Gost autor

Unutrašnji dijalog: Trgovci dečjim kostima

Filip Mladenović RSS / 28.07.2017. u 20:38

Masovna grobnica kod Zvornika
Masovna grobnica kod Zvornika
Početak tzv. unutrašnjeg dijaloga obeležen je intervjuom poznatog dramskog pisca i akademika Dušana Kovačevića. Na iznenadjenje, pa čak i zgražanje mnogih, u pomenutom intervjuu Dušan Kovačević amnestira aktuelnog predsednika i doskorašnjeg premijera od krivične, političke i moralne odgovornosti za mnogobrojne ratne zločine počinjene tokom devedesetih godina XX veka, kada je Aleksandar Vučić bio u samom vrhu zločinačkog režima Slobodana Miloševića kao visokorangirani funkcioner Srpske radikalne stranke.

Umesto polemike, a u prilog tzv. unutrašnjem dijalogu, citiraću tekst profesora filozofije iz Banjaluke Dragana Bursaća, stalnog komentatora portala "BUKA":

"Neko vam pobije sve članove porodice, većinom ne odgovara za zločine, živi pored vas i svaki put vam svojom pojavom utjeruje strah u kosti. E, ali nije to sve! Vi hoćete da nađete kosti najmilijih, da ih ukopate kako već čovjeku i Bogu dolikuje. Ali, ne! U morbidnoj i perverznoj igri "skrivača leševa", ubice, saučesnici i svjedoci traže od vas dopunu telefonskog računa, kako bi došli do informacije o mrtvim.

Dopunite im račun. Jer, šta drugo da radite? Prevare vas. Onda od vas traže 500 maraka za neku informaciju o nastradalim. Prevare vas opet. Onda naprave unosan biznis od čitave igre "skrivača leševa" i vi učestvujete u njoj. Jer, šta ćete, samo bi svoje mrtve da nađete i upokojite.

Tražili su onomad '92. tih 500 maraka da vam ne ubiju rođaka. Slagali su i ubili ga. Traže vam sad 500 maraka, e da bi kosti ubijenog pokazali. Opet lažu.

E, tako žive Bošnjaci danas u Prijedoru dok im komšiluk drugi put ćutnjom i prevarom ubija mrtvu rodbinu.

Čudan je Prijedor grad.

Prolegomena zla u Prijedoru

Vidite, neko će reći kako je sve to isto, kako je svaka žrtva jednaka i kako ubistvo i jednog jedinog ljudskog bića, znači smrt čovječanstva. Neko će vam reći kako prijedorska omerta - zavjera ćutnje predstavlja gotovo morbidno pravilo, kako je toga bilo na teritoriji čitave ex-Jugoslavije, kako je čak o "mapama kostiju" urađen i Brešanov film "Nije kraj"...

Nije baš tako. Prijedor je sahranio 2.325 žrtava, Prijedor traga za još njih 777. Prijedor je kolosalna pozornica zla, zavjere ćutanja i produžetka ubijanja mrtvih tom ćutnjom. Budimo posve iskreni, ne traži više Prijedor svoje mrtve sugrađane. Ne! To rade njihove porodice, koje se ni četvrt vijeka poslije ne prestaju klanjati pred ubojicama svoje djece, braće, očeva, majki, rodbine... I dali bi oni, ne onih 500, nego 500.000 maraka da mogu, e kako bi dobili informaciju o kostima, koje bi identificirali i pokopali. A, kostiju je toliko da se po pet puta fragmenti istih ljudi sahranjuju. Kostiju je toliko da sa druge strane nema niti jedne jedine kosti od onih 777. Beskrajno zlo.

Reći će neki: "Dosta je!" Neka se kane rodbina ubijenih ćorava posla, neka prestanu igrati igru sa ubicama djece. Ali, reći će to oni koji, po pravilu, nisu nikoga izgubili. Koji mogu komforom racija suditi tuđoj emociji. Emociji majke koja pokopava dijete. Emociji sestre, koja u fragmentima, po peti put pokopava kosti svoga brata...

Ubice djece koji se nikad ne kaju

A Prijedor je bio samo priprema, samo tri godine stariji genocid od onog konačnog, srebreničkog. I ništa, ništa se nije promijenilo. Agresor i silnik i dalje unovčavaju taj genocid. Obrazac je isti.

Znate li ko je Slobodan Medić? To je ona "junačina" iz srbijanske jedinice "Škorpioni", koji je komandovao likvidacijom šestorice Srebreničana. To je onaj "heroj" koji je prije nego što je pucao u sedamnaestogodišnjeg Azmira Alispahića, pitao dječaka da li je nekad vodio ljubav sa ženom, na šta mu je dijete odgovorilo da nije.

"I nećeš", bile su krvnikove posljednje riječi, prije nego što je pucao u dijete, oduzimajući mu pravo na još trenutak vazduha i svjetlosti, na ostatak života, na porodicu, na potomstvo, na ljubav na koncu kao univerzaliju postojanja. To je taj ultimativni zločinac, to je to ultimativno zlo. To je taj "glavni lik" snimka, koji je obišao svijet. I to ste svi vidjeli i to svi znate.

Ima ono drugo. Bitnije. Na suđenju Mediću, ta zvijer, ne samo da nije niti jedne sekunde pokazala empatiju, niti prema majci ubijenog dječaka, niti prema svim ubijenim i njihovim familijama, ne samo da nije pokazao ni trunku srama, stida sramote i kajanja... Ne!

Zlo se razvija u operativnost. Potpunoj operativnosti sa punom sviješću. Najprije, nije Medić u stanju rastrojenosti pobio ljude i djecu, nije to radio iz osvete. Zvijer je potpuno svjesno segmentarnim aktom genocida ništila ljudske živote. Pa je i na suđenju pokazao znatnu dozu operativnosti. U svemu što se desilo, Medić je bio jedino bijesan zato što je zločin snimljen.

"Konkretno, da sam znao, da sam znao, taj što je snimao ne bi se 'leba najeo, ubio bih ga kao zeca što je to snimio. Znači, sad ja ovo odgovorno kažem pred vama - ja bih ga kao zeca ubio", kazao je tokom suđenja.

E, to je ta paralela sa Prijedorom. Nema tu ni unce kajanja. U većini slučajeva. Čast manjini, koja se suočila sa zlom i koja svakodnevno trpi prezir od "tihih i poštenih građana Prijedora". A, ta većina, produženo ubijanje mrtvih u morbidnoj igrici skrivača kostiju, zapravo i doživljava sve kao igricu. Ostati anoniman i pokušati naplatiti tuđu nesreću, sva je istina, koja urliče Potkozarjem.

Šipražje od 125.000 eura na kojem je zabranjena riječ genocid

Nego, da se vratimo na Srebrenicu, na zločine "Škorpiona".

Ubistvo se desilo na lokaciji Godinskih Bara. Porodice nastradalih sve što hoće na ovom svijetu je da se na tom mjestu stavi spomen obilježje ubijenim. Da se zna za Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (17), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dinu Salihovića (18) i Jusu Delića (25). Da se obilježi mjesto stradanja.

Eh, da je mrtvima tako lako spokoja naći i obilježja dati! Ali, nije!

Vidite, sadašnji vlasnik, inače zapuštene zemlje, koja nikome ne treba do li familijama ubijenih, ima, kako veli, posebne zahtjeve. Spomenik može biti samo jedan kvadratni metar veličine. Kakav li je to spomenik, pomisliće zdrava pamet? Ali to nije sve. Ukoliko žele veći spomenik, porodice žrtava mogu kupiti zemlju. Cijena? "Sitnica" - 125.000 eura! Dakle, 125.000 eura za šikaru koja nikome ne služi?! Dabome da je i ovdje riječ o klasičnoj trgovini i kostima i memorabilijama i traumama ratnim, sa porodicama ubijenih.

Ali, sve i da hoće, preživjeli članovi porodica onih koje su strijeljali Medić i njegovi "Škorpioni" te novce, naravno, nemaju. A, i da imaju, teško bi oni mogli postaviti dostojan spomenik svojim najmilijim. Jer vlasti Republike Srpske, već zagledaju i raspituju se kako bi to sve moglo biti. Mogao bi neko uklesati na spomenik riječ "GENOCID", riječ koja se ne izgovara - od Prijedora do Srebrenice! Riječ koja je zabranjena u entitetu Republika Srpska.

I šta da rade familje ubijenih? Da na humčici od jednog kvadrata mikroskopom urezuju podatke, na humčici pored koje može proći hiljade ljudi, a da ne svjedoče mjestu iskonskog zla, jer je neće vidjeti? Ili da se upuštaju u pravni rat sa vlastima Republike Srpske i gazdom imanja, koji valjda u nedostatku nafte na svom placu, hoće na kostima zarađivati.

Koliko smo puta ubili dječaka Azmira Alispahića?

Neko reče da je vlasnik zemlje Bošnjak. Neko reče kako su trgovci kostima i lokacijama u Prijedoru Srbi... Ne! Riječ je o poratnom šljamu, koji na smrti profitira.

Ali, kako da se suočimo svi zajedno sa likom svojim u ogledalu, kad nismo u stanju da vidimo istinu? Kako da se suočimo sa istinom, kada u Prijedoru nema spomenika za 102 ubijena djeteta, koja nikome ništa skrivila nisu, osim što su se drugačije zvala?

Ovaj mali Azmir Alispahić nije ubijen jednom, niti je njegov asasin samo Slobodan Medić. Svaki put, kad se zataškava smrt bilo čija, a pogotovo smrt djece, nebo plače. Azmir je ubijen 1995. godine, pa je ubijan svaki sekund svakog dana, sve do 2003. kad je ukopan na mezarju u Potočarima, pa je ubijan i nakon smiraja sve do današnjeg dana, kada mu se mjesto stradanja ne može ljudski obilježiti.

A tako je sa svakim nestalim insanom u Bosni i Hercegovini. Sa svakim ubijenim djetetom, sa svakim zatrtim ljudskim bićem, kome kosti nisu upokojene ili čije je tijelo rastureno sve sa kostima diljem crnice bosanskohercegovačke.

Umjesto zaključka i završetka, jer zaključka i završetka nad ovim zlom nema, poema prijedorskog pjesnika Darka Cvijetića:

ZAKOPAVANJE SESTRE

Školsku iz klupe, Aidu, prvi sam put nakon rata sreo 2001. godine

Živjela je u Nizozemskoj udata za Nijemca

Imaju već velike kćerke

Javili krajem godine da su joj identificirali

Brata u masovnoj

 I ona pokopala nekoliko kostiju

 Drugi puta sam je sreo 2005.

Opet joj našli brata

 Pa su je zvali 2008. - u novonađenoj masovnoj

Još joj brata iskopali

Ove 2015. bila je mirna i puno starija

Našli ga opet, šapće i osvrće se

 

Dokle ću ovo, svakih četiri pet ljeta?

Šta ću, moj školski, ako mi dogodine nađu

Još brata?

 A meni pun mezar"

 

LINK: http://balkans.aljazeera.net/vijesti/trgovci-djecijim-kostima-od-prijedora-do-srebrenice

 

P.S. LINK: http://www.balkaninsight.com/rs/article/ko-je-prebacivao-tela-kosovskih-albanaca-u-masovne-grobnice-u-srbiji 

Atačmenti



Komentari (76)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

anonymous anonymous 22:43 28.07.2017

Чему ......

....ископавање костију ?
anonymous anonymous 22:46 28.07.2017

Re: Чему ......







Мени је у истом часопису интересантнији текст :

Naomi Klein: Kako zaraditi na katastrofi
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:10 28.07.2017

Re: Чему ......

Pa upravo o tome i govori Naomi Klajn: o profitiranju na ljudskoj nesreći i o lešinarima rata, poplava, oluja, zemljotresa...
plausibel plausibel 11:03 29.07.2017

Re: Чему ......

Мени је у истом часопису интересантнији текст :

Naomi Klein: Kako zaraditi na katastrofi

Odličan, čitala sam ga juče na Peščaniku.
mariopan mariopan 12:28 29.07.2017

Re: Чему ......

anonymous
Naomi Klein: Kako zaraditi na katastrofi

Odlična.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:57 28.07.2017

Volim Naomi

Al' čini se da Partija seče dosta moć Daddy-ju, kao da ga podsećaju da je veća Amerika od njegovog ego-tripa? (Volim tebe više nego Daddy-ja pa me zanima šta misliš)
zilikaka zilikaka 08:44 29.07.2017

Opet ovaj

@mladic
Slušaj balavac.
Iz aviona se vidi da ti o ratu, stradanjima i patnjama znaš kolko ja o problemima steonih krava simentalske rase. Tolko si i upotrebljiv.

Te mudrosti štos pokupio na jućubu i forumima salonskih fašista se leče uspešno motikom, pa ceo dan na sunce, da kopaš.



mladic mladic 09:47 29.07.2017

Re: Opet ovaj

zilikaka
@mladic
Slušaj balavac.
Iz aviona se vidi da ti o ratu, stradanjima i patnjama znaš kolko ja o problemima steonih krava simentalske rase. Tolko si i upotrebljiv.

Te mudrosti štos pokupio na jućubu i forumima salonskih fašista se leče uspešno motikom, pa ceo dan na sunce, da kopaš.






ti si neki šaljivdzija , a neka neka..bloguj blagoš ... :)
pikuc pikuc 09:42 29.07.2017

Zdravo

Aleksandar Vučić bio u samom vrhu zločinačkog režima Slobodana Miloševića kao visokorangirani funkcioner Srpske radikalne stranke.


Ne treba se tu zaustaviti,
Neki bi voleli ovakav nastavak

Koji je imao za cilj (taj Milošević sa tim Vucicem) uništiti Hrvate,Bosnjake i Albance za svagda i stvoriti srpsko carstvo ali onda su se pojavili pravednici svetski, čuvari civilizacijskih tekovina, jedinstva, pravde i morala i svekolikog covekoljublja i sprečili to srpsko zlo da se širi Balkanom.
Živeo Franjo Tudjman, živeo Stepinac, živeli Izetbegovici, živeo Haridinaj, živeo Tači, živeo Gotovina, živele sve oslobodilačke vojske od Srba, živele ustase i svi za dom spremni protiv Srba.

Živeo treci pobednički oslobodilacki rat devedesetih protiv sile Srba, živeo vasceli svet koji je pobedio Srbe!

Slava junacima vascelog sveta!
Sada svet lakše diše.


Ali malo sutra,
ostao je ON, Aleksandar Vucic sa svojom vojskom.



Filip Mladenović Filip Mladenović 11:26 29.07.2017

Re: Zdravo

Ako pažljivo prelistate dnevnu štampu iz 1998. i 1999. godine, nedvosmisleno i jasno ćete doći do sledećih činjenica:

Aleksandar Vučić 24. marta 1998. godine postaje ministar za informisanje u Vladi narodnog jedinstva Mirka Marjanovića, koju čine SPS, SRS i JUL, i podnosi ostavku na mesto direktora „Pinkija“. Za vreme tog ministarskog mandata potpisao je Zakon o javnom informisanju, koji je ostao zapamćen po tome što je uveo visoke novčane kazne za novinare čije se pisanje kosilo sa politikom režima Slobodana Miloševića, kao i po gašenju redakcija „Dnevnog telegrafa“, „Evropljanina“ i „Naše Borbe“.

U vreme dok je bio ministar informisanja, Aleksandar Vučić je izjavio za list "Argument" da će se „kad tad osvetiti Slavku Ćuruviji“, novinaru i osnivaču "Dnevnog telegrafa".

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine, a njegova nevenčana supruga Branka Prpa, 15 godina kasnije, za dnevni list "Danas" izjavila je da je Vučić bio umešan u ubistvo i da je bio, „ne samo kreator zakona o informisanju već i prakse progona novinara“.

Da Aleksandar Vučić kao visokorangirani funkcioner SRS u vrhu zločinačkog režima Slobodana Miloševića nije uradio ništa drugo sem citiranog, ne samo da se više ne bi mogao baviti politikom na osnovu Zakona o lustraciji, nego bi i krivično odgovarao!
milanb milanb 11:31 29.07.2017

Re:

А шта да радимо са 1600 несталих Срба из БиХ, укључујући и 285 Срба из Сарајева, које нико више не тражи, нема ексхумација, нема сахрањивања?

Да ли и њихове породице имају нека права?
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:35 29.07.2017

Re:

Isto, da se dostojanstveno sahrane, uz dužan pijetet!

Žrtve nemaju nacionalnost, veru, pol, ideološku pripadnost... Žrtve su žrtve, koje zaslužuju da im se u ime civilizovanosti zna grobno mesto.

A njihovi dželati imaju ime i prezime, i zato moraju da odgovaraju pred sudom, jer ratni zločini NIKADA ne zastarevaju!
aureus aureus 11:51 29.07.2017

Re:

milanb
А шта да радимо са 1600 несталих Срба из БиХ, укључујући и 285 Срба из Сарајева, које нико више не тражи, нема ексхумација, нема сахрањивања?

Evo, sam odgovori na to pitanje, ni ono nije posebno teško.

Kako bi ti odgovorio na pitanje koje toliko muči Pikuca i Mladica?

Da li bi svjedočio protiv svog sunarodnika ako bi znao da je taj ratni zločinac (a ti bio očevidac određenih događaja)?
mladic mladic 11:57 29.07.2017

Re:

aureus
milanb
А шта да радимо са 1600 несталих Срба из БиХ, укључујући и 285 Срба из Сарајева, које нико више не тражи, нема ексхумација, нема сахрањивања?

Evo, sam odgovori na to pitanje, ni ono nije posebno teško.

Kako bi ti odgovorio na pitanje koje toliko muči Pikuca i Mladica?

Da li bi svjedočio protiv svog sunarodnika ako bi znao da je taj ratni zločinac (a ti bio očevidac određenih događaja)?




Na to pitanje ti je odogovreno...
aureus aureus 12:03 29.07.2017

Re:

mladic

Na to pitanje ti je odogovreno...

Pa nije.
Kako je odgovoreno?

Nego, da li "mladic" u tvom niku znači da imaš poštovanje prema Ratku Mladiću, pa si možda čak i sljedbenik, podržavalac i branilac njegovog lika i djela, ili da si samo mladić, dečko drugim riječima?
aureus aureus 12:17 29.07.2017

Re:

Jeste odgovoreno ti je.. Za svu zlu sudbinu Njemackog naroda u DSR procitaj Main Kampf, za uzroke nesrece muslimanskog naroda u BiH procitaj zlocinacki projekat iznesen u Islamskoj Deklaraciji ...

Jesi li ti te knjige stvarno pročitao?
aureus aureus 12:37 29.07.2017

Re:

Mudar je Milanb.

Ni on, slično Pikucu i Mladicu, izgleda ne bi svjedočio protiv Srbina bez obzira kolika ništarija taj Srbin bio.
No, Milanb nije toliko blesav da o tome javno govori. Radije će da ćuti.
emsiemsi emsiemsi 17:00 29.07.2017

Re:

Filip Mladenović
Isto, da se dostojanstveno sahrane, uz dužan pijetet!

Žrtve nemaju nacionalnost, veru, pol, ideološku pripadnost... Žrtve su žrtve, koje zaslužuju da im se u ime civilizovanosti zna grobno mesto.

A njihovi dželati imaju ime i prezime, i zato moraju da odgovaraju pred sudom, jer ratni zločini NIKADA ne zastarevaju!

Жртве имају и националност, веру, пол, идеолошку припадност.
После другог светског рата, злочинци су били фашисти, а жртве су биле жртве фашистичког терора. Није чудо, стога, да су у Хрватској, након 50 година, на проусташком митинзима на којима је жвалави Туђман говорио о својој срећи да му жена није Српкиња ни Јеврејка, а маса френетично свршавала - викало како ће бити јефтиних српских кућа. Није ни чудно што им је једна од најпопуларнијих песама Јасеновац и Градишка Стара.
У стварности злочинци су били Немци и Хрвати са додатком муслимана, а жртве су у далеко највећем броју били Срби.
Тако се тада говорило све са циљем да српске жртве буду мање, а хрватски злочин готово непостојећи.
После последњег сукоба се не говори тако --- сада се говори да су жртве углавном Муслимани, а да су злочинци једино Срби.
Једини Филип мисли да нема националности.
Било како било, не поновило се.
Надам се да су Срби извукли поуку и да никада више неће доћи у позицију да их којекакав башибозук и калакурција покуша да истреби.
Убеђен сам да се Јасеновац никада више неће поновити.
Још само да Хрвати протерају ону шачицу преосталих Срба (оних испод три процента како је говорио жвалави кривоусти Туђман), да ти људи оду било где из оне творевине, да нађу свој мир.
Истина, неки ће и да се покатоличе под енормним притиском (јеботе, Хрватима ни Пуповац није довољно добар Србин), никада више није било имена и презимена сличних ... Хрвоју Петровићу, Ивици Јовановићу, Домагоју Миловановићу, Роберту Поповићу ... што српскије презиме, то хрватскије име.
principessa_etrusca principessa_etrusca 18:06 29.07.2017

Re:

emsiemsi
Filip Mladenović
Isto, da se dostojanstveno sahrane, uz dužan pijetet!
Žrtve nemaju nacionalnost, veru, pol, ideološku pripadnost... Žrtve su žrtve, koje zaslužuju da im se u ime civilizovanosti zna grobno mesto.

A njihovi dželati imaju ime i prezime, i zato moraju da odgovaraju pred sudom, jer ratni zločini NIKADA ne zastarevaju!

Жртве имају и националност, веру, пол, идеолошку припадност.
...

Филипе, на танком си леду са оваквим конструкцијама јер жртве о којима говоримо нису случајни путници, људи који су купили карту, па се задесили на "Титанику" или у авиону који је пао, већ су постали жртве управо због своје припадности коју им ти данас одузимаш.

У крајњој линији овим што си написао исказујеш непоштовање према жртвама и њиховом идентитетима који су били кључни у њиховом страдању.
aureus aureus 18:28 29.07.2017

Re:

emsiemsi

Жртве имају и националност, веру, пол, идеолошку припадност.
После другог светског рата, злочинци су били фашисти, а жртве су биле жртве фашистичког терора. Није чудо, стога, да су у Хрватској, након 50 година, на проусташком митинзима на којима је жвалави Туђман говорио о својој срећи да му жена није Српкиња ни Јеврејка, а масла френетично свршавала - викало како ће бити јефтиних српских кућа. Није ни чудно што им је једна од најпопуларнијих песама Јасеновац и Градишка Стара.
У стварности злочинци су били Немци и Хрвати са додатком муслимана, а жртве су у далеко највећем броју били Срби.
Тако се тада говорило све са циљем да српске жртве буду мање, а хрватски злочин готово непостојећи.
После последњег сукоба се не говори тако --- сада се говори да су жртве углавном Муслимани, а да су злочинци једино Срби.
Једини Филип мисли да нема националности.
Било како било, не поновило се.
Надам се да су Срби извукли поуку и да никада више неће доћи у позицију да их којекакав башибозук и калакурција покуша да истреби.
Убеђен сам да се Јасеновац никада више неће поновити.
Још само да Хрвати протерају ону шачицу преосталих Срба (оних испод три процента како је говорио жвалави кривоусти Туђман), да ти људи оду било где из оне творевине, да нађу свој мир.
Истина, неки ће и да се покатоличе под енормним притиском (јеботе, Хрватима ни Пуповац није довољно добар Србин), никада више није било имена и презимена сличних ... Хрвоју Петровићу, Ивици Јовановићу, Домагоју Миловановићу, Роберту Поповићу ... што српскије презиме, то хрватскије име.

Ponekad djeluje kao da si usvojio Mladica, i onda mu godinama pričao slične priče - i naposlijetku se desilo to da je on puk'o i radikalizovao se.

Mislim da se doduše ne može tvrditi da si ti zaista usvojio Mladica, ali prilično je vjerovatno da mu je neko drugi punio glavu tim pričama, a on dodatno odlijepio kad je pokušao da pročita "Islamsku deklaraciju".

No, nema veze - ako i nisi usvojio i podizao Mladica - možeš ti na svoj način da djeluješ na današnje mlade naraštaje. A sve u cilju da se pod navodnom spremnošću na samoodbranu odgoji što više Mladica koji će onda na bilo koju knjigu ili pokret prstom omrznutog neprijatelja spremno izvlačiti artiljeriju na brda, čistiti duge cijevi i oštriti noževe.

Užas.
anonymous anonymous 20:05 29.07.2017

Re:


aureus


Užas.


Да ли то што си сам дописао или претходни текст ?

Није ми баш јасно.

А и чини ми се, да понекад баш тражиш неког подесног за своје унапред припремљене сентенце, које бај д веј немају много везе са оним на шта саговорник реферише.

Моје питање за тебе - да ли си учествовао у неком од протеклих ратова ?

aureus aureus 11:59 29.07.2017

Bilo je i ovoga

Ovo možda nije svima poznato.
Kako je MUP Republike Srbije vraćao bošnjačke izbjeglice natrag na teritoriju odakle su pobjegli tokom jula 1995:




O novom dosijeu Fonda za humanitarno pravo „Deportacija izbeglica iz Srebrenice“, koji se bavi sudbinama muslimana iz Srebrenice koji su u julu 1995. bežali u Srbiju odakle su ih naše vlasti vraćale preko Drine i predavale snagama bosanskih Srba – govore Muhamed Avdić i Abdurahman Malkić.
mladic mladic 12:10 29.07.2017

Re: Bilo je i ovoga

aureus
Ovo možda nije svima poznato.
Kako je MUP Republike Srbije vraćao bošnjačke izbjeglice natrag na teritoriju odakle su pobjegli tokom jula 1995:




O novom dosijeu Fonda za humanitarno pravo „Deportacija izbeglica iz Srebrenice“, koji se bavi sudbinama muslimana iz Srebrenice koji su u julu 1995. bežali u Srbiju odakle su ih naše vlasti vraćale preko Drine i predavale snagama bosanskih Srba – govore Muhamed Avdić i Abdurahman Malkić.



Prica li sta pomenuta gospoda o Kravicama, Bratuncu , Skelanima ...prica li sta pomenuta gospoda o djecaku Slobodanu koga je Kurva Elveta Veseli zaklala i izmasakrila ili ih samo boli batina po njiihovim ledjima ?
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:07 29.07.2017

Ratni mir!

Na Balkanu i dalje traje ratni mir. Zašto?
Zato što tajkunsko- ratnoprofiterskim-mafijaškim-bezbedonosnim-političkim vrhuškama nikako ne odgovaraju uredjeno društvo, pravna država, nezavisno sudstvo, podela vlasti, slobodni mediji, ljudska prava...

Dokle god je tako, tolerisaće se pre svega uz pomoć korumpiranih medija ratno raspoloženje, razumevanje "svojih" nitkova i izroda, neizvodjenje pred sud ratnih zločinaca na svim stranama, govor mržnje...

Šifra je uvek ista: zavadi, pa vladaj! Dopunjena sa: zavedi, pa vladaj!
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:29 29.07.2017

Vest iz RS

U Republici Srpskoj biće zatvoreno 15 osnovnih petorazrednih škola.
Uglavnom je reč o područnim školama u selima.
Iz entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture objašnjavaju da drugog izlaza nije bilo, jer nema dovoljno dece, zbog čega je deo škola zatvoren i pre 4 godine.
emsiemsi emsiemsi 16:43 29.07.2017

Re: Vest iz RS

Filip Mladenović
U Republici Srpskoj biće zatvoreno 15 osnovnih petorazrednih škola.
Uglavnom je reč o područnim školama u selima.
Iz entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture objašnjavaju da drugog izlaza nije bilo, jer nema dovoljno dece, zbog čega je deo škola zatvoren i pre 4 godine.

Колико би их било затворено да је било као '41. ?
mladic mladic 17:01 29.07.2017

Re: Vest iz RS

emsiemsi
Filip Mladenović
U Republici Srpskoj biće zatvoreno 15 osnovnih petorazrednih škola.
Uglavnom je reč o područnim školama u selima.
Iz entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture objašnjavaju da drugog izlaza nije bilo, jer nema dovoljno dece, zbog čega je deo škola zatvoren i pre 4 godine.

Колико би их било затворено да је било као '41. ?



Koga pitas ti ? Kome se fucka sta misli tamo nakav bloger? Jasni su njegovi stavovi
Svako ko nije osudio zlocinacki projekat "Islamska Deklaracija" suglasan je sa istim
Na pitanja o Islamskoj Deklaracijo, on odgovara na nivou kandidatkinje za za Miss univerzima, znas ono da ratovi stanu , da se gladni nahrane, omiljeni glumac Albert Anstajn...
Njegovi nagoni su jasni,ali od prdoklačenja po blogova dalje maknuti nece, ne smije
milanb milanb 17:04 29.07.2017

Re: Vest iz RS

Filip Mladenović

Šta ogromna većina Srpkinja i Srba ima od Republike Srpske?


Срби имају много позитивних ствари од Републике Српске.Срби у БиХ, који немају Републику Српску, су у много горем положају од Срба и Српкиња у Републици Српској по приликама за запослење, животном стандарду итд.Срби у Дрвару, Гламочу, Грахову живе прилично бедно, немају многа права која имају Срби у РС.



Filip Mladenović Filip Mladenović 18:14 29.07.2017

Re: Vest iz RS

Koje srpstvo može povezati jednog prebogatog Dodika i jednog običnog, nezaposlenog gradjanina Banjaluke ili Laktaša?
Vi sve vreme srbujete, dok 1% Srba pliva u opljačkanom bogatstvu-ratnom profiterstvu, dok se 99 odsto preostalih Srba davi u dugovima.
Kakva je to država kao nacionalni cilj, san, stremljenje...ako je dobra samo za 1% stanovništva!?
milanb milanb 18:22 29.07.2017

Re: Vest iz RS

Filip Mladenović
Koje srpstvo može povezati jednog prebogatog Dodika i jednog običnog, nezaposlenog gradjanina Banjaluke ili Laktaša?
Vi sve vreme srbujete, dok 1% Srba pliva u opljačkanom bogatstvu-ratnom profiterstvu, dok se 99 odsto preostalih Srba davi u dugovima.
Kakva je to država kao nacionalni cilj, san, stremljenje...ako je dobra samo za 1% stanovništva!?


Република Српска није исто што и тренутни политичар који је на власти.

Заиста ми није јасно што толико нападате Српску.
milanb milanb 18:28 29.07.2017

Re: Vest iz RS

emsiemsi
Filip Mladenović
U Republici Srpskoj biće zatvoreno 15 osnovnih petorazrednih škola.
Uglavnom je reč o područnim školama u selima.
Iz entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture objašnjavaju da drugog izlaza nije bilo, jer nema dovoljno dece, zbog čega je deo škola zatvoren i pre 4 godine.

Колико би их било затворено да је било као '41. ?

Да је било као 1941 године, не би било Срба у БиХ, па не би било проблема за Филипа, Бурсаћа, Изетбеговића.

Заиста, ти Срби у РС су много задрти, могли су лепо да се сами побацају у јаме, а не да узимају оружје у руке.
Filip Mladenović Filip Mladenović 18:47 29.07.2017

Re: Vest iz RS

U svojim komentarima pominjem i Hrvate, i Bošnjake, i Srbe, i Albance... tvrdeći da su obični ljudi tih nacija ginuli i krvarili ne za svoje države, već za tajkune, ratne profitere, mafijaše, korumpirane političare...
Vi ovu notornu istinu ne možete da svarite, pa onda podmećete, insinuirate, služite se guslama umesto činjenicama.
nsarski nsarski 19:26 29.07.2017

Re: Vest iz RS

Vi ovu notornu istinu ne možete da svarite, pa onda podmećete, insinuirate, služite se guslama umesto činjenicama.


Ko drukčije kaže, taj kleveće i laže, moj Filipe.
Nego, otkud ti da se uhvatiš ove teme kad Venecuela gori!? Nema te u Karakasu ovih dana...za koju stranu se zalažeš? Take sides!
milanb milanb 20:15 29.07.2017

Re:

Када се говори о злочинима Хрвата и Муслимана(Бошњака), увек се наглашава да су независна Хрватска,независна БиХ неспорне(неупитне) а да су злочини дело појединаца или одређених група.

Када се говори о злочинима Срба увек је спорна Република Српска, као наводно геноцидна или злочиначка творевина.

Због чега и за нас, када говоримо о српским злочинима, није неспорна (неупитна) Република Српска?
mladic mladic 22:39 29.07.2017

Re:

milanb
Када се говори о злочинима Хрвата и Муслимана(Бошњака), увек се наглашава да су независна Хрватска,независна БиХ неспорне(неупитне) а да су злочини дело појединаца или одређених група.

Када се говори о злочинима Срба увек је спорна Република Српска, као наводно геноцидна или злочиначка творевина.

Због чега и за нас, када говоримо о српским злочинима, није неспорна (неупитна) Република Српска?




Za takav odnos prema Srbima, krivi su sami Srbi, mi iz Republike Srpske se trudimo da povratimo samopostovanje i postovanje drugih Srpskom narodu.Hocemo li u toj raboti zaraditi milion ili milijardu godina robije potpuo je nebitno, vazna su djela, a nasa djela su besmrtna!Koga uopste boli ćoše kome je ovde ili bilo kome upitna Republika Srpska , dovoljno je samo da u toj svojoj jednacini imaju poznatu da po kucama u Republici Srpskoj lezi 200 hiljada komada dugih cijevi i vjeruj da se nece dalje se baviti nepoznatim. Barem ne ovi budalaši odavde ...
Onos to mene zabavlja je njihov bijes, njihova nemoc glede Republike Srpske...od njihove mrznje erektiram ...
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:26 30.07.2017

Re:

Kako drugačije prokomentarisati ovakav stil, ovakve formulacije, ove ružne reči... nego citirati Heraklita: "Oči i uši su loši svedoci ako im duh nije obrazovan."

P.S. Pored trgovine dečjim kostima i trgovina oružjem je bio ratno-profiterski biznis:

Bivši hrvatski premijer i šef obaveštajnih službi u svojim memoarima “Politika i domovina” piše i o Željku Ražnatoviću Arkanu, prenosi hrvatski “Telegram”.

Josip Manolić je od preuzimanja vlasti u aprilu 1990. godine pa do eskalacije sukoba s Tuđmanom krajem 1993. i u 1994. godini, obavljao dužnosti člana Predsedništva Republike Hrvatske, pa predsednika Vlade, pa šefa obaveštajnih službi, pa, na kraju, predsednika saborskog Županijskog doma.

Uz sve to, Josip Manolić je imao i najviše stranačke dužnosti u vreme dolaska na vlast HDZ i u prvim godinama rata.

U svojim memoarima "Politika i domovina" iznosi do sada nepoznate detalje o tome kako je Željko Ražnatović Arkan prodavao oružje Hrvatskoj.

"Kako navodi, Željko Ražnatović Arkan “još je tokom istrage i boravka u Remetincu i pre režiranog suđenja postao dobavljač oružja za potrebe Republike Hrvatske”.

“Početkom 1991. godine, tačnije, u aprilu te godine, Republika Hrvatska kupila je njegovim posredovanjem od njegove kompanije iz vojnog skladišta u Batajnici mnogo oružja, pretežno kalašnjikove AK 47 i protivtenkovsko naoružanje. Bila je reč o dvanaest šlepera oružja”, ističe Manolić.

Prema njegovim rečima, danas “valja otkriti neke detalje kako bi se priča o Arkanu svela u pravi kontekst”.

“Ko je odobrio trgovinu oružjem sa Željkom Ražnatovićem Arkanom? Zašto ja, kao ondašnji predsednik Vlade, nisam imao informaciju o tim nabavkama? Da li je trgovina s njim bila pokriće za neke druge usluge, kako je to oružje plaćeno, zašto je celu operaciju vodio ‘obavještajni krug’ i na strani kupaca i na strani prodavača? Možda odgovor znaju neki pojedinci iz Osijeka koji su onih dana bili gospodari života i smrti u Osijeku, a pretpostavljam da detalje znaju i neki danas živi Vukovarci, sklonjeni na otoku Krku, kao i oni koji su pratili šlepere do istovara”, navodi bivši hrvatski premijer.

On ističe da nije ispitivao “šta o tome znaju Glavaš, Perković i Šeks”, ali veruje da im detalji “nisu nepoznati”.

“Nekoliko dana pre plaćanja oružja Ražnatoviću Arkanu, naši pojedinci, u zgradi Županijskog suda u Osijeku, pripremiće dve aktovke pune zlata i srebra. Naime, oružje je navodno plaćeno zlatom i srebrom. Pitanja koja se i danas nameću glase - čije je bilo to zlato i srebro, ima li ono neku vezu s ubijenim osječkim švercerima zlatom, ko je, zapravo, osoba koja je zlato donela na Županijski sud u Osijeku i na kraju, kome je preuzimatelj aktovki zapravo predao pošiljku zlata? Je li reč o oružju koje se kasnije obilno preprodavalo po Slavoniji, je li deo otišao u Vukovar?”, piše Manolić.

“Činjenica je da je dvanaest šlepera oružja stiglo i da je predano, a da je Arkan tih dana boravio u Remetincu. Postoji i informacija da je Arkan tim oružjem zapravo kupio svoju slobodu. Verujem da će ovi redovi izazvati neke pripadnike Službe za zaštitu ustavnog poretka, koji su pratili i preuzeli oružje, da se ipak javno ispitaju o pošiljci”, dodaje Josip Manolić u memoarima.

Manolić navodi da o celom slučaju postoji i zabeleška u Državnom tužilaštvu.

“Iako su neki protagonisti ove priče mrtvi, pa i moj prijatelj Lazo Pajić, koji je o svemu ovome znao mnogo više, nema nikakva razloga da se ta i s njom povezane istrage ne nastave, pogotovo zato što neke indicije govore kako su određena osječka ubojstva, pa i ono Josipa Reihla-Kira, imala poveznice sa Zagrebom”, piše svojevremeno najbliži saradnik hrvatskoj predsednika Tuđmana.

Međutim, kako navodi, to nije sve o Arkanu.

“Hrvatska će se i 1992. godine koristiti uslugama Željka Ražnatovića. I ta će se operacija zbivati mimo mojih očiju, u najvećoj tajnosti. Štoviše, mislim da sam svesno bio isključen pri njenoj organizaciji zbog činjenice da smo predsednik Tuđman i ja tad već bili ‘zategnuli konopac’. Izborom ljudi koji će biti uključeni u tu operaciju, a neki su i danas živi, Tuđman, posle i njegovi naslednici, zatvorili su krug odanih i moćnih”, ističe Manolić.

Kako navodi, on i Tuđman brojnim obaveštajnim operacijama razmišljali su različito, ponekad i dijametralno suprotno.

“Operacija nabavke videozapisa o likvidaciji hrvatskih branitelja s Ovčare tema je o kojoj se i danas čovek mora zapitati: ‘Predsedniče, čemu to?’. U februaru 1992. godine predsednik Tuđman isplatiće dva miliona nemačkih maraka za nabavku videozapisa koji je posedovao Željko Ražnatović, barem tako stoji u dokumentima, koje hrvatska država i danas ima. Gotov novac biće odnesen Arkanu, a videokaseta, zamotana u aluminijsku foliju, biće predana predsedniku Tuđmanu u njegovoj porodičnoj kući u Nazorovoj ulici”, piše Manolić.

“Dokumenti koji govore o spomenutom videozapisu takođe postoje; nadam se da nisu u međuvremenu uništeni, kao što postoje dokumenti koji pokazuju da Arkanovo hapšenje i suđenje u Zagrebu nije smatrano preprekom nastavku saradnje s tim čovekom. Arkan će ostati u kontinuiranom kontaktu sa Zlatkom Bagarićem, sve do Bagarićevog ubistva, ali i s Ferdinandom Jukićem, radnikom Službe za zaštitu ustavnog poretka, te s još nekim pojedincima, velikim hrvatskim biznismenima čija imena zasad ne bih spominjao”, dodaje Josip Manolić u svojim memoarima "Politika i domovina".
milanb milanb 15:41 30.07.2017

Re:

Срби прво треба да се старају о својим жртвама, па када се све то среди, преброји, достојно сахрани, онда можемо да се бавимо жртвама других народа.

anonymous anonymous 16:10 30.07.2017

Re:

Kako drugačije prokomentarisati ovakav stil, ovakve formulacije, ove ružne reči... nego citirati Heraklita: "Oči i uši su loši svedoci ako im duh nije obrazovan."


Šta hoćeš da kažeš ovim postom ?

Da u u ratu zaraćene strane često medjusobno trguju?


aureus aureus 16:43 30.07.2017

Re:

milanb
Срби прво треба да се старају о својим жртвама, па када се све то среди, преброји, достојно сахрани, онда можемо да се бавимо жртвама других народа.


Нису жртве других народа страдале ударом комете, него почесто од стране неких Срба.
Је л' ми те Србе треба да кријемо, бранимо и подржавамо, а родбини жртава отежавамо проналазак тијела и података које их занимају зато што прво треба видјети шта је са српским жртвама?
Да ли, рецимо, оној шесторици "шкорпиона" треба прогледати кроз прсте њихов злочин, а према породицама младића које је та формација лишила живота (убијајући их завезане) треба се поставити хладно и одлучно: стан'те у ред, прво српске жртве да се поброје и сахране? Да ми прво нађемо сва тијела које су усташе побацале у јаме, па онда то око те ваше дјеце...
anonymous anonymous 17:03 30.07.2017

Re:

Да ли, рецимо, оној шесторици "шкорпиона" треба прогледати кроз прсте њихов злочин, а према породицама младића које је та формација лишила живота (убијајући их завезане) треба се поставити хладно и одлучно: стан'те у ред, прво српске жртве да се поброје и сахране? Да ми прво нађемо сва тијела које су усташе побацале у јаме, па онда то око те ваше дјеце...


Da li znaš ko su bila ta šestorica škorpiona ?

Успут

Да ли су процесуирани ?

Шта уопште знаш о том догађају ?

Из којих извора ?



Рекло би се да ти је све кристално јасно, а опет - не изгледа ми убедљиво.

anonymous anonymous 17:19 30.07.2017

Re:

Da li znaš ko su bila ta šestorica škorpiona ?


Ајде, крени ....

Ти си био у рату ....ја нисам - ниједном .

Објасни ми како то изгледа ?

Кажеш нака шесторица шкорпиона .....
anonymous anonymous 17:25 30.07.2017

Re:

Ајде, крени ....


Како је лако постављати питања ?

А како тешко одговорити на њих ?

Посебно када тврдње заснивамо на "чињеницама" за које не знамо одакле су уопште у нашем уму .

Лако је са општим местима,али када се фокусира на детаље ......



aureus aureus 17:33 30.07.2017

Re:

anonymous

Da li znaš ko su bila ta šestorica škorpiona ?

Да ли су процесуирани.

Не изигравај Ђорђа Мамулу, постављај права питања.
Зар не видиш шта је то што Миланб заступа и куда то води?
anonymous anonymous 17:37 30.07.2017

Re:

aureus
anonymous

Da li znaš ko su bila ta šestorica škorpiona ?

Да ли су процесуирани.

Не изигравај Ђорђа Мамулу, постављај права питања.
Зар не видиш шта је то што Миланб заступа и куда то води?


Ја помислио .....да си љут.

Али моја питања остају .

Шта знаш о шкорпионима, на основу чега и како си дошао до сазнања које постираш као "чињеницу" ?

Ја о томе ништа не знам .


Успут

Куда нас то Милан води ?
zilikaka zilikaka 17:38 30.07.2017

Re:

Не изигравај Ђорђа Мамулу...


A stvarno, kako je krenulo, biće na kraju da li si siguran da i sam uopšte postojiš.
aureus aureus 17:49 30.07.2017

Re:

zilikaka
Не изигравај Ђорђа Мамулу...


A stvarno, kako je krenulo, biće na kraju da li si siguran da i sam uopšte postojiš.

Мислим да то Анонимус почесто ради.
Воли да мути воду.
И док у судници знамо да брани човјека, не идентификући се нужно са његовим ставовима, на блогу ствари стоје другачије: то си што причаш, што браниш и што нападаш.
anonymous anonymous 18:01 30.07.2017

Re:

aureus
zilikaka
Не изигравај Ђорђа Мамулу...


A stvarno, kako je krenulo, biće na kraju da li si siguran da i sam uopšte postojiš.

Мислим да то Анонимус почесто ради.
Воли да мути воду.
И док у судници знамо да брани човјека, не идентификући се нужно са његовим ставовима, на блогу ствари стоје другачије: то си што причаш, што браниш и што нападаш.


Ти то можеш да називаш " мућењем воде".

За мене је то преиспитивање " чињеница " којима се барата у јавности и које се прихватају као стварне и истините, а да се заправо никада не запитамо одакле су се појавиле, шта о њима знамо, ко их је пласирао, да ли су неупитне , логичне и веродоистојне ?

Дакле, шта знаш о шкорпионима ?

Ко су ти људи ?

Да ли су ухваћени и да ли им је суђено ?

Како си за њих сазнао ?

Кад ми на ово одговориш и потврдиш да стварно владаш чињеницама, да си им озбиљно приступио, а не "прогутао" из Курира или Пешчаника, твоје питање постаје легитимно као питање озбиљног и одговорног грађанина.

Успут

Слажем се да човека чини филозофија коју заступа .

Онда када мисли да се једе све што лети , као и онда када то доводи у питање .

emsiemsi emsiemsi 18:03 30.07.2017

Re:

anonymous
Ајде, крени ....


Како је лако постављати питања ?

А како тешко одговорити на њих ?

Посебно када тврдње заснивамо на "чињеницама" за које не знамо одакле су уопште у нашем уму .

Лако је са општим местима,али када се фокусира на детаље ......




Видиш !
Занимљива питања отвараш.
Има ли још који снимак осим снимак тих шкорпиона ?
anonymous anonymous 18:13 30.07.2017

Re:

Има ли још који снимак осим снимак тих шкорпиона ?




Ко су лица са оружјем, ко су жртве ...

И ко то све снима ?

С којим разлогом ?

aureus aureus 18:24 30.07.2017

Re:

Дакле, Анонимусе, немој мислити да сам заборавио да постоји важно питање на које ти ниси одговорио.
Нема разлога да ја одговарам на твоја, а да се ти извлачиш.
Већ сам ти одговорио за Изетбеговиће, а сад ти одговори на ово:

- Да ли би свједочио против припадника свог народа ако би знао да су починили ратне злочине, а ти био свједок истих?
Рецимо, видио си да су неког несрећника пребили до смрти, а теби и осталим очевицима запријетили да држите језик за зубима, уосталом - скот је то заслужио.
milanb milanb 18:29 30.07.2017

Re:

aureus
milanb
Срби прво треба да се старају о својим жртвама, па када се све то среди, преброји, достојно сахрани, онда можемо да се бавимо жртвама других народа.


Нису жртве других народа страдале ударом комете, него почесто од стране неких Срба.
Је л' ми те Србе треба да кријемо, бранимо и подржавамо, а родбини жртава отежавамо проналазак тијела и података које их занимају зато што прво треба видјети шта је са српским жртвама?
Да ли, рецимо, оној шесторици "шкорпиона" треба прогледати кроз прсте њихов злочин, а према породицама младића које је та формација лишила живота (убијајући их завезане) треба се поставити хладно и одлучно: стан'те у ред, прво српске жртве да се поброје и сахране? Да ми прво нађемо сва тијела које су усташе побацале у јаме, па онда то око те ваше дјеце...


Нису ни српске жртве страдале од удара комете.

Да ли је нормалан човек који не обележи гробове својих родитеља, а иде около и прича о неодржавању гробова покојника који му уопште нису сродници?Постоје такви људи, али њих није брига за било чије жртве и гробове.Исто тако, тебе и твоје истомишљенике није уопште брига за било чије жртве него само то користите за политичку манипулацију. Како Србину може бити стало до муслиманских/хрватских жртава, а баш га брига за српске жртве, ко вам нормалан може веровати?

Када ће доћи време да се старамо о српским жртвама?Никада?
anonymous anonymous 18:38 30.07.2017

Re:

aureus
Дакле, Анонимусе, немој мислити да сам заборавио да постоји важно питање на које ти ниси одговорио.
Нема разлога да ја одговарам на твоја, а да се ти извлачиш.
Већ сам ти одговорио за Изетбеговиће, а сад ти одговори на ово:

- Да ли би свједочио против припадника свог народа ако би знао да су починили ратне злочине, а ти био свједок истих?
Рецимо, видио си да су неког несрећника пребили до смрти, а теби и осталим очевицима запријетили да држите језик за зубима, уосталом - скот је то заслужио.


Одговор је једноставан.
Сведочио бих.

Али ми се чини да ти тим одговором не добијаш оно што си канио добити.

Успут

Шест је жртава,....шкорпиона има више ....
aureus aureus 18:52 30.07.2017

Re:

milanb

Када ће доћи време да се старамо о српским жртвама?Никада?

Ти се већ стараш, и то по систему "прво сви наши", а то, осим што је наопако и безосјећајно, још је и непрактично, а непрактично је зато што исто то могу да кажу Бошњаци и Хрвати - и онда смо сви закочени: и нити је ико икога нашао, нити сахранио нити починиоца казнио.

Ето до чега доводи став "прво сви наши, и то од Другог свјетског рата па наовамо".
milanb milanb 18:54 30.07.2017

Re:

Припадници јединице "Шкорпиони", који су учествовали у противправној ликвидацији у Трнову, су правоснажно осуђени на дуготрајне затворске казне.За злочине у Приједору је такође осуђено више лица српске националности.

За убијене Србе у Сарајеву нико није осуђен.Негде су нестали, можда их нека комета убила.
anonymous anonymous 18:56 30.07.2017

Re:

aureus
milanb

Када ће доћи време да се старамо о српским жртвама?Никада?

Ти се већ стараш, и то по систему "прво сви наши", а то, осим што је наопако и безосјећајно, још је и непрактично, а непрактично је зато што исто то могу да кажу Бошњаци и Хрвати - и онда смо сви закочени: и нити је ико икога нашао, нити сахранио нити починиоца казнио.

Ето до чега доводи став "прво сви наши, и то од Другог свјетског рата па наовамо".


Него, шта би ти урадио када би сазнао да је неко учинио ратни злочин ?


anonymous anonymous 19:00 30.07.2017

Re:

milanb
Припадници јединице "Шкорпиони", који су учествовали у противправној ликвидацији у Трнову, су правоснажно осуђени на дуготрајне затворске казне.За злочине у Приједору је такође осуђено више лица српске националности.

За убијене Србе у Сарајеву нико није осуђен.Негде су нестали, можда их нека комета убила.


Јебига,кад нико није имао камеру да сними .
aureus aureus 19:03 30.07.2017

Re:

anonymous

Одговор је једноставан.
Сведочио бих.
Али ми се чини да ти тим одговором не добијаш оно што си канио добити.

- Чини ти се. Одговор је правилан. Доста добро, надам се да то није зато што ниси имао куд.
anonymous

Шест је жртава,....шкорпиона има више ....

Тачно, шест је жртава, а петорици "шкорпиона" се судило од краја 2005. до почетка 2007.
Четворица су осуђена, а један је 2008. на Врховном суду ослобођен и још једном је умањена казна.
anonymous anonymous 19:08 30.07.2017

Re:

aureus
anonymous

Одговор је једноставан.
Сведочио бих.
Али ми се чини да ти тим одговором не добијаш оно што си канио добити.

- Чини ти се. Одговор је правилан. Доста добро, надам се да то није зато што ниси имао куд.
anonymous

Шест је жртава,....шкорпиона има више ....

Тачно, шест је жртава, а петорици "шкорпиона" се судило од краја 2005. до почетка 2007.
Четворица су осуђена, а један је 2008. на Врховном суду ослобођен и још једном је умањена казна.


Опет двоструко грешиш .

Имао сам куд.

И о томе сведочи моје последње питање теби - на које очекујем одговор.


Рекао сам ти да одговор неће значити оно што си ти умислио.
И ти си прогутао.

Рекао сам да ћу сведочити, али то још увек ништа не значи, јер не говори о томе -како ћу сведочити.

Е, то су финесе до којих пут ређе води...


aureus aureus 19:14 30.07.2017

Re:

anonymous
aureus
anonymous

Одговор је једноставан.
Сведочио бих.
Али ми се чини да ти тим одговором не добијаш оно што си канио добити.

- Чини ти се. Одговор је правилан. Доста добро, надам се да то није зато што ниси имао куд.
anonymous

Шест је жртава,....шкорпиона има више ....

Тачно, шест је жртава, а петорици "шкорпиона" се судило од краја 2005. до почетка 2007.
Четворица су осуђена, а један је 2008. на Врховном суду ослобођен и још једном је умањена казна.


Опет двоструко грешиш .

Имао сам куд.

И о томе сведочи моје последње питање теби - на које очекујем одговор.


Рекао сам ти да одговор неће значити оно што си ти умислио.
И ти си прогутао.

Рекао сам да ћу сведочити, али то још увек ништа не значи, јер не говори о томе -како ћу сведочити.

Е, то су финесе до којих пут ређе води...

Зато сам и уметнуо оно ПРОТИВ припадника свог народа у питање.
Одговор је био: Свједочио бих.

milanb milanb 19:24 30.07.2017

Re:

aureus
milanb

Када ће доћи време да се старамо о српским жртвама?Никада?

Ти се већ стараш, и то по систему "прво сви наши", а то, осим што је наопако и безосјећајно, још је и непрактично, а непрактично је зато што исто то могу да кажу Бошњаци и Хрвати - и онда смо сви закочени: и нити је ико икога нашао, нити сахранио нити починиоца казнио.

Ето до чега доводи став "прво сви наши, и то од Другог свјетског рата па наовамо".


Нико се не стара о српским жртвама, то што неко нешто напише на интернету није старање.Ја нигде не видим то старање, нити примећујем да постоји нека култура сећања на српске жртве, без обзира да ли су страдале у Другом светском рату или касније.Бошњаци и Хрвати се одавно старају само о својим жртвама, па и Срби треба да се исто понашају-Југославије више нема.

Сећам се да су нас као децу водили по Шумарицама, али се то сводило на 60% комунистичке индоктринације и 40% промоције стваралаштва Десанке Максимовић, а жртве скоро да и нису помињали.Нисам чуо да постоји неки вид масовног организованог сећања на жртве тзв."НДХ" иако је и један део данашње Србије био под управом тзв."НДХ".

Ти хоћеш да људима које није брига за страдања њихових предака, да наметнеш неко жаљење због страдања других народа.Не иде то тако,ко не жали за својим родитељима, бабама, дедама, не жали ни за туђим прецима.
.
mladic mladic 19:31 30.07.2017

Re:

milanb
aureus
milanb

Када ће доћи време да се старамо о српским жртвама?Никада?

Ти се већ стараш, и то по систему "прво сви наши", а то, осим што је наопако и безосјећајно, још је и непрактично, а непрактично је зато што исто то могу да кажу Бошњаци и Хрвати - и онда смо сви закочени: и нити је ико икога нашао, нити сахранио нити починиоца казнио.

Ето до чега доводи став "прво сви наши, и то од Другог свјетског рата па наовамо".


Нико се не стара о српским жртвама, то што неко нешто напише на интернету није старање.Ја нигде не видим то старање, нити примећујем да постоји нека култура сећања на српске жртве, без обзира да ли су страдале у Другом светском рату или касније.Бошњаци и Хрвати се одавно старају само о својим жртвама, па и Срби треба да се исто понашају-Југославије више нема.

Сећам се да су нас као децу водили по Шумарицама, али се то сводило на 60% комунистичке индоктринације и 40% промоције стваралаштва Десанке Максимовић, а жртве скоро да и нису помињали.Нисам чуо да постоји неки вид масовног организованог сећања на жртве тзв."НДХ" иако је и један део данашње Србије био под управом тзв."НДХ".

Ти хоћеш да људима које није брига за страдања њихових предака, да наметнеш неко жаљење због страдања других народа.Не иде то тако,ко не жали за својим родитељима, бабама, дедама, не жали ни за туђим прецима.
.



Gresis , da se VRS nije starala o Srpskim zrtvama nebi vodili rat 3,5 godine.
anonymous anonymous 19:34 30.07.2017

Re:

Зато сам и уметнуо оно ПРОТИВ припадника свог народа у питање.
Одговор је био: Свједочио бих.


Против - и даље не говори о садржини сведочења.
Али , на страну то.

Шта би ти урадио када би сазнао за ратни злочин који је неко учинио ?
principessa_etrusca principessa_etrusca 19:53 30.07.2017

Re:

Ко су лица са оружјем, ко су жртве ...

И ко то све снима ?

С којим разлогом ?


Управо се испоставило да је тај снимак за криминалца и удбаша који га је прибавио био вредан 2 милиона немачких марака.
aureus aureus 20:05 30.07.2017

Re:

anonymous
Зато сам и уметнуо оно ПРОТИВ припадника свог народа у питање.
Одговор је био: Свједочио бих.

Против - и даље не говори о садржини сведочења.
Али , на страну то.

1. Više bi volio da sam te pitao, posluživši se hladnom terminologijom Milanab: "Da li bi svjedočio na suđenju nekolicini pripadnika tvog naroda za protivpravnu likvidaciju civilnih lica, i to na sljedeći način: pošto si prisustvovao događaju i znaš lično da su optuženi izvršili to što im se stavlja na teret, a na suđenju bi se pojavio u svojstvu svjedoka od kojeg se očekuje da ne laže - ti bi zaista ispričao to što znaš (pa bi ti možda i samom bilo malo bolje)?"
anonymous
Шта би ти урадио када би сазнао за ратни злочин који је неко учинио ?

2. Kako misliš saznao? Saznati mogu i iz novina.
aureus aureus 20:24 30.07.2017

Re:

anonymous
emsiemsi
Има ли још који снимак осим снимак тих шкорпиона ?

Ко су лица са оружјем, ко су жртве ...
И ко то све снима ?
С којим разлогом ?

Je l' se vi to žalite što se ne snimaju i ne fotografišu sva ubistva?
Zbilja, ko to snima?


Ko je fotografisao ovo: Specijalna nacistička jedinica Einsatzgruppen ubija jevrejske civile u Ivangorodu (Ukrajina) 1942. - Otkud znaš da su Jevreji? Jesi li siguran da je vojnik naposlijetku opalio iz puške?
anonymous anonymous 22:02 30.07.2017

Re:

Otkud znaš da su Jevreji?


Možda su Sloveni, ili .....komunisti ..?


milanb milanb 23:37 30.07.2017

Re:

aureus
anonymous
emsiemsi
Има ли још који снимак осим снимак тих шкорпиона ?

Ко су лица са оружјем, ко су жртве ...
И ко то све снима ?
С којим разлогом ?

Je l' se vi to žalite što se ne snimaju i ne fotografišu sva ubistva?
Zbilja, ko to snima?


Ko je fotografisao ovo: Specijalna nacistička jedinica Einsatzgruppen ubija jevrejske civile u Ivangorodu (Ukrajina) 1942. - Otkud znaš da su Jevreji? Jesi li siguran da je vojnik naposlijetku opalio iz puške?


Хајде мало она стара прича:Београд први град Judenfrei у Европи, Београд имао 3 конц-логора у Другом светском рату,Николај Велимировић, Милошевић=Хитлер, Начертаније, Добрица Ћосић итд.


aureus aureus 23:56 30.07.2017

Re:

milanb
Хајде мало она стара прича:Београд први град Judenfrei у Европи, Београд имао 3 конц-логора у Другом светском рату,Николај Велимировић, Милошевић=Хитлер, Начертаније, Добрица Ћосић итд.

Ovo je izmotavanje, došlo praktično niodkuda. I to sad kad je sve pomalo utihnulo, a neko obrisao stotinjak komentara. Stoga...

Predlažem da se Milanb zbog iznošenja pogrešnih teza i stavova, istrajavanja na njima, izvrtanja i izmotavanja, pošteno iskritikuje i pravilno kazni.
Kao posebno negativnu okolnost da se uzme to što te njegove teze i stavovi na dugi rok prilično štete Srbima, ali i drugim narodima.
plausibel plausibel 08:38 31.07.2017

Re:

Predlažem da se Milanb zbog iznošenja pogrešnih teza i stavova, istrajavanja na njima, izvrtanja i izmotavanja, pošteno iskritikuje i pravilno kazni.
Kao posebno negativnu okolnost da se uzme to što te njegove teze i stavovi na dugi rok prilično štete Srbima, ali i drugim narodima.

Čovječe..
mladic mladic 19:29 30.07.2017

Lazi

Od svih lazi koje je muslimanska strana plasirala u svijet, najveca laz im je bila ona o 300 hiljada ubijenih muslmana..na kraju se ipsotavilo da je Gradjana SR BiH u ratu i od posledica rata poginulo i preminulo nepunih 99 hiljada , gubitsi po narodima odgovaraju tacno procentima na poslednjem popisu iz 1991.

Srpska strana ce dokazati i veoma smo blizu tome da je Masakar na Tuzlanskoj Kapiji rezirala muslimanska strana Dokazi su neopsorni i van svake sumnje bacaju krivicu na muslimane!!!!!!!!!!!!!!!!
Posle toga sve ce biti drugacije, posto se ospori kredibilnost muslimanske i dukazu njihove sklonsoti sve ostalo ce biti upitno i od Srbije ce Republika Srpska trazti da povuce svoje ranije stavove !!!
anonymous anonymous 23:39 30.07.2017

Pravila službe




Da li si iskusio rat ?
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:50 31.07.2017

Re: Pravila službe

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da je filozof Radomir Konstantinović bio u pravu kada je rekao da će Srbiju "prožderati" sopstveni nacionalizam.

Bešlin je takođe ocenio i da srpski nacionalisti i dalje sanjaju da će se desiti "drugo poluvreme" ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

"Srbija je u ratovima poražena, srpski nacionalizam je poražen, i to je jedan od razloga zašto je u Srbiji dominantna kultura poricanja, kultura zaborava", rekao je Bešlin sinoć za podgoričku Televiziju Atlas.

On je ocenio da se srpski nacionalizam danas odnosi kvislinški i podanički prema Rusiji, iako su se devedesetih godina u Srbiji smejali Hrvatskoj u kojoj se pevalo "Danke, Dojčland".

"A Rusija srpskom nacionalizmu daje iluziju da granice na Balkanu nisu konačne, da njihov poraz nije konačan i da je revanš moguć. I zbog toga se srpski nacionalisti, više mentalno nego oružano i materijalno, pripremaju za neku vrstu drugog poluvremena. Da sam na mestu suseda, ne bih uzimao zdravo za gotovo nekakve poruke iz Srbije o dobrosusedstvu i stabilnosti. Bio bih vrlo obazriv i pažljivo bih posmatrao kako će dominantna Srbija narednih godina da se ponaša", kazao je Bešlin.

On je kazao da nominalna orijentacija Srbije ka Evropskoj uniji nije iskrena.

"Srbija u osnovi neće na Zapad. Njoj je poteban novac sa Zapada, jer ga sa Istoka neće dobiti. Zato je odnos prema NATO-u danas u Srbiji odnos prema čitavom političkom Zapadu, jer je jedino NATO garancija orijentisanosti ka Zapadu. Zbog toga je Srbija bila toliko nervozna zbog ulaska Crne Gore u NATO. Nezavisnošću Crne Gore, a ne nezavisnošću Kosova, zakovan je poslednji ekser u kovčeg velikodržavnih pretenzija u Srbiji", rekao je Milivoj Bešlin.

On je rekao da se u Srbiji podiže stepen nacionalizma, a društvo se rusifikuje.

"To znači da se dugoročno Crna Gora neće ostavljati na miru. Dakle, Srbija oslonjena na Rusiju, sukobljena sa Evropom i regionom, jeste Srbija koja će opet najpre posegnuti za Bosnom i Crnom Gorom", kazao je istoričar Milivoj Bešlin.
emsiemsi emsiemsi 12:44 31.07.2017

Re: Pravila službe

Filip Mladenović
Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da je filozof Radomir Konstantinović bio u pravu kada je rekao da će Srbiju "prožderati" sopstveni nacionalizam.

Bešlin je takođe ocenio i da srpski nacionalisti i dalje sanjaju da će se desiti "drugo poluvreme" ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

"Srbija je u ratovima poražena, srpski nacionalizam je poražen, i to je jedan od razloga zašto je u Srbiji dominantna kultura poricanja, kultura zaborava", rekao je Bešlin sinoć za podgoričku Televiziju Atlas.

On je ocenio da se srpski nacionalizam danas odnosi kvislinški i podanički prema Rusiji, iako su se devedesetih godina u Srbiji smejali Hrvatskoj u kojoj se pevalo "Danke, Dojčland".

"A Rusija srpskom nacionalizmu daje iluziju da granice na Balkanu nisu konačne, da njihov poraz nije konačan i da je revanš moguć. I zbog toga se srpski nacionalisti, više mentalno nego oružano i materijalno, pripremaju za neku vrstu drugog poluvremena. Da sam na mestu suseda, ne bih uzimao zdravo za gotovo nekakve poruke iz Srbije o dobrosusedstvu i stabilnosti. Bio bih vrlo obazriv i pažljivo bih posmatrao kako će dominantna Srbija narednih godina da se ponaša", kazao je Bešlin.

On je kazao da nominalna orijentacija Srbije ka Evropskoj uniji nije iskrena.

"Srbija u osnovi neće na Zapad. Njoj je poteban novac sa Zapada, jer ga sa Istoka neće dobiti. Zato je odnos prema NATO-u danas u Srbiji odnos prema čitavom političkom Zapadu, jer je jedino NATO garancija orijentisanosti ka Zapadu. Zbog toga je Srbija bila toliko nervozna zbog ulaska Crne Gore u NATO. Nezavisnošću Crne Gore, a ne nezavisnošću Kosova, zakovan je poslednji ekser u kovčeg velikodržavnih pretenzija u Srbiji", rekao je Milivoj Bešlin.

On je rekao da se u Srbiji podiže stepen nacionalizma, a društvo se rusifikuje.

"To znači da se dugoročno Crna Gora neće ostavljati na miru. Dakle, Srbija oslonjena na Rusiju, sukobljena sa Evropom i regionom, jeste Srbija koja će opet najpre posegnuti za Bosnom i Crnom Gorom", kazao je istoričar Milivoj Bešlin.

Шта је тај Бешлин --- Србин или Црногорац ?
anonymous anonymous 13:12 31.07.2017

Re: Pravila službe

Шта је тај Бешлин --- Србин или Црногорац ?



Хоћеш сиже ?



Па, провуглај мало.

Потражи га у Аутономији.
aureus aureus 13:17 31.07.2017

Re: Pravila službe

anonymous

Потражи га у Аутономији.

Tačno.
Ima ga u Autonomiji.
emsiemsi emsiemsi 13:31 31.07.2017

Re: Pravila službe

anonymous
Шта је тај Бешлин --- Србин или Црногорац ?



Хоћеш сиже ?



Па, провуглај мало.

Потражи га у Аутономији.

Дај сиже !
Како је говорио онај (који беше, знам да је био нека комуњара ?) који се за неку реч хватао за пиштољ !?
Тако се и ја хватам за неку ствар чим чујем (или прочитам) реч аутономија.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana