Eksperimenti u blogovanju| Literatura| Život

PROSTORIJA ZA RAZVIJANJE RENDGENSKIH SNIMAKA

horheakimov RSS / 31.07.2019. u 22:26
Uđem. Zatvorim vrata. Zaključam. Navučem tešku crnu zavesu. Skinem čist beli mantil i obučem košulju od debelog platna, pohabanu i uflekanu hemikalijama. Nogom izvučem plastičnu hoklicu ispod leve strane postolja i nadvijen preko radne površine, doprem do prozorčića, blizu plafona. Zatvorim ga. Navučem crnu zavesicu. Otvorim oči. Nema razlike. Gledam, ali ne vidim. Zatvorim oči. Isto je. Uslovi su ispunjeni. Rendgenski snimak mogu da napravim i zatvorenih očiju. Mogao bih da imam crveno svetlo, pod kojim se snimak može razviti bez oštećena, ali ovo je ambulanta za siromašne, pa se na svemu štedi. Važna je zarada. Dobiti snimak je, ionako, nekoliko uvek istih radnji, uvek istim redosledom, za uvek isto vreme. Isti krug. Prost krug. Pljosnat.
 
 
 
Stojim, u tom ozidanom kovčegu, komotnom grobu, svemiru bez sunca i ne pomeram se jedno vreme. Mogao bih biti na bilo kom od mesta. Crno je, miriše na acetate. Sirćetni mrak. Plafon mi je van domašaja ruku, ali s mesta na kom stojim mogu da dohvatim sve zidove. Dodir zida me vrati. Znam da su okrečeni u crno i tako izgledaju kada otvorim oči. I kada ih zatvorim. Ne pomeram se. Imam minut za sebe. Imam pravo na život, prezir, sećanje, patnju, svaki taj minut u toku dana je isti, kao san koji se ponavlja. San u zaključanoj mračnoj prostoriji, kao da sam unutar lobanje. San da sam neko.
 
Dohvatim jednu flašu s desne strane radne površine i sipam razvijač u desnu kadicu. Otvorim kasetu u kojoj je snimak i vrhovima prstiju ga uzmem za jedan ćošak i spustim u hemikaliju. Imam pola minuta za sebe. 
Gledam u plafon. Vidim zvezde iznad mora, milione koje se ne vide iznad velikog grada. Strah me je, ne od mraka, strah me je od beznačaja. Kako iko može da bude neko? Ja, pa ja i samo ja. Svako je previše svestan sebe, u najboljem slučaju daje sebi na značaju, ako živi u besvesti. U stvari, svako je ništa. Greška prirode. Evolutivni poremećaj. Svest je poremećaj. Samosvest je bolest. Vidim sebe u košuljici, umotanog u belu tvar nalik vati, kao larva. Nekada je san užasan košmar jer sam zarobljen u toj košulji, s rukama koje ne mogu da raširim, ulovljenog, spremljenog da me neko, nešto izjeda iznutra i ostavi šupalj egzoskelet da se kreće dok se ne raspadne. Nekada se izlegnem iz svog kokona, izvučem se iz sebe samog i raširim ruke a da ne dotaknem zid. Takav epilog mi bude dovoljan razlog da ustanem iz kreveta. To i nepostojanje unutrašnje arhitekture da sam sebi prekratim muku. Imam vrlo loš osećaj koji mi se penje uz nozdrve i onda se stropoštava u bunar stomaka. Kiselina ga vari.
 
S leve strane uzimam drugu flašu i otvorim je. U levu kadicu sipam fiksator. Pažljivo prebacujem snimak u tečnost kojom dominira sirćetna kiselina. Miris kvarenja, truljenja, raspadanja nešto će popraviti, fiksirati. Ceo kovčeg obnovi svoj dah. Mrak je. Dišem na usta ali miris smrti se uvlači u mene. Smrt miriše na sirće. Već sam mrtav, samo odbijam da potpišem. Priznao jesam. Onda se ponovo rodim, ali u ovaj isti život. Uđem u ovu istu klopku, imam iste košmare, isti miris me zgrozi. Imam minut ili tri i sve se ponavlja. Realan sam. Loše sam društvo. Pesimist. Snimak u fiksatoru stoji tri minuta, minimum, može i duže. Ako se zamislim, neko drugi već zalupa na vrata i vrati me.
 
Otvorim vrata, na kraju posla i pustim svetlo na kraj ovog tunela. Takvu priču prodaju i duhovnik i psihijatar. Vreme prođe i posao je gotov. Mogao bih da kažem da vreme ne postoji. Toliko sam dobro ovladao vremenom. Bez greške isporučujem kvalitetne rendgenske snimke. Niko mi ne treba. U prostoriji sam bio, jesam i biću ponovo. Ravan, tanak krug. Ako se pogleda pod svetlom neona snimak će razotkriti prelom, napuklinu, dislokaciju u skeletu. Poremećaj u temeljnoj arhitekturi, u njenom najdubljem osnovu na koji ide nadgradnja. Ako se taj isti snimak skine s negatoskopa i okrene za pola prostog kruga, postaće ravan, tanak kao dlaka, gotovo nevidljiv. Ljudi su opterećeni četvrtom dimenzijom, vremenom, protokom, prolaznošću, smrću, a da u većini slučajeva nismo valjano savladali ni treću. Dvodimenzionalna stvorenja, kao snimak onoga što bismo želeli da budemo, nešto, nešto s dubinom. Širina, visina, crno, belo, nule, jedinice, san, java, život, smrt, smisao, besmisao.
 
Prođe tri minuta. Neko drugi zalupa na vrata, dozove me. Oslobodim se teške košulje, obučem mantil, stavim film papir u kasetu za sledeći snimak. Otvorim vrata. Izađem na svetlo zatvorenih očiju. U jednoj ruci mi je snimak koji se cedi, drugom prekrijem oči i onda ih otvorim. Na snimku se obično nalazi neki užas, smrt koja se pojavila na slikanju. Smeši se s filma, u negativu, nekada skrivena, čeka da bude pronađena. Operem snimak vodom kako bi se što manje osećao na sirće i osušim ga fenom. Okačim ga na negatoskop. Vratim se u prostoriju za razvijanje rendgenskih snimaka, otvorim prozorčić da se izvetri. Prespem razvijač nazad u flašu a fiksator prospem ispod radne površine u wc šolju, koja je pride i postolje ove improvizovane laboratorije. Kada je drugi wc u ambulanti zauzet, ovde ima dovoljno prostora da mogu da se ispišam. 

Tagovi



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 11:17 01.08.2019

ka svetlu kapaka žmirećih

prostor gde mogu da se ispišam

телесне вишкове треба избацити
токсини оће ...д'ударе на живац ,
изнутрицу тела, те сјебу у глави...
(ако одлажемо сами смо си кривац)
docsumann docsumann 14:13 04.08.2019

I Saw an X-Ray of a girl passing gas




I Saw an X-Ray of a girl passing gas.
The one shot theory got a query things got rolling at last.
Hey...hey...hey...daddy why'd ya die in the war?
Jesus,Hitler,Buddha,Santa,Mary,Klaus partied thrice more.
The dentist got arrested and the sky was the ocean that day.
The words got twisted and history didn't know what to say.
God,dog,sex,death,life...now I'm feeling old.
These images were conjured up by talking on the telephone.
I Saw an X-Ray of a girl passing gas.

4krofnica 4krofnica 15:27 04.08.2019

Re: I Saw an X-Ray of a girl passing gas


aaa doks, kako si se setio, potpuno sam je potisnula a obožavala, Hairway to Steven čuveni album. Mora glasno da se pušta (mada, tada nisam ubadala ceo lyrics, važno je pratiti stil pevanja:)). ta i ova:




docsumann docsumann 17:09 04.08.2019

Re: I Saw an X-Ray of a girl passing gas

i ova




JOHN E SMOKE

This here a song, is about John W Smoke Junior
It's about bein' in love and lovin' the love that's hatin' the love
The love and the love and the hate that's lovin with all
It's around the love that's hate that's the hate that's the love
And the love is the love that is the hate that's hatin' the love
It's lovin' the hate
It's about John W Smoke's mom, it's with his mom
It's about his mom it's about his mom it's about lovin his mom
And bein' without his mom and lovin' the hate that's hatin' the love
And his mom and all the time they're there
Hatin' the hate that's lovin' the hate it's love it's the love that's hate
And it goes somethin' about like this
John E Smoke, oh John E Smoke
John Smoke, oh John E Smoke
Whaoh John E Smoke, John E John E John E John
John, John Smoke
John E Smoke
Here we go
John, John was a little crippled midget lesbian boy
But stood ten foot tall with a knife
Pretty soon the mole had appeared on John's left leg
And real black it extended out 469 different miles
And verily verily it was 69 different nuns
Speaking simotainesouly to John in 69 different languages
And then it evolved itself and it was the legless dog that became
A cyclone in John's fater's fore head
And there is was like a twinkie with a halo storm in it
And it revolved down into the sky and talked to John
Like he was a little puppy himself
And John said that I am not the magma, I am not the crust
And I shall evolve when the rain had come down here and washed on John
And he said that I will be a cigarette butt before it's all done with
And they said no, you are the flame itself and you shall burn pure
In the South American sky where the blooddogs worship the stairway
John E Smoke, oh John E Smoke
Oh John Smoke, ooo OW!
John E Smoke, oh John E Smoke
Oh oh John E Smoke
Oh John E John E John E John E John E John E John E John E John E
John E John E Jooooooooooooooooo
And so brainlessly leglessly hairlessly the foil tip top of itself
And revealed to John that the kiawe twe luxury liner extended out of John's left side
And so it had preach you in Mars with a saram backwards
And upwardly they did evole
Downward they fell like a thin sheet of waste product that would come over John's body
His body was no longer the primeval express itself
And he could be the dog and the dog's eyes which had blood comin' out like they were
Roped around John's leg and pulled him up, like he was a canoe and and he flew
On the live peasents himself, the South American where he was in love


4krofnica 4krofnica 17:35 04.08.2019

Re: I Saw an X-Ray of a girl passing gas


dada, naravno, taj mambling pričer ne može da se zaboravi kad jednom čuješ, čovek ima jedinstven vokal koji ne možeš da ne voliš ( i da ne pevaš koliko god da mašiš:), Jesus Built My Hotrod ne bi tako dobro zvučao da nije njega, bez obzira na sjajnu muziku.

Interesantno, u mom društvu je postojala podela na one koji vole Primus i one koji vole Surferse, ne kapiram zašto je jedno isključivalo drugo, možda zato što su prvi išli više ka fanku a drugi ka pank roku ali uz žešću psihodeliju (šta sve ove reči znače to samo on zna, ako se seća:)). meni su podjednako dobri.
kombinacija basa i gitare kod nekih Primus stvari su stvarno čista perfekcija.



docsumann docsumann 08:11 05.08.2019

Re: I Saw an X-Ray of a girl passing gas

Interesantno, u mom društvu je postojala podela na one koji vole Primus i one koji vole Surferse, ne kapiram zašto je jedno isključivalo drugo, možda zato što su prvi išli više ka fanku a drugi ka pank roku ali uz žešću psihodeliju (šta sve ove reči znače to samo on zna, ako se seća:)). meni su podjednako dobri.
kombinacija basa i gitare kod nekih Primus stvari su stvarno čista perfekcija.


sve je to ista lektira .

i nije što su to godine moje mladosti, ali početkom 90-tih pravila se užasno dobra rock muzika. veliki albumi, sjajni bendovi.
možda to bješe njegova (rokova nad rolova) labudova pjesma, ne znam...ne pratim scenu kao nekad, ali koji su to veliki rok albumi od 2010. pa naovamo?

prije neki dan guglam nešto o NU metalu, šta je to ustvari, kako je nastao, ko su pioniri žanra, ko najveće face...
misim, NU metal postmodernistička novotarija, mišmaša svega i svačega sa alternativnim gitarskim zvukom i heJvi rifovima. najpoznatiji predtsavnik je svakako Korn.
a sve je počelo sa Faith no More, čiji je album Angel Dust (1992) za tri kategorije bolji od svega što je kasnije nastalo i svrtalo se pod nu metal.



docsumann docsumann 08:12 05.08.2019

Re: I Saw an X-Ray of a girl passing gas

kombinacija basa i gitare kod nekih Primus stvari su stvarno čista perfekcija.



4krofnica 4krofnica 09:08 05.08.2019

Re: I Saw an X-Ray of a girl passing gas

prije neki dan guglam nešto o NU metalu, šta je to ustvari, kako je nastao


Prvi put čujem za termin, po opisu verujem da bi mi više leglo nego sam metal :)
mada sam imala neke heroje iz mladosti, koje nisam slušala ali sam volela. Davno, kad su se muzički časopisi kupovali, sam čitala intervju Jadranke Janković sa Lemi Kilmisterom... pa te strane su mi bile neko blago, užasno mi se dopao taj mračan tip sa čudnim brkovima i šeširom, rekao je nešto kao: dovoljno sam pametan da me proglase ludim :)) slušao je rane Bitlse, što mi je tek bilo nespojivo... skoro sam našla neki video gde savetuje mladog crnca šta da radi sa sredinom koja ne podržava njegove muzičke sklonosti.



kakav car!


ali koji su to veliki rok albumi od 2010. pa naovamo?


ja umem da izdvojim samo Black Keys, onaj album Brothers, koji imam na ce-de-u u kolima i uglavnom se to sluša dok se vozimo :)

ps. Ova stvar od Faith no more je čudo, nisam razmišljala o muzičkom pravcu uopšte kad se pojavio taj album.
.

docsumann docsumann 10:23 05.08.2019

Re: I Saw an X-Ray of a girl passing gas

ps. Ova stvar od Faith no more je čudo, nisam razmišljala o muzičkom pravcu uopšte kad se pojavio taj album.


to ti kažem.
nisu ni oni. pravili su svoju muziku, kako su mislili da treba.
jak bas, heJvi đitre, čudni sklopovi raznih tema, i Pajtonov moćni vokal.

četvrt vijek kasnije, taj album se smatra kornerstonom nu metala. čega??



(ovaj klip je baš informativan, misim, ako nekoga interesuje da sazna nešto o...)



EDIT:

ove numetalce sam svojevremeno kačio na blog

docsumann docsumann 14:59 05.08.2019

Re: I Saw an X-Ray of a girl passing gas

A bio si i mlad.


to je ključno.

ipak, pokušavam koliko-toliko objektivno da sagledam šta se desilo s tom vrstom muzike u XXI vijeku.



4krofnica 4krofnica 17:39 05.08.2019

Re: I Saw an X-Ray of a girl passing gas

četvrt vijek kasnije, taj album se smatra kornerstonom nu metala. čega??



čega, prisajsli!
gledam video i dalje ne kapiram kako ja ne znam za to a poznat mi je ceo taj milje... sinhrone jake metal gitare kao da sviraju pet u isto vreme, neki vokal koji ima kapu ili dredove i loše peva i malo poskakuje... ništa mi se od toga nije ukačilo (pazi Korn i Slipknot, pa ne znam ni jednu pesmu) ovo mi je najbliže hard-kor metalu

ali kapiram da potiče iz grandza, spominje i rollinsa... on mi je negde pank rok, slično Greg Graffinu iz Bad Religion, imaju jaku i jasnu poruku, fanovi ih dozivljavaju kao neke propovednike... a ovi nu metalci sve neka besna deca :)

Rollinsa sam gledala skoro u intervjuu gde jedu ljutu hranu i on to mora da podnese i odgovara na pitanja, izgleda šašavo ali voditelj je sasvim okej lik koji ima zanimljiva pitanja a svaki Rollinsov odgovor je tako savršeno precizno biran vokabular koji izražava njegove misli, neverovatno.

jel' to on spomenuo Audioslave? oni su .. pa ne znam, hard rok? ali kakav sastav: možda najlepši muški vokal Kris Kornel i Rage against the Machine ekipa, fenomenalno...



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana