Društvo| Ljudska prava| Porodica| Roditeljstvo| Zdravlje

Crvena i bela, ili nevinost u pesmi Ivana Kurtića

natasa_tasic_10 RSS / 28.02.2019. u 10:00

deca-i-vezbanje1.jpg

Danas sam uzela da poslušam pesme koje su bile na Beoviziji sinoć, i sva srećna što sam videla da je i Ivan Kurtić tu, htedoh da je poslušam.

O kako sam se pokajala. Rom, muzičar je sebi dozvolio da izađe sa pesmom koja ima ovakav tekst i uživo je otpeva.

Rani brakovi kod dece romske nacionalnosti nisu tradicija. To je kršenje dečijih prava.

Brakovi se ugovaraju tako što se plaća ugovoreni iznos roditeljima, i na taj način se prodaju deca. Devojčice moraju biti nevine, a nevinost se iznosi na videlo svima, prve bračne noći. I to se takođe plaća.

PLAĆA SE INTIMA, PLAĆA SE KRŠENJE PRAVA DETETA.

Te devojčice i dečaci, nikada ne odrastu, ne steknu dovoljno znanja i veština da imaju dobro plaćen posao, osuđeni su na doživotnu marginalizaciju, a živitotni vek romkinje je u proseku 48 godina.

Ti životi su gotovi, bačeni u blato i nemaštinu, duhovnu i materijalnu. 

Molim vas da shvatite da ovo pišem vidno uzneirena, jer ova pesma baš tome govori.

Pre par godina me je Romski nacionalni savet pozvao na promociju neke knjige. Na naslovnoj strani je bio Rom sa crvenim ferarijem. Pičao je kako mi je bilo teško, da je puno radio i da je pošteno zaradio taj novac. Sina je oženio sa devojkom čiju su nevinost proučavale žene, koje su članovi njegove uže rodbine, i kada je bila utvrđena platili su određeni iznos. Ne želim da vam opišem na koji način su jadnu devojku  tretirali, jer mi je još uvek muka od opisa.

Svi mi koji smo bili prisutni smo bili šokurani, pa i sami članovi Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Devojčica je imala 15 godina. Njegov sin 25.

Ja sam Romkinja, nikada to nisam krila. U mešovitom sam braku  i obožavam mog muža i imamo divno dete.

Zahvaljujući mojoj majci, koja se izborila za nas tri nismo nikada bile mučene od strane uzurpatora na ljudsko telo i žensku nevinost.

Pesma je tragedija u više pogleda, jer će se pevati u kafanama, na Pinkovim zvezdivcama i Zvezdama, kao i u raznim emisijama tog karaktera, a deca koja će je izvoditi uglavnom će biti pripadnici romske nacionalnosti.

Moj divni prijatelj, Rom, je izbegao ženidbu kao dečak, ali je morao da obeća roditeljima da će se oženiti posle studija prava nevinom devojkom, koju će mu oni naći….

Nevinost, znate nema cenu, nevinost je u srcu i duši, nevinost dece, ne treba meriti čaršafima koji se izbacuju kroz prozor, nevinost nosimo u nama.

Drage moje devojčice, deco, ne dozvolite da ova pesma postane deo naše tradicije, jer ona nije,  a ja se nadam da vaši roditelji nikada, ali nikada, neće iznositi vašu intimnost među ljude, niti će je napalćivati od strane pijanih svatova.

Uvređen je ceo ženski rod u 21 veku.

Pravda za decu, pravda za sve devojčice, pravda za moju naciju i živela sloboda izbora, živela ljubav.

 



Komentari (128)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Boris Drenca Boris Drenca 11:12 28.02.2019

važno je

Veoma je važno da razumemo da nam 21. vek nije doneoo samo mobilne telefone već i civilizacijski napredak da se poštujemo kao ljudska bića. Možemo pričati ovoj ili onoj promeni. Dok ne unormalimo društvo i međusobne odnose sve drugo je kozmetika.

hvala Nataša.

ovo je stvarno važno...
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 11:15 28.02.2019

Re: važno je

Strasan je nacin na koji se tretiraju zene. Ako ova pesma prodje za Evroviziju, koju poruku mi saljemo onda u svet. Da je sve na prodaju, pogotovo zensko telo.
Meni je jos uvek tesko da poverujem da je pesma emitovana na RTS su
dragosevacsutra dragosevacsutra 11:56 28.02.2019

mislim da gresis

koliko god da se slazem sa svim stavovima koje si iznela u tekstu, mislim da si pogresno razumela tekst (naravno, ako si samo bila u prilici da ga cujes a ne i da ga vidis u pisanoj formi), sasvim je moguce da nisi zapazila sve detalje. Tekst upravo osudjuje praksu o kojoj pricas, vidjeno iz ugla mladozenje. Mnogo je simbolike tu - jake. Cipele i ferari su crveni, a postelja neka bude - bela.

(p.s ja nisam ni obratio paznju na tu pesmu do ovog tvog bloga; onda nekako izguglah tekst, mislim da kad ga procitas u pisanoj formi da ces da se slozis sa mnom).

BELA

Majka budi me kaže sine svadba ti je
Kum je stigao i već traži da se pije
Ustaj sine znam ja da ti do života nije
Zna i majka danas ej kako ti je

Crvene su cipele, crveni Ferari
A ti danas nisi tu, to mi sreću kvari
Eh što nije tvoje lice ispod njenog vela
Nema veze što bi bila postelja bela

Rodiće ti decu biće verna tebi
Voleće te sine ko što ona ne bi
A meni živote moj do života nije
Ne zna majka danas ej kako mi je

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 12:02 28.02.2019

Re: mislim da gresis

Veruj mi da ne gresim.
Tacno znam o cemu je tekst. To sto je napisano je bas produbljavanje stereotipa. Odgledala sam pesmu i uzasnula sam se.
Ja volim Ivanov nacin pevanja, ali je ovo previse i na veoma perfidan nacin izvedeno
dragosevacsutra dragosevacsutra 12:12 28.02.2019

Re: mislim da gresis

Tacno znam o cemu je tekst. To sto je napisano je bas produbljavanje stereotipa.


znam da znas, ali se ne slazem da ovde imamo'produbljivanje' stereotipa vec upravo suprotno; osudu ugovorenih brakova.

ja mislim da je bolje pricati (npr tvoj blog) ili cak pevati (npr ivanova pesma) nego cutati o takvoj porazavajucoj praksi u 21. veku.

ok, stoji da je tekst mogao da bude mnogo osudjujuci ali nije na meni da procenjujem da li bi ivan hteo ili smeo da peva tako nesto; ovde on nevoljno pristaje na ugovoreni brak, jer zeli da bude sa svojom voljenom pa 'cak i da je postelja bela'; njemu bela postelja ocigledno ne smeta ali je sigurno i svestan osude porodice.

bas zato mislim da upucuje snaznu poruku muskarcima, romima - da pokusaju da se odupru drustvenom pritisku, da ne stupaju nevoljno u brak, i da se bore za svoje 'makar i postelja bila bela'.

daj boze da bude tako.



EDIT: opet da ne budem pogresno shvacen, mislim da je bitno da ivan takvu poruku upucuje upravo muskarcima, romima. ne pristajte na takve brakove, ne pristajte da vasa buduca supruga prolazi kroz ponizenje od strane vase porodice.

mislim da je njegov pokusaj, bar kako ga ja shvatam, sasvim ok.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 14:54 28.02.2019

Re: mislim da gresis

Pa kada toliko kuka sto se nije ozenio. Druga stvar je sto je sa tom devojkom koju voli a izgubila je nevinost.
mariopan mariopan 15:15 28.02.2019

Re: mislim da gresis

Još je i dobro ako ima 15, udavali su i devojčice od 11, 12, za đilkoše od 25-30.

Strašna trauma za decu.

Treba istrajavati na školovanju Romske dece, mislim da će samo mlada generacija školovanih Roma moći nešto da promeni, od starih se ta tradicija vuče i sa njima se je teško izboriti.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 16:46 28.02.2019

Re: mislim da gresis

Posle prve menatruacije ih udaju
Ribozom Ribozom 18:56 28.02.2019

Re: mislim da gresis

Ja takodje mislim da gresis. Ne verujem da bi neko bio toliki glupson da otpeva pesmu koja glorifikuje takvu stvar.

Sa druge strane uvek povucem rucnu kada se kritikuje drustvo, i pitam a kakva je tu uloga drzave. Drzava ima mehanizam, zakone, da ugovorenim brakovima sa maloletnicima stane na put. Kao i u slucaju premijerke nam cuti. A cuti jer nije popularno da se obracunava sa glasacima. U slucaju premijerke nesme da izglasa zakon koji bi poboljsao prava homoseksualaca zbog toga sto bi naljutila svoje biracko telo, a u ovom slucaju cak ima i zakon, ali ga ne koristi ili ce ga samo koristiti u pojedinim slucajevima. Ishod bi bio, da i kada bi presekla, ne bi imala sta da ponudi tim devojcicama kao alternativu. Zato je i problem u drzavi.

Tako da je tvoje zgrazavanje malo snobovsko, jer problem nije iskljucivo kod tradicije Roma, vec to isto poseduju i ostali narodi. Ponovila si da si u srecnom mesovitom braku, sto ovde na blogu mislim (vise se nadam) i niko ne vidi kao mesovit brak (isto kao kombinacija sa crnogorcima ili makedoncima). Ovde verovatno ima vise mesovitih brakova nego sto je tvoj. Vi cak delite isti jezik, religiju, drzavu u kojoj ste rasli i obrazovali se. Drugi je problem sto je brak srecan, ne za tebe vec za plebs koji ovo cita. Negativno u toj izjavi je sto svi mi nemamo bas najsrecnije brakove (nista licno), pa isticanje tvoje srece izaziva ljubomoru ili preispitivanje ne/srece sopstvenih brakova.

Da se opet vratim pesmi. Zar tema nije izlizana posle
i zasto mi nismo imali takvu pesmu?
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 19:15 28.02.2019

Re: mislim da gresis

Kada se urgira kod Centara za socijalni rad oni ne reaguju jer govore da je to tradicija i ne reaguju uopste. Sto puta smo to uradili. Ja sam imala djaka iz hraniteljske porodice (dodeljen je babi i dedi na hraniteljstvo), dok je bio kod mene sve j eocene popravio, isao je za kuvara. Cak sam mu i stipendiju organizovala, jer je bas bio dobar. Dok sam ja bila na bolovanju, u roku od dve nedelje su ga ozenili. Direktor mi se javio i rekao mi je to. Odmah smo kontaktirali sve , ali niko nije reagovao. Centar je rekao da je to normalno kod Cigana, ja sm povilenela. Mala je tada imala 14 godina, a on 17.
Ostao je u skoli dok je nije zavrsio, III stepen. Ona ima samo osnovnu skolu, i imaju 3 dece.
Jedino od radi u nekoj kuhinji, pere sudove. Da nisam bila uporna ni skolu ne bi zavrsio, da je zavisio od drzave, centra za soc.rad i skolskog sistema.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 19:19 28.02.2019

Re: mislim da gresis

Neka je i bio u najboljoj nameri, ali ce nazalost doziveti upravo to da bude shvacen na nacin da opravdava sve te rane brakove. Meni je zao sta deca prezivljavaju, jos kada ih na ovakav nacin osude, onda je to strahota.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 19:36 28.02.2019

Re: mislim da gresis

Veruj mi da sto se tice mesovitog braka uopste ne gresim. Jos uvek vazi misljenje svakoga zeni samo ne Ciganku ili Ciganina. Znam to sto posto....
dragosevacsutra dragosevacsutra 19:43 28.02.2019

Re: mislim da gresis

nazalost doziveti upravo to da bude shvacen na nacin da opravdava sve te rane brakove


ne znam kako da ti kazem, nemaju svi ljudi razvijene comprehension (u odsustvu boljeg izraza na srspkom) sposobnosti.

takodje, pozeljno je da izbegavamo da sopstveno razumevanje neke teme imputiramo siroj drustvenoj zajednici.

da ne bi ispali... glupi u drustvu.

kosta.babic kosta.babic 16:17 01.03.2019

Re: mislim da gresis

natasa_tasic_10
Veruj mi da sto se tice mesovitog braka uopste ne gresim. Jos uvek vazi misljenje svakoga zeni samo ne Ciganku ili Ciganina. Znam to sto posto....

Ne bre to važi za Hrvatice.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 20:40 01.03.2019

Re: mislim da gresis

I za nas
aureus aureus 17:01 28.02.2019

Kažu tradiciju valja poštovati

Khm...kako koju.
Bolje je poštovati univerzalna prava i principe.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 17:08 28.02.2019

Re: Kažu tradiciju valja poštovati

Ovu treba iskoreniti
aureus aureus 17:16 28.02.2019

Re: Kažu tradiciju valja poštovati

natasa_tasic_10
Ovu treba iskoreniti

Iščupati sa korijenom, isjeckati sitno sjekirčetom, i isjeckano baciti u vatru.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 17:53 28.02.2019

Re: Kažu tradiciju valja poštovati

Apsolutno se slazem.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:58 28.02.2019

Re: Kažu tradiciju valja poštovati

Ovu treba iskoreniti


Treba, nije sporno.
Ali, nekako je nezgodno da to drugi rade, makar ne previše napadno, moraju to Romi sami.
Jer svima ostalima mogu da kažu, šta se ti mešaš, hoćeš li ti da uređuješ našu tradiciju.

Черевићан Черевићан 18:03 28.02.2019

а шта дотле

dok ne unormalimo naše društvo

(засад богме ........мрка капа
што ће ................потрајати ),
дал' поштоват' људскa права
или ће се ......о том не хајати
dragosevacsutra dragosevacsutra 18:25 28.02.2019

Re: а шта дотле

gde god nadjes
zgodno mesto,
ti pesmu posadi,
nema veze ima l' smisla
il' ce da dosadi.

predatortz predatortz 18:41 28.02.2019

Re: а шта дотле

dragosevacsutra
gde god nadjes
zgodno mesto,
ti pesmu posadi,
nema veze ima l' smisla
il' ce da dosadi.



Od kad su hteli da šalju Brenu, mene više ništa ne može iznenaditi.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 18:44 28.02.2019

Re: а шта дотле

Samo molim te zamisli da ova pesma prodje. Pa za glavu da se uhvatis od muke. I taj kult nevinosti se samo odrazava na zene, a sta je sa muskarcima.
aureus aureus 18:49 28.02.2019

Re: а шта дотле

natasa_tasic_10
Samo molim te zamisli da ova pesma prodje. Pa za glavu da se uhvatis od muke. I taj kult nevinosti se samo odrazava na zene, a sta je sa muskarcima.

Pretjeruje se sa kultom nevinosti, ali se izgleda pretjeruje i sa seksom prije braka.

Naime, djeluje mi malo čudno da tako veliki broj ljudi u današnje vrijeme muku muči da dobije potomstvo, i da je problem neplodnosti tako izražen. Da nismo malo pretjerali sa brojem partnera?
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 19:07 28.02.2019

Re: а шта дотле

Problem neplodnosti je bas zato sto se ulazi u seksualne odnose jako rano, pri tome ima i dosta maoletnickih trudnoca koje se zavrsavaju abortusom. Sam abortus je stetan za zenu, a kamoli za devojcicu koja jos nije razvila svoje telo.
Kod nas je abortus kao kontracepcija, ili ti umesto nje se koristi.
Ako smo kod pravoslavlja, ili hriscanstva, tu se pretendira uzdrzavanje od odnosa sve do braka, ali podjednako i kod muskarca i zene.
predatortz predatortz 19:10 28.02.2019

Re: а шта дотле

Ako smo kod pravoslavlja, ili hriscanstva, tu se pretendira uzdrzavanje od odnosa sve do braka, ali podjednako i kod muskarca i zene.


Dobro, ne treba se držati Svetog pisma kao pijan plota.
aureus aureus 19:15 28.02.2019

Re: а шта дотле

Da, mislim da je i do muškaraca i do žena.

Mislim, mi smo u toku dva koljena prešli put od situacije kad su žene izatrke rađale po osmoro djece u situaciju kad veliki broj bračnih parova i po par godina pokušava da dobije jedno dijete.
Pa se ide na vještačke oplodnje, pa su tu suze i razočarenja, pa zakoni i podzakonski akti koji pomažu ljudima da dođu do potomstva...

Nešto se desilo. Nešto se desilo.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 19:24 28.02.2019

Re: а шта дотле

Sve je na dohvat ruke, ali sve. Moja prijateljica je ginekolog, akuser, strasno je sta se sve desava, a svi cute i zatvaraju oci.
Daleko od toga da sam osudila nekoga, samo treba voditi racuna. Paziti na decu, pre svega, jer brzo odrastu.
Ja imam drugaricu. Zatrudnela je na trecoj godini medicinske. Isla je sa sve stomakom do zuba, na predavanja, roditelji su joj pomogli ko deteta. Zavrsila je i skolu i fakultet i specijalizaciju i sada ima 4 dece. Udala se mnogo godina kasnije i sa muzem je izradjala troje.
Sta bi bilo da je abortirala, ko zna kakav bi joj zivot bio. To je veliki stres za zenu
mariopan mariopan 19:41 28.02.2019

Re: а шта дотле

Nešto se desilo. Nešto se desilo.


Desilo se mnogo toga.

Hronološki, od davnih vremena kad su ljudi jeli zdravu hranu i samo koliko im treba, ili manje, a radili mnogo i teško.

One žene koje su iz trka rađale po osmoro dece nisu imale kontracepciju. Mnogo neželjene dece koju nisu mogli hraniti rađalo se pa je bilo i mnogo sirotinje i mnogo umiranja te iste dece ali i žena na porođaju.

Budući da su se emancipovale i počele da se zapošljavaju i zarađuju, zarad boljitka svoje porodice, mnoge žene su rodile onoliko dece koliko mogu kvalitetno da othrane i iškoluju. Tada je nestala ona izreka "ne daj Bože leta bez deteta", koja je vekovima bila pravilo sve dok žema može biološki da rađa.

Zatim je došlo vreme industrijski prerađene hrane, utovljenih pilića za 5 nedelja, svinja za 4 meseca što u prirodi nikad ne bi moglo, konzervisane hrane pune aditiva i konzervanasa, hemije......onda zagađenje zemljišta, vode i vazduha od saobraćaja, smoga, hemije u kući i na radnom mestu.....da ne nabrajam.

Vremena su se promenila i okolina je uticala na čoveka isto koliko i čovek na okolinu, uzvratila nam na vrlo bolan način.

Još ne znamo kako ćemo se otarasiti silne plastike sa planete ali kažu doktori da i u nama već ima plastike u mikronima?

Pa kažemo da smo napredovali kao čovečanstvo?
aureus aureus 19:52 28.02.2019

Re: а шта дотле

Mariopan, pravo da ti rečem...

Nekako mi se čini da je u svemu što si nabrojala industrijska hrana najmanji faktor.
zilikaka zilikaka 20:14 28.02.2019

Re: а шта дотле

Nekako mi se čini da je u svemu što si nabrojala industrijska hrana najmanji faktor.

Mislim da grešiš.
Sećam se jednog komentara od pre mnogo godina kad je ovde jedan čovek, mislim veterinar u penziji, pričao o zlatnom dobu hemijske kastracije svinja. Pominjao neki mislim Plivin preparat koji se davao lopatom ženkama jer je to pravilo mnogo pogodnosti u uzgoju. Pominjao sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka.
Rekao i kako smo se svi tog mesa najeli onoliko i kako se on bezbroj puta sam upitao da li je dajući to sredstvo svinjama i sam doprineo porastu problema neplodnosti.
Posebno jer je i njegova mladja sestra imala taj problem

Naravno da taj komentar ne mogu da nađem pa ne znam koji je preparat u pitanju al bilo je pisano tako da sam stekla utisak da čoveku treba verovati.
angie01 angie01 21:13 28.02.2019

Re:

evo sta kaze Kurtic o pesmi Bela,

Pesma prati sudbinu mladića koji mora da se povinuje starim romskim običajima i da se oženi devojkom koju su mu roditelji odredili, a ne onom koju svim srcem voli. Pesma je urađena po istinitom događaju, mada takvih sudbina ima širom Evrope od Portugalije do Rusije, kada su romske zajednice u pitanju. Ono što sam hteo ovom pesmom da uradim je da skrenem pažnju na problem ugovaranja brakova!

kada sam je odslusala, nisam bas mnogo skapirala, ono nabacan tekst,...a i Ivan ume mnogo bolje da peva od ovog upinkovanog nacina.

sa tvojim objasnjenjem sam posabrala o cemu se radi- ali mi je tada zalicilo na to sto i sam Ivan kaze, da je to tuzbalica nad ugovorenim brakom i nemogucnosti da se prava ljubav realizuje, i nema nicega u njoj sto navodi na pomisao da se radi o maloletnici, niti da se tako nesto promovise,...deo oko obavezne nevinosti u takvom braku je prikazana cak kao nebitna,....doduse, malo blesavo:)

sto se same tradidcije maloletnih prinudnih brakova tice- nema zbora da je to zloupotreba najgore vrste sa svim elementima nasilja i da drzava i pored zakona nije zainteresovana da takve stvari resi- kao i u svim primitivnim sredinama,...o socijalnim sluzbama prosto nemam zivaca da bilo sta kazem, mislim da je to najslabija karika- ako je to uposte moguce odrediti u nasem raspadu-u nefunkcionalnom prividnom sistemu,...svakako najgora- kako samo biraju te slubenike, da svi budu katastrofa, neodgovorni, nezainteresovani,nekompetentni...posle njihovog rada, samo mogu da se prebrojavaju lose posledice.

zilikaka zilikaka 21:26 28.02.2019

Re:

kada sam je odslusala, nisam bas mnogo skapirala, ono nabacan tekst,...a i Ivan ume mnogo bolje da peva od ovog upinkovanog nacina.

Priznajem da me je ovo tvoje zainteresovalo, i stvarno, čovek ima glas, ume da ga koristi, i spada u one koji su se rodili da pevaju.
Opet, svi znamo da se od repertoara koji bi se nama, ajd recimo, sviđao, i gde dolazi do izražaja njegovo pevanje, neće leba najesti.

Ova pesma koja je tema posta mi nije vredna pomena. Ni po jednom pitanju.


aureus aureus 21:45 28.02.2019

Re: а шта дотле

zilikaka
Nekako mi se čini da je u svemu što si nabrojala industrijska hrana najmanji faktor.

Mislim da grešiš.
Sećam se jednog komentara od pre mnogo godina kad je ovde jedan čovek, mislim veterinar u penziji, pričao o zlatnom dobu hemijske kastracije svinja. Pominjao neki mislim Plivin preparat koji se davao lopatom ženkama jer je to pravilo mnogo pogodnosti u uzgoju. Pominjao sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka.
Rekao i kako smo se svi tog mesa najeli onoliko i kako se on bezbroj puta sam upitao da li je dajući to sredstvo svinjama i sam doprineo porastu problema neplodnosti.

Eh, čega se sve nećemo sjetiti samo da bismo se i dalje nesmetano i prekomjerno seksali.

Još će ispasti da su ove koke krive.

angie01 angie01 21:50 28.02.2019

Re:

Ova pesma koja je tema posta mi nije vredna pomena.


tezak fuseraj.


i gde dolazi do izražaja njegovo pevanje,


prvo sto sam cula da Ivan peva je Sajbija- koju je pokidao,....znaci, prvo Saban B-kralj, pa deset mesta prazno, jer je to nedodirljiva verzija, pa moze Kurtic:).
angie01 angie01 22:04 28.02.2019

Re:

inace, evo gledam neko polufinalno vece Beovizije- kakvo njesra,...pardon maj Frenc,...Lana i Aldo,(100. pokusaj)...ko to bre slusa, tolko je naporna i uporna u tome....sve njene pesme su jedna ista besmislena beskonacna stvar.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 22:38 28.02.2019

Re:

Ivan je odlican pevac, ja sam se obradovala kada sam cula ce i on nastupiti, ali sam se razocarala kada sam cula pesmu
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 22:38 28.02.2019

Re:

Necu vise ni da gledam Beoviziju
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 22:42 28.02.2019

Re:

aureus aureus 22:45 28.02.2019

Re:

Ako ova pjesma ode na Evroviziju, stranci bi mogli pomisliti da Ivana boli zub.
angie01 angie01 22:51 28.02.2019

Re:

Ivan je odlican pevac


...zanemarite ambijent i drustvo:)


predatortz predatortz 22:54 28.02.2019

Re:

aureus
Ako ova pjesma ode na Evroviziju, stranci bi mogli pomisliti da Ivana boli zub.


Još jedan dokaz naših kompleksa niže vrednosti.
Koga boli uvo šta će pomisliti stranci?
Ne pratim momka ni njegovo pevanje, ali je Evrovizija takav freak show da čisto sumnjam da dečko po nečem negativnom može da isprednjači.
angie01 angie01 22:56 28.02.2019

Re:

na celoj Beoviziji ove godine, vredan paznje je bio nastup Sanje Vucic,- u revijalnom delu- sa pesmom koju je pevala na Evroviziji, a koju je napisala Ivana Negativ

aureus aureus 22:57 28.02.2019

Re:

predatortz
aureus
Ako ova pjesma ode na Evroviziju, stranci bi mogli pomisliti da Ivana boli zub.

Još jedan dokaz naših kompleksa niže vrednosti.
Koga boli uvo šta će pomisliti stranci?

Nešto slično su rekli kad su čuli Zdravka Čolića davne 1973.
Gori vatraaaAaaa sad u namaaaaAaaa.
Istočnjačko zavijanje, rekoše neki.
A najveća zvijezda bivše Jugoslavije prođe k'o bosa po trnju.

Osim toga, i sam mislim da pjeva kao da ga boli zub.
predatortz predatortz 23:00 28.02.2019

Re:

Nešto slično su rekli kad su čuli Zdravka Čolića davne 1973.
Gori vatraaaAaaa sad u namaaaaAaaa.
Istočnjačko zavijanje, rekoše neki.


Ko im jebe mater fašističku!
aureus aureus 23:02 28.02.2019

Re:

predatortz
Nešto slično su rekli kad su čuli Zdravka Čolića davne 1973.
Gori vatraaaAaaa sad u namaaaaAaaa.
Istočnjačko zavijanje, rekoše neki.


Ko im jebe mater fašističku!

Pa šta da radiš...Evrovizija je takmičarski festival. Nije nebitno kako te drugi vide.
predatortz predatortz 23:05 28.02.2019

Re:

aureus
predatortz
Nešto slično su rekli kad su čuli Zdravka Čolića davne 1973.
Gori vatraaaAaaa sad u namaaaaAaaa.
Istočnjačko zavijanje, rekoše neki.


Ko im jebe mater fašističku!

Pa šta da radiš...Evrovizija je takmičarski festival. Nije nebitno kako te drugi vide.


Mislio sam na te "istočnjačko zavijanje". Šta god da pevamo, mi sa ovih prostora, komentari takvih gmazova će biti isti.
Ne slušam Čolu, ali čovek ima moćan glas i ume da peva.
angie01 angie01 23:09 28.02.2019

Re:

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:12 28.02.2019

Re:

Cola ima dobar glas i dobro peva.
dragosevacsutra dragosevacsutra 23:15 28.02.2019

Re:

Ne pratim momka ni njegovo pevanje, ali je Evrovizija takav freak show da čisto sumnjam da dečko po nečem negativnom može da isprednjači.


a jel ste culi za ovo ludilo u ukraini - od pobednice drzavna televizija trazila da potpise valjda da u buducnosti nece nastupati u rusiji; ona odbila, posle ponudili drugo i trece plasiranim, oni takodje odbili.

poslednje je da ukraina ne ucestvuje ove godine...

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:18 28.02.2019

Re:

Pa ovo jos nisam cula.
zilikaka zilikaka 23:22 28.02.2019

Re:

jel ste culi za ovo ludilo u ukrain

Taman se uklapa u politiku Evrovizije. To je odavno (loš) cirkus sa političkom pozadinom.
I odavno nije vredan pažnje osim kao cirkus.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:27 28.02.2019

Re:

Pa stvarno cirkus. Gde ide politika uz umetnost. To mi nikako nije jasno
predatortz predatortz 23:30 28.02.2019

Re:

natasa_tasic_10
Pa stvarno cirkus. Gde ide politika uz umetnost. To mi nikako nije jasno


Svugde!
Samo, neki to znaju lepo da upakuju, a negde bode oči.
dragosevacsutra dragosevacsutra 23:31 28.02.2019

Re:

Pa ovo jos nisam cula.


link

Ukraine has pulled out of this year's Eurovision Song Contest after its selection process became embroiled in political tensions involving Russia.

Pop singer Maruv, who won Ukraine's public vote, withdrew from the contest on Tuesday, saying she refused to be used as a "political tool".

Two other bands were then approached by the national broadcaster, but both declined to take part.

The broadcaster has now chosen not to attend the contest in Israel in May.

The row comes amid Ukraine's ongoing conflict with Russia, which centres around the annexation of Crimea by Russian forces in 2014.

Maruv was asked to sign a contract saying she would not play concerts in Russia in the lead-up to Eurovision. The 27-year-old said she was willing to accept this condition, but argued that other clauses would have made her a mouthpiece for propaganda.

"I am a musician, rather than a tool of the the political stage," she wrote in a statement announcing her withdrawal.

The second- and third-placed contestants in Ukraine's televised selection contest were invited to replace her, but both were unwilling to step in.

"We would have been honoured to represent Ukraine," wrote dance act Kazka on their Instagram page. "But we do not need a win at any price. Our mission is to unite people with music, not to sow discord."

Systemic problem
Faced with the prospect of more bands pulling out of the process, broadcaster UABC decided to leave the contest altogether.

"The song contest is an opportunity for every country to announce itself in the international arena, and for each performer to act as an ambassador," it said in a statement.

"But the national selection 2019 revealed... a systemic problem in Ukraine's music industry: The connection of artists to the territory of the aggressor state.

"For some parts society, this fact is acceptable. In others, it causes indignation and rejection."

The broadcaster said it would initiate a series of "talk shows, forums and discussions" to help resolve the issue.

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:34 28.02.2019

Re:

Verovatno si u pravu. Samo sto bih ja nazvala tononda kulturnom politikom
nsarski nsarski 23:45 28.02.2019

Re:

zilikaka
jel ste culi za ovo ludilo u ukrain

Taman se uklapa u politiku Evrovizije. To je odavno (loš) cirkus sa političkom pozadinom.
I odavno nije vredan pažnje osim kao cirkus.


Pa, od kada je tamo svoje prste umešao Goran Miletić, uvaženi blogokolega, neopevani..., koji je brojao dane do početka Eurosonga ovde na blogu, sve je otišlo u Honduras.

Ja sam čovek starog kova, priznajem. Za ovu katastroflnu degradaciju Eurosonga ne može da se krivi komunizam, Putin, Staljin, kapitalizam, Klinton, Kina, vanzemaljci, masoni, Rokfeleri, Mafija, Vatikan, Iluminati, LGBT, KKK, Bilderberg, građevinska mafija ili Šumadinac. Ne, oni su nebitni.
Ovakvo stanje Eurosonga je proizvela politička korektnost kakva prija bezličnim birokratama iz Brisela. Jer oni su dobro plaćeni da ovakve manifestacije najstrožije drže u okvirima dozvoljenog scenskog i muzičkog izraza.
predatortz predatortz 23:46 28.02.2019

Re:

natasa_tasic_10
Verovatno si u pravu. Samo sto bih ja nazvala tononda kulturnom politikom


Uzmi ovako...
Ako film smatramo za umetnost, onda se uvek nekako "slučajno" poklopi da su u filmu glavni negativci baš oni narodi i one zemlje koje zvanična USA smatra za takve.

Potom, politička korektnost. Šta god da gledaš glavni baja je crnac. Dal' sudija, dal' glavni pandur, dal' najviše rangirani oficir. Svi znamo da je to sranje i manipulacija, ali se od tog koncepta ne odustaje.
Pa, onda ti se neke Anželine upliću u politiku suverenih zemalja, dajući svoj retardinjo stav, koji se opet, gle čuda, poklapa sa stavovima US of A establišmenta.
To se zove slobodno društvo, slobodnih i dobro plaćenih umetnika.
U nekim drugim društvima te, otvoreno, pozovu i narede ti da radiš isto k'o i ovi slobodni. Takva društva se zovu nedemokratskim.
angie01 angie01 00:11 01.03.2019

Re:

Jer oni su dobro plaćeni da ovakve manifestacije najstrožije drže u okvirima dozvoljenog scenskog i muzičkog izraza.


ne znam sta bi tu bio strogo dozvoljeni muzicko/scenski izraz, kada se svake godine pojavljuju sve vece i vece budalastine, ono, ne znaju vise sta novo i drugacije da izsiluju, kao da nema neke ozbiljne profi selekcije,...da je bar zanimljivo, nego nije,...pre dve godine, onaj nezni Portugalac je malo razbio tu situaciju.

...a ovi nasi su uporni u paceraju najstrasnijem,...ne verujem da ih neko sprecava-strogo kontrolise,... da stvaore nesto kvalitetno,...prosto nema...

e, da,...moram i Tibiku,


Pelikán Elvtárs 8
‏ @kazi_tibi
44m44 minutes ago

beoviziju treba pustati ovima sto hoce da se ubiju da vide da ima i veceg sranja nego sto je njihov zivot pa da odustanu

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 00:13 01.03.2019

Re:

Meni se sve cini da jedna te ista osoba radi copy paste na sve nass kompozicije
angie01 angie01 00:19 01.03.2019

Re:

Meni se sve cini da jedna te ista osoba radi copy paste na sve nass kompozicije




...to je sve jedna ista stvar, samo razliciti aranzmani...
nsarski nsarski 00:23 01.03.2019

Re:

ne znam sta bi tu bio strogo dozvoljeni muzicko/scenski izraz


Kako, jbt, pa jel behu oni iz Ukrajine koji su plakali za slobodom od Ruskog ropstva ili neki takav bulšit, pa dobili prvo mesto? Pa onda neki androidi dobiše, pa androidi sa bradom, pa ova debela Izraelka, pa šta sve još ne od tih politički korektnih budalaština. Takođe, nisam baš pomno pratio, ali behu i neki pevači u invalidskim kolicima.
Jebote, uporedi to sa festivalom kakav je San Remo koji je zadržao svoj stil i svoj nivo (nekome možda bljak!, ali fuck them) i vidiš da razgovaramo o dve različite galaksije. Eurosongu još samo fali da dovedu epileptičare, terminalne bolesnike (od raka na primer), zatvorenike i mentalne slučajeve koji imaju sluha i eto nama divne zajednice! Ukratko- ne zajebavaj!

U pitanju je politički nabijena muzika koju pevaju nedefinisana bića fluidne polne orijentacije. I svi se smeju i svi su srećni i svi su na Instagaramu i Fejsbuku. A moj guru po tim pitanjima, Maksa, kaže da je Fejsbuk zlo i ja mu verujem.
aureus aureus 00:33 01.03.2019

Re:

predatortz

Mislio sam na te "istočnjačko zavijanje". Šta god da pevamo, mi sa ovih prostora, komentari takvih gmazova će biti isti.

Neće.
Marija Šerifović je pobijedila na Evroviziji. Dobila je glasove iz 36 zemalja od mogućih 41.
angie01 angie01 00:36 01.03.2019

Re:

Jebote, uporedi to sa festivalom kakav je San Remo


ja ti i kazem da je eurosong postao opsti cirkus- ne znaju vise sta ce da izmisle i budu drugaciji, novi,...pa umesto kavalitetnih pesama, idu na cirkuske jahacie i gutace plamena,....i to nema veze sa necijom kontrolom,....iz Brisela ili gdegodveckazes- niko ne sprecava/ne uslovljava ni jednu zemlju koja ucestvuje da posalje nesto po meri koja je postavljena...

A moj guru po tim pitanjima, Maksa, kaže da je Fejsbuk zlo i ja mu verujem.


boze, Sarski, pa to ne mora Maxa da ti kaze- on moze mnogo manje opste poznate, da se tako izrazim, stvari da ti kaze....cemu gurui i sluze:).
angie01 angie01 00:40 01.03.2019

Re:

Marija Šerifović je pobijedila na Evroviziji. Dobila je glasove iz 36 zemalja od mogućih 41.


ne bih da umanjujem pobedu, ali je ona imala podrsku gej lobija, koji je vrlo uticajan na Evroviziji....svakako, svaka cast, Mara je ozbiljna pevacica,...meni licno se ta pesma uopste nije dopala, ono smorila me,...al sam naravno navijala za nju i bilo mi je drago kada je pobedila, jos vise, jer nije imala podrsku Tijanica i rts-a...koji su valjda glavni oko predstavnika za to takmicenje.
aureus aureus 01:02 01.03.2019

Re:

angie01
Marija Šerifović je pobijedila na Evroviziji. Dobila je glasove iz 36 zemalja od mogućih 41.


ne bih da umanjujem pobedu, ali je ona imala podrsku gej lobija, koji je vrlo uticajan na Evroviziji....svakako, svaka cast, Mara je ozbiljna pevacica,...meni licno se ta pesma uopste nije dopala, ono smorila me,...al sam naravno navijala za nju i bilo mi je drago kada je pobedila, jos vise, jer nije imala podrsku Tijanica i rts-a...koji su valjda glavni oko predstavnika za to takmicenje.

Pa mislim da se 2007. samo šuškalo da je lezbejka, ali ona u to vrijeme to nije govorila.
Meni je fascinantno da je ona dobila 12 bodova od domaćina Finske. Čovječe, to je jedna od evropskih zemalja gdje stvarno nema puno naših ljudi, a o razlikama u mentalitetu da ne govorimo. I svejedno glasaše. Nešto im se svidjelo. Znam neke obične Fince kojima nije bilo muka da pošalju poruku i glasaju za Mariju Šerifović.
bene_geserit bene_geserit 03:03 01.03.2019

Re:

politička korektnost. Šta god da gledaš glavni baja je crnac. Dal' sudija, dal' glavni pandur, dal' najviše rangirani oficir. Svi znamo da je to sranje i manipulacija, ali se od tog koncepta ne odustaje.
Pa, onda ti se neke Anželine upliću u politiku suverenih zemalja, dajući svoj retardinjo stav, koji se opet, gle čuda, poklapa sa stavovima US of A establišmenta.
To se zove slobodno društvo, slobodnih i dobro plaćenih umetnika.
U nekim drugim društvima te, otvoreno, pozovu i narede ti da radiš isto k'o i ovi slobodni. Takva društva se zovu nedemokratskim.

Čekaj, ti baš ne pratiš, jel znaš kad se sa race-neutral castinga prešlo na race-affirmative casting.
A i znaš valjda ko su vlasnici 7 najvećih studija.

Kad gledam ta novija ostvarenja stalno imam utisak da sam skrenuo desno kod Albukerkija a ostatak civilizacije levo.
Ako veruješ u to što ti prezentuju.
A ima ih koji veruju. Ko beše ona budala koja je ovde na blogu tvrdila kako je nekoliko Vizantiskih careva bilo crne boje kože?
bene_geserit bene_geserit 03:18 01.03.2019

Re: а шта дотле

zilikaka
Nekako mi se čini da je u svemu što si nabrojala industrijska hrana najmanji faktor.

Mislim da grešiš.
Sećam se jednog komentara od pre mnogo godina kad je ovde jedan čovek, mislim veterinar u penziji, pričao o zlatnom dobu hemijske kastracije svinja. Pominjao neki mislim Plivin preparat koji se davao lopatom ženkama jer je to pravilo mnogo pogodnosti u uzgoju. Pominjao sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka.
Rekao i kako smo se svi tog mesa najeli onoliko i kako se on bezbroj puta sam upitao da li je dajući to sredstvo svinjama i sam doprineo porastu problema neplodnosti.
Posebno jer je i njegova mladja sestra imala taj problem

Činjenica je da je neplodnost kod ljudi sve gora i gora i poprima alarmantne razmere.
"sperm counts among men in the west have more than halved in the past 40 years and are currently falling by an average of 1.4% a year."

Neplodnost je u sličnom procentu kod muškaraca i žena.
E sad koliko utiče hrana i okruženje a koliko kultura (od muškaraca prave devojčice, aktivniju mušku decu stavljaju na lekove, toxic masculinity i sl. a žene idu u vojsku i sl.)?
bene_geserit bene_geserit 03:32 01.03.2019

Re: а шта дотле

Još ne znamo kako ćemo se otarasiti silne plastike sa planete ali kažu doktori da i u nama već ima plastike u mikronima?

Pa kažemo da smo napredovali kao čovečanstvo?

Mikro-komada Plastike ima u svemu što jedemo, u mleku, pivu, soli (morskoj), medu, čemu god.
Usput ima i Raundupa (glyphosate-a), čak i u "organic" hrani.

Nano-komadi plastike i ne znamo šta nam rade. Valjda prolaze kroz zidove ćelija i sl.
Na ribama je primećeno da nanoparticles plastike izazivaju ostećenje mozga.

A napredovali smo, kako da ne.
Ne znam da li je Idiocracy bolja mera koliko ili Opadanje i pad Rimskog carstva.
vcucko vcucko 08:10 01.03.2019

Re:

angie01
Jebote, uporedi to sa festivalom kakav je San Remo


ja ti i kazem da je eurosong postao opsti cirkus- ne znaju vise sta ce da izmisle i budu drugaciji, novi,...pa umesto kavalitetnih pesama, idu na cirkuske jahacie i gutace plamena,....i to nema veze sa necijom kontrolom,....iz Brisela ili gdegodveckazes- niko ne sprecava/ne uslovljava ni jednu zemlju koja ucestvuje da posalje nesto po meri koja je postavljena...


Možda što je bilo ovde, pa sam nešto kao pratio. Ali Eurosong u BG Areni je bio, čini mi se, poslednji sa donekle smislenim atrakcijama.
Da se lično Pluščenko vrti na parčetu leda, to je baš-baš ideja, nesvakidašnje i pozitivno, zato je onaj Dimin pesmuljak i odskočio. Tomaševićka je pevala solidan etno, Hrvati su poslali kafanske tamburaše, Laka izBosne onako veselu za.ebanciju - da se razumemo, za ove danas sve su to bile The Pesme.
Bilo je i da se vidi jako lepih žena, Ani Lorak za Ukrajinu i pogotovo ona Azerka (šta ti je nepravda mali/veliki, da je od "velikih" naroda, nema šanse da danas ne bih znao kako se zove?).
Danas je sve zajedno samo negledljivi Freak-Show. I to ono, skloni decu od ekrana, ostaviće traume i posledice
nikvet pn nikvet pn 09:14 01.03.2019

Re: а шта дотле

zilikaka

Sećam se jednog komentara od pre mnogo godina kad je ovde jedan čovek, mislim veterinar u penziji, pričao o zlatnom dobu hemijske kastracije svinja.


Па добро Зили богаму како тако олако да ме шутнеш у пензију !? Јесам матор, али далеко од пензије, није то за мене

Препарат је био



Осим сестре и кева је имала проблема, запитао сам се колики је мој допринос.

bene_geserit

Još ne znamo kako ćemo se otarasiti silne plastike sa planete ali kažu doktori da i u nama već ima plastike u mikronima?

Nano-komadi plastike i ne znamo šta nam rade


Зебња ми је већа од наде.
mariopan mariopan 09:47 01.03.2019

Re: а шта дотле

aureus
Mariopan, pravo da ti rečem...

Nekako mi se čini da je u svemu što si nabrojala industrijska hrana najmanji faktor.

Ja mislim da je to glavni faktor.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 09:52 01.03.2019

Re: а шта дотле

Sada kada su dozvolili u Srbiji GMO mislim da ce biti jos gore. Nama je dovoljan problem stvorilo ono bombardovanje 99 sa uranijumom, ne zelim ni da pomislim sta ce biti od sada
alselone alselone 10:04 01.03.2019

Re: а шта дотле

natasa_tasic_10
Sada kada su dozvolili u Srbiji GMO mislim da ce biti jos gore. Nama je dovoljan problem stvorilo ono bombardovanje 99 sa uranijumom, ne zelim ni da pomislim sta ce biti od sada



Sad si nagrabusila.
zilikaka zilikaka 10:13 01.03.2019

Re: а шта дотле

Па добро Зили богаму како тако олако да ме шутнеш у пензију !? Јесам матор, али далеко од пензије, није то за мене

E, da sam juče umra ne bih znala da si to bio ti.
Očigledno je to billo s tvojih početaka, dok se još nismo ni upamtili međusobno (što za nas dvoje i n8je čudo)
Kažem, sećam se komentara al damubiješ ne bih pretpostavila da je bio tvoj.
Znači, tamo si delovao neko starije, ozbiljnije, a neko mi zevzeci.
Posle si se prilagodio
mariopan mariopan 10:20 01.03.2019

Re: а шта дотле

natasa_tasic_10
Sada kada su dozvolili u Srbiji GMO mislim da ce biti jos gore. Nama je dovoljan problem stvorilo ono bombardovanje 99 sa uranijumom, ne zelim ni da pomislim sta ce biti od sada

Zar su dozvolili?

Znači Monsanto ulazi na velika vrata?

Pa nisu morali da nas bombarduju, ovo je jeftinije a još će i da zarade.
mariopan mariopan 10:22 01.03.2019

Re: а шта дотле

zilikaka
Па добро Зили богаму како тако олако да ме шутнеш у пензију !? Јесам матор, али далеко од пензије, није то за мене

E, da sam juče umra ne bih znala da si to bio ti.
Očigledno je to billo s tvojih početaka, dok se još nismo ni upamtili međusobno (što za nas dvoje i n8je čudo)
Kažem, sećam se komentara al damubiješ ne bih pretpostavila da je bio tvoj.
Znači, tamo si delovao neko starije, ozbiljnije, a neko mi zevzeci.
Posle si se prilagodio



A ja sam sve druge blogere dugo zamišljala kao mlade, mislila sam da su svi negde godište moje dece ili blizu.
angie01 angie01 10:53 01.03.2019

Re:

gde nestade moj odgovor Aureusu,...nista sporno, niti uvredljivo u njemu nije bilo?
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 10:54 01.03.2019

Re: а шта дотле

Potpuno.
nikvet pn nikvet pn 11:24 01.03.2019

Re: а шта дотле

zilikaka

mariopan


tetkino tetkino 12:27 01.03.2019

Re:

sto se same tradidcije maloletnih prinudnih brakova tice- nema zbora da je to zloupotreba najgore vrste sa svim elementima nasilja i da drzava i pored zakona nije zainteresovana da takve stvari resi- kao i u svim primitivnim sredinama,...o socijalnim sluzbama prosto nemam zivaca da bilo sta kazem, mislim da je to najslabija karika- ako je to uposte moguce odrediti u nasem raspadu-u nefunkcionalnom prividnom sistemu,...svakako najgora- kako samo biraju te slubenike, da svi budu katastrofa, neodgovorni, nezainteresovani,nekompetentni...posle njihovog rada, samo mogu da se prebrojavaju lose posledice.


Ne bih da branim državu, ali probali su neki drugi da "civilizuju" primitivne narode (Kanadjani i Ameri - Indijance, Australijanci - Aboridžine, Švedjani - mentalno zaostale, a Švajcarci - decu siromašne i moralnom propusne...) pa su sve te avanture jedna od najgorih, najcrnjih poglavlja tih država, koja mahom izbegavaju da pominju.

Šta može država Srbija ili bilo koja druga da ponudi toj deci - da ih izmesti u domove za nezbrinutu decu, jer hranitelja nema.
Problem Roma nije rešen ni u jednoj od zemalja gde su oni prisutni u većem broju, pa zvala se ta zemlja Rumunija ili Bugarska, Rusija ili Britanija, Italija ili Irska.

Ono što država mora da čini je da stalno drži ispruženu ruku i da hvata što više onih koji pokažu i najmanju želju da promene nešto.

Ono sa čim se suočava svako ko proba nešto da promeni, je da je nemoguće pomoći nekom ko se bori da mu ne pomognu.

Žrtve u većini slučajeva brane i prikrivaju one koji nad njima vrše nasilje, kao i ostatak zajednice.

Ti koji dolaziš sa strane si tu potpuno nemoćan u toj priči, ali bez obzira na sve, važno je ne odustati - every life matters - da promenim malo onaj američki slogan.
maksa83 maksa83 14:47 01.03.2019

Re:

. A moj guru po tim pitanjima, Maksa, kaže da je Fejsbuk zlo i ja mu verujem.

Z-l-o.

Facebook planned to spy on Android users, internal e-mails reveal.

Da ne bude samo Facebook, Google je pre neki dan - na opšte iznenađenje - izbacio firmver apdejt za onaj Nest, i jedan od fičera je da sad sluša glasovne komande. Ljudi su bili malo iznenađeni kad su shvatili da kutijica sve vreme ima i mikrofon, bili su čak malo ... besni, ali Google objasnio da to što nikad nije pomenuo da sprava ima mikrofon ne znači da to zaboga kriju...
sesili sesili 15:56 01.03.2019

Re: а шта дотле

Otkud Paraćinac mator? Ne razumem ovo u komentaru, da su ti sestra i majka imale problema. Zbog plastike?
aureus aureus 18:06 01.03.2019

Re:

angie01
gde nestade moj odgovor Aureusu,...nista sporno, niti uvredljivo u njemu nije bilo?

Koji? Tek sam maloprije ugrabio priliku da otvorim blog.
O čemu je bilo?
mariopan
aureus
Mariopan, pravo da ti rečem...

Nekako mi se čini da je u svemu što si nabrojala industrijska hrana najmanji faktor.


Ja mislim da je to glavni faktor.

Bez dobrih istraživanja možemo samo da pretpostavljamo.
Ne znam. Čovjek ima mnogo funkcija a hrana mu je za sve neophodna, i kako se to promjena u ishrani toliko odrazila u reproduktivnim funkcijama a nije, šta znam, u sposobnosti da razmišlja?
Meni djeluje da pad plodnosti više ima veze sa načinom na koji koristimo reproduktivne organe.
angie01 angie01 18:11 01.03.2019

Re:

Koji?


nista specijalno, samo sam ti napisala da gej lobi i njegov uticaj, nemaju nikakve veze s tim sto tada Marija nije izasla javno sa svojom pricom,...ne vidim sta je tu strasno i uvredljivo,...al je nestalo.
maksa83 maksa83 18:39 01.03.2019

Re:

nista specijalno, samo sam ti napisala da gej lobi i njegov uticaj,

Izvini što koristim ovo tvoje kao šlagvort, ali danas sam naučio zanimljivu stvar.

Grci su naime imali elitnu vojnu jedinicu sastavljenu od, pazi sad ovo - isključivo gej parova. Ti su čak raz-bi-li i Spartance u nekom važnom ratu, dok ih Filip Makedonski nije satro 30 godina kasnije a 100 godina od osnivanja.

Sacred Band of Thebes
aureus aureus 18:53 01.03.2019

Re:

maksa83
nista specijalno, samo sam ti napisala da gej lobi i njegov uticaj,

Izvini što koristim ovo tvoje kao šlagvort, ali danas sam naučio zanimljivu stvar.

Grci su naime imali elitnu vojnu jedinicu sastavljenu od, pazi sad ovo - isključivo gej parova. Ti su čak raz-bi-li i Spartance u nekom važnom ratu, dok ih Filip Makedonski nije satro 30 godina kasnije a 100 godina od osnivanja.

Kod Grka je bio problem što su odrasli muškarci voljeli lijepe, zdrave dječake, koje je trebalo uvesti u svijet odraslih.

Ali, nisu ni svi Grci blagonaklono gledali na homoseksualnost.
nikvet pn nikvet pn 19:30 01.03.2019

Re:

aureus
kako se to promjena u ishrani toliko odrazila u reproduktivnim funkcijama a nije, šta znam, u sposobnosti da razmišlja?


Ајд да пробам на описаном примеру: за разлику од хируршке интервенције хормонска кастрација крмача инјекцијом је јефтина-безбедна-лакша-бржа... Дејствује тако што се субкутано убаци хипердоза хормона естрогена која јајник избаци из функције, што јесте циљ акције. Препарат је депо, приправљен да држи сто дана това и крај. Или није?

Терало тако деценијама док се није открило да у том месу преостају термостабилне резидуе синтетског естрогена. Шта то уради женском организму ено изгуглај. Препарат се забрани. Али кемија опако напредује. Забрањен је естрадиол али није следећи дериват и покрене се тако игра допинг-антидопинг контрола, игранка без престанка.

Толицко о свињетини и заустављам се. Ако бих наставио или прешао на пилетину оде блог у вегане.
maksa83 maksa83 19:32 01.03.2019

Re:

Толицко о свињетини и заустављам се. Ако бих наставио или прешао на пилетину оде блог у вегане.

Pliz nastavi.
aureus aureus 19:38 01.03.2019

Re:

maksa83
Толицко о свињетини и заустављам се. Ако бих наставио или прешао на пилетину оде блог у вегане.

Pliz nastavi.

Tako je, nastavi, Nikvete.

Mene takođe interesuje ima li kredibilnih istraživanja koja povezuju to što ti pričaš sa padom plodnosti kod ljudi.
Jer u nauci je to tako. Čak i stvari koje ti djeluju logično - moraju se dokazivati. Skoro ništa se ne prihvata zdravo za gotovo.
antioksidant antioksidant 20:54 01.03.2019

Re:

maksa83
Толицко о свињетини и заустављам се. Ако бих наставио или прешао на пилетину оде блог у вегане.

Pliz nastavi.

pečurke otrovne, svinje imaju kugu, pilići gripozni, krave lude i posle se neko čudi što u kini jedu pse?
angie01 angie01 22:41 01.03.2019

Re:

maksa83
Толицко о свињетини и заустављам се. Ако бих наставио или прешао на пилетину оде блог у вегане.

Pliz nastavi.


abezzahebancije, sto ne napises blog na tu temu- korisne i vazne info iz prve ruke,...
Atomski mrav Atomski mrav 22:45 01.03.2019

Re:

abezzahebancije, sto ne napises blog na tu temu- korisne i vazne info iz prve ruke,...


Jukie Jukie 23:15 01.03.2019

Re:

Ne, nećemo u vegane, jedan veganski jogurt košta kao sedam običnih, pašteta je potpuno bezukusna i od nje mi se riga, a kad pokažu sliku šarenog ručka meni oči direktno idu na burger i smeta mi što se ona salata i rukola guraju u kadar
angie01 angie01 23:35 01.03.2019

Re:

Jukie



nsarski nsarski 21:13 02.03.2019

Re:

maksa83
. A moj guru po tim pitanjima, Maksa, kaže da je Fejsbuk zlo i ja mu verujem.

Z-l-o.

Facebook planned to spy on Android users, internal e-mails reveal.

Da ne bude samo Facebook, Google je pre neki dan - na opšte iznenađenje - izbacio firmver apdejt za onaj Nest, i jedan od fičera je da sad sluša glasovne komande. Ljudi su bili malo iznenađeni kad su shvatili da kutijica sve vreme ima i mikrofon, bili su čak malo ... besni, ali Google objasnio da to što nikad nije pomenuo da sprava ima mikrofon ne znači da to zaboga kriju...


YIIIKESSSS!!!!

Upravo sam shvatio da moj laptop zna gde se nalazi! Mislim u prostoru, na ovoj planeti.

Otvorim google i nešto tražim, kad na dnu strane piše da se nalazi u Srbiji, na Vračaru, čak precizno u kom delu Vračara!
A na telefon mi stiže poruka da sa drugima podelim svoje iskustvo na Kalenićevoj pijaci (bio danas). Pa, jbt, ima li kraja ovom cinkarenju?!
jadragoljub jadragoljub 21:52 02.03.2019

Re:

Upravo sam shvatio da moj laptop zna gde se nalazi! Mislim u prostoru, na ovoj planeti.

ništa ćudno, ja sam naleteo na neki sajt koji mi je pokazao kako uz pomoć moje IP atrese znaju tačno gde se nalazim, tačno mi pokazao kuću, ulicu sve, samo što mi nije pogledao kroz prozor, možda i jeste al nisu mi pokazali.
b92fmember b92fmember 14:08 06.03.2019

Re: а шта дотле

Još ne znamo kako ćemo se otarasiti silne plastike sa planete ali kažu doktori da i u nama već ima plastike u mikronima?

Pa kažemo da smo napredovali kao čovečanstvo?



Ja, ja nosim plastično odelo
I plastika je moja hrana
Mozda sam plastičan i ja
Ja, ja sam u svome soliteru
Otvoriću ti svoja vrata
Da budeš isto što i ja

dragosevacsutra dragosevacsutra 10:31 01.03.2019

nego

jel neko zna sta se desilo sa spiridonovim blogom?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana