Putovanja

Rim i Rem

jinks RSS / 02.07.2019. u 14:48

rr1.jpg

Zamislite da živite u svetu u kome se večni grad ne zove „Roma" već „Rema". Mislim, jedno slovo, jaka stvar. Što, opet, uopšte i nije toliko nemoguće, posebno ako se uzme u obzir da je grad dobio ime po jednom od osnivača, Romulu, koji je, sa druge strane, imao i brata blizanca Rema, takođe kandidata za mesto prvog rimskog kralja. Sad, da je umesto Romula na istorijskoj sceni prevagnuo Rem Rim bi se zvao Rem, zar ne, Rimsko carstvo Remsko carstvo, dok bi sveti rimski carevi bili sveti remski carevi. A, opet, pitanje je da li bi i onda živeli u istom, ili u nekom sasvim drugačijem svetu.

Naime, poznata je legenda o blizancima Romulu i Remu, po kojoj su braća bili potomci ni manje ni više nego dva rimska božanstva, askurđele Venere i oca Marsa - uz trojanskog Eneju, koji je takođe u čitavu priču uspeo da umeša prste. Sad, Marsovo očijukanje sa Romulovom i Removom majkom (inače plemkinjom i vestalskom sveštenicom, kojima su očijukanja u principu i bila zabranjena) za posledicu je imalo njihovo proterivanje i težak život, daleko od privilegija plemićke porodice iz koje su potekli. 

rr2.jpg   Proterivanje Romula i Rema 

 

Sad, nakon mnogo godina Romul i Rem, posle gomile avantura i neverovatnog spleta okolnosti, ipak na kraju dolaze do rođenjem im obećanog dela vlasti i bogatstva, osnivajući svaki svoju polovinu naselja na obrisima budućeg večnog grada. Tu, ipak dolazi i do njihovog završnog sukoba, u kome stariji Rem gine, i gde iz Romulovog dela na obrisima Palatinskog brda izrasta budući grad-država Rim. I to je to, bar što se tiče legende. Ništa o priči kako bi Rim i svet izgledali da je umesto Romula prevagnuo Rem.

Naravno, često pored duboko uvreženih mitova postoje i njihove manje ili više poznate alternativne verzije, koje su neretko čak i autentičnije i bliže nekom realnom istorijskom kontekstu. Sad, po jednoj, Romul i Rem uopšte i nisu bili nezakoniti potomci plemkinje kraljevskog roda, već obični pastiri prokleti siromaštvom i bez igde ičega. Izuzev mogućnosti da budu robovi obližnjeg grada Albe, u kome je generacijama vladalo ratničko plemstvo, koje je po nekima takođe vuklo korene iz poznate Homerove Troje, i koje je naprednim oružjem i razvijenim državnim aparatom u pokori držala raštrkana, neuka, i još uvek kamenjem, lukovima i strelama naoružana plemena u slivu reke Tibra (naime, tada, oko 700 godina p.n.e. Rim još uvek nije ni postojao).

 rr3.jpg

Rimska palata Sant'Angelo na reci Tibar

 

Pa, po priči, braća Romul i Rem, odbegli robovi, uspevaju da okupe sve ozbiljnije grupe drugih odbeglih robova, da ih vojno organizuju i da se suprotstave kako većini tadašnjih tibarskih plemena, tako na kraju i samoj Albi. Na kraju, čak i uspevaju da zaokruže čitavu jednu oblast oslobođenu od Albe, kao i da je međusobno podele, tu negde gde se upravo i nalazi današnji Rim. 

Sad, kako su vladali. Pa, u početku je ipak glavnu reč vodio stariji Rem, koji se kao svaki punokrvni antički starovekovljanin uopšte i nije opterećivao kojekakvim naprednim idejama,već se iz petnih žila upirao da robovlasništvo izdigne na neki novi usavršen nivo. Tipa, Albinjani su u principu i vodili računa da njihove kampanje straha ipak preživi većina robova, kako bi nešto na kraju i radili i tako doprineli albijanskoj ekonomiji - dok je Rem čak i na sve to stavljao ozbiljan znak pitanja. Takođe, suočen sa tada već sve prisutnijim izdancima organizovanih religija (tipa vestalskih čuvarki svete vatre, kao i raznoraznih drugih lokalnih verovanja) Rem je prozaično konstatovao: „Da je on od kada vlada u principu shvatio tu priču o bogu, te da se boga uopšte više i ne plaši."

Opet, u Romulu su, izgleda, uprkos svemu ipak preživeli nekakvi tragovi, između ostalog, i gorepomenutog straha, te je na svom delu teritorije u principu i poštovao običaje zatečenih plemena i puštao ih da žive u miru. Naravno, Remu je, po priči, sve to dobrano zasmetalo, te je izazvao sukob sa Romulom, koji je sticajem okolnosti na kraju i izgubio.

rr4.jpg   Palatinsko brdo u Rimu

 

I, nakon što Rema više nije bilo, Romul je proglasio da njegov grad na Palatinskom brdu neće biti nikakvo novo robovsko gubilište (dobro, razvojni put svake dobre ideje često ume da bude i prilično trnovit) ili šta već sve ne, već mesto u kome će svi obespravljeni stanovnici doline Tibra biti jednaki, i gde će svako naći nekakvo svoje novo utočište.

Sad, po mnogima, upravo je ova Romulova ideja i predstavljala temelj na kome je izgrađena čitava jedna nova civilizacija, zasnovana na nečemu što je manje-više i danas jednako koliko i u Romulovo vreme izgleda bilo i ostalo prilično apstraktno i efemerno - pravdi. Kao i to da bi, sa druge strane, Remov Rem po svoj prilici bio ništa drugo do još jedna od mnogih opskurnih naseobina, koja bi neprimetno nestala u neumitnim plimama i osekama vremena.

A opet, na kraju, po nekima, Romul i Rem uopšte i ne predstavljaju ništa drugo do dve strane jedne iste ličnosti, nekog davnašnjeg etrurskog vođe, kao i njegovu večnu dilemu da li da oko sebe da gradi Rem ili neki novi Rim. Ako ništa drugo, ono bar zbog toga što, kako kažu: "Božanstvo koje se do kraja može razumeti ni ne može biti božanstvo."

 



Komentari (76)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 16:28 02.07.2019

Kad bi se

Roma zvala Rema, to bi bilo veoma loše. Čitano s desna na levo, Roma je Amor, dok je Rema Amer, pa ti vidi šta je bolje.
vcucko vcucko 16:45 02.07.2019

Re: Kad bi se

nsarski
Roma zvala Rema, to bi bilo veoma loše. Čitano s desna na levo, Roma je Amor, dok je Rema Amer, pa ti vidi šta je bolje.

Ima još. Fonetsko čitanje - pisanje Rem otvara neke neželjene asocijacije.
nsarski nsarski 17:15 02.07.2019

Re: Kad bi se

ma, uopšte, Romul i Rem su kasnija iz legende dodati. Prvo je bila vučica

uradili je Etrurci 500 godine p.n.e., a onda su dodali blizance



2000 godina kasnije, u 15. veku (verovatno Antonio Pollaiuolo).

I dobili


Tako da je cela ta priča klimava.
jinks jinks 17:57 02.07.2019

Re: Kad bi se

Tako da je cela ta priča klimava.

Na kraju priče upravo i kažu da bi priča o blizancima u stvari mogla da bude i alegorija na univerzalnu dilemu koju imaju pa izgleda svi ljudi koji dođu na vlast ... u ovom slučaju bi moglo da se radi i o nekom davnašnjem etrurskom vođi.

Inače, postoji još jedno tumačenje vezano za vučicu, koje je izgleda još i klimavije, po kojoj je blizance (proterane iz proverbijalnog plemićkog raja) u stvari odgajila prostitutka (gde je u rimskoj, kao i u predrimskim mitilogijama upravo vučica i simbol za dame najstarijeg zanata).
nsarski nsarski 17:59 02.07.2019

Re: Kad bi se

gde je u rimskoj, kao i u predrimskoj mitilogiji upravo vučica simbol za dame najstarijeg zanata


Wolverine! Bitch, znao sam.

Bez zezanja, mnogo hvala na ovim informacijama. Te detalje nisam znao.
Черевићан Черевићан 18:27 02.07.2019

vertatur

Tako da je cela ta priča klimava

свеукупна Историја на климавом стоји
моћни бележили често ......премисама,
питање је стога ........каква вајда од ње
кад понекад у себе Она .....сумња сама
pape92 pape92 18:39 02.07.2019

Re: Kad bi se

gde je u rimskoj, kao i u predrimskoj mitilogiji upravo vučica simbol za dame najstarijeg zanata


Vidi ti Bajagu! Tek sad sam ukapirao.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:49 05.07.2019

Re: Kad bi se

nsarski
Roma zvala Rema, to bi bilo veoma loše. Čitano s desna na levo, Roma je Amor, dok je Rema Amer, pa ti vidi šta je bolje.




Bogme,
nas (kao desnu stranu kolektivnog mene) nijedan od ta tri rajha nije propustio da ispegla, a sada sam/smo [kao leva strana kolektiviteta] i od četvrtog dobio/li po pičoki. Samo što se ova desna, poučena iskustvom prvobitna 3 rajha, sada napinje da 4. iskontroliše, šta je dvosekli mač - dvoukusni black milk.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:59 02.07.2019

Пера и Паја

Ja jedva čekam da idem kod naših rabina Izrailjaca - Šimona i Šaula.
jinks jinks 17:59 02.07.2019

Re: Пера и Паја

Veliki pozdrav za tebe, Šimona i Šaula, Petra i Pavla, kao i za sve ostalo Izrailje.

p.s.

Bio skoro i film o Sv. Pavlu, njegovim zadnjim danima ... mnogo interesantno.

Inače, blog je napisan na osnovu filma koji se nedavno pojavio "Il primo re", koji se upravo i bavi alternativnom pričom o Romulu i Remu.
nsarski nsarski 18:39 02.07.2019

Re: Пера и Паја

Srđan Fuchs
Ja jedva čekam da idem kod naših rabina Izrailjaca - Šimona i Šaula.


I ja.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:54 02.07.2019

Re: Пера и Паја

Хвала. Интересантно да су Петар и Павле, рибар и теолог и философ, изнели целу ту причу у срцу Римске Империје. Опет, морам да видим да бих доносио ваљане закључке.
apacherosepeacock apacherosepeacock 10:23 03.07.2019

Re: Пера и Паја

Bio skoro i film o Sv. Pavlu, njegovim zadnjim danima ... mnogo interesantno.


I o Svetom Petru, takodje interesantno.
David Suchet - In the Footsteps of St Peter - BBC One

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:08 04.07.2019

Re: Пера и Паја

Thnx Apachee

Kako se zove film o Pavlu, i ko ga je radio, gazda Jinx?
jinks jinks 13:02 04.07.2019

Re: Пера и Паја

Film se zove "Paul, Apostle of Christ", evo i linka na IMDB-u

https://www.imdb.com/title/tt7388562/
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:12 04.07.2019

Re: Пера и Паја

Thnx. Deluje privlačno trejler. Šaul je bio ful zanimljiv tip. Ozbiljan igrač - Rimljanin, građanin Imperije, deo najjače teološko-filosofske škole u teokratskom Jerusalimu, fluent in Greek, i misteriozni egzekutor i konvertit iz pravoslavnog judaizma u pravoslavno hrišćanstvo/reformski judaizam...

... Prevedeno na jezik današnjice - svestan Globalizacije, građanin SAD i - pravoslavni hrišćanin.
jinks jinks 15:24 04.07.2019

Re: Пера и Паја

Bila na Viasatu emisija o tome kako bi hrišćanstvo izgledalo da je u organizaciji crkve prevagnuo Pavlov pristup u odnosu na Petrov. Iako se radi o finesama koje su, kako kažu, razumljive samo najupućenijim teolozima, zaključak je bio da bi izintegraljena kroz vekove i milenijume čak i ta tada samo u principu upućenom oku vidljiva razlika danas rezultovala poprilično drugačijom pričom.

Prevedeno na jezik današnjice - svestan Globalizacije, građanin SAD i - pravoslavni hrišćanin.

Čak i ako bi isključili veru iz čitave priče (što je besmisleno samo po sebi) radi se o genijalnim ljudima.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:52 04.07.2019

Re: Пера и Паја

Nije bilo teško da prevagne nad Petrom - Pera je bio ribar; veliko jedno verno, strastveno odano mladom nazaretskom rabinu srce; dok je Šaul-Paja bio pripadnik Hilelove farisejske akademije što je bila najbolja jerusalimska škola tog doba; vispren govornik, diplomata; ima jedan spis s početka II veka gde se Pavle opisuje kao spektakularno ružan tip, sa prelepim i uvek živim emfatičnim očima...

Paul is given a full physical description that may reflect oral tradition: in the Syriac text "he was a man of middling size, and his hair was scanty, and his legs were a little crooked, and his knees were projecting, and he had large eyes and his eyebrows met, and his nose was somewhat long, and he was full of grace and mercy; at one time he seemed like a man, and at another time he seemed like an angel."
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:59 05.07.2019

Re: Пера и Паја

jinks
Iako se radi o finesama koje su, kako kažu, razumljive samo najupućenijim teolozima, zaključak je bio da bi izintegraljena kroz vekove i milenijume čak i ta tada samo u principu upućenom oku vidljiva razlika danas rezultovala poprilično drugačijom pričom.



U kom smislu drugačijom?
jinks jinks 08:04 05.07.2019

Re: Пера и Паја

Hm, davno sam gledao, sećam se otprilike ... ne bih da o tako bitnim stvarima pišem na osnovu davnašnjeg sećanja.

Rado bih ponovo pogledao tu emisiju, mada je dugo nije bilo na Viasatu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:04 05.07.2019

Re: Пера и Паја

Well,
па и нису могли ש&ש
боље да извуку Јерусалимску Причу од овог шта су направили, у срцу Империје. Како је кренуло - Шаулово саучешће у убиству Стефаноса, утамничења, тортуре најбољих Шимонових људи у Јерусалиму, добро је још и прошао Павлос да му се Петрос уопште и обратио икада, а камоли препустио место шефа дипломатије Јерусалимске Цркве.
Milan Novković Milan Novković 10:06 05.07.2019

Re: Пера и Паја

jinks
Bila na Viasatu emisija o tome kako bi hrišćanstvo izgledalo da je u organizaciji crkve prevagnuo Pavlov pristup u odnosu na Petrov. Iako se radi o finesama koje su, kako kažu, razumljive samo najupućenijim teolozima, zaključak je bio da bi izintegraljena kroz vekove i milenijume čak i ta tada samo u principu upućenom oku vidljiva razlika danas rezultovala poprilično drugačijom pričom.
...

Ma, razmišljanje je precenjeno, samo se nepotrebno mučimo i otkidamo sebi od kafanjering-tajmea

Primer, vidi ovo:

"..,
'So, toward our myth's oblivion,
Darkling, and languid-lipped, we creep and grope
Sadlier than those who wept in Babylon,
Whose Zion was a still abiding hope...
"

... das ubijaš na licinu mestu, iznova i iznova

Umetnici su pametniji od nas ostalih, treba njih da slušamo, ...
... lepo kažemo da je Paul bio prvi pesnik romantičar ... i mirna Bosna ... i Hercegovina

U stvari mi je fragment "... izintegraljena kroz vekove i milenijume ..." najviše privukao pažnju - prokletstvo svoje vrste, ja sad iskreno mislim da je mišljenje precenjeno, a uporno i dalje pokušavam da, kobajagi, mislim

Dobro, oko crkve uvek imamo neke kanone zavezane za radijatore, da ne pobegnu, što bi Čkalja onomad rekao (on je pričao o vezivanju nemirne dece za radijatore), al čim u kompoziciju ubaciš šačicu ljudi integrali se totalno slude, ti ljudi su, prosto, previše nemirni, i non-stop se nešto mrdaju tamos-vamos, a iracionalno

Pa ko voli eto mu hiperbolisanje u integracijama iracionalnih finkcija
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:33 05.07.2019

Re: Пера и Паја

Ја најбоље обожавам Писмо [баш самим] Римљанима, IX-XI поглавље:

CHAPTER 9
God's Love for Israel
1 I am telling the truth in Christ, I am not lying, my conscience testifies with me in the Holy Spirit, 2 that I have great sorrow and unceasing grief in my heart. 3 For I could wish that I myself were accursed, separated from Christ for the sake of my brethren, my kinsmen according to the flesh;

4 who are Israelites, to whom belongs the adoption as sons, and the glory and the covenants and the giving of the Law and the temple service and the promises, 5 whose are the fathers, and from whom is the Christ according to the flesh, who is over all, God blessed forever. Amen.


Потпуно оптужујући аргумент за данашње јудеофобије по црквама... Уопште breathe taking про-израелски аргумент примењив и на јелинску и на латинску Цркву; тиме ја шамарам владике и бискупе када ми дођу (ако нагазим фобичност).
jinks jinks 10:33 05.07.2019

Re: Пера и Паја

al čim u kompoziciju ubaciš šačicu ljudi integrali se totalno slude, ti ljudi su, prosto, previše nemirni, i non-stop se nešto mrdaju tamos-vamos, a iracionalno

Da, ali integrali uporno integrale uprkos svemu tome (koliko god, pride, i sve one njihove različite praktične realizacije bile nesavršene, i same po sebi sklone greškama). I tako, izgleda, stvarajući i neko naizgled novo okruženje i nove početne uslove za neku novu ekipu manje ili više zainteresovanih.

p.s.

Odoh da uzmem kafu :)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:10 05.07.2019

Re: Пера и Паја

Не видим ја, конкретно, проблем у томе што људи врлудају - проблем настаје када људи крену да се граде као илуминирани чувари ПетроПавловске Поруке - а, нит' је познају нит' хају за њу. Рецимо, ја више волим и поштујем своју суперморалну супругу која за Причу искрено не хаје, него оне који од ње праве Црнило, а тобож су суперпрестроги ревнитељи.
jadragoljub jadragoljub 11:20 05.07.2019

Re: Пера и Паја

илуминирани чувари

Milan Novković Milan Novković 12:11 05.07.2019

Re: Пера и Паја

jinks
al čim u kompoziciju ubaciš šačicu ljudi integrali se totalno slude, ti ljudi su, prosto, previše nemirni, i non-stop se nešto mrdaju tamos-vamos, a iracionalno

Da, ali integrali uporno integrale uprkos svemu tome (koliko god, pride, i sve one njihove različite praktične realizacije bile nesavršene, i same po sebi sklone greškama). I tako, izgleda, stvarajući i neko naizgled novo okruženje i nove početne uslove za neku novu ekipu manje ili više zainteresovanih.

p.s.

Odoh da uzmem kafu :)

Integrale, ali kako, tj kako vide pojedninca?!

Hegelovi "great men" bili pa prošli, onda došli "društveni individualci", koji, i ovo je smešno, tj trebalo bi da bude, umeju ponekad da zauzmu i ljudsku formu, ako zatreba na trenutak

Ajd, ok, crkve, institucije ... su "napornije" za rastakanje ovim integralnim operatorima, ali samo utoliko što im treba više vremena

I onda je to gospodin Marks totalno slupao sa svojom "materijalističkom istorijom".

Obrati pažnju na jedan filter, od kvadriliona, što ti operator koristi: "... geneza velikog čoveka (the pojedinca, nači) zavisi od duge serije kompleksnih uzroka koji su "proizveli" rasu u kojoj se taj veliki čovek pojavio, pa su proizveli društveno uređenje kroz koje je ta rasa prorasla ..." - nači da ne bih nepotrebno trošio svoje reči parafrazirao sam Vikipediju koja je navela Herberta Spensera, al pošto je kontekst bio preglomazan da se dočara u Vikipediji moram da ih izdokorigujem pomalo:

"Duga serija" ne da nije serija, niti kompleksno stablo, nego je nelinearna kombinacija kompleksnih šuma tako da ajd što spekulativna filozofija istorije nema nikakvih šansi, nego je teško dobaciti i do ideje kako bi analitika, kritika (može Kant da se vrpolji koliko hoće) u filozofiji istorije dala Đenki od Đordana Brun(o)a bilo kakve šanse da si se ti tada tamo reinkarnirao i spalio ga pre nego što mu je bilo šta od bilo kakve važnosti palo na pamet.

Nači ogromno-većinski veliki čoek je skoro pa slupao većinu velikana preko čijih ramena je otišao u visine već šačicu generacija pošto je dotična gospoda otišla u večna lovišta, ... pa će u ogromnoj većini, tako, i sam biti slupan za sledećih nekoliko generacija ...

... dok je tvoj oeprator besmrtan

I možda je integralni operator integralni operator, ali samo na način na koji je leptir u Amazoniji meni danas doneo lepo vreme u UK
jinks jinks 13:12 05.07.2019

Re: Пера и Паја

Ko će ga znati.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:33 05.07.2019

Re: Пера и Паја

.. geneza velikog čoveka (the pojedinca, nači) zavisi od duge serije kompleksnih uzroka koji su "proizveli" rasu u kojoj se taj veliki čovek pojavio, pa su proizveli društveno uređenje kroz koje je ta rasa prorasla .


Da li je upotrebio tu reč, ili "species"?

noun 1.
BIOLOGY
a group of living organisms consisting of similar individuals capable of exchanging genes or interbreeding. The species is the principal natural taxonomic unit, ranking below a genus and denoted by a Latin binomial, e.g. Homo sapiens.
synonyms: type, kind, sort;



Ajd, ok, crkve, institucije ... su "napornije" za rastakanje ovim integralnim operatorima, ali samo utoliko što im treba više vremena

I onda je to gospodin Marks totalno slupao sa svojom "materijalističkom istorijom".


Ova rečenica zvuči kao da su je sami jezuiti naručili... Nije napravio nešto specijalno - zaustavio je u društvenoj evoluciji Carsku Rusiju (koja se transformiše sada nešto po cezaropapističkom uzoru na Konstantinovu Romejsku Imperiju) - Тисиачлетнее Россиское Царство, dobro-de, Kraljevinu Srbiju je sredio svojski [ми смо у коми, до даљњег], hajd' Kinu možda - no i oni se transformišu polako u Imperiju obratno... Transformisao je zapadno-evropsku kulturu, možda, tako da je postala antihrišćanska...
Milan Novković Milan Novković 18:41 05.07.2019

Re: Пера и Паја

Srđan Fuchs
.. geneza velikog čoveka (the pojedinca, nači) zavisi od duge serije kompleksnih uzroka koji su "proizveli" rasu u kojoj se taj veliki čovek pojavio, pa su proizveli društveno uređenje kroz koje je ta rasa prorasla .


Da li je upotrebio tu reč, ili "species"?

noun 1.
BIOLOGY
a group of living organisms consisting of similar individuals capable of exchanging genes or interbreeding. The species is the principal natural taxonomic unit, ranking below a genus and denoted by a Latin binomial, e.g. Homo sapiens.
synonyms: type, kind, sort;



Ajd, ok, crkve, institucije ... su "napornije" za rastakanje ovim integralnim operatorima, ali samo utoliko što im treba više vremena

I onda je to gospodin Marks totalno slupao sa svojom "materijalističkom istorijom".


Ova rečenica zvuči kao da su je sami jezuiti naručili... Nije napravio nešto specijalno - zaustavio je u društvenoj evoluciji Carsku Rusiju (koja se transformiše sada nešto po cezaropapističkom uzoru na Konstantinovu Romejsku Imperiju) - Тисиачлетнее Россиское Царство, dobro-de, Kraljevinu Srbiju je sredio svojski [ми смо у коми, до даљњег], hajd' Kinu možda - no i oni se transformišu polako u Imperiju obratno... Transformisao je zapadno-evropsku kulturu, možda, tako da je postala antihrišćanska...

"Race" može, po raznom kontekstu, da se ovoj reči doda i "human race", ali, s obzirom na širok dijapazon različitih društvenih okruženja ocde se misli na specifično društveno okruženje.

Pa, tako ja tumačim pošto je ceo komentar o značaju pojedinca u istoriji, ta "rasa" ovom prilikom može da bude svašta, Hitler je zaživeo u "arijevskoj rasi" (društveno govoreći) i na neki način nije "svoj čovek", možemo i kvantne mehaničare tog vremena da zovemo "rasa" i da ga je nekim čudom prebacilo da živi bliže takvima, u društvenom smislu, sve sa roditeljnima, najbližim prijateljima i rodbinom, on bi ispao nešto drugu - pored svega i svačega više bi ipak bio amalgamat i kvantnih fizičara. Ili da ga je bacilo u neke budističke manastire na himalarjima, ne samo sa bližom nego čak i daljom rodbinom, bio bi nešto sve deseto.

Znači ovo je samo primer kako se društvena sredina toliko utkala u nekog konkretnog čoveka da kada se priča o njegovom značaju na istoriju taj značaj nije ni približno dovoljno jedinstven da vbi se reklo kako ga je eto taj čovek imao i definisao istoriju, nju je mnogo više definisalo društvo.

I, ja sa Jinksom razmenjujem maštanje na temu kako to taj civilizacijsko-vremenski operator utiče na značaj pojedinca, konkretnog. Ja kažem kako je pojedinac rastočen, relativno brzo, on i dalje sa više kritike gleda na tu tezu.

Nije tajna da je Hegel bio opčinjen pojedincima, recimo Napoleonom do te mere da mu je onako na konju video i auru oko glave, on bukvalno, i smeo je da se "zakune", ali tu je ta "great man theory" dostigla i neki vrhunac.

A Marks, na istu temu pričam, se baš dokazao, ima danas primera koliko hoćeš, za razne Buševe, Čejnije, Soroše i slične znamo zato što pripadaju "rasi" sa kojom dele interese, da nije tako ne bismo ni znali za njih baš previše - koliko u US ima milijardera, recimo preko hiljadu, mi znamo šačicu zato što su vezane za velika pitanja. Npr možemo, slobode radi, US military security complex da zovemo "rasa", ili rude-minerali bratija, itd. To je ekipa koja nekome iz mid-azije, koji političke protivnike žive baca u kazane sa ključalom vodom. postavlja crveni tepih ako im je dao prava, assets u svojoj zemlji, a neko ko im ne da prava može da bude Dalaj Lama i Gandi kombinovan i može jako loše da se provede ako je neposlušan.

Tj ja samo pričam kako je Marks pomogao oko obraćanja pažnje na greške u Hegelovom razmišljanju, Hegel mu je bio inspiracija, ok, ali je on Marks došao kasnije, a tu su i mnogi drugi pametni.

A crkva je primer institucije, "stilsko figurativnog pojedinca", koja pojedinca od krvi i mesa poprilično čuva od ovog Jinksovom operatora, kako ga ja tumačim, iz raznih razloga, moći koju ima i nešto manje dinamičnosti u kanoničnosti koje se drži.

Npr Ajnštajn nije previše u vremenu iza nas, a da se nije desio svet bi skoro sigurno danas bio isti ovakav kakav je sada, u njegovoj "rasi" fizičara i matematičara je bilo mnogo drugih, teorija bi se, kao površina vode posle bačenog kamena, smirila već posle, recimo 5-15 godina posle njega, da ga nije bilo, a S&T++ su ionako došli kasnije.

A zamisli ovde nekog baticu od pre 5000 godina koji je primetio da oni što jedu tamo neko korenje puno silikata (nije znao razlog), i umiru mladi od bubrega (nije znao da su oni u pitanju) prestaju tako mladi da umiru ako se korenje umoči u bistar potok i tamo drži dan-dva, pa mu voda propere silikate - za tog baticu mi ne znamo, tj nema nigde nikakvih zapisa.

Pa je tako, po meni, istorija ipak više analitička nauka nego spekulativna, ili, ako hoćeš, spekulaciju podižemo na viši novo, gde nam je "pojedinac" (nije moja stilska figura) crkva, fizičari, Jevreji, Kinezi, umetnici inženjeri ... iako su nki od ovih "pojedinaca" nejasni i preveliki u širini.

I što su ovi "pojedinci" u zdravijem, čvršćem okviru što se tiče osobina bitnih za civilizacijski napredat toliko će duže u budućoj istoriji njihov uticaj da bude opipljiv, dok ga polako ne prelije civilizacijski cunami, pitanje je vremena, kako se sve smiri, i Jinksov operator izmetaboliše individualce i "individualce", svari ih

Naravno, sve je to danas zapisano, ljudi uče i poštuju, nego pričam pričam o opipljivom uticaju u nekoj daleko budućoj sadašnjosti - ne radi tamo neki čip, kung-fu one, na primer, u glavi mog čukunčukun... unuka i on se zapita da li bi imao isti problem i da se Bill Gates nije nikad rodio ... ajd ovo je nejasno, da se rodio, živeo sa istimo osobama, ali nije išao u IT ...

... imao bi ovaj moj isti problem što se tehnološkog razvoja tiče, ako nam se hromozomski putevi ne bi nikad ukrstila sa bilovim.
Milan Novković Milan Novković 19:06 05.07.2019

Re: Пера и Паја

Srđan Fuchs
...
Ajd, ok, crkve, institucije ... su "napornije" za rastakanje ovim integralnim operatorima, ali samo utoliko što im treba više vremena

I onda je to gospodin Marks totalno slupao sa svojom "materijalističkom istorijom".


Ova rečenica zvuči kao da su je sami jezuiti naručili...

Prvo sam osećao, a sad sam siguran da sam i dalje nejasan

Pa mi se reč "rastakati" opasno pomerila - mislim na "rastakanja" jedinstvenog značaja pojedinca kako vreme prolazi.

Primer, ti sad smisliš nešto jako dobro za ceo svet u, recimo, svemirsksoj tehnologiji.

Ne mislim na rastakanje tvoga lika i dela, niti na umanjivanje zasluga, nego na sledeće.

1. Za godinu dana bi svet bio drugačiji da ti to nisi izmislio

2. Za pet isto

3. Za 30 značajno manje, neko drugi bi, npr, smislio isto ili slično za 5-10 godina, i za 30 godina bi bila mala razlika u svetu po dva scenarija, gde si to prvo ti smislio, ili neko nešto kasnije.

4. Za 100 bi svet skoro sigurno bio isti i da ti to nisi smislio.

Ali, ako si ti to prvi smislio, respekt stoji i posle 100 godina, nego ja pričam o jedninstvenom a opipljivom uticaju tebe konkretno u poređenju sa nekim ko bi se setio kasnije u paralelnom univerzumu (ajd da ingorišemo činjenicu da ako bi klonirali univerzum sada original i klon bi za 100 godina bili različiti u svakom slučaj), ili u istom a da se ti nisi pojavio.

Ovo što ja pričam je pomalo logično i iz jedne druge perspektive (opet, ja izmišljam svoje originalne primere, nekad lošije nekad bolje, ali je sve povrh osnvonih mišljenja drugih):

- Civilizacija bi bila relativno egzistencijalno nestabilna ako bi istorija previše zavisila od pojedinaca, na dovoljno dugačak rok.

- Dolazimo mi u situacije da ozbiljnije pripretimo civilizaciji, npr sa crvenim ili kakvim već dugmićima koje Tramp, Putin ili Netanijahu mogu da pritisnu - ali to su urbane legendice, ti dugmići nisu baš tako na dohvat ruke tim individualcima - ne može ni jedan od njih, tek tako mu se prikazalo, da kaže prvom posilnom "Deder mi donesi ono koferče sa crvenim dugmetom, danas sam nešto nadrndan"
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:21 05.07.2019

Re: Пера и Паја

To je ekipa koja nekome iz mid-azije, koji političke protivnike žive baca u kazane sa ključalom vodom. postavlja crveni tepih ako im je dao prava, assets u svojoj zemlji, a neko ko im ne da prava može da bude Dalaj Lama i Gandi kombinovan i može jako loše da se provede ako je neposlušan.


Nije to ništa novo. Treba čovek da bude mudar kao zmija, kao Pavle u Rimu, kada ima posla sa takvima.
jadragoljub jadragoljub 00:48 06.07.2019

Re: Пера и Паја

Milan Novković
Srđan Fuchs
...
Ajd, ok, crkve, institucije ... su "napornije" za rastakanje ovim integralnim operatorima, ali samo utoliko što im treba više vremena

I onda je to gospodin Marks totalno slupao sa svojom "materijalističkom istorijom".


Ova rečenica zvuči kao da su je sami jezuiti naručili...

Prvo sam osećao, a sad sam siguran da sam i dalje nejasan

Pa mi se reč "rastakati" opasno pomerila - mislim na "rastakanja" jedinstvenog značaja pojedinca kako vreme prolazi.

Primer, ti sad smisliš nešto jako dobro za ceo svet u, recimo, svemirsksoj tehnologiji.

Ne mislim na rastakanje tvoga lika i dela, niti na umanjivanje zasluga, nego na sledeće.

1. Za godinu dana bi svet bio drugačiji da ti to nisi izmislio

2. Za pet isto

3. Za 30 značajno manje, neko drugi bi, npr, smislio isto ili slično za 5-10 godina, i za 30 godina bi bila mala razlika u svetu po dva scenarija, gde si to prvo ti smislio, ili neko nešto kasnije.

4. Za 100 bi svet skoro sigurno bio isti i da ti to nisi smislio.

Ali, ako si ti to prvi smislio, respekt stoji i posle 100 godina, nego ja pričam o jedninstvenom a opipljivom uticaju tebe konkretno u poređenju sa nekim ko bi se setio kasnije u paralelnom univerzumu (ajd da ingorišemo činjenicu da ako bi klonirali univerzum sada original i klon bi za 100 godina bili različiti u svakom slučaj), ili u istom a da se ti nisi pojavio.

Ovo što ja pričam je pomalo logično i iz jedne druge perspektive (opet, ja izmišljam svoje originalne primere, nekad lošije nekad bolje, ali je sve povrh osnvonih mišljenja drugih):

- Civilizacija bi bila relativno egzistencijalno nestabilna ako bi istorija previše zavisila od pojedinaca, na dovoljno dugačak rok.

- Dolazimo mi u situacije da ozbiljnije pripretimo civilizaciji, npr sa crvenim ili kakvim već dugmićima koje Tramp, Putin ili Netanijahu mogu da pritisnu - ali to su urbane legendice, ti dugmići nisu baš tako na dohvat ruke tim individualcima - ne može ni jedan od njih, tek tako mu se prikazalo, da kaže prvom posilnom "Deder mi donesi ono koferče sa crvenim dugmetom, danas sam nešto nadrndan"

ha, čitao si ajzaka ejzimova i zadužbinu, deluje ko psihoistorija u pokušaju.
tasadebeli tasadebeli 19:15 02.07.2019

За заинтересоване

а са просветарским платама.


https://www.futurelearn.com/courses/rome


Да, занимљива је ова теза о тим ремасторомуластим и ромуласторемастим обалама Рубикона у јутарњој измагици која се подиже са воде.





И римском народу су, на крају, досадиле античке вредности, више су му се допадале удобности једноставног ропства и мира. Радије хлеба и игара него бескрајних истребљивачких ратова. Како су сами Римљани признали, у њиховој слободи се налазио зачетак њихове сопствене пропасти.








П.С. - Баш пре неки дан Анонимни помену некакав просвећени апсолутизам...







jinks jinks 19:54 02.07.2019

Re: За заинтересоване

Interesantno, bas mislio da u tagu bloga napisem "palatinske izmaglice" :)

Inace, izgleda da neretko nova drustva upravo i izrastaju iz i nastaju na nekoj novoj-staroj ideji slobode. Sto traje otprilike onoliko koliko, kako kazes, njegovim stanovnicima treba da svoj komfor stave ispred nekih njima tada izgleda vec dobrano dalekih koncepata kao sto su pravda ili sloboda.
mirelarado mirelarado 19:57 02.07.2019

Re: За заинтересоване

Римско царство доживело је највећи процват на самом свом почетку, за време владавине првог императора - Октавијана Августа. По њему је и наредни месец добио име.

tasadebeli tasadebeli 20:19 02.07.2019

Re: За заинтересоване

jinks
Interesantno, bas mislio da u tagu bloga napisem "palatinske izmaglice" :)

Inace, izgleda da neretko nova drustva izrastaju iz i nastaje na nekoj novoj-staroj ideji slobode. Sto traje otprilike onoliko koliko njegovim stanovnicima treba da svoj komfor stave ispred nekih njima tada izgleda vec dobrano dalekih koncepata kao sto su pravda ili sloboda.






Том Холанд се врло често извињава што не може одолети, а да у својим радовима не извлачи паралеле које повезују стари Рим и ово наше модерно доба.













Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:14 04.07.2019

Re: За заинтересоване

mirelarado
Римско царство доживело је највећи процват на самом свом почетку, за време владавине првог императора - Октавијана Августа. По њему је и наредни месец добио име.



A mi Izrailjci prvoklasnu luku - Caesarea-u...

mirelarado mirelarado 16:35 04.07.2019

Re: За заинтересоване

Zanimljivo je da se i poslednji rimski imperator zvao Romul. Tačnije, Flavije Romul Avgust, ali su ga Rimljani posprdno zvali Augustulus Momyllus (Avgustić Mala Nevolja). Bio je četrnaestogodišnjak, a za imperatora ga je proglasio otac Orestes (vojskovođa poreklom iz Panonije). Vladao je zapravo otac, u Raveni, ali svega deset meseci, jer ga je pogubio varvarski osvajač Odoakar, koji je Romula-Momila prognao u napuljsku tvrđavu Jaje, nakon što je 4. septembra 476. godine n.e. abdicirao. Taj datum smatra se konačnom propašću Zapadnog rimskog carstva. Posle odlaska u Napulj, istorija se nije bavila sudbinom poslednjeg Romula. Pretpostavlja se da je i okončao život u napuljskoj tvrđavi.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:54 05.07.2019

Re: За заинтересоване

Znači, o'šo Latin a doš'o Švabo da rajhuje...
Milan Novković Milan Novković 09:21 05.07.2019

Re: За заинтересоване

jinks
Interesantno, bas mislio da u tagu bloga napisem "palatinske izmaglice" :)

Inace, izgleda da neretko nova drustva upravo i izrastaju iz i nastaju na nekoj novoj-staroj ideji slobode. Sto traje otprilike onoliko koliko, kako kazes, njegovim stanovnicima treba da svoj komfor stave ispred nekih njima tada izgleda vec dobrano dalekih koncepata kao sto su pravda ili sloboda.

Pravda i sloboda na junačkom petom mestu posle:

1. Proto-sloboda

2. Dizajna

3. Mutacija ...

4. ... i (line) menadžera što provode previše vremena u kafe-kuhinjicama
G.Cross G.Cross 19:52 02.07.2019

Odvratni vegeterijanci

Prvo hvala na edukativnom postu.

Drugo ja se veoma cesto veoma duboko pitam sta bi bilo da Kain nije ubio Avelja.

Ili nedajboze da je Avelj ubio Kaina.

Da su Farmeri ista valjali Kauboji bi se zvali Farmboji.

Eto toliko od mene.
jadragoljub jadragoljub 20:02 02.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

Ili nedajboze da je Avelj ubio Kaina.

sad bi svi bili vegetarijanci a karnivole bi svi ismejavali
Da su Farmeri ista valjali Kauboji bi se zvali Farmboji.

pa farmbojovi su odneli pobedu kolko ja vidim, a što se tiče indijanaca i farmboji i kauboji su ih ubijali podjednako.
shone shone 21:33 02.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

Drugo ja se veoma cesto veoma duboko pitam sta bi bilo da Kain nije ubio Avelja.


Interesantnije je sa kim se Kain ,,razmnožavao,, i decu pravio pošto je bio sin Adama i Eve prvih i jedinih ljudi koje bog stvori ( po bibliji naravno)


2:22 I Gospod Bog stvori ženu od rebra, koje uze Adamu, i dovede je k Adamu.
3:20 I Adam nadede ženi svojoj ime Jeva, zato što je ona mati svima živima.
4:1 Iza toga Adam pozna Jevu ženu svoju, a ona zatrudni i rodi Kajina, i reče: Dobih čoveka od Gospoda.
4:2 I rodi opet brata njegovog Avelja. I Avelj posta pastir a Kajin ratar.

4:16 I otide Kajin ispred Gospoda, i naseli se u zemlji naidskoj na istoku prema Edemu.
4:17 I pozna Kajin ženu svoju, a ona zatrudni i rodi Enoha. I sazida grad i prozva ga po imenu sina svog Enoh.
4:18 A Enohu rodi se Gaidad; a Gaidad rodi Maleleila: a Maleleilo rodi Matusala; a Matusal rodi Lameha.
4:19 I uze Lameh dve žene: jednoj beše ime Ada a drugoj Sela.
4:20 I Ada rodi Jovila; od njega se narodiše koji žive pod šatorima i stoku pasu.


Jedino objašnjenje je INCEST ili je biblija ,,veselo štivo..

E.V.Daniken je imao bolja objašnjenja iako je bio švajcarski konobar, načitan konobar.

jinks jinks 21:54 02.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

Drugo ja se veoma cesto veoma duboko pitam sta bi bilo da Kain nije ubio Avelja.

Ili nedajboze da je Avelj ubio Kaina.

Moglo bi se možda reći i da je u priči o Romulu i Remu u stvari upravo Avelj na određeni način i ubio Kaina.
tasadebeli tasadebeli 23:02 02.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

shone

I pozna Kajin ženu svoju



Слушао сам својевремено једног старог господина, службеника ПИО у пензији, који ми је овако препричавао како му се родио син, треће дете из другог брака у позним годинама:


"Идем ја тако Славијом и сретнем моју жену Милеву и она ми каже да треба да се роди Пера. Ја јој кажем, чекај, стани полако, да видимо шта ће да каже комисија. Поднесемо ми захтев, првостепена комисија одбије, другостепена комисија одбије, трећестепена комисија прихвати и роди се Пера."
nask nask 23:14 02.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

Jedino objašnjenje je INCEST


I da, i ne.

Da, braća i sestre tj Adamova i Evina deca su međusobno pravili decu, tj. unuke itd.

Ne, Bog je definisao polne odnose između braće i sestra kao rodoskrnavljenje tek kasnije. Što bi pravnici rekli, u momentu izvršenja nekog dela, to delo nije bilo definisano kao nedelo pa samim time nema pravnih posledica.
shone shone 23:27 02.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

Ne, Bog je definisao polne odnose između braće i sestra kao rodoskrnavljenje tek kasnije. Što bi pravnici rekli, u momentu izvršenja nekog dela, to delo nije bilo definisano kao nedelo pa samim time nema pravnih posledica.


U 'ebo te pa to menja stvar iz korena!

A jel to menja suštinu da je brat sa sestrom decu pravio - znaš ono na genetskom nivoJu? Evu su valjda preskočili.
G.Cross G.Cross 23:32 02.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

jinks
Drugo ja se veoma cesto veoma duboko pitam sta bi bilo da Kain nije ubio Avelja.

Ili nedajboze da je Avelj ubio Kaina.

Moglo bi se možda reći i da je u priči o Romulu i Remu u stvari upravo Avelj na određeni način i ubio Kaina.


Da ti ne trolujem blog.

Ali

Kain je prvi Covek koji se rodio.
Avelj je prvi covek koji je umro.

Prvi covek koji se rodio je ubica i to svog brata.

So much for free will.

OK supreme being je pomogo malo preferirajuci zrtve koje su mu prineli, ali free will is overrated.

nask nask 23:57 02.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

znaš ono na genetskom nivoJu?


Mislim da u to vreme nisu znali ništa o genetici, a narod kaže da ono što ne znaš to ne boli. Sva ta njihova deca i unuci su živeli po barem pola milenijuma, tako da bi se moglo zaključiti da nam se genetika ipak malo pokvarila zbog svog tog krvokrunstva. No da ne preteramo sa mašenjem teme.
shone shone 00:24 03.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

a narod kaže da ono što ne znaš to ne boli


Može da boli kad saznaš.
jadragoljub jadragoljub 07:48 03.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

Kain je prvi Covek koji se rodio.
Avelj je prvi covek koji je umro.

Prvi covek koji se rodio je ubica i to svog brata.

ovo je dobro, krivo mi to meni to nije palo na mozak.
So much for free will.

a ovo baš i ne mogu da povežem
jinks jinks 07:59 03.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

Kain je prvi Covek koji se rodio.
Avelj je prvi covek koji je umro.

Prvi covek koji se rodio je ubica i to svog brata.


ovo je dobro, krivo mi to meni to nije palo na mozak.


Aha :)
vcucko vcucko 13:20 03.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

jadragoljub
Kain je prvi Covek koji se rodio.
Avelj je prvi covek koji je umro.

Prvi covek koji se rodio je ubica i to svog brata.

ovo je dobro, krivo mi to meni to nije palo na mozak.
So much for free will.


Pa nije baš da je imao neki izbor. Mislim za ubijanje
jadragoljub jadragoljub 14:22 03.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

vcucko
jadragoljub
Kain je prvi Covek koji se rodio.
Avelj je prvi covek koji je umro.

Prvi covek koji se rodio je ubica i to svog brata.

ovo je dobro, krivo mi to meni to nije palo na mozak.
So much for free will.


Pa nije baš da je imao neki izbor. Mislim za ubijanje

jeste, piše u bajbiji da je razlog bio ljubomora.
jinks jinks 14:48 03.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

jeste, piše u bajbiji da je razlog bio ljubomora.

Da, ona večita dilema kod mnogih - da li od nekog drugog biti bolji ili vredniji (kako kaže priča o Kainu i Avelju - miliji bogu) tako što ćete:

(a) od tog nekog stvarno biti bolji ili vredniji, ili
(b) tako što ćete ukloniti tog nekog boljeg i vrednijeg od sebe (bilo fizički, bilo na neki drugi način).

Mislim i Rem je izgleda po priči pokušao nešto slično kao i Kain.
jadragoljub jadragoljub 17:39 03.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

Mislim i Rem je izgleda po priči pokušao nešto slično kao i Kain.

rem je ismevao romula preskočivši , dal temelj il početak zida koji je trebao da opaše rim koji je romul gradio
kao dijalog, po sećanju,
šta praviš
zidine koje niko neće moći da sruši i zauzme grad,
nato rem preskoči temelj il zidić i reče u al ti je bedem a romul poteže mač i utepa ga namrtvo.
ja sam taku legendu čuo i čitao, sad dal je jedina ne znam, nisam čuo drugu.
Kazezoze Kazezoze 18:21 03.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

piše u bajbliji da je razlog bio ljubomora.


Nevezano za razlog ubistva, ima Borhes jednu zgodnu kratku pričicu o Kainu i Avelji, sa biblijskom poukom.


Avelj i Kain se susretoše posle Aveljeve smrti. Hodahu pustinjom i prepoznaše se iz daljine, jer obojica behu vrlo visoki. Braća sedoše na zemlju, založiše vatru i obedovaše. Ćutahu kako čine umorni ljudi na izmaku dana.

Na nebu se pomaljaše zvezda koja još nije dobila svoje ime. Pri svetlosti plamena Kain primeti na Aveljevom čelu beleg od kamena, ispusti hleb koji prinosaše ustima i zamoli da mu bude oprošten zločin.

Avelj odgovori:

- Jesi li ti ubio mene ili sam ja ubio tebe? Ne sećam se više, opet smo ovde zajedno, kao nekada.

- Sad znam da si mi istinski oprostio, jer zaboraviti znači oprostiti. I ja ću pokušati da zaboravim.

Avelj reče sporo:

- Tako je, dok traje griža savesti, traje i krivica.


Horhe Luis Borhes
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:55 05.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci


Avelj odgovori:

- Jesi li ti ubio mene ili sam ja ubio tebe? Ne sećam se više, opet smo ovde zajedno, kao nekada.

- Sad znam da si mi istinski oprostio, jer zaboraviti znači oprostiti. I ja ću pokušati da zaboravim.

Avelj reče sporo:

Divno. Work of Poetry...
Milan Novković Milan Novković 09:40 05.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

G.Cross
jinks
Drugo ja se veoma cesto veoma duboko pitam sta bi bilo da Kain nije ubio Avelja.

Ili nedajboze da je Avelj ubio Kaina.

Moglo bi se možda reći i da je u priči o Romulu i Remu u stvari upravo Avelj na određeni način i ubio Kaina.


Da ti ne trolujem blog.

Ali

Kain je prvi Covek koji se rodio.
Avelj je prvi covek koji je umro.

Prvi covek koji se rodio je ubica i to svog brata.

So much for free will.

OK supreme being je pomogo malo preferirajuci zrtve koje su mu prineli, ali free will is overrated.


Rekao bi čovek kao je gore uzbudljivo, a ono svi beže u LA, kažu Svevišnji ima bagova u dizajnu - sve predictable

Vidi Evu ovde, zbrisala i ona odozgore (znam da voliš ovakve ekranizacije)

jadragoljub jadragoljub 19:14 05.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

nask
Jedino objašnjenje je INCEST


I da, i ne.

Da, braća i sestre tj Adamova i Evina deca su međusobno pravili decu, tj. unuke itd.

Ne, Bog je definisao polne odnose između braće i sestra kao rodoskrnavljenje tek kasnije. Što bi pravnici rekli, u momentu izvršenja nekog dela, to delo nije bilo definisano kao nedelo pa samim time nema pravnih posledica.

postoji jedan problem što se u bajbliji ne spominje da su adam i eva imali još dece.
alselone alselone 19:15 05.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

Biblija je skup priča koje su pisane veoma davno i prilagođene tadašnjem čoveku. Čitati je danas kao udžbenik je... khm... naivno.
jadragoljub jadragoljub 00:46 06.07.2019

Re: Odvratni vegeterijanci

alselone
Biblija je skup priča koje su pisane veoma davno i prilagođene tadašnjem čoveku. Čitati je danas kao udžbenik je... khm... naivno.

ja sam je čitao zbog slikarstva prvenstveno, mnogo je tema islikano pa mora da bar znaš osnovno, drugo jer se tako mnogo pričalo onjoj, i onda i sad, treće zbog denikena i sličnih 'mudraca' da proverim šta to piše , ono dal je istrgnuto iz konteksta. a onda kod trećeg četvrtog čitanja videh da to može svako da tumači kako hoće. u jednom trenutku je to istoriski spis pa onda mašta pa književnost, psalmi, pa munje koje sevaju u glavi ludaka. svašta nešto. no ova civilizacija, naša europska zapadna i istočna vizantinska su stvorene podjednako na njoj i na grčko rimskoj, više rimsko-hrišćanskoj.
treba je pročitati čisto informativno. za ličnu upotrebu poznavanja simbola.
jadragoljub jadragoljub 22:17 02.07.2019

pa i ne zove se roma

ni rema
već rim
daklem bio je i treći brat
nepopustljiv nepopustljiv 07:18 03.07.2019

M'da!

Sad, po mnogima, upravo je ova Romulova ideja i predstavljala temelj na kome je izgrađena čitava nova civilizacija, zasnovana na nečemu što je manje-više i danas jednako koliko i u Romulovo vreme bilo i ostalo poprilično apstraktno i efemerno - pravdi.

Ja mislim da 'pravda' nije efemerna - a još manje apstraktna.
Štaviše - mislim, čak, da je pravda toliko jednostavna i shvatljiva da za to čak nije potreban niti jedan razred (dan - čak) škole za shvatanje.
Svaki čovek za svaki svoj postupak zna da li je pravedan ili ne.
jinks jinks 07:55 03.07.2019

Re: M'da!

Svaki čovek za svaki svoj postupak zna da li je pravedan ili ne.

Misliš - svaki čovek. Nisam siguran koliko baš svaki čovek zna. Slažem se da bi pravda trebalo da je prosta, ali neretko ume baš i poprilično da se zakomplikuje.

Jer, na primer, svako od nas, manje ili više, u nekom trenutku (a možda i rođenjem) izgleda da dobije svog ličnog "advokata" koji se zove "ego", i koji mnogima šta god loše učinili to tumači na način koji navedene postupke prikazuju u za njih najpozitivnijem svetlu, između ostalog.
nepopustljiv nepopustljiv 08:17 03.07.2019

Re: M'da!

jinks
Svaki čovek za svaki svoj postupak zna da li je pravedan ili ne.

Misliš - svaki čovek. Nisam siguran koliko baš svaki čovek zna. Slažem se da bi pravda trebalo da je prosta, ali neretko ume baš i poprilično da se zakomplikuje.

Jer, na primer, svako od nas, manje ili više, u nekom trenutku (a možda i rođenjem) izgleda da dobije svog ličnog "advokata" koji se zove "ego", i koji mnogima šta god loše učinili to tumači na način koji navedene postupke prikazuju u za njih najpozitivnijem svetlu, između ostalog.

M'da!
Meni se, ipak, čini da je ego u sudaru sa pravdom nemoćan.
jinks jinks 08:20 03.07.2019

Re: M'da!

Znam da je nezahvalno gađati se citatima, ali evo šta je na temu sudara ega i pravde, ili bar tako deluje, kao i na vreme potrebno kako bi se pravda i ego nekako prebrojali, rekao M.L.King:

“Let us realize the arc of the moral universe is long, but it bends toward justice.”
jadragoljub jadragoljub 10:50 03.07.2019

Re: M'da!

jinks
Znam da je nezahvalno gađati se citatima, ali evo šta je na temu sudara ega i pravde, ili bar tako deluje, kao i na vreme potrebno kako bi se pravda i ego nekako prebrojali, rekao M.L.King:

“Let us realize the arc of the moral universe is long, but it bends toward justice.”

jaćesgađam svojim ličnim i personalnim citatima, daklem prosto rečeno citiraću sam sebe
moral i pravda su stvar ličnog doživljaja pojedinca i ponekad, ne uvek postanu stvar kolektivnog doživljaja, istorija morala i pravde nas tome uči.
verovali, a verujem da nećete, mučenje , sakaćenje, zatiranje gradova, silovanja i slične danas nemoralne i nepravedne radnje su samo pre par vekova bile i moralna i pravedna dela.u 19 veku su po parizu visili kafezi sa 'divljacima' iz afrike i bili sasvim moralno normalne pojave. u belgiji je čak zoovrt ima do pedesetih stanovnike crne boje kože. mislim etetakoj o moralu i pravdi.
predatortz predatortz 13:33 03.07.2019

Rim i Rem

To bi samo dodatno sluđivalo plavuše. Dovoljni su Irak i Iran.
jinks jinks 13:49 03.07.2019

Re: Rim i Rem

Zamisli tek da nekome treba da objasniš i razliku između sunita i šita, na primer, a posebno razloge zašto se tako temeljno ...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:35 04.07.2019

Re: Rim i Rem

Од старта - али Шити су тотално апокалиптични; није чудо да су блиски са Русима.
alselone alselone 14:57 03.07.2019

Srbija in a nutshell

Vozači dobijali rukom pisane priznanice na naplatnoj rampi "da bi se ubrzao protok vozila"

Ta procedura je, praktično, umesto da ubrza rad, izazvala malo duže čekanje.
myredneckself myredneckself 21:07 03.07.2019

Dolce vita u starom Rimu

jinks
Marsovo očijukanje sa Romulovom i Removom majkom (inače plemkinjom i vestalskom sveštenicom, kojima su očijukanja u principu i bila zabranjena)

Kad čovek čita te legende ne može a da ne primeti kako se tamo osim ratova vodio i božji i ljudski slatki život, ali i koliko su u tim drevnim nasilnim vremenima životi žena u društvu po muškim pravilima bili čista trauma.

Po rimskoj mitologiji Rea Silvija, majka Romula i Rema, bila je gospodskog roda i potomak Eneje. (sećam se kroz maglu kako sam još kao dete gledala i neki film na tu temu) Sticajem istorijskih i životnih okolnosti bila je primorana da postane vestalka, što je značilo i da se zavetovala da će živeti u celibatu.
Onda se desilo to da je prekršila celibat u onom, kako si rekao Marsovom očijukanju s njom. (neki u legendama kažu da je to bilo silovanje, a neki da je Mars zaveo Reu i vodio ljubav s njom).
Kako god bilo, vestalka Rea Silvija je zgrešila i zatrudnila, i zato je morala biti utamničena.

Ne znam koliko je živela, ali pretpostavljam da nije dugo. U to doba imali su neke aljkave, loše zakone koji su se odnosili na vestalke - krv vestalki se nije smela prolivati! (bile su, kao, vrlo poštovane)
I tako, zakon se morao poštovati, pa nije bilo ni krvi vestalki kad bi zgrešile. Zato su se dosetili i žive ih zakopavali u neke sobičke pod zemljom. Spustili bi ih merdevinama dole pod zemlju sa malo hrane i vode, potom podigli merdevine i nasuli od gore puno zemlje, a vestalkama koliko bogovi vremena daju, dali su. Eto, nema krvi, nema ni zlodela, sve po zakonu, a vestalke su tamo svakako skončavale živote.
jinks jinks 21:24 03.07.2019

Re: Dolce vita u starom Rimu

Da, baš tako.

(bile su, kao, vrlo poštovane)

Vidi se u filmu o kome se upravo u blogu i govori, da su bile u suštini sluškinje, kako god to bilo predstavljeno i upakovano.
myredneckself myredneckself 22:35 03.07.2019

Re: Dolce vita u starom Rimu

jinks
Da, baš tako.

(bile su, kao, vrlo poštovane)

Vidi se u filmu o kome se upravo u blogu i govori, da su bile u suštini sluškinje, kako god to bilo predstavljeno i upakovano.

Postajale su slobodne i mogle su se udavati tek kad im godine baš i nisu bile za udaju. Ali, bile su pune love i zato dobra prilika za nekog žigoloa.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana