos malo iskaraju, jbg, malo je 20 godina.Jel ti shvatas da je ta partija unesrecila i u crno zavila milione ljudi na ovim prostorima i ista ta partija ponovo priziva duhove rata?"Predvideli" atentat na premijera, sada zigosu ljude kao izdajnike, pa malo li je argumenata za zabranjivanje?Sve dok ima takvih koji razmisljaju kao ti, tapkace se u mestu( ili u rikverc lagano).

Pa ako na vlast dodje neko koji je isti kao i oni, koristi iste metode kao i oni, u cemu je tu vic? Mislim, karao me demokrata ili radikal, isto mi se 'vata! Guzica boli, pa boli!
niki m niki m 06:03 08.05.2008

Re: Radikale treba zabraniti!

Uostalom, Evropa nam je pružila ruku i pored svega.


Mislite, pruzila nam je ruku i pored toga sto nas je bombardovala i pri tome, pobila nekoliko hiljada nasih sugradjana i etnicki ocistila jos oko 200 000. Nema sta, od srca.
mila mila 22:39 08.05.2008

Re: Radikale treba zabraniti!




Ne slušam gusle)
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 00:25 09.05.2008

Re: Radikale treba zabraniti!

Dolybell - Valjda njihove ideologije - a ne ljudi, (ne lupetati i izvrtati smisao). [/quote
Zabraniti ideologiju ?!
Nemojte lupetati, ako ste u stanju da ne lupetate....
Jelena Milić Jelena Milić 08:46 07.05.2008

preporuka

jm
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 17:46 07.05.2008

Re: preporuka

:)
Dolybell Dolybell 09:08 07.05.2008

Šta je tu neobično ?

"Mi moramo da radimo pre svega na osvešćenju mlade generacije i da ih negujemo u patriotskom i nacionalnom duhu. Moramo, nažalost, da se izborimo i sa medijima koji pomažu ovim evro-unijatskim snagama jer to nije dobro, a i sa nevladinim organizacijama koje to takođe rade", rekla je Gordana Pop Lazić u emisiji Uvećanje na Infokanalu B92.




Šta je to čudno ? To je najnormalnija rečenica i misao
Srpske RADIKALNE Stranke .
Ne očekujete valjda, da postanu demokratska opcija ?
Da li je već dovoljno jasno da ONI sa demokratijom nemaju
ama baš ništa zajedničko ?
Niti znaju šta je demokratija, niti ih to uopšte
interesuje.
Za njihov način razmišljanja je najbolja staljinistička diktatura,
koja im je osnovni uzor. To je bar jasno oduvek.
Što narod voli diktaturu - to je mnogo gore,
jer dokazuje da NEĆE da misli i NEĆE da radi
drugačije već kako mu se naredi.
Nepismenost, neznanje koje naše škole produkuju
kad su društvene nauke u pitanju, a sa prirodnim naukama izlaze
deca koja pojma nemaju zašto uče to što uče - kad ne znaju to
znanje da upotrebe.
Takvi buduću stanovnici su idealni za manipulaciju,
što se jako lepo vidi. Pojedinaca koji su uspešni, ima uvek.

Mora da postavim jedan fotos koji sam juče jedva nekako
napravila, a koji me je zaprepastio,. Koja logika ?

Nalazi se na srušenoj zgradi bivšeg Saveznog SUP-a.
Lako je zaključiti šta se može očekivati od DSS-a,
nemojte posle - nismo tako razumeli !




VanjaGator VanjaGator 09:36 07.05.2008

Re: Šta je tu neobično ?

Kakva simbolika. Njihovi najveći transparenti na bombardovanoj zgradi.

Podrži Srbiju i opet će da nas ruše. Stvarno nemaju baš osećaj za marketing.
Dawngreeter Dawngreeter 09:45 07.05.2008

Re: Šta je tu neobično ?

Ja mislim da su ovo najcistiji izbori do sada, boljima se nismo mogli nadati. Svako ko glasa za bilo koju stranku osim SPSa (a ko glasa za SPS vec je u kategoriji osobe sa posebnim potrebama) zna tacno zasto je glasao i nema nikakav izgovor da ga je mozda predizborna kampanja zajebala.
VanjaGator VanjaGator 11:29 07.05.2008

Re: Šta je tu neobično ?

A ako neko glasa za DS, za šta je glasao? Za kog kandidata za premijera, za koju postizbornu koaliciju, za koje kompromise...

Meni je jasno da u Srbiji postoje dve jasne politike, politika LDP i politika SRS sve između je bućkuriš.
Dawngreeter Dawngreeter 11:33 07.05.2008

Re: Šta je tu neobično ?

VanjaGator
A ako neko glasa za DS, za šta je glasao? Za kog kandidata za premijera, za koju postizbornu koaliciju, za koje kompromise...

Niko ne zna. Ali je svakom glasacu jasno da glasa za nesto sto je namerno nedefinisano. DS je vrlo jasno sebe pozicionirao kao stranku nacelno pro-evropskih muljatora kojima od jednog do drugog kraja ideoloskog spektra srbije nista nije strano, odbojno ili nemoguce za saradnju radi vlasti.
dragan7557 dragan7557 12:14 07.05.2008

Re: Šta je tu neobično ?

Stvarno nemaju baš osećaj za marketing.


Vlast ne poznaje osećanja samo moć i silu.
Dolybell Dolybell 16:10 07.05.2008

Re: Šta je tu neobično ?

Kakva simbolika. Njihovi najveći transparenti na bombardovanoj zgradi.
Podrži Srbiju i opet će da nas ruše. Stvarno nemaju baš osećaj za marketing.


da, to mi je i skrenulo pažnju - ne mogu da verujem ...
Milan Popovic Milan Popovic 09:14 07.05.2008

Nema leka

It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.
- Krishnamurti -
steel steel 09:24 07.05.2008

sta ce tek biti ako zaista dodju na vlast

Milan Popovic Milan Popovic 09:31 07.05.2008

Re: sta ce tek biti ako zaista dodju na vl

Pa nece biti nista. Imacemo jednu fasistoidnu vlast umesto demokratske i saradjivacemo sa slicnim fasistoidnim drzavama koje nadjemo po svetu ( a ima ih ). Pa hajde da i to probamo! Ko prezivi imace sta da prica.
Dolybell Dolybell 16:13 07.05.2008

Re: sta ce tek biti ako zaista dodju na vl

Pa nece biti nista. Imacemo jednu fasistoidnu vlast umesto demokratske i saradjivacemo sa slicnim fasistoidnim drzavama koje nadjemo po svetu ( a ima ih ). Pa hajde da i to probamo! Ko prezivi imace sta da prica.


Taj problem su svojevremeno, imali i Bugari a i Hrvati,
u WWII su ušli na strani fašista - a iz rata izašli na strani
anti-fašista iliti - pobednika.
Kod nas je nešto, izgleda malo naopako ?
VanjaGator VanjaGator 09:34 07.05.2008

Da bi neko...

Da bi neko rušio osnovne demokratske principe, prvo mora biti demokrata.
Dolybell Dolybell 16:15 07.05.2008

Re: Da bi neko...

Da bi neko rušio osnovne demokratske principe, prvo mora biti demokrata.


Nonsense ! Ko bi sebe rušio ?
bratbran bratbran 09:54 07.05.2008

posveceno ratnim huskacima

Pesmu Nina Raspudica sam procitao u jednom BiH nedeljniku pre dve godine. Mislim da je prigodna kao ilustracija za ovu SRS inicijativu.


DJECA SU VOJSKA NAJJAČA
(posvećeno ratnim huškačima i profiterima)

Voljeti se u sjeni mitraljeza,
Roditi dijete pod privremenim statutom,
Učiti ga plivati u protektoratu,
Odrastati u tranziciji.
Voljeti se pokraj skladišta granata,
Mijenjati pelene topovskom mesu,
Bdjeti nad njim i voditi ga na vakcine,
Podizati mladog viteza.
Gledati ga dok se igra u parku,
I, čekajući vrijeme njegovih bulevara,
Znati da laže izdajica koji kaže
da je sva ta krv prolivena uzalud.
Iz krvi naših dječaka, poput najljepših cvjetova,
Nikli su poslovni centri i benzinske pumpe.
Jesu li tako zamišljali oltare domovine
U hladnim rovovima?
Puerta Puerta 10:39 07.05.2008

mnogo ste smesni

I u Turskoj su zabranili onu fundamentalističku partiju koja je ušla u predizbornu trku sa političkim programom koji predviđa ukidanje demokratskog uređenja i uvođenje jedne vrste šerijata. Partija se čak žalila evropskom sudu u Strazburu, ali bez uspeha, jer se otvoreno zalaže za ukidanje osnovnih ljudskih sloboda. Ali eto, ta zemlja je na vreme imala svog Ataturka...

Ma dosta je bilo zezanja sa tim kretenima!Zajebavaju nas 20 godina, a mi nikako da nam dodje iz du...u vugla da ih se treba resiti konacno jednom za svagda.Zemlja i narod stigli do dna, da nema vise kud.

Kao sto su Austrijanci uspeli da uniste politicki Hajdera, coveka koji se(ako se ne varam 2001.godine)zalagao za to da stranci u Austriji nose traku na ruci(slicno kao jeverji za vreme drugog svetskog rata), tako treba i radikale unistiti posle ovh izbora!Mora se igrati na kvarno, kao oni, zabraniti ih nekakvim zakonom uz pomoc EU, mislim kad EU moze kroz prste da progleda mnogim ratnim zlocincima sa ovih prostora, sigurno ce i unistavanje ove partije precutati(koja je mnogo vece zlo i koja je stvarala ratne zlocince).Samo tako sa radikalima i nikako drugacije ne moze, inace ce uvek biti kocnica naseg drustva.A demokratske partije da se malo vise zaloze poboljsanje standarda naroda, jer da jesu do sada, radikali bi danas jedva dostizali cenzus na izborima.



A vi sebe nazivate demokratama ? LOL
Stijak Stijak 16:12 07.05.2008

Re: mnogo ste smesni

Pa naravno da jesmo demokrate. Sloboda mišljenja, govora, organizovanja su garantovane našim ustavom za koji su i sami radikali glasali. Evo šta naš ustav u članu 5 kaže:

Недопуштено је деловање политичких странака које је усмерено на насилно рушење уставног поретка, кршење зајемчених људских или мањинских права или изазивање расне, националне или верске мржње.

Prema tome, ako radikali zagovaraju antiustavno djelovanje, a zagovaraju, sasvim je ustavno, a samim tim i demokratski da ih zabranimo. Ćak ima elemenata izazivanja nacionalne i vjerske mržnje kod njih, pa bi se i po tom osnovu mogli zabraniti.
Dolybell Dolybell 16:22 07.05.2008

Re: mnogo ste smesni

A vi sebe nazivate demokratama ? LOL


Demokrate su isključivo oni koji između ostalih prava
poštuju pravo na život - a to pravo im sigurno ne daje nacizam i fašizam,
te je normalno boriti se protiv takvih pojava.
Po vama ispada, da ni lopove ne treba goniti - jer ispada
da su i oni ljudi koji rade svoj posao !
Vi bi da izjednačite kriminal i poštenje ! Svaka vam čast
na mišljenju i stavu !
Vračarac Vračarac 17:41 07.05.2008

Re: mnogo ste smesni

sasvim je ustavno, a samim tim i demokratski da ih zabranimo.

U tom slučaju bi bilo "ustavno" zabraniti barem 75% stranaka u Srbiji uključujući LDP, SRS, LSV, DSS, SPS, manjinske stranke....Doduše po pitanju zabrane radikala se lično slažem sa vama.
Vračarac Vračarac 17:48 07.05.2008

Re: mnogo ste smesni

Demokrate su isključivo oni koji između ostalih prava
poštuju pravo na život - a to pravo im sigurno ne daje nacizam i fašizam,
te je normalno boriti se protiv takvih pojava.
Po vama ispada, da ni lopove ne treba goniti - jer ispada
da su i oni ljudi koji rade svoj posao !
Vi bi da izjednačite kriminal i poštenje ! Svaka vam čast
na mišljenju i stavu !

Ono što ste vi opisali naziva se diktatura demokratije - zabraniti sve što se ne slaže sa "demokratijom". Mislim da to nije rešenje zato što na velika vrata uvodi isključivost i netoleranciju kao model ponašanja. Oprostite ali do sada nisam čuo ni od jednog blesavog naciste, kretenastog fašiste ili bar najobičnijeg secikese da se zalaže za ukidanje demokratije. Teza o izjednačavanju kriminala i poštenja je, bar po meni, besmislena. To niko živi ne pokušava da učini.
Stijak Stijak 18:08 07.05.2008

Re: mnogo ste smesni

U tom slučaju bi bilo "ustavno" zabraniti barem 75% stranaka u Srbiji uključujući LDP, SRS, LSV, DSS, SPS, manjinske stranke....

A kad si to kod manjinskih stranaka čuo govor mržnje? Kod nekog visokog zvaničnika LDPa? LDP kritikuje javni servis jer nije objektivan, a to je obaveza javnog servisa. Takodje, kritikuje pojedine tabloide, navodeći da su neprofitabilni, i da ih finansiraju tajkuni da bi njihove političke ideje promovisali, tuže te tabloide za pojedine članke, ali to nije poziv na zatvaranje svih medija koji podržavaju protivničku stranu.


Naravno, ne bi vlada ili skupština smjele da zabrane ijednu partiju, jer bi to onda bilo ismjevanje demokratije. To je posao za Ustavni sud. E sad, da li mi imamo dovoljno nezavistan ustavni sud i dovoljno hrabre sudije da se odluče na ovako nešto, to je već drugo pitanje.
Vračarac Vračarac 19:45 07.05.2008

Re: mnogo ste smesni

A kad si to kod manjinskih stranaka čuo govor mržnje?

Govor mržnje možda ne (mada bi trebalo malo detaljnjije proučiti govore iz prošlosti) ali autonomaške stavove (ne mislim samo na vojvođanske stranke) koji su u suprotnosti sa ustavom DA
LDP sam pomenuo u kontekstu Kosova, jer ovde, jelte govorimo isključivo o ustavnosti. Što se tiče objektivnosti pojedinih medija, to je veoma komplikovana tema, što je za jedne objektivno za druge nije . I obratno. Pomenuli ste RTS u odnosu na LDP ( po vašem mišljenju) ali ne spominjete odnos B 92 u odnosu na SRS ili DSS koji je u najmanju ruku podjednako ostrašćen kao RTS-ovi komentari. Ili, ukoliko možete da se setite kakav je bio odnos tog istog RTS-a prema DSS-u za vreme Živkovićeve vlade. Što se tabloida i žute štampe tiče situacija je ista Jedna strana ima Kurir a druga Danas. Sa sve nepotpisanim komentarima i vestima izvučenim iz konteksta.
Smatram da ni jedna partija ili pokret ne smeju biti zakonom zabranjeni jer bi to zančilo sumrak demokratije. destruktivni pokreti i partije moraju biti neutralisani građanskom ignorancijom i edukacijom širokih (glasačkih) masa. Iz sile se samo sila može roditi.
Dolybell Dolybell 01:05 08.05.2008

Re: mnogo ste smesni

Teza o izjednačavanju kriminala i poštenja je, bar po meni, besmislena. To niko živi ne pokušava da učini.


Pa mi već izjednačismo četnike i partizane,
patriote i zločince, što ne bi i ostalo ?

Diktatura demokratije je normalna, ako znate šta je demokratija uopšte,
a diktatura svih ostalih - nedemokrata je nenormalna, mada postoji.
Vračarac Vračarac 08:00 08.05.2008

Re: mnogo ste smesni

Pa mi već izjednačismo četnike i partizane,

To isključivo zavisi od ličnog ugla gledanja. Po mom mišljenju obe gorepomenute naoružane grupacije imaju velikih uspona i padova. I jedni i drugi su bili i pozitivci i negativci. Ne mogu se nikako porediti sa kriminalcima koji su uvek negativci.
Diktatura demokratije je normalna, ako znate šta je demokratija uopšte,
a diktatura svih ostalih - nedemokrata je nenormalna, mada postoji.

A ako "demokrate" počnu da se ponašaju "diktatorski", da li oni i dalje mogu biti nazivani "demokratama"?
Doctor Wu Doctor Wu 12:01 07.05.2008

Čovek kad padne s kruške

prvo ustane i pogleda gde je pao, iliti da bi rešio problem moraš prvo da ga razumeš.

"radikali" uopšte nisu politički nego sindikalni pokret.
tomu nikolica kad čovek vidi, odmah pomisli "union leader". kao john prescott, kao toliki union leaderi širom sveta.
taj čovek, kao i čitava klika oko njega uopšte nije sposoban da vodi drzavu, on je samo sposoban da traži povećanje plata. on zastupa 35% populacije koje svugde u svetu sačinjavaju polusposobni, pakosni & pokvareni kojima je uvek neko drugi kriv "što onaj vozi merdžu, ima stan od 100 kvadrata, dete mu je u švajcarskoj"/ (dopisati po želji).
i tih 35% ima svugde: u americi (se zovu rednecks i blue collars), francuskoj, engleskoj, švedskoj, danskoj.
samo što u razvijenim demokratijama nemaju institucionalne oblike povezivanja i velike partije "pokrivaju" njihovo postojanje pa spolja "liči" da ih nema (nekad se stvari otmu kontroli pa se naprave nacionalni front u francuskoj ili bnp u uk, ali sistem, generalno, uspeva to da hendluje).
kod nas, na žalost, nije tako i u tome je problem. vremenom će on (the problem), nadajmo se biti rešen, mada će društvo jednom za svagda morati da shvati da te 35% populacije neće jednostavno vanish i da će ona uvek, u ovom ili onom obliku, biti prisutna.

tih elemenata sindikalnog pokreta ima i u drugim partijama (na pr. ova kozaračka struja unutar ledepea) ali se čini da su tamo, srećom, u manjini i da imaju efemernu ulogu.
dragan7557 dragan7557 12:31 07.05.2008

Re: Čovek kad padne s kruške

Doctor Wu
prvo ustane i pogleda gde je pao, iliti da bi rešio problem moraš prvo da ga razumeš.

"radikali" uopšte nisu politički nego sindikalni pokret.
tomu nikolica kad čovek vidi, odmah pomisli "union leader". kao john prescott, kao toliki union leaderi širom sveta.
taj čovek, kao i čitava klika oko njega uopšte nije sposoban da vodi drzavu, on je samo sposoban da traži povećanje plata. on zastupa 35% populacije koje svugde u svetu sačinjavaju polusposobni, pakosni & pokvareni kojima je uvek neko drugi kriv "što onaj vozi merdžu, ima stan od 100 kvadrata, dete mu je u švajcarskoj"/ (dopisati po želji).
i tih 35% ima svugde: u americi (se zovu rednecks i blue collars), francuskoj, engleskoj, švedskoj, danskoj.
samo što u razvijenim demokratijama nemaju institucionalne oblike povezivanja i velike partije "pokrivaju" njihovo postojanje pa spolja "liči" da ih nema (nekad se stvari otmu kontroli pa se naprave nacionalni front u francuskoj ili bnp u uk, ali sistem, generalno, uspeva to da hendluje).
kod nas, na žalost, nije tako i u tome je problem. vremenom će on (the problem), nadajmo se biti rešen, mada će društvo jednom za svagda morati da shvati da te 35% populacije neće jednostavno vanish i da će ona uvek, u ovom ili onom obliku, biti prisutna.

tih elemenata sindikalnog pokreta ima i u drugim partijama (na pr. ova kozaračka struja unutar ledepea) ali se čini da su tamo, srećom, u manjini i da imaju efemernu ulogu.


?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????


Svaki komentar izlišan. Primeniti današnju izjavu "uspešnog demokrate" D. Mićunovića o Deliktu Mišljenja, koji valjda samo u razvijenim demokratijama postoji. Još samo da KZ predvidi eksorbitantne kazne od po dvesta godina robije za sindikalce i počinioce Verbalnog Delikta i Smrtnu kaznu za počinioce Delikta Mišljenja.
Doctor Wu Doctor Wu 13:02 07.05.2008

Re: Čovek kad padne s kruške

Svaki komentar izlišan. Primeniti današnju izjavu "uspešnog demokrate" D. Mićunovića o Deliktu Mišljenja, koji valjda samo u razvijenim demokratijama postoji. Još samo da KZ predvidi eksorbitantne kazne od po dvesta godina robije za sindikalce i počinioce Verbalnog Delikta i Smrtnu kaznu za počinioce Delikta Mišljenja.

Dragane, kapiram da ćete na izborima u nedelju glasati za Koštunicu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana