Eksperimenti u blogovanju| Literatura| Život

11 DANA (4/11)

horheakimov RSS / 07.04.2019. u 22:55
dan četvrti
 
Spavala sam samo 4 sata. I juče, a naročito danas, čim sam se probudila i otvorila oči osetila sam kako mi je vid jasniji a svetlo u sobi jače nego ikada. Pomalo jezivo. Danas ću da probam da ne nosim naočare. Jutarnji ritual na šolji izazvao je strah jer je iz mene iscurila samo mala količina masnjikave tečnosti. Zadržala sam se duže nego inače, razmišljajući u čemu je stvar. Moja poslednja večera, pre posta, bila je pica. Creva su mi definitivno prazna. Padalo mi je na pamet da imam bolest masne jetre. Na posletku sam shvatila: organizam razlaže akumuliranu mast kako bi imao energiju za održavanje života. Primetila sam da mi se koža pročistila. Ne mogu da prestanem da pipkam svoje lice. Ne, nije tik. Faca  mi je postala mekana kao bebina guza. U konstantnoj sam meditaciji i konekciji sa samom sobom. Slike, mesta i vizije mi sevaju pred očima. Osećaj dubokog saznanja titra oko mene. Izgubila sam 0.7kg.
 
 
 
 
pokrštavanje vatrom
 
U proleće 1590. godine, po povratku iz kraljevine Danske, u koju je otišao da se oženi princezom Anom, kralj Džejms VI i njegova posada su se našli na otvorenom moru usred strašne oluje. Nekako baš tih dana, danski sud je bio više nego zabrinut po pitanju veštica koje su, izgleda počele da se pojavljuju u Kopenhagenu, pravo ni iz čega. O tome je dojavljeno i kralju Škotske i za njega je brzo pronađena odgovarajuća žrtva. Agnes Sampson je spaljena u januaru 1591. Kralj je, inače, bio opsednut vešticama i njihovim otkrivanjem da je nekoliko godina posle spaljivanja Agnes, seo i napisao knjigu poetičnog naslova, Demonologije. Kao neko ko je ne samo po prirodi posla, nego i po ličnom interesovanju za temu, voleo da učestvuje u suzbijanju jeresi, kralj je prisustvovao i suđenju Agnes Sampson. Nepotvrđene glasine govore da je, nekadašnju babicu, grupa muškaraca, koja je sebe nazivala Sud severnog Bervika, u Škotskoj, naizmenično mučila 11 dana bez prestanka. Za to vreme ona nije oka sklopila, ali nije ništa priznavala. Kao jednu od sigurnih metoda za dokazivanje odanosti đavolu, tužioci-mučitelji, primenili su šišanje i brijanje svih dlaka s tela žene. Verovalo se, da se negde ispod dlaka krije znak đavola, neoboriv dokaz jeretika. Riđa kosa joj je bila posečena i bačena u plamen, a kada joj nikakav mladež ili beleg nisu našli na glavi, skinuli su je golu i obrijali joj i stidne dlake. Nesrećna Agnes imala je beleg na preponama koji su svi s oduševljenjem dočekali da vide. Međutim, kralja ni ovo nije dovoljno ubedilo da je stvarno veštica. Neimenovani svedok, koji je samo u stanju sna mogao da se nađe između Džejmsa i Agnes, kada su ostali sami, tvrdi da je žena molila svog suverena da joj poveruje jer govori istinu. Kralj je, pak, posvedočio da mu je ona saopštila identične reči koje je on rekao princezi Ani u Kopenhagenu prve bračne noći. Dok je pisao svoju knjigu o demonima, duh ćelave Agnes vilenio je po palati.



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 09:07 08.04.2019

дан данашњи

U konekciji sa samim sobom

мрак средњега века
(опседнутост царује),
и данас се....пратим
често, у чуда верује

p.s.
од времена ........тога пакла
навика нам ние баш одмакла
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:58 08.04.2019

*

Ima i ona sjajna scena u Monty Python and the Holy Grail gde vešticu prepozanju tako što njena težina važe težini patke. Kasnije sam čitao kako su se veštice bacale u vodu i ako ne potonu onda su veštice, jer joj težina važe težini drveta - a drvo pluta!

A ako potonu?



In the flood, before my eyes
I see the face that I despise
In the river


avagotal avagotal 01:33 09.04.2019

On je tu

Ja razmišljam o Borhesu i dalje

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana