Društvo| Kultura| Ljudska prava| Mediji| Politika

KRAĐA i PARAKRAĐA!

Filip Mladenović RSS / 20.07.2018. u 21:56

SNSovština
SNSovština
I taman kada pomislimo da su Sterija, Domanović, DIS i Nušić svojim komedijama, pesmama i aforizmima SVE REKLI o ovom danas, iskrsne nešto novo i - frapantno.

Posle već odomaćenih plagijata doktorata i kupljenih diploma, SNSovština se u Srbiji dosetila novog lopovskog trika: na javnim konkursima za dobijanje para iz budžeta Republike Srbije, dakle iz naših džepova, sada prikazuje tudje nagrade kao - svoje!!!

Izvesna produkcija G.F.C. iz Beograda dobila je na nedavnom konkursu Ministarstva kulture i informisanja čak 3,7 miliona dinara za projekat u kome je kao referencu navela film i nagrade poznatog reditelja dokumentarnih filmova Boška Savkovića, koji tvrdi da za ovu firmu nikada nije čuo i da ona ni na koji način nije učestvovala u produkciji njegovih filmova.

Inače, direktorka firme G.F.C. iz Beograda je gospođa Danka Milošević, za koju se samo zna da je medju osnivačima Srpske narodne partije aktuelnog ministra Nenada Popovića.

I kada su svi očekivali da će Ministarstvo kulture hitro reagovati i podneti krivičnu prijavu protiv navedene direktorke firme G.F.C. (jer su svi učesnici potpisali da sve dokumente predaju na konkurs "pod punom moralnom i materijalnom odgovornošću"), usledio je novi šok, nadmašivši i najsatiričnije stranice Domanovićeve "Stradije":
 
Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović rekao je da to ministarstvo nije nadležno za sporni slučaj dodele sredstava iz budžeta za sufinansiranje medijskog projekta kompanije G.F.C. On je istakao da će se tek po okončanju spora doneti odluka o eventualnom oduzimanju dodeljenih sredstava.
 
Dodao je da se u tekstu konkursa ne navodi da su reference neophodne, da "projekti, a ne reference dobijaju sredstva" i da je ministarstvo u tom konkursu imalo jaku i referentnu komisiju, koju su sačinjavali "jedan režiser, jedan medijski stručnjak i jedan književnik".
 
Medjutim, uprkos navedenoj oceni državnog sekretara, barem u 12 obrazloženja za dodeljena sredstva stručne i profesionalne reference se navode kao jedan od razloga za donetu odluku.
 
Zbog kako se navodi „falsifikovanja referenci", reditelj Boško Savković i njegova agencija "Alternativa", koja je producirala filmove nagrađene na mnogim svetskim i domaćim festivalima, najavili su tužbu protiv firme G.F.C.
 
U međuvremenu, kompanija G.F.C. je negirala optužbe, navodeći da nisu znali da li u prijavi treba navesti nagradu koju je osvojila produkcija ili neko od autora. Oni su istakli da će na projektu koji je dobio novac od ministarstva raditi snimatelj, koji je učestvovao i u snimanju filma Boška Savkovića „U ime života 1999". 
 
Međutim, u konkursnoj prijavi može se videti da je firma G.F.C. ovaj film i nagradu koju je osvojio, navela u rubrici "iskustvo podnosioca prijave u realizaciji sličnih projekata", iz čega se može zaključiti da je film rađen u njihovoj produkciji.

Ovo bezobrazno i kriminalno kićenje tudjim perjem, tj. nagradama, navelo je narodnu poslanicu Sonju Pavlović da 17. jula 2018. postavi pitanje Ministru kulture i informisanja u vezi sa ovim skandalom. Ministar sada ima rok od 15 dana (dakle do 2. avgusta 2018.) da odgovori.

 
Najnovija vest glasi da su NUNS i UNS odlučili da u ponedeljak, 23. jula 2018. upute pismo Ministru kulture i informisanja sa zahtevom da podnese krivičnu prijavu protiv firme G.F.C. i njene direktorke, kao i da smesta krene u proceduru zahteva za vraćanje dodeljenih sredstava. Ako to ne uradi u roku od 15 dana, UNS i NUNS će nadležnom Tužilaštvu podneti krivične prijave ne samo protiv navedene firme i direktorke Danke Milošević, nego i protiv svih NN lica u Ministarstvu kuture i informisanja, koji su bili saučesnici u ovom kriminalnom aktu, bilo činjenjem ili nečinjenjem.
 
P.S.
 
I NUNS i UNS imaju svoje izvore informisanja - časne i profesionalne činovnike zaposlene u ministarstvima, koji zgranuti razmerama korupcije i pljačke iz budžeta, informišu novinarska udruženja o činjenicama, poput ovih vezanih za G.F.C. i njenu sestrinsku firmu u drpanju para - ESSENTIS:

G.F.C. d.o.o - dodeljeni iznos na Konkursu MKI je 3,7 miliona dinara:

G.F.C. d.o.o u aplikacionom dokumentu (obrazac 1) navodi da ima 22 zaposlena. Uvidom u izveštaje na APR-u se vidi da 2017. imaju 4 zaposlena!!!
G.F.C d.o.o u aplikacionom dokumentu (obrazac 1) na dva mesta ( tačka 3.15 i tačka 4.6) navodi tuđe međunarodne nagrade i priznanja kao svoje.
G.F.C. d.o.o u budžetu prikazuje stavke u višemilionskim iznosima koje su nepoznate kao trošak u TV produkciji poput "Troškovi eksterne evaluacije projekta", ili "Troškovi drugog osoblja angažovanog na projektu" (iako su troškovima već obuhvaćeni projektni tim, produkcija i postprodukcija). Za ove stavke u budžetu G.F.C-a je opredeljeno čak 3.7 miliona dinara, što odgovara ukupnom iznosu dodeljenom na Konkursu!?

ESSENTIS d.o.o - dodeljeni iznos na Konkursu MKI je 4,9 miliona dinara:

„Essentis" d.o.o u aplikacionom dokumentu (obrazac 1) navodi da ima 15 zaposlenih. Uvidom u izveštaje na APR-u se vidi da nema zaposlenih, kao i da osnivač i direktor preduzeća Tatjana Lukić nije zaposlena u tom preduzeću već u Microsft Srbija d.o.o. Čak ni direktorki i osnivaču preduzeća g-đi Lukić u prethodnom periodu nisu uplaćivani porezi i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, što je obavezno po članu 12. Zakona o doprinosima!!!
„Essentis" d.o.o je za proizvodnju medijskih sadržaja (šifra 5911) registrovan 7.3.2018. godine, odnosno dan pred zaključenje konkursa. Do tada su se bavili "Konsultantskim aktivnostima u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem" - šifra 7022.
„Essentis" d.o.o u 2014 godini imao status neaktivnog preduzeća, u 2015. godini imao promet od 2.000 dinara, a u 2016. godini njihov promet je iznosio 1000 dinara. Finansijski izveštaj za 2017. godinu nije objavljen na sajtu APR- iako je zakonom propisan rok objavljivanje izveštaja istekao 31.6.2018. godine...

Essentis d.o.o je priložio budžet koji ne sadrži Personalne, već samo Operativne troškove kroz koje će biti relizovan čitav projekat u iznosu od 10 miliona dinara!? To samo potvrđuje da nemaju zaposlene i da će njihov račun biti "protočni bojler" za ispumpavanje novca kroz prenaduvane ili nepotrebne budžetske stavke...

Essentis d.o.o u aplikaciji daje lažnu izjavu da poseduju potrebne tehničke i kadrovske kapacitete, a u budžetu planira iznosi veći od 2 miliona dinara za iznajmljivanje kompletne produkcione opreme (kamera, stativ, objektivi, kontrolni monitor, ton, rasveta, montaža...).

Napomena: Očigledno je i da je projekte Essentis-a i G.F.C-a pisala ista osoba, što celoj priči daje notu organizovanosti. To se može videti iz nekoliko identično popunjenih delova aplikacionog dokumenta (tačke: 3.13; 3.16; 4.2...). Posebno je zanimljivo što obe firme prikazuju potpuno identičnu opremu u tački 4.2, pa se postavlja pitanje koja firma ima tu opremu, a koja je lažno predstavlja kao svoju!?

 

 

Atačmenti



Komentari (93)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

highshalfbooze highshalfbooze 11:10 21.07.2018

I tako...

Sad nam je jasno čiji je film.
A čija je ova karikatura? Tvoja?
angie01 angie01 12:15 21.07.2018

Re: I tako...

A čija je ova karikatura?


Dusana Petricica,...evo jos jedne,


Filip Mladenović Filip Mladenović 12:17 21.07.2018

Re: I tako...

highshalfbooze
Sad nam je jasno čiji je film.
A čija je ova karikatura? Tvoja?


Piše na samoj karikaturi čija je, kao i naziv sajta sa koga je preuzeta.
highshalfbooze highshalfbooze 12:38 21.07.2018

Re: I tako...

Piše na samoj karikaturi čija je, kao i naziv sajta sa koga je preuzeta.


I na filmu piše čiji je :)
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:48 21.07.2018

Re: I tako...

highshalfbooze
Piše na samoj karikaturi čija je, kao i naziv sajta sa koga je preuzeta.


I na filmu piše čiji je :)


Naravno da piše, u uvodnim kadrovima i na odjavnoj špici. I ime i prezime autora/reditelja i naziv producenta.

Nosim se mišlju da i ja konkurišem: osnujem firmu dan-dva uoči raspisivanja konkursa, napišem u konkursnim materijalima da sam dobitnik 2 oskara i jedne zlatne palme, i eto meni 3-4 miliona dinara u džepu!
highshalfbooze highshalfbooze 15:29 21.07.2018

Re: I tako...

Nosim se mišlju da i ja konkurišem: osnujem firmu dan-dva uoči raspisivanja konkursa, napišem u konkursnim materijalima da sam dobitnik 2 oskara i jedne zlatne palme, i eto meni 3-4 miliona dinara u džepu!


Tako da bi naslov pravilno trebao da glasi laža i paralaža. :)
bene_geserit bene_geserit 20:36 21.07.2018

Zbog čega se uopšte država bavi time?

Stalno nešto tražiš da se država pača što više tamo gde ne bi trebalo da je ima (kao sto je raspoređivanje para na javnim konkursima za nekakve projekte), a onda ti nije jasno zbog čega su rezultati takvi kakvi su?

Pa rezultati će da budu uvek isti. Uvek neko muljanje i davanje para prijateljima i ideološki podobnima.

Ljudska priroda je takva, korupcija je njen deo. Bili u pitanju političari, direktori državnih preduzeća ili vlasnici privatnih firmi.
Što više država para preraspoređuje, više korupcije ima po definiciji. Što više ima javnih preduzeća i javnih nabavki, ima više korupcije.

Ne možeš da imaš i jare i pare. I da hoćeš što veću ulogu države i što manje korupcije uz to, jedno sa drugim nikako ne ide.
freehand freehand 21:48 21.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

Ne možeš da imaš i jare i pare. I da hoćeš što veću ulogu države i što manje korupcije uz to, jedno sa drugim nikako ne ide.

I onda, pošto je ljudska priroda takva sve sprečiš time što sve daš čoveku privatniku. Izbrišeš 200 godina američkog iskustva i vratiš se u Tumbstoun gde najveći bilmez koji najmanje preza od ubistva svakog ko mu se suprotstavi otme rudnik, a onda rudari rade za njega, plate dobijaju u rudi koju menjaju u njegovoj banci po njegovom kursu; a nda sa time potrepštine kupuju za te kupone u njegovoj prodavnici. Ako im se nešto ne sviđa mogu da se žale šerifu koga on postavi. Isto im je na raspolaganju i ako nemaju vode iz vodovoda koji je njegovo vlasništvo.
Ako mislite da je sve njegovo grešite. Tu je pogrebnik koji radi za sebe ali mu daje procenat.
bene_geserit bene_geserit 02:13 22.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

Ovo što si nasrao je podjednako relevantno kao kad bi ja počeo o hipi komuni.

To da li država finansira kulturne projekte nema nikakve veze sa vlasnicima banaka, rudnika, prodavnica (koje drže privatnici u praktično svim sistemima danas), sa time da li policija radi svoj posao (btw izbori za šerifa su direktni, za razliku od Srbije gde će šefa policije da ti postavi Vučić, pa ti vidi šta je bolje), sa time da li država sprečava monopole, i da li sprečava gangstere da uteruju reket (primer pogrebnika koji si naveo).

Tako da se sva razlika svede na to ko drži vodovod (država ili privatnik). Obzirom da je cena vode i funkcionisanje vodovoda svuda regulisano od strane države (to mu dodje minimalna funkcija države, maksimalna je kada je vodovod javno preduzeće u vlasništvu države sa sve javnim nabavkama tako pogodnim za isisavanje para gradjana).
romi.daba romi.daba 22:36 22.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

Pa rezultati će da budu uvek isti. Uvek neko muljanje i davanje para prijateljima i ideološki podobnima.

Ljudska priroda je takva, korupcija je njen deo. Bili u pitanju političari, direktori državnih preduzeća ili vlasnici privatnih firmi.
Što više država para preraspoređuje, više korupcije ima po definiciji. Što više ima javnih preduzeća i javnih nabavki, ima više korupcije.

Ne možeš da imaš i jare i pare. I da hoćeš što veću ulogu države i što manje korupcije uz to, jedno sa drugim nikako ne ide.


Ovo je veoma loš stav. Po tebi najkorumpiranije države su one koje najviše troše. Znači Nemačka, Francuska, ili Britanija su najkorumpiranije, to je naravno besmislica.

Država mora biti dovoljno bogata jer mora da "priušti" sebi da bude i povremeno prevarena. Neko može jednom da prevari ali ne može večito varati. To da su svi stalno lopovi ne pije vodu u realnom svetu. Naročito kad se radi o projektima iz domena kulture ne možemo živeti sa pretpostavkom da se stalno sve radi o krađi i prevari.

Konačno nisu "ljudskoj prirodi" prevara i krađa normale. Moral zavisi od sistema i sredine u kojoj čovek živi a ne od prirode. Nisu svi gangsteri ikako možda tako izgleda svet iz perspektive gangstera.
angie01 angie01 22:42 22.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

Moral zavisi od sistema i sredine u kojoj čovek živi a ne od prirode.


eto to- kod nas su oformljeni i ustoliceni svi uslovi, da je skoro pa prirodno,( prevare, lazi, kradja, korupcija....)...
romi.daba romi.daba 23:16 22.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

angie01
Moral zavisi od sistema i sredine u kojoj čovek živi a ne od prirode.


eto to- kod nas su oformljeni i ustoliceni svi uslovi, da je skoro pa prirodno,( prevare, lazi, kradja, korupcija....)...


Srećom sistemi se mogu promeniti.

Ako ljudi napuštaju tu sredinu i idu u države sa boljim uslovima onda je i to jedan način pritiska da se izvrše promene. Ali ovde je u pitanju argument bene geserita da je ljudska priroda pokrvarena.
angie01 angie01 23:26 22.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

Ako ljudi napuštaju tu sredinu i idu u države sa boljim uslovima onda je i to jedan način pritiska da se izvrše promene


...gde se to dogodilo,...to da je vlast koja organizuje los sitem i uslove zivota za grajdane, kada su oni zbog tih razloga poceli da beze, suzu pustila i odlucila da sve promeni na bolje?...pa ti prvi ovde botujes braneci ono sto je lose u nasoj drzavi, nalazeci neke spinovane razloge da opravdas nesto na sta je neko ukazao da nevalja.
bene_geserit bene_geserit 01:47 23.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

romi.daba
Ovo je veoma loš stav. Po tebi najkorumpiranije države su one koje najviše troše. Znači Nemačka, Francuska, ili Britanija su najkorumpiranije, to je naravno besmislica.

Naravno da i drugi faktori utiču na nivo korupcije: homogenost društva, demokratska tradicija, tradicija potkupljivanja lekara/učitelja/birokrata, itd.

Lek protiv korupcije nije samo minimizovanje uloge države već i direktna demokratija koliko god je moguće tipa npr. u Švajcarskoj (koja je nemoguća kada se država za sve živo pita).
principessa_etrusca principessa_etrusca 02:42 23.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

angie01
Ako ljudi napuštaju tu sredinu i idu u države sa boljim uslovima onda je i to jedan način pritiska da se izvrše promene


...gde se to dogodilo,...to da je vlast koja organizuje los sitem i uslove zivota za grajdane, kada su oni zbog tih razloga poceli da beze, suzu pustila i odlucila da sve promeni na bolje?...pa ti prvi ovde botujes braneci ono sto je lose u nasoj drzavi, nalazeci neke spinovane razloge da opravdas nesto na sta je neko ukazao da nevalja.

Одлазак у бели свет младих, школованих и запосливих, само оставља више простора за корумпиране и бахате примитивце, у основи неспособне и незаинтересоване за било какву квалитетну промену, да се све више шире и да учвршћују један надреални систем накарадности. Тај систем уопште није заинтересован шта они који су отишли мисле. Ја бих подсетила на случај када је троје људи који сви раде у свету у академији, доставило доказе о плагираној докторској дисертацији “Небојше из Београда”. Дон Александар је врло хитро рекао да ништа глупље није чуо и прича се, мање-више, на томе и завршила.

Са друге стране, апсурдно је да многи који су отишли, директно или индиректно помажући своје пријатеље и рођаке који су остали, смањују тензије у земљи и тако доприносе продужетку трајања наказног система.
principessa_etrusca principessa_etrusca 03:12 23.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

Naravno da i drugi faktori utiču na nivo korupcije: homogenost društva, demokratska tradicija, tradicija potkupljivanja lekara/učitelja/birokrata, itd.

Lek protiv korupcije nije samo minimizovanje uloge države već i direktna demokratija koliko god je moguće tipa npr. u Švajcarskoj (koja je nemoguća kada se država za sve živo pita).

У Швајцарској се не плаћају порези и држава не учествује у финансирању швајцарских оперских кућа и музеја?
vcucko vcucko 10:33 23.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

freehand
Ne možeš da imaš i jare i pare. I da hoćeš što veću ulogu države i što manje korupcije uz to, jedno sa drugim nikako ne ide.

I onda, pošto je ljudska priroda takva sve sprečiš time što sve daš čoveku privatniku. Izbrišeš 200 godina američkog iskustva i vratiš se u Tumbstoun gde najveći bilmez koji najmanje preza od ubistva svakog ko mu se suprotstavi otme rudnik, a onda rudari rade za njega, plate dobijaju u rudi koju menjaju u njegovoj banci po njegovom kursu; a nda sa time potrepštine kupuju za te kupone u njegovoj prodavnici. Ako im se nešto ne sviđa mogu da se žale šerifu koga on postavi. Isto im je na raspolaganju i ako nemaju vode iz vodovoda koji je njegovo vlasništvo.
Ako mislite da je sve njegovo grešite. Tu je pogrebnik koji radi za sebe ali mu daje procenat.

Situacija koju si naveo jeste bitna i nezaobilazna faza zapadnog anglosaksonskog protestantskog kapitalizma, odn. njegovog razvoja prema današnjem stanju. Čak ne obavezno anglosaksonskog. U Skandinaviji je u 17. veku postojao jasan nukleus kapitalizma, ali su recimo u isto vreme zdušno palili veštice. Najviše u tadašnjoj Evropi.

Nema preskakanja faza, nema lišo. Ili motaš kablove za 200 eur i pitaš ima li još da se mota, ili pušku pa u Frušku uz Comandante Che Guevara.
freehand freehand 11:26 23.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

Situacija koju si naveo jeste bitna i nezaobilazna faza zapadnog anglosaksonskog protestantskog kapitalizma, odn. njegovog razvoja prema današnjem stanju.

Pa i nije, šta više dapače. Razvoj "zapadnog anglosaksonskog (holandskog) protestantskog kapitalizma" možeš da pratiš u Masačusetsu gde su se protestanti iskrcali, vrlo dobro i strogo ustrojeni, sa jasnim pravilima ponašanja i čvrstom zajednicom i sve upravo oko crkve.
Ovo što sam ja opisao karakterističo je ateiste i samozvane mesije i i prvobitne libertarijance u idealnim uslovima - bez države i zakona, gde su sami propisivali zakone i stvarali državu.
vcucko vcucko 11:40 23.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

freehand
Situacija koju si naveo jeste bitna i nezaobilazna faza zapadnog anglosaksonskog protestantskog kapitalizma, odn. njegovog razvoja prema današnjem stanju.

Pa i nije, šta više dapače. Razvoj "zapadnog anglosaksonskog (holandskog) protestantskog kapitalizma" možeš da pratiš u Masačusetsu gde su se protestanti iskrcali, vrlo dobro i strogo ustrojeni, sa jasnim pravilima ponašanja i čvrstom zajednicom i sve upravo oko crkve.
Ovo što sam ja opisao karakterističo je ateiste i samozvane mesije i i prvobitne libertarijance u idealnim uslovima - bez države i zakona, gde su sami propisivali zakone i stvarali državu.

U Mass. su se iskrcali puritanci, koje možemo posmatrati kao sektu (kao današnje subotare i sl.). Pod "protestantski" mislim na većinsko religijsko opredeljenje unutar zajednice/države. Napose na anglikansku crkvu kao većinsku u matici.

U Tombstone, Arizona u doba braće Clanton teško da su živeli katolici u nekom značajnijem broju. Ostale da i ne spominjemo.

Ike glavom i bradom:
freehand freehand 11:47 23.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

U Mass. su se iskrcali puritanci, koje možemo posmatrati kao sektu (kao današnje subotare i sl.). Pod "protestantski" mislim na većinsko religijsko opredeljenje unutar zajednice/države. Napose na anglikansku crkvu kao većinsku u matici.

Ovo je zamagljvanje. I tamo gde su se iskrcali Britanci/anglikanci nije bilo ni "K" od kapitalizma, već je postojalo feudalno ustrojstvo pod britanskom krunom.
Protestantizam pretpostavlja ozbiljnu organizaciju društva i ne trpi anarhiju karakterističnu za osvajanje Zapada, koju sam - sarkastiččno, doduše - pokušao da opšišem kao ideal zagriženog libertarijanca.

Edit: svejedno, pokušavam da kažem da su moderna evropska društva uspela da nađu nivoe (u nekoliko varijeteta) sopstvenog organizovanja koji je na razumnoj sredokraći između etatizma u kome je država sve i anarhije u kojoj države nema. I to svakako nije libertarijanski "daj čoveku njegove pare u njegovu lisnicu u njegovom džepu i njegovu pušku u njegove ruke imakse, jadan" princip.
vcucko vcucko 12:13 23.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

freehand
U Mass. su se iskrcali puritanci, koje možemo posmatrati kao sektu (kao današnje subotare i sl.). Pod "protestantski" mislim na većinsko religijsko opredeljenje unutar zajednice/države. Napose na anglikansku crkvu kao većinsku u matici.

Ovo je zamagljvanje. I tamo gde su se iskrcali Britanci/anglikanci nije bilo ni "K" od kapitalizma, već je postojalo feudalno ustrojstvo pod britanskom krunom.
Protestantizam pretpostavlja ozbiljnu organizaciju društva i ne trpi anarhiju karakterističnu za osvajanje Zapada, koju sam - sarkastiččno, doduše - pokušao da opšišem kao ideal zagriženog libertarijanca.

U doba Mayflower-a u samoj Engleskoj je već uveliko bila u toku "meka" (za ono vreme) buržoasko - kapitalistička revolucija, sa sve krunom. U Holandiji još i ranije.

Protestantska "tolerancija" sasvim lepo su-živi sa nekim lokalnim pastorom koji ima porodicu i koji je na platnom spisku onog najvećeg i najbržeg bilmeza, koga si sasvim lepo naveo u prvom postu. I taj pastor u duhovnom smislu održava pastvu mirnom ko bubice. Kod katolika bi to već mnogo teže išlo. Oni imaju nad-popom-povrh-popa-popa sve tamo do Vatikana. I brzo bi stigao befel, ako ništa biskup bi se zapitao "a koliki je moj deo" - da sad ne idealizujem njihovo čovekoljublje.

Nebitno čak, smisao je da u svemu pa i u kapitalizmu postoje faze koje su neizbežne, ne mogu se preskakati. A opšti trendovi (neki bi rekli razvoj ljudske svesti) određuju nivo surovosti tih faza. Nekad - ako hoćeš da radiš ima da radiš 16 sati i da dovedeš dete od 5 godina da i ono radi. Danas 8 sati motaš kablove u pelenama
freehand freehand 12:19 23.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

Danas 8 sati motaš kablove u pelenama

Sad se već slažemo, sem što za ove pelene seru.
Rekao bih da smo imali jedno 20 godina anarhije, pa su se oni koji su znali odučili a novi se nisu naučili šta je traka i radna disciplina. Kur si i u socijalizmu mogao sa trake da ideš kad hoćeš, sad je samo, možda, za nijansu surovije jer je efikasnost povećana smanjivanjem radne snage pa nema ko ni da te zameni.
romi.daba romi.daba 09:04 24.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

angie01
Ako ljudi napuštaju tu sredinu i idu u države sa boljim uslovima onda je i to jedan način pritiska da se izvrše promene


...gde se to dogodilo,...to da je vlast koja organizuje los sitem i uslove zivota za grajdane, kada su oni zbog tih razloga poceli da beze, suzu pustila i odlucila da sve promeni na bolje?...pa ti prvi ovde botujes braneci ono sto je lose u nasoj drzavi, nalazeci neke spinovane razloge da opravdas nesto na sta je neko ukazao da nevalja.


Pratim sledeći logički niz:

Država stalno upozorava da nam se smanjuje broj stanovnika što ima za posledicu nedivoljan broj radnika i stručnjaka.

2.Da bi se oni zadržali u zemlji i usput umnožili, država treba da stvara PRIVLAČNE uslove u svim domenima življenja.

Botovanje ili logika?
romi.daba romi.daba 09:19 24.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

bene_geserit
romi.daba
Ovo je veoma loš stav. Po tebi najkorumpiranije države su one koje najviše troše. Znači Nemačka, Francuska, ili Britanija su najkorumpiranije, to je naravno besmislica.

Naravno da i drugi faktori utiču na nivo korupcije: homogenost društva, demokratska tradicija, tradicija potkupljivanja lekara/učitelja/birokrata, itd.

Lek protiv korupcije nije samo minimizovanje uloge države već i direktna demokratija koliko god je moguće tipa npr. u Švajcarskoj (koja je nemoguća kada se država za sve živo pita).



Što se tiče direktne demokratije tu imam direktno iskustvo jugoslovensko i anglosaksonsko. U osnovnim i srednjim školama se uči direktna demokratija. U jugoslovenskim osnivnim školama prvo su učitelji predlagali učenike za predsednika razreda, a u srednjim školama tu ulogu je preduzela socijalustička omladina ili komunistička partija. U anglosaksonskim školama učitelji su samo upićivali učenike kako se bira predstavnik razreda. Ne znam kako je danas u školama diljem exjuge, ali mislim da je komunistička tradicija usmeravanja nastavljena kroz tzv. partokratski sistem recimo u fabrikama i firmama.
angie01 angie01 09:26 24.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

Država stalno upozorava da nam se smanjuje broj stanovnika što ima za posledicu nedivoljan broj radnika i stručnjaka.


iznosi cinjenice na marketinsko-folirantski nacin, da je zabrinuta,...a nije, jer sve sto cini samo povecava zelju za odlaskom.


2.Da bi se oni zadržali u zemlji i usput umnožili, država treba da stvara PRIVLAČNE uslove u svim domenima življenja.



evo ti odgovora na to,

Одлазак у бели свет младих, школованих и запосливих, само оставља више простора за корумпиране и бахате примитивце, у основи неспособне и незаинтересоване за било какву квалитетну промену, да се све више шире и да учвршћују један надреални систем накарадности. Тај систем уопште није заинтересован шта они који су отишли мисле. Ја бих подсетила на случај када је троје људи који сви раде у свету у академији, доставило доказе о плагираној докторској дисертацији “Небојше из Београда”. Дон Александар је врло хитро рекао да ништа глупље није чуо и прича се, мање-више, на томе и завршила.



Botovanje ili logika?


logike nema nikakve- znaci, botovanje.:)
freehand freehand 09:47 24.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

Država stalno upozorava da nam se smanjuje broj stanovnika što ima za posledicu nedivoljan broj radnika i stručnjaka.

Naučnici treba da upozorovaju, država mora da sprečava/podstiče/deluje.

Bonus: pogodi čije su ovo reči (obe izjave)



Edit:

a u srednjim školama tu ulogu je preduzela socijalustička omladina ili komunistička partija.

Gde se to predsednicima odeljenskih zajednica bavila socijalistička omladina a pogotovo SK?
nikvet pn nikvet pn 11:44 24.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

freehand

Gde se to predsednicima odeljenskih zajednica bavila socijalistička omladina a pogotovo SK?


Свуда по Србији. Ужој. Ни моја госпоја (из Баната) испрва није веровала.

Од 8 + 4 године школовања једна другарица из разреда била је председник оделењске заједнице бар 9 пута. После метеорске политичке и ПеТеТејске каријере нешто је зглајзала; вриштала-пиштала али џаба. Онда се окренула, погађате, православној вери. И сада је тамо неко мудо, зилот; ама талибан.
freehand freehand 11:46 24.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

nikvet pn
freehand

Gde se to predsednicima odeljenskih zajednica bavila socijalistička omladina a pogotovo SK?


Свуда по Србији. Ужој. Ни моја госпоја (из Баната) испрва није веровала.

Од 8 + 4 године школовања једна другарица из разреда била је председник оделењске заједнице бар 9 пута. После метеорске политичке и ПеТеТејске каријере нешто је зглајзала; вриштала-пиштала али џаба. Онда се окренула, погађате, православној вери. И сада је тамо неко мудо, зилот; ама талибан.

Bemliga, kod nas su to bili ili karijeristi, ili šlihteri ili zajebanti. Politika se mešala u omladinskoj organizaciji, nikad nisam čuo da su se pačali u odeljenske zajednice, redare i higijeničare.
angie01 angie01 12:52 24.07.2018

Re: Zbog čega se uopšte država bavi time?

Свуда по Србији. Ужој.


nikad cula,...predsednici su obicno bili neki super djaci, pa je to vise bilo kao neka nagrada- moralno podsticajna, a prakticno nije znacila nista,....a ipak su svi znali da je to neko ko je dobar djak, posten, dobar drug i tako, sve te gluposti koje danas nista ne znace.
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:13 22.07.2018

Ало, бре!

Са неверицом читам ове коментаре о улози државе.

Постоје ствари где приватни сектор не може, нити ће икада моћи, нити треба да замени државу. У високој, па и у популарној култури, постоје изузетно значајни подухвати који не могу никада бити комерцијални и способни да се сами финансирају. Са друге стране, приватни донатори ће финансирати нешто што њих конкретно интересује и што је можда веома значајно, али се не може очекивати да они прихвате на себе да систематски препознају и подржавају, било капиталне пројекте, било оне можда мање значајне, али још увек веома важне.

Елем, Филип је овде скренуо пажњу на две ствари. Једна је како се јавна средства додељују на конкурсима Министарства културе, и друга је како се ова држава и друштво у целини односе према лажи и крађи.

Ја нпр. случајно знам да на прошлогодишњем конкурсу истог Министарства, прослављени и многоструко међународно награђивани хор Collegium Musicum са диригенткињом Даринком Матић Маровић, није добио ниједан динар државних пара, док је тек регистривани хор, по прилици за конкурс, добио веома солидну своту, а када се упоредно слушају њихова извођења, и тоталном лаику је јасно шта је од два извођења пролазно или чак солидно, а шта изузетно.

Једно питање је критеријума и састава конкурсних комисија, односно послушника у њима који унапред знају ко треба да прође.

Друго је питање нормализовања “крадуцкања”, односно усвајања лажи, преваре и крађе као нечег сасвим прихватљивог. Колико год да не волим израз “нормалан свет”, у томе свету кандидат који фалсификује је аутоматски дисквалификован, а већ уплаћени новац се враћа.

То наравно није ствар само за приватну тужбу због повреде ауторског права, већ сасвим вероватно кривично дело преваре у циљу стицања материјалне користи, а овим је директно украдено од пореског обвезника.
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:28 22.07.2018

Re: Ало, бре!

Sve je lepo rečeno. BRAVO!
zilikaka zilikaka 12:01 22.07.2018

Re: Ало, бре!

Ја нпр. случајно знам да на прошлогодишњем конкурсу истог Министарства, прослављени и многоструко међународно награђивани хор Collegium Musicum са диригенткињом Даринком Матић Маровић, није добио ниједан динар државних пара, док је тек регистривани хор, по прилици за конкурс, добио веома солидну своту, а када се упоредно слушају њихова извођења, и тоталном лаику је јасно шта је од два извођења пролазно или чак солидно, а шта изузетно.

E, ovo jako verujem.
Sve zavisi od toga kako je pozicioniran u "vlasti" onaj ko vodi hor ili ko polaže prava na pare.
Pošto decenijama pratim tu oblast kod nas, uvek je trebalo da dirigent ili neko značajan bude blizak vlasti. Tako su se dobijale ne male pare za putovanja, garderobu, troškove prostorija il čak i same prostorije, ako ih nije bilo.
Znači, kvalitet je bio potreban ali ne dovoljan uslov da sve bude zadovoljeno. Tamo gde baš nisu bili skloni približavanju moćnicima, vazda su nekako kuburili
Ono što tada, mislim nikako nije moglo, da velike pare dobija neki potpuno marginalan hor a posebno ne neki skupljen na brzinu radi uzimanja para.

E, sad smo stigli do toga da je dovoljno da neki formalan uslov zadovoljiš, ako si deo bratije sve drugo nije važno. Te pare svakako i ne bi bile potrošene za kulturu nego bi se lepo presule u dogovorene džepove te iste bratije.
angie01 angie01 12:41 22.07.2018

Re: Ало, бре!

Даринком Матић Маровић, није добио ниједан динар државних пара,


sve se slazem, al moram da dodam,...Dara je decenijama bila na liniji i sve dobila i usisala sta je htela, uz cudjenje da se eventualno povukla u tom smislu-to da je na liniji i da uvek duva u tikvu vladara istim floskulama-mozda je vreme da neko drugi nesto dobije,...naravno zasluzeno,.....neosporna je cinjenica da je Dara kvalitetan dirigent i da odlicno radi svoj posao,...ali isto tako nije jedina, a dugo je bila,... i bez pardona sklanjala sa puta isto izuzetne profesionalce, grabeci sve za sebe.
angie01 angie01 20:30 22.07.2018

Re: Ало, бре!

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:10 22.07.2018

Re: Ало, бре!

Mislim da je "usnica zadrhti" skovao Princi. Volimo Spiru razumno, ne kao idola.
angie01 angie01 22:04 22.07.2018

Re: Ало, бре!

Mislim da je "usnica zadrhti" skovao Princi



nisam sigurna da si u pravu.
alselone alselone 22:05 22.07.2018

Re: Ало, бре!

angie01
Mislim da je "usnica zadrhti" skovao Princi



nisam sigurna da si u pravu.


Ja mislim da jeste. Kao da se secam da je sam Spira to jednom napisao.
U svakom slucaju, ko god da je smislio, Spironi je brendirao. :)

Spiro, javi se...
romi.daba romi.daba 22:17 22.07.2018

Re: Ало, бре!

Sigurno ne odobravam metode koje koristi prevaranti, ali ne odobravam ni ponašanje rukovodstva UNSa i NUNSa koja praktično ucenjuju ministarstvo. Nije mi jasno na osnovu čega ta profesionalna udruženja mogu da tuže sve navedene. Ili je to samo prazna pretnja. Ne rade se tako stvari.

Ako to ne uradi u roku od 15 dana, UNS i NUNS će nadležnom Tužilaštvu podneti krivične prijave ne samo protiv navedene firme i direktorke Danke Milošević, nego i protiv svih NN lica u Ministarstvu kuture i informisanja, koji su bili saučesnici u ovom kriminalnom aktu, bilo činjenjem ili nečinjenjem.

angie01 angie01 22:36 22.07.2018

Re: Ало, бре!

Sigurno ne odobravam metode koje koristi prevaranti, ali ne odobravam ni ponašanje rukovodstva UNSa i NUNSa koja praktično ucenjuju ministarstvo. Nije mi jasno na osnovu čega ta profesionalna udruženja mogu da tuže sve navedene. Ili je to samo prazna pretnja. Ne rade se tako stvari.





ovako isto i savetnik brani vlas'!
romi.daba romi.daba 22:50 22.07.2018

Re: Ало, бре!

angie01
Sigurno ne odobravam metode koje koristi prevaranti, ali ne odobravam ni ponašanje rukovodstva UNSa i NUNSa koja praktično ucenjuju ministarstvo. Nije mi jasno na osnovu čega ta profesionalna udruženja mogu da tuže sve navedene. Ili je to samo prazna pretnja. Ne rade se tako stvari.


ovako isto i savetnik brani vlas'!


Ozbiljno pitam. Pokušavam da zamislim ovakvu situaciju koja se sigurno dešava ili desila u nekoj zapadnoj pravnoj državi, i ne znam kakva institucija bi zapretila ministarstvu ovako da učini nešto u tom i tom roku ILI. Valjda sve zavisi od procesa. Čini mi se da se kod nas svi ponašaju prilično nasilnički, i ovi koji varaju i ovi koji prete.
angie01 angie01 22:54 22.07.2018

Re: Ало, бре!

Valjda sve zavisi od procesa.


pitas kao Crvenkapica...pa to i jeste proces,...gradjanin kada nesto zgresi u tom smislu isto dobije rok posle utvrdjivanja,...imate rok od 15 dana da,...u protivnom cemo...
romi.daba romi.daba 23:10 22.07.2018

Re: Ало, бре!

angie01
Valjda sve zavisi od procesa.


pitas kao Crvenkapica...pa to i jeste proces,...gradjanin kada nesto zgresi u tom smislu isto dobije rok posle utvrdjivanja,...imate rok od 15 dana da,...u protivnom cemo...




Možda je problem samo u nepreciznom izveštavanju.
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:35 23.07.2018

Re: Ало, бре!

I NUNS i UNS imaju svoje izvore informisanja - časne i profesionalne činovnike zaposlene u ministarstvima, koji zgranuti razmerama korupcije i pljačke iz budžeta, informišu novinarska udruženja o činjenicama, poput ovih vezanih za G.F.C. i njenu sestrinsku firmu u drpanju para - ESSENTIS:

G.F.C. d.o.o - dodeljeni iznos na Konkursu MKI je 3,7 miliona dinara:

G.F.C. d.o.o u aplikacionom dokumentu (obrazac 1) navodi da ima 22 zaposlena. Uvidom u izveštaje na APR-u se vidi da 2017. imaju 4 zaposlena!!!
G.F.C d.o.o u aplikacionom dokumentu (obrazac 1) na dva mesta ( tačka 3.15 i tačka 4.6) navodi tuđe međunarodne nagrade i priznanja kao svoje.
G.F.C. d.o.o u budžetu prikazuje stavke u višemilionskim iznosima koje su nepoznate kao trošak u TV produkciji poput “Troškovi eksterne evaluacije projekta”, ili “Troškovi drugog osoblja angažovanog na projektu” (iako su troškovima već obuhvaćeni projektni tim, produkcija i postprodukcija). Za ove stavke u budžetu G.F.C-a je opredeljeno čak 3.7 miliona dinara, što odgovara ukupnom iznosu dodeljenom na Konkursu!?

ESSENTIS d.o.o - dodeljeni iznos na Konkursu MKI je 4,9 miliona dinara:

„Essentis“ d.o.o u aplikacionom dokumentu (obrazac 1) navodi da ima 15 zaposlenih. Uvidom u izveštaje na APR-u se vidi da nema zaposlenih, kao i da osnivač i direktor preduzeća Tatjana Lukić nije zaposlena u tom preduzeću već u Microsft Srbija d.o.o. Čak ni direktorki i osnivaču preduzeća g-đi Lukić u prethodnom periodu nisu uplaćivani porezi i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, što je obavezno po članu 12. Zakona o doprinosima!!!
„Essentis“ d.o.o je za proizvodnju medijskih sadržaja (šifra 5911) registrovan 7.3.2018. godine, odnosno dan pred zaključenje konkursa. Do tada su se bavili "Konsultantskim aktivnostima u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem" - šifra 7022.
„Essentis“ d.o.o u 2014 godini imao status neaktivnog preduzeća, u 2015. godini imao promet od 2.000 dinara, a u 2016. godini njihov promet je iznosio 1000 dinara. Finansijski izveštaj za 2017. godinu nije objavljen na sajtu APR- iako je zakonom propisan rok objavljivanje izveštaja istekao 31.6.2018. godine...

Essentis d.o.o je priložio budžet koji ne sadrži Personalne, već samo Operativne troškove kroz koje će biti relizovan čitav projekat u iznosu od 10 miliona dinara!? To samo potvrđuje da nemaju zaposlene i da će njihov račun biti “protočni bojler” za ispumpavanje novca kroz prenaduvane ili nepotrebne budžetske stavke…

Essentis d.o.o u aplikaciji daje lažnu izjavu da poseduju potrebne tehničke i kadrovske kapacitete, a u budžetu planira iznosi veći od 2 miliona dinara za iznajmljivanje kompletne produkcione opreme (kamera, stativ, objektivi, kontrolni monitor, ton, rasveta, montaža…).

Napomena: Očigledno je i da je projekte Essentis-a i G.F.C-a pisala ista osoba, što celoj priči daje notu organizovanosti. To se može videti iz nekoliko identično popunjenih delova aplikacionog dokumenta (tačke: 3.13; 3.16; 4.2…). Posebno je zanimljivo što obe firme prikazuju potpuno identičnu opremu u tački 4.2, pa se postavlja pitanje koja firma ima tu opremu, a koja je lažno predstavlja kao svoju!?

bene_geserit bene_geserit 01:56 23.07.2018

Re: Ало, бре!

principessa_etrusca
Постоје ствари где приватни сектор не може, нити ће икада моћи, нити треба да замени државу. У високој, па и у популарној култури, постоје изузетно значајни подухвати који не могу никада бити комерцијални и способни да се сами финансирају. ...

Елем, Филип је овде скренуо пажњу на две ствари. Једна је како се јавна средства додељују на конкурсима Министарства културе, и друга је како се ова држава и друштво у целини односе према лажи и крађи.
Једно питање је критеријума и састава конкурсних комисија, односно послушника у њима који унапред знају ко треба да прође.

Друго је питање нормализовања “крадуцкања”, односно усвајања лажи, преваре и крађе као нечег сасвим прихватљивог.

angie01
Dara je decenijama bila na liniji i sve dobila i usisala sta je htela, uz cudjenje da se eventualno povukla u tom smislu-to da je na liniji i da uvek duva u tikvu vladara istim floskulama-mozda je vreme da neko drugi nesto dobije,...naravno zasluzeno,.....neosporna je cinjenica da je Dara kvalitetan dirigent i da odlicno radi svoj posao,...ali isto tako nije jedina, a dugo je bila,... i bez pardona sklanjala sa puta isto izuzetne profesionalce, grabeci sve za sebe.

Drugim rečima država treba da se bavi svim i svačim, uključujući kulturne projekte, samo cela stvar treba da bude poštena?
Jedni "majušni" problem je što, kao što sama kažeš, ceo proces nikada nije pošten, tj. pare dobiju uvek oni koji su na liniji.
A rešenje problema je šta? Apelovati na ljudsku svest? Čekati da ljudska svest bude na potrebnom nivou? Hm, iz istih razloga je komunizam/socijalizam propao.
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:08 23.07.2018

Re: Ало, бре!

Pravna država + podela vlasti + nezavisno sudstvo + demokratske institucije + slobodni mediji = REŠENJE PROBLEMA
principessa_etrusca principessa_etrusca 02:56 23.07.2018

Re: Ало, бре!

Drugim rečima država treba da se bavi svim i svačim, uključujući kulturne projekte, samo cela stvar treba da bude poštena?
Jedni "majušni" problem je što, kao što sama kažeš, ceo proces nikada nije pošten, tj. pare dobiju uvek oni koji su na liniji.
A rešenje problema je šta? Apelovati na ljudsku svest? Čekati da ljudska svest bude na potrebnom nivou? Hm, iz istih razloga je komunizam/socijalizam propao.

Да ли добро разумем да мислиш да би требало укинути Министарство културе и ту област препустити..., коме тачно?
bene_geserit bene_geserit 05:39 23.07.2018

Re: Ало, бре!

principessa_etrusca
Да ли добро разумем да мислиш да би требало укинути Министарство културе и ту област препустити..., коме тачно?

Ne mislim.
Pretpostavljam da nije jedina uloga tog ministarstva presipanje državnih para u privatne džepove kroz neke projekte koje dobiju uvek oni koji su na liniji i prijatelji sa kime treba.
highshalfbooze highshalfbooze 09:04 23.07.2018

Re: Ало, бре!

Filip Mladenović
Čak ni direktorki i osnivaču preduzeća g-đi Lukić u prethodnom periodu nisu uplaćivani porezi i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, što je obavezno po članu 12. Zakona o doprinosima!!!


Dal znaš šta piše u članu 12?

Osnivač d.o.o. nije obavezan da plaća poreze i doprinose iz ličnog dohotka ako nije zaposlen.

poput ovih vezanih za G.F.C. i njenu sestrinsku firmu u drpanju para - ESSENTIS:


Pazi da te ne tuže za ovo, oni nisu dršali pare, oni su učestvovali na konkursu. Možda su navodini netačne podatke, ali to nije drpanje para.

Dokaži ti na primer vezu na primer, angažovanog eksperta za eksternu evaluaciju i njegovu povezanost sa članom komisije za dodelu sredstava i ja ti skidam kapu.

To je sve po sistemu ruka ruku mije, jedne godine je jedan u komisiji za dodelu sredstava i daje pare nekome ko ga je zadužio prethodnog puta i tako u krug ista ekipa se smenjuje u komisiji i jedni drugima čine usluge.

Prošle ili pretprošle godine je ispevana pesmica:
Ringe ringe raja
došla tetka Aja
...
predatortz predatortz 09:08 23.07.2018

Re: Ало, бре!

alselone
angie01
Mislim da je "usnica zadrhti" skovao Princi



nisam sigurna da si u pravu.


Ja mislim da jeste. Kao da se secam da je sam Spira to jednom napisao.
U svakom slucaju, ko god da je smislio, Spironi je brendirao. :)

Spiro, javi se...


Ma, to je neki stari fazon. Mi smo tu poštapalicu još u gimnaziji koristili, a niko od nas je nije smislio nego je to pokupio od nekoga ranije.
Filip Mladenović Filip Mladenović 09:31 23.07.2018

Re: Ало, бре!

highshalfbooze
Filip Mladenović
Čak ni direktorki i osnivaču preduzeća g-đi Lukić u prethodnom periodu nisu uplaćivani porezi i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, što je obavezno po članu 12. Zakona o doprinosima!!!


Dal znaš šta piše u članu 12?

Osnivač d.o.o. nije obavezan da plaća poreze i doprinose iz ličnog dohotka ako nije zaposlen.

poput ovih vezanih za G.F.C. i njenu sestrinsku firmu u drpanju para - ESSENTIS:


Pazi da te ne tuže za ovo, oni nisu dršali pare, oni su učestvovali na konkursu. Možda su navodini netačne podatke, ali to nije drpanje para.

Dokaži ti na primer vezu na primer, angažovanog eksperta za eksternu evaluaciju i njegovu povezanost sa članom komisije za dodelu sredstava i ja ti skidam kapu.

To je sve po sistemu ruka ruku mije, jedne godine je jedan u komisiji za dodelu sredstava i daje pare nekome ko ga je zadužio prethodnog puta i tako u krug ista ekipa se smenjuje u komisiji i jedni drugima čine usluge.

Prošle ili pretprošle godine je ispevana pesmica:
Ringe ringe raja
došla tetka Aja
...


To neka utvrdjuju istražni organi po podnošenju krivične prijave.
principessa_etrusca principessa_etrusca 10:18 23.07.2018

Re: Ало, бре!

bene_geserit

Питање пресипања пара пореских обвезника у приватне џепове се не решава смањивањем државе. Да ли заиста мислиш да не може да се краде у минималној држави која рецимо има само војску и полицију (и нешто школа и болница)?
angie01 angie01 10:49 23.07.2018

Re: Ало, бре!

Dokaži ti na primer vezu na primer, angažovanog eksperta za eksternu evaluaciju i njegovu povezanost sa članom komisije za dodelu sredstava i ja ti skidam kapu.


komisija je angazovana u ime gradjana,( kao i ministarstvo i sluzbenici ministrastva) za njihove pare, a na nivou drzave, kome ce biti date, opet njihove pare, onda bi ona trebalo da ispita da li su navedeni podaci tacni, jer ako to nije deo njegovog posla, onda bukvalono svako moze da navede sta god hoce- evo, ja sam pisala scenario za nagradjivani film Kum, i to ne samo za prvi deo, nego za sva tri...komisija i jeste tu da ima znanje, upucenost i validnost u svakom smislu da pravilno proceni.

a sve se svodi na,


To je sve po sistemu ruka ruku mije, jedne godine je jedan u komisiji za dodelu sredstava i daje pare nekome ko ga je zadužio prethodnog puta i tako u krug ista ekipa se smenjuje u komisiji i jedni drugima čine usluge.

Ringe ringe raja
došla tetka Aja

freehand freehand 11:16 23.07.2018

Re: Ало, бре!

a sve se svodi na,


To je sve po sistemu ruka ruku mije, jedne godine je jedan u komisiji za dodelu sredstava i daje pare nekome ko ga je zadužio prethodnog puta i tako u krug ista ekipa se smenjuje u komisiji i jedni drugima čine usluge.

Ringe ringe raja
došla tetka Aja

Svodi se, kad prođe parola "svi su isti" i prema fašistima zauzme izbalansirani stav gde o njima ne može da se kaže ništa a da se ne pomenu i oni pre.
Suština je tu nešto drugo: institucije su ono što korupciju i kriminal smanjuje i iskorenjuje. Što su institucije jače to je povrenje građana u njih veće to je potreba za kažnjavanjem manja.
Ono što se u Srbiji dogodilo jeste da su na vlast dovedeni/pušteni postmoderni anarhisti, antiinstitucionalni Orci koji u državi grade paradržavu, kji sistem jedu iznutra uspostavljajući antisistem baziran na kontramoralu, na apsolutnoj beskrupuloznosti i laži kao modelu komunikacije.
Ovo o čemu Filip piše samo je jedan od pojavnih oblika toga.
gavros gavros 12:06 23.07.2018

Re: Ало, бре!

Dopusti(te) da mi usnica zadrhti je originalno izraz iz četvrtog dijela Crne Guje kad se lik Hju Lorija obraća nadređenom. Spira je to maestralno maznuo odatle

Proguglajte "Permission lip to wobble sir?"
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 12:39 23.07.2018

Re: Ало, бре!

gavros
Dopusti(te) da mi usnica zadrhti je originalno izraz iz četvrtog dijela Crne Guje kad se lik Hju Lorija obraća nadređenom. Spira je to maestralno maznuo odatle

Proguglajte "Permission lip to wobble sir?"


Blackadder Goes Forth
Private Plane (1989)


General Melchett: [explaining why they can't rescue Captain Blackadder] Now George, you remember when I came down to visit you when you were a nipper, for your sixth birthday? You used to have a lovely little rabbit, beautiful little thing, do you remember?

Lieutenant George: Flossie.

General Melchett: That's right, Flossie! Do you remember what happened to Flossie?

Lieutenant George: You shot him.

General Melchett: That's right! It was the kindest thing to do after he'd been run over by that car.

Lieutenant George: By *your* car, sir.

General Melchett: Yes, by my car. But that, too, was an act of mercy when you remember that that dog had been set on him.

Lieutenant George: *Your* dog, sir.

General Melchett: Yes, yes, my dog. But what I'm trying to say, George, is that the state young Flossie was in after we'd scraped him off my front tyre, is very much the state that young Blackadder will be in now: if not very nearly dead, then very actually dead!

Lieutenant George: Permission for lip to wobble, sir?

General Melchett: Permission granted.
Atomski mrav Atomski mrav 12:50 23.07.2018

Re: Ало, бре!

gavros gavros 12:57 23.07.2018

Re: Ало, бре!

Da, da, Permission for lip to wobble sir? Greškica, anyway, Spira je raskrinkan!
angie01 angie01 13:20 23.07.2018

Re: Ало, бре!

Suština je tu nešto drugo: institucije su ono što korupciju i kriminal smanjuje i iskorenjuje. Što su institucije jače to je povrenje građana u njih veće to je potreba za kažnjavanjem manja.
Ono što se u Srbiji dogodilo jeste da su na vlast dovedeni/pušteni postmoderni anarhisti, antiinstitucionalni Orci koji u državi grade paradržavu, kji sistem jedu iznutra uspostavljajući antisistem baziran na kontramoralu, na apsolutnoj beskrupuloznosti i laži kao modelu komunikacije.
Ovo čemu Filip piše samo je jedan od pojavnih oblika toga.


slazem se.


Svodi se, kad prođe parola "svi su isti" i prema fašistima zauzme izbalansirani stav gde o njima ne može da se kaže ništa a da se ne pomenu i oni pre.


a ovo cemo zauvek da vozamo na karuselu u krug- jer jesu oni pre ovih sve napravili i konstrukciju funkcionisanja i izbalansirani stav prema ovima sada.
freehand freehand 13:25 23.07.2018

Re: Ало, бре!

a ovo cemo zauvek da vozamo na karuselu u krug- jer jesu oni pre ovih sve napravili i konstrukciju i izbalansirani stav prema ovima sada.

Jok. Napravila ga je parlamentarna demokratija sa jedne i glasači i neglasači sa druge strane. Jedna je stvar da li ustav i zakoni dozvoljavaju fašistima i kriptofašistima zaogrnutim u kvazidemokratske haljine naoružane populizmom i demagogijom da postoje. Sasvim nešto drugo je da li će građani koji pretenduju da budu smatrani svesnim intelektualcima dozvoliti da se oni dočepaju vlasti.
Razlika je neukima sitna, ali je suštinska.

freehand freehand 13:39 23.07.2018

Re: Ало, бре!

Постоје ствари где приватни сектор не може, нити ће икада моћи, нити треба да замени државу. У високој, па и у популарној култури, постоје изузетно значајни подухвати који не могу никада бити комерцијални и способни да се сами финансирају. Са друге стране, приватни донатори ће финансирати нешто што њих конкретно интересује и што је можда веома значајно, али се не може очекивати да они прихвате на себе да систематски препознају и подржавају, било капиталне пројекте, било оне можда мање значајне, али још увек веома важне.

Odličan komentar, Prinčipesa, gađa nekoliko suštinskih tačaka.
No na citirano svaki će ti libertarijanac reći - zašto bi se država mešala u kulturu, i na čemu elitisti zasnivaju svoje pravo da običnom populusu određuju hoće li slušati Cecu ili Monserat Kabalje? Hoće li se baviti Farmom ili će poput stada biti saterivan u pozorišta koja još mora i da plaća, na stranu što mu već kroz budžet otima ne bi li finansirao vrištače i ludake?
Odmah mi na pamet pada Ilija Čvorović kad Danici saopštava da je nošen patriotskim zanosom čak i u operu otišao, a da je glavno otkriće koje je odande poneo da se oni na bini toliko deru baš da bi izdajnici mogli da se neometano domunđavaju u publici.
Teško tu ide objašnjavanje da funkcija kulture nije da zabavlja već da oplemenjuje i uzdiže, da otkriva nove horizonte i širi vidike, da ne šašolji animalno već da podstiče plemenito i duhovno.
gedza.73 gedza.73 14:10 23.07.2018

Re: Ало, бре!

Filip Mladenović
Pravna država + podela vlasti + nezavisno sudstvo + demokratske institucije + slobodni mediji = REŠENJE PROBLEMA



kako si izd'o narodnu revoluciju jednim komentarom.

Daj bože da samo Vučić ostane što duže na vlasti.
A posle njega da se vrate ovi prethodni koji su zasrali sve što je moglo (od privrede, demokratije, institucija, pravne države, medija...) i dali penal šansu Vučiću.

Onda će valjda neko da se sažali i da nam postavi tutora (ne okupatora Vrabac moje je greška upotreba pogrešnog termina).

Dok ne u'vatimo pravac

angie01 angie01 14:12 23.07.2018

Re: Ало, бре!


Jok. Napravila ga je parlamentarna demokratija sa jedne i glasači i neglasači sa druge strane.


jao jeste- parlamentarna demokratija je dozvolila da se vlast bira, a biraci su birali, ili cutali, u odnosu na ono sto je vlast pokazala,....pa je ta prethodna prevarila, izigrala poverenje i onda, posto je revitalizovala ove sada, dvojako je uticala na tragican izbor.

Sasvim nešto drugo je da li će građani koji pretenduju da budu smatrani svesnim intelektualcima dozvoliti da se oni dočepaju vlasti.


gradjanima- intelektulacima, radnicima, ili sta god da su, je podmetnuto kukavicije jaje, to je jasno, ali da su oni prethodni odradili posao po dogovoru, nista od ovoga se ne bi desilo.

sad, to neuki, uceni, bla, bla,...u ovoj zemlji i oni sa diplomama su dunsteri, a procenti obrazovanih je katastrofalno mali, + mladi sa diplomama beze,....ali ne kapiram sad odgovornost biraca ( bili oni obrazovani ili ne- ovi moji sa pijace, zdravorazumskije opserviraju sve, ali su slobodniji od bilo koga ko mora sve sto na sto stavi da kupi), u odnosu na prljavu igru i ponude koje su im date,...ali zato ne i onih koju su celu stvar zahebali.

sta bi tebi bilo normalno, posle onakve prevare- da se sve samo nastavi....

...znaci, sram ih bilo, koliko su jadni se vidi sada, kada su u drugoj lozi, koliko je nepostojanje bilo kakve ideje, volje, snage,....a i boli ih dupe, svi su se okoristili, sredili decu, pa sad rekreativno muljaju...
angie01 angie01 14:33 23.07.2018

Re: Ало, бре!

Daj bože da samo Vučić ostane što duže na vlasti





Onda će valjda neko da se sažali i da nam postavi tutora (ne okupatora Vrabac moje je greška upotreba pogrešnog termina).


protektorat, tako se to zove.
freehand freehand 14:44 23.07.2018

Re: Ало, бре!

sta bi tebi bilo normalno, posle onakve prevare- da se sve samo nastavi....

Što se mene lično tiče imam samo jedan problem - da u ovomm moram da budem sa tobom, inače bih - sa bezbedne daljine - aplaudirao tvom benavljenju povlađujući glupostima koje pišeš usput ti se još rugajući kako si pametna.
Ovako izbrojim do sto, oćutim i ostanem džentlmen.
gedza.73 gedza.73 14:57 23.07.2018

Re: Ало, бре!


Da prođemo kroz sve faze. A ove zadnje da ponovimo i obrnemo nekoliko puta. Da shvatimo vrednost institucija, slobode i odgovornosti, društvene, privatne svojine, vlasti i opozicije... Da ne treba vlast da ti daje posao i pojavljuje se na svakom otvaranju semafora i pešačkog prelaza. Da je vlas' administracija, obični činovnici koji kad nešto uprskaju treba da ostanu bez posla (ili proporcionalno da snose odgovornost u učinjenoj šteti)

Da postoji što veća javna prozivka. Poput one direktora Arsenijevića iz Kg-a ili afere Đure Đurovića iz poslovne škole. poput ovog Filipovog bloga. Pa ispratit do kraja ko je došao na njihovo mesto i šta se desilo. Spor proces al' izgleda da nema nam druge.
Posebno pljuvanje opozicije dok je u opoziciji (da se nauče pameti)

protektorat, tako se to zove.

Kad neko živi preko mogućnosti, uzima kredite pa bankrotira a oni mu postave finansijskog savetnika koji mu ostavlja taman novca da jede i da ima gde da spava?

Taj.

Pa ako budala ne nauči ništa iz svojih grešaka...
angie01 angie01 16:23 23.07.2018

Re: Ало, бре!

inače bih - sa bezbedne daljine - aplaudirao tvom benavljenju povlađujući glupostima koje pišeš usput ti se još rugajući kako si pametna.





oćutim i ostanem džentlmen.



zemljanin zemljanin 18:12 23.07.2018

Re: Ало, бре!

Da shvatimo vrednost institucija, slobode i odgovornosti, društvene, privatne svojine, vlasti i opozicije...

pa kad je glavni motiv kompletne populacije strogo materijalni efekat, onda se mora uvesti taj demokratski princip ... ali to je moto zapadne civilizacije koji je bio skrajnut tokom perioda ex-YU ali danas, sudeci po desavanjima, postaje neprikosnovena mantra ... pa su svi gladni statusa, boljih kola, boljih uslova, ideala posebnosti ... a zivot prolazi ... tesko je podmititi i uspostaviti korupciju tamo gde novac nije merilo ... mantra o jakim institucijama i brizi za sigurnost gradjana i imovine - to je tako dobro nauceno u zap sistemu a mnogo se dobro prima u tranziciji ... sa sve doktorskim tezama u odbrani tekovina demokratije ...

EIDT. ali ko bi to mogao da objani Ferengiju

gedza.73 gedza.73 19:03 23.07.2018

Re: Ало, бре!

zemljanin
pa kad je glavni motiv kompletne populacije strogo materijalni efekat, onda se mora uvesti taj demokratski princip ... ali to je moto zapadne civilizacije koji je bio skrajnut tokom perioda ex-YU ali danas, sudeci po desavanjima, postaje neprikosnovena mantra

Narodski rečeno pušteni sa lanca. Tad se nije znalo i nije moglo bolje, danas se zna a ne može.
pa su svi gladni statusa, boljih kola, boljih uslova, ideala posebnosti

ovo je tek posebna priča. Sindrom li je, bolest li je, maloumnost... sa našom industrijom, platama smo obične golje. A živeli bi glamoruznim i luksuznim životom.

mantra o jakim institucijama i brizi za sigurnost gradjana i imovine - to je tako dobro nauceno u zap sistemu a mnogo se dobro prima u tranziciji

naravno da nije savršeno. ali su oni na lestvici daleko više od nas.

Dovoljno je pogledati gde Srbin ima bolju zaštitu i bolje uslove za život i rad.

U SFRJ-Srbiji ili u kapitalističkim zemljama.

Moram da citiram jednog blogera koji mi je, baš oko razlike u kvalitetu života i sistemu, odgovorio
-Ovde sam, pored novca, imao milion problema. Tamo mi je samo novac ponekad problem.

zamisli Star Trek u Srbiji. politički savetnik premijera je režiser, scenarista šurnjaja, sponzori državne firme, glumci članovi partije ili oni koji su se javno izjašnjavali za strnaku pred izbore, scenografi keramičari i moleri sa partijskom knjižicom...
I ništa od svetskog uspeha serije.

Ako smo već toliki ludaci da ne uspevamo da napravimo nešto sami, što mi uvek toliko pametujemo? Prepiši od onih koji su uspešniji, prilagodi sebi, iskoristi što se može, odbaci ono što ne može i teraj lagano.

Al' jok mi uporno glavom u zid.
gedza.73 gedza.73 19:03 23.07.2018

Re: Ало, бре!

upsi
dvoklik

pa da se ne baci.

zanimljivo da

Sterija, Domanović, DIS i Nušić svojim komedijama, pesmama i aforizmima SVE REKLI o ovom danas


su oni nestali pa jedan dug period nismo imali nijedno veliko satirično delo niti pisca njihovog ranga. Da 'ujede' vlast, naš mentalitet, državu, vođu... Prosto neverovatno da nije bilo takvih pisaca, knjiga... Imalo je onih drugih, dupeuvlakačkih, ali takvih govana uvek je bilo i biće ali gde su nestali ti zajedljivi kritičari? jesu li štampali u nezavisnim štamparijama ili su morali u državnim?
bene_geserit bene_geserit 19:19 23.07.2018

Re: Ало, бре!

principessa_etrusca
Питање пресипања пара пореских обвезника у приватне џепове се не решава смањивањем државе. Да ли заиста мислиш да не може да се краде у минималној држави која рецимо има само војску и полицију (и нешто школа и болница)?

I sudstvo, regulaciju monopola, ...
Da, minimalna država nije dovoljan uslov da se ne krade, ali jeste potreban uslov.
principessa_etrusca principessa_etrusca 20:08 23.07.2018

Re: Ало, бре!

Уопште не делим твоје мишљење.

Оно што је потребан и довољан услов су јаке институције и понеки Фалконе и Борселино.

Српска трагедија је што не да таквих личности нема, већ систем подстиче најгоре покварењаштво и криминал.
principessa_etrusca principessa_etrusca 03:04 24.07.2018

Re: Ало, бре!

Јака култура не може да опстане без јавне подршке и није лоше видети како то раде други.
У Енглеској постоји тело, Arts Council of England (ЛИНК) и ово пише на њиховом сајту:

We champion, develop and invest in artistic and cultural experiences that enrich people's lives. We support activities across the arts, museums and libraries – from theatre to digital art, reading to dance, music to literature, and crafts to collections.

Between 2018 and 2022, we will invest £1.45 billion of public money from government and an estimated £860 million from the National Lottery to help create these experiences for as many people as possible across the country.
alselone alselone 06:10 24.07.2018

Re: Ало, бре!

Јака култура не може да опстане без јавне подршке и није лоше видети како то раде други.

Nije kultura samo problem.

Veliki problem je i to sto kapital ne gleda stvari strateski nego takticki. Kapital zanima trziste 3-5 godina, recimo u nekim specificnim slucajevima malo vise.

Zato kapital nikad nece napraviti Hoover Dam ili HVDC visokonaponske vodove kao "kicmu" drzavnog elektro sistema. Kapital ce napraviti male solarne generatore ili vetrenjace. Eventualno neku gasnu elektranicu. Ali ce kapital vise zanimati da kupi postojece pogone i iscedi iz njih profit ponogeci sistem na ivici stabilnosti. I zato ovaj privatni sektor radi jos uvek, zapravo se svi voze na talasu velikih drzavnih ulaganja i cede ih koliko mogu. Kada u jednom momentu dodje na red da se ponovo pravi velika infrastruktura, tu ce ponovo morati drzava da uleti.

Samo je problem da su drzave danas generalno nesposobne i nezainteresovano a tesko korumpirane.

Tako je i u gasu, i u vodi itd, u celoj infrastrukturi.
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:02 24.07.2018

Re: Ало, бре!

Nije kultura samo problem.

Veliki problem je i to sto kapital ne gleda stvari strateski nego takticki. Kapital zanima trziste 3-5 godina, recimo u nekim specificnim slucajevima malo vise.

Наравно, Алсе, баш добро речено.

У уводном тексту се говори о Министарству културе, али вода, енергија, саобраћај или здравство су свима још очигледнији примери.

Капитал се руководи профитом, а држава има или треба да кма дугорочну стратегију за целу државну територију.
highshalfbooze highshalfbooze 08:03 24.07.2018

Re: Ало, бре!

and an estimated £860 million from the National Lottery


Jbg, kod nas je lutrija neisplativa, rade sa gubitkom. Treba da damo to nekim Arapima da se kurtališemo bede.
gedza.73 gedza.73 08:33 24.07.2018

Re: Ало, бре!

principessa_etrusca
држава има или треба да кма дугорочну стратегију за целу државну територију.

Mi uvek imamo dugoročnu strategiju.

Политика
Da je pre preuzimanja 51 odsto Naftne industrije Srbije vlada odlučila da naftne, gasne i geotermalne bušotine izuzme iz kupoprodajnog ugovora i da njima upravlja isključivo država, a ne većinski vlasnik kapitala „Gaspromnjeft”, danas bismo mi, umesto ruskog gazde, prodavali toplu vodu u Srbij


Iako po zakonu prirodna bogatstva ne mogu da se prodaju, NIS je danas taj koji ima pravo izdavanja u zakup bušotina iz kojih se crpu nafta, gas i topla voda.


U Srbiji posluje 590 javnih preduzeća, koja imaju minus od čak četiri milijarde evra, dok samo desetak posluje u plusu! S druge strane, Naftna industrija Srbije je za manje od tri godine posle prodaje ruskom „Gaspromnjeftu" ostvarila dobit od 16 milijardi dinara, iako je firma bila u debelom minusu kada je preuzeta.


NIS i Srbija gas. Jedni najuspešniji drugi najveći gubitaši već godinama za redom.

al' zato strategijski železnice ne damo ni za živu glavu.

N1
Raznim malverzacijama Železnice oštećene za 20 miliona evra

Ukupan gubitak Železnica Srbije iznosio jeoko 158 milijardi dinara, što je za 7,9 odsto više nego u 2013. godini. Neto gubitak Železnica u 2014. godini uvećan je za 53,3 odsto, na 11,8 milijardi dinara.


romi.daba romi.daba 09:31 24.07.2018

Re: Ало, бре!

principessa_etrusca


већ систем подстиче најгоре покварењаштво и криминал.


Objasni. Negativne paušalne ocene se uglavnom lako prihvataju u srpskim sredinama.
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:46 24.07.2018

Re: Ало, бре!

romi.daba
principessa_etrusca


већ систем подстиче најгоре покварењаштво и криминал.

Objasni. Negativne paušalne ocene se uglavnom lako prihvataju u srpskim sredinama.

Оцена није паушална. Без обзира на сво прикривање од очију јавности, на основу оних података који су доспели у јавни домен (и чак да не претпостављамо да је то тек врх леденог брега), моја тврдња је заснована.

Конкретно, докторска дисертација "Небојше из Београда" (КРАЂА иза које је стао Председник државе), Сава Мала, хеликоптер, Ер Србија, фармако мафија, корумпирана служба социјалне скрби, додела грантова у Министарству културе, где за лаж нико не одговара, већ се она награђује, везе министра здравља са Земунцима (иако су докази посредни, где друго министар нема никакав доказ да је и како је исплатио стан), Синиша Мали чија жена лаже да је по очевој смрти нашла 100К евра кеша (прање новца) и неименовани "пријатељи" из иностранства који плаћају школарине за децу човека на јавној функцији, тада градоначелничкој, Александар Вулин, тетка из Канаде и уношење по 10К евра у земљу (прање новца). Покварењаштво је оно што се види и подстиче у Скупштини (понашање Маје Гојковић, Мартиновића, Ристичевића, ...). Понашање Вучићевића (награђеног лиценцом за извоз малина) и Жељка Митровића (развучено суђење сину који је усмртио девојчицу, Митровић умешан у сумњив, никад разјашњен смртни исход). Да ли треба још?
zemljanin zemljanin 12:19 24.07.2018

Re: Ало, бре!

principessa_etrusca

Оцена није паушална. Без обзира на сво прикривање од очију јавности, на основу оних података који су доспели у јавни домен (и чак да не претпостављамо да је то тек врх леденог брега), моја тврдња је заснована.

Конкретно, докторска дисертација "Небојше из Београда" (КРАЂА иза које је стао Председник државе), Сава Мала, хеликоптер, Ер Србија, фармако мафија, корумпирана служба социјалне скрби, додела грантова у Министарству културе, где за лаж нико не одговара, већ се она награђује, везе министра здравља са Земунцима (иако су докази посредни, где друго министар нема никакав доказ да је и како је исплатио стан), Синиша Мали чија жена лаже да је по очевој смрти нашла 100К евра кеша (прање новца) и неименовани "пријатељи" из иностранства који плаћају школарине за децу човека на јавној функцији, тада градоначелничкој, Александар Вулин, тетка из Канаде и уношење по 10К евра у земљу (прање новца). Покварењаштво је оно што се види и подстиче у Скупштини (понашање Маје Гојковић, Мартиновића, Ристичевића, ...). Понашање Вучићевића (награђеног лиценцом за извоз малина) и Жељка Митровића (развучено суђење сину који је усмртио девојчицу, Митровић умешан у сумњив, никад разјашњен смртни исход). Да ли треба још?

ne mogu da verujem ... ne sumnjam da je istina ali retko pratim desavanja pa mi je ovo, napisano, bas sokantno
freehand freehand 12:26 24.07.2018

Re: Ало, бре!

principessa_etrusca
romi.daba
principessa_etrusca


већ систем подстиче најгоре покварењаштво и криминал.

Objasni. Negativne paušalne ocene se uglavnom lako prihvataju u srpskim sredinama.

Оцена није паушална. Без обзира на сво прикривање од очију јавности, на основу оних података који су доспели у јавни домен (и чак да не претпостављамо да је то тек врх леденог брега), моја тврдња је заснована.

Конкретно, докторска дисертација "Небојше из Београда" (КРАЂА иза које је стао Председник државе), Сава Мала, хеликоптер, Ер Србија, фармако мафија, корумпирана служба социјалне скрби, додела грантова у Министарству културе, где за лаж нико не одговара, већ се она награђује, везе министра здравља са Земунцима (иако су докази посредни, где друго министар нема никакав доказ да је и како је исплатио стан), Синиша Мали чија жена лаже да је по очевој смрти нашла 100К евра кеша (прање новца) и неименовани "пријатељи" из иностранства који плаћају школарине за децу човека на јавној функцији, тада градоначелничкој, Александар Вулин, тетка из Канаде и уношење по 10К евра у земљу (прање новца). Покварењаштво је оно што се види и подстиче у Скупштини (понашање Маје Гојковић, Мартиновића, Ристичевића, ...). Понашање Вучићевића (награђеног лиценцом за извоз малина) и Жељка Митровића (развучено суђење сину који је усмртио девојчицу, Митровић умешан у сумњив, никад разјашњен смртни исход). Да ли треба још?

A ovo je samo površina i manje zlo od činjenice da su čitav sistem uspeli da postave naglavačke a korupciju učine javnim dobrom i legalnim načinom nagrađivanja.
Postoji li veće ludilo od toga kako funkcioniše srpski parlament u kome vladajuća (apsolunta) većina podnosi sotine amandmana na SVOJE pedloge zakona, od kojih odustaje kad prođe vreme za obrazlaganje?
Sve ovo što se u Srbiji danas događa ismevanje je i prava, i politike, i demokratije.
alselone alselone 13:11 24.07.2018

Re: Ало, бре!

Капитал се руководи профитом, а држава има или треба да кма дугорочну стратегију за целу државну територију.


Zato drzava treba pametnim ulaganjem da pospesi klimu. Na primer, ako drzava napravi Djerdap ili visokonaponsku mrezu ili mozda autoput do Stare planine i zicare, kao dugorocno stratesko ulaganje, onda kapital napravi male solarne elektrane, vetrenjace ili hotele i pansione oko skijalista.

Mi smo ponovo ove godine bili na Staroj planini i mene zaista odusevljava kako se ovaj kraj budi, posle "jednostavnog" ulaganja od strane drzave - napravili su puteve i sklijaliste.
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:22 24.07.2018

Re: Ало, бре!

ne mogu da verujem ... ne sumnjam da je istina ali retko pratim desavanja pa mi je ovo, napisano, bas sokantno

И ја пратим спорадично, а ово што сам написала је било са претпоставком да они који читају знају већ за ове афере, па сам их само набројала. Cвака од њих је заташкана.

Свака је дегутантна на свој начин (мада у неким објашњењима протагониста има и елемената хумора, рецимо да је Вулин унео 200К долара из Канаде, носећи по 9К долара при преласку границе да не би прекршио закон).

Неке су сасвим злокобне, а можда је најгора она која се тиче министра здравља Лончара.

Лончар је имао везе са припадницима земунског клана. То је чак документовано јер се сликао са њима. (Објашњење је било да је отац једног од њих био пацијент, па да су наводно сликани у кафићу код круга клиника, а онда се испоставља, упоређивањем са другим фотографијама, да је сликан у просторији кланове тврђаве у Шилеровој.)

Земунци су упуцали неког из супарничког клана и тај је доспео на ургентни центар. Био је ван животне опасности, али је подлегао на вочу хирурга Др Лончара. Месец дана касније, Др Лончар купује стан од жене једног од припадника клана (нема трага о исплати). Неки месец касније, Др Лончар препродаје стан за око 50К. Осим тога, Лончар вози и хвали се скупим аутомобилима, који коштају као омање некретнине.

У сумњиве смрти лечених криминалаца, уплетен је и анестезиолог Др Рисовић, наиме, код рањених припадника ривалских кланова, стање се необјашњиво компликовало када су ту били Др Рисовић и Др Лончар.

Директор Клиничког центра у то време је био Др Ђорђе Бајец, и вероватно је имао извесне сумње. Њему је лично Легија претио и захтевао да Лончара и Рисовића остави на миру, а уследило је једно од најсуровијих пребијања у Београду икада - Др Бајеца је напало неколико криминалаца гвозденим шипкама испред куће, од чега је имао повреде главе и вишеструке преломе.

Против Др Рисовића је подигнута оптужница, али не пре него што је побегао у Канаду или можда Аустралију. Никада није изручен, а Лончар је постао министар.

ЛИНК на чланак са Википедије
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:33 24.07.2018

Re: Ало, бре!

alselone
Капитал се руководи профитом, а држава има или треба да кма дугорочну стратегију за целу државну територију.


Zato drzava treba pametnim ulaganjem da pospesi klimu. Na primer, ako drzava napravi Djerdap ili visokonaponsku mrezu ili mozda autoput do Stare planine i zicare, kao dugorocno stratesko ulaganje, onda kapital napravi male solarne elektrane, vetrenjace ili hotele i pansione oko skijalista.

Mi smo ponovo ove godine bili na Staroj planini i mene zaista odusevljava kako se ovaj kraj budi, posle "jednostavnog" ulaganja od strane drzave - napravili su puteve i sklijaliste.


Лепа прича, нажалост, то је скоро па појединачан случај и све је мало закаснело, мада наравно, боље икад, него никад.

Словенија се тако развијала још седамдесетих, испресецана мрежом локалних путева и другом инфраструктуром (нпр. мрежом фиксне телефоније). Туристичка понуда је била децентрализована, па је и доста индустрије било размештено по баш малим местима и селима, Радовљици, Бегуњу, Домжалама. У Словенији је било најмање померања становништва ка градовима, односно најмање пражњења територије, а стамбени стандард је вероватно био најбољи.
romi.daba romi.daba 11:40 26.07.2018

Re: Ало, бре!

principessa_etrusca
alselone
Капитал се руководи профитом, а држава има или треба да кма дугорочну стратегију за целу државну територију.


Zato drzava treba pametnim ulaganjem da pospesi klimu. Na primer, ako drzava napravi Djerdap ili visokonaponsku mrezu ili mozda autoput do Stare planine i zicare, kao dugorocno stratesko ulaganje, onda kapital napravi male solarne elektrane, vetrenjace ili hotele i pansione oko skijalista.

Mi smo ponovo ove godine bili na Staroj planini i mene zaista odusevljava kako se ovaj kraj budi, posle "jednostavnog" ulaganja od strane drzave - napravili su puteve i sklijaliste.


Лепа прича, нажалост, то је скоро па појединачан случај и све је мало закаснело, мада наравно, боље икад, него никад.

Словенија се тако развијала још седамдесетих, испресецана мрежом локалних путева и другом инфраструктуром (нпр. мрежом фиксне телефоније). Туристичка понуда је била децентрализована, па је и доста индустрије било размештено по баш малим местима и селима, Радовљици, Бегуњу, Домжалама. У Словенији је било најмање померања становништва ка градовима, односно најмање пражњења територије, а стамбени стандард је вероватно био најбољи.



Šta je SISTEM a šta je METOD?

Imali smo komunistički SISTEM a posle njega nije došao drugi SISTEM već samo nasilni metod vladanja.
slavko83 slavko83 15:31 23.07.2018

komentar

pozdrav za sve
freehand freehand 15:47 23.07.2018

Flipe

... daj još jedan BRAVO HRVATSKA da ovo postavimo, šteta da se baci zagrljaj dva domaćina i patriote

nask nask 16:15 23.07.2018

Re: Flipe

Umetnost ne priznaje granice, pogotovo za blagdane.

Mad aiskren da budem liči malo na fotošop.
freehand freehand 16:20 23.07.2018

Re: Flipe

nask
Umetnost ne priznaje granice, pogotovo za blagdane.

Mad aiskren da budem liči malo na fotošop.

Ne znam, ako jeste dobro je urađeno. No liči i na stvarnost, to je gadnije.
vcucko vcucko 18:10 23.07.2018

Re: Flipe

freehand
nask
Umetnost ne priznaje granice, pogotovo za blagdane.

Mad aiskren da budem liči malo na fotošop.

Ne znam, ako jeste dobro je urađeno. No liči i na stvarnost, to je gadnije.

Ovako očigledna montaža, ne znam šta može da ilustruje?!
freehand freehand 22:13 23.07.2018

Re: Flipe

vcucko
freehand
nask
Umetnost ne priznaje granice, pogotovo za blagdane.

Mad aiskren da budem liči malo na fotošop.

Ne znam, ako jeste dobro je urađeno. No liči i na stvarnost, to je gadnije.

Ovako očigledna montaža, ne znam šta može da ilustruje?!

Bratstvo i jdinstvo? kao kad bi montirali Juku, Tutu i Legiju?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 14:40 26.07.2018

Re: Zamislite deco...

freehand
... daj još jedan BRAVO HRVATSKA da ovo postavimo, šteta da se baci zagrljaj dva domaćina i patriote




A može i jedno BRAVO SRBIJA! ☻ (eto, "Zamislite deco jedno veliko more", ups, ne nego..."ima i toga" )

Odbijen zahtev za rehabilitaciju Nedića

NM - moj odavno pomahnitali drug Krele, mora biti da je duboko pogođen i IznenaDJen! ;> na onoj njegovoj pljuc-ser-liz-a(V)nus platformi?
maliperica maliperica 01:20 27.07.2018

BRAVO HRVATSKA - po četvrti put !

Bilo bi glupo otvoriti novi blog pod ovim naslovom.

Na to se ne bi usudio ni domaćin.


Ali je isto toliko,ako ne i gluplje ne otvoriti blog : Bravo Srbija !


Naravno, to se neće desiti.


Kad je u pitanju uspešan rezultat u sportu,pod nacionalnom zastavom - to nije nešto što zaslužuje pažnju.


Iščekuje se neka nova bizarnost da bi se Srbija ocrnila.





Filip Mladenović Filip Mladenović 13:09 27.07.2018

Re: BRAVO HRVATSKA - po četvrti put !

BRAVO DELFINI, BRAVO BARAKUDE!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana