In memoriam| Istorija| Moj grad| Nostalgija| Život

Nastajanje i nestajanje jedne mitologije

tasadebeli RSS / 16.09.2017. u 11:02

Одмах да кажем да је овај текст чисто субјективне природе. Не усуђујем се да кажем да је лирски запис јер је за тако озбиљну књижевну форму ипак потребно бити озбиљан писац, али свакако је прожет лирским тоновима, онолико колико ја умем да искажем било какве лирске тонове. И, самим тим, текст је необјективан, врло могуће и нерационалан, помало носталгичан и са приличном дозом жала за нечим што је прошло и више никада неће бити исто.

Најпрецизнији опис овога што следи је један цитат који је Плаузибел окачила у једном свом коментару неким сасвим другим поводом, а који гласи овако:

"Opažanje ili percepcija je psihički proces upoznavanja relevantnih svojstava pojava i predmeta oko nas. Opažanje je jedan od osnovnih psihičkih procesa, nije pasivno odražavanje stvarnosti, već uključuje povezivanje čulnih podataka sa ranijim saznanjem, njihovo kategorisanje i pridavanje značenja."


Па зато користим прилику у овом малом уводу да јој се захвалим на томе.

 

bg-cukarica.jpg


 

 

 

file.php?id=374 

 (Господарска механа)

 

Ово је, у ствари, прича о једној београдској улици (и још неколико околних улица) која је скоро нестала у овом нашем модерном времену убрзане урбанизације и још бржег протока капитала. Још увек та улица постоји под тим именом, али ја то што сада видим на том месту више не зовем тим именом.


Улица се зове Мајданска. Налази се у Београду, у подножју Бановог брда, на некадашњој старој Чукарици, на падини окренутој такође некадашњој фабрици шећера чија два димњака и данас штрче у небо, и према Хиподрому. Добила је своје име зато што читава улица лежи на једној огромној стени и некада, пре насељавања, била је мајдан камена.

 

Било је покушаја мењања назива улице. Рецимо, осамдесетих су станарима од електродистрибуције стизали рачуни на којима је писало да је то улица Душка Радовића. Али то никада није заживело, па је и електродистрибуција после неког времена одустала од тог назива вративши се опет на Мајданска улица.

 

Паралелна је ова улица са улицама Зрмањском (изнад) и Паштровићевом (испод) и протеже се у правцу исток-запад дужином од неких 300 метара.

Власник земљишта је почетком 20. века испарцелисао своју некретнину на плацеве приближно исте величине од око три ара и испродавао их новодосељенима, претежно радницима поменуте фабрике шећера и државног завода за ковање новца који је и данас у близини, код Цареве ћуприје. Мој прадеда је био радник у некадашњем старом млину који је данас срушен и уместо којег је на његовом месту, поред Брашованове зграде, потоњег БИГЗ-а, недавно никао хипер ултрамодерни суперсонични хотел.

 

34615970ea75d15c824bbfbb467176fd.jpg 

У то време прадеда, дођош из Крагујевца, а у ствари избеглица са Косова и Метохије у тада још увек турској империји крајем 19. века,  и подстанар на Сењаку по доласку у Београд, купио је плац 1913. године, а са своја два сина је почео да зида кућу на том плацу у Мајданској у годинама када је катаклизма у виду Првог светског рата протутњала Србијом и међу Србима и када су му се синови вратили кући, један из концентрационог логора у Мађарској, други као ратни војни инвалид са преосталом српском војском после пробоја Солунског фронта. Знам тачну годину куповине плаца јер и данас поседујем оверену купопродајну тапију за та три ара из 1913. године писану руком адвоката за коју ми његове данашње колеге кажу да је права музејска вредност.

 

И сви остали станари те улице су на исти начин, мање или више, постали станари Мајданске зидајући своје куће полако, мало по мало, током двадесетих година прошлог века од својих никад довољно великих радничких плата од којих је требало створити и дом и прехранити обично многобројне породице.

 

2c7d09640ce541c24b15cff3625276d3.jpg 

 

Највећи продати плац од 11 ари који, заправо, излази на две улице, Мајданску и Високу, купио је тада извесни Боркановић, капетан речне пловидбе који је ту сазидао своју вилу и сматран је једним од најбогатијих људи тадашње општине Чукарица основане 1911. године.
У тој поменутој Високој улици, мало повише од некадашње Боркановића виле, преко пута, налази се и „Вила Радмила" која је припадала породици Савковић (потомак Бошко Савковић - ЛИНК) чија је тадашња глава породице био и један од најзаслужнијих људи за оснивање општине Чукарица и један од њених првих председника. Данас је у вили Радмила предузеће „Градитељ" и некакав уметнички (чини ми се) приватни факултет.

 

e8omsh.jpg 

 

У почетку су становници Мајданске улице ишли у Топчидерску цркву, као најближу, зарад крштења, венчања, опела и служби, а онда је, 1932. године на парчету земљишта одмах изнад Боркановића куће никао Храм Светог Ђорђа у чијој изградњи су прилозима учествовале скоро све породице тадашње старе радничке Чукарице, колико год је ко могао. Ктитор је био извесни трговац Митар Јовановић, а храм је грађен између 1928. и 1932. Деценијама се међу становницима овог дела Чукарице препричавала урбана легенда да је Митар заправо преварио свог кума за неке новце у вези са баш тим парчетом земљишта на којем је храм, па су му онда у кратком временском периоду умрли жена и деца, те је Митар у знак покајања решио да ту подигне цркву. Потврде за још једну од многобројних прича међу Србима о кумовој слами, наравно, нема и вероватно у њој није истинито ништа сем да је несрећни Митар имао ту несрећну судбину и да је остао без породице, те да је заиста покренуо зидање Храма у чему су учествовали као задужбинари сви становници старе Чукарице. (До последњег реновирања Храма и осликавања новим фрескама пре неких петнаестак- двадесет година, на унутрашњим зидовима су се још увек налазиле камене табле са именима свих задужбинара међу којима сам ја могао да пронађем и имена моје бабе и деде.

 

81431060

 

Елем, од свог рођења па до пре седам година живео сам у тој улици у прадединој кући. Да будем баш прецизан иако то „лирски запис" не захтева, после рођења у Железничкој болници су ме заменили у породилишту и уместо да ме однесу само пар стотина метара даље у неку од дедињских вила, мене су донели у један стан у Гаврила Принципа број 23 који је мајка својевремено добила од војске јер је радила у војној штампарији. Пошто се деда на Чукарици упокојио само пар месеци пре мог рођења, моји родитељи реше да врате тај стан војсци и да дођу код бабе у кућу на Чукарици и да мене као шестомесечни бебећи пакет пренесу из круга двојке на тада далеку градску периферију. Па зато ја имам обичај да кажем да сам од рођења живео у тој прадединој старој кући и захвалан сам родитељима до неба што на питање где сам се родио не морам да одговарам са: "Преко пута пица парка."

 

И од тог судбинског преокрета у мом животу, већина мојих успомена је везана за ту кућу у Мајданској улици. (Остатак успомена се везује за Дорћол, крај око Бајлонијеве пијаце, где су живели други баба и деда, са очеве стране, код којих сам често боравио јер су у време мог одрастања бабе и деде много чешће замењивали вртиће, обданишта и остале сервисе за чување деце него што је то данас случај).

 

Кажем, много успомена...

 

Памтим, рецимо, да ниједна кућа у Мајданској улици није имала купатило и тоалет, већ су сви ту просторију правили накнадно, тек негде седамдесетих и осамдесетих година прошлога века. До тада се ишло у пољске клозете, а купао се како се ко снађе. Што би рекли, купао сам се у лавору, „до пола, од пола" до своје шеснаесте године... Вероватно зато ни дан-данас не волим да се купам и психичке припреме за тај хигијенски чин код мене трају читав дан. Трауме из детињства. Што се тиче пољског клозета, траума није остала. Вероватно захваљујући вазда присутним нокширима и киблама у свакој кући у улици.

 

bg-cukarica-1.jpg 

 

Није ни чудо што су хигијенске навике свих нас, становника Мајданске улице, биле такве и што раније, током претходних шест деценија, нико није себи приуштио тај луксуз, макар и онај приручни, направљен у ћошку једне од соба, јер је и сама улица прикључена на градску канализацију тек негде око 1970. године. Памтим то јер су ме још тада научили да чим чујем минерско „ЧУУУУвАААј!!!" (разбијали су стену да би поставили цеви), ја побегнем у кућу. Занимљиво је да је улица тек тада била прикључена на градску канализацију иако је изградња тада нових зграда по Бановом брду отпочела много, много раније. Хоћу да кажем, јесте Мајданска улица била периферна улица Београда, али је била престоничка периферна улица у једном времену које је наговештавано као светла будућност.

И занимљиво је још да је пре прикључивања на градску канализацију улица била прво асфалтирана (пре тога калдрма коју су становници редовно одржавали чупкајући траву између камених коцки, свако испред своје куће), па је онда тај тада новопостављени асфалт по средини разбијан да би се поставиле канализационе цеви. Значи, још у оно време неки су прали паре асфалтирајући улице више пута. Углавном, тај асфалт са том различитом накнадно асфалтираном траком по средини улице, стајао је све негде до 2005. године када је улица опет, у року од само годину дана, асфалтирана три или четири пута без икакве потребе. Шта да се ради, асфалтна чума ушла међу Србе...

 

 2469368cukarica.gif

 

Углавном, после тог канализационог хигијенског просветљења почетком седамдесетих, улица је наставила са својим животом као и до тада. Оне нове становнике који су долазили, доносили смо из породилишта у те наше кућерке, оне који су одлазили односили смо на Топчидерско гробље, деца су расла, голубари укоченог врата пиљили и даље у небо, из башти допирао мирис багрема, липе и украсног цвећа, недељом мирисала недељна супа са резанцима или кнедлама по читавој улици и понеки пут и роштиљ, довикивало се преко тараба између два дворишта позивајући комшије на кафу или дотурајући тањире са свеже направљеним колачима, играли се кликери, између две ватре, скакутало се по „школицама" на једној нози идући „из разреда у разред" за баченим каменчићем, прескакало се преко ластиша, играо се бадминтон, пикао се фудбал на голиће тако што је једна статива ивичњак тротоара, а друга статива нека поломљена цигла....

 

Увече су се играле жмурке, шуге, нека бије нека бије, царе, царе говедаре, пентрало се на комшијске трешње, дружило се са џокејима и шталским момцима са оближњег Хиподрома на којем се проводило много времена знајући сваког од тадашњих касачких и галоперских шампиона у каквој је форми, колико може да постигне у недељу на тркама и слично...

 

Или се једноставно увече седело испод једне од три дрвене бандере са шкиљавом уличном светиљком (једна испред моје куће) и блејало, како то кажу данашњи клинци, глагољајући о свему и свачему, од препричавања филмова и књига, лагања о својим љубавним успесима, до поверљивих разговора о најновијим сазнањима о супротном полу.

 

Предност Мајданске улице је била у томе што су њоме дневно пролазила три по аутомобила, од чега је један био мој теча који није умео да уђе у гаражу с леве стране, него с десне, па је зато у званично једносмерну улицу вазда улазио из контрасмера.

 

Памтим да су моји другари из основне школе „Јосиф Панчић", који су махом становали у тада још увек новим зградама на Бановом брду, са мноштвом аутомобила који тутње около, волели да долазе на моје рођендане јер су ти моји рођендани имали обавезно и епилог са вечерњим играњем жмурки по двориштима, шупама и буџацима те мале улице у чему они око својих зграда и нису могли да уживају баш у истој мери као у Мајданској улици.

 

3636027.jpg 

 

И све то време становници те мало скрајнуте тихе улице су, гледајући чежњиво новосаграђене зграде у суседној Зрмањској улици (на парној страни, на непарној су остали тада исти такви кућерци као и наши) у које се досељавају неки нови људи тек пристигли у Београд, помињали рушење.

 

Рушење и пресељење одатле је постало права мала митска прича. Памтим, док протутњавам на бициклу, тротинету или ролшуама поред њих, како још моја баба, седећи са својим исписницама комшиницима на шамлици или хоклици на тротоару испред капије дворишта, свако боговетно поподне или предвече, док се у рукама држи штрикерај или хеклерај, изговара реченицу:
„Пријо, а јесте ли чули да ће нас на пролеће рушити?"


Баба се упокојила давне 1972. године.

 

 Рушење тих наших кућерака је узбуркавало духове и крајем осамдесетих и током деведесетих када је чувени Жика Муштикла био бацио око на читав тај троугао омеђен улицама Пожешка, Кировљева и Паштровићева, али су се тада домороци Мајданске и осталих околних уличица одупрли налету тајкуна у повоју. Касније су од Жике Муштикле некако преузели право да ставе шапу на тај крај, претпостављајући с правом да би квадрат у становима изграђеним на тој локацији могао да се продаје папрено, браћа Карићи (предузеће Кубус), али ни они нису одмакли даље од планова за остваривање профита.

 

1.jpg 

И било је, као и увек међу Србима, тих година жестоких препирки на састанцима у месној заједници „Михајловац" јер су једни жудели за тим да се из мрачних, влажних и зими вазда хладних нехигијенских кућерака преселе у велике, светле и топле станове (бољи живот је увек негде другде, а не тамо где јесмо у том тренутку, зар не?), а други нису желели никако да мењају свој дотадашњи начин живота. Потезали су се, богами на тим састанцима, и пиштољи. И памтим речи једног од жестоких заговорника рушења, док држи пиштољ у руци:"Једнога дана сазидаћу вам зграду и онда ћу одозго, са свог седмог спрата да вам пљујем на главу! Кунем вам се!"

 

31772289.jpg 

 

Углавном, отпор тајкунима и модернизацији је у Мајданској и околним уличицама трајао све до пре десетак година.

 

А онда је онај што је махао пиштољем некада у месној заједници и претио, пре неких десетак година откупио некадашњу вилу Боркановића и тај највећи плац од 11 ари, срушио стару и прелепу вилу и на њено место посадио огромну зграду од 6-7 спратова која својим шпицем, као некакав брод својим прамцем, излази на Високу улицу. (Преко пута тог „прамца" његове зграде у овом тренутку на месту некадашњег Минела данас ниче велики Ада мол.)

 

Човек је остварио оно у шта се заклињао 15-20 година пре тога и заиста је сада могао свима да нам одозго пљује на главу пошто се он уселио на највиши спрат те своје зграде. Остварио је своје снове.
Што каже Радован Трећи:"Волим када дође човек са села у град, па се обогати!"

 

И одмах се дало наслутити да Мајданска улица, као и све оне остале околне улице више неће бити исте. Као домине које падају, један по један староседелац је продавао свој плац, почеле су да ничу нове зграде, тако близу једна другој да се у појединима прозори и терасе две различите зграде скоро додирују.

 

banovo-brdo.jpg 

 

Храм Светог Ђорђа је сада, после 80 година свога постојања, заклоњен у потпуности том и осталим новосазиданим околним високим зградама, и више се не може видети како штрчи изнад сиротињских кућерака када се погледа тај део старе Чукарице одоздоле, од Аде. Ко тражи цркву, мораће да је пронађе у лавиринту кањона и ходника насталих ницањем зграда од 6 и 7 спратова у том делу Бановог брда, односно старе Чукарице који је у једном моменту своје прошлости чак био планиран да, уз помоћ државе и града Београда, буде конзервиран на неки начин и сачуван као крај града - музеј радничког покрета Чукарице, Београда и Србије.


Заборавих да напоменем да је стара Чукарица, односно овај део Бановог брда, због тадашњег састава становништва, то јест претежно радничких породица, и због своје традиције штрајкова отпора суровом капитализму, те јаког синдикалног покрета који су предводили социјалисти онога доба између два рата (Молим, обратити пажњу, не комунисти, него социјалисти!), дуги низ деценија после Другог светског рата често називана и „црвена Чукарица".

 

 

secerana.jpg

 

 

1.Rena-flotila-1915.jpg 

 

 

Ово је био омаж једном крају Београда који више не постоји, улицама које су се звале Мајданска, Висока, Зрмањска, Паштровићева, Пожешка од Хиподрома до Шумарског факултета, Владе Радовановића, Нодилова, Васе Стајића и Мирослављева.

 

Ти називи улица и данас званично и формално постоје.


Али то више нису те улице и то више није тај крај Бановог брда, Чукарице и Београда.

 

 

maxresdefault.jpg 

 

 

 

 



Komentari (87)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nask nask 11:52 16.09.2017

Kontrast

Tvoj komšiluk, Senjak.

tasadebeli tasadebeli 12:04 16.09.2017

Re: Kontrast

nask
Tvoj komšiluk, Senjak.



Ја то не памтим, али причали ми старији...

Са њима, Сењарцима, све до шездесетих, када је вероватно стари Сењак полако престајао да буде стари и постајао све новији, вазда су били на ратној нози. И тукли се на игранкама у Топчидерској звезди.

Њихов клуб БАСК, наш Чукарички.








А нетрпељивост према Жарковцима траје до дана данашњег.

То и ја памтим лично. Из искуства.


П.С. - Мада сам ја тренирао у БАСК-у. Преко везе. Захваљујући томе што се тетка као најстарије дете у породици родила на Сењаку док још кућа у Мајданској није била готова, па је одрасла и добро се познавала са старим Сењарцем, Владанком Стојаковићем, председником БАСК-а у време када сам се ја још увек заносио мислећи да знам да играм фудбал.
jinks jinks 16:55 16.09.2017

Re: Kontrast

nask

Je l' ovo bi Belgijska ulica :)
nask nask 18:32 16.09.2017

Re: Kontrast

Je l' ovo bi Belgijska ulica :)


Iskren da budem ne znam. Ja lunjao malo po kraju 2013. pa naleteo na sliku.
zemljanin zemljanin 20:44 16.09.2017

Re: Kontrast

Senjak.


apsolutno najlepsi deo Beograda ... ~20ak godina u tom kraju, kod Graficara, lepa secanja + Hajd Park

EDIT I najbolja crevca na Carevoj Cupriji

tasadebeli tasadebeli 08:24 17.09.2017

Re: Kontrast

zemljanin
Senjak.


apsolutno najlepsi deo Beograda ... ~20ak godina u tom kraju, kod Graficara, lepa secanja + Hajd Park

EDIT I najbolja crevca na Carevoj Cupriji







Узајамна нетрпељивост са Сењарцима је, фала богу, одавно нестала. Вероватно је почела да јењава још са престанком одржавања игранки код Топчидерске звезде, па смо данас са њима у миру и без званичне луле мира.

Узајамну нетрпељивост са Жарковцима осетих, као што рекох, и на својој кожи.

Мада, и то треба рећи, у овој књизи ( "Чукарица 1911-2011" ) прочитао сам да су председнице два удружења, "Стари Жарковац" и "Стари Чукаричанин" и званично једна другој пружиле руку у знак помирења пре 6 година.

И сада нешто размишшљам, ако нам је унутрашњи дијалог до помирења са Жарковцима трајао 100 година, колико ли ће онда, сунце му калајисано, трајати унутрашњи дијалог који води до помирења са Шиптарима?









Додатна литература:


– Иако је од „отцепљења” од Жаркова прошао читав век, антагонизам између Жарковаца и Чукаричана није утихнуо. И дан-данас ће вам Жарковчани рећи да се Чукарица налази на на њиховим, жарковачким њивама – објашњава уз осмех Милан Тлачинац, председник општине Чукарица.





1) Upoznajte Čukaricu -ЛИНК


2) Стотину чукаричких свећица - ЛИНК


Како год било да било, углавном стоји да чим се докопам окретнице трамваја на Бановом брду или Кошутњака или Цареве ћуприје или кривог надвожњака код Аде са све те четири стране, мени крене тиха пјесма из груди...







П.С. - Са Тлачинцем сам, иначе, заједно служио ЈНА у Илирској Бистрици. И он инжењерија. Само је он био она машинска инжењерија. Вазда му руке биле умазане машинским уљем, па нисам хтео да се с њим рукујем кад се сретнемо на кругу касарне.
st.jepan st.jepan 14:50 17.09.2017

Re: Kontrast

Senjak.

Kojeg sam, dok sam tamo stanovao, zvao Sen Žak.
tetris tetris 12:03 16.09.2017

Progres "ante portas"

Prelep teks.

A sada komentar
Kotači istorije nikad ne miruju. Početkom 20. veka je neki pra-Čukaričanin (da ne kažem Brđanin) svoju dedovinu isparcelisao i prodao nekim "dođošima". Vek kasnije, potomci tih dođoša, jedan po jedan, prodaju svoje placeve da bi neki novi "dođoši" živeli u P+6+P objektima, a oni imali stan za sebe i dva za izdavanje .

Priča koja je svojstvena skoro svim BG opštinama, počevši od Vračara, preko Zvezdare, centra grada, pa do naselja kao Cerak, Žarkovo, Rakovica, B. Brdo...

Progres pred našim vratima i u našem okruženju, za nekoga pozitivan, za nekoga negativan, ali, gotovo izvesno, nezaobilazan.

Šta nam ostaje nego da popijemo po rakiju za pokoj Mihajlovca, a život ide dalje.
tasadebeli tasadebeli 12:11 16.09.2017

Re: Progres "ante portas"

tetris
Prelep teks.

A sada komentar
Kotači istorije nikad ne miruju. Početkom 20. veka je neki pra-Čukaričanin (da ne kažem Brđanin) svoju dedovinu isparcelisao i prodao nekim "dođošima". Vek kasnije, potomci tih dođoša, jedan po jedan, prodaju svoje placeve da bi neki novi "dođoši" živeli u P+6+P objektima, a oni imali stan za sebe i dva za izdavanje .

Priča koja je svojstvena skoro svim BG opštinama, počevši od Vračara, preko Zvezdare, centra grada, pa do naselja kao Cerak, Žarkovo, Rakovica, B. Brdo...

Progres pred našim vratima i u našem okruženju, za nekoga pozitivan, za nekoga negativan, ali, gotovo izvesno, nezaobilazan.

Šta nam ostaje nego da popijemo po rakiju za pokoj Mihajlovca, a život ide dalje.



Апсолутно свестан свега што си рекао. И сагласан.

Увек и свугде има староседелаца, домородаца и неких нових, дођоша. Не само у београдским општинама, него било где на свету.

Него ето... Свест о томе ме није спречила да макар забележим овде причу о једном свету који је нестао, или макар још мало па нестао...

И да помало носталжирам при томе...

А да свако може да исприча сличну причу, то је потпуно тачно.

И да подвучем оно чега сам највише свестан, а и са чиме сам потпуно сагласан јер и не очекујем да овај текст може било шта да промени осим да понеко, можда, ето ужива у њему:


Progres pred našim vratima i u našem okruženju, za nekoga pozitivan, za nekoga negativan, ali, gotovo izvesno, nezaobilazan.


Šta nam ostaje nego da popijemo po rakiju za pokoj Mihajlovca, a život ide dalje.



nask nask 13:16 16.09.2017

Re: Progres "ante portas"

Šta nam ostaje nego da popijemo po rakiju za pokoj Mihajlovca, a život ide dalje.




Ili čašu domaćeg vina za sve Mihajlovce koje kiša ispere u sećanja.
zilikaka zilikaka 19:33 16.09.2017

Re: Progres "ante portas"

Priča koja je svojstvena skoro svim BG opštinama, počevši od Vračara, preko Zvezdare, centra grada, pa do naselja kao Cerak, Žarkovo, Rakovica, B. Brdo...

I ne samo beogradskim.
Ja recimo pamtim sasvim drugačiji Novi Sad, prepun tih prizemnih kuća, u kojima je živeo običansvet od vajkada. Čak su mnoge ulice na samo par stotina mettara od najužeg centra (ako za to proglasimo SNP) bile mahom paorske.
Ja po dvorištima zaticala kotarke, tada već prazne i bez svrhe, al odličan pokazatelj doskorašnjeg načina života.

Onda je krenuo taj masovni otkup, pa kao što kažeš - domino efekat.

Nije ni preterano prijatno biti u kući sa dvorištem koje je skroz zatvoreno okolnim zgradama, i u koje gleda desetine tuđih prozora, od gore.
Tačno vide kad srčeš rezance iz supe.

Ima toga i u mojoj varoši. Ne toliko jni blizu, al polako uzima maha.

A Taso, stvarno si lep tekst napisao. Baš topao.

Kad si pominjao kupatila, setila se nekoliko slučajeva gde su stariji ljudi u kući uveli vodu, napravili kupatilo al samo kada, lavabo i mesto za našinu.
Nužnik je ostao napolju, dalje od kuće.
Taman posla da to rade u kući.


tasadebeli tasadebeli 19:58 16.09.2017

Re: Progres "ante portas"

zilikaka

Taman posla da to rade u kući.



Да, познавао сам и ја неке такве...
angie01 angie01 12:40 16.09.2017

,

у овом малом уводу



Што би рекли, купао сам се у лавору, „до пола, од пола"

- kako se kupas Fato, kad nemas kupatilo?
- pa u lavoru, bona, kako bi?
- kako u lavoru?
- pa lepo, prvo donekle, pa onda odnekle.
- a nekle?
nsarski nsarski 14:39 16.09.2017

Re: ,

Што би рекли, купао сам се у лавору, „до пола, од пола"


Jedan moj drugar sa pecanja, Mostarac, je i posle cele decenije života u USA, kad mu neko kuca na vrata imao običaj da vikne: "Okolo! Kupamo se!"
tasadebeli tasadebeli 14:46 16.09.2017

Re: ,

angie01
у овом малом уводу



Што би рекли, купао сам се у лавору, „до пола, од пола"

- kako se kupas Fato, kad nemas kupatilo?
- pa u lavoru, bona, kako bi?
- kako u lavoru?
- pa lepo, prvo donekle, pa onda odnekle.
- a nekle?






Е то, Енџи, то!

Не питај ме за некле, нећу ти одговарат'.

А пази кад је моја драга све до своје 20. године живота живела у истим таквим условима само једну аутобуску станицу испод Каленића низ Максима Горког према Јужном булевару!

У Граховској улици... У Београду. Престоници СФРЈ.

Па се онда преселила код своје бабе у Далматинску улицу, у стан у са купатилом и клозетом грађен 1942. године за избеглице из Хрватске, у време Недићеве квислиншке владе. (Хвала Томи Максимовићу.)

(Јбг, и моји ташта и таст су такође рођени Београђани исто као и моји ћале и кева.)

И све то док се Нови Београд зидао све у шеснаест.

Шта ћеш, новодошавши Београђани су увек били тежи социјални случајеви које је пре требало стамбено збрињавати, а они који су се родили у Београду могу већ и сами да се сналазе.

Зато, када год видим у филму "Варљиво лето '68." новинарски прилог из архиве Телевизије Београд у којем тада млади новинар Омер Карабег говори са пионирским усхићењем о "...јуче, данас, сутра Новог Београда..." мени се, право да ти кажем, одмах присере.

Па макар и у пољском клозету у дворишту старе куће.


П.С- Ово нека остане међу нама да не ширимо причу...

Данас ти је тај (Х)омер Параплег једна од главних новинарских ведета радија Слободна Еуропа. Можеш свакога дана да га пратиш и на радио Студио Б. Добио он и неку награду шатро за истраживачко новинарство... (ЛИНК)



plausibel plausibel 13:10 16.09.2017

Taso,

Čovječe, al si napisao..

Svaka čast.

:)
tasadebeli tasadebeli 14:47 16.09.2017

Re: Taso,

plausibel
Čovječe, al si napisao..

Svaka čast.

:)






(Шапатом: Хвала ти.)


"Opažanje ili percepcija je psihički proces upoznavanja relevantnih svojstava pojava i predmeta oko nas. Opažanje je jedan od osnovnih psihičkih procesa, nije pasivno odražavanje stvarnosti, već uključuje povezivanje čulnih podataka sa ranijim saznanjem, njihovo kategorisanje i pridavanje značenja."
apostata apostata 15:23 16.09.2017

Re: Taso,

plausibel
Čovječe, al si napisao..

Svaka čast.

:)
Jeste, fakat je super ... e al' ja sam cijelo vrijeme (znajući Tasu iz drugih njegovih blogova) očekivao da će doći i dio o dolasku oslobodilaca, o nacionalizaciji, otimačini i tome sl.

Kad' ono ništa!

p.s. Nema čak ni WWII.

p.s.o. A možda je to i dobro.
tasadebeli tasadebeli 15:31 16.09.2017

Re: Taso,

apostata
plausibel
Čovječe, al si napisao..

Svaka čast.

:)
Jeste, fakat je super ... e al' ja sam cijelo vrijeme (znajući Tasu iz drugih njegovih blogova) očekivao da će doći i dio o dolasku oslobodilaca, o nacionalizaciji, otimačini i tome sl.

Kad' ono ništa!

p.s. Nema čak ni WWII.

p.s.o. A možda je to i dobro.






Не, ово није текст о људима и деловима Бeoграда које не волим.

Ово је текст о људима и деловима Београда које сам волео откада знам за себе и које и даље волим.

Са пуном свешћу о томе какви су (боље речено какви смо) били, а и какви смо остали до данас.







plausibel plausibel 19:12 16.09.2017

Re: Taso,

Jeste, fakat je super ... e al' ja sam cijelo vrijeme (znajući Tasu iz drugih njegovih blogova) očekivao da će doći i dio o dolasku oslobodilaca, o nacionalizaciji, otimačini i tome sl.

Kad' ono ništa!

p.s. Nema čak ni WWII.

p.s.o. A možda je to i dobro.


Nema šta, ispao je pravi dasa..

Zezam se. Tasa je fin. Ako bila okupacija bila okupacija. Gospodin čovek i učitelj. Ima da se kaže.

:)

Nešto mislim, do kraja bloga 6 dana - za extrem dušu dala - ne bi čudilo tamo uoč petka eno me kako sam najveći monarhista.

Za kralja i otadžbinu, šta drugo.

:)
plausibel plausibel 19:17 16.09.2017

Re: Taso,

(Шапатом: Хвала ти.)

Mislila sam postaviti jednu pjesmu al uz nju bih morala napisati nešto, čega se sjetih, koje slovo.. Stigao me neki umor. Drugi put opričam kako stvari stoje.

:)

tasadebeli tasadebeli 20:18 16.09.2017

Re: Taso,

plausibel

Nešto mislim, do kraja bloga 6 dana - za extrem dušu dala - ne bi čudilo tamo uoč petka eno me kako sam najveći monarhista.

Za kralja i otadžbinu, šta drugo.

:)




Не, не! Не за краља и отаџбину!

Него за Велимира Бамберга и екипу!








П.С. - Е, Куме, Куме... Шта то радиш, Куме? Снимаш за филм? Знам, знам, и ја ћу то исто да радим... Само сутра...



plausibel plausibel 21:18 16.09.2017

Re: Taso,

Не, не! Не за краља и отаџбину!

Što da ne.. bilo bi šik.

U proteklih deset dana sam i promjenila i renovirala stanište. Kad je čovjek pametan, čovjek kao ja, poreda prioritete cak-cak pa završi i brže i više od planiranog..

Kraj nove zgrade imam tri velika rodna oraha. Tri građevine i čet'ri krana. Inspirativno.

Gdje je Emsi? - zaboravim pitati.



hoochie coochie man hoochie coochie man 22:03 16.09.2017

Re: Taso,

Ово је текст о људима и деловима Београда које сам волео откада знам за себе и које и даље волим.


A koji je mene potsetio na Dušanovac i "Tikve".

"Rođeni Beograđanin" ovakvin pričama dobija smisao, stvarno.
nsarski nsarski 22:17 16.09.2017

Re: Taso,

Ово је текст о људима и деловима Београда које сам волео откада знам за себе и које и даље волим.

Ja bih mogao sličnu priču da ispričam o Vračaru (Čubura, Neimar). Nekada smo u mojoj ulici mogli da postavimo goliće i odigramo celu utakmicu a da ne prođe auto. Danas nemam gde da se parkiram ispred rođene kuće, a i moram da plaćam mesečnu pretplatu za tu zonu.
O novim građevinama koje niču na sve strane bolje da ne pričam.
tasadebeli tasadebeli 22:50 16.09.2017

Re: Taso,

hoochie coochie man
Ово је текст о људима и деловима Београда које сам волео откада знам за себе и које и даље волим.


A koji je mene potsetio na Dušanovac i "Tikve".

"Rođeni Beograđanin" ovakvin pričama dobija smisao, stvarno.



Бора Главоња са Душановца, један од оних према којима је Драгослав Михаиловић градио главног јунака свог романа "Кад су цветале тикве" пишући о његовој животној судбини, неки је рођак моје таште... Неки брат од даље тетке или тако некако... И стварно је био боксер...

Знали су га и моји кева и ћале јер су се кретали у том боксерском свету Београда педесетих и шездесетих: Павле Шовљански, Тома Хладни, Бруно Храстински, Андрејевић итд.

Па сам ја тако слушао и о тој реалној подлози за роман... Који, право да ти кажем, и не одскаче много од оне стварне приче.






И зато је моја ташта и у младости могла без икаквог страха у глуво доба ноћи да прође кроз свој крај, нико није смео да је пипне...



Тим поводом испеван је онај познати душановачки шлагер “Шишмиш, Бора и Мандора пију вино из лавора”. Замало евергрин. (ЛИНК)



Ја ово исто испричам и клинцима у школи (Тикве су им ионако обавезна лектира у првој години средње) и тако их попалим да прочитају књигу и спреме се тај час школске лектире.


tasadebeli tasadebeli 23:13 16.09.2017

Re: Taso,

nsarski

Ja bih mogao sličnu priču da ispričam o Vračaru (Čubura, Neimar).


Да, схватам... И знам...

Први комшилук моје драге која је становала прве две деценије свога живота у Граховској улици, паралелна са Максима Горког и Вардарском и између њих.

У њиховим уличицама није могао да се игра фудбал, много су низбрдне, брате, али су се зато зими санкали све у шеснаест. Поготово што су у том годишњем добу градске власти имале обичај да стављају мреже на дну улице да не би клинци који се санкају излетали под аутомобиле у Јужном булевару. Слично било и у мом крају са тим низбрдним улицама, а нисам приметио да данашње градске власти раде то са мрежама у тихим мирним уличицама зими када дође време санкања.

Nekada smo u mojoj ulici mogli da postavimo goliće i odigramo celu utakmicu a da ne prođe auto.


Тако је...

С тим што ова моја Мајданска има благи, врло благи, пад од запада према истоку па смо обавезно мењали стране на полувремену да би екипе имале једнаке шансе и обавезно си морао да рачунаш са узбрдацијом или низбрдацијом када шутираш на гол или додајеш некоме.

Зато мени вазда после, и на равним теренима, лопта ишла на најшунтавији могући начин када је шутнем у гол, али је ипак некако улазила, па се сви чудили таквом шуту...


Danas nemam gde da se parkiram ispred rođene kuće, a i moram da plaćam mesečnu pretplatu za tu zonu.
O novim građevinama koje niču na sve strane bolje da ne pričam.


Исто...




plausibel plausibel 08:15 17.09.2017

Re: Taso,

Ту је Емси, не брини... Вазда присутан... Његов дух лебди над овим Блогом Б92 стално... ЛИНК

Ali, Bože, ove mu slike..

:))

(nešto je pisalo, predomislih se)
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 09:25 17.09.2017

Re: Taso,

Napisao si ovaj tekst na takav nacin da sam imala osecaj da hodam ulicama koje spominjes i sedim na klupi te slusam price o rusenju nekog buduceg proleca.

Podseca me po stilu kao na tekst iz moje omiljene knjige o Beogradu od 1900-1918 gde nekoliko ljudi pise o tom vremenu, izmedju ostalog Aleksandar de Roko( za one koji mozda ne znaju, prema njegovim nacrtima je gradjen hram Svetog Save). Knjiga je pisana toplo i jedan od teskstovs je napisala izvesna Neva Stojanovic, prosvecena domacica. O tome cu jednom mozda pisati kako ni direktor izdavacke kuce koja je izdala tu knjigu nije znao ko je ona. A njen tekst je bozanstven, topao, prepun detalja, od toga kako je stizala roba iz"Preka" i nosila se uz ulicu Velike stepenice pa do mirisa peciva iz pekare, cini mi se u Pop lukinoj koju je drzao stranac..

Tvoj tekst moze da stoji sa punim pravom uz price koje pomenuh.

Sta vise da napisem, sem - MNOGO lepo Taso
tasadebeli tasadebeli 12:22 17.09.2017

Re: Taso,

jednarecfonmoi

Sta vise da napisem, sem - MNOGO lepo Taso




Хвала!




П.С. - Чуо сам за ту књигу коју помињеш, али је нисам до сада читао.

Мораћу што пре...
elenold elenold 17:29 19.09.2017

Re: Taso,

hoochie coochie man


"Rođeni Beograđanin" ovakvin pričama dobija smisao, stvarno.


Lep blog, a za ove rodjene mogu reci ono sto me je iznenadilo veoma prijatno.
Iz provincije, koja je sada jos veca provincija, , sam dosao na studije. Na godini nije bilo mnogo studenata ciji su dedovi Beogradjani. Naravno kako to znati, ali njih petoro sestoro koji su sa roditeljima ziveli u Beogradu su se izdvajali umerenoscu, korektnoscu, kolegijalnosti, jednom recju pristojnim ponasanjem. Njima nikakva potvrda nije trebala a tako su bili prepoznatljivi. Mnogo puta su pristojnim ponasanjem ostavili takav utisak na mene da sam uvek pomislio da zasluzuju postovanje. I verujte prema njima sam se suzdrzanije i ajde da kazem pazljivije ponasao.
E , a kod ovih sa " " prednjacili su Cacani ciji su se roditelji doselili pred njihovo studiranje.

To sam pre skoro cetrdest godina zapazio i dan danas se toga dobro secam. Bila koleginica , ne bih mnogo detalja da se ne prepozna, plava , nezna , fina, kulturna ... Za nju se pricalo da dok je bila mala da je svaki dan dolazila jedna zena da je cuva a da je druga zena spemala stan i kuvala. A bila je tako neposredna. I kasnije sam se interesovao za nju , otisla preko bare ...
Svaka cast takvim ljudima iz Beograda . . .
zilikaka zilikaka 13:51 17.09.2017

I danas

Nekako mi se ovde uklapa u temu a imam potrebu da se požalim.
Pre oko sat vremena bilo jako nevreme i vetar nam slomio ogromnu ali zaista ogromnu jelku. Nekako na pola.
To je nekad bila novogodišnja al pre mnogo godina. Sad imala desetak metara visine. Srebrna, bila prelepa, ukras dvorišta i šire okoline.

Nećemo je vaditi, neka ostane da živi, al eto još jedan primer prolaznosti svega.
P.S.
Ja po pravilu ne žalim za stvarima al ovo bilo mnogo više od stvari.
Opet, naučeni da racionalizujemo, kažeš sebi: "nek je to sve i nek smo mi živi i zdravi".
Pogled kroz prozor više nikad neće biti onako lep al što bi rekli braća Rusi "Panta rei".

I bolje ona neg ja

P.P.S.
A pošto slika govori najbolje:




i ova kolko da se vidi red veličina:

plausibel plausibel 16:14 17.09.2017

Re: I danas

A pošto slika govori najbolje:

..cc, stvarno se slomilo.

U pravu si, na slici izgleda tužnije..
plausibel plausibel 16:17 17.09.2017

Re: I danas

Orasi. Kiša pada.

angie01 angie01 17:38 17.09.2017

Re: I danas

EEee, kakvo drvo, jako i zdravo,...kako ga je takvo otkinulo, bas tuzno,...al oporavice se vec onaj ostao deo- treba se samo raspistati sta uraditi sa delom odloma,...znam da se neke vrste u tim slucajevima zaliju voskom-da ne istrunu,...al za cetinare pojma nemam sta i kako.

ako ce ti biti lakse- kapiram vezanost bez obzira na lepotu, stanare i ostalo,...mi smo od prve NG sa naslednicima, kupovali jeleke sa korenom i posle ih sadaili,....prve tri u dvoristu kuce babe i dede- sve su narasle u prelepe dzinove gustih grana i nacickanih iglica- mirisali gordi cele godine,....i u nekom odsutnom momentu i okolnosti ta se kuca prodala i ostase nasi divovi da mirisu nekom drugom.
zilikaka zilikaka 18:49 17.09.2017

Re: I danas

mi smo od prve NG sa naslednicima, kupovali jeleke sa korenom i posle ih sadili,.

Ma donosili mi i sa planine, sadili svašta.
Ima pored još jedna slične starosti al neka druga forma. Niža i nikad kao ova.
Imamo i neke borove, dosta mladje, al ova nam bila najlepša, kraljica. Videla se iz daleka.

Vidim da je i drugima taj vetar svašta napravio.
Ko što rekoh, da smo živi i zdravi...
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:49 17.09.2017

Re: I danas

.znam da se neke vrste u tim slucajevima zaliju voskom-da ne istrunu


Ma preživeće to.
A pomoglo bi, ako nije prekomplikovan zahvat, mesto preloma odseći, ali odseći ga koso, da rez ne bude horizontalan, iz jednostavnog razloga da se voda ne zadržava na tom mestu već da sklizne.
Najbolje je to uraditi motornom testerom, zatim nekim oštrim nožem taj rez zagladiti pa sve to premazati kalemvoskom.
Može i neka farba ako se nema voska, funkcija je slična, da spreči prodor vode u ranu.
Tako se radi sa voćem, a drvo je drvo.
A ako je to previsoko i rizično, mani ga, neka se malo i samo bori za život.
plausibel plausibel 06:54 18.09.2017

Re: I danas

Ma preživeće to.
A pomoglo bi, ako nije prekomplikovan zahvat, mesto preloma odseći, ali odseći ga koso, da rez ne bude horizontalan, iz jednostavnog razloga da se voda ne zadržava na tom mestu već da sklizne.
Najbolje je to uraditi motornom testerom, zatim nekim oštrim nožem taj rez zagladiti pa sve to premazati kalemvoskom.
Može i neka farba ako se nema voska, funkcija je slična, da spreči prodor vode u ranu.
Tako se radi sa voćem, a drvo je drvo.
A ako je to previsoko i rizično, mani ga, neka se malo i samo bori za život.


Ne znam da sam ljepši, životniji, komentar pročitala..
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:40 18.09.2017

Re: I danas

Ne znam da sam ljepši, životniji, komentar pročitala..


Ni ja da li sam ikad lepšu pohvalu dobio.
Sva je od iskrenosti, vidi se.
Hvala ti.
angie01 angie01 23:37 18.09.2017

Re: I danas

Najbolje je to uraditi motornom testerom, zatim nekim oštrim nožem taj rez zagladiti pa sve to premazati kalemvoskom.
Može i neka farba ako se nema voska, funkcija je slična, da spreči prodor vode u ranu.


Eto,...jer meni (laicki ) deluje, da ovako ima prostora da se voda skuplja i da tako izazove trulenje,...a da ima nacina, ( jer znam za taj s voskom u nekim drugim slicnim situacijama) da se to spreci.
plausibel plausibel 05:59 19.09.2017

Re: I danas

Ni ja da li sam ikad lepšu pohvalu dobio.


p.s.
st.jepan st.jepan 15:00 17.09.2017

...

мене су донели у један стан у Гаврила Принципа број 23

Koji, na kom spratu?
Ja pre osam godina kupio stan u toj istoj zgardi, na poslednjem, petom.
Tu, evo još uvek, kako-tako živim i snažno zdravstvujem.

Edit:
A za tekst... PREPORUKA!
tasadebeli tasadebeli 15:21 17.09.2017

Re: ...

st.jepan
мене су донели у један стан у Гаврила Принципа број 23

Koji, na kom spratu?
Ja pre osam godina kupio stan u toj istoj zgardi, na poslednjem, petom.
Tu, evo još uvek, kako-tako živim i snažno zdravstvujem.





Немам појма, Стјепане. Питаћу сестру, сад треба да дође на ручак код нас. Она се сигурно сећа, имала је 14 година када сам се ја родио (ћерка моје мајке из првог брака, али одрастао сам уз њу) и у то време ишла је у школу "Исидора Секулић". (Већ наредне године је уписала Тринаесту гимназију, па је вероватно и то био један од разлога пресељења целе породице код бабе на Чукарицу.)

Памтим само да су ми маторци причали да нам је у Гаврила Принципа 23 први комшилук, врата до врата, био возач Лоренса Иглбергера, тадашњег амбасадора (EDIT: Пардон, сад проверио, не амбасадора у то доба него дипломате у америчкој амбасади у Београду) САД у СФРЈ, са чијом женом је моја кева често пила кафу како то већ и иде са комшилуком.

Па су онда кеву свако мало зивкали на "информативне разговоре" ови из војне контраобавештајне...

А јес то мало било незгодно... Јесте моја кева била само књиговезачка радница у Војној штампарији, али баш да буде прва комшика возача америчког амбасадора (EDIT: дипломате)... Не иде, брате.

Ето, сазнао си сад још једну појединост из историјата, половина шездесетих година прошлог века, зграде у којој живиш.


EDIT EDIT: Ево стигла сестра у међувремену... На четвртом спрату смо имали стан.
Черевићан Черевићан 19:56 17.09.2017

избора да је

tasadebeli .....и да мене као шестомесечни бебећи пакет пренесу из круга двојке на тада далеку градску периферију



време скорашње....
лете две роде. у кљуновима по беба. једнаће - где смо ,ајд' да слетимо немогу више ,другаће - изнад Србије , на то ће беба из завежљаја прве роде - животати не слећи, издржи до Немачке


tasadebeli tasadebeli 22:52 17.09.2017

Re: избора да је

Черевићан
tasadebeli .....и да мене као шестомесечни бебећи пакет пренесу из круга двојке на тада далеку градску периферију



време скорашње....
лете две роде. у кљуновима по беба. једнаће - где смо ,ајд' да слетимо немогу више ,другаће - изнад Србије , на то ће беба из завежљаја прве роде - животати не слећи, издржи до Немачке





Ах, поштовани гос'н Че!

Превртљиво је та линија живота, та судба клета,
кад толико зависи од једне тупаве роде лета...

Нумем ја ово, за то сте ви задужени...

А што се тиче купуса?

Ма сваки је добар... Само кад је твој.


Черевићан Черевићан 18:13 18.09.2017

Re: избора да је

tasadebeli ...беба из завежљаја ... роде

e сад рода или шева
(ту се лута вазда)
сумњичавост нам одлика
такве нас Бог сазда
tasadebeli tasadebeli 08:18 19.09.2017

Re: избора да је

Черевићан
tasadebeli ...беба из завежљаја ... роде

e сад рода или шева
(ту се лута вазда)
сумњичавост нам одлика
такве нас Бог сазда



Е, то сам чекао, гос'н Че!




Успут, кад се већ дохватисмо птица...

Ономад у школској зборници седимо, кафенишемо и крмељамо, напољу лије нека досадна киша... Сви ћутимо.

Тишину прекида једна млађа колегиница која каже:

"Људи моји, какво време. За сову и за шеву..."

На то се надовеже једна колегиница пред пензијом, висока жена, правих леђа, са држањем достојним неке краљице и озбиљним дубоким гласом... Једном речју, прави пример оних некадашњих озбиљних професора гимназија и универзитета, оних предратних, и каже:

"А што за шеву?"

Од тада јој душу вадимо на памук.
Черевићан Черевићан 12:05 19.09.2017

Re: избора да је

колегиница пред пензијом, висока жена, правих леђа


к'о са мојим исписником
кад се начне тема склиски
жена леђа правих .... и Он
поимањем баш су блиски,

упс
tasadebeli tasadebeli 13:20 18.09.2017

А сад ја сам... На Фићир-бајиру...

И пошто овај блог већ помало замире до тренутка када ће све то, о мила моја...

Не, не, не...

Док га не прекрије потпуно вео заборава и док не почне да трепери и полако бледи у измаглици сећања, што би рекли момци који гледају девојке док Његошевом улицом иду...

Као што бледи и све друго...



plausibel plausibel 18:21 18.09.2017

Re: А сад ја сам...


Ubila me promaja.
Kratko i jasno.


Ček, ko pjeva "Nije mene dušo ubilo, u bi lo vino rumeno, ubila me ljubav tvoja nevjerna, ne vje rna nek' si prokleta.."
zilikaka zilikaka 19:59 18.09.2017

Re: А сад ја сам...

Ubila me promaja.
Kratko i jasno.

Kolko da podsetim ako zatreba, ja sam spremna da tvoj stav podržim tehn8čkim objašnjenjem. Podužim.
Što će reći verujem ti i delim tvoj stav, ma šta okolina o tome mislila.i
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 20:49 18.09.2017

Nesto uvek ostaje



Te davne 2017. godine govorkalo se o gasenju bloga B92. Beogradjani su vec uveliko prelazili dva nova mosta.Leta su bila pretopla, vecina je ugradjivala klima uredjaje. Beogradom su setali brojni turisti i mogli su da se cuju svi jezici sveta. Mobilni telefoni skoro da su zamenili licni kontakt, ali je duh grada ostao tu negde blizu nas, u skrivenim bastama centra, u tihim ulicama periferije i mozda mnogim jos neotkrivenim lagumima.


Imam pravo da verujem, jer za sad niko nema cinjenice u rukaama da bam se blog gasi. Reklame su i dalje tu...


amika amika 04:37 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

Te davne 2017. godine govorkalo se o gasenju bloga B92.


Те давне 2017. године Блог је постао О2 или графички тачније Q и по бео-кафанама се водила полемика да ли то значи "Остајемо овде али другачији" или "Q.... је за вас".
Показало се да су оба мишљења у праву и то је проглашено за врхунац демократске толеранције и пример за остале.
plausibel plausibel 05:57 19.09.2017

Re: А сад ја сам...

Što će reći verujem ti i delim tvoj stav, ma šta okolina o tome mislila

:)


(Ozbiljna sam.)
plausibel plausibel 06:06 19.09.2017

Re: А сад ја сам...

Ček, ko pjeva "Nije mene dušo ubilo, u bi lo vino rumeno, ubila me ljubav tvoja nevjerna, ne vje rna nek' si prokleta.."

Pjeva Dima. Tekst znam, čovjek mi nepoznat.

Na Google odmah ponudiše Nije mene dušo ubilo..
Samo, Nije me.. i postoji.
tasadebeli tasadebeli 08:33 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

plausibel


zilikaka


jednarecfonmoi


amika



Ма нЕсам мислЕо то са гашењем на Блог Б92, него на овај мој пост...

Али видим, преварих се...


jednarecfonmoi

Te davne 2017. godine



Структура моје породице и односи у њој док сам одрастао иста као и код Банета Бумбара.

Чак се ту вазда мувао и неки Тале Сурови.

К'о да сам себе гледао гледајући серију.

А да ти не причам о томе да ме људи и данас на улици (не зезам се, озбиљно) заустављају и питају:

"Јесте ви онај глумац? Из оне серије, како беше, јагоде...?"

(Мисле на Цвејића.)










П.С. -






И неки нови клинци, љуби их чика Таса професорски у чело паметно!


plausibel plausibel 09:12 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

Ма нЕсам мислЕо то са гашењем на Блог Б92, него на овај мој пост...

Али видим, преварих се...


Ništa ja ovaj put mislila nisam. Ni dobro ni loše.
U glavi mi čudno. Osjetim li leden vjetar kraj uha, reagujem kao na smrt.. na dodir smrti.
Ubila me promaja.


О делима првог краља и књижевника

"Јер, био је и емотиван, луцидан, образован и промишљен писац."

Ispod komentar o keltskim i bugarskim Srbima. Divljacima. Fino.
Izgleda da je njih, komentatore, ubilo rumeno vino i nevernica prokletnica..






Ima li smisla ponavljati koliki sam fan Nadežde Milenković?
U to ime..

Nadežda mi paše pitko kao moja neostvarena, napredna i elegantna interpretacija..

tasadebeli tasadebeli 09:23 19.09.2017

Re: А сад ја сам...

zilikaka
Ubila me promaja.
Kratko i jasno.

Kolko da podsetim ako zatreba, ja sam spremna da tvoj stav podržim tehn8čkim objašnjenjem. Podužim.
Što će reći verujem ti i delim tvoj stav, ma šta okolina o tome mislila.i




Па на Фићир.бајиру је увек малко ветровито...

(Види уводни клип квартета Ивановић.)



tasadebeli tasadebeli 09:39 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

plausibel


Ništa ja ovaj put mislila nisam. Ni dobro ni loše.
U glavi mi čudno. Osjetim li leden vjetar kraj uha, reagujem kao na smrt.. na dodir smrti.
Ubila me promaja.



Ааааа!

Ти то о себи.

А ја мислЕо о Фићир-бајиру јер се на то надовезао коментар.


"Јер, био је и емотиван, луцидан, образован и промишљен писац."

Ispod komentar o keltskim i bugarskim Srbima. Divljacima. Fino.
Izgleda da je njih, komentatore, ubilo rumeno vino i nevernica prokletnica..



И ти још увек читаш те коментаре испод онлајн новинских текстова?

Па сама си крива...

Ево, лепо ти за наук може послужити онај коментар испод тог коментара, потписан са Коле:


Ау, то изгледа да су у парти-сендвиче почели метати бунике!...


(На дипломатским и иним пријемима и коктелима, да додам.)


и да те зебња око срца и промаја око ушију престане плашити.


(EDIT: Проб'о ја једаред да читам те коментаре у онлајн издањима почев од Спротског журнала па надаље о овом мом Чукаричком. Па сам после недељу дана схватио да је лудило прелазна болест и да је боље да се више не дотичем тога ако ми је важно сопствено психичко здравље. Знаш како је... Ипак ја радим са децом. Није у реду да им разредни и наставник српског остане у успомени као неки фијук. Ионако клинци мисле за све нас маторе да смо мало шашави чиме се све занимамо... Не морам још поред тога да будем и фијук.)


Ima li smisla ponavljati koliki sam fan Nadežde Milenković?
U to ime..

Nadežda mi paše pitko kao moja neostvarena, napredna i elegantna interpretacija..



Све што имадох рећи о медијском пишању и срању, рекох ономад на посту код Професора.

И од тада озбиљно размишљам да потомцима тестаментом завештам свету мисију да ми на гробу поставе пирамиду исто као и Нушићу, иако ја нисам масон, да бих макар тада био остављен на миру са свим тим медијским великим и малим нуждама.

Главу горе.

Медијска слика Србије и Београда није реална слика Србије и Београда него њена виртуелна верзија...


EDIT EDIT:


Кад већ поменух моје клинце из школе, они ми ово пуштају понекада на часовима... Српског језика... Па се бавимо анализом поетског израза.



После ми задају и домаћу лектиру. (ЛИНК)


Или ово. (ЛИНК)



Хвала им на томе.


plausibel plausibel 10:14 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

A šta misliš što navratim do Politike? – radi komentara. Najbolji su oni iz Čikaga.

Sjećam se, jednom se javila Nađa, sestra Stiva Tešića. (ako nisam sad sve izmislila, nije mi svaku vjerovati)

Komentare tj kulturu Politike neredovno pratim. Rutinirano Peščanik radi Nadežde, i Famozno Svetislava. Mislima je dobra znana rutina, staza. Vičnost. I disciplina.

:)
plausibel plausibel 10:16 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

tasadebeli tasadebeli 10:45 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

plausibel

A šta misliš što navratim do Politike? – radi komentara. Najbolji su oni iz Čikaga.




Zanimljiva stvar, ako je suditi po kanadskom strongholdu Vojske Kraljevine Jugoslavije u Emigraciji - četnici su evoluirali na Zapadu, dok su partizani u otadžbini ostali na istoj grani, što bi rekao Zoran Kostić Cane svojevremeno izlazeći sa tonske probe u baštu SKC-a:

"Šta je bilo, majmuni, još uvek ste na istoj grani?"



(Фукс - ЛИНК)




(Шалим се, шалим се... За госпођу Тешић...

Мада... Што се тиче дијаспоре генерално гледано... У свакој шали...)


Нађа Тешић: Мој пријатељ, Ерик Ромер






Komentare tj kulturu Politike neredovno pratim. Rutinirano Peščanik radi Nadežde, i Famozno Svetislava. Mislima je dobra znana rutina, staza. Vičnost. I disciplina.

:)



Чега се, надам се, строго придржаваш и у селекцији шта ћеш прочитати са пуном свешћу о позадини написанога, односно ко га је написао и у ком тренутку?

Знам, знам, велика си ти, не морам ја да ти то причам.

Али немој да ја бринем овде за твоје здравље...
plausibel plausibel 10:58 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

U ovom zdravom trenutku ne znam kako si ti vaspostavio vezu između Nađe i Stiva Stojana Tešića (bez obzira bili oni užički partizani il čikaški četnici) sa prepodobnim Canetom (rokerom i rokerom)..

tasadebeli tasadebeli 11:27 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

plausibel
U ovom zdravom trenutku ne znam kako si ti vaspostavio vezu između Nađe i Stiva Stojana Tešića (bez obzira bili oni užički partizani il čikaški četnici) sa prepodobnim Canetom (rokerom i rokerom)..




Ма пусти, кажем ти... Помно праћење медијског простора Србије са све коментарима читалаца ме довели до тога.

Рекох, шалим се.

Нема везе са г-ђом Тешић, него зато што си поменула највећи српски град после Београда - Чикаго, рекавши су да су ти коментари читалаца одатле најбољи.


A šta misliš što navratim do Politike? – radi komentara. Najbolji su oni iz Čikaga.







А зар ти нису ти коментари читалаца испод текстова у онлајн издањима исти као и она некадашња писма читалаца Политике у рубрици Међу нама?

Мени то све некако исто...

Чак и Блог Б92 често уме да ми заличи на тако нешто. Али ту учествујем с пуном свешћу шта радим.

Рекох већ више пута, једина друштвена мрежа на којој учествујем је Блог Б92 па га стога и поменух сада овде. Нигде другде, осим на лингвистичким форумима (на којима су некакви другачији узуси комуникације), нема ме, не постојим. Као човек, грађанин и комуниста. Ни на фејсу или твитеру.



plausibel plausibel 11:52 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje






plausibel plausibel 11:54 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

Aristid Teofanović se čini vrijedan pažnje.

(pogledaću večeras o čemu je riječ)
tasadebeli tasadebeli 12:17 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

plausibel
Aristid Teofanović se čini vrijedan pažnje.

(pogledaću večeras o čemu je riječ)



Обавезно.

Иза псеудонима је име Слободан Благојевић. (ЛИНК)



DANI: Iako ste se afirmirali prvenstveno kao pjesnik, jedno vrijeme ste se bili jako angažirali u polemičkom raskrinkavanju tzv. filosofije palanke, prvenstveno fenomena srpskog nacionalizma?

BLAGOJEVIĆ
: "Filosofija palanke", provincije, budžaka - balkanska je sudba. Cilj te filozofije je da ubije volju za životom. To je filozofija lukavog i zlog balkanskog zaplotnjaka, čiji je "pogled na svijet", nažalost, najprihvatljiviji jednoj arhikonzervativnoj i arhaičnoj masi "zapuštenog naroda", kako je to volio reći Skerlić. Raskrinkavanje ovog fenomena, ove zabiti duha, nije ugodna djelatnost, jer znaš da time nećeš, u zbilji, ništa postići. Filozof palanke je dominanta duhovno ubuđale balkanske duše. Sada, kada su mu u pomoć priskočila i nacionalna osjećanja, kada proskribira svaku ljudskost i zahtijeva surov postupak i okrutnost, i kad uza se ima ne samo bezobličnu masu već i demokratsku apsolutnu većinu, njemu u kraj više niko ne može stati.

(2001.)


(Болдовао и подвукао Таса.)


И још једном да нагласим шта је то Благојевић тачно рекао, због оних који се Философије паланке одмах дохвате чим крећу у свети красташки рат против искључиво срспког национализма (не разликујући га од шовинизма) иако је питање овог новинара који га је интервјуисао било врло сугестивно и злонамерно:



"Filosofija palanke", provincije, budžaka - balkanska je sudba. Cilj te filozofije je da ubije volju za životom. To je filozofija lukavog i zlog balkanskog zaplotnjaka, čiji je "pogled na svijet", nažalost, najprihvatljiviji jednoj arhikonzervativnoj i arhaičnoj masi "zapuštenog naroda", kako je to volio reći Skerlić.





П.С. - Игром случаја, иако клинац за њих, тек бруцош на факсу, знао сам за Благојевића још док је боравио у Бгд. и друговао са Небојшом Васовићем (ЛИНК - О поезији Ђорђа Марковића Кодера) јер се моја сестра нешто дружила са њима и читавом том песничком братијом с почетка осамдесетих. Чак са некима од њих правио и неке заједничке планове о изради првог речника риме српског језика... Ма, више сањарили, него озбиљно намеравали схватајући и сами још тада колико је то озбиљан и обиман подухват.


EDIT: Ето, и то је био мој Београд такође. Из осамдесетих прошлога века...



plausibel plausibel 12:41 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

"Filosofija palanke"..

tasadebeli tasadebeli 12:51 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

plausibel
"Filosofija palanke"..







Шири, бона, шири...

Немој тако уско. "Није ти то, болан, мјесто него стање."






Пусти ове београдске надриинтелектуалце и квазиелиту која није ни прочитала Константиновића, али се заклиње у њега следећи слепо у томе једну бабу пионирку у духовном самопорицању.
plausibel plausibel 13:04 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

plausibel plausibel 13:06 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

tasadebeli tasadebeli 13:15 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

plausibel


Hotel California




EDIT: Јбг, кад ја настављам са дијалогом чак и онда када прекинем комуникацију и одјавим се...

Заборавих још у претходном коментару да ти на крају цитирам преподобног Цанета како си га ти назвала:

"Нисмо ми некултурни зато што смо сиромашни, него смо сиромашни зато што смо некутурни."



plausibel plausibel 13:18 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

Ne, ne, ovaj Hotel California.. nema dalje.

:))
plausibel plausibel 13:19 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

Mogu i da se odjavim za Septembar.

:)
tasadebeli tasadebeli 13:20 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

plausibel
Ne, ne, ovaj Hotel California.. nema dalje.

:))





Ај агри.


Опет EDIT )) :

Mogu i da se odjavim za Septembar.


:)

Ех... Зашто би?

Само ћакуламо...




И никоме не сметамо...
plausibel plausibel 13:24 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

Adieu.

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 16:36 19.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

amika
Te davne 2017. godine govorkalo se o gasenju bloga B92.


Те давне 2017. године Блог је постао О2 или графички тачније Q и по бео-кафанама се водила полемика да ли то значи "Остајемо овде али другачији" или "Q.... је за вас".
Показало се да су оба мишљења у праву и то је проглашено за врхунац демократске толеранције и пример за остале.



Kao barka kojom plovis, a ne znas da li ce da potone u nekom trenutku. Ako se i to desi, plivacemo ~~~~

Salim se, deluje mi da mozda promene ime u 02 blog, ali zasto bi gasili kad je pokkriveno reklamama...


Taso, znam za slicnost B bumbara i tebe
plausibel plausibel 08:02 20.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

plausibel plausibel 08:03 20.09.2017

Re: Nesto uvek ostaje

amika amika 20:44 18.09.2017

Тасо 5+!

Одличан, "тасински" (граматика?) текст и ретке фотке. Да сам нека власт платио бих ти - колико тражиш? - да овај текст и твоји коментари у вези са њим буду основ монографије о Чукарици, и да сличне приче покупиш и испишеш од својих другара из околине.

поседујем оверену купопродајну тапију за та три ара из 1913. године писану руком адвоката за коју ми његове данашње колеге кажу да је права музејска вредност.


Сликај је, то је документ за историју.

Шта је било са каменим плочама из цркве са именима донатора изградње?

ВВредело би исписати стварну причу о Бори Главоњи, онда би се видело колико је Михајловић то разрадио, дорадио, дао симболику добра и зла, и како победничко и осветничко добро ипак страда, уградио и друге бгд легенде...



tasadebeli tasadebeli 08:42 19.09.2017

Re: Тасо 5+!

amika

Одличан, "тасински" (граматика?)





По свим правилима творбе речи!


Да сам нека власт платио бих ти - колико тражиш?






Препоручам се, што би рекао један мој другар када су му после трећег рођеног сина жене осталих мојих другара поменуле чињеницу да његова супруга рађа само синове.


ВВредело би исписати стварну причу о Бори Главоњи, онда би се видело колико је Михајловић то разрадио, дорадио, дао симболику добра и зла, и како победничко и осветничко добро ипак страда, уградио и друге бгд легенде...



Да, то би било сјајно! Интересантно за упоређивати.

Али ја немам за то довољно материјала, Амика.

То су углавном само неке крпице породичних прича...

Можда неко други има више материјала за тај подухват...


EDIT:
Шта је било са каменим плочама из цркве са именима донатора изградње?


Не знам.

Последњи пут када сам се распитивао код проте за те плоче, а има томе подоста времена, рече ми он да су их ставили у неке просторије за одлагање ствари у кућицама у порти цркве.

Не знам да ли су још увек тамо.
plausibel plausibel 09:33 20.09.2017

Šta znači..

Svetomir i Jovan kažu*,

plausi'bel (fr.) a prihvatljiv, usvojljiv, verovatan; verodostojan;** j-m et. machen objasniti komu što da ovaj razume (i. prihvati), uveriti koga u što.






A Njemci imaju i Plausibilität,






*) prilažem sliku Riječnika - da dočaram koliko su Svetomir i Jovan ozbiljni ljudi - uz jednako ozbiljan Riječnik japanskih znakova na njemačkom..

**) slovima, tačka-zarez verodostojan tačka-zarez, (ne namiguje niko).


tasadebeli tasadebeli 09:55 20.09.2017

Re: Šta znači..

plausibel
Svetomir i Jovan kažu*,

plausi'bel (fr.) a prihvatljiv, usvojljiv, verovatan; verodostojan;** j-m et. machen objasniti komu što da ovaj razume (i. prihvati), uveriti koga u što.






A Njemci imaju i Plausibilität







*) prilažem sliku Riječnika - da dočaram koliko su Svetomir i Jovan ozbiljni ljudi - uz jednako ozbiljan Riječnik japanskih znakova na njemačkom..

**) slovima, tačka-zarez verodostojan tačka-zarez, (ne namiguje niko).








А ти имаш неку црвену лампицу која се пали када ја на нешто помислим?

Баш поменух реч плаузибилно у делима нашег најпознатијег савременог лингвисте Ранка Бугарског.

Тамо код Професора на посту у његовом дијалогу са Краљем мајмуна.
plausibel plausibel 09:57 20.09.2017

Re: Šta znači..

Zakeram.

:)
tasadebeli tasadebeli 10:07 20.09.2017

Re: Šta znači..

plausibel
Zakeram.

:)






Ако, ваља се...

И ја волим то да радим...

plausibel plausibel 11:27 20.09.2017

Re: Šta znači..


Sve ima smisao, kad je dobre volje, za zakeranje.. zar ne?

Sjetih se, „Smatra se da je prvi počeo da koristi termin „post-truth” u značenju da je istina kao koncept postala nevažna.“, Stiv Stojan Tešić..

Dalje, vjerovatnost (prihvatljivost) i vjerodostojnost (istinitost), kako bih rekla, Njemci krenuli od apsurda..

Il, ovako, plausibel (npr moguć) + sa sličicom NLO = razumljivo, ali u mojoj izvedbi..

:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana