Nostalgija

Retrospektiva: Psovanje kao srpski brend

Vojislav Stojković RSS / 23.11.2018. u 11:31
Brend za šljivovicu su nam oteli Nemci i Česi,  kiseli kupus  Šveđani, ojkanje Hrvati, a za naš ajvar  trenutno se bore Makedonci i Bugari.  Znači, malo nam je toga vrednog, a specifično srpskog,  ostalo.  Kako nismo naročito radan, a ni organizovan narod,  teško  da možemo u dogledno vreme proizvesti bilo šta novo što bi svet prepoznao i vrednovao kao poseban srpski brend. Na izvikanu i u pesmama opevanu  obdarenost i potentnost  srpskih muškaraca ne vredi  trošiti reči, dovoljno je o tome pitati Srpkinje ili pogledati statističke podatke o natalitetu u poslednjih par decenija. Treba li onda odustati od borbe za srpske brendove?  Nikako.  Tu  je još uvek naša vekovna tradicija -  neiscrpno vrelo mogućnosti za brendiranje. Zato, ne budimo spori i lenji i na vreme  zaštitimo naše najveće tradicionalne vrednosti, dok nam i njih neko ne preotme.
 

Nedavno su viđeniji nacionalni radenici i pregaoci predložili da se krsna slava uvrsti u listu svetske nematerijalne baštine, te da se time lomljenje slavskog kolača i slavska trpeza prepoznaju kao autentičan srpski brend.  Predlog je pažnje vredan, ali samo kao paradigma. Jer, teško je zamisliti bogate evropske narode,  Norvežane ili Nemce, kako hrle da izaberu porodične svece zaštitnike, a da ih mi Srbi,  za  velike pare,  podučavamo kako se osveštava i lomi slavski kolač, kada se služi žito i vino, koje su slave posne, a koje mrsne, ko gde sedi za slavskom trpezom i zašto domaćin-slavljenik za trpezom nema mesta. Na fonu brendiranja srpskih tradicionalnih vrednosti je i nedavna preporuka vlade Srbije da 14. januar, (Srpska nova godina), zbog “turističko-ugostiteljskih razloga” bude neradni dan. Tu preporuku valja podržati samo i ukoliko tog dana stranci nahrle u Srbiju da slave zajedno s nama, te da u našim hotelima i po kafana ostave svoj novac. Međutim, niko se do sada iz srpske vlade, njenih agencija, pa čak ni iz redova sveznajućih  ekonomskih experta, nije dosetio da unovči  srpsku dugovekovnu  tradiciju psovanja.  Tu bi ekonomski siromašna, ali psovkama prebogata Srbija,  sa  malo preduzetničkog duha, mogla sebi obezbediti veliki devizni priliv, vremenom možda i veći od doznaka koje joj nesebično šalje njeno rasejanje.

Lekovitost srpskih psovki nadaleko je poznata, doduše, još uvek ne u medicini ili farmacijii a time ni u ekonomiji, već u književnosti. Primera radi, norveški pisac Erlend Lu je nedavno objavio  roman “Fvonk, a  glavni junak tog romana je stvarna ličnost, aktuelni norveški premijer Jens Stoltenberg. U tom romanu Erlend istražuje skrivenu stranu premijerove ličnosti, koja nije  dostupna  javnosti. Pisac pokazuje kako norveški premijer, oslanjajući se na bogatu srpsku tradiciju psovanja, pravi sopstvene nizove sočnih psovki koje na njega imaju okrepljujuće dejstvo i uvek kada je pod stresom, zbog državničkih poslova i problema, sebe  bodri i teši psovanjem.*  

Zaista, zašto da u stresnoj situaciji razbijamo čase, lomimo stvari i udaramo šakama o stol, kako preporučuje klasična psihologija i psihoterapija, kada možemo samo opsovati, najbolje vrlo glasno, a u krajnjem slučaju šapatom ili u sebi. Međutim, nisu sve psovke lekovite, a i treba znati psovati i, upravo, tu leži naša šansa.

Velika većina srpskih psovki zasniva se na dve imenice i jednom glagolu.

Prva je muškog roda i u Vukovom “Srpskom riječniku”  iz 1818.g. navedena je baš onako kako ju je srpski narod vekovima upotrebljavao. Naravno, reč je o imenici “kurac”.  I dok  za većinu drugih naroda ta imenica označava samo polni organ u srpskim psovkama  “ se uvek radi o kurcu kao pravedniku, kao osvetniku, kao biču, kao nagradi i kazni, kao bogu ocu, kao univerzalnom ratniku koji može biti i milosrdan i prek. Omnipotenciju i sveobuhvatnu funkcionalnost koja mu se pri tome pripisuje možemo tretirati sa simpatijama ili zazorom, možemo je upotrebiti samosvesno ili razobručeno, možemo vileneti ili ironisati, možemo je primiti kao dar ili kao višak.” (Predrag Kostić: Indeks opsovanog, Sarajevske sveske, br. 35-36). Među psovkama zasnovanim na toj imenici neprocenjivu terapijsku vrednost ima psovka: “Boli me kurac”. Ona je aksiomatska i ne traži dokazivanje, dovoljno je samo da se setimo koliko nam je  puta u stresnim situacijama pomogla.

Druga imenica je pandam prvoj i ona je, naravno, ženskog roda. U psovkama se javlja  u dve varijante,  pri čemu prva - “pička” označava polni organ, a druga -  “pizda” karakternu osobinu. Bez konteksta u kome je psovka upotrebljena teško je razumeti, čak i nama u Srbiji a kamoli strancima, kada je reč o organu, a kada o karakteru.

Iz  susreta ove dve imenice nastaje glagol “jebati”, jedan od nafrekvetnijih glalgola u srpskim jeziku. Kada, koga i gde, u psovkama, Srbi sve jebu, teško je i pobrojati.

I da zaključim: Ako su dalekoistični narodi umeli da zapadnom svetu, kao terapiju,  nametnu i naplate svoje tradicionalne tehnike joge, meditiranja i ine, zašto i mi Srbi ne bismo iskoristili terapijsku vrednost našeg psovanja.

Edit: Teza koju zastupam u ovom blogu, da je psovanje lekovito, ima i svoju naučnu potvrdu. Naime, u jednom britanskom naučnom institutu, kako izveštava današnja  "Politika" (14.01.2013.g.), proveden je eksperiment u kome su ispitanici držali ruke u ledenoj vodi i prvi put izgovorali obične reči, a drugi put sočno psovali. Prvi put su, u proseku, izdržali 1 minut i 10 sek, a drugi put psujući gotovo dva minuta, što je statistički značajna razlika. Istraživači su zaključili da psovke aktiviraju psihološki odbrambeni mehanizm "napadaj ili beži" koji ubrzava lučenje adrenalina i rad srca i time čine telo sposobnijim da podnese bol. To je jedan od razloga, zaključuju istraživači,  što su se psovke, i pored svih zabrana, tolike vekove održale u jeziku.

Pretpostavljam da su ispitanici psovali na engleskom, međutim, da su koristili srpke psovke bol bi izdržali i celih četiri minuta. 

...........................

* Erlend Lu nije ni prvi, a ni jedini pisac koji je uočio terapijsku vrednost i blagotvorno dejstvo srpskih psovki. Iz nekoliko godina ranije objavljenog romana “Dokaz” (Narodna knjiga-alfa, Beograd, 2009) navodim sledeće primere:

“Majkl Stanković, rođen je i živi u SAD, predaje istoriju evropske književnosti na uglednom Univerzitetu Viskonsin, nikad nije bio u Srbiji, otadžbini svojih predaka, ne govori srpski jezik, ali psuje isključivo na srpskom. Majkl srpske psovke, vešto i na pravom mestu,  ubacuje u čist književni engleski, kojim se isključivo izražava i u običnoj, svakodnevnoj konverzaciji. Kad sam ga jednom pitao, kako to da je od svih reči maternjeg jezika, naučio samo psovke i nijednu drugu reč, objasnio je da srpski nije jezik njegove majke, koja je bila Nemica, već jezik njegovog pokojnog oca i dede. Ta dvojica, dok je on bio dete, retko su međusobno razgovarali, a kad jesu, sem pokojeg veznika, izgovarali su samo psovke i to uvek vrlo glasno − svađali su se.  Družeći se sa njim naučio sam sve psovke tog naroda, čak i one koj nisu imale svoj pandam u engleskom jeziku, kao naprimer: „Jebem ti oca kroz oca“ i u najtežim životnim situacijama koristio sam ih, kao i onda kad sam shvatio da me žena vara:

              ….. Noć je, a Džejn još nema.

              Konačno čujem zvuk motora, kola se zaustavljaju pred našom kućom. Osluškujem. Jeste Džejn, prepoznajem joj glas. Nešto govori i smeje se. Otključava ulazna vrata i ulazi, a za njom elegantni visoki muškarac. Ona se okreće prema njemu i zavodnički se smeje, mene ni ne vidi. Njih dvoje zagrljeni dolaze iz tame na svetlost dvorišne svetiljke.  Prepoznajem elegantnog muškarca, istog  kojeg sam one noći video sa Džejn. To je Dejvid, Dejvid Parker, moj izdavač.

              Kad su došli do kućnih vrata, videli su me gde sedim na stepeništu i zastali. Ja ćutim, ćute i njih dvoje. Konačno Džejn progovara:

             - Dobro je da si se konačno pojavio, moj advokat te traži danima. On će ti uručiti sudsku odluku o razvodu, a ja ti mogu reći šta u njoj piše: meni pripada kuća i novi volvo, a ti možeš da zadržiš svog

bjuika, tvoje stvari su već u gepeku. Dejvid i ja smo odlučili da živimo u ovoj kući, a ne u njegovom stanu na Menhetnu. Zar ne Dejvid?

              Pred očima mi svetluca hiljadu svitaca, krećem prema Džejn obnevideo od besa. Na pola puta počinjem da urlam i psujem na srpskom... I gle čuda, to me smiruje. Zaustavljam se i mislim:  «Blažen je to jezik čije psovke bolje smiruju, nego molitve.»  Gledam u Džejn, pa u Dejvida i kažem smireno, naglašavajući svaku reč posebno:

              - Znaš šta Džejn, popuši ti kurac i meni i mom bjuiku, a zatim gledajući u Dejvida, dodajem:

              - A ti, Dejvide, puši kurac magarcu.

              U mašti vidim Džejn kako u svojoj svečanoj haljini kleči ispod gepeka i usnama crvenim od ruža liže auspuh mom bjuiku, dok matori perveznjak samo dahće. Dejvid ima veće probleme i sa dužinom i sa obimom, a i magare se nešto uskopistilo. Smejem se iz sveg glasa, veselim relaksirajućim smehom, bacam pred njih ključeve novih kola i odlazim u garažu. 

             Moj stari bjuik mi namiguje, srećan što me vidi.”



Komentari (139)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mirelarado mirelarado 12:03 23.11.2018

И штедња, и штедња...

Наше псовке могу да буду и економичне. Уместо да објашњавам шта, зашто и како није у реду, шта ми иде на живце, с чим се не слажем...итд, довољно је да кажем "е јебига" и све је речено.

P.S. Де си, бре, Јеремија? :)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:20 23.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

U nekoj 2Q18.g. (da parafraziram Murakamija).
afraid afraid 13:53 23.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

mirelarado
Наше псовке могу да буду и економичне. Уместо да објашњавам шта, зашто и како није у реду, шта ми иде на живце, с чим се не слажем...итд, довољно је да кажем "е јебига" и све је речено.

P.S. Де си, бре, Јеремија? :)

Ja mogu, donekle, da podnesem da čujem muškarca kako psuje.
No, kada čujem da žena psuje, to me nekako rastuži - jer, u mojim očima, dotična žena degradira sebe.
niccolo niccolo 14:08 23.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

Ja mogu, donekle, da podnesem da čujem muškarca kako psuje.
No, kada čujem da žena psuje, to me nekako rastuži - jer, u mojim očima, dotična žena degradira sebe.

E, jebiga.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:16 23.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

niccolo
Ja mogu, donekle, da podnesem da čujem muškarca kako psuje.
No, kada čujem da žena psuje, to me nekako rastuži - jer, u mojim očima, dotična žena degradira sebe.

E, jebiga.

Saglasan. Tj. Do kurca i takav stav.

zilikaka zilikaka 15:03 23.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

kada čujem da žena psuje, to me nekako rastuži - jer, u mojim očima, dotična žena degradira sebe.

Evo jutros mi po ko zna koji put zabagovao Excel,posle prethodnog unošenja i sredjivanja, i još mi gore napisao nešto kao: Tell me what to do
Šta misliš kako sam mu odgovorila?
nsarski nsarski 15:16 23.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

Šta misliš kako sam mu odgovorila?


Znam!

Idi u peršun!!!
afraid afraid 16:30 23.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

niccolo
Ja mogu, donekle, da podnesem da čujem muškarca kako psuje.
No, kada čujem da žena psuje, to me nekako rastuži - jer, u mojim očima, dotična žena degradira sebe.

E, jebiga.

Znam - ali, jebiga.
afraid afraid 16:31 23.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

Vojislav Stojković
niccolo
Ja mogu, donekle, da podnesem da čujem muškarca kako psuje.
No, kada čujem da žena psuje, to me nekako rastuži - jer, u mojim očima, dotična žena degradira sebe.

E, jebiga.

Saglasan. Tj. Do kurca i takav stav.


Da li do Kurca ili samo do kurca.
Da nisi zaboravio veliko slovo.
milisav68 milisav68 20:05 23.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

mirelarado
довољно је да кажем "е јебига" и све је речено.

"I ja kažem jebiga, kao da je jebiga čarobna reč!" - Miki Manojlović u filmu "Nešto između", kada ga zovu telefonom da se vrati u bolnicu iz koje je tek došao sa dežurstva.
zilikaka zilikaka 20:26 23.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

довољно је да кажем "е јебига" и све је речено.

Nekad je stvarno dovoljno da svi razumeju <LINK

mirelarado mirelarado 20:57 23.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

afraid

Ja mogu, donekle, da podnesem da čujem muškarca kako psuje.
No, kada čujem da žena psuje, to me nekako rastuži - jer, u mojim očima, dotična žena degradira sebe.


Ništa jezičko nije mi strano.
aureus aureus 23:11 23.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

Najgori su pojedini strani rok muzičari.
U svakoj rečenici oni nekako uspiju da provuku ono "fucking".
zilikaka zilikaka 00:18 26.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

No, kada čujem da žena psuje, to me nekako rastuži - jer, u mojim očima, dotična žena degradira sebe.

Ako se vratimo na citirano, mogu samo dodam da se još jednom potvrdilo kako se iza previše uglađenosti kriju razne vrste perverzija.
Al onih iskonskih.
afraid afraid 05:11 26.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

zilikaka
No, kada čujem da žena psuje, to me nekako rastuži - jer, u mojim očima, dotična žena degradira sebe.

Ako se vratimo na citirano, mogu samo dodam da se još jednom potvrdilo kako se iza previše uglađenosti kriju razne vrste perverzija.
Al onih iskonskih.

Saglasan!
zilikaka zilikaka 17:00 26.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

afraid
zilikaka
No, kada čujem da žena psuje, to me nekako rastuži - jer, u mojim očima, dotična žena degradira sebe.

Ako se vratimo na citirano, mogu samo dodam da se još jednom potvrdilo kako se iza previše uglađenosti kriju razne vrste perverzija.
Al onih iskonskih.

Saglasan!

S čim si ti saglasan, Čarli?
Što se mene tiče, ni do sada nisam imalla iluzija al sad vidim da sam spram tebe omaašila red velučine.
Ne bi me čudilo da si od onih što se trljaju uz klinke, koristeći gužvu u autobusu.
...al bitno da nema psovanja...
afraid afraid 17:17 26.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

zilikaka
afraid
zilikaka
No, kada čujem da žena psuje, to me nekako rastuži - jer, u mojim očima, dotična žena degradira sebe.

Ako se vratimo na citirano, mogu samo dodam da se još jednom potvrdilo kako se iza previše uglađenosti kriju razne vrste perverzija.
Al onih iskonskih.

Saglasan!

S čim si ti saglasan, Čarli?
Što se mene tiče, ni do sada nisam imalla iluzija al sad vidim da sam spram tebe omaašila red velučine.
Ne bi me čudilo da si od onih što se trljaju uz klinke, koristeći gužvu u autobusu.
...al bitno da nema psovanja...

Ne bi te čudilo, nego si sigurna?
Grešim li?
Eeee, vidiš - ti, i tebi slični, su u stanju da učine svašta, slabijim od sebe.
Na tvoju nesreću - i nesreću tebi sličnih, postoje i oni koji nisu baš slabići - pa su u stanju da od takvih kao ti zatraže izvinjenje.
I, gle čuda, to takve kao ti iznenadi.
Šta misliš kada bih ja pitao tebe - o koga se ti trljaš?
A šta misliš kada bih ti imputirao pretpostavku da se trljaš o klince?
A možda i o klinke?
Kako bi to izgledalo?
E, vidiš - ja nisam kao ti.
Ja tako nešto ne pretpostavljam.
I da budem određeniji - mene zanimaju samo ženske iznad 40. Rekao sam - zanimaju.
Takve kao ti me nikada nisu ni zanimale.
A kakvi tebe zanimaju?
Da li te uopšte zanimaju.
A sada, što bi rekao neko na blogu, a ja ipak ne mogu na taj način - ne bi bilo loše da pretpostavke ko se o koga trlja, proveravaš na sebi bliskijima.
zilikaka zilikaka 17:32 26.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

ti, i tebi slični, su u stanju da učine svašta, slabijim od sebe.

Od koga si ti slabiji ovde?
Ili si jači?
I kakve to veze ima sa mračnom stranom tvoje ličnosti, koja se ovde obznanila?
Gotovo sigurno da nisi očekivao sve ovo, al ti taktika zamena teza skroz pogrešna.
Ipak ljudi ovde nisu kupci takve robe.
Ako mene pitaš, najbolje što možeš da uradiš je da se skloniš na neko vreme.
Bar tebi nije problem poojavljivanje pod novim nikom.
zilikaka zilikaka 17:35 26.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

I da budem određeniji - mene zanimaju samo ženske iznad 40. Rekao sam - zanimaju.
Takve kao ti me nikada nisu ni zanimale.

Dobro, al za koju godinu, eto i mene u toj kategoriji, pa ko zna....
afraid afraid 17:36 26.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

zilikaka
ti, i tebi slični, su u stanju da učine svašta, slabijim od sebe.

Od koga si ti slabiji ovde?
Ili si jači?
I kakve to veze ima sa mračnom stranom tvoje ličnosti, koja se ovde obznanila?
Gotovo sigurno da nisi očekivao sve ovo, al ti taktika zamena teza skroz pogrešna.
Ipak ljudi ovde nisu kupci takve robe.
Ako mene pitaš, najbolje što možeš da uradiš je da se skloniš na neko vreme.
Bar tebi nije problem poojavljivanje pod novim nikom.

Ne pitam tebe - niti imam mračnu stranu ličnosti.
Tebe, ni tebi slične, nisam nikada ništa pitao.
Znam da ti to, i tebi sličnima, nije lako.
Nije meni prvi puta da razni žele da mi začepe usta, no, kao što i sama vidiš - nisu uspeli.
Svikao sam ja na to.
afraid afraid 17:37 26.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

zilikaka
I da budem određeniji - mene zanimaju samo ženske iznad 40. Rekao sam - zanimaju.
Takve kao ti me nikada nisu ni zanimale.

Dobro, al za koju godinu, eto i mene u toj kategoriji, pa ko zna....

Ja znam.
Pardon - a za koga me je baš briga.
sesili sesili 17:12 29.11.2018

Re: И штедња, и штедња...

Meni se desi da onako sočno "opalim" koju, kada se mnogo iznerviram. Srećom, ne tako često. Jednom, pred mojim unukom koji ima osam godina, rekoh u nekom razgovoru "boli me dupe". Odmah me je upozorio da je to ružna reč i ne treba da se koristi. Branim se ja - pa dušo, to i nije tako ružna reč, kako drugačije da kažem? On ponsno odgovori - to je zadnjica, a piša je prednjica!!!
nikvet pn nikvet pn 12:11 23.11.2018

јеботе

4krofnica 4krofnica 14:04 23.11.2018

/

U tom romanu Erlend istražuje skrivenu stranu premijerove ličnosti, koja nije dostupna javnosti.


Stoltenberg je otišao kod Fvonka da razmišlja šta država da uradi sa svim tim trolovima.




(film trollhunter, ko nije gledao da gleda:)

mene je stric naučio samo jednu psovku na norveškom, Faen!


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:18 23.11.2018

Re: /

4krofnica
mene je stric naučio samo jednu psovku na norveškom, Faen!

Može li prevod?
4krofnica 4krofnica 14:32 23.11.2018

Re: /



Koliko sam razumela slično dođavola ili jbg! (mada ovaj prevod zvuči vrlo blago) uglavnom kad se iznerviraš jer si uradio neku glupost. ili opšte: kad blokiraju Ušće zbog Blek Frajdeja pa ne možeš da se vratiš kući sa posla. (neka me isprave oni koji češće koriste reč:)


docsumann docsumann 16:53 23.11.2018

Re: /

ovi italijani s kojima radim ne vade kaco iz usta, a merda je tek nešto malo rijeđe u uporabi.
mirelarado mirelarado 20:55 23.11.2018

Re: /

docsumann
ovi italijani s kojima radim ne vade kaco iz usta, a merda je tek nešto malo rijeđe u uporabi.


Treće je vaffanculo = idi u dupe, i malo učtivije, va' a quel paese, nešto kao idi do vraga, ili u peršun.

nask nask 00:00 24.11.2018

Re: /

Nizozemci od polnih organa koriste kut=pička/pizda, zavisno od konteksta, i lul=kurac. Kad kažeš da je nešto kut, kut vreme, to je više u smislu sranje/govnjavo, kad kažeš za nekog da je kut, kut Marokanac, to je više karakterna osobina. Lul je generalno blaži izraz, ouwe lul (stari kurac) = matorko. Autohtone psovke sa glagolom mi nisu poznate, mada alohtoni često prevode svoje psovke na nizozemski pa tako može da se čuje ik neuk je moeder = jebem ti mater, ali samim niskozemljašima to zvuči vrlo smešno, a do pre dvadeset godina nisu to ni razumeli.

Inače, kad zaista nekoga hoće da opsuju onda generalno priželjkuju da opsovanog zakače nekakve boleštine. To oni shvataju kao vrlo ozbiljne psovke. Jebi nekom majku, ništa, poželi mu rak, ima da te gađa iz F-16.
nask nask 00:36 24.11.2018

Re: /

brlja
ephemeris ephemeris 14:52 23.11.2018

Konkurencija iz komsiluka


I Madjari su u tome talentovan narod. Mislim da ima neka njihova psovka tipa:

" 'bem ti lebac u donju koru!"
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:36 23.11.2018

Re: Konkurencija iz komsiluka

Lófasz a seggedbe! (Konjski kurac u tvoje dupe!)
Az apád apátok apjuk faszát! (Idi u očev kurac!)
Az anyádba az eget! (Neka nebo uđe u tvoju majku!)
A kurva Istenit! ( Boga mu kurvinjskog!)
zilikaka zilikaka 15:44 23.11.2018

Re: Konkurencija iz komsiluka

Ova prva je najčešća.
P.S.A ti si, Jeremija baš načitan, vidim.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:47 23.11.2018

Re: Konkurencija iz komsiluka

I najstarija. Još iz vremena dok su na čelu sa Atilom na konjima osvajali Evropu.
afraid afraid 16:30 23.11.2018

Re: Konkurencija iz komsiluka

Vojislav Stojković
Lófasz a seggedbe! (Konjski kurac u tvoje dupe!)
Az apád apátok apjuk faszát! (Idi u očev kurac!)
Az anyádba az eget! (Neka nebo uđe u tvoju majku!)
A kurva Istenit! ( Boga mu kurvinjskog!)

Sto mu gromova!
docsumann docsumann 16:54 23.11.2018

Re: Konkurencija iz komsiluka


grom ti prkno raznio
tasadebeli tasadebeli 17:12 23.11.2018

Re: Konkurencija iz komsiluka

docsumann

grom ti prkno raznio



'Оће то ако се стави много љуте папричице у пасуљ.

Баш смо пре неки дан елаборирали то пркно у школској зборници.

Наиме, користи се то и по Лици и Приморју подно Велебита. Па случајно изговорих то у школи (цитирам самог сјебе: "Ала сам га погодио к'о прстом у пркно!" ), а једна колегиница се изненади, па пита одакле то знам... Испостави се на крају још мало па да смо фамилија по женској линији.

А згодно је и визуелно гледано овако написано и за изговор. Пркно. Једно слово, један глас само, али блиска значења. Такорећи, иста породица речи гледано по правилима која важе за творбу речи.




(Ово је стварно био удар грома у наречено место.)


П.С. - Ко је данас имао пасуљ за ручак?

Петак је, таки је ред...

(Да би остало и за сутра јербо је субота намењена спремању куће, па да не мора да се кува ништа него пасуљ од јуче и суботом. Ја много волем када мало загори онако док се подгрева... Па туршија... Иди, бегај... Уживање..)

Српски свемирски програм, пасуљ тропрдац и те муње...

(Кажу, мајчина душица се убаци док се пасуљ кува и онда тиба не боли. Додуше, последице за околину су исте, али барем тиба не боли у том процесу...)
afraid afraid 17:28 23.11.2018

Re: Konkurencija iz komsiluka

docsumann

grom ti prkno raznio

Dođavola!
deset_slukom deset_slukom 01:03 24.11.2018

Re: Konkurencija iz komsiluka

Znajući da su ovde navedeni primeri mađarskih psovki sasvim naivni, potražio sam i, naravno, našao...

http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9031174&na_order=

Počev od običnih kletvi tipa:

- (Dao Bog) da ti tramvaj nakroji kratke pantalone.

Do onih koje je vrlo teško prevesti a da ne zvuče rogobatno, zato što se kod njih imenice (i složenice) mnogo lakše koriste kao atributi. Neki od takvih slučajeva se mogu prevesti samo opisno, i tu se već gubi na poetici. Ipak, da pokušam... jes' banalno, ali tak'a tema:

Az a rongyosfaszú seggberakott öregisten lova verné belé a rézzelcifrázott kóchengeres ráncos faszát a földönfutó ingyenkurva világi öreganyádnak abba a kankós bús picsájába!


- Odrpanog kurca, naguženog boga matorog konj neka nabije svoj mesingom nacifrani, kučinasti, kvrgavi kurac u tužnu, triperastu pizdu tvoje babe, te beskorisne, besplatne svetske kurve!

EDIT: Kratko objašnjenje... zašto "tužna" pizda, baš glupo zvuči? Iz istog razloga iz kojeg je kod nas "krasni" kurac. Primilo se, i dobro zvuči na tom jeziku.
mirelarado mirelarado 01:36 24.11.2018

Re: Konkurencija iz komsiluka

- Odrpanog kurca, naguženog boga matorog konj neka nabije svoj mesingom nacifrani, kučinasti, kvrgavi kurac u tužnu, triperastu pizdu tvoje babe, te beskorisne, besplatne svetske kurve!


Ode brend Mađarima za tren oka.
nsarski nsarski 01:39 24.11.2018

Re: Konkurencija iz komsiluka

- Odrpanog kurca, naguženog boga matorog konj neka nabije svoj mesingom nacifrani, kučinasti, kvrgavi kurac u tužnu, triperastu pizdu tvoje babe, te beskorisne, besplatne svetske kurve!


Dok ovo izgovoriš, prođe te bes. Ne izgleda mi praktično.

Jedna baba u podkosmajskom selu je imala običaj da juri prasiće mlateći prutom i vičući: Jebolite Kitler!
deset_slukom deset_slukom 03:29 24.11.2018

Re: Konkurencija iz komsiluka

nsarski
Dok ovo izgovoriš, prođe te bes.


Možda je to baš namerno? Moja tetka je bila izuzetno talentovana za slaganje ovakvih psovki. Nije se to učilo napamet, u pitanju je (zamalo) čista poezija i talenat za stihoklepanje. Uprkos nečijem mišljenju da psovanje ne priliči ženama, ove psovke zaista ne zvuče grubo iako su pune izrazito ružnih reči. Apsolutno zvuče simpatično.

U kući punoj posla i dvorištu punom živine i dečurlije, malo-malo pa je bilo razloga za psovačinu. Tetka se prazni, a mi se smejemo... ne mora ništa da razbije od besa.

Bila je još jedna rođaka, isto talentovana. A nisam nikada čuo muškarca da ume, osim onako, uobičajeno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:50 24.11.2018

Re: Konkurencija iz komsiluka

mirelarado
- Odrpanog kurca, naguženog boga matorog konj neka nabije svoj mesingom nacifrani, kučinasti, kvrgavi kurac u tužnu, triperastu pizdu tvoje babe, te beskorisne, besplatne svetske kurve!


Ode brend Mađarima za tren oka.


To je to, možemo da zatvaramo radnju posle ove psovke.
tasadebeli tasadebeli 08:27 24.11.2018

Re: Konkurencija iz komsiluka

deset_slukom

EDIT: Kratko objašnjenje... zašto "tužna" pizda, baš glupo zvuči? Iz istog razloga iz kojeg je kod nas "krasni" kurac. Primilo se, i dobro zvuči na tom jeziku.



А и то је сасвим добра основа сваке успешне љубавне везе, зар не?




tasadebeli tasadebeli 08:40 24.11.2018

Re: Konkurencija iz komsiluka

nsarski
- Odrpanog kurca, naguženog boga matorog konj neka nabije svoj mesingom nacifrani, kučinasti, kvrgavi kurac u tužnu, triperastu pizdu tvoje babe, te beskorisne, besplatne svetske kurve!


Dok ovo izgovoriš, prođe te bes. Ne izgleda mi praktično.

Jedna baba u podkosmajskom selu je imala običaj da juri prasiće mlateći prutom i vičući: Jebolite Kitler!



Моја кева исто! Само што је уместо прасића јурила мене по дворишту са прутићем (чешће дугачком варјачом којом се мешао веш у огромном лонцу у којем се искувавао на шпорету) у руци... Осим онога Јебо те онај ко те направи, у оптицају било и

Јебо те Хитлер! Јебо те најстарији Шваба!


Јадан мој матори... Стално је црвенео од срамоте због кеве када оду у друштво, на неку славу, рођендан итд. И викао јој у тим приликама:"Милице, Милице!!!" С прекорним изразом на лицу...

Једино ју је још он поред њеног оца звао њеним правим и пуним именом, ми сви остали смо је звали по надимку - Мицуљка - са акцентом на другом слогу. И говорио јој да псује као "маџарски кочијаш". Што је она правдала реченицом:"Па ја сам са Ћукарице." Матори био фини господин човек са ДорЧола. ( "Ти си женско! Ти не смеш да псујеш!" )

Додуше, матори је када је почетком шездесетих почео редовно једном недељно да игра бриџ почео исто тако да тврди да је до тада му омиљени преферанс једна "проста кочијашка игра коју су смислили маџарски кочијаши".

Јеботе, тек сада капирам да ми је матори био тежак националиста иако је роџен у кругу двојке. А кева са црвене Чукарице феминисткиња, глобалиста и интернационалиста широких видика и схватања...


Чудни су ти путеви Господњи...







EDIT: А можда сам се ја баш зато оженио девојком коју су сви на факултету звали Мица Троцевка...

Додуше, пре свадбе нисам баш капирао зашто је сви тако зову. После сам схватио.
vcucko vcucko 16:41 24.11.2018

Re: Konkurencija iz komsiluka

Vojislav Stojković
Lófasz a seggedbe! (Konjski kurac u tvoje dupe!)
Az apád apátok apjuk faszát! (Idi u očev kurac!)
Az anyádba az eget! (Neka nebo uđe u tvoju majku!)
A kurva Istenit! ( Boga mu kurvinjskog!)

Ja čuo "baszom az szardat" - bem te u usta (ne znam kako se pravilno piše).

Kažu da je to u kafani uvod u tuču.
not2old2rock not2old2rock 17:09 26.11.2018

Re: Konkurencija iz komsiluka

tasadebeli
почео редовно једном недељно да игра бриџ почео исто тако да тврди да је до тада му омиљени преферанс једна "проста кочијашка игра коју су смислили маџарски кочијаши".



Šnapsl i raub su kočijaške igre, preferans jok! Davno sam naučio da ako znaš preferans onda znaš i raub, a ako znaš raub nemaš veze s preferansom!
tasadebeli tasadebeli 17:07 23.11.2018

Брендирати и одмах продати!




Била моја драга својевремено у Кењади. И тамо стекла добру другарицу, Кењађанку. И још док су се упознавале, каже њој та њена другарица:

"Одакле си? Из Европе? Јао, била моја сестра недавно у Европи и тамо је научила једну одличну италијанску псовку: Јеботе те бог!"

Било и на Трећем програму Радио Београда... Оном што се бави културом.

Јебо им ја пас матер.



Milan Novković Milan Novković 17:24 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

tasadebeli



Била моја драга својевремено у Кењади. И тамо стекла добру другарицу, Кењађанку. И још док су се упознавале, каже њој та њена другарица:

"Одакле си? Из Европе? Јао, била моја сестра недавно у Европи и тамо је научила једну одличну италијанску псовку: Јеботе те бог!"

Ma te bih ja strance zbunjivao apstraktnim psovkama, iz zabave, tipa bem mu miša u leđa
afraid afraid 17:27 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

tasadebeli



Била моја драга својевремено у Кењади. И тамо стекла добру другарицу, Кењађанку. И још док су се упознавале, каже њој та њена другарица:

"Одакле си? Из Европе? Јао, била моја сестра недавно у Европи и тамо је научила једну одличну италијанску псовку: Јеботе те бог!"

Zar joj niko u Evropi nije rekao - jebo te ja?
tasadebeli tasadebeli 17:28 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

Milan Novković
tasadebeli



Била моја драга својевремено у Кењади. И тамо стекла добру другарицу, Кењађанку. И још док су се упознавале, каже њој та њена другарица:

"Одакле си? Из Европе? Јао, била моја сестра недавно у Европи и тамо је научила једну одличну италијанску псовку: Јеботе те бог!"

Ma te bih ja strance zbunjivao apstraktnim psovkama, iz zabave, tipa bem mu miša u leđa



Кад би чули ове Шумадинце ( "Јебем му дете крваво!" ) све би нас потрпали у неки Хаг ма колики год има Хаг за то био потребан.
tasadebeli tasadebeli 17:29 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

afraid
tasadebeli



Била моја драга својевремено у Кењади. И тамо стекла добру другарицу, Кењађанку. И још док су се упознавале, каже њој та њена другарица:

"Одакле си? Из Европе? Јао, била моја сестра недавно у Европи и тамо је научила једну одличну италијанску псовку: Јеботе те бог!"

Zar joj niko u Evropi nije rekao - jebo te ja?



Можда није обишла тадашњу Југославију. Пардон, СФРЈ.

Не знам тај детаљ...
gedza.73 gedza.73 18:02 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

Кад би чули ове Шумадинце

nisam čistunac al' kad neko pretera pitam ga
'što psuješ?'

Moj teča... au brate mili pa to su sabrana dela psovki. taj kad krene da sastavlja i nastavlja

inače jedna od boljih šumadijskih je
'bem ti konstruktora i onog što te napravio'.

na tu redovno padam od smeha
milisav68 milisav68 20:07 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

gedza.73
'bem ti konstruktora i onog što te napravio'.

Jebote onaj ko te napravi!

Ovo može da se odnosi i na predmet i na osobu.
mirelarado mirelarado 21:08 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

Milan Novković
tasadebeli



Била моја драга својевремено у Кењади. И тамо стекла добру другарицу, Кењађанку. И још док су се упознавале, каже њој та њена другарица:

"Одакле си? Из Европе? Јао, била моја сестра недавно у Европи и тамо је научила једну одличну италијанску псовку: Јеботе те бог!"

Ma te bih ja strance zbunjivao apstraktnim psovkama, iz zabave, tipa bem mu miša u leđa


Zanimljivo je da miš trpi radnju, a jež je sprovodi (jebo te jež).
tasadebeli tasadebeli 21:17 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

milisav68
gedza.73
'bem ti konstruktora i onog što te napravio'.

Jebote onaj ko te napravi!

Ovo može da se odnosi i na predmet i na osobu.



Што сам врло често чуо од моје мајке која ми се тако обраћала у различитим ситуацијама...

Него, матора имала један израз којег се и данас сећам, али га нисам дешифровао.

Наиме, када бих јој тражио лову за било шта (биоскоп, неки ЛП итд.) одговарала би ми са:

"Ево ти стојко ћиримиђија! Иди, снађи се сам!"

(Није знала да каже гласове Ч и Џ. А живели смо само од ћалетове инвалидске пензије, сестра на факсу, ја у школи...)

Е сад, схватио сам за стојка пошто ми је успут показивала и лакат ударајући се другом шаком по њему.

Али, ни данас не знам шта је ћиримиђија. (Тј. чиримиџија, ваљда...)

Истраживао сам, али безуспешно.



mirelarado mirelarado 21:34 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

Али, ни данас не знам шта је ћиримиђија. (Тј. чиримиџија, ваљда...)

Истраживао сам, али безуспешно.


Не знам ни ја тачно које је занимање у питању, али твоја мајка је половично била у праву: реч гласи ћиримиџија.

Потиче из власотиначког краја, има и данас тамо пуно кафана које се зову "Код ћиримиџију".

Ево и једне изворне песме која се тако зове:

ĆIRIMIDŽIJA

Rasti, rasti goro, rasti na visine
da te vidim goro, da me želja mine
gledaj, gledaj goro, gledaj u planine
kude će draga sovce da promine
listaj, listaj goro, listaj u prolece
kad ćirimidžija goro, u pečalbu kreće
Lisje žuti goro, žuti o jeseni
ja se vrtam goro, ja se vrtam tebi.
predatortz predatortz 21:49 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!


Не знам ни ја тачно које је занимање у питању, али твоја мајка је половично била у праву: реч гласи ћиримиџија.


Da nema neke veze sa ćumurdžijama?
Meni tako zvuči.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:52 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

kad ćirimidžija goro, u pečalbu kreće


Ćirimidžija-pečalbar, najamni radnik: ciglar , crepar i ćerimidžija.
mirelarado mirelarado 21:58 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

hoochie coochie man
kad ćirimidžija goro, u pečalbu kreće


Ćirimidžija-pečalbar, najamni radnik: ciglar , crepar i ćerimidžija.


E, da, i ćeramida je neka vrsta cigle ili možda crepa?
zemljanin zemljanin 22:06 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

E, da, i ćeramida je neka vrsta cigle ili možda crepa?

vezni crep ili poklopac na obodu ili maija ... ... ima jos jedan naziv ali mi trenutno ne ide u/iz glave ali seticu se

a posao je crepar ili ciglar ... neko ko pece gradjevinske elmente od mesavine gline i zemlje

PS. i editovao neki tekst
mirelarado mirelarado 22:08 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

zemljanin
E, da, i ćeramida je neka vrsta cigle ili možda crepa?

crep ili poklopac na obodu ili maia ...

a posao je crepar ili ciglar ... neko ko pece gradjevinske elmente od mesavine gline i zemlje


Sad znamo šta znači ćirimidžija. :)
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:10 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

E, da, i ćeramida je neka vrsta cigle ili možda crepa?


Ćeramida jeste to, vrsta crepa koja se koristi za pokrivanje ivica krova, sleme, maija ....

A ovo značenje mi iskoči sa nekog foruma, a onda vidim i stih koji si prenela a govori da ćirimdžija u pečalbu kreće, i..to je to.

Tako da, Taso, duguješ neke dve tri kafe :)
mirelarado mirelarado 22:12 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

А ево и песме из истог краја где се појављује Стојан враголан:

АЈМО У СТРАЊЕ

Еј велике, еј Божике
Ајмо у Страње,
Сас овце, сас краве,
Тамо си ни Стојан чека,
Да си се гледамо,
Да си се глатко исмејемо,
Еј Велике, еј Божике.
Ајмо у Страње
Тамо си је заветрина,
Тамо си с'лнце греје,
Тамо си прве љубичице цвету,
Тамо си прве јагоде зарумене.
Да миришемо и уздишемо,
Да си шалу шалимо,
Сас Стојана враголана,
Ђаволине да си пра'имо,
Сас убавињу да си се сластимо.
zemljanin zemljanin 22:15 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

nsarski nsarski 22:42 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

Sad znamo šta znači ćirimidžija. :)


Zanimljivo je da se ćeramida na engleskom zove imbrex. Naziv potiče od latinskog. Originalno je pravljen od pečene terakote (gline). Možda je to tera..ćera..koren reči ćeramida?
Juj, ovo kažem kao lingvista-laik!

Ćeramida na crkvi Santa Maria del Fiore u Firenci.


Verujem da je ovo davno brendirano.
zilikaka zilikaka 22:45 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

vezni crep ili poklopac na obodu ili maija

Ti misliš na "šolje"?
Koliko ja znam, ćeramidom se pokriva cela površina krova. To izgleda nekako ovako

Mislim da je karakteristična za jug Srbije i Makedoniju.

Evo, ovako, recimo.

hoochie coochie man hoochie coochie man 22:52 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

Koliko ja znam, ćeramidom se pokriva cela površina krova.


Ćeramida je crep takvog oblika, a može da se upotrebi za jednu ili drugu namenu, ili da se pokrije cela površina krova, ili samo za vezu dve strane krova.
mirelarado mirelarado 22:56 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

nsarski
Sad znamo šta znači ćirimidžija. :)


Zanimljivo je da se ćeramida na engleskom zove imbrex. Naziv potiče od latinskog. Originalno je pravljen od pečene terakote (gline). Možda je to tera..ćera..koren reči ćeramida?
Juj, ovo kažem kao lingvista-laik!

Ćeramida na crkvi Santa Maria del Fiore u Firenci.




Verujem da je ovo davno brendirano.


Zanimljivo da reč "ceramide" (čita se ćeramide) u italijanskom označava neku vrstu organskih hemijskih i biljnih molekula. Oblikom možda podseća na crepove na krovu:



A crep se kaže "tegola".
tasadebeli tasadebeli 23:04 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

mirelarado
zemljanin
E, da, i ćeramida je neka vrsta cigle ili možda crepa?

crep ili poklopac na obodu ili maia ...

a posao je crepar ili ciglar ... neko ko pece gradjevinske elmente od mesavine gline i zemlje


Sad znamo šta znači ćirimidžija. :)


hoochie coochie man

Tako da, Taso, duguješ neke dve tri kafe :)






Хвала, Мирела, Хучи, Предо, Земљанине и остали!

Да, ћерамида. Никада не бих помислио.

(Додуше, ни кева не имаше никакве везе са Власотинце, па ми можда зато не паде на памет...)

Значи, еве ти стојко црепар!

Ма свеједно, могао је било ко да буде... И стојко компјутерски гик, исто ми се 'ваташе. Лову нисам добијао јербо је матора читавог живота (цитирам је) натезала с парама од првог до првог к'о пијан с гаћама.
nsarski nsarski 23:09 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

A crep se kaže "tegola".


Na latinskom tegula. Tegula je ravan deo a imbrex (ćeramida) je presečeni cilindar.
Ono što zili kaže da se ceo krov pokriva ćeramidom, to je monk and nun stil (kad je post o psovkama možemo da budemo slobodniji ). Jedan leži dole, drugi odozgo.



A ona ilustraciju u prethodnom komentaru je imbrex i tegula.
mirelarado mirelarado 23:32 23.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

Ono što zili kaže da se ceo krov pokriva ćeramidom, to je monk and nun stil (kad je post o psovkama možemo da budemo slobodniji ). Jedan leži dole, drugi odozgo.


Još je u neku ruku i blasfemično. Mislim, manastirski razvrat.



I onaj molekul formom se uklapa u to.
afraid afraid 06:37 24.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

nsarski
A crep se kaže "tegola".


Na latinskom tegula. Tegula je ravan deo a imbrex (ćeramida) je presečeni cilindar.
Ono što zili kaže da se ceo krov pokriva ćeramidom, to je monk and nun stil (kad je post o psovkama možemo da budemo slobodniji ). Jedan leži dole, drugi odozgo.



A ona ilustraciju u prethodnom komentaru je imbrex i tegula.

Ovo je samo delimično - jer se na fotografiji vidi da svaki 'jedan' leži na druga 'dva' - a to kod nekoga može da izazove određene seksualne asocijacije ... a što nikako ne znači da ovih odozdo ima duplo više, naoko paradoksalno.
gedza.73 gedza.73 15:12 24.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!


Italijani imaju izolacioni materijal koji je oblikovan po ćeramidi i samo se pakuje u žljebove.
Ti Latini (Romani) su inače opasni građevinci. naprave lepo, dobro i da dugo traje. nije džaba Leonardo Da Vinči njihov.

u jednom od brojeva Marti Misterije ima skica mehanizma koji otvara tajna vrata. Sistem poluge. Kamena kugla koju oslobađa povlačenje prvog kamena sa zamaskiranim usecima, korito kao kolotrag pod nagibom i na kraju pritiskom oslobađa kamenu ploču.

čak sam negde video antička klizna vrata poput današnjih po šoping molovima. Ispod vrata mehanizam sa tegovima.



a jel' zna ko šta su 'tugle'? zanatlija bi trebao valjda po tome da se zove tuglar.
milisav68 milisav68 15:57 24.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

gedza.73
a jel' zna ko šta su 'tugle'? zanatlija bi trebao valjda po tome da se zove tuglar.

Ili Čerpičija.

Priznajem da sam guglo, jer sam pretpostavio da je (uslovno rečeno) lokalni izraz.

Tugla ili Čerpič (Čerpić), tako mi zovemo nepečene cigle od blata.
gedza.73 gedza.73 16:54 24.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!


Priznajem da sam guglo, jer sam pretpostavio da je (uslovno rečeno) lokalni izraz.

Tugla ili Čerpič (Čerpić), tako mi zovemo nepečene cigle od blata.

ne bih ni ja znao nego u Stragarima pored puta prodaju tugle za peći. Pa ti privuče pažnju 'tugle'.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:42 24.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

Jedan leži dole, drugi odozgo.

Još je u neku ruku i blasfemično. Mislim, manastirski razvrat.


Ccccc
Ja, kad vidim onu sliku, vidim pokriven krov, a ima nekih ovde koji vide..svašta

Posle kažu da je samo lepota u oku posmatrača, svega u tom oku ima, izgleda.
Sram vas bilo!

afraid afraid 20:04 24.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

hoochie coochie man
Jedan leži dole, drugi odozgo.

Još je u neku ruku i blasfemično. Mislim, manastirski razvrat.


Ccccc
Ja, kad vidim onu sliku, vidim pokriven krov, a ima nekih ovde koji vide..svašta

Posle kažu da je samo lepota u oku posmatrača, svega u tom oku ima, izgleda.
Sram vas bilo!


Pa kada niko neće da postavi sliku gole ženske - pa moram od crepova da zamišljam guzicu i sise.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:11 24.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

Pa kada niko neće da postavi sliku gole ženske -


Eno nsarski (opet sarski!!) kod Tase postavio nešto za šta tvrdi da je gola ženska.
Ja tražio malo, al nema.
Odoh opet da proverim :)
docsumann docsumann 23:43 24.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!


provjereno
nsarski nsarski 00:14 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

Ja tražio malo, al nema.
Odoh opet da proverim :)

Evo ti je ova. Leži u izazovnoj pozi i ima plave oči

Pomeri sliku da "hvataš" sredinu, otprilike.

vcucko vcucko 01:08 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

nsarski
Ja tražio malo, al nema.
Odoh opet da proverim :)

Evo ti je ova. Leži u izazovnoj pozi i ima plave oči

Pomeri sliku da "hvataš" sredinu, otprilike.


Evo priznajem: zaintrigiralo me, otišao na ovaj sajt (ovo što piše dole), tamo ima galerija sa 200+ ovakvih slika i ni na jednoj ne vidim apsolutno ništa. Čak ima opcija da pogledaš komentare. Pročitam dakle u komentarima šta je na slici i gde da gledam, pogledam gde kažu i tražim šta kažu, opet ništa-ništa.
Ako to znači da sam priglup, prihvatam. Ako znači da treba da idem u penziju, tim bolje. Samo ne znam, da li u Nemanjinoj priznaju izjavu dva svedoka sa Bloga.
nsarski nsarski 01:18 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

Ako to znači da sam priglup, prihvatam. Ako znači da treba da idem u penziju, tim bolje.


Ne, ne, nema veze. Evo jedan metod. Zamisli da staviš podignut kažiprst pred oči na rastojanju od oko 15cm. Ako ledaš u njega, sve je OK, ali gledaš razroko. Međutim, ako ga zanemariš i gledaš pravo, opušten kao da ga nema, videćeš dva kažiprsta. E slično i sa stereogramom.

Zanemari sliku i gledaj "kroz" nju. Onda će ti odjednom iskočiti jasna predstava onoga što stereogram opisuje. Mislim da na internetu ima uputstvo kako da se gleda u stereogram.
Evo OVDE.

A zaista je zanimljivo iskustvo.
afraid afraid 07:38 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

nsarski
Ja tražio malo, al nema.
Odoh opet da proverim :)

Evo ti je ova. Leži u izazovnoj pozi i ima plave oči

Pomeri sliku da "hvataš" sredinu, otprilike.


Ja ovde u desnoj strani vidim samo jedno nogu, jednu ruku, jednu sisu i celu glavu.
U sredini vidim neki trougao što liči na leptira i iznad njega jednog puža.
Istina, za ovu sliku mi je bilo potrebno duplo duže vremena nego za ribu.
Kako znam - pa tako što se zablejim 'kroz' tu sliku - i počnem da brojim ... i da sam nabrojao 130 dok mi se nije 'ukazala'.
I ne koristim nikakvu tehniku - samo uporno blejim.
Milan Novković Milan Novković 15:37 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

afraid
hoochie coochie man
Jedan leži dole, drugi odozgo.

Još je u neku ruku i blasfemično. Mislim, manastirski razvrat.


Ccccc
Ja, kad vidim onu sliku, vidim pokriven krov, a ima nekih ovde koji vide..svašta

Posle kažu da je samo lepota u oku posmatrača, svega u tom oku ima, izgleda.
Sram vas bilo!


Pa kada niko neće da postavi sliku gole ženske - pa moram od crepova da zamišljam guzicu i sise.

docsumann

provjereno

Aue bre al mučite Gospodina Emsija, asocijacije mu zbrkane 110%

U to ime, evo jedne proste i drugarske, stage je prost, 4:30 ujutro, doručak serviran, cicvara, daljinski uredno zaštićen u originalnom plastičnom pakovanju, i drugarica drugarski strpljivo čeka da čuje šta ima novo na tržištu tiristora

afraid afraid 17:48 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

Milan Novković
afraid
hoochie coochie man
Jedan leži dole, drugi odozgo.

Još je u neku ruku i blasfemično. Mislim, manastirski razvrat.


Ccccc
Ja, kad vidim onu sliku, vidim pokriven krov, a ima nekih ovde koji vide..svašta

Posle kažu da je samo lepota u oku posmatrača, svega u tom oku ima, izgleda.
Sram vas bilo!


Pa kada niko neće da postavi sliku gole ženske - pa moram od crepova da zamišljam guzicu i sise.

docsumann

provjereno

Aue bre al mučite Gospodina Emsija, asocijacije mu zbrkane 110%

U to ime, evo jedne proste i drugarske, stage je prost, 4:30 ujutro, doručak serviran, cicvara, daljinski uredno zaštićen u originalnom plastičnom pakovanju, i drugarica drugarski strpljivo čeka da čuje šta ima novo na tržištu tiristora


Tooooo, Milane!
Smanjimo entropiju (kao meru neodređenosti sistema) na maksimalno moguću meru.

Što se tiče tiristora, moram da priznam da sam bio fasciniran njima svojevremeno, skoro jednako kao i sa HEXFET tranzistorima.
A i popara mi se dopada više od cicvare.
Mada je jutros, doduše, tek u 06.10, na programu bio stari dobri, neprevaziđeni kačamak, poplašen, kao i u većini slučajeva, prženom slaninicom - uz aranžman sa kiselim mlekom i mladim sirom iz Dobanovaca.
Nek' ide život!
A pre svega toga, zna se - zornjak samo takav.
Ljubav mora da se zasluži - kako je to već neki pesnik negde, nekada rekao.

A, sada mi je žena, na moju ljubaznu molbu, skuvala čaj od šipaka - ali od pravih šipaka uzbranih sa šikovog drveta - a ne iz kesice.
Osećam se kao vi Englezi.
alselone alselone 18:17 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

Ljubav mora da se zasluži - kako je to već neki pesnik negde, nekada rekao.


Jesi li joj kad je toliko volis ispricao kakve bolestine seksualno manijacke a pedofilske provenijencije pises po Tviteru?
afraid afraid 18:27 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

alselone
Ljubav mora da se zasluži - kako je to već neki pesnik negde, nekada rekao.


Jesi li joj kad je toliko volis ispricao kakve bolestine seksualno manijacke a pedofilske provenijencije pises po Tviteru?

Kakve?
Budi ljubazan pa se malo saberi.
alselone alselone 18:32 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

Kakve?
Budi ljubazan pa se malo saberi.


Ne vuci me za jezik Carli.
I meni je zao sto sam slucajno nabasao na profil pa sam to video i sada ne mogu da ga unseen, a kamoli jos i druge ljude ovde da stresiram.
afraid afraid 18:36 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

alselone
Kakve?
Budi ljubazan pa se malo saberi.


Ne vuci me za jezik Carli.
I meni je zao sto sam slucajno nabasao na profil pa sam to video i sada ne mogu da ga unseen, a kamoli jos i druge ljude ovde da stresiram.

Ja tebe nikada nisam vukao za jezik.
Niti od tebe, i tebi sličnih, očekujem da se izviniš za iskaz 'boleštine seksualne a pedofilne provenijencije'.
Znamo se!
alselone alselone 18:53 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

afraid
alselone
Kakve?
Budi ljubazan pa se malo saberi.


Ne vuci me za jezik Carli.
I meni je zao sto sam slucajno nabasao na profil pa sam to video i sada ne mogu da ga unseen, a kamoli jos i druge ljude ovde da stresiram.

Ja tebe nikada nisam vukao za jezik.
Niti od tebe, i tebi sličnih, očekujem da se izviniš za iskaz 'boleštine seksualne a pedofilne provenijencije'.
Znamo se!


Jos bi i izvinjenje? Ha!

Jarcino napaljena stidi se.
afraid afraid 19:27 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

alselone
afraid
alselone
Kakve?
Budi ljubazan pa se malo saberi.


Ne vuci me za jezik Carli.
I meni je zao sto sam slucajno nabasao na profil pa sam to video i sada ne mogu da ga unseen, a kamoli jos i druge ljude ovde da stresiram.

Ja tebe nikada nisam vukao za jezik.
Niti od tebe, i tebi sličnih, očekujem da se izviniš za iskaz 'boleštine seksualne a pedofilne provenijencije'.
Znamo se!


Jos bi i izvinjenje? Ha!

Jarcino napaljena stidi se.

Normalno!
Mora da se zna red.
Kao i za ovo jarčino napaljena.

No, kada bi ti znao red, ne bi ni pisao to što pišeš.
No, ne bih se više bavio tobom - nisi dostojan.
alselone alselone 19:43 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

kada bi ti znao red

Kad bi se znao red ti se ne bi obraćao "devojčurcima lepim sa slađanim pičićima" i to po 200 puta opsesivno kompulsivno, nego bi jeo kačamak i držao jezik za zubima.
blogovatelj blogovatelj 19:48 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

Jarcino napaljena stidi se.


Zagađuje i po Tviteru? Kakav živopisan lik.
Daj napiši šta baljezga. Makar na PP.
blogovatelj blogovatelj 19:50 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

Kad bi se znao red ti se ne bi obraćao "devojčurcima lepim sa slađanim pičićima"


Kažem ja, takav izopačen um samo nejebica napravi.
afraid afraid 19:54 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

alselone
kada bi ti znao red

Kad bi se znao red ti se ne bi obraćao "devojčurcima lepim sa slađanim pičićima" i to po 200 puta opsesivno kompusivno, nego bi jeo kačamak i držao jezik za zubima.

Kada bi ti znao red, ne bi komentarisao nešto što ne znaš kontekst.
Jer sintaksa i semantika ne motraju da uvek budu sinhronizovane.
Kako god bilo, mislim da ne bi bilo loše da 'odfakuješ' - da se kolikvijalno izrazim.
A sada bi bilo lepo da me više ne savetuješ - jer to nije lepo.

Odavno su meni takvi kao ti pokušavali da začepe usta - pa im nije uspelo.
I na kraju su, uvek, kao što i sam znaš - morali da mi se izvine.
Jer - mora da se zna red ... usprkos svemu.

I, na kraju, ne najmanje važno, naprotiv - ne bi bilo loše da više ne pominješ članove moje familije.
Kačamak na stranu.
alselone alselone 20:30 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

Jer sintaksa i semantika ne motraju da uvek budu sinhronizovane.


Hahaha. Ala si full of shit majko rodjena.
Jeste, pisao si manijacke tvitove ali to ljudi ne razumu jer sintaksa i semantika nisu sinhronizovane.

afraid afraid 20:41 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

alselone
Jer sintaksa i semantika ne motraju da uvek budu sinhronizovane.


Hahaha. Ala si full of shit majko rodjena.
Jeste, pisao si manijacke tvitove ali to ljudi ne razumu jer sintaksa i semantika nisu sinhronizovane.


Laku noć druže!
Red i običaj nalaže da za večeras prekinem ovo mrcvarenje - dužnost zove.
Šta ću ja da pišem, gde, koliko i slično - samo od mene zavisi.
Ne od bilo kakvih šuftova.
Proceduru sam ti objasnio - do tebe je.
Najbolje da to učiniš javno - zbog drugih.
Zbog mene je najmanje važno, a zbog sebe ... od volje ti.
angie01 angie01 21:00 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

Evo priznajem: zaintrigiralo me,


evo ti ovaj, koji je prilicno lak,



treba da se priblizis ekranu 15cm, fokusiras ne neku sredinu slike i onda je gledas nefokusirano:), nego kao da gledas krace nego sto je potrebno, znaci ne dobacijes onaj normalan pogled do povrsine ekrana, nego kao da gledas nesto izmedju tebe i ekrana, ali vidis sliku, jer fakat nema niceg izmedju vas- ono, bluri pogled, i budes uporan, dok ne pocnu da ti se izdvajaju 3D figure, onda slobodno mozes da se malo odvojis, ali da ne pomeras fokus.

ja sam pre skoro 30 godina imala te plakate, ( iz USA)-koje sam posle svima delila, jer je bas bila fora.
mesan mesan 21:04 25.11.2018

Re: Брендирати и одмах продати!

alselone
Jer sintaksa i semantika ne motraju da uvek budu sinhronizovane.


Hahaha. Ala si full of shit majko rodjena.
Jeste, pisao si manijacke tvitove ali to ljudi ne razumu jer sintaksa i semantika nisu sinhronizovane.


---> Twitter nalog:
+ besplatan
---> Lutanje po mreži tviteraša:
+ neprospavana noć
---> Lekcija o sintaksi i semantici od госн. Слађаног Пичића:
= neprocenjivo
---> Izvinjenje, jer "do tebe je":
~ nemoguće

Oplako sam, hvala Alse

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana