Eksperimenti u blogovanju| Literatura| Život

MLADIĆ SA AMERIČKOM ZASTAVOM

horheakimov RSS / 21.02.2018. u 21:47

           Niko ne zna ko je mladić sa fotografije. Nije moguće stupiti u kontakt ni sa kim ko bi imao da kaže nešto o njemu. Svi su ili mrtvi ili zaboravljeni. Zapravo, nikoga ni ne zanima ko je on. Poznat je kao mladić sa američkom zastavom. Zvaću ga Miki.

            Rođen kao jedino dete u porodici. Bio je plod neželjene trudnoće i majka ga je proklinjala još dok ga je nosila. Njegov otac nije podnosio svoju ženu i tukao ju je i tokom tih devet meseci. Usled neadekvatno održavane trudnoće, rođen je pre vremena i pravo je čudo kako je uopšte preživeo prvih nekoliko meseci života. Kao beba, bio je često bolestan. Pažnje mu je bilo posvećivano tek toliko da preživi. Prohodao je sa tri godine. Prvu reč izgovorio sa pet. Niko se ne seća koja je to reč bila. Nema ga na porodičnim fotografijama, jer one ne postoje. Kroz celo detinjstvo boluje od raznih bolesti koje usporavaju njegov razvoj. U osnovnoj školi je nevidljiv. Ne ističe se, znanjem, ni nestašlucima. Ne pohađa vanškolske aktivnosti. Uspešan je taman koliko je potrebno da se svrsta u prosek. Nema hobi. Nije učlanjen u biblioteku. Nije talentovan za muziku. Ne ume da crta. Nema bicikl. Nema psa. Devojčice ga ne konstatuju. Drugi dečaci pričaju sa njim, ali ga niko od njih ne poziva na kućna druženja. Nije zainteresovan za sport. Ima svoj broj socijalnog osiguranja.

            Smrt oca dočekao je bez suza. Zaljubio se, ali nikome nije pričao o tome. Ona nikada nije saznala. Nikada nije napisao ni jednu pesmu. Upisuje srednju školu, ali je ne završava. Bez oproštajne poruke, jedne letnje noći, posle treće godine, beži od kuće. Ukrcava se na teretni voz sa namerom da stigne u Njujork. Niko se ne trudi da ga pronađe.

            Smuca se po ulicama Menhetna. Prosi. Spava na otvorenom. Nalazi loše plaćene poslove. Nadniči na tri mesta. Iznajmljuje jeftine sobe. Nikome ne piše. Povremeno prelista stare novine. Menja poslove. Uči da barata alatom. Vešt je i brzo savladava mnoge tehnike upotrebe. Sve lakše menja poslove. Razmišlja o tome da kupi bicikl. Petkom izlazi u bar. Ponekad ode u bioskop. Iznajmljuje sobu na Osmoj aveniji.

            Kupuje bicikl. Počne da puši. Razmišlja o tome da kupi gramofon. Povremeno kupuje Njujorker. Dobija posao u alatnici na donjem Menhetnu. Suvo je i toplo na njegovom novom radnom mestu. Kupuje gramofon. Razmišlja o tome da kupi auto. Redovno ide u bioskop, a ponekad i na Brodvej.

            Razmišlja o tome da se učlani u Republikansku stranku. Na jednom uličnom skupu, povodom Niksonove kampanje, dobio je američku zastavicu i bedž na kom piše I’m proud. Neka žena je zamolila da ga fotografiše. Nikson gubi u Njujorku ali postaje predsednik. Iz novina saznaje da mu je majka umrla. Ne odlazi na sahranu. Rat u Vijetnamu se nastavlja.

bwaf.da.jpg 

            Kupuje auto. Potuče se u baru, ali se sve završi bez policije. Kupuje revolver. Nalazi posao u prodavnici alata tri bloka od mesta gde živi. Razmišlja o tome da kupi televizor. Po prvi put odlazi u Muzej moderne umetnosti i penje se na zgradu Empajer Stejta. Kupuje televizor. Jednog Božića, kolege sa posla, zamolile su ga da glumi Deda Mraza na priredbi. Odbio ih je bez objašnjenja. Druži se sa ljudima, ali nikoga ne zove u stan. Ne ide u posete. Kada je kolega sa posla umro, odlazi na sahranu, ali ne i na bdenje. Gleda utakmice Niksa, Jenkisa i Džajantsa, nekada sam, nekada sa kolegama. Razmišlja o tome da kupi prikolicu na Floridi. Ne udvara sa ženama, odbija udavače. Ne oseća potrebu. Nikada nije. Otkupljuje prodavnicu alata u kojoj je radio poslednjih deset godina. Razmišlja o tome da kupi psa. Glasa za Buša starijeg. Kupuje psa. Sledeće godine, u agenciji, kupuje prikolicu i mesto u naselju prikolica na Floridi. Postaje član biblioteke. Iznajmljuje veći stan. Planira da napravi policu za knjige. Kupuje knjige. Razmišlja o tome da gramofon zameni cd plejerom.

            Kupuje cd plejer, a sve svoje ploče pokloni najbližoj školi. Proda svoju prodavnicu lancu prodavnica alata. Razmišlja o tome da kupi nov automobil. Ostane na mestu direktora poslovnice. Kupuje nov automobil. Sedi sam na parkingu Medison Skver Gardena i gleda u svoj revolver. Utakmica je već počela. Zagledan je u cev. Trgne se. Podigne pogled ka retrovizoru. Ponovo se fokusira na cev. Ostavi oružje u pretinac i izađe. Niksi izgube.

            Glasa za Buša mlađeg. Pas ugine. Odlazi na tromesečno putovanje Evropom. Posećuje Francusku, Italiju i Grčku. Septembarski napad gleda na TV-u u hotelskoj sobi na Santoriniju. Razmišlja o tome da se penzioniše. Leti na Floridu da vidi svoj budući dom. Odlazi u penziju. Prodaje staru prikolicu. Kupuje veću. Topi se na suncu. Dobija poštu, samo reklame i izvode iz banke. Nikome ne piše. Razmišlja o tome da kupi foto-aparat ili kameru. Odustaje. Kupuje čamac. Uči da peca. Sve češće izlazi na okean, sam. Smanjuje se. Spava više od pola dana.

            Miki danas ima preko sedamdeset godina. Sedi u fotelji i lista monografiju Diane Arbus. Uvek se zadrži na fotografiji mladića sa američkom zastavom. Niko sem njega ne zna ko je taj momak na fotografiji. Ponosan je na sebe.



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

pape92 pape92 23:02 21.02.2018

Dobre priče bude asocijacije

Upravo čitam "Kratki razgovori o ogavnim muškarcima", ova me podseća na njih (na dobar način).
Još me je više podsetila na brata od strica, koji je sa osamnaest otišao u Ameriku početkom sedamdesetih. Umro je na Ki Vestu pre 6 godina.
horheakimov horheakimov 23:27 21.02.2018

Re: Dobre priče bude asocijacije

Devojčica neobične kose, ovde ( :

pape92 pape92 23:55 21.02.2018

Re: Dobre priče bude asocijacije

Hvala na preporuci za tu Volasovu knjigu, nisam je još pročitao. Poslednjih godina se, i pored poodmakle dobi , oslanjam sve više na kindle, pa mi dostupnost mobi formata donekle diktira i štivo. Hvala i za stvar, ni nju nisam nikada ranije čuo (tako da ako postoji povezanost, džaba, bar za sada) :)
docsumann docsumann 07:14 22.02.2018

odlična ti priča

što reče pape - lanac asocijacija nikad nije slučajan, a i kad je slučajan nije nenemjeran

te čelično plave oči kao glečeri jezera Mičigen


a nešto cijenim i da emsi neće imati problema sa razumjevanjem iste.



horheakimov horheakimov 22:48 26.02.2018

Re: odlična ti priča

hvala docs

4krofnica 4krofnica 10:21 22.02.2018

*


Mladić sa američkom zastavom i I'm proud bedzom se zove Jim.
Jim je iz zabačenog mesta u Luiziani. Mesto nema ni ime jer nije naselje sa kućama, već je bordel-kamp gde su utočište nalazile umorne kamiondzije koji su zaboravili kako im izgleda dvorište ili miriše sopstvena spavaća soba. Otac ne zna ko je, majka mu je govorila da je neki političar koji se vraćao sa službenog putovanja i slučajno pogrešio skretanje. Ludački pogled je nasledio od oca, lagao je na majku.
Odrastao je uz prostitutke i ujedno ih je i voleo i gajio dubok prezir prema njima. Smatrao ih je prljavim i jadnim. White trash. Tražio je izlaz, želeo je da bude neko, da spere južnjačku prašinu i bedu sa sebe. Dzonson je bio na vlasti i dok je on vodio unutrašnji Rat Protiv Siromaštva, Jim je osetio da treba nešto da uradi za zemlju, odlučio je da se prijavi. To neće biti problem, jer momke su tražili i sve više slali. Fotografija je snimljena pred polazak, popio je par piva a njegov osmeh je osmeh velikih. General Patton, to je on.
U ratu neće ni učestvovati jer tek što stigli u Vijetnam, njihova granata je slučajno ekplodirala u kampu i zapao je u komu koja je potrajala mesecima, godinama možda. Probudio se jednog letnjeg dana u Kambodzi. Ne zna kako je tamo dospeo, ničega se više neće ni sećati. Negovale su ga žene koje su bile u sigurnoj kući, gde su bežale od crvenih kmera koji su ih prisiljavali na brakove i težak rad. Jezik je ponovo učio kao da je dete, upoznao je Sidartu i njegova učenja. Život je proveo pomažući marginalizovanim ženama, nesrećnima i potlačenima. Nije imao dece. Do kraja života su ga zvali Kaet Chea Thmei, što na kmerskom znači Ponovo Rođen.



kick68 kick68 03:32 23.02.2018

Re: *

Ja mislim da ste oboje pogresili. Mladic se zvao Bob i rodjen je u istocnom delu Kanzasa u Apalackim planinama od roditelja tinejdzera, prvorodjaka, a takvi su mu i baba i deda bili. Odrastao je u adaptiranoj prikolici / stracari, na plati kopaca uglja sto bi i sam postao da korporacija nije zatvorila isti zbog smanjene potraznje. Kao dete bio je bolesljiv, sto od neuhranjenosti, lose ishrane i nedostatka medicinske nege, a i zbog one reci koju je doktor tokom retkih poseta redovno sapatom jetko izgovarao, a koja njemu i nije bila bas najjasnja: inbreeding... kao da je to nesto jako, jako lose, sto moze da skodi coveku.

Skup povodom Niksonove kampanje odrzao se u njegovom rodnom mestu. Lokalni mocnici organizuju ga jer drzavi trebaju bas takvi ljudi kojih tamo ima na pretek. Tada je samo uslikan. U Vijetnam odlazi kasnije, posto se prvo spusta u prvi veci grad koji mu stavlja ogledalo pred lice. Sve dok se sa tim svetom nije suocio nije u stvari ni znao sta je: redneck, hillbilly, moonshiner, inbreed, dirt poor, backward... I dalje je ponosan.

Vojska ga takvog naravno prihvata i kao sve siromasne koji nikome nece nedostajati salje tamo gde treba i tu se prica zavrsava. Telo u metalnom sanduku niko nije trazio. Otac umro od rudarskih pluca, majka se preudala i otisla ko zna gde. Sahranjen je u zajednickoj grobnici. Njegova smrt bila je besmislena kao i njegov zivot, uostalom. Pomogao nije nikome, a srecu bi retko iskusio. Tog trenutka kad je foto aparat skljocnuo osetio je nesto dosta slicno tome.

4krofnica 4krofnica 08:36 23.02.2018

Re: *

kick68










horheakimov horheakimov 23:01 26.02.2018

Re: *

4krofnica

kick68


zanimljivo da ste obe videle nekog white trash/redneck marginalca, makar je to zajedničko polazište... tako se i meni činilo u prvi mah i onda sam sačekao da prođe da vidim može li se konstruisati neka drugačija priča... koliko je uspelo, pa, ne znam, malo sam sakrio, malo preskočio ali pod uticajem drugih radova D. Arbus đavo mi nije dao drugi izlaz, do bezizlaz...



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana