Tunel

Rade Rakocevic RSS / 23.04.2008. u 18:30


Pitanje koje najviše muči investitore na Beogradskoj berzi jeste da li ima svijetla na kraju tunela koji prati kretanje srpskih akcija? Jedan od važnijih faktora za izlazak iz tog tunela, koji je i ranije karakterisao domaću berzu, je veoma slaba likvidnost našeg tržišta. Čak i u najboljim berzanskim danima veoma rijetko se dešavalo da promet nekom akcijom bude veći od milion EUR dnevno (osim kada su bile u pitanju dogovorene blok transakcije). Ovih dana smo svjedoci da je ukupan dnevni promet akcijama oko tog iznosa, što u svjetskim razmjerama ukazuje na mikro tržište koje je potpuno nezanimljivo iole ozbiljnijem investitoru. Optimisti će reći da postoji likvidnost, ali na većim berzanskim cijenama, ali bez većeg prometa na trenutnim ili nižim cijenama, neće biti ni većih investitora, koji bi mogli da ponovo pokrenu tržište. Čeka se ko će prvi popustiti, prodavci ili kupci, realnije je očekivati ovi prvi.


Prije mjesec dana sam na stranicama Ekonomist magazina prognozirao dalji pad cijena i prometa, mislim da će se sličan trend nastaviti do majskih izbora (za to nije potrebno biti preveliki stručnjak). Ipak, dosta berzanskih analitičara, eksperata i fond menadžera već mjesecima poziva na kupovinu akcija uz objašnjenje da je baš sad pravi trenutak. To je najblaže rečeno neodgovorno, pogotovo bez dobrih argumenata i poređenja sa sličnim kompanijama u drugim zemljama. A ta poređenja kažu da veliki broj srpskih kompanija i banaka još uvijek precijenjen, posebno kad se uzme u obzir politički rizik, ali i makroekonomska kretanja koja najavljuju komplikovana vremena za srpsku privredu. Prodaja akcija sa gubitkom predstavlja tešku odluku i potez na koji se rijetko ko odlučuje, ali nekad je bolje osloboditi novac i uložiti ga u nove investicije, pogotovo što svijetlo koje će se ukazati u tunelu, lako može da bude i voz.



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Demetra Demetra 21:04 23.04.2008

voz

nemam omiljeniju temu...

zato sto imam nesto akcija - tu i tamo - koje ne vrede nista ili gotovo nista.

dzaba smo verovali i uzalud se ponadali.

okej.

i sada bi trebalo vas, recimo, da poslusam i hrabro prodam to nesto akcija koje su se sunovratile na 350 dinara...i bas tu stoje li stoje.
mislim JEZIVO.

a onda kao hrabro investiram...
nisam posebno plassljiva a volim cak i TU igru, jedino sto ne razumem jeste ... u sta bih to mogla sada, u ovoj zemlji, a pre izbora ili, nema veze, posle izbora DA investiram...

taj mi deo nije jasan !!!

a to je vas savet, zar ne?!

pozdrav
Rade Rakocevic Rade Rakocevic 22:43 23.04.2008

Re: voz


Veoma je tesko dati savjet vezan za investiranje u akcije, ja govorim o onome sta ja radim sa svojim portfeljom i nadam se da to moze jos ponekom da bude od koristi, kao sto bih volio da cujem i druga misljenja i stavove. Vas komentar je sasvim iskren, a posebno su bitne rijeci koje ste napisali velikim slovima.

Da li bi iko od nas kupio stan tako sto bi vam neko pokazao njegovu sliku ili vas pustio tri minuta da ga gledate, ali samo izdaleka? Da li bi neko od nas pozajmio novac covjeku koga prvi put vidi u zivotu, samo zato sto izgleda ugladjeno i od povjerenja? Na zalost, slicno smo se ponasali kod ulaganja na berzi i moje misljenje je da su ovo sada realne cijene srpskih kompanija (u sledecem pasusu cu ovo jos komentarisati) i da je rast cijena u 2006 i pocetkom 2007. godine bio bez cvrste osnove u poslovanju firmi i uz zanemarivanje rizika ulaganja u Srbiji. I ja imam akcije na Beogradoj berzi i ja sam pravio slicne greske kao vi, zato imam slobodu da nastavim dalje.

Da li akcije koje imate vrijede vise od 350,00 din? Ne znam koja je kompanija u pitanju, ali ako vam nisu javno dostupni podaci o njihovom poslovanju i rezultatima, jasnim planovima menadzmenta i vecinskog vlasnika, ja mislim da ne vrijede. Jedan od razloga je i sto nijedan strani investitor (a oni su veoma bitni za nasu berzu) nece da ulozi pare u takvu kompaniju. Zasto onda vi i ja imamo te akcije u svom portfelju, pa to vise nije berza, nego kladjenje! Ukoliko se radi o takvoj kompaniji, mislim da je bolje prodati i zaboraviti na nju. To je ono sto ja radim sada i prihvatam gubitke na takvim akcijama (ovo mi nije na cast, kao nekom ko vise od decenije trguje na raznim berzama :). Postoje firme i banke koje objavljuju rezultate i treba razmisliti o zadrzavanju takvih akcija u portfoliju ili cak i kupovini. Opet na zalost, domaci analiticari u brokerskim kucama bi trebali da imaju slobodu da javno prezentuju preporuke i svoje stavove o kompanijama, ovako investitori nemaju koga da pitaju sta da rade i da dobiju argumente za takvo misljenje.

Gdje DA nvestiram dalje? Ako pricamo o berzi, danas u Srbiji treba biti objektivan i analizirati situaciju kao da razmisljate o ulaganju u neku drugu zemlju, jer, na pocetku, niko nema presiju da ulaze novac na berzu uz nejasan rizik. Treba sacekati majske izbore, pa formiranje vlade, pratiti kretanje inflacije, vidjeti da li ima novih stranih investicija, kuda ide privreda (makroekonomske trendove bi trebalo da vam pojasne vasi brokeri, ako nemate vremena i strpljenja da sami pratite). Nikad se nisam trudio da uhvatim cijenu kada je najjeftinija i prodam kad je na najvisem nivou, to ne zovem znanjem nego srecom i uvijek sam spreman da propustim par vagona dok se ne uvjerim da je to voz koji ide u mom pravcu (makar za vecinu novca).

Ukoliko je u pitanju manja suma novca koja vam nece trebati na duze i koja predstavlja manji dio vase licne imovine i koju ste spremni da izgubite, makar promjenite sastav vaseg portfelja, dajte mu sansu za rast, odaberite kompaniju koja vas postuje kao investitora, ona ima sanse da sutra bude jos veca i da nadje nove ulagace i investitore. Ukoliko mozete da ulozite novac na druga trzista, birajte ona velika, uredjena, tamo javnost zna da Citigroup ima toliki i toliki gubitak ili da China Mobile ima toliko i toliko novih pretplatnika. Dok takvo vrijeme ne dodje kod nas, ovo ce ostati veoma rizicno trziste i tako ga svi koji ulazemo ovdje moramo i dozivljavati.




Demetra Demetra 23:09 23.04.2008

Re: voz

odaberite kompaniju koja vas postuje kao investitora, ona ima sanse da sutra bude jos veca




kad bih jos znala koja je ta, mislim kompanija...

mnogo smo, ali mnogo, varani tokom ovih godina privatizacije.
neuki a siromasni.

hvala vam na iscrpnom odgovoru.
rekla bih i iskrenom.


citam vas odgovor i citam.
kao davljenik za slamku...





antioksidant antioksidant 08:27 24.04.2008

Re: voz

pa to vise nije berza, nego kladjenje
Ovo je kljuc.
Vecina (manjih) investitora je to tako dozivela tokom 2006te i do polovine 2007me. Ali kao i kod svakog kladjenja - na duze staze igrac ne moze da dobije.

Ali to vreme je proslo (manje - vise) i sad je vreme za
kompaniju koja vas postuje kao investitora
.

Ja na duze staze pratim industriju hrane (to je globalni trend - pa ako omasim - ber necu biti gladan )
Brooklyn Brooklyn 11:32 24.04.2008

Re: voz

Ja na duze staze pratim industriju hrane (to je globalni trend - pa ako omasim - ber necu biti gladan )

e, to se vec strucno zove hedzovanje :)
antioksidant antioksidant 14:42 24.04.2008

Re: voz

e, to se vec strucno zove hedzovanje :)

To je taktika mog caleta na kladjenju. Uvek se kladi protiv Zvezde. Ako Zvezda dobije - briga ga za kintu. A ako izgubi - ima novac da se utesi.

Pravi Bafet
tamper tamper 22:20 23.04.2008

Poverenje

Nisam ekonomski strucnjak.Ali mislim da ako sami gradjani jedne zemlje nemaju poverenja da investiraju u nju zasto bi to cinili stranci?
Pa to je kao da zoves goste na rucak a prvi ne jedes zenina jela.(srecom u mom slucaju stvarno dooobro kuva).
EL EN EL EN 23:55 26.04.2008

Tunel i u njemu voz


Moram priznati da odavno ( više od pola godine) praktično nisam video (pročitao) ozbiljnu
ocenu stanja na našem marketu. Ne bih rekao da je tunel i u njemu voz, ocena stanja,
ali svakako jeste ozbiljno i dobro upozorenje ulagačima. Jedino mi se čini da je ono blagovremeno
i delotvorno za one koji su na vrema ( koliko toliko) zatvorili svoje pozicije. No ti su već
iskusniji i već su verovatno i sami naučili da strpljenje znači i strpljenje u kešu. I u tom
smislu je "tunel" pun pogodak i dolazi u pravo vreme. Za one koji su u akcijama, i koji uče da je
"dno pomično" stvari su višestruko komplikovanije , i svakako se ne može sa par rečenica osvetliti pozornica,
u iščekivanju sledećeg čina. Verovatno bi trebalo više jakih tekstova o svakom bitnom fiktoru
koji utiče na smer našeg marketa, da bi se video happy end ili pak tragedije u sledećem činu.
Ističem u sledećem činu, jer u doglednom vremenu, sa ili bez razjašnjenja sa EU,
što bi se reklo, svi naši političari nas vide na istom mestu, u EU.
A do tada, o mogućim turbulencijama, i scenarijima, bolje i ne počinjati. A pogotovu ako se u vidu ima
ko se gde našao na sceni i u kakvoj vlasničkoj strukturi.

Zbog toga tunel isto tako, po meni, predstavlja svojevrsnu jaku kritiku berzanskim stručnjacima (pobrojanim i nepobrojanim). Pri čemu sam u jednoj velikoj dilemi. Da li je njihov poziv na kupovinu sažeti izraz rezultata svih sagledavanja ili pak jednostavna želja da se "glasnim" optimizmom uzalud promeni smer tržišta.

No, svejedno, rekao bih da nedostaje kompetetno sagledavanje. Sigurno da se ona rade, ali
verovatno se smatra da nisu za širu javnost, što samo po sebi govori o razvijenosti našeg tržišta.
Ne govorim o njihovom kvalitetu, već samo obelodanjivanju.
A možda i ja svašta tražim, ili pak osnovno ne razumem, jer neko će jednostavno reći
pa imali smo prilike da vidimo neuspešne dokapitalizacije, i to onih , ozbiljnih, kompanija
koje sigurno imaju svu stručnu podršku ......
EL EN

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana