Astronomija

Kolaž astronomskih zanimljivosti

zilikaka RSS / 28.07.2019. u 10:59

 

 

Gost autor: alselone

 

 1. Neutronske zvezde i pulsari

Neutronska zvezda je ostatak veoma velike umrle zvezde. Kada zvezda dočeka svoj kraj u zavisnosti od mase može da postane neutronska zvezda. Ona je mnogo manja od obične zvezda ali je sa druge strane mnogo, mnogo gušća. Toliko je gusta da je jedna kafena kašićica neutronske zvezde teška koliko i jedna cela planina na Zemlji.
Pulsari su neutronske zvezde koje se veoma brzo obrću. Zbog toga emituju čudovišno veliku količinu gama zračenja pa se mogu posmatrati kao svetionici na mračnom nebu putovanja među galaksijama.

zL2LNJQ.jpg?1 

 

 2. Crne rupe
Ako veoma velika zvezda na kraju svog života postaje gusta lopta materije koja se naziva neutronska zvezda, onda još veća zvezda postaje nezamislivo gusta tačka materije koje se naziva crna rupa. Crna rupa je toliko gusta da je gravitacija u njoj toliko velika da ništa ne može da pobegne, pa čak ni svetlost, te je samim tim i dobila ime. Toliko velika masa na tako malom prostoru savija prostor-vreme na najjači način u poznatom svemiru. Sama priroda crne rupe nas onemogućava da saznamo više o njoj jer ne možemo skoro ništa da izmerimo. Svaki signal koji pošaljemo kako bismo nešto izmerili biva usisan i ne vrati se do naših mernih aparata. Jedini način za analizu prirode crne rupe je posredno merenje preko njenog uticaja na druga nebeska tela i različita zračenja kao na primer svetlost. Na primer, mi dimenzije crne rupe ne znamo, neki veruju a i matematički modeli se uklapaju da je crna rupa samo jedna mala, mala, jednodimenzionalna tačka.


Na animaciji se može videti zvezda koja orbitira oko crne rupe i na kraju biva usisana. Crna rupa „otima" deo po deo zvezde kako ona kruži kreiraći svetleći disk i verovatno će izazvati eksploziju zvezde pre samog sjedinjenja usled debalansa mase u zvezdi. Ove pojave su potvrđene astronomskim posmatranjem.

1q7y7F6.gif 

 

Na drugoj slici možemo videti horizont događaja, granicu između onoga što jeste i što nije crna rupa. Sve što prođe ovu granicu nestaje za naše poglede i postaje crna rupa. Postoje određeni slučajevi na samom horizontu događaja kada je moguće da se neke čestice otrgnu smrtonosnom privlačenju i ta pojava se naziva Hokingovo zračenje. Sve crne rupe zrače, one manje zrače više, dok veće zrače manje, obrnuto je proporcionalno. Zato nema bojazni od kreiranja mikro crnih rupa u akceleratorima čestica, jer će one brže ispariti no što će narasti zarobljavajući masu drugih čestica.  

8cQXDYD.jpg?1 

 

3. Crne rupe su poravnate u prostoru
Skorašnja istraživanja pokazuju kako crne rupe u prostoru zauzimaju određenu strukturu i da nisu pozicionirane u skladu sa raspodelom mase u prostoru. Ako bi lokacija crne rupe zavisila samo od gustine mase ili goriva za tu crnu rupu njihov međusobni položaj bio bi drugačiji. Ovako, iako je masa raspoređena na jedan način, crne rupe naizgled nezavisno postoje u prostor-vremenu kreirajući strukture.
 SP09CYg.jpg?1

 

4. Potka svemira
Ne samo da su crne rupa poravnate, poravnate su i galaksije. Na slici je Vigo superklaster galaksija (čiji je i Mlečni put deo). Po matematičkom modelu svemir bi trebao da bude uniforman ali po svemu sudeći kreira strukturu koja na prvi pogled liči na strukturu neurona u mozgu.

Puh3Edw.jpg?1 

 

5. Najstarija poznata galaksija
Detektovana je najstarija poznata galaksija pod imenom z8_GND_5296 i ona je stara 13.7 milijardi godina. Tako daleka galaksija nam dozvoljava da zavirimo u prošlost od 13.7 milijardi godina i pokušamo da razumemo veoma rani svemir. Ne samo da ta galaksija ne izgleda više ovako kakvo je mi vidimo, nego se ne nalazi više na tom mestu nego još dalje od nas, trenutno na 13.1 giga svetlosnih godina.
 w8YO8Rw.jpg?1

 

6. Heliosfera
Koliko smo mi ušuškani na Zemlji u ovom delu Sunčevog sistema i u ovom delu galaksije pokazuje i sledeća slika. Heliosfera je oblast u Sunčevom sistemu u kojoj je pritisak sunčevog vetra jači od pritiska čestica međuzvezdanog prostora. Ovaj mehur nas zapravo štiti od štetnog kosmičkog zračenja.
 

 oHXSSVO.jpg?1

 

7. Crna materija i crna enegija
Velika većina svemira kog poznajemo „nedostaje". U merenjima koja naučnici izvršavaju mnoge stvari se ne uklapaju. Kada u odnosu na merenja izvršimo simulacije, ne dobijemo ono što posmatramo da se dešava. Kao da nedostaje mase. Stvari počinju da se uklapaju kada dodamo skrivenu masu i skrivenu energiju. Samo 4% svemira su atomi koje vidimo u zvezdama, planetama, galaksijama. Koliko još uvek ne znamo pokazuje sledeća pita.
 DQ7IulD.png?1

8. Gravitacioni talasi
Ako bacimo kamenčić u vodu i poremetimo mirnu površinu dobićemo talase koji će se kretati u svim pravcima. Na isti način ako se velike mase veoma brzo obrću kreiraće poremećaj u tkanju prostor-vremena koje će se širiti kao talasi. Gravitacioni talasi su još uvek samo hipoteza mada su naučnici došli do početnih rezultata merenja koja će moći potvrditi ovu teoriju. Ono što je veoma zanimljivo i važno i u ovom slučaju je to koliko naši matematički modeli svemira i dalje idu ispred eksperimentalnog posmatranja i kako smo u stanju da razumemo stvari mnogo pre nego što smo sposobni da ih detektujemo.
Na slici možemo videti dve neutronske zvezde (još bi jači talasi bili od dve crne rupe) koje se obruću jedna oko druge veoma velikom brzinom.
 qC1giuT.jpg?1

 

9. Kvazari
Puno ime je Kvazi-stelarni radio izvori i ovo su kosmički izvori elektromagnetnog zračenja otkriveni šezdesetih godina, uključujući i svetlosno koji su veoma udaljeni od nas. Ako su toliko udaljeni, što dobijamo kako rezultat merenja crvenog pomaka i ako možemo da detektujemo njihovo zračenje na ovoj udaljenosti, to bi značilo da je energija koju emituju veoma velika. Veća od bilo kog drugog poznatog tela. Smatra se da njihova energija potiče od gomilanja ili propadanja materije u supermasivne crne rupe. Oni su toliko sjajni da su sjajniji i od celih galaksija. Na primer, najsjajniji kvazar sjajniji je od Sunca 1,000,000,000,000,000,000 puta.
 kUh2Kw0.jpg?1

 

10. Multisvemiri
Preovlađujuća teorija danas o postanju i strukturu svemira je ona o Multisvemirima. To u stvari nije jedna teorija nego familija sličnih teorija ali su sve bazirane na istoj početnoj premisi - ne postoji jedan svemir nego postoji njihov beskonačan broj i svaki se razlikuje od sledećeg u početnim uslovima, kosmološkim kontantama, pa čak i broju dimenzija. Po kvantnoj teoriji svaki slučajni binarni događaj grana se u dva svemira i u svakom se desio pojedinačni događaj.
Dalje SF spekulacije mogu ići u pravcu kako su crne rupe kapije multisvemira.
 lJJLPLT.jpg?1

 

11. Kvantno sprezanje
Kvatno sprezanje je misteriozan fizički fenomen koji još uvek ne razumemo. Osnovna premisa Kvantnog sprezanja je ta da dva nezavisna objekta koji su međusobno udaljeni pokazuju isto ponašanje iako naizgled nisu povezani. Po KS možemo imati dve čestice na dva kraja svemira i ako merimo ponašanje prve, druga će se istovremeno ponašati u skladu sa prvom iako su naizgled nepovezane i iako su veoma udaljene. Znamo da svaka informacija putuje nekom brzinom, pa makar ona bila i veoma velika kao brzina svetlosti. Zato je KS toliko misteriozan, jer se informacija prenosti praktično istovremeno.

GQ6jTPT.jpg?1 

 

12. Šta smo poslali kao informacije na Vojadžeru 1
Vojadžer 1 je sonda koja je poslata ka dubini svemira 1977. godine. Ona nosi pažljivo pripremljene artefakte spram kojih bi vanzemaljska civilizacija mogla da shvati gde se Zemlja nalazi, koji fizički zakoni važe na njoj, ko je naseljava i kako izgleda (molim 3 Body problem fanove da ne spojluju ovde). V1 je prvi objekat napravljen od strane Čoveka koji je napustio Sunčev sistem.

 Šta je poslato (skraćena lista):

 5iWx77D.gif?1

JPUDzWe.gif?1 

4gOE7VQ.gif?1 

NHUdS2L.gif?1 

E0feX9j.gif?1 

AaF5OGn.gif?1 

kMel1Qi.gif?1 

DMLwXhL.gif 

43LvtHA.gif 

 

 

Neke lepe slike galaksija:

Triangulum Galaxy

 hAMML62.jpg?1

Tadpole Galaxy

 l9p2jOd.jpg?1

Whirlpool Galaxy

 JNnWzXd.jpg?1

Cigar Galaxy

 OVVfYed.jpg?1

Pinwheel Galaxy

 ado9rAj.jpg?1

 

 

 



Komentari (810)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 11:12 28.07.2019

i nakon svih ovih godina...


alselone i dalje podstanar na blogu!?

misssim
alselone alselone 11:23 28.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...


alselone i dalje podstanar na blogu!?


NIje, imao sam autorsku. Nego sam u jednom momentu kada je bilo neko sranje na blogu tražio od uredništva da me obrišu i obbrišu mi autorsku. Autorsku su mi obrisali ali nalog nisu. Obećavali su par nedelja da će obrisati, sve kao konsulutuju se interno, i onda sve što su uspeli je samo da me banuju na mesec dana.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:37 28.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...

jaaao, obrisali ti autorsku! kako ćemo, šta ćemo sada! mrzim šiptare, rusine, slovake i mađare koji moderišu blog! косово је србија! мама!



PS. lepo napisana tema, vratila me u detinjstvo i emisije karla sagana...

docsumann docsumann 12:16 28.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...


st.jepan st.jepan 12:48 28.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...

alselone

alselone i dalje podstanar na blogu!?


NIje, imao sam autorsku. Nego sam u jednom momentu kada je bilo neko sranje na blogu tražio od uredništva da me obrišu i obbrišu mi autorsku.


Naljutio se na selo...
alselone alselone 13:29 28.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...

Naljutio se na selo...


Jeste, tako je bilo. Selo je postalo blatnjava kaljuga i kao na svakom drugom mestu na internetu gde se nalog može napraviti, hteo sam i da ga obrišem, i tu nema ništa čudno. istu stvar sam uradio sa Fejsbukom (i mnogim drugim sajtovima za sve ove godine bivstvovanja na netu).

Nije moglo iz nepoznatih razloga, pa sam se kasnije vratio od dosade i zbog par ljudi koje volim i cenim.

Ovaj blog je moj mali doprinos da ne bude samo kaljuga.
maksa83 maksa83 16:16 28.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...

alselone i dalje podstanar na blogu!?

Prečanska posla - imo kuću pa proćerdo!

zilikaka zilikaka 16:23 28.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...

maksa83
alselone i dalje podstanar na blogu!?

Prečanska posla - imo kuću pa proćerdo!


Al bar je istero svoje. Svima uzinat.
alselone alselone 16:26 28.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...

Al bar je istero svoje. Svima uzinat.


Vidim ja ko me najbolje razume.
A ne ovi Srbijanci sa Trešnje!

Ali ja to razumem, sve je geografija. Kod njih tamo dok jedan zrak sunca sine iznad planine, to je 10 sati, dok se malo protresu pošto je hladno, pomuzu kozu, naprave sir, zaviju dve cigare, popiju rakiju, paf, 6 sati, mrak, treba da se leže. A kod nas je ravna ploča, odavde do Subotice, peto budi u 5, sunce zalazi u 10, ceo dan se radi upolju, privređuje.
zilikaka zilikaka 16:30 28.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...

kod nas je ravna ploča, odavde do Subotice, peto budi u 5, sunce zalazi u 10, ceo dan se radi, privređuje.

A ima i ono, kad si radio ko magarac toliko, i skupio i zaviše, možeš malo i da isteraš kera.
Zaista, koliko daleko se taj izraz koristi.
Za Sremce sam sigurna, al ne znam dalje.
predatortz predatortz 08:47 30.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...

docsumann

alselone i dalje podstanar na blogu!?

misssim


Ok, als je podstanar jer je tako hteo. Ko ga jebe!
No, naša domaćica je autorka u kategoriji "sirotinja raja", dok se među VIP-ovcima baškari toliko bezveznih i nezanimljivih likova čiji tekstovi pobuđuju pažnju koliko i komšinica penzionerka koju svi zaobilaze u širokom luku jer je težak udav.

Dakle, VIP za Zili!

Žena ima šta da kaže, razumna, ne pada u vatru, ceni sagovornike... A ume i sa alatom, ključevima, šublerom...
I šta, koji qratz, uredništvo više 'oće?!
nepopustljiv nepopustljiv 08:50 30.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...

predatortz
docsumann

alselone i dalje podstanar na blogu!?

misssim


Ok, als je podstanar jer je tako hteo. Ko ga jebe!
No, naša domaćica je autorka u kategoriji "sirotinja raja", dok se među VIP-ovcima baškari toliko bezveznih i nezanimljivih likova čiji tekstovi pobuđuju pažnju koliko i komšinica penzionerka koju svi zaobilaze u širokom luku jer je težak udav.

Dakle, VIP za Zili!

Žena ima šta da kaže, razumna, ne pada u vatru, ceni sagovornike... A ume i sa alatom, ključevima, šublerom...
I šta, koji qratz, uredništvo više 'oće?!

Meni to autorstvo nije potrebno.
Čemu!?
predatortz predatortz 08:54 30.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...

Meni to autorstvo nije potrebno.
Čemu!?


Nije ni meni, ni tebi.
To je za ljude koji znaju neku pametnu da kažu, a mi da nešto naučimo. Ili bar da nas podstakne na razmišljanje.
nepopustljiv nepopustljiv 09:33 30.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...

predatortz
Meni to autorstvo nije potrebno.
Čemu!?


Nije ni meni, ni tebi.
To je za ljude koji znaju neku pametnu da kažu, a mi da nešto naučimo. Ili bar da nas podstakne na razmišljanje.

Ja do sada nisam primetio da ti pišeš gluposti.
predatortz predatortz 09:34 30.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...

nepopustljiv
predatortz
Meni to autorstvo nije potrebno.
Čemu!?


Nije ni meni, ni tebi.
To je za ljude koji znaju neku pametnu da kažu, a mi da nešto naučimo. Ili bar da nas podstakne na razmišljanje.

Ja do sada nisam primetio da ti pišeš gluposti.


Ja jesam. Često.
zilikaka zilikaka 09:44 30.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...

Dakle, VIP za Zili!

Dobro da sam ovo videla.
Šta će meni to uopšte? I ova autorska, ajd poslužila malo za onu dreku al realno mi za drugo ne treba. Taman još i VIP. Jes, pa da mi posle 10 godina čestitate.
Dočim recimo Mireli, njoj bi stvarno bilo krajnje vreme da se dodeli.
predatortz predatortz 09:47 30.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...

Dočim recimo Mireli, njoj bi stvarno bilo krajnje vreme da se dodeli.


Ne da je krajnje vreme, nego je velika sramota ovog mesta što to Mirela odavno nema.
niccolo niccolo 09:53 30.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...

Šta će meni to uopšte?

Da bi mene ugostila, pa da ti ga oduzmu
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:55 30.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...

predatortz
čaki

Ja do sada nisam primetio da ti pišeš gluposti.


Ja jesam. Često.


obojica pišete gluposti kada vam se otkači nacoš-ganglija, s tim što je Čarli i komi, a Četnik je nacoš-nacoš (mislim, kada vam se otkače ganglije - ti kada popiješ, kada se setiš neke krvave situacije).



ps. nego, kada smo kod Univerzuma, 480 kinti avio karta do Ho Ši Mina!
predatortz predatortz 09:57 30.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...

ti kada popiješ, kada se setiš neke krvave situacije).


Prvo, ja ne pijem.
Drugo, ne znam odakle misliš da imaš pravo da ovako razgovaraš sa mnom?
vcucko vcucko 21:44 30.07.2019

Re: i nakon svih ovih godina...

Srđan Fuchs

ps. nego, kada smo kod Univerzuma, 480 kinti avio karta do Ho Ši Mina!

Aeroflotom preko Šeremetjeva do Hanoja i manje.
Ti južnjaci iz Sajgona, šta znam, nekako nemam poverenja u njih.
On je bio penicilin za njih
zilikaka zilikaka 12:10 28.07.2019

E, pa gospodo i drugovi

Čast mi je što imam priliku da ugostim autora sa ovakvom temom.
Pošto tekst zahteva ozbiljno vreme, a ja ne volim da premandurim ovako nešto, krećem lagano sa paźljivim čitanjem, što bih i ostalima preporučila.
...a moderaciji poruka, zar vam nije greota da čovek sa ovakvim tekstovima gostuje? (sama odmah prijavila komentar moderaciji, da pročitaju)
hoochie coochie man hoochie coochie man 13:11 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

sama odmah prijavila komentar moderaciji, da pročitaju)

I ja sam:)

Nego znaš šta je problem kod ovakvih blogova, što mogu samo da čitam i da molim boga da dođe i šarski pa da se njih nekoliko raspričaju.
Ne može čovek ni sa kim ljudski da se posvađa.:)
alselone alselone 14:13 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Ne može čovek ni sa kim ljudski da se posvađa.:)


Sad će Pajo, samo da ustane i otkrmelja...
mirelarado mirelarado 15:21 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

zilikaka
Čast mi je što imam priliku da ugostim autora sa ovakvom temom.
Pošto tekst zahteva ozbiljno vreme, a ja ne volim da premandurim ovako nešto, krećem lagano sa paźljivim čitanjem, što bih i ostalima preporučila.
...a moderaciji poruka, zar vam nije greota da čovek sa ovakvim tekstovima gostuje? (sama odmah prijavila komentar moderaciji, da pročitaju)


Pročitala sa uživanjem. Hvala, Alse.

P.S. Nadam se da će moderacija brzo reagovati i vratiti Alseu autorsku.
zilikaka zilikaka 15:53 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

P.S. Nadam se da će moderacija brzo reagovati i vratiti Alseu autorsku.

Pa prijavi me moderaciji. Možda uspe.
Za sad nas je troje.

mirelarado mirelarado 15:56 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

zilikaka
P.S. Nadam se da će moderacija brzo reagovati i vratiti Alseu autorsku.

Pa prijavi me moderaciji. Možda uspe.
Za sad nas je troje.



Mislim da je ovo prvi put da (svesno i namerno) prijavim neki komentar. :)
zilikaka zilikaka 16:06 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Mislim da je ovo prvi put da (svesno i namerno) prijavim neki komentar. :)

Znaš kako, prvi put je najteže, al posle sve pređe u rutinu.
A i krajnje ti vreme bilo da počneš. Znaš kolko prijava treba nakupiti za VIP?!
nepopustljiv nepopustljiv 16:39 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

mirelarado
zilikaka
P.S. Nadam se da će moderacija brzo reagovati i vratiti Alseu autorsku.

Pa prijavi me moderaciji. Možda uspe.
Za sad nas je troje.



Mislim da je ovo prvi put da (svesno i namerno) prijavim neki komentar. :)

Tako to počinje!
A posle bude kasno.
mirelarado mirelarado 16:51 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

nepopustljiv
mirelarado
zilikaka
P.S. Nadam se da će moderacija brzo reagovati i vratiti Alseu autorsku.

Pa prijavi me moderaciji. Možda uspe.
Za sad nas je troje.



Mislim da je ovo prvi put da (svesno i namerno) prijavim neki komentar. :)

Tako to počinje!
A posle bude kasno.


Ne, nikako! Ovo je samo izuzetak koji potvrđuje pravilo.
Milan Novković Milan Novković 17:35 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

mirelarado
zilikaka
P.S. Nadam se da će moderacija brzo reagovati i vratiti Alseu autorsku.

Pa prijavi me moderaciji. Možda uspe.
Za sad nas je troje.



Mislim da je ovo prvi put da (svesno i namerno) prijavim neki komentar. :)

Munjevito sam i sam maznuo ideju, i iako sam dugme prijavi moderaciji pritisnuo samo jednom u ime bloga sam Zilikaku prijavio 30%, i Alselonea 70%, a i ovo su grube cifre, radi se o oblacima verovatnoća da sam ih prijavio ovoliko ili onoliko
maksa83 maksa83 17:57 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Ne može čovek ni sa kim ljudski da se posvađa.:)

Nađi softver za telefun koji se zove Windy, IMABOGAOCA samo mora da se klikće/tapće po njemu.

Za mobilne telefone Windy

Za dobrovoljne samohodne Google senzore - Windy.

Za brauzere - Windy.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:09 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

alselone
Ne može čovek ni sa kim ljudski da se posvađa.:)


Sad će Pajo, samo da ustane i otkrmelja...


Zvali ste me?!

Sacam stigo sa kanpovanja, vodili ovu manju da i ona oseti čari spavanja pod vedrim nebom u nAtaknutoj prirodi, doduše, prvo nismo mogli da nađemo mesto u kampu, pa onda još u sledeća tri koja smo imali kao rezervni položaj, sve popunjeno, onda smo morali da platimo za duplo mesto jer su sva single bila puna, nisam hteo u neki neuređeni kamp ako se ova mala uneredi, ili se ospe, da imamo gde da je sa šmrkom okupamo, plus tu je stalna opasnost od mede, losa i pume, naročito ovog drugog, sad im je sezon parenja, a ne jebu živu silu nego idu i pare se baš po hajkerskim stazama, i tik uz dispersed kamperska mesta, ma, baksuz od životinje. Onda smo izgradili kamp i krenuli u hajk, u nameri da ogladnimo pred večeru, da bi nakon pola sata krenulo da lije kao iz kabla, srećom ova mala ima nastrešnicu na rancu, a ova druga je otporna na vlagu i hladnoću. Onda da grmi, gromovi prave lenjire od drveća okolo, pa onda sunce, pa nekoliko puta tako, i stiglo vreme sa smores (marshmallows). Plus kobasica na roštilju. Pri tome mi uvalili neki loš ćumur, kineski, jedva nekako dopekoh dve kobaje i pola vegetarijanskog ražnjića za ženu, pečurke joj pukle i upale u vatru. Smores su bili ok, jer sam tad lepo rekao - a u pm ćumur, izvadio drva koje sam poneo za potpalu i za svaki slučaj, dakle malu količinu, te vatru raspalismo i smores ispekosmo, i veću količinu u slast pojedosmo, spljeskane između graham keksa i herši čokolade, kako patriotska pravila i tradicija nalažu. A, da, kamp je bio put ovih seljačina Trampovaca koji su dovezli celu flotu ATV-jeva svih mogućih vrsta, čak i one za iskrcacavanje na mesec i pravljenje amerike grejt egen. Pa su jurili okolo ko nenormalni, da se pokažu, a u tome je prednjačila neka porodica Kineza, svežih sa Mayfloweora. Onda je neki kreten parkirao RV na kamp mesto do našeg, upalio agregat, i turirao ga do minut pre quiet hour-a, jebo mu pas mater glupu, što nije akumulator napunio kod kuće. Moron.

No, klinke su bile oduševljene, naročito ova mala, ova velika je malo negodovala što nismo poneli iPad, ali se na kraju pomirila sa sudbinom hudom. Da ovaj majmun sa kompresorom nije prdeo do 10 uveče, kampovanje bi bilo sasvim lepo.

Znači, sad kad smo razbili led, i ustanovili da mala dobro podnosi šator, i vreću, sledeći put idemo u neki neuređeni kamp, dakle, tipa šuma-poljana, na putu kojim se ređe ide.




alselone alselone 19:23 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Zvali ste me?!


Samo zbog supersimetrije, znaš taj pojam iz kosmologije. Po teoriji Velikog praska, pomenuti prasak je trebao da stvori jednaku količinu materije i antimaterije. Ali iz nepoznatog razloga materije ima više i mi živimo u svetu materije a ne antimaterije.

Materija i antimaterija su čestice koje su jednake ali suprotnog naelektrisanja. Priliko sudara eksploridaju tj. anhiliraju se i to je najveći prelaz materije u energiju, potpuni.

Ti i Huči ste materija i antimaterija.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:31 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

alselone
Zvali ste me?!


Samo zbog supersimetrije, znaš taj pojam iz kosmologije. Po teoriji Velikog praska, pomenuti prasak je trebao da stvori jednaku količinu materije i antimaterije. Ali iz nepoznatog razloga materije ima više i mi živimo u svetu materije a ne antimaterije.

Materija i antimaterija su čestice koje su jednake ali suprotnog naelektrisanja. Priliko sudara eksploridaju tj. anhiliraju se i to je najveći prelaz materije u energiju, potpuni.

Ti i Huči ste materija i antimaterija.


Misliš kao antifašisti, i ovi drugi...gibaničari, što su tokom poslednjih 10-15 godina naprasno završili škole i univerzitete i doktorate pribavili, ne bi li sada bili predstavljeni kao bolji, pametniji i lepši (ovo naročito, vidi tamo pod stavkom Lepi Neško, uz nogu SS oficira) od svojih kolega, pravih antifašista, znači partizana, koji su mahom svi bili neki dunđeri i abadžije i mašinbravari, i nisu ličili ninašta, onako sveže izbrijani, počešljani, sa čistom podšišanom kosom i košuljama i pantalonama bez fleka od gibanice i krvi neke nejači nahvatane po zaboravljenim planinskim selima?
nepopustljiv nepopustljiv 20:09 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

srdjan.pajic
alselone
Zvali ste me?!


Samo zbog supersimetrije, znaš taj pojam iz kosmologije. Po teoriji Velikog praska, pomenuti prasak je trebao da stvori jednaku količinu materije i antimaterije. Ali iz nepoznatog razloga materije ima više i mi živimo u svetu materije a ne antimaterije.

Materija i antimaterija su čestice koje su jednake ali suprotnog naelektrisanja. Priliko sudara eksploridaju tj. anhiliraju se i to je najveći prelaz materije u energiju, potpuni.

Ti i Huči ste materija i antimaterija.


Misliš kao antifašisti, i ovi drugi...gibaničari, što su tokom poslednjih 10-15 godina naprasno završili škole i univerzitete i doktorate pribavili, ne bi li sada bili predstavljeni kao bolji, pametniji i lepši (ovo naročito, vidi tamo pod stavkom Lepi Neško, uz nogu SS oficira) od svojih kolega, pravih antifašista, znači partizana, koji su mahom svi bili neki dunđeri i abadžije i mašinbravari, i nisu ličili ninašta, onako sveže izbrijani, počešljani, sa čistom podšišanom kosom i košuljama i pantalonama bez fleka od gibanice i krvi neke nejači nahvatane po zaboravljenim planinskim selima?

Moje najčešće zapažanje kod (svojevremenog) gledanja kaubojskih filmova je bilo ... muškarci prašnjavi i neobrijani, a žene (po salunima) kao sa modne piste iz Pariza.
Tako mu (verodostojno) dođe i ta priča sa koječijom urednošću i neurednošću u 2. svetskom ratu.
zilikaka zilikaka 20:31 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Zvali ste me?!

Samo zbog supersimetrije,

Ti i Huči ste materija i antimaterija.

Misliš kao antifašisti, i ovi drugi...gibaničar

Samo sam čekala koliko će vam koraka trebati da se stigne do ovog poslednjeg. Pajke, istina da ti je Alse napravio lep uvod, al si prevazißao moja očekivanja. Iz prve si se nadovezao.
Sad, ako Huči (s pravom) odgovori na izazov, naebali smo načisto.
alselone alselone 20:33 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

prevazißao


Ove švapske tastature su čista provokacija za Č und P rasprave.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:41 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Ali iz nepoznatog razloga materije ima više i mi živimo u svetu materije a ne antimaterije.

Ti i Huči ste materija i antimaterija


Dakle četnici materija, onaj nesoj antimaterija?

:)

Ljudi, ja ne znam da li sam Srkija nahvalio ovde dovoljno, čovek mi nekoliko puta pomogao van bloga, mojoj ćeri pomogao tamo u njegvom Koloradu, pre neki dan se vidim sa jednim blogerom i nahvalismo ga, ali i žao mi ga.

Ne ide mu, mučeniku, ne može da skapira šta je pava strana, drži ga i previše ona prokleta propaganda, i sve se bojim da je već kasno, da se on nikad, jadan, neće dozvati pameti.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:44 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

maksa83
Ne može čovek ni sa kim ljudski da se posvađa.:)

Nađi softver za telefun koji se zove Windy, IMABOGAOCA samo mora da se klikće/tapće po njemu.

Za mobilne telefone Windy

Za dobrovoljne samohodne Google senzore - Windy.

Za brauzere - Windy.


Ima li sokaka na ovom belom internetu gde ti nisi svratio?
:)

alselone alselone 20:44 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Ljudi, ja ne znam da li sam Srkija nahvalio ovde dovoljno, čovek mi nekoliko puta pomogao van bloga, mojoj ćeri pomogao tamo u njegvom Koloradu, pre neki dan se vidim sa jednim blogerom i nahvalismo ga, ali i žao mi ga.



Što bi rekli - dobar čovek samo zajeban kad popije tj. kad dođe na blog.
bene_geserit bene_geserit 20:53 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

srdjan.pajic
smores ispekosmo, i veću količinu u slast pojedosmo, spljeskane između graham keksa i herši čokolade, kako patriotska pravila i tradicija nalažu. A, da, kamp je bio put ovih seljačina Trampovaca koji su dovezli celu flotu ATV-jeva ... a u tome je prednjačila neka porodica Kineza, svežih sa Mayfloweora.

E Trampovci, a onda ispadoše Kinezi. Nama nisu nikad naleteli ATVovci na kampovanju, to ovde voze po nekim pustinjama, ne mešaju se sa kamperima.
Ali zato RVevci sa agregatima jesu pain in the ass. Nije mi samo jasan ceo koncept, ako žele da spavaju u krevetu i gledaju televiziju a budu blizu prirode, mogu da odu u hotel, šta će u kampu. RVevi su veliki biznis.

Nego u vezi "patriotske tradicije" ovih odvratnih smores koje ispečeš i spljeskaš između herši najodvrtanije čokolade i graham keksa za koji nemam pojma da li je najodvratniji pošto kekseve ne jedem - ne znam zašto se ljudi (makar i sa malom decom) time bave, mi kad god nekog vidimo da to rade kažemo opet ove seljačine Trampovci.
bene_geserit bene_geserit 20:58 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

zilikaka
Samo sam čekala koliko će vam koraka trebati da se stigne do ovog poslednjeg. Pajke, istina da ti je Alse napravio lep uvod, al si prevazißao moja očekivanja. Iz prve si se nadovezao.

Jeste bio impresivan, u pola skoka do partizana i četnika.
Nego jel može neko da mi kaže (pošto tamo ne zalazim iz principijelnih razloga), kako ste nabili 900 komentara na onom drugom blogu, jel su opet bili partizani četnici?
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:59 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

jel su opet bili partizani četnici?


Ne, Srbi i Hrvati :)
zilikaka zilikaka 21:00 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Ljudi, ja ne znam da li sam Srkija nahvalio ovde dovoljno, čovek mi nekoliko puta pomogao van bloga, mojoj ćeri pomogao tamo u njegvom Koloradu, pre neki dan se vidim sa jednim blogerom i nahvalismo ga, ali i žao mi ga.

Pa tačno se vidi da ima tu još nešto.
Koljete se ko svoji, najrođeniji.
Ne može to sa tuđinom...
maksa83 maksa83 21:04 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Ima li sokaka na ovom belom internetu gde ti nisi svratio?

Ima. Fejsbuk već godinama.

Inače sam (kao i ti) u večitoj potrazi za savršenom weather aplikacjom.
maksa83 maksa83 21:06 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

herši najodvrtanije čokolade

Ovo je istina. Čak je i Milka (koja je u poslednjih nekoliko godina tako nafilovana emulgatorima i sranjima da je odurna) bolja od Hershey.
kekseve ne jedem

Naravno da ne jedeš, mislim da bi te iščlanili iz Kalifornije kada bi uneo nekvalitetne ugljene hidrate.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:12 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Ima. Fejsbuk već godinama.

Inače sam (kao i ti) u večitoj potrazi za savršenom weather aplikacjom.


Kad te ne mrzi ti preneseš ovde i ja probam.
Meni lepo a ti činiš dobro delo, ko zna, možda stvaro bog udara neke recke gore :)
alselone alselone 21:13 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Koja je najbolja aplikacija za telefone?
bene_geserit bene_geserit 21:17 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

maksa83
mislim da bi te iščlanili iz Kalifornije kada bi uneo nekvalitetne ugljene hidrate.

Mda.
Nego Makso, nešto slabo pratim, reci mi, da li ste impičovali Trampa u skorije vreme?
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:20 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Ljudi, ja ne znam da li sam Srkija nahvalio ovde dovoljno, čovek mi nekoliko puta pomogao van bloga, mojoj ćeri pomogao tamo u njegvom Koloradu, pre neki dan se vidim sa jednim blogerom i nahvalismo ga, ali i žao mi ga.


Ma, to se podrazumeva, pomogao bi i ti meni, sigurno, bez obzra na ovu našu ideološku neusklađenost .
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:27 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

E Trampovci, a onda ispadoše Kinezi.


Ma to je bio samo jedan od kamiona, ovo sve ostalo su redneci i kukuljičari. Pazi, došo mi upravnik kampa, neki matori teksašanin, koji tu sezoniše pod stare dane, da pita da mu prodam pola kamp mesta, pa da on to preproda nekom nesrećniku kao što smo mi, koji nije rezervisao, a zapucao u fucking Peaceful Valley čak iz San Franciska. I sad blebećemo mi tako, i on me pita, pošto mu sumnjiv bio moj akcenat, šta ja tražim ovde u USA, i kad sam mu rekao da sam inženjer po struci, plus očevidno belac, malo mu laknulo, pa je samo progunđao da je to baš dobro, jer Americi treba inženjera sad kad postaje velika ponovo, makar i iz te Sirije, Sibirije, Srbije, odakle sam već, a da bi on, lično, neke druge nekrste i drugoamerikance slao u tu Srbiju po kratkom postupku. I šit ju not.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:30 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

maksa83
herši najodvrtanije čokolade

Ovo je istina. Čak je i Milka (koja je u poslednjih nekoliko godina tako nafilovana emulgatorima i sranjima da je odurna) bolja od Hershey.
kekseve ne jedem

Naravno da ne jedeš, mislim da bi te iščlanili iz Kalifornije kada bi uneo nekvalitetne ugljene hidrate.


Herši je najgora ikad napravljena čokolada, sramota da se uopšte zove čokoladom. Ali, tradicija je tradicija, drugovi i drugarice. Pa zamislite samo da me ovi kukuljičari iz susednog kampa vide kako iz celofana vadim neku evroseksualnu belgijsku čokoladu i njom nepatriotski kontaminiram etnički čist maršmelou, od šećera i bele koštane srži sačinjen, po receptu njihovih baka i predaka. Pa spavao bih ispod generatora.
maksa83 maksa83 21:51 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Nego Makso, nešto slabo pratim, reci mi, da li ste impičovali Trampa u skorije vreme?

Mi?
Ne, mi ovde gajimo kult njegovog vlasnika Putinoa, ne zajebavamo se sa narandžastim minionima u ruskim kolonijama.
Atomski mrav Atomski mrav 22:52 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

...a moderaciji poruka, zar vam nije greota da čovek sa ovakvim tekstovima gostuje? (sama odmah prijavila komentar moderaciji, da pročitaju)


Polako, Pantitju, sa to isukivanje! Prvo mireli da se dodeli VIP pa onda svi ostali...
Atomski mrav Atomski mrav 22:53 28.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

srdjan.pajic
Ljudi, ja ne znam da li sam Srkija nahvalio ovde dovoljno, čovek mi nekoliko puta pomogao van bloga, mojoj ćeri pomogao tamo u njegvom Koloradu, pre neki dan se vidim sa jednim blogerom i nahvalismo ga, ali i žao mi ga.


Ma, to se podrazumeva, pomogao bi i ti meni, sigurno, bez obzra na ovu našu ideološku neusklađenost .


Bolje da se svađate na Blogu a pomažete u stvarnom životu nego obrnuto. Ili da se svađate i na Blogu i u RL.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:10 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Nego u vezi "patriotske tradicije" ovih odvratnih smores koje ispečeš i spljeskaš između herši najodvrtanije čokolade i graham keksa za koji nemam pojma da li je najodvratniji pošto kekseve ne jedem - ne znam zašto se ljudi (makar i sa malom decom) time bave, mi kad god nekog vidimo da to rade kažemo opet ove seljačine Trampovci.


Ma, bre, pečenje i ždranje maršmeloua je prastari običaj, koji prethodi trampovštini, i bušovštini, to je još iz vremena kad je ovo bila pristojna, da ne kažem, obećana zemlja. Ova moja klinka je pre par godina bila u Ajovi, u tazbini, pa su je tamo uzeli pod svoje i na livadi palili vatru i pekli te maršmeloue, dali i njoj da se igra sa vatrom, pa joj se svideo običaj, i onda je insistirala da to radimo i ovom i svakom drugom prilikom. A, složićeš se, malo je glupo da dete od 6 godina indoktriniramo i zamaramo je svojim sranjima, ne?

predatortz predatortz 07:37 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Mislim da je ovo prvi put da (svesno i namerno) prijavim neki komentar. :)


Ja nikad nisam prijavljivao nikog. Onda sam počeo da kuckam sa telefona. Prsti veliki, ekran mali... Sad prijavljujem đuture, uključujući i svoje komentare.
niccolo niccolo 07:50 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

sad im je sezon parenja, a ne jebu živu silu nego idu i pare se baš po hajkerskim stazama, i tik uz dispersed kamperska mesta, ma, baksuz od životinje.

Znači kampujete u pumojebini?
bene_geserit bene_geserit 08:22 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

srdjan.pajic
Ma, bre, pečenje i ždranje maršmeloua je prastari običaj, koji prethodi trampovštini, i bušovštini, to je još iz vremena kad je ovo bila pristojna, da ne kažem, obećana zemlja. Ova moja klinka je pre par godina bila u Ajovi, u tazbini, pa su je tamo uzeli pod svoje i na livadi palili vatru i pekli te maršmeloue, dali i njoj da se igra sa vatrom, pa joj se svideo običaj, i onda je insistirala da to radimo i ovom i svakom drugom prilikom. A, složićeš se, malo je glupo da dete od 6 godina indoktriniramo i zamaramo je svojim sranjima, ne?

Šta se bre primaš, naravno da sam i ja pravio smores dok su mi deca bila manja.
Te napasti se oslobodiš tek kad napune 11-12.
st.jepan st.jepan 08:53 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Onda je neki kreten parkirao RV na kamp mesto do našeg, upalio agregat, i turirao ga do minut pre quiet hour-a, jebo mu pas mater glupu, što nije akumulator napunio kod kuće. Moron.

Zar u Ameriki kamperi s agregati?
Skupi im paneli, ili ti crvenovrati ne veruju da letrika stvarno može bez drndanja, samo na sunce?
jadragoljub jadragoljub 09:18 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

st.jepan
Onda je neki kreten parkirao RV na kamp mesto do našeg, upalio agregat, i turirao ga do minut pre quiet hour-a, jebo mu pas mater glupu, što nije akumulator napunio kod kuće. Moron.

Zar u Ameriki kamperi s agregati?
Skupi im paneli, ili ti crvenovrati ne veruju da letrika stvarno može bez drndanja, samo na sunce?

pa deš u šumu sunce, šatori se valjda u lad podižu.
st.jepan st.jepan 09:27 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

jadragoljub
st.jepan
Onda je neki kreten parkirao RV na kamp mesto do našeg, upalio agregat, i turirao ga do minut pre quiet hour-a, jebo mu pas mater glupu, što nije akumulator napunio kod kuće. Moron.

Zar u Ameriki kamperi s agregati?
Skupi im paneli, ili ti crvenovrati ne veruju da letrika stvarno može bez drndanja, samo na sunce?

pa deš u šumu sunce, šatori se valjda u lad podižu.

Pa napune se baterije usput, a pune se, mada sporije, i u senci.
Znam, imam iskustva. Samo 4 panela (600 vati) na krovu moje mobilne udžerice, daju dovoljno letrike za sve kućne uređaje. Naravno, uz taktizuranje i cicijašenje.
nikvet pn nikvet pn 09:57 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi


Наша два студента на летњој пракси допадну упомоћ код неког фармера у Минесоти. После неког времена:
- Господине, ваш трактор ради напразно већ два сата. За наше европске уши то је веома фрустрирајуће.
Фармер падне од смеха, угаси трактор и после је то годинама причао наоколо као супер фору.
zilikaka zilikaka 09:57 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

crvenovrati ne veruju da letrika stvarno može bez drndanja, samo na sunce?

Ih, to na sunce je skroz bezveze. Dođeš negde i niko ne zna da si došo.
Ovako, potpališ mašinu, ona urla, smrdi, ti zapališ roštilj pa da i meso malo povuče na naftu, a i muziku pustiš, da pokriješ onog drekavca.
Tako se ide na izlet.
zilikaka zilikaka 10:07 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Sad prijavljujem đuture, uključujući i svoje komentare.

E, i ja. Ipak mi se nekako čini da sam Milana po tom pitanju favorizovala. On se raspiše, ja skolujem, i eto...
gedza.73 gedza.73 11:28 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Pri tome mi uvalili neki loš ćumur, kineski

bolje kineski što tinja.
Zamisli ne daj bože da je bio Putinov. kako su vam rusi uterali strah zbog nameštanja winkwink izbora verujem da bi uz ruski ćumur umesto onih mašica za meso koristili deminersku zaštitnu opremu.



барбацуе екуипмент, донатион бу руссиан говернмент
Atomski mrav Atomski mrav 13:36 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Zamisli ne daj bože da je bio Putinov.


Razgovor pored roštilja sa ruskim ćumurom:
- The air is glowing.
- Cherenkov effect. Perfectly normal, can happen with minimum radiation.
srdjan.pajic srdjan.pajic 14:36 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

niccolo
sad im je sezon parenja, a ne jebu živu silu nego idu i pare se baš po hajkerskim stazama, i tik uz dispersed kamperska mesta, ma, baksuz od životinje.

Znači kampujete u pumojebini?


To smo sad ugrabili priliku, hteli smo i prošli vikend, ali nam se razbolela mačka, pa nismo hteli da je ostavimo samu u kući. Ali sam se iznenadio kad sam ustanovio koliki deficit mesta vlada u tim kampovima u okolini Boldera. Pre smo uvek kampovali u nekoj zabiti, ono, bez 50 milja rndanja pod blokadom diferencijala po kamenjaru, blatu i ambisima - to i nije kamp. Ali sad, kao, ajmo u taj uređeni. Mislim, ima ih jedno desetak ovde u krugu od sat vremena od kuće, ali je sve bilo popunjeno. Onlajn možeš da rezervišeš samo pola mesta, ostatak je walk-in tipa, i pokazuje da je to sve možda slobodno a možda i nije. I tako i bi - nije. Kaže ovaj dekica, teksašanin, da ljudi dolaze još u četvrtak da zauzmu mesto za vikend, plate taj extra dan ili dva iako nisu tu, samo da bi imali mesto.

Ali jako je lepo, to moram da priznam, tu ti je i planina, i reka huči, generatori se čuju samo ako si baksuz da ti je šator uz nekog RV kampera, a i to samo do 10 uveče. A nebo, i zvezde, kad padne mrak - nešto neviđeno, pulsari i kvazari se vide golim okom, i ovi radioaktvini i oni obični. Jedino sam zaboravio da ponesem lukove i strele, malo da vežbamo u šumi, mada bojim se da bih greškom odstrelio nekog jadnika na ATV-u. Ili bi mene neko roknuo, od ovih što vežbaju sa vatrenim oružjem, na susednoj livadi. (zezam se, na moje iznenađenje, nije bilo pucnjave, mada je dozvoljeno ako nisi bliže od valjda 100 metara od kampa, ili tako nešto, čulo bi se. To je sve i dalje Boulder county, a kod nas su gejevi i hipici i dalje na vlasti, pa ne daju ovim trampovcima da se razmašu toliko).




hoochie coochie man hoochie coochie man 15:54 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Pa ti slušaj Maksu!

Tumaram po onim njegovim linkovima i u čudu se nađem.

Robaje je moje selo, a KOSOVO!

Maksa ishakerisao da mene nervira, garant :)


maksa83 maksa83 17:53 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Robaje je moje selo, a KOSOVO!

To je zbog tektonskih pomeranja, ne obraćaj pažnju.

Nego, jeste znali da se Sredozemno More (sa sve Jadranom) u nekoliko navrata (pre 5 miliona godina doduše) celo isušilo kad se nekako zapušio gibraltarski moreuz? Samo - puf, isparilo za hiljadu godina. Onda se kad se Gibraltar otpuši ponovo napuni.

Šteta što se to ne dešava češće pošto je tako nastala količina kopna jedina šansa da svi balkanski narodi zadovolje svoje teritorijalne tripove.
vcucko vcucko 20:11 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

maksa83
Robaje je moje selo, a KOSOVO!

To je zbog tektonskih pomeranja, ne obraćaj pažnju.

Nego, jeste znali da se Sredozemno More (sa sve Jadranom) u nekoliko navrata (pre 5 miliona godina doduše) celo isušilo kad se nekako zapušio gibraltarski moreuz? Samo - puf, isparilo za hiljadu godina. Onda se kad se Gibraltar otpuši ponovo napuni.

Šteta što se to ne dešava češće pošto je tako nastala količina kopna jedina šansa da svi balkanski narodi zadovolje svoje teritorijalne tripove.

Tipično srpski. Kad ja nemam more nek' nema niko
maksa83 maksa83 20:53 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Tipično srpski. Kad ja nemam more nek' nema niko

Lepše ime za to je - detant.

Ali stvarno, ovo ovako nije ok. Kad se opet napuni Panonsko nek' se napuni i Jadransko, molim lepo...
alselone alselone 20:55 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Kad se opet napuni Panonsko


Što kaže ona pesma - poneki mornar možda ostane bez lađe ali bez mora to je izuzetan peh...
maksa83 maksa83 20:59 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

alselone
Kad se opet napuni Panonsko


Što kaže ona pesma - poneki mornar možda ostane bez lađe ali bez mora to je izuzetan peh...

Gde je Fuchs?

Evo hučikuči kao naknadu za nanet bol zbog odbijanja Windy aplikacije da se ponaša u skladu sa Rezolucijom 1244 i poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i preambulu Ustava Srbije možemo malo da se smejemo Hrvatima.

Kolinda je direktorki Memorijalnog centra Yad Vashem u Izraelu poklonila knjigu "Stup ljudskih prava" o Alojziju Stepincu.

Nije Njuz.
alselone alselone 21:03 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Kolinda je direktorki Memorijalnog centra Yad Vashem u Izraelu poklonila knjigu "Stup ljudskih prava" o Alojziju Stepincu.


Nivo njihove deluzije je strašan. Dva rata bez denacifikacije, to nikako ne mož na dobro da izađe.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:08 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

možemo malo da se smejemo Hrvatima.


Uh, dobro je, daj šta daš, samo da bol makar malo umine :)

alselone alselone 21:11 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

A niste mi odgovorili koja je po vama najtačnija aplikacija za telefon.
gedza.73 gedza.73 21:14 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Razgovor pored roštilja sa ruskim ćumurom:
- The air is glowing.
- Cherenkov effect. Perfectly normal, can happen with minimum radiation.


Kombinacija ruskog ćumura na Gajgerovom maksimumu i američkih GMO hamburgera što nogicama trče po roštilju spasiće svet.

nego spominju li one divne američke Miladin Kovačević mladiće što, tokom odmora, nožem ubiše policajca dok su kupovali drogu na evropskim ulicima?

što kaže jedan
-kad se slična situacija desi na američkim ulicama njihovi policajci odmah pucaju. mi nismo divlji Zapad, policajac je video dečake i prišao da vidi šta se dešava a oni su ga ubili.
trebali bi da trunu u zatvoru do kraja života.

šta uradi putin od američke omladine


maksa83 maksa83 21:22 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

A niste mi odgovorili koja je po vama najtačnija aplikacija za telefon.

Pričali smo već o tome na drugim mestima, ali ajde da rezimiram moja iskustva. Prvo - modeli koji su radili do pre neku godinu su ošliukurac (tj. mi smo ih tamo oterali, osim Trunpoa i njegovih sledbenika, oni kažu da nismo) i više niko ništa ne zna (po priznanju jednog dećka meteroologa koji odavde tezgari za weather.com). Ja još uvek koristim Meteoblue, a od skora i RainViewer. Meteoblue za dužu (sad je "duža" 3 dana) prognozu koja moždabidnenemoradaznači, a RainViewer za "neposrednu opasnost". Npr. on ti kaže "biće kiša za 32 min." i ona bude (ili ne bude, ali bude tu negde oko tebe). Dodatno, kad pogledaš RainViewer on ima animaciju kako se kreću padavine sa lepom heatmapom, pa iz toga ti onda sam pretpostaviš "u ovo će da potraje" ili "kad ovo prođe biće još jedan za sat vremena". Mislim, nije jasno kad se ovako objašnjava ali shvatićeš o čemu pričam kad probaš. Pre neki dan sam otkrio Windy (i njega ima za sve platforme + web), ali evo hučikuči je našao antisrpske elemente u njoj (samostalno, dakle ne zajedničko saopštenje sa predatroom) pa sad ne znam kako da se postavim prema celoj stvari. Windy ima mnogo više od RainViewera, kad zažmuriš na te geopolitičke momente.
alselone alselone 21:26 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

predatortz predatortz 21:34 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi


Ali stvarno, ovo ovako nije ok. Kad se opet napuni Panonsko nek' se napuni i Jadransko, molim lepo...


Panonsko more još postoji, i to u mom rodnom gradu.
Malo ljudi zna da je tuzlanska so zapravo morska so. Ispod grada je velika pukotina u kojoj je ostala voda Panonskog mora. Ta voda se sonim bunarima izvlačila na površinu i prerađivala.
Gradske vlasti su došle na ideju da u delu grada koji tbog te eksploatacije tone naprave jezera i napune ih slanom vodom.
To izgleda ovako


maksa83 maksa83 21:36 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Malo ljudi zna da je tuzlanska so zapravo morska so.

Ovo je stvarno zanimljivo, da sam imao na Milioneru pitanje za milion koje glasi "so iz Tuzle je kamena/morska?" opalio bih "kamena" ko iz topa.


Edit: i tako je alselone saznao da su mu more odneli Bosanci.
predatortz predatortz 21:43 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

maksa83
Malo ljudi zna da je tuzlanska so zapravo morska so.

Ovo je stvarno zanimljivo, da sam imao na Milioneru pitanje za milion koje glasi "so iz Tuzle je kamena/morska?" opalio bih "kamena" ko iz topa.



Ima i kamene, naravno. Kristslizovala se pri površini.

Ali se uglavnom crpela voda, poznati su slani bunari sada atrakcija i zaštitni znak grada.
Slana voda se izvlačila iz dubine i prerađivala.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:44 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

ali evo hučikuči je našao antisrpske elemente u njoj


Znači, otpiši :)

Ja prepisujem od Makse, on ovde jednom pomenuo taj meteoblu, i što se mojih potreba tiče, zadovoljava.
A to znači, kiša sutra i prekosutra, ili nema kiše sutra i prekosutra, uglavnom to bude ok.

Imam ih par na telefonu, ali prvo pogledam ovaj i njemu nekkao najviše verujem.
Videćemo kako ovaj antisrpski radi, ali bojim se subverzija, kaže biće lepo, ja skupim narod a ono kiša.
A oni mi se smeju.
maksa83 maksa83 21:54 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Ja prepisujem od Makse, on ovde jednom pomenuo taj meteoblu, i što se mojih potreba tiče, zadovoljava.
A to znači, kiša sutra i prekosutra, ili nema kiše sutra i prekosutra, uglavnom to bude ok.

Ako ti je kiša stvarno bitna, ja bih (empirijski, evo već treći dan gledam u nebo i u telefon, i to se uglavnom prilično dobro poklapa) verovao RainVieweru, ali ti on rekao bih slabo pomaže ako treba da planiraš od danas do sutra ili prekosutra. Ako govorimo u roku od nekoliko sati - danas za danas - onda, rekao bih, radi jako dobro.

Digresija - pošto sam u relativnoj prirodi, i pošto nije vikend niko ne drnda kosilicama po dvorištu (a i nema puno vikendaša, većinom su domoroci oko mene) pa je nezagađeno ljudskom bukom, dekle oko mene je zelenilo u svim pravcima, dosta drveća, bagrema koji je iždžikljao od ovih kiša itd., dakle prvi put sam danas u životu čuo, dakle - čuo - kišu koja se približava. Sve jači i jači šum kiše koja dobuje po lišću koji se približavao-pojačavao otpr. 2 minuta dok kiša nije došla do mene. Ushitio sam se k'o dete. Tako nešto je u gradu nemoguće doživeti.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:06 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Ako govorimo u roku od nekoliko sati - danas za danas -onda, rekao bih, radi jako dobro.


Pa ne baš, uglavnom mi treba da planiram da li da sakupljam radnike, ako je takva sezona, a to znači dan dva tri unapred, a za ostalo, uspeo sam sebe da istreniram da se ne cimam previše oko, jao dal će grad, da li će suša, ja pa kad će ta kiša već jednom izgori sve, i takve priče i sekiracije koje ubiše ove moje komšije.

Ako padne pašće, ako spiči grad spičiće, ne mogu na to da utičem pa mi ostaje samo da čekam.
U ratarstvu je malo drugačije ali ja toga nemam.




dakle prvi put sam danas u životu čuo, dakle - čuo - kišu koja se približava.


Uuuu :)
Pa ja to veomam veoma često doživim.
Tako često da sam se iznendaio što si ti to uopšte priemtio i pomenuo.
Uobičajena stvar kojoj ne pridajem nikakvu pažnju.

Kad se ovakve stvari dese, kad neko primeti ono što je meni npr uobičajeno, shvati se kolika je razlika između života u selu i života u gradu.
(po mojim merilima, i pored tih lepih stvari koje lišava grad, prednost života u gradu je ipak velika)
zilikaka zilikaka 22:26 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

prednost života u gradu je ipak velika)

Jeste. Zapravo, prava mera bi bila manja kuća u gradu, sa malim dvorištem, koliko da možeš da izađeš da prčkaš ako ti se hoće ali da to možeš relativno brzo i lako da opslužiš. Sve drugo je obaveza.
Nas trenutno (već neko vreme) zabavljaju kajsije. Rekoh već da su krastave pa kao takve samo za rakiju, a ima ih podosta ove godine. Ne možeš ih ostaviti, moraš skloniti kad opadnu, pa onda hajd u rakiju. A priprema svakog dana traži vremena. Dok pokupiš, tranžiraš, povadiš koštice...
Nego, da mi ne zameri Alse, da te zloupotrebim kad si ovde. Čula nedavno da kajsiju (koja čas posla pređe iz alkoholnog u sirćetno vrenje, pa moraš da paziš kad pečeš) možeš na duže sačuvati ako hermetički zatvoriš pred kraj vrenja (jer do tad moraš mešati), al da napraviš odušak preko creva pa u vodu, kao nepovratni ventil. NAvodno, za sirćetno vrenje treba kiseonika pa ako pustiš da istera CO2 a ne dobija svež vazduh, nema šansi da pobege u sirće. Kako tebi liči ova teorija?
Mene strah da se igram. Možda jednom napravim eksperiment na malo, nego moram da osmislim u čemu i kako. Do tad, ostajem na klasici.
maksa83 maksa83 22:43 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Zapravo, prava mera bi bila manja kuća u gradu, sa malim dvorištem

C, nije to to, osim ako nisi u nekom baš baš zabačenom predgrađu. Samo maaalo zađeš u grad i već imaš sve vrste buke - i zvučnu i svetlosnu i <ne znam je l' postoji još neka>. Ovo - samo zrikavci i psi koji se svađaju u daljini je prajsles. Ne smetaju mi ni stršljenovi. :)))

Nikad mi nije smetao život u gradu, osim u jednoj stvari koja mi je nervirala od malih nogu - bilo je vrlo teško pogledati u vis a da nebo nije isečeno nekim kablovima, vodovima, gajtanima i sl. sranjima.

"Moje su nebo vezali žicom..."


zilikaka zilikaka 23:00 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Nikad mi nije smetao život u gradu, osim u jednoj stvari koja mi je nervirala od malih nogu - bilo je vrlo teško pogledati u vis a da nebo nije isečeno nekim kablovima, vodovima, gajtanima i sl. sranjima.

Jeste, al kad pomisliš koliko treba raditi da bi opslužio to oko sebe, pa još ako tako zarađuješ za život...
Čak i da nađeš sponzora koji će shvatiti kako je tebi lepo i to biti spreman da finansira, opet redobno moraš da kosiš, održavaš, čistiš sneg...
ZAto sasvim dovoljno da tu i tamo pobegneš u tišinu.
Ja sam neakd volela da zanoćim sa pogledom na otvoreno nebo. To mi bio vrhunac slobode.
Sad kad pomislim na komarce, krpelje, bol u vratu od takvog ležanja...pa i nije mi neophodno. Nisam sigurna da bih se uputila i na kampovanje.
Evo, ove godine posle mnogo vremena treba da organizujemo plažu a da nemamo ležaljke i suncobran. Dok je bilo urbano, grozila sam se toga a sad me malo hvata strah.
Tek kad se suočim videću koliko sam zapravo omatorila.
jadragoljub jadragoljub 23:10 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Nikad mi nije smetao život u gradu, osim u jednoj stvari koja mi je nervirala od malih nogu - bilo je vrlo teško pogledati u vis a da nebo nije isečeno nekim kablovima, vodovima, gajtanima i sl. sranjima.

i meni, sva ona svemirska sranja koja su se dešavala sam propustio, bre ni jedno obično pomračenje meseca nisam mogo da vidim, jedino ono delimično pomračenje sunca kad su svi pobegli kući i navukli zavese. ja sam tad prešo ceo niš, od nitexa do kičeva, ko zna niš zna koja je to razdaljina. prošo sam kroz centar niš, ljudi sreća što tad nisu bili zombiji, usro bih se od straha. to bre ko iz SF priče kad su nestali svi ljudi na svetu a ja ostao jedini i još par njih.to je razdaljina ~ 3,5 km kroz centar.manje od deset čoveka sam sreo, jezivo.
61.-2. se sećam tog pomračenja jer sam se igrao pred zgradu i bilo mi hladnjikavo, ali svi su bili napolje normalno se dečija igraše i sve normalno. prokleti komunisti nisu nam rekli da stavimo aluminimumske kape na glavu i da se zavučemo u kuće iza spuštenih roletni, boleo ih qrac za narod.
dok su mnam nacionalisti lepo objasnili da begamo u kuće i spustimo roletne, ili u podrume da nas ne pobije 'radijacija', eto kolko nacionalisti brinu za narod.
svakagi čas na brigi.

hoochie coochie man hoochie coochie man 23:17 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

možeš na duže sačuvati ako hermetički zatvoriš pred kraj vrenja (jer do tad moraš mešati), al da napraviš odušak preko creva pa u vodu, kao nepovratni ventil


Ma ne možeš, peci to odmah to je jedini način, jedini pravi.
A tek to sa mešanjem je nauka.
Kvasci su anaerobni, mešanjem ubacuješ vazduh znači ometaš ih, nemešanjem se raslojava, pa muka.

To sa zatvaranjem pa oduškom u vodu, to treba odmah na početku vrenja, upravo zbog sprečavanja vazuha da uše u sud za fermentaciju a pravljenja puta za odlazak uglendioksida.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:23 29.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Zapravo, prava mera bi bila manja kuća u gradu, sa malim dvorištem, koliko da možeš da izađeš da prčkaš ako ti se hoće


hehe
sad mi to kažeš :)
Kad sam ja hteo da se urbanizujem, da kupim nešto u gardu, dilema između kuće ili stana se razrešila ovako: kuća, jbg, opet avlija, opet kapija, nije to to,
Zato stan brale, zgrada, spratovi, urbano do daske, da se zna da nisam seljak :)

Sad se kajem al jbg, lenj da menjam i to tako traje.

Al ubi me stan, kad se desi, a mnogo retko se desi, da ne odem u selo (ja to zovem kući) hodam po ovom stanu, bodem po internetu, listam one kanale, al bre sve skučeno...pali, i tamo gde mi je bog rekao :)
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:27 30.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Nikad mi nije smetao život u gradu, osim u jednoj stvari koja mi je nervirala od malih nogu - bilo je vrlo teško pogledati u vis a da nebo nije isečeno nekim kablovima, vodovima, gajtanima i sl. sranjima.


Eh, ja iz predgrađa (i to kakvog!) ne mogu da komentarišem. Isti qrac, predgrađe tamo, predgrađe vamo, jedino što ovde imamo kanalizaciju. I ne ide mi graCki autobus tik uz kuću i okućnicu. Zvezde se isto tako ne vide, a sad nešto tupe i o rupi u ozonskom omotaču iznad Denver Karingtona, kažu, ne valja da se izlazi napolje i radi tjelovježba, dok ne zađe. A, da, kablovi su podzemni, sem ovog lepog dalekovoda koji deli nebeski svod sa svojih sto iljada volti, a noću se vidi čerenkovljevo isijavanje, ili je to neka druga jonizacija, možda od THC-a.

Uglavnom, nisam primetio da mi nešto nedostaje od života u velikom gradu... možda samo opera.
Mislim, da moram da biram između toga da se preselim u velegrad (soliter, kao ovaj što su izgradili partizani pa siroti huči mora da živi u njemu, ne može livadu i voćnjak da dočeka kao svaki vikend vorior, i da tamo re-enact uje drugi svetski rat, sa alternativnim završetkom, kad su pobedili gospoda Nemci i Italijani, a komunjare i partizani dobili po labrnji) i da se preselim u neki kanjon, ili šumu na planini, čini mi se da bih pre odabrao ovo drugo. Razume se, kad se ostari, onda je najbolje biti uz neku dobru bolnicu ili starački dom, a njih uglavnom još uvek ne prave u planinčini i nedođiji, nego uvek u nekom predgrađu.

nepopustljiv nepopustljiv 05:09 30.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

maksa83
Ja prepisujem od Makse, on ovde jednom pomenuo taj meteoblu, i što se mojih potreba tiče, zadovoljava.
A to znači, kiša sutra i prekosutra, ili nema kiše sutra i prekosutra, uglavnom to bude ok.

Ako ti je kiša stvarno bitna, ja bih (empirijski, evo već treći dan gledam u nebo i u telefon, i to se uglavnom prilično dobro poklapa) verovao RainVieweru, ali ti on rekao bih slabo pomaže ako treba da planiraš od danas do sutra ili prekosutra. Ako govorimo u roku od nekoliko sati - danas za danas - onda, rekao bih, radi jako dobro.

Digresija - pošto sam u relativnoj prirodi, i pošto nije vikend niko ne drnda kosilicama po dvorištu (a i nema puno vikendaša, većinom su domoroci oko mene) pa je nezagađeno ljudskom bukom, dekle oko mene je zelenilo u svim pravcima, dosta drveća, bagrema koji je iždžikljao od ovih kiša itd., dakle prvi put sam danas u životu čuo, dakle - čuo - kišu koja se približava. Sve jači i jači šum kiše koja dobuje po lišću koji se približavao-pojačavao otpr. 2 minuta dok kiša nije došla do mene. Ushitio sam se k'o dete. Tako nešto je u gradu nemoguće doživeti.

Moguće je.
nepopustljiv nepopustljiv 05:16 30.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

zilikaka
prednost života u gradu je ipak velika)

Jeste. Zapravo, prava mera bi bila manja kuća u gradu, sa malim dvorištem, koliko da možeš da izađeš da prčkaš ako ti se hoće ali da to možeš relativno brzo i lako da opslužiš. Sve drugo je obaveza.
Nas trenutno (već neko vreme) zabavljaju kajsije. Rekoh već da su krastave pa kao takve samo za rakiju, a ima ih podosta ove godine. Ne možeš ih ostaviti, moraš skloniti kad opadnu, pa onda hajd u rakiju. A priprema svakog dana traži vremena. Dok pokupiš, tranžiraš, povadiš koštice...
Nego, da mi ne zameri Alse, da te zloupotrebim kad si ovde. Čula nedavno da kajsiju (koja čas posla pređe iz alkoholnog u sirćetno vrenje, pa moraš da paziš kad pečeš) možeš na duže sačuvati ako hermetički zatvoriš pred kraj vrenja (jer do tad moraš mešati), al da napraviš odušak preko creva pa u vodu, kao nepovratni ventil. NAvodno, za sirćetno vrenje treba kiseonika pa ako pustiš da istera CO2 a ne dobija svež vazduh, nema šansi da pobege u sirće. Kako tebi liči ova teorija?
Mene strah da se igram. Možda jednom napravim eksperiment na malo, nego moram da osmislim u čemu i kako. Do tad, ostajem na klasici.

Meni je mala kuća i dvorište poprilično frustrirajuća stvar.
O stanovima - ili krletkama, kako ih ja često nazivam, da ne pričam.
Često sam razmišljao o motivima komunjara o pravljenju tih stančića - krletkica, sa tim sobičcima ... veliki stan od 56 kvadrata?!
Jebote!
Posle sam shvatio da iz skučenih mozgova (i) nisu mogli da proizađu normalni stanovi.
Ja se sada ne žalim na obavezu - ogromna kuća i ogromno dvorište.
I postižem.
I imam toliko drveća da čujem kišu kako dolazi ... kao Maksa u Babama, Ralji, Sopotu ili već gde je u tom kraju.
maksa83 maksa83 07:58 30.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

I imam toliko drveća da čujem kišu kako dolazi ...

Onda svaka čast pošto si usred šume od nekoliko hektara. (Da neko ne pomisli da imam nekoliko hektara šume - nemam, samo se toliko otpr. oko mene prostire drveće).
kao Maksa u Babama, Ralji, Sopotu ili već gde je u tom kraju.

To je zanimljivo pitanje. Ovo je na ~5km od Ralje i ~10km od Sopota, i 30km od Beograda ali se (bez trunke zajebancije) vodi kao opština Voždovac (ponavljam - ne zajebavam se). Kako, zašto, bogsvetizna.

Samo da ti prijavim da se Ralja pokvarila. Nestao je poster Vučića na kom mu se obećavalo da će da ga se brani od izdajnika i odmah pored njega poster Putina gde se zahvaljuje ruskom narodu što ga je izabrao i sačuvao Pravoslavlje. Nestao je čak i poster Šešelja u prirodnoj veličini bebe godzile. Nešto se kuva, zabrinut sam za ovaj slobodarski kraj, možda su sad za Čedu...
predatortz predatortz 08:12 30.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Nestao je čak i poster Šešelja u prirodnoj veličini bebe godzile. Nešto se kuva, zabrinut sam za ovaj slobodarski kraj, možda su sad za Čedu...


Nema tu drastiĆne razlike, sve je to ista služba samo druigi referat.
zilikaka zilikaka 08:18 30.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

Često sam razmišljao o motivima komunjara o pravljenju tih stančića - krletkica, sa tim sobičcima ... veliki stan od 56 kvadrata?!

Takav stan je dovoljan za dve do tri osobe. Za pristojan život. I nikako nije velik nego tek pristojan.
Za dve osobe čak smatram da ne treba više.
Svaki kvadrat koji imaš, čak da ti je poklonjen, košta. Na mnigo načina. Sad, ako neko želi na tu stranu da usmeri svoje prihode, od volje mu, al pošto niko ne može istovremeno sedeti u dve sobe, meni je održavanje prevelik9g prostora bacanje para.
nepopustljiv nepopustljiv 08:39 30.07.2019

Re: E, pa gospodo i drugovi

maksa83
I imam toliko drveća da čujem kišu kako dolazi ...

Onda svaka čast pošto si usred šume od nekoliko hektara. (Da neko ne pomisli da imam nekoliko hektara šume - nemam, samo se toliko otpr. oko mene prostire drveće).
kao Maksa u Babama, Ralji, Sopotu ili već gde je u tom kraju.

To je zanimljivo pitanje. Ovo je na ~5km od Ralje i ~10km od Sopota, i 30km od Beograda ali se (bez trunke zajebancije) vodi kao opština Voždovac (ponavljam - ne zajebavam se). Kako, zašto, bogsvetizna.

Samo da ti prijavim da se Ralja pokvarila. Nestao je poster Vučića na kom mu se obećavalo da će da ga se brani od izdajnika i odmah pored njega poster Putina gde se zahvaljuje ruskom narodu što ga je izabrao i sačuvao Pravoslavlje. Nestao je čak i poster Šešelja u prirodnoj veličini bebe godzile. Nešto se kuva, zabrinut sam za ovaj slobodarski kraj, možda su sad za Čedu...

Nedavno sam prolazio kroz Ralju - i nakon krivine skrenuo desno - ka Sopotu.
Žena i ja svratili do manastira Tresije, obišli malo - potom od loklaca dobili informaciju da se, ipak, nahranimo u restoranu 'Vidik', ispod spomenika.
Eeee, da ... prvi puta posle mnogo godina, nisam pojeo sve što mi je servirano - a servirani su mi pileći 'štapići' obloženi (i) susamom.
Ni drugi moji saputnici nisu mogli da pojedu sve.
A cena istinski sitnica - isplatilo nam se za razliku cene koju bi platili u gradu, trošak dolaska - i još smo u zaradi iz te razlike.
A pogled iz toga restorančića - pa, milina jedna, gotovo kao sa avalskog tornja.
Što se tiče tih slika 'naših lidera' - meni su oni poprilično van vidokruga - uključujući i mlinara Čedu.
Usput --- inače, avalski drum obožavam ... tim putem volim da raspalim čak do Smederevske Palanke (kada idem na vašar na Krstovdan ...) - ne zbog toga da uštedim na putarini.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana