Muzika| Nostalgija

Muzički intermeco, studija segmenta TV programa ’70/’80-ih

pape92 RSS / 25.12.2017. u 16:29

odabrani_trenutak_TVB1-2.jpgIspiranje mozga zapravo nije adekvatan pojam. Kad se mozak ispira, on se ne prazni, već puni. Idealno je da se napuni tako da za drugo nema mesta. U slučaju muzike, stvari nisu toliko crne kao kad je u pitanju - šta sve ne - no, jasno je da na to koja će vam muzika biti draga utiče ono što ste, često hteli-ne hteli, slušali tokom takozvanih formativnih godina. Nadogradnja je moguća, ali kao i svaka budževina, poput Windows-a ME, sklona je padu. A tada se vraćamo na prethodnu, stabilnu verziju, u kojoj se osećamo kao kod svoje kuće. Retardirano, ali udobno.

Nedavno sam otkrio da je to u mom slučaju muzika iz muzičkih intermeca. Muzički intermeco je tekovina ranih dana televizije koja se održala sve do kraja osamdesetih. To je period u kome, između dve emisije, nema ništa. Danas je, nažalost, napušten čitav koncept da u životu postoje periodi u kojima se ne događa ništa. Neki tvrde da je u pitanju prevara, i da je upravo obrnuto, da se samo ništa i događa. Bilo kako bilo, u narodu se zadržao običaj da se kaže "nema ništa na televiziji" (nikada se ne kaže "nema ničeg"), kao klasična uzrečica tipa "s mene pa na uštap", kod koje se odavno izgubilo znanje o poreklu i prvobitnom značenju - dalekom dobu kada dobar deo dana na televiziji zaista nije bilo ništa. U slučaju intermeca ništa osim muzike i teleopa "muzički intermeco". Ponekad bi pisalo "do sledeće emisije". Kasnije su počeli da muzički intermeco opremaju ukusno urađenim video montažama prirodnih lepota, a na red su došli i evropski gradovi, na primer Oslo, gde je za čitavo vreme intermeca preko slajdova ili video snimaka grada pisalo jednostavno: Oslo. No i tada je mozak punila muzika, ne slike. Malo ko je znao da kaže ko je izvođač ili kako se zove stvar. Nama deci nikada nije palo na pamet da se upitamo o tako nečemu, kao što se ne postavljaju pitanja u vezi drugih prirodnih zvukova, na primer one muzike duvačkog orkestra koja uvek svira kada se dočekuje strani državnik. Decenijama kasnije su neki od nas saznali da je ćaletova kolekcija ploča u sebi krila i, uzmimo, Herb Alperta, koji je zvučao neobično poznato. Ovde treba napomenuti da je osim muzičkog intermeca, postojao i niz nepredviđenih televizijskih situacija od kojih je naživopisnija bila ona na kojoj je preko ekrana pisalo menjamo aku traku, mada je uobičajeni natpis bio otklanjamo tehničke smetnje ili jednostavno izvinite zbog prekida programa. U tim se prilikama puštala daleko luđa muzika, poput stvari pod imenom Popcorn. Ništa manje dramatično, u kolektivno sećanje je ugrađena i kompozicija pod nazivom Java, koja se vrtela uz odjavne špice tv drama. Ne mislim na onu tra-la-la stvar Java, takođe rabljenu, nego na Andre Popp-a i njegov album Delirum in hi-fi, koji toplo preporučujem uz droge. Njih ne mogu da toplo preporučim, ali ako ste već na njima, ne propustite ovaj zaboravljeni biser, a iako niste.

Navedeno međutim nije bila pratnja tipična za muzički intermeco. Pitanje: šta je zapravo muzika iz muzičkih intermeca sedamdesetih i osamdesetih, je verovatno potpuno otvoreno, budući da youtube nema konkretnih zabeleški u tom pogledu. Postala je deo kolektivnog sećanja i samim tim u velikoj meri proizvoljna. Ukoliko pokušate da je rekonstruišete, vaš spisak se verovatno neće podudariti sa mojim, slično kao što se, od slučaja do slučaja, ne bi ni mnoge druge stvari, a naročito ne njihove interpretacije. To je zbog toga jer smo svi mi takođe slučajevi. O ukusima je možda i moguće raspravljati, ali o uspomenama, gotovo nemoguće.

Evo mog slučaja.

Mason Williams: Classical Gas, zapravo izvanredan komad
Paul Mauriat: Love is Blue, iritirajuća kič stvar koja se uvuče u "mali mozak" iako je to poslednje što želite
Herb Alpert*: Rise
Herb Alpert: A Taste of Honey
George Benson: Breezin'
Barry White: Love's Theme

Spyro Gyra: Morning Dance

Acker Bilk: The Stranger on the Shore, stvar koja ni dvadesetak godina od objavljivanja nije izlazila ako ne baš iz mode, a ono iz odjava radijskih emisija
Jean Michel Jarre: Equinoxe, savršena ilustracija kasnih intermeco sedamdesetih

Za ljubitelje ezoterije:

Dave Pike: Mathar, za kolaž video priloga pod naslovom Indija
Piero Umiliani: Toples Party
... i tako dalje.

Pa jel' bilo il' nije bilo tako? Ko će ga znati.

"I like to remember things my own way. How I remembered them, not necessarily the way they happened." - Lost Highway, David Lynch

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

(Posebnu rubriku predstavlja klasična muzika, čiji su ljubitelji u delima uzmimo G. F. Telemana mogli da uživaju uz motive iz moravičkog kraja, a vid muzičkog intermeca putem kojeg se upoznajemo sa Srbijom se održao do dana današnjeg, od svojih početaka uz pratnju ili takozvane ozbiljne muzike, ili dela inspirisanih narodnom muzikom, gde je instrument najčešće panova frula; manastiri naravno uvek idu uz Mokranjca).

*Herb Alpert, jedina osoba koja je imala broj jedan (i na UK i na US listi istovremeno) kako u vidu instrumentala tako i u vidu pesme sa rečima; ukoliko ste od onih koji kupuju stare ploče, njegovih ima u svakoj prodavnici i na svakom buvljaku - to i dalje ne znači da su loše; još uvek drži koncerte

 



Komentari (73)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

eloy eloy 16:37 25.12.2017

Di loše - klasika




O ukusima je možda i moguće raspravljati, ali o uspomenama, gotovo nemoguće.





pape92 pape92 17:02 25.12.2017

Re: Di loše - klasika

Herba Alperta sam preslušavao poslednjih nekoliko meseci. Nakon što sam u nekom dokumentarcu video njegov intervju koji mi je bio simpatičan. Kaže, sviramo mi kao predgrupa Dejvu Brubeku. Završimo, i dok sam se mimoilazio sa Polom Dezdmondom, kaže on meni, kaže Alpert, ovo vam uopšte nije bilo loše. E, džez muzičar kaže da moja muzika nije loša, pa to je stvarno bilo nešto, kaže Herb.
Bili Piton Bili Piton 20:40 25.12.2017

Re: Di loše - klasika

Rotation je uvek bila mnogo bolja stvar nego Rise. Mada, naravno, čitav taj album je bio senzacija.

Poslednje Herbijevo čega se sećam je onaj album sa Džem & Luisom, Keep Your Eye On Me, i to je naravno bilo sjajno, kao i sve drugo iz Jam & Lewis kuće.

A prvo čega se sećam, Tihuana Taksi naravno
pape92 pape92 16:34 26.12.2017

Re: Di loše - klasika

Tihuana Taksi naravno


"Ha ha komentar". Setih se zbog Sportskog pregleda koji se pominje dole.

(Na kraju Sportskog pregleda, uz karikature, komentari rezultata fudbalskog kola).
Bili Piton Bili Piton 18:10 26.12.2017

Re: Di loše - klasika

Sportski pregled je bio najinteresantniji kad bi imali nedeljni presek najboljih golova iz prvenstva. Podvučeno uz I feel love Done Samer, Magic Fly (Space) ili ovaj manje poznat instrumental (ali setićeš ga se odma)





U sličnom, božanstvenom cheesy disco fazonu bila je i špica zagrebačkog nedeljnog popodneva




I, naravno, OVO LUDILO, umalo da zaboravim.








pape92 pape92 21:56 26.12.2017

Re: Di loše - klasika

alselone alselone 23:09 26.12.2017

Re: Di loše - klasika

Sportski pregled je bio najinteresantniji kad bi imali nedeljni presek najboljih golova iz prvenstva.


Ko se seca Petice na HTV-u?
pape92 pape92 01:41 27.12.2017

Re: Di loše - klasika

Ne kaže naš narod badava iskopaće tebe Bili! :)
Ne stigoh da preslušam do pred (konačno, ovi neradni dani pogibelj) spavanje, najbolja stvar koju sam uradio ceo dan, da preslušam klipove. Kez od uva do uva. Ma šta dan, nedelja, što reče nask. Naravno da sam se odmah setio.
tasadebeli tasadebeli 09:09 27.12.2017

Re: Di loše - klasika

pape92

(Na kraju Sportskog pregleda, uz karikature, komentari rezultata fudbalskog kola).



Маневски га нафрла, а Рингов га стрефи!

То када иде репортажа из Скопља када Вардар победи.

Из Љубљане се обично извештај завршавао са ено на нич.


Папе!

A tada se vraćamo na prethodnu, stabilnu verziju, u kojoj se osećamo kao kod svoje kuće. Retardirano, ali udobno.



To je period u kome, između dve emisije, nema ništa. Danas je, nažalost, napušten čitav koncept da u životu postoje periodi u kojima se ne događa ništa. Neki tvrde da je u pitanju prevara, i da je upravo obrnuto, da se samo ništa i događa. Bilo kako bilo, u narodu se zadržao običaj da se kaže "nema ništa na televiziji" (nikada se ne kaže "nema ničeg", kao klasična uzrečica tipa "s mene pa na uštap", kod koje se odavno izgubilo znanje o poreklu i prvobitnom značenju - dalekom dobu kada dobar deo dana na televiziji zaista nije bilo ništa.



(Само онај снег... А данас више нико нема времена за тај снег који пада на екрану и уз који се тако добро триповало на вутри ...

Што би рекао стари професор Клајн уморним депресивним гласом:"Колега, па ви знате да су њима на телевизији најважније рекламе..."

А не могу рећи да ми најавна и одјавна музика са скрином Победника за програм ТВ Београд није остала као једна од најлепших успомена из детињства. Некако сам волео тај свечани моменат када се укључи телевизор са обавезном шустиклом на њему, чинијицом на којој пише Успомена из Врњачке Бање и разгледницом од фамилије послатом још летос са Јадрана.


)


Pa jel' bilo il' nije bilo tako? Ko će ga znati.

"I like to remember things my own way. How I remembered them, not necessarily the way they happened." - Lost Highway, David Lynch






Видим да је неко доле већ поменуо Supertramp - Child of Vision.

Покушавам да се сетим у којој емисији на ТВ је ишла (као најавна или одјавна музика, ни тога не могу да се сетим)

The Logical Song Supertramp (ЛИНК)


Мада, ако ћемо право, ја сам одувек био некако више човек радија, а не телевизије...

За мене је право откровење био читав албум чији је само делић ишао на Студију Б за Дискомер, чини ми се, који је ишао недељом од 10 до 13.


Billy Cobham - Spectrum (ЛИНК)


А волео сам да одврнем и оно свакодневно радно поподне на Студију Б са Звонком Пантићем, На београдским таласима, док рецимо учим хемију за сутрадан.


STEVIE WONDER - TALKING BOOK (ЛИНК)


Поготово што ми је то била прва аудио касета коју сам у животу купио (у робној кући Бетекс ) и пуштао је вазда док нисам купио следећу касету (Бони М) на неком касетофону прошверцованом из Пољске са дивним називом Jola 2, поред свих оних винила који су нам се вукли по кући почев још од педесетих па надаље. (Ћале је био директор Просвета Промузике - још увек чувам неког Пет Буна с почетка шездесетих и комплет синглица Сачма уредно спакованих у шарену пластичну навлаку као свеска.)

Магнетофон нисам смео ни да пипнем без присуства ћалета или сестре јер би ме олешили од батина када бих прекршио ту забрану. Supraphon грамофон је био једино што сам смео да дирам пре тог касетофона који је био само мој.

grof_brankovich grof_brankovich 13:35 27.12.2017

шумадијске виолине.

Буђење уз шумадијске виолине. Јутарња летња музика из дедине кухиње у Крагујевцу шездесетих година. У "кухињи" је била и трпезарија довољна за туце људи, дедин кревет, радио и пећ. Ту је био и улаз у шпајз. Главни улаз у кућу је био кроз настрешницу и кухињу, изнад подрума у којем се чувало вино и остале ствари.

Царевац
pape92 pape92 14:53 27.12.2017

Re: Di loše - klasika

Ko se seca Petice na HTV-u?


Meni dan danas nije jasno zakaj su maknuli Peticu...
Ili Zimski školski program TV Zagreba. Imali su divnu špicu, potpuno prilagođenu školskom uzrastu.
pape92 pape92 15:06 27.12.2017

Re: Di loše - klasika

Дискомер, чини ми се, који је ишао недељом од 10 до 13.
Billy Cobham - Spectrum (ЛИНК)



The Logical Song Supertramp

? Art kanal...možda...

Meni je trajne traume ostavio Majk Oldfild i njegov keltski ciklus. Nazimu su rabili do iznemoglosti In Dulci Jubilo (LINK), a negde, potisnuo sam u kojoj emisiji, i Portsmouth (LINK).
(Apropo poznatih stvari za koje ne mogu da se setim iz koje su emisije).
eloy eloy 16:10 27.12.2017

Re: Di loše - klasika

jasno je da na to koja će vam muzika biti draga utiče ono što ste, često hteli-ne hteli, slušali tokom takozvanih formativnih godina. Nadogradnja je moguća,




Original Zaouli dance



nadogradnja...

blogovatelj blogovatelj 22:06 27.12.2017

Re: Di loše - klasika

Маневски га нафрла,


Go nafrla. Skraćeno od nego.
tasadebeli tasadebeli 22:22 27.12.2017

Re: Di loše - klasika

blogovatelj
Маневски га нафрла,


Go nafrla. Skraćeno od nego.



То!

Хвала!


(Велики играч. Један од најбољих које сам икада гледао.

Штета што га узео Динамо...)
tasadebeli tasadebeli 09:09 28.12.2017

Re: Di loše - klasika

pape92

The Logical Song Supertramp


? Art kanal...možda...



Можда... Не вреди, не могу да се сетим...


Meni je trajne traume ostavio Majk Oldfild i njegov keltski ciklus. Nazimu su rabili do iznemoglosti In Dulci Jubilo (LINK), a negde, potisnuo sam u kojoj emisiji, i Portsmouth (LINK).
(Apropo poznatih stvari za koje ne mogu da se setim iz koje su emisije).



Јао, јесте, у праву си! До бесвести коришћено...

А видиш, мени тај Мајк Олдфилд и поред

Tubular Bells (ЛИНК)

које сам волео да слушам, остао у сасвим другачијој успомени када се помене његово име.

Наиме, ово

Mike Oldfield - Moonlight Shadow ft. Maggie Reilly (ЛИНК)


је било велики хит те године када сам служио ЈНА. И чим чујем ову музику, ја видим себе како постројавам неку следећу смену страже и разводим их по стражарским местима док они пуне оружје успут (није по ПС, али мрзело нас да идемо на линију пуњења оружја) негде у некој словеначкој забити, на некој издвојеној стражи у шуми, 5-6 км од касарне, где смо чували неке магацине са експлозивом.

Нас тринаесторица, нико старији од 19 година и три пса, по недељу или две недеље дана препуштени сами себи са једином везом са касарном преко неког пољског телефона чији смо звук мрзели из дна душе јер би се после дизања слушалице чуло кроз слушалицу из оперативног штаба искључиво и само Акција путник! што је значило да морамо да прочешљавамо ту шуму и да тражимо примећене сумњивце који се туда шмуцају иако за то немају разлога јер је пут којим иде саобраћај далеко одатле.

(Од 12 месеци војног рока, шест и по сам провео на обуци, а од оних преосталих 5 месеци, три месеца сам провео на тој издвојеној стражи. Одлазили у касарну на сваких недељу или две тек да се окупамо и да видимо да постоји и неки други свет осим те наше издвојене страже. )

И имали смо само један старински велики радио у тој стражарској кући у којој смо спавали између смена и из којег је непрестано дању и ноћу дрндао Радио Копар.

Зато мени и дан-данас, чим чујем Мунлајт Шедоу Олдфилда, Синди Лопер (Girls just wanna have...) или Пола Јанга (Wherever I Lay My Hat) изађе пред очи слика неколико билмеза у униформи ЈНА, наоружаних, под шлемовима, како играју идући у колони по један и вртећи оне пушке као штапове око руку и изнад главе и деру се из свег гласа Мунлајт Шедоу или још горе, Грлз џаст вона хев фан док се разводе по стражарским местима... Као у неком надреалном водвиљу...

Потпуно надреално, је л' да? Као Алиса у земљи чуда...

Видиш како одређена музика буди код свакога од нас поједине слике из прошлости, појединачне доживљаје.

Па је то тако вероватно и са овом музиком коју смо слушали из ТВ док мењају акутраку... Доживљаји на појединачном нивоу...

И зато


Ispiranje mozga zapravo nije adekvatan pojam. Kad se mozak ispira, on se ne prazni, već puni. Idealno je da se napuni tako da za drugo nema mesta. U slučaju muzike, stvari nisu toliko crne kao kad je u pitanju - šta sve ne - no, jasno je da na to koja će vam muzika biti draga utiče ono što ste, često hteli-ne hteli, slušali tokom takozvanih formativnih godina.












П.С. - Да ти не причам што су нам на тој полугодишњој обуци у ЈНА, док трчимо по кругу касарне под пуном ратном опремом набијајући кондицију, непрестано пуштали преко разгласа

Prljavo Kazaliste - Sve je lako kad si mlad (ЛИНК)

Од тада сам омрзнуо Прљаво казалиште и Јасенка Хоуру као Немце, па када ми неко данас еуфорично каже да иде на њихов концерт у Арени, ја само направим кисело лице к'о да сам прогутао бубу.

Онда ти ликови мисле да ја мрзим Хрвате јер не желим да слушам хрватску поп и морску музику...

А није то, веруј ми...

У питању су само неке успомене.
grof_brankovich grof_brankovich 13:03 28.12.2017

Re: Di loše - klasika

У питању су само неке успомене.


"у башти је њеној мирисао цвет"

Јуче открих овај САЈТ прилично миран кутак интернета без тролова, увреда и наци испада. Ретко ће који мрзитељи да пролазе кроз руску регистрацју!
pape92 pape92 14:15 28.12.2017

Re: Di loše - klasika

JNA


Priče iz vojske, siguran recept da oteraš sve ribe. (Baš letos sam po ko zna koji put upao u istu zamku). Ne da na ovom blogu ima žive duše, nego onako kažem. I sam sam služio stražu, vrlo slična priča. Samo uBosni. Karakteristična pesma: Say, Say, Say - već zastarela tada, pevao sam je da podstreknem setvu kad smo radili u polju.
tasadebeli tasadebeli 14:25 28.12.2017

Re: Di loše - klasika

pape92

Priče iz vojske, siguran recept da oteraš sve ribe.



Знам.

Али ако ћемо за право, и оне удаве гњурца у друштву причајући потанко ама баш сваки детаљ и описујући сваку ситницу својих трудноћа и порођаја.

Морамо да имамо неко оружје за самоодбрану...


Atomski mrav Atomski mrav 23:58 28.12.2017

Re: Di loše - klasika

Prljavo Kazaliste - Sve je lako kad si mlad


Say, Say, Say


O, pa vama su ipak puštali nešto što se može nazvati muzikom. Ja sam na razglasu u vojsci slušao samo Cecu, Jecu i Manjače đecu. Jednom je neko pustio Green Day - Boulevard of broken dreams, kontam da je posle toga ostao bez kaiša i pertli i zaglavio u pritvoru...
not2old2rock not2old2rock 00:32 29.12.2017

Re: Di loše - klasika

Atomski mrav

O, pa vama su ipak puštali nešto što se može nazvati muzikom.


U jednoj od kasarni u kojima sam bio u razglasu su imali samo dve ploče, jedna je bila Springstinova Born In USA, a druga neka Šemsina qknjava. Da stvar bude zanimljiva, u mom prisustvu neka dvojica zabalavili o Šemsi, te Šemsa ovo, te Šemsa ono, sve dok ja nisam postavio pitanje "Ko vam je taj Šemsa?" i tako postao neko koga su podrugljivo gledali i upirali prstom dok hodam po krugu "To je taj što ne zna ko je Šemsa".
Atomski mrav Atomski mrav 00:41 29.12.2017

Re: Di loše - klasika

"To je taj što ne zna ko je Šemsa"


Tako ja nisam razlikovao Seku i Stoju (ne onu maksinu muzu već jednu od ovih domaćih pevaljki), pa se jedan klasić potrudio iz petnih žila da me edukuje u tom smislu - uzeo neki Svet ili Skandal pa mi pokazao naslovnu stranu ("Ovo je Seka" ) a onda krenuo da lista te "novine" i onda mi ponosno pokazao jednu stranicu ("A ovo je Stoja!" )... i bio je sav srećan što je bio u mogućnosti da me izvede na pravi put. Maltene srećniji od jednog drugog koji je bio napravio kalendar u obliku guštera na karo papiru pa precrtavao dane do kraja vojnog roka kad sam mu objasnio da je pogrešio u crtanju i da će imati 11 dana manje da služi vojsku.

Al' dobro, izdržao sam ja to ispiranje mozga nekako, ne znam samo kako je pretekao jedan drugi klasić, džez muzičar (bas gitarista) koji je završio konzervatorijum u Amsterdamu...
pape92 pape92 00:57 29.12.2017

Re: Di loše - klasika

Nameće se da ispričam anegdotu iz vojske u vezi razglasa. Stave oni mene da zamenjujem lika na razglasu dok je ovaj na odsustvu. Tuzla, velika kasarna. I ja im ujutru za buđenje puštam Krstića (da, da: Krstića) 5 dana uzastopce dok nisu ukapirali da tekst podriva borbenu gotovost. "Uzalud me budiš u pola šest..."
not2old2rock not2old2rock 09:12 29.12.2017

Re: Di loše - klasika

pape92
I ja im ujutru za buđenje puštam Krstića (da, da: Krstića) 5 dana uzastopce dok nisu ukapirali da tekst podriva borbenu gotovost. "Uzalud me budiš u pola šest..."


Znači ti si, uz pomoć Krstića srušio JNA!
pape92 pape92 11:14 29.12.2017

Re: Di loše - klasika

E, vremena kada smo Krstić i ja bili subverzivni elementi. Sad smo pametniji. Al' jesmo li sretniji?
vera.nolan2 vera.nolan2 17:19 25.12.2017

... kao kod svoje kuće.

Retardirano, ali udobno
Uf, Herb Alpert

Uf, kakav blog, nekoliko dana dobre muzike

Da ti kažem pape, sećam se te "menjamo aku traku," ali ne i muzike "intermeca"
Znam da sam uživala u klasici i po dva dana kada umre neka važna politička ličnost, ne baš bez osećanja krivice i greha za iznenadno muzičko uživanje.
Sada mi je uvek uključen RTS 3 i uvek je tu dobre klasike, a i džeza ... evo Bojan naš, Suđić, trenutno sa izvođenjem Baha ...
Kada nemam inspiraciju šta da slušam, odem bogme, samo da znaš, i na tvoje divne stare muzičke blogove i sa zadovoljstvom slušam postavljene, tvoje i blogera klipove !
pape92 pape92 17:24 25.12.2017

Re: ... kao kod svoje kuće.

slušam postavljene, tvoje i blogera klipove


Tome i služe!
mirelarado mirelarado 18:42 25.12.2017

Re: ... kao kod svoje kuće.

Sada mi je uvek uključen RTS 3 i uvek je tu dobre klasike, a i džeza ... evo Bojan naš, Suđić, trenutno sa izvođenjem Baha ...
Kada nemam inspiraciju šta da slušam, odem bogme, samo da znaš, i na tvoje divne stare muzičke blogove i sa zadovoljstvom slušam postavljene, tvoje i blogera klipove !


Већ неколико година радо слушам овај џез радио из Сијетла.
vera.nolan2 vera.nolan2 19:09 25.12.2017

Re: ... kao kod svoje kuće.

Jazz24 Online !!!
Stavila u bukmarks na vidljivo mesto !
thx,mirela
nsarski nsarski 20:17 25.12.2017

Re: ... kao kod svoje kuće.

vera.nolan2
Jazz24 Online !!!
Stavila u bukmarks na vidljivo mesto !
thx,mirela


Ima još jedna slična stanica koja 24-7 pušta izvanredan džez - po želji! Nažalost, iz Srbije ne možeš da se uključiš, ali u USA i, pretpostavljam, drugim ljubiteljskim zemljama može. Ja je ovde na Bliskom Istoku redovno slušam.

Zove se Pandora ili pandora.com.

Može da se sluša bez ikakve pretplate ili identifikacije, a može i uz pretplatu da se sastavi sopstveni repertoar.

Imaju Cool Jazz, Early Jazz Radio, Smooth Jazz Radio, Contemporary Jazz Radio, itd.



milisav68 milisav68 20:43 25.12.2017

Re: ... kao kod svoje kuće.

vera.nolan2
Herb Alpert

Špica "noćnog" programa TV Zagreb - herb alpert - bullish

I još jedan instrumental koji se vrteo - herb alpert - aranjuez

Špica OZON-a - jean michel jarre - oxygene part 2

Večeras na programu - richard clayderman - ballade pour adeline
vera.nolan2 vera.nolan2 20:58 25.12.2017

Re: ... kao kod svoje kuće.

ali u USA i, pretpostavljam, drugim ljubiteljskim zemljama može.

Hvala, nsarski
kakva stanica, ma kad odem u inostranstvo ja pravac u neki džez klub
Blue Note, npr !

eloy eloy 21:35 25.12.2017

Re: ... kao kod svoje kuće.

Špica OZON-a


Sećaš se OZONA ? 202.ka ? Jesi li učestvovao ?

To je bilo ludilo za sve pare.
milisav68 milisav68 22:04 25.12.2017

Re: ... kao kod svoje kuće.

eloy
Sećaš se OZONA ? 202.ka ?

Naravno, Vlada Jeftović, Darko Kocjan, i Poruke Lične Prirode.

Nisam učestvovao, ali sam redovno slušao, kao i kompletan program 202-ke.

Baš su u "Dragstoru zabavne muzike" puštali (između ostalog) kao želje slušalaca ove instrumetale o kojima je blog.
eloy eloy 22:22 25.12.2017

Re: ... kao kod svoje kuće.

Nisam učestvovao, ali sam redovno slušao, kao i kompletan program 202-ke.


Au brale Milisave - šteta što nisi učestvovao - da,da poruke ličnih i ostalih priroda.

De ga se seti - lansira mi uspomene.

,,Puu lebac mi se ogadio brzo se omatorilo,,
blogovatelj blogovatelj 22:27 25.12.2017

Re: ... kao kod svoje kuće.

Већ неколико година радо слушам овај џез радио из Сијетла.


Evo i iz Toronta. 24 sata džez.
eloy eloy 22:43 25.12.2017

Re: ... kao kod svoje kuće.

http://shoutcast.com/

Širi izbor ko voli internet stanice.
hermine hermine 10:16 26.12.2017

Re: ... kao kod svoje kuće.

Klasika na Radio SRF 2 Kultur, švajcarski,
odličan radio,
i naslovna na mom monitoru EIZO-u ---> SRF2

EIZO-u na kuhinjskom stolu.

Jazz radio ---> JAZZRADIO.com,

sa ca 40 programa, npr ---> Piano Trios
hermine hermine 10:19 26.12.2017

Re: ... kao kod svoje kuće.

+ na velikom kuhinjskom stolu, kao kod Marksa.
tasadebeli tasadebeli 09:26 27.12.2017

Re: ... kao kod svoje kuće.

eloy

Puu lebac mi se ogadio brzo se omatorilo



Мислим да је Дача Коцијан сачувао те Поруке Личне Природе и у оном његовом Облаку у бермудама који још увек води на 202. Уторком, ваљда. Тако барем било пре неких месец дана када сам слушао 202.
tasadebeli tasadebeli 09:42 27.12.2017

Re: ... kao kod svoje kuće.

mirelarado

vera.nolan2

nsarski

Jazz24 Online



Друштво, а јесте видели да су кренули неки пионирски покушаји и код нас са тим (да се џез не сведе тек на ретке појединачне тематске емисије расуте на милион радио станица у Србији данас)?





(Кликни на сличицу.)


nsarski

Pandora






Одлична Пандора, одлична!

Ипак мој фаворит био и остао





(Опет клик на слик.)


Уживам за све дониране паре...


Може и ово, уопште није за бацити га...





(Знате већ, опет клик на слик.)
mirelarado mirelarado 23:05 27.12.2017

Re: ... kao kod svoje kuće.

tasadebeli
Друштво, а јесте видели да су кренули неки пионирски покушаји и код нас са тим (да се џез не сведе тек на ретке појединачне тематске емисије расуте на милион радио станица у Србији данас)?


Баш лепо! Хвала, Тасо, нисам знала.
hermine hermine 08:22 28.12.2017

Re: ... kao kod svoje kuće.

Черевићан Черевићан 18:17 25.12.2017

и онда кад,

samo ništa se i događa

године богме очепе .... к'о мене
програм ти је углавном свеедан,
о'ш шах вући, и'л музику слушат'
је с'пивканом, идентично вредан,

ретко ишта да ти пружа чаари
нити за њих тад' се више мари

pape92 pape92 00:01 29.12.2017

Re: и онда кад,

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:56 25.12.2017

uh

Ispiranje mozga zapravo nije adekvatan pojam. Kad se mozak ispira, on se ne prazni, već puni. Idealno je da se napuni tako da za drugo nema mesta.


mislio sam da ćeš napasti materiju načina funckionisa ispiranja mozga..
pape92 pape92 20:12 25.12.2017

Re: uh

Ostah na laganim notama večeras.
cassiopeia cassiopeia 19:23 25.12.2017

...

Kad bi malu, malečnu Cass pitali šta je intermeco, ona bi uvek odgovorila Lepo vreme u proleće.

Ja sam totalni duduk za muziku, samo znam da uživam, slabo pamtim detalje, autore, nazive dela, numera...
jinks jinks 22:26 25.12.2017

...

Možda i zato što u ono vreme nije bilo toliko reklama na TV-u.

Danas bi se verovatno svaki sekund muzičkog intermeca računao kao izgubljeni sekund u oglašavanju. Mislim, pa kako bi inače, na primer, oni koji žive od preprodaje vremena za reklamiranje zaradili svoj stoti milion (evra pre, nego dinara :).
Bili Piton Bili Piton 22:32 25.12.2017

Re: ...

jinks
Možda i zato što u ono vreme nije bilo toliko reklama na TV-u.



A i ono što je od reklama bilo, bilo je sasvim muzikalno. Tako je podloga za Maggi supe bio Morikone

od 01:13, kad krene Eda Del Orso.



pape92 pape92 11:44 26.12.2017

Re: ...

A za Deit (osvežavajući ukus vitkosti) Majk Oldfild. Koji se baš naradio za razne špice. Gde njega da zaboravim.
floki floki 22:14 27.12.2017

Re: ...

ja sam bio prilicno mali, mislim da se emisija na tv-u zvala "7 tv dana" ili tako nesto, isto je isao morricone...


a gore pominju jazz... u novom sadu sam jako rado isao u jazz koji je drzao dujin, a dok sam ziveo u ljubljani, u jazz klub koji je drzao drago gajo...
milisav68 milisav68 19:31 28.12.2017

Re: ...

floki
ja sam bio prilicno mali, mislim da se emisija na tv-u zvala "7 tv dana" ili tako nesto, isto je isao morricone...

Jeste, tako se zvala.

A bilo je nešto kao intermeco-najava programa - Uskoro, gde je muzička podloga bila Pink Floyd - Another brick in the wall - part 2.
pape92 pape92 21:15 28.12.2017

Re: ...

7 tv dana

muzička podloga bila Pink Floyd


Malo po malo, nakupismo!

Gajo je nadaleko čuven klub, sa pravom.
alselone alselone 22:18 28.12.2017

Re: ...

Bila je jos jedna emisija na 3K, ne secam joj se imena, ovo je bila spica.

milisav68 milisav68 22:30 28.12.2017

Re: ...

pape92
Malo po malo, nakupismo!

Ma Bili me sjebao načisto sa Biddu Orchestra - Rain forest.

A moram malo da ga "ispravim", poznatiji instrumental je bio:

Bimbo Jet - El Bimbo (Instrumental) (1974)

Odjavna špica dragstora zabavne muzike radija 202:

The Shadows - Johnny Guitar

I za Tasu.

The Shadows - moonlight shadow
pape92 pape92 22:52 28.12.2017

Re: ...

Bili me sjebao načisto sa Biddu Orchestra


Same here
not2old2rock not2old2rock 01:06 26.12.2017

neko je imao ukusa

Emisija koja se bavila sportom imala je Šumanovo Sanjarenje u odjavnoj špici



Sportski pregled, Manu Dibango - Soul Fiesta



a nije loše podsetiti se i špice Kviskoteke, Supertramp - Child of Vision

pape92 pape92 11:38 26.12.2017

Re: neko je imao ukusa

Sportski pregled! Ta stvar zauvek ostaje "muzika iz Sportskog pregleda". Uzeli su je i Idoli za "Udri bogataša".
Uopšte su špice bile moćna platforma. Šumana znamo od note do note zbog Indirekta.
mirelarado mirelarado 16:22 26.12.2017

Re: neko je imao ukusa

Uopšte su špice bile moćna platforma. Šumana znamo od note do note zbog Indirekta.


A Šarpantjea zbog Evrovizije. :)


myredneckself myredneckself 17:52 26.12.2017

Re: neko je imao ukusa

pape
no, jasno je da na to koja će vam muzika biti draga utiče ono što ste, često hteli-ne hteli, slušali tokom takozvanih formativnih godina.

Uticalo je, i nemam ništa protiv.
U tim formativnim godinama posebno mi se pod kožu uvukao jedan saksofon iz uvoda u On the sunny side of the street (izvođenje, Tommy Dorsey and his orchestra),
Doduše, nije u pitanju muzički intermeco, ovde se radi o najavnoj i odjavnoj špici muzičke emisije Po vašem izboru na radio Zagrebu. U to doba sam često trčala u školu da ne zakasnim na prvi čas, jer je emisija išla u nezgodnom terminu, (od 12-13 časova), a morala se, jelte, odslušati od početka do kraja, da nešto novo ne promakne. Iako su muzički urednici pretežno birali novitete svetskog rocka i popa, uvek bi nekako udenuli i džez standarde.

Bili Piton Bili Piton 18:51 26.12.2017

Re: neko je imao ukusa

Debisijeva E dur Arabeska je jedan od onih komada koji su često figurirali po intermecima, a Tomitina elektro verzija je takodje bila u nekoj reklami, valjda za neki šampon za kosu (tu sam je i prvi put čuo u životu)





nask nask 21:59 26.12.2017

Re: neko je imao ukusa

U tim formativnim godinama posebno mi se pod kožu uvukao jedan saksofon iz uvoda u On the sunny side of the street (izvođenje, Tommy Dorsey and his orchestra),


Hvala, hvala hvala mrns. Ovo pokušavam da iskopam već trideset godina. Ostade ta muzika ugravirana od moje četvrte godine. You made my day. Ma kakav dan, celu nedelju.
myredneckself myredneckself 10:17 27.12.2017

Re: neko je imao ukusa

nask
U tim formativnim godinama posebno mi se pod kožu uvukao jedan saksofon iz uvoda u On the sunny side of the street (izvođenje, Tommy Dorsey and his orchestra),


Hvala, hvala hvala mrns. Ovo pokušavam da iskopam već trideset godina. Ostade ta muzika ugravirana od moje četvrte godine. You made my day. Ma kakav dan, celu nedelju.



Molim i drugi put, nask, služimo blogerima.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 08:45 30.12.2017

falla za ovo ništa

i
ima.
ništa, mislim.
pape92 pape92 11:52 30.12.2017

Re: falla za ovo ništa

Pričica za decu koju bih voleo da sam sam napisao.
Ništa je velika stvar ako se pravilno koristi.
milisav68 milisav68 09:02 30.12.2017

1969 world's first electronic pop song

pape92 pape92 11:42 30.12.2017

Re: 1969 world's first electronic pop song

Kornuli popom.
Postoji tehnika oponašanja tog zvuka sa pljeskanjem poluzatvorenim dlanovima ispred usta koja služe kao rezonantnaa kutija. Daje odlične rezultate, a deca je prosto obožavaju.
milisav68 milisav68 12:01 30.12.2017

Re: 1969 world's first electronic pop song

pape92
Kornuli popom.
Postoji tehnika oponašanja tog zvuka sa pljeskanjem poluzatvorenim dlanovima ispred usta koja služe kao rezonantnaa kutija. Daje odlične rezultate, a deca je prosto obožavaju.

Ma meni telefon zvoni na Popcorn.

A verzija "Hot Blater" je jedno vreme bila odjavna špica Pozorišta u kući.



Ali ova verzija mi je baš okrovenje.
pape92 pape92 16:11 30.12.2017

Re: 1969 world's first electronic pop song

Ja sam je prvi put i čuo u Pozorištu u kući. Jedva sam čekao sledeću nedelju da čujem ponovo. Posle je Rođa počeo da peva "Još jedan prođe dan", stvar koju sam počeo da cenim tek kad sam se približio Rođinim godinama.
blogovatelj blogovatelj 17:20 30.12.2017

Re: 1969 world's first electronic pop song

ostoji tehnika oponašanja tog zvuka sa pljeskanjem poluzatvorenim dlanovima ispred usta koja služe kao rezonantnaa kutija.


Moj drug, bubnjar po profesiji, u stanju je da na taj način odsvira šta god poželiš.
pape92 pape92 02:48 01.01.2018

Život je lep

Možda će neko ceniti ako ovakav blog završim na ovakav način, ovog datuma u ovaj sat. Živeli, i srećna 2018.
blogovatelj blogovatelj 06:04 01.01.2018

Re: Život je lep

pape92
Možda će neko ceniti ako ovakav blog završim na ovakav način, ovog datuma u ovaj sat. Živeli, i srećna 2018.


Hvala, živ bio i ti i svi ostali. I kod mene je stigla 2018.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana