Kultura

KRAĐA i PARAKRAĐA se nastavlja...

Filip Mladenović RSS / 30.07.2018. u 21:37
Ostavke, ostavke
Ostavke, ostavke
U prethodnom blogu sam postavio snimak pitanja narodne poslanice Sonje Pavlović upućeno ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću: https://youtu.be/PHFJfIWlHXg 
 
17.07.2018. - IX vanredna sednica Narodne skupštine Republike Srbije
 
"Pitanje za ministra kulture i informisanja, g-dina Vladana Vukosavljevića:
Upravo aktuelni rezultati konkursa za budžetska sredstva opredeljena za proizvodnju TV medijskog sadržaja u 2018, kao i informacije u javnosti vezane za taj konkurs, dovode u pitanje valjanost i regularnost utroška budžetskih sredstava u oblasti kulture i informisanja.
Na konkursu je Produkciji G.F.C. doo iz Beograda opredeljeno 3,7 miliona dinara, što je među najvišim pojedinačnim iznosima, a da je pri tom kao svoju referencu u zvanicnoj prijavi MKI u rubrici ISKUSTVA podnosioca u sličnim projektima, navela kinematografsko ostvarenje autora Boška Savkovića, te time zloupotrebila tudje autorstvo.
Prema dokumentaciji dobijenoj na uvid, nedvosmisleno se može videti da je privredno društvo G.F.C. doo iz Beograda navelo da je učestvovalo u proizvodnji filma "U IME ŽIVOTA 1999.", da je za isti film dobitinik nagrade Zlatni Medved u Berlinu 2017. godine, kao i to da je dobitnik nagrade Srebrni delfin u Kanu .
 
Možda bi ovako data referenca bila komična u nekom filmu, ali zapravo je zabrinjavajuća u realnom životu. Naime neistina je da je pomenuti film dobio nagradu Zlatni Medved u Berlinu 2017 godine, pa zabrinjava činjenica da nadležni u ministarstvu kulture i informisanja nisu sa tim upoznati.
 
Istina je da je film "U IME ŽIVOTA 1999." nagrađen Nagradom za izuzetnost, na festivalu Zlatna vrata Berlina 2017. godine. Isti film je tokom 2017. godine dobio još 9 međunarodnih nagrada, između ostalog i Srebrnog viteza u Moskvi, Grand Prix u Varšavi, Nagradu žirija u Portu, te takođe zabrinjava činjenica da resorno ministarstvo sa tim nije upoznato.
 
Na konferenciji za medije upriličenoj zbog predmetnog konkursa, državni sekretar Aleksandar Gajović je između ostalog izjavio da reference nisu deo konkursne dokumentacije, kao i da su učesnici potpisali dokument kojim pod moralnom i krivičnom odgovornošću tvrde da je sva dokumentacija koju su dostavili tačna i ispravna, te celu problematiku prebacio na privatni spor između Boška Savkovića i Produkcije G.F.C. iz Beograda i time zatvorio temu konkursa za medijske sadržaje.
 
Ovim tema ne može biti zatvorena, već otvara niz pitanja koje upućujem ministru Vukosavljeviću:
 
1. Zašto zakonodavac, ministarstvo kulture i informisanja, ne poštuje odredbe zakona koji je doneo, Zakona o autorskim i srodnim pravima?
2. Ukoliko Zakon nije dobar u punoj zaštiti interesa autorstva, zbog čega ne donese Predlog izmena i dopuna istog?
3. Zašto u ministarstvu nije izvršena provera podataka konkursne dokumentacije?
4. I što je najvažnije, kako je moguće da sporna referenca bude navedena u zvanicnoj prijavi MKI u rubrici ISKUSTVA podnosioca u sličnim projektima, a da to ne bude provereno i da pri tom državni sekretar izjavi da reference nisu deo konkursne dokumentacije?
5. Kako je moguće da sredstva budu dodeljena nekom ko je potpiso dokument kojim pod moralnom i krivičnom odgovornošću tvrdi da je sva dokumentacija koju su dostavili tačna i ispravna, a da pri tom prisvoji tudje autorstvo?
 
Profesionalnim udruženjima NUNS i UNS ostavljam na savesti da li će povodom ovog konkursa iskoristiti sva regularna sredstva u zaštiti svoje profesije."
 
U zakonom predvidjenom roku od 15 dana ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je odgovorio na pitanje narodne poslanice Sonje Pavlović. U odgovoru obima 3 (tri) stranice, na uvodne 1,5 stranice se citira pitanje narodne poslanice, a preostale 1,5 stranice sadrže odgovor ministra.
 
U zaključnom delu odgovora, na str. 3, ministar Vladan Vukosavljević kaže, tj. piše: "...Imajući u vidu korpus podataka koji se traže prilikom popunjavanja konkursne prijave sastavni deo projektne dokumentacije je i izjava koju potpisuje odgovorno lice podnosioca prijave, pod materijalnom i krivičnom odgovornošću, da su svi podaci navedeni u prijavi tačni. U tom smislu sve što je navedeno u projektnoj dokumentaciji se smatra istinitim dok se ne dokaže suprotno. Ukoliko neko lice smatra da je navođenjem nekih tvrdnji povređeno njegovo pravo ili interes ono jedino u sudskom postupku može tražiti zaštitu svojih interesa. Ministarstvo kulture i informisanja nema ovlašćenja da preduzima istražne radnje i donosi odluku o tome da li su povređena nečija autorska prava. Ukoliko se u sudskom postupku utvrdi da su navodi u projektnoj dokumentaciji neistiniti biće pokrenut odgovarajući postupak pred nadležnim sudom."
 
ŠTA NAM MINISTAR KULTURE I INFORMISANJA ovim odgovorom poručuje?
 
Poručuje nam da sada svako može u projektnoj dokumentaciji za dobijanje para iz budžeta Republike Srbije lažno napisati da je dobitnik Oskara, Zlatnog medveda ili Zlatne palme za neki igrani ili dokumentarni film, u kome je bio snimatelj, montažer ili klaper. A kada se takav koji se kiti tudjim perjem uhvati u svom nedelu, e, onda će citirani ministar odgovoriti da Džim Džarmuš, Paolo Sorentino ili Klint Istvud tuže tog kićenika, pa tek kada se sudskim putem utvrdi da je taj i takav lagao, tj. prikazao tudje nagrade kao svoje, e, onda će Ministarstvo kulture i informisanja pokrenuti odgovarajući postupak pred nadležnim sudom!!!

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana