Život

72 = 7+2 = 9

mikele9 RSS / 04.09.2018. u 08:30

I tako, ja ću danas TAČNO U PODNE ( Isti Gari Kuper, sve je ličilo na san…) napuniti devet godina. Kome se više sviđa, napuniću sedamdesetdve godine. Okreni, obrni, imao ja devet ili sedamdesetdve godine, dođoh, stigoh u poslednju fazu svog života. Čak i da poživim do devedesetšeste  godine, kako se izjasnih odavno na ovom blogu, to mu dođe još dvadesetčetiri godine! Mož' da bidne ali ne mora da znači, govorio je Tirke. Kako god! Pre dve godine sam na današnji dan objavio tekst po naslovom 70. Moj drugar Stjepan je u komentaru napisao: Kako 70, zar nije koliko juče bilo 64? Bilo, bilo ali vrlo brzo protičem ja a ne vreme.

Da sam star vidim po mnogim znacima i pokazateljima ali najubedljivije je to što sve češće zapisujem, recimo gde i kada trebam obavezno da odem, artikle koje trebam da kupim... a sećam se do u tančine događaja, čak sitnica od pre šezdeset godina, šta šezdeset, sećam se odlično nekih situacija sa sve slikama u boji, kada sam imao tri godine! Što napisa Brana Petrović, parafraziram: Pamćenje je bolest moga uma. Nije da ne znam šta sam jutros doručkovao ili juče ručao ali znaju da mi ponekad iskliznu datumi, pobrkaju se, zato i zapisujem ono što ću morati tog i tog dana u toliko sati. Nema pomena gospodinu Alchajmeru ali se često osećam nesigurno i fizički i psihički ili kako ja to volim da kažem, mentalno. Jedina stvar koja nije ostarila je moja opsednutost ženama! Obožavam ih, vrzmaju mi se po glavi bilo šta da radim. Volim svoju bolju tričetvrtinu od dana kada sam je ugledao ali nisam slep kod očiju. Hiljade i hiljade lepih žena i devojaka srećem ali imam pravilo čvrsto kao granit, ‘ajd za žene, tu i prekršim ali devojke, prelepe devojke, ni u jednom trenutku ih ne zagledam niti se okrećem za njima! Kao slikar imam u sebi nešto, čak nije potreban i naziv, kada mi idu u susret snimim ih jednim kratkim njima neprimetnim pogledom do gole kože. Nikad ne bih dozvolio sebi da im bude neprijatno, ni po koju cenu ne bih niti ću, buljio u njih. Krajem devedesetih uradio sam seriju slika velikog formata na osnovu Tintoretove slike Suzana i starci. Izdvojio sam Suzanu a izostavio starce. Izložio sam ih sa još gomilom slika 2000-godine u Galeriji savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici. Galerija ima dva nivoa, Sedim ja tako jednog dana na gornjem nivou kad začuh glasove. Nagnem se, devojka i momak, ona se približi da pročita natpis i: Piše Suzana i starci a ja niđe ne vidim starce! Mene je zanimala Suzana a ne nekakvi starci koji vire i voajerišu iz žbunja poganeći njenu ljepotu, otpovrnuh odozgo uz smeh a tako se zove slika slavnog Tintoreta pa sam ostavio natpis.

I taka na tamo. Ima još jedna stvar, sve manje mi se jede. Mogao bih sa jednom kašikom meda ujutro, da izdržim dan, dva. Moja bolja tričetvrtina se ljuti na mene: Za koga ja sve ovo spremam? Napravim kolač, uzmi probaj a ti, kasnije ću ne mogu sad. Čoveče, moraš da jedeš, zar ti nisu otkrili anemiju….Dobro, dobro, predajem se i sedam za sto, pojedem nešto malo, razvlačim ga da bi izgledalo da sam dosta sipao ali ona sve to snimi i sledeći put uzme moj tanjir. Ja ću ti sipati! Ustvari nekako sam izokrenuo redosled, odnosno ono što svi, od lekara do nutricionista preporučuju, ja za doručak kašiku meda ili neku voćku, za ručak mini, mini, minimalno a za večeru napravim nekoliko sendviča ili jedem domaće čvarke sa dobrim hlebom i paradajzom. Odavno sam primetio da što manje jedem, sve mi se manje jede. Zanimljivo je da se uprkos večerama nisam ugojio ni gram, ima tome već ohahaj godina.

Da vas ne davim više, ode devetogodišnjak da čita, ustvari dovrši Talmud.

P.S. Kad već pomenuh Talmud, evo vam reči, za mene giganta misli, Rabi Hanine, pomoćnika Velikog sveštenika, tanaita prvog reda, koje mogu zvučati bogohulno a zamislite tek u njegovo vreme: Bolji je razuman mir od samog dela (čina) stvaranja sveta!!!Komentari (61)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

c_h.arlie c_h.arlie 08:39 04.09.2018

M'da !

Srećan rođendan !
mikele9 mikele9 20:46 04.09.2018

Re: M'da !

Hvala c_h.arlie, prvi si
ddsonik ddsonik 09:13 04.09.2018

Još toliko!

Vreme ide nekim svojim tokom, ali to ne znači da ne treba da se stane ponekad i proslavi dan kad smo se obreli na ovoj planeti.
Sve najbolje dragi Mikele!
Puno pozdrava iz sad već prolećnog Melbourna!
mikele9 mikele9 20:48 04.09.2018

Re: Još toliko!

Vreme ide nekim svojim tokom, ali to ne znači da ne treba da se stane ponekad i proslavi dan kad smo se obreli na ovoj planeti.
Sve najbolje dragi Mikele!
Puno pozdrava iz sad već prolećnog Melbourna!

Dugo se nismo čuli, baš mi je drago što si se javio i hvala ti na lepim željama i pozdravu.
angie01 angie01 09:56 04.09.2018

dok sam citala tvoj tekst,

spontano se u pozadini javila ova mjuza kao podrska,Srecan ti rodjendan, Dragi Mikele, ziveo ti nama jos toliko u zdravlju i veselju!
mikele9 mikele9 20:52 04.09.2018

Re: dok sam citala tvoj tekst,

spontano se u pozadini javila ova mjuza kao podrska,

Uvek legne King a Mona Lisa posebice

Srecan ti rodjendan, Dragi Mikele, ziveo ti nama jos toliko u zdravlju i veselju!

Hvala ti draga moja Angie ali nemoj preterivati, hajde za zdravlje i veselje ali još toliko! Pa ne bih više nikoga poznavao
principessa_etrusca principessa_etrusca 10:13 04.09.2018

Многаја љета!

Срећан рођендан, Микеле, и још много следећих! (И не ограничавај се на 96, него да их буде пуно преко стотке.)

mikele9 mikele9 20:55 04.09.2018

Re: Многаја љета!

Срећан рођендан, Микеле, и још много следећих! (И не ограничавај се на 96, него да их буде пуно преко стотке.)


Hvala draga principessa, daću sve od sebe
tasadebeli tasadebeli 11:05 04.09.2018

Срећан рођа, Микеле!

Главу горе иако можда онда заболе и кичма и врат. Сваки део овога у чему смо затекли, а што називамо свој живот, има своје и лепе и ружне стране, своје чари и своје муке и нераскидиви је део те једне јединствене целине коју зовемо свој живот.

Понеки пут баш сажаљевам ове клинце што данас имају 10, 12, 15,... 25 година. Пази, јесу бржи, јачи, брже мисле, боље памте, изгледају (али само изгледају) непобедиво... Све то стоји.

Али кад се сетим какве су ми све глупости у тим годинама пролазиле кроз главу и раздирале душу, а за које данас знам да су глупости због којих се не вреди уопште узбуђивати, онда им уопште не завидим што они тек морају да прођу неке ствари које смо ми већ прошли да би схватили како све ово у чему смо функционише.

Читао сам својевремено један роман (уби ме, али не могу да се сетим наслова и писца, крштеница) у којем се ради о томе да мозак седамдесетпетогодишњака хируршким захватом трансплантирају у тело двадесетпетогодишњака.

Леле, брате рођени Микеле, у какав се само пакао онда претворио живот тог човека... Са све гомилама жена које су га јуриле тако лепог и младог, али само телом лепог и младог.

Па зато, поучен искуством главног јунака тог романа, честитаћу ти рођендан исто онако као што сам и самом себи на Блогу честитао рођендан пре скоро годину дана.
myredneckself myredneckself 12:26 04.09.2018

Devetogodišnjak :)))

mikele

Odavno sam primetio da što manje jedem, sve mi se manje jede.


Ah, vi Tibetanci!
Meni je mama svojedobno govorila, da znaš samo, najbolje se osećam kad sam gladna.
A meni je, na primer, žao što jedem sve manje količine onoga što sam volela i još uvek jako volim.
Žal br.1 - lubenica. Ne mogu da pojedem više od jednog (doduše) pozamašnog parčeta, pa to ti je.
A nekad, ijuu...

Usput, ponekad zaboravim da jedem kad nešto radim. Jednostavno se isključim, budem tome baš posvećena i nije mi ni do čega drugog dok ne završim, taka mi narav.
Eh, a onda kad dođem u fazu skomolavanja i podsetim se da sam gladna, počistim sve što nađem u frižideru, kao tajfun, pravim gozbu bez obzira na doba dana. I ništa mi ne fali. Što je najvažnije ne ugojim se, (mnogo ), jer se te noćne gozbe ipak ne dešavaju često.


Još jednom srećan i radostan rođendan, mik, zdrav nam bio i veliki porastao.

st.jepan st.jepan 12:31 04.09.2018

Re: Срећан рођа, Микеле!

Читао сам својевремено један роман... у којем се ради о томе да мозак седамдесетпетогодишњака хируршким захватом трансплантирају у тело двадесетпетогодишњака.

Eh, transplantacije!
Novi bubrezi, nova jetra, novo srce..., sjajno, sjajno, ali sve je to tek uigravanje za ono čemu se, uveren sam, od početka teži i za čim se najviše žudi, ono što se već uveliko najavljuje i što će zasigurno uskoro biti, a što će uloge donora i primaoca skroz izvrnuti:
Donor će postati primalac, a primalac donor.
Onaj sredovećnik koji, na pragu starost, svoj zdrav i dobro razrađen mozak donira nekom, telesno zdravom a moždano mrtvom junoši, postaće time, ne donor mozga, već prilamac tela. Tako će sebi obezbediti život, ako ne večan, a ono makar biblijski dug.

Srećan ti rođos, drž se drug!
docsumann docsumann 19:08 04.09.2018

Re: Срећан рођа, Микеле!

Читао сам својевремено један роман (уби ме, али не могу да се сетим наслова и писца, крштеница) у којем се ради о томе да мозак седамдесетпетогодишњака хируршким захватом трансплантирају у тело двадесетпетогодишњака.


da su mi one godine a ova pamet, poludio bih

no opet, bolje i to nego ona pamet a ove godine...

ustvari, bolje da ne prčkamo oko tih komandi


tasadebeli tasadebeli 19:50 04.09.2018

Re: Срећан рођа, Микеле!

docsumann

ustvari, bolje da ne prčkamo oko tih komandiТо и ја кажем Микелеу...
mikele9 mikele9 20:57 04.09.2018

Re: Срећан рођа, Микеле!

Па зато, поучен искуством главног јунака тог романа, честитаћу ти рођендан исто онако као што сам и самом себи на Блогу честитао рођендан пре скоро годину дана.

Hvala dragi Taso.
mikele9 mikele9 21:20 04.09.2018

Re: Devetogodišnjak :)))

Ah, vi Tibetanci!

Taki smo, kaj da ti povedam
Meni je mama svojedobno govorila, da znaš samo, najbolje se osećam kad sam gladna.

I bila je u pravu, dobro ne uvek ali ne biti željan jela i ne misliti na njega je sasvim solidan osećaj.
A meni je, na primer, žao što jedem sve manje količine onoga što sam volela i još uvek jako volim.
Žal br.1 - lubenica. Ne mogu da pojedem više od jednog (doduše) pozamašnog parčeta, pa to ti je.
A nekad, ijuu...

Razumem te Dušo, meni se dešava da pred spavanje odlučim da sutra za doručak pojedem kajganu ili jaje na oko a kad se probudim, uzmem kašičicu meda i to je to. Mnogo lepih stvari za jelo je nekako iščezlo iz mog života, jedino grožđu ne mogu da odolim ali i njega kupujem smene pa na uštap.

Usput, ponekad zaboravim da jedem kad nešto radim. Jednostavno se isključim, budem tome baš posvećena i nije mi ni do čega drugog dok ne završim, taka mi narav.
Eh, a onda kad dođem u fazu skomolavanja i podsetim se da sam gladna, počistim sve što nađem u frižideru, kao tajfun, pravim gozbu bez obzira na doba dana. I ništa mi ne fali. Što je najvažnije ne ugojim se, (mnogo ), jer se te noćne gozbe ipak ne dešavaju često.

Ja umem, kada mi žena i sin otputuju na nekoliko dana, kada se zaradim, da uz bananu, dve, malo meda, čaj od majčine dušice i kafu, provedem i dva tri dana

Još jednom srećan i radostan rođendan, mik, zdrav nam bio i veliki porastao.

Hvala ti draga moja
tasadebeli tasadebeli 07:15 05.09.2018

Re: Devetogodišnjak :)))

myredneckself

Usput, ponekad zaboravim da jedem kad nešto radim. Jednostavno se isključim, budem tome baš posvećena i nije mi ni do čega drugog dok ne završim, taka mi narav.А што ја немам таку нарав?

Никада ми се не деси да заборавим да једем...

Зашто ја добијем увек онај покварени део механизма, онај што не ради?

Ма баш ме брига!mikele9 mikele9 08:18 05.09.2018

Re: Срећан рођа, Микеле!

Srećan ti rođos, drž se drug!

Hvala ti druže!
mikele9 mikele9 08:20 05.09.2018

Re: Срећан рођа, Микеле!

ustvari, bolje da ne prčkamo oko tih komandi

myredneckself myredneckself 10:22 05.09.2018

Re: Devetogodišnjak :)))

tasa
А што ја немам таку нарав?

Никада ми се не деси да заборавим да једем...

Taso, okani se onog električnog štapa a la loader, nemoj da ti padne na pamet da farbaš obrve u plavo ko M. Jovović, ni slučajno nemoj bilo kako da sarađuješ sa B. Vilisom, ma šta da se desi, (oprez, posebno je sklon grljenju i ljubljenju!) i nemoj tvoju mladu stalno da teraš da ti pravi jabukeušlafroku, nego se ti nauči, pa kada ti na um dođu... vse bu zrihtano i ok.
Dok ovo popamtiš, zaboravio si na sve, pa i na klopu, kapiši?
tasadebeli tasadebeli 10:51 05.09.2018

Re: Devetogodišnjak :)))

myredneckself
tasa
А што ја немам таку нарав?

Никада ми се не деси да заборавим да једем...

Taso, okani se onog električnog štapa a la loader, nemoj da ti padne na pamet da farbaš obrve u plavo ko M. Jovović, ni slučajno nemoj bilo kako da sarađuješ sa B. Vilisom, ma šta da se desi, (oprez, posebno je sklon grljenju i ljubljenju!) i nemoj tvoju mladu stalno da teraš da ti pravi jabukeušlafroku, nego se ti nauči, pa kada ti na um dođu... vse bu zrihtano i ok.
Dok ovo popamtiš, zaboravio si na sve, pa i na klopu, kapiši?


Хвала ти!

И да не заборавим... Лепа ова Микелеова рођенданска журка за пунолетство.

Баш онако како треба журка да буде...

myredneckself myredneckself 14:29 05.09.2018

Re: Devetogodišnjak :)))

tasa
Лепа ова Микелеова рођенданска журка за пунолетство.

Auuuh, punoletstvo?!
Blago tebi, ja se ove godine tek oprostila od učiteljice i krenula u peti, i to sva važna...
nsarski nsarski 12:44 04.09.2018

72 je odlican broj!

Faktorizuje se kao 3^2*2^3, nista prostije. Duplo toliko je 144, sto je 12^2. Takodje 8*9=72, a 8 i 9 su jedina dva uzastopna broja koja se mogu izraziti kao stepeni: 8=2^3, 9=3^2 (Katalanova pretpostavka). Dovoljno razloga da se slavi. Srecan rodjos, Mike!

Za one koji razmisljaju o duuugom ili vecnom zivotu, jutros naidjem na jedan simpatican tekst koji preporucujem.

On going on and on and on
mikele9 mikele9 08:23 05.09.2018

Re: 72 je odlican broj!

Faktorizuje se kao 3^2*2^3, nista prostije. Duplo toliko je 144, sto je 12^2. Takodje 8*9=72, a 8 i 9 su jedina dva uzastopna broja koja se mogu izraziti kao stepeni: 8=2^3, 9=3^2 (Katalanova pretpostavka). Dovoljno razloga da se slavi. Srecan rodjos, Mike!

Hvala ti druže, eto mene u Katalanovoj pretpostavci a nisam se nadao
kukusigameni kukusigameni 12:49 04.09.2018

mlados ludos

Mislim da je ovo pravi trenutak da nam ispričaš kako si se družio sa Mrnjavčevićima.

Srećan ti rođendan prijatelju. Ti ćeš uvek biti u najboljim godinama.
mikele9 mikele9 08:27 05.09.2018

Re: mlados ludos

Mislim da je ovo pravi trenutak da nam ispričaš kako si se družio sa Mrnjavčevićima.

Srećan ti rođendan prijatelju. Ti ćeš uvek biti u najboljim godinama.

Hvala ti dragi moj druže! A propos Mrnjavčevića, osvrnuo bih se samo na Vukašina, nije mi se dopao već na prvi pogled! Sujetan, bezobziran, mislio je samo na sebe i svoju korist.
tasadebeli tasadebeli 09:36 05.09.2018

Re: mlados ludos

mikele9

A propos Mrnjavčevića, osvrnuo bih se samo na Vukašina, nije mi se dopao već na prvi pogled! Sujetan, bezobziran, mislio je samo na sebe i svoju korist.Али не и глуп јербо је на крају ипак оженио Јевросиму, будућу Мајку је л' те, а не ону кучку Видосаву за коју је наредио да се разапне коњ'ма на репове како таквима и приличи осим спаљивања на ломачи! (ЛИНК)


Мислим, можда је Момчило и био јак човек, са све крилатим коњем Јабучилом и сабљом са очима, ал' је, брате, био и много глуп када су жене у питању.

То обавезно нагласим клинцима када радимо пјесму на часу.Ал' да видиш чуда великога:
што Момчилу било до кољена,
Вукашину по земљи се вуче;
што Момчилу таман калпак био,
Вукашину на рамена пада;
што Момчилу таман чизма била,
ту Вукашин обје ноге меће;
што Момчилу златан прстен био,
ту Вукашин три прста завлачи;
што Момчилу таман сабља била,
Вукашину с' аршин земљом вуче;
што Момчилу таман џеба била,
краљ се под њом ни дигнут не може!
apostata apostata 13:25 04.09.2018

Talmud

Sve najbolje Mikele.
Nego na kojem je Talmud jeziku?
mikele9 mikele9 08:30 05.09.2018

Re: Talmud

Sve najbolje Mikele.
Nego na kojem je Talmud jeziku?

Talmud je preveden na više jezika, grčki, nemački... ali ja čitam, odnosno, već sam ga pročitao u hrvatskom prevodu a uredio ga je Eugen Veber.
apostata apostata 21:32 05.09.2018

Re: Talmud

mikele9
Sve najbolje Mikele.
Nego na kojem je Talmud jeziku?

Talmud je preveden na više jezika, grčki, nemački... ali ja čitam, odnosno, već sam ga pročitao u hrvatskom prevodu a uredio ga je Eugen Veber.
Aha Verberov. Imao sam i ja taj (odnosno imao je otac, kažem imao jer je ostao u SA).

Ljudi su se uvijek smijali kada bi došli kod nas - u ogromnom regalu preko cijelog zida punom kniga na sredini su stajale po dužini enciklopedije, a ispod njih jedno do drugog Biblija, Talmud, Kuran i Kapital.

Taj Kuran je '93. spasio starog, kada ga je neko prijavio da daje signale Srbima po okolnim brdima. Patrola je sve u stanu pretresla i spremala se da starog vodi, kada je njihov komandir primjetio Kuran.
Kada su odlazili čak su starom i staroj ostavili neke konzerve.

Inače vjerujem da ste bili malo neprecizni, mislili ste sigurno na djelove Talmuda.
Djelovi ili izbor nekih tekstova iz Talmuda stvarno postoje na mnogo jezika (čak i na korejskom), ali puni prevod postoji na njemačkom (urađen krajem 19.v.), engleskom (prevođen od 1935 do 1952), ivritu (od 1965 do 1998.) i postoji jedan nedovršeni na ruskom (rad na prevodu je počeo 1899, a do 2007. urađeno je nekih 80% posla i čini mi se da je tada i prekinut, da bi 2016 krenu rad na sasvim novom prevodu).
U toku je takođe i rad na prevodu Talmuda na italijanski jezik.

Njegovo prevođenje je monumentalan posao, radi se o 5894 stranice. Koliko ja pamtim kod Verbera je bilo nešto preko 600 strana odnosno nešto više od 10%.nsarski nsarski 21:47 05.09.2018

Re: Talmud

jedno do drugog Biblija, Talmud, Kuran i Kapital.

Nedostaje
apostata apostata 22:07 05.09.2018

Re: Talmud

nsarski
jedno do drugog Biblija, Talmud, Kuran i Kapital.

Nedostaje


Možda bi je i imali da je bila prevedena na naški.
nsarski nsarski 22:14 05.09.2018

Re: Talmud

Možda bi je i imali da je bila prevedena na naški.

Imam je ja na engleskom. Mogu da ti poklonim. Ozbiljno. Meni je mnogo zanimljivija istorija (mitologija, zapravo) nastanka te knjige nego knjiga sama.

Ja sam nekada skupljao "svete knjige" pa pored navedenih imam i "Zelenu knjigu" Gadafija, i "Filozofiju Džuče" Kim Il Sunga, i gomilu tekstova iz Maove Kine (njegove govore, naravno). Iskren da budem - nema razlike.
tasadebeli tasadebeli 07:22 06.09.2018

Re: Talmud

nsarski


Ja sam nekada skupljao "svete knjige" pa pored navedenih imam i "Zelenu knjigu" Gadafija, i "Filozofiju Džuče" Kim Il Sunga, i gomilu tekstova iz Maove Kine (njegove govore, naravno). Iskren da budem - nema razlike.А ниси скупљао


?Е, мој дјечаче... Ја сам одвише стар да бих ти давао савјете, али...

Пропуст. Велики пропуст.
nsarski nsarski 09:31 06.09.2018

Re: Talmud

tasadebeli
nsarski


Ja sam nekada skupljao "svete knjige" pa pored navedenih imam i "Zelenu knjigu" Gadafija, i "Filozofiju Džuče" Kim Il Sunga, i gomilu tekstova iz Maove Kine (njegove govore, naravno). Iskren da budem - nema razlike.А ниси скупљао


?Е, мој дјечаче... Ја сам одвише стар да бих ти давао савјете, али...

Пропуст. Велики пропуст.


Ali, zato ti nemaš:
Mir u svetu i ljubav među narodima!


tasadebeli tasadebeli 12:44 06.09.2018

Re: Talmud

nsarski
tasadebeli
nsarski


Ja sam nekada skupljao "svete knjige" pa pored navedenih imam i "Zelenu knjigu" Gadafija, i "Filozofiju Džuče" Kim Il Sunga, i gomilu tekstova iz Maove Kine (njegove govore, naravno). Iskren da budem - nema razlike.А ниси скупљао


?Е, мој дјечаче... Ја сам одвише стар да бих ти давао савјете, али...

Пропуст. Велики пропуст.Ali, zato ti nemaš:
Mir u svetu i ljubav među narodima!
Бољи си, признајем!
nsarski nsarski 13:06 06.09.2018

Re: Talmud

Бољи си, признајем!


Imam i jednu spejicijalnu koju čuvam za regrutovanje ratnika koji bi da oslobode i spasu Ukrajinu od...ne znam koga. Ali je patriotska, priznajem, mada malo i erotska. Pazi- "Ukraina te želi!"
Eh, Taso, vremena se menjaju, ali stvari ostaju uglavnom iste.

(Naš je život pun iznenađenja/sve se kreće al ništa ne menja - nsarski u trenucima poetske inspiracije).apostata apostata 18:16 06.09.2018

Re: Talmud

nsarski
Možda bi je i imali da je bila prevedena na naški.

Imam je ja na engleskom. Mogu da ti poklonim. Ozbiljno. Meni je mnogo zanimljivija istorija (mitologija, zapravo) nastanka te knjige nego knjiga sama.

Hvala puno, ali imam ja u Rusiji negdje prevod na ruskom. Kupio sam ga početkom devedesetih. Prevod je bio otkucan na pisaćoj mašini, a zatim je umnožavan na šapirografu.
Ja sam nekada skupljao "svete knjige" pa pored navedenih imam i "Zelenu knjigu" Gadafija, i "Filozofiju Džuče" Kim Il Sunga, i gomilu tekstova iz Maove Kine (njegove govore, naravno). Iskren da budem - nema razlike.

Ti si izgleda veoma interesantan čovjek.
tasadebeli tasadebeli 20:17 06.09.2018

Re: Talmud

nsarski

Imam i jednu spejicijalnu koju čuvam za regrutovanje ratnika koji bi da oslobode i spasu Ukrajinu od...ne znam koga. Ali je patriotska, priznajem, mada malo i erotska. Pazi- "Ukraina te želi!"
Једног од рођене млађе браће моје бабе, Богдана Плештића, Тител, Руси су '44/45. изрешетали на прагу газдиног винског подрума негде на неком салашу у Војводини. Није хтео да их пусти у подрум да не би онако полупијани и полуподивљали од рата и од крви избушили мецима газдину скупоцену огромну винску бурад, него је он хтео да их послужи испред куће вином у бокалима и олмама како и доликује људима. Баба га је често помињала све време.

(Уписао сам га у списак жртава Другог светског рата на територији Југославије који је Српска православна црква организовала пре неколико година.)

Јбг, Шарски.... Нису, изгледа, ни сви ти Руси у свакој прилици тако душевни и широке натуре како је то писао ономад Лаза Лазаревић у "Све ће то народ позлатити".


Eh, Taso, vremena se menjaju, ali stvari ostaju uglavnom iste.


(Naš je život pun iznenađenja/sve se kreće al ništa ne menja - nsarski u trenucima poetske inspiracije).Волим да клинцима у школи кажем да је живот, с једне стране гледано, за свакога од нас коначан, али да је истовремено живот с друге стране гледано у ствари бесконачан.

Па да пишу о чему размишљају док тумаче себи ту реченицу.

Ма нек' иде... И тај живот... Само онако како треба и по реду...

П.С. - Извините, знам да ово није блог за овакве ствари... Повукло ме...
myredneckself myredneckself 11:20 10.09.2018

Re: Talmud

tasa
него је он хтео да их послужи испред куће вином у бокалима и олмама како и доликује људима.


Taso, možda je greška u kucanju, a možda i nije, pa moram da primetim:
flaša za vino - olba, tako je mi u Vojvodini zovemo.


(primer -
Na Bogojavljensku noc
olba se dotace, lome se pogace...)
bocvena bocvena 13:45 04.09.2018

poljupci i čestitke!

pa da zaigramo i zapevamo!


(što reče moja ćerka jednom - lep ti je ovaj apartman, ali ti ga nikad neću platiti! ni kad budem baba! )
mikele9 mikele9 08:33 05.09.2018

Re: poljupci i čestitke!

pa da zaigramo i zapevamo!

Hvala draga BO


(što reče moja ćerka jednom - lep ti je ovaj apartman, ali ti ga nikad neću platiti! ni kad budem baba! )

Duhovita na majku
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 17:03 04.09.2018

Stigoh u poslednju fazu svog života

Svaka faza života je poslednja.
Živeli!
angie01 angie01 17:29 04.09.2018

Re: Stigoh u poslednju fazu svog života

KRALJMAJMUNA

mikele9 mikele9 08:33 05.09.2018

Re: Stigoh u poslednju fazu svog života

Svaka faza života je poslednja.
Živeli!

Zato si KRALJ!
mikele9 mikele9 08:35 05.09.2018

Re: Stigoh u poslednju fazu svog života

Angie Maestrice
Черевићан Черевићан 18:41 04.09.2018

inter nos

mikele: a ja ću danas napuniti godina.....

година нам све је више
јавке страсти све су тише,
живот тајна ко ће знати
с' тога .....ваља потрајати

г mikele ...уЗдрављу да сте !
docsumann docsumann 19:43 04.09.2018

sutra će biti prerano


sada je pravi trenutak ...i skoro pa jedini.

mada, u "Pogledaj dom svoj, anđele", Tomas Vulf kaže - Svaki trenutak je prozor u svo vrijeme

kroz sve te prozore što vijore
ispadali smo odozdo na dolje ...
naglavačkeživ bio mikele, prijatelju, i veliki porasto

mirelarado mirelarado 20:45 04.09.2018

Re: sutra će biti prerano

A u stvari, najbolje tek sledi...

Srećan rođa, Mikele!

mikele9 mikele9 08:40 05.09.2018

Re: sutra će biti prerano

sada je pravi trenutak ...i skoro pa jedini.

mada, u "Pogledaj dom svoj, anđele", Tomas Vulf kaže - Svaki trenutak je prozor u svo vrijeme

kroz sve te prozore što vijore
ispadali smo odozdo na dolje ...
naglavačkeživ bio mikele, prijatelju, i veliki porasto

Hvala prijatelju, što se tiče rasta i veličine, ima me već dovoljno
mikele9 mikele9 08:41 05.09.2018

Re: sutra će biti prerano

A u stvari, najbolje tek sledi...

Srećan rođa, Mikele!

Hvala ti draga, kako to da si uvek u pravu
Atomski mrav Atomski mrav 23:21 04.09.2018

Srećan rođendan!

Sve najbolje ti želim!

P.S. Što se navika oko ishrane tiče, slični smo po tome da i ja najmanje jedem ujutru a najviše uveče ali se to na mojoj kilaži i te kako primeti. Što bi rek'o Lala kad su ga pitali od čega se toliko goji - "Ta, sumnjam na 'ranu!".
mikele9 mikele9 08:43 05.09.2018

Re: Srećan rođendan!

Sve najbolje ti želim!

P.S. Što se navika oko ishrane tiče, slični smo po tome da i ja najmanje jedem ujutru a najviše uveče ali se to na mojoj kilaži i te kako primeti. Što bi rek'o Lala kad su ga pitali od čega se toliko goji - "Ta, sumnjam na 'ranu!".

Hvala ti druže a nasmeja me silno sa Lalom
mariopan mariopan 05:58 05.09.2018

Srećan rođendan Mikele

mikele9 mikele9 08:44 05.09.2018

Re: Srećan rođendan Mikele

Hvala ti draga
razmisljam razmisljam 19:15 05.09.2018

Re:Мним да никад није касно

(да се љуби страсно ), да се испоруче честитања, ако су од срца.
Дакле, срећно ти било и не одустај од плана.

Узгред, ти напуни девет, а ја пре пар месеци шест. Таман да кренем у предшколско.
mikele9 mikele9 17:38 06.09.2018

Re: Re:Мним да никад није касно

(да се љуби страсно ), да се испоруче честитања, ако су од срца.
Дакле, срећно ти било и не одустај од плана.

Узгред, ти напуни девет, а ја пре пар месеци шест. Таман да кренем у предшколско.

Hvala ti draga moja Razmišljalice, naravno da nije kasno, posebno što je od srca
Ne odustajem niti imam nameru a šta nosi noć i šta nosi dan, ko će ga znati
Znači šest! Pile malo, dočekaću da pođeš u školu, brzo će to
mili92 mili92 13:16 09.09.2018

9

Наздравље ново љето и да те добро служе.
mikele9 mikele9 12:51 10.09.2018

Re: 9

Наздравље ново љето и да те добро служе.

Hvala Mili!
zovitemegrunf zovitemegrunf 17:09 09.09.2018

69 + 3

Ko da juče beše blog posvećen broju 69 . Da parafraziram Balaševića, Nikad penzija, a svaki čas rođendan.

Idemo dalje, očekujemo od tebe još mnogo pozitivne energije. Srećan rođendan, matori.
mikele9 mikele9 12:53 10.09.2018

Re: 69 + 3

Ko da juče beše blog posvećen broju 69 . Da parafraziram Balaševića, Nikad penzija, a svaki čas rođendan.

Idemo dalje, očekujemo od tebe još mnogo pozitivne energije. Srećan rođendan, matori.

Hvala dečače od srca, sve kao da je bilo juče
zovitemegrunf zovitemegrunf 15:46 10.09.2018

Re: 69 + 3

Hvala tebi za ovo 'dečače' . Pre 60 godina krenuo u školu, i još učim

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana